فهرست مطالب

Journal of Money & Economy
Volume:16 Issue: 4, Fall 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/09/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • الدار صداقت پرست، سیاوش گلزاریان پور*، وحید حاجی زاده صفحات 417-446

    دارایی های نقد، همانند آب حیات برای بانک ها هستند. اگر چه حفظ نقدینگی به این علت که چنین دارایی هایی کم ترین میزان سودآوری را دارد، مانع ایجاد سود بیشتر می شود،  اما هدف بانک ها  از نگهداری دارایی نقد آنست که بتواند عملیات های روزانه خود را مدیریت کنند و جریان های نقدی غیرمنتظره را پوشش دهند. از این رو، مدیریت نقدینگی یکی از بزرگترین چالش هایی است که بانک داری با آن روبروست. بر اساس ادبیات تجربی نیز رابطه قطعی بین نقدینگی و سود آوری مشاهده نمی شود. هدف این تحقیق تحلیل اثرات نامتقارن نگهداری دارایی های نقد توسط بانک های تجاری بر سودآوری آنها است. در کنار مرور دقیق نظریه های متناقض و شواهد تجربی، یک مدل اقتصاد سنجی  تصریح شده است تا اثرات غیرخطی نقدینگی بر عملکرد بانک بررسی شود. مدل پیشنهادی برای نمونه ای از بانک های تجاری ایران در طول سال های 2006 تا 2018 مورد آزمایش قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که رابطه غیرخطی همانطور که بوردلو و گراهام (2010) پیشنهاد کرده اند، U معکوس نیست. و همچنین نشان دهنده تاثیر مثبت و شتاب دهنده نقدینگی است. که به احتمال زیاد این رابطه ناشی از سطح پایین دارایی های نقدی است که توسط بانک های ایرانی نگهداری می شود.

    کلیدواژگان: نقدینگی، سودآوری، رابطه غیرخطی، بانک های تجاری
  • اعظم احمدیان*، مهدی قاسمی علی آبادی صفحات 447-476

    حاکمیت شرکتی بانک ها از مهمترین ساختارهای مورد نیاز بانک ها برای حفظ سلامت و ثبات بانک ها است که مهمترین نقش را در مدیریت ریسک بانک ها می تواند داشته باشد. در این مقاله اثر حاکمیت شرکتی بر مدیریت ریسک نقدینگی، مدیریت ریسک اعتباری و مدیریت ریسک کل بانک ها بررسی شده است.به همین منظور از معیارهای .اثر بخشی هیات مدیره، شفافیت و پاسخگویی برای اندازه گیری حاکمیت شرکتی استفاده شده است. برای اندازه گیری مدیریت ریسک نیز از رویکرد نسبت های مالی استفاده شده است. دوره زمانی مورد بررسی 2006-2018 بوده است. علاوه بر معیارهای حاکمیت شرکتی از سایر متغیر های توضیحی اثرگذار بر مدیریت ریسک بانک ها نیز استفاده شده است. سایر متغیرهای اثرگذار براساس ادبیات تجربی و معنی داری متغیرها  انتخاب شده اند. دراین مقاله ضمن انجام دادن آزمون ریشه واحد و همجمعی و اطمینان از وجود رابطه بلندمدت بین متغیرهای نا مانا، از آزمون f limmer برای اطمینان از امکان تخمین مدل به روش پانل استفاده شده است. با توجه به اثرگذاری مدیریت ریسک دوره گذشته بانک ها بر مدیریت ریسک دوره جاری، این متغیر نیز به عنوان یک متغیر توضیحی وارد مدل شده است. به همین دلیل از روش GMMبرای برآورد مدل های مورد نظر مقاله استفاده شده است. با توجه به اهمیت اندازه بانک ها در اثر حاکمیت شرکتی بر مدیریت ریسک بانک ها، اثر حاکمیت شرکتی در بانک ها با اندازه بزرگ و کوچک نیز بر مدیریت ریسک بانک ها بررسی شده است. نتایج بررسی بیانگر این است که رعایت معیارهای حاکمیت شرکتی، اث رمثبت بر مدیریت ریسک بانک ها دارد. اما به دلیل ضعف حاکمیت شرکتی در بانک های بزرگ، اثر حاکمیت شرکتی در بانک های بزرگ اثر منفی بر مدیریت ریسک بانک ها دارد.

    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، مدیریت ریسک، GMM اندازه بانک ها
  • صدیقه سلطانی*، نعمت فلیحی، ازاده محرابیان، حسین امیری صفحات 477-500

    هدف از این مطالعه تاثیر شوک های مالی و پولی بر متغیرهای کلان اقتصادی با تاکید بر نقش واسطه ای بانک ها می باشد. برای این منظور، یک مدل تعادل عمومی پویای تصادفی کینزی جدید (DSGE) با بخش های مالی و بانکی برای ایران طراحی، مقداردهی و شبیه سازی شده است. نتایج مدل شبیه سازی شده بیانگر این واقعیت است که تیوری شتاب دهنده مالی در اقتصاد ایران صادق است. همچنین بر اساس توابع ضربه واکنش، نقش واسطه ای بانک ها مورد تایید قرار گرفت. به عبارتی حضور بانک ها در اقتصاد موجب افزایش اثرگذاری سیاست های اقتصادی بر شاخص های کلان اقتصادی می گردند. بر این اساس به منظور کنترل آثار شوک های اقتصادی بر عملکرد بانک ها پیشنهاد می شود، سیاست گذار پولی به اهمیت نقش بازارها و عوامل مالی در مکانیسم انتقال و شدت اثرگذاری سیاست پولی توجه نماید. از طرفی با توجه به قوانین و مقررات دستوری در تعیین نرخ بهره و عدم بهینه یابی نرخ بهره توسط بانک ها پیشنهاد می شود بانک ها سعی در توسعه خدمات کارمزدی و غیربهره ای نسبت به درآمدهای مشاع اقدام نمایند تا بتوانند در مقابل شوک های اقتصادی واکنش مناسبی داشته باشند.

    کلیدواژگان: سیاست پولی، شوک مالی، شتاب دهنده مالی، مدل DSGE
  • سید شمس الدین حسینی، اسماعیل حافظی* صفحات 501-532

    انقلاب فناوری جهان امروز را درنوردیده است و در عرصه بانکداری به ویژه بانکداری الکترونیکی به وضوح دیده می شود. بانکداری الکترونیکی دارای ابعاد، معیارها و مولفه های متعددی است که قضاوت در خصوص پیشرفت هریک از ابعاد آن به صورت جداگانه با دشواری و تورش همراه است. هم چنین کمبود منابع اطلاعاتی جامع در این زمینه وجود دارد. لذا معرفی یک شاخص ترکیبی جهت ارزیابی دقیق پیشرفت آن اجتناب ناپذیر است. در این پژوهش به ایجاد شاخص اندازه گیری پیشرفت بانکداری الکترونیکی پرداخته ایم که به زیرساخت ها و ابزارهای حوزه بانکداری الکترونیکی توجه دارد و دارای پنج بعد زیرساخت های فنی و ارتباطی؛ خدمات، زیرساخت های فرهنگی-آموزشی، امنیت و نظارت، و زیرساخت های قانونی-مقرراتی است. هم چنین بررسی پیشرفت بانکداری الکترونیکی در یک بانک یا کشور و مقایسه آن در بین بانک ها یا کشورها دارای چندین کاربرد است. این پژوهش با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی، به ایجاد یک شاخص ترکیبی جهت اندازه گیری پیشرفت بانکداری الکترونیکی منتهی می شود که توانایی تحلیل نقاط ضعف و قوت آن را نیز دارد. شاخص پیشرفت بانکداری الکترونیکی عددی بین صفر تا یک را تولید می کند. هرچه این عدد بزرگ تر باشد، نشان دهنده بانکداری الکترونیکی قوی تری است.

    کلیدواژگان: بانکداری الکترونیکی، انقلاب فناوری، شاخص ترکیبی، تحلیل سلسله مراتبی
  • نرگس حاجی ملا درویش* صفحات 533-554

    این مقاله به بررسی تاثیر فاصله میان نتایج بخت آزمایی ها بر رفتار ریسکی و شکل توابع مطلوبیت و وزنی احتمال می پردازد. داده های آزمایشگاهی که قبلا مورد بررسی قرار گرفته اند، اثر فاصله قابل توجهی در دامنه برد نشان می دهند. در مقایسه با بخت آزمایی ها با فاصله کم میان نتایج، بخت آزمایی ها با فاصله زیاد میان نتایج منجر به ریسک گریزی بیشتر برای احتمالات زیاد برد و افزایش ریسک پذیری برای احتمالات کم برد می شوند. از اینرو، بررسی ها تحت نظریه چشم انداز تجمعی انجام می شود که به تاثیر صورت بندی احترام می گذارد و نگرش های ریسکی را با توجه به احتمالات و نتایج توصیف می کند. فرض می شود که معادل مطمین های بخت آزمایی ها توسط نظریه چشم انداز تجمعی بدست آمده اند. به منظور تخمین پارامترهای نظریه با استفاده از روش حداکثر درستنمایی، جزء خطای مرسوم اضافه شده است.  نظریه چشم انداز تجمعی در توضیح اثر فاصله ناتوان است زیرا پارامترهای آن نمی توانند توضیح دهنده رفتار میانگین باشند. با در نظر گرفتن ناهمگونی، یک مدل مختلط دو جزیی نشان می دهد که پارامترهای رفتاری تقریبا 25 درصد از نمونه می توانند مسیول تفاوت های مشاهده شده در ریسک گریزی نسبی باشند. این نتایج یافته های قبلی سوگیری تجمیع در ارتباط با مدل های بنگاه نماینده را تایید می کند. علاوه بر این، نتایج حاصله دلالت هایی برای طراحی مطالعات آزمایشگاهی دارد زیرا فاصله بین نتایج بخت آزمایی برای تضمین انحنای توابع مطلوبیت مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: اثر فاصله، نظریه چشم انداز تجمعی، تصمیم گیری تحت ریسک، مدل مختلط محدود
  • احمد کنشکا ظهور*، عبادالله عباد، نبیلا راشد صفحات 555-568

    سرمایه گذاری مستقیم خارجی به عنوان عامل اصلی ادغام و تلفیق اقتصاد جهانی،، فرصت های شغلی، سرمایه گذاری و دانش تجاری که برای رشد اقتصادی نیاز است، تلقی می شود. مقاله حاضر سعی دارد تا با استفاده از داده های سری زمانی برای دوره 2019-2007 سهم سرمایه گذاری مستقیم خارجی در رشد اقتصادی افغانستان را پیدا کند. تولید ناخالص داخلی 'GDP' به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شده، در حالیکه سرمایه گذاری مستقیم خارجی 'FDI'، تجارت 'Trd'، تورم 'InfR' و نرخ بهره واقعی 'IntR' به عنوان متغیر های مستقل در نظر گرفته شده اند تا رگرسیون بالای تولید ناخالص داخلی انجام گیرد. روش آزمایش سهم این متغیرها در اقتصاد افغانستان به روزش حد اقل مربعات 'OLS' محدود شده است. بمنظور معلوم نمودن مانایی بودن متغیر ها از آزمون افزوده شده دیگی-فولر 'ADF'استفاده صورت گرفته است، در حالیکه از یکپارچه سازی 'Johansen test for Co-integration' ، علیت گرنجر 'Granger-causality' و مدل تصحیح خطا 'VECM'برای بدست آوردن پیوند های دو طرفه بین متغیر ها استفاده شده است و معلوم گردیده که رابطه دراز مدت میان متغیرها وجود دارد. ما از داده های سالانه شاخص های بانک جهانی و صندوق بین المللی پول برای افغاسنان استفاده کردیم. یافته های تحقیق نشان می دهند که تاثیرات سرمایه گذاری مستقیم خارجی و تجارت بالای عملکرد اقتصادی افغانستان در کوتاه مدت حاوی ضریب معنی دار و منفی بوده، در حالیکه در دراز مدت به استثنای تورم که دارای رابطه معنی دار و اثر منفی بالای اقتصاد بوده، سایر متغیر ها دارای رابطه معنی دار و اثر مثبت بالای اقتصاد افغانستان تثبیت گردیده و به وطور قابل توجهی در رشد اقتصادی نقش دارند. این مقاله پیشنهاد می کند که سیاست دقیق برای جذب سرمایه گذاری مسقیم خارجی، موازی با دانش فنی و فن آوری اعمال گردد.

|
  • Eldar Sedaghat Parast, Siavash Golzarian Pour*, Vahid Hajizadeh Pages 417-446

    Liquid assets are critical for banking operations. They guarantee avoiding liquidity risk and widens managerial decision options to invest in emerging profitable projects; however, holding extra liquidity entails opportunity costs. Accordingly, empirical literature does not provide a conclusive relationship between liquidity and profitability. The purpose of this research is to analyze the asymmetric effects of holding liquid assets by commercial banks on their profitability. Parallel to a detailed review of contradicting theories and empirical evidence, we have developed an econometric model to capture the nonlinear effects of liquidity on performance. The proposed model is tested for a sample of seven listed Iranian commercial banks during 2006-2018 by Arellano-Bond dynamic panel-data estimation. We found that the nonlinear relationship, if any, is not an inverse U as Bordeleau and Graham (2010) suggested. Results show a positive (holding more liquid assets increases the profitability of Iranian banks), and even an accelerating effect for liquidity, likely due to the low level of liquid assets maintained by Iranian banks.

    Keywords: Liquidity, Profitability, Non linearity, Commercial banks
  • Azam Ahmadyan*, Mehdi Ghasemi Ali Abadi Pages 447-476

    Corporate governance of banks is one of the most important structures required by banks to maintain the health and stability of banks, which can play an important role in managing banks' risk. This paper examines the effect of corporate governance on liquidity risk management, credit risk management, and total bank risk management. We used board structure effectiveness, transparency, and responsibility as corporate governance indicators. The financial ratio approach is also used to measure risk management. The period under review was 2006-2018. In addition to corporate governance criteria, other explanatory variables affecting banks' risk management have also been used. This paper used the performing unit root, cointegration, and F-Limmer tests to ensure panel estimation. Given the impact of past banks' risk management on current risk management, this variable has also been modeled as an explanatory variable. For this reason, the GMM method has been used to estimate the models in question. Given the importance of bank size in corporate governance on bank risk management, Banks are divided into large and small groups, so the effect of corporate governance in large and small banks has also been investigated on bank risk management. The results show that compliance with corporate governance criteria positively affects banks' risk management. However, due to weak corporate governance in large banks, corporate governance in large banks hurts bank risk management.

    Keywords: Corporate Governance, Risk Management, Bank Size, GMM
  • Sedigheh Soltani*, Nemat Falihi, Azadeh Mehrabiyan, Hossein Amiri Pages 477-500

    This study investigates monetary and financial shocks on macroeconomic variables, focusing on the role of banking intervention. For this purpose, a Keynesian dynamic stochastic general equilibrium (DSGE) model is designed for Iran’s economy that involves financial and banking sectors. The results of the model simulation show that the financial accelerator theory works in the Iranian economy. Also, the intermediary role is confirmed by the impulse response function. In other words, economic policies can impress on macroeconomic indicators more when banks intervene in the economy. Therefore, to control the effects of economic shocks on banks' performance, it has been suggested that monetary policymakers pay attention to the important roles of financial markets in the transfer mechanism and monetary policy intensity. On the other hand, because of mandatory rules of interest rates determination, banks have to establish a commission and nonprofit services instead of sharing income to decrease the effect of economic shocks.

    Keywords: Monetary Policy, Financial Shock, Financial Accelerator, DSGE Model
  • Seyed Shamsedin Hosseini, Esmaeel Hafezi* Pages 501-532

    The technological revolution has spread over today's world, and it is clearly seen in banking, especially electronic banking. E-Banking has many dimensions, criteria, and components, and judging its progress based on dimensions leads to difficulty and bias. There is also a lack of comprehensive information references in the literature. Therefore, introducing a combinational index to accurately assess its progress is inevitable. In this research, the E-Banking Progress Index (E-BPI), which focuses on the infrastructures and the tools of e-banking and has five dimensions: Technical and Communicational Infrastructures; Services; Cultural-Educational Infrastructures; Security and Supervision; and Legal-Regulatory Infrastructures is created. It also has several applications in investigating the progress of e-banking in a bank or a country and comparing it among banks or countries. This research, using Analytic Hierarchy Process (AHP), leads to the introduction of a combinational index to measure the progress of e-banking, which is able to analyze its strength and weakness. E-BPI provides a score between 0 and 1. The more the score, the stronger the e-banking is.

    Keywords: Electronic Banking, Technological Revolution, Combinational Index, Analytic Hierarchy Process (AHP)
  • Narges Hajimoladarvish* Pages 533-554

    This paper studies the effect of the space (distance) between lotteries' outcomes on risk-taking behavior and the shape of estimated utility and probability weighting functions. Previously investigated experimental data shows a significant space effect in the gain domain. As compared to low spaced lotteries, high spaced lotteries are associated with higher risk aversion for high probabilities of gain and higher risk-seeking for low probabilities of gain. Hence, the investigation is carried under cumulative prospect theory that respects framing effect and characterizes risk attitudes with respect to probabilities and outcomes. The observed certainty equivalents of lotteries are assumed to be driven by cumulative prospect theory. To estimate the parameters of cumulative prospect theory with maximum likelihood, the usual error term is added. The cumulative prospect theory is incapable of explaining the space effect as its parameters cannot explain the average behavior. Taking account of heterogeneity, a two-component mixture model shows that behavioral parameters of around 25% of the sample can explain the observed differences in relative risk aversions. The results confirm the previous findings of aggregation bias associated with representative-agent models. Furthermore, the results have implications for experimental designs as high space between lotteries' outcomes is required to guarantee the curvature of utility functions.

    Keywords: Space effect, Cumulative prospect theory, Decision making under risk, Finite mixture model
  • Ahmad Kanishka Zohor*, Ebadullah Ebad, Nabila Rashid Pages 555-568

    Foreign Direct Investment (FDI) is frequently regarded as a key driver of global economic integration because it brings job opportunities, capital investment, and business experience. The current study examines the impact of foreign direct investment on Afghanistan's economic growth using time-series data from 2007 to 2019, which are collected from the World Bank and the International Monetary Fund's annual macroeconomic data sources for the country. Foreign direct investment (FDI), trade (Trd), inflation (InfR), and real interest rate (Int) are independent variables for regressing on this country's gross domestic product (GDP), while "GDP" is as a dependent variable. The method of ordinary least squares (OLS) was utilized to investigate the impact of these variables on Afghanistan's economic growth. For unit root test, the Augmented Dickey-Fuller (ADF) one was utilized, while co-integration, Granger causality, and the Vector Error Correction Model (VECM) were all used to capture two-way linkages between variables and were shown to hold in the long run. Our findings indicate that foreign direct investment and trade have a negative and significant impact on Afghanistan's economic performance in the short run but that all variables except inflation have a positive and significant impact on economic growth in the long run. According to the study, a rigorous policy mix is required to absorb "FDI" while supporting infant industries and reducing Afghanistan's balance of payments deficit for growth and future development.

    Keywords: .Gross Domestic Product, Foreign Direct Investment, Economic growth, Afghanistan