فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 108 (اسفند 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/15
  • تعداد عناوین: 13
|
  • هانیه زراعت کار، رضا رستمی*، محمدعلی بشارت، کیوان صالخی، رحمان رستمیان صفحات 2145-2159
    زمینه

    بیماری لوپوس یک بیماری خود ایمن است که علت ابتلا و عود آن از منظر پزشکی مشخص و قابل پیش بینی نیست، زیربنای این بیماری نابهنجاری در فرآیند التهاب است. التهاب نیز اولین پاسخ سیستم ایمنی به محرک مضر است. ادراک حمایت اجتماعی و رضایت زناشویی بر سیستم ایمنی و التهاب اثرگذار است

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف یافتن تعیین گرهای کیفیت روابط زناشویی موثر بر روند بیماری لوپوس انجام گرفت.

    روش

    در این پژوهش از رویکردی کیفی به شیوه پدیدارشناسی تفسیری استفاده شد. بدین منظور با استفاده از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته، تجربه زیسته 15 بیمار زن مبتلا به لوپوس که به صورت ملاک محور انتخاب شدند، با استفاده از روش دیکلمن، آلن و تانر (1989) و نرم افزار MAX-QUDA-10 مورد واکاوی قرار گرفت.

    یافته ها

    پس از پیاده سازی مصاحبه ها و تحلیل عمیق داده ها 53 نشانگر، 17 ملاک و 5 عامل اصلی شامل " ویژگی های شخصیتی همسر"، " سبک تعاملی با همسر"، " هیجانات ادراک شده در رابطه ی زوجی"، " حمایت ادراک شده از سوی همسر در برابر بیماری" و " تنش گرهای موقعیتی" شناسایی شد.

    نتیجه گیری

     با لحاظ نمودن تعیین گرهای کیفیت روابط زوجی که بر روند این بیماری و حتی پاسخ دهی بیمار به درمان اثرگذار است، گام مهمی در بهبود این بیماری می توان برداشت.

    کلیدواژگان: کیفیت روابط زوجی، لوپوس، زنان
  • علی اکبر دهاقین، کیومرث فرحبخش*، آتوسا کلانتر هرمزی، علیرضا صادقی صفحات 2161-2180
    زمینه

    درحال حاضر با توجه به فقدان برنامه راهنمایی شغلی و آموزش کارآفرینی در دوره متوسطه اول ایران، آمادگی های لازم برای مسیر شغلی دانش آموزان از طریق تلفیق این مولفه ها در کتب درسی انجام می شود. از این رو وارسی الگوی تلفیق ضروری به نظر می رسد که در مطالعات پیشین مغفول مانده است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر وارسی الگوی مفهومی مولفه های راهنمایی شغلی و کارآفرینی تلفیق شده در محتوای کتب درسی دوره متوسطه اول است.

    روش

    این پژوهش به روش تحلیل محتوای کیفی برای شناسایی و استخراج مولفه ها، و فن تحلیل مضمون برای سازماندهی و تبیین الگوی مفهومی استفاده شد. جامعه آماری کتب درسی پایه هفتم تا نهم سال تحصیلی 99-1400 و نمونه پژوهش شامل کتب کاروفناوری، مطالعات اجتماعی سه پایه و تفکر وسبک زندگی پایه هفتم و هشتم، به طور هدفمند انتخاب شدند.

    یافته ها

    تعداد 125 کد و 20 مضمون پایه استخراج شد؛ کدها و مضامین ضروری توسط 13 متخصص مشاوره و کارآفرینی به روش CVR اعتباریابی شدند. 89 کد و 19 مضمون پایه ضروری تشخیص داده شده در ادامه به 3 مضمون سازمان دهنده (آمادگی انتخاب مسیر شغلی، شایستگی های کارآفرینی و شایستگی های بنیادی) و مضمون فراگیر آمادگی مسیر شغلی، سازمان دهی و الگوی مفهومی استخراج شد. 46/07،34/83 و 56/18 درصد کدها به ترتیب در پایه های هفتم تا نهم مغفول مانده اند. به مضامین آمادگی انتخاب مسیر شغلی شامل: اطلاعات مسیر شغلی 99/12، مهارت های مسیر شغلی و تصمیم گیری 96/6 و نگرش شغلی2/09 درصد؛ به شایستگی های کارآفرینی 19/03 درصد در محتوای کتب درسی نمونه پژوهش توجه شده است.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد درصد قابل توجهی از مضامین ضروری مفغول مانده و مولفه ها به صورت موضعی در محتوای کتب درسی گنجانده شده است. مقایسه الگوی تلفیق با مدل های رشدی انتخاب شغل، حاکی از غلبه دیدگاه آنی بر دیدگاه تکاملی انتخاب شغل است؛ ازاین رو الگوی تلفیق، کارآیی لازم را در آمادگی مسیر شغلی دانش آموزان ندارد.

    کلیدواژگان: راهنمایی شغلی، شایستگی کارآفرینی، تحلیل محتوا، دوره اول متوسطه
  • مینا بن راضی غابشی، اعظم فرح بیجاری*، غلامرضا دهشیری، ابوالقاسم مهری نژاد صفحات 2181-2194
    زمینه

    سازمان جهانی بهداشت اخیرا یازدهمین نسخه تجدیدنظر شده در طبقه بندی بیماری ها را با گنجاندن اختلال تنیدگی پس ضربه ای پیچیده (complex PTSD) منتشر کرده است. در این نسخه، اختلال CPTSD به عنوان یک اختلال متشکل از علایم اختلال تنیدگی پس ضربه ای ساده (PTSD) و اختلال در سازماندهی خود (DSO) مطرح شد. به منظور تشخیص CPTSD، خرده مقیاس های PTSD (شامل؛ تجربه مجدد، اجتناب و تهدید) و خرده مقیاس های DSO (شامل؛ بدتنظیمی هیجانی، خودپنداشت منفی و آشفتگی در روابط بین فردی) باید وجود داشته باشد. با وجود تحقیقات در حال بررسی ساختار عاملی این اختلال، تا به امروز، هیچ تحقیقی در مورد بهترین معرف اختلال تنیدگی پس ضربه ای پیچیده به توافق نرسیده است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر، تهیه نسخه فارسی پرسشنامه بین المللی رویدادهای آسیب زا و بررسی ویژگی های روان سنجی آن در بین زنان ایرانی بود.

    روش

    259 زن ایرانی با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و نسخه فارسی پرسشنامه بین المللی رویدادهای آسیب زا (کلویتر، 2015) را تکمیل کردند. داده های به دست آمده با استفاده از شاخص های آلفای کرونباخ، قابلیت اعتماد مرکب و تحلیل عاملی تاییدی تحلیل شدند.

    یافته ها

    ضریب آلفای کرونباخ برای عامل PTSD برابر با 0/83 و عامل DSO برابر با 0/81 و نتایج قابلیت اعتماد مرکب آزمون نیز بالاتر از 8/0 بود. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که بار عاملی گویه ها بیشتر از 0/4 است و مقیاس از درستی سازه مناسبی برخوردار است.

    نتیجه گیری

     با توجه به مطلوب بودن خصوصیات روان سنجی نسخه فارسی پرسشنامه بین المللی رویدادهای آسیب زا، می توان استفاده از آن را به متخصصان حوزه روان شناسی در موقعیت های پژوهشی و تشخیصی پیشنهاد کرد.

    کلیدواژگان: پرسشنامه بین المللی رویدادهای آسیب زا، رویدادهای آسیب زا، ویژگی های روان سنجی، نسخه فارسی
  • حمیده رادمنش، مرتضی امیدیان*، منیجه شهنی ییلاق، غلامحسین مکتبی صفحات 2195-2209
    زمینه

    برنامه کاگمد برای توانبخشی حافظه فعال، پرکاربردترین برنامه ی رایانه ای مدارس در جهان است. با توجه ادعای سازندگان به نقش جدید و مهم این برنامه در بهبود حافظه فعال، یادگیری و اختلالات یادگیری، پژوهش حاضر طراحی گردید تا اثر بخشی این برنامه را در بهبود حافظه فعال در پژوهش های انجام شده، با روش فراتحلیل مورد بررسی قرار دهد.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر ترکیب پژوهش های انجام شده در قلمرو اثربخشی برنامه کاگمد بر حافظه فعال بود.

    روش

    در این پژوهش از فراتحلیل به عنوان ابزاری جهت تعیین، جمع آوری، ترکیب و خلاصه کردن یافته های پژوهشی مرتبط با نقش برنامه کاگمد در حافظه فعال استفاده شد. برای دستیابی به هدف، ادبیات پژوهشی مربوط به رابطه این متغیرها، در مقالات انتشار یافته بین سال های 2001 تا 2018 بررسی شد. 14 پژوهش بر اساس معیار های پژوهش (روش آزمایشی، چاپ آنلاین، مقایسه گروه آزمایش و گواه، آماره های توصیفی) وارد فراتحلیل شدند. نتایج بررسی سوگیری انتشار، نشان دهنده نبود سوگیری در پژوهش بود.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که میانگین اندازه اثر کلی پژوهش های مورد بررسی برای مدل اثرات ثابت 0/441 (0/01 >P) و برای اثرات تصادفی 0/651 (0/01 >P) بود که هر دو معنی دار هستند و نشان از اثر بزرگ و معنادار برنامه کاگمد بر روی حافظه فعال بود.

    نتیجه گیری

     برنامه کاگمد بر اساس ترکیب نتایج پژوهش های انجام شده، اثربخش است و برای حافظه فعال در جهت پیشگیری و درمان پیشنهاد می شود. استفاده از روش فراتحلیل در مطالعات بعدی با فواصل پنج تا ده ساله پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: کاگمد، حافظه فعال، فراتحلیل
  • حسین پورموسی بزنجانی، محمدعلی محمدی فر*، سیاوش طالع پسند، علی محمد رضایی صفحات 2211-2224
    زمینه

    براساس نظریه شناختی - رفتاری؛ مشخص شده است که ساختارهای شناختی مانند باورهای زیربنایی بر مولفه‏ های پردازش اطلاعات، رمزگردانی و فرآیندهای شناختی دیگر تاثیر می‏گذارد. ازاین رو، اهمال‎کاری تحصیلی رفتاری است که می‎تواند به دنبال باورها و ساختارهای شناختی مانند باورهای فراشناختی و باورهای انگیزشی ایجاد شود و همچنین می‎تواند تحت‎تاثیر فرآیندهای شناختی مانند راهبردهای یادگیری قرار گیرد.

    هدف

    به بررسی روابط ساختاری باورهای فراشناختی و انگیزشی با اهمال‏ کاری دانشجویان براساس نقش واسطه ‏ای راهبردهای یادگیری پرداخته شد.

    روش

    برای رسیدن به این هدف از روش همبستگی در قالب مدل ‏یابی معادلات ساختاری استفاده شد. از بین جامعه‏ آماری دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه‏های کرمان (27670 نفر جامعه آماری کل) 400 نفر دانشجو جهت پاسخ‏گویی به مقیاس‏های باورهای فراشناختی نسبت به اهمال‏کاری فرینی و همکاران (2009)، باورهای انگیزشی پنتریچ و دی‏گروت (1990)، راهبردهای یادگیری وین اشتاین و پالمر (2002) و اهمال‏ کاری تحصیلی مک‏کلوسکی (2012) به روش نمونه ‏گیری خوشه‎ ای چندمرحله ‏ای تصادفی انتخاب شدند. همچنین، داده ‏ها از طریق روش مدل معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها

    باورهای فراشناختی هم به صورت مستقیم (0/0001 =, p 0/57 =β) و هم به غیرمستقیم (0/009=, p 0/17 =β) از طریق راهبردهای یادگیری بر اهمال‏کاری تحصیلی اثر مثبت و معنادار دارد. همچنین، مشخص شد که باورهای انگیزشی صرفا به صورت غیرمستقیم (0/01 =, p 0/41- =β) از طریق راهبردهای یادگیری بر اهمال ‏کاری تحصیلی اثر منفی و معنادار دارد.

    نتیجه گیری

     براساس نظریه شناختی - رفتاری می‎توان مطرح کرد که باورهای فراشناختی و باورهای انگیزشی به عنوان باورهای زیربنایی بر پردازش اطلاعات به عنوان فرآیندهای شناختی اثر می‏گذارد و زمینه را برای پیامدهای رفتاری مختلف فراهم می‏کند. به عبارت دیگر، رفتارهای ناکارآمد بر طبق نظریه شناختی - رفتاری از طریق باورها و افکار ناکارآمد و پردازش اطلاعات معیوب ایجاد می‏شود.

    کلیدواژگان: باورهای فراشناختی، باورهای انگیزشی، راهبردهای یادگیری، اهمال کاری تحصیلی
  • نسا کاظمی، محمد نریمانی*، گودرز صادقی هشجین، سجاد بشرپور صفحات 2225-2238
    زمینه

    بسیاری از ازدواج ها و روابط زناشویی ناموفق وجود دارند که همسران به دلایل گوناگون طلاق نمی گیرند. اثربخشی زوج درمانی مبتنی بر خود نظم بخشی کوتاه مدت بر متغیر های مختلف تایید شده است، اما پژوهشی که به بررسی اثربخشی زوج درمانی مبتنی بر خود نظم بخشی کوتاه مدت (SRCT) بر کاهش پرخاشگری ارتباطی پنهان زناشویی، تغییر الگوهای ارتباطی و کاهش نارسایی هیجانی در زوجین متعارض پرداخته باشد مغفول مانده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی زوج درمانی مبتنی بر خود نظم بخشی کوتاه مدت (SRCT) بر کاهش پرخاشگری ارتباطی پنهان زناشویی، تغییر الگوهای ارتباطی و کاهش نارسایی هیجانی زوجین متعارض انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش، زوج های ناسازگار مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر بیجار (2 مرکز) در سال 1398 بود. با روش نمونه گیری هدفمند، تعداد 30 زوج (60 نفر) به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای گروه آزمایشی پروتکل زوج درمانی مبتنی بر خودنظم بخشی کوتاه مدت (هالفورد، 2001) به صورت گروهی و یک جلسه در هفته (در مجموع 8 جلسه) اجرا گردید. در حالی که گروه گواه هیچ درمانی را دریافت نکرد. برای جمع آوری داده ها از مقیاس پرخاشگری ارتباطی پنهان (نلسون و کاول، 2006)، الگوهای ارتباطی (کریستنسن و هاوی، 1990) و نارسایی هیجانی تورنتو (باگبی، تیلور و پارکر، 1994) استفاده شد و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-21 و در سطح استنباطی از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد بین پس آزمون دو گروه آزمایشی و گروه گواه از نظر متغیرهای وابسته (پرخاشگری ارتباطی پنهان زناشویی، نارسایی هیجانی و الگوهای ارتباطی سازنده متقابل، اجتنابی متقابل، توقع / کناره گیری) تفاوت معنی داری وجود دارد (0/0000 <P).

    نتیجه گیری

    زوج درمانی مبتنی بر خود نظم بخشی کوتاه مدت (SRCT) باعث کاهش پرخاشگری ارتباطی پنهان زناشویی و نارسایی هیجانی و بهبود الگوهای ارتباطی زوجین شد. براساس نتایج به دست آمده از پژوهش حاضر پیشنهاد می گردد روانشناسان شاغل در مراکز آموزشی و مشاوره از این درمان استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: زوج درمانی مبتنی بر خود نظم بخشی کوتاه مدت (SRCT)، پرخاشگری ارتباطی پنهان زناشویی، الگوهای ارتباطی، نارسایی هیجانی، زوجین متعارض
  • زهره رافضی، گلفام پیرعباسی*، حسین اسکندری صفحات 2239-2254
    زمینه

    براساس بررسی های صورت گرفته خودنظم جویی هیجانی و قدرت ایگو از متغیرهای تاثیرگذار بر اضطراب است که در سازماندهی رفتار سازگارانه و جلوگیری از هیجان های منفی موثر است. درمان فراشناخت بر باورهای مربوط به کنترل تفکر، راهبردهای خودنظم جویی و افزایش قدرت من در افراد مضطرب موثر است اما در زمینه اثربخشی گروهی این درمان شکاف تحقیقی وجود دارد.

    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان فراشناختی گروهی بر خودنظم جویی هیجانی و قدرت ایگوی دانشجویان مضطرب انجام شد.

    روش

    این پژوهش شبه   آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه های علامه طباطبایی و شهید بهشتی تهران در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که از میان آنها تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری دردسترس و با توجه به ملاک های ورود و خروج از مطالعه به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) جای دهی شدند. گروه آزمایش طی 10 جلسه 45 تا 60 دقیقه ای به صورت گروهی درمان فراشناختی گروهی ولز و کارترایت (2008) را در کلینیک روانشناسی راه سبز دریافت کردند، گروه گواه نیز در لیست انتظار قرار گرفت. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه روانشناختی قدرت ایگو (PIES) مارکستروم و همکاران (1997) و پرسشنامه خودنظم جویی هیجانی هافمن و کشدان (2010) استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده با روش تحلیل کوواریانس چند متغیره انجام گرفت.

    یافته  ها

    نتایج نشان داد که درمان فراشناختی گروهی به طور معناداری در افزایش امید (28/48)، خواسته (59/05)، هدف (24/16)، شایستگی (44/64)، وفاداری (48/50)، عشق (9/83)، مراقبت (72/74)، خرد (10/24)، سازگاری (90/92)، پنهان کاری (27/65) و تحمل (33/95) دانشجویان مضطرب موثر بود (0/001 ≤P)

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد درمان فراشناختی گروهی می تواند با تعدیل باورهای نادرست در مورد کنترل ناپذیری نگرانی، باورهای منفی و افزایش خودباوری فرد منجر به کاهش اضطراب شود.

    کلیدواژگان: خودنظم جویی هیجانی، قدرت ایگو، درمان فراشناختی گروهی، اضطراب
  • زهرا محبی، محمدرضا فلسفی نژاد، حسین قمری کیوی*، آناهیتا خدابخشی کولایی صفحات 2255-2268
    زمینه

    تاکنون مداخلات متعددی در زمینه خودآسیبی بدون خودکشی به عنوان بحران خاموش مدارس انجام شده است، با این حال پژوهشی که به تدوین و اعتباریابی روی آورد مداخله ای یکپارچه نگر بر خودآسیبی بدون خودکشی و پیامدهای مهم آن بپردازد، یافت نشد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تدوین و اعتباریابی روی آورد مداخله ای یکپارچه نگر بر خودآسیبی بدون خودکشی، دشواری های تنظیم هیجان، رابطه مادر - دختری و افکار خودکار منفی دختران نوجوان انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهش حاضر شبه آزمایشی و طرح آن پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش، تمامی دانش آموزان دوره اول و دوم متوسطه دارای خودآسیبی بدون خودکشی شهر اردبیل در سال تحصیلی 99-1398 بودند. با استفاده از روش نمونه گیری زنجیره ای 32 شرکت کننده گزینش و به طور تصادفی در گروه های گواه و آزمایش جایگزین شدند. هر دو گروه به پرسشنامه های رفتارهای خودآسیب رسانی سانسون، ویدرمن و سانسون (1998)، مقیاس دشواری در تنظیم هیجان گراتز و رویمر (2004)، پرسشنامه افکار خودکار هولون و کندال (1980) و فرم مادر مقیاس رابطه ولی-فرزندی فاین، مورلند و شوبل (1985)، در مراحل پیش آزمون و پس آزمون پاسخ دادند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که روی آورد مداخله ای یکپارچه نگر بر کاهش دشواری تنظیم هیجان، بهبود رابطه مادر - دختر، کاهش افکار خودکار منفی و کاهش خودآسیبی بدون خودکشی دختران نوجوان موثر است (0/05> p ).

    نتیجه گیری

     روی آورد مداخله ای یکپارچه نگر بر متغیرهای پژوهش اثربخش است و می تواند به عنوان مداخله مناسب توسط مشاوران مدارس و درمانگران برای نوجوانان دختر دارای خودآسیبی بدون خودکشی استفاده شود.

    کلیدواژگان: خودآسیبی بدون خودکشی، روی آورد مداخله ای، یکپارچه نگر، دختران نوجوان
  • الهام محمدنژاد*، فرناز ارشدی کشاورزی، فریبا حسنی صفحات 2269-2283
    زمینه

    پژوهش های مختلفی به بررسی اثربخشی درمان مواجهه و بازداری از پاسخ بر نشانگان وسواس فکری - عملی و افسردگی پرداخته اند اما کمتر پژوهشی این رویکرد را در یک کارآزمایی رقابتی با روش های دیگری مانند درمان شناختی - رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی (MBCBT) مورد بررسی قرار داده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی دو روش درمان شناختی - رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان مواجهه و بازداری از پاسخ بر نشانگان وسواس فکری - عملی و نشانگان همبود افسردگی در زنان مبتلا به اختلال وسواس فکری - عملی انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش حاضر کاربردی بوده و روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری با دو گروه آزمایش 1 و 2 و گروه گواه بود. جامعه آماری در این پژوهش شامل تمامی زنان در گروه سنی 20 تا 45 ساله مراجعه کننده به مرکز خدمات روانشناسی و مشاوره آمنه و رایین در تهران در سال 1396 بود که از میان آن ها تعداد 36 نفر از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب و در سه گروه آزمایش اول با روش شناختی - رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی (12 نفر)، آزمایش دوم با روش مواجهه و بازداری از پاسخ (12 نفر) و گروه گواه (12 نفر) به صورت تصادفی جایگزین شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه وسواس فکری - عملی ییل براون (گودمن، 1986) و پرسشنامه افسردگی بک 2 (بک، 1979) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر توسط نرم افزار SPSS-21 انجام گرفت.

    یافته ها

    در مرحله پس آزمون هر دو مداخله به صورت معناداری بر نشانگان وسواس و افسردگی تاثیر داشته است (0/05 <p). در مرحله پیگیری نیز دو مداخله به صورت معناداری موجب کاهش نشانگان وسواس و افسردگی شد اما درمان شناختی - رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی (MBCBT) تاثیر بیشتری داشت.

    نتیجه گیری

     بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که درمان شناختی - رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان مواجهه و بازداری از پاسخ می تواند در کاهش میزان نشانگان وسواس و افسردگی زنان مبتلا به اختلال وسواس فکری - عملی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: وسواس فکری - عملی، ذهن آگاهی، مواجهه و بازداری از پاسخ، افسردگی
  • علی تهمتن، مریم کلهرنیا گلکار*، کبری حاجی علیزاده صفحات 2285-2305
    زمینه

    با توجه به اینکه فشارخون بالا یکی از مهم ترین تهدیدکننده های سلامت روان و کیفیت زندگی به شمار می رود؛ ازاین رو، بررسی عوامل مهم روانشناختی همچون تنظیم شناختی هیجان و سبک های دفاعی مورد استفاده توسط افراد مبتلا به فشار خون بالا و تاثیر این متغیرها بر کیفیت زندگی آنها، می تواند در بهبود وضعیت روانشناختی این بیماران کمک کننده باشد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی مدل ساختاری رابطه بین تنظیم شناختی هیجان و سبک های دفاعی با کیفیت زندگی با میانجی گری ناگویی هیجانی در بیماران مبتلا به فشار خون بالا بود.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی و معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل 700 بیمار مبتلا به فشارخون بالا که در فصل بهار و تابستان سال 1398 به بیمارستان قلب شهر شیراز مراجعه کردند، بود. از بین آنها 480 بیمار انتخاب شدند. ابزار پژوهش حاضر، شامل پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و همکاران (2007)، پرسشنامه سبک های دفاعی انروز و همکاران (1993)، پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (1996) و پرسشنامه ناگویی هیجانی تورنتو تایلر و همکاران (1994) بود. داده ها با استفاده از آزمون کلموگروف اسمیرنوف، رگرسیون خطی و مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS25 و لیزرل 8/8 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    متغیرهای تنظیم شناخت هیجان و سبک های دفاعی رابطه معناداری را با متغیر کیفیت زندگی با میانجی گری ناگویی هیجانی در بیماران مبتلا به فشارخون بالا نشان دادند (0/001 >P).

    نتیجه گیری

     استفاده از راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و نوع سبک های دفاعی برای غلبه بر ناگویی هیجانی توسط افراد مبتلا به فشارخون بالا، می تواند کیفیت زندگی این افراد را تحت تاثیر قرار دهد.

    کلیدواژگان: تنظیم شناختی هیجانی، سبک های دفاعی، فشارخون، کیفیت زندگی، ناگویی هیجانی
  • المیرا فصیحی اردبیلی*، فاطمه گلشنی، محمدجعفر جوادی صفحات 2307-2326
    زمینه

    مطالعات متعددی به پیش بینی عملکرد تحصیلی بر اساس فراشناخت و ذهن آگاهی و مدت زمان استفاده از صفحات نمایشی و حرمت خود پرداخته اند. اما پژوهشی که به تدوین مدل عملکرد تحصیلی براساس مدت زمان استفاده از صفحات نمایشی و فراشناخت و ذهن آگاهی: نقش واسطه ای حرمت خود پرداخته باشد مغفول مانده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه بین ذهن آگاهی، فراشناخت و مدت زمان استفاده از صفحات نمایشی بر عملکرد تحصیلی با نقش واسطه ای حرمت خود در دانش آموزان دختر و پسر شهر تهران انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی و معادلات ساختاری بود. بودند که از بین آنها 517 نفر (260 پسر - 257 دختر) به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. در این پژوهش برای گردآوری داده ها از پرسشنامه ذهن آگاهی فرایبورگ (2006)، پرسشنامه عملکرد تحصیلی درتاج (1383)، پرسشنامه حرمت خود کوپراسمیت (1967)، پرسشنامه فراشناخت ولز (1997) و پرسشنامه مدت زمان استفاده از صفحات نمایشی تیرگر (1397) استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که مسیرهای مستقیم فراشناخت، ذهن آگاهی و مدت زمان استفاده از صفحات نمایشی با عملکرد تحصیلی معنی دار است (0/01 >p) و اثر مستقیم و غیر مستقیم فراشناخت و عملکرد تحصیلی با میانجی گری حرمت خود (0/20 =p)، ذهن آگاهی و عملکرد تحصیلی با میانجی گری حرمت خود (0/03 =p) و مدت زمان استفاده از صفحات نمایشی و عملکرد تحصیلی با میانجی گری حرمت خود (0/01 >p) معنی دار است.

    نتیجه گیری

     مدت زمان استفاده از صفحات نمایشی و فراشناخت و ذهن آگاهی در کنار سایر عوامل از جمله حرمت خود نقش کلیدی در عملکرد تحصیلی ایفا می کنند و لزوم توجه به این عوامل در بهبود عملکرد تحصیلی دانش آموزان ضروری است.

    کلیدواژگان: عملکرد تحصیلی، ذهن آگاهی، فراشناخت، مدت زمان استفاده از صفحات نمایشی، حرمت خود
  • فاطمه شقاقی، علیرضا آقایوسفی*، حسن میرزاحسینی صفحات 2327-2341
    زمینه

    پژوهش های زیادی به تاثیر رابطه والدگری - فرزندی و تعاملات خانوادگی بر سازش جویی های آینده از جمله تعهد بعد از ازدواج تاکید دارند. در این میان رشد مفهوم تمایزیافتگی خود در درون خانواده به معنای نظم جویی هیجانی و مدیریت اضطراب می تواند بر روابط همسران تاثیر بگذارد. اما در پژوهش ها ارتباط این متغیرها در یک مدل ساختاری مورد مطالعه قرار نگرفته است.

    هدف

    هدف از این پژوهش تدوین الگوی ساختاری کیفیت خانواده اصلی وگرایش به پیمان شکنی با میانجی گری تمایزیافتگی خود بود.

    روش

    این پژوهش از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش شامل همه افراد متاهل شهر تهران در سال 1399 بود. نمونه شامل 349 نفر بود که با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس کیفیت خانواده استاوت و همکاران (1985)، مقیاس تمایزیافتگی خود اسکورن و فریدلندر (1998) و مقیاس خیانت مارک واتلی (2006) بود که توسط شرکت دهندگان تکمیل گردید. همچنین به منظور بررسی روابط میان متغیرها، از روش معادلات ساختاری، آزمون همبستگی میان متغیرها و آزمون بوت استرپ استفاده شد.

    یافته ها

    ارزیابی مدل فرضی پژوهش نشان داد که مدل فرضی با مدل اندازه گیری، برازش دارد (0/98= CFI ، 0/98= IFI ، 0/05= RMSEA ). همچنین کیفیت خانواده اصلی رابطه مستقیم با گرایش به پیمان شکنی (0/03) ندارد و به صورت غیرمستقیم از طریق تمایزیافتگی بر پیمان شکنی تاثیر دارد 0/20). به این معنا که تمایزیافتگی خود در رابطه بین کیفیت خانواده اصلی و پیمان شکنی نقش میانجی دارد 0/24).

    نتیجه گیری

    کیفیت ضعیف خانواده که منجر به سطح پایین تمایزیافتگی خود در افراد می شود، احتمالا منجر به پیمان شکنی در زندگی بعدی با همسر می شود. تحقیقات بیشتر در این زمینه ضروری است تا بتوان آموزش های مناسب کیفیت روابط والدگری فرزندی را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: تمایزیافتگی خود، کیفیت خانواده اصلی، گرایش به پیمان شکنی
  • اشرف قلیچ بیکی، مجید پاکدامن*، حسین کارشکی صفحات 2343-2358
    زمینه

    از آنجا که باورهای انگیزشی ناکارآمد باعث بوجود آمدن مشکلاتی در زندگی تحصیلی دانش آموزان می شود. شناخت عوامل تشکیل دهنده آن اهمیت فراوانی دارد. مسئله این است که، عوامل تشکیلدهنده و اثرگذار بر باورهای انگیزشی ناکارآمد دانش آموزان شامل چه عواملی است؟

    هدف

    وارسی باورهای انگیزشی ناکارآمد بر اساس نظریه داده بنیاد بود.

    روش

    جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان دختر و پسر دوره متوسطه اول شهرستان فردوس که در سال تحصیلی 99-98 مشغول به تحصیل بوده اند و از نظر تحصیلی عملکرد ضعیفی داشتند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند (نمونه گیری نظری) انتخاب و با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته از نوع توصیفی / تفسیری (والش، ادواردز و فراسر، 2007) مورد مصاحبه قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل اطلاعات بر اساس سه روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی (استراوس و کوربین، 2015) انجام شد.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان داد که عوامل اثرگذار بر باورهای انگیزشی ناکارآمد عوامل رفتاری، انگیزشی، هیجانی، شناختی و فردی، آموزشگاهی و خانوادگی می باشد که برخی از این عوامل، متغیرهای زمینه ای، علی و برخی دیگر در نقش متغیرهای محیطی ظاهر شدند. دیدگاه مناسب والدین و کارکنان مدرسه به دانش آموز، ارزیابی مناسب از موقعیت های استرس زا مرتبط با امتحان، استفاده از راهبردهای شناختی و فراشناختی جزء راهبردهایی برای مواجهه با باورهای انگیزشی ناکارآمد و مولفه های نامطلوب آموزشگاهی، خانوادگی و فردی جزء پیامدهای باورهای انگیزشی ناکارآمد دانش آموزان بود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد نتایج این پژوهش می تواند در تدوین ابزارها در شناسایی باورهای انگیزشی ناکارآمد و تدوین برنامه های مداخله ای به منظور بهبود این باورها مفید باشد.

    کلیدواژگان: وارسی، باورهای انگیزشی ناکارآمد، نظریه داده بنیاد
|
  • Haniyeh Zeraatkar, Reza Roseami*, ALI Besharat, Keyvan Salehi, Rahman Rostamian Pages 2145-2159
    Background

    Lupus is an autoimmune disease which cause and flares up are not medically predictable from a medical point of view. Inflammation is also the immune system's first response to a harmful stimulus. Perceptions of social support and marital satisfaction affect the immune system and inflammation.

    Aims

    The general purpose of this study is to identify methods of stabilizing career well-being, in other words, identifying resources that directly or indirectly increase well-being and effectively Prevent adaptation to organizational stimuli.

    Methods

    In this study, a qualitative approach to interpretive phenomenology was used. For this purpose, using the semi-structured interview method, the living experience of 15 patients with lupus who were selected as a criterion was analyzed using Diekelman (1989) method.

    Results

    After conducting interviews and in-depth data analysis, 53 indicators, 17 criteria and 5 main factors including "spouse personality traits", "interactive style with spouse", "perceived emotions in a couple relationship", " Perceived support by the spouse in the face of illness." and "situational stressor".

    Conclusion

    By considering the determinants of couple relationships quality which affect the course of this disease and even the patient's response to treatment, an important step can be taken to improve this disease.

    Keywords: Marital relationship quality, lupus, women
  • Aliakbar Dahaghin, Kiumars Farahbakhsh*, Atousa Kalantar Hormozi, Alireza Sadeghi Pages 2161-2180
    Background

    currently, due to the lack of career guidance program and entrepreneurship education in Iran first secondary school, the necessary preparations for the career path of students are done by incorporating these components in textbooks. Therefore, it is necessary to investigate the integrated model, which was neglected in previous studies

    Aims

    The aim of this study was to investigate the conceptual model of career guidance and entrepreneurship component integrated in the textbooks content of first secondary school.

    Methods

    This research used qualitative content analysis method to identify and extract components, and content analysis technique to organize the conceptual model. The statistical population was purposefully selected seventh to ninth grade textbooks for the 1400-99 academic year and samples including technology textbooks, three-level social studies, and seventh and eighth grade lifestyle

    Results

    125 codes and 20 basic themes were extracted; Essential codes and themes were identified and validated by 13 counseling and entrepreneurship experts by CVR method. 89 codes and 19 essential basic themes identified in the following to 3 organizing themes (career choice readiness, entrepreneurial competencies and basic competencies) and the comprehensive theme of career readiness, conceptual model was organized. 46.07%, 34.83% and 56.18% of the codes in the seventh to ninth have been neglected. The themes of career choice readiness include: career information 12.99%, career and decision-making skills 6.96%, career attitude 2.09% and the entrepreneurial competencies of 19.03% in the content of the textbooks have been considered.

    Conclusion

    The results showed that a significant percentage of the essential themes are neglected and the components are embedded locally in the content of textbooks. The comparison of integration model with development models of career choice indicates the dominance of the immediate view over the developmental of career choice, Therefore, the integration model doesn't have the necessary efficiency in career readiness of students.

    Keywords: Career Guidance, Entrepreneurial Competence, Content Analysis, first secondary school
  • Mina Benrazi Ghabeshi, Azam Farah Bijari*, Gholamreza Dehshiri, Abolghasem Mehrinejad Pages 2181-2194
    Background

    The World Health Organization recently released the 11th revision of the International Classification of Diseases with the inclusion of Complex Posttraumatic Stress Disorder (CPTSD). ICD-11 construed CPTSD as a disorder comprising of posttraumatic stress disorder (PTSD) and disturbance of self-organization (DSO) domains. In order to have a CPTSD diagnosis, PTSD subdomains (reexperiencing, avoidance, and threat) and DSO subdomains (affective dysregulation, negative self-concept, and interpersonal relationship difficulties) need to be satisfied. Despite the emerging research examining the symptom structure of CPTSD, to date, none so far have reached consensus on what best represents CPTSD.

    Aims

    The purpose of this study was to prepare a Persian version of the International Trauma Questionnaire (ITQ) and to examine its psychometric properties among Iranian women.

    Methods

    259 people were selected using the convenience sampling method and completed the Persian version of International Trauma Questionnaire. Data were analyzed using Cronbach's alpha indices, composite reliability and confirmatory factor analysis.

    Results

    Cronbach's alpha coefficient for PTSD was 0.83 and for DSO was 0.81 and the combined reliability of the test was more than 0.8. The results of confirmatory factor analysis showed that the factor load of the items is more than 0.4 and the scale has good construct validity.

    Conclusion

    Given the desirable psychometric properties of the Persian version of the International Trauma Questionnaire, its use can be recommended to experts in the field of psychology in research and diagnostic situations.

    Keywords: International Trauma, Questionnaire, Trauma, Psychometric properties, Persian version
  • Hamideh Radmanesh, Morteza Omidian*, Manijeh Shehnyyailagh, Gholamhossein Maktabi Pages 2195-2209
    Background

    The computerized cognitive training Program on working memory (Cogmed) is the most widely computerized program school in the world. According to the claims of producer about the new and important role of this program in improving working memory, learning and learning disabilities, the present study was designed to evaluate the effectiveness of this program in improving working memory in research using meta-analysis.

    Aims

    The purpose of the present study was to combine research based on meta analysis in the area of the effectiveness of this program on working memory.

    Methods

    In this study, meta-analysis was used as a tool to determine, collect, combine and summarize research findings related to the role of cogmed program in working memory. To achieve the goal, the research literature on the relationship among these variables, in articles published between 2001 and 2018 were reviewed. 14 studies were included in the meta-analysis based on the research criteria (Experimental method, online printing, comparison of experimental and control groups, descriptive statistics). The results of diffusion bias study showed no bias in the research.

    Results

    The results showed that the mean of the overall effect size of the investigated studies was 0/441 (P <0/01) for the fixed effects model and 0/651 (P <0/01) for the random effects, both of which were significant and indicated a significant effect of the compuered program on working memory.

    Conclusion

    Cogmed program is effective based on the combination of research results and is recommended for working memory in prevention and treatment. Meta-analysis method in future studies with intervals of five to ten years is suggested.

    Keywords: Cogmed, Working Memory, Meta- Analysis
  • Hossein Pourmousabzanjany, Mohammadali Mohammadyfar*, Seavash Talehpasand, Alimohammad Rezaei Pages 2211-2224
    Background

    Following the cognitive-behavioral theory, cognitive constructs such as underlying beliefs have been shown to affect components of information processing, encryption, and other cognitive processes. Thus, academic procrastination is a behavior that can follow cognitive beliefs and constructs such as metacognitive beliefs and motivational beliefs, and can also be influenced by cognitive processes such as learning strategies.

    Aims

    This study aimed to identify the factors affecting procrastination and its causal mechanisms. This study investigated the structural relationships between students’ metacognitive and motivational beliefs and their procrastination with a focus on the mediating role of learning strategies.

    Methods

    The correlation method was used to model structural equations. The research population included undergraduate students (n = 27670) of Kerman universities. A total of 400 students were selected using multi-stage random cluster sampling as the respondents based on their responses to the items in the Metacognitive Beliefs about Procrastination Questionnaire (MCPQ; Fernie et al., 2009), Self-Regulation Learning Strategies Scale (Pentrich & De Grout, 1990), Learning and Study Strategies Inventory (LASSI; Weinstein & Palmer, 2002, and Academic Procrastination Scale (APS, McCloskey, 2012). The collected data were analyzed through structural equation modeling.

    Results

    Metacognitive beliefs both directly (β = 0.57, p = 0.0001) and indirectly (β = 0.17, p = 0.009) have a positive and significant effect on academic procrastination through learning strategies. Also, it was found that motivational beliefs have an indirect and significant effect on academic procrastination only indirectly (β = -0.41, p = 0.01) through learning strategies.

    Conclusion

    Following the cognitive-behavioral theory, it can be argued that metacognitive beliefs and motivational beliefs as underlying beliefs can affect information processing as cognitive processes and lead to various behavioral consequences. Academic procrastination occurs following cognitive beliefs and constructs and can also be influenced by cognitive processes.

    Keywords: Metacognitive beliefs, motivational beliefs, learning strategies, academic procrastination
  • Nesa Kazemi, Mohammad Narimani*, Goudarz Sadeghihashjin, Sajjad Basharpoor Pages 2225-2238
    Background

    There are many unsuccessful marriages and marital relationships which spouses do not divorce for various reasons. The effectiveness of brief self-regulatory couple therapy (SRCT) on different variables has been confirmed. But the research that checking the effectiveness of short-term self-regulatory couple therapy (SRCT) on reducing latent marital communication aggression, changing communication patterns, and reducingAlexithymiain conflicting couples has been neglected.

    Aims

    This research conducted with the aim of investigate the effectiveness of couple therapy based on brief self-regulation on reducing marital covert relational aggression, changing communication patterns reduction of alexithymia among conflicting couples.

    Methods

    The research method was quasi-experimental pretest-posttest with a testifier group. The statistical population of this study was maladapted couples referring to Bijar city counseling centers (2 centers) in 2019. By purposive sampling method, 30 couples (60 people) were selected as a statistical sample. For the experimental group, the treatment protocol (Halford, 2001) was performed as a group and one session per week (8 sessions in total) While the group did not receive any treatment. The Covert Relational Aggression Scale (Nelson and Cowell, 2006), Communication Patterns (Christensen and Heavey, 1990) and Toronto Emotional Dysfunction (Bugby, Taylor, and Parker) were used to collect data.SPSS-21 software was used to analyze the data and multivariate analysis of covariance was used at the inferential level.

    Results

    The results of analysis of covariance showed that there was a significant difference between the post-test of the experimental and control groups in terms of dependent variables (latent marital communication aggression, emotional insufficiency and mutually constructive communication patterns, reciprocal avoidance, expectation / withdrawal) (p<0/000).

    Conclusion

    brief self-regulatory couple therapy (SRCT) reduced latent marital communication aggression and emotional insufficiency and improved couples communication patterns. Based on the results of the present study Psychologists working in training and counseling centers to use this treatment.

    Keywords: Brief Self-Regulation Couple Therapy (SRCT), Marital Covert relational Aggression, Communication patterns, Alexithymia, Conflicting Couples
  • Zohreh Rafezi, Golfam Pirabasi*, Hossein Eskandari Pages 2239-2254
    Background

    According to studies, emotional self-regulation and ego power are effective variables on anxiety, which is effective in organizing adaptive behavior and preventing negative emotions. Metacognitive therapy is effective on beliefs related to thought control, self-regulation strategies and increasing my strength in anxious people, but there is a research gap in the group effectiveness of this treatment.

    Aims

    This study aimed to determine the effectiveness of group metacognitive therapy on emotional self-regulation and ego strength of anxious students.

    Methods

    This was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the present study consisted of all students of Allameh Tabatabai and Shahid Beheshti Universities of Tehran in the academic year 2020-2021, from which 30 students were selected by sampling method and according to the inclusion and exclusion criteria as a sample. They were randomly divided into experimental (n = 15) and control (n = 15) groups. The experimental group received group metacognitive therapy wells and cartwright (2008) in 10 sessions of 45 to 60 minutes in the Green Way Psychology Clinic. The control group was also placed on a waiting list. The Psychological Inventory of Ego Strength (PIES) of Markstrom et al (1997) and emotional self-regulation questionnaire og the Hoffman et al (2010) were used to collect data. Data analysis using multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that group metacognitive therapy significantly increased hope (28.48), desire (59.05), goal (24.16), competence (44.64), loyalty (48.50), love (9.83), care (72.74), wisdom (10.24), adaptation (92.90), secrecy (27.65) and tolerance (33.95) of anxious students were effective (p≤0.001).

    Conclusion

    Overall, group metacognitive therapy can reduce anxiety by modifying misconceptions about uncontrollable anxiety, negative beliefs, and increasing self-esteem.

    Keywords: Emotional self-regulation, Ego strength, Group metacognitive therapy, Anxiety
  • Zahra Mohebbi, MohammadReza Falsafi Nazhad, Hossein Ghamari Kivi*, Anahita Khodabakhshi Koolaee Pages 2255-2268
    Background

    So far, several interventions in the field of non-suicidal self-injury(NSSI) have been carried out under the title of schools silent crisis, however, no research has been found to develops and validates the integrated interventions approach on NSSI and its important consequences.

    Aims

    The aim of the present study was to develop and validate an integrated interventional approach for NSSI, emotion regulation difficulties, mother-daughter relationship and negative automatic thoughts of adolescent girls.

    Methods

    A quasi-experimental and pre-test,post-test research design with a control group were applied. The statistical population of the study was all first and second year high school students with NSSI. Using chain sampling, 32 participants were selected and randomly assiged to control and experimental groups in Ardabil in 2019-2020. Both groups were pre-tested and post-tested by Sansone, Wiederman, & Sansone Self‐harm inventory (1998), Gratz & Roemer Difficulties in Emotion Regulation Scale (2004), Hollon & Kendall Automatic Thoughts Questionnaire (1980), and Fine, Moreland & Schwebel Parent-Child Relationship Survey-Mother (1985).

    Results

    The results showed that the integrated interventional approach is effective in reducing the difficulties of emotion regulation, improving the mother-daughter relationship, reducing negative automatic thoughts, then reducing NSSI in adolescent girls )p<0.05(.

    Conclusion

    The approach of integrated interventions is effective on research variables and could be used as an appropriate intervention by school counselors and therapists for adolescent girls with NSSI.

    Keywords: Non - suicidal self-injury, Interventional approach, Integrative, adolescent girls
  • Elham Mohammadnejad*, Farnaz Keshavarzi Arshadi, Fariba Hasani Pages 2269-2283
    Background

    Various studies have investigated the effectiveness of Exposure and Response Prevention (ERP) on obsessive-compulsive disorder and depression, but few studies have examined ERP in a competitive trial with other methods such as mindfulness-based cognitive-behavioral therapy (MBCBT).

    Aims

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of two methods of mindfulness-based cognitive-behavioral therapy (MBCBT) and Exposure and Response Prevention (ERP) on obsessive-compulsive disorder and comorbid depression in women with obsessive-compulsive disorder.

    Methods

    This study was designed as an “applied and quasi-experimental research” with pretest-posttest and follow-up design with two experimental groups 1 and 2 and control group. The statistical population in this study included all women in the age group of 20 to 45 years who referred to Amina and Rayen Psychological Services and Counseling Center in Tehran in 2018, 36 of whom were selected through purposeful sampling and were divided into three groups: 1) MBCBT group (n = 12), ERP group (n = 12) and control group (n = 12). Research tools included the Yale Brown Obsessive-Compulsive Disorder Questionnaire (Goodman, 1986) and the Beck Depression Inventory 2 (Beck, 1979). Data analysis was performed using repeated measures analysis of variance test by SPSS-21 software

    Results

    In the post-test phase, both interventions had a significant effect on obsessive-compulsive disorder and depression (p >0.05). In the follow-up phase, two interventions significantly reduced obsessive-compulsive disorder and depression, but MBCBT was more effective.

    Conclusion

    Based on the findings of this study, it can be concluded that MBCBT and ERP can be used to reduce the rate of obsessive-compulsive disorder and depression in women with obsessive-compulsive disorder.

    Keywords: Obsessive - Compulsive, Mindfulness, Exposure, Response Prevention, Depression
  • Ali Tahamtan, Maryam Kalhornia Golkar*, Kobra Haj Alizadeh Pages 2285-2305
    Background

    High blood pressure is one of the most common and important factors threatening individuals’ mental health and quality of life. Accordingly, the study of important psychological factors such as cognitive regulation of emotion and defense styles used by patients with high blood pressure, and the impact of these variables on their quality of life can help them improve their psychological state.

    Aims

    The purpose of this study was to investigate the structural model of the relationship between cognitive emotion regulation and defensive lifestyles with quality of life mediated by Alexithymia in patients with hypertension.

    Methods

    The present study is descriptive and of correlations and structural equations type. The statistical population includes 700 patients with hypertension who referred to Shiraz Heart Hospital in the spring and summer of 1398. 480 patients were selected from among them. The research instruments included the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire of Garnefski et al. (2007), the Defense Styles Questionnaire of et al. (1993), Quality of Life Questionnaire of the World Health Organization (1996) and the Toronto Alexithymia Scale-20 Questionnaire by Tyler et al. (1994). Data were analyzed by Kolmogorov-Smirnov test , linear regression and structural equation modeling using SPSS 25 and LISREL 8/8 software.

    Results

    The relationship between emotional cognitive regulation variables and defense styles with quality of life variable mediated by alexithymia in patients with hypertension is significant
    (P< 0.001).

    Conclusion

    Applying cognitive emotion regulation strategies and defensive styles to overcome alexithymia by patients with high blood pressure can affect the quality of life of these patients.

    Keywords: Quality of life, Emotional Cognitive Regulation, Alexithymia, Defensive styles, Blood pressure
  • ELMIRA Fasihi Ardebili*, Fatemeh Golshani, Mohamadjafar Javady Pages 2307-2326
    Background

    Numerous studies have predicted the readiness for academic performance and metacognition and mindfulness and screen time and self-esteem. But research that has developed a model for predicting academic performance based on metacognition and mindfulness and screen time: the mediating role of the self-esteem factors has been overlooked.

    Aims

    The aim of this study was to determine the relationship between mindfulness, metacognition and screen time on academic performance with mediating role of self-esteem in male and female students in Tehran.

    Methods

    The present study was descriptive and of correlation and structural equations. The statistical population of this study included girl and boy high school students in Tehran in the academic year 1398-1399, from which 517 people (260 boys - 257 girls) were selected by available sampling method as a sample. Freiburg Mind fulness questionnaire (2006), Dortaj Academic Performance questionnaire (2004), Coopersmith Self-Esteem questionnaire (1967), Wells Metacognition questionnaire (1997) and Tirgar Screen Time Scale (1397) were used to collect the required data. Data were analyzed using Pearson correlation test and path analysis.

    Results

    The results showed that the research model was Direct paths of metacognition, mindfulness and screen time have meaningful relationship with academic performance(p< 0/01). It also indicated that the Direct and indirect effects of metacognition and academic performance mediated by self-esteem (p= 0.20), mindfulness and academic performance mediated by self-esteem (p= 0.03) and screen time and academic performance mediated by self-esteem (p< 0.01) have meaningful relationship with each other.

    Conclusion

    Screen time and metacognition and mindfulness, along with other factors, such as self-esteem, play a key role in academic performance, and the need to pay attention to these factors is essential in improvment programs.

    Keywords: Academic performance, mindfulness, metacognition, screen time, self-esteem
  • Fatemeh Shaghaghi, Alireza Agha Yousefi*, Hasan Mirza Hosseini Pages 2327-2341
    Background

    Many studies emphasize the impact of child-parenting relationships and family interactions on future compromises, including commitment after marriage. Meanwhile, the development of the concept of self-differentiation within the family, which means emotional regulation and anxiety management, can affect the relationship between spouses. However, the relationship between these variables in a structural model has not been studied in research.

    Aims

    The purpose of this study was to develop a structural model of the quality of the main family and the tendency to infidelity the through the mediation of self-differentiation.

    Methods

    This was a correlational study and the statistical population of the study included all married people in Tehran city at 1999 year. The sample consisted of 349 people who were selected by random sampling method. Research instruments included the Stout et al.'s Family Quality Scale (1985), the Scorne and Friedlander Self-Differentiation Scale (1989), and the Mark Watley (2006) Infidelity Scale, which were completed by participants. Also, in order to investigate the relationships between variables, the method of structural equations, correlation test between variables and bootstrap test were used.

    Results

    Evaluation of the hypothetical model of the research showed that the hypothetical model fits with the measurement model (CFI = 0.98, IFI = 0.98, RMSEA = 0.056). Also, the quality of the main family is not directly related to the tendency to breach of contract (0.03) and indirectly affects tendency to infidelity through self-differentiation (0.20). In other words, self-differentiation plays a mediating role in the relationship between the quality of the main family and tendency to infidelity (-0.24).

    Conclusion

    Poor family quality, which leads to low levels of differentiation in individuals, is likely to lead to tendency to infidelity in the next life with the spouse. More research is needed to improve the quality of parenting relationships.

    Keywords: Self - differentiation, Quality of the main family, Tendency to infidelity
  • Ashraf Qelich Beiki, Majid Pakdaman*, Hossein Karashki Pages 2343-2358
    Background

    Because dysfunctional motivational beliefs cause problems in student's academic life. Understanding its constituents is very important. The question is, what are the factors involved in students' dysfunctional motivational beliefs?

    Aims

    The purpose of this study is inquiry of dysfunctional motivational beliefs based on data foundation theory

    Methods

    The method of the present study was based on the data of the Foundation Strauss and Corbin (2015). Statistical population of the present study was all male and female high school students in Ferdos city who were studying in the 98-99 academic year and had poor academic performance were selected using purposive sampling (theoretical sampling). Who were interviewed using semi-structured Descriptive / interpretive (Walsh, Edwards, & Fraser, 2007) interviews. Data analysis was performed based on three methods of open, axial and selective coding Strauss and Corbin (2015).

    Results

    The findings showed Factors affecting dysfunctional motivational beliefs are behavioral, motivational, emotional, cognitive and personal, school and family factors, some of which appear as contextual, causal and others in the role of environmental variables. Appropriate attitude of parents and school staff to the student, proper assessment of stressful situations related to the exam, use of cognitive and metacognitive strategies as strategies to deal with dysfunctional motivational beliefs and adverse school, family and individual components are the main consequences of the phenomenon. The subject was dysfunctional motivational beliefs of students.

    Conclusion

    It seems that the results of this study can be useful in developing tools to identify dysfunctional motivational beliefs and develop intervention programs to Improvement these beliefs

    Keywords: Inquiry, Dysfunctional, motivational beliefs, data foundation theory