فهرست مطالب

مجله مطالعات الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی
پیاپی 19 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعید گرشاسبی فخر* صفحات 7-27

    یکی از الزامات تحقق کامل الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، حرکت به سمت سبک زندگی اسلامی می باشد و توجه به عقلانیت اقتصادی اسلامی، مسیر فوق را هموارتر می نماید، هدف از این مقاله بررسی تجربی نقش عقلانیت اقتصادی اسلامی بر بهبود رفاه جامعه اسلامی در راستای تحقق الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت می باشد. توجه بیش از پیش به عقلانیت اقتصادی صرف و عدم دستیابی به موفقیت در بهبود رفاه در جامعه، اهمیت و ضرورت چنین پژوهش هایی را نشان می دهد. از این رو پس ازطرح چارچوب نظری، مبتنی بر آیات و روایات و مبانی اقتصاد اسلامی و اقتصاد متعارف، با استفاده از روش گشتاور تعمیم یافته به بررسی مشاهدات تجربی مربوط به 24 استان ایران در دوره زمانی 1390-1394 پرداخته شده است. مهمترین فرضیه این پژوهش، بررسی نقش مثبت عقلانیت اقتصادی اسلامی بر جامعه اسلامی می باشد که یافته های تحقیق، تاییدکننده فرضیه مذکور هستند. به عبارت دیگر، نتایج این تحقیق نشان می دهد که افزایش انفاق، تاثیر مثبتی بر کاهش ضریب جینی و در نتیجه بهبود توزیع درآمد داشته است. بر این اساس هر چه که جامعه از عقلانیت اقتصادی اسلامی بالاتری برخوردار باشد، توزیع درآمد از روند مناسب تری برخوردار بوده و یکی از شاخصهای رفاه جامعه اسلامی بهبود می یابد؛ از دیگر نتایج این تحقیق می توان به تایید فرضیه کوزنتس و تاثیر مثبت افزایش نرخ بیکاری بر افزایش ضریب جینی اشاره کرد. از این رو، پیشنهاد نهادینه کردن و تقویت عقلانیت اقتصادی اسلامی در جامعه جهت افزایش رفاه جامعه اسلامی داده می شود.

    کلیدواژگان: الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، عقلانیت اقتصادی اسلامی، صدقه، رفاه اقتصادی، توزیع درآمد
  • شهرام حمدوی، کریم کیاکجوری*، سیده زهرا صابری نیکو صفحات 29-56

    ویژگی های حکمرانی مناسب برای هر منطقه باید به صورت بومی تعریف شود تا موثر و کارآمد باشد. بنابراین، با رویکردی تاریخی و بومی و با توجه به اقدامات افراد مشهور به منظور اداره یک کشور، هدف از این مطالعه بازتاب حکمرانی خوب مبتنی بر نظرات خواجه نظام الملک طوسی بود. در این راستا، مطالعه حاضر به روش ترکیبی (کیفی و کمی) انجام شد. در بخش کیفی، متن سیرالملوک به صورت باز، محوری و انتخابی مبتنی بر رویکرد استقرایی و تحلیل محتوا کدگذاری شد و سپس ابعاد و ویژگی های حکمرانی خواجه نظام الملک مشخص گردید. در بخش کمی، میزان تکرار کدهای محوری در متن تعیین شد. سرانجام، مدل حکمرانی خوب خواجه نظام الملک در قالب ابعاد سیاسی، نظامی، اداری، اجتماعی، فرهنگی، حقوقی و اقتصادی معرفی شد و سپس، الگوی شناسایی شده با روشی قیاسی با سایر مدل های حکمرانی خوب مقایسه و مورد بحث قرار گرفت. همچنین باید اشاره کرد که در نگاه اول، شباهت های بسیاری بین الگوی خواجه نظام الملک با سایر الگوهای حکمرانی خوب مشاهده می شود، اما پس از بررسی جوانب مختلف و قیاس آنها مشخص شد که شباهت ها، سطحی و در شکل مفاهیم است و مفاهیم تفاوت های ذاتی دارند. در نهایت اینکه پژوهش حاضر در ارایه ابعاد و مولفه های حکمرانی خوب از دیدگاه خواجه نظام الملک و مقایسه آن با سایر مدل های حکمرانی خوب، پژوهشی نوآورانه محسوب می شود.

    کلیدواژگان: حکمرانی، حکمرانی خوب، سیرالملوک، خواجه نظام الملک طوسی
  • سید هادی حسینی*، فاطمه نوروزیان صفحات 57-81

    مساجد یکی از نمودهای مهم جهان بینی اسلامی در قلمرو شهرهای جهان اسلام هستند که همواره تنوعی از کارکردهای مختلف را در شهرها بر عهده داشته اند. از میان کارکردهای متنوعی که مساجد همواره نقش آفرینی می کرده اند، محور اصلی این پژوهش بر بررسی کارکردهای اجتماعی مساجد در جامعه معاصر و به طور خاص، فهم چگونگی ارتباط میان مساجد با پایداری اجتماعی استوار گردیده است. پژوهش با استفاده از روش پیمایشی و پرسشنامه محقق ساخته انجام گردید. جامعه آماری پژوهش شهروندان بالای 20 سال شهر مشهد و نمونه آماری برابر با 400 نفر است. محلات هدف شامل محله کوثر، محله سجاد، محله طلاب، محله قایم و محله میثم است. یافته های پژوهش گویای تاثیر مثبت نقش مساجد و کمیت و کیفیت ارتباط شهروندان با آنها در شکل گیری پایداری اجتماعی در محلات منتخب می باشد. بررسی ها نشان داد که کیفیت عملکرد مساجد و تنوع عملکردی آنها که باعث افزایش رضایتمندی شهروندان از مساجد می گردد، در ارتقاء پایداری اجتماعی و شاخص های آن همچون تعلق مکانی، مشارکت اجتماعی، سرمایه اجتماعی و احساس امنیت اجتماعی تاثیرگذار بوده است. نتایج گویای وجود همبستگی معنی داری و مستقیمی میان تعامل با مسجد و پایداری اجتماعی و شاخص های آن می-باشد. یافته های توصیفی نیز نشان می دهد که با بهبود تعامل افراد با مساجد، کیفیت پایداری اجتماعی آنها نیز ارتقاء یافته است.

    کلیدواژگان: پایداری اجتماعی، مسجد، محلات، مشهد
  • کریم ابراهیمی، حسین پرکان، کمال برزگر بفرویی* صفحات 83-118

    سبک زندگی طی یک قرن اخیر به صورت فزاینده ای مورد توجه محققان و اندیشمندان قرار گرفته است. از جمله دلایل اهمیت یافتن سبک زندگی می توان به تاثیر فراوان فرهنگ مدرنیته بر زندگی افراد اشاره کرد؛ مدرنیته مباحثی همچون تنوع طلبی، مصرف گرایی، وفور امکانات و وسایل رفاهی، تمایز داشتن نسبت به دیگران را بیش از پیش در دید عموم مردم بزرگ کرد و درواقع جوامع را به سمت توجه به این موارد سوق داد. این مقاله با شناسایی ابعاد مدیریتی راهبردی سبک زندگی و تعیین میزان تاثیر آنها بر سبک زندگی براساس نظر نخبگان فرهنگی با روش ترکیبی دلفی و آنتروپی شانون، در حکم یک راهنمای عمل برای مدیران فرهنگی ایفای نقش کرده و مدیران قادر خواهند بود از این طریق، اثربخشی فعالیت های خود را فزونی بخشند. درنهایت، بعد «اشتغال و کسب و کار» بیشترین اهمیت را در سبک زندگی اسلامی دارد و پس از آن، به ترتیب، دسته های «ارتباطات و تعاملات»، «نظم و انضباط»، «معماری و شهرسازی»، «سلامت و بهداشت»، «پوشش و آرایش»، «تعلیم و تعلم»، «تغذیه»، «الگوی مصرف محصولات»، «اوقات فراغت» و «سنت ها و مراسمات، آیین ها و شعایر» قرار دارند.

    کلیدواژگان: سبک زندگی اسلامی، مختصات راهبردی، روش دلفی، آنتروپی شانون
  • محمدحسین ناظمی اشنی* صفحات 119-135

    پژوهش حاضر به الگوی پیشرفت ایرانی اسلامی پیشرفت با نگاه به تعادل فرهنگ اسلامی بین علایق فردی زنان و تضمین سلامت روابط اجتماعی آنها در جامعه می پردازد. رفتار مناسب زنان در جامعه، یکی از جلوه های سبک زندگی اسلامی است. تبیین این رفتار در قالب احکام شرعی، برعهده علم فقه است که در عصر حاضر با چالش هایی روبرو است. گام برداشتن فقه در جهت مصونیت زنان از آفات فعالیت های اجتماعی، سبک زندگی اسلامی را متهم به مردسالاری نموده است. این مقاله جهت برطرف کردن این اتهام، با روش توصیفی تحلیلی به اهمیت حفظ آراستگی زن در سبک زندگی اسلامی به عنوان الگویی اسلامی جهت تعادل بین علایق فردی زنان و تضمین سلامت روابط اجتماعی در جهت پیشرفت، می پردازد. برای زن، زیبایی یک سرمایه و گرایش به زیبایی یک واقعیت است. شریعت اسلامی به رغم اینکه سرمایه های اصلی و ماندگار آدمی را کمالات اکتسابی و معنوی می داند اما هم زیبایی را در زنان به رسمیت شناخته و هم به حس زیباگرایی آنان توجه نموده است. استحباب کوتاه نکردن کامل ناخن، حرمت تراشیدن موی سر در حج، اجازه پوشش ابریشم و استفاده از طلا در حال احرام، کراهت نماز خواندن بدون زینت، قرار دادن زیبایی زن یکی از ملاک های تعیین مهر المثل، جعل دیه یا قصاص برای زایل نمودن موی سر زنان با اینکه ریشه مو از بین نرفته، از مواردی است که فقه در جهت زیبا گرایی زنان به آن پرداخته است.

    کلیدواژگان: الگوی ایرانی اسلامی پیشرفت، آراستگی زن، سبک زندگی اسلامی، فقه، مردسالاری
  • علی حاجت پور قلعه رودخانی، اسماعیل عبداللهی*، مریم صفایی صفحات 137-157

    مبارزه با قاچاق کالا یک ضرورت برای حمایت از ظرفیت های تولیدی کشور می باشد. نیاز است که باهدف اجرای اهداف اقتصاد مقاومتی، مشکلات حقوقی این حوزه شناسایی شده و در خصوص رفع آن ها پیشنهاد هایی ارایه گردد. این پژوهش به روش اسنادی- تحلیلی-توصیفی درصدد پاسخ به این سوال بوده که از دیدگاه حقوقی علت عدم موفقیت کامل در مبارزه با قاچاق کالا چیست. چنین نتیجه شد که ازنظر حقوقی زیرساخت لازم برای اجرای کامل قوانین این حوزه وجود ندارد. در اکثر استان های مرزی، قاچاق کالا تنها منبع درآمدی مردم آن مناطق بوده و باتوجه به اشعار چند اصل از قانون اساسی که دولت را به تهیه شغل مناسب وزندگی مرفه برای شهروندان ملزم می کند و دولت تاکنون به صورت کامل موفق به اجرای این اصول نشده است، و همچنین به موجب قواعد حقوق بشر اسلامی مانند تساهل و تسامح، می بایست باهدف حفظ تنها منبع درآمدی این شهروندان، با آن ها مدارا نمود. از طرف دیگر برخی مفاد حقوقی همچون آیین نامه ورود کالا توسط ملوانان شناورهای دریایی، به دلیل نبود زیرساخت های فنی و همچنین هماهنگی کامل بین واحدهای مبارزه با قاچاق کالا قابل اجرا نبوده و نیاز است که در مرحله نخست، قوه مجریه نسبت به هماهنگی اجرایی بین ارگان های مختلف اقدام کرده و سپس طرح های اشتغال زا در مناطق مرزی را در اولویت بودجه ای قرار دهد و هم زمان با ایجاد موقعیت های شغلی برای این شهروندان، با قاچاق کالا مبارزه قاطع نماید.

    کلیدواژگان: قاچاق کالا، حقوق شهروندی، تسامح، خلاء تقنینی، اقتصاد مقاومتی
  • سید عبدالله اصفهانی* صفحات 159-178

    تعامل با تحولات سریع فرهنگی، اجتماعی و تغییر در الگوها به ویژه در حوزه هنر و از آن جمله قصه پردازی، یکی از چالش های ادیان الهی است. در این راستا دفاع از حریم جاذبیت و جاودانگی اسلام در گرو چگونگی باز تولید دین در گذر از جامعه سنتی به جامعه نوین و اطلاع از ویژگی های "سبک زندگی اسلامی" در است. پرسش پژوهش آن است که هنر " قصه دینی" در " سبک زندگی اسلامی" از چه آسیب هایی رنج می برد و چگونه باید خود را از آلایش های« قصه پردازی نو گرای غربی» برهاند. دستاورد پژوهش که به روش کتابخانه ای، توصیفی و تحلیلی نگارش یافته، به شرح ذیل است: الف : "نگرش سازی" نسبت به آسیب های قصه دینی، به معنای آسیب شناسی از قصه های اسلامی- بومی در راستای استحکام پیام رسانی علمی و تامین اهداف الهی، انسانی، تربیتی « قصه دینی» و اجتناب از آفات « قصه پردازی نو گرای غربی». ب : "راهبرد سازی" در جهت « آسیب زدایی از قصه دینی» و کنکاش از آسیب ها و آفاتی که طی قرون اولیه اسلامی تا حال حاضر، چه در حوزه مفهومی و چه ساختاری، گریبان گیر« قصه دینی» شده است. ج : " راهکارسازی" بمعنای چگونگی فعالیت های اجرایی در ایصال به این هدف و استنباط 22 مورد آسیب قصه دینی و ارایه آن به هنرمندان حوزه ادبیات داستانی اسلامی- بومی و قرآن پژوهان

    کلیدواژگان: سبک، زندگی اسلامی، آسیب، قصه دینی
  • امیر مهریان اصفهانی، نسرین جزنی*، محمدرضا حمیدی زاده صفحات 179-195

    هدف این پژوهش تبیین کارکردهای منظومه فرهنگی در ارتقای سطح دلبستگی سازمانی در صنعت مخابرات میباشد. این پژوهش در دو بخش کمی و کیفی با استفاده از ابزارهای آماری و داده بنیاد با استفاده از ابزار پرسشنامه و مصاحبه عمیق انجام شده است. برای دستیابی به اهداف این تحقیق 37 نفر از خبرگان حوزه صنعت مخابرات به پرسشنامه پاسخ داده و 9 نفر در فرایند مصاحبه همکاری نمودند. همچنین جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss نسخه 22 و آزمون های آمار توصیفی مانند فراوانی و درصد و آمار استنباطی از آزمون تی استفاده گردید. نتایج نشان داد که مهمترین علت عضویت در صنایع مخابراتی کشور ایران خودشکوفایی و تلاش در جهت درک و شکوفا کردن استعدادهای علمی خود کارکنان بوده است. همچنین می توان گفت فرهنگ غالب سازمانی می تواند بر بیشینه شدن انواع دلبستگی شغلی و از جمله دلبستگی ایمن، شغل شیفتگی و بیشتر از همه دلبستگی ناایمن تاثیر داشته باشد. سایر نتایج حاکی از آن بود که بیشترین دلبستگی شناسایی شده در مطالعه مورد بررسی، دلبستگی از نوع ناایمن است که در مقابل سایر انواع دلبستگی سازمانی خود را نشان می دهد. در ادبیات موجود در فرهنگ سازمانی تاکنون به مدلی در خصوص بررسی تاثیر فرهنگ غالب سازمانی بر دلبستگی سازمانی کارکنان اشاره نشده بود که در این بررسی این تاثیر پرداخته شده است و مدل بر اساس نتایج پژوهش ترسیم گردید.

    کلیدواژگان: دلبستگی سازمانی، تناسب فرهنگ، منظومه فرهنگ، شغل شیفتگی، دلبستگی ایمن، دلبستگی ناایمن
|
  • Saeid Garshasebi Fakhr * Pages 7-27

    One of the requirements for the full realization of the Iranian Islamic model of progress is to move towards the Islamic way of life and paying attention to Islamic economic rationality makes the above path smoother.The purpose of this article is to empirically study the role of Islamic economic rationality on improving the welfare of Islamic society. Increasing attention to mere economic rationality and the lack of success in improving welfare in society shows the importance and necessity of such research. Therefore, after designing a theoretical framework, based on verses and hadiths and the basics of Islamic economics and conventional economics, using the generalized torque method, experimental observations of 24 provinces of Iran in the period 2015-2011 have been studied. The most important hypothesis of this research is the study of the positive role of Islamic economic rationality on the Islamic society that the findings of the research confirm this hypothesis. In other words, the results of this study show that increasing charity has a positive effect on reducing the Gini coefficient and thus improving income distribution. Accordingly, the higher the Islamic economic rationality of the society, the more appropriate the distribution of income is and one of the indicators of the welfare of the Islamic society improves; Other results of this study confirm the Kuznets hypothesis and the positive effect of rising unemployment on increasing the Gini coefficient. Therefore, it is proposed to institutionalize and strengthen Islamic economic rationality in society to increase the welfare of Islamic society.

    Keywords: Iranian Islamic model of progress, Islamic economic rationality, charity, Economic Welfare, Income Distribution
  • Shahram Hamdavi, Karim Kiakojouri *, Seyedeh Zahra Saberi Nikoo Pages 29-56

    The good governance features for each region must be defined locally to be effective and efficient. Therefore, with a historical and indigenous approach and considering the actions of famous people to govern a country, the purpose of this study was to reflect the model of good governance based on Khajee Nezam al-Mulk Tusi’s point of view. In this regard, the present study was conducted by mixed-method (qualitative and quantitative). In the qualitative part, the text of Sir al-Muluk was openly, axially, and selectively coded by inductive method and content analysis, and then, the dimensions and features of governance were determined. In the quantitative part, the repetition rate of each category in the text was determined. At last, the good governance model of Khajee Nezam al-Mulk was introduced in the form of political, military, administrative, social, cultural, legal, and economic dimensions and then, the identified model was compared with other models of good governance in a deductive way. It also should be noted that at first glance, there are many similarities between Khajee Nezam al-Mulk’s model and other good governance models, but after examining the various aspects and their analogy, it became clear that the similarities are superficial and in the form of concepts and concepts have inherent differences. Finally, this study is innovative in presenting the dimensions and components of good governance from Khajee Nezam al-Mulk's point of view and comparing it with other good governance models.

    Keywords: Governance, Good Governance, Sir Al-Moluk, Khajee Nezam al-Mulk Tusi
  • Seyyed Hadi Hosseini *, Fatemeh Nowrozian Pages 57-81

    The mosques are one of the important manifestations of the Islamic worldview in the cities of the Islamic world, which have always had a variety of different functions in cities. Among the various functions that mosques have always had, the main focus of this research is based on the study of social functions of mosques in contemporary society (cities) and in particular, understanding how mosques relate to social sustainability in human settlements. Accordingly, the purpose of this study is to understand the relationship between mosques and social stability in Iranian urban areas. the research was conducted by a survey method and a researcher-made questionnaire. the statistical society is citizens over 20 years old in Mashhad and the sample size is 400. study areas include Kowsar, Sajjad, Tollab, Ghaem and Meysam neighborhoods. findings indicate that the mosques have positive effects on quality of social sustainability in selected neighborhoods. the quality of mosques and their functional diversity, which causes to increase citizens' satisfaction of mosques, has been effective in promoting social sustainability and its indicators such as sense of place, social participation, social capital and sense of social security. according to the findings, citizens who have more presence in mosques to participate in various activities including worship, social and etc., activities, have a higher level of social sustainability than those who have less contact with mosques.

    Keywords: Social Sustainability, mosques, Neighbourhoods, Mashhad
  • Karim Ebrahimi, Hussein Parkan, Kamal Barzegar Bafrouei * Pages 83-118

    Lifestyle over the last century has become increasingly popular with scholars and it has been paid attention more and more by scientists and scholars. Lifestyle means how a person individually behave in his/her life. Among the reasons why lifestyle is important is the enormous impact of modernity culture on individuals' lives. Led them to pay attention to these issues. By identifying the managerial-strategic dimensions of lifestyle and quantifying their impact on lifestyle based on cultural elite viewpoints with the combined Delphi and Shannon entropy method, this article acts as a guide for cultural managers and managers will be able to, Increase the effectiveness of their activities. Finally, the "employment and business" dimension is most important in the Islamic lifestyle, followed by the categories of "communication and interaction", "discipline", "architecture and urbanism", "health and health", There are "cover and make-up", "education", "nutrition", "pattern of consumption", "leisure" and "traditions and rituals, rituals and rituals".

    Keywords: Islamic lifestyle, Strategic Coordinates, Delphi method, Shannon Entropy
  • Mohamad Hosein Nazemi Ashani * Pages 119-135

    The present study deals with the pattern of Iranian-Islamic progress by looking at the balance of Islamic culture between women's individual interests and ensuring the health of their social relations in society. Appropriate behavior of women in society is one of the manifestations of the Islamic lifestyle. Explaining this behavior in the form of religious rules is the responsibility of jurisprudence, which is facing challenges in the present era. Jurisprudence has taken steps to protect women from the pests of social activities, accusing the Islamic lifestyle of patriarchy. In order to dispel this accusation, this descriptive-analytical method discusses the importance of maintaining women's beauty in the Islamic lifestyle as an Islamic model for balancing women's individual interests and ensuring the health of social relations for progress. For a woman, beauty is an asset and the tendency to beauty is a reality. Islamic law, in spite of the fact that it considers the main and lasting human capitals as acquired and spiritual perfections, has recognized both beauty in women and attention to their sense of aesthetics. It is recommended not to cut the nails completely, it is forbidden to shave the hair during Hajj, it is permissible to cover the silk and use gold in ihram, it is disgusting to pray without adornment, to put the beauty of a woman as one of the criteria for determining the proverb Women's hair, although the root of the hair has not been removed, is one of the things that jurisprudence has dealt .

    Keywords: iranian-Islamic model of progress, female beauty, Islamic lifestyle, Jurisprudence, Patriarchy
  • Pages 137-157

    The fight against smuggling is a necessity to support the country's production capacity. In order to implement the goals of the resistance economy, it is necessary to identify the legal problems in this area and provide suggestions for solving them. This research is a documentary-analytical-descriptive method that seeks to answer the question that from a legal point of view is the reason for the complete failure in the fight against smuggling of goods. It was concluded that there is no legally necessary infrastructure for the full implementation of the laws in this area. In most border provinces, smuggling of goods is the only source of income for the people of those areas, and according to the verses of several principles of the constitution that require the government to provide decent jobs and a prosperous life for citizens and the government has not yet fully implemented these principles. Also, according to the rules of Islamic human rights, such as tolerance, they should be tolerated in order to preserve the only source of income for these citizens. On the other hand, some legal provisions, such as the regulations for the entry of goods by seafarers, are not applicable due to lack of technical infrastructure and full coordination between anti-trafficking units, and it is necessary that the executive Take various actions and then prioritize employment-generating projects in the border areas and at the same time create a job opportunity for these citizens and fight against the smuggling of goods.

    Keywords: Commodity trafficking, Citizenship, tolerance, Legislative vacuum, resistance economy
  • Seyed Abdullah Esfahani * Pages 159-178

    One of the challenges of divine religions is interacting with rapid cultural and social changes, and changes in patterns, especially in the field of art such as storytelling, is one of them. In this regard, defending the charm and immortality of Islam depends on how religion is reproduced in the movement from traditional to modern society and knowledge of the characteristics of the Islamic way of life. The question of this research is what harms the art of "religious storytelling" in the "Islamic lifestyle" suffers from and how it should be saved from the pollution of "Western modernist storytelling". The result of the research, which has been written by library, descriptive and analytical methods, is as follows: A. "Attitude" towards the harms of religious stories means the pathology of Islamic-indigenous stories in order to better convey scientific messages and fulfill the divine, human and educational goals of "religious stories" without the harms of "Western modernist storytelling". B. "Building a strategy" to "remove the damage from the religious story" and examine the conceptual and structural ills and plagues that have plagued the religious story since the first century of Islam. C. "Creating a strategy" for how to work to achieve the goal and obtain 22 cases of damage to the religious story and present it to the artists of Islamic-indigenous fiction and Quran scholars.

    Keywords: : Islamic, lifestyle, damage, religious story
  • Amir Mehrian Esfahani, Nasrin Jazni *, Mohammadreza Hamidizadeh Pages 179-195

    The purpose of this study is to explain the functions of the cultural system in promoting organizational attachment in the telecommunications industry. This research has been done in two parts: quantitative and qualitative, using statistical tools and data base using a questionnaire and in-depth interviews. To achieve the objectives of this study, 37 experts in the field of telecommunications industry answered the questionnaire and 9 people participated in the interview process. Also, for data analysis, SPSS software version 22 and descriptive statistics tests such as frequency and percentage and inferential statistics, t-test were used. The results showed that the most important reason for membership in the telecommunications industry of Iran has been self-actualization and efforts to understand and develop the scientific talents of employees. It can also be said that the dominant organizational culture can maximize the types of job attachments, including secure attachment, job fascination, and most of all, insecure attachment. Other results indicated that the highest attachment identified in the study was insecure attachment, which shows itself in contrast to other types of organizational attachment. In the existing literature on organizational culture, no model has been mentioned to study the effect of dominant organizational culture on organizational attachment of employees, which has been studied in this study and the model was drawn based on the research results.

    Keywords: Organizational Attachment, Culture appropriateness, Culture system, Fascination job, Safe attachment, Insecure Attachment