فهرست مطالب

پژوهشهای محیط زیست - سال دوازدهم شماره 24 (پاییز و زمستان 1400)

مجله پژوهشهای محیط زیست
سال دوازدهم شماره 24 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/02
  • تعداد عناوین: 23
|
  • امین علیزاده، مهدی قنبرزاده لک* صفحات 3-22

    مدیریت پسماندهای قابل بازیافت واحدهای کوچک و متوسط شهرک های صنعتی، از طریق شناسایی موانع و طرح ریزی برنامه های اجرایی رفع موانع اصلی، با به کارگیری روش های تحلیل سلسله مراتبی و ارزیابی چرخه عمر، هدف اصلی مقاله حاضر است. شهرک صنعتی شماره دو ارومیه به عنوان مطالعه موردی انتخاب شد. تعداد نه مانع در زمینه مدیریت ضعیف کنونی پسماندهای قابل بازیافت، شناسایی شد. با اعمال روش ISM، موانع B5 (جذابیت اقتصادی اندک برای پیمانکار جمع آوری)، B1 (نبود آگاهی عمومی)، B9 (نبود دفتر تحقیق و توسعه) و B3 (اطلاع رسانی نامناسب)، با قرار گرفتن در گروه عوامل مستقل، موانع کلیدی این مطالعه محسوب می شوند. با توجه به اهمیت اصلاح مانع B5 در بهبود روند مدیریت کنونی، دو سناریوی جمع آوری مخلوط و مجزای زایدات قابل بازیافت از واحدهای صنعتی کوچک و متوسط، تعریف شدند. با استفاده از رویکرد LCA، میزان انتشارات ناشی از سناریوهای یک و دو به ترتیب 86/17- و 15/22- MTCE/yr و انرژی مصرفی حدود 558/0 و 545/0 MBtu/yr برآورد شد. درآمد خالص فروش مواد پردازش شده نیز به ترتیب 819 و 192 میلیون ریال در سال (سال انجام تحقیق 1396) تخمین زده می شود. نتایج تحلیل سلسله مراتبی بر اساس سه معیار محیط زیستی، اقتصادی و فنی/اجتماعی و زیرمعیارهای مربوطه، حاکی از اهمیت معیار اقتصادی در فرآیند تصمیم گیری است. در نهایت سناریوی یک با امتیاز 5028/0 به عنوان گزینه برتر انتخاب شد. در مقاله حاضر رویکردی جدید برای انجام آنالیز حساسیت پیشنهاد شده است. اگر وزن معیار محیط زیستی به کمتر از 22/0 محدود شود، در هر شرایطی از نقطه نظر وزن معیار اقتصادی، سناریوی دو برتر خواهد بود.

    کلیدواژگان: بازیافت، پسماند صنعتی، صنایع کوچک و متوسط، ISM، LCA، AHP
  • سید محمد مجابی، صادق زیبا کلام، رضا مکنون* صفحات 23-30
    با وجود قدمت تدوین قوانین محیط زیستی در ایران وضعیت محیط زیست بر اساس اهداف چشم انداز و سیاست های کلی محیط زیست به گواهی شاخص های معتبر بین المللی مطلوب نیست. این مقاله دو هدف اصلی را دنبال نموده است که یک بیانگر مهمترین چالش های سیاست گذاری محیط زیست در ایران در مرحله ارایه راه حل است و دوم این که اولویت بندی چالش ها را شامل می شود. جهت دسترسی به هدف اول افراد با نمونه گیری گلوله برفی از مدیران ارشد و میانی حوزه محیط زیست کشور در قوای سه گانه و نیز اساتید دانشگاه و دانشجویان دوره دکتری سیاست گذاری (علوم سیاسی) و گرایش های مختلف محیط زیست و مدیریت انتخاب شدند و با استفاده از پرسشنامه باز پاسخ مورد سوال قرارگرفتند که در نهایت 6 چالش عمده سیاست گذاری مشخص شد، در فاز دوم از آنجا که هدف محدود نمودن موضوعات بود، داده ها بر حسب فراوانی به صورت نزولی مرتب و گویه هایی  که مورد وفاق حداقل 50 درصد پرسش شوندگان بودند تفکیک شدند. در مرحله بعد داده های پرتکرار در قالب پرسش نامه بسته تنظیم و به منظور اطمینان از روایی مورد مصاحبه 5 نفر متخصص واقع شد و با ضریب اعتماد (آلفای کرونباخ) 9/0 مورد تایید قرار گرفت در نهایت پرسش نامه نهایی در اختیار 400 نفر از صاحب نظران قرار گرفت تا گرایش خود را انتخاب نمایند طبق نتایج به دست آمده از تحلیل کمی چالش «در سطح ملی و محلی، گروه های خاص اقتصادی و سیاسی در ارایه راه حل های محیط زیستی اعمال نفوذ زیادی دارند» با رتبه 31/5 از اهمیت بیشتری نسبت به بقیه برخوردار بود که این خود قابل بحث می باشد .
    کلیدواژگان: سیاست گذاری محیط زیست، حقوق محیط زیست، برنامه ریزی محیط زیست، طرح تحقیقاتی اکتشافی
  • میرمهرداد میرسنجری*، فاطمه محمدیاری، آرزو سلیمانی، مسعود حاتمی منش صفحات 31-41

    آب های زیرزمینی به عنوان بخش مهمی از آب های تجدید پذیر اکوسیستم به حساب می آیند. بنابراین، کاهش کیفیت آب های زیرزمینی خطری بزرگ در راه توسعه کشاورزی به خصوص در نواحی خشک و نیمه خشک است. کاربرد صحیح آفت کش ها در کشاورزی به طوری که موجب آلودگی آب های زیرزمینی نشود، مستلزم شناخت چگونگی انتقال این آلاینده ها به آب زیرزمینی و ارزیابی میزان آسیب پذیری آب های زیرزمینی از آلودگی آفت کش هاست. در این راستا در مطالعه حاضر آسیب پذیری آب های زیرزمینی از آفت کش ها در باغات انگور شهر ملایر، در سه سناریو آسیب پذیری در شرایط متعارف، نامتعارف و بهینه با استفاده از سه شاخص GUS, RF و AF ارزیابی شد. بدین منظور 9 آفت کشDiazinon, Malathion, Dursban Or Chlorpyrifos, Confidor Or Imidacloprid, Dimethoate, Linuron, Fenvalerate, Metsulfuron و Propargite مورد مطالعه قرار گرفت. همچنین نقشه های پهنه بندی با استفاده از روش کریجینگ در نرم افزار GIS تهیه شد. در سناریوی اول، از مقادیر Koc و t1/2 متعارف آفت کش ها استفاده شد. همچنین آسیب پذیری در دو سناریوی دیگر به صورت، آسیب پذیری در بدترین شرایط و آسیب پذیری در بهترین شرایط ارزیابی شد. سپس با توجه به مقدار منطقه ای شاخص های مختلف، رتبه بندی آفت کش ها با روش برنامه ریزی مرکب انجام شد. در نهایت با تلفیق نتایج، آفت کش ها به سه گروه مناسب، متوسط و نامناسب تقسیم شدند. نتایج نشان داد که احتمال آسیب پذیری در قسمت های شمالی منطقه مورد مطالعه کم و قسمت جنوبی منطقه دارای بیشترین احتمال آسیب پذیری است. با توجه به شاخص GUS بیشتر مساحت منطقه از نظر آبشویی در کلاس بینابین قرار دارد. همچنین آفت کش های Fenvalerate, Linuron و Metsulfuron برای منطقه مطالعاتی مناسب ارزیابی شد.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری آب های زیرزمینی، GIS، رتبه بندی آفت کش ها، برنامه ریزی مرکب، باغات انگور
  • سونیا امجدیان، بیژن کلهرنیا*، سید علی نوری، مریم انصاری منش صفحات 43-51

    شاخص محیط زیست شهری از عواملی است که در پژوهش حاضر سعی شد، تاثیرش بر احساس امنیت در فضای شهری مورد سنجش قرار گیرد. در راستای این پژوهش، با هدف تحلیل فضایی احساس امنیت شهروندان در محله های شهر کرمانشاه؛ محله های فیض آباد، 22بهمن، جوانشیر، آبادانی و مسکن، شریعتی، سعدی، آقاجان، چنانی، جعفرآباد و الهیه مورد ارزیابی قرار گرفته شد. روش تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی، بر اساس ماهیت روش، توصیفی تحلیلی است. احساس امنیت به عنوان متغیر وابسته و کیفیت محیط زیست به عنوان متغیر مستقل در قالب شش شاخص آلودگی هوا، آلودگی صوتی، پسماند، سرانه فضای سبز، وضعیت مجاری فاضلاب و نسبت ساختمان های بادوام به کل ساختمان ها و تاثیر آن ها بر احساس امنیت در نظر گرفته شد. پس از گردآوری داده ها، با بهره گیری از تکنیک تاپسیس، به ارزیابی هر یک از محله ها از نظر احساس امنیت شهری بر اساس شاخص مطروحه پرداخته شد. بر اساس بررسی های صورت گرفته، محله 22بهمن با توزیع متناسب فضای سبز، میزان حجم زباله کمتر، درصد بیشتر ساختمان های بادوام و... برخوردارترین محله شهر کرمانشاه و محله فیض آباد با بافت آشفته، آلودگی هوا، بوی نامطبوع فاضلاب، حجم زباله، آلودگی صوتی و کمترین میزان توزیع فضای سبز، محروم ترین محله از لحاظ شاخص محیط زیست شهری در میان محله های مورد مطالعه ارزیابی شد. بر همین اساس نتیجه شد که احساس امنیت در این محله ها رابطه مستقیمی با کیفیت شاخص های محیط زیست دارد. نتایج این پژوهش می تواند به مدیران و دست اندرکاران شهر کرمانشاه در افزایش امنیت شهری با بهره گیری از شاخص های محیط زیستی کمک شایانی نماید.

    کلیدواژگان: امنیت، تاپسیس، فضای سبز، محیط زیست شهری
  • پروانه سبحانی، حسن اسماعیل زاده* صفحات 53-66
    از مناطقی که نیاز به پایش مداوم دارند، مناطق تحت حفاظت می باشند که ضرورت ارزیابی اثرات محیط زیستی توسعه در این مناطق را الزامی می دارد. برای برنامه ریزی راهبردی و ارزیابی اثرات محیط زیستی توسعه در منطقه شکار ممنوع الوند از مدل های تخریب محیط زیست و SWOT-ANP استفاده شد. ابتدا آسیب پذیری بوم شناختی در هر یک از واحد های شبکه، محاسبه و طبقه بندی شد. سپس با استفاده از نقشه های توپوگرافی، مشاهده های میدانی، نظر کارشناسان و جوامع محلی، 13 واحد تخریب در کل منطقه شناسایی و شدت آن ها تعیین گردید. در نهایت با استفاده از ضرایب تخریب به دست آمده، منطقه به 3 پهنهء، نیازمند اقدامات حفاظتی (01/56 درصد)، نیازمند بازسازی (41/35 درصد) و مستعد توسعه (49/8 درصد) طبقه بندی گردید. با وجود مناطق مستعد توسعه درجه 1، بر اساس شرایط محلی و در نظر گرفتن مسایل اجتماعی- اقتصادی، امکان توسعه بیشتر در منطقه وجود ندارد. در ادامه جهت برنامه ریزی راهبردی، نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدها شناسایی شد و با توجه به نظر کارشناسان هر یک وزن دهی (ANP) و مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج وزن دهی نشان داد که عوامل داخلی با امتیاز 631/0 به عنوان عامل اصلی ارایه راهبردهای حفاظتی در منطقه، و راهبرد تهاجمی-رقابتی با بیشترین امتیاز (340/0)، به عنوان راهبرد بهینه انتخاب گردید. علاوه بر این نقاط قوت موجود برای حفاظت در منطقه بیشتر از نقاط ضعف و نقاط فرصت نیز بیشتر از نقاط تهدید می باشد و با ارایه راهبردهای بهینه می توان به بهبود در وضعیت حفاظتی منطقه و ارتقاء مدیریتی آن کمک نمود.
    کلیدواژگان: جغرافیای مناطق تحت حفاظت، ارزیابی اثرات محیط زیستی، مدل تخریب، منطقه شکار ممنوع الوند، مدل SWOT- ANP
  • نرگس انتقام کش، مهدی کلاهی*، حسین محمودی صفحات 67-79
    پژوهش‏های زیادی به مسایل اجتماعی- اقتصادی روستاییان و علل مهاجرت آنان پرداخته‏اند. ولی در اکثر این مطالعات، تاثیر شرایط حوضه آبخیز، جنبه‏های محیطی و عامل طبیعت اصلا یا کمتر مورد بررسی قرار گرفته است. این مقاله به دنبال آن است که کنار مولفه‏های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، سیاستی و رفاهی، عامل طبیعت را نیز مورد بررسی قرار دهد تا اولویت تاثیر آنها بر مقوله روستازیستی، روستاگزینی یا روستاگریزی مشخص شود. منطقه مورد مطالعه، روستاهای بخش حوضه قوشخانه شهرستان شیروان بوده که از طریق فرمول کوکران و به صورت خوشه‏ای و سپس تصادفی سیستماتیک خانوارهای نمونه، انتخاب و مورد آماربرداری قرار گرفتند. طبق نتایج، مولفه های طبیعی، اجتماعی، اقتصادی و رفاهی، رابطه معناداری با روستازیستی دارند. تاثیر بالای عامل طبیعی، اهمیت منابع طبیعی را بر پایداری اجتماعات روستایی برجسته می‏سازد. به هر حال، ضرورت بازنگری و یا تهیه طرح‏های منابع طبیعی منطقه‏محور، رویکرد کارآفرینی سبز، ایجاد کسب و کارهای اکولوژیکی، و انجام آینده‏پژوهشی با توجه به عامل طبیعی، نویدبخش حرکت به سمت پایداری زیستی به ویژه در جوامع روستایی است.
    کلیدواژگان: اقتصاد روستا، اقتصاد منابع طبیعی، شرایط آبخیز، عامل طبیعی، سیستم اجتماعی-اکولوژیکی
  • غلامرضا نبی بیدهندی، علی دریابیگی زند*، مریم ربیعی ابیانه صفحات 81-90

    مطالعه حاضر با هدف پتانسیل سنجی و ارزیابی توان تولید بیوگاز از زیست توده فضولات دامی در گاوداری های صنعتی استان بوشهر انجام گرفت. پس از بررسی تعداد و ظرفیت گاوداری های صنعتی فعال، میزان تولید فضولات در گروه های مختلف دام برآورد و پتانسیل تولید بیوگاز، انرژی حرارتی و برق قابل استحصال از فضولات دامی، محاسبه و مورد بررسی قرار گرفت. همچنین در پژوهش حاضر به بررسی تاثیر یکی از عوامل محیطی بسیار مهم یعنی درجه حرارت بر میزان تولید متان در فرآیند هضم بی هوازی فضولات دامی پرداخته شده است. مطابق یافته ها، گروه های مختلف دام در گاوداری های صنعتی فعال استان بوشهر در مجموع 5/42 هزار تن فضولات در سال تولید می کنند. بیوگاز قابل تولید از فضولات 97/1 میلیون متر مکعب در سال می باشد. این مقدار بیوگاز تولید شده توانایی فراهم آوردن انرژی حرارتی به میزان 44/11 میلیون کیلووات ساعت در سال را دارد. همچنین، پتانسیل تولید برق از بیوگاز برابر با 55/3 میلیون کیلووات ساعت در سال است که می تواند 05/0 درصد از انرژی الکتریکی مصرفی سالیانه در بوشهر را جبران کند. بررسی تاثیر درجه حرارت بر محتوای متان موجود در بیوگاز مشخص کرد که درجه حرارت در فرآیند هضم بی هوازی فضولات دامی تاثیر بسزایی دارد. بطوریکه بیشترین میزان تولید متان برابر با 4/2 میلیون نرمال لیتر در هاضم در درجه حرارت 9/33 درجه سانتی گراد مشاهده گردید و با کاهش درجه حرارت تا 6/15 درجه سانتی گراد، تولید متان تا حد 49/9 هزار نرمال لیتر در هاضم کاهش یافت.

    کلیدواژگان: انرژی تجدیدپذیر، بیوگاز، هضم بی هوازی، فضولات دامی، بوشهر
  • فاطمه عباسپور*، سید سعیدرضا احمدی زاده صفحات 91-102

    یکی از مشکلات عمده در برنامه ریزی شهری با توجه به رشد جمعیت و کمبود مکان های مناسب برای رشد شهری، تعیین اراضی مناسب برای گسترش فیزیکی شهر است. شهر قاین مرکز اداری- سیاسی شهرستان قاینات در استان خراسان جنوبی از نظر اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و صنعتی در حال توسعه می باشد و از آنجایی که استفاده از سرزمین بدون در نظر گرفتن پتانسیل های اکولوژیک، علاوه بر تخریب محیط زیست، آنرا از توسعه پایدار نیز دور می کند بنابراین، تعیین قابلیت های اکولوژیک شهر به منظور توسعه شهری آن ضروری است. این پژوهش با هدف تعیین مکان های مناسب جهت توسعه شهری، در شهر قاین، انجام گرفت. بدین منظور از میان روش های تصمیم گیری چندمعیاری (MCDM)، روش ترکیب خطی وزن دار به دلیل امکان استانداردسازی نقشه های معیار و اختصاص وزن های متفاوت به آنها، انتخاب و در سامانه اطلاعات جغرافیایی بر پایه مشاهدات محیط طبیعی (6 معیار)، توان اکولوژیکی شهر مذکور در محدوده حریم نهایی شهر و اراضی پیرامونی آن ارزیابی شد. نتایج حاکی از آن است که از مجموع 12/225 کیلومتر مربع مساحت محدوده مورد مطالعه، 21/50 کیلومتر مربع جهت توسعه شهری از تناسب زیادی برخوردار است و 26/7 کیلومتر مربع تناسب متوسط و 95/1 کیلومتر مربع تناسب کمی جهت توسعه شهری دارند و مساحت 7/165 کیلومتر مربع برای توسعه شهر قاین نامناسب ارزیابی شد و قابلیت توسعه شهری را ندارد. در حال حاضر، پراکنش فضایی مراکز جمعیتی شهر بیشتر در کاربری تناسب زیاد قرار دارد که به دلیل دارا بودن اراضی با شیب مناسب و شرایط خوب خاک شناسی و زمین شناسی ظرفیت بسیار خوبی برای توسعه و جمعیت پذیری دارد.

    کلیدواژگان: ارزیابی توان اکولوژیک، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، منطق فازی، روش ترکیب خطی وزن دار، تصمیم گیری چند معیاره
  • زینب کریمی*، واحدبردی شیخ، امیر سعدالدین صفحات 103-115

    مطالعه حاضر پژوهشی جدید در زمینه خدمات زیست بوم و به طور اختصاصی خدمات فرهنگی زیست بوم است. بنابراین، در این پژوهش به ارزیابی اثر اقدامات آبخیزداری (برنامه های آموزشی و بیولوژیکی) بر خدمات فرهنگی زیست بوم از دیدگاه آبخیزنشینان زیرحوضه ده چناشک و کارشناسان پرداخته می شود. با توجه به هدف موردنظر، چهار معیار شامل تعامل و ماندگاری جوامع محلی، زیبایی و جذب گردشگر در منطقه و آموزش در قالب پرسشنامه در نظر گرفته شد. همچنین تحلیل آماری در نرم افزار SPSS صورت پذیرفت. نتایج نشان داد تاثیر اقدامات آبخیزداری بر خدمات فرهنگی زیست بوم یکسان نبوده و بیشترین تاثیر به ترتیب مربوط به معیار آموزش، زیبایی و جذب گردشگر در منطقه، تعامل و ماندگاری جوامع محلی است. به عبارتی، هر چند تمامی شاخص های مورد بررسی معیارها با اقدامات اجرا شده دارای همبستگی معنی داری در سطح 01/0 می باشند، اما شاخص امنیت، مهاجرت به داخل روستا و زیبایی از دیدگاه آبخیزنشینان مورد پذیرش قرار نگرفته است. همچنین بر اساس اولویت بندی، میانگین شاخص اعتماد به کارشناسان (01/8) بیشتر از شاخص آگاهی دانش ذی نفعان (98/7)، رعایت حقوق دیگران (61/7)، بهبود روابط (21/7)، جذب گردشگر (07/7)، زیبایی منطقه (45/6)، استفاده صحیح از منابع (32/6)، مهاجرت به خارج روستا (20/6)، درگیری ها و نزاع (37/5)، امنیت جوامع محلی (28/5) و مهاجرت به داخل روستا (70/4) است. به عبارتی، در میان شاخص های مذکور، بیشترین و کمترین تاثیرپذیری به ترتیب مربوط به شاخص اعتماد به کارشناسان و مهاجرت به داخل روستا است.

    کلیدواژگان: آموزش، اقدامات آبخیزداری، اولویت بندی، بررسی پرسشنامه ای، خدمات فرهنگی زیست بوم، زیر حوضه ده چناشک
  • امیر انصاری*، محمد رجائیان، روح الله فهیمی، رضا جمشیدی صفحات 117-130

    شهر مهاجران به عنوان اولین شهر جدید در استان مرکزی بنا شد، و مطابق اصول شهرسازی و معماری احداث شده است. هدف این مطالعه ارزیابی مقدماتی وضعیت محیط زیستی شهر مهاجران است. این مطالعه با استفاده از رویکرد تحلیل چند معیاره (MCDA)، روش ANP، نرم افزار Super Decisions با 8 گزینه،7 معیار و 18 زیر معیار انجام شد. معیارها شامل انرژی و دی اکسیدکربن، پسماند و بازیافت، کیفیت هوا، آلودگی صدا و آلودگی نوری، مدیریتمحیط زیستی، حمل و نقل، کاربری زمین و ساختمان (فضای سبز)، آب و فاضلاب هستند. ارزیابی معیارها از طریق بازدید میدانی، دریافت اطلاعات از ارگان ها و همچنین مصاحبه با مردم شهر، توزیع پرسشنامه آنلاین، تفسیر و مقایسه تصاویر ماهواره ای سال های 2000 با 2020 منطقه، تعیین ضرایب انتشار آلاینده های ناشی از مصرف گاز طبیعی شهر مطابق EPA انجام شد. ارزیابی معیارها با روش ANP نشان می دهد وزن معیار کاربری زمین و ساختمان (22/0) و فاضلاب (18/0) بیشتر از 5 معیار دیگر است. وزن زیر معیار سرانه فضای سبز (25/0) و دسترسی به شبکه فاضلاب (15/0) بیشتر از سایر زیر معیارها است. منطقه 2 با وزن (162/0) سبز ترین و منطقه 4 با وزن (079/0) کمترین سبزی را نسبت به سایر مناطق شهر مهاجران هستند.

    کلیدواژگان: شهر مهاجران، محیط زیست، شهر سبز، روش چند متغیره، ANP
  • حسینعلی ابراهیمی کارنامی*، آمنه حقزاد، کیا بزرگمهر، مهرداد رمضانی پور صفحات 131-148
    اهمیت توسعه پایدار محیط زیستی در روند توسعه شهری، استفاده بهینه و صحیح از ظرفیت کالبدی و فیزیکی در مناطق مختلف آن به ویژه در محلات برای دستیابی به مدیریت شهری بسیار حایز اهمیت است. از این رو این پژوهش برای بررسی کارایی روش فرآیند تحلیل شبکه ای و دلفی فازی در امکان سنجی و تبیین ظرفیت کالبدی- فیزیکی توسعه پایدار محیط زیستی شهری، در استان مازندران، شهر ساری انجام پذیرفت. بنابراین، پس از استخراج عوامل موثر در امکان سنجی و تبیین ظرفیت کالبدی - فیزیکی توسعه پایدار محیط زیستی شهری از مطالعات متعدد در این حوزه، اقدام به غربال سازی و تایید آن توسط خبرگان با استفاده از روش دلفی فازی شد. سپس با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی در قالب شاخص و زیرشاخص طبقه بندی و غربال سازی انجام شد و در ادامه با استفاده از تحلیل عاملی مدل ایجاد شده مورد تایید قرار گرفت. در این پژوهش از نظرات 146 نفر از کارشناسان و متخصصان این حوزه جهت بررسی موضوع در فرآیند تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد. سپس با استفاده از روش فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP) و با محوریت نظر خبرگان، وزن دهی شاخص ها و زیرشاخص ها انجام و با استفاده از روش دیمتل (DEMATEL) میزان تاثیرپذیری و تاثیرگذاری عوامل بر یکدیگر و همچنین روابط بین آن ها محاسبه شد. نتایج این مطالعه نشان داد که بین پایداری محلات شهر و کیفیت محیط زیست شهری رابطه معنادار و همبستگی مثبت و بین پایداری محلات شهر و قدمت محلات در روند توسعه شهری رابطه معنادار و همبستگی منفی وجود دارد.
    کلیدواژگان: توسعه محله ای، تحلیل عاملی اکتشافی، دیمتل، محلات، شهر ساری
  • مژگان صلواتی*، زهرا یوسفی مصردشتی صفحات 149-158
    رسوبات رودخانه ای به عنوان اصلی ترین جاذب آلاینده های فلزی، دارای اهمیت بسیاری هستند. در سطح جهانی، اکوسیستم های آبی شدیدا با فلزات سنگین ناشی از منابع انسانی و زمین زاد آلوده می شوند. موضوع این مطالعه، تحقیق در مورد آلودگی ژیوشیمیایی فلزات در رسوبات رودخانه و منشاهای احتمالی آن ها در رودخانه پلرود در شرق استان گیلان است. رسوبات رودخانه ای جمع آوری شده، برای تعیین غلظت فلزات سنگین به روش ICP آنالیز شدند. درجه آلودگی در رسوبات رودخانه پلرود برای سرب، نیکل، روی، کبالت، کرم، تیتانیم و وانادیم با استفاده از شاخص آلودگی زمین شناسی و شاخص (فاکتور) آلودگی ارزیابی شد. نتایج حاصل گویای این است که: 1. محاسبه شاخص آلودگی زمین شناسی در رسوبات رودخانه پلرود دارای شاخص آلودگی به نسبت بالایی برای عنصر سرب و آلودگی متوسط برای عناصر کبالت و کروم می باشند؛ 2. فاکتور آلودگی برای عناصر سرب و آلومینیوم بسیار بالا، برای عناصر کبالت، کروم، نیکل و تیتانیم متوسط و برای عنصر روی پایین است؛ 3. رسوبات رودخانه توسط سرب و آلومینیوم آلودگی انسان زاد دارند و 4. عناصر کبالت و کروم آلودگی زمین زاد نشان می دهند.
    کلیدواژگان: آلودگی رسوب، پلرود، شاخص آلودگی زمین انباشت، فاکتور آلودگی، منشا زمین زاد
  • محمدمیلاد مووریی، آزیتا بهبهانی نیا*، لعبت تقوی صفحات 159-169

    هدف اصلی این تحقیق، بررسی تاثیر رهاسازی فاضلاب شهرک صنعتی بر باغ های درختان سیب در منطقه آیینه ورزان دماوند است. از چاه های آب منطقه به صورت ماهانه در دو فصل تابستان و پاییز 1396 مجموعا 36 نمونه آب برداشته شد. برای نمونه برداری سیب با توجه به وسعت منطقه، 10 ایستگاه در نظر گرفته شد و 30 نمونه سیب برداشت شد. جهت آماده سازی نمونه های سیب پس از خشک کردن ، با استفاده از اسید نیتریک و پراکسید هیدروژن با نسبت 1:3و دمای 80 درجه سانتگراد مرحله هضم انجام شد. غلظت فلزات سنگین سرب، کادمیم و کروم در محلول ها به وسیله دستگاه جذب اتمی تعیین شد. میانگین کلی غلظت فلزات در نمونه های آب به ترتیب سرب ، کادمیم و کروم 609/1، 290/1 و 768/2 میلی گرم بر لیتر به دست آمد که در مقایسه با استاندارد آب آبیاری کروم و کادمیم بیشتر و سرب کمتر از حد استاندارد است. میانگین سرب، کادمیم و کروم در نمونه های سیب به ترتیب 192/0، 261/0، 156/0 میکروگرم بر گرم به دست آمد. میانگین غلظت فلزات سنگین در نمونه های سیب در مقایسه با استاندارد ملی ایران، کروم و کادمیم بیشتر و سرب از حد استاندارد کمتر و در مقایسه با استاندارد سازمان بهداشت جهانی، کادمیم در نمونه ها بیشتر و سرب و کروم کمتر از حد مجاز است. برای ارزیابی ریسک ناشی از مصرف سیب، میزان جذب روزانه فلزات و شاخص خطر محاسبه شد. شاخص خطر به ترتیب برای سرب، کادمیم وکروم 9914/0، 9990/0 و 0009/1 محاسبه شد.

    کلیدواژگان: کروم، کادمیم، سیب، شاخص خطر، دماوند، جذب روزانه
  • نوید هوشنگی، نوید مهدی زاده قراخانلو* صفحات 171-182
    به دلیل قرارگیری سفره های آب زیرزمینی در زیر سطح معادن و کارخانه های تولید شن و ماسه، بررسی میزان تاثیر این معادن بر آلایندگی منابع آب زیرزمینی بسیار حیاتی است. هدف اصلی این تحقیق شناسایی و ارزیابی آلودگی آب های زیرزمینی حاصل از استخراج و شستشوی شن و ماسه در استخرهای ترسیبی واقع در معادن شهر شهریار و شهر قدس است. بررسی های صورت گرفته نشان می دهد که تاکنون مطالعه ای بر روی آلودگی آب های زیرزمینی بر اثر استخراج و شستشوی شن و ماسه در منطقه ی مطالعاتی صورت نگرفته است. تحقیق حاضر در سه مرحله ی آماده سازی داده ها، تهیه ی نقشه ی پیوسته از پارامترهای کیفی آب های زیرزمینی با روش کریجینگ ساده و محاسبه ی رابطه و ضریب همبستگی مکانی بین منطقه ی معادن و پارامترهای کیفی انجام شد. نتایج نشان می دهد که میزان بی کربنات، کربنات، نیترات، سدیم، پتاسیم، کلر، منیزیم و اسیدیته آب های زیرزمینی در منطقه در حد مجاز است، اما میزان سولفات، ضریب هدایت الکتریکی و مقدار کل مواد جامد حل شده (TDS) آب زیرزمینی در منطقه ی مورد مطالعه بیشتر از حد مجاز است. ضریب همبستگی مکانی بین فاصله از منطقه ی برداشت شن و ماسه با مورد بیان شده به ترتیب 53/0-، 56/0- و 61/0- بود، که مبین وجود رابطه بین این سه پارامتر و برداشت شن و ماسه است.
    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، درون یابی، سیستم اطلاعات مکانی، همبستگی مکانی، شهر قدس و شهریار
  • بتول ذاکری، اعظم جعفری*، سمیه بختیاری صفحات 183-295
    وجود غلظت های زیاد فلزاتی مانند کادمیم، کروم، کبالت، جیوه، سرب، روی و آرسنیک درون اجزای بدن انسان ها به دلیل عدم تجزیه زیستی در طبیعت و نیمه عمر بیولوژیکی طولانی مدت و امکان تجمع در بخش های مختلف بدن موجودات زنده، بسیار خطرناک است، بنابراین حذف این فلزات سنگین از آب و پساب ها یک معضل مهم است. روش جذب سطحی به عنوان یکی از موثرترین فرآیندها جهت حذف فلزات سنگین در نظر گرفته شده است. مواد مختلفی به عنوان جاذب مورد استفاده قرار می گیرند. انتخاب جاذبی ارزان قیمت و کارآمد در فرآیند حذف آلاینده ها مهمترین عامل موثر واقع شدن روش جذب سطحی است. در این مطالعه امکان سنجی استفاده از ضایعات معدن ذغال سنگ به صورت طبیعی و اصلاح شده با سود به منظور حذف عنصر آلاینده کادمیم مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش های هم دما و سینتیک جذب به منظور محاسبه ظرفیت و سرعت جذب کادمیم توسط این ترکیب انجام شد. نتایج نشان داد ظرفیت ضایعات ذغال سنگ اصلاح شده با سود، نسبت به ضایعات طبیعی برای جذب فلز کادمیم بسیار بیشتر است. بر اساس نتایج مطالعات سینتیک مشخص شد 80 درصد جذب کادمیم توسط جاذب اصلاح شده در 60 دقیقه ابتدای برهم کنش جاذب و جذب شونده اتفاق می افتد. به طورکلی تغییر در ساختار ضایعات ذغال سنگ و اصلاح آن، می تواند قابلیت حذف و جذب عنصر کادمیم از محلول های آبی را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: ضایعات معدن ذغال سنگ، هم دما، سینتیک، کادمیم، جاذب
  • ابوالفضل بامری*، مهسا خالقی صفحات 197-208
    در دهه های اخیر خطر بالقوه فلزات سنگین در پساب ها و ورود آب به منابع آب سطحی و زیرزمینی به طور فزاینده ای مورد توجه جامعه جهانی قرار گرفته است. هدف از این مطالعه ارایه یک روش غیرمستقیم به منظور برآورد بازده جذب فیلتر تراشه های لاستیکی برای فلزات سنگین سرب، روی و منگنز از پساب صنعتی است. آزمایش های جذب ستونی در شرایط مزرعه، بصورت فاکتوریل با سه فاکتور در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای مورد مطالعه شامل سه فاکتور اندازه ذرات (دو سطح 5/0 و 5 سانتی متر)، ضخامت فیلتر (سه سطح 10، 30 و 50 سانتی متر) و زمان تماس جاذب با محلول بود. جذب عناصر با استفاده از 6 مدل رگرسیون خطی، درخت رگرسیونی، شبکه عصبی مصنوعی، جنگل تصادفی، کیوبیست و ماشین بردار پشتیبان بر اساس مجموعه دیتای آزمایشات جذب میدانی مدل سازی شد. نتایج نشان داد مدل های جنگل تصادفی، شبکه عصبی مصنوعی، درخت رگرسیونی و کیوبیست برای پیش بینی راندمان جذب در هر سه عنصر عملکرد قابل قبولی داشتند. با این حال، با توجه به ضریب R2 و خطای میانگین مربعات ریشه، جنگل تصادفی و شبکه عصبی مصنوعی عملکردرضایت بخش تری نسبت به درخت رگرسیونی و کیوبیست مدل نشان دادند. بررسی اهمیت متغیرهای ورودی در دقت پیش بینی نیز نشاندهنده اهمیت بالای پارامتر زمان تماس جاذب با محلول فلزی در تمامی مدل های یادگیری ماشین بود. قابلیت پیش بینی دقیق مدل های توسعه داده شده می تواند به طور معنی داری بار کاری آزمایش های میدانی مانند راندمان جذب تراشه های لاستیکی را کاهش دهد. اهمیت نسبی متغیرها نیز می تواند مسیر صحیحی را برای تصفیه بهتر فلزات سنگین ایجاد کند.
    کلیدواژگان: پساب صنعتی، جنگل تصادفی، شبکه عصبی مصنوعی، فلزات سنگین، مدل سازی
  • محمدمهدی تیرانداز، حکمت ربانی*، اسماعیل میرزایی قلعه، محمود خرمی وفا، فرشاد وصالی صفحات 209-222

    روش های مختلفی برای حذف و تشخیص فلزات سنگین موجود در محیط زیست پیشنهاد شده که اکثر آن ها زمان بر و پرهزینه می باشند. در این میان گیاه پالایی زمان و هزینه کمتری نسبت به سایر روش ها برای حذف فلزات سنگین از محیط، نیاز دارد. در تحقیق حاضر به منظور تعیین آلودگی گیاه پونه به سه فلز سنگین سرب، نیکل و کادمیوم از روش پردازش تصویر به کمک تلفن همراه هوشمند استفاده شد. تعداد سی عدد از این گیاه در سی گلدان در پرلیت کاشته شد. به مدت 28 روز، هر روز از این گیاهان به دو حالت تصویربرداری در داخل جعبه و تصویربرداری تماسی به کمک گوشی تلفن همراه عکس برداری شد. برای عملیات پردازش تصویر و شبکه ی عصبی مصنوعی از محیط برنامه نویسی نرم افزار متلب R2017b استفاده شد. برای تعیین ساختار شبکه عصبی مصنوعی تعداد 12 نورون شامل (قرمز، سبز و آبی از فضای رنگی RGB، هیو، اشباع و روشنایی از فضای HSB، درخشندگی، کرومای آبی و کرومای قرمز از فضای رنگی YCbCr و روشنی، قرمز/سبز و زرد/آبی از فضای رنگ L*a*b*) به عنوان لایه ورودی و برای لایه خروجی یک بار 4 نورون شامل (سرب، نیکل، کادمیوم و شاهد) بار دیگر 2 نورون (شامل آلوده به فلز سنگین و شاهد) در هر دو نوع تصویربرداری جعبه و تماسی در نظر گرفته شدند و بهترین شبکه شناسایی و ماتریس اغتشاش به دست آورده شد.

    کلیدواژگان: پونه، گیاه پالایی، آلایندگی، فلزات سنگین، هیدروپونیک، پردازش تصویر، شبکه عصبی مصنوعی
  • حسین فخرائی*، محمد یزدی، سید محمد شبیری، روانبخش شیردم، حسن برزگر صفحات 223-235

    معدنکاری سبز مجموعه ای از روش های علمی و فنی برای کاهش اثرات زیانبار محیط زیستی معدنکاری در مراحل اکتشاف، استخراج، فراوری، بهره برداری و ر ها سازی معادن متروکه است. هدف این پژوهش طراحی مدل مدیریت معدنکاری سبز با تعیین شاخص های موثر بر معدنکاری سبز است. ماهیت این پژوهش از نوع کاربردی و نیاز محور است. روش و ابزار گردآوری داده ها شامل روش تحقیق پیمایشی زمینه یابی با رویکرد مرور نظام مند ادبیات پژوهشی همراه با ابزار پرسش نامه بود. جامعه آماری پژوهش، مجموعه کارشناسان و فعالان حوزه محیط زیست معدنی بود. از روش دیمتل فازی و مدل محیط زیستی فشار-پاسخ دپسی برای ارزیابی داده ها استفاده شد. براساس این داده ها یازده شاخص موثر بر مدیریت معدنکاری سبز تعیین گردید. نتایج ارزیابی ها نشان می دهد که شاخص رشد اقتصادی و شاخص بانک اطلاعات محیط زیستی معدنی از شاخص های اصلی معدنکاری سبز است. شاخص تدوین مقررات محیط زیستی، شاخص فرآیند جهانی شدن و شاخص التزام به کنوانسیون های محیط زیستی از شاخص های ضعیف معدنکاری سبز هستند. شاخص ارتقای آگاهی های محیط زیستی کارکنان، شاخص فرهنگ سازمانی محیط زیستی، شاخص نقش ذی نفعان و شاخص تاثیر دیدگاه سازمان های مردم نهاد از شاخص های نسبتا مستقل با اثرگذاری کم محسوب می گردند. شاخص ممیزی مستمر محیط زیستی و شاخص استفاده از فناوری روز از شاخص های مستقل می باشد و بر بقیه شاخص ها تاثیر چندانی ندارد.

    کلیدواژگان: شاخص، معدنکاری سبز، مدل، مدیریت، ایران
  • علی رضازاده*، فهمیده فتاحی صفحات 237-251
    هدف اصلی این مطالعه بررسی و مقایسه تاثیرات آستانه ای رشد اقتصادی بر رابطه مصرف انرژی و آلودگی محیط زیست در کشورهای D8 طی دوره ی زمانی 2015-1990 می باشد. برای این منظور از مدل رگرسیونی انتقال ملایم پانلی (PSTR) که برای داده های تابلویی ناهمگن بسیار مناسب است، استفاده شده است. بدین ترتیب رشد اقتصادی به عنوان متغیر انتقال مورد استفاده قرار گرفته شده است. نتایج نشان می دهد که رابطه غیرخطی بین متغیرهای توضیحی و انتشاروجود داشته و رشد اقتصادی به صورت غیرمستقیم در نحوه اثرگذاری مصرف انرژی، جمعیت و ارزش افزوده صنعت بر انتشار گاز دی اکسید کربن موثر است. بر اساس نتایج آزمون های لازم، لحاظ نمودن تنها یک تابع انتقال با یک حد آستانه ای و دو رژیم برای برآورد غیرخطی مدل کفایت می کند. همچنین، لگاریتم مقدار آستانه ای متغیر انتقال برابر 3418/8 و پارامتر شیب برابر 4942/21 برآورد شده است. در رژیم اول مصرف انرژی، جمعیت و ارزش افزوده صنعت دارای تاثیر مثبت و معناداری بر انتشار دی اکسید کربن بوده که این تاثیر با عبور از حد آستانه ای و در رژیم دوم (با سطح رشد اقتصادی بالا) برای متغیر جمعیت بیشتر شده است. همچنین در این رژیم اثر مصرف انرژی و ارزش افزوده صنعت بر انتشار کماکان مثبت بوده ولی مقدار آن در مقایسه با رژیم اول کاهش یافته است.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، مصرف انرژی، انتشار گاز، کشورهای D8، رویکرد PSTR
  • سیده ژیلا سالاری، اکرم نشاط*، احمد فتاحی اردکانی، یدالله بستان صفحات 253-267
    ارزیابی اقتصادی اثرات محیط زیستی، کشاورزی و اجتماعی یکی از ابزارهای مدیریت اکوسیستم ها با هدف دستیابی به توسعه پایدار است که بر لزوم استفاده آن در پروژه های بزرگ عمرانی تاکید می شود. از این رو هدف اصلی در مطالعه حاضر بررسی اثرات محیط زیستی، کشاورزی و اجتماعی حاصل از وجود راه آهن کرمانشاه از نظر ترجیحات مردمی است. در مطالعه حاضر، 200 پرسشنامه در بین اهالی مناطق نزدیک راه آهن در فصول مختلف سال 1396 توزیع و تکمیل شد و برای تحلیل اطلاعات از روش آزمون انتخاب و الگوی لاجیت شرطی گسترده استفاده شد. نتایج حاصل از الگوی لاجیت شرطی گسترده نشان داد، مقدار خسارت های سالانه حاصل از وجود راه آهن برای هر فرد در هر یک از بخش های محیط زیست (ویژگی های زیستگاهی، پوشش گیاهی و آب و هوا)، کشاورزی (ویژگی کاربری اراضی) و اجتماعی (ویژگی های ارتعاشات و آلودگی صوتی) به ترتیب برابر 79250، 60430 و 12370 ریال است. بالاترین تمایل به پرداخت در خصوص زیربخش ها، برای جبران خسارت مربوط به ویژگی کاربری اراضی به مقدار 224800 ریال و بعد از آن ویژگی ارتعاشات و آلودگی صوتی به میزان 46000 ریال در سال به ازای هر خانوار به دست آمد. در نهایت ارزش کل خسارت های ناشی از وجود راه آهن برابر 296853 میلیون ریال به دست آمد. بر اساس نتایج مطالعه پیش رو، به طورکلی تمایلات مردم برای حفاظت در بخش محیط زیست که دارای دو زیر بخش است، بیشتر از سایر بخش ها است، که نشان دهنده اهمیت بخش محیط زیست از دیدگاه مردم است. در نهایت با توجه به نتایج حاصل از مطالعه پیش رو، توجه به بخش های مختلف اجتماعی، محیط زیستی و کشاورزی قبل از انجام پروژه های عمرانی همچون راه آهن برای جلوگیری از اثرات سوء حاصل از آن ها توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آزمون انتخاب، تمایل به پرداخت، راه آهن، کرمانشاه، محیط زیست
  • طوبی عابدی*، سلیمان محمدی لیمائی، امیر اسلام بنیاد، جواد ترکمن صفحات 269-279
    افزایش ذخیره کربن در جنگل یکی از اهداف مدیریت پایدار در سال های اخیر است و به عنوان ابزاری مهم در کاهش اثرات تغییر اقلیم شناخته شده است. تجارت کربن به عنوان یکی از ابزارهای مبتنی بر بازار، روشی مقرون به صرفه و مناسب برای کاهش اثرات تغییر اقلیم و موضوعات محیط زیستی می باشد. هدف از این تحقیق، تعیین ارزش اقتصادی کربن در جنگل کاری صنوبر است. به این منظور، میزان کربن در جنگل کاری صنوبر (Populus deltoides) اندازه گیری و قیمت تعدیل شده کربن با استفاده از مدل رگرسیون خود-کاهشی نامانا تعیین شد. ارزش خالص فعلی کربن به دست آمد و در نهایت آنالیز حساسیت پذیری قیمت و نرخ سود کربن انجام شد. نتایج نشان داد موجودی جنگل کاری در سن 36 سالگی 2/180 متر مکعب در هکتار (معادل 6/57 تن در هکتار) و میزان کربن در همان سن 2/32 تن در هکتار بود. میزان ارزش خالص فعلی در سنین مختلف به دست آمد و آنالیز حساسیت پذیری قیمت و نرخ سود کربن نشان داد که میزان ارزش خالص فعلی با افزایش قیمت و نرخ سود، افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: ارزش خالص فعلی، ترسیب کربن، صنوبر، قیمت تعدیل شده
  • افسانه نعیمی فر*، مهدی ابراهیمی مقدم، محمد آقاپور صباغی صفحات 281-299
    یکی از سیاست هایی که درارتباط با اقتصاد مقاومتی مطرح می شود، راهبرد جایگزینی واردات می باشد. در شرایط کنونی که تحریم از بیرون اقتصاد تحمیل می شود، راهبرد جایگزینی واردات به ویژه سیاست جایگزینی واردات نهایی گریز ناپذیر است. فرآیند جایگزینی واردات نهایی برای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی می تواند با افزایش رشد فعالیت های اقتصادی منجر به افزایش انتشار آلاینده ها در هوا و آثار منفی محیط زیستی شود. ازاین رو درمطالعه حاضر، مسایل محیط زیست، درکنار اهداف اقتصادی در سیاست جایگزینی واردات نهایی بررسی شده است تا بتوان راهکارهای مناسب که تامین کننده هردو استانداردهای محیط زیستی و مقوله های بااهمیت اقتصاد باشد، را ارایه نمود. برای حصول به این هدف، از مدل های تعدیل شده داده- ستانده محیط زیستی برای برآورد میزان ارزش افزوده، اشتغال و انتشار آلاینده ها در هفده بخش فعال اقتصادی در حوزه جایگزینی واردات نهایی استفاده شده است. برای تعمیم مدل داده- ستانده متداول به مسایل محیط زیستی، از الگوی تعاملی با ایجاد بلوک اضافی چهارم برای شامل نمودن ستانده محیط زیستی استفاده شده است. اطلاعات اقتصادی از جداول داده- ستانده معمول و گزارش های وزارت صمت و اطلاعات مرتبط با بخش محیط زیستی از ترازنامه انرژی استخراج شده است. نهایتا برای بررسی آثار مختلف توسعه جایگزینی واردات نهایی بر مبنای تحلیل داده- ستانده از رابطه تراز تولیدی لیونتیف استفاده شد. رابطه مذکور با توجه به الگوی حسابداری کلان منابع رشد، نوشته شده است. با تببین مقداری مبادلات موجود میان اهداف اقتصادی و محیط زیستی، بخش ها را می توان در چهارگروه (پتانسیل پایین اقتصادی و آلاینده زایی بالا، پتانسیل پایین اقتصادی و آلاینده زایی پایین، پتانسیل بالای اقتصادی وآلاینده زایی بالا، پتانسیل بالای اقتصادی و آلاینده زایی پایین) متمایز نمود. با توجه به یافته های مطالعه، توسعه جایگزینی واردات نهایی در بخش های کم آلاینده و پربازده اقتصادی (محصولات دارویی و بهداشتی، محصولات نساجی، چوب و کاغذ، محصولات غذایی و آشامیدنی) قویا توصیه می شود. زیرا، سیاست جایگزینی واردات نهایی می تواند ضمن تقویت ارتباط درونی این بخش ها با دیگر صنایع کشور و درون زایی رشد، به کاهش غیرمستقیم انتشار آلاینده ها نیز کمک نماید. اهمیت این موضوع در بخش محصولات دارویی و بهداشتی و محصولات غذایی و آشامیدنی، به دلیل ارتباط اقتصادی برون بخشی قوی و ارتباط محیط زیستی برون بخشی ضعیف آنها با سایر بخش ها، بیشتر است. زیرا، ضمن ایجاد بیشترین ارزش افزوده و اشتغال غیر مستقیم، کمترین خسارات غیرمستقیم محیط زیستی نیز حادث می شود.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، سیاست جایگزینی واردات نهایی، مدل داده- ستانده محیط زیستی، ارزش افزوده، اشتغال، انتشار آلاینده ها
  • عباس عبدشاهی*، عباس میرزایی، نوید کارگر ده بیدی صفحات 301-315
    با توجه به اهمیت شاخص های اکولوژیکی در ارزیابی مخاطرات محیط زیست، در این مطالعه به بررسی شاخص ردپای اکولوژیکی و ظرفیت زیستی بر رشد اقتصادی ایران در چارچوب تابع تولید پرداخته شد. پس از ارزیابی نتایج مانایی متغیرها، با استفاده از رهیافت مدل خودتوضیحی با وقفه های گسترده (ARDL) به بررسی روابط بلندمدت و کوتاه مدت بین متغیرها پرداخته شد. نتایج آزمون علیت نشان داد که متغیرهای سرمایه ، اشتغال، مصرف انرژی، ردپای اکولوژیکی و ظرفیت زیستی، رابطه ی علی معناداری با معیار رشد اقتصادی دارند. نتایج پژوهش حاکی از آن است که شاخص ردپای اکولوژیکی با وجود اثرگذاری منفی بر رشد اقتصادی، فاقد معنی داری آماری بود. در مقابل، میزان سرمایه، مصرف انرژی و ارتقای ظرفیت زیستی، مطابق انتظار، تاثیری مثبت و معنادار بر رشد اقتصادی بر جا می گذارند. بنابراین، پیشنهاد می شود در تدوین سیاست های تولیدی و تجاری کشور به نحوی اقدام شود که ضمن حفظ هرچه بیشتر ظرفیت زیستی، با محدود نمودن واردات کالاهایی که توان زیستی داخلی را از بین می برند، به تقویت هرچه بیشتر توان زیستی کمک نمود.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، ظرفیت زیستی، ردپای اکولوژیکی، ARDL
|
  • Amin Alizadeh, Mehdi Ghanbarzadeh Lak * Pages 3-22

    The proper management of the recyclable wastes generated at small and medium size industrial units (SMIUs) through identifying obstacles and designing implementation plans, is the main objective of present paper. No. 2 Urmia Industrial complex was selected as the case study. A total of 9 barriers were identified in the context of the current weak management of recycleable wastes. Applying ISM methodology, barriers B5 (low economic attractiveness for the contractor), B1 (lack of public awareness), B9 (lack of research and development office), and B3 (inappropriate informing), were considered as the key ones. Given the importance of modifying the B5 barrier to improve current management process, two scenarios for collection of mixed or source separate recyclables were defined. Using the LCA approach, the emissions from scenarios 1 and 2 were estimated to be -17.86 and -15.22 MTCE/yr, respectively. The energy consumption rates were about 0.558 and 0.545 MBtu/yr. Furthermore, net sales of processed materials were 819 and 192 million rials (estimated based on 2017 market prices). The results of hierarchical analysis based on three environmental, economic, and technical/social criteria and the relevant sub criteria revealed the importance of the economic criterion in the decision making process. Eventually Scenario 1 was selected with a score of 0.5028 as the preferred option. In this paper, a new approach is proposed for sensitivity analysis. Based on this approach, while the weight of the environmental criterion kept below 0.22, in any weight of economic criterion, scenario 2 will be superior.

    Keywords: Recycling, Industrial Waste, Small, Medium Sized Industrial Units, ISM, LCA, AHP
  • Seyed Mohammad Mojabi, Sadegh Zibakalam, Reza Maknoon * Pages 23-30
    Despite the antiquity of drafting environmental laws in Iran, the environmental situation is not favorable based on the goals of the vision and general environmental policies, as evidenced by valid international indicators. This article has pursued two main goals, one of which is to express the most important challenges of environmental policy in Iran in the solution phase and the second is to prioritize the challenges to achieve the first goal by sampling snowballs from senior and middle managers in the field of environment. The three forces, as well as university professors and PhD students in policy (political science) and various fields of environment and management, were selected and questioned using a questionnaire. Finally, 6 major policy challenges were identified, in the second phase since the goal The data were limited in order, the data were arranged in descending order in terms of frequency and items that were agreed upon by at least 50% of the respondents. And with a confidence coefficient (Cronbach's alpha) of 0.9 was confirmed. Finally, the final questionnaire was given to 400 experts to choose their orientation. "Special economic and political factors have a lot of influence in providing environmental solutions." With a rating of 5.31, it was more important than the others, which is debatable.
    Keywords: Environmental policy, Environmental Law, Environmental Planning, Exploratory research project
  • MirMehrdad Mirsanjari *, Fatemeh Mohammadyari, Arezoo Soleimany, Masoud Hatamimanesh Pages 31-41

    Groundwater is an important part of the ecosystems renewable water. Therefore, reducing groundwater quality is a major threat to agricultural development, especially in arid and semi-arid regions. Suitable application of pesticides in agriculture as not to contaminate groundwater, It requires understanding how these pollutants are transferred to groundwater and assessing the vulnerability of groundwater to pesticide contamination. In this regard, in the present study, the vulnerability of groundwater to pesticides in Malayer vineyards, was assessed in three scenarios of vulnerability in normal, unconventional and optimal conditions using three indicators: GUS, RF and AF. For this purpose, 9 pesticide, Diazinon, Malathion, Dursban Or Chlorpyrifos, Confidor Or Imidacloprid, Dimethoate, Linuron, Fenvalerate, Metsulfuron and Propargite Was studied. Also, zoning maps were prepared using kriging method in GIS software. In the first scenario, Koc and conventional t1/2 pesticide values were used. Also, vulnerability in the other two scenarios was assessed as vulnerability in the worst conditions and vulnerability in the best conditions.Then, according to the regional values of different indicators, pesticides ranking was done by combined programming method. Finally, by combining the results, the pesticides were divided into three groups of suitable, intermediate and inappropriate. The results showed that the probability of vulnerability is low in the northern parts of the study area and the southern part has the highest probability of vulnerability. According to the GUS index, most of the area is in the middle class in terms of leaching. Also Fenvalerate, Linuron and Metsulfuron pesticides were evaluated suitable for study area.  Key words: Groundwater vulnerability, GIS, Pesticides ranking, Composite planning, Vineyard gardens

    Keywords: Groundwater vulnerability, GIS, Pesticides ranking, Composite planning, Vineyard gardens
  • Sonia Amjadian, Sonia Amjadian *, Ali Seyed Ali, Maryam Ansarimanesh Pages 43-51

    Feeling the sense of security has been considered as one of the important criteria of quality of urban life. The urban environment index is one of the factors that in the present study tried to measure its impact on the sense of security in the urban space. In line with this research, with the aim of spatial analysis of citizens' sense of security in the neighborhoods of Kermanshah; Faizabad, 22 Bahman, Javanshir, Abadani and Maskan, Shariati, Saadi, Aghajan, Chenani, Jafarabad and Elahieh neighborhoods were evaluated. The research method was descriptive-analytical in terms of purpose, application, and nature of the method. feeling the sense of security as a dependent variable and environmental quality as an independent variable in the form of six indicators of air pollution, noise pollution, waste, green space per capita, sewer condition and the ratio of durable buildings to total buildings and their impact on feeling the sense of security. After collecting the data, using TOPSIS technique, each neighborhood was evaluated in terms of feeling of urban security based on the proposed index. According to the studies, 22 Bahman neighborhood with proportional distribution of green space, less garbage volume, higher percentage of durable buildings, etc. The most affluent neighborhood of Kermanshah and Faizabad neighborhood with turbulent texture, air pollution, unpleasant odor of sewage, garbage volume, Noise pollution and the lowest distribution of green space, the most deprived neighborhood in terms of urban environment index was assessed among the studied neighborhoods. Accordingly, it was concluded that feeling the sense of security in these neighborhoods is directly related to the quality of environmental indicators. The results of this study can help managers and those involved in Kermanshah in increasing urban security by using environmental indicators.

    Keywords: Security, TOPSIS, green space, urban environment
  • Parvaneh Sobhani, Hassan Esmaeilzadeh * Pages 53-66
    Areas that need continuous monitoring, are protected areas which necessitates the need for ‎environmental impact assesment of development in these areas. For strategic planning and ‎environmental impact assessment of development in the Alvand no-hunting area, the environmental ‎degradation and SWOT-ANP models were used. First, ecological vulnerability in each of ‎the network units was calculated and classified and then using topographic maps, field observations, ‎experts' opinions, and local communities, 13 degradation units were identified in the whole area and ‎its severity Was determined. Finally, using obtained coefficients of degradation, the area was ‎classified into 3 zones, which need protection measures (56.01%), need reconstruction (35.41%), and ‎development potential (8.49%). Despite the potential for grade 1 development, based on local ‎conditions and socio-economic issues, there is no possibility of further development in the area. ‎Then, for strategic planning in the area, strengths, weaknesses, opportunities, and threats were ‎identified, and then according to opinion of experts, each weighting (ANP) and were compared. ‎The weighting results indicated that internal factors with a total score of 0.631 were selected as ‎main factor in providing protection strategies in the area, and an Aggressive strategy with the ‎highest score (0.340) in the area was selected as optimal strategy. In addition, existing ‎strengths for protection in the area are more than weaknesses, and also opportunities are more than ‎threats, and providing optimal strategies can help improve the protection situation of the area and ‎improve its management. ‎
    Keywords: Geography of protected areas, Environmental impact assessment, Destruction model, Alvand no- hunting area, SWOT-ANP Model
  • Narges Enteghamkesh, Mahdi Kolahi *, Hossein Mahmoudi Pages 67-79
    Many studies have focused on the socio-economic issues of villagers and the causes of their migration. But in most of these studies, the impact of watershed conditions, environmental aspects, and natural factors has been less investigated. This article seeks to examine natural factors along with social, cultural, economic, political, and welfare components to prioritize their impacts on rurality and rural settlement or evasion. The study area was villages of Ghoshkhaneh watershed of Shirvan County, Iran. Sample households were selected and surveyed based on the Cochran formula and through Multistage and Systematic Random Samplings. According to the results, natural, social, economic, and welfare components have significant relationships with rurality. The high impact of natural factors highlights the importance of natural resources on the sustainability of rural communities. According to natural factors, however, a need to rethink or prepare region-based natural resource plans, emphasis on green entrepreneurship approaches the creation of ecological businesses and applying future researches promises to move towards bio-sustainability, especially in rural communities.
    Keywords: rural economy, Natural resources economic, Watershed conditions, Natural factor, Socio-ecological system
  • Gholamreza Nabi Bidhendi, Ali Daryabeigi Zand *, Maryam Rabiee Abyaneh Pages 81-90

    Considering the importance of animal waste obtained from livestock industries as the enormous raw substances for energy production, the present study was conducted to assess the biogas production potential from livestock manure in dairy industries of Bushehr province, Iran. Temperature is a critical parameter for anaerobic digestion since it influences both system heat requirements and methane production. So, a furthere objective of this study was to evaluate the effect of lowland and highland temperature regimes on the methane production from dairy digesters. Therefore, in this study, obtainable amount of biogas was determined by using data from industrial cattle farms in Bushehr. Then, the amount of the electricity that can be generated from biogas was performed. The findings of this study indicated that biogas potential of 1.97 million m3 year-1 could be produced from livestock manure in dairy industries of Bushehr which could provide an electricity generation of 3.55 million kWh year-1. Methane production under mesophilic temperature conditions could be several times higher than the methane production at psychrophilic and low temperatures. As a result, the highest methane yield was found at temperature of 33.9 °C. Under these condition, methane production potential was found as 2.4 million NL CH4 digester-1. Results showed that anaerobic treatment of manure has the beneficial outcomes of reducing environmental pollution through proper waste management, reduction of unpleasant odors and microbial pathogens with a sustainable production of energy source as biogas.

    Keywords: Renewable Energy, Biogas, anaerobic digestion, Livestock manure, Bushehr
  • Fatemeh Abbaspour *, Said Reza Ahmadizadeh Pages 91-102

    Qaen City is the administrative and political center of Qaenat County in south Khorasan province. Since the use of land is without consideration of ecological potential in addition to environmental degradation, it will also be diverted from sustainable development. Therefore, it is necessary to determine the ecological capabilities of the city for its urban development. This research was conducted with the aim of determining suitable locations for urban development in the Qaen City, South Khorasan Province. For this purpose, using multi-criteria decision making methods (MCDM), the weighted linear combination method was chosen due to the possibility of standardization and assigning different weights to the criteria and in geographic information system based on observations of the natural environment (6 criteria), city ecological potential was evaluated within the limits of the city's final privacy. The results indicate that From a total of 225.12 square kilometers, the area of study area, 50.21 square kilometers is suitable for urban development And 7.26 square kilometers of moderate proportion and 1.95 square kilometers have a small proportion of urban development And an area of 165/7 square kilometers was considered inappropriate for the development of the Qaen City, and has no urban development capability.

    Keywords: Assessment of ecological capability, AHP, Fuzzy logic, WLC, Multi Criteria Decision Making
  • Zeinab Karimi *, Vahedberdi Sheikh, Amir Sadoddin Pages 103-115

    The present study is a new research in the field of ecosystem services and specifically ecosystem cultural services. Therefore, in this study, the effect of watershed management measures (educational and biological programs) on ecosystem cultural services from the stakeholder’s point of views of dehchenashak sub-watershed and experts is discussed. According to the purpose, 4 criteria including: relationship and durability of local communities, landscape aesthetic and tourist attraction and education were considered in the form of a questionnaire. Also, Statistical analysis was performed in SPSS software. The results showed that, the effect of watershed management measures on ecosystem cultural services has not been the same and the greatest effect is related to the criteria of education, landscape aesthetic and tourist attraction, relationship and durability of local communities, respectively. In other words, although all the studied indicators of the criteria have a significant correlation with the implemented measures at the level of 0.01, but the indicators of security, migration into village and aesthetic from the stakeholder’s point of views were not accepted. Also based on prioritization, indicator average the trust to experts (8.01) more than stakeholder knowledge awareness indicator (7.98), respect for the rights of others (7.61), improvement of relations (7.21), tourist attraction (7.07), landscape aesthetic (45.45) 6) correct use of resources (6.32), migration outside village (6.20), conflicts and disputes (5.37), security of local communities (5.28) and migration into village (4.70). In other words, among the mentioned indicators, the highest and lowest impacts are related to the indicator of trust to experts and migration into village, respectively.

    Keywords: Education, Watershed management measures, Prioritization, questionnaire survey, Cultural ecosystem service Dehchenashak Sub-Watershed
  • Amir Ansari *, Mohamad Rajaeian, Roholah Fahimi, Reza Jamshidi Pages 117-130

    The Mohajeran city was built as the first new city in Markazi province, and was built according to the principles of urban planning and architecture. The purpose of this study is a preliminary assessment of the environmental situation of the Mohajeran city. This study was performed using multi-criteria analysis (MCDA) approach, ANP method, Super Decisions software with 8 options, 7 criteria and 18 sub-criteria. Criteria include energy and carbon dioxide, waste and recycling, air quality, noise and light pollution, environmental management, transportation, land and building use (green space), water and wastewater. Evaluation of criteria was done through field visits, receiving information from organizations as well as interviews with the people of the city, distributing online questionnaires, interpreting and comparing satellite images from 2000 to 2020 in the region, determining the emission coefficients of pollutants from natural gas consumption according to EPA. The results of the evaluation of criteria by ANP method shows that the weight of land and building land use criteria (0.22) and wastewater (0.18) is more than the other 5 criteria. The per capita weight of green space (0.25) and access to the sewerage network (0.15) is more than other sub-criteria. Area 2 with a weight of (0.162) is the greenest and Area 4 with a weight of (0.079) is the greenest compared to other areas of the city.

    Keywords: Mohajeran city, Environment, Green city, Multivariate method, ANP
  • Hosseinali Ebrahimi Karnami *, Ameneh Haghzad, Kia Bozorgmehr, Mehrdad Ramezanipour Pages 131-148
    The importance of sustainable environmental development in the process of urban development and the optimal and correct use of physical capacity in different urban areas, especially in neighborhoods to achieve urban management is very important. Therefore, in order to evaluate the efficiency of network analysis process (ANP) and fuzzy Delphi method in feasibility and explaining the physical capacity of sustainable urban environmental development, this research was conducted in Mazandaran province, Sari city. Also, after extracting the effective factors in feasibility and explaining the physical capacity of sustainable urban environmental development from studies in this field, it was screened and approved by experts using the fuzzy Delphi method. Then, using the exploratory factor analysis method in the form of indicators and sub-indices, classification and screening was performed and then the created model was approved using factor analysis. In this study, the opinions of 146 experts and specialists in this field were used in the process of exploratory factor analysis. Then, using the network analysis process method and with the focus on the opinion of experts, the indicators and sub-indices were weighed and using the DEMATEL technique, the effect and influence of factors on each other as well as the relationships between them were calculated. The results of this study showed that there is a significant relationship and positive correlation between the sustainability of urban neighborhoods and the quality of urban environment and a significant relationship and negative correlation between the sustainability of urban neighborhoods and the age of neighborhoods in the process of urban development.
    Keywords: Neighborhood development, exploratory factor analysis, Demitel, Places, Sari city
  • Mojgan Salavati *, Zahra Yousefimesrdashti Pages 149-158
    River sediments are one of great importance adsorbent of the metallic contaminants. Globally, aquatic ecosystems are highly polluted with heavy metals arising from anthropogenic and terrigenous sources. The objective of this study was to investigate the geochemical pollution of metal contaminations in stream sediments and it,s possible sources of in Pole-rud in easthern of Guilan province pollutants. Collected stream sediments were analysed for heavy metal concentration with ICP method. The degree of pollution in Pole-rud stream sediments for lead, Nickel, zinc, Cobalt, chromium, titanium and vanadium was assessed using geoaccumulation (Igeo) index and contamination factor (CF). The results indicated that: (1) the calculation of geo-accumulation index suggest that Pole-rud stream sediments have relatively high polluted index for lead element and moderately polluted for Cobalt and chromium; (2) contamination factor for lead and aluminum are very high contamination, for, Cobalt, chromium, titanium and vanadium are moderate contamination and for zinc is low contamination; (3) the sediments have been polluted with lead and aluminum have high anthropogenic influences; (4) Cobalt and chromium elements indicate terrigenous sources.
    Keywords: Sediment contamination, Pole-rud, Geo-accumulation, Contamination Factor, Terrigenous sources Comprehensio
  • MohammadMilad Movarei, Azita Behbahaninia *, Lobat Taghavi Pages 159-169

    The main purpose of this study is to investigate the effect of sewage discharge from the industrial town on apple orchards in the Ayneh Varzan area of Damavand. The wells water of the region was sampled monthly in two seasons of summer and autumn 2018 and a total of 36 water samples were taken. For apple sampling, ,10 stations in the region were considered and 30 apple samples were harvested. To prepare apple samples, after drying, digestion was performed using nitric acid and hydrogen peroxide in a ratio of 3:1 and 80 ° C. The concentrations of heavy metals lead, cadmium and chromium in solutions were determined by atomic absorption spectrometry. The total mean concentrations of metals in all water samples in the region were lead, cadmium and chromium respectively, 1.609, 1.290 and 2.768 mg / l. Results show chromium and cadmium, higher and Lead is lower than irrigation water standard of Iran. The mean of lead, cadmium and chromium in apple samples were 0.192, 0.261 and 0.156 μg / g, respectively. The average concentration of chromium and cadmium were higher than national standard of Iran. Cadmium concentration in samples obtained more than standard of the World Health Organization. To assess the risk of apple consumption, DI (daily metal uptake) and risk index (HQ) were calculated. The HQ risk index for lead, cadmium, chromium was 0.9914, 0.9990 and 1.009, respectively.

    Keywords: Chrome, Cadmium, Apple, Risk Assessment, Daily uptake
  • Navid Hooshangi, Navid Mahdizadeh Gharakhanlou * Pages 171-182
    Assessing the effect of sand and gravel harvesting on groundwater resources is of great importance due to being situated of underground aquifers below the surface of mines and sand production factories. The main objective of this study is to identify and evaluate the pollution of the groundwater caused by the extraction of sand and gravel in sedimented pools located in the mines of Shahriar and Qods cities. Our research indicated that so far no study has been carried out on groundwater contamination caused by the extraction as well as washing of sand and gravel. The present study was conducted in three phases: data preparation, creation of a continuous map of groundwater contamination by Simple Kriging method, and the detection of relationships and spatial correlations between qualitative parameters and gravel mines. The results indicated that levels of bicarbonate, carbonate, nitrate, sodium, potassium, chlorine, magnesium, and acidity pollution parameters of groundwater are desirable, whereas the amount of sulfate, electrical conductivity, and Total Dissolved Solids (TDS) of groundwater in the study area are higher than the standard level. The values obtained from the spatial correlation between the distance from the sand and gravel harvesting region and sulfate, electrical conductivity, as well as TDS were -0.53, -0.56, and -0.66, respectively. These values demonstrate the high correlation between these three parameters and the extraction of sand and gravel.
    Keywords: Groundwater, Interpolation, Geospatial information system, spatial correlation, Shahr-e-Qods, Shahriar
  • Btoul Zakeri, Azam Jafari *, Somayeh Bakhtiari Pages 183-295
    The presence of excessive concentrations of metals like cadmium, chromium, cobalt, mercury, lead, zinc and arsenic, inside the human or animal body is very dangerous as they are non-biodegradable in nature and have long biological half-lives and can accumulate in different parts of the body. Therefore, the removal of these heavy metals from water and sewage sludge is an important problem. Adsorption process is considered as one of the most effective processes for the removal of heavy metals. Different materials are used as adsorbents. The choice of inexpensive and efficient adsorbent in the process of removing pollutants is the most important factor in the absorption method. In this study, capacity of the coal mining waste as natural and modified by NaOH for remove of cadmium contaminant element was investigated. Adsorption isotherms and kinetics were performed to calculate the capacity and rate of Cd sorption by this compound. Results showed the adsorption efficiency is higher in coal slag modified by NaOH 2N compared to NaOH 1N. The kinetic results showed that 80 percent of cadmium was quickly sorbed as the equilibrium time was reached within approximately 60 minutes. Overall, the modification and change in the structure of coal slag could lead to increase the ability of removal and sorption of Cd from aqueous solutions.
    Keywords: Coal mining waste, Isotherm, Kinetics, Cadmium, Adsorbent
  • Abolfazl Bameri *, Mahsa Khaleghi Pages 197-208
    In recent decades, the potential danger of heavy metals in effluents and the entry of water into surface and groundwater resources have been increasingly being considered by the international community. The aim of this study is to provide an indirect method for estimating the efficiency of absorption of rubber chips filter for heavy metals lead, zinc and manganese from industrial effluents. Column adsorption test in a pilot system was conducted as a factorial experiment with three factors based on a completely randomized design with three replications. Three factors were studied including particle size (0.5 and 5 cm), filter thickness (10, 30 and 50 cm) and sorbent contact time with solution. The adsorption of the elements was modeled using 6 models of linear regression, regression tree, artificial neural network, random forest, cubist and support vector machine, based on the Field absorption experiments data. The results showed random forest models, artificial neural network, regression tree and cubist had acceptable performance for predicting adsorption efficiency in all three elements. However, according to the R2 coefficient and RMSE, random forest and artificial neural network showed more satisfactory performance than regression tree and cubist model. Evaluation of the importance showed the high importance of the parameter of adsorbent contact time with the metal solution in all machine learning models. The accurate predicted ability of developed models could significantly reduce field experiment workload such as predicting the removal efficiency of rubber chips. The relative importance of variables could provide a right direction for better treatments of heavy metals.
    Keywords: Industrial Effluent, Random forest, Artificial Neural Network, heavy metals, modelling
  • Mohammadmahdi Tirandaz, Hekmat Rabbani *, Esmaeil Mirzaee-Ghaleh, Mahmoud Khoramivafa, Farshad Vesali Pages 209-222

    Various methods are suggested for the removal and detection of heavy metals in the environment, most of which require a lot of time and money. Therefore, phytoremediation is a method that requires less time and money than other methods to remove heavy metals from the environment. In the present study, the image processing technique by smart mobile phone was used to determine the contamination of pennyroyal hyper accumulator plants by three heavy metals lead, nickel, and cadmium. Thirty plants were planted in thirty pots in perlite. For 28 days, these plants were photographed by mobile phones, both inside the box and contact imaging. Matlab R2017b software environment was used for image processing and artificial neural network operations. To determine the structure of artificial neural network, 12 neurons (Includes red, green and blue of RGB color space, hue, saturation and brightness of HSB color space, luminosity, blue Chroma and red Chroma of YCbCr color space and bright, red/green and bright yellow/blue L*a*b* color space) neurons as input layer and 4 neurons for output layer once (includes lead, nickel, cadmium, and control) again 2 neurons (containing heavy metal and control) in the output layer, both box and contact images were considered and the best network structure was identified.

    Keywords: Pennyroyal, Phytoremediation, Pollution, heavy metals, Hydroponic, image processing, Artificial Neural Network
  • Hossein Fakhraee *, Mohammad Yazdi, Seyed Mohammad shibeiri, Ravanbakhsh Shirdam, Hassan Barzegar Pages 223-235

    Green mining is a set of scientific and technical methods to reduce the harmful environmental effects of mining in different stages of exploration, extraction، processing, and exploitation and inactive mine. The main purpose of this research was to design a green mining management model by determining of the indicators affecting green mining. The research is basic and applied type. We used the questionnaire form to get expert comments about green mining indicators. DEMATEL and DPSIR methods were used to evaluate these data. Based on the data, 11 indicators are affecting green mining. The results show that the economic growth index and the minining environmental database index are the main indicators of a green mining model. The indexs of environmental regulations, globalization and acting to environmental conventions are the weak indicators of a green mining model. Environmental knowledge of organization, companies and employee index, role of mine owner's index and role of NGO Index are relatively independent indicators from each other's and with low impact. The index of continuous environmental evaluation and the index of application of modern technology in green minning are independent indicators and do not have effect on other indicators.

    Keywords: Green Mining, Indicator, Management, model, Iran
  • Ali Rezazadeh *, Fahmide Fattahi Pages 237-251
    The purpose of this study is to investigate The Threshold Effect of Economic Growth on the Relationship between Energy Consumption and environment Pollution in D8 Countries during the period 1990-2015. The panel smooth transition regression model (PSTR) is used for this purpose that is well proper for heterogeneous panel data. The Economic Growth used as the transition variable. The results show that there is a non-linear relationship between the explanatory variables and the dependent variable and relationship between energy consumption, population, Industry value added and co2 emissions indirectly is affected by Economic Growth. Estimated threshold value of transition variable is equal 8.3418 and the slope parameter is equal 21.4942 that contain only one transition function and only one threshold value. In the first regime, Energy consumption, population and Industry value added have a positive impact on co2 emissions. In the second regime that the amount of Economic Growth is greater than threshold value, positive impact of population on dependent variable has been intensified. In this regime the effect of Energy consumption and Industry value added on co2 emissions is positive but its impact is less than before.
    Keywords: Economic Growth, energy consumption, CO2 Emissions, D8 countries, Panel Smooth Transition Regression
  • Zhila Salari, Akram Neshat *, Ahmad Fatahi Ardakani, Yadollah Bostan Pages 253-267
    Economic valuation of environmental, agricultural and social impacts is one of the tools of ecosystem management aimed at achieving sustainable development, emphasizing the need for its use in large construction projects. Therefore, the main purpose of the present study is to investigate the environmental, agricultural and social effects of Kermanshah Railway in terms of stated preferences. 200 questionnaires were distributed and completed among the inhabitants of the adjacent areas of the railway in different seasons of the year 2017. The results of the conditional logit model showed that the amount of damage caused by railway for each of the environmental (habitat characteristics and vegetation and climate), agricultural (land use) and social (vibration and noise) characteristics of the order is 79250, 60430 and 12370 Rials per person per year, respectively. Also, the highest willingness to pay for the sub-sectors was obtained for compensation of 224800 Rials for land use specificity and then 46000 Rials per year for social property per household. Finally, the total value of the damages caused by the railroad was 29685 million Rials. According to the results of the current study, people's desire for environmental protection is higher than other sectors. Which illustrates the importance of the environmental sector from the people's point of view. Finally, according to the results of the present study, it is recommended to pay attention to various social, environmental and agricultural sectors before carrying out construction projects such as railways to prevent their adverse effects.
    Keywords: Choice modeling, Environment, Kermanshah, railway, Willingness to pay
  • Tooba Abedi *, Soleiman Mohammadi Limaei, Amir Eslam Bonyad, Javad Torkaman Pages 269-279
    Increasing carbon storage in forests is the goal of sustainable management, in recent years, it has been recognized as one of the important tools in mitigating the impact of climate change. Carbon trading is one of the market-based tools as a cost-effective and convenient way to climate change and environmental issues. The aim of this study is to determine the economic value of carbon in poplar plantation. Carbon content was measured in the plantation of Populus deltoides and adjusted carbon price was determined using the non-stationary regression model. Net present value of carbon was calculated and finally sensitivity analysis of price and carbon interest rate were performed. Results show the plantation stock was 180.2 m3/ha (57.6 t/ha) and carbon content was 32.2 t/ha at age 36 years. Net Present Value calculated at different ages and the sensitivity analysis showed that the net present value increased with increasing price and interest rate.
    Keywords: Net Present Value, Carbon sequestration, Populus deltoides, Adjusted carbon price
  • Afsaneh Naeimifar *, Mahdi Ebrahimi Moghadam, Mohammad Aghapoor Sabaghi Pages 281-299
    Import substitution strategy is one of the policies proposed for the resistance economy. In the current situation where the sanctions are imposed from outside of the economy, import substitution strategy and specially, the final import substitution policy is inevitable. The growth of economic activities in the final import substitution process to achieve the goals of the resistance economy could leads to increased emissions of air pollutants and adverse environmental effects. Hence, in this study, environmental issues, along with economic goals have been explored in the final import substitution policy to be able to provide appropriate solutions that meet both environmental standards and important categories of the economy.To achieve this goal, modified environmental input- output models have been used to estimate the value added, employment and emissions of pollutants in seventeen economically active sectors in the field of final import substitution. In order to generalize the common data- output model to environmental issues, an interactive model with the creation of the fourth additional block has been used to include the environmental output. Economic information is extracted from the usual input- output tables and reports of the Ministry of Industry. information related to the environmental sector is provided by the energy balance sheet. Finally, The Leontief Production Function is used to examine the various effects of the development of final import substitution based on data- output analysis. This function is written according to the macro accounting model of growth resources. By quantitative explanation of the exchanges between economic and environmental goals, we can divide the sectors into four groups (low economic potential and high pollutants, low economic potential and low pollutants, high economic potential and high pollutants, high economic potential and low pollutants).According to the findings of the study, the development of final import substitution policy is strongly recommended in high economic potential and low pollutants of the economy (Pharmaceutical and health products, textile products, wood and paper, food and beverage products), because final import substitution policy could help to strengthen the internal relationship of these sectors with other industries in the country and growth indigenousness and indirectly reduce the emission of pollutants. This issue is more important in pharmaceutical and health, food and beverage products, due to the strong outsourcing economic relationship and the weak environmental relationship with other sectors. Because at the same time it creates the most added value and indirect employment and also the least indirect environmental damage occurs.
    Keywords: resistance economy, Final import substitution policy, Environmental input- output models, Value Added, employment, Emission of pollutants
  • Abaa Abdeshahi *, Abbas Mirzaei, Navid Kargar Dehbidi Pages 301-315
    Due to the importance of ecological indicators in assessing environmental hazards, in this study, the ecological footprint index and biological capacity on Iran's economic growth in the framework of production function were investigated. Based on the results of variables stationary, the long and short run relationships between variables were investigated by applying Autoregressive Distributed Lag (ARDL) approach. The results of causality tests indicate that there is a significant causal relationship from capital, labor force, energy consumption, ecological footprint and biological capacity variables to economic growth. The results also shoe that the ecological footprint index, despite the negative impact on economic growth, was not statistically significant. The empirical results also indicate that capital, energy consumption, and biological capacity have a significant and positive effect on economic growth in long run. Therefore, it is suggested that the country's production and trade policies be formulated in such a way that while preserving the biological capacity as much as possible, by limiting the import of goods that destroy domestic biological capacity, help to strengthen the biological capacity as much as possible.
    Keywords: Economic Growth, Ecological Footprint, Biological Capacity, Iran, ARDL