فهرست مطالب

اخلاق پژوهی - پیاپی 12 (پاییز 1400)

نشریه اخلاق پژوهی
پیاپی 12 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید حسن اسلامی اردکانی* صفحات 5-21
    در سال 1340 یادنامه ملاصدرا منتشر شد و در آن کسانی چون علامه سید محمد حسین طباطبایی مقالاتی نوشتند. عبدالجواد فلاطوری از استادان ایرانی مقیم آلمان بر سه مقاله مندرج در این یادنامه نقدی نوشت و آنها را به لحاظ روشی و به واسطه بی توجهی به اخلاق پژوهش و استناددهی نقد کرد. علامه طباطبایی و دیگران پاسخ دادند و باز او پاسخ داد. این مناقشه قلمی و عالمانه دو سال به طول انجامید و بیش از ده نوشته از سوی طرف های بحث منتشر شد. مرور و تحلیل این نوشته ها - که بیش از 60 سال از انتشار آنها می گذرد - به خوبی دو نگاه به اخلاق تولید علم و نقد و پژوهش را نشان می دهد. نگارنده کوشیده است این نوشته ها را به شکلی نظام مند بررسی کند و ابعاد مختلف اخلاقی آنها را برجسته سازد. این مناقشه را در سه سطح می توان دید: سطح انتقادی، سطح ناظر به تحقیق و آیین پژوهش، و سطح کلان تری که بیانگر دو رویکرد به اخلاق علم ورزی است. در حالی که سطح اول کاملا آشکار است، با دقت می توان سطح دوم را دید، اما سطح سوم است که گویی نادیده انگاشته شده است. در این سطح و با تحلیل متون منتشر شده، می توان دو نگاه به علم ورزی را شناسایی کرد و از آنها برای پیشبرد علم و گسترش فضای عالمانه بهره برد.
    کلیدواژگان: اخلاق علم، اخلاق پژوهش، اخلاق نقد، اخلاق استناددهی، علامه طباطبایی، عبد الجواد فلاطوری
  • حسن بوسلیکی* صفحات 23-48
    بخش قابل توجهی از مطالعات روان شناسی به مطالعه پدیده های اخلاقی (قضاوت اخلاقی، رفتار اخلاقی و...) اختصاص دارند. از جمله نظریه های متاخر در این حوزه، «نظریه قلمروی اجتماعی۔ شناختی» است. این نظریه که از نگاه انتقادی به دیدگاه های لارنس کلبرگ شکل گرفته، امروزه با طیف وسیعی از مطالعات تجربی حمایت می شود. در این پژوهش، پس از مرور اصلی ترین ادعاهای این نظریه، در خصوص شناخت اخلاقی و رشد اخلاقی، به نقاط ابهام یا کاستی های آن - بر اساس دیدگاه های تجربی و ملاحظات نظری - پرداخته شده است . ادعای اصلی این نظریه این است که سه قلمرو «اخلاق، قراردادی و شخصی» از سنین پایین کودکی متمایز می شوند و هر کدام مسیر رشد خود را طی می کنند. در این نظریه بر تجربه های زیسته کودکان برای رشد اخلاقی تاکید می شود و به عواملی همچون تعامل با همسالان، تعامل با والدین، تعاملات میان قلمروی اشاره می شود. فرایند تعامل کودک با محیط (از جمله والدین) به شکل دیالکتیک دیده می شود. این نظریه به رغم نقاط قوتی که دارد، از کاستی های نظری رنج می برد که از جمله آنها، می توان به «برداشت عقلی از اخلاق و قضاوت اخلاقی»، «نابسندگی معیارهای تمایز میان قلمروها»، «تلقی ناکافی از هنجارهای دینی» اشاره کرد.
    کلیدواژگان: رشد اخلاقی، نظریه قلمروی، روان شناسی اخلاق، نظریه قلمروی اجتماعی۔ شناختی، عوامل رشد اخلاقی
  • صمد رجبی*، هادی صادقی صفحات 49-72
    توجه به مبانی نظری اخلاق و نقش آنها در تدوین دستورالعمل های اخلاقی ضروری است. معرفت شناسی اخلاق، ناظر به مبانی معرفت شناسانه اخلاق و توجیه احکام و گزاره های اخلاقی و واکاوی و ارزش گذاری منابع و بررسی راه های نیل به معرفت اخلاقی است. در این مقاله و با تکیه بر آثار و اندیشه های فیض کاشانی، در صدد تبیین مبانی معرفت شناختی اخلاق بوده ایم. عقل، وحی، حس و شهود از منابع مهم معرفت اخلاقی در نگاه کاشانی اند و البته، او عقل را بر دیگر منابع معرفت مقدم می داند؛ زیرا دیگر منابع معرفتی اعتبار خود را از عقل می گیرند. به اعتقاد او، عقل کامل، مختص انبیاء و اولیاء است و دیگران باید وحی را بر عقل ترجیح دهند؛ زیرا وحی افزون بر کلیات، جزییات امور را نیز تبیین می کند و از همین رو، می توان به نقش بی بدیل وحی در شناخت تکالیف اخلاقی و توانایی بر انجام آنها پی برد. دیدگاه فیض کاشانی در تبیین و تحلیل مبانی معرفت شناختی اخلاق بر این فرض مبتنی است که حس و عقل در کنار وحی قرار گرفته اند و پیوندی تنگاتنگ میان آنها برقرار است. این نگاه و رویکرد، این قابلیت را دارد که در ساحت های گوناگون از جمله اخلاق تاثیر گذار باشد.
    کلیدواژگان: فرا اخلاق، مبانی معرفت شناختی، فیض کاشانی، معرفت اخلاقی، حسن و قبح عقلی، وحی و معرفت اخلاقی
  • امرالله قلی زاده* صفحات 73-94

    ریچارد داوکینز- زیست شناس تکاملی - به عنوان بزرگ ترین مبلغ الحاد جدید با بنا نهادن اخلاق بر بنیانی تکاملی و طرح انگاره «زایتگایست اخلاقی» در صدد برآمده تا کارکردهای اخلاقی دین را نفی و انکار کند. در سوی مقابل، آلیستر مک گراث - زیست شناس و الهیدان معاصر مسیحی و یکی از منتقدین جدی الحاد جدید - ضمن دفاع از کارکردهای اخلاقی دین، رویکرد و مواضع خداناباورانه داوکینز را مورد نقد قرار داده و از کارکردهای اخلاقی دین دفاع کرده است. مک گراث، رویکرد داوکینز در زمینه تکامل فرهنگی و اخلاقی را دنباله و ادامه، طرح و ادعای ادوارد ویلسون - زیست جامعه شناس هارواردی - دانسته و ضمن نقد و ناموجه دانستن ادله او، تقلیل گرایی، عدم توجه به عنصر قصد مندی انسان و همچنین عدم ارایه دلیل متقن و علمی را از مهمترین اشکالات نظریه و رویکرد داوکینز دانسته است. در این پژوهش، با هدف تبیین و ترسیم تمایز و تقابل دیدگاه ها و مبانی این دو اندیشمند معاصر، پس از اشاره به منشا و مبانی نظریه داوکینز و طرح نقدهای مک گراث بر انگاره های داوکینز، به بررسی و نقد رویکرد و نوع مواجهه این دو فیلسوف - به روش فلسفی و تحلیلی - پرداخته شده است. شایان توجه است که اشکالات مک گراث، در مجموع، مفید و اثر بخش اند، اما در برخی موارد، تبیین کافی و جامعی از سوی او صورت نپذیرفته است.

    کلیدواژگان: ریچارد داوکینز، آلیستر مک گراث اخلاق تکاملی، زایتگایست اخلاقی، کارکرد اخلاقی دین
  • مریم سادات نبوی میبدی* صفحات 95-117

    فضیلت، در نگاه فیلسوفان اخلاق، منشی است که می تواند به عنوان الگوی رفتار فاعل اخلاقی ملاحظه شود. مایکل اسلوت - فیلسوف اخلاق معاصر - از منظری متفاوت به فضیلت نگریسته و تقریری جدید از فضیلت گرایی ارایه کرده است. او رویکردی جامع در تبیین فضیلت دارد و ضمن نقد و تعدیل رویکردهای فضیلت گرایانه فیلسوفانی چون ارسطو، از منظر های گوناگون اخلاقی و عقلانی به تحلیل ماهیت فضیلت و ترابط فضایل با هم - در موقعیت های مختلف زندگی یک فاعل اخلاقی - پرداخته است. در این مقاله، پس از اشاره به تفکر اخلاقی و تقریر فاعل مبنای اسلوت از فضیلت گرایی، به بیان و بررسی مبانی و مولفه های نگاه و تقریر فضیلت گرایانه او پرداخته شده است. او در تحلیل، مصداق شناسی و رفع تعارض بین فضایل، نگاهی وجودشناسانه دارد و گستره کارکرد فضایل را در بعد گرایشی و بینشی نفس قابل تفسیر می داند. در نظرگاه او فضیلت «قابلیت انعطاف » و «عقل عملی » دو منشی هستند که هم می توانند وحدت فضایل را به ثمر برساند و هم تعارض بین آنها را رفع کند.

    کلیدواژگان: اخلاق فضیلت، مایکل اسلوت، عقل عملی، تعارض فضایل، وحدت فضایل، اخلاق فضیلت فاعل مبنا
  • محمد میری*، منصوره سادات خاتنی سبزواری صفحات 119-137

    در آیات قرآن و احادیث معصومین (ع) تاکیدات بسیار زیادی در باب ضرورت رعایت اعتدال در انجام عبادات به چشم می خورد و هر گونه افراط در عبادت، به شدت نکوهش شده است. در نگاه عارفان مسلمان نیز با آن که عبادت، اساسی ترین رکن اسلام و مسلمان بودن است، ضمن نهی از افراط در عبادت، به رعایت اعتدال در عبادت توصیه و تاکید شده است. در این مقاله، با نگاهی تحلیلی، به بررسی دیدگاه اسلام و عرفان اسلامی به مسئله افراط و اعتدال در عبادت پرداخته شده است و در نهایت، در یک مقایسه تطبیقی، هماهنگی و هم سویی آنها در این بحث نشان داده شده است. در آیات و روایات و همچنین در آثار عارفان مسلمان، بر ضرورت رعایت اعتدال در عبادت، تاکید شده و آدمیان را از افتادن در ورطه افراطی گری در عبادت بر حذر داشته اند. با توجه به آموزه های قرآن کریم و روایات معصومین (ع) و همچنین با نگاه به آثار و آموزه های عارفان مسلمان، در می یابیم که زیاده روی در انجام عبادت، نه تنها سبب ارتقای معنوی انسان نمی شود، بلکه ممکن است زمینه های تباهی و تیره گی قلب آدمی را نیز فراهم آورد.

    کلیدواژگان: اخلاق اسلامی، اعتدال در عبادت، افراط در عبادت، عرفان اسلامی، افراط و اعتدال در سلوک
|
  • Seyyed Hassan Eslami Ardakani * Pages 5-21
    Seyyed Mohammad Hosein Tabatabai is one of the scholars who contributed to A Collection of Essays in the Memory of Mulla Sadra, published in 1340 SH. Abdoljavad Falatouri, an Iranian professor living in Germany, offered a critique of the three articles in this book, criticizing them due to their methodology and inattention to the standards of the ethics of research and citation. Allameh Tabatabai, and others provided some answers to which Falatouri gave others. The scholarly debate lasted two years, and more than 10 articles were published by the parties to the debate. The review and analysis of these writings, as more than 60 years passed since they were published, clearly show two different approaches to the ethics of the advancement of science, criticism and research. The author has tried to systematically examine these writings and to highlight their various moral aspects. This controversy between them can be seen at three levels: the level of criticism, the level of research and research methods, and the major level, which expresses two approaches to the ethics of science. Although it is apparently easy to recognize the first level and it is possible to see the second level with accuracy, the third level, nonetheless, seems to have been ignored. At this level, the two approaches can be identified by analyzing the published texts in order to use them to advance science and extend the scholarly atmosphere.
    Keywords: Ethics of science, research ethics, ethics of criticism, citation ethics, Allameh Tabatabai, Abdoljavad Falatouri
  • Hassan Boosaliki * Pages 23-48
    There are a considerable number of psychological research studies which explore moral phenomena (moral judgment, moral behavior, and so forth). Among the recent theories in this field is the "social-cognitive domain theory". While this theory is developed by some unsympathetic responses to Lawrence Kelberg's views, it is now supported by a wide range of empirical enquiries. In the present paper, reviewing its central claims about moral knowledge and moral development, the ambiguities or drawbacks of the theory are examined and explained based on empirical views and theoretical considerations. The basic claim of this theory is that the three domains of "morality, contract, and personality" are set apart in infancy, and each goes through its own growth path. This theory emphasizes the lived experiences of children for moral development, and it refers to the factors such as interaction with peers, interaction with parents, and interactions between the domains. The process of the child's interaction with the environment (including parents) is seen dialectically. Despite its strengths, this theory suffers from serious disadvantages which include "rational understanding of morality and moral judgment", "inadequacy of criteria for distinguishing between realms", and "insufficient conception of religious norms".
    Keywords: Moral development, Moral psychology, social-cognitive domain theory, factors of moral development
  • Samad Rajabi *, Hadi Sadeqi Pages 49-72
    It is necessary to take account of the theoretical foundations of ethics and their role in moral instructions. Moral epistemology deals with the epistemological foundations of ethics. To be more precise, in moral epistemology, moral judgments and propositions are explained and justified while the sources and processes of acquiring moral knowledge are analyzed and evaluated. In this article, relying on Feyḍ Kashani’s works and ideas, we seek to explain the epistemological foundations of ethics and the extent to which moral knowledge is influenced by them. Reason, revelation, senses, and intuition are considered to be the important sources of moral knowledge by Feyḍ Kashani. He regards reason as superior to the other sources of knowledge because they take their validity from it. Feyḍ Kashani believes that the perfect rationality is peculiar to the prophets and saints, and others have to prefer revelation to reason because revelation explains not only general matters but also the issues in detail, and therefore, one can realize the unique role of revelation in recognizing moral obligations and in the ability to fulfill them. Feyḍ Kashani explains and analyzes the epistemological foundations of ethics, on the assumption that senses and reason are next to revelation and there is a close connection between them. This outlook can have an impact on various areas including ethics.
    Keywords: Meta-ethics, epistemological foundations, Feyḍ Kashani, moral knowledge, rational goodness, badness, revelation
  • Pages 73-94

    Basing ethics on an evolutionary foundation which proposes the idea of a "moral zeitgeist", Richard Dawkins, who is a British evolutionary biologist and one of the major proponents of modern atheism, sought to deny the moral functions of religion. By contrast, defending the moral functions of religion, Alistair McGrath, who is a contemporary biologist and theologian and one of the most prominent critics of new atheism, has criticized Dawkins's atheistic approach and positions. McGrath considers Dawkins' approach to cultural and moral evolution to be a continuation of the ideas and claims of Edward Wilson. He thinks that reductionism is not justified, and that Dawkins’s theory contains the defects of disregarding the element of human intentionality and failing to provide a conclusive argument. In this article, I aim to draw a distinction and contrast between the views of these two philosophers. After indicating the origins and foundations of Dawkins's ideas and McGrath’s objections to them, I critically assess their approaches and attitudes towards each other. It is remarkable that although McGrath's critiques are, in general, useful and effective, he has not offered sufficient and comprehensive explanations in some cases.

    Keywords: Richard Dawkins, Alister McGrath, evolutionary ethics, moral zeitgeist, moral function of religion
  • Maryam Sadat Nabavi Meybodi * Pages 95-117

    Moral philosophers hold that virtue is a character trait that can be considered as a model for the moral agent’s behavior. Michael A. Slote, a contemporary moral philosopher, viewed virtue from a different perspective and presented a new account of virtue ethics. He adopted a comprehensive attitude towards explaining virtue. Criticizing and modifying the ethical conceptions of philosophers such as Aristotle, he has analyzed the nature of virtue and the relationship between virtues in the different situations from different moral and rational perspectives. In this article, after indicating Slote’s moral thoughts and his agent-based version of virtue ethics, the foundations and constituents of his account of virtue are discussed. He holds an ontological view to present the relativity of virtues, to identify them, and finally to resolve the conflicts between them. He maintains that the function of virtues can be interpreted in terms of psychological cognitive, conative, and affective aspects. In his view, the virtues of "flexibility" and "practical reason" are two qualities which can both bring about the unity of virtues and resolve the conflicts between them.

    Keywords: Virtue ethics, Michael Slote, virtue, Practical Reason, conflicts within virtues, Unity of Virtues, agent-based virtue ethics
  • Mohammad Miri *, Mansoore Khatami Pages 119-137

    In the Glorious Qur'an and tradition, a huge emphasis is put on the need for practicing moderation in worship, and worshiping too much has been strongly condemned. Muslim mystics think although worship is one of the most basic pillars of Islam, it is forbidden to worship excessively and it has been recommended and emphasized to show moderation in worship. The present article analytically examines the views of Islam and Islamic mysticism on the subject of extremism and moderation in worship, and finally shows that these views are compatible and consistent as a result of this comparative study. In verses and hadiths, as well as in the works of Muslim mystics, the necessity of showing moderation in worship has been emphasized and people have been warned not to fall into the abyss of extremism in worship. In view of the teachings of the Glorious Qur’an and the hadiths of the Imams (a), and in view of the works and doctrines of Muslim mystics, we may find that excessive worship does not lead to human spiritual progress, but rather can provide the ground for the error and darkness of the human heart.

    Keywords: Islamic ethics, Moderation in Worship, excess in worship, Islamic Mysticism, excess, moderation in spiritual journey