فهرست مطالب

پژوهش های فلسفی - پیاپی 37 (زمستان 1400)

نشریه پژوهش های فلسفی
پیاپی 37 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/17
  • تعداد عناوین: 43
|
  • مهدی گلشنی* صفحات 1-4
  • مهدی گلشنی * صفحات 5-19

    از قدیم تا شروع علم جدید فلسفه بر علوم حاکم بود؛ اما پس از تکون علم جدید کم کم مکاتب تجربه گرا که فقط برای یافته های ناشی از حواس ارزش قایل بودند، حاکم شدند. به دنبال آن، با ظهور پوزیتیویسم در نیمه اول قرن نوزدهم، فلسفه در محیط های علمی از رونق افتاد. اما با ظهور بعضی مکاتب در فلسفه علم، در نیمه دوم قرن بیستم، واضح شد که همه علوم مبتنی بر بعضی اصول عام فوق علمی (متافیزیکی) هستند. به دنبال آن کم کم بعضی از سرآمدان علم معاصر متوجه نقش فلسفه در علوم شدند. در چند دهه اخیر بعضی از دانشگاه های مهم غرب، از جمله برخی از دانشگاه های مهم مهندسی غرب نظیر دانشگاه ام آی تی در آمریکا بخش فلسفه به راه انداخته اند. در ده سال اخیر نیز در بعضی از دانشگاه های درجه اول اروپا و آمریکا همکاری های خوبی بین فلاسفه و عالمان علوم تجربی به راه افتاده و در این مدت کوتاه نتایج ثمربخشی داشته است..

    کلیدواژگان: علم، متافیزیک، پوزیتیویسم، تجربه گرایی، اصول متافیزیکی
  • علیرضا منصوری*، امیراحسان کرباسی زاده صفحات 20-41
    در مقاله حاضر ابتدا به بررسی دلایل مخالفت با متافیزیک می پردازیم. قصد داریم ضمن بررسی این دلایل به موضعی مناسب در قبال جایگاه و نقش و اهمیت متافیزیک برسیم. دیدگاه های مختلفی درباره مسئله قدیمی نسبت متافیزیک و علم وجود دارد. با کمک شواهد تاریخی استدلال می کنیم که تعامل متافیزیک و علم تعامل پیچیده ای است که تنها در پرتو رویکرد نقادانه قابل دفاع است. در این نگرش نقادانه هم باید به نقش و اهمیت متافیزیک در علم توجه داشت و هم در خصوص انتظارات خود از آن تواضع معرفتی داشت.
    کلیدواژگان: متافیزیک، فلسفه علم، متافیزیک علمی، متافیزیک تحلیلی، هستی شناسی، واقع گرایی
  • محمدابراهیم مقصودی*، مهدی گلشنی صفحات 42-69
    آیا فلسفه برای فیزیک مفید است؟ پاسخ بسیاری از فیزیک دانان و فلاسفه مثبت است؛ اما هستند کسانی که مفید بودن فلسفه برای علم را به چالش می کشند. سه اعتراض عمده را می توان در خط فکری این دسته تشخیص داد: 1. اعلام مرگ فلسفه، که بیان می دارد فلسفه مرده است و چیز جدیدی به ما نخواهد آموخت؛ 2. استدلال یا چالش تاریخی-ندانم گرایانه، که بیان می دارد هیچ شاهد تاریخی مبنی بر مفیدبودن فلسفه برای علم وجود ندارد، یا دست کم شناخته شده نیست. 3. استدلال «جداکردن حساب»، که بیان می دارد فلسفه و علم دو حوزه کاملا جداگانه هستند. هدف این مقاله پاسخ دادن به این سه اعتراض است؛ اما برای این کار مطالعه موردی ارتباط نسبیت عام و فلسفه را اساس قرار می دهد. با نظر کردن به تاریخچه شکل گیری و بسط نسبیت عام، استدلال خواهیم کرد که: 1. فلسفه ورزی سبب تدقیق و فهم مفاهیم اساسی «هموردایی» و «ناوردایی» شده است. 2. شواهد تاریخی روشنی له تاثیرگذاری مثبت فلسفه بر بسط مفاهیم نسبیت عام، به عنوان یکی از مهم ترین نظریه های فیزیکی و همچنین، شواهد انکارناپذیری له نقش آفرینی برخی فلاسفه در تکامل این نظریه وجود دارد. 3. فیزیک و فلسفه، در بحث از پرسش های بنیادی، دو حوزه به شدت درهم تنیده هستند.
    کلیدواژگان: نقش فلسفه، فیزیک و فلسفه، فلسفه نسبیت عام، اینشتین، شلیک، فریدمن، ارمان و نورتن
  • یوسف جمالی * صفحات 70-99

    شناخت بیشتر طبیعت در دو قرن اخیر و پیشرفت های چشمگیر علم و تکنولوژی موجب بوجود آمدن ایده ها و رویکردهای جذاب و جدیدی شده است که منتسب به علم معاصر شناخته می شود . ایده هایی نظیر تکامل در زیست شناسی، مسئله ابتدای جهان (مدل های مبتنی بر وجود نقطه زمانی شروع برای عالم و یا خلاف آن) و ایده جهان های موازی در فیزیک . هرچند این ایده ها در بستر علم جدید شکوفا گشته اند ولی بیش از آنکه ایده هایی علمی باشند حاوی پس زمینه ها و نتایج فلسفی مهمی هستند . در این مقاله با بررسی تاریخی نوشته ها و آثار ابن سینا (فیلسوف و پزشک شهیر مسلمان 1000 سال قبل)، به عنوان نمونه و مرجع، نشان خواهیم داد که هر سه این ایده ها به شکلی کاملا مشابه از زمان های قدیم در سطح فلسفه طبیعی مطرح بوده اند . لذا جایگاه آن ها بیش از آنکه علمی باشد فلسفی است . بیان این نظریه ها بدون در نظر داشتن پیش فرض های متافیزیکی و غیرتجربی آن ها موجب برداشت های نادرست از علم خواهد شد . بسیاری از چالش های میان علم و دین ناشی از همین در نظر نگرفتن حدود علم تجربی و تشخیص سطح متافیزیکی نظریه هاست . در این مقاله به بیان دلایل ابن سینا بر له و علیه این نظریات به عنوان یکی از اولین افرادی که صریحا به بررسی علمی و فلسفی این نظریات پرداخته است، می پردازیم . دقت علمی ابن سینا و روحیه علمی تحسین برانگیز او می تواند برای محققین معاصر آموزنده و روشنگرایانه باشد . همچنین در موضوع شانس و علیت، بروشی متفاوت و با زبان علم روز به بررسی مسئله غایتمندی و هدف داری عالم پرداخته شده است .

    کلیدواژگان: ابن سینا، طبیعیات (فیزیک)، تکامل، چندجهانی، جهان های موازی، شروع کیهان، شانس، اتفاق، هدف غایی، علیت
  • سید هدایت سجادی* صفحات 100-130
    هدف از این مقاله صورت بندی رهیافت های فلسفی هایزنبرگ در خلال شکل گیری مکانیک کوانتومی با تعبیرکپنهاگی است. پرسش اصلی مقاله این است که آیا می توان رهیافت هایی فلسفی را در فرآیند شکل گیری مکانیک کوانتومی در آثار هایزنبرگ صورت بندی نمود؟ برای پاسخ به این پرسش، دو مقاله کلیدی و مهم هایزنبرگ(1925و 1927) بررسی می شوند. روش پژوهش در این مقاله براساس تحلیل محتوای متن مقالات هایزنبرگ است که در واقع به جای فیزیکدان محوری از روش متن(فیزیک) محوری بهره گرفته شده است. پس از تحلیل و بررسی مقالات، برخی اصول و آموزه های مفهومی استنباط و از خلال آن ها رهیافت هایی فلسفی صورت بندی شده اند. یافته های این پژوهش نشان می دهد که از مقاله 1925 هایزنبرگ سه اصل اساسی مشاهده پذیری، همخوانی و مماثلت نقش کلیدی در شکل گیری بنیان های مکانیک ماتریسی دارند و همچنین آموزه هایی از قبیل فهم و رابطه کلاسیک-کوانتوم، نقش تجربه و اندازه گیری، موضوع علیت و واقعیت در مقاله 1927 وی مورد توجه قرار گرفته اند. در نهایت این پژوهش نشان می دهد که از خلال این آثار هایزنبرگ، چهار رهیافت کلی تجربه گرایی، وحدت گرایی، ضدعلیتی و ضدموجبیتی و نیز ضدواقع گرایانه قابل صورت بندی است.
    کلیدواژگان: هایزنبرگ، مکانیک کوانتومی، تعبیر کپنهاگی، رهیافت های فلسفی
  • رضا ماحوزی * صفحات 131-152

    اینکه آیا اشیاء دارای جوهری هستند یا خیر، همواره موردنظر فیلسوفان بوده است. اساس گرایی یکی از نظریه های شناخته شده در متافیزیک تحلیلی معاصر است؛ جریانی که تلاش دارد پس از تبعید فلسفه از ساحت علم، بار دیگر فلسفه را با رویکردهای جدید به علم نزدیک کند و مفاهیم فلسفی را بر اساس رویکردهای جدید تجربی خاصه در فیزیک جدید بازتعریف کرده و مورد استفاده قرار دهد. در این سیاق، اساس گرایی به عنوان یکی از تلاش ها، سعی دارد ساختار شیء را بر مبنای دو مولفه جوهر و کیفیات تحلیل کند. این نظریه با معرفی جوهر اشیاء به عنوان اساس، در رویکردی تجربه گرایانه کیفیات را معرفی کرده و تبیینی از اشیاء انضمامی ارایه می کند. در مقابل، نظریه دسته ای از منظری وجودشناختی با انکار اساس، اشیاء انضمامی را صرفا تشکیل شده از کیفیات می داند و فرایند دسته (خوشه) شدن این کیفیات را تبیین کرده است. این نوشتار ضمن تشریح این دو نظریه و داوری در باب دعاوی آن ها علیه یکدیگر، به نحو ضمنی نشان خواهد داد فیزیک جدید نه تنها در فرض هستنده های نامشهود برای تبیین ساختار وجودی اشیاء انضمامی به فلسفه نیاز دارد بلکه این علم برای فراتر رفتن از سطح کیفیات و پدیدارها و استفاده از مفاهیم تخصصی خود برای ارایه تصویری از جهان پیرامون، به فلسفه نیاز دارد.

    کلیدواژگان: جوهر، اساس، شیء انضمامی، کیفیات، نظریه اساس، نظریه دسته ای
  • علیرضا منجمی * صفحات 153-177

    با گذر از نیمه قرن بیستم میلادی وقایعی رخ داد و پدیده هایی برآمد که در مجموع آنها را «بحران پزشکی» خواندند. این بحران سبب شد فلسفه که از نیمه قرن نوزدهم از پزشکی منتزع شده بود مجالی برای حضور مجدد بیابد. فیلسوفان پزشکی، بحران را به فربه شدن وجوه علمی و تکنیکی و نحیف شدن جنبه های انسانی طبابت نسبت دادند. از همین رو، تامل در باب اینکه پزشکی چیست و چگونه باید میان وجوه علمی-تکنیکی و انسانی آن توازن برقرار کرد به یکی از مسایل محوری فلسفه پزشکی بدل شد. سرشت پزشکی معمولا در غالب دوگانه علم-هنر صورت بندی می شود. در این مقاله ابتدا این صورت بندی را تشریح می کنم و سپس نابسندگی آن را نشان خواهم داد. در پایان الگویی پیشنهاد می دهم که بتوان سرشت پزشکی را بیرون از دایره دوگانه علم/هنر فهم کرد. در این الگو پزشکی پرکتیسی است علمی، مبتنی بر قضاوت، گفتگو، مفاهمه و استوار بر سامانی اجتماعی. این الگو با چالش های غایت شناختی، معرفت شناختی، علم شناختی، سیاست گذارانه و حرفه مندی روبروست که نیازمند تاملات جدی و پیوسته در سرشت پزشکی است.

    کلیدواژگان: سرشت پزشکی، فلسفه پزشکی، دوگانه علم-هنر، پرکتیس، گادامر
  • محمود مژده خشکنودهانی* صفحات 178-215
    علی رغم همه ی تردیدهای وجودشناختی درباره ی علیت، هنوز یکی از مهم ترین ارکان هر نظریه ی فلسفی، مبحث علیت است که بایستی نظریه تکلیف خود را با آن روشن کند. فلسفه ی زیست شناسی به مثابه ی حیطه ای از معرفت فلسفی کاربردهای متنوعی از این لفظ اختیار کرده است: موافقین و مخالفین تز تقلیل گرایی از علیت پایین به بالا (صعودی) و بالا به پایین (نزولی) سخن می گویند، حال آنکه موافقین و مخالفین تلفیق تکاملی گسترش یافته از علیت متقابل صحبت می کنند. افرادی همچون لالند و همکارانش ایده ی علل دور و نزدیک میر را نقد می کنند و دانشمندی چون نوبل بر مبنای تمثیلی در فیزیک، از علیت در نسبیت زیستی سخن می گوید. در این میان کسان دیگری چون اکاشا و وودوارد به دمکراسی علی توجه دارند حال آنکه برخی به دلایلی چون پدیده ی نوخاستگی وجود روابط علی و معلولی را در عرصه ی تبیین کنش ها و تعاملات زیستی، انکار می کنند. در فلسفه ی علم نظریه هایی در باب ویژگی های عنصر c علیت وجود دارد که با معیار قراردادن آنها می توان به درک بهتری از کاربرد این لفظ رسید و به مدلی برای کاهش اختلاف نظرها فکر کرد.
    کلیدواژگان: علیت، تلفیق گسترش یافته، تقلیل گرایی، علل دور و نزدیک، مدل علی
  • محمدمهدی حاتمی * صفحات 216-241

    وحدت یا عدم وحدت علم یکی از مسایل مهم فلسفی در قرن بیستم بوده است. یکی از مهم ترین پاسخ ها به مسئله وحدت علم از سوی تقلیل گرایان پیشنهاد شده است. مقاله پیش رو بر دو نمونه برجسته از چنین رویکردهایی متمرکز شده است. نمونه اول از جنبش فلسفی پوزیتیویسم منطقی و نمونه دوم از جنبش های فلسفی پساپوزیتیویستی انتخاب شده است. نشان داده ایم که تقلیل های علی الادعا موفق در علم، موجب پیدایش این ایده شده است که پاسخ مسئله وحدت علم از طریق تقلیل امکان پذیر است. سپس استدلال کرده ایم که رویکرد تقلیل گرا اساسا ناکارآمد، نابسنده و نادرست است. تقلیل گرایی ناکارآمد است زیرا به ساده سازی مفهومی و هستی شناختی کمک نمی کند. نابسنده است زیرا اولا تنوع هستی شناختی فعالیت های علمی اساسا متفاوت را پوشش نمی دهد، و ثانیا پاسخ مناسبی به نیاز تبیینی در خصوص چرایی بنیادی بودن یک لایه هستی شناختی و معرفت شناختی نسبت به سایر لایه ها را ارایه نمی دهد. تقلیل گرایی غلط است زیرا اولا با تاریخ تحول نظریه هایی علمی سازگار نیست؛ ثانیا رابطه بین شواهد و نظریه ها را به درستی توضیح نمی دهد؛ ثالثا طبق استدلال فودر از عهده مشکل تحقق پذیری چندگانه برنمی آید؛ رابعا طبق استدلال فایرابند اگر قیاس ناپذیری نظریه های علمی درست باشد آن گاه امکان هر نوع ارتباط از جمله ارتباط تقلیلی منتفی است. شکست تقلیل گرایی نشان می دهد مدل هایی از سنخ مدل های نیگل و اپنهایم-پاتنم پاسخ مناسبی برای مسئله وحدت علم فراهم نمی کنند. لذا پیشنهاد می شود که پاسخ مسئله وحدت علم از طریق رویکردی غیرتقلیل گرا، دنبال گردد..

    کلیدواژگان: وحدت علم، تقلیل گرایی، فیزیکالیسم، نیگل، اپنهایم، پاتنم
  • امیر متشرعی، مصطفی تقوی* صفحات 242-270

    ون فراسن با مطرح کردن استدلال گروه بد، نقدی مهم به استنتاج به قصد بهترین تبیین وارد کرده و واقع گرایی علمی را با چالش مواجه ساخته است. گذشته از واقع گرایی علمی و با توجه به اتکای روش های علمی امروز به استنتاج به قصد بهترین تبیین، این نقد در سطحی عمیق تر تهدیدی جدی برای اعتبار کاوش علمی ایجاد می کند. در این مقاله تلاش خواهیم کرد تا با توجه به ساختار جامعه علمی، راهی برای مقابله با این تهدید ارایه دهیم. برخی ویژگی های ساختاری جامعه علمی معاصر باعث محدود شدن کاوش علمی به علم برآمده از سنت غربی و محرومیت آن از امکانات نظری موجود در سنت های گوناگون شده است. ادعای اصلی مقاله این است که برای توسعه علم، توجه به سنت های گوناگون می تواند راه مناسبی جهت گسترش کاوش علمی و مقابله با تهدید مذکور در پیش روی جامعه علمی قرار دهد. در بخش اول نشان خواهیم داد که استدلال گروه بد از چه رهگذری اعتبار کاوش علمی را مورد تهدید قرار می دهد. در بخش دوم درخصوص ارتباط تنگاتنگ میان علم و سنت بحث می کنیم و سپس وضعیت این ارتباط را در جامعه علمی معاصر مورد بررسی قرار می دهیم. بخش نهایی به مطرح کردن ایده کثرت گرایی درخصوص بهره مندی از امکانات نظری سنت های گوناگون در کاوش علمی، به عنوان راه حل پیشنهادی برای مقابله با این تهدید اختصاص یافته است.

    کلیدواژگان: استنتاج به قصد بهترین تبیین، سنت های غیرغربی، انحصارگرایی علمی، کثرت گرایی علمی
  • نیما نریمانی * صفحات 271-301

    در این مقاله پس از تبیین محتوای نظریه تکامل از زمان داروین تا شکل گیری سنتز مدرن یا نیوداروینیسم به ابعاد و دلالت های فلسفی-الهیاتی آن پرداخته می شود. به طور ویژه خوانش نیوداروینیستی از تکامل برای بسیاری از نیوداروینیست ها بستری برای پیشبرد اید ه طبیعت گرایی است، اما نکته اساسی در دفاع نیوداروینیست ها از طبیعت گرایی، تاکید ایشان بر تبعیت از شواهد تجربی برای شکل دهی هستی شناسی و جهان بینی خویش است. در ادامه رویکرد دوم به تکامل، یعنی طراحی هوشمند تبیین می شود که اگرچه عموما ایشان را با ضدیت با تکامل به معنای نیای مشترک معرفی می کنند، اما ایده محوری این جریان اصل نیاز به طراحی در فرآیند تکامل است و ایشان لزوما پیدایش موجودات از نیای مشترک را منکر نیستند. اما جریان غالب نیوداروینیستی به دلیل آنکه معتقد است جریان طراحی هوشمند از روش علمی تخطی کرده و پای عوامل فراطبیعی مانند خداوند را در بستر علم طرح می کند آن را غیر علمی دانسته و معتقد به حذف آن از فضای علمی است. رویکرد مهم دیگر به تکامل، جریان سومی است که در ادامه مقاله تبیین می شود. این جریان مخالف طراحی هوشمند است اما بر اساس شواهد زیست شناختی جدید نقدهای مهمی بر خوانش نیوداروینیستی از تکامل دارد. با این حال به نظر می رسد، جریان نیوداروینیسم با وجود ابتناء کامل این جریان بر شواهد تجربی به دلیل تعهد پیشینی به طبیعت گرایی با آن مخالت می کند.

    کلیدواژگان: نئوداروینیسم، طبیعت گرایی، غایتمندی، تقلیل گرایی، تکامل پسا-داروینی، طراحی هوشمند
  • سید صابر سیدی فضل اللهی، محمد اکوان*، امیر محبیان صفحات 302-325

    جان دیویی قصد داشت تا بر اساس نظریه تکاملی داروین، نحوه نگرش ما را نسبت به جهان پیرامونمان متحول سازد. او در روزهای پیشامدرن برای رسیدن به وعده مدرنیته که همانا ترقی و پیشرفت در تمام زمینه ها بود تلاش می کرد. دیویی نه تنها چنین مرحله و گذاری را پیش بینی نمود بلکه راه و روش عبور از آن را نیز مورد مطالعه قرار داد. در این مقاله از سال هایی که دیویی یک مسیحی پر شور بود آغاز کرده ایم و به زمانی که او مجذوب علوم تکاملی گشت و با رویکردی عقل گرایانه به بسط نظریه «تجربه» خود رسید، پرداخته ایم. طبق رویکرد طبیعت گرایانه دیویی به انسان، ما با تجربه های دینی روبرو هستیم که در فرایند تکاملی، پاسخی به نیازهای اولیه انسان بوده و در بستر فرهنگ های مختلف در قالب ادیان متفاوتی ظاهر شده اند. تجربه دینی مدنظر دیویی، همان آرزوها و رویاهای شخصی انسان است. خدا، آخرت، دین و امور فراطبیعی از این جنس بوده و زاده تبادل و سازگاری-های انسان با محیط زیست او می باشند. پس سخنی از عوالم دیگر و جهان هایی با سطح های مختلف و یا جهان هایی موازی که جدیدا بر اساس فرضیه های علمی مطرح شده نیست. معنویت، دین و اخلاق، همگی طبیعی، تجربی، واقعی و البته با ارزش هستند. دیویی انسان را به عنوان یک ارگانیزم در بین میلیون ها جاندار دیگر و در پیوند و پیوستگی با آن ها در نظر می گیرد و به کاربرد و کارکرد تجربه های دینی در زندگی روزمره می پردازد.

    کلیدواژگان: جان دیویی، تجربه دینی، تکامل داروینی، نگرش الهیاتی دیویی
  • حسین آزادمنجیری*، مجید ملایوسفی، محمدحسن حیدری، محمدصادق زاهدی صفحات 326-347

    هایدگر با بازتعریف فوسیس(φυσις) و پسوخه(Ψυχη) ارسطویی در مقام انتقاد از علم تجربی (Science) و علم گرایی(Scientism) برمی آید که بر تمام ساحات زندگی انسان و از جمله فلسفه سایه افکنده بود. از خلال این تفسیر ها و انتقادات، می توان نظرات وی را درباره آگاهی(Consciousness) استخراج کرد. در نظر وی، معنای فوسیس در زبان یونانی «وجود به ما هو وجود» است و درμορφη (صورت) که تغییر پیوستار را نشان می دهد، رخ عیان می کند. صورت که خلاء دوگانه علت فاعلی و علت غایی را برای فوسیس پر می کند در حقیقت همان آگاهی است. آگاهی که هایدگر از آن با «تجربه زیسته »(lived experience) یاد می کند، دارای لایه های مختلف رفتاری-ادراکی، اجتماعی و پیشا-شخصی از قبل معنادار است. هایدگر در تفسیر پسوخه به عنوان آگاهی از اصطلاحات مختلفی همچون صورت، Truth(حق)، لوگوس و مقوله استفاده و بیان می کند که آگاهی در تمام این اصطلاحات شامل یک دوگانگی است که همواره ارتباط آن با امر خارجی حفظ می شود. آگاهی برای هایدگر با هستی گره خورده است و وی همواره بر این نکته تاکید می کند که آگاهی همان ارتباط انسان یا دازاین(Dasein) با خارج است و هر چه از این ارتباط برداشت شود، در مرحله دومی است که ممکن است انتزاع یا علم یا هر چیز دیگر نام بگیرد.

    کلیدواژگان: آگاهی، فوسیس، پسوخه، تجربه زیسته، علم
  • سید جمال قریشی خوراسگانی*، علی کرباسی زاده صفحات 348-374

    در این مقاله به بحث درباره چگونگی نقش آفرینی بدن در شناسایی می پردازیم. بدین منظور، دو رویکرد تقویمی و علی در علوم شناختی مطرح می شود. این بحث معضلاتی را به پیش کشیده است، ازجمله اینکه هر دو رویکرد، درنهایت، فهمی دکارتی-فرادستی از نسبت بدن و شناسایی فراپیش می نهند و بدن را به امری فیزیکال فرومی کاهند. افزون براین، تقویم گرایانی همچون کلارک نمی توانند صورت بندی پدیدارشناسی از تقویم را در سطح علوم شناختی بدن مند بازسازی کنند که نتیجه آن بازگشت موضع دکارتی در قبال شناسایی است. با توجه به رهیافت پدیدارشناسانه هایدگر این معضلات را تبیین و راهی برای گذار از برخی معضلات این بحث مطرح کنیم. مبانی هایدگری کمک می کند دو انگاره از بدن مندی یعنی بدن مندی تودستی و بدن مندی بنیادین را طرح کنیم؛ هر دو انگاره از بدن مندی در برابر فهم فیزیکالیستی برخی نحله های علوم شناختی از بدن مندی قرار می گیرد. در مرحله بعد با توجه به اشاراتی که هایدگر در هستی و زمان درباره بحث بدن مندی مطرح کرده است، تلاش وی برای گذار به سطحی بنیادی تر در تحلیل هستی را بررسی می کنیم و توضیح می دهیم چرا هایدگر در سطح تحلیلی بدن مند از هستی نمی ماند.

    کلیدواژگان: هایدگر، علم شناختی، بدن مندی، تقویم
  • محمد ظهرابی * صفحات 375-396

    معنا بر آنچه که یک زبان در مورد جهانی -که ما در آن زندگی می کنیم- و یا هر گونه جهان احتمالی و خیالی -که در موردش توصیف می کند-، اشاره دارد. مطالعه و بررسی معنا(meaning) و زوایای مختلف آن معناشناسی(semantics) نامیده می شود. معناشناسی معمولا به تجزیه و تحلیل معنی کلمات، عبارات یا جملات و بعضا به معنی گفتارها(utterances) در کلام یا معنی کل یک متن اشاره دارد. برای مطالعه معنا در زبان رویکردهای مختلف زیادی وجود دارد. برای مثال، فلاسفه رابطه بین عبارات زبانی مانند کلمات یک زبان و اشخاص، اشیا و رویدادها را در جهانی که این کلمات به آنها اشاره می کنند، بررسی می کنند؛ برای نمونه ارجاعات(references) و نشانه ها(signs). از طرف دیگر زبانشناسان روشی را که در آن معنی در یک زبان شکل می گیرد، بررسی می کنند و بین انواع مختلف معانی تمایز قایل می شوند. مطالعاتی نیز در مورد ساختار معانی جملات (گزاره ها) وجود دارد. در این مقاله معناشناسی از ابعاد و زوایای مختلف فلسفی مورد بررسی و کنکاش قرار می گیرد. امید بر آن است که مطالعه حاضر کاربردهای مفید و موثری برای حوزه فلسفه داشته باشد.

    کلیدواژگان: معناشناسی، فلسفه، زبانشناسی، معنا
  • سعید حیرانی، محمود فیروزی مقدم*، مهیار علوی مقدم صفحات 397-417
    داستان نقش حیاتی در شکل گیری مهارت های تفکر انتقادی دارد. هدف از پژوهش حاضر، کشف امکانات بالقوه داستان های معمولی در تقویت و شکل گیری مهارت های تفکر انتقادی در کودکان است. در این پژوهش با استفاده از روش تحلیل محتوا، میزان مهارت ها و مولفه های تفکر انتقادی از دیدگاه ریچارد پل در داستان های تالیفی برای کودکان گروه سنی «ج» که در فاصله سال های 1340 تا 1385 در فهرست کتاب های مناسب شورای کتاب کودک به ثبت رسیده اند، بررسی شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که مولفه های استلزامات و پیامدها، اطلاعات، داده، شاهد، تجربه، هدف، قابلیت های استدلال اخلاقی نسبت به سایر مولفه ها در وضعیت بهتری قرار دارند. از ضعیف ترین مولفه ها نیز می توان به پیش فرض ها، اطمینان در تفکر، نظرات و استنباط ها و تفاسیر اشاره کرد. همچنین عمده رشد متوالی داستان ها به لحاظ مولفه های تفکر انتقادی صرف نظر از رشد مقطعی دهه چهل در آثار متاخر و در دهه هشتاد روی داده است.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، داستان های کودک، فلسفه برای کودکان، مهارت های تفکر انتقادی، ادبیات کودکان
  • فلورا بیابانی، محمدجواد صافیان*، شیرین طغیانی، مینا سادات طباطبایی صفحات 418-449

    مکان بنیادی‎ترین مفهوم در معماری و شناخت ماهیت مکان از ضروریات امر طراحی معماری است و از‎ آنجا‎که طی دوره مدرن با تغییراتی در فهم معنای مکان مواجهیم و این تغییرات بر طراحی‎های دوران مدرن و پس از آن، تاثیرات عمیق و گاه ناخوشایندی گذارده ‎‎‎به ‎شکلی ‎که معماری، وظیفه اصلی خود یعنی ساخت مکان زندگی آدمی به‎ نحو اصیل و پاسخگویی به وجه سکنی‎گزیدن آدمی را تا حدود زیادی فرو‎‎گذاشته است، لذا در این پژوهش سعی بر آن ‎شده تا با شناخت مفاهیم مکان در یونان باستان(خاستگاه تفکرات غربی بعدی ‎‎‎به‎ ویژه تفکر مدرن) تا عصر مدرن و یافتن ریشه‎ های تحول ماهیت و تطور معنای آن، به این پرسش‎ها پاسخ دهیم که مفهوم مکان نزد متفکران باستان و نیز علل تغییر فهم مکان در عصر مدرن چه بوده ‎است و این دگرگونی، چه تاثیری بر فهم مکان در معماری عصر مدرن گذارده‎است. از یافته‎ های این پژوهش دگرگونی معنایی عظیم مکان در عصر مدرن و جایگزینی آن با مفهوم فضا در معماری مدرن است که حاصل توجه عمده به ویژگی امتداد‎داری مکان، ظهور کار‎کردگرایی در افول مکان به مفهوم سایت و نگاه به مکان به عنوان کالا می‎باشد.

    کلیدواژگان: مکان، فضا، معماری مدرن، خورا، توپوس
  • سهیلا بهرمانی، حسین اردلانی*، نفیسه نمدیان پور، پرناز گودرزپروری صفحات 450-468
    جریان اندیشه پست مدرنیستی در اواسط قرن بیستم جوانه زده و تا به امروز رشد کرده و تکامل یافته است. ژان فرانسوا لیوتار (98-1925) فیلسوف فرانسوی نوعی حساسیت بصری پست مدرنیستی را در برابر حساسیت گفتاری مدرنیستی می نشاند. او دارای اندیشه های انتقادی است و شیوه های نوینی را برای نقادی وضعیت فکری و فرهنگی معاصر در حوزه های مختلف سیاسی، اجتماعی و هنری ارایه می دهد. ملاک های کلی حقیقت و کذب، به شدت در چهارچوب نظری اندیشه لیوتار مسئله دار هستند و نمی تواند آن ها را مسلم و یقینی بپذیرد، اما در فقدان چنین قواعدی به دنبال اندیشه و عملی مسیولانه است. این فیلسوف پست مدرن،  با نگاهی به آثار دوشان به بزرگداشت دیدن و چشم و حساسیت بصری در وضعیت پست مدرن می پردازد. لذا در این مقاله که به شیوه‏ توصیفی تحلیلی و با مطالعه منابع کتابخانه ای صورت گرفته است، در وهله نخست به مرور چیستی گفتمان زبانی مدرنیستی در تفکرات لیوتار پرداخته خواهد شد و در مرحله بعد حساسیت بصری پست مدرنیستی در تفکرات وی مورد کنکاش قرار می گیرد و از این رهگذر ضمن بررسی آثار دوشان به ارایه قرایت جدیدی که لیوتار از امر والا مطرح می کند، خواهیم پرداخت که منجر به تعریف جدیدی از امروالا خواهد شد و می توان آن را والای پست مدرنیستی لیوتاری نام نهاد.
    کلیدواژگان: لیوتار، آثار دوشان، حساسیت بصری، گفتمان بصری پست مدرنیستی
  • سمیرا رشیدپور نساری* صفحات 469-494
    مساله نسبت میان زمان و ادبیات از دیرباز مورد توجه و موضوع بحث متفکران مختلف بوده است. یکی از نویسندگانی که می توان این نسبت را از حیث فلسفی در آثار داستانی او جستجو کرد، داستان نویس، منتقد و متفکر معاصر فرانسوی، موریس بلانشو است. هدف مقاله حاضر پرداختن به همین نسبت در آثار بلانشو است. مطالعه دقیق آثار داستانی او سیر تطوری را نشان می دهد که در وهله نخست، در فهم فلسفی او از مساله زمان به وجود آمده و سپس تلاش پیوسته او را در  به چالش کشیدن آرای اندیشمندان دیگر نمایان می کند. به نظر می رسد همین امر بلانشو را به سوی صورت بندی تازه ای از مفهوم زمان سوق می دهد که ترسیم آن نیازمند یافتن رد و اثر به جا مانده از یافته ها، تعاریف و مباحثی است که در گفت و گوی بی پایان او با دیگر نویسندگان و اندیشمندان (مخصوصا با اندیشه دوست و همراه معاصرش امانویل لویناس)، متجلی گشته است.
    کلیدواژگان: زمان، موریس بلانشو، لویناس، روایت، دیگری، توما، ظلمت
  • گل مهر مهینی، محمد رعایت جهرمی* صفحات 495-521
    ریشه تفکرات آدورنو را می توان در اعتقاد وی به نابودسازی آن دسته از ایده های فلسفی دانست که به دنبال ایجاد کلیات تغییرناپذیری در قالب نظام های فلسفی منجمد و متقن شده هستند. به عبارت دیگر، وی به دنبال نجات بخشی جزییات دورمانده از ایده های مطلق و یکسان سازی است که خرد و کلان یا جزء و کل را به گونه ای مشابه، در خود می بلعند. آدورنو، رویای دست یازیدن به تفکری منظومه ای را در روش فلسفی خاص خود، تحت عنوان دیالکتیک منفی، جستجو می کند. در این روش، نااین همانی، دیگر در زیر چتر این همانی کاذب قرار نخواهد گرفت؛ چرا که سنتزسازی دیگر معنایی ندارد و حقیقت در لابه لای نفی و کشمکشی بی پایان، ردیابی می شود. لذا وی، هدف اثر هنری را در نوعی آشتی ناپذیری با هرکلیتی تعریف می کند. به باور آدورنو، این کلیت در عرصه فرهنگ و هنر با سویه ای پراگماتیک در پدیده ای تحت عنوان صنعت فرهنگ ظهور بیشتری می یابد؛ چراکه آثار هنری در مکانیزم بوروکراتیزه شده و یکسان سازی به واسطه نظام اقتصادی کالایی تولیدی، گرفتار می شوند که در آن سوژه فردی کمرنگ می شود. چنین خطری محصولات فرهنگی امروز جامعه ایرانی (به خصوص در حوزه موسیقی)، را بیش از پیش تهدید می کند؛ در این مقاله با توجه به نظریات انتقادی آدورنو و ساختار موسیقی کلاسیک ایرانی، این مساله مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: آدورنو، هنر، صنعت فرهنگ، موسیقی
  • حسن احمدی زاده * صفحات 522-545

    نزاع افلاطون با شاعران و حکم به اخراج آنها از مدینه فاضله را از مطالعه جمهوری به خوبی می توان دریافت. او در کتاب سوم جمهوری به تعیین بایدها و نبایدها در خصوص شعر می پردازد و تعیین می کند که چه اشعاری باید برای جوانان خوانده شوند و چه اشعاری نباید خوانده شوند. این نقد تند و تیز افلاطون به شعر و شاعری، امروزه به نوعی می تواند ساختار هنری رسانه های جمعی مانند تلویزیون و سینما را نیز دربرگیرد. به نظر افلاطون واکنش های ما در برابر اتفاقات مختلف زندگی روگرفتی از واکنش های ما در برابر شعر هستند. همین امر، امروزه درخصوص تلویزیون نیز صادق است. تلویزیون صرفا یک ابزار انتقال و پخش است و هیچ وسیله تازه ای برای تفسیر هنری واقعیت ارایه نمی دهد. به عبارت دیگر، تلویزیون جهان را آن گونه که هست تصویر می کند و به ما ارایه می دهد، یا به تعبیر افلاطونی، صرفا روگرفتی از صورت ظاهر آن را عرضه می کند و در نتیجه، چنانکه افلاطون درباره شعر تاکید می کند، در برنامه های تلویزیونی نیز تقلیدها بر جای واقعیت می نشینند. در این جستار تلاش خواهیم نمود تا با تبیین دیدگاه افلاطون در خصوص هنر شاعری، آنگونه که در جمهوری بیان شده است، به نقد افلاطونی رسانه های جمعی در روزگار حاضر بویژه تلویزیون بپردازیم.

    کلیدواژگان: افلاطون، شعر، رسانه، هنر، جمهوری
  • فریده آفرین*، بیتا عبدنیکفرجام صفحات 546-579

    هدف مقاله مطالعه نگرش کانت به طبیعت در نقد سوم بر اساس مولفه های گرایش گردشگری طبیعی است. قصد این است با روش توصیفی-تحلیلی، به این پرسش پاسخ دهیم: چگونه و براساس چه مولفه هایی می توان از نقد سوم کانت چارچوبی برای زیباشناسی گردشگری فراهم کرد؟. مطالعات پژوهش نشان می دهد برای ترتیب دادن به چارچوب زیباشناسی گردشگری براساس نقدسوم کانت بهتر است مولفه های اساسی بخش نقد قوه حکم غایت شناختی را ابتدا طرح کرد. در بخش دوم نقد سوم با توجه به جایگاه ارگانیستی طبیعت و غایت مندی آن و نیز بسط مکانیستی طبیعت تحت اصل فوق محسوس ضمن رفع تناقض این دوگانه، درباره نقش غایات طبیعت و انسان به عنوان غایت واپسین بحث شده است. در این بخش زاویه دید گسترده ای برای رابطه انسان و طبیعت با توجه به غایت واپسین و فرجامین دیده می شود. انسان با توجه به زاویه دید کلی، از بخش غایت ها و شناخت جایگاه خود به عنوان غایت واپسین و عنایت به غایت فرجامین، به زاویه دید جزیی تر در تامل بر جلوه ها و جاذبه های طبیعی و زیبایی های آزاد و وابسته متکی به طبیعت، مصنوعات و آثار هنری دست می یابد. در نتیجه نقش زیبایی و والایی طبیعت در پرورش بعد اخلاقی و اعتلای فرهنگ انسان به منزله یکی از پایه های اساسی زیباشناسی گردشگری به ویژه طبیعی مطرح می شود.

    کلیدواژگان: طبیعت، کانت، گردشگری طبیعی، غایت شناسی، زیباشناسی گردشگری
  • احسان کریمی ترشیزی * صفحات 580-606

    استعاره ها در رویکرد جدید به دلیل ظرفیت های درونی همانند برجسته سازی و تنوع نگاشت ها از حوزه های منبع، امکان فهم اخلاقی و زیست اخلاقی بهتری را برای ما فراهم می کنند. به تعبیر برخی، استعاره ها نه منحصر در استعاره های متعارف هستند و نه صرفا امر شناختی، بلکه ما برای تفکر عمیق و ملاحظات فرهنگی سنجیده، نیازمند استعاره های پیچیده و نامتعارف هستیم. از سویی دیگر، سلول های بنیادی ویژگی های فوق العاده ای برای حوزه منبع در استعاره نامتعارف و پیچیده اخلاقی دارند. از این رو، نگارنده، از استعاره مفهومی سلول برای اخلاق بهره برده است. پرسش اساسی این جستار این است: استعاره مفهومی سلول در اخلاق چه زوایایی از اخلاق را برای ما برجسته می کند؟ دستاوردهای این پژوهش به این قرار است: استعاره مفهومی سلول برای اخلاق، برخلاف اکثر استعاره های اخلاقی که استعاره های ساده و متداولی هستند و طبیعتا قدرت کمتری برای زیست اخلاقی دارند، استعاره ای پرتوان، نامتعارف و پیچیده ای است که بخوبی می تواند از عهده تحلیل مراتب اخلاق برآید؛ استعاره یادشده در اخلاق، پدیدارهای اخلاقی شکل گرفته و تمایزیافته در محیط دین و عرفان را به رسمیت می شناسد؛ در پرتو استعاره سلولی اخلاق، تفاوت عملکرد اخلاقی در موقعیت ها و کنشگران اخلاقی مختلف بهتر تبیین می شود؛ این استعاره، برخلاف دیگر استعاره ها، آیدوس اخلاق را برجسته می کند نه یک ویژگی یا چند ویژگی اخلاقی را.

    کلیدواژگان: انسان شناسی فلسفی، فلسفه زیست شناسی، فلسفه حیات، داروینیسم، پدیده شناسی هرمنوتیکی، پلسنر، موضع داری برون مرکزی
  • صمد حسینی، عباس یزدانی* صفحات 607-626
    موفقیت انکارناپذیر علم عصب شناسی در توضیح حالات روانی انسان که در گذشته بر اساس مفاهیم فراطبیعی تبیین می شدند، بسیاری از دانشمندان و فیلسوفان عصر جدید را به دفاع از روش های فیزیکالیستی در توضیح ماهیت انسان سوق داده است. بر طبق این دیدگاه، علم با شناخت ساختارهای فیزیولوژی انسان به ویژه مغز و کارکرد های آن، سرانجام قادر خواهد بود از طریق مفاهیم فیزیکی صرف، سرشت انسان با همه ویژگی هایش را تبیین کند. مهم ترین چالشی که همواره متوجه این دیدگاه بوده است، مسئله آگاهی و یا به تعبیر سنتی آن چگونگی رابطه ذهن و بدن است. با این حال، دانشمندان معاصر با ارایه نظریه ها و مفاهیم جدید علمی درباره سازوکارهای مغز و نسبت آن با حالات ذهنی کوشش می کنند تا از طریق علوم فیزیکی پدیده آگاهی را تبیین کنند. هدف این مقاله نشان دادن این است که آگاهی پدیداری مهم ترین چالش در برابر فیزیکالیسم  و نظریه-های طبیعت گرایانه است. با بررسی مفهوم آگاهی و تقسیم این مفهوم به دو بخش «آگاهی ادراکی» و «آگاهی پدیداری»، استدلال کرده ایم که نظریه های علمی در بهترین حالت صرفا تبیینی از آگاهی ادراکی به دست می دهند، در حالی که چالش اصلی علوم طبیعی، تبیین آگاهی پدیداری است، لیکن آگاهی پدیداری به جهت ویژگی ذاتی ذهنیت، خارج از دسترس علوم فیزیکی قرار دارد، مگر اینکه علم منظر اول شخص را به رسمیت بشناسد.
    کلیدواژگان: آگاهی ادراکی، آگاهی پدیداری، علم، فیزیکالیسم، تقلیلگرایی
  • محسن باقرزاده مشکی باف صفحات 627-653
    هگل در کتاب پدیدارشناسی روح ساختار دیالکتیکی تاریخ آگاهی انسان اروپایی را به تصویر کشیده است. او در تمام گذارهای آگاهی به برآیند های مختلف، ضرورت و نسبتی دیالکتیکی تشخیص داده است و آن را در تمامی ساحات تاریخ و ساحات اندیشه در جریان های مختلف دنبال می کند. در فصل روح با دو جریان بسیار مهم در تاریخ اجتماعی یعنی انقلاب فرانسه و در تاریخ اندیشه یعنی فلسفه اخلاق کانت مواجهیم که در طی دو بخش به طور متوالی ظاهر می شوند و گویی که هگل نسبتی تنگاتنگ بین حکومت ترور روبسپیر و فلسفه اخلاق کانتی یافته است. جایی که آزادی انتزاعی روبسپیر در جهت ایجاد آزادی مطلق در تحقق اراده ی جزیی عام یافته خود، هرگونه نهاد یا جزییتی را به عنوان عامل اخلال تحقق آزادی اراده ی خویش نابود می سازد و دوره ای از استبداد و وحشت آغاز می کند. گویی که چنین ادعای اراده عامی که تحمل هیچ جزییت و مخالفی را ندارد به استبداد درونی قانون کلی اخلاق کانتی (که تحقق آن یگانه راه دستیابی به آزادی است) در جهت نابودی طبیعت، امیال، آداب و رسوم و نهادهای عینی و غیره تبدیل می شود و وحشت و اضطراب به دلیل تناقضات بی پایان ایجاد می کند و فرد اخلاقی همچون فرد انقلابی با رفع همه جانبه عینیت، درون اراده انتزاعی خود اسیر می شود که این امر به اعتقاد هگل تبعات خطرناکی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: هگل، کانت، روبسپیر، ترور، اخلاق، عینیت، آزادی
  • مصطفی عابدی جیغه*، حسن فتحی صفحات 654-681
    آگاهی که یکی از مسایل کانونی ایده آلیسم آلمانی است تفسیرهای متنوعی در میان فلاسفه آلمان به خود دیده است. کانت با فرض شی فی نفسه، آگاهی را تکه تکه و در قامت سه نقد خود ارایه داد. بعد از او راینهولت و شولتسه با انتقاد از شی فی نفسه زمینه تفسیری نوآیین از آگاهی را به دست فیشته فراهم آوردند. فیشته با به حق دانستن نقد شولتسه از شی فی نفسه، آگاهی را در وحدت سوژه مطلق جمع نمود. سپس او با ایجاد نسبتی دیالکتیکی میان آگاهی، خودآگاهی و بیناسوژگانی تفسیری انقلابی از نحوه تکوین آگاهی به دست داد. در این مقاله سعی می کنیم تفسیر فیشته از آگاهی را با توجه به ارتباطی که وی میان آگاهی، خودآگاهی و بیناسوژگانی برقرار می کند توضیح داده و نحوه تقویم آگاهی و خودآگاهی را در وضع سیاسی ارایه دهیم. او ابتدا ادعا می کند که آگاهی به لحاظ منطقی در تکوین خود نیازمند نظمی است که خودآگاهی برای آن فراهم می کند و سپس نظم موجود در خودآگاهی را وابسته به ایجاد رابطه ای می داند که در فرایند به رسمیت شناسی میان سوژه ها به وقوع می پیوندد.
    کلیدواژگان: آگاهی، خوآگاهی، سوبژکتیویته، فیشته، وضع سیاسی
  • حسین روحانی*، سید جواد میری صفحات 682-708

    سخنی به گزاف نرفته است اگر گفته شود که مارتین هایدگر یکی از شاخص ترین متفکران قرن بیستم است که تاریخ 2500 ساله غرب را به مثابه تجلیگاه سوبژکتیویسم و عقلانیت تکنولوژیک به مهمیز نقد می کشد و وجهه همت خویش را بر این امر قرار می دهد که از پارادایم معرفت بنیاد عالم مدرن بگسلد و به هستی شناسی روی آورد. مفروض این مقاله بر این اصل استوار است که اگر سیاست مدرن بر پایه اراده معطوف به قدرت، شکاف میان سوژه و ابژه و سیطره عقلانیت تکنولوژیک پایه ریزی شده است؛ هایدگر قصد دارد با گسست از معرفت شناسی و روی آوردن به هستی شناسی، از سیاست مبتنی بر رابطه ارباب و بندگی عالم مدرن گذر کند و سیاست مبتنی بر هستی شناسی را که متضمن از میان برداشتن شکاف میان سوژه و ابژه و گشودگی انسان نسبت به خود، جهان و دیگری است مطرح کند.

    کلیدواژگان: سوبژکتیویسم، سیاست، مدرنیته، هستی شناسی
  • علی آقایی پور*، محمود صوفیانی صفحات 709-740
    زمان در تفسیر اونتولوژیک هایدگر از کانت چه نقش و جایگاهی دارد؟ تفسیر هایدگر از فلسفه کانت، تفسیری بحث برانگیز و متفاوت از جریان تفسیرهای معمول از فلسفه او است. هایدگر در پرتوی فهم معنای وجود به تفسیر کانت می پردازد و قصد دارد پروژه کانت را به معنای کلی، یک پروژه اونتولوژیک قلمداد کند. حال، ما با توجه به پرسش اصلی این مقاله، درصدد هستیم تا نقش محوری زمان را در تفسیر هایدگر از کانت نشان دهیم، نقشی که به گمان ما، خط اصلی و رشته پیونددهنده دیدگاه های هایدگر در باب کانت است و بدون درنظر گرفتن آن، فهم چگونگی تفسیر هایدگر از کانت، چندان راه به جایی نخواهد برد.
    کلیدواژگان: زمان، سوژه، خیال، استعلا، اونتولوژی، متافیزیک، وجود
  • احمدرضا معتمدی صفحات 741-763
    کانت، زیبایی شناسی را در حکم ذوق منحصر می کند. قوه حاکمه، داوری زشت و زیبا را در نسبت با خوشایندی از صورت عین خارجی صادر می کند. وی حکم زیبا شناختی را نیز چون حکم شناختی، یک حکم پیشینی تلقی می کند و آنرا ذیل مقولات ماتقدم ذهنی «کمیت»، «کیفیت»، «نسبت» و «جهت» درج می کند. با این رویکرد، حکم زیبا شناختی در عین اینکه حکم «شخصی» است، باید طبق الزام پیشینی کمیت، از «کلیت» و اعتبار عمومی نیز برخوردار باشد و در همان صورت «غایت مند»ی اش، به دلیل درج در مقوله پیشینی «نسبت» باید فاقد «غایت» باشد. همچنین مقوله ماتقدم کیفیت، حکم ذوق را ملزم به عدم تعلق می نماید؛ بدین الزام، در فرایند صدور حکم زیبا شناختی هیچ علاقه مفهومی نباید دخیل باشد، حال آنکه قوه متخیله با همه امکانات مصوره اش صرفا می تواند در بازی آزاد، به تحریض قوه فاهمه بپردازد و بدون مفهوم سازی آن به تنهایی نمی تواند حکم کلی صادر کند. این نوشتار درصدد تبیین آن است که کانت در نقد قوه حاکمه، علیرغم توفیق در برقراری نسبت میان ساحت ضروری طبیعت (نقد عقل نظری) و سپهر آزادی اخلاقی (نقد عقل عملی)، نه تنها در ژرفنای ذهنی گروی و موضوعیت نفسانی(subjectivity) درغلطیده است، بلکه تعارضات و ناسازگاری هایی را نیز بر زیبایی شناسی خود تحمیل کرده است، که در جای خود قابل نقد و بررسی است.
    کلیدواژگان: کانت، زیبایی شناسی، قوه حاکمه، ذهنی، عینی، حکم ذوق
  • عبدالله صلواتی * صفحات 764-787

    استعاره ها در رویکرد جدید به دلیل ظرفیت های درونی همانند برجسته سازی و تنوع نگاشت ها از حوزه های منبع، امکان فهم اخلاقی و زیست اخلاقی بهتری را برای ما فراهم می کنند. به تعبیر برخی، استعاره ها نه منحصر در استعاره های متعارف هستند و نه صرفا امر شناختی، بلکه ما برای تفکر عمیق و ملاحظات فرهنگی سنجیده، نیازمند استعاره های پیچیده و نامتعارف هستیم. از سویی دیگر، سلول های بنیادی ویژگی های فوق العاده ای برای حوزه منبع در استعاره نامتعارف و پیچیده اخلاقی دارند. از این رو، نگارنده، از استعاره مفهومی سلول برای اخلاق بهره برده است. پرسش اساسی این جستار این است: استعاره مفهومی سلول در اخلاق چه زوایایی از اخلاق را برای ما برجسته می کند؟ دستاوردهای این پژوهش به این قرار است: 1. استعاره مفهومی سلول برای اخلاق، برخلاف اکثر استعاره های اخلاقی که استعاره های ساده و متداولی هستند و طبیعتا قدرت کمتری برای زیست اخلاقی دارند، استعاره ای پرتوان، نامتعارف و پیچیده ای است که بخوبی می تواند از عهده تحلیل مراتب اخلاق برآید؛ 2. استعاره یادشده در اخلاق، پدیدارهای اخلاقی شکل گرفته و تمایزیافته در محیط دین و عرفان را به رسمیت می شناسد؛ 3. در پرتو استعاره سلولی اخلاق، تفاوت عملکرد اخلاقی در موقعیت ها و کنشگران اخلاقی مختلف بهتر تبیین می شود؛ 4. این استعاره، برخلاف دیگر استعاره ها، آیدوس اخلاق را برجسته می کند نه یک ویژگی یا چند ویژگی اخلاقی را.

    کلیدواژگان: استعاره مفهومی، سلولهای بنیادی، استعاره مفهومی سلول، استعاره اخلاقی، اخلاق
  • عبدالله اسدی*، احمدحسین فلاحی، یدالله دادجو، محمود شیخ الاسلامی صفحات 788-810

    در این مقاله مبانی نظری و دیدگاه های اشاعره و رابرت آدامز در ذیل نظریه امر الهی و در حوزه اخلاق به تفکیک بررسی شده است. از منظر رابرت آدامز موضع گیری در رابطه با اخلاق در دو محور «معنای خوبی» و «معنای الزام» و از منظر اشاعره در دو بخش «حسن و قبح» و «الزامات اخلاقی» مورد بررسی قرار گرفته است. از نظر آدامز، منشا حسن اخلاقی ذات و صفات ذاتی خداوند است. همچنین از دیدگاه وی مفاهیم ارزشی واقعیت عینی دارد و دارای واقعیت خارجی است و کار عقل تنها کشف و درک آن است. اشاعره نیز در ذیل نظریه امر الهی، بیشتر به حسن و قبح افعال پرداخته اند و معتقدند حسن و قبح افعال ذاتی نیست بلکه شرعی است؛ بنابراین نظریه امر الهی اشاعره در خصوص حسن و قبح الهی وابستگی مفهومی نیست، بلکه بیشتر بر اساس وابستگی وجودشناختی اوامر اخلاقی بر اراده خداوند است

    کلیدواژگان: امر الهی، اخلاق، رابرت آدامز، اشاعره. حسن و قبح
  • جلیل جلیلی*، طاهر کریم زاده صفحات 811-833
    کیفیت علم پیشین خداوند و چگونگی وقوع تغییر و تبدیل در آن از دیدگاه ملاصدرا، شعرانی و عصار موضوع نوشتار حاضر است. در این پژوهش که به روش توصیفی، تحلیلی و تطبیقی نگاشته شده است، ابتدا دیدگاه ملاصدرا درباره کیفیت علم خداوند به مخلوقات، پیش از خلقت آنها و انتقادات وارد شده بر دیدگاه او، پس از آن رویکرد ابوالحسن شعرانی و کاستی های دیدگاه او و سپس دیدگاه سید محمدکاظم عصار در این باره بررسی و تحلیل شده است. آنچه پژوهش پیش رو به آن رسیده، این است که هرچند ملاصدرا درباره کیفیت علم پیشین الهی، دیدگاه بدیعی ارایه داده است؛ اما دیدگاه وی دچار کاستی هایی می باشد. شعرانی نیز هرچند درصدد جبران این کاستی ها بوده، اما نتوانسته آن ها را جبران کند و خود، دچار کاستی های دیگر شده است؛ اما سید محمد کاظم عصار توانسته با رویکرد عرفانی خود، کیفیت علم پیشین الهی و چگونگی وقوع تغییر و تبدیل در آن را بدون دچار شدن به کاستی های مذکور تحلیل نماید..
    کلیدواژگان: حکمت متعالیه، علم پیشین الهی، ملاصدرا، شعرانی، سید محمد کاظم عصار
  • قدرت الله قربانی، روح الله سوری، سجاد دلیر* صفحات 834-855
    مهمترین مساله در تقسیم بندی انواع حکمت -یکی از مهم ترین مباحث مطرح در فلسفه اسلامی-، دلیلی است که حکمای اسلامی بویژه ابن سینا برای حصر اقسام حکمت نظری اقامه کرده اند. دلیل حصر اقسام حکمت نظری، با یک تقسیم ثنایی دایر بین نفی و اثبات، اقسام را به چهار قسم (که البته قسم چهارم آن محال است) تقسیم می کند. این حصر عقلی، اموری که به اراده و اختیار انسان نمی باشد یعنی حکمت نظری را به اموری تقسیم می کند که: تصور آنها بطور ذهنی و خارجی بی نیاز از ماده است که اصطلاحا فلسفه اولی است، یا در ذهن بی نیاز از ماده است ولی در خارج محتاج به ماده است که این قسم هم ریاضیات است و یا اموری هستند که چه در ذهن و چه در خارج محتاج به ماده هستند که این قسم را طبیعیات می نامند. قسم چهارمی هم در تقسیم قابل فرض است که در ذهن محتاج به ماده باشد ولی در خارج غیرمحتاج به ماده که این قسم صرف یک فرض است و تحقق خارجی ندارد. در این مقاله نشان داده خواهد شد که این حصر موارد نقض متعددی داشته و قابل دفاع نیست. برخی از علوم مانند علم منطق، که از نظر این فلاسفه از اقسام علوم نظری هم هست خارج از این حصر بوده و این حصر معقولات ثانیه منطقی را پوشش نمی دهد. همچنین الهیات بالمعنی الاخص و مجردات مثالی نیز با تقسیم فوق قابل تبیین نخواهند بود.
    کلیدواژگان: اقسام حکمت نظری، دلیل حصر حکمت نظری، منطق، الهیات به معنی اخص، مجرد مثالی
  • حسین وهاب پور، سید ابراهیم آقازاده*، توکل کوهی گیگلو صفحات 856-879
    از دیرباز چگونگی آفرینش و به تبع آن، نظریه «خلق از عدم» یکی از چالش های اساسی میان فیلسوفان و متکلمان اسلامی است. تفسیرها و تبیین های متعدد در این خصوص، بیشتر در شکل تقابل میان حدوث و قدم مورد بررسی قرار گرفته است. اشاعره منشا آفرینش را از عدم «خلق شیی از لا شیی» می دانند و معتقدند که حوادث قبل از حدوث نه از اشیاء هستند و نه از اعیان. در این نگرش، ابتدای آفرینش هیچ است و جهان هستی با اراده و قدرت مطلقه الهی، بدون واسطه از عدم پدید آمده است. پیدایش هستی مبتنی بر نظام طولی نیست؛ بلکه موجودات جهان با اراده الهی و به طور مستقل پدید آمده اند. اراده و قدرت او هرگونه ضرورت و واسطه را در خلقت نفی می کند. مخلوقات صدور و فیضان جبری از جانب الوهیت نیستند؛ بلکه ذاتا به اراده آزاد و اختیار خالق وابسته اند. در مقابل، ملاصدرا معتقد به حدوث زمانی و حدوث ذاتی است و با تعدیل اصطلاح خلق از عدم، بر آفرینش، از «لا من شیء» استفاده کرده است. وی حدوث عالم و خلق از عدم را با براهین فلسفی اثبات کرده و بر اساس حرکت جوهری، عالم را حادث زمانی می داند. از نظر وی جهان ذاتا متجدد است و حدوث زمانی عالم به معنی خلق جهان «با زمان» است نه «در زمان».
    کلیدواژگان: خلق از عدم، حدوث، قدم، من لاشیئ، لا من شیئ
  • حسین فلسفی * صفحات 880-902

    صورت نوعی چیست؟ و آیا آن جوهر است یا عرض؟ یکی از پرسش های اساسی فلسفه های باستان و اسلامی است و پاسخ به آن، یکی از مهم ترین و اولین دغدغه های فیلسوفان بوده و هست. در میان فیلسوفان دیدگاه ابن سینا (به پیروی از ارسطو) و سهروردی جالب تر از دیگر فیلسوفان  است. ابن سینا صورت نوعی و جوهر بودن آن و کارسازی آن در جوهر و بی نیازی جوهر به عرض و نیازمندی عرض به جوهر را پذیرفته و با چند استدلال سخن خود را مدلل کرده است. در برابر سهروردی دیدگاه ارسطویی - ابن سینایی را به چالش می کشد و کنار می گذارد و شناختی نو از جهان خارج ارایه می کند. در این مقاله، این دو دیدگاه با روشی تحلیلی و با هدف شناخت درست واقعیت، تبیین، تحلیل و ارزیابی شده است.

    کلیدواژگان: ابن سینا، سهروردی، صورت، صورت نوعی، جوهر و عرض
  • حسن عباسی حسین آبادی * صفحات 903-926

    خدای فلسفی با مفاهیم و اصطلاحات فلسفی مانند «وجود»، «علت»، «فعل محض» تبیین می شود که در اثولوجیا علاوه بر آنها از «واحد محض»، و «نور» و «نااندیشیده بودن» نیز سخن گفته شده است. در کندی نیز علاوه بر دو اصطلاح نخست، از «فاعلیت» و «حق» برای مفهوم خدا سخن به میان آمده است. مسئله حاضر بررسی تطبیقی مفهوم سازی خدا نزد کندی و اثولوجیا است تا میزان استقلال کندی از اثولوجیا یا میزان قرابت میان اندیشه کندی و متن اثولوجیا در مفهوم سازی خدا مشخص گردد. براین اساس پرسش هایی مطرح می شود اصطلاحات مشترک در مفهوم خدا در اثولوجیا و اندیشه کندی چقدر از حیث معنایی بهم نزدیک هستند و کاربست آنها برای اثولوجیا و کندی چقدر قابل تطبیق و انطباق است؟ آیا اندیشه کندی و کتاب اثولوجیا درباره مفهوم خدا را می توان بهم تحویل دارد؟ براین اساس در این نوشتار، با بررسی مفاهیم در هردو و تحلیل و بررسی آنها، مفهوم سازی خدا در اثولوجیا و رسایل فلسفی کندی را در مفاهیمی مانند وجود و علت و واحد بهم نزدیک و در مفاهیمی مانند «مویس» متفاوت می یابیم.

    کلیدواژگان: اثولوجیا، کندی، علت، حق، خدا
  • علی مرادی*، سحر کاوندی صفحات 927-951

    فرشتگان در کتاب مقدس و به تبع آن در آموزه نجات، نقشی محوری برای آگوستین ایفا می کنند. او در آثارش در پی طراحی بنایی برای تبیین جایگاه وجودشناختی فرشتگان است تا آنها را عناصر مهم الهیات نجات معرفی کند. باور به فرشتگان به عنوان یاوران مسیح، و شخص مسیح به عنوان عامل نجات، باعث شکل گیری سوالی اساسی در اندیشه آگوستین شده است که چگونه می توان نقش کارکردی فرشتگان در فرآیند نجات را در بستر کتاب مقدس با توجه به جایگاه مسیح به عنوان ناجی بشریت جمع و تفسیر کرد. نویسندگان معتقدند که آگوستین برای حل این معضل در سه مرحله به تفسیر کتاب مقدس می پردازد: اولا تفسیری نوین از خدانمودهای کتاب مقدس ارایه می دهد تا هم تجسد را رنگی دیگر دهد، و هم جایگاه برتر مسیح نسبت به فرشتگان را حفظ کند؛ ثانیا نقش میانجیگری فرشتگان برای نجات را با توجه به شان نجات بخشی مسیح شرح می دهد و ثالثا به طرح نظام نبرد معنوی می پردازد. با این حال بر اساس بررسی های انجام پذیرفته معلوم می شود او در این هدف توفیقی بدست نمی آورد. در این پژوهش برآنیم تا مبانی الهیات نجات را با توجه به نقش فرشتگان دراندیشه آگوستین و چگونگی جمع شدن آن با جایگاه نجات بخشی مسیح، با تکیه بر آثاری همچون شروح و تفاسیر سفر پیدایش، درباره تثلیث مقدس، شروح بر مزامیر و شهر خدا و دیگر آثار او با روش تفسیری - تحلیلی مورد بررسی قرار دهیم.

    کلیدواژگان: آگوستین، فرشتگان، کتاب مقدس، مسیح، نجات
  • امیرحسین ساکت * صفحات 952-973

    از دیرباز مثل افلاطونی را ذواتی کلی و در برابر اشیاء جزیی شمرده اند، اما تحلیل اصطلاحات یونانی خلاف این عقیده را نشان می دهد. افلاطون کلماتی معادل «کلی» و «جزیی» ندارد، بلکه از «کل» و «جزء» استفاده می کند که اشتباها آنها را «کلی» و «جزیی» معنا می کنند. این اصطلاحات در آثار دوره میانی و مشخصا در محاورات پارمنیدس و تیایتتوس و سوفسطایی طرح شده و با مساله مثل ارتباط دارد. به عقیده افلاطون مثال واحد و بسیط است، اما اشکالاتی که در پارمنیدس به این فرض وارد می شود، تقریر مجدد آن را لازم می آورد. برای رفع این اشکال از مفهوم «کل» استفاده می شود که در مرتبه ای میان واحد و کثیر قرار دارد. هیچ چیز به غیر از «واحد» مطلقا واحد نیست و هرچیز دیگر لزوما اجزایی دارد. با این حال، مثال به یک معنا واحد است، زیرا اگرچه متشکل از اجزاء است، به آنها تقسیم نمی پذیرد و مستقل از آنها است. این قسم وحدت که در مرتبه ای پایین تر از واحد مطلق و بالاتر از اشیاء کثیر قرار دارد، کل نامیده می شود و به مثل تعلق دارد. هر مثال یک کل است و پس از «واحد» از بیشترین وحدت ممکن برخوردار است. بنابراین «کلیت» تقریبا مترادف با وحدت یا نوعی وحدت ثانوی است. کلیت به مثل اختصاص ندارد و افراد نیز از آن بهره ای می برند. کلیت همانند وحدت شرط وجود است و هر موجودی فقط تا آنجا که کلیت دارد، موجود است. اشیاء کاین و فاسد نیز با شرکت در مثل از کلیت آنها بهره مند می شوند و تا آنجا که «کل» باشند، موجودند.

    کلیدواژگان: افلاطون، کلی، جزئی، کل، جزء
  • امیر حاجی زاده* صفحات 974-996

    در این مقاله به رابطه کل گرایی کواین و مسایل هستی شناختی پرداخته می شود. مسئله این است که تجربه گرایی در مقابل هویات مشاهده ناپذیر علمی چه موضعی می توان اتخاذ کند. در ابتدا نقد کواین به راه حل کارناپ، یعنی جدا کردن پرسش های خارج از نظریه از پرسش های درونی نظریه بیان می شود. سپس مفهوم تعهد هستی شناختی کواین بیان می شود که بیان می کند امکان مرزکشی قاطع میان پرسش های بیرونی و درونی وجود ندارد، زیرا تمایز پیشین کارناپ میان صدق های تحلیلی و ترکیبی به لحاظ معرفت شناختی قابل دفاع نیست. در ادامه با بیان تز «گنگ بودن ارجاع» و «معرفت شناسی طبیعی شده» نشان می دهیم که به ظاهر تعارضی میان آراء کواین وجود دارد. در نهایت نتیجه می گیریم حتی با پذیرش عدم تعارض، باز هم دفاع کواین از واقع گرایی از نقد مصون نیست.

    کلیدواژگان: کارناپ، کواین، هستی شناسی، تعهد هستی شناختی، گنگ بودن ارجاع
  • همایون دهاقین*، بیژن عبدالکریمی، محمد شکری صفحات 997-1026
    عزیمت گاه هوسرل برای برچیدن دوگانگی(سوبژه و ابژه) مندرج در سرشت سنت متافیزیک غرب ساختار استعلایی آگاهی است. از این رو بنای ذاتی آگاهی قصدیت است. قصدیت فعل آگاهی و عملی عینیت ساز است؛ یعنی با توسل به مراحل روش شناختی و نویسیسی، ابژه هایی از جنس ادراک پدید می آید و در ساحت شناختی ذهن مندرج می شود. لذا آگاهی علاوه بر شهود حسی توان شهود ذوات را نیز دارد، از این جهت پدیدارشناسی در هوسرل  وصف بازنمایانه ندارد و توانسته نحوی ایده آلیست مبتنی بر افعال آگاهی در تقرر محتوای ریال جهان در وعاء ذهن و پهنه فهم را ارایه کند که، درک متداول از عین و ذهن را پس بزند و راه خود را برای عبور از ثنویت میان امر ریال و ایده آل بگشاید، چنانکه هر سوبژه متضمن ابژه ی خویش شود و درون ساختار استعلایی آگاهی آن را زیست کند. این نوشتار در صدد تبیین نحوه تقرر پدیدار جهان در حوزه آگاهی است وهمچنین بررسی این مطلب که فاعلیت مطلق و تقدم ذهن در مواجهه ی با جهان عینی به عنوان یگانه نهج فهم و دریافت هستی چطور می تواند عملی عینت ساز باشد؟ یعنی قصدیت، چگونه ساحت ریالیته را در ایده آلیته مستحیل و با آن یگانه می کند ؟ به بیان دیگر، قصدیت، چگونه فراسوی عین و ذهن (ایده آلیسم و ریالیسم) و در مناسبات جهت مند با آن دو ماوی می گزیند؟
    کلیدواژگان: قصدیت، آگاهی، نوئسیس، نوئما، شهود، بازنمایی
  • سعید معصومی * صفحات 1027-1051

    تعین ناقص یکی از مهم ترین برهان ها علیه واقع گرایی علمی است، بنابراین واقع گرایان برای داشتن موضعی معقول باید به نحو مناسبی به آن پاسخ دهند. تعین ناقص خود بر دو نوع است، تعین ناقص کل گرا و تعین ناقص تقابلی. در این مقاله، تعین ناقص تقابلی مورد بررسی قرار می گیرد. با ملاحظه پاسخ های مختلف واقع گرایان به این برهان مشخص خواهد شد که با وجود کارا بودن آنها در مواردی، موارد دیگری وجود خواهد داشت که این راه حل ها پاسخ مناسبی نخواهد داشت؛ به طور مشخص، دو صورت بندی از مکانیک نیوتنی بررسی می شود که مورد مهمی از تعین ناقص است، اما گزینه های یاد شده قادر به توضیح آن نیست. استدلال می کنیم که گزینه مناسب واقع گرایی ساختاری وجودی است که قادر است این تعین ناقص را منحل کند. همچنین باید تاکید کنیم که واقع گرایی ساختاری وجودی، موضعی تجربی و پسینی است؛ به این معنی که باید صدق ادعای آن، مورد به مورد در موارد تعین ناقص بررسی شود.

    کلیدواژگان: تعین ناقص، تعین ناقص ضعیف، تعین قوی، واقع گرایی معرفتی و معنایی، کفایت تجربی، ارزش های معرفتی، واقع گرایی ساختاری وجودی
  • محمود ایزدپناه، بیژن عبدالکریمی*، رضا داوری اردکانی، بابک عباسی صفحات 1052-1074
    نیچه معتقد بود اهل مابعدالطبیعه، باورهای خود را راستین پنداشته و برای پندارهای خود حقیقتی عینی قایل اند. نیچه مدعی است همه ارزش ها و باورهای آدمی از جمله باور به خدا، از چشم انداز خواست قدرت و به منظور حفظ و صیانت از زندگی و سودمندی آدمی به وجود آمده است؛ بی آنکه بتوان برای این پندارها وجودی عینی قایل شد. این دقیقا همان جایی است که نیچه مابعدالطبیعه غربی را آسیب پذیر می یابد زیرا متعاطیان این دانش، حقیقت فی نفسه ای را مطابق با تفسیر و برداشت خود درنظر گرفته و با این کار، نقش صیانت از زندگی را از کار ویژه های خداوند حذف کرده و آن را به ضد خود تبدیل کردند. نیچه در مقابل، برمبنایی پراگماتیستی ایده خدا را تحلیل و در گامی بعد، بازسازی کرده است. این نوشتار تلاش دارد با نظر به تحلیل تاریخ متافیزیک در اندیشه نیچه و ارتباط آن با ایده کلاسیک خداوند و همچنین تلاش برای طراحی دیگرگونه انسانی در جهان آینده، طرح این فیلسوف در باب خداوند را نشان دهد..
    کلیدواژگان: خدا، تفسیر، چشم انداز، خواست قدرت، اخلاق
|
  • Mehdi Golshani* Pages 1-4
  • Mehdi Golshani * Pages 5-19

    From ancient times until the beginning of the new science, philosophy ruled over the sciences. Subsequently, with the rise of positivism in the first half of the nineteenth century, philosophy flourished in the scientific community. But with the emergence of some schools of philosophy of science in the second half of the twentieth century, it became clear that all sciences were based on some general metaphysical (metaphysical) principle. After that, some of the leaders of contemporary science gradually realized the role of philosophy in science. In recent decades, some important Western universities, including some important Western engineering universities such as MIT, have established philosophy departments in the United States, and in the last ten years, some of the top European and American universities have had good collaborations between philosophers. and the scientists of the experimental sciences have succeeded, and in this short time they have had fruitful results.

    Keywords: science, metaphysics, positivism, Empiricism, metaphysical principles
  • Alireza Mansouri *, Amir Ehsan Karbasizadeh Pages 20-41
    In this paper, we first examine the reasons for opposing metaphysics. While assessing these reasons, we intend to reach a plausible stance regarding the relationship between science and metaphysics and its role and importance in scientific activity. There are different views on this old question. We argue that the interaction of metaphysics and science is a complex interaction that can only be defended in the light of a critical approach. In this critical attitude, one should not only pay attention to the role and importance of metaphysics in science but also should have an epistemic humility about his expectations of it.
    Keywords: metaphysics, philosophy of science, Scientific Metaphysics, Analytical Metaphysics, Ontology, Realism
  • Mohammad Ebrahim Maghsoudi *, Mehdi Golshani Pages 42-69
    Is philosophy useful for physics? Many physicists and philosophers believe that it is; but there are those who challenge the usefulness of philosophy for science. Three major objections can be identified in their reasoning: 1. Philosophy’s death diagnosis, which states that philosophy is dead and has nothing new to teach us. 2. Historic-agnostic argument/challenge, which states that there is no historical evidence for the claim that philosophy is useful for science, or if it is, it is unknown to us. 3. The division of property argument, which states that philosophy and science are two distinct fields. The purpose of this article is to respond to these three objections by examining the case study of the relationship between general relativity and philosophy. By looking at the history of the formation and development of general relativity, we will argue that: 1. Philosophy has led to a refinement and deep understanding of the important concepts of covariance and invariance. 2. There is clear historical evidence for the positive influence of philosophy on the development of the core concepts of general relativity, as one of the most important physical theories, as well as the undeniable evidence for the key role of some philosophers in the development of the theory. 3. Physics and philosophy, in seeking answers to fundamental questions, are two highly intertwined fields.
    Keywords: The role of Philosophy, Physics, Philosophy, General Relativity, Einstein, Schlick, Friedman, Earman, Norton
  • Yousef Jamali * Pages 70-99

    In the last two centuries, a better understanding of nature and significant advances in science and technology have led to the emergence of new and exciting ideas and approaches. Almost all of them are known as the product of contemporary science. Ideas such as evolution in biology, the ideas about the beginning of the universe (models based on the existence of a starting point for the universe or otherwise), and the idea of parallel worlds in physics. Although these ideas have flourished in the context of modern science, they contain important philosophical backgrounds and as a result, have some important philosophical consequences.  In this article, a historical review of the writings and works of Ibn Sina shows that each of these ideas has been presented similarly since ancient times in natural philosophy. Therefore, their position is more philosophical than scientific. Using these theories without considering their metaphysical and non-experimental assumptions will lead to misconceptions. Many of the challenges between science and religion stem from not considering the limits of empirical science and a lack of attention to the metaphysical assumptions of scientific theories. In this article, we will explain Ibn Sina's reasons for or against these theories as one of the first people to explicitly examine the scientific and philosophical aspects of these theories. Ibn Sina's scientific accuracy and admirable scientific spirit can be enlightening for contemporary scholars.

    Keywords: Avicenna, physics, Evolution, Multiverse, Beginning of cosmos, Chance, Causality
  • Seyyed Hedayat Sajadi * Pages 100-130
    Heisenberg is one of the founders of quantum mechanics, and one of the pioneers and intellectual leaders of the Copenhagen interpretation of quantum mechanics. He proposed in two seminal papers in 1925 and 1927, the fundamentals of matrix mechanics (1925) as the first formalism of quantum mechanics, and then the uncertainty relations (1927) as one of the essential components of the Copenhagen interpretation. The purpose of this paper is to formulate Heisenberg's philosophical approaches during the formation of quantum mechanics and its Copenhagen interpretation. The main question of the paper is whether philosophical approaches can be formulated in the development of quantum mechanics through Heisenberg's works? To answer this question, two seminal papers by Heisenberg (1925 and 1927) are examined. The research method of the paper is based on the content analysis of the text (physics) of Heisenberg's papers. The findings of this study show that three crucial principles - observability, correspondence, and analogy-can be formulated from Heisenberg's 1925 paper, which has played a key role in the formation of the fundamentals of matrix mechanics. Moreover, from his 1927 paper, some issues are addressed including interpretation, understanding and classical-quantum relation, the role of experience and measurement, the subject of causality, as well as reality. Finally, it is concluded that through these works of Heisenberg, four philosophical approaches can be formulated including empiricism, Unificationism, indeterminism, and anti-causality, as well as anti-realism, which themselves include other sub-approaches.
    Keywords: Heisenberg, quantum mechanics, Copenhagen Interpretation, philosophical Approaches
  • Reza Mahoozi * Pages 131-152

    Whether objects have a substance or not has always been the focus of philosophers. Substratum theory is one of the well-known theories in contemporary analytical metaphysics. It tries to analyze the structure of an object based on the two components of substance and properties. This theory, by introducing the essence of objects as substratum, introduces properties in an empirical approach and provides an explanation of concrete objects or things. Contrarily, a collection of theories from an ontological point of view, with the denial of substratum, considers concrete things to be merely composed of properties and explains the clustering process of the same. This article, while explaining these two theories and judging their claims against each other, implicitly tries to show that modern physics not only needs philosophy to explain the ontological structure of concrete objects, but to go this science beyond the level of properties and phenomena it requires philosophy using specialized concepts to present a picture of the world around.

    Keywords: Substance, Substratum, Concrete Thing, Properties, Substratum Theory, Bundle Theory
  • Alireza Monajemi * Pages 153-177

    After the middle of the twentieth century, symptoms gradually appeared which were collectively called the “crisis of medicine”. This crisis gave philosophy, which had been abstracted from medicine since the mid-nineteenth century, an opportunity to reflect. Medical philosophers attributed the crisis to the inflation of the scientific and technical aspects and, consequently, to the weakening of the human aspects of medicine. Therefore, reflection on the nature of medicine became one of the central issues of philosophy in medicine.In this article, I will first highlight the need to study the nature of medicine, explain the various concpetions of the nature of modern medicine - based on the dichotomy- science vs. art , and show their inadequacy and inappropriatness. Finally, I will provide a model to the nature of medicine beyond the realm of science / art. In this model, medicine is a scientific practice, based on judgment, dialogue, communication and social order. This model faces teleological, epistemological, scientific, political, and professional challenges that require serious and continuous reflection on the nature of medicine.

    Keywords: Nature of medicine, Philosophy of medicine, Art-Science dichotomy, practice, Gadamer
  • Mahmoud Mozhdeh Khoshknodahani * Pages 178-215
    Despite all the ontological doubts about causality, one of the most important pillars of any philosophical theory is the issue of causality, with which it must clarify its task theory. Philosophy of biology as a field of philosophical knowledge has taken various uses of the term: proponents and opponents of the reductionist thesis speak of bottom-up (upward) and top-down (downward) causation, while proponents and opponents of extended evolutionary synthesis talk about reciprocal causation. People like Laland and his colleagues criticize the idea of Mayr including Proximate and Ultimate causation. scientist like Nobel speaks of causality in biological relativity based on an analogy in physics. Some scientists such as Okasha and Woodward, pay attention to causal democracy, while others deny the existence of causal relationships in the field of explaining biological actions and interactions for reasons such as the phenomenon of emergence. In the philosophy of science, there are theories about the properties of the element c causality, which can be used as a criterion to better understand the use of this word and provide a model to reduce disagreements.
    Keywords: Causation, extended evolutionary synthesis, reductionism, Proximate, Ultimate causation, Causal model
  • Mohammad Mahdi Hatami * Pages 216-241

    The unity or non-unity of science has been one of the most important philosophical issues in the twentieth century. One of the most important answers to the question of the unity of science has been suggested by reductionists. The present article focuses on two prominent examples of such approaches. The first example was taken from the philosophical movements of rational positivism and the second example was chosen from the post-positivist philosophical movements. We have shown that the supposedly successful reductions in science have given rise to the idea that the answer to the question of the unity of science is possible through reduction. We have then argued that the reductionist approach is fundamentally inefficient, inadequate, and incorrect. Reductionism is ineffective because it does not contribute to conceptual and ontological simplification. It is inadequate because, first, it does not cover the ontological diversity of fundamentally different scientific activities, and second, it does not provide an adequate answer to the explanatory need on why one ontological and epistemological layer is more fundamental than the other ones. Reductionism is wrong because, first, it is incompatible with the history of the evolution of scientific theories; second, it does not properly explain the relationship between evidences and theories. Third, according to Foder, it cannot solve the problem of multiple-realizability; fourth, according to Feyerabend, if the incomparability of scientific theories is correct, the possibility of any kind of communication, including deductive communication, is ruled out. The failure of reductionism shows that models like Nigel and Putnam-Oppenheim do not provide a suitable answer to the problem of the unity of science. Therefore, it is suggested that the answer to the problem of the unity of science be pursued through a non-reductionist approach.

    Keywords: Unity of science, reductionism, physicalism, Nigel, Oppenheim, Putnam
  • Amir Motesharei, Mostafa Taqavi * Pages 242-270

    Having offered the “argument from bad lot”, Bas van Fraassen has raised an important criticism on the Inference to the Best Explanation (IBE) and challenged scientific realism. Regardless of scientific realism, and given the reliance of today's scientific methods on IBE, this criticism poses a deeper threat to the validity of scientific enquiry. In this article, we will try to provide a way to deal with this threat, according to the structure of the scientific community. Some structural features of the contemporary scientific community have caused the scientific enquiry to be limited to the science derived from the Western tradition and deprived it of the theoretical opportunities of various traditions. The main claim of this article is that paying attention to different traditions together to produce science is a good way to expand scientific enquiry and deal with the mentioned threat. In the first section, we will depict how the argument from bad lot threatens the validity of scientific enquiry. In the second section, we discuss the close relationship between science and tradition, and then examine the status of this relationship in the contemporary scientific society. The final section is devoted to proposing the idea of pluralism regarding the use of the theoretical opportunities of different traditions in scientific enquiry, as a proposed solution to counter this threat.

    Keywords: inference to the best explanation, Non-Western Traditions, Scientific Monopoly, Scientific Pluralism
  • Nima Narimani Pages 271-301

    In this article, after describing the content of the theory of Evolution from Darwin to the formation of modern synthesis or Neo-Darwinism, its theological implications are discussed. In particular, the Neo-Darwinian reading of Evolution is a ground for many Neo-Darwinists to advance the idea of naturalism. A critical aspect in the Neo-Darwinists defense of naturalism is their emphasis on following empirical evidence to shape their worldview. The second approach to Evolution is Intelligent Design. Although they are generally be presented as opposed to Evolution in the sense of a common ancestor, the central idea of this movement is the need for design in the process of Evolution, and they don't necessarily deny the Evolution from a common ancestor. Nevertheless, Neo-Darwinists often accuse the Intelligent Design movement of being unscientific and having religious motives. As a result, despite the scientific efforts of the Intelligent Design movement, there is no positive view of it in academia. But another interesting approach to Evolution is the third-way or post-Darwinian Evolution. It is opposed to intelligent design, but it has crucial criticisms of the Neo-Darwinian Evolution reading based on new biological evidence. But Neo-Darwinists confrontation with this evidence does not seem to be consistent with their claim to follow empirical evidence.

    Keywords: Neo-Darwinism, naturalism, reductionism, Teleology, Post-Darwinian Evolution, intelligent design
  • Seyed Saber Seyedi Fazlollahi, Mohammad Akvan *, Amir Mohebbian Pages 302-325

    According to Darwin's theory of evolution, John Dewey wanted to change the way we look at the world around us. In the pre-modern days, he strived to achieve the promise of modernity, which was progress and advancement in all fields. Dewey not only foresaw such a step, but also studied the way through it. In this article, we begin with the years when Dewey was an ardent Christian, and deal with the time when he became fascinated with the evolutionary sciences and developed his theory of "experience" with a rationalist approach. According to Dewey's naturalistic approach to man, we are confronted with religious experiences that, in the evolutionary process, are a response to basic human needs and have emerged in the context of different cultures in the form of different religions. In Dewey's view, "religious experience" is a personal dream of man. God, the Hereafter, religion and supernatural things are of this kind. These things are born of human exchange and adaptation to his environment. So for Dewey, there are no other worlds and worlds with different levels or parallel worlds that have recently been expressed on the basis of scientific hypotheses. Spirituality, religion and morality are all natural, experimental, real and of course valuable. Dewey considers man as an organism among millions of other living beings and in connection with them, and deals with the application and function of religious experiences in daily life.

    Keywords: John Dewey, Religious experience, Darwinian evolution, Dewey theological view
  • Hossein Azadmanjiri *, Majid Mollayousefi, Mohammad Hssan Heidari, Mohammad Sadegh Zahedi Pages 326-347

    By giving a new definition of Aristotle’s φυσις and Ψυχη Heidegger criticizes science and scientism. Through these interpretations and criticisms, we can infer his opinions about consciousness. Heidegger translates φυσις as “Being itself” and maintains that it is expressed by μορφη that demonstrate a change in the spectrum. The μορφη, indeed, is the consciousness, which is also referred to as lived experience by Heidegger. It has different layers namely behavioral-perceptional, social, and pre-personal layers. He argues that by objectifying experiences, science eliminates the non-objective aspect of lived experience. It is not possible for science to study lived experience. Therefore, a science of the consciousness about the nature of consciousness is not attainable; because, consciousness is no longer consciousness when it becomes the subject of scientific examination. Heidegger rents different terms to interpret consciousness such as μορφη, truth, λόγος, and categories. He argues that consciousness in all these terms includes a duality that its relationship with an external affair is preserved. It appears that consciousness, φυσις and Being are intertwined in Heidegger’s viewpoint. He emphasizes that consciousness is man or Dassin’s connection with the external world and whatever inferred from this connection, including science, is of second order.

    Keywords: consciousness, φυσις, Ψυχη, lived experience, science
  • Seyed Jamal Ghoreyshi Khorasgani *, Ali Karbasizadeh Pages 348-374

    In this article, we discuss how body plays a role in cognition. For this purpose, constitutive and causal approaches in the cognitive science are reviewed. This review addresses the problems of these approaches, including that both of them ultimately lead to a Cartesian-objective understanding of body-cognition relationship as well as reduce the body to the physical body. In addition, proponents of constitutive approach such as Clark cannot reconstruct the phenomenological formulation of constitution at the embodied cognition, which results in return of Cartesian approach to cognition. Given Heidegger's phenomenological approach, we explain these problems and suggest a way to overcome them. Heideggerian foundations help us to formulate two notions of embodiment: ready-to-hand embodiment and fundamental embodiment. Both notions of embodiment deny the physicalist understanding of embodiment which is dominant in cognitive science. In the next step, we examine Heidegger's attempt to move to a more fundamental level in the analysis of being in view of his hints about embodiment in Being and Time and explain why Heidegger does not remain at the embodied analysis of being.

    Keywords: Heidegger, Cognitive science, Embodiment, Constitution
  • Mohammad Zohrabi * Pages 375-396

    Meaning is concerned with what a language expresses about the world in which we live or any imaginary or possible world. The study and analysis of meaning and its different angles is called semantics. Semantics is usually concerned with the investigation of the meanings of the words, expressions, sentences and sometimes to the meanings of utterances in discourse or the whole meaning of a text. There are different approaches in which meaning is studied in language. For example, philosophers investigate the relation between linguistic expressions, such as words of a language and people, objects and events in the world to which these words refer (e.g., references and signs). Linguists examine the way in which meaning is created in a language and differentiate among various types of meaning. Meanwhile, there are some studies on the semantic structure of the sentences (propositions). In this article, meaning is studied from different perspectives. It is hoped that this study could be useful and helpful to the field of philosophy.

    Keywords: semantics, philosophy, Linguistics, meaning
  • Saeed Heyrani, Mahmoud Firoozi Moghaddam *, Mahyar Alavi Moghaddam Pages 397-417
    Story has a very critical role in the formation of critical thinking skills. The purpose of the prison research is to explore the potential benefits of normal stories in the formation and promotion of critical thinking skills in children. The present research has utilized content analysis method to explore the extent and components of critical thinking skills in the view of Richard Paul in stories authored for children at the age range of “C” (10-12 years) all of which were published during 1961 -2006 and listed as appropriate books in the Council of Children’s Books. The results indicate that the components of implications and consequences, information, data, evidence, experience, purpose, moral reasoning capabilities are in a better position than other components. The weakest components are assumptions, confidence in thinking, opinions and inferences, and interpretations. Also, most of the successive growth of stories in terms of critical thinking components has occurred in the late works and in the eighties, regardless of the cross-sectional growth of the forties.
    Keywords: Critical Thinking, Children's Stories, Philosophy for Children, Critical Thinking Skills, Children’s Literature
  • Flora Biabani, Mohammad Javad Safian *, Shirin Toghyani, Mina Sadat Tabatabaei Pages 418-449

    Place is the most fundamental concept in architecture and is a necessity of architectural design, and since we face changes in our understanding of place notion in the modern era which have had distinctly profound and sometimes unpleasant effects on modern and subsequent designs- in a way that architecture has largely neglected its primary task of making the noble place of human life, and its responsibility in human dwelling dimension- in order to find the roots of the evolution in place nature and its meaning, we will answer these two question: what the concept of place has been for ancient thinkers? What have been the reasons for changing the understanding of place in the modern era? How these changes have affected the understanding of place in modern architecture? and yet we will try to understand the concepts of place in ancient Greece (as the origin of western thoughts especially modern thinking) versus the modern, and finally the main findings of this study are the massive semantic transformation of place in modern age and its replacement by space in modern architecture design which mainly is the result of major attention paid to the extendedness of place, the emergence of functionalism in degradation of place, and the commercialization of place.

    Keywords: place, Space, Modern Architecture, Chôra, Topos
  • Soheila Bahremani, Hossein Ardalani *, Nafiseh Namadianpour, Parnaz Goodarzparvari Pages 450-468
    The French scholar Jan-Francoisa Lyotard (1925-98) deconstructs from categories such as speech and language and places the image and play against it. He places a postmodernist visual sensibility against the modernist speech sensitivity. He comes up with figural logic. Lyotard has the critical thinking and offers new ways to critique contemporary intellectual and cultural status in various political, social, and artistic fields. These new practices are facing with many challenges, but at the same time are the motivating and inspiring. The general criteria of truth and falsehood, right and wrong, good and evil are highly problematic within the theoretical framework of Lyotard's thinking and cannot be taken for granted. But in the absence of such rules, it seeks responsible thought and action. Lyotard presents a complex picture of art and culture. An image in which realism, modernism, postmodernism coexist together in all periods of art work. So, contrary to the postmodern situation, in which the postmodern phenomenon of the late twentieth century is considered in response to the question: what is postmodern? The postmodern issue is related to a matter of aesthetics style rather than historical period.
    Keywords: Lyotard, Dushan, Visual Sensitivity, Postmodernist High
  • Samira Rashidpour Nessari * Pages 469-494
    The question of the relationship between time and literature has long been the subject of discussions by various thinkers and philosophers. One of the contemporary writers whose works manifestly presents such as the French writer and thinker, Maurice Blanchot. The purpose of the present paper is to examine this relationship in Blanchot's works. A careful study of his fiction reveals the evolution that took place, in the first place, in his understanding of the question of time, and secondly in his continual attempt to challenge the views of other thinkers on the same subject, an attempt which has seemingly led Blanchot to a new formulation of the concept of time. An elaboration on this requires tracing the idea back to the definitions and discussions found among his endless dialogues with the other contemporary writers and thinkers (especially with his famous friend Emmanuel Levinas).
    Keywords: Time, Maurice Blanchot, Levinas, narration, Other, Thomas, L’obscur
  • Golmehr Mahini, Mohammad Raayat Jahromi * Pages 495-521
    Undoubtedly, the root of Adorno's thinking can be traced to his belief in the destruction of those philosophical ideas which seek to create immutable universals in the form of frozen and sound philosophical systems. The starting point for him, therefore, is not in the same idea, but in the contradiction or otherwise, which is only in one aspect of this oneness and not in its complete drowning. That is why the non-like is highlighted in order to breathe the breeze of freedom from falling into the vicious circle of absoluteness. In this regard, he defines the purpose of each work of art in a kind of irreconcilability with the whole. According to Adorno, this totality in the field of culture and art, in a pragmatic way, appears more in a phenomenon called the culture industry; because works of art are caught up in the mechanism of bureaucratization and assimilation by the commodity-production economic system, in which the individual subject is diminished. Such a danger is felt more and more in the cultural products of today's Iranian society (especially in the field of music), which can be examined in terms of Adorno's critical theories and the structure of Iranian classical music.
    Keywords: Adorno, Culture Industry, Individual Subject, Iranian Classical Music
  • Hassan Ahmadizadeh * Pages 522-545

    The quarrel between Plato and the poets in the Utopia and try to exclude them from there is a very important subject in the Republic. He in the book III explains the limits for poems and determines the poems that can be read for youths and the poems that cannot be read for them. This radical Platonic approach to the poets and their poems can be linked today to the many different media especially TV and its programs. In Plato's view, our reaction to the different events in the everyday life is a copy of our reaction to the poem. This problem is today linked to the TV and other social media like cinema. TV in only an instrument for distribution and transmission, and does not present any new method for interpreting reality. In another word, TV only present reality as it is and TV is like the Platonic poet in this respect. We can recite the Platonic objection on poem, also on the TV and its functions. In the present article we will try to survey the nature and the functions of TV by the Platonic method of critiquing poets in the Utopia.

    Keywords: Plato, poem, Media, TV, Art, Republic
  • Farideh Afarin *, Bita Abde Nikfarjam Pages 546-579

    In this research, we intend to examine Immanuel Kant's definition of nature in his critique of judgment in both parts, i.e., aesthetics and teleology. Then, we will evaluate these definitions of nature with the criteria of different trends of tourism such as nature tourism. Then we answer the question: Do Kant's definitions of nature in teleology and the relationship of nature with beauty and sublimity and the examples mentioned in this book, provide a proper Criteria for the goals, aspirations, and scopes of nature tourism? Do tourists of nature take us for a walk in the nature that Kant defines or sometimes describes?  Supposedly, both have a lot in common with emphasis on human ends and the importance of morality in praising beauty of nature. We search with a descriptive-analytical method to answer this question: How can a framework for aesthetics of tourism be provided from Kant's third critique? Research studies show that in order to organize the framework of aesthetics of tourism based on Kant's third critique, it is better to first outline the basic rubrics of the critique of the teleological judgment. In the second part of the third critique, considering the organic position of nature and its purpose and also the mechanistic expansion of nature under the supersensible principle, while eliminating the contradiction of this duality, the role of the purpose of nature and human as the ultimate purpose are discussed. In this part, an expansive view is seen for the relationship between man and nature with regard to the ultimate purpose and final purpose. According to the general point of view, human being, from the purposes and recognizing his/her position as the ultimate purpose and paying attention to the final purpose, will reach to a more detailed point of view. Human being, reflects on natural effects and charms and free and dependent beauties based on nature, artifacts and artworks. As a result, the role of beauty and sublimity of nature in cultivating the moral dimension and the promotion of human culture is considered as one of the basic foundations of aesthetics of tourism, especially nature tourism.

    Keywords: nature, Aesthetics of tourism, Kant, Teleology, Nature Tourism
  • Ehsan Karimi Torshizi * Pages 580-606

    Helmuth Plessner, beside Max Scheler and Arnold Gehlen, is known as one of the great founders of new philosophical anthropology movement. From among new anthropological theories, however, perhaps none has recently come to the center of attention and begun to flourish more than Plessner’s, not only in the field of philosophical anthropology, but also in science and technology. The ground for such a so-called “Plessner Renaissance” shall be immediately known in this article, once the special place Plessner’s theory occupies in both the prominent contemporary explanatory paradigms, in general, and philosophical-anthropological theories, in particular, is specified. In doing so, Plessner’s philosophical contribution is determined as: A non-reductive naturalistic explanatory paradigm as a middle ground between new Darwinism, social-cultural-historical constructivism, and naive transcendentalism. A phenomenological-hermeneutical account of the biological life, in general. A biological-based transformational philosophical anthropology, in particular. The focus of the present article is on Plessner’s contribution to the philosophy of biology as well as philosophical anthropology.

    Keywords: philosophical anthropology, philosophy of biology, philosophy of life, Darwinism, hermeneutical phenomenology, Plessner, eccentric positionality
  • Samad Hosseini, Abbas Yazdani * Pages 607-626
    The undeniable success of neuroscience in explaining human mental states, which in the past were explained in terms of supernatural concepts, has led many modern-day scientists and philosophers to advocate physicalist methods in explaining human nature. According to this view, science, by recognizing the physiological structures of man, especially the brain and its functions, will finally be able to explain human nature with all its features through mere physical concepts. The most important challenge to this view has always been the question of consciousness, or in its traditional sense, how the mind and body relate. However, contemporary scientists try to explain the phenomenon of consciousness through the physical sciences by presenting new scientific theories and concepts about the mechanisms of the brain and its relation to mental states. The purpose of this article is to show that phenomenal awareness is the most important challenge to the theory of materialism. Examining the concept of consciousness and dividing it into two parts, "perceptual consciousness" and "phenomenal consciousness", we have argued that scientific theories at best provide only an explanation of perceptual consciousness, while challenging The main science of the natural sciences is the explanation of phenomenal consciousness. But phenomenal consciousness is beyond the reach of the physical sciences because of the inherent nature of mentality, unless it recognizes first-person perspective science.
    Keywords: Phenomenal Consciousness, Naturalistic Science, physicalism, reductionism
  • Mohsen Bagherzadeh Meshkibaf Pages 627-653
    In Phenomenology of the Spirit, Hegel depicts the dialectical structure of the history of European human consciousness. In all the transitions of consciousness to different outcomes, he has recognized the necessity and dialectical relation and follows it in all fields of history and fields of thought in different currents. In the chapter on the spirit, we encounter two very important currents in social history, namely the French Revolution, and in the history of thought, that is, Kant's philosophy of morality, which appear in two consecutive sections. And it's as if Hegel found a close connection between Robespierre's assassination rule and Kantian philosophy of morality. Where Robespierre's abstract freedom, in order to create absolute freedom in the realization of his generalized partial will, destroys any institution or detail as a factor in disrupting the realization of his free will, and begins a period of tyranny and terror. It is as if such a claim of a common will that tolerates no detail or opposition becomes the internal tyranny of Kant's general moral law (the realization of which is the only way to attain freedom) in order to destroy nature, desires, customs and objective institutions, and so on. And it creates fear and anxiety due to endless contradictions, and the moral person, like the revolutionary person, is trapped within his abstract will by the complete elimination of objectivity, which, according to Hegel, will have dangerous consequences.
    Keywords: Hegel, Kant, Robespierre, Terror, ethics, objectivity, freedom
  • Mostafa Abedi Jigeh *, Hassan Fathi Pages 654-681
    Consciousness, which is one of the central issues of German idealism, has received various interpretations among German philosophers. Assuming the thing-in-itself, Kant presented consciousness in pieces and presented it in the form of three critiques. After him, Reinholt and Schultze, by criticizing the thing-in-itself, provided the ground for a new interpretation of consciousness by Fichte. Fichte with approval Schultze's critique of the thing-in-itself, rightly gathered consciousness into the unity of the absolute subject. He then gave a revolutionary interpretation of how consciousness develops by creating a dialectical relationship between consciousness, self-consciousness, and intersubjectivity. In this article, we try to explain Fichte's interpretation of consciousness according to the relationship that he establishes between consciousness, self-consciousness and intersubjectivity, and to present the calendar of consciousness and self-consciousness in the political situation. He first argues that consciousness logically requires an order in which self-consciousness provides its development and He then considers the order in consciousness as dependent on the creation of a relationship that occurs in the process of recognition between subjects.
    Keywords: awareness, consciousness, subjectivity, Fichte, Political Status
  • Hossein Rouhani *, Seyed Javad Miri Pages 682-708

    With no exaggeration, Martin Heidegger is one of the most prominent thinkers of the twentieth century, who critically examines the 2,500-year history of the West as a manifestation of subjectivism and technological rationality, and places his efforts on the foundation of the paradigm of knowledge. The modern world collapsed and turned to ontology. The premise of this paper is based on the principle that if modern politics is based on the will to power, the gap between subject and object, and the dominance of technological rationality, Heidegger intends to break away from politics by turning from epistemology to ontology. Based on the relationship between master and slavery of the modern world, and introduce a policy based on ontology, which ensures the elimination of the gap between subject and object and the openness of man to himself, the world and the other.

    Keywords: Subjectivism, politics, Modernity, Ontology
  • Ali Aghaeepour *, Mahmoud Sufiani Pages 709-740
    What is the role of Time in Heidegger's ontological interpretation of Kant? Heidegger's interpretation of Kant is a controversial and different one in current interpretation of Kant's philosophy. In the light of understanding the meaning of Being, Heidegger works out Kant and intends to consider Kant's project as an ontological one. Now with regard to the main question of this article, we want to show essential and basic role of Time in Heidegger's interpretation of Kant. The role which, in our view, is a connective thread in Heidegger's idea about Kant as far as we can't understand mechanism of Heidegger's interpretation without it.
    Keywords: Time, Subject, imagination, Transcendence, Ontology, metaphysics, being
  • Ahmadreza Motamedi Pages 741-763
    Kant limits aesthetics to judgment of taste. The faculty of judgment issues ugly and beautiful arbitration in relation to the pleasure of the external object. Kant considers aesthetic judgment as a cognitive judgment a priori sentence, and inserts it under the title a priori mental categories, indicates: "quantity", "quality", "modality", and "relation". With this approach the aesthetic judgment while being a "singular judgment", must be accordance with the a priori of quantity requirement, have "generally" and "including validity", and so on its "purposiveness" from, because of the inclusion in the a priori category of "relation" must have no purpose. Also the a priori category of quality requires the judgment of taste not to interest, this requirement in the issuance process of aesthetic judgment no conceptual interest should be involved, while the imagination faculty despite all possibilities can only simulate the understanding faculty, and without its conseptualazion cannot issue a general judgment.
    Keywords: imagination, subjectivity, a Priori, aesthetics, Category, Judgment, Faculty of Taste
  • Abdollah Salavati Pages 764-787

    Metaphors in the new approach allow us to better understand ethics and bioethics due to their inherent capacities, such as highlighting and diversifying scripts from source domains. According to some, metaphors are not limited to conventional metaphors, not merely epistemological, but we need complex and unconventional metaphors for deep thinking and thoughtful cultural considerations. Stem cells, on the other hand, have extraordinary properties for the source domain in the unconventional and complex moral metaphor. Hence, the author has used the conceptual metaphor of cell for ethics. The fundamental question of this quest is: What aspects of morality does the conceptual metaphor of cell in ethics highlight for us? The findings of this study are as follows: 1. The conceptual metaphor of cell for ethics, unlike most ethical metaphors that are simple and common metaphors and naturally have less power for ethics, is a powerful, unconventional and complex metaphor and can handle ethical analysis well; 2. The metaphor mentioned in ethics is formed by moral phenomena and recognizes the distinction between religion and mysticism; 3. In the light of the cellular metaphor of ethics, the difference between ethical performance in different moral situations and ethical agents is better explained; 4. This metaphor, unlike other metaphors, highlights the idiosyncrasy of ethics, not a feature or few ethical features.

    Keywords: Conceptual Metaphor, Stem Cells, Conceptual Metaphor of Cell, Moral Metaphor, ethics
  • Abdollah Asadi *, Ahmad Hossein Falahi, Yadollah Dadjoo, Mahmoud Sheykholeslami Pages 788-810

    The theory of the divine command is one of the main theories of the philosophy of ethics, which discusses religion and its relationship with morality, the good and bad of actions, divine command and prohibition, and other moral issues. This theory has had many fans throughout history, and religious and moral thinkers and various religious schools have expressed their views on it. In this regard, the aim of this study is to explanation and critique of Robert Adams and Ash'arites on the theory of the divine. In this article, the theoretical foundations and views of the Ash'arites and Robert Adams under the theory of the divine and in the field of ethics are examined separately. From Robert Adams' point of view, taking a position on morality has been examined in two axes: "good meaning" and "meaning of obligation", and from the Ash'arite point of view, it has been examined in two sections: "good and ugliness" and "moral requirements". According to Adams, the source of moral goodness is the nature and intrinsic attributes of God. Also, from his point of view, value concepts have objective reality and have an external reality, and the work of reason is only to discover and understand it. The Ash'arites, under the theory of the divine order, have paid more attention to the good and ugliness of deeds and believe that the good and ugliness of deeds are not inherent but religious. It is the will of God.

    Keywords: Divine Matter, ethics, Robert Adams, Ash' Arites. Good, Bad
  • Jalil Jalili *, Taher Karimzadeh Pages 811-833
    In this article, we argue that Muslim scholars have divided divine knowledge into three categories including substantial knowledge, knowledge of the creatures before creation, and knowledge of creatures and objects after creation. In fact, there is disagreement among the Islamic thinkers over the divine knowledge, its quality, and features. The point of controversy revolves around the wide disagreements over the divine knowledge of the creatures and objects both before and after creation. Therefore, divine knowledge over creatures before and after creation has always been the point of ongoing and challenging rational and dialectical discussion and debate. We examine this issue comparatively between the three Islamic thinkers (Mulla Sadra, Shaarani and Assar).
    Keywords: The Transcendent Wisdom, Prior Divine Knowledge, Possibility of Becoming, Renovation, Mulla Sadra
  • Qodrotallah Qorbani, Rouhallah Souri, Sajad Dalir * Pages 834-855
    Ibn Sina, as a Muslim Philosopher, has given a famous triple division of knowledge and wisdom that is relying on Aristotelian philosophical tradition. Ibn Sina tries to rationalize his triple division of knowledge and wisdom based on many properties of its subject matter. In his view, the subject matter of human being’s knowledge has three kinds, first it mentally and externally needs to matter, and second it mentally is in needless to matter, but externally needs to it, third it mentally and externally is in needless to matter. Based on this foundations, he introduces three kinds and divisions of wisdom including theology, mathematics and physics. But if we consider his philosophical and epistemological foundations regarding the subject matter of knowledge, there can be appeared some problems and contradictions concerning the knowledge of logic, mathematics and theology, as the knowledge of God. Since based on Ibn Sina’s theory, logic, mathematics and theology, as the science of God, can’t be considered as one sections of wisdom.
    Keywords: Theoretical Wisdom, Restricted Division, logic, Theology, Ideal Substances
  • Hossein Vahabpour, Seyed Ebrahim Aghazadeh *, Tavakkol Kouhi Giglou Pages 856-879
    How to create and consequently the creation theory of ex nihilio it has been one of the main challenges between Islamic philosophers and theologians. Numerous interpretations in this aspect, have been examined in the form of a confrontation between temporal and the eternal. The Ash'arites know the origin of creation from non-existence" create something out of nothing’’ and they believe that pre-occurrence events are neither objects nor essences. In this regard, the beginning of creation is nothing, and the world with the will and the absolute power of God, It is created without the mediation of non-existence. His will and power negate any necessity and intermediary in creation and the creatures are not effusion and coercive emanation by God; but essentially it depends on the free will and authority of the creator. Conversely, Mullah Sadra believes in the creation in time and essential origination. He used "not of anything" in creation. He proves and by modifying the term ex nihilio the occurrence of the world and the creation ex nihilio with philosophical arguments and raises a new perspective and based on the motion of the substance. The world is temporal generated. In his view the world is essentially renewing, and the creation in time of the universe the creation means of world "with time" not "in time".
    Keywords: Creation Ex nihilio, temporal, eternal, of nothing, not of anything
  • Hossein Falsafi Pages 880-902

    The question of what a form is and whether it is substance or breadth is one of the basic questions in ancient and Islamic philosophies and the answer to it has been one of the most important and first concerns of philosophers. Among the philosophers, the views of Ibn Sina (following Aristotle) and Suhrawardi are more interesting than those of other philosophers. Ibn Sina has accepted the form and essence of it and its function in the substance and the needlessness of the substance to the accidence and the need for the accidence to the substance and has justified his speech with several supporting arguments. In contrast to Suhrawardi, he challenges and abandons the Aristotelian-Ibn Sinai view and offers a new understanding of the outside world. In this article, these two views have been explained, analyzed and evaluated with an analytical method and with the aim of correctly understanding the reality, and it has been concluded that Suhrawardi's view is more justified and explanatory in comparison with Ibn Sina's view.

    Keywords: Ibn sina, Suhrawardi, face, typical face, essence, accident
  • Hassan Abbasi Hosseinabadi * Pages 903-926

    The philosophical God is explained by philosophical concepts and terms such as ‘being, cause’, ‘pure Act’ that in addition to them, in Uthulujiyya have also spoken of ‘pure One’, ‘light’ and ‘unthinking.’ In Al-Kindi, in addition to the first two terms, ‘agency’ and ‘Truth’ have been spoken of for the concept of God. The present issue is a comparative study of the conceptualization of God with Al-Kindi and Uthulujiyya to determine the degree of Al-Kindi's independence from Uthulujiyya or to determine the degree of similarity between Al-Kindi`s thought and the text of Uthulujiyya in the conceptualization of God. Therefore, there are questions raised, about how approach these common terms, semantically are in Uthulujiyya and Al-Kind’s thought? And how adaptable that are their application for Uthulujiyya and Al-Kindi? Can Al- Kindi's thought and the book of Uthulujiyya about the concept of God be reconciled? In this article, we examine the concepts in both and analyze them, we find the concept of God in Uthulujiyya and Al-Kindi in concepts such as being, cause and One, Close to each other but in Concept of Aysa and Moeeis are different.

    Keywords: Uthulujiyya, Al-Kindi, One, truth, God
  • Ali Moradi *, Sahar Kavandi Pages 927-951

    Angels play a central role for Augustine in the Bible and, consequently, in the doctrine of salvation. In his works, he seeks to design a structure to explain the ontological position of angels in order to introduce them as important elements of the theology of salvation. Belief in angels as the helpers of Christ, and Christ himself as the agent of salvation, raises a fundamental question in Augustine's thought: how can the functional role of angels in the process of salvation be considered in the context of the Bible in view of Christ as the Savior of mankind. The authors believe that Augustine interprets the Bible in three stages to solve this dilemma: first, he offers a new interpretation of the theology of the Bible in order to give a different color to the incarnation, and to maintain Christ's superiority over the angels; Second, it describes the role of angels in mediating salvation in view of Christ's saving dignity, and third, it outlines a system of spiritual battle. However, studies show that he did not succeed in this goal. In this study, we aim to consider the basics of the theology of salvation according to the role of angels in Augustine's thought and how it is combined with the place of Christ's salvation, relying on works such as Genesis and commentaries on the Holy Trinity, Psalms and the City of God and his other works. Examine with interpretive-analytical method.

    Keywords: Augustine, Angels, Bible, Christ, Salvation
  • Amir Hossein Saket Pages 952-973

    Since early times, Plato’s ideas have been assumed as universal entities as opposed to the particulars. More exact analysis of Plato’s terminology, however, shows the contrary. There is no term for “universal” and “particular” in his terminology at all, and he rather uses the words “whole” [کل] and “part” [جزء], which, considering their similitude to “universal” [کلی] and “particular” [جزئی], have been extremely mistaken for the two latter. These terms are developed in the middle Dialogues being closely related with the controversial issue of ideas. Plato regards each idea as one and simple; however, Parmenides’ criticisms urge him to reconstruct his views. To resolve this problem, he makes use of the term “whole” which implicates a middle state between the One and the multitude in the hierarchy of unity. There is nothing absolutely simple and with the exception of the One, all things include parts. In a sense, however, the idea can be considered as one, for although it includes parts, it cannot be reduced to them and so it is somehow independent of them. Such a kind of unity, lying inferior to the absolute One and higher than the multitudes, is called the whole and belongs to the ideas. Every idea is a whole and possesses the highest possible unity after the One. So “wholeness” is almost a synonym for unity or a second unity. It is not the case that the wholeness appertains to ideas, but the particulars also participate in it.

    Keywords: Plato, universal, Particular, Whole, Part
  • Amir Hajizadeh * Pages 974-996

    In this essay, we try to address a fundamental issue in the philosophy of science, namely the conflict between realism and antirealism in Quine's philosophy. There seems to be an inner tension in his views on the question of the reality of unobservable entities or reference of theoretical terms. In order to refute his seemingly inconsistent position, we first begin with the concept of ontological commitment, which he formulated in contrast to the position of his teacher, Carnap. In the following, by expressing the thesis of "the inscrutability of reference" and "naturalized epistemology", we show that there seems to be a conflict between Quine's views. In the end, even with the acceptance of non-conflict, Quine's defense of realism is still not immune to criticism.

    Keywords: Carnap, Quine, Ontology, Ontological Commitment, inscrutability of reference
  • Homayoun Dahaqin *, Bijan Abdolkarimi, Mohammad Shokri Pages 997-1026
    Husserl's departure for the rejecting of the duality (subject and object) inherent in the nature of the Western metaphysical tradition is the transcendental structure of consciousness. Hence the innate foundation of consciousness is intention. The intention is the act of consciousness and practical objectification; That is, by resorting to methodological and Noesis steps, objects from the type of perception can emerge and are included in the consciousness of the mind. Therefore, in addition to sensory intuition, consciousness has the power of intuition of essences. Therefore, consciousness is always associated with its object. In this way, Husserl's methodological axis in phenomenology is the return to objects, and this return is provided by the power of human comprehension and makes the world its intention's object. This article seeks to explain how the phenomenon of the world is made in the realm of consciousness, as well as how the pure subject and advanced mind in the face of the objective world as the only method of understanding and receiving the universe can be an objectifying action.
    Keywords: Intention, consciousness, noesis, noema, Intuition, representation
  • Saeed Masoumi * Pages 1027-1051

    One of the most important arguments against scientific realism is underdetermination, so realists should address the argument satisfactorily and give an appropriate response to it. Underdetermination divides into holist and contrastive forms; in this article, we will only deal with the contrastive form. By examining different responses, it will turn out that while they are successful in some cases, there are instances where responses are not satisfactory. Specifically, two formulations of Newtonian mechanics are examined and the examination reveals an important instance of underdetermination that cannot be accounted for by most responses. We argue that the appropriate option is ontic structural realism that can resolve the underdetermination. We also should emphasize that ontic structural realism is empirical and a posteriori, meaning that the truth of its claim must be examined on a case-by-case basis.

    Keywords: underdetermination, weak, strong underdetermination, Semantic Realism, epistemic realism, empirical adequacy, epistemic virtues, ontic structural realism
  • Mahmoud Izadpanah, Bijan Abdolkarimi *, Reza Davari Ardakani, Babak Abbasi Pages 1052-1074
    Nietzsche believed that metaphysicians considered their beliefs to be true and gave their ideas an objective truth. Nietzsche claims that all human values and beliefs, including belief in God, arose from the perspective of the desire for power and in order to preserve and preserve human life and usefulness; Without being able to give an objective existence to these ideas. This is exactly where Nietzsche finds the Western metaphysics vulnerable, because the followers of this knowledge considered the personal truth according to their own interpretation, thus removing the role of preserving life from the attributes of God and turning it against themselves. . Nietzsche, on the other hand, analyzed the pragmatist basis of the idea of God and reconstructed it in the next step. This article tries to show the philosopher's plan for God by analyzing the history of metaphysics in Nietzsche's thought and its relation to the classical idea of God, as well as trying to design another human being in the world to come.
    Keywords: God, interpretation, Vision, Will to Power, Morality