فهرست مطالب

نوآوری های فناوری اطلاعات و ارتباطات کاربردی - پیاپی 3 (پاییز 1400)

نشریه نوآوری های فناوری اطلاعات و ارتباطات کاربردی
پیاپی 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پژمان غلام نژاد* صفحات 1-12

    ساختار عملگرها در بیشتر الگوریتم های تکاملی چند هدفه سنتی بر اساس قوانین ثابت اکتشافی مانند تقاطع و جهش است که قادر به یادگیری ساختارها یا خصوصیات مسایل بهینه سازی نیستند.  برای تجهیز الگوریتم های تکاملی به توانایی های یادگیری، اخیرا الگوریتم های تکاملی مبتنی بر مدل ارایه شده است. در الگوریتم های تکاملی مبتنی بر مدل، عملگرهای ابتکاری با مدل های یادگیری ماشین مانند مدل های آموزش و نمونه جایگزین می شوند. در این مقاله یک الگوریتم تکاملی چند هدفه مبتنی بر مدل ارایه شده است که در آن هر نسل، یک ناحیه محتمل از فضای جستجو، به وسیله یک مدل احتمالی، می شود. بر روی ناحیه محتمل در فضای جستجو، که همان نقاط غالب، با مرتبه بهتر می باشند، خوشه بندی یا بر اساس روش های فازی انجام می گیرد و یا این که بر روی نقاط غالب با مرتبه اول، یک عملگر انتخاب مسابقه ای ازدحام، صورت می پذیرد تا نقاط بافاصله نزدیک به هم، حذف شوند و نتیجه حاصل به عنوان نقاط مرکزی خوشه ها در نظر گرفته می شود و سپس، خوشه بندی بر اساس نزدیک ترین همسایه ها، صورت می پذیرد. از الگوریتم تجزیه تحلیل مولفه های اصلی، که بهترین روش برای کاهش ابعاد داده به صورت خطی می باشد، برای مدل سازی، استفاده شده است. راه حل های جدید از مدل ساخته شده، بر اساس یک توزیع نرمال، به دست آمده می آیند. روش پیشنهادی مورد آزمایش قرارگرفته است و نتایج حاصل از آن با روش الگوریتم های ژنتیک مرتب سازی نامغلوب، مقایسه شده است. نتایج نشان می دهد که این روش سریع تر از روش های قبلی می باشد و با تعداد کمتری تکرار و ارزیابی توابع، نتایج بهتری به دست می آید.

    کلیدواژگان: عملگر انتخابی ازدحام، الگوریتم های تکاملی چند هدفه مبتنی بر مدل، خوشه بندی فازی، بهینه سازی چند هدفه، تحلیل مولفه های اساسی
  • بیتا امیرشاهی* صفحات 13-30

    امروزه از فناوری های مرتبط با اینترنت اشیاء در دستگاه های مختلفی همچون دستگاه های کنترلی که دارای میلیون ها گره هستند استفاده می شود که هر کدام از این گره ها مبتنی بر پلتفرم های خاصی می باشند. در این روش پیشنهادی روشی ارایه می شود که از پروتکل های مسیریابی معروفی مانند H-LEACH که بسیار در زمینه مصرف انرژی بهینه است نیز بهتر عمل می نماید. در این روش پیشنهادی گره ها به سه ناحیه تقسیم می شوند و در این حالت یکی از این نواحی به صورت مستقیم بسته ها را به ایستگاه کاری ارسال می کند و دیگر نواحی به صورت خوشه بندی بسته ها را ارسال می کنند ارسال می کنند. در انتخاب گره های سرخوشه در این روش از الگوریتم جغرافیای زیستی استفاده شده است. روش پیشنهادی با روش های مطرحی همچون H-LEACH و SEP مورد مقایسه قرار گرفت و نتایج بسیار خوبی در مقایسه با روش های مورد مقایسه نشان داده است.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیا، تقسیم نواحی، کاهش انرژی مصرفی، کاهش بسته های ارسالی، الگوریتم جغرافیای زیستی
  • خاطره اصغری طاهرگورابی*، امیر رجبی بهجت، هدایت الله دلاکی صفحات 31-37

    در این پژوهش دقت مدل پیش بینی روزانه بارش توسط شبکه عصبی DeepESN و روش رگرسیون چندمتغیره خطی مورد مقایسه قرار گرفته است. در همین راستا داده های واقعی بارش و همچنین دیگر پارامترهای تاثیرگذار بر آن را با فاصله زمانی روزانه مربوط به 30 سال گذشته از اداره تحقیقات هواشناسی استان هرمزگان دریافت و  از طریق هردو روش فوق مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته اند.  این داده ها مربوط به شهرهای بندرعباس، قشم و میناب بوده و به جهت نزدیکی شرایط آب و هوایی این سه شهر، داده ها قبل از ورود به شبکه عصبی و رگرسیون چندمتغیره، میانگین سازی شده اند. پیاده سازی شبکه عصبی DeepESN در نرم افزار متلب و پیاده سازی روش رگرسیون چندمتغیره خطی در نرم افزار SPSS صورت پذیرفته است. در پایان نتایج نشان داد که مدل پیش بینی بارش روزانه  مربوط به شبکه عصبی DeepESN نسبت به رگرسیون چندمتغیره خطی دارای مدل پیش بینی بهتری با استفاده از خروجی توابع ارزیابی بوده است.

    کلیدواژگان: پیش بینی بارش روزانه، شبکه عصبی DeepESN، رگرسیون چندمتغیره خطی، توابع ارزیابی، رگرسیون همبستگی
  • محمد نوروزی تبار، فاطمه نسیمی*، سیده صفیه سیادت صفحات 39-43

    سامانه های برنامه ریزی منابع سازمان، سامانه های یکپارچه ای هستند که تمام ابعاد سازمان را تحت تاثیر قرار داده اند. این سامانه ها در زمره عظیم ترین و پیچیده ترین محصولات نرم افزاری در جهان محسوب شده و قابلیت عملکردی و مدیریتی قابل توجهی را برای سازمان به ارمغان داشته اند. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر سامانه برنامه ریزی منابع سازمان بر بهینه سازی منابع و صرفه جویی در زمان در مدیریت خدمات اداری و پشتیبانی است. جامعه این پژوهش شامل 130 نفر از مدیران، کارشناسان و کارمندان واحدهای مدیریت اداری پشتیبانی شرکت تکنو انرژی سپهر کیش می باشند. نمونه این پژوهش از نوع غیر احتمالی است. در این پژوهش برای گردآوری اطلاعات از روش میدانی و کتابخانه ای استفاده شده است و ابزار به کاررفته در این پژوهش پرسشنامه است. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد. نتایج پژوهش نشان دهنده تاثیر مثبت و معنادار سامانه برنامه ریزی منابع سازمان بر بهینه سازی منابع و صرفه جویی در زمان و انتقال اطلاعات به صورت نامحدود بهره وری در شرکت تکنو انرژی سپهر کیش است. در پژوهش حاضر، سامانه برنامه ریزی منابع سازمان عامل مهم و موثر در بهینه سازی منابع و صرفه جویی در زمان و انتقال اطلاعات به صورت نامحدود در خدمات ادراری و پشتیبانی شناخته شد.

    کلیدواژگان: سامانه برنامه ریزی منابع سازمان، بهینهسازی، صرفهجویی در زمان، مدیریت خدمات اداری و پشتیبانی
  • وحید باقری، سید حسن حسینی* صفحات 45-54

    حرکت گروهی پرندگان و ماهی ها توسط سیستم های چندعاملی مدل می شود. حرکت گروهی پرندگان و ماهی ها دارای قوانین رینولدز می باشند؛ که این قوانین عبارت هستند از: اجتناب از برخورد، تطبیق سرعت و جمعیت محور بودن. هدف، طراحی کنترل کننده ای است که بتوانیم توسط این کنترل کننده بسته های پستی یک منطقه را با استفاده از تعدادی وسیله پرنده تحویل دهیم. برای این کار چندین گروه از وسیله های پرنده را در نظر می گیریم. برای هر گروه از وسیله های پرنده یک کنترل کننده آرایش پیشرو-پیرو در نظر می گیریم، تا با یک آرایش خاصی، بسته های پستی را به منطقه موردنظر تحویل دهند. در هر گروه از وسیله های پرنده، یک پیشرو وجود دارد که چندین پیرو از این پیشرو تبعیت می کنند. در نتیجه تعداد پیشروها با تعداد گروه ها برابر است. ارتباط بین گروه ها توسط پیشروی موجود در هر گروه برقرار می شود. با توجه به قوانین رینولدز، از کنترل کننده حرکت گروهی برای کنترل حرکت پیشروها استفاده می کنیم. این کنترل کننده حرکت گروهی، دارای یک پیشروی مجازی می باشد و ما فقط این پیشروی مجازی را کنترل می کنیم. وسیله های پرنده پیشرو، توسط کنترل کننده حرکت گروهی از پیشروی مجازی تبعیت می کنند. این کنترل کننده دارای حجم محاسبات کم، زمان محاسبات کم، سرعت پردازش بالا، پهنای باند کم، هزینه کم و قابل پیاده سازی و اجرا در یک سیستم ساده می باشد. طبق شبیه سازی های انجام شده، اگر یکی از پیشروها یا یکی از پیروها در طول مسیر دچار خطا شود؛ بقیه وسیله های پرنده تا رسیدن به هدف موردنظر به حرکت خود ادامه می دهند و هیچ خللی در کنترل حرکت بقیه وسیله های پرنده ایجاد نمی شود.

    کلیدواژگان: پیرو، پیشرو، پیشروی مجازی، آرایش، قوانین رینولدز، حرکت گروهی، تابع پتانسیل، اجماع
  • محمد خانجانی، سعید پارسا* صفحات 55-66

    مبهم سازی در مفهوم کلی، تکنیکی است که باعث می شود تا درک و تحلیل کدهای یک برنامه سخت تر شود که باهدف امنیت نرم افزار موردنظر صورت می گیرد. برای مهندسی معکوس به طورمعمول از گراف جریان کنترلی استفاده می شود. درنتیجه می بایست این گراف جریان کنترلی را به طریقی مبهم نمود. در این مقاله گراف جریان کنترلی با استفاده از شبکه های پتری چند نخی همراه با انتخاب کننده سلسله مراتبی مبهم می شود. بحث اصلی بر سر تقسیم کدها به قسمت هایی می باشد به طوری که برنامه در نخ های جداگانه اجرا شود. این نخ ها می بایست توسط مدیر نخ، مدیریت شوند تا در اجرای آن ها مشکلی پیش نیاید. هر چه شبکه پتری که برای مدل سازی برنامه استفاده می شود پیچیده تر باشد، مهندسی معکوس آن نیز دشوارتر می شود. کوچکترین تغییر در روند اجرایی با استفاده از نقاط توقف در انتخاب انتخاب کننده سلسله مراتبی تاثیر می گذارد و در نتیجه باعث می شود برنامه روند اصلی خود را طی نکند.

    کلیدواژگان: شبکه های پتری چند نخی، انتخاب کننده سلسله مراتبی، گراف جریان کنترلی، مهندسی معکوس، محافظت نرم افزار، مدیریت نخ
|
  • Pezhman Gholamnezhad * Pages 1-12

    The structure of operators in most traditional multi-objective evolutionary algorithms are based on fixed heuristics such as intersection and mutation, which are unable to learn the structures or properties of problems to create. To use evolutionary algorithms to learnability, news of evolutionary algorithms with the model is presented. In model evolutionary algorithms, innovative operators are replaced by machine learning models such as instructional and sample models. In this paper, a multi-objective evolutionary algorithm with a model is presented in which in each generation, a probable area of the search space deserves the model as a possible model. In the decision area in the search space, which are the dominant points, they are better ranked, we have clustered or different fuzzy methods, or on other points with the first order, it is a contest selection action. If you are missing, you take the form to be removed at close range, and the result is considered to be the center of the clusters, and then, clustering is done based on the nearest neighbors. The principal component analysis algorithm, which is the best method for reducing the given dimensions linearly, has been used for the models. New solutions are obtained from the model if it is a normal distribution. The proposed method is tested and the results are compared with the method of non-dominated sorting genetic algorithms. The results show that this method is faster than earlier methods and with fewer repetitions and evaluation of functions, the results are better and bold.

    Keywords: Crowded Tournament Selection Operator, Model-based evolutionary Algorithms, Fuzzy clustering, Multi-Objective Optimization, PCA
  • Bita Amirshahi * Pages 13-30

    Today, IoT-related technologies are used in various devices, such as control devices that have millions of nodes, each of which is based on specific platforms. This method offers a method that works better than well-known routing protocols such as H-LEACH, which is very energy efficient. In this proposed method, the nodes are divided into three areas, in which one of these areas sends packets directly to the workstation, and the other areas send packets in clusters. The Biogeography based optimization Algorithm is used in the selection of cluster nodes in this method. The proposed method was compared with proposed methods such as H-LEACH and SEP.

    Keywords: IoT, Zoning, reducing energy consumption, reducing packets sent, biogeography based optimization Algorithm
  • Khatereh Asghari Tahergorabei *, Amir Rajabi Behjat, Hedayatollah Dallaki Pages 31-37

    In this study, the accuracy of daily rain prediction by two methods including DeepESN neural network and Linear multivariate regression has been compared. For this reason, actual data for rain and other affective parameters by daily distance time and thirty years has been received from the Hormozgan climate organ and has been analyzed by two methods. This data is from Bandar Abbas, Minab, and Qeshm cities, and because of short distance of these cities before entering data to DeepESN neural network and linear multivariate regression has been averaged. Demodulation for DeepESN in Matlab and linear multivariate regression in SPSS has been done. At the end of processing, results show that the daily rain forecasting model in DeepESN neural network has higher accuracy compared with the model produced with linear multivariate regression and have received better results for the DeepESN forecasting model by using estimation functions.

    Keywords: Daily rainfall forecasting, DeepESN neural network, Linear multivariate regression, Estimation functions, Depending regression
  • Mohamd Norouzi Tabar, Fateme Nasimi *, Sefiye Siadat Pages 39-43
    Introduction

    Organizational resource planning systems are integrated systems that affect all aspects of the organization. These systems are one of the largest and most sophisticated software products in the world, providing significant functionality and management capability for the organization. The purpose of this study is to investigate the effect of organization resource planning system on on resource optimization and saving time in managing administrative services and support

    Methods

    The study population consisted of 130 managers, experts and employees of Sepehr Kish Techno Energy Management Support Office. The sample of this research is selective and non-probable. In this study field and library method were used for data collection and questionnaire was used as the tool. Statistical analysis was performed using SPSS software.

    Results

    The research results show a positive and significant effect of the organization's resource planning system on resource optimization and time saving and unlimited transfer of information productivity in Sepehr Kish Techno Energy Company.

    Conclusion

    In the present study, the organization's resource planning system was recognized as an important and effective factor in optimizing resources and saving time and transferring information indefinitely in urinary services and support.

    Keywords: Organizational Resource Planning System, Optimization, Time Saving, Administrative, Services Management
  • Vahid Bagheri, Seyed Hasan Hoseini * Pages 45-54

    The flocking of fish or birds can be modeled with multiagent systems. Likewise, their flocking behavior arises from three simple rules developed by Craig Reynolds, including separation, alignment, and cohesion. This paper aims to design a controller to deliver postal packages of an area or district using a group of Unmanned Aerial vehicles (UAVs). To accomplish this task, consider multiple groups of UAVs with distinct leader-follower controllers using formation control to deliver the postal packages to desired areas. In each group of UAV agents, it exists one leader and multiple follower agents in which the number of leader agents in each group is equal to the number of existing groups. The leader of each group establishes communication between these groups. According to Reynolds rules, the flocking controller is a good choice for the leader agents. A virtual leader agent accompanies the proposed flocking controller in this paper. The leader UAV agents will follow the virtual leader using the flocking controller by controlling this virtual agent. The advantages of the proposed method include low computational complexity, short computational time, high processing speed, low bandwidth, cost efficiency, and easy implementation. Simulation results show the proposed controller's fault tolerance ability in case one faulty follower-leader agent exists in the closed-loop system.

    Keywords: Follower, leader, Virtual leader, Formation, Reynolds rules, Flocking, Potential Function, consensus
  • Mohammad Khanjani, Saeed Parsa * Pages 55-66

    Obfuscation in the general sense is a technique that makes it more difficult to read and analyze the code of a program, which is done for the purpose of software security. For reverse engineering, a control flow graph is commonly used. As a result, this graph of the control flow must be obfuscated in some way. In this paper, the control flow graph using multi-threaded petri nets with a hierarchical selector is obscured. The main discussion is about dividing the code into sections so that the program runs in separate threads. These threads should be managed by the thread manager so that there is no problem in executing them. The more complex the petri net used to model the program, the more difficult it is to reverse engineering. The slightest change in the execution process by using stopping points affects the selection of the hierarchical selector, and as a result, the program does not go through its main process.

    Keywords: Multi-Threaded Petri Nets, Hierarchical Selector, Control Flow Graph, Reverse Engineering