فهرست مطالب

فصلنامه علوم حدیث
سال بیست و ششم شماره 4 (پیاپی 102، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/21
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رسول عسگری*، عبد الهادی مسعودی صفحات 3-24
    در منابع روایی، احادیثی با عنوان اقبال و ادبار قلوب گزارش شده که انسان را به بهره بردن از نوافل در فرصت اقبال و ترک آن در هنگام ادبار دل ها سفارش می کند. از سوی دیگر، روایاتی تحت عنوان جهاد با نفس، انسان را به مبارزه حداکثری با نفس خود فرا می خواند که این دو دسته روایت متعارض به نظر می رسند. این نوشتار با روش توصیفی  - تحلیلی و با استفاده از شیوه ‏گردآوری کتابخانه‏ای به بررسی صدوری - دلالی روایت اقبال و ادبار و تعارض آن‏ها با احادیث جهاد با نفس می پردازد. با بررسی های صورت گرفته می توان نتیجه گرفت که راه حل تعارض، استفاده از قاعده ورود و تمسک به روایاتی است که بیان گر راهکارهایی جهت درمان بیماری های روحی است.
    کلیدواژگان: احادیث شیعه، فقه الحدیث، اقبال قلوب، ادبار قلوب، جهاد با نفس
  • علی راد، روح الله شهیدی، سجاد صحرایی* صفحات 25-43

    علامه مجلسی به عنوان یکی از علمای بزرگ شیعه دارای نظریاتی درباره مباحث آسیب‏شناسی احادیث است که مشخص کردن روش و معیارهای ایشان کمک بسیاری در شناخت بهتر و تشخیص روایات تقیه ‏ای دارد. شناخت روایات تقیه‏ ای از آنجا ضرورت دارد که روایات ائمه: از منابع احکام است و عدم شناخت آن‏ها موجب ایجاد تعارض و اختلاف در بین روایات می‏شود. جریان سیاسی و اختلاف سطح فهم شیعیان و جریان غلو از زمینه ‏های ایجاد روایات تقیه‏ ای از دید علامه مجلسی هستند. شیوه پرداختن علامه مجلسی به روایات تقیه ‏ای با جمع ‏آوری و تحلیل شرح‏های ایشان در ذیل روایت‏هایی که به تقیه‏ ای بودن آن‏ها اشاره کرده، قابل فهم و دستیابی است. با بررسی و تحلیل بیانات علامه می‏توان مهم‏ترین معیارهای شناسایی روایات تقیه‏ای و نشانه ‏های این دست روایات را از دید ایشان مشخص کرد. از جمله مهم‏ترین مبانی علامه عبارت ‏اند از: معیار اعتقادی، همراهی با مخالفان، اهل کتاب، مذاهب و تفکرات اسلامی، مخالفت با قول مشهور و ترس از طعنه، توبیخ و بدگویی را نام برد. سکوت هنگام پاسخ دادن، عدم اصرار به نهی کردن و پرسش مخالفین از ایمه: نیز از مهم‏ترین نشانه‏های روایات تقیه‏ای از دید علامه مجلسی است.

    کلیدواژگان: معیار، روایات، تقیه، مجلسی، بحار الانوار
  • مجید معارف، حسین رضایی* صفحات 44-63

    علمای حدیثی اهل سنت، با احادیثی که فقط از طریق یک راوی نقل شده، با احتیاط برخورد کرده‏ اند؛ چنان‏که مالک در این باره می‏ گوید: «شر العلم الغریب، وخیر العلم الظاهر الذی قد رواه الناس». اگر از یک راوی، تعداد قابل توجهی حدیث مفرد نقل گردد، موضوع تردید در وثاقت راوی قابل طرح است. هدف این پژوهش - که به روش توصیفی و پیمایشی انجام شده - پاسخ به این سوال است که آیا با افزایش تعداد روایات مفرد، تغییر معناداری در وثاقت روایان این روایات ایجاد می‏شود یا خیر؟ جامعه آماری این تحقیق شامل 9489 روایت موجود در المعجم ‏الاوسط طبرانی است که از این تعداد، 369 روایت به روش نمونه‏ گیری تصادفی انتخاب و تعدادروایت مفرد هر راوی، به انضمام اعتبار وی، از طریق آنالیز واریانس یک طرفه و با استفاده از روش LSD (جهت یافتن تغییرات معنادار) و نرم‏ افزار تحلیل آماری SPSS مورد بررسی قرار گرفته‏ است. نتایج پژوهش نشان داد که با افزایش تعداد روایات مفرد (از پنج روایت به بالا)، میانگین اعتبار روایان این احادیث به طور معناداریکاهش می‏ یابد.

    کلیدواژگان: حدیث مفرد، اعتبار راوی، المعجم الاوسط طبرانی، تحلیل آماری، آنالیز واریانس یک طرفه
  • اصغر هادوی کاشانی صفحات 64-90

    واپس گرایی و بازگشت به رسوم جاهلیت، دوری از سیره رسول خدا (ص)، فساد اقتصادی و انحراف سیاسی، میراث برجای مانده برای امام علی (ع) است. زندگی مولودی که از والدین ‏هاشمی ‏نسب است و تربیت یافته رسول خدا (ص) و اولین مسلمان است در دو پاره تاریخ، یعنی دوران سکوت و خانه‏ نشینی و دوران خلافت، مملو، از رخدادهای زشت و زیباست که از جمله زشتی ‏های آن کژاندیش ی‏ها و بدرفتاری ‏های مردمان آن روزگار است. هدف از این پژوهش، بررسی و تحلیل شیوه مواجهه حضرت با این باورها و رفتارهای ناصواب است. این تحقیق به لحاظ هدف، بنیادی و و کاربردی و با روش (Grounded Theory)‏ یا نظریه ‏پردازی زمینه ‏بنیان از نوع گلاسری انجام شده است که از نوعی رویکرد استقرایی بهره می ‏گیرد و هدف آن، ساختن نظریه ‏ای است که در زمینه مورد مطالعه صادق و روشن‏گر باشد. جامعه تحقیق تمام روایات امیر المومنین (ع)، بر اساس دو مجموعه مسند و دانشنامه الامام امیرالمومنین(ع) است و از نهج البلاغه و بعضی از شروح آن نیز استفاده شده است.‏ بعد از مراحل کدگذاری باز و انتخابی و نظری مدل مواجهه حضرت با باورها و رفتارهای ناصواب ارایه شده است.

    کلیدواژگان: باور و رفتار ناصواب، گراندد تئوری گلاسری، تعامل، تقابل، تغافل
  • مریم مدملی، زهرا پیربالائی* صفحات 91-115

    از چالش ‏های جدی فرا‏روی اندیشمندان مسلمان، وجود احادیثی در نکوهش زنان است که بازپژوهی آن‏ها می ‏تواند نقش موثری در تببین جایگاه زن در اندیشه اسلام داشته باشد. روایتی که زن را شر معرفی می‏ کند، از این جمله است. این حدیث در بین مصادر حدیثی و تاریخی، اولین بار در نهج‏ البلاغه و با مفهومی مشابه در کتب متاخر از نهج‏ البلاغه آمده است. فارغ از مباحث سندی، ابهام در دلالت روایت، دیدگاه ‏های متفاوتی را در مواجه با این روایت شکل داده است؛ برخی روایت را جعلی دانسته و برخی آن را مطلقا پذیرفته ‏اند. خارجیه بودن قضیه و عرضی بودن مفهوم شر، نیز برای در امان ماندن از ابهام روایت، نقل شده است. به نظر می‏رسد ضعف سندی از یک سو و عدم سازگاری این حدیث با آموزه ‏های قرآن و سایر روایات و نیز تعارض با سیره عملی معصومان (ع) از سوی دیگر، مانع از انتساب این حدیث به امام علی (ع) خواهد بود.

    کلیدواژگان: زن، شر، حدیث، نهج‏ البلاغه، امام علی (ع)
  • محمدابراهیم روشن ضمیر، علی عربی آیسک*، سید محمد برومند صفحات 116-141

    مواریث حدیثی به عنوان یکی از مهم‏ترین راه ‏های دست‏یابی به معارف الهی، نیازمند حفظ آن از فراموشی و‏ حراست از آن در برابر آسیب ‏هایی است که این گنجینه ارزشمند را تهدید می ‏کند. راهیابی عبارت ‏های حدیث‏ نما به مجموعه‏ های روایی از جمله این آسیب ‏هاست. یکی از گزاره‏ هایی که به نظر می‏ رسد در فضای تصوف و عرفان تولد یافته‏ و به تدریج، به برخی منابع راهیافته است، عبارت است از: «من طلبنی وجدنی، و من وجدنی عرفنی، و من عرفنی احبنی، و من احبنی عشقنی، و من عشقنی عشقته، و من عشقته قتلته، و من قتلته فعلی دیته، و من علی دیته فانا دیته». دغدغه این پژوهش - که با تکیه بر منابع کتابخانه ‏ای و با روش توصیفی و تحلیلی سامان یافته - ردیابی این عبارت در منابع روایی و عرفانی و بررسی محتوایی آن است. یافته ‏های این جستار نشان از آن دارد که این گزاره در منابع اولیه حدیثی وجود ندارد و به تدریج، با توجه به سازگاری با مشرب اهل تصوف و عرفان، به منابع روایی و عرفانی راه پیدا کرده است. افزون بر این، کاربرد اندک واژه عشق در روایات آن هم بیشتر در مفهوم منفی و برخی ناهمخوانی محتوایی آن با قرآن و سنت، پذیرش آن را به عنوان روایت، مورد تردید قرار داده است.

    کلیدواژگان: حدیث ‏انگاشته، من طلبنی وجدنی، عشق متقابل خدا و بنده، کشتن محبوب.‏
  • محمد عافی خراسانی صفحات 142-156

    شماری از احادیث امامیه به این مطلب اشاره دارند که غسل امام پیشین را فقط امام پس از او باید انجام دهد. از گام ‏های مهم برای پژوهش درباره این احادیث، دسته‏ بندی و گونه ‏شناسی آن‏هاست تا نقاط ضعف و قوت آن‏ها را بهتر بشناسیم و ارزیابی دقیق‏تری نسبت به آن‏ها انجام دهیم. در این مقاله، این روایات از سه جهت تقسیم‏ بندی شده‏ اند: اضطراب ذکر غسل در آن‏ها، داشتن نشانه ‏های جعل و اشاره به بقیه اعمال تجهیز غیر از غسل. با دقت در این تقسیم ‏بندی‏ها آشکار شد که قرینه‏ های مهمی برای عدم اعتماد ما به روایات غسل وجود دارد؛ چرا که احتمال جعلی بودن شماری از آن‏ها بسیار بالاست و شماری نیز دارای دو نقل متفاوت هستند که اشاره به مساله غسل تنها در یکی از این دو نقل وجود دارد. همچنین در تعداد فراوانی از این روایات، برخی از امور دیگر تجهیز، مانند تکفین یا نماز میت و... نیز الزاما توسط امام (ع) دانسته شده است که آشکارا با واقع تاریخی تجهیز معصومان: مخالفت دارد.

    کلیدواژگان: فقه الحدیث، روایات غسل امام، نشانه‏های امامت، واقفیه
  • ابراهیم شفیعی سروستانی *، سید روح الله میرشفیعی صفحات 157-180

    یکی از مسایل بنیادین در پژوهش‏های اخلاقی، تفاوت در ویژگی‏های اخلاقی زن ومرد‏ است. در دوران معاصر، طرفداران برابری زنان با مردان، از جمله برخی اندیشمندان شیعی، سعی در انکار وجود این تفاوت‏ها دارند، لذا‏ قایل به تفکیک نقش‏ها بر اساس جنسیت و تاثیر انکار‏ناپذیر آن ‏نیستند. از منظرهای مختلفی به این موضوع‏ پرداخته شده است. ما در این مقاله، با رویکرد تحلیل روایی، به این موضوع پرداخته‏ ایم. با بررسی کتب روایی و نظرات مترجمان و شارحان شیعی، ذیل روایاتی که بر فزونی حیا و صبر زنان در برابر شهوت جنسی، نسبت به مردان دلالت دارد، دست یافتیم که این روایات، به لحاظ سندی و محتوایی در آموزه ‏های شیعی معتبر هستند و همچنین تحقیقات تجربی هم، این تفاوت‏ها را تایید می‏کنند. لذا اثبات وجود این تفاوت‏ها در آموزه ‏های شیعی، مصداقی بر نفی تساوی‏ انگاری مطلق در ویژگی‏های اخلاقی زن و مرد است.

    کلیدواژگان: حیا، صبر، شهوت جنسی، جنسیت، آموزه ‏های شیعی
  • معصومه طاهریان قادی، سید محسن موسوی صفحات 181-205

    در بررسی‏های سندی، عناوین متعدد یک راوی و اشتراک یک اسم بر مصادیق مختلف، از موانع شناسایی هویت راویان است. هدف از این پژوهش شناخت عنوان سلیمان بن جعفر است. این اسم با القاب مختلف در اسناد روایات ذکر شده است. از آن‏جا که تنها عنوان سلیمان بن جعفر الجعفری در کتب رجالی متقدم موجود بوده و مورد توثیق قرار گرفته است، اتحاد سایر عناوین با این عنوان، موجب توثیق آن‏ها می‏گردد. طبق بررسی‏های انجام شده در این جستار، القاب الجعفی، الجوهری، الحمیری با سلیمان بن جعفر الجعفری مشترک است. الجعفری مطلق نیز زمانی که راوی از امام رضا7 باشد، با این راوی متحد است. سلیمان بن جعفر المروزی نیز مصحف از سلیمان بن حفص المروزی است. بنابراین سلیمان بن جعفر مطلق مشترک بین البصری و الجعفری خواهد بود. اما به نظر می‏رسد وقتی سلیمان بن جعفر بدون قرینه ذکر شود، منصرف بر الجعفری است.

    کلیدواژگان: سلیمان بن جعفر، تمییز مشترکات، توحید مختلفات، دانش رجال
|
  • Rasoul Asgari *, Abdulhadi Mas’Oudy Pages 3-24
    In tradition sources and hadith collections certain hadiths under the title of iqbāl a-qulūb (the hearts’ forward movement) and idbār al-qulūb (the hearts’ backward movement)  have been reported recommending one to benefit from the nawāfil (sing. nāfila namely a recommended act of worship such as prayer) at the time of iqbāl and to refrain from performing them at the time of idbār of the hearts. On the other hand, there exist traditions under the title of jihād al-nafs (combat with the self) calling one to combat with his self to the maximum extent. These two groups of traditions seem contradictory. Having applied a descriptive-analytical method and having made use of a library-oriented way for collecting data, this writing investigates the issuance and denotation of the traditions of iqbāl al-qulūb and idbār al-qulūb, and their contradiction with the hadiths of jihād al-nafs (combat with the self). Considering the investigations done, it can be concluded that the solution for this contradiction is making use of the principle of wurūd and resorting to traditions that explain ways to treat the spiritual diseases.
    Keywords: Shi’a hadiths, fiqh al-ḥadīth (hadith comprehension), iqbāl a-qulūb, idbār al-qulūb
  • Ali Rad, Rouhollah Shahidi, Sajjad Sahraei * Pages 25-43

    Allama Majlisī, as one of the great Shi’a scholars has [particular] opinions about the pathology of hadiths. Specification of his method and criteria remarkably contribute to the better recognition and distinguishing of the taqiyya-oriented traditions. The importance of recognizing he taqiyya-oriented traditions is due to the fact that the traditions quoted from the Infallible Imams are among the [inference] sources of the rulings (of Islamic law) and not recognizing them would result in contradiction and difference between the traditions. From Allamah Majlisī’s perspective the political current and the difference between the understanding level of the Shi’a Muslims, as well as the current of extremism (ghuluww) are among the grounds causing [the issuance of] taqiyya-oriented traditions. Allama Majlisī’s method of dealing with the taqiyya-oriented traditions can be realized and accessed by collecting and analyzing his commentaries and explanations sub traditions in which he mentioned that they were taqiyya-oriented. By investigating and analyzing the Allama’s statements one can specify the most important criteria for recognizing the taqiyya-oriented traditions and the signs of this type of traditions from his point of view. Among the most important “criteria” of the Allamah, mention can be made of 1) ideological criterion, 2) putting up with the opponents, the People of the Book, and the Islamic denominations and thought, as well as 3) opposing the fixed opinion, 4) the fear of sarcasm, 5) reproach and speaking ill (or backbiting). Keeping silent at the time of replying, not insisting on forbidding as well as the inquiry of the opponents from the Infallible Imams, are among the most important “signs” of the taqiyya-oriented traditions from Allama Majlisī’s point of view.

    Keywords: criterion, traditions, taqiyya (dissimulation), Majlisī, Biḥār al-Anwār
  • Majid Ma’Aref, Husayn Rezaei * Pages 44-63

    Sunni hadith scholars deal with caution in the matter of hadith that has been quoted via a single narrator. As same as Mālik says in this regard: “The worst knowledge is al-gharīb, and the best knowledge is the apparent one (al-ẓāhir) narrated by people.” Now if a remarkable cases of hadith mufrad are narrated, the topic of doubt in the reliability of the narrator would be discussed. Having applied a descriptive-surveying method this study aims at answering the question: “Does the increase in the number of mufrad traditions cause a significant difference in the reliability of these narrators, or not?” The statistical community of this study includes 9489 traditions available in al-Mu‘jam al-Awsaṭ by al-Ṭabarānī. Among them 369 traditions were selected by the random sampling method and the number of mufrad traditions of each narrator along with his reliability were investigated by means of the One-way analysis of the variance (ANOVA) and by making use of the Least Significant Difference (LSD) method and the software of Statistical Package for Social Sciences (SPSS). The findings of this research indicated that once the number of mufrad traditions increases, (five traditions and more), the mean value of the reliability of the narrators of these hadiths decreases significantly.

    Keywords: hadith mufrad, narrator’s reliability, al-Mu‘jam al-Awsaṭ by al-Ṭabarānī, statistical analysis, One-way analysis of the variance (ANOVA).
  • Asghar Hadavi Kashani Pages 64-90

    Regression (reactionary move) and going back to the pre-Islamic mores and precedents, keeping oneself aloof from the life and conduct of the Prophet Muhammad (ṣ.‘a.w), economical corruption, and political deviation are the legacies left for Imam Ali (‘a.s.). The life of a person who was born to parents descended from Hashim (the Prophet’s ancestor) and brought up in the lap of the Prophet and trained by him; he who is the first-ever Muslim in two eras of the history, that is, 1) the period of keeping silent and being secluded from politics, and 2) his reign as a Caliph, is full of good and bad incidents. One of these bad incidents is the deviation of the community and their unorthodoxy or misbehavior. The goal of this writing is to investigate and analyze the Imam’s method of confrontation with these unorthodox beliefs and behaviors. This research – from the aspect of the goal – is fundamental and applicable. It has been carried out by applying the Grounded Theory methodology of Barney Glaser, which benefits from an inductive approach. It aims at generating a theory that would be true and elucidating for the field under study. The research community includes all traditions of the Commander of the Faithful (‘a.s.) based on the two collections of: Musnad al-Imam Amīr al-Mu’minīn and the Dāneshname-ye Imām Amīr al-Mu’minīn (the encyclopedia of the Commander of the Faithful). Nahj al-Balagha and some of commentaries written on it have also been used and consulted. After the stages of open, selective and theoretical coding, the model of the Imam’s confrontation with the unorthodox beliefs and behaviors has been presented.

    Keywords: Imam Ali (‘a.s.), unorthodox belief, behavior, Grounded Theory, Barney Glaser, interaction, confrontation, feigning negligence
  • Maryam Modammeli, Zahra Pirbalaei * Pages 91-115

    One of the challenges in front of the Muslim thinkers, is the existence of hadiths that reproach (degrade, or disgrace) the women. Researching these hadiths for a second time can play an effective role in explaining the status of women in the Islamic thought. The tradition that introduces woman as evil is among these cases. This hadith was first mentioned in Nahj al-Balagha among hadith-oriented and historical sources, and was mentioned with a similar concept in books compiled later than Nahi al-Balagha. Regardless of the isnad-oriented discussions, the ambiguity in the denotation of this tradition has formed different viewpoints for facing tradition. Some have deemed it fabricated; some others, however, have accepted it absolutely. The notion of being an actuality proposition (qaḍiyya khārijiyya), and the concept of evil being accidental (‘araḍī) have also been mentioned to solve the ambiguity of the tradition. It seems that weakness in isnad, as well as incompatibility of this hadith with the teachings of the Qur’an and other traditions, along with its contradiction with the practical life and conduct (al-sīra al-‘amaliyya) prevent the attribution of this hadith to Imam ‘Alī (‘a.s.).

    Keywords: woman, evil, Hadith, Nahj al-Balagha, Imam ‘Ali (‘a.s.)
  • Muhammad Ebrahim Rowshan Zamir, Ali Arabi Ayask *, Seyyed Muhammad Boroumand Pages 116-141

    The hadith heritage that has a major part in accessing the Divine knowledge (and teachings) should be preserved against oblivion and be safeguarded against harms and damages that threaten this precious treasury. Creeping of the quasi-hadith paragraphs into the tradition collections is among these harms and damages. One of these paragraphs seemingly generated in the atmosphere of Sufism and mysticism and gradually crept into some of the sources is: “man ṭalabanī wajadanī …” (He who seeks Me (i.e. God), will find Me, and he who finds Me, will know Me, and he who knows Me, will like Me, and he who likes Me, will love Me passionately; and if one loves Me passionately, I will love him passionately, and whom I love passionately, I will kill, and whom I kill, his ransom will be incumbent upon Me, and he whose ransom is incumbent upon Me, I will be his ransom). The concern of this study accomplished by relying upon library sources and applying a descriptive-analytical method – is to track down this paragraph in the tradition-oriented and mystical sources and to analyze its content. The findings of this essay indicate that such a paragraph does not exist in the early hadith sources, however, considering its compatibility with the disposition of the Sufis and mystics, it has crept into the tradition-oriented and mystical sources. Moreover, the term ‘ishq (passionate love) has scarcely occurred in the traditions and that it has mostly been used with a negative meaning. This fact along with certain cases of incompatibility in it with the Qur’an and the Sunna have caused it to be doubtful to be recognized as a (true) tradition.

    Keywords: quasi-hadith, man ṭalabanī wajadanī (He who seeks Me (i.e. God), will find Me), mutual passionate love between God, His servant, killing the beloved
  • Muhammad Aafi Khurasani Pages 142-156

    A number of the Twelver Shi’a hadiths refer to the fact that the dead body of an Infallible Imam should be given ritual bathing (ghusl al-mayyit) by the living succeeding Imam. Classification and typology of these hadiths are among the major steps for researching about them, so that one can better know their weak and strong points, and have a more accurate evaluation concerning them. In this article, these traditions have been classified from three aspects: 1) the incongruity (iḍṭirāb) about the mention of ghusl in them (i.e. disagreement of the narrators with one another in their version of the same tradition), 2) having the signs of fabrication, and 3) reference to the rest of the funerary acts other than ghusl. It has been revealed through scrutiny in this classification that there exist important indications for one’s unreliability on the traditions of ghusl, because it is highly probable that some of them are fabricated, and that some others have two different versions of reports so that the reference to the issue of ghusl exists in either of them (only). In addition, in a remarkable number of these traditions, some other funerary issues such as shrouding the dead body or offering prayer on it, etc. were considered to be necessarily done by the (living succeeding) Imam while they contradict the historical account of the Infallibles’ funerals.

    Keywords: fiqh al-ḥadīth (hadith comprehension), the traditions of the ghusl of the Imam, signs of Imamate, the Waqifites
  • Ebrahim Shafi’ee Sarvestani *, Seyyed Rouhollah Mirshafi’ee Pages 157-180

    One of the fundamental issues in moral studies is the difference between men and women from the aspect of moral characteristics. In modern times, the advocates of the equity of men and women, including certain of the Shi’a thinkers, attempt to deny the existence of these differences, therefore, they do not believe in distinguishing the rules based on gender and its undeniable influence. This issue has been dealt with from different perspectives. In this article, we have addressed this topic with a tradition-oriented analysis. By investigating the hadith books and the comments and viewpoints of the Shi’a translators and commentators sub the traditions denoting that the women’s modesty (ḥayā’) and self-control (ṣabr) against the carnal lust excel that of men, we have realized that these traditions are reliable in Shi’a teachings from the aspects of isnad and denotation. Moreover, the experimental studies, confirm these differences. Therefore, substantiation of the existence of such differences in the Shi’a teachings is a case for negation of the assumption of the absolute equity in the moral characteristics of man and woman.

    Keywords: modesty, self-control, carnal lust, gender, Shi’a teachings
  • Masomeh Taheryan Ghadi, Seyyed Mohsen Mousavi Pages 181-205

    While investigating the isnads, 1) various titles of the same narrator and 2) the homonymous state of a name for different cases are among the obstacles against realizing the identity of the narrators. This study aims at knowing the title Sulaymān ibn Ja‘far. This name has been mentioned with different epithets in the isnad of traditions. Since only Sulaymān ibn Ja‘far al-Ja‘farī was mentioned and authenticated in the early rijal books, the unity (and homonymy) of other epithets with it will cause the authentication of them. According to investigations done in this essay, the epithets of al-Ju‘fī, al-Jawharī, al-Ḥimyarī are shared with Sulaymān ibn Ja‘far al-Ja‘fari. The absolute al-Ja‘farī (with no affix-like additions namely, neither preceded nor followed by something), when narrating from Imam Riḍā (the 8th Shi’a Imam) is this very same narrator. Sulaymān ibn Ja‘far al-Marwazī is a muṣaḥḥaf (misspelling, misreading, etc.) of Sulaymān ibn Ḥafṣ al-Marwazī. Therefore, the absolute version of Sulaymān ibn Ja‘far would be a narrator homonymous with al-Baṣrī and al-Ja‘farī. It seems, however, that Sulaymān ibn Ja‘far - when mentioned without an indication (qarīna) - naturally means al-Ja‘farī.

    Keywords: Sulaymān ibn Ja‘far, distinguishing the homonymous names (tamyīz al-mustarakāt), uniting different names of the same narrator (tawḥīd al-mukhtalafāt), Rijal science