فهرست مطالب

مطالعات مدیریت و توسعه پایدار - پیاپی 2 (تابستان 1400)

نشریه مطالعات مدیریت و توسعه پایدار
پیاپی 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد عباسیان*، سعید صحت صفحات 1-32
    شیوع بیماری های خطرناک همه گیر، یکی از موارد خطر مواجهه با آستانه های بحرانی است که یکی از مهم ترین چالش های توسعه پایدار محسوب می شود. امروزه اپیدمی کووید-19، منجر به تغییرات غیرقابل پیش بینی شده است. این تغییرات ناگزیر بر روابط فروشندگان و مشتریان تاثیرگذار بوده و شیوه های تعامل این دو رکن اصلی کسب وکارها را تغییر داده است. در این میان، استقرار و حتی ارتقای کیفی مدیریت الکترونیکی ارتباط با مشتری، به عنوان یک مزیت رقابتی پایدار برای سازمان ها محسوب شده و منجر به مدیریت ارتباط با مشتریان پایدار و وفادارسازی مشتریان و درنهایت توسعه پایدار سازمان می شود. مقاله حاضر با هدف بررسی تاثیر عوامل موفقیت مدیریت الکترونیکی ارتباط با مشتری پایدار در شرایط اپیدمی کووید-19، با در نظر گرفتن نقش میانجی رضایت، اعتماد و حفظ مشتری بر عملکرد یک شرکت بیمه و توسعه پایدار آن اجرا شد. تحقیق حاضر کاربردی و توصیفی- پیمایشی همبستگی است. جامعه آماری، کارکنان یک شرکت بیمه بودند که به طریق نمونه گیری تصادفی- طبقه ای، 160 نفر انتخاب شدند. روایی پرسش نامه به روش روایی محتوا و پایایی آن از طریق SPSS و تحلیل عاملی تاییدی، مطلوب ارزیابی شد. فرضیه های تحقیق با بهره مندی از مدل معادلات ساختاری آزمون شدند. یافته ها نشان می دهد که فرضیه اصلی و هشت فرضیه فرعی تایید شدند. به بیان دیگر، عوامل موفقیت مدیریت الکترونیکی ارتباط با مشتری پایدار در شرایط اپیدمی کووید-19، بر عملکرد شرکت بیمه مورد مطالعه موثر و منجر به توسعه پایدار می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت ارتباط با مشتری پایدار، مدیریت الکترونیکی ارتباط با مشتری پایدار، رضایت مشتری، اعتماد مشتری، حفظ مشتری
  • اکبر قدرتی، مجتبی رمضانی*، نادر بهلولی، عباسقلی سنگی نور پور، یعقوب علوی متین صفحات 33-64
    در سال های اخیر تاثیر گسترده فعالیت های مسیولیت پذیری اجتماعی سازمان (CSR) بر روی ذینفعان، باعث توجه مدیران و رهبران به بحث CSR و رفتار و نگرش کارکنان شده است. هدف از تحقیق حاضر شناسایی پیامدهای CSR بر کارکنان، با استفاده از رویکرد فرا تحلیل است. تحقیق حاضر از نظر هدف توصیفی، از نظر نوع استفاده کاربردی، و از نظر نوع داده ها کمی است. جامعه مورد بررسی در این پژوهش، پایان نامه های کارشناسی ارشد، و تحقیقات چاپ شده در مجلات علمی- پژوهشی می باشد که در طول سال های 1389 الی 1400 در داخل و خارج از کشور انجام شده است. تعداد 79 تحقیق با استفاده از روش نمونه گیری غیر تصادفی - هدفمند که ملاک های درون گنجی را داشتند به عنوان نمونه وارد فرایند فراتحلیل شده است. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار CMA2 (محاسبه اندازه اثر) انجام شد. از میان 18 متغیر شناسایی شده، 3 متغیر (17/0درصد) دارای اندازه اثر زیر 3/0 بوده و تعداد 8 متغیر (44/0 درصد) دارای اندازه اثر بین 3/0 تا 5/0 بوده و همچنین تعداد 7 متغیر (39/0 درصد) اندازه اثر بالای 5/0 درصد دارند. نتایج به دست آمده نشان می دهد که مسیولیت پذیری اجتماعی سازمان با متغیرهای هویت سازمانی، عدالت سازمانی، حمایت سازمانی ادراک شده، تعامل کاری، خلاقیت، اعتبار خارجی ادراک شده، رضایت شغلی، رفتار شهروندی سازمانی، تعهد سازمانی، ترک شغل و سازمان، عملکرد شغلی، اعتماد سازمانی، نوآوری، انحراف سازمانی، و فرهنگ سازمانی رابطه معناداری دارد. و با بدبینی سازمانی، جنسیت، و سن رابطه معناداری ندارد.
    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری اجتماعی سازمان، پیامدهای رفتاری و نگرشی، روابط کارکنان
  • فاطمه محمودی، نادر شهامت*، عبادالله احمدی، مسلم صالحی صفحات 65-94

    هدف اصلی انجام این پژوهش، بررسی عوامل، مولفه ها و شاخص های فرهنگ سازمانی مدارس اثربخش دوره متوسطه شهرستان بندرعباس بود. این پژوهش در زمره پژوهش های کیفی قرار دارد که با استفاده از روش مطالعه موردی کیفی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل دو گروه مدیران و معلمان مدارس اثربخش (تیزهوشان، نمونه دولتی، شاهد) دوره متوسطه (اول و دوم) شهر بندرعباس بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از «رویکرد هدفمند» و با «روش انتخاب صاحب نظران کلیدی»، و استفاده از «معیار اشباع نظری» استفاده گردید. ابزار پژوهش در بخش کیفی، فرم مصاحبه باز پاسخ بود. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار Nvivo در قالب نظریه داده بنیاد از طریق فن تحلیل مضمون و کدگذاری باز، محوری و انتخابی مورد تحلیل قرار گرفت. تعیین اعتبار داده های کیفی با استفاده از تکنیک های تایید پذیری و اعتماد پذیری انجام شد. نتایج حاکی از آن است که مضمون فراگیر عوامل فرهنگ سازمانی مدارس اثربخش، به صورت مضامین پایه (78 مضمون) و سازمان دهنده (7 مضمون و 7 بعد) دسته بندی شدند. مولفه های فرهنگ سازمانی مدارس اثربخش، عبارتند از: 56 مضمون پایه، 3 مضمون سازمان دهنده: عناصر فرهنگی، مدرسه، روش های انتقال فرهنگ؛ به طوری که مضامین سازمان دهنده در 10 بعد طبقه بندی شدند.

    کلیدواژگان: شاخص های فرهنگ سازمانی، مدارس اثربخش، دانش آموزان دوره متوسطه، مدیران و معلمان
  • مهر آفاق پهلوان روی، بهاره ناصری* صفحات 95-119
    نیروی انسانی به عنوان با ارزش ترین سرمایه یک سازمان و جامعه محسوب می شود؛ لذا از دیرباز کشورها بر روی این نیروی با ارزش سرمایه گذاری کرده و سعی در بارور نمودن آن دارند. بنابراین، هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین اینرسی سازمانی و نوآوری با توجه به نقش میانجی اشتیاق شغلی کارکنان تامین اجتماعی زاهدان می باشد. روش پژوهش توصیفی پیمایشی مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارکنان اداره کل سازمان تامین اجتماعی زاهدان به تعداد 500 نفر است. با استفاده از جدول مورگان، حجم نمونه آماری 217 نفر تعیین شد و نمونه گیری با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه اینرسی سازمانی هاگ (2014)، پرسشنامه نوآوری جیمنز و همکاران (2011) و پرسشنامه اشتیاق شغلی سالوناوا و شوفلی(2002) می باشد. روایی صوری و محتوایی از طریق تحلیل عاملی تاییدی مورد تایید قرار گرفت. پایایی پرسشنامه ها با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ به ترتیب برابر با 81/0، 85/0، 87/0 محاسبه شد که حاکی از پایایی مناسب ابزار پژوهش است. داده های به دست آمده، با استفاده از نرم افزارهای SPSS 20 و Smart PLS  به روش مدل سازی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد متغیر میانجی اشتیاق شغلی در رابطه بین اینرسی سازمانی بر نوآوری معنادار است.
    کلیدواژگان: اینرسی سازمانی، نوآوری، اشتیاق شغلی، کارکنان تامین اجتماعی، زاهدان
  • مجید زارع، امیر کاظمی* صفحات 121-153

    هدف از پژوهش حاضر امکان سنجی ایجاد شبکه فروشگاهی خرده فروشی با رویکرد فرا امتیاز (فرانچایزینگ) می باشد. در این پژوهش با استفاده از روش کتابخانه ای به شناسایی عوامل موثر در استراتژی قیمت گذاری پرداخته شده است. با انجام این پژوهش، 35 عامل شناسایی شد و با تکنیک دلفی فازی، مورد تایید قرار گرفت. در نهایت 8 معیار و 35 زیرمعیار در تکنیک های تحلیل شبکه ای و دیمتل فازی مورد ارزیابی و اولویت بندی قرار گرفتند. در این پژوهش از ابزار پرسشنامه زوجی استفاده شد. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل تمامی کارشناسان و مدیران هایپر مارکت های شیراز می باشد. در مرحله دلفی و ANP از یک جامعه استفاده می شود. با توجه به روش تحقیق از روش نمونه گیری گلوله برفی استفاده شده است. تعداد اعضای نمونه 10 نفر انتخاب شد. تجزیه و تحلیل داده ها در سه گام انجام شده است. در اولین گام، مجموعه ای از سوال ها یا پرسشنامه درباره عوامل تهیه و آن را برای تمام اعضای مرتبط با موضوع در خرده فروشان مواد غذایی که متمایل به عقد قرارداد فرانچایز هستند ارسال شد و از آنان خواسته شد که درجه اهمیت آن ها را مشخص کنند. در گام دوم مطالعه و مرور ادبیات مرتبط با پژوهش و با بهره مندی از قضاوت خبرگان در استخراج عوامل همراه با تاثیر و تاثر متقابل روابط، به گونه ایی که شدت روابط را به صورت امتیاز عددی تعیین نماید انجام شده است. در گام سوم، اولویت بندی عوامل با کمک تکنیکANP انجام شده است. در مرحله اول در سه راند دلفی، 35 معیار مورد تایید قرار گرفت که مهم ترین آن ها ویژگی های امتیاز دهنده، کیفیت خدمات، شرایط قرارداد، ویژگی های امتیازگیرنده، مدیریت ارتباطات، عوامل قانونی و مقررات، فن آوری و ارتباطات و ویژگی های محیطی هستند. براساس نتایج به دست آمده، عوامل قانونی و مقررات مهم ترین عامل است.

    کلیدواژگان: فرامتیاز، فرانچایزینگ، خرده فروشی، تحلیل فازی، شیراز
  • منیژه ملائی*، سارا سادات بنی هاشمی صفحات 155-190
    به دلیل تغییراتی همچون پیچیده تر شدن بازارهای رقابتی، تکنولوژی های جدید، تنوع نیازهای مصرف کنندگان، کاهش دوره عمر محصول و افزایش تنوع محصول سازمان ها و حفظ بقا در عرصه رقابت، شرکت ها می بایست به دنبال روش های موثری باشند. سیستم تولید مجازی به عنوان یکی از روش های شناخته شده مدیریتی در دستیابی به تولید چابک و بقا در محیطی آشفته، کمک می کند. هدف اصلی این پژوهش، شناسایی فاکتورهای چابک سازی در سازمان های تولیدی و سپس بررسی اثرات استراتژی تولید مجازی بر روی قابلیتهای چابکی می باشد. پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. روش گردآوری داده های مربوط به ادبیات تحقیق، روش کتابخانه ای شامل کتب و مقالات مختلف و نشریات داخلی و خارجی می باشد و از روش پرسشنامه جهت جمع آوری داده های موردنیاز در این تحقیق برای آزمون فرضیه ها استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش، کارکنان شرکت آهنگری نوین واقع در شهرک صنعتی تهران می باشد که مشتمل بر 80 نفر کارگر خط، 20 نفر شاغل در بخش مالی، اداری و دفتری و 30 نفر شاغل در بخش کارشناسی و مدیریت است. با توجه مشخص بودن تعداد اعضاء جامعه، برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شده است. تعداد نمونه برای جامعه 130 نفری شامل 97 نفر می باشد. روش های آمار استنباطی مورد استفاده در پژوهش حاضر، آزمون نرمالیتی و تحلیل رگرسیون می باشد. نتایج پژوهش نشان می دهد که بالا بودن سطح تولید مجازی بر افزایش چابکی موثر است. لذا می توان گفت: توجه به تولید مجازی منجر به ارتقا سطح چابکی و در نتیجه افزایش سودآوری شرکت های تولیدی در محیط رقابتی امروز می شود.
    کلیدواژگان: تولید مجازی، تولید چابک، چابکی سازمان های تولیدی، فناوری و بازارهای رقابتی
  • زهرا الله وردی، سعید لندران اصفهانی* صفحات 191-216
    پژوهش حاضر بر اساس هدف، کاربردی بوده و از نظر روش جمع آوری داده ها برای آزمون فرضیه ها با سوالات از نوع توصیفی - پیمایشی از شاخه میدانی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کاربران اپلیکیشن اسنپ فود در اصفهان به تعداد نامعلوم و ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه استاندارد وحدت و همکاران (2020) است. روش نمونه گیری، با توجه به پراکندگی جامعه آماری، نمونه گیری در دسترس می باشد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران در سطح خطای پنج درصد، 380 نفر به دست آمد. تجزیه و تحلیل آماری، در دو بخش آمار توصیفی و همچنین آمار استنباطی با کمک آزمون همبستگی و رگرسیون انجام شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از نرم افزارهای AMOS و SPSS استفاده شده است. بر اساس نتایج حاصله، سودمندی ادراک شده و سهولت استفاده ادراک شده بر نگرش به استفاده از برنامه کاربردی تلفن همراه تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین، اثر اجتماعی نقش دوستان و همکاران بر نگرش به استفاده از برنامه کاربردی تلفن همراه تاثیر مثبت و معناداری دارد. طبق نتایج حاصله، نگرش به استفاده از برنامه کاربردی تلفن همراه بر قصد خرید تاثیر مثبت و معناداری دارد. ذهن آگاهی فناوری اطلاعات می تواند به عنوان متغیر تعدیل گر در رابطه میان سودمندی ادراک شده و نگرش، سهولت استفاده  ادراک شده و نگرش و  نگرش به استفاده از برنامه کاربردی تلفن همراه و قصد خرید ایفای نقش نماید.
    کلیدواژگان: مدل پذیرش فناوری، عوامل اجتماعی، قصد خرید، ذهن آگاهی، فناوری اطلاعات
|
  • Mohammad Abbasian *, Saied Sehhat Pages 1-32
    The outbreak of dangerous epidemic diseases is one of the risk factors for facing critical thresholds, which is one of the most important challenges for sustainable development. Today, the COVID-19 epidemic has led to unpredictable changes. These changes have inevitably affected the relationship between sellers and customers and have changed the ways in which these two main pillars of business interact. In the meantime, the establishment of sustainable E-CRM, is considered as a sustainable competitive advantage and leads to sustainable CRM and customer loyalty and ultimately organization sustainable development. The present article aimed to investigate the effect of success factors of sustainable e-CRM in the context of the COVID-19 epidemic, considering the mediating role of customer satisfaction, trust and retention on the performance of an insurance company and its sustainable development. This research is an applied and descriptive-survey correlation. The statistical population was the employees of an insurance company. The validity of the questionnaire was assessed as content validity method and its reliability was assessed as satisfactory through SPSS and confirmatory factor analysis. The research hypotheses were tested using the structural equation model. The results showed that the main hypothesis and eight sub-hypotheses were confirmed. In other words, the success factors of sustainable E-CRM in the context of the COVID-19 epidemic, affect the performance of the insurance industry and lead to sustainable development. Of course, in this effect, customer satisfaction, trust and retention with averaging and standard deviation: 4.27±1.09, 3.75±1.25 and 3.33±0.73, respectively, play the role of partial mediation.
    Keywords: Sustainable Customer Relationship Management, Sustainable Electronic Customer Relationship Management, Customer Satisfaction, Customer Trust, customer retention
  • Akbar Ghodrati, Mojtaba Ramezani *, Nader Bohlooli, Abbasgholi Sangi Noorpour, Yaqub Alavi Matin Pages 33-64
    In recent years, the widespread impact of corporate social responsibility (CSR) activities on stakeholders has led managers and experts to pay attention to the discussion (CSR) and employee behavior and attitudes. The purpose of this study is to identify the consequences (CSR) on employees, using the meta-analysis approach. The present study is descriptive in terms of purpose, quantitative in terms of applied use, and quantitative in terms of data. The study population was research, master's theses, and researches published in scientific-research journals conducted during the years (2010-2020) inside and outside the country. Having entered the meta-analysis process as a sample, the data were analyzed using CMA2 software. Among the 18 variables identified, 3 variables (%17) had an effect size below 0.3 and 8 variables (%44) had an effect size between 0.3 to 0.5 and also 7 variables (%39) have an effect size above 0.5. The results show that organizational social responsibility (CSR) has a significant relationship with all 18 identified variables, except (organizational pessimism, gender, and age).
    Keywords: Corporate Social Responsibility (CSR), Behavioral, Attitudinal Consequences, Employee Relationships
  • Fatemeh Mahmudi, Nader Shahamat *, Ebadoallah Ahmadi, Moslem Salehi Pages 65-94

    The main purpose of this study was to investigate the factors, components and indicators of organizational culture of effective secondary schools in Bandar Abbas. The research is among the qualitative researches that were conducted using the qualitative case study method. The statistical population of the study consisted of three groups: the first group: and effective school principals (gifted, government sample, control) high school (first and second) in Bandar Abbas. The second group: teachers of these schools and the third group: students; A "targeted approach" was used to analyze the data with the "method of selecting key experts", and the "theoretical saturation criterion" was used; The research tool in the qualitative section was an open-ended interview form; The data obtained using Nvivo software were analyzed in the form of data foundation theory through content analysis and open, axial and selective coding; Validation of qualitative data was performed using verification and reliability techniques. The results indicate that the comprehensive content of the organizational culture factors of effective schools were classified as basic (78 themes) and organizing (7 themes and 7 dimensions). The components of organizational culture of effective schools are: 56 basic themes, 3 organizing themes: cultural elements, school, methods of culture transfer; So that the organizing themes were classified into 10 dimensions.

    Keywords: Indicators of organizational culture, effective schools, high school students, principals, teachers
  • Mehrafagh Pahlavan Ravi, Bahareh Naseri * Pages 95-119
    Manpower is considered the most valuable asset of an organization and society, so countries have long invested in this valuable workforce and are trying to fertilize it. Therefore, the purpose of this study is to investigate the relationship between organizational inertia and innovation with respect to the mediating role of job security of social security employees in Zahedan. The research method is a descriptive survey based on structural equation modeling. The statistical population of all employees of the General Department of Social Security Organization of Zahedan is 500 people. Using the Morgan table, the statistical sample size of 217 people was obtained by random sampling method. Data collection tools are Hogg Organizational Inertia Questionnaire (2014), Jimmens et al. Innovation Questionnaire (2011), and Salonova and Shuffle (2002) Job Achievement Questionnaire. Formal and content validity were confirmed through confirmatory factor analysis. The reliability of the questionnaires was calculated using Cronbach's alpha test as 0.81, 0.85, and 0.87, respectively, which indicates the appropriate reliability of the research tool. The obtained data were analyzed using SPSS 20 and Smart PLS software by structural equation modeling. The results showed that the mediating variable of job motivation in the relationship between organizational inertia on innovation is significant.
    Keywords: Organizational inertia, innovation, job enthusiasm, social security staff
  • Majid Zare, Amir Kazemi * Pages 121-153

    The purpose of this study is to evaluate the feasibility of creating a retail store network with a franchising approach. In this research, using the library method, the effective factors in the pricing strategy have been identified. 35 factors were identified and confirmed in fuzzy Delphi technique. Finally, 8 criteria and 35 sub-criteria were evaluated and prioritized in network analysis and fuzzy dimethyl techniques. In this study, a pair of questionnaires were used. The statistical population of the present study includes all experts and managers. A community is used in the Delphi and ANP stages. According to the research method, snowball sampling method has been used. The number of sample members was 10. In the first stage, in three Delphi rounds, 35 criteria were approved. Identified factors include: scoring characteristics, service quality, contract terms, scoring characteristics, communications management, legal and regulatory factors, technology and communications, and environmental characteristics. Based on the results, legal factors and regulations were among the highest criteria among the main criteria.

    Keywords: Franchising, Retail, fuzzy analysis, Shiraz
  • Manizheh Mollaei *, Sarah Sadat Banihashemi Pages 155-190
    Due to changes such as the complexity of competitive markets, new technologies, diversification of consumer needs, reducing the product life cycle and increasing the product diversity of organizations, and maintaining survival in the field of competition, companies must look for effective methods. The virtual production system, as one of the well-known management methods, helps to achieve agile production and survival in a turbulent environment. The main purpose of this study is to identify agility factors in manufacturing organizations and then to investigate the effects of virtual production strategy on agility capabilities. The present study is a descriptive correlational study. The method of collecting data related to research literature is the library method including various books and articles and domestic and foreign publications and the questionnaire method has been used to collect the data required in this research to test the hypotheses. The statistical population of this study is the employees of Ahangari Novin Company located in Tehran Industrial City, which includes 80 line workers, 20 people working in the financial, administrative, and office sectors, and 30 people working in the undergraduate and management sectors. Due to the specific number of members of the community, Cochran's formula has been used to determine the sample size. The sample size for a population of 130 is 97 people. The inferential statistical methods used in the present study are normality test and regression analysis. The results show that a high level of virtual production is effective in increasing agility. Therefore, it can be said that paying attention to virtual production leads to improving the level of agility and thus increasing the profitability of manufacturing companies in today's competitive environment.
    Keywords: Virtual production, agile production, agility of production organizations, technology, competitive markets
  • Zahra Alahverdi, Saeid Landaran Esfahani * Pages 191-216
    TAM is one of the models that has been widely used to explain the factors affecting the acceptance of information systems and information and communication technology by users and customers. The present study is based on applied objectives and in terms of data collection method to test hypotheses with descriptive-survey questions is a field branch. The statistical population of the present study consists of users of Snapfood application software. After conducting preliminary studies on a small part of the statistical population, the sample size using the Cochran's formula is equal to an error level of five percent. It is estimated at 384 people. The data collection tool was questionnaires and valid texts related to the research topic designed by the researcher and consisted of 25 specialized questions and 8 demographic questions, the validity of which was based on the opinion of the supervisor and its reliability from Cronbach's alpha index was obtained after collecting 30 questionnaires equal to 0.779. In statistical analysis, due to the nature of hypotheses and the type of variables, the methods available in descriptive statistics to examine and compare the information collected through a questionnaire and in the inferential statistics section, correlation and regression tests, which in Finally, AMOS and SPSS software were used to analyze and apply these tests. Based on the results, all the hypotheses of the research were confirmed and it is indicated that with the knowledge that is obtained from the factors influencing the desire to buy Electronically.
    Keywords: Technology acceptance model, Social Factors, purchase intention, mindfulness, Information Technology