فهرست مطالب

نوآوری در علوم و فناوری غذایی - پیاپی 53 (پاییز 1401)

نشریه نوآوری در علوم و فناوری غذایی
پیاپی 53 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • احمد شاکر اردکانی*، فائزه کرمی رباطی صفحات 1-9

    یکی ازراه های افزایش کیفیت وکمیت پسته،افزایش دقت در مرحله فرآوری آن می باشد. بعد از اینکه پسته ها درحوض آبی تفکیک شدند، وارد دستگاه نم گیر می شوند. هدف ازاین تحقیق ارزیابی دونم گیر رایج پسته(کالسکه ای وطبقه ای) بود. بدین منظور نمونه های پسته تازه رقم کله قوچی از یک باغ واقع در شهرستان رفسنجان چیده شد، سپس پوست گیری انجام و در دو دستگاه نم گیر مورد فرآوری قرار گرفت. نمونه گیری قبل و بعد از نم گیرها انجام شد. طی دوره انبارمانی آزمون های ارزیابی حسی و ویژگی های کیفی نمونه ها انجام گردید. استخراج روغن با روش پرس سرد انجام شد. براساس نتایج، نمونه های پسته نم گیری شده در دو دستگاه نم گیر از لحاظ عدد پراکسید در محدوده مجاز (کمتر از1 میلی اکی والان اکسیژن درکیلوگرم) بودند. اعدادپراکسید، دی ان مزدوج وتری-ان مزدوج اندازه گیری شده حاصل از نمونه های نم گیری شده در طول زمان نگهداری افزایش یافته واختلاف آماری معنی دار در سطح 5 درصد مشاهده گردید. نتایج ارزیابی حسی شامل طعم ومزه، بو، رنگ و پذیرش کلی نشان دادکه این فاکتورها در پسته خروجی نم گیرکالسکه ای نسبت به نم گیرطبقه ای مقبولیت بهتری داشتند.کیفیت پسته نم گیری شده با نم گیرکالسکه ای بهتر از پسته نم-گیری شده با نم گیرطبقه ای است. امتیازات نم گیرکالسکه ای سبب می گرددکه به مرور زمان تولید کنندگان نیاز به سیستم پیشرفته تر فرآوری را احساس نموده و براساس نیاز نم گیرکالسکه ای با امتیازاتی بیشتر از نم گیر طبقه ای وارد بازار شود.

    کلیدواژگان: پسته، نم گیرکالسکه ای، نم گیر طبقه ای، ارزیابی حسی، ویژگی های کیفی
  • نگین رضایی سوادکوهی، پیمان آریایی*، مهدی چرمچیان لنگرودی صفحات 11-25

    این مطالعه با هدف بررسی اثر فرآیند ریزپوشانی بر خصوصیات آنتی اکسیدانی عصاره گیاه زوفا (Hyssopus Officinalis L) انجام شد. عصاره گیاه زوفا با استفاده از دستگاه اولتراسوند استخراج شد. میزان ترکیبات فنولی و فلاونوییدی آن اندازه گیری شد که به ترتیب 22/9±43/117 (میلی گرم اسید گالیک بر 100 گرم عصاره) و 15/8±62/31 (میلی گرم کویرستین بر 100 گرم عصاره) بوده است. سپس فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره در غلظت های 100، 200، 300 و 400 ppm با استفاده از روش مهار رادیکال آزاد DPPH و احیا آهن اندازه گیری شد. نتایج نشان داد در هر دو روش با افزایش غلظت عصاره فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره افزایش می یابد. غلظت ppm400 از عصاره به علت دارا بودن فعالیت آنتی اکسیدانی بیشتر برای عمل ریزپوشانی انتخاب شد. صمغ قدومه شهری و ثعلب به عنوان مواد دیواره پوشش انتخاب شدند. خصوصیات نانوکپسول ها شامل اندازه، توزیع اندازه ذرات، سطح ویژه، پتانسیل زتا و راندمان ریزپوشانی اندازه گیری شد که به ترتیب 84/1±713/56 نانومتر، 04/0±293/0، 62/0±11/8 مترمربع بر میلی لیتر، 4/0±8/32- میلی ولت و 4/2±36/88 درصد بوده است. میزان رهایش و ته نشیتی نانوکپسول ها و همچنین اثرات آنتی اکسیدانی آنها در روغن طی 40 روز نگهداری در دمای 60 درجه سانتیگراد و در فواصل زمانی 8 روزه انجام شد. روند رهایش ترکیبات فنولی از نانوکپسول ها افزایشی و روند ته نشینی کاهشی بود. طی دوره نگهداری با گذشت زمان میزان اکسایش روغن افزایش یافت که به صورت افزایش در عدد پراکسید و عدد اسید تیوباربیتوریک مشخص گردید. کمترین میزان اکسایش چربی در طی نگهداری، نمونه های حاوی عصاره نانوریزپوشانی شده زوفا داشتند. نتایج این تحقیق پیشنهاد می کند که ریزپوشانی روش موثری در افزایش فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره محسوب میشود و به این ترتیب میتوان عمر ماندگاری روغن های خوراکی را با آنتی اکسیدان های طبیعی افزایش داد.

    کلیدواژگان: اکسایش، روغن سویا، ریزپوشانی، زوفا، عصاره
  • شبنم حمزه، علی معتمدزادگان*، سید احمد شهیدی، محمد احمدی، جو مک رگینستین صفحات 27-40

    خشک کردن کف پوشی فرایندی است که در آن مواد غذایی مایع به وسیله ترکیب گاز به داخل آن ها به کف پایدار تبدیل شده، سپس در دمای نسبتا پایین خشک می شوند. در این پژوهش کف میگو با استفاده از محلول 25/0 درصد صمغ دانه شاهی و رقیق سازی با نسبت 1 به 4 میگو به آب، طی 4 دقیقه زدن بدست آمد و سپس کف تولیدی با ضخامت 4 میلی متر با استفاده از خشک کن با دمای 70 درجه سانتی گراد خشک گردید. در ادامه تاثیر دو دمای نگهداری (محیط و یخچال) بر ماندگاری پودرهای میگوی تولیدی طی مدت 6 ماه بررسی شد. آزمون ها شامل دانسیته، فعالیت آبی، جذب آب، جذب روغن، نیتروژن فرار، تیوباربیوتیک اسید، پراکسید و شمارش میکروبی شامل کلی فرم، کپک و مخمر و شمارش کلی بود. نتایج نشان داد شمار باکتریهای مزوفیل، سرماگرا، کلیفرم توتال، ویبریوها، کپک و مخمر با افزایش دوره ماندگاری روند افزایشی داشتند، از طرفی کلیفرم فکال، اشرشیا و سالمونلا هم در نمونه های اولیه و هم در طول دوره ماندگاری در نمونه های پودر میگو مشاهده نشدند. در طول دوره ماندگاری، جذب آب، جذب روغن و فعالیت آبی روند کاهشی در حالیکه نیتروژن فرار، تیوباربیوتیک اسید، پراکسید و دانسیته روند افزایشی داشتند. همچنین در نمونه های نگهداری شده یخچال در پایان دوره 6 ماهه نسبت به نمونه های ذخیره شده در محیط، میزان نیتروژن فرار، تیوباربیوتیک اسید، پراکسید و فعالیت آبی کمتر بود. در کل، پودر میگو در صورت کنترل فعالیت آبی محیط ماندگاری قابل ملاحظه ای دارد و ماندگاری آن در دمای یخچال به نحو قابل توجهی افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: کف پوشی، بار میکروبی، پودر میگو، ماندگاری
  • نادر حبیبی*، سارا امیری حسینی صفحات 41-52

    بادام زمینی یکی از محصولات پر استفاده در سراسر جهان است که به دلیل حساسیت زیاد آن، نگرانی هایی پیرامون آلودگی آن به عوامل بیماری زا واکسایش روغن های ترانس و غیر ترانس موجود در آن وجود دارد. فساد شیمیایی بادام زمینی به علت وجود اسیدهای چزب غیراشباع در ساختار آن از مهم ترین عوامل محدود کننده مصرف و تجارت آن است. هدف از انجام این طرح بررسی فعالیت ضد اکسایشی کیتوزان و نانو ذره کیتوزان روی خواص فیزیکوشیمیایی بادام زمینی بود.در این تحقیق خواص فیزیکوشیمیایی (رطوبت، تغییرات وزنی، اندیس پراکسید، تیو باربیتوریک اسید، ازت فرار کل) بادام زمینی با پوشش دهی سطوح 5/0، 1 و 5/1 درصد کیتوزان و نانو کیتوزان مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور بادام زمینی پوست گیری شده (به صورت دستی) با کیتوزان و نانو ذره کیتوزان 1/0 وزنی در اسید استیک 1/0حجمی به روش غوطه وری پوشش داده شده و داخل بسته های سلفون در دمای محیط و تاریکی در روزهای 0، 14، 28، 42 نگهداری شدند ودر این فواصل زمانی آزمون های مربوطه انجام گردید نتایج آماری نشان داد که میزان رطوبت، تغییرات وزنی، اندیس پراکسید، تیو باربیتوریک اسید، ازت فرار کل، تحت تاثیر کیتوزان و نانو ذره کیتوزان نمونه های بادام زمینی در سطح احتمال 1 درصد معنی دار بود (p <0/01). کمترین و بیشترین اثر آنتی اکسیدانی مربوطه به غلظت های5/0 درصد کیتوزان و 5/1 درصد نانو کیتوزان بود. به طور کلی می توان نتیجه گرفت نانو ذره کیتوزان 5/1 درصد ماده مناسبی برای به کارگیری به عنوان پوشش خوراکی در آجیل ها از جمله بادام زمینی از لحاظ خاصیت آنتی اکسیدانی می باشد.

    کلیدواژگان: بادام زمینی، کیتوزان، نانو ذره کیتوزان، فیزیکوشیمیایی
  • منیره رنجبر*، مریم علینقیان صفحات 53-63

    چای به فرمهای تخمیری (چای سیاه)، غیرتخمیری(چای سبز) و چای سفید (جوانه و دو برگ بالایی بوته) مصرف می شود. چای شامل ترکیباتی مانند پلی فنلها، پروتیینها، آمینو اسیدها، اسیدهای آلی است. در این پژوهش تفاوت موجود در ترکیبات چای سیاه، سبز و سفید بررسی شد. به این منظور میزان فنل کل، فلاونویید، فلاونول، تانن، کاتچین، اپی گالوکاتچین گالات، کافیین، تیافلاوین، تیاروبیجین، تیابروونین، ویتامین C، ویتامین E همچنین درصد مهار رایکالهای آزاد و IC50 اندازه گیری شد. چای سفید و سبز نسبت به چای سیاه میزان فنل کل و تانن بیشتری داشت. میزان فلاونویید و فلاونول (4/38 و 35/29 میلی گرم بر گرم)، کاتچین و اپی گالوکاتچین (81/96 و 41/65 میلی گرم بر گرم) در چای سفید نسبت به دو نوع چای دیگر بیشتر بود. چای سیاه با 25/5 میلی گرم بر گرم نسبت دو نوع چای دیگر کافیین بالاتری داشت. تیا فلاوین، تیاروبیجین و تیا بروونین فقط در چای سیاه یافت شدند که نشان دهنده تغییر در ترکیبات فنلی در اثر تخمیر چای است. چای سبز دارای کمترین میزان (13/39 میکروگرم بر گرم) ویتامین C و بیشترین مقدار (33/18 میکروگرم بر گرم) ویتامین E بود. چای سفید و سبز توانستند به ترتیب 36/89 درصد و 56/87 درصد رادیکالهای آزاد را مهار کنند. میزان ترکیبات فعال زیستی موجود در سه نوع چای متفاوت بوده و با مراحل فرآوری آن ارتباط داشت. با این حال هر سه فرم چای دارای ترکیباتی هستند که دارای خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی می باشند

    کلیدواژگان: چای، فنل کل، اپی کاتچین، مهار رادیکال آزاد، ویتامین
  • بهاره شعبان پور*، پرستو پورعاشوری، زهرا بشارتی صفحات 65-78

    استفاده از پروتیین هیدرولیز شده ماهی به دلیل داشتن خواص کاربردی و آنتی اکسیدانی می تواند در کاهش روند اکسیداسیون چربی و حفظ کیفیت پروتیین ماهیان طی انجماد موثر باشد. در این تحقیق اثر افزودن پروتیین هیدرولیز شده بر گوشت چرخ شده کیلکای آنچوی (Clupeonella engrauliformis) طی 6 ماه نگهداری به صورت منجمد در سه تیمار آزمایشی مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور تیمار نخست حاوی 8 درصد پروتیین هیدرولیز شده ماهی، تیمار دوم حاوی محافظ سرمایی، مخلوطی از ساکارز و سوربیتول (8 درصد و 3/0 درصد پلی فسفات) و تیمار سوم حاوی ترکیب پروتیین هیدرولیز شده و محافظ سرمایی به میزان برابر بود. طبق نتایج ظرفیت نگهداری آب نمونه‏های گوشت چرخ شده منجمد در حضور پروتیین هیدرولیز شده به طور معنی داری افزایش یافت و این نمونه‏ها بافت بهتری نسبت به استفاده از محافظ سرمایی به تنهایی داشتند (05/0>P). در تیمار حاوی محافظ سرمایی به تنهایی میزان اکسیداسیون چربی و تولید اسیدهای چرب آزاد بیشتر از نمونه های حاوی پروتیین هیدرولیز شده بود (05/0>P). افزودن پروتیین هیدرولیز شده ماهی سبب افزایش معنی دار میزان روشنایی (L*) و سفیدی (w) گوشت چرخ شده طی مدت نگهداری گردید. ترکیب پروتیین هیدرولیز شده ماهی و محافظ سرمایی طی ارزیابی حسی به دلیل کاهش شدت تلخی، در مقایسه با تیمار حاوی پروتیین هیدرولیز شده ماهی به تنهایی سبب پذیرش بهتر محصول گردید. طبق نتایج استفاده از پروتیین هیدرولیز شده به همراه محافظ سرمایی می تواند روش مناسبی جهت حفظ کیفیت گوشت چرخ شده ماهی طی انجماد باشد.

    کلیدواژگان: پروتئین هیدرولیز شده ماهی، گوشت چرخ شده ماهی، کیلکای آنچوی، محافظ سرمایی
  • محمدرضا افشار مقدم*، جلیل خندقی صفحات 79-90

    آبمیوه ها منبع غنی از ویتامین ها، آمینواسید ها و املاح مختلف هستند و به عنوان نوشیدنی در سراسر جهان استفاده می شوند. میوه ها به عنوان مواد خام آبمیوه ها به طور مرتب تحت تاثیر آفات، قارچ ها و حشرات متفاوت قرار می گیرند که منجر به کاهش کیفیت و کمیت آنها می گردد لذا از آفتکش های گوناگون جهت جلوگیری از ضایعات وارده به محصولات کشاورزی بطور گسترده ای استفاده می شود. با توجه به این نکات و با توجه به مصرف این مواد توسط انسان ها، اندازه گیری باقیمانده آنها در میوه ها و آبمیوه ها بسیار حایز اهمیت می باشد. در این کار پژوهشی روش میکرواستخراج مایع-مایع پخشی مبتنی بر تمرکزسازی سرمایشی برای پیش-تغلیظ و استخراج تعدادی از آفت کش های ارگانوفسفره از نمونه های آبمیوه ارزیابی شده و سپس اندازه گیری کمی آنها به روش کروماتوگرافی گازی انجام شده است. اثر عوامل موثر شامل نوع و حجم حلال استخراج کننده، دمای محلول آبی، حجم محلول هیدروکلریک اسید و قدرت یونی بر روی کارایی استخراج مورد بررسی قرارگرفته و بهینه سازی شد. تحت شرایط بهینه، کارایی روش پیشنهادی 4/92-9/64 درصد به دست آمد. حدود تشخیص در محدوده ی 3/4-67/0 میکروگرم بر لیتر و محدوده ی خطی در گستره ی 4000-25/2 میکروگرم بر لیتر بدست آمدند. روش پیشنهادی ساده، قابل اعتماد و ارزان بوده و مصرف کم حلال های آلی و زمان آنالیز کوتاه از دیگر مزایای آن می باشد.

    کلیدواژگان: آبمیوه، آفتکش های ارگانوفسفره، میکرواستخراج مایع-مایع پخشی مبتنی بر تمرکزسازی سرمایشی، کروماتوگرافی گازی
  • شیما کاوه، علیرضا صادقی ماهونک، مجتبی رئیسی* صفحات 91-106

    بیاتی نان باعث غیرقابل پذیرش شدن آن می گردد. عصاره مالت سرشار از مواد مغذی، فیبر و ویتامین های B1 وB2 است که کاربرد آن به دلیل چسبندگی بالا و احتمال فسادمیکروبی در محصولات غذایی دشوار است. خشک کردن پاششی رایج ترین روش مورد استفاده برای افزایش پایداری و سهولت استفاده از انواع محصولات غذایی از طریق تبدیل آنها به شکل پودر است. هدف از این پژوهش تولید پودر عصاره مالت با استفاده از حامل های مالتودکسترین، کنسانتره پروتیین آب پنیر و ترکیبی از این دو و بررسی ویژگی های فیزیکی پودر حاصل بود. سپس تاثیر استفاده از عصاره مالت و پودر آن در سطوح (10 و 5/7، 5 ،5/2%) بر ویژگی های حسی، کیفی و بیاتی نان طی دوره نگهداری ارزیابی شد. نتایج نشان دادند که استفاده همزمان از مالتودکسترین و کنسانتره پروتیین آب پنیر به نسبت 1:1 به میزان قابل توجهی باعث افزایش بازده تولید پودر (58%) شد و پودر حاصل حلالیت و قابلیت جذب رطوبت مناسبی داشت. استفاده از عصاره مالت و پودر آن به میزان 5/7 % منجر به افزایش چشمگیر حجم و ارتفاع تاج نان شد، درحالیکه مولفه رنگی L* به میزان قابل توجهی کاهش یافت. افزودن عصاره مالت و پودر آن (حاوی مالتودکسترین و کنسانتره پروتیین آب پنیر به عنوان حامل و به نسبت 1:1) به میزان 10 درصد به ترتیب منجر به افزایش رطوبت نان تا 5/37 % و 53/34 % شد و تاثیر قابل توجهی در به تاخیر انداختن بیاتی در طول دوره نگهداری داشت. ارزیابی ویژگی های حسی نشان داد که بالاترین امتیاز پذیرش کلی مربوط به نمونه های حاوی 5 و 5/7 % پودر عصاره مالت و 5% عصاره مالت بود. بنابراین از نظر اقتصادی استفاده از عصاره مالت و پودر آن تا سطح 5% راهکاری مفید در تولید نان فراسودمند با ویژگی های حسی مطلوب می باشد.

    کلیدواژگان: عصاره مالت، خشک کردن پاششی، مالتودکسترین، نان، بیاتی
  • فاطمه سادات هاشمی دولابی، داریوش خادمی شورمستی* صفحات 107-121

    در این پژوهش تاثیر جلبک اسپیرولینا پلاتنسیس (Spirulina platensis) (به عنوان جایگزین سویا) به منظور افزایش کیفیت و عمر ماندگاری همبرگر طی دوره نگهداری 12 روزه در یخچال مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور 4 تیمار شامل، تیمار 1: تیمار شاهد، تیمار 2: جلبک اسپیرولینا 1 درصد + سویا 9 درصد، تیمار3: جلبک اسپیرولینا 2درصد + سویا 8 درصد، تیمار 4: جلبک اسپیرولینا 3 درصد + سویا 7 درصد تهیه شد و شاخص های فیزیکوشیمیایی و میکروبی شامل چربی، پروتیین، رطوبت و خاکستر، ارزیابی حسی همبرگر در ابتدای دوره نگهداری و مقادیر کلی باکتری (TVC)، مقادیر باکتری سرما دوست (PTC)، پراکسید (PV)، تیوباربیوتیک اسید (TBA)، مجموع بازهای نیتروژنی فرار (TVBN) و شاخص های رنگی طی مدت 12 روز نگهداری تعیین شد. با توجه به نتایج با افزودن جلبک، رطوبت و چربی کاهش، پروتیین افزایش یافت(05/0>P). اما تمامی تیمارها از محدوده مجاز برخوردار بودند. نتایج تجزیه و تحلیل های شیمیایی و میکروبی نشان داد که به طور کلی جایگزینی جلبک با سویا سبب کند شدن روند افزایشی شاخص های فساد اکسیداسیونی و بار میکروبی نسبت به تیمار شاهد شد و با افزایش غلظت جلبک نتایج بهتری مشاهده شد(05/0>P). اما تنها تیمار 2 از لحاظ حسی مورد تایید ارزیاب ها بود. بنابراین با توجه به مطالب بیان شده، جایگزین سویا با جلبک تا سطح 1 درصد می تواند راه حلی مناسب برای افزایش کیفیت و ماندگاری همبرگر باشد.

    کلیدواژگان: جلبک اسپیرولینا، سویا، همبرگر، اکسیداسیون
  • مرجان حاجی زاده، سارا انصاری*، بهرام بحری صفحات 123-141

    هسته خرما یکی از محصولات پسماند کارخانجات فرآوری خرما است که می تواند به عنوان منبع غنی از فیبر تغذیه ای با خواص تکنولوژیکی قابل توجه فن آوری در نظر گرفته شود. این مطالعه به منظور بررسی تاثیر پودر هسته خرما در سطوح مختلف (0، 20، 30 و 40 درصد) با اندازه ذرات متفاوت (125، 250 و 500 میکرون) به عنوان جایگزین نشاسته بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی خمیر و کیک اسفنجی فاقد گلوتن انجام گردید. مطابق نتایج این پژوهش، تعداد حباب های هوا در خمیر کیک با کاهش اندازه ذرات پودر هسته خرما افزایش یافت. با افزایش درصد جایگزینی میزان قوام، سفتی، شاخص ویسکوزیته و پیوستگی خمیر و دانسیته کیک بطور معنی داری افزایش و حجم ویژه نمونه های کیک کاهش یافت. کاهش اندازه ذرات موجب افزایش معنی دار شاخص حجم کیک (در سطح جایگزینی 40 درصد) و کاهش قوام، سفتی، شاخص ویسکوزیته و پیوستگی خمیر گردید. نتایج حاصل از رنگ سنجی (L*a*b*) نشان داد که افزودن پودر هسته خرما و کاهش اندازه ذرات آن موجب کاهش معنی دار مولفه های روشنایی و زردی و افزایش معنی دار شاخص قرمزی مغز کیک گردید (p <0.05). نمونه های کیک با سطوح بیشتر پودر هسته خرما بطور معنی داری سفتی و صمغیت بافت بیشتری داشتند (p <0.05). نتایج ارزیابی حسی نشان داد افزودن پودر هسته خرما به کیک موجب کاهش معنی دار امتیاز تخلخل و رنگ پوسته و افزایش اندازه ذرات آن موجب کاهش امتیاز بافت، عطر و طعم گردید (p <0.05). به عنوان نتیجه گیری نهایی می توان گفت که جایگزینی تا سطوح 30 درصد با اندازه ذرات کوچک می تواند ضمن حفظ خصوصیات حسی، در تولید کیک فاقد گلوتن مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: نشاسته سیب زمینی، هسته خرما، کیک فاقد گلوتن، خصوصیات فیزیکی
  • درنوش جعفرپور*، راضیه دیدار صفحات 143-157

    فرآورده های گوشتی بخش عمده ای از مواد غذایی مصرفی در دنیا را به خود اختصاص داده اند. به دلیل تمایل مصرف کنندگان به مصرف محصولات غذایی طبیعی و سالم تر، صنایع گوشت و متخصصان این صنعت به دنبال راه حل هایی جهت پاسخگویی به درخواست آنها و تولید محصولاتی با مقادیر کمتر نیتریت و چربی می باشند. از این رو، این مطالعه به منظور تولید سوسیس بر پایه گیاهی با استفاده از صمغ کنجاک و ارزیابی خصوصیات فیزیکوشیمیایی، ریولوژیکی و حسی آن صورت گرفت. بدین منظور از صمغ کنجاک در سطوح 25/0، 5/0، 75/0 و 1 درصد استفاده شد و با نمونه شاهد (بدون صمغ) مقایسه گردید. نتایج نشان داد که با افزودن صمغ کنجاک به سوسیس میزان رطوبت و ویژگی های بافتی (سفتی، انسجام و قابلیت جویدن) در مقایسه با نمونه شاهد افزایش یافته در حالی که pH، فعالیت آبی و افت پخت نمونه ها به طور معنی داری کاهش می یابد (05/0p <). همچنین نتایج ارزیابی رنگ نیز افزایش میزان شاخص روشنایی را نشان داد و در ارزیابی حسی، نمونه حاوی 5/0 درصد کنجاک بیشترین امتیاز را به خود اختصاص داد. بنابراین با به کار بردن صمغ کنجاک در سوسیس گیاهی می توان محصولی تولید کرد که به دلیل چربی پایین تر و هم چنین نداشتن نیتریت علاوه بر ویژگی های مطلوب فیزیکوشیمیایی، بافتی و حسی قابل قبول از نظر تغذیه ای نیز حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: سوسیس، صمغ کنجاک، بر پایه گیاهی، فیزیکوشیمیایی، حسی
  • مریم هفت برادران اصفهانی، محمد گلی* صفحات 159-171

    امروزه گرایش به مصرف مواد غذایی طبیعی، با کالری کم و ارزش تغذیه ای بالا در حال افزایش است. استویوزید نوعی شیرین-کننده طبیعی فاقد کالری و با شیرینی حدود 300 برابر بیشتر از ساکارز است که دارای خواص تغذیه ای و دارویی بسیار زیادی می باشد و بر خلاف شیرین کننده های مصنوعی تاثیرات منفی بر سلامت مصرف کننده نمی گذارد. هدف از این مطالعه، کاهش ساکارز مصرفی در تهیه گز و تولید محصولی با ارزش غذایی بالا با کمک گیاه آزیوش، منبع غنی از پتاسیم، آهن، مس، منگنز، روی و مقادیر انرژی بالا می باشد. اثر شکر با جایگزینی استویوزید-ایزومالت (100-0 درصد)، آزیوش (1-0 درصد) و دمای پخت (70-90 درجه سانتی گراد) بر دانسیته و سفتی گز و در آزمونهای دوره ای 45 روزه نمونه بهینه با شاهد از نظر خواص بافتی(سختی، چسبندگی، پیوستگی، ارتجاعیت، صمغیت و قابلیت جویدن) مورد بررسی قرار گرفتند. از نرم افزار دیزاین اکسپرت و روش سطح پاسخ در قالب طرح مرکب مرکزی با 6 نقطه مرکزی با آلفای برابر با عدد 2 و دو تکرار در سایر نقاط به منظور بهینه سازی فرمولاسیون گز رژیمی، استفاده شد. دانسیته تیمارها با افزایش درصد جایگزینی شکر با استویوزید-ایزومالت بترتیب در دمای پایین و بالای پخت کاهش و افزایش یافت. افزایش دانسیته در مقادیر بالای آزیوش مشاهده شد. استفاده از مقادیر بالای استویوزید-ایزومالت و آزیوش باعث کاهش سفتی بافت گز گردید. فرمول بهینه گز شامل42 درصد جایگزینی شکر با استویوزید-ایزومالت، 18/0 درصد گیاه آزیوش و دمای پخت 87 درجه سانتی گراد معرفی گردید. هم چنین نتایج نشان داد برخی ویژگی های کیفی گز رژیمی حاوی گیاه آزیوش از نظر محتوی پروتیین، چربی و آهن بهبود یافته است.

    کلیدواژگان: گز رژیمی، آزیوش، استویوزید-ایزومالت، خواص بافتی، روش سطح پاسخ
|
  • Ahmad Shaker Ardekani *, Faeze Karami Robati Pages 1-9

    One way to increase the quality and quantity of pistachios is increasing in its accuracy in processing stage. After separating the pistachio in floating tank, they enter inpre-dryer. The aim of this study was to assess two common pistachio pre-dryers (wheelchair and stacking), respectively. For this purpose, samples of Kalleh-Ghoochifresh pistachio were harvested from orchards of Rafsanjan city, peeled and processed in two pre-dryers. Sampling was performed before and after pre-dryers. During the storage period, sensory evaluation tests and qualitative characteristics of the samples were performed. Oil was extracted by cold press. Based on the results, the peroxide value of pistachio samples in two pre dryer units (less than 1Oxygenmilliequivalent /kilogram) was in acceptable range. The peroxide value, conjugated dieneand conjugatedtriene of pre-dried samples increased during storage, and a significant difference was observed at 5% level. Sensory evaluation results on the factors including flavor, smell, color and appearance, showed that these factors were better in wheelchair pre-dryer compared to stacking pre-dryer. Manufacturers are increasingly in need of a moresophisticated system of processing and, based on the need for a wheelchair predryerwith more privileges than the stacking pre-dryer, enter the market.

    Keywords: Pistachio, Wheelchair Pre-dryer, Stacking pre-dryer, Sensory Valuation, Qualitative Characteristics
  • Negin Rezaei Savadkouhi, Peiman Ariayi*, Mehdi Charmchian Langeroodi Pages 11-25

    The aim of this study was to investigate the effect of encapsulated process on antioxidant properties of Hyssopus Officinalis L. extract. The extract of the Hyssopus Officinalis L. was obtained by using ultrasound assisted method and hydro-alcoholic solvent. The amount of total phenolic and flavonoid compounds were measured, which were 117.43 ± 9.22 (mg of gallic acid per 100 g of extract) and 31.62 ± 8.15 (mg of quercetin per 100 g of extract), respectively. Then the antioxidant activity of obtained extracts were measured at concentrations of 100, 200, 300 and 400 ppm by using DPPH-free radical scavenging and iron reduction assay. The results showed that in both methods, by increasing in concentration of the extract, the antioxidant activity of the extract increases. The concentration of 400 ppm of the extract due to its antioxidant activity was selected for encapsulation. ledium perfoliatum and orchis mascula were chosen as coating material. Nanocapsule characteristics including size, particle size distribution, surface area, zeta potential and encapsulation efficiency were measured to be 56.713 ± 1.84 nm, 0.293 ± 0.04, and 8.11 ± 0.62 m2/ml, -32.8 ± 0.4 and 88.36 ± 2.4, respectively. The morphology of samples was measured using a scanning microscope, and it was determined that the nanocapsules were spherial with smooth surface. The rate of release and sedimentation of nanocapsules and their antioxidant effects on oil during 40 days of storage at 60°C and at 8 days intervals. The process of release of phenolic compounds from nano-capsules was increasing and the sedimentation trend was decreasing. During the storage period, the amount of oil oxidation increased with the increase in peroxide value and thiobarbituric acid value. The lowest amount of fat oxidation during storage was observed in sample containing nanoencapsulated extract of Hyssopus Officinalis L., due to reduced release rate of the extract during storage and more protection of the extract. The results of this study suggest that encapsulation is an effective way to increase the antioxidant activity of the extract, thus increasing the shelf life of edible oils with natural antioxidants.

    Keywords: Oxidation, Soybean Oil, Encapsulation, Hyssopus Officinalis Extract
  • Shabnam Hamzeh, Ali Motamedzadegan*, Seyyed-Ahmad Shahidi, Mohammad Ahmad, JoeMack Regenstein Pages 27-40

    The foam mat drying is a process in which liquid food is converted into stable foam by combining gas into it, and then dried at a relatively low temperature. In current research, shrimp foam was prepared using 0.25% Cress seed gum and dilution with ratio of 1 shrimp to 4 water after 4 min whipping and then foam with 4mm thickness dried in a drier with 70°C. Shelf life of powders for 6 months and two storage temperatures (ambient and refrigerate) were measured. The experiments included density, water activity, water absorption, oil absorption, total volatile base nitrogen (TVB-N), thiobarbituric acid, peroxide and microbial count including coliform bacteria, mold and yeast, and total count. The count of mesophilic, psychrotroph, total coliforms, vibrios, mold and yeast was increasing during shelf-life time. On the other hand, fecal coliform and escherichia coli and Salmonella were not found in shrimp powder samples during shelf-life period. During the shelf-life period of water absorption, oil absorption, water activity, decreasing trend and TVB-N, thiobarbituric acid, peroxide and density were increasing. In refrigerated samples at the end of the 6-month period, there was a lower level of TVB-N, thiobarbituric acid, peroxide and water activity than those stored in the ambient temperature.

    Keywords: Foam Mat Drying, Microbial load, Storage, Shrimp Powder
  • Nader Habibi*, Sara Amiri Hoseini Pages 41-52

    Peanut is one of the most widely used products worldwide because of its high sensitivity, concerns about its contamination with pathogens, as well as the oxidation of trans and non-trans oils in this valuable nutrient Peanut chemical spoilage is one of the most important factors limiting its consumption and trade due to its unsaturated acids. The purpose of this study was to investigate the antioxidant activity of chitosan and chitosan nanoparticles on the physicochemical properties of peanuts. In this research, physicochemical properties (moisture, weight changes, peroxide index, thiobarbituric acid, total volatile nitrogen) of peanuts were studied by coating 0.5, 1 and 1.5% chitosan and nano-chitosan levels. For this purpose, peeled peanuts (manually) with chitosan and chitosan nanoparticle 0.1 weight in acetic acid 0.1 volume are covered by immersion method and inside cellophane packages at ambient temperature and darkness on 0, 14, 28, 42 days were maintained and at these intervals the relevant tests were performed.Statistical results showed that moisture content, weight changes, peroxide index, thiobarbituric acid, total volatile nitrogen, affected by chitosan and chitosan nanoparticles were significant at 1% probability level (p <0.01). In general, it can be concluded that 1.5% chitosan nanoparticles is suitable for use as edible coating in nuts, including peanuts, in terms of antioxidant properties.

    Keywords: Peanut, Chitosan, Chitosan Nanoparticles, Physicochemical
  • Monireh Ranjbar*, Maryam Alinaghiyan Pages 53-63

    Tea has a variety of fermented, non-fermentable and white tea.Tea contains compounds such as polyphenols, proteins, amino acids and organic acids.In this study, differences in the composition of black, green and white tea were investigated.Total phenols, flavonoid, flavonol, tannin, catechin, epigallocatechin gallate, caffeine, theaflavin, thearubigin, theaborunin, vitamin C, vitamin E contents, free radical scavenging and IC50 levels were measured.White and green tea had higher total phenols and tannin than black tea.The amount of flavonoid and flavonol (38.4 and 29.35 mg/g DW), catechin and epigallocatechin (96.81 and 65.41 mg/g) in white tea were higher than the other two types of tea.Black tea had higher caffeine content (5.25mg/g) than the other two types of tea.Theaflavin, thearubigine and theaborunin were found only in black tea. This showed that the phenolic compounds of black tea change as a result of fermentation.Green tea had the highest (13.39 µg/g) vitamin C and (33.18 µg/g) vitamin E.White and green tea were able to free radical scavenging at 36.89% and 56.87%, respectively. The amount of bioactive compounds present in the three types of tea is different and is related to its processing steps. However, all three forms of tea have compounds that have high antioxidant properties.

    Keywords: Free Radical Scavenging, Catechin, Tea, Total Phenol, Vitamin
  • Bahareh Shabanpour*, Parastoo Pourashouri, Zahra Besharati Pages 65-78

    The use of fish protein hydrolysate (FPH) due to its functional and antioxidant properties can be effective in reducing the rate of lipid oxidation and maintaining the quality of fish protein during frozen storage. In this study, the effect of addition hydrolyzed protein on minced anchovy (Clupeonella engrauliformis) during 6 months of frozen storage in three experimental treatments was investigated. Therefore, the first treatment contained 8% of FPH; the second one, contained cryoprotectant, a mixture of sucrose and sorbitol (8% and 0.3% polyphosphate) and the last one, contained the mixture of FPH and cryoprotectant. According to results, water holding capacity of frozen minced meat increased significantly as a result of FPH; also, these samples showed better texture than cryoprotectant treatment (P<0.05). In the cryoprotectant treatment, the level of lipid oxidation and free fatty acid (FFA) was higher than the samples containing FPH (P<0.05). The addition of FPH increased the lightness (L*) and whiteness (w) of minced meat during storage. The sensory evaluations showed that the combination of FPH and cryoprotectant due to the reduction of bitterness, compared to the FPH treatment, led to better acceptance of the product. According to the results, the use of FPH in the combination of cryoprotectant maybe is a suitable treatment to maintain the quality of minced meat during frozen storage.

    Keywords: Fish Protein Bydrolysate, Fish Mince, Anchovy, Cryoprotectant
  • MohammadReza Afshar Moghaddam, Jalil Khandaghi * Pages 79-90

    Fruit juices are rich source of vitamins, amino acids and various minerals and are served as a beverage all over the world. Fruits as the raw materials of fruit juices are regularly affected by different pests, fungi or insects, which result in a decrease in their quality and quantity. Therefore, various pesticides are widely used to prevent damage to crops. Considering this points and due to consume these products by human's, analysis and measurement of these substances in fruits and fruit juices has a great importance. In the present work, solidified floating organic droplets dispersive liquid-liquid microextraction was evaluated for preconcentration and extraction of some organophosphorus pesticides in fruit juice samples and then quantitative analysis was performed by gas chromatography. The effect of parameters including extraction solvent type and volume, aqueous solution temperature, hydrochloric acid volume and NaCl concentration on the extraction efficiency were investigated and optimized. The optimized method was validated with recoveries ranging from 69.3 to 92.3%. The limits of detection were in the range of 0.67-4.3 µg L-1 and the linear range was in the range of 2.25-4000 µg L-1 . The proposed method is simple, reliable and cheap, and low consumption of organic solvents and short analysis time is the other advantages.

    Keywords: Fruit Juices, Organophosphorous Pesticides, Dispersive liquid-liquidMicroextraction, Gas Chromatography
  • Shima Kaveh, Alireza Sadeghi Mahoonak, Mojtaba Raeisi* Pages 91-106

    Bread staling makes it unacceptable. Malt extract is high in nutrients, fiber and B1 and B2 vitamins, which is difficult to apply due to its high adhesion and potential for microbial contamination in food products. Spray drying is a way to increase the stability and easy application of sugar-rich food ingredients in food products. The aim of this study was to produce malt extract powder using maltodextrin, WPC and their combination and investigation of the physical properties of the produced powder. Then, the effect of using malt extract and its powder on different levels (2.5, 5, 7.5, and 10%) on the sensory, qualitative and staling properties of bread during storage was evaluated. The results showed that use of combination of maltodextrin and WPC significantly increased the powder production efficiency (58%) and resulted in good solubility and moisture absorption. Using malt extract and its powder in level of 7.5% resulted in a significant increase in the bread volume and height, while the L * decreased significantly. Adding 10% malt extract and its powder (containing maltodextrin and WPC as carrier, in ratio of 1:1) increased the bread moisture content up to 37.5% and 34.53%, respectively, and had a significant effect on delaying staling during the storage period. Evaluation of sensory characteristics showed that the highest overall acceptability score belongs to samples containing 5 and 7.5% malt extract powder and 5% malt extract. Therefore, using malt extract and its powder up to 5% is a useful economical strategy in producing high-quality bread with desirable sensory properties.

    Keywords: Malt Extract, Spray Drying, Maltodextrin, Bread, Staling
  • Fatemeh Sadat Hashemi Doolabi, Dariush Khademi Shurmasti* Pages 107-121

    In this study, the effect of Spirulina platensis (as a substitute for soybeans) was investigated in order to increase the quality and shelf life of hamburgers during a 12-day refrigerated storage period. For this purpose 4 treatments including, treatment 1: control treatment, Treatment 2: Spirulina algae 1% + Soybean 9%, Treatment 3: Spirulina 2% + Soybean 8%, Treatment 4: Spirulina 3% + Soybean 7% were prepared and approximate analysis including fat, protein, moisture and hamburger ash at the beginning, microbial properties (total bacterial counts (TVC) and cryopreserved bacterial counts (PTC)) and chemical (peroxide (PV), thiobarbiotic acid (TBA), total volatile nitrogen base (TVBN) and colorimetric values, and sensory evaluation were determined during 12 days of storage. According to the results, with the addition of algae, moisture and fat decreased, protein increased, but all treatments were within the permissible range. The results of chemical and microbial analyzes showed that the replacement of algae with soybean generally decreased oxidative and microbial spoilage compared to the control treatment, and by increasing algae concentration the better results was observed, but only treatment 2 was approved by the panelist. So, according to the material above, replacing meat with algae up to 1% can be a good solution to increase the quality and shelf life of hamburgers.

    Keywords: Spirulina Algae, Soy, Hamburger, Oxidation
  • Marjan Hajizadeh, Sara Ansari*, Bahram Bahri Pages 123-141

    Date seed, as a by-product of date processing industries, could be regarded as an excellent source of dietary fiber with interesting technological functionality. This study was conducted to investigate the effect of date seed powder (DSP) at different levels (0, 20, 30, and 40%) with different particle sizes (125, 250, and 500 mm) as a starch substitute on the physicochemical properties of batter and gluten-free sponge cake. According to the results of this study, the number of air bubbles in batter increased with decreasing particle size of DSP. By increasing the DSP level, batter consistency, firmness, viscosity index, and cohesiveness, as well as cake density were significantly increased; while the cake specific volume decreased. A significant increase in the cake volume index (at 40% level) and, the decreasing trend of batter consistency, firmness, viscosity index, and cohesiveness were observed by decreasing the DSP particle size. The results of colorimetry (L*a*b*) indicated that the addition of DSP and reducing its particle size significantly (p<0.05) reduced the color index of L * and * b, while increased the a* value of crumb color. The cake samples with higher levels of DSP were significantly harder and gummier (p<0.05). Moreover, with the addition of DSP, the porosity and crust color score of the cakes significantly reduced; and the DSP with larger particle size significantly (p<0.05) decreased the texture and flavor score of the cakes. Overall, the addition of up to 30% DSP with small particle size can be used in the production of gluten-free cakes with suitable sensory attributes.

    Keywords: Potato Starch, Date Seed, Gluten- free Cake, Physical Properties
  • Dornoush Jafarpour*, Raziyeh Didar Pages 143-157

    Meat products are a major part of the world’s food consumption. Due to the desire of consumers to natural and healthier food products, meat industry and industry experts are looking for solutions to produce products with lower amount of fat and nitrite. Therefore, this study is aimed to produce plant-based sausages using Konjac gum and to evaluate its physicochemical, rheological and sensory properties. For this purpose, different concentrations of Konjac gum (0.25, 0.5, 0.75 and 1%) was used and compared with the control sample (without gum). The results showed that by adding Konjac to the sausages, the amount of moisture and texture characteristics (firmness, cohesiveness and chewiness) increased compare to the control sample, while pH, water activity and cooking loss of the samples significantly decreased (p<0.5). Also, the results of color evaluation showed an increase in the Lightness index and in sensory evaluation, the sample containing 0.5% of Konjac gum had the highest score. Therefore, by using Konjac gum in vegetable-based sausages, it is possible to produce products that are low in fat and also have no nitrite that in addition to having acceptable physicochemical, textural and sensory characteristics, it is also nutritionally important.

    Keywords: Sausage, Konjac gum, Vegetable-based, Physicochemical, Sensory
  • Maryam Haftbaradaran, Mohammad Goli* Pages 159-171

    Sativoside is a non-calorie sweetener and 300 times sweeter than sucrose, which has many nutritional and medicinal properties, and unlike artificial sweeteners no observed adverse effect on consumer health. This study aimed to reduce the used sucrose in Gaz preparation and produced a high nutritional product by using Corchorus Olitorius as a rich source of potassium, iron, copper, manganese, zinc and high energy levels. The effects of different levels of sucrose replacement with stevioside-isomalt (0-100%), levels of Corchorus olitorius (0-1%) and cooking temperature (70-90 °C) on the density and hardness of Gaz and consequently, in the 45-day period tests, the optimal sample with control in terms of density and textural properties (hardness, adhesion, cohesiveness, springiness, gumminess and chewiness) were investigated. Formulation optimization of enriched dietary Gaz was performed by response surface methodology (RSM) in the form of a central composite design with six central points and two replications (α=2) in other points. In optimum condition, the results of physicochemical and textural properties were analyzed by SPSS software. The density of the treatments with increasing the percentage of sucrose replacement with stevioside-isomalt, decreased and increased at low and high cooking temperatures, respectively. An increase in density was observed in high amounts of Corchorus olitorius. The use of high amounts of stevioside-isomalt and Corchorus olitorius reduced the Gaz hardness. The optimal formula of Gaz was introduced including 42% sucrose replacement with stevioside-isomalt, 0.18% Corchorus Olitorius and cooking temperature of 87°C. Based on the results, the qualitative characteristics of diet Gaz containing Corchorus Olitorius were significantly improved in terms of protein, fat, and iron content (P< 0.05).

    Keywords: Dietary Gaz, Corchorus olitorius, Stevioside-Isomalt, Textural Properties, Response Surface Methodology