فهرست مطالب

مطالعات فقه و حقوق اسلامی - پیاپی 26 (بهار 1401)

مجله مطالعات فقه و حقوق اسلامی
پیاپی 26 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/19
  • تعداد عناوین: 14
|
  • علی الهیاری، علی غریبه* صفحات 7-29

    گاهی اتفاق می افتد که پس از انعقاد عقد به نحو صحت و متعهد شدن متعاقدین به تعهدات ناشی از قرارداد حوادثی رخ می دهد که باعث می گردد، ایفای تعهدات قراردادی ناممکن گردد. همچنین روشن است که تعهد به امر غیر ممکن تعهدی غیر عقلایی و بیهوده و از نظر حقوقی، فاقد اعتبار و اثر است. در نتیجه پای بند دانستن متعاقدین به قرارداد در فرضی که اجرای آن غیر ممکن است، امری مذموم و ناپسند می نماید. در حقوق موضوعه، تعذر حادث شده و علتی که موجب ناممکن شدن اجرای قراداد و عدم ایفای تعهدات ناشی از آن می گردد، نباید قابلیت استناد را به متعهد داشته و از حیطه اقتدار وی خارج باشد؛ در غیر این صورت، متعهد کماکان مسیول عدم اجرای قرارداد خواهد بود. در فقه، قاعده ای تحت عنوان «بطلان کل عقد بتعذر الوفاء بمضمونه»، بیان گردیده و تفاوتی نمی کند که تعذر وفای عقد از جانب یکی از طرفین بوده و یا از جانب هر دو باشد. این قاعده بیانگر این مفهوم است که پس از انعقاد عقد، اگر ایفای تعهدات ناشی از عقد برای همیشه غیر ممکن شود اجرای محتوای قرارداد و تعهدات آن لازم نبوده و آن معامله باطل می باشد و تفاوتی هم بین عقود وجود نداشته و این قاعده در تمامی عقود حتی عقود اذنی نیز جریان خواهد داشت. حقوق ایران در مواد 227 و 229 قانون مدنی به این امر پرداخته و شروطی برای تحقق عنوان تعذر اجرای قرارداد درنظر گرفته است که بدون اجتماع آنها نمی توان به این قاعده تمسک جست. بدیهی است در فرض اجتماع شرایط لازم برای متعذر شدن ایفای تعهد، متعاقدین از انجام تعهدات بری خواهند گردید. در این تحقیق در پی پاسخ به این سوال هستیم که  تعذر اجبار و آثار حقوقی آن در تعهدات قراردادی چیست و از روش تحلیلی - توصیفی و استفاده از منابع کتابخانه ای استفاده می گردد.

    کلیدواژگان: تعذر، قرارداد، بطلان، تعهد، متعاقدین، ایفای عقد
  • حمید انصاری، علی اصغر افشاری* صفحات 31-57

    بررسی نظرات پیرامون ملاکات تحسین و تقبیح عقلی، دو ملاک عمده به دست می دهد: یکی مصلحت یا مفسده عمومی و دیگری عدل یا ظلم. از طرف دیگر، بنایات عقلایی متاثر از تحسین و تقبیح عقلی شکل می گیرند. با توجه به دو دیدگاه عمده پیرامون ملاک تحسین و تقبیح، سوال این است که تاثیر هر یک از آن دو ملاک بر شکل گیری بنایات عقلایی چیست؟ آیا اصولیان به تاثیر پذیری شکل گیری بنایات عقلایی از هر دو ملاک توجه کرده اند؟ آیا نمونه هایی از بنایات عقلایی متاثر از هر یک از دو ملاک یافت می شود؟ تتبع در کلمات اصولیان نشان می دهد که به نقش تحسین و تقبیح عقلی در شکل گیری بنایات عقلایی توجه داشته اند و از قضا، بر اساس توجه به همین نقش، نظریه عدم امکان ردع طرق عقلاییه مطرح شده است. با این حال، بیشتر توجه اصولیان معطوف به نقش ملاک مصلحت و مفسده عمومی در بنایات عقلایی است. اما بنایات عقلایی بسیاری متاثر از تحسین و تقبیح عقلی به ملاک عدل و ظلم قابل شناسایی است. برخی قواعد حقوق جزا و عرف های حقوق بشر بین الملل در همین طیف قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: تحسین و تقبیح، بنای عقلا، مصلحت عمومی، عرف بین المللی
  • علیرضا جلالی*، محمدحسن مالدار صفحات 59-92
    اصل 59 قانون اساسی ایران رجوع به آراء عمومی از طریق همه پرسی در مسایل بسیار مهم را عنوان کرده است. یکی از ابعاد این قانونگذاری مستقیم، تقنین جرم و مجازات محسوب می شود. نظام ایران تا به امروز در رویه خود به همه پرسی تقنینی در امور کیفری به صورت خاص مراجعه نکرده است. در باب مساله اخیر امکان دارد این بحث مطرح شود که با توجه به نقش اساسی اسلام در تقنین جرایم و مجازات ها در نظام کیفری ایران، اساسا رجوع به نظر مردم پیرامون این موضوعات، محدودیت شرعی به همراه داشته باشد. در هر حال، حکومت هایی مانند ایتالیا از همه پرسی تقنینی با ماهیت کیفری استفاده به عمل آورده اند. طبق اصل 75 قانون اساسی این کشور، اجرای همه پرسی درباره لغو قوانین مجلس مقدور می باشد و این قاعده در مقاطع مختلف حتی در حوزه کیفری به اجرا در آمده است. در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی و پس از بررسی مبانی مراجعه به آراء عمومی در امور کیفری از منظر اسلامی و ارایه داده های مرتبط با نظام های ایران و ایتالیا، مشخص شد که برگزاری همه پرسی برای تعیین جرایم و مجازات ها در ایران، به شرط رعایت ملاحظات مربوطه نه تنها منع شرعی و قانونی ندارد، بلکه بهره گیری از رویه ایتالیا می تواند کمک شایانی در تحقق مسایل ذیل محسوب گردد: ارتقای کیفیت حکمرانی جمهوری اسلامی، افزایش میزان اعتماد دو جانبه مردم و حاکمان و بالاخره تطبیق وضع جرایم و مجازات ها با دغدغه روز جامعه؛ هرچند این مهم، نافی نظارت حاکمیت در روند اجرای همه پرسی برای جلوگیری از تصمیمات هیجانی مردم نمی باشد.
    کلیدواژگان: حق تعیین سرنوشت، سیاست کیفری، کیفردهی، وضع مجازات، همه پرسی
  • محمدرضا حمیدی*، زهره حاجیان فروشانی صفحات 93-120

    حفظ جان خود و دیگران، از مهم ترین واجبات شرعی و بایسته های اخلاقی به شمار می آید؛ در عین حال، گاه حفظ جان دیگران منوط به اقدامات منجر به مرگ خویشتن خواهد بود. روایی یا ناروایی چنین اقداماتی، مورد اتفاق فقیهان نیست و تحت عناوین «ایثار» یا «خودکشی» مورد ستایش یا نکوهش قرار گرفته اند. عمده استدلال ها در این مورد، معطوف به نسبت میان دو آیه از قرآن کریم است. ادله عقلی و نقلی دیگر نیز مورد استفاده قرار گرفته اند. در این نوشتار، ضمن نقد استدلال های باورمندان به حرمت اقدامات فداکارانه، مبانی نظر دیگر مورد تقویت قرار گرفته است؛ همچنین اصل وجود اختلافات دامنه دار در این مساله، مبنایی برای قایل شدن به روایی آن به دست داده است. تبیین درست مساله یاد شده، افزون بر رد شایبه های پیرامون مشروعیت اقدامات فداکارانه، الگویی تربیتی و مبتنی بر زیست اخلاق مدار را فراروی جامعه می نهد.

    کلیدواژگان: خودکشی، ایثار، نجات جان دیگران، تزاحم
  • بیژن حاجی عزیزی*، محمد مولودی، مهدی شهباز محمدی صفحات 121-144
    ضمانت از میت را قانون مدنی و عموم فقهای اسلامی پذیرفته اند، لکن اختلاف نظرهایی نیز وجود دارد؛ گروهی مرگ را پایان ذمه دانسته، اما عده ای اعتقاد به بقای ذمه پس از مرگ دارند و روایاتی نیز در این زمینه وارد شده است. با توجه به مناقشات وارده بر این نظریه ها، بررسی این موضوع که ضمانت از میت بر چه اساس و تحلیلی استواراست ضروری می باشد. همچنین در خصوص ماهیت ضمانت از میت نیز در فقه و حقوق موضوعه اختلاف نظر وجود دارد و قاطبه مذاهب اسلامی و عده ای از حقوقدانان آن را ضمان حقیقی دانسته اند. لکن پاره ای آن را تحت عناوینی چون حواله، ضمان به شرط برایت اصیل، استدعاء اتلاف مال به عوض و تبدیل تعهد بررسی نمود ه اند. از طرفی وجود مضمون عنه بنابر نظر مشهور فقهای اسلامی، از شرایط تحقق ضمان نمی باشد؛ با این حال، برخی آن را از ارکان عقد مزبور دانسته و در ضمانت از میت به دلیل مفقود بودن آن، عقد ضمان را منتفی می دانند.کلیدواژه :
    کلیدواژگان: ضمانت از میت، ذمه، بقای ذمه (پس ازفوت)، انحلال ذمه
  • صادق طهوری، عباس یعقوب زاده مجرد* صفحات 145-168

    تعلق حق خیار به عقد یا به عین، از مبانی اساسی برای تحلیل مسایلی از قبیل سقوط یا عدم سقوط حق خیار با تلف عین و اتلاف آن، تصرف در عین و انتقال آن به غیر می باشد. علیرغم اهمیت این مساله در تدوین مواد قانونی، ادله آن به طور تفصیلی و منسجم مورد توجه حقوقدانان قرار نگرفته است. سوال اساسی آن است که آیا در حق خیار، عین موضوعیت دارد که با تلف عین، حق خیار نیز زایل  شود یا عقد موضوعیت دارد که با تلف عین، همچنان خیار باقی است و پرداخت عین بر ذمه قرار گیرد؟ این تحقیق نشان می دهد اصل عملی اولیه بر تعلق حق خیار به عین است ولی قواعد فقهی موجود و همچنین دلیل اجتهادی سیره عقلا، دال بر تعلق حق خیار به عقد است، به گونه ای که با تلف شدن عین، عقلا خود را همچنان مستحق مالیت آن عین می دانند. ازطرفی، ادله اثبات کننده خیارات به دو دسته ادله لبی و ادله لفظی تقسیم می شود که خود ادله لفظی نیز دارای دو قسم ادله شامل لفظ «خیار» و ادله شامل لفظ «رد عین» می باشد. استظهار از ادله لبی و لفظی دال بر خیارات، تعلق حق خیار به عقد را تایید می کند. فقط در خیار عیب به دلیل وجود اجماع، تعبدا وجود عین، موضوعیت یافته و خیار عیب به عین تعلق می گیرد.

    کلیدواژگان: تعلق حق خیار، تلف عین، استصحاب، سیره عقلا، استظهار
  • محمد عابدی، علی ساعت چی* صفحات 169-192

    گاه شخص حقیقی یا حقوقی که به دیگری وکالت در انجام عملی می دهد اصیل نیست، بلکه با سمت نماینده قانونی یا قضایی و یا قراردادی به دیگری وکالت می دهد. پرسشی اصلی این است که زوال سمت نماینده که به عنوان معطی وکالت شناخته می شود، چه تاثیری بر سرنوشت قرارداد وکالت و رابطه اصیل و وکیل باواسطه دارد؟ زوال سمت وکیل اول، تغییر مدیران سازمان ها و شرکت ها، فوت یا حجر ولی قهری و سایر مصادیقی که با آن سمت نماینده معطی وکالت زایل می شود اهمیت عملی بحث را نشان می دهد. مطالعه موضوع در مصادیق مختلف  نشان می دهد که بر حسب منبع نمایندگی، حکم قضیه متفاوت است و اگر اعطاء کننده وکالت، ولی و یا وصی باشد اصولا با زوال سمت این افراد، قرارداد وکالت نیز از میان می رود. در صورتی که وکالت اعطایی، از سوی وکیل باشد باید میان فرض های مختلف قایل به تفصیل بود. همچنین در مواردی که وکالت به صورت بلاعزل و یا در مقام بیع باشد عدم انحلال عقد وکالت ارجح است. علاوه بر این، در مواردی که وکالت داده شده از ناحیه نماینده شخص حقوقی همچون مدیر شرکت و یا متولی موقوفه و یا مدیر سازمان های عمومی باشد اصولا زوال سمت نماینده تاثیری بر قرارداد وکالت نخواهد داشت.

    کلیدواژگان: نمایندگی قانونی، نمایندگی قضایی، نمایندگی قراردادی، زوال سمت، انحلال وکالت
  • شهیار عبدالهی قهفرخی*، بتول پاکزاد، حسن عالی پور، محمدرضا الهی منش صفحات 193-224
    بازدارندگی کیفری از پولشویی الکترونیکی در سنجش با پیشگیری از این پدیده، دو نقطه آسیب عمده دارد: نخست این که موجب تورم پرونده های کیفری می شود و لاجرم در قبال هر جرم مالی منشا یا هر جرم مرتبط با مال، یک پرونده پولشویی نیز مطرح می شود که خود موجبات عدم رسیدگی دقیق و در نتیجه، عدم تعیین متناسب کیفرها برای جرم منشا و پولشویی می شود. دوم این که پولشویی فرع بر جرم منشا و وابسته بدان است و تعیین ضمانت اجراهای کیفری برای پولشویی نیز عموما منوط به تعیین تکلیف کیفری نسبت به جرم منشا است. در برابر، پیشگیری از پولشویی الکترونیکی این دو آسیب را ندارد؛ بلکه برعکس، در ضمانت اجراهای پیشگیرانه، اساسا جرم منشا، محوریت ندارد و خود پولشویی، محور اصلی تدابیر است. تدابیر پیشگیرانه، اعم از وضعی و اجتماعی این قابلیت و انعطاف را دارند که به طور مستقیم در ارتباط با پولشویی در فضای سایبر به کار گرفته شده و زمینه های شکل گیری پرونده های کیفری در زمینه پولشویی را از بین ببرند.مقاله حاضر با استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی و با روش توصیفی - تحلیلی به این نتیجه رسیده است که رویارویی با پدیده پولشویی الکترونیکی از رهگذار تدابیر کیفری و قضایی، فرجامی جز تورم پرونده، ناکارآمدی ضمانت اجراهای کیفری و فرصت دهی به مرتکبان جهت فرار از مسوولیت های قانونی ندارد و پیشنهاد این نوشتار، جابجایی تدابیر کیفری و قضایی با تدابیر پیشگیرانه یا اقدامات تامینی است که با استفاده از شیوه ها و تدبیرهای گوناگون الکترونیکی، تحقق پولشویی الکترونیکی را ناممکن کند. از اینرو، پولشویی الکترونیکی همانند دیگر جرایم، چندان مبتنی بر تحلیل های سزاگرایانه یا سودگرایانه در کیفرگزینی نیست، بلکه پدیده ای است که با تدابیر پیشینی، قابل کنترل است نه با تدابیر پسینی.
    کلیدواژگان: پولشویی الکترونیکی، تدابیر پیشگیرانه، بازدارندگی کیفری، تدابیر تامینی، پیشگیری فنی
  • محمد فلاح*، عباس زراعت، جعفر یزدیان جعفری صفحات 225-255

    یکی از مواردی که باعث ایجاد مسیولیت می گردد تسبیب است که تحت عنوان قاعده تسبیب در فقه و حقوق مطرح می باشد. این قاعده در جرایم و تخلفات ساختمانی نیز مصداق پیدا می کند. گاهی این قاعده با دیگر قواعد در موضوع مورد بحث، تقابل پیدا می کند. پژوهش حاضر با موضوع قاعده تسبیب و رابطه آن با دیگر قواعد در جرایم ساختمانی به بررسی رابطه قاعده مذکور با قواعد تحذیر، احسان، لاضرر، اتلاف و غرور به روش توصیفی - تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای پرداخته است. نتایج حاصل از این تحقیق عبارت اند از: اگر در صنعت ساخت و ساز، شرایط هشدار موثر رعایت گردد قاعده تحذیر، حاکم بر قاعده تسبیب می شود و همچنین اگر محسن، شرایط احسان در موضوع مورد بحث، یعنی عمل طبق قوانین و مقررات کرده باشد مسیول نبوده و قاعده احسان مقدم می باشد. در قاعده لاضرر که نقطه تقابل آن با قاعده تسلیط است در صورتی که عمل مالک به نفع وی یا دفع ضرر از خودش باشد قاعده تسلیط حاکم بوده و در غیر این صورت، قاعده لاضرر و به دنبال آن تسبیب محقق می شود. قاعده غرور نیز تقابلی با تسبیب نداشته و در صورت وجود خدعه، غار یا مسبب مسیول است. اتلاف هم اگر با واسطه باشد همان تسبیب بوده که شرط مسیولیت در تسبیب، تقصیر مسبب می باشد.

    کلیدواژگان: تسبیب، قاعده تحذیر، قاعده لاضرر، قاعده احسان، قاعده غرور
  • فاطمه کریمی*، محمدصادق طباطبایی صفحات 257-283

    بر اساس قانون مدنی، حق شفعه، مانع از تصرفات مشتری در سهم خریداری شده نبوده و تصرفات مشتری در مبیع صحیح است. با این وجود، ماده 816 قانون مدنی، اجرای این حق را موجب بطلان معاملات مشتری نسبت به مورد شفعه دانسته است. با توجه به این که صحت عقد در ابتدا و بطلان آن پس از اعمال حق شفعه، در حقوق ما امری استثنایی است لازم است حکم مذکور با بررسی پیشینه فقهی موضوع، تفسیر و مبنای آن تبیین گردد تا پاسخ پرسش های اساسی قابل طرح در این زمینه روشن شود: نخست این که مبنای وضعیت تصرفات مشتری قبل و بعد از اخذ به شفعه چیست؟ آیا حکم بطلان در ماده 816 قانون مدنی در معنای حقیقی خود به کار رفته است؟ اگر حق شفیع به مال مورد شفعه تعلق گرفته است چرا این حق، مانع تصرفات مشتری در مبیع نیست؟ در این زمینه، دیدگاه های متعددی چون بطلان، عدم نفوذ، مراعی بودن، انفساخ و عدم قابلیت استناد از جانب فقها و حقوقدانان عنوان گردیده، اما مبنای این دیدگاه ها نامعلوم است. در این نوشتار پس از بررسی و نقد دیدگاه های موجود به این نتیجه می رسیم که حق شفیع به عین مبیع تعلق گرفته اما فروش آن توسط مشتری صحیح است؛ زیرا انتقال عین، خللی به حق شفیع وارد نکرده و اجرای حق شفعه، موجب انفساخ بیع می شود و این حکم  با اراده طرفین عقد بیع و اصل صحت عقود سازگاری بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: حق شفعه، انفساخ، بطلان، عدم قابلیت استناد، مراعی، تعلق حق غیر
  • حمید مسجدسرائی، اعظم نظری*، اکرم عبدالله پور صفحات 285-322

    توسعه فناوری های جدید و پیشرفت دانش پزشکی موجب شده است که در حوزه درمان بیماری های انسانی، اقداماتی انجام شود که آثار فقهی، حقوقی و نیز اخلاقی را به دنبال داشته باشد و از جمله آن اقدام به «سقط جنین» در بارداری های پرخطر است. مساله چالش برانگیز آن است که گاه بعد از دمیده شدن روح، علم و یقین وجود دارد که ادامه بارداری، جان یا سلامت جسمانی مادر را به خطر می اندازد (حرج کامل) و از دیگر سو، جنین در مرحله ای از رشد است که نمی توان آن را به خارج از رحم منتقل کرد و باید با کمک دستگاه NICU  اقدام به حفظ وی کرد، اما با این حال، برخی از فقها به حرمت سقط جنین قایل شده اند؛ بنابراین مادر با علم به زیان دیدن از ادامه بارداری، ملزم به حفظ جنین خواهد بود؛ لذا در این نوشتار تلاش شده تا با مستندات فقهی، حکم سقط درمانی بعد از ولوج روح مورد نقد و بررسی قرار گیرد.این پژوهش که با روش توصیفی - تحلیلی انجام شده است حاکی از آن است که در بارداری های پرخطر، حفظ جان یا سلامت جسمانی مادر، واجب و مقدم بر حفظ جنین است. بنابراین همانگونه که سقط درمانی در زمان قبل از ولوج روح جایز است، اقدام به این نوع درمان در زمان بعد از ولوج روح نیز جایز و بلکه واجب خواهد بود؛ لذا کلام برخی فقها که در این راستا تعبیر به «حرام است» کرده اند، محل تامل می باشد.

    کلیدواژگان: سلامتی مادر، خطر جانی مادر، ولوج روح، سقط جنین درمانی، رهیافت های فقهی
  • سید جمال موسوی، محمد روحانی مقدم*، مریم آقائی بجستانی صفحات 323-358
    جرایم سایبری از جمله جرایمی است که مولود جامعه تکنولوژیک و مدرن می باشد و به همین دلیل، ابهامات زیادی در باب ماهیت و پیشینه اینگونه جرایم از یک سو، و ویژگی های این جرایم و مرتکبان آنها از سوی دیگر وجود دارد. با عنایت به این ابهامات و نیز تفاوت های موجود بین جرایم سایبری و سایر جرایم، پیشگیری و مقابله با جرایم سایبری اقدامات پلیسی خاصی را می طلبد. از جمله اقدامات پیشگیرانه در این خصوص می توان به حضور موثر پلیس در عرصه سایبری، آموزش همگانی و ارایه آموزش های خاص به افراد و سازمان هایی که در معرض جرم سایبر ی قرار دارند اشاره کرد. مواجهه با جرایم سایبری وپی جویی آنها از سوی پلیس، تخصص ها و مراحل خاصی را می طلبد؛ چراکه جرایم سایبر ویژگی هایی دارند که صحنه جرم آنها به گونه ای است که ماموران در صحنه جرم، علاوه بر اقدامات عمومی صحنه جرم باید اقدامات ویژه ای را نیز انجام دهند. بعد از مفهوم شناسی تحقیق و روش شناسی نسبت به رویکرد فقه حکومتی، گزاره ها و قواعد فقهی متعددی در اثبات حکم به وجوب ایجاد تمام ابعاد امنیت در فضای سایبر از سوی حکومت اسلامی از جمله: قاعده التعزیر بما یراه الحاکم، حرمت حفظ کتب ضلال، حد محاربه و اخافه عمومی، حرمت تدلیس، نجش و اجحاف در تجارت، حرمت نقض حریم خصوصی و عدم ضمان به سبب دفع مطلع بر حریم غیر و قاعده نفی سبیل مستند دانسته شدند. در نتیجه وجوب ایجاد امنیت اعتقادی و مذهبی، امنیت اخلاقی، امنیت روانی، امنیت آبرویی، امنیت مالی و اقتصادی، امنیت حریم خصوصی، امنیت جانی و امنیت اطلاعات محرمانه ملی در فضای سایبر به اثبات رسیده و بر اساس رویکرد فقه حکومتی و تمدن‎ساز، علاوه بر رفتارهای سلبی حکومت، انجام رفتارهای ایجابی نیز ضروری دانسته شده است؛ لذا در این مقاله با روشی توصیفی- تحلیلی، ضمن بر شمردن اقدامات پلیسی در صحنه جرایم الکترونیکی، با عنایت به قانون جرایم رایانه ای به تبیین مهم ترین این جرایم پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: جرائم سایبری، اقدامات پلیسی، تدابیر پیشگیرانه، رویکرد فقه
  • زینب نوابی مقدم، علی زارع*، احمد یوسفی صادقلو، جعفر جمالی صفحات 359-385

    بانک های غیر دولتی، بر خلاف بانک های دولتی که تامین سرمایه و اداره آن توسط دولت انجام می شود، به موجب قانون زیرمجموعه شرکت های سهامی عام بوده، و از همین رو همواره دچار تعارض منافع است. مصداق بارز این تعارضات را می توان در تصمیمات مدیرانی که معاملاتی را به نمایندگی و به طرفیت شرکت هایی که اعضای خانواده یا خویشان آنان حضور داشته و یا با طرف مقابل دعوی یا دارای عداوت دنیوی می باشند جستجو نمود. این امر خود، سبب عدم بی طرفی مدیر بانک در این شرایط خواهد بود. از روش های حل این تعارضات، رجوع به مبانی اسلامی و فقهی است. هرچند در خصوص تکالیف این دسته از مدیران، دستور صریحی در شرع مقدس یافت نمی شود لیکن این مساله با توجه به عدم وجود معادل فقهی، می تواند با وحدت ملاک از احکام مشابه مانند جهات رد دادرس، منع شهادت در موارد عداوت، تکلیف مدیران در خصوص اموال محجوران و نیز امور وکالت و تبیین مقررات مناسب به دست آمده و با یاری و نظارت مستمر قانونی به خصوص نظارت شرعی توسط شورای فقهی بانک مرکزی - که هم اکنون هم فعالیت داشته، لیکن تصمیمات آن لازم الاجرا نبوده و تنها جنبه مشورتی دارد - تا حدود زیادی قابل حل باشد. این پژوهش با  تکیه بر روش توصیفی- تحلیلی به تبیین موضوع و مقایسه آن با موارد مشابه در فقه پرداخته است.

    کلیدواژگان: بانک های غیر دولتی، تعارض منافع، شورای فقهی، نظارت
  • سید علی هاشمی خانعباسی*، سمیه کلیجی صفحات 387-418

    فقه امامیه برای دفع هرگونه استیلاء و سلطه دشمنان شریعت، باب جهاد را گشوده است که بالاصاله جنبه دفاعی داشته و بالعرض، جنبه تهاجمی دارد. دفاع در برابر متجاوز در شرایط نبود امکانات نظامی مناسب، شکل خاصی به خود می گیرد که عملیات استشهادی از مصادیق بارز آن است. عملیات استشهادی، روش جدیدی است که برای مقاومت و رویارویی با دشمن اسلام با وسایل و ابزار جدید کشنده، با قصد قربه الی الله انجام می شود، و عامل آن یقین یا ظن غالب دارد که خودش نیز در جریان عملیات به شهادت می رسد. از آنجایی که عملیات استشهادی از لحاظ شکلی با انتحار شباهت دارد بدین سبب در اندیشه برخی از صاحبنظران فاقد مشروعیت است.پژوهش حاضر با روش تحلیلی و کتابخانه ای و با واکاوی کتب فقهی و پژوهش های مختلف و بررسی ادله و مبانی فقهی مخالفان عملیات استشهادی، به این نتیجه دست یافته است که اقدامات شهادت طلبانه ضمن تفاوت با انتحار، از مشروعیت برخوردار بوده و دلایل مطرح شده از سوی مخالفان، به لحاظ تفاوت در قصد و هدف، خروج موضوعی دارد.

    کلیدواژگان: شهادت، انتحار، عملیات استشهادی، منابع فقه، عدم مشروعیت
|
  • Ali Alahyari, Ali Ghaeibeh * Pages 7-29

    Contract is one of the means of creating an obligation, and depending on its nature, the subject of the obligation may be the transfer or delivery of the same goods, provision of services, performance or omission of a deed or revocation of rights. By fulfilling the obligation voluntarily, the expected result of the parties is obtained from the conclusion of the contract. Sometimes it happens that after concluding the contract correctly and the contractors commit to the obligations arising from the contract, events occur that make it impossible to fulfill the contractual obligations. It is also clear that the commitment to the impossible affair is an irrational and futile commitment and is legally invalid. As a result, it is reprehensible for contractors to adhere to a contract on the assumption that it is impossible to enforce it. In the statute law, the impossibility and the reason for impossibility of executing the contract and non-fulfillment of the obligations arising from it, should not invoke the obligor and it is outside his authority, otherwise the obligor is still responsible for non-fulfillment of the contract. In jurisprudence, a rule has been stated under the title of "invalidity of the whole contract with the impossibility of fulfillment in content", and it does not matter whether the impossibility of fulfillment of the contract is from one of the parties or from both parties. This rule expresses the concept that if after concluding the contract, it is impossible to fulfill the obligations arising from the contract forever, the execution of the content of the contract and its obligations is not necessary and the transaction is void and there is no difference between contracts and this rule in all contracts. Even licenses will be valid. Iranian law has dealt with this in Articles 227 and 229 of the Civil Code, and there are conditions for fulfilling impossibility for the performance of the contract, without which they cannot rely on this rule. Obviously, assuming the necessary conditions for the fulfillment of the obligation are fulfilled, the parties will be released from fulfilling the obligations.

    Keywords: Impossibility, Contract, invalidity, obligation, Contractors, Performance of Contract
  • Hamid Ansari, Ali Asqar Afshari * Pages 31-57

    The analysis of the standpoints about the criteria of rational approbation and disapprobation gives two major criteria which are "general prudence or depravity" and "justice or oppression". Furthermore, the conducts of the wise are formed based on rational approbation and disapprobation. Considering the two major standpoints about the criterion of approbation and disapprobation, the question at hand is: what is the impact of each criterion on the formation of the conducts of the wise? Have Osuli scholars noticed the impressibility of the formation of the conducts of the wise from both of the criteria? Is there any sample of the conducts of the wise impressible from each of the criteria? Research in the sayings of Osuli scholars shows that they have paid attention to the role of rational approbation and disapprobation in the formation of the conducts of the wise and because of this attention, the theory of "the impossibility of the rejection of the conducts of the wise" is proposed. Nevertheless, most of Osuli scholars' attention is directed towards the role of the general prudence or depravity in the formation of the conducts of the wise. But there are many examples of the conducts of the wise that are impressible from rational approbation and disapprobation that is based on justice and oppression. Some of the rules of the penal codes and international human rights customs fall into this category.

    Keywords: approbation, disapprobation, conducts of the wise, general prudence, international custom
  • Alireza Jalali *, Mohammadhasan Maldar Pages 59-92
    Article 59 of the Iranian Constitution mentions the possibility of refer to popular vote through referendum on very important issues. One of the examples of this direct legislation is to enact laws about crimes and punishments; until today, the Iranian legal system has not referred to the referendum in general and to the legislative referendum in criminal matters in particular. It may be argued that given the impact of Islam on some crimes and punishments in Iran, Basically, referring to the opinions of the people on the mentioned issues should have a religious restriction. However, governments like Italy have used legislative referendums about criminal issues; according to Article 75 of the Italian Constitution, a referendum can repeal a parliamentary law, and this rule has been implemented at various times, even in criminal policy. In this study, using a descriptive-analytical method and after examining the principles of referring to public opinion in criminal matters from an Islamic perspective and presenting the features related to the Iranian and Italian systems, we will reach the conclusion that holding a referendum to determine criminal policy in Iran, provided that certain conditions are respected, not only has no legal and religious prohibition, but getting ideas from the Italian procedure can be considered a significant help in achieving the following issues: Improving the quality of governance of the Islamic Republic, increasing the level of mutual trust between people and the rulers and finally adapting the situation of crimes and punishments to the current concerns of society. This does not mean that the state should not monitor the implementation of referendums to avoid non-rational decisions by the people.
    Keywords: Criminal policy, Determination of Punishment, Referendum, Right of Self-Determination, Sentencing
  • Mohammadreza Hamidi *, Zohre Hajian Forooshani Pages 93-120

    Protecting the lives of oneself and others is one of the key religious and moral obligations. Besides, sometimes saving the lives of others will depend on actions resulting in one’s own death. The validity or invalidity of such actions is not agreed by the jurists and they have praised or condemned them respectively under the headings of “sacrifice” or “suicide”. In this regard, the main arguments are related to the association between two verses of the Holy Quran. In this paper, in addition to criticizing the believers’ arguments for the sanctity of sacrificing deeds, foundations of the other opinion have been strengthened; moreover, the principle of the existence of wide-ranging disputes in this issue has provided a basis for considering its validity. In addition to rejecting the doubts concerning the legitimacy of sacrificing actions, the accurate explanation of the abovementioned issue provides the society with an educational and bio-ethical model.

    Keywords: Suicide, Sacrifice, Saving the Lives of Others, Annoyance
  • Bizhan Hajiazizi *, Mohammad Moloudi, Mahdi Shahbaz Mohammdi Pages 121-144
    Although civil code and most of the Islamic jurists have accepted the guarantee for a deceased person, there are some controversies in this regard. Some belive that the lagd personolity end by the death but some others believe in the continuation of obligation after death. There are some traditions about this issue. Regarding the controversies about this theory, it is necessary to study that the guarantee made for the deceased person is based on what foundation and analysis. There are also different views about the nature of guarantee for deceased person in the jurisprudence and law and most Islamic jurists and some lawyers believe that it is real guarantee. But some studied it under the titles such as assignment, guarantee conditioned to original payment. Apllxing for wasting property inexehing considrationand novation. On the other hand, and according to some Islamic jurists, the presence of principal debtor is not the necessary condition for the realization of the guarantee; however, some jurists opinon consider it as the basis of the contract and consider the guarantee contract null and void due to the lack of this element in guarantee for deceases person.
    Keywords: guarantee for the deceased person, obligation, the survival of obligation (after death), dissolution of obligation
  • Sadegh Tahoori, Abbas Yaghoobzadeh Mojarrad * Pages 145-168

    Belonging the terminating right for the contract or to the object is one of the basic principles for analyzing issues such as the fall or non-fall of the terminating right for the contract with the loss of the object, the acquisition of the object and its transfer to others. Despite the importance of this problem in drafting legal concepts, its arguments have not been considered by lawyers in details. The fundamental question is that is it the fact that terminating right for the contract disappears with the loss of the object, or contract is the main subject which by losing the object, terminating right for the contract remains and the payment of the object is imposed? This research illustrates that the basic practical principle is that terminating right for the contract related to the object, but the existing jurisprudential rules and the IJTIHAD reasons of the wise approach, indicate that belonging the terminating right for the contract is such that by object losing, the wise still consider the object tax as their own self. On the other hand, the reasons which proving the terminating right for the contract are divided into two categories: arguments without any term and arguments with certain term. Also, the arguments with certain term is divided into two categories, including the arguments contain the terminating right for the contract as a certain term and the arguments contain the main object rejection as the main term. Awareness of the arguments without any term and arguments with certain term related to the terminating right for the contract confirms the belonging the terminating right for the contract. Only in the terminating right for the contract, due to the existence of consensus, existence of the object is introduced as an important subject and terminating right for the contract is belonging to the object.

    Keywords: Belonging the terminating right for the contract, Object losing, ESTESHAB, Wise approach, Awareness
  • Mohammad Abedi, Ali Saatchi * Pages 169-192

    Either private or juridical persons who grant agency to others is not principal; however, grant as legal, judicial, or contractual representative. The main question is, “what is the effect of extinction of position of the agent, as the grantor of representation, on the contract and relationship between a principal and mediated agent”? The examination shows that the effect is different from the origin of representation. If the grantor is a guardian or testamentary representative, extinction of position will be lead to termination of the agency contract. If the mediated representative grants agency, there will be various presumptions to examine. In the case of an irrevocable agency or position of purchase, the non-termination of the contract is preferable; furthermore, if a representative of a juridical person like the manager of a company, administer of endowment or director of a public organization, extinction of position of agent does not affect on agency contract.

    Keywords: Judicial representation, legal representation, contractual, unilateral representation, extinction of position, termination of the agency
  • Shahyar Abdolahi Ghahfarokhi *, Batol Pakzad, Hassan Alipour, Mohammadreza Elahi Manesh Pages 193-224
    Penal deterrence against e-money laundering has two major disadvantages compared to the prevention deterrence: First, it causes inflation in criminal cases, and inevitably, in the case of any financial predicate crimes or any crime related to property, a money laundering case is also raised, which itself leads to inaccurate investigation and consequently inadequate determination of penalties for the predicate crime and Money laundering. Second, money laundering is a subsidiary of the predicate crime and is dependent on it, and the determination of penal sanctions for money laundering is generally subject to the determination of the criminal obligation in relation to the crime of origin. In contrast, the prevention of e-money laundering (preventive deterrence) does not harm the two; On the contrary, in guaranteeing preventive enforcement, the predicate crimes are not central, and money laundering itself is the focus of measures. Preventive measures, both situational and social, have the ability and flexibility to be used directly in connection with money laundering in cyberspace and eliminate the grounds for the formation of criminal cases in the field of money laundering.The present article, using library and Internet resources and by the method of description and analysis, has come to the conclusion that confronting the phenomenon of electronic money laundering through criminal and judicial measures has an outcome other than inflation, inefficiency of bail guarantees and opportunities for perpetrators. Does not have the legal responsibilities to escape, and the proposal of this article is to replace criminal and judicial measures with preventive measures or security measures that make electronic money laundering impossible by using various electronic methods and measures. Hence, e-money laundering, like other crimes, is not so much based on punitive or utilitarian analyzes of punishment, but is a phenomenon that can be controlled by a priori measures rather than a posteriori measures.
    Keywords: Electronic money laundering, preventive deterrence, penal deterrence, security measures, technical prevention
  • Mohammad Fallah *, Abbas Zeraat, Jafar Yazdanian Jafari Pages 225-255

    One of the things that causes responsibility under the doctrine of causality, is the rule of causality in the law and jurisprudence. This rule also applies to the crimes and violations found in the building and construction.Sometimes this rule conflicts with other rules in the subject matter.The present study examines the relationship between the rule of causation and its relationship with other rules in construction crimes and with the rules of warning, benevolence, no-harm, waste and deception in a descriptive-analytical method, using library tools with the aim of knowledge raising and awareness. The results of this research are:If effective warning conditions are observed in the construction industry, the warning rule governs the rule of causation, and also if benefactor has done the conditions of benevolence in the subject under discussion, that is, acting according to the laws and regulations, the rule of benevolence takes precedence. In the no-harm rule, the opposite point of which in the causality is the rule of domination, if the action of the owner is in his favor or the repulsion of the loss from himself, the rule of domination prevails, otherwise the no-harm rule is followed by that

    Keywords: Tasbeeb, the rule of caution, the rule of no harm, the rule of benevolence, the rule of pride
  • Fatemeh Karimi *, Mohamad Sadegh Tabatabaei Pages 257-283

    According to the civil code, the right of pre-emption does not prohibit the purchaser from performing any proprietary act on the purchased share. However, Article 816 of civil code, states that the exercise of this right void the transactions of the purchaser in respect of the subject of pre-emption. According to the fact that the correctness of the contract from the beginning and its nullity after exercising the pre-emption right is exceptional in our law, it is necessary to determine its interpretation and principle by investigating the juridical literature of the issue in order to answer the essential questions that may rise on this issue. First, what is the condition of the proprietary right of the purchaser before and after the exercise of the pre-emption based on? Is the nullity of the contract in Article 816 of civil code used in its real meaning? If the right of pre-emption on the subject of pre-emption belongs to shafi, why will this right not prevent the purchaser from doing the proprietary act on the subject of sale? There are several points of views from lowers and jurisconsult in this regard such as nullity, voidable, being observed, cancelation and non-opposability. But the bases of these views are not determined. In the present study, after analyzing and criticizing the present views, we concluded that the right of pre-emption on the subject of sale belongs to shafi, but the sale of it by the purchaser is valid. Because the transition of the subject of sale doesn’t defect the right of pre-emption and the exercise of the right of pre-emption will cancel the sale and this rule is more compatible with the two parties of the sale and the real correctness of the contract.

    Keywords: right of pre-emption, cancelation, Nullity, non-opposability, being observed, being object of another right
  • Hamid Masjedsaraie, Azam Nazari *, Akram Abdollahpour Pages 285-322

    The development of new technologies and the advancement of medical knowledge have led to the implementation of measures in the field of treatment of human diseases that have jurisprudential, legal and moral effects, including the practice of "abortion" in high-risk pregnancies. . The challenging thing is that sometimes after the soul is blown, there is knowledge and certainty that the continuation of the pregnancy endangers the life or physical health of the mother (complete embarrassment), but nevertheless, some jurists consider abortion have became; Therefore, the mother, knowing that it is harmful to continue the pregnancy, will be obliged to protect the fetus; Therefore, in this article, an attempt has been made to review the ruling of medical abortion after the onset of the soul with jurisprudential documents.This research has been done by library and documentary methods as well as descriptive-argumentative and analytical-interpretive writing methods and studies indicate that in high-risk pregnancies, preserving the life or physical health of the mother is necessary and prior to preserving the fetus. . Therefore, just as abortion therapy is permissible in the time before the onset of the soul, it is also permissible and obligatory to perform this type of treatment in the time after the onset of the soul; Therefore, the words of some jurists, who have interpreted it as "forbidden" in this regard, are a place for reflection.

    Keywords: Maternal health, Danger to the mother, Abortion therapy, Jurisprudential approaches
  • Sayyd Jamal Mosavi, Mohammad Rohani Moghaddam *, Maryam Aqai Bejestani Pages 323-358
    Cybercrime is one of the types of crimes that are born of the technological and modern society. Therefore, there are many ambiguities about the nature and background of such crimes on the one hand and the characteristics of these crimes and their perpetrators on the other hand. Also, the differences between cybercrime and other crimes, prevention and combating cybercrime require special police actions, including preventive measures in this regard can be the effective presence of the police in the field of cyber, public education and providing special training to individuals and He pointed out the organizations that are exposed to cybercrimeDealing with cybercrime and their pursuit by the police requires special expertise and steps, because cybercrime is a disturbing feature that the crime scene is such that officers at the crime scene in addition to the general action at the crime scene must also take visa measures. DoIn this article, while enumerating the police actions in the scene of electronic crimes, we will explain the most important of these crimes with regard to the law of computer crimes.
    Keywords: Cybercrime, police actions, preventive measures
  • Zeinab Navabi Moghadam, Ali Zare *, Ahmad Yousefi Sadeghloo, Jafar Jamali Pages 359-385

    Unlike governmental banks funded and run by the government, non-governmental banks are a subsidiary of public limited companies, thus always experience a conflict of interest. An obvious example of these conflicts may be found in the decisions of managers transacting on behalf of companies whose family members or relatives are there, or who have a worldly enmity or lawsuit with the other party. This will in turn lead the bank manager not to be neutral in this situation. Referring to Islamic and jurisprudential principles is one of the ways to solve these conflicts. Although there is no explicit order in the holy Sharia law regarding the duties of this group of managers, given the lack of a jurisprudential equivalent, this issue may be solved to a large extent by unitizing similar laws like rejecting the judge, prohibiting testimony about enmity, managers’ duties regarding the property of the wards, the advocacy affairs and the explanation of the appropriate regulations, and with the help as well as continuous legal supervision, especially the religious supervision by the jurisprudential council of the Central Bank that is still active but its decisions are not binding and only are advised. Relying on descriptive-analytical method, the present study explains the issue and compares it with similar cases in jurisprudence

    Keywords: Non-governmental, Conflict of Interest, Jurisprudential Council, Supervision
  • Seyyed Ali Hashemi Khan Abbasi *, Somayyh Kaliji Pages 387-418

    Imami jurisprudence, in order to repel any domination and domination of the enemies of Sharia, has opened the door to jihad, which has both a defensive aspect and an offensive aspect. Defense against the aggressor in the absence of adequate military facilities takes a special form, of which martyrdom operations are obvious examples.Martyrdom operation is a new method that is carried out to resist and confront the enemy of Islam with new deadly tools, with the intention of approaching God, and the perpetrator has a prevailing certainty or suspicion that he himself will be martyred during the operation. Since the martyrdom operation is similar to suicide in form, it has no legitimacy in the minds of some experts.The present study, by analytical and library method and by analyzing jurisprudential books and various researches and examining the jurisprudential arguments and principles of the opponents of martyrdom operations, came to the conclusion that martyrdom actions, while different from suicide, have legitimacy and the reasons given are: Opponents, in terms of differences in intent and purpose, have a thematic exit.

    Keywords: Martyrdom, Suicide, Martyrdom Operations, Sources of Jurisprudence, Illegali