فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی خراسان جنوبی
سال دهم شماره 4 (پیاپی 39، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا محمدآبادی، صادق فدایی صفحات 9-22

    نانو تکنولوژی علمی است که به سرعت در حال پیشرفت است. یکی از زمینه های پیشرفت این فناوری، علوم جنایی بوده که باعث توسعه روش های جدید در جهت مبارزه با وقوع جرایم شده است؛ بنابراین با توجه به قابلیت های فراوان فناوری نانو در تشخیص و آشکارسازی سریع و دقیق، نوید آن را داده است که در آینده نزدیک با کمک این فناوری، گام های موثرتری در جهت جلوگیری از وقوع جرم و شناسایی متخلفان نیز برداشته شود. در همین راستا، استفاده از این فناوری در انگشت نگاری می تواند راه حل های جدید و علمی برای آشکارسازی و بهبود آثار پنهان انگشت ارایه کند. که سوال اصلی این تحقیق نیز در همین رابطه است که کاربرد نانو تکنولوژی در انگشت نگاری چیست؟ درنتیجه علم نانو مواد مختلفی برای دستیابی به اثرانگشت پنهان ارایه داده که نانومواد، نانوذرات اکسیدی، نانوذرات فلویورسنت و نانومواد تبدیل شده با یون های خاکی کمیاب (UCNM) را می توان نام برد. از مزیت های این مواد نسبت به روش های قدیمی می توان تمایز بالا، حساسیت بالا، گزینش پذیری بالا و سمیت پایین را ذکر کرد.

    کلیدواژگان: نانوتکنولوژی، انگشت نگاری، اثرانگشت پنهان، جرائم
  • محمد کشتگر صفحات 23-34

    با گسترش روزافزون فضای سایبر در جنبه های مختلف زندگی بشر و همچنین افزایش دانش کاربران فضای مجازی، حفظ حریم خصوصی و امنیت اطلاعات در این فضا نیز ضروری و حیاتی به نظر می رسد. راه های مختلفی برای حفاظت از این حجم عظیم اطلاعات در فضای مجازی وجود دارد که یکی از راه های موثر در این خصوص سیستم های تشخیص نفوذ هستند؛ اما سیستم های تشخیص و نفوذ موجود نیز دارای اشکالاتی از جمله نرخ هشدار کاذب بالا و... هستند. در این مقاله قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم که اگر بتوان ترافیک ورودی را پیش پردازش و ترافیک مشکوک به حمله را فیلتر کرد، می توان نرخ هشدار کاذب را کاهش و کارایی سیستم را افزایش داد. دسته بندی ترافیک یا داده ها را با روش های مختلفی ازجمله k نزدیک ترین همسایه (knn) و... می توان انجام داد که ما در این مقاله از درخت تصمیم که یکی از روش های قدیمی این حوزه است و الگوریتم knn استفاده خواهیم کرد و درنهایت با پالایش برگ های درخت تصمیم یا دسته های ایجاد شده با knn که ترافیک دسته بندی شده است، خوشه های مشکوک به حمله را حذف و ترافیک پیش پردازش شده را به سیستم تشخیص نفوذ می فرستیم و با توجه به اینکه بخش عمده ای از ترافیک مشکوک به حمله حذف می شود، نرخ هشدار کاذب کاهش و کارایی افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: سیستم تشخیص نفوذ، BDTKS، درخت تصمیم، IDS، Knn، خوشهبندی
  • امید شادی، مهدی هادی صفحات 35-60

    جعل اسناد و مدارک، از جرایم اصلی سلب اعتماد عمومی و اخلال در نظام اقتصادی کشور و یکی از عوامل مهم ناکارآمدی های اجتماعی در جامعه به شمار می رود که می تواند بر امنیت عمومی کشور تاثیرات منفی بگذارد. ازآنجایی که با پیشرفت علم و دانش، ابزارها و وسایل تغییر و تحریف در اسناد بیشتر در اختیار جاعلان اسناد قرار دارد، ضرورت دارد که متقابلا با به کارگیری تجهیزات و روش های علمی، جهت تشخیص و شناسایی اسناد مجعول گام برداشت. این پژوهش ازنظر نوع و هدف، کاربردی و ازنظر ماهیت روش توصیفی- تحلیلی است. تدوین ادبیات موضوع و مباحث نظری از روش های کتابخانه ای و مطالعه متون، مقالات، کتب و منابع مربوطه جمع آوری شده است. نتایج این تحقیق نشان می‎دهد که جرم جعل که نردبانی برای دستیابی به سایر جرایم تلقی می شود، به شدت نیازمند به کارگیری پتانسیل های علمی موجود روز دنیا به عنوان ابزار اصلی مبارزه با آن است. برای موفقیت در این ماموریت مهم، ابتدا باید با استفاده از شاخص های امنیتی لازم، اوراق بهادار ایمن تولید کرد. سپس در صورت وقوع جعل، با به کارگیری فناوری های نوین، نسبت به جرم یابی و کشف اسناد جعلی و دستگیری جاعلین اقدام کرد.

    کلیدواژگان: جعل، اسناد، جرم، پیشگیری
  • محسن رضایی صفحات 61-81

    گسترش شهرنشینی و روند رو به رشد جمعیت و در پی آن تنوع و گستردگی جرایم در جوامع به چشم می خورد؛ بنابراین تامین نظم و امنیت و پیشگیری از جرایم نقش به سزایی در جامعه دارد؛ بدیهی است که با اتکا صرف به پلیس جهت مقابله با جرایم نمی توان به موفقیت دست یافت. درواقع، پلیس بدون مشارکت مردم و اقدامات لازم نیز به تنهایی، نمی تواند ضامن استقرار نظم و امنیت در جامعه باشد؛ لذا نیروی انتظامی اقدام به استفاده از ظرفیت های اجتماعی درزمینه پیشگیری از جرایم کرده که ازجمله این ظرفیت ها شورای معتمد پلیس است. بر این اساس پژوهش حاضر به دنبال نقش و تاثیرشورای معتمد پلیس در پیشگیری از جرایم است. تحقیق حاضر از روش کیفی و با استفاده از فن گردآوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختاریافته با 15 نفر از فرماندهان، روسای کلانتری ها، کارشناسان نیروی انتظامی، اساتید حوزه جرم شناسی، شوراها، معتمدین محلی و مدیران پلیس پیشگیری استان خراسان جنوبی و شهرستان زیر کوه انجام شده است که همه آنان تجربه حضور در فعالیت های شورای معتمد پلیس و مردم را در چندین سال داشته اند و به صورت هدفمند و از نظرات و دیدگاه های آنان در پژوهش حاضر بهره گرفته شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که نیروی انتظامی تقریبا اقدامات درخور توجهی در راستای تعامل و همکاری با شورای معتمدانجام داده و علیرغم موفقیت های حاصله از استفاده از ظرفیت شورای معتمد در پیشگیری از وقوع جرایم و کاهش آسیب هاوافزایش احساس امنیت، با گذشت زمان و عدم تبیین و تشریح وظایف شورای معتمد پلیس و نقش آن در پیشگیری از وقوع جرم از اهمیت و توجه به آن روزبه روز کمتر شده است.

    کلیدواژگان: شورای معتمدین، پیشگیری، پلیس، مشارکت اجتماعی، امنیت محله ای
  • حسن شجاعی نسب صفحات 82-104

    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر فرار از منزل از دیدگاه دختران فراری و افراد مرتبط با آنان در استان خراسان جنوبی انجام شده است. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد و عوامل اجتماعی، خانوادگی و فردی از دیدگاه دختران فراری و عوامل خانوادگی، اجتماعی و اقتصادی از دیدگاه افراد مرتبط با آنان موردبررسی و آزمون قرار گرفت. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بوده و با استفاده از روش پیمایشی اطلاعات جمع آوری شده است. جامعه آماری پژوهش شامل دختران فراری و کارشناسان مرتبط با آنان بود که با استفاده از روش نمونه گیری تمام شماری موردبررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که از دیدگاه دختران فراری، تنها عوامل خانوادگی به عنوان عامل موثر بر فرار شناسایی شد و از دیدگاه کارشناسان مرتبط با دختران فراری، عوامل خانوادگی، اقتصادی و اجتماعی هر سه می توانند در فرار از منزل در حد خودشان تاثیرگذار باشند.

    کلیدواژگان: فرار از منزل، دختران فراری، عوامل اجتماعی، عوامل خانوادگی، عوامل اقتصادی، عوامل فردی
  • علی هاشمی صفحات 105-134

    کارآگاهان و افسران تحقیق پلیس آگاهی به عنوان یک پلیس علمی-تخصصی در برخورد با جرم و مجرم به نسبت، نقش برجسته تری دارند. این مهم زمانی بیشتر نمایان می شود که بازپرس و دادرس کیفری با توجه به گزارش های واصله توسط این دسته از ضابطان به صدور رای مبادرت می کنند؛ بنابراین برای معتبر بودن ادله جمع آوری شده توسط ضابطین علاوه بر اینکه آنان می بایست مورد اعتماد و وثوق مقام قضایی باشند، ارزیابی و تایید اقدامات صورت گرفته در راستای جمع آوری دلایل و مدارک توسط کارآگاهان، نزد قضات نیز شرط است. پژوهش حاضر ازنظر نوع و هدف کاربردی و ازلحاظ ماهیت توصیفی-تحلیلی با تکنیک پیمایشی است. جامعه موردمطالعه، قضات دادسرا و دادگاه کیفری مرکز استان خراسان جنوبی دادستان ها،روسای دادگاه های شهرستان های استان، روسای ادارات پلیس آگاهی استان خراسان جنوبی و روسای پلیس های آگاهی شهرستان های تابعه به عنوان خبرگان تحقیق و کارآگاهان هستند. جمعیت موردمطالعه از سه طیف مختلف (قضات دادسرا-قضات دادگاه-خبرگان پلیس آگاهی) و به صورت تمام شمار (60 نفر) در نظر گرفته شده است. به منظور بررسی صحت فرضیه اصلی تحقیق از آزمون t یک نمونه ای استفاده و ملاحظه شد که میانگین این متغیر  237/4 و انحراف معیار آن 272/0 شده است؛ بنابراین فرضیه اصلی تحقیق مورد تایید قرار می گیرد و می توان گفت که اقدامات افسران تحقیق در تصمیمات قضایی، از اعتبار بالایی برخوردار است؛ بدین معنی که تحقیقات کارآگاهان پلیس که در قالب صورت جلسات و گزارش های مختلف به مرجع قضایی ارسال می‎شود، نزد قضات دادگاه و دادسرا از اعتبار بالایی برخوردار بوده است و تاثیر مستقیمی بر صدور احکام قضایی دارد.

    کلیدواژگان: تصمیمات قضایی، ضابطان قضایی، افسر تحقیق، تحقیقات جنایی
|
  • MohammadReza Mohammadabadi, Sadegh Fadaei Pages 9-22

    Nanotechnology is a science that is advancing rapidly. One of the fields of development of this technology is criminal science, which has led to the development of new methods to combat crime; Therefore, due to the great capabilities of nanotechnology in fast and accurate detection and detection, it has promised that in the near future, with the help of this technology, more effective steps will be taken to prevent crime and identify violators. In this regard, the use of this technology in fingerprinting can provide new and scientific solutions to detect and improve hidden fingerprints. The main question of this research is what is the application of nanotechnology in fingerprinting? As a result, nanoscience has developed a variety of materials for achieving hidden fingerprints, including nanomaterials, oxide nanoparticles, fluorescent nanoparticles, and nanomaterials converted to rare earth ions (UCNM). The advantages of these materials over the old methods are high differentiation, high sensitivity, high selectivity and low toxicity.

    Keywords: Nanotechnology, fingerprinting, hidden fingerprinting, crimes
  • mohammad keshtgar Pages 23-34

    With the increasing expansion of cyberspace in various aspects of human life and also increasing the knowledge of cyberspace users, privacy and information security in this space also seems necessary and vital. There are several ways to protect this huge amount of information in cyberspace, and one of the most effective ways in this regard is intrusion detection systems; But existing detection and intrusion systems also have drawbacks such as high false alarm rates and .... In this article, we intend to examine the issue that if the incoming traffic can be pre-processed and the traffic suspected of being attacked can be filtered, the false alarm rate can be reduced and the system efficiency can be increased. Traffic or data classification can be done in various ways, including k nearest neighbor (knn), etc. In this article, we will use the decision tree, which is one of the oldest methods in this field, and the knn algorithm, and finally by refining the tree leaves. The decision or categories created with knn to categorize traffic remove suspicious attack clusters and send the preprocessed traffic to the intrusion detection system, and as the bulk of suspicious attack traffic is removed, the false alarm rate is reduced and performance is reduced. increase.

    Keywords: Intrusion Detection System, BDTKS, Decision Tree, IDS, Knn, Clustering
  • Omid Shadi, Mehdi Hadi Pages 35-60

    Forgery of documents is one of the main crimes of losing public trust and disrupting the country's economic system and is one of the important causes of social inefficiencies in society that can have a negative impact on public security. Since with the advancement of science and knowledge, the tools and means of change and distortion in documents are more available to forgers, it is necessary to take steps to identify and identify forged documents by using scientific equipment and methods. This research is applied in terms of type and purpose and descriptive-analytical in terms of nature. Compilation of subject literature and theoretical topics has been collected from library methods and study of relevant texts, articles, books and sources. The results of this study show that the crime of forgery, which is considered a ladder to achieve other crimes, is in great need of using the existing scientific potential of the world as the main tool to combat it. To succeed in this important mission, you must first produce secure securities using the necessary security metrics. Then, in the event of forgery, he used new technologies to criminalize and detect forged documents and arrest forgers.

    Keywords: Forgery, documents, crime, prevention
  • Mohsen Rezaei Pages 61-81

    The expansion of urbanization and the growing trend of population, followed by the diversity and prevalence of crime in societies; Therefore, ensuring order and security and crime prevention play an important role in society; Obviously, success cannot be achieved by relying on the police alone to fight crime. In fact, the police can not guarantee the establishment of order and security in society without the participation of the people and the necessary measures alone; Therefore, the police force has used social capacities in the field of crime prevention, one of which is the trusted police council. Accordingly, the present study seeks the role and effectiveness of the trusted police council in crime prevention. The present study was conducted using a qualitative method and using a data collection technique of semi-structured interviews with 15 commanders, police chiefs, law enforcement experts, criminology professors, councils, local trustees and prevention police managers of South Khorasan province and Zir Kooh city. All of them have had the experience of participating in the activities of the trusted police and people council in several years and their opinions and views have been purposefully used in the present study. The results of the research show that the police force has taken almost significant measures to interact and cooperate with the Trusted Council and despite the success of using the Trusted Council's capacity to prevent crimes and reduce harm and increase the sense of security, over time and lack of explanation. The duties of the Trusted Police Council and its role in preventing crime have become less important and more important.

    Keywords: Board of Trustees, Prevention, Police, Social Participation, Neighborhood Security
  • Hassan Shojaei Nasab Pages 82-104

    The aim of this study was to investigate the factors affecting home escape from the perspective of runaway girls and their relatives in South Khorasan province. In order to collect data, a researcher-made questionnaire was used and social, family and individual factors from the perspective of runaway girls and family, social and economic factors from the perspective of people related to them were examined and tested. The method of the present study is descriptive-correlational and information was collected using a survey method. The statistical population of the study included runaway girls and related experts who were surveyed using the sampling method. The results showed that from the perspective of runaway girls, only family factors were identified as an effective factor in escape, and from the perspective of experts related to runaway girls, family, economic and social factors can all be as effective in escaping from home.

    Keywords: Home runaway, runaway girls, social factors, family factors, economic factors, individual factors
  • Ali Hashemi Pages 105-134

    Detectives and investigative officers of the Awareness Police, as a scientific-specialized police, have a more prominent role in dealing with crime and criminals. This issue becomes more apparent when the investigator and the criminal judge issue a verdict based on the reports received by this group of officers; Therefore, in order for the evidence collected by the officers to be valid, in addition to the fact that they must be trusted and trusted by the judicial authority, the evaluation and approval of the measures taken by the detectives to gather evidence is also a condition for judges. The present research is applied in terms of type and purpose and in terms of descriptive-analytical nature with survey technique. ﺟThe case under study is the judges of the prosecutor's office and the criminal court of the capital of South Khorasan province. The study population is from three different spectrums (judges of the court-judges of the court-experts of the intelligence police) and is considered as a whole (60 people). In order to verify the main hypothesis of the research, a sample t-test was used and it was observed that the mean of this variable is 4.237 and its standard deviation is 0.272; Therefore, the main hypothesis of the investigation is confirmed and it can be said that the actions of the investigating officers in judicial decisions have a high validity; This means that the investigations of police detectives, which are sent to the judiciary in the form of various minutes and reports, have a high credibility with the judges of the court and the prosecutor's office and have a direct impact on the issuance of judicial verdicts.

    Keywords: Judicial decisions, judicial officers, investigating officer, criminal investigation