فهرست مطالب

نشریه نوآوری در علوم و فناوری غذایی
پیاپی 52 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • پریسا دلفان، علی مرتضوی*، امیرحسین الهامی راد، مسعود شفافی زنوزیان صفحات 1-11

    در این پژوهش، عصاره ریز جلبک اسپیرولینا پلاتنسیس با سه روش خیساندن، مایکروویو و فراصوت و با استفاده از دو حلال آب و اتانول تحت شرایط کنترل شده استخراج شد و ارزیابی میزان فلاونویید، میزان فنول کل و ظرفیت آنتی اکسیدانی (IC50) عصاره های حاصل به ترتیب بر اساس روش رنگی آلومینیوم کلرید، رنگ سنجی به روش فولین سیوکالتو و جذب رادیکال DPPH(2 و 2 دی فنیل 1 پیکریل هیدرازیل) در سه تکرار انجام گرفت. نتایج نشان داد که بین تکنیک های استخراج، روش فراصوت و بین دو حلال مورد استفاده، آب بهترین راندمان استخراج فنول کل، فلاونویید و فعالیت رادیکال گیرندگی را داشت و مقادیر فنول کل، فلاونویید و فعالیت رادیکال گیرندگی در روش فراصوت به ترتیب برابر با 36/0 ± 2.13 (mg/ml)، 35/0 ± 3.4 (mg/ml) و 35/0 ± 0.34 (µg/ml) تعیین گردید. به عنوان نتیجه گیری می توان گفت که به کارگیری تکنیک فراصوت و حلال آب در مقایسه با پنج تیمار دیگر توانست بهترین کارایی را نشان دهد و در نهایت به عنوان تیمار بهینه انتخاب گردد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، اسپیرولینا پلاتنسیس، استخراج، ترکیبات زیست فعال
  • سحر جلیلی*، معالم عربی صفحات 13-28

    اضافه کردن آنتی اکسیدان ها به مواد غذایی یکی از موثرترین روش های کاهش اکسایش چربی و به تبع آن جلوگیری از افت خصوصیات حسی و ارزش تغذیه ای آبزیان می باشد. هدف از این تحقیق، مقایسه عملکرد ویتامین(ث) و آنتی اکسیدان بوتیل هیدروکسی آنیزول در کنترل شاخص های فسادچربی بر روی فیله ماهی از خانواده سنگسر ماهیان (Diagramma pictum) در شرایط انجماد (ċ 18-)، به مدت 4 ماه بود. فیله ماهی توسط 5 غلظت از هر دو آنتی اکسیدان (%1، 5/1% ، ترکیبی از هردو با غلظت 5/0%) آغشته گردید و به مدت 4 ماه در دمای 18- درجه سانتی گراد نگهداری شد. مقایسه عملکرد تیمارها و اثر بازدارندگی آنها بر شاخص های فساد (پر اکسید، اسیدهای چرب آزاد ،تیوباربیوتیک اسید، باز های ازته فراروpH) به مدت 4ماه در شرایط انجماد انجام گرفت.-نتایج شان داد که در طول دوره نگهداری میزان پراکسید در تمام تیمارها از حد مجاز (meqo2/kg20-10) تجاوز نکرد، و تیمار ترکیبی با -78/2 (meqo2/kg) ، درپایان دوره بهترین عملکرد بر کنترل شاخص پر اکسید داشته است. حد اکثر میزان تیوباربیوتیک به دست آمده در پایان-دوره به میزان11/3 (mgMD/kg) توسط تیمار بوتیل هیدروکسی آنیزول 1% ثبت گردید. نتایج نشان داد که تیمار های حاوی ویتامین (ث)، درکنترل هیدرولیز چربی ها موفق بوده اند و کمترین میزان اسید چرب آزاد با 84/1(mg/kg) مربوط به تیمار ویتامین ث 1% بوده است.میزان بازهای ازته فرار در تیمار ترکیبی با 88/15 (mg/100gr) در پایان دوره نشان دهنده تاثیرسینرژیک هر دوآنتی اکسیدان در کنترل این شاخص-بوده است. مقایسه عملکرد تیمارها در کنترل هر شاخص، در طول دوره نگهداری نشان داد،تیمارهای حاوی ویتامین(ث) در کنترل-شاخص های فساد چربی دارای اختلاف معنی داری نسبت به آنتی اکسیدان بوتیل هیدروکسی آنیزول بوده است،تیمار بوتیل هیدروکسی آنیزول5/1% و ویتامین (ث) 5/1% و تیمار ترکیبی در شاخص باز های ازته فرار ، به ترتیب با اختلاف میانگین (012/0 ± 06/7) ،(019/0 ± 64/6) ، (019/0 ± 65/6) نسبت به تیمار ویتامین (ث) 1%دارای اختلاف معنادار می باشند،(05/0 ≥P).(05/0P≤). استفاده از آنتی اکسیدان ویتامین(ث) می توانددرنگهداری محصولات آبزیان در طول دوره انبارداری اثرات بازدارنده مثبت در کنترل فساد و حفظ کیفیت محصول داشته باشد

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، ا نجماد، فساد چربی، و یتامین(ث)، Diagramma pictum
  • مهدی اطهری*، الهام آزادفر، سیحسین استیری، احمد پدرام نیا، محمدمهدی نعمت شاهی صفحات 29-47

    در این پژوهش ابتدا عصاره گیری متانولی برگ گیاه کرچک استخراج گردید. میزان کل ترکیبات فنولی موجود در عصاره و همچنین فعالیت آنتی اکسیدانی آن با بررسی قدرت مهارکنندگی رادیکالهای آزاد DPPH تعیین گردید، سپس عصاره استخراج شده در غلظت های مختلف به روغن سویا تصفیه شده فاقد آنتی اکسیدان افزوده شد و هم چنین پایداری اکسایشی نمونه ها در دمای 65 درجه سانتیگراد به مدت سه روز از طریق اندازه گیری اندیس پراکسید ، اندیس تیوباربیتوریک واندیس اسیدی در نهایت با فعالیت آنتی اکسیدان سنتزی BHT در غلظت 200پی پی ام مقایسه گردید. به طور کلی با افزایش غلظت عصاره در روغن سویا از 100 تا 600 پی پی ام در یک زمان نگه داری ثابث، شاخص پایداری اکسایشی، میزان ترکیبات پلی فنلی و فعالیت مهارکنندگی رادیکال های آزاد در روغن افزایش یافته در حالی که اندیس پراکسید،اندیس تیوباربیتوریک اسید واندیس اسیدی کاهش پیدا کرد. نتایج حاصل از بررسی پایداری اکسایشی روغن حاوی غلظت های مختلف عصاره نشان داد غلظت 600پی پی ام عصاره نسبت به غلظت های دیگر و نمونه شاهد به دلیل داشتن مقادیر بالاتر ترکیبات پلی فنلی و توکوفرولی در پایداری اکسایشی روغن سویا موثرتر عمل نموده و در مقایسه با آنتی اکسیدان سنتزی BHT نیز تاثیر بیشتری داشت. نتایج نشان داد عصاره برگ گیاه کرچک از رشد باکتری های استافیلوکوکوس اریوس، لیستریا مونوسیتوژنز و اشریشیاکلی جلوگیری کرد، به طوری که اثر ضد باکتریایی عصاره برگ گیاه کرچک با افزایش غلظت عصاره نیز افزایش یافت در حالی که اثری بر باکتری باسیلوس سریوس و آسپرژیلوس نایجر نداشت.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدانی، کرچک، پایداری اکسایشی، ضدمیکروبی، میکروارگانیسم ها
  • شادی بصیری* صفحات 49-62

    افت های پس از برداشت میوه ها در بیشتر مواقع، وضعیت بحرانی را ایجاد کرده است . فراوری میوه های درجه 1 و 2 به سرکه یک راهکار موثر در جهت کاهش ضایعات و افزایش پتانسیل کاربردی آنها میباشد. این پژوهش با هدف ارزیابی کیفیت سرکه به دست آمده از عناب و مقایسه آن با یک سرکه صنعتی، انجام شد. برای انجام عمل تخمیر از مخمر ساکارومایسز سرویسیه استفاده شد. آزمایشات اسیدیته، pH ، درصد قند احیا، بریکس و میزان الکل میوه عناب و سرکه حاصل انجام شدند. ترکیبات فنلی، آنتوسیانین ها، ویتامین ث و املاح معدنی کلسیم، پتاسیم ، منیزیم و آهن در نمونه های سرکه مقایسه شدند. نتایج نشان داد که در اثر تخمیر، ترکیبات بیوفعال فنلی و اسیدهای آلی در سرکه عناب افزایش یافت. ویژگیهای کیفی سرکه عناب در مقایسه با سرکه سیب به صورت معنی داری بالاتر بودند. مقادیر اسیدیته و pH سرکه عناب به ترتیب با مقادیر 139/0درصد و 57/3 نسبت به سرکه سیب به ترتیب با مقادیر 263/0 درصد، و 02/3 کمتر و بیشتر بودند. در سرکه عناب ترکیبات فنلی (26/0 میلی گرم در میلی لیتر)، ویتامین ث (3/1 میلی گرم در 100 گرم) و آنتوسیانین ها (53/5 میلی گرم در 100 گرم) نسبت به سرکه سیب به ترتیب با مقادیر (17/0، 04/1 ، 006/0) بیشتر بودند. داوران با بررسی مشخصات حسی بو، طعم، رنگ و پذیرش کلی دو سرکه، بیشترین امتیازات را به سرکه عناب دادند. در مجموع سرکه عناب با کسب محبوبیت بیشتر از نظر ویژگیهای حسی و فیزیکوشیمیایی (کیفی)، نمونه منتخب شد.

    کلیدواژگان: تخمیر، خواص حسی، سرکه، عناب، فیزیکوشیمیایی
  • بینا مرادی، پرویز بشیری، عبدالرضا آقاجانی* صفحات 63-80

    چکیدهامروزه به دلیل اثرات نامطلوب آنتی اکسیدان های سنتزی، بکارگیری منابع مختلف آنتی اکسیدان های گیاهی به منظور به تاخیر انداختن یا جلوگیری از اکسیداسیون مواد غذایی بویژه انواع بر پایه روغن یا چربی مورد توجه زیادی قرار گرفته است. در این مطالعه اثر آنتی اکسیدانی اسانس و عصاره چویل در پایدارسازی حرارتی روغن آفتابگردان مورد بررسی قرار گرفت. اثر افزودن اسانس و عصاره چویل در پایداری روغن آفتابگردان بوگیری شده با غلظت آنتی اکسیدانی در سه سطح (0،200،400) و نوع استخراج در دو سطح (عصاره الکلی، اسانس آبی) و دمای سرخ کردن در سه سطح (°C160،170،180) در مقایسه با آنتی اکسیدان سنتزی ترشیاری بوتیل هیدروکینون (TBHQ) با غلظت (ppm 100) انجام شد. اندیس پراکسید، آنیزیدین، توتوکس، تیوباربیتوریک اسید، اسیدیته و پایداری رنسیمت (100 درجه سانتی گراد) تیمارها ارزیابی شد. نتایج نشان داد که کمترین عدد پراکسید، عدد اسیدیته، عدد آنیزیدین، عدد توتوکس و میزان اسید تیوباربیتوریک مربوط به نمونه حاوی ppm400 اسانس و کمترین پایداری نیز متعلق به نمونه شاهد بود. بیشترین این صفات به ترتیب مربوط به نمونه شاهد، نمونه حاوی ppm200 عصاره، نمونه شاهد، نمونه شاهد، نمونه شاهد بود. از این لحاظ، اسانس چویل موثرتر از عصاره اتانولی بود. بهترین درجه حرارت برای صفات شیمیایی دمای 160 درجه سانتی گراد تعیین شد. نتایج این پژوهش تاثیر مفید اسانس و عصاره چویل در پایداری روغن آفتابگردان و برتری آن نسبت به آنتی اکسیدان سنتزی را نشان داد.

    کلیدواژگان: روغن آفتابگردان، آنتی اکسیدان طبیعی، اسانس چویل، پایداری حرارتی، سرخ کردن
  • ابولفضل بوژمهرانی*، محسن وظیفه دوست، بهاره حاجی رستملو صفحات 81-91

    در این تحقیق به منظور مدل سازی فرایند استخراج روغن از جوانه ذرت در مقیاس صنعتی از 3 سطح دمای پخت (80، 85 و 90 درجه سانتی گراد) و سه سطح رطوبت دانه های خروجی از دیگ پخت (3، 5/3 و 4 درصد) استفاده گردید و میزان لرد و اسیدیته روغن، میزان روغن، پروتیین و رطوبت کنجاله مورد بررسی قرار گرفت. جهت پیش بینی روند تغییرات از ابزارشبکه های عصبی مصنوعی در نرم افزار متلب استفاده شد. با بررسی شبکه های مختلف شبکه ی پس انتشار پیشخور با توپولوژی های2-6-5 با ضریب همبستگی بیشتر از 984/0 و میانگین مربعات خطای کمتر از 003/0 و با بکارگیری تابع فعال سازی تانژانت سیگمویید هیپربولیکی، الگوی یادگیری لونبرگ- مارکوات و چرخه یادگیری 1000 به عنوان بهترین مدل عصبی مشخص گردید. نتایج حاصل از مدل های بهینه ی انتخاب شده نیز ارزیابی گردید و این مدل ها با ضرایب همبستگی بالا)بیش از 953/0(قادر به پیش بینی روند تغییرات بودند. از طرفی نتایج نشان داد که مدل های به دست آمده در این مطالعه بیشترین دقت را در پیش بینی میزان رطوبت کنجاله داشتند.

    کلیدواژگان: جوانه ذرت، روغن کشی، مدل سازی، دیگ پخت
  • مهران اعلمی*، مجید شیرمحمدی، یحیی مقصودلو، مرتضی خمیری صفحات 93-108

    در این مطالعه تاثیر پارامترهای مختلف شامل دمای هوای ورودی، نرخ و غلظت ورود خوراک بر ویژگی های فیزیکی، عملکردی و بازده تولید پودر آب ماست تهیه شده به روش خشک کن پاششی مورد بررسی قرار گرفت. فرایند تولید پودر آب ماست با استفاده از یک خشک کن پاششی در مقیاس پایلوت انجام شد. متغیرهای فرایند شامل دمای هوای ورودی (C° 140، 160، 180)، غلظت خوراک ورودی (30 و 40 درصد) و نرخ ورود خوراک (ml min-1 15 و 22) بودند. در طول اجرای فرایند دور اتمایزر، دمای خوراک ورودی و فشار هوای نازل در مقدار ثابت و به ترتیب در مقادیر rpm 18000، C° 1 ± 25 و bar 1/0 ± 4 ثابت نگه داشته شدند. نتایج بررسی بیانگر آن بود که میزان بازده تولید پودر تحت تاثیر متغیرهای در نظر گرفته شده بود و ترتیب شدت تاثیر از بیشترین به کمترین به صورت دمای هوای ورودی، نرخ ورود خوراک و غلظت خوراک ورودی بود. همچنین تغییرات ویژگی-های پودرهای مورد بررسی نسبت به تغییرات دمای هوای ورودی، معنی دار بوده ولی تغییرات ناشی از نرخ ورود خوراک و غلظت خوراک ورودی در یک دمای ثابت نسبتا کم و غالبا غیر معنی دار بدست آمد. با در نظر گرفتن مجموع نتایج پارامترهای اندازه-گیری شده برای پودر می توان بیان داشت که انتخاب دمای هوای ورودی C° 160 و غلظت خوراک ورودی 40 درصد و نرخ ورود خوراک ml min-1 15 می توان به پودر آب ماست با ویژگی های مطلوب دست یافت.

    کلیدواژگان: محصول فرعی، پودر آب ماست، خشک کردن پاششی، بازیافت محصول، ماست چکیده
  • الهام فتحی مقدم، امیر شاکریان*، رضا شرافتی چالشتری، ابراهیم رحیمی صفحات 109-123

    مطالعه حاضر به منظور ارزیابی اثر کیتوزان و اسانس های خوشاریزه و مرزه بختیاری روی لیستریا مونوسایتوژنز در فیله ماهی قزل-آلای رنگین کمان انجام شد. نمونه های ماهی با کیتوزان و اسانس های مرزه بختیاری (062/0، 125/0 و 25/0 میلی گرم بر میلی لیتر) و خوشاریزه (062/0، 125/0 و 25/0 میلی گرم بر میلی لیتر) پوشش دهی شدند. لیستریا مونوسایتوژنز (103×1 کلنی در گرم) به نمونه ها تلقیح و 16 روز در دمای یخچال ارزیابی شد. فراوان ترین ترکیبات در گیاه مرزه بختیاری carvacrol (25/31 درصد)، thymol (50/23 درصد)، o-cymene (87/13 درصد) و Gamma-terpinene (65/10 درصد) بودند. فراوان ترین ترکیبات شیمیایی در اسانس گیاه خوشاریزه ocimene (15/44 درصد)،alpha-phellandrene (80/16 درصد)، gamma-terpinene (52/8 درصد) و beta-myrcene (08/6 درصد) بودند. میزان MIC (062/0 میلی گرم بر میلی لیتر) و MBC (125/0 میلی گرم بر میلی لیتر) مرزه بختیاری از اسانس خوشاریزه کمتر بود. بیشترین تعداد باکتری در روز 16 نگه داری به ترتیب مربوط به نمونه های ماهی شاهد (Log CFU/g 10/0 ± 00/11) و کمترین مربوط به گروه های کیتوزان، اسانس های خوشاریزه (25/0 میلی گرم بر میلی لیتر) و مرزه بختیاری (25/0 میلی گرم بر میلی لیتر) (Log CFU/g 02/0 ± 02/8) بود. افزایش ازت فرار تام در تیمار شاهد بیشتر از سایر نمونه ها بود (05/0 ≥ P). نمونه های تیمار شده با کیتوزان و اسانس های خوشاریزه (25/0 میلی گرم بر میلی لیتر) و مرزه بختیاری (25/0 میلی گرم بر میلی لیتر) بیشترین امتیازات حسی مربوط به فاکتور های عطر و طعم، بافت و پذیرش کلی را داشتند. استفاده از کیتوزان و اسانس های خوشاریزه و مرزه بختیاری سبب کنترل تعداد لیستریا مونوسایتوژنز و تولید ازت فرار تام و بهبود خصوصیات ارگانولپتیکی نمونه های ماهی قزل آلای رنگین کمان شد.

    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، کیتوزان، خوشاریزه، مرزه بختیاری، لیستریا مونوسایتوژنز
  • مرتضی کاشانی نژاد، سید محمدعلی رضوی* صفحات 125-140

    در این تحقیق، با توجه به اهمیت ارزش غذایی خامه شیر شتر و نقش هیدروکلوییدها به عنوان جایگزین چربی مناسب و بهبود دهنده ویژگی های ریولوژیکی آن، اثر مقادیر مختلف صمغ دانه مرو (0 تا 5/0 درصد)، کربوکسی متیل سلولز (0 تا 5/0 درصد) و چربی (18 تا 25 درصد) بر ویژگی های بافتی، ریولوژیکی و رنگ خامه کم چرب شیر شتر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از آزمون اکستروژن برگشتی نشان داد که با افزایش میزان کربوکسی متیل سلولز و صمغ دانه مرو سختی، چسبندگی و حالت صمغی نمونه ها افزایش یافت، در حالی که با کاهش چربی فقط سختی نمونه ها کاهش یافت. از مدل های هرشل- بالکلی و مور نیز برای توصیف رفتار جریان ریولوژیکی مستقل از زمان نمونه ها استفاده شد و نتایج بدست آمده از مدلسازی نشان داد، هر دو مدل به دلیل ضریب تبیین بالا، مدل مناسبی برای برازش داده های تنش برشی- درجه برش نمونه های خامه شیرشتر بودند. نتایج حاصل از آنالیز رنگ نیز نشان داد که با کاهش چربی تنها پارامتر *b نمونه ها به طور معنی دار کاهش یافت وصمغ دانه مرو و کربوکسی متیل سلولز هیچگونه اثر معنی داری بر پارامتر های رنگی نداشتند. به منظور بهینه سازی صفات در این تحقیق، سختی، ضریب قوام و ویسکوزیته در درجه برش بی نهایت حداکثر و میزان چربی، چسبندگی و رفتار جریان حداقل در نظر گرفته شدند که با توجه به صفات مذکور، میزان صمغ دانه مرو 426/0%، کربوکسی متیل سلولز 33/0% و چربی 27/22% بدست آمد.

    کلیدواژگان: بافت، خامه کم چرب، رنگ، رئولوژی، هیدروکلوئید
  • علی ابراهیمی ملاطی، کرامت الله رضائی*، امیر پورفرزاد، زهرا پیراوی، روح الله کریمی صفحات 141-156

    در این مطالعه از دو روش استخراج به وسیله پرس سرد و حلال هگزان برای استحصال روغن از هسته انگور رقم سیاه سردشت استفاده شد. راندمان استخراج روغن در روش پرس سرد 6/12 درصد و در روش حلال هگزان 2/17 درصد به دست آمد. جهت بررسی شاخص های کیفی روغن های استخراج شده از این دو روش، آزمون های عدد پراکسید، عدد اسیدی، عدد صابونی، فنل کل، قدرت آنتی اکسیدانی و عدد یدی بر روی نمونه ها انجام شد. ترکیبات اسیدهای چرب، محتوای تری گلیسیریدی، مقدار ترکیبات فسفولیپیدی و توکوفرولی مربوط به نمونه های روغن استخراج شده نیز مورد بررسی قرارگرفت. نتایج نشان داد که اسیدهای چرب لینولییک با مقادیر 5/63 و 7/66 درصد و اولییک با مقادیر 7/19 و 7/17 درصد به ترتیب اسیدهای چرب غالب موجود در روغن های حاصل از دو روش استخراج با پرس سرد و حلال می باشند. به علاوه، تری لینولیین با مقادیر 9/28 و 5/28 درصد، اولیوییل دی لینولیین با مقادیر 5/19 و 5/20 درصد و پالمیتوییل دی لینولیین با مقادیر 5/18 و 1/17 درصد به ترتیب ترکیبات تری گلیسیریدی غالب در دو نمونه روغن حاصل از پرس سرد و حلال بودند. میزان ترکیبات فسفولیپیدی روغن های به دست آمده با روش پرس سرد mg/kg 61 و با روش حلالmg/kg 45 تعیین گردید. همچنین، گاما توکوتری انول و آلفا توکوتری انول به ترتیب با مقادیر 0/66 درصد و 1/23 درصد در نمونه روغن حاصل از روش پرس سرد و مقادیر 3/33 درصد و 0/53 درصد در نمونه روغن حاصل از روش حلال ترکیبات توکوفرولی غالب بودند.

    کلیدواژگان: روغن هسته انگور، پرس سرد، توکوفرول ها، اسیدهای چرب، ترکیبات تری گلیسیریدی
  • ترگل قناد، فریبا نقی پور*، علیرضا فرجی صفحات 157-172

    امروزه تقاضا برای غذا های کم‏چرب و کم‏کلسترول رو به فزونی است و با توجه به اینکه در تولید انواع کیک ها، تخم‏مرغ ‏مهم‏ترین منبع کلسترول زا به شمار می‏رود، به نظر می‏رسد حذف نسبی یا کامل تخم‏مرغ و جایگزین شدن آن با سایر مواد طبیعی در فرمولاسیون کیک از اهمیت خاصی برخوردار است. از این‏رو هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر جایگزینی کامل تخم‏مرغ موجود در فرمولاسیون کیک روغنی با کنجاله ارده (یکی از ضایعات صنعت روغن‏گیری از کنجد) در سطوح صفر، 5 و 10 درصد و همچنین افزودن امولسیفایر لستین به میزان صفر، 25/0 و 50/0 درصد بر ویژگی‏های خمیر و خصوصیات کمی و کیفی محصول نهایی در قالب یک طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل بود. نتایج نشان داد که با افزودن کنجاله ارده و امولسیفایر لستین، میزان ویسکوزیته خمیر و رطوبت، حجم مخصوص و تخلخل بافت نمونه تولیدی افزایش و وزن مخصوص خمیر کاهش یافت. همچنین افزایش کنجاله ارده سبب کاهش مولفه L* و افزایش مولفه a* پوسته نمونه‏های کیک گردید. درحالی‏که امولسیفایر لستین سبب افزایش میزان مولفه L* پوسته کیک گردید. ارزیابی خصوصیات بافتی طی بازه‏های زمانی یک روز و یک هفته پس از پخت نیز گواه آن بود که افزودن این دو ترکیب سبب کاهش میزان سفتی نمونه‏های تولیدی شد. داوران چشایی نیز عنوان داشتند که دو نمونه کیک حاوی 10 درصد کنجاله ارده و 25/0 و 50/0 درصد امولسیفایر لستین، از بیشترین میزان مقبولیت حسی برخوردار بودند و با انتخاب صحیح مقدار افزودن این ترکیبات به فرمولاسیون می‏توان محصول رژیمی با خصوصیات بافتی و حسی مطلوب تولید نمود.

    کلیدواژگان: کیک کم‏ کلسترول، جایگزین تخم‏ مرغ، کنجاله ارده، امولسیفایر، خصوصیات حسی
  • سمیه سنجری، حمید سرحدی*، فاطمه شهدادی صفحات 173-184

    ریزجلبک ها منابع مغذی طبیعی هستند که می توانند در توسعه مواد غذایی جدید مورد استفاده قرار گیرند. اسپیرولینا پلاتنسیس یکی از مهمترین ریزجلبک ها می باشد که از سوی سازمان بهداشت جهانی به عنوان «غذای برتر» روی زمین و همچنین «بهترین راه حل برای فردا» اعلام گردیده است. در این مطالعه، عصاره های اتانولی، متانولی و پودر اسپیرولینا پلاتنسیس به فرمولاسیون نان حجیم افزوده شد و تاثیر آن بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی و بیاتی نان مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که افزودن اسپیرولینا به فرمولاسیون نان حجیم باعث افزایش pH گردید. بیشترین میزان فعالیت آبی در تیمار حاوی عصاره متانولی اسپیرولینا مشاهده شد. سایر تیمارها تفاوت معنی داری از لحاظ فعالیت آبی نشان ندادند. استفاده از اسپیرولینا در نان حجیم باعث کاهش سفتی نان و حفظ آب آن در پایان دوره نگهداری نسبت به تیمار شاهد گردید و نقش مهمی در کاهش بیاتی نان داشت. به طور کلی نتایج این مطالعه نشان داد که پودر ریزجلبک بیشترین نقش را در کاهش سفتی داشت، در حالی که عصاره متانولی بیشترین میزان حفظ رطوبت نان طی دوره نگهداری را دارا بود، اما با توجه به رنگ سبز تیره نمونه های نان حاوی پودر ریزجلبک، استفاده از عصاره توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: بیاتی، سفتی، ریزجلبک اسپیرولینا، نان حجیم
|
  • Parisa Delfan, Seyyed Ali Mortazavi*, Amir Hassein Elhami Rad, Masoud Shaffafi Zenoozian Pages 1-11

    In this study, extracts of microalgae Spirulina platensis were extracted by maceration, microwave and ultrasound methods and water and ethanol as solvent under controlled conditions. Determination of total flavonoid content (TFC) and total phenolic content (TPC) as well as free radical scavenging activity (IC50) of the extracts done based on Alcl method, follin-ciocaltuea and absorption of radical DPPH (2,2-diphenyl -1-ipicryl hydrasil) respectively and in triplicate. The results showed that between extraction techniques, ultrasound and between two solvents used, water had the best efficiency of extraction the TPC, TFC and free radical scavenging activity. By ultrasound technique, PC, TFC and IC50 were 2.13±0/36 (mg/g), 3.4±0/35 (mg/g) and 0.34 ±0/35 (µg/ml) respectively. As a conclusion, it can be concluded that the application of ultrasound technique and water in comparsion with other five treatments showed the best efficiency and finally, it was selected as an optimal treatment.

    Keywords: Antioxidant, Spirulina platensis, Extraction, Bioactive Copmounds
  • Sahar Jalili*, Maalem Arabi Pages 13-28

    Adding antioxidants to food items is one of the most effective methods for reducing lipid oxidation and consequently prevention of the nutritional value of aquatics. The aim of this study is to compare the performance of vitamin C and Butyl Hydroxyl Anisole antioxidant in control of degradation indices on (Diagramma Pictum ) fish fillet from Heamulidae Family in freezing conditions (-18ċ) for 4 months.Fish fillet was soaked in 5 concentrations of both antioxidants (1%, 1.5%, a combination of 0.5% of both) and kept for 4 months in -18ċ. Comparison of the performance of different treatments and their inhibitory effects on degradation indices (P.V, FFA, TBA, TVB-N and pH) were made under freezing condition for 4 months. The results showed that during maintenance period, in all treatments, the peroxide amount did not exceeded the permitted amount (10-20 meqo2/kg), mixed treatment with 2.78 (meqo2/kg) showed the best performance on control of peroxide index at the end of period. Maximum Thiobarbituric rate obtained at the end of period was recorded as 3.11 (mgMD/kg), in Butyl Hydroxyl Anisole 1%, was recorded. The results showed that the treatments containing vitamin C were more successful in control of lipids hydrolysis and the least FFA with 1. 84 (mg/kg) was related to vitamin C 1. % treatment. Vitamin C antioxidant use, has positive inhibitory effects on controlling spoilage and preserving the quality of the aquatic products. The amount of TVN in mixed treatment, 15.88 (mg/100gr) at the end of period showed the synergic effect of both antioxidants in control of this factor. Comparison of treatment performance in control of each index during storage period showed, Vitamin C treatment had a significant difference compared to Butyl Hydroxyl Anisole in controlling lipid degradation indices control (P≤0.05).Use of Vitamin C antioxidant can have positive inhibitory effects on controlling corruption and maintaining product quality.

    Keywords: Antioxidant, Diagramma pictum, Lipid Degradation, Vitamin C, Freezing
  • Mahdi Athari*, Elham Azadfar, Seyyed Hussein Stiri, Ahmad Pedram Nia, Mohammad Mahdi NematShahi Pages 29-47

    In this research,we first obtained methanol extracts of Ricinus communis Laef and identified their constituents.the total amount of phenolic compounds in the extract as well as its antioxidant activity were determined by investigating the inhibitory power of DPPH free radicals. The extracts were then added at various concentrations to purified antioxidant-free soya bean oil.The inhibition of the activity of the free radicals by the extracts and the oxidative stability of the oil at 65 degrees centigrade were studied for3 days by measuring the peroxide index,TBA and the Acidite index. Finally, the activities of the extracts were compared with those of the synthetic antioxidant BHT that, at the concentration of 200ppm,had been added to the purified soya bean oil. In general, results obtained showed that addition of 100 to600 ppm extracts to soya bean oil at a given storage time increased the oxidative stability index the quantities of polyphenolic compounds and the inhibition of the activities of the free radicals in the oil, but decreased the peroxide index,the acidite index diene.On the other hand,at a given concentration of the extracts, the peroxide index,the TBA index and the number of the DNA conjugates increased by increasing the storage period of the oil from one to three days,but the duration of induction decreased. Therefore, results obtained from investigating the oxidative stability of the oil extracts at the concentration of 600ppm,as compared with the other concentrations of extracts and the control sample, were more effective with respect to the oxidative stability of soya bean oil. were more effective than the BHT added at the concentration of 200 ppm to the oil. finally, it can be inferred that with regard to the gained results, extract including antimicrobial materials has had antibacterial effects but, it has less antifungoid effect.

    Keywords: Antioxidant Activity, Soya bean Oil, Ricinus Communis, Oxidative Stability, Antimicrobial, Microorganisms
  • Shadi Basiri* Pages 49-62

    Post-harvest fruit drops have often created many problems in economic and food security. Processing and converting grade 2 and 3 fruits into vinegar can be a useful and effective strategy to reduce waste and increase their potential. This study aimed to evaluate the quality of vinegar obtained from jujube and compare it with an industrial vinegar sample. The yeast Saccharomyces cerevisiae was used for fermentation. The acidity, pH, reduction sugar percent, brix and alcohol content of jujube fruit and its vinegar were exprimented. Phenolic compounds, anthocyanins, vitamin C and mineral such as calcium, potassium, magnesium and iron were measured and compared in the samples. The results showed that fermentation increased the phenolic bioactive compounds and organic acids in jujube vinegar. The quality characteristics of jujube vinegar were significantly higher than apple vinegar. The acidity and pH values of jujube vinegar with 0.139% and 3.57, were lower and higher than apple vinegar with 0.263% and 3.02, respectively. Phenolic compounds of jujube vinegar (0.26 mg / ml), vitamin C (1.3 mg / 100 g) and anthocyanins (5.53 mg / 100 g) were higher than apple vinegar (0.17, 1.04, 0.006), respectively. Judges evaluated the sensory characteristics aroma, taste, color and total acceptance of two vinegars and gave the highest scores to jujube vinegar. Overall, Jujube vinegar was selected as the better sample for its sensory and physicochemical properties.

    Keywords: Fermerntation, Jujube Fruit, Physicochemical, Sensory Properties, Vinega
  • Bina Moradi, Parviz Bashiri, Abdolreza Aghajani* Pages 63-80

    Due to undesirable effects of synthetic antioxidants, application of vegetable antioxidants to retard or prevent food oxidation especially oil-based foods is considered. In this study, antioxidant effect of essence and extract of chevil (ferulago angulate) for heat oxidation of sunflower oil was investigated. Effect of essence and extract of chevil on the stability of deodorized sunflower oil at three concentration (0.200,400ppm) by two extraction methods (alcoholic and aqueous extracts) and frying temperatures (160, 170, 180˚c ) as compared to synthetic tertiary buthyl hydroquinone (TBHQ) at 100ppm was studied. Peroxide index, tiobarbituric acid, anisidine totox acidity, and Rancimate stability (100˚c ) were evaluated. The lowest peroxide value, acidity, anisidine value, totox value and tiobarbituric acid was found for 400ppm and the lowest stability was reported for control sample. The highest peroxide, anisidine and totux values, and thiobarbituric acid were related to the control sample, while the sample containing chevil extract (200ppm) had the highest acidity. Chevil essence was better than its ethanolic essence. The best temperature for chemical properties was 160˚c . The results demonstrated the positive effect of chevil essence on the stability of sunflower oil and it, s priority over synthetic antioxidants.

    Keywords: Sunflower Oil, Natural Antioxidant, Chevil Essence, Heat Stability, Frying
  • Abolfazl Boojmehrani*, Mohsen Vazifeh doost, Bahareh Hajirostamloo Pages 81-91

    In this investigation, to design the process of oil extraction from corn germ on an industrial scale, three cooking temperatures (80, 85 and 90 °C) and three different moisture contents of the output seeds from the cooking pot (3, 3.5 and 4%) were considered and the quantity of insoluble fine partial and oil acidity, oil, protein and moisture contents of the obtained meals were studied as responses. To predict the changes' trend the artificial neural network in MATLAB R2013a software was used. By studying the various networks of back propagation feed forward network with wide range of various topologies, the arrangement of 2-6-5 with a correlation coefficient (R 2 = 0.984) and the mean squared error (MSE=0.003) with using sigmoid hyperbolic of tangent activation function was selected as optimized design. Also Levenberg-Marquardt learning algorithm and learning cycle of 1000 were specified as the best neural model. The results of optimized selected models were evaluated and these models with high correlation coefficients (>0.953) were able to predict the variations process. On the other hand, the results showed that the models obtained in this study had the highest accuracy in predicting the moisture content of the meal. Finally, it was Experimentally determined that for the best properties of corn germ oil and meal, the cooker temperature and moisture contents of the output seeds from the cooking pot should be 80 ° C and 3%, respectively.

    Keywords: Cooker, Corn Gem, Modeling, Oil Extraction
  • Mehran Alami*, Majid Shir Mohammadi, yahya Maghsoudloo, Morteza Khomeyri Pages 93-108

    The aim of this work was to evaluate the influence of various parameters such as inlet air temperature, feed concentrate and feed rate on physical and functional properties and production yield of Acid whey powders. Spray dryer system was in pilot scale. Process variables was inlet air temperature (140, 160 and 180 °C), Feed concentrate (30 and 40 %) and feed rate (15 and 22 ml/min).During spray drying some process variable such as atomizer round (18000 rpm), feed temperature (25±1 °C) and nozzle air pressure (4.0 ± 0.1 bar) were fixed. The results showed that powder production yield was influenced by variables and Strength of impact from highest to lowest was respectively for inlet air temperature, feed rate and feed concentrate. Changes in physical and functional properties of powders in relative to the air temperature treatments were high and significant but in relative to the feed concentrate and feed rate was low and often insignificant. Conclusion of results for measured parameters of powders showed that the best variables are, 160 °C for inlet air temperature, 40 % for feed concentrate and 15 ml/min for feed rate.

    Keywords: Byproduct, Acid whey Powder, Spray Drying, Product Recycle, ConcentratedYoghurt
  • Elham Fathimoghaadam, Amir Shakerian*, Reza Sherafati Chaleshtouri, Ebrahim Rahimi Pages 109-123

    Present study was done to evaluate the antimicrobial effect of chitosan and Echinophora platyloba and Satureja bachtiarica essential oils on Listeria monocytogenes in Rainbow trout. Essential oil extraction was done from the aerial parts of E. platyloba and S. bachtiarica plants. Minimum inhibitory concentration bacterial concentration of essential oils against bacterium were evaluated by microdilution method. Fish samples were coated using chitosan, E. platyloba (0.062, 0.125 and 0.25 mg/ml) and S. bachtiarica (0.062, 0.125 and 0.25 mg/ml) essential oils. L. monocytogenes (1×103 cfu/g) was inoculated into fish samples and was evaluated during 16 days at refrigerator temperature. The most frequent components detected in S. bachtiarica essential oil were carvacrol (31.25%), thymol (23.50%), o-cymene (13.87%) and Gamma-terpinene (10.65%). The most frequent components detected in E. platyloba essential oil were ocimene (44.15%), alpha-phellandrene (16.80%), gamma-terpinene (8.52%) and beta-myrcene (6.08%). Amount of MIC (0.062 mg/ml) and MBC (0.125 mg/ml) of S. bachtiarica was lower than E. platyloba essential oil. L. monocytogenes was increased in all treatments. The highest number of bacteria in 16th day of maintenance was related to control fish samples and the lowest number was related to chitosan, S. bachtiarica (0.25 mg/ml) and E. platyloba (0.25 mg/ml) essential oils (8.02±0.02 cfu/g) groups. Total volatile nitrogen in control treatment was higher than other samples (P ≤ 0.05). Chitosan and S. bachtiarica (0.25 mg/ml) and E. platyloba (0.25 mg/ml) essential oils had highest sensory scores related to flavor and odor, texture and overall acceptance factors. Use of chitosan, S. bachtiarica and E. platyloba essential oils caused controlling number of L. monocytogenes and total volatile nitrogen and improvement of organoleptic characteristics of samples.

    Keywords: Rainbow trout, Chitosan, Echinophora platyloba, Satureja bachtiarica, Listeriamonocytogenes
  • Morteza Kashaninejad, Seyyed Mohammad Ali Razavi* Pages 125-140

    In this research, the effects of sage seed gum (0-0.5%), carboxyl methyl cellulose (0-0.5%) and fat content (18-25%) on the textural, rheological and color properties of low-fat camel milk cream were investigated. The results of the back extrusion test indicated that increasing sage seed gum and carboxyl methyl cellulose, significantly (p<0.05), increased hardness, adhesiveness and gumminess. Also, with decreasing the fat content, the hardness of the samples increased and it had no significant effect on the adhesiveness and gumminess. The HerschelBulkley and Moore models were used to describe the time-independent rheological characteristics of the samples and both models were suitable for fitting the shear stress-shear rate data of low-fat camel milk cream samples. The results of the color analysis showed that with decreasing fat content, only b* significantly decreased and sage seed gum and carboxyl methyl cellulose had no significant effect on the color parameters. The optimum processing conditions for producing low-fat camel milk cream with the high hardness, consistency coefficient, zero shear rate viscosity and low fat content, flow behavior index, adhesiveness, infinite shear rate viscosity for response variables were 0.42% sage seed gum, 0.33% carboxyl methyl cellulose and 22.27% fat content.

    Keywords: Color, Hydrocolloid, Low Fat Cream, Rheology, Texture
  • AliEbrahimi Malati, Karamatollah Rezaei *, Amir Pourfarzad, Zahra Piravi-vanak, Rouhollah Karimi Pages 141-156

    In the present study, two methods were used to extract oil from seeds of Sardasht black grapewith normal-hexane and cold press.The average efficiency rate of oil extraction by the formermethod was obtained at 12.6% and that of the latter was 17.2%. Meanwhile, in order to examine the quality of the oilsextracted by these two methods, peroxide value, acid value, sapponification number, total phenolic contents, antioxidant power and iodine valuewere evaluated. The compositions of fatty acids of oil samples extracted by both methods were identified using gas chromatography technique. Similarly, the triglyceride composition, phospholipids composition and tocopherol values of the oil samples extracted were studied. The results showed that the dominant fatty acids available in cold-pressand solvent extraction methods were linoleic acid at 63.5 and 66.7% and oleic acid at 19.7 and 17.7%, respectively. Moreover, in both extracted oil samples, trilinoleinwith values at 28.9 and 28.5%, oleoyldilinolein with values at 19.5 and 20.5%and palmitoyldilinolein with values at 18.5 and 17.1% were the dominant triglyceride compounds, respectively. The value of phospholipids composition in the oil extracted by cold-presswas 61 mg/kg and that of solventextractionwas 45mg/kg. The dominant values of tocotrienol compositions in oil samples extracted by coldpresswere gamma tocotrienol and alpha tocotrienol at 66.0 and 23.1%, respectively and the corresponding values in oil samples extracted by solvent method were at 33.3 and 53.0%, respectively.

    Keywords: Grape Seed Oil, Triglyceride Contents, Tocopherols, Compositions of FattyAcids, Cold Press
  • Targol Ghannad, Fariba Naghipour*, Alireza Faraji Pages 157-172

    Today demand for low-fat and low-cholesterol foods was increased, and that eggs are the most important source of cholesterol in the production of all types of cakes, it seems partial or total removal of eggs and replacing by other natural ingredients is very important in the formulation of cakes. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of completely replacing eggs in the cupcake formulation by tahini meal (one of the byproducts of the sesame oil extraction industry) in levels of 0, 5 and 10%, and lecithin emulsifier addition in levels of 0, 0.25 and 0.5% on batter properties and quantitative and qualitative characteristics of final product in a completely randomized design with factorial arrangement (P≤0.05).The results showed that the amount of batter viscosity, moisture, specific volume and porosity of the sample increased and batter specific weight decreased by adding tahini meal and lecithin. Meanwhile, the increase in tahini meal reduced the L* value and increased a* value of the cake samples. While the lecithin increased the L * value of crust. The evaluation of texture properties during one day and one week after baking also indicated that the addition of these two compounds reduced the firmness of samples. The panelists also noted that two samples containing 10% of tahini meal and 0.25% and 0.5% of lecithin had the sensory acceptability. Therefore, by choosing the right ingredients to add these compounds to the formulation, a product by desirable texture and sensory properties can be produced

    Keywords: Low Cholesterol Cake, Egg substitute, Tahini Meal, Emulsifier, SensoryProperties
  • Somayeh Sanjari, Hamid Sarhadi*, Fatemeh Shahdadi Pages 173-184

    Microalgae are natural nutrients that can be used to develop new foods. Spirulina platensis is one of the most important microalgae that the World Health Organization has identified as «superior food» on Earth, as well as «the best solution for tomorrow». In this study, ethanol and methanol extracts and powder of Spirulina platensis microalga were added to bulk bread formulation and its effect on the physio-chemical properties of bread was investigated. The results showed that the addition of spirulina to bread formulation increased the pH. The highest amount of water activity was observed in methanol extracts of spirulina. Other treatments showed no significant difference in terms of water activity. The use of Spirulina in bulk bread reduced bread firmness at the end of the storage period compared to control treatment and played an important role in controlling the staling of bread. In general, the results of this study showed that spirulina powder had the greatest role in decreasing the Firmness Whereas, methanol extract had the highest moisture retention during storage but due to the dark green color in the samples containing microalgae powder, the use of the extract is recommended.

    Keywords: Baguette bread, Firmness, Spirulina microalgae, Staling