فهرست مطالب

پژوهش در نظام های آموزشی - پیاپی 54 (پاییز 1400)

فصلنامه پژوهش در نظام های آموزشی
پیاپی 54 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/22
  • تعداد عناوین: 12
|
  • اعظم رحیم زاده کلاله، سعید غیاثی ندوشن*، حمید رحیمیان، علی خرسندی، فضل الله احمدی صفحات 5-18

    دانشگاه های علوم پزشکی به عنوان سازمان های تامین کننده نیروی انسانی نظام سلامت نیازمند رهبرانی اثر بخش به منظور ارتقاء جایگاه پزشکی کشور می باشند. هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی متون مرتبط با رهبری آکادمیک وتعیین شکاف های پژوهشی مرتبط با آن در دانشگاه های علوم پزشکی ایران است. این مطالعه نظام مند با بررسی متون مرتبط با رهبری آکادمیک اثر بخش در فاصله زمانی سال های 2009 تا 2020 درپایگاه های داده ای اریک، پابمد، اسکوپوس، وب اوساینس، امرالد، سید ، پروکویست وگوگل اسکالروبا استفاده ازکلید واژه های مرتبط برگرفته ازسرعنوان های موضوعی(مش) انجام گرفت. متون مرتبط انتشار یافته(505 مقاله) بررسی و پس از حذف موارد تکراری تعداد 20 مقاله براساس معیار های ورود و خروج از مطالعه انتخاب و مورد بررسی قرار گرفت. کیفیت مقالات واجد شرایط برای ورود به مطالعه با ابزار مرسکی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج مطالعه حاضرموید آن است که پژوهش های انجام شده درحوزه رهبری آکادمیک در کشورمان عمدتا مربوط به دانشگاه های علوم انسانی است. مطالعات انجام شده در زمینه رهبری آکادمیک در دانشگاه های علوم پزشکی، بیشتر به بررسی ویژگی رهبران آکادمیک و سبک های رهبری پرداخته است. مدیران که عمدتا پزشک می باشند هیچ یک از دوره های مدیریت و رهبری را نگذرانده اند و خود را نیازمند گذراندن این دوره ها نمی دانند. ازآنجا که براساس یافته های این پژوهش تنها یک مطالعه به بررسی چالش ها والزامات رهبری آکادمیک اثر بخش دردانشگاه های علوم پزشکی کشور پرداخته است انجام مطالعاتی با رویکردی کیفی در زمینه رهبری آکادمیک اثربخش دردانشگاه های علوم پزشکی که امکان بررسی عمیق تجارب، عقاید و نگرش رهبران آکادمیک را میسر می نماید ضروری است.

    کلیدواژگان: دانشگاه های علوم پزشکی، رهبری اثربخش دانشگاهی، مرور نظام مند
  • بایرامعلی رنجگر، مالک میرهاشمی*، حسن پاشاشریفی صفحات 18-32

    فراتحلیل حاضر نقش عوامل فردی، آموزشگاهی و خانوادگی در عملکرد تحصیلی دانش آموزان دوره های اول و دوم مقطع متوسطه را به طور نظام دار مرور کرد. کلیه پژوهش های چاپ شده در مجلات، سایت های رسمی نگهداری و آرشیو مقالات علمی در حوزه افت و پیشرفت تحصیلی جمع آوری و تعداد 65 مقاله مرتبط با در نظر گرفتن ملاک های ورود وارد تحلیل شدند. مقالات بعد از کد گذاری و ارزیابی میزان توافق داوران از طریق روش اوروین، با روش مدل اثرات تصادفی درسیمونین و لرد و نرم افزار CMA تحلیل شدند. اندازه اثر ترکیبی در پیشرفت تحصیلی (001/0p < ,801/9z= ,321/0-218/0 :95% CI)270/0) معنی دار و بالای متوسط و در افت تحصیلی(001/0p < ,580/7z= ,621/0-404/0 :95% CI)521/0) بود. با توجه به اینکه مهم ترین عامل در حوزه پیشرفت تحصیلی ویژگی های فردی دانش آموزان و در افت تحصیلی ویژگی های خانوادگی بود، پیشنهاد می گردد به رشد ویژگی های فردی در دانش آموزان و توجه خانواده ها به تعاملات سازنده با فرزندان و همچنین مشارکت با اولیای مدرسه، توجه بیشتری مبذول گردد.

    کلیدواژگان: افت تحصیلی، عملکرد تحصیلی، عوامل آموزشگاهی، عوامل خانوادگی، عوامل فردی
  • دانیال داوودی راد، عباس عباس پور*، محمدرضا میگون پوری صفحات 33-50

    کارآفرینی اجتماعی، راهبردی اساسی برای توسعه پایدار است؛ آموزش عالی نیز، آبشخور تحولات بنیادین در نهادینه‌سازی کارآفرینی اجتماعی است. هدف پژوهش حاضر، طراحی و اعتباریابی الگوی کارآفرینی اجتماعی برای نظام آموزش عالی ایران بود. پژوهش حاضر از طریق روش تحقیق ترکیبی انجام شد. در بخش کیفی پژوهش، از طریق نمونه‌گیری هدفمند، با 15 نفر از صاحب‌نظران آموزش عالی مصاحبه به عمل آمد. بر این اساس، پرسشنامه‌ای ساخته شد. در بخش کمی پژوهش نیز، از طریق نمونه‌گیری تصادفی، 384 نفر از دانشجویان دانشگاه‌های شهر تهران انتخاب و پرسشنامه روی آنها اجرا شد. داده‌های پژوهش، در بخش کیفی، با روش نظریه‌ زمینه‌ای؛ و در بخش کمی، از طریق مدل‌یابی معادلات ساختاری تحلیل شد. نتایج نشان داد، عوامل زیرساختی، طراحان و متخصصان برنامه‌ریزی درسی، دانشجو، استاد، عدم آینده‌پژوهی کارآفرینی، اقتصادی، سیاست‌های آموزش عالی، پیامدهای اقتصادی و اجتماعی، مدیریت آموزش عالی، عوامل فرهنگی، اجتماعی و برنامه‌های درسی و کیفیت ناکارآمد، عوامل کارآفرینی اجتماعی نظام آموزش عالی ایران هستند. بر این اساس، در یک چشم‌انداز کلی، پدیده کارآفرینی اجتماعی در آموزش عالی، به نام عاملیت وجودی شناسایی شد.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، روش تحقیق ترکیبی، کارآفرینی اجتماعی، نظریه زمینه ای
  • صادق جهانگیری، مسلم چرابین*، محمد کریمی، وحید ساعت چیان صفحات 51-67

    توانمندسازی کادر آموزشی، مسیر توسعه و پیشرفت سازمان های آموزش محور در مواجهه با تغییرات جهانی می باشد. از این رو هدف تحقیق، تبیین مدل زمینه ای راهبردها و پیامدهای مزیت رقابتی مبتنی بر توانمندسازی اعضای هیات علمی و اساتید دانشگاه ها بود. به منظور تحقق این هدف از روش شناسی کیفی و روش تحقیق نظریه داده بنیاد استفاده شد. جامعه ی تحقیق شامل نخبگان آموزشی در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی غیردولتی- غیرانتفاعی شهر مشهد (اعضای هیات علمی و اساتید باتجربه) بود و نمونه گیری آزمودنی ها به صورت نظری و گلوله برفی صورت گرفت. ابزار جمع آوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود و داده های حاصل از مصاحبه ها به روش زمینه ای، کدگذاری شده، تجزیه و تحلیل گردید. نتیجه گروه بندی کدها، نشان دهنده 10 مقوله-ی اصلی، 57 مقوله فرعی و 50 مفهوم بود که در قالب مدل پارادایمی شامل: راهبردها (تفکر راهبردی، تحول سازمانی، نوآوری سازمانی و نوآوری شغلی) و پیامدها (توسعه فرهنگ سازمان، توسعه سازمانی، ارتقای بهره وری، توسعه اجتماعی، توسعه محیطی و پرورش تفکر راهبردی) می شود که "فرآیند راهبردهای ایجاد مزیت رقابتی مبتنی بر توانمندسازی اساتید دانشگاه ها جهت حصول پیامدها" را نشان می دهد. با توجه به طیف مخاطبان و مشتریان دانشگاه توصیه می شود که مدیران آموزش عالی در دانشگاه ها طرح های کارشناسی شده را جهت شناسایی و پیاده سازی توانمندی های لازم برای اساتید دانشگاه اجرا کنند. همچنین نیروی انسانی را بر اساس توانمندی های خود جذب و استخدام نمایند. بدیهی است دانشگاه در امور آموزش و پژوهش فقط در این صورت در عرصه رقابت های کنونی موجود در محیط دانشگاهی بالندگی خود را حفظ کرده و این بالندگی باعث توسعه مزیت رقابتی خواهد شد.

    کلیدواژگان: اعضای هیات علمی، توانمندسازی، مدل های توانمندی، نظریه داده بنیاد
  • هایده حائری*، سیمین بشردوست، هائیده صابری صفحات 68-79
    هدف

    پژوهش حاضر، ارایه مدل برای پیش بینی اعتیاد به شبکه های اجتماعی بر اساس گرایش به شخصیت خودشیفته و نیاز به ارتباط با میانجی گری نیاز به تاییدطلبی در دانش آموزان بود.

    روش پژوهش

    توصیفی و از نمونه طرح های همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر و پسر مقطع دبیرستان شهر تهران بود که از بین آنها با استفاده از روش خوشه ای چندمرحله ای 300 دانش آموز انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل: پرسشنامه گرایش و میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مومنی و تقی لو (1395)، پرسشنامه شخصیت خودشیفته نسخه 40 ماده ای (NPI-40) (1988)، مقیاس نیاز به ارتباط پرسشنامه نیازهای اساسی روانشناختی دسی و رایان (2011) و مقیاس تایید طلبی پرسشنامه نگرش های ناکارآمد ابراهیمی و همکاران (1387) استفاده شد.

    یافته ها

    داده های پژوهش با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و استنباطی شامل میانگین، انحراف استاندارد، همبستگی و تحلیل مسیر مورد بررسی قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از این بود که مدل فرضی پژوهش با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری (SEM) از برازش مناسبی برخوردار بود و فرضیه اصلی پژوهش مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: اعتیاد به شبکه های اجتماعی، گرایش به شخصیت خودشیفته، نیاز به ارتباط، نیاز به تایید طلبی
  • مرسا آذر، فریبا کریمی*، محمدعلی نادی صفحات 80-90

    مربی گری مدیران در سازمان به عنوان یکی از روش های کارآمد در پرورش منابع انسانی، می تواند یک مهارت ضروری برای آموزش کارکنان و افزایش رفتارهای اثربخش کارکنان باشد. لذا هدف این پژوهش، شناسایی و ارایه شبکه مضامین مربی گری سازمانی برای مدیران دانشگاه ها بود که به روش کیفی انجام شد. روش پژوهش کیفی از نوع تحلیل مضمون با رویکرد استقرایی بود. حوزه پژوهش 45 عنوان متن مندرج در سایت های علمی از سال های 1999 تا 2019 بود. یافته ها نشان داد بعد از حذف مضامین تکراری و تلخیص مضامین مشابه 50 مضمون پایه، سپس 9 مضمون سازمان دهنده(توسعه تعاملات سازمانی، مدیریت مشارکتی، تشکیل تیم های کارآمد، تاکید بر روابط انسانی، اخلاق مداری، توسعه منابع انسانی، هدف مداری، تدوین شاخص های عملکرد ، طراحی چرخه یادگیری سازمانی) و در نهایت 3 دسته مضمون فراگیر تحت عنوان(هم افزایی سازمانی، رویکرد انسان گرایانه و فرآیندمحوری) شناسایی شد. با استفاده از نظر صاحب نظران و اساتید دانشگاه روایی محتوایی آن با استفاده از روش لاوشه بدست آمد و همه مضامین تایید شدند. همچنین با استفاده از روش هولستی پایایی این مرحله 94/0 بدست آمد. در نهایت شبکه مضامین مربی گری سازمانی برای مدیران دانشگاه ها طراحی و ارایه شد.

    کلیدواژگان: مربی گری سازمانی، مربی گری مدیران، دانشگاه ها، شبکه مضامین
  • احمد محمودی*، سحر پیرجمادی، محسن کوثری پور صفحات 91-102

    توسعه ورزش دانش آموزی بخش مهمی از توسعه اقتصادی اجتماعی است که می تواند موجب افزایش نشاط اجتماعی و بهره وری ملی شود، از این رو، هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تاثیر عوامل کالبدی بر توسعه ورزش دانش آموزی با نقش میانجی سرمایه انسانی شهر تهران بود. روش پژوهش همبستگی با طرح مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل کارشناسان معاونت تربیت بدنی و سلامت وزارت آموزش وپرورش، کارشناسان اداره کل آموزش وپرورش، ادارات آموزش وپرورش مناطق 19گانه و معلمان تربیت بدنی شهر تهران بودند که تعداد 263 نفر از آنان به روش نمونه گیری خوشه ای هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از سه پرسشنامه عوامل کالبدی مومنی زاده (1396)، سرمایه های انسانی شاکریان (1392) و توسعه ورزش دانش آموزی انصاری (1399) استفاده شد. روایی پرسشنامه توسط متخصصان تایید و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ برای هر سه پرسشنامه بالای 7/0 به دست آمد. در تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد. بر اساس نتایج مشخص شد که عوامل کالبدی و سرمایه انسانی بر توسعه ورزش دانش آموزی اثر مثبت معناداری داشتند، همچنین عوامل کالبدی بر سرمایه انسانی اثر مثبت معناداری داشتند. به علاوه مشاهده شد که سرمایه انسانی در ارتباط بین عوامل کالبدی و توسعه ورزش دانش آموزی نقش میانجی دارد. نتایج این پژوهش بر لزوم تقویت شاخص هایی از قبیل مناسب و کافی بودن زیر ساخت ها، تسهیلات، زیبایی شناختی، امنیت و ایمنی، دسترسی، شایستگی حرفه ای و اجتماعی، انگیزش و توانایی رهبری معلمان تربیت بدنی در جهت دست یابی به اهداف توسعه ورزش دانش آموزی به ویژه بعد روانی و مهارتی تاکید دارد.

    کلیدواژگان: ایمنی، تسهیلات، دانش آموز، شایستگی، ورزش
  • منصور بلالی، جمال صادقی*، علیرضا همایونی صفحات 104-114

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای سرسختی تحصیلی در رابطه بین باورهای تحصیلی ریاضی با اضطراب ریاضی در دانش آموزان بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی مبتنی بر معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی 2710 دانش آموزان پسر دوره اول متوسطه پایه نهم مدارس دولتی منطقه 4 تهران در سال تحصیلی 1400-1399 تشکیل دادند. در این پژوهش 300 نفر به عنوان حجم نمونه به روش خوشه ای دو مرحله ای دانش آموزان انتخاب شدند، جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه اضطراب ریاضی پلیک و پارکر (1982)، پرسشنامه باورهای تحصیلی ریاضی لدر و فورگز (2002)، پرسشنامه سرسختی تحصیلی بنشیک و همکاران (2005) استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از معادلات رگرسیونی ساختاری با نرم افزار SPSS18 و AMOS23 استفاده شد. یافته ها نشان داد که باورهای تحصیلی ریاضی و سرسختی تحصیلی بر اضطراب ریاضی در دانش آموزان اثر مستقیم دارند. همچنین باورهای تحصیلی ریاضی بر اضطراب ریاضی با میانجیگری سرسختی تحصیلی در دانش آموزان اثر معنی داری دارد. به طور کلی مدل پژوهش تایید شد. پژوهش حاضر نشانگر اهمیت عوامل شناختی در تبیین اضطراب ریاضی است.

    کلیدواژگان: باورهای تحصیلی ریاضی، سرسختی تحصیلی، اضطراب ریاضی
  • مدینه علیخانی گله، مریم براتعلی*، جهانبخش رحمانی، مهدی دهباشی صفحات 114-125

    هدف از انجام تحقیق حاضر، طراحی و اعتبارسنجی برنامه های درسی زیبایی شناسانه مغزمحور بود. پژوهش حاضر با روش تحلیل محتوای کیفی، نظام مقوله بندی قیاسی به واکاوی متون و پژوهشهای بین المللی نو و بدیع در ارتباط با زیبایی شناسی مغز محور پرداخته است. حوزه پژوهش شامل کلیه منابع چاپی و الکترونیکی بوده با روش نمونه گیری هدفمند متوالی و از طریق ابزار فیش برداری، اطلاعات جمع آوری شده و در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است و سپس مقوله های الگوی ارایه شده جهت اعتبارسنجی و بررسی برازش الگو، در اختیار تعدادی از متخصصان برنامه ریزی درسی و علوم مغز و اعصاب و علوم تربیتی قرار گرفته و نظرات اصلاحی آنها پس از گرفتن ضریب توافق کاپای کوهن، در الگوی نهایی اعمال گردیده است. یافته ها نشان داد که مقوله های دارای اولویت بیشتر و بار عاملی بالا در این عناصر به ترتیب زیر بوده اند: عنصر هدف شامل: تجسم در یادگیری و تقویت مغز در تمام فعالیت ها. عنصر محتوا شامل: تشریح کارکرد مهارت های شناختی مغز، انعطاف پذیری مغز. عنصر استراتراتژهای یاددهی- یادگیری شامل: بالا بردن سطح انگیزش، فراهم کردن فرصت اندیشیدن. عنصر محیط شامل: محیط شاد، محیط یادگیری فعال، محیط زیبایی شناسانه. عنصر ارزشیابی شامل: توجه به تفاوت های فردی، استفاده از تکنیک مستمر و عملی می باشد. بنابراین بنا به ضریب توافق متخصصان می توان گفت که الگوی ارایه شده جهت طراحی برنامه های درسی می تواند در بعضی دوره ها و در بعضی سنین مناسب باشد.

    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، برنامه درسی، زیبایی شناسی، طراحی، یادگیری مغز محور
  • محمد یمینی*، حسین مهدیان، فرشته رحمتی صفحات 126-136
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش تعیین نقش انگیزش تحصیلی در رابطه بین باورهای هوشی و خودارزشمندی بود.

    روش

    تحقیق حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ نحوه گرداوری داده ها در زمره پژوهش های توصیفی از نوع همبستگی و از لحاظ روش در زمره پژوهش های کمی بود. جامعه پژوهش حاضر عبارت بود از کلیه دانش آموزان دختر متوسطه شهر بجنورد در سال تحصیلی 1398-1397 بود که 350 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای, انتخاب شدند. جهت سنجش متغیر های پژوهش از پرسشنامه های خودارزشمندی کراکر و همکاران (2003), انگیزش تحصیلی هارتر (1981) و باورهای هوشی عبدالفتاح و ییتس (2006) را تکمیل نمودند.

    یافته ها

    نتایج ماتریس همبستگی نشان داد که بین انگیزه تحصیلی, باورهای هوشی و خودارزشمندی روابط معناداری یافت شد. باورهای هوشی بر خودارزشمندی دارای ضریب تاثیر 61/0(استاندارد نشده) بودند که آماره بحرانی مربوط به اثر مستقیم باورهای هوشی و انگیزه تحصیلی بر خودارزشمندی مثبت و در سطح 05/0 معنی دار بود. یعنی باورهای ه وشی بر انگیزه تحصیلی تاثیر مستقیم مثبت نداشت.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج می توان گفت باورهای هوشی و انگیزش تحصیلی از اهمیت بالایی در شکل گیری خودارزشمندی برخوردارند .انگیزش تحصیلی به تنهایی قادر به ایفای نقش میانجی گرانه بین باورهای هوشی و خودارزشمندی بود . لذا در تبیین یافته ها می توان گفت انگیزش پیشرفت تحصیلی، تنها پیامد هوش فردی یا امکانات سخت افزاری موجود در محیط های اجتماعی نیست، بلکه جنبه های روانشناختی افراد مانند باورهای هوشی و خودارزشمندی نیز در آن نقش اساسی دارند

    کلیدواژگان: انگیزش تحصیلی، باورهای هوشی، تاب آوری تحصیلی، دانش آموزان
  • فاطمه شهبازلو، رسول عبدالله میرزائی صفحات 137-151

    رویکرد تلفیقی علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات (استم) در راستای ایجاد تحولی نو در آموزش اثربخش علوم و ارتباط آن با زندگی روزمره در سال‌های اخیر معرفی شده است. مطالعه حاضر به‌منظور بررسی تاثیر این رویکرد بر نگرش و پیشرفت تحصیلی علوم طراحی شد. پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون بوده و جامعه پژوهش، دانش‌آموزان دختر پایه نهم دوره اول متوسطه شهرستان قرچک در سال تحصیلی 1400-1399 و به صورت نمونه در دسترس به تعداد 143 نفر دانش آموز می باشد که به طریق تصادفی ساده در دو گروه کنترل (71 نفر) و آزمایش (72 نفر) گمارده شدند. دانش‌آموزان گروه آزمایش در مبحث انرژی خورشیدی به مدت 7 جلسه (35 دقیقه‌ای) تحت آموزش مبتنی بر استم به صورت مجازی از طریق پلت فرم دانش آموزی شاد قرار گرفتند. بررسی داده‌ها با تحلیل کوواریانس و آزمون تی مستقل به ترتیب نشان داد که آموزش علوم با رویکرد استم باعث افزایش نگرش دانش‌آموزان شده و تاثیر معناداری بر یادگیری آنان در آزمون پیشرفت تحصیلی داشته است. همچنین بر اساس آزمون همبستگی پیرسون، همبستگی معنی‌دار بین نگرش در استم با پیشرفت تحصیلی وجود دارد.

    کلیدواژگان: آموزش علوم، استم، نگرش، پیشرفت تحصیلی
  • طاهره سازمند، کیومرث نیازآذری*، محمد صالحی صفحات 152-163

    هدف از پژوهش حاضر، تدوین و پیاده‏سازی رویکرد آموزش پاسخگو در مدل‏سازی کسب مرجعیت علمی در آموزش پزشکی بود. طرح پژوهش از نوع کیفی با روش داده بنیاد بوده است. جامعه پژوهش گروهی از خبرگان دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی مازندران بودند که 25 نفر از آن‌ها بر اساس اصل اشباع نظری با استفاده از روش نمونه‏گیری هدفمند به‌عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت گردآوری داده‏ها از مصاحبه‏های عمیق ساختاریافته استفاده شد. سپس داده‏های جمع‌آوری‌شده با استفاده از کدگذاری باز، محوری و انتخابی در نرم‏افزار MAXqda 24 مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفتند. یافته‏ها حاکی از آن بود که مدل کسب مرجعیت علمی در آموزش پزشکی با رویکرد آموزش پاسخگو دارای 5 بعد به شرح 1. فرهنگ‌سازی و ارزش‌آفرینی، 2. بسترشناسی و ظرفیت‌سازی دانش، 3. تجاری‌سازی و بازار گرایی، 4. ساختار مراکز علمی حوزه‏ی درمان و 5. برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری و 16 مولفه به شرح 1. گفتمان‏های نو، 2. فرهنگ خودباوری، 3. فرهنگ نوآوری، 4. فرهنگ آینده‌نگری، 5. تعیین الزامات، 6. اولویت‏های آموزش، 7. مدیریت منابع انسانی، 8. تفکر و برنامه‌ریزی، 9. تجاری‏سازی تولیدات علمی، 10. پایش برنامه‏های تجاری‌سازی، 11. آزادی علمی، 12. ساختارهای توانا ساز، 13. کاربرد فناوری‌ها، 14. اجرای مفاد سند نقشه جامع، 15. سیاست‏های کلی نظام سلامت و 16. تحول و نوآوری آموزش علوم پزشکی است. درنتیجه می‏توان گفت که کسب مرجعیت علمی در علوم پزشکی در منطقه مستلزم توجه هم‌زمان به ابعاد آموزش، پژوهش، برقراری زیرساخت‏های لازم در این حیطه است لذا برای کسب مرجعیت علمی باید به دانشگاه‏ها به‌عنوان یک مجموعه یکپارچه نگری است.

    کلیدواژگان: آموزش پاسخگو، آموزش پزشکی، مرجعیت علمی
|
  • Azam Rahimzadeh Kalaleh, Saeed Ghiasi Nodooshan *, Hamid Rahimian, Ali Khorsandi Taskouh, Fazlollah Ahmady Pages 5-18

    Medical universities as suppliers of health system human resources need to effective leaders for promotion of medical education status in the country. The present study is an attempt to review the literature on academic leadership and to identify research gaps related to this issue in medical universities. This systematized review was conducted by searching databases of ERIC, Pubmed, SID, Scopus, Web of Science, Emerald Proquest, and Google Scholar by appropriate keywords selected from the Medical Subject Headings (MeSH) documents related to academic leadership that were published on databases in 2009- 2020.The published articles were reviewed (n=505), and after deletion of duplicates, and according to the research inclusion and exclusion criteria 20 articles were reviewed. The quality of selected documents was appraised by MERSQI . Reviewing the selected studies indicated that the leadership studies are mostly conducted in humanities universities. The studies on academic leadership in medical universities are mostly dealt with the relationship of characteristics of academic leaders and leadership styles. In medical universities, most of the managers who are physicians has not attended management and leadership programs and believe that they do not need to attend these programs. According to the findings of this study, only one research studied challenges and requirements of effective academic leadership in the country. Therefore, conducting qualitative studies on leadership in universities of medical sciences that provides an opportunity for deep study of experiences, believes and attitudes of academic leaders deem necessary.

    Keywords: Effective Academic leadership, Medical Higher Education, Systematized, Review
  • Bayramali Ranjgar, Malek Mirhashemi *, Hassan Pashasharifi Pages 18-32

    This meta-analysis aims to examine the effects of personal, family and schooling factors on academic performance among Iranian secondary students. The published and archived researches in journals, databases, and printed ones relating to academic achievement and dropout have collected. According to the inclusion criteria, 65 articles included in the analysis. After coding the articles, using Orwin’s method, 98% inter-rater agreement among raters have been gained. The random-effect model of DerSimonien and Laird was used with CMA software. It was revealed that in predicting academic achievement, the average effect sizes for all factors and combination of factors 0.270(95CI%:0.218-0.321, Z=9.801, p < 0.001) and for dropout 0.521(95CI%:0.404-0.621, Z=7.580, p < 0.001). According to the findings, it was revealed that in academic achievement, personal factors and in dropout, schooling factors play main roles, so it is recommended to pay attention to the personal characteristic of students and constructive interactions among parents with youth and school staff.

    Keywords: Academic performance, dropout, family factor, personal factor, schooling factor
  • Danial Davoudirad, Abbas Abbaspour*, Mohammadreza Meigounpoory Pages 33-50

    The present study was conducted to design and validate a model for social entrepreneurship of higher education in Iran. This study was conducted using a Mixed Method. In the qualitative part of this study, a questionnaire was designed using the method of Grounded Theory and also interviews with 15 experts were conducted. The designed questionnaire was conducted with 384 students in public universities of Tehran. Purposive sampling method was used in the qualitative part whereas random classified sampling method was applied in the quantitative part. In addition, analysis of Structural Equation Modeling was used in the quantitative part whereas the results of the qualitative part were analyzed through Grounded Theory. The results showed that infrastructural, designers and curriculum planning specialists, student, tenure, lack of entrepreneurship future studies, economic, higher education policies, economic and social consequences, higher education management, cultural, social and curriculum and inefficient quality factors, are the factors of social entrepreneurship in Iran's higher education system, respectively. Therefore, in a general perspective, the phenomenon of the existential agency was identified.

    Keywords: Higher education, Grounded Theory, Mixed Method, Social Entrepreneurship
  • Sadegh Jahangiri, Moslem Charabin *, Mohamad Karimi, Vahid Saatchian Pages 51-67

    Empowering the teaching staff is required for the development and progress of education-oriented organizations in the face of global changes. Therefore, the purpose of this study was to elaborate on the background model of strategies and consequences of competitive advantages based on the empowerment of faculty members and university professors. In this applied paper, a qualitative methodology based on the foundation theory was employed. The study population consisted of educational elites (faculty members and experienced professors) in non-profit and private universities and institutions of higher education in Mashhad. The subjects were selected using snowball sampling. The data collection tool was a semi-structured interview and the data obtained from the interviews were coded and analyzed. After grouping the codes, 10 main categories, 57 sub-categories and 50 concepts were obtained, which were organized in a paradigm model as strategies (strategic thinking, organizational transformation, organizational innovation and career innovation) and consequences (organizational culture development, organizational development, productivity and social development, environmental development and strategic thinking). The results suggested the process of developing competitive advantage strategies based on empowering university professors. Given the broad range of a university’s customers, it is recommended that the managers of higher education institutions develop expert projects to identify and foster the necessary capabilities and competencies for university professors, recruiting human resources based on their skills and capabilities. The universities will continue to grow in the field of education and research, and this growth will lead to the development of a competitive advantage

    Keywords: Faculty members, Empowerment, Empowerment models, Foundation data theory
  • Haydeh Haeri *, Simin Bashardoust, Haeideh Saberi Pages 68-79

    The aim of the present study was to provide a model for prediction of addiction to social Media based on tendency toward narcissistic personality and the need to communicate with mediation the approval of students. The descriptive research method and a sample of correlation schemes. The statistical population included all male and female high school students living in Tehran, and 300 students were selected applying multi-stage cluster method. Research tools include: We employed the questionnaire of the tendency and extent of application of Momeni and Taghi Lou social Media (2016), Narcissist Personality Questionnaire,40-item version (NPI-40) (1988), Relationship Scale of primary needs:DC& Ryan (2011), the Confirmation Scale of the Questionnaire Ineffective Attitudes Ebrahimi et al. (2008).

    Results

    The research data were analyzed using descriptive and inferential statistics indicators including mean, standard deviation, correlation and path analysis.

    Conclusions

    The conclusion was that the hypothetical research model was well-adapted using structural equation modeling (SEM), and the main research hypothesis was confirmed.

    Keywords: Social Media addiction, tendency to narcissistic personality, the need for communication, self- approval
  • Marsa Azar, Fariba Karimi *, Mohammad Ali Nadi Pages 80-90

    Coaching managers in the organization, as one of the effective methods in developing human resources, can be an essential skill for training employees and increasing effective employee behaviors., Therefore, the purpose of this study was to identify and present a network of organizational coaching topics for university managers, which was done qualitatively. The research method was inductive content analysis and the field of research was 45 titles of text contained in scientific databases from 1999 to 2019 .Findings showed that after eliminating duplicate themes and summarizing similar themes, 50 basic themes, then 9 organizing themes (development of organizational interactions, participatory management, formation of efficient teams, emphasis on human relations, ethics, human resource development, goal orientation, formulation) Performance indicators (organizational learning cycle design) and finally 3 categories of inclusive themes were identified under the headings of (Organizational synergy, humanistic approach and process-oriented). Using the opinion of experts and university professors, its content validity was obtained using the Lawshe method and all themes were confirmed. Also, using Holstey method, the reliability of this step was 0.94. Finally, a network of themes was designed and presented.

    Keywords: Organizational Coaching, Managerial Coaching, universities, Themes Network
  • Ahmad Mahmoudi *, Sahar Pirjamadi, Mohsen Kosaripoor Pages 91-102

    The development of student sport is an important part of socio-economic development that can increase social vitality and national productivity. the main purpose of this study was to investigate the effect of physical factors on the development of student sport with the mediating role of human capital in Tehran. The research method was correlation with (SEM) design. The statistical population included experts of the deputy of physical education and health of the ministry of education, experts of the general directorate of education, education departments of 19 regions and physical education teachers in Tehran, 263 of whom were selected by purposive cluster sampling. To collect data, three questionnaires Momenizadeh physical factors (2018), Shakrian human capital (2014) and Ansari development of student sport (2020) were used. The validity of the questionnaire was confirmed by experts and its reliability was obtained using Cronbach's alpha for all three questionnaires above 0.7. Descriptive and inferential statistics were used. physical factors and human capital had a significant positive effect on the development of student sport, physical factors had a significant positive effect on human capital. In addition human capital has a mediating role in the relationship between physical factors and the development of student sport. The results of this study emphasize the need to strengthen indicators such as appropriate and adequacy of infrastructure, facilities, aesthetics, security and safety, accessibility, professional and social competence, motivation and ability leadership of sport teachers to achieve the goals development of student sport, especially the psychological and skill dimension.

    Keywords: Competency, facilities, safety, sport, Student
  • Mansour Balali, Jamal Sadeghi *, Alireza Homayouni Pages 104-114

    The aim of this study was to investigate the mediating role of academic rigidity in the relationship between mathematical academic beliefs and mathematical anxiety in students. The research method was descriptive-correlation based on structural equations. The statistical population of the present study consisted of all 2710 male students of the first year of the ninth grade of public schools in Tehran's 4th district in the academic year 1399-1400. In this study, 300 people were selected as a sample size by a two-stage cluster sampling method. To collect data, Plick and Parker (1982) Mathematical Anxiety Questionnaire, Leder and Forges (2002) Mathematical Academic Beliefs Questionnaire, Academic Hardness Questionnaire were collected. Benshik et al. (2005) were used. Structural regression equations with SPSS18 and AMOS23 software were used to analyze the data. Findings showed that academic math beliefs and academic toughness have a direct effect on math anxiety in students. Also, mathematical academic beliefs have a significant effect on mathematical anxiety through the mediation of academic hardiness in students. In general, the research model was approved. The present study shows the importance of cognitive factors in explaining mathematical anxiety.

    Keywords: Mathematical Academic Beliefs, academic hardiness, Mathematical Anxiety
  • Madineh Alikhani, Maryam Baratali *, Jahanbakhsh Rahmani, Mehdi Dehbashi Pages 114-125

    The aim of the present study was to design and validate brain-oriented aesthetic curricula. The present study has analyzed qualitative content analysis method, deductive categorization system, and new and innovative international researches in relation to brain-based aesthetics. The field of research includes all printed and electronic sources. By sequential purposeful sampling method and through fish taking tools, information is collected and analyzed in three stages of open, axial and selective coding, and then the categories of the presentation model. In order to validate and evaluate the fit of the model, it has been provided to a number of specialists in planning, curriculum, neuroscience and educational sciences, and their corrective opinions have been applied in the final model after obtaining the Kappa Cohen agreement coefficient. The results showed that the categories with higher priority and high factor load in these elements were as follows: The target element includes: visualization in learning and strengthening the brain in all activities. Content element includes: description of the function of the cognitive skills of the brain, flexibility of the brain. The element of teaching-learning strategies includes: raising the level of motivation, providing opportunities for thinking. The environment element includes: happy environment, active learning environment, aesthetic environment. The element of evaluation includes: paying attention to individual differences, using continuous and practical techniques. Therefore, according to the agreement coefficient of experts, it can be said that the proposed model for designing curricula can be appropriate in some courses and at certain ages.

    Keywords: accreditation, Curriculum, Aesthetics, Design, brain-based learning
  • Mohammad Yamini *, Hossein Mahdiyan, Fereshte قشائشفه Pages 126-136
    Purpose

    This study aimed to determine the mediating role of academic motivation in the relationship between IQ and academic resilience.

    Metodologhy

    This research was a survey research with correlation study (structural equations). The sample consisted of 350 high school female students in Bojnourd in the academic year of 2015-2016 who were selected by multistage cluster sampling. Sample members completed the Samutelz Resilience Questionnaire (2004), Harter Academic Motivation Questionnaire (1981), and Abdul Fattah and Yates (2006) Intelligence Beliefs.

    Findings

    Data analysis was performed using SPSS-21 and AMOS-21 software and structural equation modeling method. The results showed that there was a significant relationship between academic motivation, IQ and academic resilience (P˂0.01), but academic motivation did not play a significant mediating role between IQ and academic resilience (P <0.05).

    Conclusion

    According to the results, it can be said that IU beliefs and academic motivation are very important in the formation of academic resilience, but academic motivation alone can play a mediating role between IQ beliefs and academic resilience and it is necessary to influence others. Psychological and contextual variables to be examined.

    Keywords: Academic motivation, intelligence beliefs, academic resilience, Students
  • Fatemeh Shahbazloo, Rasol Abdullah Mirzaie * Pages 137-151

    The integrated approach of science, technology, engineering and mathematics (STEM) has been introduced in order to create a new development in the effective teaching of science and its relationship with daily life in recent years. The present study was designed to investigate the effect of this approach on attitudes and academic achievement. The study population consisted of ninth grade female secondary school students in Qarchak city in the academic year 2020-2021 and the convenience sampling consisted of 143 people who were selected by random sampling in two groups of control and experimental. The Students in the experimental group were educated in solar energy for 7 sessions (each session: 35 minutes) with a STEM based approach. Covariance analysis and independent t-test showed that teaching science with the STEM based approach increased students' attitude in STEM and had a significant effect on their learning in science. Also, according to Pearson correlation test, there is a significant correlation between attitudes in STEM and academic achievement.

    Keywords: Science education, STEM, Attitude, Academic, achievement
  • tahereh sazmand, Kiomars Niazazari *, Mohammad Salehi Pages 152-163

    The aim of this study is modeling the acquisition of scientific authority in medical education with responsive education approach. The research design is also qualitative with Grounded Theory method. Using sampling method of "samples containing enriched data", an in-depth interviews were conducted with 25 university experts at Mazandaran University of Medical Sciences and other medical universities (in the cities of Tehran, Babol, etc.). The results indicated that modeling of the acquisition of scientific authority in medical education with responsive education approach has five dimensions: 1. Culture and value creation, 2. Ontology and capacity building of knowledge, 3. Commercialization and market orientation, 4. Structure of scientific centers of treatment and 5. Planning and policy making and 16 components as: 1. New discourses, 2. Self-esteem culture, 3. Innovation culture, 4. Futuristic culture, 5. Requirement setting, 6. Education priorities, 7 Human resource management, 8. Thinking and planning, 9. Commercialization of scientific products, 10. Monitoring of commercialization programs, 11. Scientific freedom, 12. Enabling structures, 13. Application of technologies, 14. Implementation of the comprehensive plan document,15. General Health System Policies and 16. The evolution and innovation of medical science education.

    Keywords: Responsive education, Medical education, Scientific authority