فهرست مطالب

نامه انسان شناسی - پیاپی 31 (پاییز و زمستان 1399)

نشریه نامه انسان شناسی
پیاپی 31 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/10
  • تعداد عناوین: 14
|
  • جلال الدین رفیع فر صفحات 13-14
  • لیلا اردبیلی* صفحات 15-37

    در واقعیت های ذهنی ما، ناهماهنگی پدیده ای نسبتا شایع است و به گفته روان شناسان شناختی و اجتماعی، این ناهماهنگی شناختی گاه مولد افسردگی و مشکلات روحی در افراد می شود. اما افراد درگیر غالبا به فراخور توانایی های خود درصدد اتخاذ راهبردهایی برای فایق آمدن بر این ناهماهنگی ها برمی آیند. در پژوهشی مقدماتی با تمرکز بر تصویر دانشگاه در اذهان زنان و مردان فارغ التحصیل دکترای علوم انسانی دریافتیم که شناخت و تصویر ذهنی آنها از مفهوم دانشگاه قبل از ورود به مقطع دکترا و بعد از فارغ التحصیلی دچار نوعی ناهماهنگی است. بدین ترتیب، پژوهش حاضر با این پرسش انجام شد که تغییر تصویر ذهنی از مفهوم دانشگاه چگونه رخ می دهد و از همه مهمتر زنان و مردان برای رفع یا کاهش این ناهماهنگی شناختی از چه راهبردهایی استفاده می کنند. روایت های مردانه و زنانه از طریق مصاحبه های عمیق و نیمه ساخت یافته با بیست نفر از فارغ التحصیلان رشته های علوم انسانی جمع آوری شده اند. برای پاسخ به پرسش اول، با استفاده از نظریه طرحواره های فرهنگی و تحلیل روایت های به دست آمده، چگونگی تغییر مفهوم دانشگاه در ذهن زنان و مردان با کمک سه طرحواره رویدادی، نقشی و تصوری نشان داده شد. همچنین راهبردهایی که این گروه از زنان و مردان عمدتا برای کاهش یا رفع ناهماهنگی های شناختی در مورد مفهوم دانشگاه به کار می گیرند، در چهار دسته تقسیم بندی شد. بر اساس یافته های پژوهش، راهبردهای زنان و مردان برای رفع و کاهش ناهماهنگی شناختی به شکل معناداری با هم متفاوت هستند.

    کلیدواژگان: انسان شناسی شناختی، شناخت بدن مند، طرحواره، ناهماهنگی شناختی، روایت های مردانه و زنانه، مفهوم دانشگاه
  • مهدی اصل مرز، سعید زاویه*، ایرج داداشی صفحات 39-63

    برای درک تجربه های درمانی در آیین های درمانی، فهم جهان بینی معتقدان لازم است و این کار از طریق مطالعه کیهان شناختی آیین های درمان میسر خواهد شد. کیهان شناسی تصوری از ماهیت و عمل جهان است که موقعیت انسان و مخلوقات دیگر را در میان نظام جهان مشخص می کند. درمان گران می توانند کیهان شناسی را نقشه راهی قرار دهند تا موقعیت خود، مردم قبیله و نیروهایی را تعیین کنند که از آنها در فرایند درمان در آیین های مربوط کمک می گیرند. در مقاله حاضر، از نظریه نیازهای مالینوفسکی مالینوفسکی و در حوزه مطالعات دینی هم از دیدگاه الیاده استفاده شده است.  روش این پژوهش میدانی، اسنادی و تحلیلی است. در بخش میدانی به مشاهده مستقیم بعضی از نمونه های مهم آیین های درمانی در ایران مربوط به بادباوران و اهل هوا در هرمزگان و خوزستان مانند آیین های زار، نوبان و مشایخ، و مصاحبه با برگزارکنندگان این آیین ها و مطلعان بومی پرداخته شده است. در بخش اسنادی هم کتاب ها، مقالات و فیلم های مستند مرتبط با موضوع بررسی شده اند. در نهایت با مقایسه کیهان شناسی سنتی ایرانی و آفریقایی به عنوان ایدیولوژی آیین های مشابه در حوزه درمان در فرهنگ های مربوط به خود و نیز با نگاهی به ایدیولوژی و فنون شمنی، دو نوع تفسیر علمی و عقیدتی از بیماری و درمان مورد مطالعه و تحلیل قرار گرفته است که احتمال می رود با استفاده از این دو گونه تفسیر بتوان به نتیجه ای مطلوب تر درباره درمان برخی بیماری ها دست یافت.

    کلیدواژگان: آیین های درمانی، الیاده، کیهان شناسی، مالینوفسکی
  • آرش تیرانداز لاله زاری*، سارا زینی حسنوند صفحات 65-95

    کوچ منظم عمودی درون یک قلمرو بوم شناختی واحد، که از مشخصه های مناطق اقلیمی نیمه خشک است، با نظام معیشتی و اجتماعی و اقتصادی مستقل بر پایه دامداری ناب، از ویژ گی های بارز ایل کوچ رو قاراداغ است. در واقع شاخصه های محیطی و زیست بوم حاکم بر منطقه سبب شده است تا ایل کوچ رو قاراداغ، الگوی خاصی را در مقوله کوچ و استقرارهای موقت و حتی سنت های تدفین از بازه زمانی عصر آهن تا عصر حاضر دنبال کند. موضوع مورد مطالعه این پژوهش، مسکن ییلاقی ایل کوچ رو محال قاراداغ یعنی «اوباداش» است که از منظر معماری و شکل ساختمان مورد بحث قرار می گیرد و ارتباط آن با متغیر فرهنگ و جغرافیا تفسیر می شود. این تحقیق وجود هماهنگی بین فضا و سازه را نیز به طور ضمنی در مورد «اوبا» به اثبات می رساند. ارتباط فضا و سازه به گونه سازگاری در ابعاد زندگی «اوبا» در مقام کوچ رو قابل تامل است. فرض اصلی این است: الگوی معماری اوباداش که می توان آن را مرحله گذر معماری کوچ رو به معماری یکجانشین در نظر گرفت، تابعی از نمادهای اجتماعی-فرهنگی است که با مشخصه های اقلیم منطقه، که جغرافیای نیمه خشک است، سازگار شده است. روش اصلی مورد استفاد در این پژوهش، رویکرد مردم شناسی است و برای مستندسازی آثار معماری موجود، از شیوه ها و فنون معماری از جمله رولوه استفاده شده است.

    کلیدواژگان: شاهسون، فرهنگ اوبا، قاراداغ، مسکن ییلاقی، معماری اوباداش
  • رضا جمشیدی، حسن حیدری*، محسن ذوالفقاری صفحات 97-117

    ازدواج و گونه های روایت شده آن در شاهنامه، همانند بسیاری از پدیده های اجتماعی دارای بنیان های اسطوره ای و اجتماعی است که زیرساخت فکری و بنیاد نظری آنها را مشخص و بهنجار یا ناهنجار بودن آنها را تبیین می کند. ازدواج های روایت شده در شاهنامه را می توان به دو گروه کلی درون همسری و برون همسری دسته بندی کرد. در این مقاله ضمن مطالعه گونه های مهم برون همسری در شاهنامه، با جستجوی بنیان های اسطوره ای و اجتماعی آنها، بهنجار یا ناهنجار بودن هر یک از نظر فردوسی و برخی از شخصیت ها بررسی می شود. برون همسری نزد ایرانیان از بنیان های اسطوره ای و اجتماعی برخوردار است؛ بنیان اسطوره ای آن برگرفته از آمیزش نیروهای اهورایی با اهریمنی در اسطوره آفرینش است و بنیان اجتماعی آن در رسوم اجتماعی دوران مادرسالاری ریشه دارد که در آن، مردان از طریق پیوند با زنان سایر کشورها می خواستند اصالت تبار و فرمانروایی آن کشور را از آن خود کنند. مهم ترین گونه های برون همسری در شاهنامه به دو شکل ازدواج موقت و چندهمسری دیده می شود که ازدواج موقت بر پایه اسطوره پیوند انسان با پریان شکل گرفته و از بعد اجتماعی بیانگر کوشش اقوام دیگر برای به دست آوردن نسب و نژاد پهلوان دشمن برای غلبه بر او و کشورش است. در این تحقیق مشخص شد که چندهمسری در شاهنامه دارای بنیان اسطوره ای نیست و بنیان اجتماعی آن در سنت ها و رسوم دوران مردسالاری ریشه دارد که بر اساس آن، مردان برای داشتن فرزندان و نیروی کار بیشتر به چندهمسری روی آورده اند. فردوسی و چندین شخصیت دیگر در شاهنامه، چندهمسری بیش از حد شاهان را به سبب ستم و آسیبی که بر زنان وارد می کند، ناهنجار دانسته اند.

    کلیدواژگان: برون همسری، شاهنامه، بنیان اسطوره ای، بنیان اجتماعی، هنجارها
  • عباس چترآبگون، عباسعلی رضائی نیا* صفحات 119-131

    در فرهنگ نوشیدنی های ایرانی، قهوه از جمله نوشیدنی های وارداتی به شمار می رود که به تدریج در فرهنگ ایرانی جایگاه ویژه ای پیدا کرده و رنگ و بوی ایرانی به خود گرفته است. سنت قهوه نوشی در ایران احتمالا به روزگار صفویه می رسد. این نوشیدنی گرم به تدریج از محبوبیت زیادی برخوردار شد و از دربارها و طبقات فرادست جامعه به میان مردم راه یافت؛ به طوری که در مناطق مختلف ایران با شیوه های متنوع، تهیه و عرضه شد. در این میان، قهوه نوش آباد شیوه تهیه مخصوص و متفاوتی دارد و زمان زیادی برای آن صرف می شود. شهر تاریخی نوش آباد در حاشیه کویر مرکزی ایران قرار دارد و از توابع بخش مرکزی شهرستان آران و بیدگل است. این قهوه غلیظ و شیرین است و عطر گلاب، هل و دارچین از آن به مشام می رسد. شرکت کنندگان در مراسم گوناگون مانند سوگواری های محرم و مجالس ترحیم با این قهوه در حسینه ها، مساجد و خانه ها پذیرایی می شوند. نوشیدن قهوه در میان مردم نوش آباد، همچنان رسمی ماندگار و زنده در فرهنگ مردم این منطقه است. در این مقاله با شیوه توصیفی- تحلیلی برای تبیین جایگاه قهوه نوش آباد به لحاظ تاریخی، فرهنگی و اجتماعی تلاش می شود. برای نیل به این هدف، ضمن تشریح شیوه تهیه قهوه، کارکردهای مذهبی، فرهنگی و اجتماعی آن در میان مردم نوش آباد بیان می شود. بر اساس یافته های پژوهش، قهوه نوش آباد در تحکیم پیوندهای اجتماعی و تقویت هویت فرهنگی و مذهبی مردم نوش آباد نقش موثر و بسیار مهمی دارد

    کلیدواژگان: میراث ناملموس، نوش آباد، قهوه، هویت
  • حمیده دباغی* صفحات 133-161

    از زمان پیوستن زنان به اجتماع شغلی و برخورداری آنها از نقش های اجتماعی متعدد، مناسبات میان دو ساحت کار و زندگی و ایفای نقش های خانوادگی و شغلی، به دغدغه ای برای زنان تبدیل شد و تنش ها و استرس های فراوانی را برای آنها به وجود آورد. حجم این تنش ها با ماهیت شغلی زنان در ارتباط است. شغل هییت علمی، حضوری پیوسته می طلبد و دغدغه ای شبانه روزی برای زنان ایجاد می کند. اما سوال این است که زنان هییت علمی چگونه می توانند این دو ساحت متعارض را مدیریت کنند؟ در این مقاله با استفاده از رویکرد کیفی، 26 مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته با زنان عضو هییت علمی (دانشگاه های تهران، علامه طباطبایی، چندین پژوهشگاه علوم و علوم انسانی) با روش تحلیل تماتیک و با کمک نرم افزار Max Q.D.A تحلیل و گونه های متفاوت از راهکارهای زنان دانشگاهی برای حل تعارض بین کار و زندگی شناسایی شد. در این تحقیق، 4 مقوله اصلی یا راهبرد در مناسبات میان کار و زندگی خانوادگی، در قالب 12 مقوله فرعی، 35 مفهوم و در مجموع 177 عبارت استخراج گردید. زنان عضو هییت علمی برای حل تعارض میان کار و زندگی خانوادگی، از راهبردهای چهارگانه ای با عناوین زندگی خانوادگی حداقلی، زندگی خانوادگی مبتنی بر سرمایه حمایتی، خودتعلیقی، و فداکاری مقدس برای برقراری توازن بین حوزه کار و زندگی خانوادگی استفاده می کنند.

    کلیدواژگان: مناسبات کار و زندگی خانوادگی، راهبرد های حل تعارض، زنان عضو هیئت علمی، تحلیل تماتیک
  • ابراهیم رایگانی*، اسماعیل همتی ازندریانی صفحات 163-185

    معماری تجلی گاه نیازهای روحی و جسمی انسان به شمار می رود. انسان برای حفاظت و حمایت از خویش به خلق بستر معمارانه پرداخته و از این طریق خود را از گزند خطرهای مختلف همانند شرایط جوی نامساعد و حیوانات درنده و... در امان نگاه داشته و در عین حال بستری مناسب برای رفع نیازهای روزمره خود فراهم کرده است. همچنین در گذر زمان از نمادها برای تجهیز بهتر آن در مقابل هجمه های ملموس و ناملموس بیرونی بهره برده است. پژوهش پیش رو با هدف شناخت تطور نمود نگهبان در بستر معماری ایران از روزگار عیلامی تا پایان عصر ساسانی انجام شده است. پرسش های مطرح در این مقاله عبارتند از: سیر تطور نگهبان یا محافظ در بستر معماری ایران چگونه بوده است؟ و چه عناصری برای این منظور به کار گرفته شدند؟ ماهیت این پژوهش، بنیادی و رویکرد آن توصیفی تاریخی است. داده ها با روش میدانی و کتابخانه ای گردآوری شده است. بر اساس نتایج تحقیق، روند بهره گیری از عناصر نگهبان بدون گسست زمانی و در بستر معمارانه آن در کانون توجه بوده و از نمودهای تجسمی مانند پیکره و نقش برجسته به نمودهای کتیبه نگاری و جادویی دارویی است. همچنین این عنصر بیانگر تغییر و تفاوت نگهبان بر معماری ایرانی است و هیچ گاه از درگاه سازه های معماری محل سکونت انسان حذف نگردیده و فقط همگام با باورها و اعتقادات جوامع بشری دچار تغییر شده است

    کلیدواژگان: معماری، مردم شناسی، نگهبان، محافظ، درگاه
  • محمدمحسن ظریف پویا، فاطمه صدرنبوی* صفحات 187-224

    با توجه به رویکردهای عمده به مطالعات مناسک، یکی از کارکردهای مهم آنها، تولید و بازتولید جامعه و فرهنگ برای افراد جامعه است. با توجه به موضوعاتی از جمله در اقلیت بودن جامعه مهاجران افغانستانی مقیم مشهد، حاشیه نشینی آنها و بی توجهی جامعه میزبان به آنها و نیز لزوم ایجاد شبکه اجتماعی برای بازیابی هویت و تاثیر برگزاری مناسک عزاداری بر تولید و پایداری مقوله هویت، اهمیت بررسی شکل گیری و تغییرات مناسک عزاداری مهاجران افغانستانی به عنوان ابزاری برای ثبات این گروه از افراد در جامعه میزبان قوت می یابد. بدین ترتیب هدف اصلی پژوهش حاضر، مطالعه کیفی تغییرات مناسک عزاداری ماه محرم در بین افغانستانی های مقیم مشهد و نسبت آن با فرهنگ جامعه جدید است. در این مطالعه با  12 نفر از مهاجران مذکور، که با نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند، مصاحبه عمیق انجام شده است. همچنین نگارندگان برای تهیه عکس، فیلم و گزارش، حضوری مستمر در مجالس عزاداری ماه محرم مهاجران افغانستانی داشته اند. بر اساس یافته های پژوهش، تغییرات عمده ای از جمله در تعداد افراد شرکت کننده در مجالس، نوع افراد شرکت کننده در مجالس (حضور اهل سنت)، مقدار و نوع نذری مجالس، نوع پوشش عزاداران، تعداد مراسم ، سبک برگزاری هییت،  سبک های سخنرانی و مداحی، مدل عزاداری، معنویت حاکم بر مجالس، مکان برگزاری مجالس عزاداری، و نیز نوع نگاه به مخاطب و نگرش سیاسی عزاداران رخ داده است. به نظر می رسد عواملی مانند مدرن شدن فضای زندگی، پراکندگی مکان سکونت، تغییر وضعیت اقتصادی و چیرگی فرهنگی جامعه میزبان از علل عمده این تغییرات باشد.

    کلیدواژگان: مناسک عزاداری، مهاجران افغانستانی، محرم
  • سیاوش قلی پور*، نادر امیری صفحات 225-246

    این مقاله به تحلیل خودکشی در درون ساختارهای اجتماعی زاگرس میانی می پردازد. روش پژوهش، مردم نگاری و فنون گردآوری داده، مشاهده مشارکتی و مصاحبه هستند. داده ها نشان می دهند: بسیاری از ایلات و طوایف زاگرس میانی بعد از شهریور 1320 تا اواخر دهه 40 کمابیش به کوچروی ادامه دادند و با فرآیند «یکجانشینی تاخیری» روبرو بودند. بدین روی بسیاری از سنت های ایلی مانند «درون همسری» و «همالی» در این مناطق به عنوان الگوی رفتاری تداوم یافتند. در این زمان فرآیند مدرنیزاسیون به صورت فشرده و با مظاهر متعدد در این مناطق مستقر شد و جامعه پذیری فرزندان بر اساس آموزه های نوین و از طریق آموزش عمومی و رسانه های جمعی انجام گرفت که در تضاد با سنت های کوچروی بود. در دهه های  1360، 1370 و اواسط 1380 خورشیدی فرزندان (به ویژه زنان و دختران) می خواستند که بر اساس آموزه های نوین سبک زندگی فردگرایانه و برون همسری را تجربه کنند که با مخالفت سنت های ایلی مسلط و قدرتمند روبرو شدند. ناتوانی آنها در این عرصه زمینه خودکشی «نابهنجار- تقدیرگرایانه» را فراهم ساخت. با تغییر شرایط زندگی از میزان خودکشی زنان کاسته و نرخ خودکشی مردان پیشی گرفت. افرادی که تا قبل از دهه 50 وضعیت زندگی تقریبا برابری داشتند، به مرور نابرابری و بیکاری را تجربه کردند. همزمان با این روند، مصرف گرایی به تمایلی غالب در افراد بدل شد. هم سنت های ایلی و هم الگوهای نوین مشوق مصرف گرایی و رقابت بودند. نبودن ساختاری انتظام بخش در کنترل تمایلات و ناتوانی جامعه در کنترل نابرابری، مردان را به سمت ناامیدی سوق داد زیرا آنان متولی امور اقتصادی بودند. وضعیت نابرابر اقتصادی آنها توسط خصیصه «همالی» مورد شماتت قرار گرفت و شرایط را برای خودکشی «نابهنجار-خودخواهانه» فراهم ساخت.

    کلیدواژگان: یکجانشینی تاخیری، همالی، ایلات و طوایف، خودکشی، نابهنجار- تقدیرگرایانه، نابهنجار- خودخواهانه
  • بهار مختاریان، سمانه سالک* صفحات 249-271

    در میان تصاویر نقش بسته بر زیارتگاه های صخره ای ایران، پنجه هایی وجود دارند که به اعتقاد زیارت کنندگان یا مردم بومی منطقه، از آن افراد مقدس هستند و برای نذر، قربانی و حاجت خواهی مورد توجه قرار می گیرند. در این پژوهش از نظریه عاملیت هنر آلفرد جل و به ویژه دومین درون مایه نظریه او یعنی مفهوم شخص توزیع یافته استفاده شده است. در اینجا شخص و ذهن او به محورهای زمانی-مکانی خاصی محدود نیست؛ بلکه بر عاملیتی گواهی می دهد که مدت ها پس از مرگ زیست شناختی نیز تداوم دارد. پرسش پژوهش این است که چگونه این نقوش پنجه با اشخاص مقدس ارتباط یافته اند؟ برای شرح چگونگی روند مقدس شدن این نقش های سنگی، نمونه ها به طور میدانی تجزیه و تحلیل شده اند. مهم ترین دستاورد این پژوهش، تطبیق مفهوم ذهن توزیع یافته بر نقوشی از هنر ایران و تحلیل شان به عنوان آثاری شخص گونه است. همچنین علاوه بر مصداق داشتن مفهوم جادوی تصویر در نقش های مورد نظر، آنها عاملان اجتماعی و نیز نمایه سرنمون هایی هستند که به این شکل، در ادوار و مکان های گوناگون گسترده شده اند.

    کلیدواژگان: پنجه دست، نمایه، ذهن توزیع یافته، جادوی تصویر، عاملیت هنر
  • عزیز مصطفایی، منصور منصوری مقدم* صفحات 273-301

    این مقاله حاصل پژوهشی میدانی در میان دراویش طریقت قادریه در منطقه هورامان استان کردستان است که با روش قوم نگاری انجام شده است. نگارندگان برای گردآوری اطلاعات به طور متناوب و به مدت چهار ماه در تکیه های عباس آباد و شیخ هادی در روستای دولاب و سایر روستاهای منطقه هورامان تخت و هورامان ژاوره در سه بازه زمانی و موقع برگزاری مراسم ذکر درویشان در میدان تحقیق حضور یافته و در مراسم شرکت کرده اند. هدف از انجام این پژوهش، مطالعه نظام معنایی و فرهنگی طریقت قادریه و وضیعت فعلی و جایگاه اجتماعی و اقتصادی شیوخ در میان اهالی منطقه هورامان است. بر اساس یافته های پژوهش می توان گفت آیین دین ورزی طریقت قادریه نوعی همبستگی اجتماعی را در میان پیروان این آیین و مناطق مختلف کردستان به وجود آورده است. قبل از انقلاب، گفتمان دینی دراویش قادری، چهره دین ورزی منطقه را شکل می داد؛ ولی به تدریج رواج بحث های روشنفکری و مذهبی اعتبار مطلق این گفتمان را تغییر داده است. این بحث های جدید مجالی را برای نقد عملکرد تصوف، مشایخ و دراویش به وجود آورده اند و در بعضی موارد، دین ورزی دراویش همچون مولفه ای از سنت به عنوان شاخص سنتی ماندن تلقی می شود. با وجود این، دین ورزی دراویش طریقت قادری هنوز تعبیری زنده و پویا از دین ورزی است. آنچه رخ داده است، قرار گرفتن دین ورزی دراویش قادری در حیطه ای معین تر و محدودتر است که حیطه ای معنوی، عرفانی و فردی است.

    کلیدواژگان: دین ورزی، تصوف، طریقت قادریه، منطقه هورامان
  • سید معین موسوی سرشت، اسدالله بابایی فرد* صفحات 303-327

    فرایند جهانی شدن بیش از آنکه در عمل به یکسان سازی فرهنگی منجر شود، شرایط برجسته شدن هویت های فرهنگی محلی و قومی را فراهم آورده است. هویت امری متغیر است که در طول تجربه اجتماعی و با شکل گیری و گسترش ابزارها و شیوه های ارتباطی جدید تغییر می یابد. این پژوهش با هدف شناخت و توصیف برساخت هویت مردم عرب استان خوزستان در شبکه های اجتماعی مجازی و با روش تحلیل محتوای کیفی سعی دارد الگوی بازآفرینی هویت فرهنگی قومی مردم عرب این استان را در قالب فعالیت در شبکه اجتماعی مجازی اینستاگرام شناسایی کند. برای این منظور تعداد 30 پست منتخب از 20 کانال فعال مرتبط با هویت فرهنگی- قومی مردم عرب استان خوزستان در اینستاگرام انتخاب و ضمن مطالعه آنها بر مبنای واحد تحلیل مضمون، به کشف الگوهای کنشی کاربران اقدام گردید. نتایج از وجود سه الگوی کنشی یعنی تقابل با فرهنگ رسمی، بازآوری و نوآوری در مولفه های هویت فرهنگی قومی مردم عرب استان خوزستان حکایت دارد.

    کلیدواژگان: بازآفرینی، هویت فرهنگی، قومیت، اینستاگرام، جهانی شدن
  • جلال الدین رفیع فر صفحات 329-332

    حدود چند ماهی است که از شنیدن این خبر می‌گذرد، اما هنوز باورش برایم سخت است. این خبر شک‌آورترین خبری بود که طی چند سال اخیر شنیدم. نهیب صدای خبر آنقدر بلند و رسا بود که نه فقط جامعه دانشگاهی و جامعه علوم اجتماعی بلکه همه کسانی که او را می‌شناختند، به شدت لرزاند. همه خبر را شنیده بودیم، ولی هیچ کس حاضر به باورش نبود.

|
  • Jalaledin Rafifar Pages 13-14
  • Leila Ardebili * Pages 15-37

    In our mental realities, dissonance is a relatively common phenomenon, and according to cognitive and social psychologists, sometimes depending on the importance of the issue, this cognitive dissonance causes depression and mental problems in individuals. Nevertheless, people often try to overcome this dissonance by using some strategies. In a pilot study, focusing on the mental image of the university  concept among men and women Ph.D. graduates of humanities, this article found that the cognition and mental image of these people about the given concept before entering the doctoral program and after graduation has suffer from a kind of dissonance.Thus, this study conducted with the questions that how the change of the mental images of the concept of university occurs and the more important, what strategies men and women use to eliminate or reduce this cognitive dissonance. The feminine and masculine narratives of this qualitative study collected through purposeful sampling and in-depth and semi-structured interviews with twenty humanities graduates. For answere to the first question, this study, using the theory of cultural schemas, has shown the way of changing the concept of university in the minds of men and women with the help of event, role and image schemas. This study also succeeded to divide the strategies used to reduce or eliminate the cognitive dissonance, into four categories. Findings show that the strategies of men and women to eliminate and reduce cognitive dissonance are significantly different.

    Keywords: Cognitive Anthropology, embodied cognition, Schema, cognitive dissonance, concept of university
  • Mehdi Asl Marz, Saeed Zaviye * Pages 39-63

    In order to perceive healing experiences in healing rituals, it is necessary to fully understand and comprehend the worldview of the believers, which is possible through the cosmological study of the healing rituals and beliefs. Cosmology is considered to be the conception of the nature and action of the universe, which determines the exact position of mankind and other creatures within the world system. Healers can utilize cosmology as a guide for themselves in order to determine their position, the inhabitants of the tribe, and the forces that assist them in the healing process in the relevant rituals. This study has used the anthropologist Bronislaw Malinowski’s needs theory and its method is based on field, documentary, and analytical studies. Regarding the field studies, some major examples of healing rituals in Iran related to Ahle-Hawa and believers of the winds in Hormozgan and Khuzestan provinces Such as Zār, Nobān, and Mashāyekh rituals have been observed directly, as well as conducting interviews with local organizers and informants. Regarding the documentary studies, numerous books, papers, and subject-related documentaries in Persian and Latin have been reviewed. In conclusion, by comparing traditional Iranian and African cosmology as the ideology of similar rituals in the field of treatment and therapy in their respective cultures, and also by looking at the Shamanic ideology and techniques, two different types of interpretation - scientific and ideological- regarding disease and treatment have been studied and analyzed. It is probable that more desirable results for the treatment of some diseases can be achieved through utilizing these two interpretations simultaneously.

    Keywords: Bronislaw Malinowski, cosmology, healing rituals, Mircea Eliade
  • Pages 65-95

    Regular vertical migration within a single ecological domain characterized by semi-arid climatic zones with an independent subsistence, social and economic system based on pure herding is a prominent feature of the nomadic tribes of Qārādāğ . In fact, the environmental and ecological characteristics of the region have caused the nomadic tribes of Qārādāğ to follow a specific pattern in the category of migration and temporary settlements and even burial traditions since the Iron Age. The main issue of this research is the summer housing (Yāylāq) of the nomadic tribes of Qārādāğ called "Obādāš", which will be discussed from the perspective of architecture and style of construction and interpreted in general terms in relation to culture and reveal the effect of geography and culture on it. This study also implicitly proves the existence of harmony between space and structure in the case of Obā. The relationship between space and structure is conceivable in terms of adaptation to the dimensions of Obā's life as a nomad. The main assumption is that the summer architecture pattern of the nomadic tribes of Qārādāğ, which can be considered as the transition stage of nomadic architecture to settled architecture, is a function of socio-cultural symbols that are adapted to the characteristics of the region climate, which is semi-arid geography. The main method used in this research is anthropological approach and of course, architectural methods and techniques such as Roleve have been used to document the existing architectural works.

    Keywords: Shahsavan, Obā culture, Qārādāğ, summer housing, Obādāš architecture
  • Reza Jamshidi, Hasan Haidari *, Mohsen Zolfaghari Pages 97-117

    Marriage and its narrated forms in Shahnameh, like many social phenomena, have mythological and social bases that determine their intellectual infrastructure and theoretical basis and explain whether they are norm or anomalies. Marriages narrated in Shahnameh can be classified into two general groups: endogamy and exogamy. In this article, while studying the important types of exogamy in Shahnameh, by searching for their mythological and social foundations, the normality or abnormality of each according to Ferdowsi and some of the characters is examined.  For Iranians, exogamy has mythological and social foundations; Its mythological basis is derived from the mixing of divine forces with demons in the myth of creation and its social basis is rooted in the social customs of the matriarchal era, in which men sought to acquire the originality and rule by bonding with women of other countries. The most important types of exogamy in Shahnameh can be seen in two forms of temporary marriage and polygamy. The former is based on the myth of the union of man with fairies and from a social point of view represents the efforts of other tribes to obtain the lineage and race of the enemy hero to overcome him and his country. In this research, it was found that polygamy in Shahnameh has no mythical basis and its social basis is rooted in the traditions and customs of the patriarchal period that According to it, men have turned to polygamy in order to have more children and more labor. Ferdowsi and several other figures in the Shahnameh have considered the excessive polygamy of kings to be abnormal due to the oppression and harm it inflicts on women.

    Keywords: extramarital affairs, Shahnameh, mythical foundation, social foundation, Norms
  • Abbasali Rezainiya * Pages 119-131

    In the Iranian drink culture, coffee is one of the imported drinks that has gradually gained especial status in Iranian culture and has acquired an Iranian flavor. The tradition of drinking coffee in Iran probably goes back to the Safavid era. This hot beverage gradually became popular and reached out of the courts and the upper classes of society to ordinary people; thus in different regions of Iran was produced in various ways.  Noushabad coffee has a different especial cooking style and It takes a long time to make it. Noushabad as a historical city is located in margin of the central desert of Iran and in the central part of Aran/Bidgol province. This coffee is thick and sweet, with rose-water, cardamom and cinnamon aroma. People who attend various ceremonies such as  Moharram mourning and funerals are served with this coffee in husseiniyehs, mosques and homes. Drinking coffee by Noushabad people is still a living tradition in the cultural life of the people of the region. This paper attempts to explain the status of Noushabad coffee in its historical, cultural and social aspects with a descriptive-analytic method. To achieve this goal, while describing the method of cooking, its religious, cultural and social functions among this people have been expressed. According to The findings, Noushabad coffee plays an important roles in strengthening the social ties and the cultural and religious identities of  this  people.

    Keywords: Intangible Heritage, Noushabad, Coffee, Identity
  • HAMIDEH Dabbaghi * Pages 133-161

    The relationship between work and life, has become a concern for women since they joined the work community and played social roles and has led to many tensions and stresses for them. The extent of these tensions is related to the nature of women's jobs. Working as a faculty member needs a constant presence in academic organization and so a fulltime concern for them. The question is how they can manage these two in-conflict fields. This paper, using a qualitative approach and thematic analysis of 26 semi-structured interviews with academic women (of Tehran and Allameh Tabatabai universities  and several research institutes) using Max Q.D.A software, tries to provide a typology of strategies that the academic women have used to solve the conflict between work and life. At last, 4 main categories (strategic type) for work and familial relationship including 12 sub themes, 35 concepts and 177 phrases have been extracted. The four main types of strategy are: minimalistic familial life, familial life-based on supportive capital, self-suspension and Holy suicide.

    Keywords: work-familial life relationships, resolve conflict strategies, faculty member women, thematic analysis
  • Ebrahim Rayegani *, Esmail Hemati Pages 163-185

    Architecture is the volumetric manifestation of human spiritual and physical needs. In order to protect himself, man has created an architectural context and over time has used symbols to better equip it against tangible and non- tangible external attacks. The present study aims to identify the evolution of the guardian in the context of Iranian architecture from Elamite to the end of Sassanid Era. The research questions are how the evolution of the guardian has been in the context of Iranian architecture And what elements have been used for this purpose. The nature of this research is fundamental and its approach is descriptive historical. The data have been collected through field activities and documental sources. The findings indicate that the process of using guard elements without time interruption have been in center of recognition and from visual representations such as statues and reliefs to inscriptions and magic-medicine ones.

    Keywords: Architecture, Anthropology, guardian, protector, GATEWAY
  • Mohammad Mohsen Zarif Pooya, Fateme Sadr Nabavi * Pages 187-224

    Based on the main approaches to the study of rituals, one of the important functions of rituals is production and reproduction of a community and culture for the members. Taking into account issues including the minority status of the Afghan immigrants’ community residing in Mashhad, their marginalization, inattention of the host community to them, necessity of creating a social network to regain identity, and the effect of holding mourning rituals on the production and sustainability of identity, the importance of investigating the formation and changes of the mourning rituals of Afghan immigrants as a tool for the stability of this group of people in the host community is strengthened. Therefore, this study is aimed at conducting a qualitative study on the changes of Muharram mourning rituals of Afghans residing in Mashhad and their relationship with the culture of the new community. In this study, an in-depth interview was conducted with 12 immigrants who were selected using purposeful sampling method. Besides, to prepare photos, videos, and reports, the researcher has had a regular presence in Muharram mourning ceremonies of Afghan immigrants. The findings of the study revealed that the main changes are related to: the number participants of the ceremonies, kind of participants (presence of Sunnis), amount and type of vows, clothing styles of mourners, number of ceremonies, style of delegation, style of speech and eulogy, model of mourning, spirituality governing the meetings, venue of the mourning meetings, attitude towards audience, and finally political attitude of the mourners. It seems that factors such as modernization of living space, residential dispersion, change in economic status, and cultural dominance of the host society are the main causes of these changes

    Keywords: : mourning ceremonies, Afghan Immigrants, Muharram
  • Pages 225-246

    The present study analyzes suicide within the social structures of the middle Zagros. The research method employed for this purpose is ethnographical, and data collection is done through participatory observation and interviews. The data shows that most of the tribes and families in the middle Zagros followed a nomadic way of life from September 1940 to the late 1960's, and they went through the process of "delayed accommodation". Therefore, most of tribal traditions such as endogamy and "homali" were continued as behavioral models in these areas. At this time, the process of modernization was established in these areas intensively and in multiple forms. Also, the social acceptance of children was done based on modern instructions as well as through general teaching and mass media, which was contrary to nomadic traditions. In the 1980's, 1990's, and mid-2000's, children (especially women and girls) wanted to experience an individualistic lifestyle and exogamy based on modern instructions, which was at odds with dominant and strong tribal traditions. Their inability in this regard provided the groundwork for "anomic- fatalistic" suicides. With a change in the living conditions, the number of suicides was reduced in the case of women and increased in men. Those who had lived in almost equal living conditions until the 1970's,  gradually experienced inequality and unemployment. At the same time, consumerism became dominant in people's tendencies. Both tribal traditions and modern models promoted consumerism and competition. The lack of a disciplinary structure to control people's tendencies as well as the society's inability to control inequality led men to frustration since they were in charge of economic affairs. Their economically unequal status was criticized based on the character trait of "homali" and this led to "anomic- egoistic" suicides.

    Keywords: delayed accommodation, “ homali”, Suicide, anomic- fatalistic, anomic- egoistic
  • Bahar Mokhtarian, Samaneh Salek * Pages 249-271

    Among the images depicted on the rocky shrines of Iran, there are hand palms that pilgrims and the indigenous people believe that they belong to holy people thus vows, sacrifices and prayers are performed for them. This research has used Alfred Gell's theory of art agency, especially the second theme of his theory, the concept of distributed person. Here, the person and mind are not limited to specific time-space axes, but testify to agency that persists long after biological death. The research question is, how hand palms motifs relate to saints. In order to describe the process of sanctification of these stone carvings, the samples have been assessed and analyzed through field study. The most important finding of this research is application of the concept of distributed mind to motives of Iranian art and analysis them as person-like art works. Meanwhile, in addition to concept of image magic in the mentioned motives, they are social agents as well as indices of prototypes that are distributed in different periods and places in this way.

    Keywords: hand palm, index, distributed mind, image ‌magic, art ‌agency
  • Aziz Mostafaei, Mansour Mansouri Moghaddam * Pages 273-301

    This article is derived from a field work study among the dervishes of the Qaderieh sect in the Horaman region of Kurdistan province, using the usual method and techniques in anthropology; interview and observation. throught four months, for collecting data, researchers periodically attended three times in the Tekkiyes of Abbas Abad and Sheikh Hadi in the village of Dolab and other villages in the region of Horman Takht and Horaman Javareh and participated in the ceremony of remembrance of dervishes. The purpose was to study the semantic and cultural system of Qaderieh sect and the sheikhs current social and economic status among the people of Horaman region. Regarding to findings, it can be said that the religion of Qaderieh sect has created a social solidarity among the followers and different regions of Kurdistan. Before revolution, the religious discourse of Dervish Ghaderi used to form the figure of religiousness in the region, but The prevalence of intellectual and religious debates has damaged the absolute credibility of this discourse gradually. These new debates have provided an opportunity to criticize the performance of sufism, elders and dervishes, and in some cases dervishes' religion has been seen as a component of tradition and indicator of backwardness. Nevertheless, the Ghaderi dervishes religion is still a living and dynamic interpretation of religion, but is now in a more definite and limited realm, that is spiritual, mystical and personal.

    Keywords: Religion, Sufism, Qaderieh sect, Horaman region
  • Seyd Mooen Mosavi Seresht, Asadallah Babaye Fard * Pages 303-327

    The process of globalization has provided the condi[1]tions for the emergence of local and ethnic cultural identities, and was not leading to cultural unification in practice. Identity is a variable that changes during the social experience and with the formation and expansion of new communication tools and methods. This study identify and describe the construction of the  Arab people of Khuzestan province's identity in virtual social networks by qualitative content analysis method and tries to identify a pattern for recreating the ethnic cultural identity of this people in their activity in the virtual social network Instagram. For this purpose, 30 selected posts from 20 active channels related to the cultural-ethnic identity of this people in the virtual social network Instagram were selected and through studying them based on the content analysis unit, users' action patterns were discovered. The results indicate the existence of three action models: confrontation with official culture, Repetition, and innovation in the elements of ethnic cultural identity of the Arab people of Khuzestan province.

    Keywords: Recreation, Cultural identity, Ethnicity, Instagram, Globalization
  • Seyed Moein Musaviseresht*, Asadollah Babaiefard Pages 329-332

    The process of globalization has provided the conditions for the emergence of local and ethnic cultural identities, and was not leading to cultural unification in practice. Identity is a variable that changes during the social experience and with the formation and expansion of new communication tools and methods. This study identifies and describe the construction of the Arab people of Khuzestan province's identity in virtual social networks by qualitative content analysis method and tries to identify a pattern for recreating the ethnic cultural identity of this people in their activity in the virtual social network Instagram. For this purpose, 30 selected posts from 20 active channels related to the cultural-ethnic identity of this people in the virtual social network Instagram were selected and through studying them based on the content analysis unit, users' action patterns were discovered. The results indicate the existence of three action models: confrontation with official culture, repetition, and innovation in the elements of ethnic cultural identity of the Arab people of Khuzestan province.

    Keywords: recreation, cultural identity, ethnicity, instagram, globalization