فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال دهم شماره 10 (پیاپی 67، دی 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/16
  • تعداد عناوین: 25
|
  • یاسر رضاپور میرصالح*، نسیم شاه سیاه، حسین غفاری صفحات 1-10

    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی خودکنترلی در ارتباط بین شیوه های مقابله و خودپنداره دانش آموزان دوره ابتدایی شهر اردکان بود. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی و به روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری را تمام دانش آموزان پسر دوره اول ابتدایی شهر اردکان تشکیل می دادند. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای 330 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های پرسشنامه پاسخ به استرس کانر اسمیت (RSQ) (1997)، خودپنداره دانش آموزان هارتر (SPPC) (1985) و خودکنترلی گراسمیک و همکاران (SCS) (1993) جمع آوری و با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته های پژوهش نشان داد که سبک مقابله رویارویی عامدانه به طور مستقیم و غیرمستقیم از طریق خودکنترلی با خودپنداره رابطه  مثبت و معنادار داشت (01/0>p). سبک مقابله اجتنابی غیرعامدانه به طور مستقیم رابطه  منفی با خودپنداره داشت اما به طور غیرمستقیم ار طریق افزایش خودکنترلی رابطه مثبتی با خودپنداره داشت (01/0>p). سبک مقابله رویارویی غیرعامدانه به طور غیرمستقیم از طریق خودکنترلی بر خودپنداره رابطه   منفی و معنادار و سبک مقابله اجتنابی عامدانه به طور مستقیم با خودپنداره رابطه منفی و معناداری داشت (01/0>p). در مجموع یافته ها نشان داد که خودکنترلی می تواند نقش میانجی معنی داری در ارتباط بین سبک های مقابله و خودپنداره در دانش آموزان دوره ابتدایی داشته باشد.

    کلیدواژگان: خودپنداره، خودکنترلی، سبک های مقابله با استرس
  • پیام سرابی*، وحید الهیاری، فردین پرویزی، کیوان کاکابرایی صفحات 11-26

    هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی زوج درمانگری رفتاری یکپارچه نگر بر خودکارآمدی جنسی و خودپنداره جنسی در افراد مبتلابه زودانزالی اکتسابی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی افراد متاهل 25 تا 45 ساله که برای درمان زودانزالی به کلینیک های روان شناسی و مشاوره شهر کرمانشاه در سال 99 مراجعه کرده بودند را تشکیل می داد. نمونه پژوهش شامل 30 مرد که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و در انتظار درمان (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند. داده ها در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با استفاده از پرسشنامه های خودکارآمدی جنسی (SSES) (وزیری و لطفی کاشانی، 1392)، خودپنداره جنسی (MSSCQ) (اسنل، فیشر و والترز، 1995)، ابزار تشخیصی زودانزالی (PEDT) (سیموندز و همکاران، 2007) و زمان سنج جمع آوری شدند. زوج درمانگری رفتاری یکپارچه نگر برای گروه آزمایش در 9 جلسه اجرا شد، اما برای گروه درانتظار درمان هیچ گونه مداخله درمانی به کار گرفته نشد. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده شد. نتایج نشان داد زوج درمانگری رفتاری یکپارچه نگر بر خودکارآمدی جنسی، خودپنداره جنسی، زودانزالی و زمان نهفتگی انزال درون واژنی (IELT) موثر بود (001/0>P)؛ و نمرات متغیرهای وابسته در مرحله پس آزمون و پیگیری در مقایسه با گروه درانتظار درمان افزایش و نمره زودانزالی کاهش یافته بود (001/0>P)، همچنین اثر درمانی تا زمان پیگیری حفظ شد. از یافته های پژوهش حاضر می توان در راستای مداخلات بالینی و درمانی برای ارتقای خودکارآمدی جنسی و خودپنداره جنسی و در نتیجه، بهبود زمان نهفتگی انزال درون واژنی (IELT) و زودانزالی مردان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: زوج درمانگری رفتاری یکپارچه نگر، خودکارآمدی جنسی، خودپنداره جنسی، زودانزالی اکتسابی
  • محدثه صفاریه* صفحات 27-40

    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی نقش واسطه ای درگیری تحصیلی در رابطه با آمادگی بی حوصلگی و میزان عملکرد تحصیلی دانش آموزان متوسطه شهر سمنان بود. مطالعه حاضر از نوع توصیفی- همبستگی به روش مدل یابی معادلات ساختاری می باشد. جامعه ی آماری پژوهش شامل 3952 دانش آموز متوسطه در سال تحصیلی 98-97 در شهرستان سمنان و نمونه پژهش شامل400 دانش آموز بود که به روش  نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های درگیری تحصیلی فردریکز؛ بلومنفلد و پریس (2004) (SES)، عملکرد تحصیلی فام و تیلور (1999) (EPT) و آمادگی بی حوصلگی فارمر و ساندبرگ (1986) (BSBS) استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش های هم بستگی پیرسون و مدل یابی روابط ساختاری استفاده گردید.  نتایج این مطالعه نشان داد که درگیری تحصیلی به طور معناداری ارتباط بین آمادگی بی حوصلگی و عملکرد تحصیلی دانش آموزان متوسطه را میانجی گری می کند. بر این اساس، می توان بیان کرد که عملکرد تحصیلی دانش آموزان متوسطه شهرستان سمنان به میزان (597/0) (01/0<p) توسط درگیری تحصیلی و (118/0- به طور مستقیم (05/0<p) و 102/0- به طور غیر مستقیم (05/0<p)) به وسیله ی آمادگی بی حوصلگی قابل پیش بینی خواهد بود. از این رو، لازم است روان شناسان و متخصصان فعال در حوزه ی آموزش و پرورش تدابیری را جهت افزایش درگیری تحصیلی و کاهش آمادگی بی حوصلگی در دانش آموزان اتخاذ نمایند.

    کلیدواژگان: آمادگی بی حوصلگی، درگیری تحصیلی، عملکرد تحصیلی
  • جهانگیر کرمی، سمیه لرستانی* صفحات 41-52

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی بازی درمانی شناختی- رفتاری بر آلکسیتایمیا و کاهش فرسودگی تحصیلی در دانش آموزان با اختلال ناتوانی یادگیری خاص (شدید) بود. پژوهش حاضر از لحاظ هدف جزء پژوهش های بنیادی و از لحاظ روش از نوع مطالعات نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون و گروه کنترل است. جامعه پژوهش را کلیه دانش آموزان مراکز ناتوانی یادگیری ابتدایی شهر کرمانشاه تشکیل دادند که از بین آنها به صورت در دسترس 30 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه آلکسیتایمیا تورنتو- FTAS-20 (1392) و پرسشنامه فرسودگی تحصیلی-  SBI(2005) و پرسشنامه مشکلات یادگیری کلورادو ویلکات- CLDQ (1390) بود. روش تحلیل این پژوهش، تحلیل کوواریانس چند متغیره بود. یافته ها نشان داد که برنامه بازی درمانی شناختی- رفتاری موجب کاهش آلکسیتایمیا و فرسودگی تحصیلی در سطح (001/0 <p) در این کودکان شده است. در نتیجه یافته ها نشان داد که بازی درمانی می تواند به عنوان روشی مناسب در کاهش مشکلات الکسیتایمیا و زیر مولفه های آن و فرسودگی تحصیلی کودکان به کار رود.

    کلیدواژگان: بازی درمانی، آلکسیتایمیا، فرسودگی تحصیلی، ناتوانی یادگیری
  • همایون کافی هرناشکی، حسن احدی*، بیوک تاجری صفحات 53-61

    این مطالعه با هدف بررسی ترکیب مداخلات روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت و روش دوازده قدم درکاهش مکانیسم دفاعی انکار در معتادان در حال بهبودی استان تهران صورت گرفته است. طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه معتادین در حال بهبودی استان تهران در سال 1399 تشکیل می دادند که از میان آن ها 58 نفر به شیوه نمونه گیری غیر تصادفی هدفمند انتخاب و به دو گروه آزمایش (30نفر) و  گروه گواه (28نفر) گمارده شدند. ابزار پژوهش حاضر پرسشنامه سبک های دفاعی (DSQ) (آندروز و همکاران، 1993) بود. گروه مداخله، روان درمانی  را در طی 10جلسه به شیوه هفتگی 60 دقیقه ای درکنار برگزاری جلسات دوازده قدم دریافت کردند و گروه گواه، مداخله ای دریافت نکرد. نتایج تحلیل کوواریانس تک متغیره نشان داد که بین نمرات مکانیسم دفاعی انکار گروه آزمایش و گروه گواه در مرحله پس آزمون تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>p). افراد گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه در مرحله پس آزمون نمرات بهتری را نسبت به گروه گواه کسب کردند. بر اساس یافته های این پژوهش، روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت و روش دوازده قدم به عنوان گزینه مناسبی جهت کاهش مکانیسم دفاعی انکار معتادان در حال بهبودی باشد.

    کلیدواژگان: روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت، روش دوازده قدم، مکانیسم دفاعی انکار
  • عاصم اسماعیلی*، کیومرث فرحبخش، آسیه شریعتمدار صفحات 63-74

    گسترش فناوری در عصر حاضر موجب مسایل و مشکلات جدیدی شده است که یکی از آن ها دسترسی هر چه بیشتر و راحت تر افراد  جامعه به محتواهای جنسی از جمله پورنوگرافی است، که اثرات مخرب بسیاری را به دنبال دارد. هدف پژوهش حاضر، پیش بینی تمایزی اعتیاد به پورنوگرافی بر اساس متغیرهای کیفیت ارتباطی خانواده اصلی و مشکلات در برقراری صمیمیت مردان شهر تهران بود. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود و جامعه پژوهش شامل مردان 18 سال به بالای شهر تهران در سال 1400-1399 بود. تعداد 200 نفر به روش نمونه گیری داوطلبانه (اینترنتی) به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از مقیاس های مصرف مشکل ساز پورنوگرافی (بوث و همکاران، 2018؛ PPCS)، خرده مقیاس کیفیت خانواده اصلی مقیاس ارتباط (بازبی، هولمن و تانیگوچی، 2001؛ FOO) و ترس از صمیمیت (دسکاتنر و ثلن، 1991؛ FIS) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل تمیز استفاده شد. نتایج تحلیل تمیز نشان داد که کیفیت ارتباطی خانواده اصلی و مشکلات در برقراری صمیمیت قادر به پیش بینی عضویت گروهی پسران و مردان دارای اعتیاد به پورنوگرافی و بدون اعتیاد به پورنوگرافی هستند (01/0>p). بنابراین می توان نتیجه گرفت که با کاهش کیفیت ارتباطی خانواده اصلی و افزایش مشکلات در برقراری صمیمیت فرد میزان استفاده وی از پورنوگرافی افزایش پیدا خواهد کرد.

    کلیدواژگان: اعتیاد به پورنوگرافی، کیفیت ارتباطی خانواده اصلی، مشکلات در برقراری صمیمیت
  • زهره رفیعی راد، سجاد بشرپور*، شیدا لطفی سعیدآباد صفحات 75-84

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش تنظیم رفتاری هیجان، منبع کنترل سلامتی و ذهن آگاهی در پیش بینی کیفیت زندگی بیماران بهبودیافته از کووید 19 انجام شد. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه بیماران بهبودیافته از کووید 19 در شهرستان اردبیل تشکیل دادند که 200 نفر از آنها با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس وارد پژوهش شدند.  ابزارهای جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه های استاندارد تنظیم رفتاری هیجان (کرایج و گارنفسکی، 2019)، منبع کنترل سلامتی (والسون و دی ولیس، 1978)، پرسشنامه مهارت ذهن آگاهی کنتاکی (بیر و همکاران، 2004) و پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی بود. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شد. نتایج نشان داد کیفیت زندگی با تنظیم رفتاری هیجان، ذهن آگاهی و کنترل درونی همبستگی مثبت و با کنترل بیرونی همبستگی منفی دارد. ذهن آگاهی، تنظیم رفتار هیجان، کنترل بیرونی و کنترل درونی 64 درصد از کل واریانس کیفیت زندگی را تبیین کردند. این نتایج نشان می دهد تنظیم رفتاری هیجان، منبع کنترل درونی سلامتی و ذهن آگاهی در بهبود و افزایش کیفیت زندگی بیماران بهبود یافته از کووید 19 نقش موثری ایفا می کنند.

    کلیدواژگان: تنظیم رفتاری هیجان، منبع کنترل سلامتی، ذهن آگاهی، کیفیت زندگی، کووید 19
  • مریم احمدی منش*، اسماعیل صدری صفحات 85-96

    هدف از پژوهش حاضر بررسی پیش بینی سرسختی روان شناختی بر اساس الگوهای ارتباطی میان زوجین و سبک های حل تعارض در مردان متاهل آسیب دیده از رابطه فرازناشویی همسر بود. این پژوهش به لحاظ روش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش مردان متاهل آسیب دیده از رابطه فرازناشویی همسر مراجعه کننده به مراکز مشاوره وابسته به بهزیستی شهر مشهد در 3 ماهه اول سال 1400 بودند که از میان آنها به روش نمونه گیری هدفمند تعداد 80 نفر انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس سرسختی روانشناختی اهواز (AHI) (کیامرثی و همکاران، 1377)، پرسشنامه الگوی ارتباطی زوجین (CPQ) (کریستنس و سالاوای، 1991) و پرسشنامه سبک های حل تعارض(ROCI-2) (رحیم، 1983) بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چندگانه استفاده شد. یافته ها نشان داد الگوی ارتباطی سازنده متقابل و سبک های حل تعارض مصالحه گرانه، یکپارچگی و ملزم شده با سرسختی روان شناختی رابطه مثبت و معنادار (01/0 <p) و الگوهای ارتباطی توقع/ کناره گیری و اجتناب متقابل و سبک های حل تعارض اجتنابی، یکپارچگی و سلطه گری با سرسختی روان شناختی رابطه منفی و معنادار داشتند (01/0<p). همچنین نتایج رگرسیون نشان داد که ارتباط سازنده متقابل، توقع/ کناره گیری و سبک های اجتناب متقابل، یکپارچگی، سلطه گری و ملزم شده توانستند 56/0 سرسختی روان شناختی را در مردان متاهل آسیب دیده از رابطه فرازناشویی همسر پیش بینی کنند (05/0 <p). با توجه به اینکه سرسختی روان شناختی در مردان متاهل آسیب دیده از رابطه فرازناشویی همسر با الگوهای ارتباطی میان زوجین و سبک های حل تعارض رابطه دارد، برگزاری کارگاه های آموزشی مبتنی بر این مفاهیم در این دسته از افراد ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: الگوهای ارتباطی میان زوجین، رابطه فرازناشویی، سبک های حل تعارض، سرسختی روان شناختی
  • هلیا اردشیری فر، مسعود غلامعلی لواسانی*، محمدحسن آسایش صفحات 97-108

    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی و شناسایی پدیده رشد پس از سانحه در زنان بهبودیافته از بیماری کووید-19 بود. روش تحقیق در این مطالعه روش کیفی با رویکرد پدیدارشناسی بود بدین منظور 14 زن بهبودیافته از بیماری کووید-19 بالای 18 سال از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته مورد مطالعه قرار گرفتند. لازم به ذکر است که نمونه گیری تا زمان اشباع داده ها ادامه یافت. به منظور تجزیه و تحلیل یافته های به دست آمده، داده های ثبت شده با استفاده از روش 7 مرحله ای کلایزی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از کدگذاری اولیه با شکل گیری واحدهای معنایی همراه بود که با توجه به اشتراکات و سیر منطقی موجود در 18 زیرمضمون دسته بندی شدند و در نهایت تحلیل تجارب مشارکت کنندگان منجر به شکل گیری 7 مضمون اصلی شامل: 1- مغتنم شماری زندگی، 2- تغییر در فلسفه ی زندگی، 3- افزایش توانمندی فردی، 4- بهبود روابط بین فردی، 5- رشد معنوی، 6- اهداف و اولویت های جدید و 7- راهبردهای مقابله ای سازگارانه شد. نتایج به دست آمده تاکید بر لزوم بررسی و پرداختن به پدیده ی رشد پس از سانحه توسط مشاوران و روانشناسان، جهت ارتقا و تسهیل این پدیده در افراد بهبودیافته از بیماری کووید-19 و همچنین تدوین جلسات مشاوره ای، مراقبتی و روان شناختی برای بهبود سلامت روان و تسهیل پدیده ی رشد پس از سانحه در این افراد دارد.

    کلیدواژگان: رشد پس از سانحه، کووید-19، کرونا ویروس، پدیدارشناسی
  • مجتبی حقانی زمیدانی، زهرا حیدری لاکه* صفحات 109-118

    این پژوهش با هدف شناسایی  نقش معلمان در سازگاری تحصیلی دانش آموزان در دوره شیوع ویروس کرونا، به انجام رسید. پژوهش حاضر از نوع کیفی و با روش پدیدارشناختی توصیفی انجام شد. مشارکت کنندگان این پژوهش، 11 نفر از دانش آموزان پسر مقطع ابتدایی (پایه پنجم) منطقه 18 شهر تهران در سه ماه پاییز 1399 بودند. شرکت کنندگان براساس معیارهای ورود با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و نمونه گیری تا حد اشباع اطلاعات، ادامه یافت. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود و برای تحلیل داده ها از روش کلایزی استفاده شد. یافته های حاصل  از تحلیل داده ها، منجر به استخراج سه مضمون اصلی شد که شامل مضامین زیر بودند: حمایت آموزشی، حمایت رفتاری و حمایت روانی. نتایج این پژوهش، حاکی از اهمیت نقش معلم در سازگاری تحصیلی دانش آموزان در دوران بیماری های همه گیر از جمله کووید-19 است؛ معلمان و سایر کادر آموزشی می توانند از یافته های این پژوهش برای اعمال روش هایی برای سازگاری بهتر دانش آموزان بهره گیری نمایند.

    کلیدواژگان: سازگاری تحصیلی، دانش آموزان ابتدایی، ویروس کرونا، پدیدار شناسی
  • عبادالله عباسی، علیرضا رجایی*، محمدحسین بیاضی، حمید جعفریان یسار صفحات 119-131

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی گرایش به رفتارهای پرخطر بر اساس ادراک جو روانی- عاطفی خانواده و سبک فرزندپروری با میانجی گری سبک زندگی سلامت در نوجوانان بود. روش پژوهش، همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان (نوجوانان) دوره دوم متوسطه شهر قم در سال تحصیلی 1400-1399 بود. نمونه این پژوهش شامل تعداد 375 دانش آموز بود که به شیوه تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل مقیاس خطرپذیری نوجوانان ایرانی (IARS)، سبک های فرزندپروری (PSQ)، جو روانی- عاطفی خانواده (PASFQ) و سبک زندگی سلامت (HLQ) بود. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش با استفاده از روش های همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری، به وسیله نرم افزار آماری SPSS و Amos ویرایش 23 صورت گرفت. نتایج تحلیل همبستگی پیرسون نشان داد که بین متغیرهای پژوهش به صورت دو به دو رابطه معنادار وجود دارد (001/0>p). علاوه بر این نتایج نشان داد که فرزندپروری مقتدرانه، فرزندپروری سهل گیرانه و فرزندپروری مستبدانه با سبک زندگی سلامت نوجوانان دارای اثر مستقیم معنادار دارد (001/0>p) و توانسته اند به ترتیب 2/27، 4/8 و 2/8 درصد از واریانس این متغیر را تبیین کنند. در ادامه جو روانی عاطفی خانواده بر سبک زندگی سلامت نوجوانان دارای اثر مستقیم معنادار بوده (001/0>p) و توانسته 8/31 درصد از واریانس این متغیر را تبیین نماید. در نهایت سبک زندگی سلامت بر رفتارهای پرخطر نوجوانان دارای اثر مستقیم معنادار است (001/0>p) و توانسته 4/39 درصد از واریانس این متغیر را تبیین کند. بر این اساس علاوه بر این که مدل از برازش مناسبی برخوردار بوده، نقش میانجی سبک زندگی سلامت در رابطه بین ادراک جو روانی- عاطفی خانواده و سبک های فرزندپروری با رفتارهای پرخطر نوجوانان تایید شد. با توجه به نقش میانجی سبک زندگی سلامت در رابطه بین متغیرهای پژوهش حاضر، لازم است که آموزش و پرورش سبک زندگی سلامت را به نوجوانان معرفی نموده و با برگزاری کلاس های آموزشی مناسب، تلاش نماید تا این مدل سبک زندگی را ترویج و گسترش دهد.

    کلیدواژگان: ادراک جو روانی- عاطفی خانواده، رفتارهای پرخطرپذیر، سبک فرزندپروری، سبک زندگی سلامت
  • سعید آرمون، علی قره داغی*، شهرام واحدی صفحات 133-144

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی آموزش روش مونته سوری بر توانایی های دیداری - حرکتی دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری غیرکلامی بود. برای انجام پژوهش، تعداد 4 نفر از دانش آموزان پسر اول ابتدایی، مبتلا به اختلال یادگیری غیرکلامی که در دبستان نبی اکرم (ص) شهرستان بناب، در سال تحصیلی 1399- 1398 تحصیل می کردند، براساس آزمون دیداری حرکتی بندرگشتالت انتخاب شدند. در این پژوهش که از نوع طرح تک آزمودنی با چند خط پایه (ABA) بود، ابتدا هر کدام از آزمودنی ها با توجه به ملاک های اختلال یادگیری غیرکلامی، به طور دقیق مورد مشاهده قرار گرفتند و توانایی های دیداری حرکتی آنها اندازه گیری و ثبت گردید. سپس در مرحله مداخله، هر آزمودنی طی 10 جلسه 45 دقیقه ای به صورت جداگانه، آموزش های روش مونته سوری را دریافت کردند. عملکرد آزمودنی ها، در جلسات مرحله پیگیری نیز مورد مشاهده قرار گرفت. در نهایت داده های جمع آوری شده، از طریق روش تحلیل دیداری نمودارها، روش درصد داده های ناهمپوش (PAND)، محاسبه اندازه اثر و درصد بهبودی، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش، نشان دهنده تاثیر آموزش روش مونته سوری در افزایش توانایی های دیداری حرکتی هر چهار آزمودنی بود. در نتیجه می توان از آموزش روش مونته سوری به عنوان بخشی از برنامه های توانمندسازی دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری غیرکلامی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری غیرکلامی، توانایی دیداری - حرکتی، روش مونته سوری
  • اعظم ایمانی زاد، محسن گل محمدیان*، امید مرادی، محمود گودرزی صفحات 145-160

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی زوج درمانی راه حل مدار و هیجان مدار بر بخشودگی، عملکرد جنسی و باورهای ارتباطی زوج های دارای تجربه خیانت زناشویی شهر کرمانشاه انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل زوج های در شرف طلاق که دارای تجربه خیانت زناشویی شهر کرمانشاه در سال 1398 بودند را تشکیل می داد. نمونه پژوهش شامل 36 زوج بودند که به صورت در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه (هر کدام 12 زوج) جایگزین شدند. شرکت کنندگان قبل و بعد از مداخله، پرسشنامه های بخشودگی (FFS) (احتشام زاده و همکاران، 1389)، عملکرد جنسی زنان (FSFI) (روزن و همکاران، 2000)، سلامت جنسی مردان (MSHQ) (روزن و همکاران، 2004) و باورهای ارتباطی (CBQ) (آیدلسون و اپستین، 1982) را تکمیل کردند. برنامه آموزش زوج درمانی راه حل مدار و زوج درمانی هیجان مدار به مدت 8 جلسه، هر جلسه به مدت 90 دقیقه و یک بار در هفته برای دو گروه آزمایش اجرا شد. گروه گواه آموزشی دریافت نکرد. جهت آزمون فرضیه ها از آزمون تحلیل کوواریانس با آزمون تعقیبی بن فرونی استفاده شده است. یافته ها نشان داد که بین گروه های آزمایشی و گواه تفاوت معناداری وجود دارد (001/0<p)؛ به طور کلی هر دو روش درمانی اثربخشی یکسانی داشتند. براین اساس، زوج درمانی راه حل مدار و هیجان مدار می تواند به عنوان روشی موثر و کارآمد در افزایش بخشودگی، عملکرد جنسی و کاهش باورهای ناکارآمد زوجین توسط درمانگران مورد استفاده قرار گیرد و در نتیجه به بهبود روابط زناشویی کمک نماید.

    کلیدواژگان: زوج درمانی راه حل مدار، زوج درمانی هیجان مدار، بخشودگی، عملکرد جنسی، باورهای ارتباطی، خیانت زناشویی
  • مریم امامیان*، محبوبه طاهر صفحات 161-172

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی بازی درمانی فلورتایم و درمان نوروفیدبک همراه با تمرین های شناختی رایانه ای بر تکانشگری کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی بوده است. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه در انتظار درمان است. جامعه آماری شامل کودکان 8 تا 11 سال مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی شهرستان نیشابور بود. حجم نمونه 45 نفر بود که به روش دردسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در سه گروه آزمایش اول و دوم و در انتظار درمان قرار گرفتند. والدین کودکان در مراحل پیش آزمون و پس آزمون به مقیاس تکانشگری (IS) هیرسچفیلد و همکاران (1965) پاسخ دادند گروه آزمایش اول تحت مداخله بازی درمانی فلورتایم در 12 جلسه و گروه آزمایش دوم تحت مداخله درمانی درمان نوروفیدبک در30 جلسه قرار گرفتند. داده ها به وسیله آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد هر دو روش بازی درمانی فلورتایم و درمان نوروفیدبک بر تکانشگری کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی اثربخش است (05/0>p). همین طور درمان نوروفیدبک بر تکانشگری نسبت به بین بازی درمانی فلورتایم اثربخشی بیشتری داشته است (05/0>p). بنابراین بازی درمانی فلورتایم و درمان نوروفیدبک همراه با تمرین های شناختی رایانه ای کودکان می تواند به کاهش تکانشگری کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی کمک کند.

    کلیدواژگان: بازی درمانی فلورتایم، تکانشگری، نوروفیدبک، تمرین های شناختی رایانه ای، اختلال نارسایی توجه، فزون کنشی
  • منیژه مراد* صفحات 173-182

    هدف پژوهش حاضر بررسی عملکرد جنسی زنان یایسه به صورت کیفی است. یایسگی بعنوان یک دوره از زندگی زنان است که با تغییرات جسمی، روانی و جنسی هم راه می باشد. اگر چه برخی تغییرات فیزیولوژیک و پاتولوژیک در غالب موارد، مسبب به وجود آوردن  مشکلاتی از جمله عملکرد جنسی می شوند، اما نوع نگرش زنان به یایسگی نقش مهمی در به وجود آمدن و یا رفع آن دارد. در واقع یکی از مهمترین عوامل سعادت در زندگی زناشویی، داشتن روابط لذت بخش جنسی است که می تواند در حفظ و پایداری زندگی مشترک ایفای نقش کند.. در این پژوهش کیفی که به روش داده بنیاد انجام شده اطلاعاتی از عملکرد جنسی زنان یایسه با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته از 14 زن یایسه بدست آمد، سپس با کدگذاری آنها نتایج زیر استنتاج گردید. عملکردجنسی  زنان یایسه را می توان در محورهای جسمی، روانی، روابط، عواطف، مشکلات افتصادی و مسایل خانوادگی توضیح داد. که براساس نتایج به دست آمده از مقولات اصلی به نظر می رسد که عواطف، در دوران یایسگی بیش از هر مقوله دیگری بر روی عملکرد جنسی نقش دارد و عملکرد جنسی ظاهرا در گروی رابطه دوستانه، درک متقابل، احترام، دیده شدن و قدردانی است. عملکردجنسی در این دوران می تواند نه تنها مختل نشده، بلکه به پختگی و تکامل برسد و لذت جنسی در این دوران متفاوت از دوران های دیگر تجربه گردد.

    کلیدواژگان: عملکرد جنسی، یائسگی، زنان
  • مریم کمراتی، فیروزه زنگنه مطلق*، ذبیح پیرانی صفحات 183-196

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان ذهن آگاهی بر تنظیم شناختی هیجان نوجوانان دختر دارای رفتارهای خودآسیب رسان بود. پژوهش حاضر از نوع مطالعات نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه است. جامعه پژوهش را تمامی دانش آموزان دختر که در سال تحصیلی 99-98 در مدارس دولتی منطقه 1 شهر تهران مشغول به تحصیل بودند تشکیل دادند، که از میان آنها 60 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای مرحله ای به عنوان نمونه انتخاب و بطور تصادفی در سه گروه مساوی (هر گروه 20 نفر) قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (CERQ) (گارنفسکی و همکاران، 2006) بود که در سه مرحله قبل، بعد و 2 ماه پس از جلسات اجرا شد. مداخلات درمانی برای گرو ه های آزمایش به مدت 8 جلسه برگزار شد، گروه گواه هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. یافته های به دست آمده از تحلیل کواریانس چندمتغیره نشان داد که هر دو روش مداخله بر بهبود تنظیم شناختی هیجان و مولفه های آن موثر بوده و میزان اثربخشی در طی زمان دارای ماندگاری اثر است (01/0<p). همچنین نتایج آزمون t نشان داد بین میزان اثربخشی دو روش بر تنظیم شناختی هیجان دانش آموزان دارای رفتارهای خودآسیب رسان تفاوت معناداری وجود ندارد، اما اثربخشی ذهن آگاهی بر راهبردهای تنظیم شناختی هیجان مثبت و منفی بیشتر است (0001/0=P).

    کلیدواژگان: تنظیم شناختی هیجان، رفتارهای خودآسیب رسان، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، ذهن آگاهی، نوجوانان
  • زینب رستمی، رویا افراسیابی*، محبوبه سلیمان پور عمران صفحات 197-206

    توجه به معنویت گرایی بر اساس هدف و تخصص سازمانی، الگوی جدیدی است که سازمان ها را قادر می سازد تا پاسخگوی شرایط متغیر محیطی باشند. هدف از پژوهش حاضر مطالعه کیفی ارایه مدل سازمان معنویت گرا در دانشگاه به روش نظریه داده بنیاد می باشد. روش پژوهش برحسب هدف، بنیادی؛ برحسب نوع داده، کیفی بود. جامعه آماری پژوهش متخصصان و اساتید علوم تربیتی، مدیریت و الهیات بودند که به روش نمونه گیری هدفمند و به کارگیری معیار اشباع نظری،23 نفر انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته بود. تحلیل داده ها با شیوه کد گذاری نظری با رویکرد نظریه داده بنیاد انجام شد و در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از یافته های پژوهش نشان داد که  مقوله ها در قالب 18 مقوله اصلی در دل ابعاد 6 گانه مدل پارادایمی به صورت پدیده محوری سازمان معنویت گرا (شایستگی فردی، سازگاری، خودآگاهی، هدفمندی، خودباوری، معنویت)، شرایط علی (مدیریت و رهبری سازمانی، تعهد سازمانی، ارتباطات سازمانی، مشارکت)، پیامد (تاب آوری، سلامت فردی، رضایت شغلی، مدیریت استرس، ارتقای سرمایه اجتماعی، انعطاف پذیری)، شرایط زمینه ای (فرهنگ سازمانی، ساختار حمایتی و غیرمتمرکز)، عوامل مداخله گر و راهبردها می باشند.

    کلیدواژگان: ارائه مدل، سازمان معنویت گرا، نظریه داده بنیاد، دانشگاه
  • فاطمه فتحی، شهرام وزیری*، مهدی پوراصغر، مریم نصری صفحات 207-220

    پژوهش حاضر با هدف اثر بخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر پنج عامل شخصیت و مولفه های تکانشگری افراد مبتلا به شخصیت مرزی انجام شد. روش پژوهش از نوع طرح تک آزمودنی A-B-A بود. جامعه آماری شامل کلیه افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی که به بخش سرپایی بیمارستان روانپزشکی زارع و کلینیک خانه معنا ساری در طی خرداد 1399 مراجعه کردند، از میان آنها 3 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به مدت 40 جلسه تحت درمان قرار گرفتند. داده ها در سه مرحله خط پایه، درمان، پیگیری در طی 11 ماه با استفاده از پرسشنامه های تکانشگری بارات BIS (بارات و همکاران، 2004) و پنج عامل شخصیت NEO (مک کری و کاستا، 2004) جمع آوری شد. برای تجزیه و تحلیل آماری از روش تحلیل نمودار، تغییر پایا، استفاده شد. تحلیل نتایج در مرحله درمان در فرد اول در متغیر توافق در فرد دوم در متغیر های توافق، عصبیت، نمره کل تکانشگری و در فرد سوم در متغیر های عصبیت، تکانشگری شناختی، تکانشگری حرکتی و نمره کل تکانشگری دیده شد. در مرحله پیگیری در فرد اول تغییرات در مولفه های تکانشگری ، در فرد دوم در متغیر های عصبیت، مولفه های تکانشگری و در فرد سوم در متغیر های توافق، عصبیت، مولفه های تکانشگری دیده شد. می توان نتیجه گرفت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در مدت زمان 10 ماه می تواند تغییرات برجسته در افراد مبتلا به شخصیت مرزی ایجاد کند، پژوهش های بیشتر در خصوص تعمیم نتایج درمان نیاز است.

    کلیدواژگان: اختلال شخصیت مرزی، پنج عامل شخصیت، مولفه های تکانشگری، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد
  • محمدعلی بشارت، نگین افخم* صفحات 221-230

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در رابطه بین هوش هیجانی و بازدهی کارگروهی صورت گرفت. تعداد 91 مهماندار و 34 خلبان (49 زن، 76 مرد) در این پژوهش شرکت داشتند. از شرکت کنندگان خواسته شد مقیاس هوش هیجانی EIS  (1997)، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان CERQ  (2006) و مقیاس بازدهی کارگروهی HPTS  (2007) را تکمیل کنند. برای تحلیل داده های پژوهش از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که هوش هیجانی با بازدهی کارگروهی رابطه مثبت معناداری دارد (P<0.05). هوش هیجانی با راهبردهای انطباقی و غیر انطباقی تنظیم شناختی هیجان به ترتیب رابطه مثبت و منفی معنادار داشت (P<0.05). راهبردهای انطباقی و غیر انطباقی تنظیم شناختی هیجان نیز با بازدهی کارگروهی به ترتیب رابطه مثبت و منفی معنادار داشتند (P<0.05). تحلیل آماری داده ها نشان داد که راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در رابطه بین هوش هیجانی و بازدهی کارگروهی نقش واسطه ای دارند. بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که هوش هیجانی بالا در افراد یک گروه کاری منجر به استفاده از راهبردهای انطباقی تر تنظیم شناختی هیجان می شود و نهایتا بازدهی کار گروهی را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، هوش هیجانی، بازدهی کار گروهی
  • زهرا سررشته داران، فهیمه نامدارپور* صفحات 231-239

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی طرحواره درمانی بر نشخوار فکری زنان دارای تعارضات زناشویی شهر اصفهان بود. پژوهش حاضر از نوع طرح تک آزمودنی بود. جامعه آماری پژوهش، کلیه زنان دارای تعارض زناشویی مراجعه کننده به مرکز مداخله در بحران سازمان بهزیستی بودند که از میان آنها 3 نفر به صورت به شیوه ی در دسترس انتخاب شدند. قبل از شروع جلسات درمانی، 2 جلسه به عنوان تعیین خط پایه برای هر یک از شرکت کنندگان برگزار شد، سپس شرکت کنندگان به مدت 14 جلسه تحت درمان طرحواره درمانی یانگ قرار گرفتند. بعد از یک ماه دو جلسه پیگیری هر کدام به فاصله یک هفته اجرا شد. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه تعارضات زناشویی (MCQ) براتی و ثنایی (1996)، پرسشنامه نشخوار فکری (RRS) نولن- هوکسما و مورو (1991) و پروتکل طرحواره درمانی بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل دیداری، نمودارها و شاخص های روند، ثبات، درصد داده های ناهمپوش (PND) و درصد داده های همپوش (POD) استفاده شد. نتایج نشان داد که طرحواره درمانی بر نشخوار فکری زنان دارای تعارض زناشویی موثر بوده است. در رابطه با متغیر نشخوار فکری به غیر از مورد دوم که نتیجه درمان با تاثیر بسیار خوب (PND=100 %) بود در دو دیگر درمان با تاثیر نسبتا خوب نتیجه داده است (70%<PND<90%).  ازاین رو با توجه به نتایج به دست آمده می توان بیان نمود طرحواره درمانی به عنوان رویکرد درمانی نوین موجب کاهش نشخوارهای فکری ناشی از تعارضات زناشویی در زوجین می گردد.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، نشخوار فکری، تعارض زناشویی
  • عاطفه زنگی آبادی، محمدعلی بشارت*، کیوان صالحی صفحات 241-250

    هدف از مطالعه ی حاضر بررسی و تحلیل روایت زندگی دوقلوها با تمرکز بر نحوه شکل گیری وابستگی بین آن ها و پیامدهای آن بر جنبه های مختلف زندگی بود. به همین منظور در این مطالعه با یک همشیر دوقلوی دختر 26 ساله مصاحبه عمیق انجام شد. داده ها با استفاده از فن تحلیل مضمون، مورد تحلیل قرار گرفت. یافته ها با محوریت چهار مضمون"رابطه منحصر به فرد"، "در هم آمیختگی"، "فردیت"، و "آثار در هم آمیختگی"،  نحو ه ی شکل گیری وابستگی و درهم آمیختگی در دوقلوها، ناتوانی در جدایی و کسب فردیت و محدودیت در روابط با همسالان را آشکار نمود. دوقلوها در رابطه ای منحصر به فرد قرار دارند و همشیر دوقلوی خود را مهم ترین فرد زندگی خود می دانند. رابطه ی نزدیک و مداوم آن ها به حدی است که درهم آمیختگی هویت و شخصیت در آن ها شکل می گیرد؛ به نحوی که جدایی و تمایز، یکی از چالش های مهم زندگی آن هاست. در نهایت طبق روایت های برآمده از مصاحبه های انجام شده با یکی از  همشیرهای دوقلو، می توان نتیجه گرفت که وابستگی از عمده ترین مسایل تاثیرگذار در زندگی دوقلوهاست و در صورت بروز هر گونه افراط یا تفریط، این احتمال وجود دارد، که سلامت جسمی و روانی آن ها با مخاطره جدی همراه شود؛ به همین دلیل نوعی تمایل به فردیت در آن ها وجود دارد.

    کلیدواژگان: روایت پژوهی، دوقلو، وابستگی
  • علی کرمانی*، شقایق رحیمی، حسین فنودی، محمد نریمانی صفحات 251-260

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش راهبردهای ناسازگارانه تنظیم شناختی هیجان و تحریف شناختی بین فردی در پیش بینی گرایش به رفتارهای پرخطر در نوجوانان پسر انجام گرفت. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان پسر مدارس دوره دوم متوسطه شهر رشت در سال تحصیلی 1400-1399 بود. تعداد 150 دانش آموز به روش نمونه گیری در دسترس به روش اینترنتی، از طریق شبکه های مجازی  (تلگرام، واتساپ و شاد) در پژوهش شرکت کردند و به پرسشنامه های خطرپذیری (زاده محمدی و همکاران، 1390)، تنظیم شناختی هیجان (حسنی، 1389) و تحریف شناختی بین فردی (همام سی و همکاران، 2004) پاسخ دادند؛ داده های پژوهش با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که راهبردهای ناسازگارانه تنظیم شناختی هیجان و تحریف شناختی بین فردی با گرایش به رفتار پرخطر رابطه مثبت و معنادار دارد (01/0>P). راهبردهای ناسازگارانه تنظیم شناختی هیجان و تحریف شناختی بین فردی 50% واریانس گرایش به رفتار پرخطر را تبیین می کنند. بنابراین از یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که نقص شناختی و هیجانی می تواند نقش مهمی در رفتارهای پرخطر داشته باشد.

    کلیدواژگان: رفتارهای پرخطر، راهبردهای ناسازگارانه تنظیم شناختی هیجان، تحریف شناختی بین فردی، نوجوانان
  • عصمت خطیب، ذبیح پیرانی*، داوود تقوایی صفحات 261-273

    هدف از پژوهش حاضر تعیین نقش واسطه ای دشواری در تنظیم هیجان در رابطه بین راهبردهای مقابله ای و رفتارهای پرخطر بود. پژوهش حاضر از لحاظ روش از نوع مطالعات همبستگی است. جامعه پژوهش را تمامی دانش آموزان دوره متوسطه دوم که در سال تحصیلی 1400-99 در مدارس دولتی شهر تهران مشغول به تحصیل بودند تشکیل دادند که از بین آنها 250   نفر با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه های رفتارهای پرخطر (احمدپور ترکمان، 1390)، راهبردهای مقابله ای (WCQ) (لازاروس و فولکمن، 1984) و مقیاس دشواری تنظیم هیجانی (DERS) (گرتز و رومر، 2004) بود. یافته های به دست آمده از ارزیابی مدل پیشنهادی به روش معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار 25 SPSSو 3SmartPLS نشان داد که راهبردهای مقابله ای بصورت مستقیم و به شکل منفی پیش بینی کننده رفتارهای پرخطر (01/0 <p) و به شکل مثبت پیش بینی کننده دشواری در تنظیم شناختی هیجان نوجوانان است (05/0 <p). اما نقش مستقیم دشواری در تنظیم هیجان و نقش واسطه ای آن در رابطه راهبردهای مقابله ای با رفتارهای پر خطر معنادار نیست. با توجه به نقش معنادار راهبردهای مقابله ای بر دشواری در تنظیم شناختی هیجان و رفتارهای پرخطر، معلمان و مشاوران می توانند با بررسی راهبردهای مقابله ای در جهت بهبود تنظیم هیجان و کاهش رفتارهای پرخطر نوجوانان اقدام کنند.

    کلیدواژگان: دشواری در تنظیم هیجان، رفتارهای پرخطر، راهبردهای مقابله ای
  • سمیه غلامی*، شهرام واحدی، مژده الله دادی صفحات 275-285

    هدف پژوهش حاضر تعیین تعداد خوشه های وابستگی به اینترنت و سپس مقایسه گروه های مختلف از نظر اضطراب اجتماعی و افسردگی بود. جامعه پژوهش حاضر را دانشجویان دختر خوابگاهی مقطع کارشناسی دانشگاه شیراز تشکیل می دادند که 370 نفر از دانشجویان دختر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. پرسشنامه اعتیاد به اینترنت یانگ IAT  (یانگ، 1998)، پرسشنامه افسردگی بک BDI (بک، 1961) و پرسشنامه اضطراب اجتماعی LSAS (لیبوتیس، 1987) به منظور جمع آوری اطلاعات استفاده شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل خوشه ای، تحلیل واریانس چند متغیره MANOVA و آزمون های تعقیبی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از تحلیل خوشه ها سه گروه دانشجویان دارای اعتیاد به اینترنت شدید، اعتیاد به اینترنت متوسط و اعتیاد به اینترنت خفیف را مشخص کرد  (001/0 ≥P). نتایج نشان داد که افراد خوشه اعتیاد به اینترنت شدید افسردگی  (001/0 ≥P) و اضطراب اجتماعی  (01/0 ≥P) بیشتری را تجربه می کنند و خوشه اعتیاد به اینترنت خفیف کمترین میزان افسردگی را تجربه می کنند. با توجه به نتایج لازم است پدیده اعتیاد اینترنتی به عنوان یک مشکل روانی، توسط برنامه ریزان فرهنگی و آموزشی و نظام خانواده یک امر مهم در نظر گرفته شود و به منظور پیشگیری از این پدیده ضروری است در سطح جامعه در مورد نشانه ها و علایم اعتیاد به اینترنت، آگاهی های لازم ارایه شود.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، افسردگی، اضطراب اجتماعی، تحلیل خوشه ای
  • شیوا حسنعلی زاده روشن، فرانک علاف اصغری، رجب علی محمدزاده ادملائی*، عباس نجفی پور تابستانق، وحید صوابی نیری صفحات 287-297

    هدف از پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی یادگیری مشارکتی بر انگیزه تحصیلی، اهمال کاری و سرزندگی تحصیلی دانش آموزان دبیرستان دوره اول متوسطه شهر بابل بود. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بوده و جامعه پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر اول متوسطه مدرسه پوراصغر شهر بابل در سال تحصیلی 00-1399 تشکیل دادند که از بین آنها به صورت در دسترس 60 نفر (30 نفر در گروه آزمایش و 30 نفر درگروه گواه)  به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش به منظور جمع آوری داده ها مربوط به هر یک از متغیرها، پرسشنامه انگیزه پیشرفت هرمنس (A.T.M) (1970)، مقیاس اهمال کاری تحصیلی (A.P.Q) (سواری، 2011)، مقیاس سرزندگی تحصیلی (A.V.Q) (دهقانی زاده و چاری، 1391) و در جهت برگزاری جلسات یادگیری مشارکتی از روش جیگساو استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد مداخله برنامه ی «یادگیری مشارکتی» در افزایش انگیزه تحصیلی (001/0=p ، 05/54= (58 / 1)F)، کاهش اهمال کاری تحصیلی (001/0=p ، 41/35= (38 / 1)F) و  افزایش سرزندگی تحصیلی (001/0=p ، 88/41= (38 / 1)F) تاثیرگذار بوده است. براساس نتایج حاصل می توان بیان نمود که مدارس با به کارگیری فرایند یادگیری مشارکتی می توانند زمینه لازم جهت افزایش انگیزه پیشرفت تحصیلی و سرزندگی تحصیلی دانش آموزان را فراهم نموده و همچنین اهمال کاری تحصیلی آنان را کاهش دهند.

    کلیدواژگان: یادگیری مشارکتی، انگیزه تحصیلی، اهمال کاری تحصیلی، سرزندگی تحصیلی
|
  • Yasser Rezapour Mirsaleh*, Nasim Shahsiyah, Hossein Ghaffari Pages 1-10

    The aim of the research was to investigate the mediating role of self-control in the relationship between coping styles and self-concept of elementary school students in Ardakan. The present study was descriptive-correlational which was performed using Path Analysis. The statistical population consisted of all first-grade male students in Ardakan. Using the cluster sampling method, 330 people were selected as the sample.  Data were collected using the Connor Smith Stress Management Styles Questionnaire (RSQ) (1997), Harter  Student Self-Concept (SPPC) (1985), and Grasmick et al.'s Self-Control Questionnaire (SCS) (1993)  and analyzed using Pearson correlation test and Path Analysis. Findings showed that the coping style of intentional coping directly and indirectly through self-control had a positive and significant relationship on self-concept (p <0.01).  Unintentional avoidance coping style had a direct negative relationship on self-concept but indirectly had a positive relationship on self-concept by increasing self-control (p<0.01). The unintentional coping style had a negative and significant relationship on self-concept indirectly through self-control and deliberate avoidance coping style had a negative and significant relationship on self-concept directly (p<0.01). Overall, the findings showed that self-control can play a significant mediating role in the relationship between coping styles and self-concept in elementary school students.

    Keywords: self-concept, self-control, coping styles
  • Payam Sarabi*, Vahid Alahyari, Fardin Parvizi, Keivan Kakabaraee Pages 11-26

    Determining the effectiveness of couple's integrated behavioral therapy on sexual self-efficacy and sexual self-concept was acquired in individuals with acquired premature ejaculation. The research method was quasi-experimental with pretest, posttest, and follow-up with the control group. The statistical population included all married people aged 25 to 45 years who had been referred to psychology and counseling clinics in Kermanshah in 2020 for premature ejaculation. The sample consisted of 30 men who were selected by the available sampling method and randomly assigned to two experimental and waiting groups (15 people in each group). Data in three stages of pre-test, post-test, and follow-up using sexual self-efficacy questionnaires (SSES) (Vaziri & Lotfi Kashani, 2013), sexual self-concept (MSSCQ) (Snell, Fisher & Walters, 1995), premature ejaculatory diagnostic tools (PEDT) (Simmonds et al., 2007) and time Gauges were collected. Integrative behavioral couple therapy was performed for the experimental group in 9 sessions, but no therapeutic intervention was used for the control group. Analysis of variance with repeated measures and Bephroni post hoc test were used to analyze the data. Coupling integrated behavioral therapy was effective on sexual self-efficacy, sexual self-concept, premature ejaculation, and latency of intravaginal ejaculation (IELT) (P<0.001); And the scores of dependent variables in the post-test and follow-up stages increased compared to the waiting groups and the score of premature ejaculation decreased (P<0.001), also the therapeutic effect was maintained until follow-up. The findings of the present study can be used for clinical and therapeutic interventions to promote sexual self-efficacy and sexual self-concept and, as a result, improve the latency of intravaginal ejaculation (IELT) and premature ejaculation in men.

    Keywords: Integrative behavioral couple therapy, Sexual self-efficacy, Sexual self-concept, Acquired premature ejaculation
  • Mohaddeseh Saffarieh* Pages 27-40

    The purpose of this study was to investigate the mediating role of educational engagement in relation to boredom preparation and academic performance of high school students in Semnan. the present study is descriptive - correlation with the method of Structural equation modeling. The statistical population of the study included 3952 high school students in the academic year of 2018-19 in Semnan city and the research sample consisted of 400 students who were selected by cluster sampling method. To collect data from The Frederick, Blumenfeld & Press (2004) (SES) educational engagement Questionnaire, Pham & Taylor academic performance Questionnaire (1999) (EPT), and Farmer and Sandberg (1986) (BPS) Boredom preparation Questionnaire were used. Pearson correlation and structural relationship modeling methods were used to analyze the data. The results of this study showed that educational engagement significantly mediates the relationship between boredom preparation and the academic performance of high school students. Based on this, it can be stated that the academic performance of high school students in Semnan city by educational engagement(at the rate of 0.597) (p<0/01) and by boredom preparation (-0.118 directly (p<0/05) and  -0/102  indirectly (p<0/05)) will be predictable. Therefore, it is necessary for psychologists and education specialists to take measures to increase educational engagement and reduce boredom preparation in students.

    Keywords: boredom preparation, educational engagement, academic performance
  • Jahangir Karami, Somayeh Lorestani* Pages 41-52

    The aim of this research was to investigate evaluate cognitive-behavioral play therapy on alexithymia and reduce academic burnout in students with special learning disabilities (severe). In terms of purpose, the present study is a part of basic research and in terms of method, it is a quasi-experimental study with a pre- post-test and group waiting for treatment. The study community included all primary students with special learning disabilities disorder in Kermanshah city, from which 30 people were available selected as a sample. Research questionnaires included: Toronto Mood Inventory Questionnaire FTAS-20 (2013) School– Burnout Inventory SBI (2005) and Colorado Learning Difficulties Questionnaire CLDQ (2011). Path analysis was used for multivariate covariance analysis of the data. Findings showed that cognitive-behavioral play therapy reduced emotional problems and alexithymia and burnout in these children (p< 0.001). As a result, the findings showed that play therapy can be used as a suitable way to reduce emotional, alexithymia and its components and academic burnout problems in children.

    Keywords: Play Therapy, Alexithymia, Academic burnout, Special learning disability
  • Homayoun Kafee Hernashki, Hasan Ahadi*, Biuok Tajeri Pages 53-61

    The aim of this study was to evaluate the Combination of Intensive Short-Term Dynamic Psychotherapy Interventions and the 12-step method in reducing the defense mechanism of denial in recovering addicts in Tehran province. The research design was a quasi-experimental pretest and posttest with a control group. The statistical population of the study consisted of all recovering addicts in Tehran province in 1399, of which 58 people were selected by purposive non-random sampling and assigned to experimental groups (30 people) and control (28 people). The instrument of the present study was the Defense Styles Questionnaire (DSQ) (Andrews et al., 1993). The intervention group received psychotherapy for 10 sessions of 60 minutes per week in addition to the twelve-step sessions, and the control group did not receive any intervention. The results of univariate analysis of covariance showed that there was a significant difference between the scores of the defense mechanism denial of the experimental and control groups in the post-test stage (p <0.05). The subjects in the experimental group scored better than the control group in the post-test stage compared to the control group. Based on the findings of this study, short-term intensive scanning psychotherapy and the 12-step method as a suitable option to reduce the defense mechanism of addicts' denial are improving.

    Keywords: intensive Short-term dynamic psychotherapy, Twelve-step method, the Denial defense mechanism
  • Asem Esmaeili*, Kiumars Farahbakhsh, Asiye Shariatmadar Pages 63-74

    The spread of technology in the present time has caused new issues and problems, one of which is the increasing and easier access of people to sexual content, including pornography, which has many destructive effects. the aim of the present study was to predict the differentiation of pornography addiction based on the quality of communication in families of origin and difficulties in intimacy in men in Tehran. The research was descriptive and correlational and the population study included were men above 18, in Tehran in 2020-2021. 200 people were selected by voluntary (online) sampling as a research sample. In order to collect data from the problematic consumption scales of pornography (Bőthe, & et al, 2018; PPCS), the main family quality subscale of the Relationship Scale (Busby, Holman, & Taniguchi, 2001; FOO) and the fear of intimacy (Descutner, & Thelen, 1991; FIS) were used. The discriminant analysis method was used to analyze the data. Results The results showed that the quality of communication of the main family and problems in establishing intimacy are able to predict group membership of boys and men with pornography addiction and without pornography addiction (p<0.01). Therefore, it can be concluded that with the decrease in the quality of communication in families of origin and the increase in difficulties in intimacy, the use of pornography will increase.

    Keywords: Pornography Addiction, Quality of Communication in Family of Origin, Difficulties in Intimacy
  • Zohreh Rafiee Rad, Sajjad Basharpoor*, Sheyda Lotfi Saiedabad Pages 75-84

    This study aimed to investigate the role of behavioral emotion regulation, health locus of control, and mindfulness in predicting the quality of life in improved Covid-19 patients. The method of the present study was descriptive-correlational. The statistical population of this study consisted of all improved Covid-19 patients in Ardabil city, 200 of whom entered the study using the purposive sampling method. Data collection tools included standard behavioral emotion regulation questionnaire (Kraaj and Garnefski, 2019), Health Locus of Control questionnaire (Walson and De Willis,1978), Kentucky Inventory of Mindfulness Skills (Beer, Smith, Hopkins, Kritmir, et al, 2004), and the World Health Organization quality of life questionnaire.  Data were analyzed using the Pearson correlation coefficient test and multiple regression analysis. The results showed that quality of life was positively correlated with behavioral emotion regulation, mindfulness, and internal control and negatively correlated with external control. Regression results showed that mindfulness, behavioral emotion regulation, external control, and internal control explained 64% of the total variance in quality of life. These results suggest that behavioral emotion regulation, internal health locus of control, and mindfulness play an effective role in improving and enhancing the quality of life in improved Covid-19 patients.

    Keywords: Behavioral emotion regulation, health locus of control, mindfulness, quality of life, Covid 19
  • Maryam Ahmadi Manesh*, Esmaeil Sadri Pages 85-96

    The aim of the present study was to investigate the prediction of Psychological Hardiness based on communication patterns between couples and conflict resolution styles in married men affected by an extramarital affair. This research was descriptive and correlational. The statistical population of this study was married men affected by the extramarital affair of their spouses who were referred to welfare counseling centers in Mashhad in the first three months of 1400, from which 80 people were selected by Purposive sampling. The research instruments included the Ahvaz Psychological Hardiness Scale (AHI) (Kiamarsi et al., 1998), the Couples Communication Pattern Questionnaire (CPQ) (Christens and Salavai, 1991), and the Conflict Resolution Styles Questionnaire (ROCI-2) (Rahim, 1983). Pearson correlation and multiple linear regression were used to analyze the data. Findings showed that the constructive relationship model of reciprocity and compromise conflict resolution styles, integration, and binding with psychological rigidity have a positive and significant relationship (P <0.01) and communication patterns of expectation/withdrawal and mutual avoidance. And avoidance conflict resolution styles, integration, and domination had a negative and significant relationship with psychological hardiness (P <0.01). Regression results also showed that constructive interaction, expectation/withdrawal, mutual avoidance, integration, domination, and compulsion styles were able to reduce 0.56 psychological hardiness in married men affected by extramarital affairs. Predict (P <0.05). Considering that psychological hardiness in married men affected by the extramarital affair is related to communication patterns between couples and conflict resolution styles, it is necessary to hold workshops based on these concepts in this group of people. Arrives.

    Keywords: Couples communication patterns, extramarital affair, conflict resolution styles, Psychological Hardiness
  • Helia Ardeshirifar, Masoud Gholamali Lavasani*, MohammadHasan Asayesh Pages 97-108

    The aim of this study was to investigate and identify the phenomenon of post-traumatic growth in women recovering from Covid-19 disease. The research method in this study was a qualitative method with a phenomenological approach. For this purpose, fourteen women recovering from Covid disease over 18 years of age were selected through purposive sampling. A semi-structured interview was conducted. It should be noted that sampling was continued until data saturation. In order to analyze the findings, the data were first recorded and then analyzed using the 7-step Colaizzi method. The results of the initial coding were associated with the formation of semantic units that were categorized according to the commonalities and logical course in 18 sub-themes. Finally, the analysis of participants' experiences led to the formation of 7 main themes: -1Appreciate life-2 Change in the philosophy of life -3increase individual empowerment 4- Improved interpersonal relationships, 5- spiritual growth, 6- new goals and priorities, and 7- adaptive coping strategies. The obtained results emphasize the need to study and address the phenomenon of post-traumatic growth by counselors and psychologists, to promote and facilitate this phenomenon in people recovering from Covid-19 disease and also to organize counseling, care and psychological sessions to improve mental health and facilitate the phenomenon of post-growth.

    Keywords: Posttraumatic growth, Covid19, Phenomenology
  • Mojtaba Haghani, Zahra Heydari Lakeh* Pages 109-118

    The aim of this study was to identify the role of teachers in students' academic adjustment during coronavirus outbreaks. The present study was conducted qualitatively and with a descriptive phenomenological method. Participants in this study were 11 male elementary school students (fifth grade) in the 18th district of Tehran in autumn 2020. Participants were selected based on inclusion criteria using the purposive sampling method and sampling was continued until data saturation.  The data collection tool in this study was a semi-structured interview and the Colaizzi's method was used to analyze the data. Findings from data analysis led to the extraction of three main themes, which included the following themes: educational support, behavioral support, and psychological support. The results of this study indicate the importance of the teacher's role in students' academic adjustment during epidemics, including Covid-19; Teachers and other teaching staff can use the findings of this study to apply methods for better student adaptation.

    Keywords: academic adjustment, Elementary Students, coronavirus, Phenomenology
  • Ebadollah Abbasi, Alireza Rajaei*, MohammadHossein Bayyazi, Hamid Jafarian Yasar Pages 119-131

    The purpose of the present study was to predict the tendency to risky behaviors according to parenting style and mental-affective atmosphere perception of the family with the mediation of healthy lifestyle in the adolescents. The research method was correlational in structural equations modeling type. The statistical population of the study included secondary high school students (adolescents) in the city of Qom in the academic year 2020-2021. The sample of this study included 375 students who were selected through clustered random sampling method. The applied instruments included the Iranian adolescent risk assessment scale (IARS), the parenting styles questionnaire (PSQ), the psychological atmosphere and social family Questionnaire (PASFQ), health lifestyle questionnaire (HLQ). The data analysis from the study was done through Pearson correlation and structural equation modeling methods via SPSS and Amos versions 23. The results of the Pearson correlation analysis showed that there is a significant relationship between the study variables. Moreover, the results showed that authoritative parenting, permissive parenting, and dictatorial parenting have a direct significant effect on the healthy lifestyle of the adolescents (p≤0.001) and succeeded in explaining 27.2, 8.4, and 8.2 Percentage of the variance of this variable respectively. Consistently, the mental-affective atmosphere of the family has a direct significant effect on the healthy lifestyle of the adolescents (p≤0.001) and succeeded in explaining 31.8% of the variance of this variable. Finally, a healthy lifestyle has a direct significant effect on the adolescents’ risky behavior (p≤0.001) and succeeded in explaining 39.4% of the variance of this variable. Therefore, besides enjoying appropriate goodness of fit in this model, the mediation role of a healthy lifestyle was confirmed in the relationship between the mental-affective atmosphere perception of the family as well as the parenting styles and the adolescents’ risky behaviors. According to the mediation role of a healthy lifestyle in the relationship between the variables of the present study, teaching and nurturing a healthy lifestyle should be introduced to the adolescents and this lifestyle model should be promoted and developed through holding appropriate training classes.

    Keywords: Mental-affective atmosphere perception of the family, highly risk-taking behaviors, parenting style, healthy life style
  • Saeed Armun, Ali Gharadaghi*, Shahram Vahedi Pages 133-144

    The purpose of the present study was to investigate the effectiveness of Montessori method education on the visual-motor abilities of students with nonverbal learning disorders. For the purpose of this study, 4 first grade male students with nonverbal learning disabilities who were studying at Nabi Akram primary school in Bonab, during the academic year of 2019-2020, were selected based on the bender visual - motor gestalt test. In this research, which is a single-subject design with multi-baselines (ABA), each participant was first carefully observed according to the criteria of nonverbal learning disability and their visual-motor cognitive abilities accurately measured and recorded. Then, during the intervention phase, each participant received the Montessori method education during the 10 sessions for 45 minutes separately. The performance of the participants is also observed in the follow-up sessions. Finally, the data was analyzed by analyzing the visual diagrams, percentage of all non-overlapping data (PAND), calculating the effect size index and recovery percentage. The results of the research showed that the Montessori method education increased the visual-motor abilities of all four participants. As a result, Montessori education can be used as part of empowerment programs for students with nonverbal learning disabilities.

    Keywords: nonverbal learning disorder, visual-motor ability, Montessori method
  • Azam Imanizad, Mohsen Golmohammadian*, Omid Moradi, Mahmoud Goudarzi Pages 145-160

    The aim of this study was to compare the effectiveness of solution-oriented and emotion-oriented couple therapy on forgiveness, sexual function, and communication beliefs of couples with marital infidelity in Kermanshah. The research method was quasi-experimental and was a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population of this study included a couple on the verge of divorce who had the experience of marital infidelity in Kermanshah in 2019. The sample consisted of 36 pairs that were selected by convenience sampling and randomly assigned to two experimental groups and one control group (12 pairs each). Participants completed questionnaires of forgiveness (FFS) (Ehteshamzadeh et al., 2010), Female Sexual Function (FSFI) (Rosen et al., 2000), Male Sexual Health (MSHQ) (Rosen et al., 2004), and communication ideas (CBQ) (Aidelson & Epstein, 1982) before and after the intervention. The solution-oriented couple therapy and emotion-oriented couple therapy training program was performed for 8 sessions, each session lasting 90 minutes and once a week for the two experimental groups. The group did not receive training. To test the hypotheses, multivariate analysis of covariance with Benferroni post hoc test was used. Findings showed that there is a significant difference between experimental and control groups (P<0.001); In general, there is no significant difference between the two groups. Accordingly, solution-oriented and emotion-oriented couple therapy can be used by therapists as an effective and efficient way to increase forgiveness, sexual function and reduce the couple's dysfunctional beliefs, thus helping to improve marital relationships.

    Keywords: solution-oriented, emotion-oriented, couple therapy, forgiveness, sexual function, communication beliefs, marital infidelity
  • Maryam Emamiyan*, Mahboobe Taher Pages 161-172

    The aim of this study was to compare the effectiveness of fluoro time play therapy and neurofeedback therapy along with computer cognitive exercises on impulsivity in children with attention-deficit/ hyperactivity disorder. The present study is quasi-experimental with a pretest-posttest design with a group awaiting treatment. The statistical population included children aged 8 to 11 years with attention-deficit / hyperactivity disorder in Neishabour. The sample size was 45 people who were selected by voluntary sampling method and were randomly divided into three groups of first and second experiment and control. parents answered the Hirschfield et al. (1965) Impulsivity Scale (IS) in the pre-test and post-test. the first experimental group underwent fluoro time play therapy intervention in 12 sessions and the second experimental group underwent neurofeedback therapy intervention in 30 sessions. The data were analyzed by multivariate analysis of covariance. The results showed that Fluorithime therapy and neurofeedback therapy are effective on impulsivity in children with attention-deficit/hyperactivity disorder (p <0.05). also, the results showed There was a difference between the effectiveness of fluoro time play therapy and neurofeedback therapy on impulsivity in children with attention-deficit/ hyperactivity disorder (p <0.05). Therefore fluoro time play therapy and neurofeedback therapy along with computer cognitive exercises can help reduce the impulsivity of children with attention-deficit/ hyperactivity disorder.

    Keywords: Fluortime play therapy, impulsivity, neurofeedback, computer cognitive exercises, attention deficit, hyperactivity disorder
  • Manijeh Morad* Pages 173-182

    The present study examines the sexual function of postmenopausal women qualitatively. Menopause is a period of women's life that is accompanied by physical, mental, and sexual changes. Although some physiological and pathological changes in most cases cause problems such as sexual function, the attitude of women to menopause plays an important role in causing or eliminating it. In fact, one of the most important factors for happiness in married life is having a pleasurable sexual relationship that can play a role in maintaining and sustaining cohabitation. Semi-structured interviews were obtained from 14 postmenopausal women, then the following results were inferred by coding them. The sexual function of postmenopausal women can be explained in terms of physical, psychological, relationships, emotions, economic problems, and family issues. Based on the results of the main categories, it seems that emotions, during menopause, have a greater role in sexual function than any other category, and sexual function apparently depends on friendship, mutual understanding, respect, being seen, and appreciated. Sexual function in this period can not only be not disturbed, but also reach maturity and development, and sexual pleasure can be experienced in this period differently from other periods.

    Keywords: sexual function, postmenopausal, women
  • Maryam Komarati, Firoozeh Zangeneh Motlagh*, Zabih Pirani Pages 183-196

    The aim of the present study was to compare the effects of acceptance and commitment therapy and mindfulness therapy on the cognitive emotion regulation of female adolescents with self-harming behaviors. The present study is a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group. The study population consisted of all female students studying in the first secondary schools of District 1 of public schools in Tehran in the academic year of 2020-2021. Among them, 60 people were selected using the cluster stage sampling method and were randomly assigned to three equal groups (20 people in each group). The research instrument included the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ) (Garnowski et al., 2006) which was performed in three stages before, after, and 2 months after the completion of sessions. Therapeutic interventions for experimental groups were held in 8 sessions, but the control group did not receive any intervention. The results obtained from multivariate analysis of covariance showed that both intervention methods are effective in improving cognitive emotion regulation and its components and their effect lasted over time (P<0.01). Also, the results of the t-test showed that there is no significant difference between the effects of the two methods on cognitive emotion regulation of students with self-harming behaviors, but the effectiveness of mindfulness on cognitive positive and negative emotion regulation strategies was higher.

    Keywords: cognitive emotion regulation, self-harming behaviors, Acceptance, Commitment therapy, mindfulness, adolescents
  • Zeinab Rostami, Roya Afrasiabi*, Mahboubeh Soleimanpour Omran Pages 197-206

    Attention to spirituality based on organizational purpose and expertise is a new paradigm that enables organizations to respond to changing environmental conditions. The purpose of this study is a qualitative study to present the model of spiritualist organization in the university using Grand theory. Research method in terms of purpose, fundamental; It was qualitative in terms of data type. The statistical population of the study was specialists and professors of educational sciences, management, and theology that 23 people were selected by purposive sampling and theoretical saturation criteria. The data collection tool was an in-depth semi-structured interview. Data analysis was performed by theoretical coding method with Grand theory approach and was analyzed in three stages of open, axial, and selective coding. The results of the research findings showed that the categories in the form of 18 main categories within the six dimensions of the paradigm model as the central phenomenon of the spiritualist organization (competence, individuality, adaptation, self-awareness, purposefulness, self-belief, spirituality), Causal conditions (organizational management and leadership, organizational commitment, organizational communication, participation), outcome (resilience, personal health, job satisfaction, stress management, social capital promotion, flexibility), contextual conditions (organizational culture, supportive and decentralized structure) ) Are intervening factors and strategies.

    Keywords: Model Presentation, Spiritualist Organization, Grand Theory, University
  • Fatemeh Fathi, Shahram Vaziri*, Mehdi Pourasghar, Maryam Nasri Pages 207-220

    The aim of this study was to the effectiveness of acceptance and commitment therapy on five personality factors and impulsivity components in borderline personality disorder. The research method was A-B-A single-subject design. The statistical population included all people with borderline personality disorder who were referred to the outpatient department of Zare Psychiatric Hospital and Mana Sari Clinic during June 2019 From, among them, 3 people were selected by available sampling method and treated for 40 sessions got. Data were collected in three stages of baseline, treatment, and follow-up over 11 months using the Barat BIS Impulsivity Questionnaire (Barat et al., 2004) and the five NEO personality factors (McCreery and Costa, 2004). For statistical analysis, the graph analysis method, stable change, was used. Analysis of the results in the treatment phase was seen in the first person in the agreement variable, in the second person in the variables of agreement, nervousness, total impulsivity score, and in the third person in the variables of cognitive impulsivity, motor impulsivity, and total impulsivity score. In the follow-up phase, changes in impulsive components were seen in the first person, impulsive components in the second person, and impulsive components in the third person in the variables of agreement, nervousness. It can be concluded that treatment based on acceptance and commitment for a period of 10 months can cause significant changes in people with borderline personality, more research is needed to generalize the results of treatment.

    Keywords: Borderline personality disorder, five personality factors, impulsivity components, acceptance, commitment based therapy
  • Mohammadali Besharat, Negin Afkham* Pages 221-230

    The purpose of this study was to investigate the mediating role of cognitive emotion regulation strategies on the relationship between emotional intelligence and teamwork performance. A total of 91 flight attendants and 34 pilots (49 women, 76 men) participated in this study. All participants were asked to complete Emotional Intelligence Scale (1997), Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (2006), and High-Performance Teamwork Scale (2007). For analyzing the data, Pearson correlation coefficient and analysis path are used. The results showed a significant positive relationship between emotional intelligence and teamwork performance (P<0.05). There were significantly positive and negative relationships between emotional intelligence and adaptive and non-adaptive cognitive emotion regulation strategies (P<0.05). Adaptive and maladaptive strategies of cognitive emotion regulation were also significantly associated with teamwork performance (P<0.05). The Pathway analysis showed that cognitive emotion regulation strategies have a mediator role in the relationship between emotional intelligence and teamwork performance. Based on the present study results, it can be concluded that high emotional intelligence in individuals in teamwork leads to the use of more adaptive cognitive-emotional regulation and ultimately increases team performance.

    Keywords: emotion regulation, emotional intelligence, teamwork performance
  • Zahra Sareshtedaran, Fahime Namdarpour* Pages 231-239

    The aim of this study was to determine the effectiveness of schema therapy on the rumination of women with marital conflicts in Isfahan. The present study was a single-subject design. The statistical population of the study was all women with marital conflict who referred to the Crisis Intervention Center of the Welfare Organization, from which 3 people were selected by convenience sampling. Before the start of the treatment sessions, 2 sessions were held as a baseline for each participant, then the participants underwent Yang schema therapy for 14 sessions. After one month, two follow-up sessions were performed one week apart. The instruments used in this study were Barati and Sanai (MCQ) Marital Conflict Questionnaire (1996), Nolen-Hooksma and Moro (RRS) Ruminant Questionnaire (1991), and Schema Therapy Protocol. For data analysis, visual analysis method, graphs and indicators of trend, stability, percentage of non-overlapping data (PND), and percentage of overlapping data (POD) were used. The results showed that schema therapy was effective on rumination of women with marital conflict. Regarding the rumination variable, except for the second case, in which the result of treatment showed a very good effect (PND = 100%), in the other two treatments, it had a relatively good effect (70%

    Keywords: Schema therapy, rumination, marital conflict
  • Atefeh Zangiabadi, MohammadAli Besharat*, Keyvan Salehi Pages 241-250

    The aim of this study is to investigate and analyze the life story of twins by focusing on how the dependency between them forms and its consequences on various aspects of their lives. For this purpose, an in-depth interview was conducted with a 26-year-old girl cotwin. The data were analyzed using the narrative method. Findings on four themes of "unique relationship", "fusion", "individualization", and "fusion consequences" explained the formation of dependency and fusion in twins, the inability of separation and acquiring individuality, and limitations in relationships with peers. Twins have a unique relationship, they considered their cotwin to be the most important person in their lives. Their close and permanent relationship is so strong that a fusion of identity and personality is formed as a consequence. Separation and differentiation are some of the most important challenges in their lives. Generally, according to this case, it can be said that dependency is one of the most influential issues in the lives of twins. It can cause injuries in various aspects; Therefore, there is a tendency towards individuality found in twins.

    Keywords: Narrative Inquiry, Twin, Dependency
  • Ali Kermani*, Shaghayegh Rahimi, Hosein Fanoodi, Mohammad Narimani Pages 251-260

    The present study was performed to investigate the role of maladaptive strategies of cognitive emotion regulation and interpersonal cognitive distortion in predicting the tendency to high-risk behaviors in male adolescents. The research method was descriptive-correlational and the statistical population included all male students of the secondary high schools in Rasht during the academic year 2020-2021. 150 students were selected via convenient sampling method and participated in the research online through social media (Telegram, WhatsApp, and Shad), and responded to risk questionnaires (ZadehMohammadi et al., 2011), cognitive emotion regulation (Hasani, 2010). And interpersonal cognitive distortion (Hamamci et al., 2004); Research data were analyzed by Pearson correlation test and multiple regression analysis. The results showed that maladaptive strategies of cognitive emotion regulation and interpersonal cognitive distortion have a positive and significant relationship with the tendency to high-risk behavior (P <0.01). The maladaptive strategies of cognitive emotion regulation and interpersonal cognitive distortion explain 50% of the variance in the tendency to high-risk behavior. Therefore, it can be concluded from the research findings that cognitive and emotional deficits can play an important role in high-risk behaviors.

    Keywords: High-risk behaviors, maladaptive strategies cognitive emotion regulation, interpersonal cognitive distortion, adolescents
  • Esmat Khatib, Zabih Pirani*, Davood Taghvaei Pages 261-273

    The aim of the present study was to evaluate the mediating role of difficulty in emotion regulation in the relationship between coping strategies and high-risk behaviors. The method of research was correlational. The study population consisted of all second-grade high school students who were studying in public schools in Tehran in the academic year of 2020-2021. Among them, 250 people were selected as a sample by multi-stage cluster sampling. The instruments of this study included the High-Risk Behavior Questionnaire (Ahmadpour Turkman, 2011), Coping Strategies Questionnaire (WCQ) (Lazarus and Folkman, 1984), and the Difficulty in Emotion Regulation Scale (Gertz and Romer, 2004). Findings obtained from assessing the proposed model by structural equation method using SPSS25 and Smart PLS3 software showed that coping strategies directly and negatively predict high-risk behaviors (P<0.01) and positively predict difficulty in cognitive regulation of emotion in adolescents (P<0.05). However, the direct role of difficulty in regulating emotion and its mediating role in the relationship between coping strategies and high-risk behaviors is not significant. Given the significant role of coping strategies on the difficulty in cognitive regulation of emotion and high-risk behaviors, teachers and counselors can improve emotion regulation and reduce adolescents' high-risk behaviors by examining the coping strategies.

    Keywords: difficulty in emotion regulation, high-risk behaviors, coping strategies
  • Somayeh Gholami*, Shahram Vahedi, Mozhdeh Allahdadi Pages 275-285

    The aim of this study was to determine the number of Internet dependency clusters and then compare different groups in social anxiety and depression. The present study population consisted of undergraduate female dormitory students of Shiraz University. 370 female students were selected using the multi-stage cluster random sampling method. For gathering data, of Young internet addiction test (IAT), Beck depression inventory (BDI), and social anxiety Liebowitz questionnaire (LSAS) were utilized. Data were analyzed by cluster analysis and MANOVA. The results of cluster analysis showed three clusters with the mind, moderate and severe degrees of internet addition (P≤ 0/001). Also, significant differences among 3 profiles were found in depression (P≤ 0/001) and social anxiety (P≤0/01). Mild Internet addiction clusters experience the least amount of depression. According to the results, it's necessary to examine internet addiction as a psychological problem and cultural educational and family systems plan to solve this problem.

    Keywords: addiction to Internet, depression, social anxiety, cluster analysis
  • Shiva Hassanalizadehroashan, Faranak Alaf Asghari, Rajab Ali Mohamadzadeh Admalaii*, Abbas Najafipoor Tabestanagh, Vahid Savabi Niri Pages 287-297

    The aim of this study was to determine the effectiveness of participatory learning on academic motivation, procrastination, and academic vitality of high school students in Babol. The method of the present study is quasi-experimental with a pre-test-post-test and control group and the research population consisted of all first-grade male students of Pourasghar High School in Babol in the academic year 1399-00, From which 60 people (30 people in the experimental group and 30 people in the control group) were selected as a sample. Research tools for collecting data related to each of the variables, Hermans Progress Motivation Questionnaire (A.T.M) (1970), Academic Procrastination Scale (A.P.Q) (Savari, 2011), Academic Vitality Scale (A.V.Q) (Dehghani Zadeh and Chari, 2012), and in the direction Jigsaw method was used to hold participatory learning sessions. The results of analysis of covariance showed that the intervention of the "participatory learning" program in increasing academic motivation (p = 0.001, F = 54.05 (1.58)), reducing academic procrastination (p = 0.001, F=35.41 (1.38) and increase in academic vitality (p = 0.001, F = 41.88 (1.38)). Based on the results, it can be stated that schools by using the participatory learning process can provide the necessary ground to increase the motivation of students' academic achievement and academic vitality, as well as reduce their academic procrastination.

    Keywords: Collaborative learning, academic motivation, academic procrastination, academic vitality