فهرست مطالب

پژوهش نامه اسلامی زنان و خانواده - سال نهم شماره 25 (زمستان 1400)

پژوهش نامه اسلامی زنان و خانواده
سال نهم شماره 25 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حمیدرضا حاجی بابایی، زهرا رضازاده عسگری، مهتاب عیدی* صفحات 9-37

    اشتغال زنان در تعریف امروزی، غالبا با ویژگی هایی از جمله انجام فعالیت در زمان مشخص، دریافت مزد در قبال ساعات کار و وجود فاصله با محل زندگی همراه است که از زمینه های بروز تزاحم در تکالیف و حقوق می باشد. برای حل تزاحم در اصوص فقه، مرجحاتی وجود دارد که فقیه کلیات آنها را اجتهاد می کند، اما از آنجا که تطبیق در مقام امتثال، برعهده مکلف است تشخیص تکلیف اهم همواره از دغده های زنان شاغل متشرع بوده است. پژوهش حاضر با رویکردی تکلیف محور باهدف شناسایی گونه های تزاحم اشتغال زنان با تکالیف مبتنی بر زوجیت و ارایه راهکارهای رفع تزاحم بر مبنای قاعده تقدیم انجام شد. بدین منظور منابع مکتوب در این موضوع به روش توصیفی- اسنادی بررسی و تحلیل گردید. براین اساس، با مقابل هم قرار دادن انواع چهارگانه اشتغال زنان از منظر احکام تکلیفی با شش تکلیف مبتنی بر زوجیت، در دو بستر اصلی جریان تزاحم واجب-واجب و مستحب-مستحب، 41 مورد تزاحم ممکن الوقوع شناسایی  و تکلیف اهم در هر یک معرفی گردید.

    کلیدواژگان: اشتغال زنان، تزاحم تکالیف، برون رفت از تزاحم، تزاحم اشتغال زنان با تکالیف مبتنی بر زوجیت
  • معصومه سادات فرحی، عبدالله امیدی فرد*، محمدعلی راغبی صفحات 39-63

    براساس فقه و قانون، زوجه می تواند برای دریافت مهریه از تمکین در برابر زوج امتناع ورزد. این حق در اصطلاح، حق حبس نامیده می شود و مبانی مشروعیت آن آیات، روایات، مبانی عقلی مثل قرابت نکاح با عقود معاوضی است. به دلیل تردید در معاوضی بودن نکاح، حق حبس به صورت محدود و فقط برای زوجه، باهدف ایجاد ضمانت اجرا برای دریافت مهریه مورد پذیرش است. امروزه این ابزار تضمین، به اهرم فشاری بر زوج تبدیل شده و سبب سوء استفاده زوجه گردیده است. آراء وحدت رویه 708  که با وجود عسر زوج تقسیط را مسقط حق حبس نمی داند و آراء 718 که قلمرو اعمال حق حبس را به مطلق وظایف زوجه گسترش داده است، شرایط زوج را دشوارتر نموده است. براین اساس، پژوهش حاضر باروش توصیفی- اسنادی و باهدف بازکاوی فقهی- حقوقی مبنای حق حبس در نکاح و اسباب سقوط، اسقاط و تعدیل آن  انجام شد. بدین منظور کلیه منابع مکتوب مربوطه بررسی و مورد تحلیل قرار گرفت و این نتیجه حاصل گردید که با فرض پذیرش عوضیت مهریه در برابر تمکین، می توان برای رعایت حال زوج، از قابلیت هایی که حق حبس به عنوان یک حق شخصی دارد، برای اسقاط یا تعدیل حق حبس استفاده کرد. همچنین برای جلوگیری از اعمال نامحدود حق حبس، باید قلمرو اعمال حق حبس و تاثیر عسر زوج بر حق حبس زوجه را در نظر گرفت که این موضوع به ویژه در مورد مهریه های سنگین پر اهمیت است.

    کلیدواژگان: فقه، حقوق، نکاح، مهریه، حق حبس
  • مریم نصرتی بیگ زاده*، حسین قمری کیوی، علی رضایی شریف، علی شیخ الاسلامی، لیلا رئیسی صفحات 65-93

    پژوهش حاضر با هدف کشف مولفه های ارتباطی زنانی چندنقشی دارای سلامت روان به روش کیفی از نوع تحلیل محتوای قراردادی انجام شد. جامعه آماری شامل زنان متاهل و شاغل ساکن تبریز بود که افراد نمونه به تعداد 22 نفر، باروش نمونه گیری هدفمند تا رسیدن به اشباع نظری در مصاحبه و با داشتن سه معیار تاهل، اشتغال با سابقه حداقل سه سال، داشتن حداقل یک فرزند و کسب نمره بالای متوسط از پرسش نامه سلامت روان انتخاب شدند. داده های پژوهش بااستفاده از مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته گردآوری گردید. تحلیل داده ها به روش کدگذاری انجام و سه مولفه ارتباطی اصلی با یازده مقوله شناسایی شد که عبارتند از: درون مایه سلامت اجتماعی با سه زیرمقوله (ارتباط با همسر، ارتباط با فرزندان، ارتباط با نهادها)؛ درون مایه سلامت شغلی با پنج زیرمقوله (نگرش شغلی، مسیولیت های شغلی، خلاقیت و نوآوری در کار، سرزندگی شغلی و روابط شغلی) و درون مایه سلامت معنوی با سه زیرمقوله (ارتباط با خدا، ارتباط با جهان هستی و ارتباط معنوی با افراد). مولفه های ارتباطی مستخرج از این پژوهش می تواند برای تهیه بسته ها و برنامه های آموزشی -درمانی زنان چندنقشی مفید باشد.

    کلیدواژگان: مولفه های ارتباطی، زنان چندنقشی، سلامت روان، مطالعه کیفی
  • طوبی شاکری گلپایگانی، لیلا بهرامی* صفحات 95-119

    حقوق خانواده، منبعث از ارزش های اخلاقی است و ارتباط عمیق قواعد حقوقی و موازین اخلاقی از اصول بنیادین نظام حقوقی اسلام است. ازاین رو، توجه به گزاره های اخلاقی مورد نظر شارع در ساحت خانواده در تدوین احکام، قوانین و قواعد حقوقی ضرورت دارد. پژوهش حاضر باهدف بررسی چگونگی تاثیر اصول کلان اخلاقی و حقوقی در ساحت روابط جنسی زوجین به روش توصیفی- اسنادی و با بهره گیری از منابع معتبر فقهی و قانونی متقدم و متاخر انجام شد. این پژوهش درصدد پاسخ به این پرسش مهم است که اصول کلان اخلاقی و حقوقی در حیطه روابط جنسی زناشویی و دست یابی زنان بر حقوق جنسی خود چه کاربردی دارد و آیا این اصول می تواند در بازتعریف حقوق جنسی زوجه موثر باشد؟ اطلاعات بررسی شده بر این نکته دلالت دارد که امر جنسی در اسلام، نظام مند بوده و به صورت جامع توجه و بررسی شده است که در پرتو نحوه تعامل اخلاق و حقوق، اصول کلان مشترک به عنوان اصول بنیادین و پیشاتشریعی در دست یابی به حقوق جنسی موثر است. نتایج نشان می دهد که اصول کلانی همچون عدالت، کرامت، حریم خصوصی و اصل آزادی، گزاره های مهم مشترکی هستند که می تواند روابط جنسی زوجین را از منظر اخلاق مورد بازخوانی قرار داده و حقوق جنسی زوجه را تبیین نماید.

    کلیدواژگان: اخلاق جنسی، روابط زناشویی، حقوق جنسی، اصول اخلاقی، اخلاق زیستی
  • آسیه شریعتمدار، شکرانه رهبری، مطهره وکیلی* صفحات 121-153

    پژوهش حاضر با هدف بررسی چالش های زنان در دوره گذار از نقش تجرد به زوجیت، به روش کیفی از نوع پدیدارشناسی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل زنان متاهل شهر تهران با گذشت حداقل پنج سال از دوره زوجیت ایشان بود. افراد نمونه به تعداد 13 نفر باروش نمونه گیری هدفمند تا رسیدن به اشباع داده ها در مصاحبه انتخاب شدند. اطلاعات پژوهش بااستفاده از مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته جمع آوری و با روش هفت مرحله ای کلایزی تجزیه و تحلیل شد. مضامین مهم استخراج شده از مصاحبه ها شامل 6 مضمون اصلی بود که عبارتند از: تغییر معیارهای قبل و بعد از ازدواج، ارتباط با همسر، ارتباط با خانواده ها، مدیریت تفاوت ها، مدیریت نقش ها و انعطاف پذیری در تغییر خود. مشاوران می توانند در مشاوره پیش از ازدواج و آموزش های آمادگی قبل از ازدواج از یافته های پژوهش حاضر در حل چالش های زنان در مرحله انتقال به زوجیت، بهره مند شوند.

    کلیدواژگان: چالش های زنان، زوجیت، دوره گذار از تجرد، گذار از تجرد به زوجیت
  • میثم کهن ترابی* صفحات 155-173

    در برخی منابع حدیثی و تفسیری روایاتی وجود دارد مبنی بر اینکه چون زن از مرد خلق شده است، همت زنان، معطوف به مردان و زینت و فساد در دنیاست. پژوهش حاضر با هدف اعتبارسنجی سندی و محتوایی این روایات به روش توصیفی- اسنادی و با بهره گیری از ابزار نقد سندی- متنی حدیث انجام شد. بدین منظور منابع اصلی مکتوب حدیثی و تاریخی در این موضوع بررسی شد و روایات مربوطه مورد کنکاش قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیشتر روایات مطروحه در این موضوع از نظر سندی، به دلیل رفع سند و یا ضعف و مجهول بودن راویان جزو روایات ضعیف است. خلقت زن از مرد موضوعی است که با آیات قرآن و روایات، متناقض است و با آموزه ‏های اسراییلی مطابقت دارد. با بررسی منابع تاریخی این احتمال تقویت می شود روایتی که همت زنان را زینت طلبی و فساد معرفی کرده‏ است، به شخص خاصی اشاره داشته که موجب برپایی جنگ جمل شده ‏است. اگر این احتمال نادیده گرفته ‏شود، به دلیل مغایرت آن با آموزه‏ های قرآنی و روایی و مخالفت سیاق کلام با سخن معصوم (ع) به گونه ‏ای که ذکر همت زنان در کنار همت درندگان و حیوانات از طرفی، و جدا کردن مومنان از صنف زنان از طرفی دیگر از معصوم (ع) استبعاد دارد، نمی ‏توان آن را به ایشان منتسب کرد.

    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، همت زنان، نقد حدیث، رکاکت معنوی، زینت طلبی، فسادانگیزی
  • شهره روشنی* صفحات 175-198

    نگرش به ازدواج از پیش بینی کننده های مهم رضایت پس از ازدواج است و مطالعه آن می تواند در درک زمینه ها و علل تاخیر ازدواج موثر باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش تعاملات زناشویی والدین و آموزش های آنان در زمینه ازدواج در پیش بینی نگرش فرزندان به ازدواج به روش غیرآزمایشی از نوع همبستگی انجام شد. جامعه آماری شامل دختران و پسران مجرد ساکن شهر تهران بود که از بین آنان 384 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه استاندارد نگرش به ازدواج، و پرسش نامه های محقق ساخته سنجش آموزش های والدین در زمینه ازدواج و زندگی زناشویی و سنجش رفتارهای والدین در تعاملات زناشویی گردآوری و با آزمون رگرسیون خطی چندمتغیره تحلیل شد. براساس نتایج، از بین متغیرهای مورد بررسی فقط رفتارهای مادر در تعاملات زناشویی، بر نگرش فرزند نسبت به ازدواج موثر است و افزایش مطلوبیت رفتارهای مادر، موجب نگرش مثبت تر فرزند به ازدواج می شود. براین اساس، با آگاهی بخشی به والدین و به ویژه مادران درباره نقش تاثیرگذار آنان در نگرش و عملکرد فرزندان در زندگی خانوادگی آینده و ارایه آموزش های لازم، می توان نقش آفرینی خانواده در ازدواج موفق فرزندان را تقویت نمود.

    کلیدواژگان: ازدواج فرزندان، نگرش فرزندان به ازدواج، تعاملات زناشویی والدین، آموزش
  • زینب طیبی* صفحات 199-227

    از آنجا که شبهات مطرح شده در باره پوشش زنان و مردان روبه گسترش است، شناخت علمی دیدگاه های مفسران در این باره تلاشی بایسته است. ازاین رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی حدود پوشش و نگاه در تفاسیر فریقین به روش توصیفی- اسنادی انجام شد. بدین منظور منابع مکتوب مربوطه مورد بررسی قرار گرفت و با ارایه ای نوین، منسجم و منطقی از پژوهش های گذشته درباره حجاب و استدلال بر دیدگاه فقها و مفسران درباره پوشش در آیات 59 سوره احزاب و آیات 30، 31 و60 سوره نور، حدود پوشش و نگاه در تفاسیر فریقین تحلیل و بررسی گردید. نتایج نشان داد که اصل وجوب پوشش مورد اجماع مفسران فریقین و از ضروریات دین است، ولی حدود پوشش میان فقها و مفسران فریقین مورد بحث و گفت وگو است. باوجود شهرت وجوب پوشاندن تمام بدن جز وجه و کفین، تفاسیر دیگری از وجوب پوشاندن همه بدن جز چهره، پوشاندن تمام بدن، پوشاندن تمام بدن جز وجه، کفین و پاها و پوشاندن زینت های ظاهری و ملازمه حدود پوشش و نگاه مطرح شده است.

    کلیدواژگان: حدود پوشش، حدود نگاه، آیات حجاب، تفاسیر فریقین
  • ابوالفضل حسام، محمد غلامعلی زاده کجو* صفحات 229-258

    پژوهش حاضر باهدف تبیین و تحدید مسیولیت مادر در مقابل اعمال زیان آور کودک در فضای سایبر، به روش توصیفی از نوع اسنادی انجام و اطلاعات پژوهش بابررسی و مطالعه منابع مکتوب در موضوع مربوطه جمع آوری و تحلیل شد. با بررسی های انجام شده در پژوهش های پیشین مشخص شد تاکنون مطالعه ایی با موضوع پژوهش حاضر انجام نشده است. یافته های پژوهش حاضر نشان داد که مطابق اصول فقهی- حقوقی، مادر در جایگاه یکی از والدین، واجد حق و تکلیف حضانت کودک است. رعایت این تکلیف محدود به محیط فیزیکی نیست و در فضای سایبر نیز باید اجرا شود؛ چراکه به موجب ماده 7 قانون مسیولیت مدنی، ممکن است مادر در قبال اعمال زیانبار کودک، مسیول شود. با لحاظ شرایط ویژه مادر ازجمله نداشتن ولایت قانونی بر کودک، تلاش وی برای امرار معاش (در فرض نبود همسر)، دانش کمتر برخی بانوان از فضای سایبر در قیاس با آقایان و نیز شرایط و ویژگی های خاص این فضا، به نظر می رسد که تعدیل مسیولیت مادر در قبال اعمال زیانبار کودک در فضای سایبر منطقی و لازم است. همچنین نتایج پژوهش نشان داد که حکم به مسیولیت به میزان تقصیر مادر در فرض همراهی همسر با او و نیز لحاظ شرایط خاص مادر و فضای سایبر، در احراز تقصیر مادر، با اصول و قواعد فقهی و حقوقی سازگار بوده و قابل پیشنهاد است.

    کلیدواژگان: مسئولیت مدنی مادر، اعمال زیان آورکودک، سایبر، تقصیر
  • سید علی موسوی، مطهره اختری صفحات 259-286

    امروزه مناصب سیاسی و حکومتی از تنوع گسترده‌ای برخوردار است که از رهبری و زعامت عامه تا ریاست جمهوری و وزارت و سرپرستی استان‌ها را در برمی ‌گیرد. بسیاری از فقیهان و صاحب‌نظران با استناد به نصوص دینی، ذکورت را شرط ولایت و ریاست دانسته و تصدی مناصب حکومتی توسط بانوان را مشروع نمی‌دانند. پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی از نوع ‌اسنادی مهم ترین دلایل مطرح شده از سوی فقها و اندیشمندان فقه‌سیاسی در این زمینه را واکاوی نموده و به بررسی تطبیقی آن با مناصب حکومتی و اجتماعی در نظام جمهوری اسلامی پرداخته است. با بررسی انجام شده در منابع مکتوب مربوطه، این نتیجه حاصل شد که شرط ذکورت در ولایت و رهبری، مورد پذیرش اکثر فقهای اهل سنت است و در میان فقهای شیعه نیز -جز برخی از معاصران- کسی با آن مخالف نیست. ریاست جمهوری، ریاست قوه قضاییه و فرماندهی عالی نظامی از مصادیق آشکار ولایت و امارت است که بانوان نمی ‌توانند عهده‌دار آن باشند، اما در شمول ادله نسبت‌به وزارت تردید وجود دارد و تصدی منصب وزارت جز در مورد تزاحم، ضرورت و یا مصالح خاص، جایز نیست.

    کلیدواژگان: مناصب زنان، ریاست، وزارت، مناصب حکومتی زنان، شرط ذکورت
|
  • HamidReza Haji Babaei, Zahra Rezazadeh Asgari, Mahtab Eidi * Pages 9-37

    As today's definition, female employment is often described with some characteristics such as performing activities just at a certain time, getting wages for working hours, and existing a distance between workplace and living place, which causes conflicts between the duties and rights. In the principles of jurisprudence, there are some preferences for solving the conflicts which their generalities are deduced by a jurist, but since compliance in the position of obedience is the responsibility of the obliged person, finding out the most important duty has always been one of the concerns of employed women adhering to Sharia. This study with a duty-based approach was conducted with the aim of identifying the types of conflict between women's employment and marital-based duties and suggesting conflict solutions according to the rule of Taghdim; thus, the related written sources were analyzed with a descriptive-documentary method. Therefore, 41 possible conflicts were identified and the most important duty was introduced for each one by matching the four types of women's employment in terms of obligation rules with the six marital-based duties under the two main contexts of the flow of obligatory-obligatory conflict and recommended-recommended conflict.

    Keywords: women's employment, conflict of duties, conflict solution, conflict between women's employment, marital-based duties
  • Masoumeh Sadat Farahi, Abdollah Omidifard *, MohammadAli Raghebi Pages 39-63

    According to jurisprudence and law, the wife can refuse to obey the husband to get marriage portion. This right is so-called the right to retention and the verses, narratives, and rational foundations, like the proximity of the marriage to the commutative contracts, are its legitimacy. Because there is a doubt whether the marriage is commutative or not, the right to retention is limited, and it is acceptable just for the wife having the purpose of creating an executive guarantee for getting the marriage portion. Nowadays, this guarantee becomes a pressure tool against the husband and it is misused by the wife. Based on procedural unity vote 708 that, in spite of husband's hardship, the rule to instalment is not amount to reject wife's right to retention, and based on procedural unity vote 718 that extends the realm of exercise of the right to retention to wife's duties absolutely, husband's conditions become harder; thus, this study aimed to jurisprudentially-legally seek the basis of the right to retention in marriage and the causes of termination, abortion, and its adjustment by a descriptive-documentary method. Therefore, all related written sources were analyzed and it is concluded that if the marriage portion is exchangeable with the obedience, for respecting the husband, the capabilities of the right to retention as a personal right can be used for its abortion or adjustment. Moreover, for preventing the unlimited exercise of the right to retention, the two topics of the realm of exercise of the right to retention and the effect of husband's hardship on wife's right to retention should be taken into consideration. That will be the most important issue in the matter of big marriage portions.

    Keywords: jurisprudence, law, Marriage, marriage portion, right to retention
  • Maryam Nosrati Beigzadeh *, Hussein Ghamari Givi, Ali Rezaei Sharif, Ali Sheikholeslami, Leila Raeisi Pages 65-93

    This qualitative research was conducted with the aim of discovering the communication components of multi-role women with mental health via the conventional content analysis method. The population included married and employed women living in Tabriz. The sample of 22 was purposefully selected, based on the theoretical saturation of the interview and having three criteria of marriage, at least three years of work experience, and at least one child, and getting a score more than average in the questionnaire of mental health. The data were gathered using the in-depth semi-structured interviews. Coding the data concluded that there were three following main communication components and eleven categories: social health theme and three categories (communication with spouse, communication with children, and communication with institutions); occupational health theme and five categories (work attitude, work responsibilities, innovation at work, work vitality, and work communications); and spiritual health theme and three categories (communication with God, communication with the universe, and spiritual communication with people). The extracted communication components can be useful to produce educational-therapeutic packages and programs for multi-role women.

    Keywords: communication components, multi-role women, mental health, Qualitative research
  • Touba Shakeri Golpayegani, Leila Bahrami * Pages 95-119

    The family's rights is rooted in moral values and the deep relationship between legal rules and moral standards is among the basic principles of Islamic legal system; thus, paying attention to jurists' moral statements in legislating in the matter of the family is necessary. The present study aimed to investigate how the general moral-legal principles have an effect on couples' sexual relations with a descriptive-documentary method using earlier and later valid jurisprudential-legal sources. The main question is as follows: what is the use of the general moral-legal principles in marital sexual relations and women's achievement in their sexual rights, and can these principles have an effect on the redefinition of wife's sexual rights? According to the reviewed information, in Islam, a sexual issue is systematic, and it is totally confirmed that, in the light of the interaction between ethics and law, the general shared principles, as basic and pre-legislative ones, have effect on achieving the sexual rights. The results showed that the general principles such as justice, dignity, privacy, and freedom, are the important shared statements that can reread couples' sexual relations from the view of ethics and explain wife's sexual rights.

    Keywords: sexual ethics, marital relations, sexual rights, moral principles, bioethics
  • Asieh Shariatmadar, Shokraneh Rahbari, Motahareh Vakili * Pages 121-153

    The present research aims to study the women’s challenges in the transition period from the celibacy to matrimony roles. The research method was qualitative and phenomenological. Data were collected through semi-structured in-depth interviews. The society included women who have been married at least for five years. Sampling was performed purposefully and interviews continued until data saturation. The number of participants was 13. The method of data analysis was Colaizzi's seven-step method. By asking the participants' challenges, important themes were extracted and coded. The main themes of the research were "Criteria changing before and after marriage", "Relationship with spouse", "Relationship with families", "Differences management", "Roles management" and "Flexibility in self-change". Given the themes of women's challenges in the transition to marriage, counselors can use the findings of this study in premarital counseling and premarital training.

    Keywords: women's challenges, being married, transition period from being single to being married
  • Meisam Kohan Torabi * Pages 155-173

    In some Hadith and interpretive sources, according to some narratives, because women were created from men, women's effort is focused on men and causes decoration and corruption in the world. The present study was conducted with the aim of the documentary-content validation of these narratives with a descriptive-documentary method applying a documentary-textual critique tool of Hadith; thus, the main related written sources about Hadith and history were reviewed, and the related narratives were examined. The results demonstrated that most of the related narratives are documentarily weak due to the elimination of documents, and/or the weakness and ignorance of the narrators. The women's creation from men is an issue that is contrary to the Quranic verses and narratives, and it is consistent with Israeli teachings. Reviewing the historical sources reinforces the probability that the narrative which considers women's effort as decoration and corruption points at a specific person who caused Jamal war. If this probability is ignored, it cannot be attributed to an innocent; because of its opposition to the Quranic and narrative teachings, and the opposition of its context to the innocents' speech, so that it is unlikely that the innocents mention women's effort alongside predators' and animals' effort, on the one hand, and separate believers from women, on the other hand.

    Keywords: Validation, women's effort, Critique of Hadith, spiritual vulgar, decoration, corruption
  • Shohreh Roshani * Pages 175-198

    The attitude to marriage is one of the most important predictors of satisfaction after marriage and studying it can clarify the contexts and causes of marriage delay. This research aimed to investigate the role of parents' marital interactions and their marriage-related education in the prediction of children's attitude to marriage with a non-experimental correlation method. The population included single girls and boys in the city of Tehran and 384 people were selected by the multistage sampling. The data were gathered by the standard questionnaire of attitude to marriage, and the researcher-made questionnaires of assessment of parent's marriage-related education and assessment of their marital interactions. They were analyzed by the multivariate linear regression test. According to the results, among the variables, just mothers' marital interactions influence children's attitude to marriage and the increase in its desirability leads to a better children's attitude to marriage. Therefore, by informing the parents, especially the mothers, about their effective role in children's attitude and performance in the future family life, and by providing necessary education, the family role in children's successful marriage can be increased.

    Keywords: children's marriage, children's attitude to marriage, parent's marital interactions, Education
  • Zeinab Tayebi * Pages 199-227

    As proposed suspicions about women's and men's covering are extending, it is necessary to scientifically get knowledgeable about interpreters' views; thus, this study was conducted with the purpose of investigating the limits of covering and look from the view of Sunni-Shia interpretations using a descriptive-documentary method. Therefore, the related written sources were examined, and the limits of covering and look from the view of Sunni-Shia interpretations were analyzed by coherently and logically reviewing the previous studies on Hijab and jurists' and interpreters' views about the covering in the verse 59 of Surah Ahzab, and the verses 30, 31, and 60 of Surah Noor. The results showed that the obligation of covering is accepted by all Sunni-Shia interpreters and is one of the necessities of religion, but the limits of covering is a controversial issue among Sunni-Shia interpreters. Despite the reputation of obliging to cover the whole body except the face and hands, other interpretations mention that it is an obligation to cover the whole body except the face, cover the whole body, cover the whole body except the face, hands, and feet, and cover the exterior ornaments alongside the limits of covering and look.

    Keywords: limits of covering, limits of look, Hijab verses, Sunni-Shia interpretations
  • Abolfazl Hesam, Mohammad Gholamalizadeh Kajou * Pages 229-258

    The present research tried to explain and limit maternal civil liability for harmful acts of the child in cyberspace with a descriptive-documentary method. The data were gathered via reviewing the related written sources. Analyzing the previous studies indicated that there is no study with the same topic. The findings showed, according to the jurisprudential-legal principles, the mother in the position of one of the parents has the right and duty of custody of the child. This duty is not limited to the physical environment, it also consists of the cyberspace; because, based on Article 7 of the Civil Liability Law, the mother may become liable for harmful acts of the child. It seems that the adjustment of maternal liability for harmful acts of the child in the cyberspace is logical and necessary, due to maternal special conditions, such as lack of legal guardianship over the child, making a living (in the absence of the spouse), less knowledge of the cyberspace in comparison with men, and the particular conditions of the cyberspace. In addition, the ruling on the maternal liability to the extent of her negligence, in assuming that her husband is accompanied by her, as well as her special conditions and the cyberspace, is consistent with the jurisprudential-legal principles and can be recommended.

    Keywords: maternal civil liability, harmful acts of the child, Cyberspace, negligence
  • Seyed Ali Seyed Mousavi *, Motahareh Akhtari Pages 259-286

    Today, there are different governmental positions in the range of the leadership of nation to presidency, ministry, and the supervision of provinces. Many jurists and experts, based on religious narratives, believe that masculinity is a condition of guardianship and presidency, and forbid women to get governmental positions. This descriptive-analytical research tries to analyze the most important reasons mentioned by jurists and experts of political jurisprudence with a documentary method, and to compare the findings with governmental and social positions in the Islamic Republic of Iran. After reviewing the related written sources, we concluded that the condition of masculinity in guardianship and leadership is accepted by the majority of Sunni jurists and many Shiite jurists except some contemporary ones. The presidency, the chairmanship of the judiciary, and the supreme of military command are the obvious examples of guardianship and leadership that women are not allowed to be responsible for; but there is a doubt about its implication regarding the ministry and getting a ministerial position is not also allowed except in the cases of conflict, necessity, and/or special interests.

    Keywords: women's positions, presidency, ministry, women's governmental positions, condition of masculinity