فهرست مطالب

اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی - پیاپی 59 (پاییز 1400)

فصلنامه اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 59 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غلام بهزاد، پریسا شیخ زاده*، ناصر زارع، میترا رستمی صفحات 299-316
    بررسی اثر کاربرد نانوسلنیوم بر خصوصیات زراعی و عملکردی کلزای پاییزه، با محلول پاشی نانوسلنیوم در سه سطح (عدم محلول پاشی (صفر)، 25 و 50 میلی گرم در لیتر) در دو مرحله 8-6 برگی و مرحله پنجاه درصد گلدهی طی سال زراعی 98-97 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه محقق اردبیلی انجام شد. نتایج نشان داد که با کاربرد نانوسلنیوم میزان رنگیزه های فتوسنتزی و محتوای نسبی آب برگ ها به طور معنی داری افزایش یافت. محلول پاشی بوته های کلزای پاییزه با غلظت 50 میلی گرم در لیتر نانوسلنیوم موجب افزایش معنی دار میزان کلروفیل a، b و کلروفیل کل به ترتیب به مقدار 04/37، 51/44 و 68/39 درصد نسبت به تیمار عدم محلول پاشی گردید. نانوسلنیوم از طریق افزایش میزان رنگیزه های فتوسنتزی و افزایش محتوای نسبی آب برگ ها موجب افزایش معنی دار ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی و قطر ساقه کلزا شد. عملکرد کل، شاخص برداشت و عملکرد روغن دانه های حاصل از بوته های محلول پاشی شده با غلظت های 25 و 50 میلی گرم در لیتر نانوسلنیوم به طور معنی داری بیشتر از تیمار شاهد بود. محلول پاشی بوته های کلزا در طی دو مرحله رویشی و پنجاه درصد گلدهی از طریق افزایش معنی دار تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین و وزن هزار دانه موجب افزایش عملکرد دانه در واحد سطح گردید. چنانکه، بیشترین افزایش عملکرد دانه در واحد سطح (16/34 درصدی) در مقایسه با شاهد در تیمار 50 میلی گرم در لیتر نانو سلنیوم به دست آمد. به طورکلی، کاربرد 50 میلی گرم در لیتر نانوسلنیوم تاثیر مثبت و معنی داری بر صفات فیزیولوژیکی و زراعی (رنگیزه های فتوسنتزی، محتوای نسبی آب برگ ها، ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی، قطر ساقه، تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین و وزن هزار دانه) کلزای پاییزه داشت و این امر در نهایت موجب افزایش عملکرد اقتصادی گردید.
    کلیدواژگان: دانه های روغنی، عملکرد دانه، کلروفیل، نانوسلنیوم
  • مهسا منصوری، مجتبی علوی فاضل*، عبدالعلی گیلانی، شهرام لک، مانی مجدم صفحات 317-339

    بررسی اثر میزان و تقسیط کود نیتروژن بر عملکرد و کارایی مصرف نیتروژن ارقام کینوا، طی آزمایشی در سال های زراعی 98-1397 و 99-1398 به صورت فاکتوریل اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل چهار مقدار کود نیتروژن (0، 100، 200 و 300 کیلوگرم در هکتار) و چهار روش تقسیط کود نیتروژن (50 درصد پایه +50 درصد شش برگی، 50 درصد پایه + 25 درصد شش برگی + 25 درصد اواسط گلدهی، 25 درصد پایه + 50 درصد شش برگی + 25 درصد اواسط گلدهی و 25 درصد پایه + 25 درصد شش برگی + 50 درصد اواسط گلدهی) به عنوان فاکتورهای اصلی و سه رقم کینوا شامل رقم Gizal، Q26  و Titicaca به عنوان فاکتور فرعی بودند. نتایج آزمایش نشان داد شاخص سبزینگی، ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی، تعداد پانیکول در واحد سطح و تعداد دانه در پانیکول تحت تاثیر مقدار کود × تقسیط × رقم قرار گرفتند. برهمکنش چهارگانه سال× میزان نیتروژن× تقسیط × رقم فقط بر ارتفاع بوته، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیکی، شاخص برداشت و کارایی مصرف نیتروژن معنی دار شد. بالاترین عملکرد دانه در کلیه سطوح مختلف نیتروژن مربوط به رقم Q26 و در هر دو سال از مصرف 200 کیلوگرم نیتروژن مشاهده شد. به طوری که، در سال اول تقسیط آن به صورت 25 درصد پایه +50 درصد شش برگی + 25 درصد اواسط گلدهی (125%) و در سال دوم تقسیط به صورت 50 درصد پایه + 25 درصد شش برگی + 25 درصد اواسط گلدهی (88%) بهترین نتیجه را موجب شدند. بالاترین کارایی مصرف نیتروژن ارقام Gizal (8/52) و Q26 (8/51 کیلوگرم در کیلوگرم) در سال اول از 200 کیلوگرم در هکتار و تقسیط آن به صورت 25 درصد پایه + 50 درصد شش برگی + 25 درصد اواسط گلدهی مشاهده شد، در حالی که در سال دوم مصرف 100 کیلوگرم در هکتار موجب نتیجه بهتری شد و این امر حاکی از آن است که شرایط اقلیمی و تقسیط دارای نقش موثری در افزایش کارایی مصرف نیتروژن بوده است. بنابراین، می توان با مدیریت صحیح گام مهمی در جهت افزایش میزان تولید برداشته و میزان ریسک در تولید را کاهش داد.

    کلیدواژگان: ارتفاع بوته، تعداد دانه در پانیکول، رقم، فتوسنتز، کارایی مصرف نیتروژن
  • کیانوش صفری، یوسف سهرابی*، عادل سی و سه مرده، شهریار ساسانی صفحات 341-361

    بررسی اثر تیمارهای پرایمینگ بذر بر عملکرد سه رقم گندم نان ریژاو، سرداری و کریم طی مطالعه ای در مزرعه مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سال های 95-1394 و 96-1395 انجام شد. بیشترین میانگین درصد پوشش گیاهی در ابتدای فصل رشد با 9/39 درصد از رقم سرداری و تیمار اوره 4 گرم در لیتر به دست آمد. بیشترین شاخص پایداری غشای برگ پرچم با 6/71 درصد در رقم کریم با استفاده از سولفات روی آبدار 3/0 درصد مشاهده شد. کمترین میانگین سرعت از دست دادن آب برگ پرچم از رقم کریم و تیمار سولفات روی آبدار 3/0 درصد برابر با 6/30 درصد به دست آمد. همچنین، بیشترین عملکرد دانه از رقم ریژاو و تیمار پرایمینگ بذر با اوره 4 گرم در لیتر (4/2801 کیلوگرم در هکتار) حاصل شد. بیشترین میانگین درصد پروتیین دانه به روش NIR از رقم کریم و تیمارهای اوره با غلظت 4 گرم در لیتر (32/12 درصد)، اسید آسکوربیک (31/12 درصد) و جیبرلیک اسید (18/12 درصد) با غلظت 100 میلی گرم بر لیتر به دست آمد. بر اساس نتایج تجزیه خوشه ای، تیمارهای پرایمینگ با اوره 4 گرم در لیتر، سولفات روی آبدار 3/0 درصد، اسید آسکوربیک 100 میلی گرم بر لیتر و کلرید پتاسیم 100 میلی مولار دارای بیشترین میانگین های عملکرد دانه بودند. بر اساس مجموع صفات اندازه‎گیری شده در طول فصل رشد، مقادیر عملکرد و پروتیین دانه، تیمارهای اوره با غلظت 4 گرم در لیتر، سولفات روی با غلظت 3/0 درصد، اسید آسکوربیک با غلظت 100 میلی گرم بر لیتر و پتاسیم کلراید با غلظت 100 میلی گرم در لیتر به‎عنوان تیمارهای مناسب و برتر پرایمینگ بذر در این تحقیق شناسایی و قابل توصیه هستند.

    کلیدواژگان: پوشش گیاهی ابتدای فصل، شاخص پایداری غشا، عملکرد دانه، پروتئین دانه، گندم دیم
  • یونس میر*، ماشاالله دانشور، احمد اسماعیلی، حامد خسروی صفحات 363-376

    اثر محلول پاشی سالیسیلیک اسید و عناصر ریزمغذی بر برخی ویژگی های بیوشیمیایی و زراعی رقم نپتون کلزا در شرایط تنش کم آبی طی آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 96-95 در دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان بررسی گردید. تنش کم آبی به عنوان عامل اصلی در دو سطح] (آبیاری مجدد در 20 (شاهد) و 70 درصد تخلیه ظرفیت زراعی)[و ترکیب تیماری دو عامل محلول پاشی عناصر ریزمغذی (عدم مصرف و محلول پاشی با غلظت 2 در هزار) و عامل سالیسیلیک اسید (غلظت های صفر، 5/0، 1 و 5/1 میلی مولار) در کرت های فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که اثر تنش کم آبی و سالیسیلیک اسید بر کلیه صفات مورد مطالعه معنی دار بود. اثر کود ریزمغذی، به جز بر میزان ترکیبات آنتی اکسیدانت، بر سایر صفات مورد مطالعه نیز معنی دار به دست آمد. نتایج همچنین نشان داد که اثر متقابل سه گانه بر صفات کاتالاز، پراکسیداز، پرولین، درصد روغن، عملکرد دانه و عملکرد روغن معنی دار است. بیشترین میانگین درصد روغن، عملکرد دانه و عملکرد روغن به ترتیب با مقدار 02/46 درصد، 4424 و 2036 کیلوگرم در هکتار از ترکیب تیماری (عدم تنش+ محلول پاشی 5/1 میلی مولار سالیسیلیک اسید و غلظت 2 در هزار کود ریزمغذی) می باشند. نتایج این تحقیق بر اساس روند تغییرات میانگین ها، نشان داد که کاربرد سالیسیلیک اسید و عناصر ریزمغذی اثر تنش کم آبی در گیاه کلزا را تا حدی کاهش می دهد. به طور کلی، باتوجه به نتایج به دست آمده از این تحقیق، برای کاهش اثرات منفی تنش کمبود آب و حصول عملکرد دانه مناسب، استفاده از کود ریزمغذی فرتی میکس سه گانه و غلظت 5/1 میلی مولار سالیسیلیک اسید در شرایط تنش کم آبی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: پرولین، پراکسیداز، درصد روغن، کاتالاز
  • سحر کیوان راد، حمید مدنی*، حسین حیدری شریف آباد، مجتبی محمودی، قربان نورمحمدی صفحات 377-391

    تاثیر تیمارهای آبیاری و تاریخ های کاشت بر کلروفیل، قطر ساقه، عملکرد و اجزای عملکرد گیاه بامیه طی آزمایشی در بهار سال 1396 در منطقه کرج به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. تیمار فاصله آبیاری شامل آبیاری مطلوب (8 روز یک بار)، کم آبیاری متوسط (10 روز یک بار) و شدید (12 روز یک بار) به عنوان فاکتور اصلی و سه تاریخ کاشت (14 خرداد، 28 خرداد و 11 تیر سال 1396) به عنوان عامل فرعی بودند. نتایج نشان داد که دورهای آبیاری بر کلروفیل کل، محتوی آب نسبی، ارتفاع بوته، قطر ساقه، تعداد شاخه جانبی، تعداد برگ، طول میوه، قطر میوه، تعداد میوه، عملکرد تازه میوه و عملکرد خشک میوه معنی دار بودند. تاریخ کاشت بر صفات ارتفاع بوته، قطر ساقه، تعداد شاخه جانبی، تعداد برگ، تعداد میوه، عملکرد تر و خشک میوه تاثیر معنی داری داشت. بیشترین غلظت کلروفیل (68/3 میلی گرم در گرم وزن تر)، ارتفاع بوته (4/100 سانتی متر)، تعداد شاخه جانبی (1/3)، تعداد برگ (8/24 در بوته)، تعداد میوه (5/10 در بوته)، عملکرد تر میوه (4023 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد خشک (2632 کیلوگرم در هکتار) در دور آبیاری 8 روز یک بار به دست آمد. آبیاری 12 روز یک بار سبب کاهش 4/30، 7/21، 3/21 و 4/28 درصدی به ترتیب در قطر ساقه، طول میوه، قطر میوه و عملکرد خشک میوه نسبت به آبیاری 8 روز یک بار شد. بیشترین ارتفاع بوته (2/99 سانتی متر)، تعداد شاخه جانبی (5/2)، تعداد برگ (3/23 در بوته) و تعداد میوه (77/9 عدد در بوته) در تاریخ کاشت 14 خرداد حاصل شد. بیشترین عملکرد تر میوه (3644 کیلوگرم در هکتار) در تاریخ کاشت 28 خرداد به دست آمد. بر اساس نتایج، دور آبیاری 8 روز یک بار برای حصول حداکثر عملکرد میوه و برای کوتاه شدن طول دوره کشت در منطقه کرج، تاریخ کاشت 28 خرداد می تواند در تولید این گیاه مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: دور آبیاری، عملکرد تر میوه، قطر میوه، کم آبی
  • محمد جلالی، سید وحید اسلامی*، سهراب محمودی، احمد آئین صفحات 393-416
    اثر کشت مخلوط افزایشی سیب زمینی و کینوا و مدیریت علف های هرز بر رشد و عملکرد سیب زمینی طی آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در دو منطقه جیرفت و کهنوج مورد بررسی قرار گرفت. تیمارهای مدیریت علف های هرز عبارت بودند از شاهد: (بدون کنترل علف های هرز)، کاربرد علف کش پاراکوات (به میزان سه لیتر در هکتار) و وجین دستی در کرت اصلی و تیمارهای کشت مخلوط سیب زمینی: کینوا (5: 15، 20:5 و 5: 30 بوته در متر مربع) و کشت خالص سیب زمینی (5 بوته در متر مربع) در کرت های فرعی در نظر قرار گرفتند. بر اساس نتایج، حاصل از آزمایش، کشت مخلوط تاثیر معنی داری بر کاهش تراکم علف های هرز و افزایش ارتفاع بوته، تعداد برگ در بوته، شاخص سطح برگ، تعداد غده در بوته، عملکرد غده و عملکرد غده های بازارپسند داشت و با افزایش تراکم بوته کینوا در کشت مخلوط، روند افزایشی در ارتفاع بوته (1/9- 2/4 درصد)، تعداد برگ در بوته (6/16-9/7 درصد) و شاخص سطح برگ (7/12-6/5 درصد) سیب زمینی نسبت به تیمار کشت خالص سیب زمینی (شاهد) مشاهده شد. همچنین، وجین دستی تاثیر بیشتری بر کاهش تراکم علف های هرز (1/16 درصد) و افزایش تعداد برگ (7/3 درصد)، تعداد غده (4/9 درصد)، عملکرد غده (3/6 درصد) و عملکرد بازارپسند غده سیب زمینی (8/9 درصد) در مقایسه با تیمار علف کش پاراکوات داشت. بیشترین میانگین تعداد غده در هر بوته (5/7 عدد) در کشت مخلوط با تراکم 20:5 بوته در مترمربع به دست آمد که منجر به افزایش 1/7 درصدی در این شاخص نسبت به تیمار شاهد گردید. بیشترین میزان عملکرد غده (54/4 کیلوگرم در مترمربع) و غده بازارپسند سیب زمینی (01/4 کیلوگرم در مترمربع) در کشت مخلوط با تراکم 20:5 بوته در مترمربع تحت وجین دستی علف هرز در کهنوج به دست آمد که به ترتیب موجب افزایش 4/69 و 20 درصدی این شاخص ها نسبت به تیمار کشت خالص سیب زمینی بدون عمل وجین (شاهد) در همین منطقه گردید. در مجموع، بهترین نتایج در اثر اعمال کشت مخلوط سیب زمینی:کینوا با تراکم 20:5 بوته در مترمربع تحت عمل وجین دستی علف هرز در کهنوج حاصل گردید.
    کلیدواژگان: تعداد غده، علف کش، غده بازارپسند، وجین دستی علف هرز
  • عین الله حسامی*، محسن جهان، مهدی نصیری محلاتی، روزبه فرهودی، امین رضا جمشیدی، محمد معتمدی صفحات 417-433

    استفاده از گیاهان پیش کشت در بوم نظام های زراعی یکی از مهم ترین روش های جایگزین و پایدار برای حذف و یا کاهش مصرف علف کش ها می باشد. به منظور بررسی تاثیر بقایای گیاهان پیش کشت در کنترل علف های هرز و عملکرد ذرت رقم NS640، آزمایشی در سال های زراعی 95-1394 و 96-1395 انجام شد. این آزمایش در دو سال و دو مکان در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. دو مزرعه با خاک لومی رسی و لومی شنی به عنوان مکان و کشت چهار گونه زراعی قبل از ذرت شامل باقلا (Vicia faba L.) واریته شاخ بزی، گندم (Triticum aestivum L.) رقم چمران، کلزا (Brassica napus L.) رقم هایولا 401، گل کلم (Brassica oleraceae L.) هیبرید استدی و آیش به عنوان تیمارها بودند. تجزیه مرکب نتایج نشان داد که مقایسه تراکم و وزن خشک علف های هرز در تیمارهای مختلف گیاهان پیش کشت با آیش (بدون گیاه پیش کشت) نشان از پتانسیل بقایای گیاهان پیش کشت در کاهش و کنترل علف های هرز بود. کاهش تعداد علف های هرز در مزرعه لومی رسی در بقایای گیاهان پیش کشت باقلا، گندم، کلزا و کلم گل نسبت به آیش به ترتیب 22، 9، 10 و 29 درصد و در مزرعه لومی شنی به ترتیب 40، 48، 42 و 46 درصد برآورد شدند. وزن خشک علف هرز تحت تاثیر معنی دار بقایا گیاهان قرار گرفت، بقایای باقلا، گندم، کلزا و گل کلم به ترتیب باعث کاهش 54، 55، 43 و 65 درصدی وزن خشک علف هرز نسبت به آیش شدند. استفاده از بقایای باقلا، به عنوان یک گیاه پیش کشت، در خاک های لومی رسی و لومی شنی به ترتیب باعث افزایش 40 و 55 درصدی عملکرد دانه ذرت گردید. استفاده از بقایای گیاهان از طریق تجزیه بالاتر بقایای گیاهان پیش کشت در سال دوم و ایجاد حالت دگرآسیبی در خاک و اثر منفی بر روی شاخص های پویایی علف های هرز، می تواند نقش موثری در بهبود رشد ذرت و افزایش بهره وری نظام کشت داشته باشد.

    کلیدواژگان: بقایای گیاهان پیش کشت، بافت خاک، علف های هرز، عملکرد
  • محمدعلی باقری پور، حسین حیدری شریف آباد*، احمد مهربان، حمیدرضا گنجعلی صفحات 435-449

    بررسی و تعیین عوامل محدود کننده عملکرد دانه گندم و سهم هریک از آنها در ایجاد خلاء عملکرد دانه، این مطالعه در شرق استان کرمان و در شهرهای بم، نرماشیر و فهرج در 15 مزرعه (هر شهر 5 مزرعه) در سال های زراعی 1397-1396 و 1398-1397 به صورت پیمایشی و بر اساس روش CPA  (Comparative Performance Analysis)  انجام شد. در این پژوهش، کلیه اطلاعات مربوط به عوامل مدیریتی، اقلیمی و صفات زراعی در هر یک از سه شهر بم، نرماشیر و فهرج (شامل 45 متغیر) اندازه گیری و ثبت شدند. رابطه بین عملکرد دانه گندم و کلیه متغیرهای مورد مطالعه با استفاده از روش رگرسیون چند گانه گام به گام بررسی شدند. برای عوامل مدیریتی و اقلیمی یک مدل تولید تعیین گردید. نتایج نشان داد بین عملکرد واقعی (عملکرد کشاورزان) و عملکرد پتانسیل (عملکرد قابل حصول) 98/2347 کیلوگرم در هکتار خلاء (فاصله) وجود دارد. میزان آبیاری، کود نیتروژن مصرفی، تراکم سنبله و تاخیر در کاشت به ترتیب 1/51 ،4/36 ،9/7 و5/4 درصد در ایجاد خلاء عملکرد نقش داشتند. در بین مزارع مورد بررسی مزرعه واقع در فیروزآباد فهرج با عملکرد دانه 6272 کیلوگرم در هکتار بالاترین عملکرد دانه و مزرعه واقع در دولت آباد فهرج با 1116 کیلوگرم در هکتار کمترین عملکرد دانه را به خود اختصاص دادند. باتوجه به نتایج این پژوهش به نظر می رسد با مدیریت صحیح مزارع و بهینه نمودن عوامل محدود کننده (میزان آبیاری، کود نیتروژن مصرفی، تراکم سنبله و تاخیر در کاشت) می توان عملکرد دانه گندم در مناطق بم، نرماشیر و فهرج را به میزان حدود 98/2347 کیلوگرم در هکتار نسبت به عملکردهای فعلی کشاورزان افزایش داد.

    کلیدواژگان: گندم، خلاء عملکرد، CPA، پتانسیل عملکرد، عملکرد واقعی
|
  • Gholam Behzad, Parisa Sheikhzadeh *, Nasser Zare, Mitra Rostami Pages 299-316
    To investigate the effect of foliar selenium nanoparticle applications on the agronomic and yield characteristics of winter oilseed rape, with three levels (0 (control), 25 and 50 mg.L-1) at two growth stages (6-8 leaves and 50% flowering) at the research farm station of the University of Mohaghegh Ardabili during 2018-2019 was studied. The results showed that the selenium nanoparticle applications increased the photosynthetic pigments and the relative water content (RWC) of the leaves significantly. Foliar spraying with 50 mg.L-1 selenium nanoparticle increased in the chlorophyll a and b and total chlorophyll content by 37.04, 44.51 and 39.68%, respectively, as compared to the control treatment. On the other hands, selenium nanoparticle application increased the plant height, number of branches and stem diameter via improving the photosynthetic pigments content and RWC of winter oilseed rape significantly. The biological yield, harvest index and seed oil content of 25 and 50 mg.L-1 of selenium nanoparticle treatments were significantly higher than those of the control. The foliar spraying of oilseed rape plants with selenium nanoparticle applications improved the grain yield throught increase in the number of pods per plant, the number of seeds per pod and the 1000 grain weight significantly. Thus, the highest improvement in the grain yield per unit area (about 34.16 %) was obtained with application of 50 mg.L-1 selenium nanoparticles in comparison with control treatment. In general, the application of 50 mg.L-1 selenium nanoparticles had a positive and significant effect on the physiological (photosynthetic pigments content and RWC) and agronomical characteristics at plants, as to the plant height, branches number, stem diameter, the number of pods per plant, the number of seeds per pod, the 1000-grain weight and seed oil content of winter rape.
    Keywords: Chlorophyll, Grain yield, Oilseed crop, selenium nanoparticles
  • Mahsa Mansouri, Mojtaba Alavi Fazel *, Abdolali Gilani, Shahram Lak, Mani Mojdam Pages 317-339

    To evaluate the effect of nitrogen rate and its split application on seed yield and nitrogrn use efficiency (NUE) of quinoa cultivars, experiments were performed during 2018-2019 and 2019-2020 growing seasons as factor split plot based on randomized complete block design with three repetitions at Khuzestan Agricultural and Natural Resources Research and Training Center Station. Experiment treatments were nitrogen fertilizer (0, 100, 200 and 300 kg.ha-1) as the main factor and four levels of split nitrogen fertilizer applications (50% basic + 50% six-leaf, 50% basic + 25% Six-leaf percentage + 25% mid-flowering, 25% basic + 50% six-leaf + 25% mid-flowering and 25% basic + 25% six-leaf + 50% mid-flowering) and three cultivars of quinoa (Gizat, Q26, Titicaca) as sub-plot. The results showed, SPAD, height plant, number of plant branches, number of panicules per area unit and seeds per panicule as influenced by nitrogen content × split × cultivare, interaction. The years× nitrogen rate×split application× cultivar intractions were significant on plant height, 1000 seed weight, seed yield, biological yields, harvest index and NUE. The highest seed yield under all different levels of nitrogen was related to cultivar Q26, in both years by the use of 200 kg of nitrogen, the highest seed yield in the first year belonged to at 25% base application + 50% at six-leaf stage+ 25% at mid-flowering stage and in the second year, to at 50% as base application+ 25% at six-leaf stage+ 25% mid-flowering stage. Highest NUE belonged to Gizal (52.8 g.kg-1) and Q26 (51.8 g.kg-1) cultvars from 200 kg.ha-1 nitrogen by split applications of 25% base + 25% at six-leaf stage+ 50% at mid-flowering stage, while in second year from 100 kg.ha-1 nitrogen. In general, climatic conditions and split application of fertilizer were effective roles in increasing the efficiency of nitrogen consumption. Thus by the use of proper management seed yield can be increased and the risk of its production decreased.

    Keywords: cultivar, Height plant, Nitrogen use efficiency, Photosynthesis, Seed per panicle
  • Kianoush Safari, Yousef Sohrabi *, Adel Siosemardeh, Shahryar Sasani Pages 341-361

    To investigate the effect of seed priming treatments on seed yield and it’s components in three bread wheat cultivars (Rijaw, Sardari and Karim) was studied under dryland condition at the Agricultural and Natural Resources Research and Education Center of Kermanshah during 2015-2016 and 2016-2017 growing season. The priming treatments consisted of gibberellic acid with 100 mg.L-1, 24-epiprasinolide 1 mg L-1, potassium chloride with 100 mmol L-1 and polyethylene glycol (PEG4000) with -2.3 and -2.9 bar, zinc sulfate 0.1 and 0.3%, 2 and 4 g urea L-1, ascorbic acid 100 mg L-1, hydropriming with distilled water and control (without seed priming). The highest percentage of crop ground cover was obtained with 39.9% of Sardari cultivar and 4 g urea L-1. The highest relative mean water content and flag leaf membrane stability index with 88.1 and 71.6% were related to Karim cultivar with 0.3% hydrated zinc sulfate treatment, respectively. The lowest mean rate of flag leaf water loss (30.6%) was obtained from Karim cultivar with zinc sulfate treatment of 0.3%. Two-year results showed that the highest mean seed yield (2801.4 kg.ha-1) belonged to Rijaw cultivar by seed priming treatment with 4 g.L-1 urea. The highest percentages of seed protein content by NIR method of Karim cultivar and treatments of urea with a concentration of 4 g.L-1 (12.32%), ascorbic acid (12.31%) and gibberellic acid (12.18%) with 100 mg.L-1 were obtained. In this study, based on the total measured traits of morphophysiological, yield and grain quality traits, nutient treatments of urea with a concentration of 4 g L-1, zinc sulfate with a concentration of 0.3% and ascorbic acid with a concentration of 100 mg.L-1 and potassium chloride 100 mmol L-1 were identified and recommended as appropriate and superior seed priming treatments.

    Keywords: Crop ground cover, Dryland, Membrane stability index, Seed yield, seed protein
  • Younes Mir *, Mashalah Daneshvar, Ahmad Ismaili, Hamed Khosravi Pages 363-376

    To investigate the effect of soluble salicylic acid and micronutrient elements on some of the biochemical and agronomic characteristics of rapeseed under water deficit conditions studied in a split factorial experiment based on a randomized complete block design with three replications at the Faculty of Agriculture, Lorestan University during 2016-2017 growing season. Water deficit was considered as the main factor with two levels (irrigation at 20 (control) and 70% of field capacity depletion), and combined treatments of two factors of foliar application of micronutrient elements (non-consumption and spraying at a concentration of 2 per thousand) and salicylic acid concentration of 0, 0.5, 1 and 1.5 mM) as the subplot. The results showed that the effects of water deficit and salicylic acid on all traits under study were significant. The results showed that triple interaction was also significant on catalase, peroxidase. proline, oil percent, seed yield and oil yield. The highest average oil percentage, seed and oil yield were 46.02%, 4424 and 2036 kg.ha-1 of the treatment combination (no stress+ solubility of 1.5 mm salicylic acid and concentration of 2 per thousand micronutrient fertilizer). The results of this study, based on the changes in the mean, showed that salicylic acid and micronutrient elements reduced the effect of water deficit in canola seedlings. In general, Based on the results of this study, it is recommended to reduce the negative effects of water deficit stress and produce proper seed yield, by using Ferti Mix Trio fertilizer and 1.5mM salicylic acid under water deficit conditions.

    Keywords: Catalase, oil percentage, peroxidase, Proline
  • Sahar Keyvan Rad, Hamid Madani *, Hossein Heidari Sharifabadi, Mojtaba Mahmoudi, Ghorban Nourmohamadi Pages 377-391

    To evaluate different irrigation regimes and planting dates on plant height, stem diameter, yield, and yield components of okra (Abelmoschus esculentus L.) a split plot experiment based on randomized complete blocks with three replications was conducted in Karaj during 2017 growing season. Experimental treatments were irrigation intervals (8, 10 and 12 days) as a main plot, and planting dates with three levels (4th, 18th of June and 2th July) as a sub-plot. The results of analysis of variance showed that the main effect of irrigation interval was significant on all traits under study. Planting date treatment had a significant effect only on plant height, stem diameter, number of plant branches, number of plant leaves, number of fruits, fresh fruit yield and dry fruit yield. The interaction of irrigation interval treatment and planting date had no significant effect on the trails under study. The highest chlorophyll concentration (3.68 mg.g-1 FW), plant height (100.4 cm), number of branches (3.1), number of leaves per plant (24.8), number of fruits per plant (10.5) and fresh fruit yield (4023 kg.ha-1) were belonged to the irrigation interval of 8 days. Irrigation interval of 12 days decreased by 30.4, 21.7, 21.3 and 28.4 % in stem diameter, fruit length, fruit diameter and dry fruit yield, compared to irrigation interval of 8 days interval, respectively. The highest plant height (99.2 cm), number of branches (2.5), number of leaves per plant (23.3) and number of fruits (9.77) were observed of June 4th planting date. The highest fruit yield was obtained in June 18th planting. Based on the results obtained it can be concluded that irrigation interval of 8 days is recommended to achieve maximum fruit yield and to shorten the length of growing period, saving in water consumption and maximum yield performance in the Karaj region, the date of 18th June is recommended.

    Keywords: Fresh fruit yield, fruit diameter, Irrigation interval, Water deficit
  • Mohammad Jalali, Seyed Vahid Eslami *, Sohrab Mahmoodi, Ahmad Aein Pages 393-416
    To evaluate the additive effect of intercropping of potato and quinoa, and weed management on yield and quantitive traits of potato, this study was conducted in a split plot experiment based on randomized complete block design (RCBD) with four replications at Jiroft and Kahnooj regions. Weed management treatments (control, without controlling weeds), paraquat herbicide (3 liter per hectare) and manual weeding, were considered as the main plot, and additive intercropping patterns (potato: quinoa in density levels of 5:15, 5:20 and 5:30 plants.m-2) and potato sole cropping (5 plants.m-2) were assigned to sub-plots. Based on the results, intercropping cultivation had significant effects on reducing weed densities and increasing plant height, leaves number per plant, leaf area index, tuber number per plant, tuber yield and marketable tuber yield. Increased densities of quinoa in intercropping cultivation caused an enhancing trend in potato plant height (4.2-9.1 %), leaves number per plant (7.9-16.6 %) and leaf area index (5.6-12.7 %) as compared to potato sole cropping treatment (control). Manual weeding, also decreased in weed density (16.1 %), and increased leaves number per plant (3.7 %), tuber number per plant (9.4 %), tuber yield (6.3 %) and marketable tuber yield (9.8 %) in comparison to that of paraquat herbicide treatment. The highest mean tuber number (7.5 number.plant-1) was observed in the 5:20 intercroping treatment, which resulted in 7.1% increase in the tuber number as compared with the control treatment. Highest tuber yield (4.54 kg.m-2) and marketable tuber yield (4.01 kg.m-2) were also obtained with the 5:20 intercroping treatment under manual weeding at Kahnooj region, and resulted in 69.4 and 20 % increases in tuber yield and marketable tuber yield respectively, as compared with the potato sole cropping without weeding (control treatment) in this region. Generaly, the best results were obtained in potato and quinoa intercropping with density of 5:20 plants.m-2 under manual weeding at Kahnooj region
    Keywords: herbicide, manual weeding, tuber marketable, Tuber number
  • Einollah Hesami *, Mohsen Jahan, Mehdi Nasiri Mahallati, Roozbeh Farhoudi, Amin Reza Jamshidi, Mohamad Moetamedi Pages 417-433

    The use of cultivated plants in the consecutive of cropping systems is one of the most important alternative and sustainable methods to eliminate or reduce the use of herbicides. To investigate the effect of crop residues on weed control and corn yield of NS640 cultivar, an experiment was conducted in 2015-2016 and 2016-2017 cropping years. This experiment was performed in two years and two places in a randomized complete block design with four replications. Two farms with clay- loamy and sandy-loam soil as a place and cultivation of four pre-corn crops including bean-branch (Vicia faba L.), wheat-Chamran (Triticum aestivum L.), rapeseed-Hayula 401 (Brassica napus L.), cabbage - Steady hybrids (Brassica oleraceae L.) and fallow were the treatments. Combined analysis of the results showed that the comparison of weed density and dry weight in different treatments of pre-cultivated plants with fallow (without pre-cultivated plants) showed the potential of pre-cultivated plant residues in reducing and controlling weeds. The reduction in the number of weeds in clay-loam field in the residues of bean, wheat, rapeseed and cabbage pre-cultivation plants compared to fallow were 22, 9, 10 and 29%, respectively, and in sandy-loam field 40, 48, 42 and 46%, respectively. Weed dry weight was significantly affected by crop residues. Bean, wheat, canola and cabbage residues reduced weed dry weight by 54, 55, 43 and 65% compared to fallow, respectively. The use of bean residues as a growing crop in clay-loamy and sandy-loam soils increased corn seed yield by 40 and 55%, respectively. The use of crop residues by higher decomposition of crop residues in the second year and creating a state of soil damage and a negative effect on weed dynamics indices can play an effective role in improving corn growth and increasing the productivity of the cultivation system.

    Keywords: Crop residues, Soil texture, Weeds, Yield
  • MohammadAli Bagheripour, Hosein Heydari Sharif Abad *, Ahmad Mehraban, HamidReza Ganjali Pages 435-449

    To investigate and determine the limiting factors of wheat grain yield and the contribution of each of these factors in creating wheat grain yield gap, this study was conducted based on the CPA method (comparison performance analysis) in the eastern part of Kerman. Fifteen farms in each at Bam, Narmashir and Fahraj cities, (5 farms in each city) studied for two years (2017-2018 and 2018-2019). In this study, all information related to management, climate and agricultural traits (including 45 variables) were measured and recorded. Using multiple regression method, the relationship between wheat yield and all variables were examined step by step. A production model was determined for management and climate factors. The results showed that there was a gap between the actual yield (farmers' yield) and the potential yield (attainable yield) of 2347.98 kg.ha-1. Irrigation rate, consumed nitrogen fertilizer, spike density and late planting were 51.1%, 36.4%, 7.9% and 4.5%, respectively, involved in creating yield gap. Among the farms studied, the farm located in Firoozabad Fahraj with 6272 kg.ha-1 seed yield had the highest seed yield and the farm located in Dolatabad Fahraj with 1116 kg.ha-1 had the lowest grain yield. According to this research, it seems that with proper management of farms and optimization of limiting factors (Irrigation rate, consumed nitrogen fertilizer, spike density and late planting) wheat yield in Bam, Narmashir and Fahraj regions can be increased by 2347.98 kg.ha-1 as compared to that of the current yields of the farmers, studied.

    Keywords: Actual yield, CPA, Wheat, Yield gap, yield potential