فهرست مطالب

دوفصلنامه پژوهش های آموزش و یادگیری
سال هفدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/08
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهدی سبحانی نژاد، آزاد محمدی، نجمه احمدآبادی آرانی* صفحات 1-11
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، آموزه هایی برای بهبود عنصر گفتگو در فرایند یاددهی- یادگیری از معبر مقایسه دیالکتیک سقراطی و کنش ارتباطی هابرماس است.

    روش پژوهش

     از میان روش های مطالعه تطبیقی روش جرج بردی که شامل چهار محله توصیف - تفسیر- همجواری و مقایسه است استفاده شده است.

    نتایج پژوهش

     یافته های پژوهش بیانگر آن است مهمترین عناصر دیالکتیک سقراطی شامل انعطاف پذیری، استدلال و کنجکاوی، چالش در دیدگاه ها و مواضع فکری، پرورش ارزشها (فضیلت و سعادت و...) ، درگیری یادگیرنده با چالشها و پرورش حس و تفکر  و مهمترین عناصر کنش ارتباطی هابرماس مشتمل بر بازاندیشی فردی و انعطاف پذیری، تفاهم و توافق در گفتگو، کنش متقابل میان معلم و دانش آموز، توجه به تفسیرهای متفاوت دانش آموزان، ایجاد بینش و نگرش در متربیان، پرورش مهارتهای ارتباطی (مهارت های عاطفی و احساسی، توانایی رمزگشایی، خودنظارتی و رفتارهای غیر زبانی (مهارتهای میان فردی) ، کاهش جزم اندیشی و سرکوب گری است .

    بحث و نتیجه گیری

    بر مبنای نتایج پژوهش ، اگرچه ظاهرا به نظر می رسد اندیشه کنش ارتباطی هابرماس شباهت زیادی با روش دیالکتیک سقراطی برای بهبود عنصر گفت و گو در فرایند یاددهی- یادگیری دارد اما به نظر می رسد تمایزهایی بین این دو اندیشه وجود دارد از جمله اینکه در روش دیالکتیک سقراطی ، پرسشهای موشکافانه ، یادگیرنده را تحریک می کند تا با حصول آگاهی نسبت به مفاهیمی که در ضمیر شاگردان نهان است به کشف حقیقت نایل آید اما در اندیشه هابرماس، معرفت امری اکتشافی نیست بلکه معرفت امری بین الاذهانی است که می بایست یادگیرندگان با گفتگو و بحث بر سر آن به توافق و اجماع برسند

    کلیدواژگان: سقراط، هابرماس، دیالکتیک، گفتگو، فرایند یاددهی - یادگیری
  • محمدرضا یوسف زاده چوسری*، موسی اداک صفحات 13-22
    هدف

    در عصر حاضر که دانش و اطلاعات به طور سریع در حال تغییر و تحول است، دانشگاه ها باید توجه زیادی به رویکرد یادگیری مادام العمر داشته باشند. هدف پژوهش حاضر تعیین میزان هم خوانی روش های ندریس اساتید با رویکرد یادگیری مادام العمر بود.

    روش

    روش پژوهش ،توصیفی از نوع پیمایشی بود جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه بوعلی سینا در سال تحصیلی 97-96 بودند که تعداد کل آن ها 7171 نفر به تفکیک 4273 نفر دخترو 2898 نفر پسر بودند. با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای نسبتی و جدول برآورد حجم نمونه کرجسی و مورگان 360 نفر به تفکیک146 نفر دانشجوی پسر و214 نفر دانشجوی دختربه عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. روش جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود..برای سنجش روایی از روش روایی محتوایی CVR استفاده شد و میزان روایی آن 86/. محاسبه گردید. میزان پایایی ابزار با استفاده از آزمون الفای کرونباخ 91/. محاسبه گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی وآزمون های آماری کالموگروف- اسمیرنوف، t تک گروهی و تحلیل واریانس یک طرفه استفاده شد. داده ها با نرم افزار آماری نسخه 19 SPSS تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد میزان تناسب روش های ندریس اساتید دانشگاه بوعلی با رویکر یادگیری مادام العمر پایین تر از حد متوسط بود و بین میزان تناسب روش های تدریس دانشکده های مختلف با رویکرد یادگیری مادام العمر تفاوت معنی دار وجود نداشت.

    بحث و نتیجه گیری

    پیامد تناسب روش های تدریس با رویکرد یادگیری مادام العمر تربیت فراگیرانی مستقل ، مسیولیت پذیر ، خود کنترل، خود ارزشیاب و خود گردان خواهد بود که ماهیت یادگیری  یادگیری مادام العمر را شکل می دهند .

    کلیدواژگان: روش های تدریس، رویکرد یادگیری مادام العمر، دانشگاه بوعلی سینا
  • محمود شاکری، فریبرز نیکدل*، علی تقوایی نیا صفحات 23-34
    مقدمه

    پیشرفت تحصیلی  دانش آموزان و بررسی عوامل تاثیر گذار بر آن، موضوع مهمی است که بخش عمده ای از پژوهش های علوم تربیتی را به خود اختصاص داده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای مسیولیت پذیری در رابطه بین الگوهای ارتباطی خانواده و ادراک از محیط کلاس با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان متوسطه اول بود.

    روش

    جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر و پسر پایه سوم متوسطه اول شهر دهدشت در سال تحصیلی 96-95 بود. برای دستیابی به هدف پژوهش نمونه ای به حجم 266 نفر به شیوه نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای از جامعه آماری فوق انتخاب و به پرسشنامه های الگوی ارتباطی خانواده فیتز پاتریک و ریچی (2002)، پرسشنامه ادراک از محیط کلاس فراسر و مک روبی (1996) و پرسشنامه سنجش مسیولیت پذیری کردلو (1389) پاسخ دادند و از معدل تحصیلی جهت سنجش پیشرفت تحصیلی استفاده شد. جهت جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل معادلات ساختاری (AMOS)، و  جهت تعیین پایایی ابزارها از آلفای کرونباخ استفاده شده است.

    نتایج

    یافته ها پس از تحلیل نتایج نشان داد که الگوهای ارتباطی خانواده بر پیشرفت تحصیلی فرزندان اثر مستقیم و  معنادار دارد. همچنین الگوهای ارتباطی خانواده بر پیشرفت تحصیلی از طریق مسیولیت پذیری اثر غیر مستقیم دارد. ادراک از محیط کلاس بر پیشرفت دانش آموزان اثر مستقیم و معنی دار دارد. همچنین ادراک از محیط کلاس بر پیشرفت تحصیلی از طریق مسیولیت پذیری اثر غیر مستقیم دارد. مسیولیت پذیری نیز بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان اثر مستقیم و معنادار دارد. به طور کلی نتایج نشان داد که مسیرهای مستقیم و غیرمستقیم(از طریق مسیولیت پذیری) الگوهای ارتباطی خانواده و ادراک از محیط کلاس بر عملکرد تحصیلی معنی دار بوده است.

    نتیجه گیری

    مسیولیت پذیری در رابطه بین الگوهای ارتباطی خانواده، ادراک از محیط کلاس  و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان نقش واسطه ای دارد.

    کلیدواژگان: الگوی روابط خانواده، مسئولیت پذیری، ادراک از محیط کلاس، پیشرفت تحصیلی
  • مهدی سبحانی نژاد، مجید خاری آرانی*، رسول برخوردار صفحات 35-47
    هدف

    پژوهش حاضر با استفاده از روایت معلم به بررسی فرهنگ یادگیری کودکان در مدرسه با توجه به نیاز ویژه (ناشنوا و نیم شنوا) پرداخته است.

    روش

    پژوهش به شیوه تحلیل روایی صورت گرفت. اابزار گردآوری داده ها برگرفته از فرم تهیه شده توسط محقق است که نتایج آن از یادداشت های روزانه، شرح حال نویسی، ضبط تجربیات شخصی معلم کودکان با نیازهای ویژه (ناشنوا و نیم شنوا) طی یک سال تحصیلی بدست آمده است. در این تحقیق ابتدا متن به صورت کامل خوانده شده است و در حین خواندن مفاهیم اصلی کد گذاری شده اند سپس کدها با توجه به دلالت های معنایی که داشته اند در مقوله های مختلف با توجه به اشتراک معنا قرار داده شده اند. آن گاه با توجه به قرابت مقوله ها مضمون اصلی انتخاب شده اند و در مرحله آخر پس از مرور مضمون ها چارچوب مفهومی ارایه گردید.

    یافته ها و نتیجه گیری

    یافته ها مبین آن است که در حوزه درک فرهنگ یادگیری کودکان با نیاز ویژه، مولفه های؛ یادگیری دانش آموز، برقراری ارتباط با وی، توجه به ظرفیت ذهنی یادگیرنده و هماهنگی تدریس با او نقش بنیادی دارند بر این اساس به منظور ارتقا فرهنگ یادگیری کودکان مدارس مذکور، توجه به عواملی چون؛ علاقه و گرایش متقابل دانش آموز و معلم، ارتباط موثر با یادگیرنده دارای نیاز ویژه، رفع یک جانبه نگری ذهنی و رفتاری از جمله موارد قابل توجه می باشد.

    کلیدواژگان: روایت پژوهی، کودک با نیاز ویژه، ناشنوا، فرهنگ یادگیری
  • ابوالفضل قاسم زاده، شیوا ملکی*، ناهید مرادی عزتی صفحات 49-60
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثر میانجی تعهد عاطفی در روابط ساختار توانمندساز مدارس و مسیولیت جمعی معلمان با خوش بینی علمی است. این تحقیق بر حسب هدف کاربردی و بر اساس شیوه ی گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه معلمان شهرستان رزن با حجم آماری500 نفر بود. که بر اساس جدول مورگان تعداد 217 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسشنامه های استاندارد ساختار توانمندساز مدارس، مسیولیت جمعی، خوش بینی علمی و تعهد عاطفی جمع آوری گردید. به منظور بررسی روابط متغیرها در الگوی مفهومی از مدل معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که رابطه ی بین ساختار توانمندساز با خوش بینی علمی از طریق تعهد عاطفی میانجی گری می شود. همچنین نقش میانجی تعهد عاطفی در رابطه بین مسیولیت جمعی و خوش بینی علمی تایید شد. نتایج همچنین نشان داد که بیشترین میزان همبستگی معنی دار به رابطه بین مسیولیت جمعی با خوش بینی مربوط می شود. در الگوی مورد نظر، تمام وزن های رگرسیونی به غیر از رابطه ی بین ساختار توانمندساز و خوش بینی علمی-از نظر آماری معنی دار بودند. آنگونه که نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهند، توانمندسازی و ارتقاء مسیولیت جمعی در مدارس با میانجی گری تعهد عاطفی می تواند تاثیر چشم گیری بر پیامدها و باورهای مثبت همچون خوش بینی تحصیلی معلمان، به عنوان یکی از عناصر بااهمیت و موثر در تحقق اهداف آموزش و پرورش داشته  باشد.
    کلیدواژگان: ساختار توانمندساز مدارس، مسئولیت جمعی، خوش بینی علمی، تعهد عاطفی، معلمان
  • محسن دیبایی صابر*، مهدی سبحانی نژاد صفحات 61-75
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه های نظام توسعه شایستگی معلمان دوره متوسطه از دیدگاه خبرگان آموزش و پروش انجام شده است.

    روش

    این پژوهش از لحاظ ماهیت کیفی و از نوع نظریه داده بنیاد است. جامعه پژوهش،شامل کلیه خبرگان آموزش و پرورش دانشگاه های دولتی شهر تهران هستند که به کمک روش نمونه گیری هدفمند تعداد بیست و دو نفر از آنان به عنوان نمونه انتخاب شده اند. دیدگاه های افراد از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته به دست آمده و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز از روش کدگذاری اسمیت (1995) استفاده شد. برای بررسی اعتبار پژوهش از روش بازآزمایی اعضا استفاده شد. بدین گونه که از 5 نفر از مصاحبه شوندگان تقاضا شد تا نسبت به دریافت محقق از صحبت هایشان بازخورد ارایه دهند و نظرات خود را درباره مفاهیم و ابعاد مصاحبه ها بیان نمایند. همچنین در راستای کد گذاری داده ها از 5 نفر از افراد متخصص استفاده شد. برای افزایش پایایی پژوهش نیز از روش هایی مانند اجرای فرایند نظام مند ثبت، ضبط و نوشتن داده ها در تمامی مصاحبه ها، و تحلیل روش مند داده ها و استخراج منطقی مقولات و مفاهیم انتزاعی کلان تر بر مبنای روش کدگذاری استفاده شد.

    نتایج

    بر اساس یافته های پژوهش، نظام توسعه شایستگی معلمان دوره متوسطه از دیدگاه خبرگان آموزش و پرورش را می توان در چهار بعد دوره های آموزشی (شامل روش های آموزش رسمی، آموزش غیررسمی، یادگیری عملی و یادگیری الکترونیکی)، بعد روابط توسعه ای(شامل مربیگری، منتورینگ، درس پژوهی، فعالیت در انجمن های و گروه ها، مشاهده نحوه فعالیت سایر همکاران، برقراری ارتباط کاری با همکاران سایر مدارس، حضور در شبکه های اجتماعی و حضور فعال در جلسات شورای معلمان) بعد فرایندهای بازخوردی (شامل اخذ بازخورد از شاگردان، اخذ بازخورد از مدیران، اخذ بازخورد از همکاران و اخذ بازخورد از والدین) و بعد فعالیت های خود توسعه ای (شامل روش های اقدام پژوهی، خود تاملی، بهینه کاوی، مطالعه مجلات علمی، و الگوسازی برای خود) اشاره کرد.

    نتیجه گیری

    ایفای رسالت ایجاد تغییرات مطلوب در نگرش، شناخت و در نهایت رفتار دانش آموزان نیازمند بازنگری و تدوین نظام توسعه شایستگی های معلمان است.

    کلیدواژگان: شایستگی، ابعاد توسعه، معلمان دوره متوسطه، خبرگان آموزش و پروش
  • نیره شاه محمدی*، مهدی سبحانی نژاد، رقیه حجتی صفحات 77-90

    با توجه به اهمیت دو متغیر یادگیری خودراهبر و پیشرفت تحصیلی در نظام تعلیم و تربیت، استفاده از روش های یاددهی-یادگیری برای دست یابی دانش آموزان به این دو مهم ضروری است. یادگیری معکوس یکی از روش های نوین آموزشی است که می تواند موجب تسهیل یادگیری و ارتقای پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در دروس مختلف مانند درس علوم گردد. ازاین رو هدف این پژوهش بررسی اثربخشی روش یادگیری معکوس برافزایش یادگیری خودراهبر و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان پایه ششم ابتدایی در درس علوم بوده است. روش پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با پیش آزمون-پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را دانش آموزان پسر پایه ششم ابتدایی شهر تهران به تعداد 1327 تشکیل می داد که در سال تحصیلی 98-1397 در مدارس منطقه 14 شهر تهران مشغول به تحصیل بودند. نمونه پژوهش حاضر شامل 30 دانش آموز پسر پایه ششم ابتدایی بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. آزمودنی ها به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) گمارده شدند. به گروه آزمایش به مدت 8 هفته (2 جلسه در هر هفته) با استفاده روش تدریس یادگیری معکوس آموزش داده شد و گروه کنترل با استفاده از روش سنتی آموزش دیدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه یادگیری خودراهبر فیشر و همکاران (2001) که پایایی آن با استفاده از آلفای کرانباخ 853/0 به دست آمد و آزمون پیشرفت تحصیلی درس علوم پایه ششم ابتدایی بود ضریب تمیز تمامی سوالات آزمون پیشرفت تحصیلی بالاتر 6/0، دشواری آن ها بالاتر 65/0 و پایایی آن 793/0 بود، استفاده شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج نشان داد که روش یادگیری معکوس موجب افزایش یادگیری خودراهبر و مولفه های آن (خودمدیریتی، خودتنظیمی و خودانگیختگی در دانش آموزان می شود. (همچنین آموزش به روش معکوس پیشرفت تحصیلی دانش آموزان پایه ششم در درس علوم را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، دانش آموزان پایه ششم، درس علوم، یادگیری خودراهبر، یادگیری معکوس
  • صفدر نبی زاده، رسول کردنوقابی*، ابوالقاسم یعقوبی، خسرو رشید صفحات 91-100
    مقدمه

    ذهن آگاهی از جمله روش هایی است که بر حوزه های مختلف از جمله بهبود مهارتهای اجتماعی و هیجانی و عملکرد تحصیلی کودکان تاثیرگذار است. بدین ترتیب آموزش ذهن آگاهی به عنوان عامل کنترل هیجانات و روابط بین فردی در فرایند یادگیری و عملکرد تحصیلی می تواند نقش مهمی ایفا کند [1]. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی برنامه ذهن آگاهی مبتنی بر یادگیری اجتماعی-هیجانی بر مولفه های شایستگی اجتماعی- هیجانی و عملکرد تحصیلی کودکان بود.

    روش

    روش این  مطالعه  به  شیوه  نیمه تجربی  و  با  طرح  پیش آزمون - پس آزمون با  گروه کنترل بود .جامعه پژوهش شامل دانش آموزان پسر دوره دوم ابتدایی بود. انتخاب نمونه به شکل تصادفی خوشه ای بود بدین شکل که دو مدرسه از بین همه مدارس به تصادف انتخاب و  از این دو مدرسه دو کلاس پایه پنجم انتخاب و بصورت تصادفی  تحت عنوان گروه آزمایش (18 نفر)  و کنترل (18 نفر) قرار گرفتند. مقیاس شایستگی اجتماعی- هیجانی (ژو و ای، 2012) و آزمون عملکرد تحصیلی، به عنوان ابزار پژوهش بکار رفتند. افراد گروه آزمایش به صورت 90 روز تحت آموزش فایلهای صوتی ذهن آگاهی بودند و در گروه کنترل هیچ مداخله ای صورت نگرفت. 

    نتایج

    نتایج به دست آمده از آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش ذهن آگاهی بر افزایش مولفه های شایستگی اجتماعی- هیجانی و عملکرد تحصیلی اثر معناداری دارد (p< 0.01).

    بحث و نتیجه گیری

      بر اساس این یافته ها می توان نتیجه گرفت که برنامه آموزش ذهن آگاهی به کار گرفته شده در این پژوهش می تواند به عنوان یک روش تاثیرگذار بر ارتقاء شایستگی های اجتماعی- هیجانی و عملکرد تحصیلی در مدارس ابتدایی مورد استفاده قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، شایستگی های اجتماعی- هیجانی، عملکرد تحصیلی
  • سمانه ادرنیا، محسن دیبایی صابر* صفحات 101-111
    مقدمه
    یکی از روش های نوین تدریس، رویکرد تدریس معکوس  است. باتوجه به تغییر استانداردهای اموزش عالی و لزوم روی اوردن به رویکرد های نوین تدریس  آگاهی اساتید و اعضای هیات علمی از راهبردهای نوین تدریس، لازمه تولید روش و الگوی متناسب تدریس هر موضوع  است.
    روش
     این پژوهش با روش تحقیق توصیفی- پیماشی- از نوع کاربردی- به دنبال بررسی میزان اشنایی و بکارگیری اعضای هیات علمی د از رویکرد تدریس معکوس است. جامعه پژوهش، کلیه اساتید هیات علمی دانشگاه شاهد(330نفر) تشکیل میدادند. برای تعیین حجم نمونه از جدول مورگان استفاده و تعداد 271 نفر با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، آزمون محقق ساخته سنجش میزان آشنایی اعضاء هیات علمی با تدریس معکوس و فرم چک لیست مشاهده عملکرد اساتید در استفاده از تدریس معکوس در فرایند تدریس بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شیوه های آمار توصیفی و آمار استنباطی از قبیل تحلیل واریانس یک طرفه، آزمون یومان ویتنی و همچنین آزمون کروسکال- والیس استفاده شد.
    نتایج
    نتایج پژوهش نشان داد:میزان آشنایی و بکارگیری اعضای هیات علمی از تدریس معکوس در فرایند تدریس در سطح خیلی خوب بود.بیشترین کاربرد تدریس معکوس اعضای هیات علمی مربوط به مولفه ایجاد و گسترش تعاملات پویا (با 54/19 درصد) و کمترین کاربرد مربوط به مولفه توسعه رویکرد مهارت محوری (با 61/16 درصد) بوده است.بین میزان آشنایی از تدریس معکوس و به کارگیری آن در فرایند تدریس بر حسب متغیرهایی چون جنسیت، مرتبه علمی، رشته تحصیلی، سابقه تدریس در میان اعضای هیات علمی تفاوت معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج تحقیق، برگزاری کارگاه های آشنایی با تدریس معکوس و تاکید بر کاربردهای مولفه های کمتر تاکید شده تدریس معکوس میتواند برخی از محدودیتها و تنگناهای نظام آموزشی، از جمله کمبود زمان آموزش را مرتفع نمود.
    کلیدواژگان: هیات علمی، تدریس معکوس، مولفه، اشنایی، کاربرد
  • معصومه صادقی نیا، زهرا طالب* صفحات 113-122
    مقدمه

    برنامه درسی روییدنی یک فرایند طرح ریزی و تجدید نظر مستمر است که آن در معلمان از طریق تعامل با دانش آموزان به طور مداوم در جستجوی یک روش بهتر برای لذت‏ب خش کردن تجارب یادگیری برای آنان هستند. هدف از انجام پژوهش حاضر تعیین تاثیر برنامه درسی روییدنی بر خلاقیت و انگیزه نوآموزان پیش دبستانی بوده است.

    روش

    در این پژوهش از روش شبه آزمایشی طرح پیش ‏آزمون - پس‏ آزمون با گروه گواه استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش نو‏آموزان منطقه 14 شهر تهران به تعداد 2734 در سال تحصیلی 98-97 بود که به روش نمونه ‏گیری تصادفی ساده تعداد 30 نوآموز در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده‏ها شامل آزمون استاندارد خلاقیت تورنس با پایایی 81/ 0بر حسب ضریب آلفای کرونباخ و پرسشنامه محقق ‏ساخته انگیزه نظرپوری و همکاران (1396) با پایایی 0/83 بر حسب ضریب آلفای کرونباخ بوده است. در تحلیل داده ‏ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی از تحلیل کواریانس استفاده شد.

    نتایج

    بررسی فرضیه ‏ها نشان داد برنامه درسی روییدنی بر خلاقیت و انگیزه نوآموزان پیش دبستانی تاثیر مثبت دارد.

    بحث و نتیجه‏ گیری

     با کاربست رویکرد برنامه درسی روییدنی می‏توان خلاقیت و انگیزه نوآموزان را در امر آموزش و یادگیری افزایش داد.

    کلیدواژگان: خلاقیت، انگیزه، برنامه درسی روئیدنی، پیش‏دبستانی
  • جواد شهولی کوه شوری، احمدرضا عسکری*، رسول نظری، امیررضا نقش صفحات 123-141

    آموزش و پرورش، الزاما به دنبال این نیست که یک ورزشکار تربیت کند، بلکه هدف آموزش و پرورش، تربیت فردی فعال می باشد که در آینده، سبک زندگی سالمی داشته باشد. هدف از این پژوهش، ارایه مدل ساختاری مشارکت در ورزش دانش آموزی بود که با روش تحقیق کیفی و با ماهیت اکتشافی- بنیادی انجام گرفت. از طریق روش نمونه گیری هدفمند و تکنیک نمونه گیری گلوله برفی و براساس مصاحبه های عمیق با 16 نفر از متخصصین دارای تجربه در حوزه ورزش دانش آموزی، داده های تحقیق جمع آوری شد و براساس نظریه داده بنیاد و با رویکرد ساختاری چارمز، داده ها کد گذاری و تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها نشان داد نقش های مشارکتی در ورزش دانش آموزی به چهار نقش آگاهی دهنده، علاقه مند کننده، تحریک کننده و نگهدارنده تقسیم می شوند. در نتیجه یک نظریه مبنایی برخواسته از داده ها با برد متوسط که ذات تحقیقات نظریه داده بنیاد است، با نام "بازاریابی غیر تجاری مشارکت در ورزش" با هدف تغییر رفتار و نهادینه کردن یک عادت مطلوب بر اساس مشارکت فعال در ورزش برای دانش آموزان،  تبیین شد. در نتیجه مشخص شد که مشاهده و تبیین رفتارهای فردی، اجتماعی و محیطی که بیانگر عوامل سطوح خرد، میانی و کلان اند، می توانند بر اساس ملزوماتی به نقش های مشارکتی در ورزش دانش آموزی تبدیل شوند.

    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، مشارکت، برنامه ریزی درسی، ورزش دانش آموزی، برساخت‏گرایی
  • حسن نجفی*، محمدصادق دهقان کلور صفحات 143-161
    مقدمه

    تخلق به مسیولیت های اخلاقی نسبت به خدا در دوره کودکی که دارای قلبی پاک هستند همواره دغدغه تعلیمات دینی نظام آموزش و پرورش رسمی کشور بوده و برای این کار برنامه درسی خاصی تدارک دیده شده که خروجی آن در قالب کتاب درسی مورد استفاده دانش آموزان و معلمان قرار می گیرد. با نظر به این امر، پژوهش حاضر با هدف تحلیل کیفی کتاب های درسی هدیه های آسمان دوره ابتدایی بر مبنای مولفه های اخلاق الهی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش تحلیل محتوای کیفی جهت دار و نمونه آن کتاب های درسی هدیه های آسمان دوره ابتدایی در سال تحصیلی 99-1398 بود که از طریق سرشماری انتخاب شدند. جهت بررسی کتاب های مذکور از چک لیست محقق ساخته استفاده شد که روایی آن بر اساس نظرات ده نفر از متخصصان و کارشناسان تربیت اخلاقی حوزوی و دانشگاهی به دست آمد. چک لیست موردنظر، اخلاق الهی را در سی وسه مولفه ترسیم کرد که محققان آن ها را ذیل سطوح شناختی، عاطفی و عملکردی تقسیم نمودند.

    نتایج

    کتاب های درسی هدیه های آسمان دوره ابتدایی در حد مطلوبی به سطوح و مولفه های اخلاق الهی پرداخته اند اما دچار فقر تکنیکی انتخاب و سازمان دهی محتوا همچون "فقدان هماهنگی افقی و عمودی بین درسی و بین کتابی، همپوشانی و تکرار مفاهیم اخلاقی، کم توجهی به عنصر عقلانیت، دارا بودن رنگ و بوی دخترانه و نادید گرفتن ویژگی های شناختی، تحولی و جنسیتی پسران، بیان ناسازوار عذاب های گناه برای اهل جهنم، ماندن در فضای روستایی و طبیعت گرایانه" هستند.

    بحث و نتیجه گیری

    وجود نقاط ضعف مطرح شده می تواند آثاری مانند "بدفهمی، دل زدگی، نا مانوسی، ناامیدی به درگاه الهی و ظاهرسازی و عدم درونی شدن ارزش های اخلاقی" را برای دانش آموزان و "زمان بر بودن طراحی و اجرای تدریس" و دیگر مشکلات یاددهی را برای معلمان در پی داشته باشد.

    کلیدواژگان: اخلاق الهی، سطوح و مولفه ها، کتب هدیه های آسمان دوره ابتدایی، تحلیل محتوای کیفی جهت دار
|
  • Mehdi Sobhannejad, Azad Mohammadi, Najmeh Ahmadabadi Arani * Pages 1-11
    Introduction

    The goal of this study is to teach conversation element in the teaching-learning process from the perspective of comparing Socratic dialectics and Habermas communicative actions.

    Method

    George Brady's method has been used among the comparative study methods, which includes four steps, description - interpretation - proximity and comparison

    Results

    The findings  indicate that the most important elements of Socratic dialectics consist of  flexibility, reasoning and curiosity, challenge of two views and intellectual situations, nurturing values (virtue and happiness, etc.), learner engagement with challenges, cultivation of sense and thought, And the most important elements of Habermas communicative action include personal rethinking and flexibility, understanding and agreement in conversation, Teacher-student interaction, paying attention to students’ different interpretation, creating insight and attitude in learners, developing communication skills (emotional  skills), Ability to decoding, self-esteem and non-verbal behaviors (interpersonal skills), reducing dogmatism and suppression.

    Discussion and Conclusion

    Based on the research results, although it seems that Habermas's idea of communicative action is very similar to the Socratic dialectical method for improving the conversation element in the Teaching-learning process, but there is a difference between them. These two ideas, including in the Socratic dialectical method, motivate the learner to ask meticulous questions to discover the truth in that are hidden from disciples, but in Habermas's thinking, knowledge is not an exploration, rather is the knowledge of intersubjective that learners must participate in discussions and debates to reach an agreement.

    Keywords: Socrates, Habermas, dialectic, Dialogue, Teaching-learning process
  • MohammadReza Yosefzadeh *, Moussa Adak Pages 13-22
    Introduction

    In the current era that knowledge and information are rapidly changing, universities should pay so much attention to the lifelong learning approach. The main purpose of this research was to determine the degree of harmony of teaching methods of professors with lifelong learning approach.

    Method

    The research method was descriptive-survey. The statistical population included all undergraduate students of Bu Ali Sina University in the academic year of 2018-2019 the total number of them were 7171, 4273 girls and 2898 boys. Using proportional stratified sampling method and Krejcie and Morgan sample size estimation table, 360 people were selected as the statistical sample, 146 male students and 214 female students. The data collection method was a researcher-made questionnaire. The content validity method (CVR) was used to assess the validity and its validity was 0.86. Was calculated. The reliability of the instrument was calculated by using Cronbach's alpha test / 91. Descriptive statistics and Kalmogorov-Smirnov statistical tests, single-group t-test and one-way analysis of variance were used to analyze the data. Data were analyzed using SPSS software version 19.

    Results

    The findings showed that the appropriateness of teaching methods of Bu Ali University professors with lifelong learning approach was lower than average and there was no significant difference between the appropriateness of teaching methods of different faculties with lifelong learning approach.

    Discussion and Conclusion

    The consequence of the compatibility of teaching methods with the lifelong learning approach will train independent, responsible, self-controlled, self-evaluating and self-directed learners who shape the nature of lifelong learning.

    Keywords: Higher Education, Teaching methods, lifelong learning approach, Bu Ali Sina University
  • Mahmood Shakeri, Fariborz Nikdel *, Ali Taghvaei Nia Pages 23-34
    Introduction

    Students' academic achievement and the study of affecting factors, it is an important issue that has been a major part of educational science research. The main purpose of this study was to investigate the mediating role of responsibility in the relationship between family communication patterns and perception of the classroom environment with academic achievement of junior high school students.

    Method

    The statistical population included all male and female students of the third grade of the first high school of Dehdasht city in the academic year 1995-96. To achieve the pupurpose of this research, a group of 266 people was selected by stratified sampling method from the statistical population and responded to the Fitz Patrick and Ritchie (2002) family communication pattern questionnaire, Fraser and McRoby perception of the classroom questionnaire (1996) and the Kurdlo responsibility measurement questionnaire (2010). The grade point average was used to measure academic achievement. In order to analyze the data, Structural Equations Analysis (AMOS) was used, and Cronbach’s alpha was used to determine the reliability of the tools.

    Results

    Findings after analyzing the results showed that family communication patterns have a direct and significant effect on children's academic achievement. Family communication patterns also have an indirect effect on academic achievement through responsibility. Perception of the classroom environment has a direct and significant effect on students' progress. Perception of the classroom environment also has an indirect effect on academic achievement through responsibility. Responsibility also has a direct and significant effect on students' academic achievement. In general, the results showed that direct and indirect paths (through responsibility) of family communication patterns and perception of the classroom environment were significant on academic performance.

    Conclusion

    Responsibility has a mediating role in the relationship between family communication patterns, perception of the classroom environment and students' academic achievement.

    Keywords: family communication pattern, responsibility, perception of classroom environment, Academic Achievement
  • Mehdi Sobhaninejad, Majid Khariarani *, Rasool Barkhordar Pages 35-47
    Objective

    The present study examines the culture of learning in children with special needs (deaf and hard of hearing) with the use of teacher’s narration

    Method

    The research was conducted by narrative analysis. The data collection tool is taken from the prepared form by the researcher, the results are obtained from diaries, biography, recording personal experiences of teachers with special needs (deaf and hard of hearing) within one academic year. In this research, first the text has been read entirety and were codified while reading the main concepts. then the codes have been placed in different categories according to their connotation and semantic sharing. Then, the main concepts were chosen according to the closeness of the categories and in the last step, a conceptual framework was presented after reviewing themes.

    Findings and Conclusions

    The findings indicate that in the field of understanding the learning culture of children with special needs, components of; The student's learning, communication with him, paying attention to the learner's mental capacity and teaching adaptability play fundamental role to student. Mutual interest and tendency of student and teacher, effective communication with the learner with special needs, elimination of mental and behavioral one-sidedness is among the significant cases.

    Keywords: narrative studies, children with special needs, deaf, learning culture
  • Abolfazl Ghasemzadeh, Shiva Maleki *, Nahid Moradi Ezzati Pages 49-60
    Introduction
    The purpose of this study is to survey and discover the mediating effect of Affective Commitment on the relationship between Enabling school structure and Collective Responsibility andAcademic Optimism
    Method
    Present research is applied in terms of objective and data collection method is descriptive- correlations. statistical population of the research includes all 500teachers of Razan city that 217 of them were selected through simple random sampling method based on Morgan table. Data were gathered through Enabling school structure, Collective responsibility, Academic Optimism, and Affective Commitment questionnaires. The structural Equation modeling was used to investigate relationship between the variables in the conceptual model.
    Results
    The results showed that relationship between Enabling structure and Academic Optimism is mediated through Affective Commitment. also, the mediating role of affective commitment was in the relationship between Collective responsibility and Academic Optimism. The findings also showed that   the most significant correlation was achieved in the relationship between Collective responsibility and Academic Optimism. In the considered model, all regression weights were statically significant except the relationship between Enabling structure and Academic Optimism.
    Conclusion
    As the result of this research indicate, the empowerment and increasing of collective responsibility in schools in mediation of Affective Commitment can have observable effect on positive results such as academic optimism of teachers, as one of the most important and effective factors in achieving education goals
    Keywords: Enabling school structure, Collective responsibility, Academic Optimism, Affective Commitment, Teacher
  • Mohsen Dibaei Saber *, Mehdi Sobhaninejad Pages 61-75
    Introduction

    The purpose of this study was to explain the components of the competency development system of high school teachers from the perspective of education experts

    Method

    This research is qualitative in nature and Grounded Theory. The statical population includes all education experts of public universities in Tehran, and twenty-two of them have been selected as the sample by purposive sampling method. Individuals’ views were obtained through semi-structured interviews and Smith (1995) coding method was used for data analysis. The test-retest method was used to test the validity of the research. Thus, 5 interviewers were asked to provide feedback to the researcher on their conversations and express their views on the concepts and dimensions of the interviews. Also, 5 experts were used to encode the data. To increase the reliability of the research, methods such as performing a systematic process of documenting, recording and writing data in all interviews, and methodical analysis of data and logical extraction categories and larger abstract concepts were used based on the coding method.

    Results

    Based on the research findings, the competency development system of high school teachers from the perspective of education experts can be divided into four dimensions of training courses (including formal education methods, non-formal education, practical learning and e-learning). , The dimension of developmental relations (including coaching, mentoring, study lesson, activity  in associations and groups, observing how other colleagues work, building work relationships with colleagues in other schools, attending social networks and active presence in teacher council meetings). dimension of feedback processes (including getting feedback from students, feedback from principals, feedback from colleagues and feedback from parents) and self-development activities dimension (including action research methods, self-reflection, optimization, study of academic journals, and modeling for themselves

    Keywords: Competence, development dimensions, high school teachers, education experts
  • Nayereh Shahmohammadi *, Mehdi Sobhsninejad, Roghaye Hojatti Pages 77-90

    Considering the importance of two variables, self-directed learning and academic achievement in the education system, it is necessary to use teaching-learning methods to achieve these two important goals. Flipped learning is one of the new educational methods that can facilitate learning and improve academic achievement of students especially in science class. Therefore, the present study attempts to investigate the effectiveness of flipped learning method on increasing the self-directed learning and academic achievement of sixth grade elementary students in the science course. The methodology was the quasi-experimental pre-test post-test design and control group. The statistical population consisted of 1327 students of six-grade elementary male students who had been studying in schools of district 14, Tehran, Iran, in the academic years of 2018-2019. The research sample is composed of six grade elementary male students who were selected by available sampling method. Subjects were randomly assigned into two experimental group and control group (each group had 15 subjects). The experimental group was taught by flipped learning for eight weeks while the control group was taught by traditional method. Self-directed learning questionnaire of Fischer et al (2001), (whose reliability was 85/0) and one academic achievement test (with difficulty level above 0/65 and discriminant index above 0/6 and reliability 0/793), were used to collect data. Furthermore, to analyze the data, analysis of covariance test was employed. The results showed that flipped learning method would increase self-directed learning and its components such as self-management, self-regulation, and self- motivations in the students. What is more, flipped learning would improve sixth grade elementary student academic achievement in the science course.

    Keywords: Academic Achievement, six grade students, science course, Self-directed learning, flipped learning
  • Safdar Nabizadeh, Rasool Kordnoghabi *, Abolghasem Yaghoobi, Khosro Rashid Pages 91-100
    Introduction

    Mindfulness is one of the methods that affect different areas such as improving social and emotional skills and educational performance of children. Thus, mindfulness training as a factor on controlling emotions and interpersonal relationships can play an important role in learning process and academic performance. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of mindfulness program based on social-emotional learning on the components of social-emotional competencies and academic performance in children.

    Method

    The quasi-experimental with pre-test and post-test design and control group was employed. The study population consisted of male students in the second stage of elementary school. The sample method was randomly clustered so that two schools were randomly selected from all schools and among all, two fifth grade classes were selected and randomly assigned as experimental (18 subject) and control group (18 subject). Social-emotional competencies scale (Zhou & Ee, 2012) and academic performance test were used as research instruments. Subjects in the experimental group were trained in mindfulness audio files for 90 days and the control group did not receive any intervention.

    Results

    The results of covariance analysis showed that mindfulness training had a significant effect on increasing the components of social-emotional competencies and academic performance (p <0.01).

    Discussion and Conclusion

    Based on these findings, it can be concluded that the mindfulness training program used in this study can be an effective method for promoting social-emotional competencies and academic performance in primary schools

    Keywords: Mindfulness, Social-Emotional Competencies, academic performance
  • Samaneh Azarniya, Mohsen Dibaei Saber * Pages 101-111
    Introduction
    Flipped teaching approach is one of the new teaching methods. Due to the change in higher education standards and the need to turn to new teaching approaches, professors and faculty members are aware of new teaching strategies, it is necessary to produce a suitable teaching method and pattern for each subject.
    Method
    This research method is descriptive-survey-applied. this research seeks to examine the level of familiarity and employment of faculty members from the flipped teaching approach. The study population consisted of all faculty members of Shahed University (330 people). Morgan table was used to determine the sample size, and 271 people were selected as the sample using stratified sampling method. The data collection tool was a researcher-made questionnaire to assess the familiarity of faculty members with flipped teaching and a checklist form to observe the performance of professors in using flipped teaching in the teaching process. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics such as one-way analysis of variance, Yuman-Whitney test and Kruskal-Wallis test. 
    Results
    The results showed:The level of familiarity and employment of faculty members of flipped teaching in the teaching process was at a very good level.The most use of flipped teaching by faculty members was related to the component of creating and expanding dynamic interactions (with 19.54%) and the least use was related to the component of developing a skills-based approach (with 16.61%).3.There is a significant difference between the level of familiarity with flipped teaching and its application in the teaching process in terms of variables such as gender, academic rank, field of study, teaching experience among faculty members.
    Conclusion
    According to the research results, holding workshops on flipped teaching and emphasizing the applications of less emphasized components of flipped teaching can overcome some of the limitations and constraints of the educational system, including lack of teaching time.
    Keywords: faculty, flipped classroom, component, familiarity, application
  • Masoumeh Sadeghinia, Zahra Taleb * Pages 113-122
    Introduction

    The Emergent Curriculum is a process of continuous planning and revision in teachers constantly interact with students in search of a better way to make their learning experiences enjoyable. The purpose of this study was to determine the impact of an Emergent Curriculum on the creativity and motivation in Novices of Preschool Students.

    Method

    In this research, a quasi-experimental method of pre-test-post-test design with control group has been used. The statistical population of the research was 1434 Novices in the 14th district of Tehran in the 97-98 academic year and 30 Novices were categorized in two groups by simple random sampling. Data collection tools included a standard Torrance Creativity Test with a reliability of 0.81 based on Cronbach's alpha coefficient and a researcher-made motivation questionnaire (Nazarpouri et al., 2017) with a reliability of 0.83 based on Cronbach's alpha coefficient. Descriptive statistics and covariance analysis were used to analyze the data.

    Results

    The results of the hypothesis review showed that the Emergent Curriculum has a positive effect on creativity and motivation.

    Discussion and Conclusion

    Applying the emergent curriculum approach can increase the creativity and motivation of new learners in teaching and learning.

    Keywords: Creativity, motivation, Emergent Curriculum, Preschool
  • Javad Shahvali Kohshouri, Ahmadreza Askari *, Rasool Nazari, Amirreza Naghsh Pages 123-141

    Education does not necessarily seek to train an athlete, but the goal of education is to train an active individual to have a healthy lifestyle in the future. The aim of this study was to introduce a constructivist model of participation in student sports, which was conducted with a qualitative research and exploratory-fundamental nature. Research data were collected through the targeted sampling method and snowball sampling technique, and based on the in-depth interviews with 16 experienced experts in the field of student sports, and data were coded and analyzed based on the theory of foundation data and with the constructivist approach of Charmaz. The findings showed that participatory roles in student sports are divided into four roles of informative, interesting, motivator and keeper. As a result, a basic data-driven theory with a medium range was explained, which is the essence of the grounded theory's research, called "non-commercial marketing of participation in sports," with the purpose of changing behavior and institutionalizing a desirable habit based on the active participation in the student sports. Then, it was found that observing and explaining the individual, social and environmental behaviors, that represent the factors of micro, intermediate and macro levels, can be turned into participatory roles in the student sports based on some requirements.

    Keywords: Education, participation role, Curriculum, student sports, basic theory
  • Hassan Najafi *, MohammadSadegh Dehghan Koloor Pages 143-161
    Introduction

    The fulfillment of moral responsibilities to God in childhood who have a pure heart has always been the concern of the religious education of our country's formal education system, and for this purpose a special curriculum has been prepared, the output of which is used in the form of textbooks for students and teachers. In view of this, the aim of this study was to qualitatively analyze elementary school textbooks on Hadiyehay Aseman based on the components of divine morality.

    Method

    The research method was directional qualitative content analysis and the sample was the textbooks of Hadiyehay Aseman of elementary school in the academic year 2019-2020 which were selected through census. In order to review the mentioned books, 10 researcher-made checklists were used, the validity of which was obtained based on the opinions of ten experts and experts in seminary and university moral education. The checklist delineated divine morality into thirty-three components, which researchers divided into cognitive, emotional, and functional levels.

    Results

    The textbooks of the Hadiyehay Aseman of the elementary school dealt with the levels and components of the divine morality in a desirable way, but suffered from technical poverty. repetition of moral concepts, lack of attention to the element of rationality, having a girl's color and smell and ignoring the cognitive, evolutionary and gender characteristics of boys, are incompatible with the expression of sinful torments for the people of hell, staying in rural and naturalistic spaces.Discussion and

    Conclusion

      Existence of mentioned weaknesses can raise "misunderstanding, boredom, unfamiliarity, despair of the divine door and the appearance and non-Internalization of moral values" for students and "time consuming design and implementation of teaching" and other teaching problems for teachers.

    Keywords: Divine Morality, Levels, Components, Hadiyehay Aseman Textbooks in the Elementary School, Directional Qualitative Content Analysis