فهرست مطالب

نشریه جامعه مهدوی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نجف لک زایی*، محمد شهبازیان صفحات 7-34

    انتظار آموزه ای اساسی در مذهب امامیه است که می توان آن را «عملگرایی در دوران غیبت جهت ایجاد زمینه های ظهور خورشید عظمای ولایت» دانست. با توجه به تشکیکی بودن و ثبوت مصادیق حداقلی و حداکثری مفهوم انتظار، مصداق اعلای این مفهوم، «عملگرایی مبتنی بر مقاومت» و «عملکرد جهادی» در دوران غیبت است؛ از این رو حاکمیت مومنانه و مقاومتی از لوازم انتظار متعالی محسوب گشته و عالمان امامیه پیوندی مبتنی بر عقل و نقل را میانشان یافته اند. در این میان، نگرش حکمت متعالیه به مدل حاکمیت در جامعه و مباحث مرتبط با مقوله «حرکت» در فلسفه اسلامی، گونه ای از حکمرانی را یادآور است که می توان از آن به «حکمرانی مقاومت» نام برد. از سوی دیگر قرآن کریم مولفه هایی برای این نوع از حاکمیت برشمرده است که نوشتار پیش رو می کوشد به روش تلفیقی و آمیزه ای و داده پردازی توصیفی - تحلیلی، پس از بررسی پیوند میان حکمرانی مقاومتی و انتظار، جایگاه ارکان حرکت در آن و معنای حکمرانی مقاومتی، به مولفه های قرآنی این حکمرانی بپردازد و تجلی آن را در سیره شهید سلیمانی بررسی کند. نتیجه اینکه حکمرانی مقاومت، از لوازم انتظار متعالی و مبتنی بر قواعد حرکت در حکمت متعالیه است و شامل پنج مولفه اساسی «توحید محوری»، «اعتقاد به ولایت فقیه جامع الشرایط»، «استقامت و صبر»، «عقلانیت دینی و تدبیر» و «نگاه فراگیر و مومنانه به انسان» است. شهید سلیمانی در مقام انسان تراز مکتب امام خمینی&، این مدل از حاکمیت مقاومتی را در بالاترین سطح در منطقه اجرا کرد و شبکه ای از محور مقاومت را در عرصه بین الملل تشکیل داد.

    کلیدواژگان: حکمرانی، مقاومت، انتظار، شهید سلیمانی، ارکان حرکت
  • روح الامین سعیدی* صفحات 35-58

    بر اساس تقسیم بندی کلاسیک، موضوعات روابط بین الملل به سیاست اعلی و سیاست ادنی تقسیم می گردد. موضوعات و مسایل نظامی - امنیتی همواره در طبقه بندی سیاست اعلی می گنجد و صاحب نظران و تحلیل گران فعالیت های مقامات نظامی در این حوزه را بررسی می کنند و این موضوع به حوزه سیاست ادنی که مختص موضوعات اقتصادی، رفاهی و فرهنگی است، ارتباطی ندارد. در این میان سردار سلیمانی نمونه نادری بود که توانست میان دو حوزه سیاست اعلی و ادنی پیوند بزند. مقاله حاضر با روش توصیفی - تحلیلی و با تمرکز بر الگوی رفتاری سردار سلیمانی به این پرسش اصلی می پردازد که شهید سلیمانی چه نقشی در تصویرسازی فراملی از جمهوری اسلامی ایران ایفا کرده است؟ در پاسخ به این نتیجه دست یافته ایم که شهید سلیمانی به رغم هویت نظامی شان، به دلیل توجه ویژه به مظاهر قدرت نرم و ابزار دیپلماسی عمومی توانست از طریق رابطه سازی، مدیریت تصویر، اعتباربخشی و برندسازی ملی و ارایه یک الگوی سیاست خارجی بشردوستانه و غیرمنفعت طلبانه، وجهه جمهوری اسلامی ایران را نزد دولت ها و ملت های هدف به طرز قابل توجهی ارتقا بخشد. ضرورت طرح چنین موضوعی از آن روست که الگوی موفق سردار سلیمانی در عرصه عمل نیازمند تبیین، تنقیح و نظریه پردازی است تا جنبه علمی پیدا کند و قابلیت ارایه در محافل دانشگاهی و نخبگانی را داشته باشد.

    کلیدواژگان: سیاست اعلی، سیاست ادنی، قدرت نرم، دیپلماسی عمومی، مدیریت تصویر، برندسازی ملی
  • حسین الهی نژاد، فاطمه زهرا ستار* صفحات 59-86

    ظهور از جمله مولفه های مهم و پرکاربرد در فرهنگ مهدویت است. برای سامان دهی ظهور، مسایل مختلفی مانند شرایط ظهور، رخداد ظهور، نشانه های ظهور و زمینه سازی ظهور مطرح می شود. در این میان بحث زمینه سازی ظهور به عنوان مهم ترین و کاربردی ترین مسایل شناخته شده و در قالب وظایف و رسالت منتظران توجیه می شود. تحقق زمینه سازی ظهور، متفرع بر آمادگی مردم و تحقق آمادگی مردم متفرع بر آمادگی آنها در سه حوزه «اندیشه و معرفت»، «گرایش و انگیزه» و «کنش و رفتار» می باشد که در این نوشتار تنها به آمادگی مردم در حوزه کنش و رفتار پرداخته می شود. تحقق آمادگی با رویکرد کنشی و رفتاری وابسته به شکل گیری مولفه هایی همچون روحیه اصلاح و اصلاح گری، اتحاد و همگرایی، امید و امیدواری، ولایت پذیری و ولایت دوستی، قدرشناسی و اعتقادورزی به امام و... در میان منتظران و جامعه منتظر است. در این پژوهش با طرح پرسش از نقش مکتب شهید سلیمانی در وحدت و انسجام بخشی مردم در راستای زمینه سازی ظهور و با روش توصیفی و تحلیلی و به شیوه کتابخانه ای و اسنادی به جمع آوری اطلاعات پرداخته ایم. دستاورد این تحقیق، اثبات جایگاه و نقش مهم سردار سلیمانی (در زمان حیات و زمان شهادت و مکتب او) در وحدت بخشی به مردم در مسیر مبارزه با استکبار با رویکرد استقامت ورزی و مقاومت برای رسیدن به ظهور و دولت حق می باشد.

    کلیدواژگان: زمینه سازی ظهور، اتحاد، انسجام، مکتب شهید سلیمانی
  • صدیقه بنازاده ماهانی*، خدیجه حسین زاده صفحات 87-124

    مکتب شهید سلیمانی، مکتبی برآمده از مکتب جامع محمدی و ترجمان روزامدی از اسلام ناب محمدی به تاسی از مکتب امامین انقلاب است که پیش رانی ظهور و جامعه مطلوب مهدوی را با فرایندسازی شاخصه های مقاومت و تاب آوری به سوی انسجام ساختاری و تحول کارکردی پیش می برد؛ از این رو انتظار و مقاومت دو مولفه از فرهنگ قرآنی هستند. پرسش این است که دو مولفه انتظار و مقاومت در این مکتب، از منظر قرآن کریم چه رابطه ای دارند؟ پژوهش حاضر می کوشد با هدف ارایه تصویری روشن از رابطه انتظار و مقاومت در مکتب شهید سلیمانی، با روش توصیفی تحلیلی و جمع آوری داده ها، به این پرسش پاسخ دهد. تحلیل آیات قرآنی ما را به این مهم رهنمون می سازد که این دو مولفه رابطه ای دوسویه دارند؛ زیرا مقاومت دارای عناصر بینشی، گرایشی و رفتاری موثر بر انتظار همچون توحید محوری، ولایت مداری، شهادت طلبی، استکبارستیزی، اقتدار و استقرار حکومت اسلامی است؛ همچنین انتظار عاملی موثر در ایجاد بینش اضطرار به وجود حجت خدا، تثبیت گرایش عدالت خواهی و امید داشتن به نصرت الهی و استقرار رفتار مقاومتی مانند دفاع از مستضعفان و احیای حاکمیت دین است. با این دید می توان به افق جدیدی از وحدت جهان بشری، آزادی بشریت از هر نوع بندگی، نفی همه جانبه طاغوت، حیات طیبه و احیای تمدن نوین اسلامی دست یافت.

    کلیدواژگان: انتظار، مقاومت اسلامی، مکتب شهید سلیمانی، عناصر انتظار، مولفه های مقاومت
  • محمود ملکی راد* صفحات 125-156

    فرهنگ انتظار ظرفیت هایی دارد که با ایجاد باورها و نگرش های صحیح، ارزش ها، هنجارها و رفتارهایی را به وجود می آورد که با کاربست آنها، گشایش و فرج را برای جامعه منتظر در پی خواهد داشت؛ از همین رو فرهنگ انتظار می تواند کارکردهای مناسبی را برای ایجاد تحول در جامعه منتظر در پی داشته باشد. شهید سلیمانی با استفاده از فرهنگ انتظار، راهبرد مقاومت را تعمیق بخشید و از این جهت با مجاهدت های بی نظیرشان به مقابله با تجاوز و ظلم قدرت های استکباری و خشونت گروه های افراطی پرداخت. در این پژوهش، کارکرد معرفتی و ارزشی فرهنگ انتظار در تعمیق راهبرد مقاومت با تاکید بر مکتب شهید سلیمانی، با رویکرد کیفی و به روش تحلیل محتوا بررسی شده است و در ادامه پس از تبیین مفاهیم کلیدی، کارکردهای معرفتی و ارزشی فرهنگ انتظار برای تعمیق راهبرد مقاومتی در مکتب شهید سلیمانی را برشمرده ایم. از مهم ترین یافته ها و نوآوری های این مقاله، تبیین کارکردهای فرهنگ انتظار برای تقویت و تعمیق راهبرد مقاومت در مکتب شهید سلیمانی در دو حوزه باورها و ارزش هاست. در پایان به پیامدهایی مانند تحکیم معرفت الهی و ولایت پذیری در حوزه باورها، تحکیم ارزش های اخلاقی و ارزش های سیاسی، با تاکید بر نقش آنها در تعمیق و تقویت راهبرد مقاومت اشاره شده است.

    کلیدواژگان: کارکرد، فرهنگ، انتظار، راهبرد، مقاومت، مکتب شهید سلیمانی
  • امیر سیاهپوش* صفحات 127-188

    مسئله مقاله حاضر، شناخت خصوصیات انسان تراز در مکتب شهید سلیمانی و نقش آن در فرایند انتظار است. هدف تحقیق، شناسایی و تبیین ویژگی های شهید سلیمانی به عنوان انسان تراز در چارچوب گفتمان انقلاب اسلامی است. پرسش اصلی این است این ویژگی ها کدامند و چگونه می شود آن را شناخت و آیا مصادیق و مستنداتی در خصوص هر کدام از ویژگی ها در سیره و اندیشه شهید سلیمانی می توان پیدا کرد؟ برای پاسخ به این پرسش ها نخست با تحلیل بیانات امامین انقلاب اسلامی، ویژگی های انسان معیار در گفتمان انقلاب اسلامی شناسایی شده و سپس با بررسی اندیشه و سیره شهید سلیمانی مصادیق فکری و رفتاری مرتبط با هر ویژگی ارایه شده است. یافته ها نشان می دهد خصوصیات این انسان تراز، متعدد و متکثرند و در تحقیق حاضر تنها به بخشی از مهم ترین این خصوصیات پرداخته شده است. این ویژگی ها عبارتند از: آرمان گرایی، معنویت و اخلاص، مجاهدت درونی و مبارزه با نفس، تدبیر و درایت، شجاعت، جمع تدبیر و شجاعت، ساده زیستی و بی پیرایگی، تلاش بی وقفه و خستگی ناپذیری، دوری از جناح گرایی و تکیه بر انقلابی گری و صبر و استقامت.

    کلیدواژگان: شهید سلیمانی، گفتمان انقلاب اسلامی، انسان تراز
|
  • Najaf Lakzaee *, Mohammah SAHBAZYAN Pages 7-34

    The waiting (for Imam Mahdi) is a basic teaching in Imamiyah sect, which can be considered as pragmatism in the occultation era to provide the context for reappearance of the great sun of the guardianship. Given the skepticism and proving the minimum and maximum instances of the concept of the waiting, the superior instance of this concept is "resistance-based pragmatism" and "jihadi action" during the occultation. Hence, faithful and resistance-based governance is considered as the means of transcendental waiting and Imamiyah scholars have found a relationship based on reason and narration between them. In the meantime, the transcendental Hikmah's view about the model of governance in society and the issues related to the movement in Islamic philosophy are reminiscent of a type of governorship that can be called "resistance governorship". On the other hand, the Holy Qur'an enumerates components for this type of governance that based on a combined and blending method and descriptive-analytical data processing, the present paper tries to deal with the Qur'anic components of resistance governance by examining the relationship between resistance governorship and the waiting, the place of the pillars in it and the meaning of resistance governorship as well as its manifestation in the lifestyle of Shahid Soleimani. The findings suggest that the resistance governorship is a means of transcendental waiting and is based on the rules of movement in transcendental Hikmah (wisdom) and includes the five basic components of monotheism, belief in the guardianship of the jurist (a completely qualified jurist), perseverance and patience, religious rationality and prudence and the comprehensive and faithful view to mankind. Shahid Soleimani, as a preeminent human in Imam Khomeini's school, implemented this model of resistance governance at the highest level in the region and formed a network of resistance in the international arena.

    Keywords: governorship, resistance, the waiting, Shahid Soleimani, pillars of the movement
  • Rooholamin Saeidi * Pages 35-58

    Based on the classical division, the subjects of international relations are divided into superior politics and inferior politics. Military-security issues always fall into the category of superior politics, and experts and analysts examine the activities of military officials in this area, and this issue has nothing to do with the arena of inferior politics, which is specifically related to economic, welfare and cultural issues. In the meantime, Commander Soleimani was a rare example who was able to link the two spheres of superior and inferior politics. The current paper, by a descriptive-analytical method and focusing on the behavioral model of Commander Soleimani, deals with the main question: what role did Shahid Soleimani play in the transnational depiction of the Islamic Republic of Iran? The findings indicate that despite his military identity, Soleimani, due to his special attention to the manifestations of soft power and public diplomacy tools, was able to establish the image of the Islamic Republic of Iran through relationship building, image management, accreditation and national branding and providing a humanitarian and non-profit foreign policy model, and significantly enhanced the image of the Islamic Republic of Iran in the target governments and nations. The necessity of raising such an issue is that Sardar Soleimani's successful model in the arena of practice needs to be explained, refined and theorized in order to have a scientific aspect and be able to be presented in academic and elite settings.

    Keywords: Superior politics, inferior Politics, soft power, public diplomacy, image management, national branding
  • Hossein Elahinejad, Fatemzahra Sattar * Pages 59-86

    Reappearance of Imam Mahdi is one of the most important and widely used components in the culture of Mahdism. In order to organize the reappearance, various issues such as the conditions of reappearance, the occurrence of reappearance, the signs of reappearance and providing the context for reappearance are raised. In the meanwhile, the issue of providing the context for reappearance is recognized as the most important and practical issue and is justified in the form of the duties and mission of the waiters. The realization of providing the context for reappearance depends on the readiness of the people, and the realization of the readiness of the people depends on their readiness in the three areas of "thought and knowledge", "tendency and motivation" and "action and behavior". This paper only deals with the readiness of people in the area of action and behavior. Realization of readiness with an action and behavioral approach depends on the formation of components such as the spirit of reform and reformism, unity and convergence, hope and hopefulness, acceptance and love of Wilayat, appreciation and belief in the Imam, etc. among the waiters and the waiting community. In this study, by asking question about the role of Shahid Soleimani's school in the unity and cohesion of the people in order to provide the context for reappearance, information has been collected in a descriptive and analytical method as well as in the library and documentary method. The findings of this study is proving the place and important role of Commander Soleimani (during his life and martyrdom and his school) in uniting the people in the path of fighting arrogance with the approach of perseverance and resistance in order to achieve the reappearance and the right government.

    Keywords: Providing the context for the reappearance, unity, cohesion, Shahid Soleimani's School
  • Siddiq Banazadeh Mahani *, Khadijeh Hosseinzadeh Pages 87-124

    The School of Shahid Soleimani is a school derived from the comprehensive school of Prophet Mohammad and a modern model of pure Islam based on the school of the Imams (Imam Khomeini and Imam Khamenei) of Iranian Revolution, which promotes the reappearance and favorable society of Mahdavi by processing the characteristics of resistance and resilience to structural cohesion and functional change. Therefore, the waiting (for Imam Mahdi) and resistance are two components of Qur'anic culture. The question of the paper is what is the relationship between the two components of the waiting and resistance in this school, from the perspective of the Holy Qur'an? The current study seeks to answer this question through descriptive-analytical method and data collection with the aim of providing a clear picture of the relationship between the waiting and resistance in Shahid Soleimani's School. The analysis of Qur'anic verses leads us to the important fact that these two components have a two-way relationship. Because the resistance includes elements of insight, inclination and behavior effective on the waiting such as monotheism, believing in Wilayat, seeking martyrdom, anti-arrogance, authority and the establishment of the Islamic government. The waiting is also an effective factor in creating a necessary vision for the existence of God's authority, proving the tendency to seek justice and hope for divine victory, and establishing resistance behavior such as defending the oppressed and reviving the governance of religion. With this viewpoint, we can achieve a new horizon of the human world unity, human's freedom from any kind of slavery, comprehensive rejection of Taghut, pure life and revival of the new Islamic civilization.

    Keywords: the waiting, Islamic Resistance, Shahid Soleimani's School, Elements of the Waiting, Components of Resistance
  • Mahmoud Maleki Rad* Pages 125-156

    The culture of the waiting (for Imam Mahdi) has capacities that, by creating the right beliefs and attitudes, generates values, norms, and behaviors, and by applying them, will open the door for the waiting society. Therefore, the culture of the waiting can have appropriate functions to create change in the waiting society. Using the culture of the waiting, Shahid Soleimani deepened the strategy of resistance, and for this reason, with his unique jihadi attempts, he confronted the aggression and oppression of the arrogant powers and the violence of extremist groups. This study has examined the epistemological and value function of the culture of the waiting in deepening the resistance strategy with emphasis on the School of Shahid Soleimani through a qualitative approach and content analysis method and then, after explaining the key concepts, has enumerated epistemological and value functions of the culture of the waiting to deepen the resistance strategy in the School of Shahid Soleimani. One of the most important findings and innovations of this paper is to explain the functions of the culture of the waiting in order to strengthen and deepen the strategy of resistance in the School of Shahid Soleimani in two areas of beliefs and values. Finally, consequences such as the consolidation of divine knowledge and Wilayt acceptance in the field of beliefs as well as the empowerment of moral values and political values in the field of values have been emphasized by considering their role in deepening and strengthening the strategy of resistance.

    Keywords: function, culture, the waiting for Imam Mahdi, strategy, resistance, School of Shahid Soleimani
  • Amir Siahpoush * Pages 127-188

    The present paper seeks to identify the characteristics of preeminent human beings in the School of Shahid Soleimani and its role in the waiting process. The purpose of study is to identify and explain the characteristics of Shahid Soleimani as a preeminent human being in the context of the discourse of the Islamic Revolution of Iran. The main question is what these characteristics are and how can they be identified and can examples and evidence about each of the characteristics be found in the lifestyle and thought of Shahid Soleimani? To answer these questions, first by analyzing the statements of the Imams (Imam Khomeini and Imam Khamenei) of the Islamic Revolution, the characteristics of a preeminent human being in the discourse of the Islamic Revolution were identified and then by examining the thought and lifestyle of Shahid Soleimani, intellectual and behavioral examples related to each characteristic have been presented. Findings indicate that the characteristics of this preeminent human are numerous and countless, and in the current study, only some of the most important of these characteristics have been dealt with. These characteristics are idealism, spirituality, and sincerity, having inner jihadi attempts and fighting with carnal desires, prudence, courage, combination of prudence and courage, simplicity and purity, indefatigability and relentless effort, avoidance of factionalism and reliance on revolutionaryism, resistance, and patience.

    Keywords: Shahid Soleimani, the discourse of the Islamic Revolution, preeminent human beings