فهرست مطالب

راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی - پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی
پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید داود حاجی میررحیمی*، علی محمد عمویی، عبدالله مخبر دزفولی صفحات 1-12
    مقدمه و هدف

    گیاهان دارویی از  گنجینه  های طبیعی هر کشوری می باشد و در بهبود سلامت و شاخص های اقتصادی-اجتماعی جوامع تاثیر به سزایی دارد. بحران خشک سالی و کم آبی، توسعه تولید و فرآوری گیاهان دارویی دارای نیاز آبی کم را به عنوان یکی از مهم ترین حوزه های توسعه کشاورزی استان سیستان و بلوچستان معرفی کرده است. با توجه به محدویت منابع مالی دولتی و اهمیت نقش بخش خصوصی، این تحقیق با هدف شناخت اولویت های سرمایه گذاری کارآفرینانه بخش خصوصی در توسعه صنعت گیاهان دارویی استان انجام شد.

    مواد و روش ها

    از روش تحقیق آمیخته به عنوان رویکردی از روش های کمی و کیفی استفاده شد. جامعه آماری تحقیق، کارشناسان و محققین صنعت گیاهان دارویی استان سیستان و بلوچستان بود که با نمونه گیری گلوله برفی تعداد 10 نفر متخصص گیاهان دارویی برای بخش کیفی و تعداد 30 نفر برای بخش کمی انتخاب شدند. ابزار تحقیق در بخش کمی، پرسشنامه ساختارمندی بود که روایی آن با استفاده از نظر پانل کارشناسان و پایایی آن از طریق آزمون کرونباخ آلفا 0/75 به دست آمد.

    یافته ها

    27 گیاه دارویی در استان سیستان و بلوچستان، از مزیت نسبی لازم برخوردار می باشند و بخش خصوصی می تواند در 21 حوزه این صنعت سرمایه گذاری نماید. "تدوین برنامه جامع تحقیقات گیاهان دارویی" و "تهیه نقشه سرمایه گذاری و اشتغال در صنعت گیاهان دارویی" از مهم ترین برنامه های زیربنایی توسعه این صنعت بوده و دو برنامه پژوهشی "توسعه بازار و صادرات" و "فرآوری" در اولویت آن قرار دارند. همچنین، هفت گیاه دارویی برتر استان جهت سرمایه گذاری کارآفرینانه بخش خصوصی شامل گز روغن، چای ترش، بنه، کلپوره، سیاه دانه، آنغوزه و شیرین بیان می باشد. از طرفی اولویت های سرمایه گذاری کارآفرینان در توسعه صنعت گیاهان دارویی استان شامل تولید بذور اصلاح شده، ایجاد شبکه بازاریابی و فروش داخلی و افزایش عملکرد تولید در فضای باز می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج تحقیق، به منظور ساماندهی و افزایش بهره وری صنعت گیاهان دارویی استان سیستان و بلوچستان «برنامه جامع تحقیقات گیاهان دارویی»، «نقشه سرمایه گذاری و اشتغال در صنعت گیاهان دارویی»، «برنامه جامع تولید گیاهان دارویی»، «برنامه جامع صادرات گیاهان دارویی»، «برنامه جامع ترویج مصرف گیاهان دارویی» و «برنامه تحقیقاتی ویژه تولید داروهای جدید گیاهی»، باید تدوین و عملیاتی شوند. همچنین پیشنهاد می شود در 10 سال آینده، سرمایه گذاری بخش خصوصی بر ارتقای کمی و کیفی شبکه بازاریابی و فروش بین المللی، تولید بذور اصلاح شده، ایجاد شبکه بازاریابی و فروش داخلی، مدیریت تولید و برداشت از مراتع و تولید گلخانه ای گیاهان دارویی: گز روغن (مورینگا)، چای ترش، بنه، کلپوره، سیاهدانه، آنغوزه و شیرین بیان، متمرکز شود.

    کلیدواژگان: استان سیستان و بلوچستان، اولویت های پژوهشی، سرمایه گذاری کارآفرینانه، صنعت گیاهان دارویی
  • احسان معصومی، کورش رضائی مقدم* صفحات 13-23
    مقدمه و هدف

    فرصت به عنوان یک عنصر حیاتی برای درک کارآفرینی در بخش کشاورزی بیان شده است. تشخیص و بهره برداری از فرصت های کارآفرینانه از مهم ترین فرآیندهای تجارت کشاورزی محسوب می شوند. با این وجود، عوامل موثر بر تشخیص فرصت بیشتر از عوامل اثرگذار بر بهره برداری از فرصت ها مورد توجه قرار گرفته است. بررسی این مفاهیم در بخش کشاورزی کشورهای درحال توسعه، نیز یکی از موضوعاتی است که در پژوهش های کارآفرینی نادیده گرفته شده است. هدف این پژوهش پیمایشی، بررسی عوامل موثر بر تعداد فرصت های بهره برداری شده توسط کارآفرینان کشاورزی ایران بود. این عوامل با یک چشم انداز بخشی (با در نظرگرفتن بخش کشاورزی) مورد ملاحظه قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    نمونه آماری این مطالعه را 256 نفر از کارآفرینان کشاورزی تشکیل دادند (721 =N). داده ها به وسیله پرسشنامه جمع آوری شد که روایی صوری آن توسط اساتید دانشگاه شیراز مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ اندازه گیری شد (0/92≥ α ≥ 0/78). تحلیل داده ها به وسیله نرم افزار R انجام گرفت.

    یافته ها

    یافته ها بیانگر اثر مثبت و معنی دار متغیرهای شبکه های اجتماعی (0/092 =B)، درک محیط کشاورزی (0/099 =B) و همچنین تجربه در زمینه ی کشاورزی (0/022 =B) بر تعداد فرصت های بهره برداری شده بود. تحصیلات (0/022- =B) دارای اثر منفی و معنی دار بر متغیر وابسته بود. بر اساس یافته ها، مردان در بهره برداری از فرصت های کارآفرینانه موفق تر از زنان و کارآفرینان ساکن روستا نیز در بهره برداری از فرصت های کارآفرینانه موفق تر از کارآفرینان شهری بودند.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این مطالعه، بهبود درک محیط کشاورزی، کسب تجربه، پیوستن به شبکه های گسترده در زنجیره کشاورزی، برای کارآفرینان کشاورزی پیشنهاد شد. همچنین، توسعه دانشگاه های کارآفرینانه و بهبود تصویر کشاورزی پیشنهادهایی بودند که برای دولت و سایر ذینفعان در حوزه کارآفرینی کشاورزی ارایه شد.

    کلیدواژگان: ایران، بهره برداری فرصت های کارآفرینانه، فرصت کارآفرینانه کشاورزی، کارآفرینی، کارآفرینی کشاورزی
  • حمید امیرنژاد*، سید علی حسینی یکانی، سید مجتبی مجاوریان، فاطمه کشیری کلایی، مهسا تسلیمی صفحات 24-36
    مقدمه و هدف

    فعالیت دامداری در استان مازندران دارای سهم قابل توجهی در اشتغال و تولید محصولات وابسته در کشور است. به منظور تحقق توسعه ی اقتصادی، شناسایی چالش ها و پتانسیل های پیش روی این بخش، از عوامل مهم به نظر می رسند. هدف از انجام این مطالعه، تجزیه و تحلیل منابع، فعالیت ها و نهادهای استان مازندران با رویکرد اقتصادی در جهت تقویت تولید و اشتغال و یافتن استراتژی مناسب برای افزایش اشتغال و تولید زیربخش دامداری در استان مازندران می باشد.

    مواد و روش ها

    با توجه به قابلیت های تولید محصولات دامی در استان مازندران، در این مطالعه با استفاده از یک نوع تحلیل SWOT مبتنی بر رهیافت AHP، مشکلات و فرصت های موجود در زیربخش دامداری در استان مازندران شناسایی و مورد بررسی قرار گرفت.  برای استخراج مقایسات زوجی عوامل داخلی و خارجی، با 15 کارشناس باتجربه زیربخش دامداری سازمان و ادارات جهاد کشاورزی استان مازندران در سال 1397 مصاحبه شد. در نهایت، با استفاده از رهیافت ماتریس کمی برنامه ریزی راهبردی (QSPM)، به اولویت بندی راهبردهایی برای توسعه این زیربخش پرداخته شد. برای تخمین نتایج از نرم افزارهای Excel و GAMS استفاده گردید.  

    یافته ها

    نتایج تحلیل SWOT در تحلیل عوامل داخلی و خارجی مبین آن بود که به منظور توسعه ی زیربخش دامداری در استان مازندران، استراتژی های تهاجمی می تواند مفید واقع شود. همچنین، نتایج اولویت بندی راهبردها از طریق رهیافت QSPM نیز نشان داد که با توجه به استراتژی های تهاجمی در زیربخش دامداری، «توسعه صادرات و ورود به بازارهای جهانی»، «توسعه محصول و بازار»، «ایجاد تسهیلات و امکانات برای صادرات به کشورهای حاشیه دریای خزر» و «اصلاح نژادهای دام در جهت افزایش تولید» به ترتیب با امتیازهای 6/467، 6/147، 5/442 و 4/947، به عنوان راهبردهایی در جهت توسعه تولید و اشتغال در زیربخش دامداری استان مازندران می توانند مدنظر قرار گیرند.

    نتیجه گیری

    با توجه به بررسی نتایج نمره ی عوامل داخلی و خارجی در تحلیل SWOT، راهبرد بهینه در فعالیت دامداری استان مازندران، راهبرد تهاجمی SO می باشد. با توجه به نتایج این تحقیق، راهکارهایی همچون توسعه و ارتقای دامداری های سنتی به نیمه صنعتی و صنعتی، کاهش دلالی و واسطه گری ها و تنظیم بازار با گردآوری آمار و منابع اطلاعاتی صحیح، اصلاح نژادهای دام، حمایت از صادرات به ویژه صادرات به کشورهای حاشیه دریای خزر، ارتقاء کیفیت و استاندارد تولیدات فرآوری شده به منظور فروش در بازارهای منطقه ای و فرامنطقه ای، شناخت نیاز بازارهای هدف و مواردی از این قبیل پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اشتغال، بهینه سازی، تولید، دامداری، مازندران، QSPM
  • محمد محمدنژاد، حسین کریمی، مهدی حسین پور*، میلاد بخشم، سحر امامی ال اقا صفحات 37-43
    مقدمه و هدف

    در دنیای امروز بنگاه ها به دنبال کسب سود بیشتر با صرف هزینه های کمترند، در این میان مزیت رقابتی، هدف اصلی بنگاه ها است. هر حوزه از فعالیت های مختلفی تشکیل شده است که دارای ارزش افزایی متفاوتی هستند. ارزش نهایی یک کالا توسط فعالیت های هر بخش از تولید به دست می آید. برای اینکار باید زنجیره ارزش محصول را شناخت. زنجیره ارزش، چرخه ای از فعالیت های ارزش آفرین در فرآیند تولید محصول را نشان می دهد. هدف پژوهش حاضر، تحلیل زنجیره ارزش صنایع تولیدی عسل بر اساس مدل زنجیره ارزش پورتر در استان کرمانشاه می باشد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش بر اساس هدف یک پژوهش کاربردی، بر مبنای گردآوری داده ها یک پژوهش توصیفی از نوع علی مقایسه ای و از نظر رویکرد یا روش شناسی، یک پژوهش کمی می باشد. جامعه آماری پژوهش، مدیران و کارشناسان اداره جهاد کشاورزی استان کرمانشاه، کلیه بنگاه های زنبورداری و تولیدی های عسل در استان کرمانشاه بودند که بنابر شناخت میدانی، تعداد آن ها 1900 نفر برآورد شد که از میان آن ها 320 پرسشنامه صحیح با طیف لیکرت برای پردازش داده ها گردآوری شده است. برای پردازش داده ها، از فنون آمار توصیفی و آزمون تی-استیودنت در نرم افزار SPSS نسخه 25 استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان داد که وضعیت هر 7 مولفه مربوط به زنجیره ارزش صنایع تبدیلی در استان کرمانشاه مناسب نبوده و نیاز به بهبود و توجه جدی دارد. همچنین، یافته ها نشان داد که حلقه گم شده زنجیره ارزش صنایع تولیدی عسل در استان کرمانشاه در مرحله اول، مربوط به نبود ارتباط بین تولیدکنندگان/جمع آوری کنندگان محصولات با بخش صنعتی این صنعت، و در مرحله ی دوم بین بخش صنعتی با مبدا تجاری سازی محصولات در سطح ملی و بین المللی می باشد. این دو حلقه ی مفقوده موجب کم ارزش شدن فعالیت های تولید و توسعه ای صنایع تولیدی عسل در این استان شده است.

    نتیجه گیری

    باید حلقه ی ارتباطی بین جمع آوری کنندگان محصولات/زنبورداران با بخش صنعتی و فرآوری کننده صنایع تولیدی عسل ایجاد و مورد بهینه سازی قرار گیرد. سپس ارتباط بین بخش فرآروی کننده با مبداهای تجاری سازی چه در سطح ملی و چه در سطح بین المللی نیز برقرار شود تا در ارزش زنجیره حداکثر سازی قرار گیرد. این حداکثر سازی ارزش زنجیره افزایش هدفمندی کمی و کیفی در سطح تولیدات و تنوع محصولات صنایع تولیدی عسل استان کرمانشاه را در پی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: استان کرمانشاه، تحلیل وضعیت، زنجیره ارزش، زنجیره ارزش پورتر، صنایع تولیدی عسل
  • محسن خسروی، مجید نصیری*، پرویز سعیدی صفحات 44-53
    مقدمه و هدف

    اهمیت کسب وکارهای نوپا در بخش کشاورزی بیش از هر زمان دیگری مشخص است. لیکن، برای رسیدن به این مهم، فراهم کردن محیط و شرایط مناسب کسب وکارهای نوپا مورد نیاز است. بنابراین، هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی موفقیت کسب وکارهای نوپای کشاورزی با رویکرد مدل سازی ساختاری تفسیری بود.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر بر اساس هدف از نوع کاربردی و بر اساس روش، توصیفی- همبستگی است. در گام اول عناصر تشکیل دهنده الگوی موفقیت کسب وکارهای نوپای کشاورزی براساس مصاحبه نیمه ساختارمند با 11 نفر از خبرگان دانشگاهی استخراج شد.

    یافته ها

    خروجی این مرحله شناسایی 52 متغیر در 9 بعد (توانایی های فردی و مدیریتی، منابع انسانی، عوامل محیطی، فعالیت های بازاریابی، مسایل مالی، توسعه محصول/ کسب وکار، رضایت مشتریان، استراتژی،  شبکه سازی و ارتباطات) بود. برای سطح بندی ابعاد از مدل سازی ساختاری تفسیری و برای خوشه بندی از تحلیل میک مک1 استفاده شد. نتایج ساختاری تفسیری نشان داد ابعاد موفقیت کسب وکارهای نوپای کشاورزی در چهار سطح قرار دارند که زیربنای موفقیت در درجه اول، ابعاد (توانایی های فردی و مدیریتی، عوامل محیطی و مسایل مالی)، در درجه دوم منابع انسانی، در درجه سوم فعالیت های بازاریابی و در درجه چهارم ابعاد (توسعه محصول/ کسب وکار، رضایت مشتریان، استراتژی، شبکه سازی و ارتباطات) می باشند. همچنین، پس از تحلیل میک مک، منابع انسانی در خوشه خودمختار، ابعاد (فعالیت های بازاریابی، رضایت مشتریان، شبکه سازی و ارتباطات) در خوشه وابسته، ابعاد (استراتژی، توسعه محصول/ کسب وکار) در خوشه پیوندی و ابعاد (توانایی های فردی و مدیریتی، عوامل محیطی، مسایل مالی) در خوشه مستقل قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    در نهایت به مسیولین پیشنهاد می شود در راستای رسیدن کسب وکارهای نوپای کشاورزی به موفقیت، سند چشم انداز برای بخش کشاورزی تدوین کنند.

    کلیدواژگان: کسب وکارهای نوپا، مدل سازی ساختاری تفسیری، میک مک
  • فرشاد رزم آور، مسلم سواری* صفحات 54-67
    مقدمه و هدف

    روستاها نقش انکارناپذیرشان در رشد اقتصادی، اجتماعی سیاسی اهمیت بالایی در نظام اجتماعی و جمعیتی کشورها دارند و کشاورزی به عنوان راهکار توسعه روستایی، بخش اعظم فعالیت‏های اقتصادی روستاییان را شامل می‏ شود. در حال حاضر پدیده‏ ی اشتغال‏ پایدار در جوامع روستایی بیش از گذشته مطرح است زیرا توسعه‏ ی شغلی و پایدار در میان روستاییان به ‏منزله یک استراتژی مهم است که می‏ تواند فرآیند توسعه ی روستایی را بهبود ببخشد. بنابراین، تنها با افزایش اشتغال در مکان‏ های روستایی می ‏توان از پدیده مهاجرت جلوگیری کرد زیرا منابع کشاورزی به تنهایی پاسخگوی نیازهای آنان نخواهد بود. خالی شدن روستاها از سکنه می‏ تواند تهدید بزرگی برای امنیت غذایی جامعه باشد. در این راستا مطالعه حاضر، با هدف طراحی سازوکار‏های اشتغال پایدار در میان کشاورزان تنباکوکار انجام شد.

    مواد و روش ‏ها

    در این مطالعه جهت شناسایی سازوکارهای اشتغال پایدار از پارادایم کیفی و روش داده بنیاد استفاده شد. شرکت کنندگان در این تحقیق شامل 18 نفر از کشاورزان تنباکوکار و خبرگان نظری با سابقه بیش از 10 سال در شهرستان دشتستان بودند. نمونه ‏های مورد مطالعه به ‏صورت هدفمند با روش گلوله‏ برفی انتخاب شدند. روش جمع ‏آوری اطلاعات استخراجی از شرکت‏ کنندگان مصاحبه آزاد بود.

    یافته‏ ها

    نتیجه ی حاصل از داده های گردآوری ‏شده بیانگر 48 چالش اصلی در میان تنباکوکاران بود. عامل‏ های حمایت پایین و خرید محصول با قیمت نامناسب توسط اداره دخانیات شهرستان، بروز آفات متعدد، حمایت پایین از تولید داخلی و افزایش واردات، کمبود حمایت های دولت از بخش کشاورزی، هزینه ‏ی ‏بالای خرید نهاده های کشاورزی در بازار آزاد و وجود دلالان از مهم‏ترین مشکلات تنباکوکاران بودند. عوامل استخراج ‏شده در هفت سازوکار اقتصادی و حمایتی (13 عامل)، کشاورزی و محیط‏زیستی (9 عامل)، بازاریابی (9 عامل)، صنعتی ‏سازی (4 عامل)، آموزشی و مهارتی (3 عامل)، سیاست‏ گذاری (6 عامل) و انگیزشی (4 عامل) دسته بندی و تحلیل شدند. درنهایت سازوکارها براساس ماهیت آن‏ها در قالب مدل استراوس و کوربین جایگذاری شدند.

    نتیجه ‏گیری

    به‏ طور کلی، نتایج این تحقیق می‏تواند بینش ‏های جدیدی را برای سیاست‏ گزاران توسعه ی ‏روستایی و کشاورزی فراهم کند زیرا تمامی مسایل و مشکلات اشتغال تنباکوکاران شناسایی شده و با برنامه‏ ریزی دقیق می‏ توان به پایدارسازی آنان کمک کرد. در این راستا پیشنهاد می‏ شود با برگزاری دوره ‏ها و کارگاه ‏های آموزشی- ترویجی زمینه توسعه کشت این محصول را در میان کشاورزان بر مبنای اصول علمی و دقیق فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: اشتغال پایدار، تنباکو، چالش های شغلی، شهرستان دشتستان، معیشت پایدار
  • حسین علیخانی، علیرضا اسفندیاری مقدم*، پرویز سعیدی صفحات 68-77
    مقدمه و هدف

    با ورود به عصری که به جامعه اطلاعاتی مرسوم است، کارآفرینی در فضای دیجیتال به عنوان رویکردی نو در راه اندازی کسب وکارها بر مبنای یک تفکر و ایده جدید در بین فعالان عرصه خدمات و تولید جایگاه برجسته ای یافته است؛ لذا هدف پژوهش حاضر شناسایی و تحلیل عوامل موثر بر کارآفرینی دیجیتال در شرکت های دانش بنیان استان مازندرانمی باشد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از حیث روش اجرا، توصیفی- پیمایشی و از نوع هدفمند می باشد که به روش آمیخته اکتشافی انجام شده است. در مرحله کیفی، تیم مشارکت کننده تحقیق 10 نفر از خبرگان دانشگاهی بودند که به روش هدفمند و تکنیک گلوله برفی انتخاب شدند. در مرحله کمی جامعه آماری، کلیه مدیران شرکت های دانش بنیان به تعداد 197 نفر بودند که حجم نمونه مطابق جدول کرجسی و مورگان 132 نفر تعیین و برای نمونه گیری از روش تصادفی ساده استفاده شد. در مرحله کیفی، برای شناسایی عوامل از روش تحلیل محتوا و در مرحله کمی، برای تحلیل روابط متغیرها از روش معادلات ساختاری و نرم افزار SmartPLS3 استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج تحلیل محتوا نشان دادند عوامل موثر بر کارآفرینی دیجیتال ، شامل 39 مولفه در قالب هفت بعد (ساختاری- استراتژی- مدیریتی- افراد- فناوری- محتوایی- محیطی) هستند. همچنین نتایج معادلات ساختاری نشان دادند عوامل ساختاری (0/620)، استراتژی (0/366)، مدیریتی (0/587)، افراد (0/412)، فناوری (0/491)، محتوایی (0/307) و محیطی (0/318) بر کارآفرینی دیجیتال در شرکت های دانش بنیان تاثیر مثبت و معنی دار دارند.

    نتیجه گیری

     در نهایت می توان گفت، کارآفرینی دیجیتال برای شرکت های دانش بنیان امری ضروری است.

    کلیدواژگان: اقتصاد دانش بنیان، شرکت های دانش بنیان، کارآفرینی دیجیتال
  • اکبر بهمنی، فرشید اصلانی* صفحات 78-85
    مقدمه و هدف

    در پاسخ به اقتصاد جهانی، سیاست گذاران به توسعه کسب و کارهای کوچک، انجمن های تجاری منطقه ای و کارآفرینان محلی توجه کرده اند. با توجه به اینکه بخش کشاورزی مسوولیت تامین امنیت غذایی جمعیت در حال افزایش را بر عهده دارد، با این وصف در بسیاری از مواقع، در اولویت قرار گرفتن تولید غذای کافی، موضوع سلامت محصولات کشاورزی تولید شده را تحت شعاع قرار می دهد. این عوامل، سبب گردیده تا حفظ محیط زیست و امنیت بهداشت غذایی به یکی از چالش های بشر در عصر حاضر تبدیل شود و جوامع بین المللی در پی یافتن راهبردهای مناسبی برای حل معضلات و دستیابی به نظام های توسعه پایدار باشند. یکی از مهمترین راهبردها، توجه به جایگاه کارآفرینی است که هدف آن افزایش سود، افزایش تولید محصول با کمترین تکیه بر استفاده از مواد شیمیایی است. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر جهت گیری کارآفرینانه بر قصد کارآفرینی کسب و کارهای کوچک و متوسط کشاورزی با نقش میانجی سرمایه روانشناختی است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر جمع آوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی و از شاخه مطالعات میدانی به شمار می آید و از حیث ارتباط بین متغیرهای پژوهش از نوع علی است. جامعه آماری پژوهش حاضر شالیکاران شهرستان نور می باشند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی  و فرمول کوکران تعداد 89 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه استاندارد استفاده شده است. در این تحقیق برای بررسی روایی پرسشنامه نیز، از روش های «روایی محتوا» و «روایی سازه» استفاده شد. برای سنجش پایایی متغیرهای تحقیق از آلفای کرونباخ استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که؛ در سطح اطمینان 95 درصد جهت گیری کارآفرینانه بر قصد کارآفرینی کسب و کارهای کوچک و متوسط کشاورزی تاثیر معنی داری دارد و همچنین سرمایه روانشناختی به تسهیل این ارتباط کمک می کند.

    نتیجه گیری

    شالیکاران برای این که بتوانند کسب و کار خود را ارتقا داده و جایگاه مشخصی را در بازار تصاحب کنند بایستی به اهمیت سرمایه روانشناختی واقف بوده و از طریق تقویت فعالیت های مربوط به بخش تحقیق و توسعه به معرفی محصولات و خدمات جدید و همچنین ایجاد تغییر در خطوط محصولات تمرکز نمایند.

    کلیدواژگان: جهت گیری کارآفرینی، قصد کارآفرینی، سرمایه روانشناختی، شالیکاران
  • مدینه خسروجردی، مریم شریف زاده* صفحات 86-96
    مقدمه

    نیت کارآفرینی به عنوان نقطه ی آغازین و پیش شرط فعالیت های کارآفرینانه تلقی می شود. استنباط می شود که نیات کارآفرینانه متاثر از جهت گیری کارآفرینانه افراد است. مقصود از جهت گیری کارآفرینانه میزان گرایش افراد به فرصت های کسب و کار، پیشگامی و ریسک پذیری، توفیق طلبی و استقلال طلبی است. از آنجا که آگاهی از نیت کارآفرینی افراد و شناخت عوامل اثرگذار بر آن در توسعه کارآفرینی بالاخص در مناطق روستایی نقش بسزایی دارد، لذا پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر مولفه های جهت گیری کارآفرینانه بر نیت کارآفرینی کشاورزی در مناطق روستایی انجام شده است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش به روش پیمایش انجام شده و جامعه آماری پژوهش، 150 نفر از کارآفرینان بخش کشاورزی شهرستان مرودشت بود. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ای بود که روایی صوری آن از طریق نظرسنجی از اساتید صاحب نظر و پایایی آن از طریق مطالعه پیشاهنگ خارج از نمونه آماری تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل عاملی تاییدی (CFA) روایی، پایایی و برازش متغیرهای نهفته پژوهش را تایید کرد. نتایج مدل سازی ساختاری نشان داد که مولفه های تمایل به ریسک، نیاز به موفقیت و نیاز به استقلال مهم ترین پیش بینی کننده های قصد کارآفرینی بودند. افزون بر این، 15 درصد از تغییرات واریانس نیت کارآفرینانه ی کارآفرینان کشاورزی مورد مطالعه از طریق مولفه های جهت گیری کارآفرینانه آن ها تبیین می شود. تجزیه و تحلیل همبستگی نشان داد که مولفه های استقلال، نیاز به موفقیت (توفیق طلبی) و ریسک پذیری کارآفرینان با نمرات قصد کارآفرینی در نمونه مورد مطالعه رابطه مستقیم و مثبتی دارند. با این حال، مولفه های شناسایی فرصت و پیشگامی، تغییراتی را در نیات کارآفرینی آن ها پیش بینی نکردند.

    نتیجه گیری

    جهت گیری کارآفرینانه ی قوی بر بروز عملکرد کارآفرینانه اثر دارد به شکلی که به سطوح بالایی از رفتارهای خلاقانه، اثرگذار و خطرپذیر می انجامد. کارآفرینان با جهت گیری کارآفرینی قوی افرادی هستند که این توانایی را دارند تا محیط نامطمین را به نفع خودشان تغییر دهند. تاثیر مستقیم مولفه های مورد مطالعه بر قصد کارآفرینی نشان می دهد که جهت گیری کارآفرینانه با ارتقای بستر تسهیل کننده مناسب برای آشنایی با فرصت های کارآفرینی محقق می شود. در نهایت نتیجه گیری در خصوص یافته ها به تعدادی پیشنهاد کاربردی در جهت تقویت نیت کارآفرینانه ی کارآفرینان کشاورزی برای کمک به مدیران و برنامه ریزان کشاورزی منجر شد.

    کلیدواژگان: کارآفرینان کشاورزی، جهت گیری کارآفرینی، نیت کارآفرینی، فرصت های کارآفرینی، ریسک پذیری
  • زهرا کریمی عمله، مهسا فاطمی* صفحات 97-112
    مقدمه و هدف

    با توجه به اهمیت و نقش موثر کسب وکارهای کوچک و متوسط روستایی به عنوان محرک و تسریع کننده ی توسعه انسانی و اقتصادی، لزوم توجه به توسعه و پایداری این فعالیت ها حایز اهمیت است. زنان روستایی به عنوان نیمی از جمعیت مناطق روستایی، تاثیر مستقیمی در توسعه ی این نوع کسب وکارها دارند. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تعیین کننده های توسعه ی فعالیت های کارآفرینی زنان روستایی شهرستان لارستان در استان فارس است.
    مواد و روش ها: در این پژوهش توصیفی با استفاده از فن پیمایش به جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه پرداخته شد. روایی پرسشنامه توسط نظرات اساتید بخش ترویج و آموزش کشاورزی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز و پایایی آن با انجام یک مطالعه راهنما (پایلوت) با نمونه ای خارج از نمونه اصلی پژوهش (زنان روستاهای شهرستان مرودشت) صورت گرفت. برای سنجش پایای پرسشنامه از آزمون ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید که میزان این ضریب برای متغیرهای پژوهش بین 74/0 تا 93/0 محاسبه شد. جامعه آماری پژوهش شامل تمام زنان روستایی عضو صندوق کارآفرینی امید شهرستان لارستان (440 نفر) بودند که طبق فرمول کوکران، حجم نمونه 108 نفر تخمین زده شد. سپس طبق روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی، پاسخگویان از دو گروه زنان عضو (111 نفر) و زنان غیرعضو (105 نفر) انتخاب شده و نهایتا 216 نفر مورد مصاحبه قرار گرفتند. دو الگوی علی به تفکیک دو گروه زنان روستایی عضو و غیرعضو ترسیم شد.

    یافته ها 

    نتایج تحلیل مسیر زنان گروه عضو نشان داد که، روحیه کارآفرینی، سطح تحصیلات، بهره مندی از آموزش های کارآفرینی، مهارت در تدوین طرح تجاری، سیاست های حمایتی دولت، فضای کسب وکار، گرایش کارآفرینانه و شبکه سازی اجتماعی و سازمانی، عواملی هستند که به طور مستقیم بر توسعه ی فعالیت های کارآفرینی زنان عضو تاثیر دارند. از سوی دیگر، طبق مدل گروه زنان غیرعضو، تنها سه عامل سطح تحصیلات، فضای کسب وکار و شبکه سازی اجتماعی و سازمانی، از عوامل موثر بر توسعه فعالیت های کارآفرینانه زنان غیرعضو بودند. در هر دو الگوی علی مطالعه، تاثیرات غیرمستقیم عوامل از طریق متغیرهای میانجی نیز قابل مشاهده است.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که، زنان عضو صندوق کارآفرینی امید از لحاظ ویژگی های فردی کارآفرینانه و شرایط کسب وکار بهتر از گروه غیرعضو بوده؛ به طوری که، مدل علی گروه زنان عضو صندوق نیز مدلی قوی تر و مبین مجموعه عوامل متنوع تری بر توسعه فعالیت های کارآفرینی زنان روستایی در مقایسه با مدل دیگر است. از جمله مهم ترین توصیه های مطالعه در راستای بهبود وضعیت کسب وکارهای زنان روستایی، توجه به آموزش های متنوع کارآفرینی مانند تقویت مهارت در تدوین طرح تجاری و بهبود خصیصه های پنج گانه ی گرایش کارآفرینانه در زنان روستایی بود؛ همچنین تمرکز بر شبکه سازی گروه های مختلف زنان روستایی نیز می تواند بر بهبود عملکرد کسب وکارهای آنان تاثیرگذار باشد. در نهایت، فرهنگ سازی پیرامون حضور و نقش زنان در فعالیت های اقتصادی-اجتماعی روستا نیز عاملی مهم در توسعه فعالیت های کارآفرینانه زنان خواهد بود.

    کلیدواژگان: آموزش های کارآفرینی، سیاست حمایتی دولت، طرح تجاری، فضای کسب وکار، گرایش کارآفرینانه
  • نوراله اسدی، مجید فتاحی*، مریم تقوایی صفحات 113-124
    مقدمه و هدف

    در دنیای رقابتی امروز، بخش کشاورزی دانش محورتر شده و به سرعت در حال تغییر است. بنابراین، توسعه محصول جدید و تجاری سازی تحقیقات علمی در شرکت های دانش بنیان و ارایه موفقیت آمیز محصولات و خدمات جدید به بازار می تواند باعث افزایش تولید و بهبود عملکرد محصولات کشاورزی شده و نقش مهمی در رشد و توسعه ی کشور ایفا نماید.

    مواد و روش ها

    چارچوب روش شناختی مورداستفاده، رویکرد کیفی از نوع نظریه داده بنیاد با نگاه سیستمی بود. جامعه هدف این پژوهش شامل خبرگان حوزه پارک های علم و فناوری و مدیران عامل شرکت های دانش بنیان مرتبط با حوزه ی کشاورزی مستقر در پارک علم و فناوری مازندران بود که با بهره گیری از الگوی نمونه گیری نظری هدفمند و با انجام 15 مصاحبه عمیق، یافته های پژوهش به اشباع نظری رسید.

    یافته ها

    بر اساس تحلیل مصاحبه های صورت گرفته 578 کد باز اولیه شناسایی شد که این کدها به 43 کد محوری و 6 کد منتخب کاهش داده شدند. نظریه نهایی حول مقوله های محوری «نوآوری گرایی»، «مشتری گرایی»، «بازارگرایی» و «منفعت گرایی» صورت بندی شد. نظریه تولیدشده در چند مرحله از طریق راهبرد بازبینی اعضاء از حیث باورپذیری مورد تعدیل قرار گرفت. همچنین به منظور تامین معیار اعتمادپذیری، فرآیند تحلیل داده ها تا شکل گیری نظریه تا حد ممکن توصیف شد. نتایج نشان داد، مقوله های محوری با اتکا به عوامل شایستگی فردی، شایستگی تیمی، ماهیت نوآوری و فناوری، آمادگی بازار، سطح آمادگی و بلوغ فناوری، عوامل پشتیبانی، درگیری ذهنی بنیان گذار و توان داخلی در تولید محصول قابل بازشناسی است. همچنین، این سازه ها تحت تاثیر شرایط مداخله گر محیطی، سیاسی، اجتماعی - فرهنگی، اقتصادی، فناوری، قانونی، امکان سنجی و محیط زیستی و شرایط زمینه ای بسترهای سازمانی شرکت های دانش بنیان، نقش پارک های فناوری، حمایت های دولتی و طرح و برنامه توسعه یافته و به کارگیری راهبردهای تجاری سازی موجب ارتقای توانمندی های فناورانه، کارآفرینی پایدار، رضایت مشتری، رشد و توسعه، بهبود سطح کیفی محصول، ارتقاء فروش و سود، ایجاد کسب وکارهای جدید و خدمت رسانی به جامعه خواهد شد.

    نتیجه گیری

    مدیران شرکت های دانش بنیان حوزه ی کشاورزی باید استراتژی های شرکت خود را در کنار هم قرار دهند تا بتوانند به تجاری سازی موفق محصولات خود دست یابند و دایما به دنبال دانش جدید و کاربرد آن در مراحل مختلف تولید محصول جدید باشند. همچنین، مدیران ارشد دولتی و دانشگاه های علوم کشاورزی همواره باید تلاش کنند تا از این راهکارها برای تجاری سازی و تولید ثروت پژوهش های محققین و دانشمندان استفاده کنند.

    کلیدواژگان: ایده های کارآفرینانه، تجاری سازی دانش، توانمندی نوآوری فناورانه، شرکت های دانش بنیان، کارآفرینی بخش کشاورزی
  • سارا حاجی علیانی*، عبدالحمید پاپزن صفحات 125-135
    مقدمه و هدف

    آموزش فنی و حرفه ای به عنوان یک جزء اجتناب ناپذیر از سرمایه های فکری در تقویت دانش، مهارت و نگرش نقش گسترده دارد، چراکه آموزش های فنی وحرفه ای و مهارت ها ضمن برآوردن نیاز منابع انسانی و ارتقای فراگیران آنها، در جهت اشتغال زایی و به کارگیری نیروهای ماهر گام بر می دارد. در این راستا هدف این مقاله ارزیابی نقش آموزش های فنی حرفه ای در اشتغال زایی زنان روستایی می باشد. از این رو آموزش های فنی و حرفه ای نقش مهمی در تشکیل سرمایه ی انسانی از طریق تربیت نیروهای ماهر مورد نیاز بازار کار ایفا می کنند.

    مواد و روش ها

     در این زمینه با بهره گیری از پارادایم کیفی و نظریه بنیانی در این پژوهش به مطالعه ی نقش آموزش های فنی و حرفه ای در روستای چقاماران بی ابر، در استان کرمانشاه پرداخته شد. گردآوری اطلاعات ازطریق مصاحبه ی عمیق، نیمه ساختارمند، گروه متمرکز، مراجعات و تماس های مکرر صورت گرفت. نمونه گیری از نوع هدفمند و به روش گلوله برفی است. 

    یافته ها

    نتایج نشان داد که، آموزش های فنی و حرفه ای  منجر به تغییر سطح دانش و آگاهی های شغلی آنها، تغییر در سطح شایستگی و مهارت حرفه ای، تغییر نگرش آنان به کار و شغل خانگی و جایگاه خود و خانواده و شغل شان در جامعه شد. همچنین، سطح بهره وری شغلی آنها را تحت تاثیر قرارداده و بهبود کسب و کار نقطه ی آغازی بر بهبود زندگی کاری زنان و در نتیجه، بهبود معیشت و کیفیت زندگی اقتصادی ناشی از  سطح برخورداری آنان از منابع و فرصت های آنها خواهد بود.

    نتیجه گیری

    بنابراین نتیجه می شود که آموزش های فنی وحرفه ای در راستای تربیت نیروی انسانی ماهر مورد نیاز جوامع نقشی گسترده و انکارناپذیر دارد و موجبات رشد تحولات سریع در صحنه علوم و فن آوری در جامعه و بخصوص قشر زنان می شود.

    کلیدواژگان: آموزش، فنی و حرفه ای، اشتغال زایی، زنان روستایی، تئوری بنیانی
|
  • Seyed Davood Hajimirrahim*, Alimohamad Amooei, Abdollah Mokhber Dezfooli Pages 1-12
    Introduction and Objective

    Medicinal plants are the natural treasure of any country. It has a great impact on improving the health and cultural indicators of Socio-economic. Drought and water shortage crisis has introduced the development of production and processing of medicinal plants with low water requirement as one of the most important areas of agricultural development in Sistan and Baluchestan province. Due to the limited public financial resources and the importance of the role of the private sector, the goal of the research was to identify the Entrepreneurial Investment priorities in this industry and its research priorities in this province.

    Material and Methods

    In this research was used mixed research method. It is the approach of qualitative and quantitative research method. The statistical population was researchers and experts in the field of medicinal plants in the province. The study sample was 10 medicinal plant experts for qualitative section and 30 researchers and experts in the field of medicinal plants in the province in the quantitative section. The research tool in quantitative was a structured questionnaire whose validity and reliability were confirmed in the quantitative section. The 27 medicinal plants in the country have a more comparative advantage and the private sector can invest in 21 areas in the qualitative sector. The "compiling a comprehensive program of research on medicinal plants" and "preparing an Entrepreneurial Investment and employment map in the medicinal plants industry" are the most important infrastructure programs for the development of this industry in the province. Also, the two research topics are "Market Development and Export" and "Processing". On the other hand, Moringa peregrina, Hibiscus sabdariffa, Terebinth (Pistacia atlantica), Teucrium polium, Nigella sativa, Ferula Assa-Foetida and Glycyrrhiza glabra were the top seven and most talented medicinal plants in the province for Entrepreneurial Investment. Also, improved seed production, creation of a marketing and sales network, and increased outdoor production performance were Entrepreneurial Investment priorities in the development process of the province's medicinal plants industry. According to the research results in order to organize and increase the productivity of the medicinal plants industry in the province, need to be developed and implemented. "Comprehensive Medicinal Plants Research Program", "Investment and Employment Plan in Medicinal Plants", "Comprehensive Medicinal Plants Production Plan", "Comprehensive Export Program Medicinal plants”, “Comprehensive program to promote the use of medicinal plants" and "Special research program for the production of new herbal medicines". Also in the next 10 years, the private sector will invest in improving the quantity and quality of the international marketing and sales network, producing improved seeds, establishing a marketing and domestic sales network, managing the production and harvesting of pastures and greenhouse production of medicinal plants: Moringa peregrina, Hibiscus sabdariffa, Terebinth (Pistacia atlantica), Teucrium polium, Nigella sativa, Ferula Assa-Foetida and Glycyrrhiza glabra.

    Keywords: Entrepreneurial Investment, Medicinal Plant Industry, Research Priorities, Sistan, Baluchestan Province
  • Ehsan Masoomi, Kurosh Rezaei-Moghaddam* Pages 13-23
    Introduction and Objective

    Opportunity is often mentioned as vital element for understanding entrepreneurship in agriculture sector. Recognition and exploitation of entrepreneurial opportunities are among the most important steps in the agricultural entrepreneurial process. However, the factors affecting opportunity recognition have received more attention than that affecting opportunity exploitation. Investigation of these concepts in agriculture sector of developing countries is also one of the understudied topics in entrepreneurship research. The aim of this survey research was to investigate factors influencing the number of opportunities exploited by Iranian agricultural entrepreneurs. These factors were considered according to a sector-specific perspective (considering agriculture sector).

    Material and Methods

    The sample of this study was made up of 256 agricultural entrepreneurs (N=721). Data were gathered using questionnaire which its face validity was confirmed by Shiraz University professors and its reliability was measured through Cronbach’s alpha (0.78≤ α ≤0.92). Data were analyzed using R software. The results indicated positive and significant effects of social networks (B=0.092), perception about agriculture environment (B= 0.099), and experience in agriculture sector (B=0.022) on the number of opportunities exploited by agricultural entrepreneurs. Education (B=-0.022) had a negative and significant effect on the dependent variable.

    Results

    According to the findings, men were more successful than women in opportunity exploitation and entrepreneurs who live in rural areas were more likely to exploit opportunities than urban entrepreneurs.

    Conclusion

    Based on the findings, promoting perception about agriculture environment, gaining experience, and joining social networks were suggested for agricultural entrepreneurs. Developing entrepreneurial universities and promoting agriculture image were suggested for the government and the other stakeholders in agricultural entrepreneurship.

    Keywords: Agricultural entrepreneurial opportunity, Agricultural entrepreneurship, Entrepreneurship, Entrepreneurial opportunity exploitation, Iran
  • Hamid Amirnejad*, Fatemeh, Mahsa Taslimi Pages 24-36
    Introduction and Objective

    Livestock activity in Mazandaran province has a significant share in employment and production of related products in the country. To achieve economic development, identifying the challenges and potentials for progress in this sector are important factors. The purpose of this study is to analyze the resources, activities and institutions of Mazandaran province with an economic approach to strengthen production and employment and find a suitable strategy to increase the employment and production of livestock in Mazandaran province.

    Material and Methods

    in this study, by considering the production capabilities of livestock products in Mazandaran province, and using a SWOT analysis based on the AHP approach, the problems, and opportunities in the livestock sub-sector in Mazandaran province were identified and examined. To extract pairwise comparisons of internal and external factors, 15 experienced experts in the livestock subdivision of the Agricultural Jihad Organization and Departments of Mazandaran Province were interviewed in 2018. Finally, using the Quantitative Strategic Planning Matrix (QSPM) approach, strategies for developing this subsector were prioritized. Excel and GAMS software were used to estimate the results.

    Results

    The results of SWOT analysis in the analysis of internal and external factors showed that to develop the livestock sub-sector in Mazandaran province, aggressive strategies can be useful. Also, the results of prioritizing strategies through the QSPM approach showed that according to the aggressive strategies in the livestock sub-sector, "export development and entry into global markets", "product and market development", " Creating facilities for the export of Caspian Sea littoral states " and " Modified breeds of livestock to increase production " with scores of 6.467, 6.147, 5.442 and 4.947, respectively, can be considered as strategies for developing production and employment in the livestock sub-sector of Mazandaran province .

    Conclusion

    According to the results of internal and external factors in SWOT analysis, the optimal strategy in livestock activity in Mazandaran province is the aggressive strategy of SO.  According to the results of this study, strategies such as development and promotion of traditional livestock to semi-industrial and industrial, reducing mediation and intermediation and regulating market by collecting accurate statistics and information sources, Modifying breeds of livestock, supporting exports especially exports to Caspian Sea littoral states, improving the quality and standard of processed products for sale in regional and trans-regional markets, recognizing the needs of target markets and Such cases are suggested.

    Keywords: Employment, Livestock, Mazandaran, Optimiziation, Production, QSPM
  • Mohammad Mihammadnejad, Hossein Karimi, Mahdi Hosseinpour*, Milad Bakhshham, Sahar Emami Alagha Pages 37-43
    Introduction and Objective

    In today's world, companies are looking to make more profit by spending less. Competitive advantage is the main goal of companies.  Each area is made up of different activities that have different value additions. The final value of a commodity is obtained by the activities of each part of production. To do this, you need to know the value chain of the product. The value chain represents a cycle of value-creating activities in the product production process. The purpose of this study is to analyze the value chain of honey production industries based on Porter value chain model in Kermanshah province.

    Material and Methods

    This research is based on the purpose of an applied research, based on data collection, a descriptive comparative causal research and in terms of approach or methodology, it is a quantitative research. The statistical population of the study was the managers and experts of Kermanshah Jihad Agricultural Department, all beekeeping companies and honey production in Kermanshah province that according to field knowledge, their number was estimated at 1900 people, of which 320 questionnaires with Likert scale were collected for data processing. For data processing, descriptive statistics techniques and Student _ t _ testing are used in SPSS version 25.

    Result

    Findings showed that the situation of all 7 components related to the value chain of conversion industries in Kermanshah province is not appropriate and needs serious improvement and attention. The findings also showed that the missing link in the value chain of honey production industries in Kermanshah province is related to the lack of communication between producers / collectors of products with the industrial sector of this industry, and in the second stage between the industrial sectors with the origins of commercialization of products nationally and internationally. These two missing links have made the production and development activities of honey production in this province less valuable.

    Conclusion

    A link between product collectors / beekeepers and the industrial sector and processors of honey production industries should be established and optimized. Then, the connection between the transcendental sector and the origins of commercialization, both nationally and internationally, should be established in order to maximize the value of the chain. This maximization of the value chain will increase the quantitative and qualitative purposefulness in the level of products and the variety of products of Kermanshah honey industry.

    Keywords: Honey production industries, Kermanshah province, Porter value chain, Situation analysis, Value chain
  • Majid Nasiri*, Parviz Saeedi Pages 44-53
    Introduction and Objective

    The importance of start-ups in the agricultural sector is clearer than ever. However, to achieve this, it is necessary to provide the right environment and conditions for start-ups. Therefore, the aim of this study was to design a success model for agricultural start-ups with an interpretive structural modeling approach.

    Material and Methods

    The present study is applied based on the purpose and descriptive-correlation based on the method. In the first step, the elements that make up the success model of start-up agricultural businesses were extracted based on semi-structured interviews with 11 academic experts.

    Results

    The output of this stage was to identify 52 variables in 9 dimensions (personal and managerial capabilities, human resources, environmental factors, marketing activities, financial issues, product/business development, customer satisfaction, strategy, networking and communication). Interpretive structural modeling was used for dimension leveling and Micmac 1 analysis was used for clustering. Interpretive structural results showed that the dimensions of success of start-up agricultural businesses are in four levels, which are based on success in the first dimension (individual and managerial capabilities, environmental factors and financial issues), in the second degree human resources, in the third degree marketing activities and in the fourth degree. Dimensions (product / business development, customer satisfaction, strategy, networking and communication), Also, after Mikmak analysis, human resources in the autonomous cluster, dimensions (marketing activities, customer satisfaction, networking and communications) in the dependent cluster, dimensions (strategy, product/business development) in the linked cluster and dimensions (individual and managerial capabilities, factors Environmental, financial issues) were placed in independent clusters.

    Conclusion

    Finally, the authorities are suggested to prepare a vision document for the agricultural sector in order for successful start-up agricultural businesses to succeed.

    Keywords: Interpretive structural modeling, MICMAC, Start-up businesses
  • Farshad Razmavar, Moslem Savari* Pages 54-67
    Introduction and Objective

    Villages play an undeniable role in economic, socio-political growth in the social and demographic system of countries and agriculture as a strategy for rural development includes most of the economic activities of villagers. Currently, the phenomenon of sustainable employment in rural communities is more important than before because sustainable job development among villagers is an important strategy that can improve the rural development process. Therefore, only by increasing employment in rural areas can the phenomenon of migration be prevented because agricultural resources alone will not meet their needs. The depopulation of villages can be a major threat to the food security of the community. In this way the aim of this study was to design sustainable employment mechanisms among tobacco farmers.

    Material and Methods

    In this study, the qualitative paradigm and grounded theory of the foundation were used to identify the mechanisms of sustainable employment. Participants in this study included 18 tobacco farmers with more than 10 years of experience in Dashtestan. The samples were selected using snowball sampling method and the criterion for the number of subjects was theoretical saturation. The method of collecting information extracted from the interview participants was semi-structured.

    Result

    The results of the collected data revealed 48 main challenges among tobacco farmers. Factors of lack of support and purchase of the product at a reasonable price by the city tobacco department, the occurrence of numerous pests, lack of support for domestic production and increase in imports, lack of government support for the agricultural sector, high cost of buying agricultural inputs in the open market and brokers are the most important problems. He was a tobacconist. Factors extracted in 7 economic and support mechanisms (13 factors), agriculture and environment (9 factors), marketing (9 factors), industrialization (4 factors), education and skills (3 factors), policy (6 factors) and motivational (4 factors) were categorized and analyzed. Finally, the mechanisms were placed in the form of Strauss and Corbin models based on their nature.

    Conclusion

    In general, the results of this research can provide new insights for rural and agricultural development policy makers because all issues and problems of tobacco workers' employment have been identified and with careful planning can help to stabilize them. In this regard, it is suggested that by holding training courses and workshops, they provide the ground for the development of cultivation of this crop among farmers based on scientific and precise principles.

    Keywords: Job Challenges, Sustainable Employment, Sustainable Livelihood, Rural Development, Tobacco
  • Hossein Alikhani, Alireza Isfandyari Moghaddam*, Parviz Saeedi Pages 68-77
    Introduction and Objective

    Entering the age that is common in the information society, entrepreneurship in the digital space as a new approach to starting businesses based on a new thinking and idea has found a prominent place among service and production activists. Identification and analysis of factors affecting digital entrepreneurship in knowledge-based companies in Mazandaran province.

    Materials and Methods

    This research was applied in terms of purpose and in terms of implementation method, descriptive-survey and purposeful, which was performed by mixed exploratory method. In the qualitative stage, the research team consisted of 10 university experts who were selected by targeted method and snowball technique. In the quantitative stage of the statistical population, all managers of knowledge-based companies were 197 people. The sample size according to Krejcie and Morgan table was 132 people and simple random sampling method was used. In the qualitative stage, the content analysis method was used to identify the factors and in the quantitative stage, the structural equation method with the SmartPLS3 software was used to analyze the relationships of the variables.

    Results

    The results of content analysis showed that the factors affecting digital entrepreneurship include 39 components in seven dimensions (structure-strategy-management-people-technology-content-environment). Also, the results of structural equations showed structural factors (0.620), strategy (0.366), managerial (0.587), individuals (0.412), technology (0.491), content (0.307) and environmental (0.318) have a positive and significant effect on digital entrepreneurship in knowledge-based companies.

    Conclusion

    Finally, it can be said that digital entrepreneurship is essential for knowledge-based companies.

    Keywords: Digital Entrepreneurship, Knowledge Based Economy, Knowledge Based Companies
  • Akbar Bahmani, Farshid Aslani* Pages 78-85
    Introduction and Objective

    In response to the global economy, policymakers have focused on the development of small businesses, regional business associations, and local entrepreneurs. Given that the agricultural sector is responsible for ensuring the food security of the growing population, however, in many cases, prioritizing the production of sufficient food overshadows the issue of the health of agricultural products produced. These factors have led to the preservation of the environment and food safety security has become one of the human challenges in the present age and the international community is looking for appropriate strategies to solve problems and achieve sustainable development systems. One of the most important strategies is to pay attention to the position of entrepreneurship, which aims to increase profits, increase product production with minimal reliance on the use of chemicals. The purpose of this study is to investigate the effect of entrepreneurial orientation on the entrepreneurial intention of small and medium agricultural businesses with the mediating role of psychological capital.

    Material and Methods

    This research is applied in terms of purpose and descriptive research in terms of data collection and is a branch of field studies and is causal in terms of the relationship between research variables. The statistical population of the present study was rice farmers in Noor city. Using available random sampling method and Cochran's formula, 89 people were selected as the sample. A standard questionnaire was used to collect information. In this study, to evaluate the validity of the questionnaire, the methods of "content validity" and "structural validity" were used. Cronbach's alpha was used to measure the reliability of the research variables.

    Result

    The research results showed that; At the 95% confidence level, entrepreneurial orientation has a significant effect on the entrepreneurial intention of small and medium-sized agricultural businesses, and also psychological capital helps to facilitate this relationship.

    Conclusion

    In order for paddy farmers to be able to grow their business and gain a foothold in the market, they must be aware of the importance of psychological capital and introduce new products and services by strengthening R&D activities as well as making changes. Focus product lines.

    Keywords: Entrepreneurial Orientation, Entrepreneurial Intention, Psychological Capital, Paddy Farmers
  • Madineh Khosrowjerdi, Maryam Sharifzadeh* Pages 86-96
    Introduction

    Entrepreneurial intention is considered as the starting point and pre-condition for entrepreneurial activities. Entrepreneurial orientation refers to the tendency of people to business opportunities, pro-activeness and propensity toward risks, need for achievement and independence. It seems that  entrepreneurial intention is affected by individuals’ entrepreneurial orientation. Since getting familiar with entrepreneurial intentions of individuals and recognizing the related influencing factors has a great role on entrepreneurial development, particularly in rural areas, accordingly, the present study was conducted to investigate the effect of entrepreneurial orientation components on agricultural entrepreneurship intentions in rural areas.

    Materials and methods

    This research was conducted by survey method on the statistical population of 150 entrepreneurs employing in the agricultural sector of Marvdasht county. The data collection tool was a questionnaire in which the face validity was confirmed by experts and the reliability was confirmed by a pilot study outside the statistical sample. Structural equation modeling (SEM) was used to analyze the data.

    Results

    The results of confirmatory factor analysis (CFA) confirmed the validity, reliability and fit of the latent variables of the research. the results of structural modeling showed that the components of independence, the need for achievement (success) and risk-taking of entrepreneurs were predictors of changes in entrepreneurial intentions. In addition, 15% of the variance changes in the entrepreneurial intentions of the studied agricultural entrepreneurs are explained by their entrepreneurial orientation components. The correlation analyses showed that these variables were positively associated with entrepreneurial intention scores in the sample. However, the opportunity identification and proactiveness components did not predict changes in their entrepreneurial intentions.

    Conclusion

    The strong entrepreneurial orientation generally plays an important role on better entrepreneirual performance in the way that leads high levels of creative, effective, and risk-taking behaviors. Entrepreneurs with higher orientation are those who have the ability to change an uncertain environment and bring the advantages into their context. These factors’ positive direct impact on entrepreneurial intention suggest that entrepreneurial orientation will be achieved by promoting the appropriate facilitative context for getting familiarize with entrepreneurship opportuinities. The study concluded by making a number of practical suggestions to strengthen the entrepreneurial intentions of agricultural entrepreneurs to help managers and agricultural planners.

    Keywords: Agricultural Entrepreneurs, Entrepreneurship Orientation, Entrepreneurial Intention, Entrepreneurial Opportunities, Risk-taking Propensity
  • Zahra Karimi Amaleh, Mahsa Fatemi* Pages 97-112
    Introduction and Objective

    Sustainability of small and medium-sized rural businesses` activities are very vital due to the importance and effective role of SMEs as the engine of human and economic development. Rural women have direct effect on these businesses` development as half of the population of rural areas. Therefore, determinants of entrepreneurial activities development of rural women of Larestan County in Fars province were the main purpose of the study.

    Material and Methods

    This descriptive study was accomplished through survey technique using a questionnaire for data collection. The face validity of the questionnaire was confirmed by the professors of the Department of Agricultural Extension and Education and the reliability was approved by conducting a pilot study out of the main sample in some villages of Marvdasht County. The Cronbach`s alphas of the variables were computed between 0.74 and 0.93. The research area was Larestan county in southern Fars province, so the study population was all of the rural women who were the members of Omid Entrepreneurship Fund of Larestan County (440 individuals) and the sample was estimated 108 individuals based on Cochran formula. Final samples of 216 rural women were interviewed due to the stratified random sampling method from two groups of members (111 women) and non-members (105 women) of Omid Entrepreneurship Fund. Two separate causal models were presented for memvers and non-members.

    Results

    The results of path analysis indicated that entrepreneurial spirit, educational level, entrepreneurship education, skills for business plan writing, governmental supportive policies, business environment, entrepreneurial; orientation and social and organizational networking had direct effects on the entrepreneurial activities development. On the other hand, based on the causal model of non-members group, the three variables of educational level, business environment and social and organizational networking were the effective factors on entrepreneurial activities development of non-members. Indirect effects of the factors through mediator variables have also been seen in the both models.  

    Conclusion

    Findings showed that the members of Omid Entrepreneurship Fund were better than non-members in terms of individual entrepreneurial characteristics and business`s condition. The causal model of the members is a stronger model and indicates a more diverse affecting factor in the development of rural women entrepreneurial activities compared to the other model of non-members. Some applicable recommendations were provided based on the findings in order to improve the businesses of Larestan county`s rural women. One of the most important recommendations of the study was to pay attention to various entrepreneurial educations, strengthen skills in business plan writing skill and improve the five characteristics of rural women entrepreneurial orientation. The networking of different rural women groups could also be effective on the improvement of business performence. Finally, creating a culture about the role of women in the socio-economic activities of community will also be an important factor in the women's entrepreneurial activities development.

    Keywords: Entrepreneurial Orientation, Government Supportive Policies, Business Plan, Business Environment, Entrepreneurship Education
  • Nourollah Asadi, Majid Fattahi*, Maryam Taghvaie Pages 113-124
    Introduction and Objective

    In the competitive world of today, agriculture has become knowledge-intensive and is rapidly changing. Therefore, new product development and scientific research commercialization in knowledge-based companies and successful delivery of products and services to the market can improve performance and increase production in agriculture and play an important role in development of the country.

    Material and Methods

    This research is conducted based on the Grounded Theory and a systemic view with a qualitative approach. The target population includes the experts of science and technology parks and the CEOs of the knowledge-based agricultural companies located in these parks. Using theoretical purposive sampling, after conduction of 15 in-depth interviews theoretical saturation was reached.

    Results

    Based on the analysis of the conducted interviews, 578 initial open codes were identified and these codes are subsequently reduced to 43 axial codes and 6 selected codes. The final theory is formed around the axial categories of innovation-orientation, customer-orientation, market-orientation, and profit-orientation. The generated theory was modified in terms of credibility through the strategy of members' revision. Further, to ensure the research reliability, the data analysis process, until formation of the theory, was described as much as possible. The results indicate that the axial categories are recognizable by relying on the factors of individual competence, team competence, innovation and technology nature, market readiness, the level of technology preparedness and maturity, support factors, founder's mental engagement, and internal productivity. In addition, these constructs, under the influence of environmental, political-administrative, socio-cultural, economic-financial, technological and legal interfering conditions and the contextual organizational conditions of knowledge-based companies, the role of technology parks and government support and the application of commercialization strategies, lead to sustainable entrepreneurship, improvement of product quality, sales and profit promotion, and better service delivery to community.

    Conclusion

    the managers of the knowledge-based agricultural companies should align their strategies in order to be able to successfully commercialize their products and should constantly look for new knowledge and its applications in different stages of new product production. In addition, senior public administrators and universities of agricultural sciences must always strive to use these strategies for commercialization of research of scholars and scientists and wealth generation.

    Keywords: Agricultural entrepreneurship, Entrepreneurial Ideas, Knowledge commercialization, Knowledge-Based companies, Technological innovation capabilities
  • Sara Haji Aliani*, Abdul Hamid Papzan Pages 125-135
    Introduction and Objective

    Technical and vocational education as an inevitable component of intellectual capital has an extensive role in strengthening knowledge, skills and attitude, because technical and professional training and skills, while meeting the needs of human resources and promoting their learners, are taking steps to create employment and employ skilled personnel.  In this regard, the purpose of this paper is to evaluate the role of vocational training in rural women's employment. Therefore, technical and vocational training plays an important role in the formation of human capital through training skilled workers needed by the labor market.

    Material and Methods

    In this regard, using qualitative paradigm and fundamental theory in this study, the role of technical and vocational training in cheghamaran village without cloud, in Kermanshah province was investigated. Data collection was conducted through in-depth, semi-structured interviews, focus groups, referrals and frequent calls. Sampling is a purposeful and snowball method.  

    Results

    The results showed that technical and vocational training leads to changes in the level of knowledge and awareness of their jobs, changes in the level of competence and professional skills, changes in their attitude to work.

    Conclusion

    Therefore, it is concluded that technical and vocational training in order to train skilled manpower needed by societies has a wide and undeniable role and causes the growth of rapid changes in science and technology in society, especially women.

    Keywords: Basic Theory, Education, Rural Women, Technical, Vocational