فهرست مطالب

ارمغان دانش - سال بیست و ششم شماره 6 (پیاپی 149، بهمن و اسفند 1400)

نشریه ارمغان دانش
سال بیست و ششم شماره 6 (پیاپی 149، بهمن و اسفند 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/21
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محسن نیک سرشت، میترا قاسمی چالشتری، مریم تجلی اردکانی، حسن عبیدی، رضا محمودی، حسن بردانیا* صفحات 867-883
    زمینه و هدف

    سرطان کولورکتال و پستان از عوامل مهم مرگ و میر در جهان هستند. هدف از این مطالعه تعیین و بررسی اثر سمیت و آپوپتوزی نانولیپوزوم های حاوی کورکومین و miR-34a روی سلول های سرطان روده بزرگ(HT-29) و سرطان پستان(MCF-7) بود.
     

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی که در سال 1397 انجام شد، نانولیپوزوم های حاوی دو ترکیب کورکومین و miR-34a تهیه و با استفاده از آنالیزهای پراکنش نور پویا و میکروسکوپ الکترونی عبوری تعیین ویژگی شدند. برای بررسی اثر نانولیپوزوم ها، رده ی سلول سرطانیHT-29  و MCF-7، به ترتیب در محیط کشت DMEM  و RPMI 1640 همراه با سرم جنین گاوی و آنتی بیوتیک، کشت داده شد. سلول‏ها، با نانولیپوزوم، داروی کورکومین، miR-34a و نانولیپوزم حاوی داروی کورکومین و miR-34a  تیمار شدند و درصد زنده ماندن آنها با استفاده از روش MTT تعیین گردید. هم چنین درصد مرگ سلولی(آپوپتوز) با استفاده از روش فلوسایتومتری اندازه‏گیری گردید. داده‏های جمع آوری شده از آزمون های آماری واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شدند. 

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بارگذاری شدن هم زمان miR-34a و کورکومین اثر ضدسرطانی آن ها را افزایش می دهد. به علاوه، نانولیپوزوم های حاوی کورکومین می توانند سلول های سرطانی را به صورت وابسته به زمان و دوز از بین ببرند. از طرف دیگر، نانولیپوزوم های حاوی miR34a پس از 48 ساعت سلول های سرطانی را با غلظت 5 نانومولار از بین بردند. نتایج آزمایش MTT و بررسی آپوپتوز با استفاده از فلوسایتومتری نشان داد که انتقال هم زمان کورکومین و miR-34a باعث هم افزایی اثر آن ها بر روی هر دو رده سلولی(HT-29) و (MCF-7) پس از 48 ساعت می شود.

    نتیجه گیری

    نتایج حاضر نشان داد که بارگذاری miR-34a و کورکومین در نانولیپوزوم به طور قابل توجهی اثرات آن ها را افزایش می دهد. علاوه بر این، دارورسانی هم زمان این داروها به صورت هم افزایی اثرات ضد سرطانی آن ها را افزایش می دهد. یافته های این مطالعه نشان داد که استفاده همزمان از کورکومین و miR-34a از طریق نانولیپوزوم ها می تواند به عنوان یک روش درمانی ترکیبی جدید برای درمان سرطان در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: سلول های سرطانی، نانولیپوزوم، کورکومین، دارورسانی هم زمان
  • سمیه میری، غلامرضا کمیلی*، عباسعلی نیازی، محمدرضا شهرکی صفحات 884-898
    زمینه و هدف

    تیمول یک مونوترپن فنولی است که در پژوهش های قبلی خاصیت آنتی اکسیدانی، ضد التهابی آن گزارش شده و به نظر می رسد که نقش محافظتی برای کبد در برابر آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد را داشته باشد. لذا هدف از این مطالعه تعیین و بررسی اثرات تیمول بر کبد چرب غیرالکلی ناشی از استرس بی حرکتی مزمن در موش صحرایی بود.
     

    روش بررسی

    این یک مطالعه تجربی می باشد که در سال 1399 انجام شد، 24 سر موش صحرایی نژاد ویستار وارد مطالعه شدند و به 3 گروه مساوی شامل؛ شم کنترل، کنترل منفی و درمان(دریافت کننده تیمول با دوز 100 میلی گرم بر کیلوگرم) تقسیم شدند. بعد از 60 روز موش ها با کتامین و زایلازین بیهوش و خون گیری از قلب انجام و کل کبد برای بررسی های بافت شناسی برداشته شد. میزان فاکتورهای التهابی شامل IL-6 و TNF-α، آنزم های آنتی اکسیدان شامل؛ GPx، SOD و کاتالاز، پروفایل چربی شامل LDL، HDL، تری گلیسرید و کلسترول تام و هم چنین مالون دی آلدهید(MDA) مورد بررسی قرار گرفتند. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آنالیز واریانس یک طرفه و تست تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شدند.

     یافته ها

    نتایج نشان دادند که در گروه کبد چرب میزان آنزیم های آنتی اکسیدان کاهش و فاکتورهای چربی و میزان MDA افزایش یافت. در حالی که تیمار با تیمول توانست این فاکتورها را به حالت نرمال نزدیک کند. نتایج حاصل از پاتولوژی نشان داد که تیمول می تواند با کاهش نکروز سلولی میزان آسیب ایجاد شده در کبد چرب غیر الکلی را کاهش دهد.

    نتیجه گیری

    بررسی های صورت گرفته در پژوهش ما نشان داد که تیمول می تواند با خاصیت آنتی اکسیدانی باعث بهبود عملکرد کبد چرب غیرالکلی ناشی از استرس بی حرکتی مزمن از طریق کاهش شاخص های التهابی، افزایش ایندکس های آنتی اکسیدانی و کاهش نکروز سلولی شود.

    کلیدواژگان: تیمول، کبد چرب غیرالکلی، استرس بی حرکتی مزمن
  • شیما قریشی نژاد اسفرجان، سجاد خیرآبادی، امید جشان زاده، مرضیه جاوید، روح الله فاطمی* صفحات 899-914
    زمینه و هدف

    یکی از شایع ترین علل انحرافات تنه، تغییر انحنای ستون فقرات در قسمت کمر است. فیزیوتراپی یکی از رایج ترین روش های درمان هایپر لوردوزیز و کمردرد است. در زمینه تمرینات اصلاحی، مقایسه یافته های پژوهش های ویلیامز و مکنزی اندک و متناقض است. هدف از این مطالعه تعیین و مقایسه تاثیرات دو نوع برنامه حرکات اصلاحی بر قدرت عضلات ناحیه کمری دختران دارای هایپرلوردوزیز بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه نیمه تجربی که به صورت میدانی در سال 1398 انجام شد، جامعه آماری شامل دانش آموزان 1815 ساله غیر ورزشکار دبیرستانی(370 نفر) بود که برای ثبت نام در این پژوهش دعوت شده بودند. ابتدا آنها برای شناسایی و تمایز افراد با افزایش قوس کمری با استفاده از روش تست نیویورک و صفحه شطرنجی مورد بررسی قرار گرفتند، بعد از آن، 120 نفر که مبتلا به هایپرلوردوزیز بودند، دوباره با استفاده از خط کش منعطف برای اندازه گیری دقیق قوس کمری بررسی شدند و از بین آنها 30 زن با قوس کمری بیشتر از حد نرمال(هایپرلوردوتیک) وارد مطالعه و به طور تصادفی به دو گروه تمرینات ویلیامز و مکنزی تقسیم شدند. پروتکل تمرینی به مدت 8 هفته و 3 جلسه در هفته انجام شد. زاویه قوس کمر با استفاده از خط کش منعطف، قدرت ایزومتریک عضلات تنه و لگن با استفاده از دینامومتر دیجیتال و میزان درد ادراک شده با استفاده از پرسشنامه درد کپک اندازه گیری شد. داده های تحقیق در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون جمع آوری شده و سپس با استفاده از آزمون های تی مستقل و زوجی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که هر دو نوع تمرینات منجر به افزایش معنی داری در قدرت عضلات اکستنسور کمری، اکستنسور و فلکسور لگنی و نیز قدرت عضلات شکم می شود. هم چنین تمرینات در هر دو گروه موجب کاهش معنی دار کمردرد آزمودنی ها شد(001/0<p)، با این وجود اختلاف معنی داری بین نتایج دو نوع تمرین در هیچ کدام از متغییرهای مطالعه مشاهده نشد(05/0>p).

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان می دهد تجویز حرکات اصلاحی ویلیامز و مکنزی می تواند منجر به بهبود معنی دار در زاویه قوس کمری و قدرت ایزومتریک عضلات تنه شود، هرچند از لحاظ تاثیر، تفاوت معنی داری بین دو روش تمرینی مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: تمرین، تنه، هایپرلوردوزیز، ویلیامز، مکنزی
  • محبوبه منصوریان* صفحات 915-940
    زمینه و هدف

    استروژن ها نقشی اساسی در رشد، توسعه و نگهداری طیف متنوعی از بافت ها دارند. پاسخ های فیزیولوژیکی به هورمون استروژن در بافت های ویژه به واسطه حداقل دو ایزوفرم رسپتور استروژنی آلفا(ERα)  و بتا (ERβ) در بافت های خاص می باشد. امروزه گیاهان دارویی به دلیل ارزان تر بودن و عوارض جانبی کمتر نسبت به داروهای سنتتیک، کاربرد زیادی در درمان و کنترل بیماری ها دارند، از جمله این گیاهان، گل راعی (.Hypericum perforatum L) و شوید (.Anethum graveolens L) می باشد. گل راعی موثر بر سندرم پیش از قاعدگی و گیاه شوید به عنوان قاعده آور، موثر بر هورمون های جنسی و دیسمنوره می باشد. هدف اصلی این پژوهش تعیین و مقایسه برهمکنش مولکولی ترکیبات فیتواستروژنی گل راعی و شوید با دو ایزوفرم رسپتور استروژنی با استفاه از روش داکینگ مولکولی بود.
     

    روش بررسی

    این مطالعه داکینگ مولکولی در سال 1400 انجام شد. برای محاسبات برهمکنش مولکولی، با هدف بررسی بیشتر تاثیرات احتمالی هورمونی ترکیبات فیتواستروژنی گیاهان مورد مطالعه از روش داکینگ مولکولی استفاده شد. بررسی جایگاه اتصال نظری ترکیبات فیتواستروژنی فلاونوییدی فیستین، کامپفرول، کویرسیتین و میریستین، رسوراترول، تترامتیل استیلبن، ترانس آنتول، لیمونن و جنیستیین به عنوان یک آگونیست یا آنتاگونیست استروژنی با ERα و ERβ انجام شد و اسید آمینه های درگیر در برهمکنش، انرژی آزاد اتصال و ثابت اتصال تعیین شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزارهای مختلف و مقایسه با نتایج مقالات مرتبط تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    با بررسی انرژی اتصال و کنفورماسیون های مختلف ترکیبات فیتواستروژنی در ERs، فیستین، کامپفرول، کویرسیتین، میریستین و رسوراترول به عنوان بهترین لیگاندهای بالقوه انتخاب شدند. نتایج تایید می کند که این ترکیبات از نظر استریکی نسبتا با محل قرارگیری در اکتیوسایت(جایگاه فعال) اشغال شده به وسیله آگونیست اندوژن 17β استرادیول به عنوان آگونیست کامل و آگونیست نسبی جنیستیین سازگار هستند. نتایج شواهدی از اتصال ترکیبات فیتواستروژنی این گیاهان به ERα و ERβ با انرژی آزاد اتصال -5.29 تا -8.47 کیلوکالری بر مول و ثابت اتصال 131.62 µM تا 614.61 nM و برهمکنش آنها با اسیدآمینه های کلیدی اکتیوسایت شامل Glu353، Arg394 و His524 ازERα  و Glu305، Arg346 و His475 از ERβ به عنوان آگونیست نسبی فراهم می کند.

    نتیجه گیری

    برهمکنش بهترین ترکیبات فیتواستروژنی مورد بررسی با اسیدآمینه های کلیدی اکتیوسایت ERs مانند آگونیست نسبی جنیستیین مطلوب می باشد. نتایج ارزشمند داکینگ مولکولی در شناسایی مهم ترین ترکیبات فیتواستروژنی، می تواند به عنوان نقطه شروع بهینه سازی در طراحی منطقی دارو در درمان بیماری های حساس به استروژن در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: گل راعی، شوید، رسپتور استروژنی، فیتواستروژن، 17بتا استرادیول، آگونیست نسبی، داکینگ مولکولی
  • الهام وحیدیان، محمدحسین فاتحی دیندارلو، جاسم جمالی، مهدی تقی زاده* صفحات 941-951
    زمینه و هدف

    ام اس نوعی بیماری سیستم عصبی مرکزی است که در آن بدن، حمله دفاعی بر روی بافت های خود انجام می دهد. این بیماری می تواند بر روی مغز و نخاع تاثیر بگذارد و باعث ایجاد طیف گسترده ای از علایم بالقوه از جمله مشکلات تعادلی، حرکتی و بینایی شود. تصاویر ام آرآی و اف ام آرآی  یک ابزار بسیار مهم در تشخیص و درمان بیماری ام اس است. هدف از این مطالعه تعیین و تشخیص تشخیص زودهنگام بیماری ام اس در تصاویر اف ام آرآی مغز با استفاده از تکنیک های یادگیری عمیق بود.

    روش بررسی

    این یک مطالعه تجربی می باشد که در سال 1399 در دانشگاه آزاد کازرون انجام شد، 1000 تصویر ام ارای از مجموعه داده های BRATS بودند و در دو گروه یادگیری و تست به نسبت 70 به 30 درصد وارد مطالعه شدند. در این مطالعه یک شبکه یادگیری عمیق چهار لایه مبتنی بر شبکه عصبی کانولوشن در محیط  متلب شبیه سازی شده است. در ساختار یادگیری عمیق که خودش توانایی استخراج ویژگی ها را دارا بود، از یک روش دیگر برای این کار استفاده کردیم؛ زیرا یادگیری عمیق با این که توانایی استخراج ویژگی ها را دارد، اما این کار را تصادفی انجام می داد. برای این که مراحل قبلی آن به صورت قطعی باشد، از یک الگوریتم دیگر در داخل حلقه های تکرار و داخل لایه پیچش استفاده کردیم تا در زمان آموزش، اولا کاهش ابعاد ویژگی دهد، دوما انتخاب بهترین ویژگی ها و سوم استخراج ویژگی ها را به صورت قطعی انجام دهد. 

    یافته ها

    نمایش گرافیکی منحنی ROC نشان داد که میزان حساسیت یا پیش بینی درست در مقابل پیش بینی نادرست در این سیستم طبقه بندی دودویی که آستانه تفکیک در آن متغیر است، مقدار قابل توجهی داشت. سطح زیر این منحنی 8592/0 هم چنین دقت روش پیشنهادی 6891/98 درصد و میزان حساسیت  8766/94 درصد به دست آمد.

    نتیجه گیری

    با توجه به فراوانی بیماری ام اس، تشخیص زود هنگام این بیماری و ارایه یک روش هوشمند بر اساس پردازش تصاویرfMRI  برای درمان ضروری است. این روش هوشمند سعی بر این دارد که بتواند در خصوص تشخیص و درمان با دقت بیشتر، شناسایی بهتر ویژگی ها و الگوهای تاثیرگذار به بیماری نسبت به روش های پیشین به عنوان دستیار پزشکان کمک شایانی کند. در نهایت نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان داد که کارایی روش پیشنهادی در سطح عالی ارزیابی شد و بهینه بودن آن را تا حد ممکن نمایش داد. بعلاوه نتایج به دست آمده، سریع بودن عملیات آموزش و آزمون داده ها در حجم بالا و همگرایی سریع الگوریتم را نشان داد. همچنین توسعه پذیری و تعمیم پذیری آن ساده تر است.

    کلیدواژگان: یادگیری عمیق، تصاویر اف ام آر آی، بیماری ام اس
  • محمدمهدی رنجبر*، سید محمدحسین بنی طبا، شیما ملازاده، محمدحسن متدین، غلامرضا کریمی، مژگان هلالی نسب صفحات 952-968
    زمینه و هدف

     به کارگیری کموانفورماتیک برای کشف و توسعه دارو نقش مهمی در معرفی داروهای جدید و کارآمدتر، بهینه سازی خواص داروهای موجود و رشد صنایع وابسته به دارو و هم چنین سلامت جوامع انسانی، دامی و گیاهی دارد. لذا هدف از این مطالعه تعیین و بررسی روش های پیشرفته طراحی منطقی دارو و فرآورده های بیولوژیک بر مبنای دانش نوین کموانفورماتیک بود.
     

    روش بررسی

     این یک مطالعه مروری نظام مند و فراتحلیل می باشد که در سال 1399انجام شد، کموانفورماتیک در برگیرنده طراحی منطقی، خلق، سازماندهی، مدیریت، بازیابی، تحلیل، انتشار اطلاعات، تجسم تصویری و استفاده از اطلاعات شیمیایی است. این علم نه تنها در زمینه کشف و توسعه داروهای شیمیایی موفق بوده، بلکه در توسعه فرآورده های بیولوژیک(واکسن، آنتی بادی) نیز موثر است. چهار روش اصلی به خوبی توسعه یافته در طراحی کموانفورماتیکی دارو شامل؛ غربالگری مجازی با برون ده بالا بر پایه داکینگ مولکولی، ارتباط کمی ساختار فعالیت، جستجوی فارماکوفور و طراحی بر مبنای قطعه است. از این رو بررسی روش ها و معرفی مزایا و معایب بر اساس ارزیابی نتایج پژوهش ها و مقالات مرتبط مورد تجریه و تحلیل قرار گرفت. 

    یافته ها

    نتایج و کیفیت بالای آنالیز مولکول های کوچک و بیومولکول ها و ارزیابی ها میانکنش ها و رفتار آنها می تواند در رسیدن به داروهای ایداه آل برای بیماری های مختلف در حداقل زمان، هزینه و نیروی انسانی کند. از این رو می تواند کمک شایانی نه تنها در زمینه درمان و پیشگیری بلکه در تشخیص و ردیابی عوامل عفونی و غیر عفونی نماید.

    نتیجه گیری

    در مقاله پیش رو، تلاش بر این است که قسمت های نوین طراحی و مهندسی دارو با کمک علم بیوانفورماتیک جهت استفاده کاربردی آن برای محققان ایرانی در حوزه پژوهش و تولید، هرچه بیشتر روشن شود. این امر می تواند راه حل هایی نوآورانه ای را در دسترسی به داروهای با عملکرد بهتر فرآهم آورد.

    کلیدواژگان: دارو، طراحی منطقی، کموانفورماتیک، غربالگری مجازی، داکینگ مولکولی، فارماکوفور
  • مریم زاهد، آزیتا آزاد، جنان قپانچی*، زهرا رنجبر، پگاه منصورابادی، نازبانو فرپور، زهرا منصوری صفحات 969-981
    زمینه و هدف

    بزاق یکی از مهم ترین مایعات بدن است، کمبود این مایع پیامدهای زیادی برای بیمار دارد.  لذا هدف از این مطالعه  تعیین و بررسی شیوع خشکی دهان(زروستومیا) و کاهش ترشح بزاق در افراد فاقد مشکلات دهان و دندان در شهر شیراز بود.
     

    روش بررسی

     در این مطالعه توصیفی مقطعی که در سال 1397 در دانشکده دندانپزشکی شیراز انجام شد. 450 نمونه از بین همراهان بالای 18 سال بیماران مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی شیراز انتخاب شدند. در این مطالعه از پرسشنامه فاکس برای ارزیابی ذهنی خشکی دهان(زروستومیا) و مقیاس خود ارزیابی زونگ برای ارزیابی افسردگی استفاده شد. برای ارزیابی میزان بزاق تحریک شده و بدون تحریک(خشکی دهانی عینی یا هایپوسالیواسیون) از روش تف کردن استفاده شد. هنگامی که میزان بزاق کمتر از 1/0 گرم در دقیقه بود، خشکی دهانی عینی تحریکی و هنگامی که میزان بزاق کمتر از 7/0 گرم در دقیقه بود، خشکی دهانی عینی بدون تحریک در نظر گرفته شد. داده ها با استفاده از آزمون آماری مجذور کای تجزیه و تحلیل شدند. 

    یافته ها

    در این مطالعه، 399 بیمار(118 مرد، 280 زن) مورد بررسی قرار گرفتند، 46 درصد نفر از جمعیت، خشکی دهان ذهنی(زروستومیا)  یافت شد. با این وجود، 5/18 درصد خشکی دهانی عینی بدون تحریک و 3/12 درصد خشکی دهانی عینی تحریک شده داشتند. بیماران 30 تا 45 ساله در مقایسه با سایر گروه های سنی بیشتر از خشکی ذهنی و عینی دهان رنج می بردند(048/0=p و 032/0=p). افسردگی، استفاده از داروهای ضدفشار خون بالا و ضددیابت و سطح پایین تحصیلات به طور معنی داری با خشکی دهانی عینی ارتباط داشت(01/0p<، 01/0p< و 038/=p). 

    نتیجه گیری

    خشکی دهان ذهنی می تواند فارغ از خشکی دهان عینی اتفاق بیافتد. هم چنین، خشکی دهان به عنوان یک علامت عینی و ذهنی نه تنها در افراد مسن، بلکه در جوانان نیز می توانند دیده شود. پزشکان و دندانپزشکان باید با عوامل ایجاد کننده این عارضه مانند؛ افسردگی، داروها و سطح تحصیلات به عنوان یک وضعیت ناتوان کننده و مخرب  که بر همه رده های سنی تاثیر می گذارد، آشنا باشند.

    کلیدواژگان: افسردگی، تحصیلات، خشکی دهانی عینی، خشکی دهان ذهنی
  • منیژه کاشی نهنجی، محمد فلاح*، مهران بختیاری صفحات 982-992
    زمینه و هدف

    انگل های روده ای زیونوز و نماتودهای روده ای دام ها به طور غیرمستقیم، از چالش های بهداشتی انسان در کشورهای در حال توسعه می باشند. با توجه به نقش احتمالی انگل های گوارشی دام های اهلی در انتقال آلودگی به انسان و هم چنین اهمیت اقتصادی آنها در تولید فرآورده های پروتینی و عدم اطلاع به روز از وضعیت آلودگی نشخوارکنندگان منطقه، هدف از این مطالعه بررسی و تعیین فراوانی گونه های تریکوسترونژیلوس و دیگر تریکوسترونژیلیدها در نشخوارکنندگان ذبح شده در کشتارگاه همدان بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی مقطعی که در سال 1399  با مراجعه به کشتارگاه همدان انجام شد، از 338 دام نمونه های شیردان و روده گرفته شد. نمونه ها به صورت جداگانه در ظروف دردار قرار داده شد و جهت تشخیص آلودگی انگلی به آزمایشگاه تحقیقاتی انگل شناسی دانشکده پزشکی همدان منتقل شد. پس از بازکردن و شستشوی محتویات نمونه ها در سینی بزرگی، چندین بار این محتویات از الک سیمی صاف شده و مواد شفاف به دست آمده به تدریج داخل سینی های دیگری ریخته شد و به کمک ذره بین دستی و نور چراغ مطالعه کرم ها جدا شد و در بطری هایی حاوی الکل گلیسرین قرار داده شد. سپس با استفاده از کلیدهای تشخیصی، کرم ها درسطح جنس و گونه تشخیص داده شدند. اطلاعات مربوط به دام ها از قبیل؛ جنس، نوع دام، محل آناتومیکی و محل زیست دام در فرم اطلاعاتی ثبت شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون آماری کای دو تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    از 338 دام مورد مطالعه تعداد70 راس(70/20 درصد) گاو، تعداد 264 راس(10/78 درصد) گوسفند و تعداد 4 راس بز (18/1 درصد) بود. از این تعداد، 240 دام(71 درصد) نر و 98 دام(99/28 درصد) ماده بودند. 301 راس(05/89 درصد) جوان و 37 راس(94/10 درصد) پیر بودند. بیشترین درصد نمونه های آلوده مربوط به استرتاژیا استرتاژی64 مورد(5/48 درصد) و کمترین درصد نمونه های آلوده مربوط به گونه انگل نماتودیروس فیلی کولیس نر 1 مورد(6/1 درصد) بود. اکثر آلودگی ها از دام های پرورش یافته در منطقه  قروه و در جنس نر دیده شد، در ضمن هیچ گونه آلودگی کرمی در گاوها و بزها مشاهده نشد(001/0p<).

    نتیجه گیری

    آلودگی به استرتاژیا در دام های مورد مطالعه از شیوع بالایی برخوردار بود، انگل زیونوز تریکوسترونژیلوس در این تحقیق مشاهده نشد. شیوع نماتودهای روده ای در گوسفندان این منطقه هنوز قابل توجه است که باید برای کنترل آنها به وسیله مسیولین ذیربط برنامه ریزی شود.

    کلیدواژگان: تریکوسترونژیلیده، دام ها، همدان، کشتارگاه
  • کاظم خرم دل، سلما پاسالاری*، محمد نامی صفحات 993-1007
    زمینه و هدف

    اختلال خواب پاراسومنیای غیررم، یک وضعیت نسبتا شایع در جمعیت عمومی است. برنامه های درمانی فعلی معمولا بر اساس مجموعه گزارش های موردی است. با توجه به اثرات اختلال خواب گردی بر جنبه های مختلف زندگی افراد و شکست درمان های دارویی، لذا هدف از این مطالعه تعیین و تاثیر بیوفیدبک تراپی بر شاخص های قلبی عروقی و تنفسی در یک مورد اختلال خواب پاراسومنیای غیررم همراه با آپنه انسدادی بود.

     روش بررسی

    این مطالعه موردی در سال 1399 روی یک مرد 60 ساله مبتلا به اختلال خواب گردی با سابقه خانوادگی انجام شد. طرح درمان در مطالعه حاضر به شرح ذیل بود؛ رعایت اصول بهداشت خواب به وسیله بیمار، استفاده از ماشین تولید فشار هوای مثبت (CPAP) و هشت جلسه درمان هفتگی بایوفیدبک (شامل؛ استفاده از تمرینات ذهنی برای بیمار به همراه استفاده از سنسورهای تنظیم ضربان قلب، میزان تنفس در واحد زمان و هماهنگی وقایع تنفسی و قلبی عروقی). قبل از شروع درمان و بعد از خاتمه مراحل درمانی، شاخص های قلبی عروقی نظیر فشارخون، اکسیژن خون شریانی، ضربان قلب و هم چنین شاخص های تنفسی (آپنه، هایپوپنه و...) سنجیده شد. بررسی های آماری با استفاده از محاسبه دلتای تغییرات شاخص ها و نمرات به دست آمده از بیمار در مراحل مختلف مطالعه انجام گرفت.

    یافته ها

    قبل از مداخلات، تعداد آپنه انسدادی خواب 34 بار، تعداد هیپوپنه انسدادی 106 بار و میزان وقوع عدم اشباع اکسیژن 389 مرتبه بود که 24 درصد از کل زمان خواب را شامل می شد. پس از مداخلات درمانی، آپنه انسدادی خواب به طور کامل از بین رفت، تعداد هیپوپنه انسدادی تنها 12 بار گزارش شد و میزان وقایع مربوط به اشباع اکسیژن به 102 مرتبه کاهش یافت.

    نتیجه گیری

    طرح درمانی در این مطالعه باعث بهبودی کامل در برخی پارامترها مانند آپنه انسدادی و بهبودی نسبی در برخی دیگر نظیر فشار اکسیژن خون شریانی و ضربان قلب گردید. مطالعه حاضر توانست جنبه های جدیدی را هم از حیث شناسایی مکانیسم های اختلال و هم از حیث درمان مورد بررسی قرار داده و روشن نماید.

    کلیدواژگان: اختلال خواب پاراسومنیای غیررم، درمان بیوفیدبک، اشباع اکسیژن خون شریانی، آپنه انسدادی خواب
  • مرضیه باقری، سید ابراهیم حسینی*، حجت الله جاویدی، نادره سهرابی صفحات 1008-1018
    زمینه و هدف

    حوادث زمان زایمان از جمله تولد زود هنگام, وزن پایین زمان تولد و آپگار پایین می تواند زندگی بعد از تولد را تحت تاثیر قرار دهد. لذا هدف از این مطالعه تعیین و بررسی همبستگی مسمومیت بارداری با رشد شناختی و نشانه های اختلالات رفتاری کودکان بود.

    مواد و روش ها

    دراین مطالعه توصیفی همبستگی که در سال 1396 انجام شد. جامعه آماری شامل 1500 کودک متولد شده در سال های1387،1385و1389 دربیمارستان حافظ واقع در شهر شیراز بود که نمونه انتخابی بر اساس جدول مورگان 306نفربود، اما به علت افت نمونه 300کودک وارد پژوهش شدند. نمونه ما محدود به کودکان با اطلاعات موجود در مورد پره اکلامپسی مادر بود. رشد شناختی این کودکان به وسیله  پرسشنامه ریون رنگی کودکان با روایی 41 درصد وپایایی 62 درصد سنجیده شد. هم چنین نشانه های اختلالات رفتاری به وسیله پرسشنامه اختلالات رفتاری راتر، فرم ویژه والدین با روایی 97 درصد و پایایی 92 درصد مورد سنجش قرار گرفت. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایچ نشان داد که بین مسمومیت بارداری و رشد شناختی کودکان رابطه معنادار و مثبت وجود دارد و ضریب همبستگی بین این دو 187/0 می باشد که در سطح 01/0<p معنی دار است، هم چنین همبستگی بین مسمومیت بارداری با پرخاشگری برابر با 317/0، با اضطراب کودک برابر با 247/0، با ناسازگاری برابر 240/0 و با نقص توجه بیش فعالی برابر212/0 می باشد که همگی در سطح 01/0p< معنی دار می باشند و مشخص شد که بین مسمومیت بارداری با پرخاشگری، اضطراب، ناسازگاری و نقص توجه بیش فعالی کودک رابطه معکوس و معنی داری وجود دارد، ولی همبستگی بین مسمومیت بارداری با رفتار ضد اجتماعی کودک برابر با 107/0 به دست آمد و رابطه معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل نشان داد که مسمومیت بارداری بر رشد شناختی و نشانه های اختلالات رفتاری کودکان تاثیرگذاراست. از طرف دیگر، بستری شدن بیشتر این نوزادان در بخش مراقبت های ویژه می تواند در آینده منجر به بروز اختلالات رفتاری در کودک ش

    کلیدواژگان: مسمومیت بارداری، رشد شناختی، نشانه های اختلالات رفتاری کودکان
  • زهرا اسدی کلمه، اناهیتا محمدی، سید عیسی صالحی دهنو، پروین سادات اسلام نیک صفحات 1019-1026
    زمینه و هدف

    پانکراتیت التهاب غده پانکراس است که به صورت حاد و یا مزمن بروز می کند، علایم پانکراتیت حاد عبارتنداز؛ درد اپیگاستر، تهوع، استفراغ و در موارد شدید شوک و حتی مرگ. در بیماران بارداری که با درد اپی گاستر مراجعه می کنند باید پانکراتیت نیز جز تشخیص های افتراقی باشد. لذا هدف از این مطالعه تعیین و گزارش یک مورد بیمار باردار مبتلا به پانکراتیت حاد نکروزان در بیمارستان امام سجاد(ع) یاسوج بود.

    گزارش مورد

    بیمار خانم 24 ساله، بارداری اول با سن حاملگی 29 28 هفته است که سابقه 3 سال نازایی اولیه به دنبال تخمدان پلی کیستیک و هیپوتیروییدی داشته و با علایم درد شکم و تهوع و استفراغ به بیمارستان مراجعه کرده است. برای بیمار آزمایشات امیلاز و لیپاز و هم چنین تصویربرداری درخواست شد که التهاب نکروزان پانکراس تایید شد. طبق مشاوره جراحی  بیمار تحت درمان با هیدراتاسیون، عدم تغذیه دهانی، داروهای آنتی بیوتیک وسیع الطیف و در نهایت عمل جراحی جهت حذف بافت های نکروتیک قرار گرفت و در بررسی های پاراکلنیک انجام شده، پانکراتیت حاد نکروز آن تشخیص داده شده است که بعد از درمان های دارویی و جراحی بیمار باحال عمومی خوب مرخص شده است.

    نتیجه گیری

    پانکراتیت حاد در دوران بارداری می تواند منجر به عوارض مادری و جنینی زیادی از جمله مرگ و میر مادری جنینی و زایمان زودرس شود که با تشخیص به موقع و درمان مناسب می توان از عوارض فوق جلوگیری کرد.

    کلیدواژگان: بارداری، پانکراتیت حاد، درد شکم
|
  • M Nikseresht, M Ghasemi Chaleshtari, M Tajali Ardakani, H Abidi, R Mahmoudi, H Bardania* Pages 867-883
    Background & aim

    Colorectal and breast cancer are the leading causes of death in the world. The aim of the present study was to determine the toxicity and apoptosis effect of nanoliposomes containing curcumin and miR-34a on colorectal cancer cells (HT-29) and breast cancer (MCF-7).

    Methods

    In the present experimental study conducted in 2018, nanoliposomes containing two compounds of curcumin and miR-34a were prepared and characterized using dynamic light scattering analysis and transmission electron microscopy. To evaluate the effect of nanoliposomes, HT-29 and MCF-7 cancer cell lines were cultured in DMEM and RPMI 1640 with bovine fetal serum and antibiotics, respectively. Cells were treated with nanoliposomes containing curcumin, miR-34a and nanoliposomes containing curcumin and miR-34a, and their viability was determined by MTT assay. Also, the percentage of cell death (apoptosis) was measured using flow cytometry. Data were analyzed using SPSS software and one-way ANOVA. 

    Results

    The results indicated that co-administration of miR-34a and curcumin increased their anticancer effect. In addition, curlumin-containing nanoliposomes can kill cancer cells in a time- and dose-dependent manner. On the other hand, nanoliposomes containing miR34a killed cancer cells at a concentration of 5 nM after 48 hours. The results of MTT assay and apoptosis analysis using flow cytometry showed that simultaneous transfer of curcumin and miR-34a enhanced their effect on both cell lines (HT-29) and (MCF-7) after 48 hours.

    Conclusion

    The present results revealed that the loading of miR-34a and curcumin in nanoliposomes significantly increases their effects. In addition, co-administration of these drugs synergistically enhances their anti-cancer effects. The findings of the present study exhibited that the concomitant use of curcumin and miR-34a via nanoliposomes could be considered as a new combination therapy for cancer treatment.

    Keywords: Curcumin, Nanoliposomes, MiR34a, Co-delivery, Cancerous cells
  • S Miri, GH Komeili*, AA Niazi, MR Shahraki Pages 884-898
    Background & aim

    Thymol is a phenolic monoterpene that has been reported its antioxidant and anti-inflammatory properties in previous studies and appears to have a protective role for the liver against damage caused by free radicals. Therefore, the aim of the present study was to determine the effects of Thymol on non-alcoholic fatty liver caused by chronic immobility stress in rats.

    Methods

    The present experimental study was conducted in 2020. 24 Wistar rats were included in the study and divided into 3 equal groups; Control sham, negative control and treatment (Thymol recipient at a dose of 100 mg/kg). After 60 days, the mice were anesthetized with ketamine and xylazine and blood samples were taken from the heart and the whole liver was removed for histological examination. Inflammatory factors including IL-6 and TNF-α, antioxidant enzymes including; GPx, SOD and catalase, fat profiles including LDL, HDL, triglyceride and total cholesterol as well as malondialdehyde (MDA) were examined. The collected data were analyzed using one-way analysis of variance and Turkey’s post hoc test.

    Results

    The results indicated that in the fatty liver group, the amount of antioxidant enzymes decreased and fat factors and the amount of MDA increased. While treatment with Thymol was able to bring these factors closer to normal. Pathological results exposed that Thymol can reduce the amount of damage caused to non-alcoholic fatty liver by reducing cell necrosis.

    Conclusion

    The present study revealed that Thymol with antioxidant properties can improve non-alcoholic fatty liver function due to chronic immobility stress by reducing inflammatory markers, increasing antioxidant indices and reducing cell necrosis.

    Keywords: Thymol, Nonalcoholic fatty liver, Chronic restraint stress
  • SH Ghoreyshi Nejad, S Kheyrabadi, O Jashanzadeh, M Avid, R Fatemi* Pages 899-914
    Background & aim

    One of the most common causes of trunk deviations is a change in the curvature of the spine in the lumbar region. Physiotherapy is one of the most common treatments for hyperlordosis and low back pain. In the field of corrective exercises, the comparison of the findings of Williams and McKinsey's research is small and contradictory. The aim of the present study was to determine and compare the effects of two types of corrective exercise program on lumbar muscle strength in girls with hyperlordosis.

    Methods

    In the present quasi-experimental study conducted in 2019, 30 females with lumbar lordosis beyond normal degrees (Hyperlordotic) in lumbar curve were selected as the study sample and were randomly divided into Williams and McKenzie’s exercise groups. Training protocols were done for eight weeks, three times a week. The lumbar lordosis was measured using a flexible ruler, isometric strength of trunk and hip muscles were measured by using digital dynamometer and precieved pain was measured using Copeck Pain Questionnaire. Data was analyzed using independent and paired t-testes.

    Results

    The results indicated that both types of exercises lead to a significant increase in the strength of the lumbar, extensor and pelvic flexor muscles as well as the strength of the abdominal muscles. Exercises in both groups correspondingly significantly reduced the subjects' low back pain (p <0.001), nonetheless, no significant difference was observed between the results of the two types of exercises in any of the study variables (p> 0.05).

    Conclusions

    The results indicated that the administration of Williams and Mackenzie corrective movements can lead to a significant improvement in lumbar arch angle and isometric strength of trunk muscles; however, in terms of effectiveness, no significant difference was observed between the two training methods.

    Keywords: Exercise, Lumbar, Hyperlordosis, Williams, McKenzie
  • M Mansourian* Pages 915-940
    Background & aim

    Estrogens play a key role in the growth, development and maintenance of a wide range of tissues. Physiological responses to estrogen in specific tissues are mediated by at least two isoforms of the estrogen receptor alpha (ERα) and beta (ERβ). Currently, medicinal plants are widely used in the treatment and control of diseases due to their lower cost and fewer side effects than synthetic drugs, including Hypericum perforatum L. and Anethum graveolens L. Hypericum perforatum L. is effective in premenstrual syndrome, and Anethum graveolens L. as a regulator, effective in sex hormones and dysmenorrhea. The main purpose of the present study was to compare the molecular interaction of phytoestrogenic compounds of the studied plants with these two isoforms of estrogen receptor through molecular docking.

    Methods

    This molecular docking study was performed in 2021. The Molecular docking method was used to calculate the molecular interaction with the aim of additional investigation of the possible hormonal effects of phytoestrogenic compounds in the studied plants. Evaluation of theoretical binding site of flavonoid phytoestrogenic compounds fisetin, kaempferol, quercetin, myricetin, tetramethyl stilbene, trans-Anethole, limonene, resveratrol, and genistein as an agonist or antagonist was performed by ERα and ERβ. The amino acid residues involved in the interaction, the free binding energy and the binding constant were determined. The collected data were analyzed using different software and compared with the results of related articles. 

    Results

    By examining the binding energy and different conformations of phytoestrogenic compounds into ERs, fisetin, kaempferol, quercetin, myricetin and resveratrol were selected as the best potential ligands. The results confirm that these compounds were quite sterically compatible with the location at the active site occupied by the 17β-estradiol endogenous agonist as full agonist and partial agonist genistein. The results of molecular docking provided evidence of the binding of phytoestrogenic compounds to ERα and ERβ with a bond-free energy of -5.26 to -8.47 kcal/mol and a binding constant of 131.62 µM to 614.61 nM and their interaction with key residues of active site including Glu353, Arg394 and His524 of ERα and Glu305, Arg346 and His475 of ERβ as partial agonist. 

    Conclusion

    The interaction of the best phytoestrogenic compounds with the key amino acids of active site ERs such as the partial agonist of genistein was desirable. Valuable results of molecular docking in identifying the most important phytoestrogenic compounds can be considered as a starting point for optimization in the rational design of drugs in the treatment of estrogen-sensitive diseases.

    Keywords: Hypericum perforatum L., Anethum graveolens L., Estrogen receptor, Phytoestrogen, 17β-estradiol, Partial agonist, Molecular docking
  • E Vahidian, MH Fatehi Dindarloo, J Jamali, M Taghizadeh* Pages 941-951
    Background & aim

    MS is a disease of the central nervous system in which the body makes a defensive attack on its tissues. The disease can affect the brain and spinal cord and cause a wide range of potential symptoms, including balance, motor and vision problems. MRI and FMRI images are a very important tool in the diagnosis and treatment of MS. The aim of the present study was to determine and diagnose early diagnosis of MS in MRI images of the brain using deep learning techniques.

    Methods

    The present experimental study was conducted at Kazerun Azad University in 2020. 1000 images were from BRATS data sets and in the two groups of learning and testing, 70 to 30% were included in the study and a deep four-layer deep learning network based on the network. Convulsive neuralgia is simulated in MATLAB environment. In the deep learning structure, which itself had the ability to extract features, we used another method to do so. For the reason that deep learning, although capable of extracting features was also conducted by chance. In order for the previous steps to be definite, the researchers used another algorithm inside the iteration loops and inside the torsion layer to reduce the dimensions of the feature during the training, secondly to select the best features and thirdly to extract the features definitively.1000 MRI images of BRATS data set in the two groups of learning and testing in the ratio of 70 to 30% were included in the study. A four-layer deep learning network based on convolutional neural network is simulated in MATLAB environment. In the deep learning structure, which had ability itself to extract features, another method was used to do this. For the reason that deep learning has the ability to extract features, but did so randomly. In order for the previous steps to be definitive, another algorithm was used inside the iterative loops and inside the torsion layer to reduce the dimensions of the feature during the training, secondly to select the best features and thirdly to extract the features definitively.

    Results

    The graphical representation of the ROC curve indicated that the degree of sensitivity or correct prediction against incorrect prediction in this binary classification system in which the separation threshold varies was significant. The area below this curve was 0.8592 and the accuracy of the proposed method was 98.6891 and the sensitivity was 94.8766.

    Conclusion

    Due to the prevalence of MS disease, early diagnosis and presentation of an intelligent method based on fMRI imaging is essential for treatment. This intelligent method tries to be able to help diagnose and treat more accurately, better identify the features and patterns affecting the disease than previous methods as a physician assistant. Finally, the results obtained from the present study revealed that the efficiency of the proposed method was evaluated at an excellent level and showed its optimality as much as possible. In addition, the obtained results indicated the speed of training and testing of data in high volume and fast convergence of the algorithm. It is correspondingly easier to expand and generalize.

    Keywords: Deep learning, fMRI images, MS disease
  • MM Ranjbar*, SMH Banitaba, SH Mollazadeh, MH Motedayen, GH Karimi, M Helali Nasab Pages 952-968
    Background & aim

    The use of Chemoinformatics for drug discovery and development plays an important role in introducing new and more effective drugs, optimizing the properties of existing drugs and the growth of drug-related industries, as well as the health of human, animal and plant communities. Therefore, the purpose of the present study was to determine and evaluate the advanced methods of rational design of drugs and biological products based on modern knowledge of Chemoinformatics.        

    Methods

    The present systematic and meta-analytical review study was conducted in 2020. Chemoinformatics includes logical design, creation, organization, management, retrieval, analysis, dissemination of information, visualization and use of chemical information. This science is not only successful in the discovery and development of chemical drugs, but correspondingly in the development of biological products (vaccines, antibodies). The four main well-developed methods in drug informatics design include; High-yield virtual screening is based on molecular docking, quantitative correlation of activity structure, pharmacophore search, and fragment-based design. Therefore, the methods were reviewed and the advantages and disadvantages were introduced based on the evaluation of the results of studies and related articles.

    Results

    The results and high quality of analysis of small molecules and biomolecules and evaluations of their interactions and behavior can lead to the cost of time and manpower in achieving the ideal drugs for various diseases. Therefore, it can be of great help not only in the field of treatment and prevention but also in the diagnosis and tracking of infectious and non-infectious agents.

    Conclusion

    In the present study, effort has been made to clarify new parts of the drug design and engineering with the help of bioinformatics science for its use for Iranian researchers in the field of research and production. This can lead to innovative solutions in accessing better-performing drugs.

    Keywords: Biological product, Chemo informatics, Pharmaceuticals, Rational design, Molecular docking, Quantitative structure-activity relationship, Pharmacophore
  • M Zahed, A Azad, J Qapanchi*, Z Ranjbar, P Mansourabadi, N Farpour, Z Mansouri Pages 969-981
    Background & aim

    Saliva is one of the most important body fluids. The lack of this fluid has many outcomes for the patient. The aim of the present study was to detect objective and subjective dry mouth in individuals with no oro-dental complications in Shiraz, Iran and compare these factors to depression level, medication intake and level of education. 

    Methods

    In the present descriptive cross-sectional study conducted at Shiraz Dental School in 2018, 450 samples were selected from the Patients' companions referred to Shiraz Dental School over 18 years. In the present study, the Fox questionnaire was used to mentally assess dry mouth (zerostomia) and the Zong self-assessment scale was used to assess depression. Spitting method was used to evaluate the amount of stimulated and unstimulated saliva (objective dry mouth or hyposalivation). When saliva was less than 0.1 g/min, objective dry mouth was stimulated and when saliva was less than 0.7g/min, objective dry mouth was considered non-irritating. Data were analyzed using SPSS software and chi-square test.

    Results

    In the present study, 399 patients (118 males, 280 females) were studied. Dry mouth (zerostomia) was found in 46% of the population. However, 18.5% had non-stimulated objective dry mouth and 12.3% had objectively stimulated dry mouth. Patients aged 30 to 45 years suffered more from mental and objective dry mouth compared to other age groups (p=0.048 and p=0.032). Depression, use of antihypertensive and antidiabetic drugs and low level of education were significantly associated with objective dry mouth (p<0.01, p<0.01 and p=0.038).

    Conclusion

    Mental dry mouth can occur apart from objective dry mouth. Correspondingly, dry mouth as an objective and mental symptom can be seen not only in the elderly but similarly in the young peoples. Physicians and dentists must deal with the factors that cause this complication, such as; depression, medications, and education levels as a disabling and destructive condition that affects all age groups.

    Keywords: Depression, Education, Objective dry mouth, Mental dry mouth
  • M Kashi Nahanji, M Bakhtiari*, M Fallah Pages 982-992
    Background & aim

    Zoonotic intestinal parasites and intestinal nematodes of livestock are indirectly one of the human health challenges in developing countries. Considering the possible role of gastrointestinal parasites in domestic animals in the transmission of infection to humans, their economic significance in the production of protein products, and the lack of up-to-date information on the contamination status of ruminants in the region. As a result, the present study aimed at determining the frequency of Trichostrongylus species in ruminants slaughtered at Hamadan slaughterhouse in 2020. 

    Methods

    Abomasum‎ and intestinal samples were taken from 338 livestock by referring to Hamadan slaughterhouse. The samples were placed separately in sealed containers and transferred to the parasitology research laboratory of Hamadan University of Medical Sciences to diagnose parasitic infection. After opening and washing the contents of the samples in a large tray, these contents were filtered through a wire sieve several times and the obtained transparent material was gradually poured into other trays. At that point, the worms were separated with the help of a hand-held magnifying glass and the light of the study lamp and were placed within bottles containing alcohol-glycerin. The worms were then identified at the genus and species levels using diagnostic keys. Information about livestock such as gender, type of livestock, anatomical position, and habitat were recorded in the information form. Data were analyzed using descriptive statistics, and the results were presented as tables and graphs.

    Results

    Out of 338 livestock, 70 (20.70%), 264 (78.10%), and 4 (1.18%) were Cattles, sheep, and goats, respectively. In addition, 240 (71%) and 98 (28.99%) livestock were male and female, respectively. 301 (89.05%) and 37 (10.94%) livestock were young and old, respectively. The highest percentage of infected specimens was related to Ostertagia Ostertagi (64 cases, 48.5%) and the lowest percentage of infected specimens was related to male Nematodirus filicollis (1 case. 1.6%). Most of the infestations were reported for the male livestock and from those raised in Qorveh area. In addition, no worm infestation was observed incattle and goats.

    Conclusion

    Ostertagia infection was highly prevalent in the studied livestock. The zoonosis Trichostrongylus parasite was not observed in the present study. The prevalence of intestinal nematodes in sheep in the region is still significant and should be controlled by the relevant authorities.

    Keywords: Trichostrongylids, Livestock, Hamadan, Slaughter house
  • K Khorramdel, S Pasalari*, M Nami Pages 993-1007
    Background & aim

    Non-REM parasomnias are a relatively common condition in the general population. Current treatment plans are usually based on small case series and reports. Considering the effects of sleep disorders on different aspects of human life and the failure of pharmacological therapies, the present study was designed to investigate the effect of biofeedback therapy on cardiovascular and respiratory parameters in a case of Non-REM parasomnias with obstructive sleep apnea. 

    Methods

    The present case study was conducted in 2020 on a 60-years-old man with a family history of sleepwalking disorders. The treatment plan in the present study was as follows: execution of the principles of sleep hygiene by the patient, use of continuous positive airway pressure machine (CPAP), and eight weekly biofeedback therapy sessions (including the use of mental exercises for the patient with the use of heart rate sensors, respiration rate per minute, and coordination of respiratory and cardiovascular events). Before the start and after the treatment period, cardiovascular parameters such as blood pressure, arterial blood oxygen saturation, heart rate, and respiratory parameters (apnea, hypopnea, etc.) were measured. Statistical analyses were performed using the delta calculation of changes in indicators and scores obtained from the patient at different stages of the study. 

    Results

    Prior to the interventions, the number of obstructive sleep apneas was 34 times, the number of obstructive hypopneas was 106 times, and the incidence of oxygen desaturation events was 389 times, which accounted for 24% of the total sleep time. After the therapeutic interventions, the obstructive sleep apnea completely disappeared, the number of obstructive hypopneas was reported only 12 times, and the rate of oxygen desaturation events was reduced to 102 times. 

    Conclusion

    The treatment plan in the present study resulted in complete improvement in some parameters such as obstructive sleep apnea and relative improvement in others such as arterial blood oxygen pressure and heart rate. The present study was able to explore and clarify new aspects, both in terms of identifying the mechanisms of the disorder and in terms of treatment.

    Keywords: Non-REM sleep parasomnias, Biofeedback therapy, Arterial blood oxygen saturation, Obstructive sleep apnea
  • M Bagheri, SE Hosseini*, H Javidi, N Sohrabi Pages 1008-1018
    Background & aim

    Maternity events such as preterm birth, low birth weight and low Apgar score can affect postpartum life. Therefore, the aim of the present study was to determine the relationship between pregnancy poisoning and cognitive development and symptoms of behavioral disorders in children. 

    Methods

    The present descriptive correlation study was conducted in 2017. The statistical population included 1500 children born in 2007, 2006 and 2010 at Hafez hospital, Shiraz. The selected sample was 306 according to Morgan table, but due to the samples decrease, 300 children were included in the study. Our sample is limited to children with information about maternal preeclampsia. Cognitive development of these children was measured by a children's Raven color questionnaire with 41% validity and 62% reliability. Symptoms of behavioral disorders were also assessed by the Rutter Behavioral Disorders Questionnaire, a special form for parents with 97% validity and 92% reliability. The collected data were analyzed using Pearson correlation coefficient test.

    Results

    A significant and positive relationship was observed between pregnancy poisoning and children's cognitive development. The correlation coefficient between the two is 0.187, which is significant at the level of p <0.01. Moreover, the correlation between pregnancy poisoning with aggression is equal to 0.317, with child anxiety is equal to 0.247, with maladaptation is equal to 0.240 and with attention deficit-hyperactivity disorder is -0.212, all of which are significant at the level of p <0.01. It was indicated that there was an inverse and significant relationship between pregnancy poisoning with aggression, anxiety, maladaptation and attention deficit hyperactivity disorder, but the correlation between pregnancy poisoning and child antisocial behavior was 0.107 and no significant relationship was observed. 

    Conclusion

    The results indicated that pregnancy poisoning affects cognitive development and symptoms of behavioral disorders in children. On the other hand, more hospitalization of these infants in the intensive care unit can lead to behavioral disorders in the child in the future.

    Keywords: Pregnancy poisoning, Cognitive development, Symptoms of behavioral disorders in children
  • Z Asadi, Salehi Dehno SI Mohammadi, SI Salehi Dehno, P Eslam Nik Pages 1019-1026
    Background & aim

    Pancreatitis is an inflammation of the pancreas that occurs acutely or chronically. Symptoms of acute pancreatitis include: epigastric pain, nausea, vomiting and in severe cases shock and even death. Pancreatitis should as well be considered as a differential diagnosis in pregnant patients presenting with epigastric pain. Therefore, the aim of the present study was to determine and report a case of a pregnant patient with acute necrotizing pancreatitis in Imam Sajjad Hospital of Yasuj.

     Case Report

    The patient was a 24-year-old woman, having her first pregnancy with a gestational age of 28-29 weeks. The patient had a history of 3 years of primary infertility following polycystic and hypothyroid ovaries and had been referred to the hospital with symptoms of abdominal pain, nausea and vomiting. The patient was asked for amylase and lipase tests as well as imaging to confirm necrotic inflammation of the pancreas. According to the surgical advice, the patient underwent hydration treatment, lack of oral nutrition, broad-spectrum antibiotics, and finally surgery to remove necrotic tissue. The patient was discharged in good general condition.

    Conclusion

    Acute pancreatitis during pregnancy can lead to many maternal and fetal complications, including maternal-fetal mortality and preterm delivery, which can be prevented with timely diagnosis and appropriate treatment.

    Keywords: Pregnancy, Acute pancreatitis, Abdominal pain