فهرست مطالب

مدرس علوم انسانی - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 58، پاییز 1387)

فصلنامه مدرس علوم انسانی
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 58، پاییز 1387)

  • پژوهش های حقوق تطبیقی
  • 240 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/09/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فخرالدین اصغری آقمشهدی، یاسر عبدی صفحه 1
    تغییر جنسیت یکی از موضوعات مهمی است که نه تنها از دید پزشکی بلکه به لحاظ مباحث حقوقی حایز اهمیت است. اگر چه در گذشته این مباحث کم و بیش وجود داشته ولی اکنون با پیشرفت تکنولوژی و علم پزشکی، ابعاد جدیدتری در فرا روی ما گشوده شده است. از طرفی دیگر در اکثر نظامهای حقوقی و نیز طبق نظر مشهور فقهای معاصر، تغییر جنسیت در صورتی که از لحاظ پزشکی ضروری تشخیص داده شود، مجاز می باشد. بنابراین اگر شخصی اقدام به تغییر جنسیت کند، لازم است بررسی شود که این موضوع چه آثار حقوقی در بر دارد. از جمله اینکه پس از ایجاد تغییر جنسیت روابط زوجین نسبت به یکدیگر چگونه خواهد بود؟ آیا ازدواج همچنان به حال خود باقی است یا خود به خود رابطه زوجیت منفسخ خواهد شد؟ موضوع مهر به چه صورتی حل می شود، آیا زن مستحق مهر می باشد؟ موضوع عده، ارث، ولایت و سرپرستی فرزندان و... چگونه خواهد بود. به طور کلی در قراردادهایی که نوع جنسیت فاقد اثر حقوقی است، تغییر جنسیت نیز فاقد اثر خواهد بود اما در قراردادهایی که نوع جنسیت نقش اساسی داشته باشد، قرارداد از تاریخ تغییر جنسیت باطل می شود و بر حقوق مکتسب قبلی اثری نخواهد داشت.
    کلیدواژگان: تغییر جنسیت، ازدواج، مهر، ارث، ولایت
  • جلیل امیدی، سمیه نیکویی صفحه 23
    اجرای عدالت کیفری که هدف هر دادرسی جزایی است بدون برقراری محاکمه منصفانه ای که درآن حقوق و آزادی های متهم، بزه دیده و سایر افراد درگیر در فرایند کیفری محترم شمرده شود، فرصت ظهور نخواهد داشت. علنی بودن دادرسی وضعیتی است که در آن جلسات رسیدگی به اتهام متهم بدون ایجاد مانع بر سر راه حضور افراد عادی و رسانه های عمومی تشکیل و اداره می شود. این وضیعت امروزه یکی از مؤلفه های مهم دادرسی منصفانه و حقی از حقوق بشر در دعاوی کیفری محسوب می شود. عدول از اصل علنی بودن دادرسی، جز در موارد مصرح در قانون که تنها در شرایطی دموکراتیک و در نتیجه موازنه منافع و ارزشهای متعارض تجویز می شود، نقض اصول دادرسی منصفانه و نادیده گرفتن حقوق اساسی افراد تلقی می شود. به رغم برخی برداشتهای اولیه که به طور کلی مؤلفه های محاکمه منصفانه را حامی حقوق متهم می داند، دادرسی علنی متضمن فواید و مصالحی برای جامعه نیز می باشد. بنابراین «حق فردی متهم» و «مصلحت عمومی جامعه» را به صورت توأم باید به عنوان مبانی و موجهات نظری علنی بودن دادرسی کیفری تعریف و تبیین کرد. این مقاله پس از طرح و تمهید مباحث به شرح مبانی نظری علنی بودن دادرسی می پردازد.
    کلیدواژگان: علنی بودن دادرسی، دادرسی منصفانه، حق متهم، مصلحت جامعه
  • جواد تقی زاده صفحه 39
    رئیس جمهور با رای گیری همگانی مستقیم برای چهار سال انتخاب می شود و تجدید انتخاب او به صورت متوالی تنها برای یک دوره دیگر امکانپذیر است. شرایط انتخاب پذیری به ریاست جمهوری در اصل 115 قانون اساسی پیش بینی شده است. شورای نگهبان اضافه کردن شرایط و موانع جدید برای داوطلبان به وسیله مجلس شورای اسلامی را مغایر با قانون اساسی می داند. تایید صلاحیت داوطلبان و نظارت بر انتخابات با شورای نگهبان است. انتخاب رئیس جمهور با نظام اکثریت مطلق دو مرحله ای است. مطابق اطلاق صدر اصل 117 قانون اساسی برای انتخاب به ریاست جمهوری در مراحل اول یا دوم رای گیری کسب اکثریت مطلق آرای شرکت کنندگان لازم است، اما نظریه تفسیری شورای نگهبان انتخاب رئیس جمهور با اکثریت نسبی را نیز در مرحله دوم می پذیرد. اگر ده روز پیش از رای گیری یکی از داوطلبان احراز صلاحیت شده فوت کند، انتخابات به مدت دو هفته به تاخیر می افتد و اگر در فاصله دور نخست و دور دوم رای گیری نیز یکی از دو داوطلب حائز اکثریت دور نخست فوت کند، مهلت انتخابات برای دو هفته تمدید می شود. تاخیر یا تمدید دو هفته ای انتخابات به منظور فراهم کردن امکان مناسب تبلیغات برای داوطلبان باقیمانده است. قانونگذار اساسی می تواند با حکم به تجدید انتخابات امکان ثبت نام داوطلبان جدید را فراهم کند تا طرفداران داوطلب متوفا از نمایندگی در رقابت محروم نشوند. انتخاب رئیس جمهور بعدی باید حداقل یک ماه پیش از پایان دوره رئیس جمهور فعلی انجام شود. دوره ریاست جمهوری جدید با امضای حکم منتخب مردم به وسیله رهبری آغاز شود.
    کلیدواژگان: انتخابات ریاست جمهور، قانون اساسی، حقوق انتخاباتی، حقوق اساسی
  • محمود صادقی، کامبیز رعدی، محمد عیسایی تفرشی صفحه 67
    در این تحقیق با دسته بندی مصادیق گوناگون تعدد مسؤولان درضمان قهری و مقایسه نظریات ارائه شده از سوی فقها، مبانی نظری و آثار عملی حاصل از تضارب آرای فقها به صورت تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته است و درنهایت نظریه عمومی قابل استخراج از متون فقهی در خصوص تعدد مسؤولان و اثر آن بر حق زیاندیده برای مطالبه غرامت در ضمان قهری به دست داده شده است. اساسی ترین سؤالاتی که این تحقیق در مقام یافتن پاسخ به آنها بر آمده است آن است که مبنا و ماهیت ضمان قهری مسؤولان متعدد چیست؟ چه قاعده ای بر روابط مسؤولان متعدد در جبران خسارت حاکم است؟ رجوع زیاندیده به مسؤولان متعدد تابع چه قاعده ای است؟ از جمله نتایج مهم به دست آمده در این تحقیق آن است که از نظر فقها:- مسؤولیت تضامنی خلاف اصل است؛ - مسؤولیت تضامنی ویژه مسؤولیتهای قراردادی است و در حوزه مسؤولیت مدنی راه ندارد؛ - قاعده تقسیم بر اساس درصد تاثیر در ایجاد خسارت در فرض تصادم و تصادف مورد اجماع واتفاق نظر فقها است؛ - برخلاف آنچه شهرت یافته است، فقها قائل به مسؤولیت تضامنی غاصبان نیستند؛ - شرط احراز مسؤولیت در تمامی مصادیق مختلف تعدد مسؤولان قابلیت انتساب است.
    کلیدواژگان: غصب، شبه جرم، مسوولیت تضامنی، تعدد مسوولان، تصادم
  • محمد عیسایی تفرشی، محمدباقر پارساپور، سیدمصطفی محقق داماد صفحه 93
    در تعهدات متقابل، لزوم همزمانی ایفای تعهدات و حق خودداری از اجرای تعهد با امتناع طرف مقابل به عنوان دو قاعده لازم و ملزوم یکدیگر در حقوق ایران و بیشتر کشورهای اروپایی مورد پذیرش قرار گرفته است.
    آنچه مقاله حاضر به آن پرداخته است این است که اگر یکی از دو طلبکار متقابل پیشقدم شده و به اجرای جزئی یا ناقص تعهد خود اقدام کند، این امر چه تاثیری بر حق حبس طرف دیگر می گذارد.نگارندگان با طرح سؤال بالا بعد از بررسی و نقد دیدگاه های مختلف در این باره به این نتیجه رسیدند که در فرض مساله در بعضی موارد و با لحاظ شرایطی در اثر تجزیه حق حبس به همان نسبت از تعهد که ایفا شده، حق حبس طرف مقابل از بین خواهد رفت.
    کلیدواژگان: تعهدات متقابل، ایفای جزئی یا ناقص، حق حبس
  • محمد فرجیها، محمد باقر مقدسی صفحه 113
    قاعده معتبر ناشناختن ادله ای که با توسل به روش های غیرقانونی به دست آمده است، ابتدا با هدف بازداشتن پلیس و نهادهای مسؤول تعقیب کیفری از نقض حقوق اساسی متهمان پا به عرصه وجود گذاشت. با گذشت چندین دهه از اجرای این قاعده و ارزیابی آثار و پیامدهای آن، امروزه قاعده مذکور کارکردها و نقشهای جدیدی در نظامهای مختلف حقوقی پیدا کرده است. مبنای اصلی پذیرش قاعده در آمریکا بازداشتن پلیس از تجاوز به حقوق متهمان و در انگلستان تمرکز این قاعده بیشتر بر جبران خسارت بزه دیدگان سوءاستفاده پلیس از قدرت است.
    قانونگذار ایران نیز به پیروی از اسناد بین المللی بدون پذیرش مبنای نظری خاص برای استناد به این قاعده، در موارد محدودی به بی اعتباری ادله ناشی از نقض مقررات قانونی اشاره کرده است. هر چند در مقایسه با نظام حقوقی کامن لا، مستندات قانونی مربوط به این حوزه در ایران در سطح الفاظ و واژه ها باقی مانده است و معتبر ناشناختن دلایل به دست آمده از رهگذر روش های غیرقانونی حتی در موارد نقض فاحش حقوق متهمان مانند شکنجه بندرت اتفاق می افتد.
    کلیدواژگان: قاعده معتبر ناشناختن ادله، فرایند دادرسی کیفری، سوء استفاده پلیس از قدرت، اقرار ناشی از شکنجه، بازرسی منازل
  • پژمان محمدی صفحه 145
    تمیز و تشخیص ماهیت قراردادهای راجع به بهره برداری از حقوق پدیدآورندگان آثار واجد نتایج حقوقی عمده ای است. براین اساس، برخی با توجه به ویژگی ها و اوصاف حقوق مذکور و تشبیه آنها به عین و بعضی با توصیف آنها به منفعت، این گونه قراردادها را در قالب عقود معین بیع و اجاره تحلیل کرده اند. از بررسی ماهیت حقوق مؤلف، نوع وآثار قراردادهای مربوط به بهره برداری از این حقوق و بویژه محدودیت های زمانی و نوع انتفاعی که منتقل الیه امکان بهره برداری از آن را به دست می آورد، چنین نتیجه می شود که این نوع قراردادها، علی رغم شباهت ظاهری با عقود معین بیع و اجاره و هبه، ماهیت متفاوتی دارند که در حقوق ایران آنها را بیش از هر عقد به «قرارداد حق انتفاع» نزدیک می سازد. این ویژگی ها در مقایسه با نهادهای مشابه حقوق خارجی، قراردادهای انتقال حقوق مؤلف در ایران را به «مجوز انحصاری» در آن کشورها شبیه می سازد.
    کلیدواژگان: انتقال مالکیت، حق انتفاع، حق استفاده، بیع، اجاره، مجوز
  • علی حسین نجفی ابرندآبادی، محمدرضا شادمانی فر، عبدالعلی توجهی صفحه 193
    «عدالت ترمیمی»، الگوی جدیدی در عدالت کیفری است که بر احیای حقوق بزه دیده و حل و فصل مسائل ناشی از ارتکاب بزه با مشارکت فعال بزهدیده و جامعه (محلی) و نیز بزهکار از طریق مذاکره و ترمیم خسارات و ایجاد صلح و آشتی تاکید و تکیه دارد. «اصلاح ذاتالبین» نیز از برنامه های مهم و مؤکد اسلام در موارد نزاع و اختلاف است که با مشارکت آحاد جامعه اسلامی و شرکت فعال و آزادانه طرفهای اختلاف صورت میگیرد و در پی ایجاد صلح و آشتی و دوستی بین طرفهای اختلاف از طریق ترمیم و جبران خسارات وارد شده است. این مقاله ضمن بررسی «اصلاح ذاتالبین» و ویژگی های آن به امکان تطبیق «عدالت ترمیمی» بر آن و اجرای «عدالت ترمیمی» در پرتو «اصلاح ذاتالبین» میپردازد.
    کلیدواژگان: اصلاح ذات البین، عدالت ترمیمی، بزه دیده، مذاکره، ترمیم
  • نمایه مجموعه مقالات منتشر شده مجله علوم انسانی در سال 1386
    صفحه 223
  • چکیده مقالات به زبان انگلیسی
    صفحه 238
|
  • Fakhraddin Asghari Aghmashhadi Page 1
    Changing gender is one of the important subjects, which is of great significance in medicine and law. Although, these subjects were existed in the past, owing to the development of technology and medical science, it has recently improved a lot. Nowadays, according to the view of Islamic Jurisprudents and in the most legal systems, this action will be quite lawful provided that the doctors recognize its effects of this action should be considered. One of these effects would be the relationship of couples with each other. For instance, does the contract of marriage will be remind or cancelled? What will happen to the dower (the money that hausband is obliged to give to his wife)? What about the waiting period (Iddah), inheritance, guardianship, custody and…. Generally, in a contract that the kind of gender has not role, changing gender has no effect. But, in a contract that the kind of gender play a fundamental role, it will be cancelled from the moment that it has been changed, and does not have any effect on the previous acquired rights.
  • Jalil Omidi Page 23
    The performance of criminal justice, which is the aim of each criminal proceedings, will not have any chance to be appeared without holding a fair trial, in which the rights and freedoms of the accused, victim and other individuals engaged in the criminal process are respectably recognized. The public trail occurs in a situation, in which the hearings charging to the accused are held and managed without any obstacles for the attendance of the ordinary persons and the public media. This situation is considered nowadays as one of the main elements of fair trials and a right of human rights in the criminal actions. Any departure from the principle of the public trial shall be deemed and considered as the breach of the conditions of fair trials and ignorance of the primary rights of individuals, except in the cases specified and contained in the law, which are applied just in the democratic conditions and as a result of the balance of interest and contradictory values. In spite of some early conceptions that generally recognize the elements of a fair trial as the defender of the rights of the accused, the public trail guarantee some advantages and interests for the society. Thus, the individual right of the accused together with the public interest of society should be defined and explained in the frame of the principles of the public trial. This paper describes the subjective principles of the public trial after introducing and presenting the initial problems.
  • Page 39
    The president shall be elected for a four year term by direct general ballot and may be reelected for only one further successive term. The conditions of the eligibility for the presidency are provided in the Principle of 115 of the Constitution. The Guardian Council views the new conditions and obstacles as to be inconsistent with the Constitution. The confirmation of the candidate's eligibility and supervision on the elections rest with the Guardian Council. The President shall be elected by an absolute majority in two rounds. According to top absoluteness of the Principle 117 of the Constitution, obtaining absolute majority of the votes cast is necessary for the election to the presidency in the first or second round of voting, but the interpretation opinion of the Guardian Council accepts the election of the president with relative majority of votes of the participants in the second round. If one of the eligible candidates dies in the ten days prior to the election, the election will be delayed for two weeks. If one of the two candidates with the most votes dies between the first and the second round of the elections, the election time will be extended for two more weeks. Delay or extension of the elections for two weeks are to provide the proper possibility of propaganda for the remaining candidates. The constitutional legislator could provide the possibility of registration of the new candidates by ruling to reelections till the supporters of the deceased are not deprived from representation in the competition. The election of the new president must be carried out at least one month prior to the termination of the term of the incumbent president. The term of the new presidency will begin by the supreme Leader with signing the order of the president.
  • Page 67
    By classification of different kinds of plural responsible in tort and comparison of Islamic juristic opinions, theoretical bases and practical effects arising from these opinions were reviewed and analyzed. In addition, a general theory, which is inferable from the Islamic jurisprudence texts in respect to plurality of responsible and its effects on the injured's remedies to be compensated was provided. The main important enquiries dealt with in this article include: a) What are the bases and essentials of tortoius liability of plural responsible - according to Islamic jurisprudence? b) Which rules should be applied for the relations between plural responsibles? c) Which rule governs on the injured's remedies to be compensated? The most important gained results as per Islamic jurist's opinion are: -"Joint and several liabilities" is specialty of contractual liability and never apply for tortious liability. - In respect of collision and crash accident, the rule of proportioned liability based on the effectiveness in causing the relevant damage, is a matter of consensus among the Islamic jurists. - Opposite to a famous opinion, Islamic jurists deny joint and several liabilities of usurpers. - The base of liability in all kinds of plurality of responsible is the rule of imputableness.
  • Page 93
    In mutual obligations, the necessity of simultaneous performing of obligation and withholding performance with refusal of the other party has been approved as two interdependent rules in Iranian law and the majority of European countries. What the present essay engaged in is that if one of the counter creditor pioneers carries out the partial of defective performance, what would be the effect of this case on the right of lien of the other party. After pondering and criticizing the different views about this case, the authors came to this conclusion that in the hypothesis of the problem in some cases and considering some conditions in the right of lien, the other party may not withhold his own performance to the same proportion from the obligation that is performed.
  • Mohammad Farajiha Page 113
    The exclusionary mechanism has been approved by different criminal justice systems in various forms. While basic principle of approval of this rule in English legal system is restitution and compensation to victims of police abuse of power, American legal system mainly emphasises on the impact of this rule in deterring police violation of defendant's rights. Iranian penal code has recognized this rule in particular criminal case. It seems that translation of this rule into national criminal laws has been under the impact of international instruments and comparative studies without considering its theoretical basis and other necessary legal and administrative mechanisms. That is why this rule has remained at the rhetoric level and it is hardly come to reality, even in the case of gross violation of defendant's rights such as physical torture.
  • Pedjman Mohammadi Page 145
    Distinguishing the nature of contracts related to exploitation of rights of creators of works has important legal impacts. Thus, some writers, with regard to the characters and aspects of these rights, analyze them as "interest" and conclude that such contracts are, "sale or hire". By studying the nature of copyright, and the effects of such contracts related to exploitation of works, we concluded that Iranian law despite formal similarities with the above mentioned contracts, has different nature. Such contracts in Iranian law are more like usufruct contracts.
  • Ali-Hossein Nadjafi Abrandabadi Page 193
    "Restorative Justice" is a new model in criminal justice which emphasizes on reviving of the victim’s rights and settling the problems arised from the commission of offences with active participation of the victim and community and also offender via negotiation and reparation of damages and making peace among them. "Reconciliation" is one of important and emphatic procedures in Islam in case of disputes and divergences, which is done with participation of all people in the Islamic society and free participating of the dispute parties. This essay, meanwhile, intends to study the concept of "Reconciliation", its characteristics, and the adaptability of "Restorative Justice" with this concept and performance of "Restorative Justice" under the light of "Reconciliation".