فهرست مطالب

مدیریت نوآوری و راهبردهای عملیاتی - سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1400)

نشریه مدیریت نوآوری و راهبردهای عملیاتی
سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زینب شریفی، ناصر یزدانی* صفحات 333-349
    هدف

    هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر فعالیت های بازاریابی مبتنی بر رسانه های اجتماعی بر قصد خرید مصرف کنندگان از طریق نقش میانجی گری هویت اجتماعی، ارزش درک شده و رضایتمندی مصرف کنندگان می باشد.

    روش شناسی پژوهش

    با توجه به جامعه نامحدود کاربران رسانه های اجتماعی شرکت آرایشی و بهداشتی سینره، تعداد 384 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده های تحقیق با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته برگرفته از تحقیق چن و لین  (2019) جهت تجزیه وتحلیل جمع آوری شد و روایی و پایایی آن موردبررسی قرار گرفت. این تحقیق ازنظر هدف، کاربردی و از منظر گرد آوری داده ها، توصیفی از نوع پیمایشی می باشد. جهت بررسی داده های جمع آوری شده از نرم افزار های SPSS و Smart PLS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهند که فعالیت های بازاریابی مبتنی بر رسانه های اجتماعی تاثیر مثبت و معناداری بر هویت اجتماعی، ارزش درک شده و رضایتمندی مشتریان دارد. هویت اجتماعی و ارزش درک شده نیز بر رضایتمندی مشتریان تاثیر مثبت و معناداری دارند. رضایتمندی مشتریان تاثیر مثبت و معناداری بر قصد خرید، قصد تداوم و قصد مشارکت دارد. هم چنین فعالیت های بازاریابی مبتنی بر رسانه های اجتماعی از طریق میانجی گری رضایتمندی بر قصد تداوم، قصد مشارکت و قصد خرید تاثیر دارد.

    اصالت/ارزش افزوده علمی

    نتایج این تحقیق برای طرح ریزی یک برنامه بازاریابی استراتژیک برای شرکت آرایشی و بهداشتی سینره مفید خواهد بود و به مدیران و بازاریابان کمک خواهد کرد یک استراتژی به منظور افزایش سطح عملکرد برند خود به وسیله تعریف عوامل خاص مرتبط با قصد خرید، ارزش درک شده مشتری و هویت اجتماعی برند طراحی کنند.

    کلیدواژگان: فعالیت های بازاریابی مبتنی بر رسانه های اجتماعی، هویت اجتماعی، ارزش درک شده، رضایتمندی مصرف کنندگان، قصد خرید
  • اکبر بهمنی، فرشید اصلانی* صفحات 350-365
    هدف

    هدف از این پژوهش تبیین عوامل موثر بر عملکرد کسب وکارهای مستقر در پارک علم و فناوری است. لذا این تحقیق با درک این موضوع از طریق تحلیل تفسیری- ساختاری (ISM) به دنبال طراحی مدلی مبتنی بر دسته بندی و تفکیک عوامل موثر بر عملکرد شرکت های مستقر در پارک علم و فناوری می باشد.

    روش شناسی پژوهش

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی، به لحاظ ماهیت، توصیفی، ازنظر روش گردآوری داده ها، پیمایشی می باشد. روش شناسی تحقیق به صورت آمیخته کیفی-کمی می باشد که در بخش کیفی مبتنی بر شناسایی عوامل مرتبط با عملکرد کسب وکارهای مستقر در پارک علم و فناوری از طریق مصاحبه و انجام تحلیل مضمون با مشارکت 15 متخصص به عنوان اعضای پانل می باشد و در بخش کمی از طریق تشکیل ماتریس خودتعاملی ساختاری به دنبال مدل سازی ساختاری و تفسیری می باشد که در این بخش تعداد 15 نفر از مدیران ارشد و کارشناسان پارک های علم و فناوری مشارکت نمودند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان می دهد که اساسی ترین عوامل موثر بر عملکرد شرکت های مستقر در پارک علم و فناوری، خلاقیت محوری، اثربخشی و تعاملات کاری است که این عوامل شاخص های موثر در نتایج تحلیل مضمون بودند.

    اصالت/ارزش افزوده علمی

    موثرترین عامل در عملکرد شرکت های مستقر در پارک علم و فناوری، عوامل رضایت کاری، شادابی کاری، اعتماد کاری و حرفه کاری می باشد.

    کلیدواژگان: اثربخشی، پارک علم و فناوری، تعاملات کاری، خلاقیت محوری، عملکرد، کسب وکار
  • عباس خمسه* صفحات 366-384
    هدف

    عوامل زیادی بر عملکرد نوآوری سازمان ها تاثیرگذارند که شناسایی این عوامل، می تواند مدیران را در برنامه ریزی و مدیریت بهتر فرآیند نوآوری یاری رساند. گروه صنعتی مپنا به عنوان تولیدکننده محصولات نیروگاهی، جهت کسب مزیت رقابتی و حضور در بازارهای جهانی، نیازمند بهبود و ارتقای عملکرد نوآوری در شرکت های زیرمجموعه خود است. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر کارآفرینی، توانمندی های داخلی و همکاری های خارجی تحقیق وتوسعه بر عملکرد نوآوری در گروه صنعتی مپنا صورت گرفت.

    روش شناسی پژوهش

    این پژوهش، از حیث هدف کاربردی و از نظر نوع روش، پیمایشی توصیفی است. گردآوری داده ها در تابستان سال 1399 با روش مطالعات کتابخانه ای و میدانی انجام شد و از ابزار پرسشنامه و مصاحبه برای بهره گیری از نظرات خبرگان که شامل 30 نفر از مدیران و کارشناسان بخش های تحقیق وتوسعه گروه مپنا بودند، استفاده شد. در این پژوهش، 14 شاخص در قالب سه عامل کارآفرینی، توانمندی های داخلی تحقیق وتوسعه و همکاری های خارجی تحقیق وتوسعه، شناسایی و بر مبنای آن، مدل مفهومی پژوهش طراحی شد و با استفاده از رویکرد فازی و نرم افزار متلب، به ارزیابی عملکرد نوآوری پرداخته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد هر سه عامل توانمندی های داخلی تحقیق وتوسعه، همکاری های خارجی تحقیق وتوسعه و کارآفرینی، تاثیر مثبت و مستقیم بر عملکرد نوآوری گروه مپنا دارند و توانمندی های داخلی تحقیق وتوسعه با امتیاز 7.44 دارای بیشترین تاثیر و کارآفرینی با امتیاز 5.64 دارای کمترین تاثیر است. همچنین، عملکرد نوآوری، بیشترین تاثیر را به ترتیب از شاخص های میزان سرمایه گذاری در تامین نرم افزارهای تحقیق وتوسعه، میزان سرمایه گذاری در تامین تجهیزات و آزمایشگاه ها و درصد هزینه های تحقیق وتوسعه از فروش کل سازمان، می پذیرد که هر سه، از شاخص های توانمندی های داخلی تحقیق وتوسعه هستند. هم چنین سطح عملکرد نوآوری، مقدار 6.44 ارزیابی شد که در محدوده متوسط رو به بالا است.

    اصالت/ارزش افزوده علمی

    این پژوهش، یک مدل مفهومی را برای نشان دادن رابطه بین کارآفرینی، توانمندی های داخلی و همکاری های خارجی تحقیق وتوسعه، به منظور ایجاد عملکرد نوآورانه شرکت های گروه مپنا پیشنهاد کرده است.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، توانمندی های داخلی تحقیق و توسعه، همکاری های خارجی تحقیق و توسعه، عملکرد نوآوری، گروه مپنا
  • سحر طاهری پور، مجتبی عزیزی*، احسان الله اشتهاردیان صفحات 385-400
    هدف

    اگرچه در سال های اخیر مدل سازی اطلاعات ساختمان به عنوان فناوری نوظهور در صنعت ساخت وساز ایران، مورد توجه افراد زیادی قرار گرفته، اما بهره وری پایین این صنعت، شرایط تحقق بسیاری از منافع حاصل از پیاده سازی این فناوری را با موانع بسیاری مواجه کرده است. پیاده سازی چنین فناوری هایی در مقیاس ملی، سازمانی و فردی، منوط به پذیرش آن هاست که متاسفانه وضعیت پذیرش BIM در ایران، بنا بر تحقیقات پیشین در این زمینه، بسیار کند و نامطلوب است.

    روش شناسی پژوهش

    در تحقیق حاضر، از طریق توزیع پرسش نامه ای بین شرکت های ساختمانی رتبه یک استان تهران، وضعیت پذیرش BIM با استفاده از مدل پذیرش فناوری (TAM) به دست آمد.

    یافته ها

    تجزیه وتحلیل داده ها که با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری انجام شد، نشان داد وضعیت پذیرش BIM در تمامی 87 نمونه معتبر تحقیق، کمتر از حد متوسط است. یافته های تحقیق نشان داد هرچقدر افراد در ذهن و باور خود، استفاده از BIM را آسان تر تصور کنند، بیشتر می پندارند که استفاده از BIM برایشان سودمند است و هر دو این متغیرها، میزان گرایش بیشتری به سمت پذیرش فناوری BIM را منجر می شوند.

    اصالت/ارزش افزوده علمی

    شاید بتوان با تمرکز بر تقویت مولفه های فردی و رفتاری در راستای پذیرش بیشتر BIM، وضعیت پذیرش کند BIM را در صنعت ساختمان ایران بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: پذیرش، شرکت های ساختمانی، مدل پذیرش فناوری، مدل سازی اطلاعات ساختمان
  • یزدان شیرمحمدی*، جهان رجبی صفحات 401-419
    هدف

    هدف از این تحقیق بررسی اثر ایجاد مالکیت روانی فردی و جمعی برند برای مشتریان بر اهداف خرید از برند و تبلیغ دهان به دهان از طریق اهداف مشارکت با نقش تعدیل گر نوع فعالیت اعضا (مورد مطالعه: شرکت هواپیمایی ماهان) می باشد.روش شناسی پژوهش: این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش جزو تحقیقات توصیفی پیمایشی می باشد. روش نمونه گیری این پژوهش در دسترس و تعداد حجم نمونه 384 نفر می باشد. ابزار سنجش در این پژوهش پرسشنامه استخراج شده از پژوهش کومار ،(2019) می باشد. تحلیل های آماری نیز با استفاده روش معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار SPSS و Smart-PLS2 انجام شده است. برای تعیین ارتباط علی بین متغیرها از روش مدل معادلات ساختاری و سطوح معناداری به منظور آزمودن فرضیه ها p_value کوچک تر از 05/0 در نظر گرفته شد.یافته ها: نتایج پژوهش نشان داد که خودکارآمدی، مسیولیت پذیری، تعلق خاطر، هویت شخصی و مالکیت روانی جمعی بر اهداف مشارکت اعضا اثر مثبت و معنادار دارد. همچنین اهداف مشارکت بر هدف و قصد خرید برند و تبلیغ دهان به دهان اثر مثبت و معنادار دارد.اصالت/ارزش افزوده علمی: نتایج پژوهش حاکی از آن بود که خودکارآمدی، مسیولیت پذیری، تعلق خاطر، هویت شخصی و مالکیت روانی جمعی بر اهداف مشارکت و با تعدیل گر نوع فعالیت اعضاء اثر مثبت و معنادار وجود دارد.

    کلیدواژگان: تبلیغ دهان به دهان، جوامع برند، حمل و نقل هوایی، مالکیت روانی
  • احسان لطفی، سعید آیباغی اصفهانی* صفحات 420-433
    هدف

    توسعه نوآوری شاخص معمولا مستلزم کار با بازارها و فن آوری های جدید است که سطوح بالایی از عدم اطمینان و ریسک را به همراه دارد. توسعه نوآوری های شاخص به دلیل عدم قطعیت بالا منجر به افزایش بروز مسایل پیش بینی نشده می شود. انگیزه بخشی به کارکنان یک چالش مهم در رشد شرکت های بزرگ شناسایی شده است. این مقاله به بررسی روش های انگیزه دهی مدیران به کارکنان در راستای نوآوری شاخص می پردازد. مدیریت عوامل انگیزه بخش ساختاریافته (سازمانی) سهم مهمی در پرورش نوآوری شاخص دارد.مدل پژوهش: این مطالعه یک مدل نظری در حوزه مدیریت عوامل انگیزه بخش سازمانی به منظور توسعه نوآوری شاخص ارایه می کند. مدل آزمون شده و با بررسی موردی چهار شرکت به تفصیل شرح و بسط داده شده است.یافته ها: یافته ها نشان می دهد که مدیران می توانند بر سطح اولیه انگیزش افراد تاثیر بگذارند که به موفقیت در انجام وظایف، ایجاد توسعه یافتگی همراه با بزرگ تر شدن اهداف افراد در سازمان و حمایت سازمانی می انجامد. حوزه انگیزش را می توان در سه سطح مختلف: افراد، تیم های پروژه ای و سازمان طبقه بندی کرد.اصالت/ارزش افزوده علمی:  براساس نتایج این پژوهش می توان بیان داشت استفاده از مهارت ها و توانایی در انجام وظایف شغلی افراد و ارتقای نوآوری عملکردی آن ها موثر باشد.

    کلیدواژگان: توسعه نوآوری، عوامل انگیزش، مدیریت انگیزش، نوآوری شاخص
  • آزاده شمشاد، محسن ایمنی* صفحات 434-446
    هدف

    پژوهش حاضر به منظور جمع آوری شواهدی در خصوص بررسی ارتباط بین نگهداشت وجه نقد، ارزش شرکت و عملکرد مالی شرکت های تحت محدودیت در تامین مالی بازار سرمایه ایران انجام گردیده است.

    روش شناسی پژوهش

    بدین منظور این پژوهش در بازه زمانی 8 ساله بین 1391 لغایت 1398، برای 91 شرکت (تعداد مشاهدات 728) مورد بررسی قرار گرفت. همچنین از رگرسیون داده های ترکیبی جهت آزمون روابط بین متغیرها استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاکی از آن است که رابطه غیرخطی بین نگهداشت وجه نقد و عملکرد وجود دارد و این رابطه به شکل U معکوس است، همچنین این رابطه با متغیر عملکردی (ROE) به عنوان متغیر جایگزین وجود داشته است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که بین سطح غیر بهینه نگهداشت وجه نقد و عملکرد مالی رابطه منفی وجود دارد و نتایج حاکی از این است که شرکت های دارای محدودیت های مالی دست به نگهداشت وجه نقد زده که این امر موجب کاهش عملکرد مالی خواهد شد.

    اصالت/ارزش افزوده علمی

    شواهدی در مورد رابطه غیر خطی بین عملکرد شرکت و نگهداشت وجه نقد در شرایط خاص شرکت (محدودیت در تامین مالی) ارایه می دهد. این شواهد به مدیران و سرمایه گذاران این بصیرت را می دهد که عملکرد شرکت ها و ارزش آتی آن ها را مورد بررسی قرار دهند و در شرایط خاصی همچون محدودیت در تامین مالی برای شرکت ها آن ها چگونه تصمیم گیری کنند.

    کلیدواژگان: نگهداشت وجه نقد، ارزش شرکت، عملکرد مالی، محدودیت در تامین مالی
|
  • Zeinab Sharifi, Naser Yazdani * Pages 333-349
    Purpose

    The purpose of the present study was to investigate the impact of social media marketing activities on the intention to buy Consumers through the role of mediating social identity, perceived value and consumer’s satisfaction.

    Methodology

    According to the unlimited community of customers of Cinere Cosmetics Company, 384 people were selected as sample. Research data were collected using Chen and Lin (2019) research questionnaire for analysis, and its validity and reliability were assessed. This research is applied in terms of purpose and descriptive in terms of data collection. SPSS and Smart PLS software were used to analyze the collected data.

    Findings

    The results show that social media-based marketing activities have a positive and significant effect on social identity, perceived value, customer satisfaction, purchase intention, persistence intention, and participation intention. Social identity and perceived value also have a significant positive effect on customer satisfaction. Customer satisfaction also has a significant positive effect on purchase intention, persistence intention, and participation intention.

    Originality/Value

    The results of this study will be useful for designing a strategic marketing plan for Cinere Cosmetics and will help managers and marketers find a strategy to increase their brand performance by defining specific factors related to the intention to buy, the perceived value of the customer. In addition, design the social identity of the brand.

    Keywords: Social media marketing activities, Social Identity, perceived value, Consumers satisfaction, Purchase Intention
  • Akbar Bahmani, Farshid Aslani * Pages 350-365
    Purpose

    The purpose of this study is to explain the factors affecting the performance of businesses located in the Science and Technology Park. Therefore, this research, by understanding this issue through Interpretive-Structural Analysis (ISA), seeks to design a model based on the classification and segregation of factors affecting the performance of companies located in the Science and Technology Park.

    Methodology

    The present research is applied in terms of purpose, descriptive in nature, and survey in terms of data collection method. The research methodology is a qualitative-quantitative mix in the qualitative part based on identifying factors related to business performance. The work is located in the Science and Technology Park through interviews and content analysis with the participation of 15 experts as panel members, and in a small part through the formation of structural self-interaction matrix seeks structural and interpretive modeling in which 15 senior managers and experts from science and technology parks participated.

    Findings

    The results show that the most important factors affecting the performance of companies located in the science and technology park are creativity, effectiveness and work interactions, which were effective indicators in the results of thematic analysis.

    Originality/Value

    The most effective factor in the performance of companies located in the Science and Technology Park are the factors of job satisfaction, job freshness, and job trust and job profession.

    Keywords: effectiveness, science, technology park, work interactions, creativity, performance, Business
  • Abbas Khamseh * Pages 366-384
    Purpose

    Many factors affect the firm’s innovation performance, and identifying these factors can help managers to better plan and manage the innovation process. MAPNA Industrial Group, as a manufacturer of power plant products, seeks to improve and enhance the innovation performance of its subsidiaries, in order to gain a competitive advantage and presence in global markets. Accordingly, the present study was conducted to investigate the impact of entrepreneurship, R&D internal capabilities, and R&D external collaboration on MAPNA’s innovation performance.

    Methodology

    This study is a descriptive and applied research. Data collection was done using library and field study methods and a questionnaire and interview were used to benefit from the opinions of experts, which included 30 managers and experts in the R&D departments of MAPNA Group. 14 indicators in the form of three factors of entrepreneurship, R&D internal capabilities, R&D external collaboration, were identified. Then conceptual research model was designed and using fuzzy approach and MATLAB software, innovation performance was evaluated.

    Findings

    The results show that all three factors of R&D internal capabilities, R&D external and entrepreneurship collaborations have a direct and positive effect on MAPNA Group's innovation performance and R&D internal capabilities have the most impact with a score of 7.44 and entrepreneurship has the least impact with a score of 5.64. Also, innovation performance takes the most impact, respectively on the indicators of the amount of investment in R&D software, the amount of investment in equipment and laboratories, and the percentage of R&D costs of the organization's total sales that all three are indicators of R&D internal capabilities. The level of innovation performance in the MAPNA group was 6.44 which is in the medium to high range.

    Originality/Value

    This study proposed a conceptual model to illustrate the relationship between intrapreneurship, R&D internal capabilities, and R&D external collaboration in order to engender innovative performance of MAPNA.

    Keywords: Entrepreneurship, R&D internal capabilities, R&D external collaboration, Innovation Performance, MAPNA group
  • Sahar Taheripour, Mojtaba Azizi *, Ehsanallah Eshtehardian Pages 385-400
    Purpose

    Although in recent years, Building Information Modeling as an emerging technology in the Iranian construction industry, has attracted the attention of many people, but the low productivity of this industry, the conditions for the realization of many benefits from the implementation of this technology has faced many obstacles. The implementation of such technologies on national, organizational and individual scales depends on their adoption. According to previous research in this field, unfortunately the adoption of BIM in Iran, is very slow and undesirable.

    Methodology

    In the present study, by distributing a questionnaire among the first ranked construction companies in Tehran province, the BIM adoption status was obtained using the Technology Acceptance Model (TAM).

    Findings

    The data analysis, which was performed using Structural Equation Modeling, showed BIM adoption was below average in all 87 valid samples. The research findings showed that if people to imagine using BIM in their minds and beliefs easier, the more they think that using BIM is usefulness, and both of these variables lead to a greater intention to adopt BIM technology.

    Originality/Value

    As a result, it may be possible to improve the BIM adoption status in the Iranian construction industry by focusing on strengthening individual and behavioral dimensions in order to further BIM adopting.

    Keywords: Adoption, Construction Companies, Technology acceptance model (TAM), Building Information Modeling (BIM)
  • Yazdan Shirmohammadi *, Jahan Rajabi Pages 401-419
    Purpose

    The purpose of this study is to investigate the effect of creating individual and collective psychological ownership of the brand for customers on the goals of buying from the brand and word-of-mouth advertising through partnership goals with a modifying role of members' activities in Mahan Airlines as a case study.

    Methodology

    This research is applied and descriptive-survey in terms of purpose and method, respectively. The sampling method of this study was available and its number was 384 people. The assessment tool in this study was a researcher-made questionnaire. Statistical analyzes were performed using structural equation methods and SPSS and Smart-PLS2 software programs. To determine the causal relationship between the variables using the structural equation model method and significance levels in order to test the hypotheses, P-value less than 0.05 was considered.

    Findings

    The results showed that self-efficacy, responsibility, belonging, personal identity and collective psychological ownership have a positive and significant effect on members' participation goals. Also, the goals of the partnership have a positive and significant effect on the purpose and intention of buying the brand and word-of-mouth advertising.Originality/Value: The results showed that self-efficacy, responsibility, belonging, personal identity and collective psychological ownership have a positive and significant effect on the goals of participation and by modifying the type of activity of members.

    Keywords: Word-of-mouth advertising, Brand Communities, aviation, Intellectual Property
  • Ehsan Lotfi, Saeed Aibaghi Isfahani * Pages 420-433
    Purpose

    Developing radical innovation usually involves working with new markets and technologies, which brings high levels of uncertainty and risk. Developing personal innovations due to high uncertainty results in unforeseen problems and happenings. The motivation of employees who are in the direction of conservatism rather than innovation is an important challenge in the growth of big corporates. This study examines how managers motivate individuals to innovate in a radical way. Therefore, managing the motivating factors of the individual sector has an important contribution to radical innovation capability. 

    Methodology

    This research presents a theoretical model of managing personal motivation in individual innovation development. The model is tested and analyzed by investigating four present companies.

    Findings

    The findings show managers can have impact on initial level of individual motivation and can effect development tasks’ success by assigning external aims and providing organizational support. These methods could be found in different levels: personal, project teams, and the organization.Originality/Value:  Based on the results of this study, it can be said that the use of skills and abilities in performing job tasks and promoting their functional innovation is effective.

    Keywords: motivation management, radical innovation, personal motivation factors, Innovation development
  • Azadeh Shemshad, Mohsen Imeni * Pages 434-446
    Purpose

    The present study was conducted to gather evidence to investigate the relationship between cash holdings, firm value and financial performance of companies' constraints in financing the Iranian capital market.

    Methodology

    For this purpose, this study was investigated for 91 companies (number of observations 728) in the period of 8 years between 2012 and 2019. Also, panel data regression was used to test the relationships between variables.

    Findings

    The results indicate that there is a nonlinear relationship between cash holdings and performance and this relationship is inverted U-shaped, also this relationship has existed with the performance variable (ROE) as an alternative variable. This study shows a negative relationship between the non-optimal level of cash holdings and financial performance. The results indicate that companies with financial constraints hold cash holdings, which will reduce financial performance.

    Originality/Value

    Provides evidence of a non-linear relationship between firm performance and cash holdings under company-specific conditions (financial constraints). This evidence gives managers and investors the insight to examine the performance of companies and their future value, and how they make decisions in certain circumstances, such as financial constraints for companies.

    Keywords: Financial constraints. Cash holdings. Firm value. Financial performance