فهرست مطالب

پژوهش های راهبردی سیاست - پیاپی 38 (پاییز 1400)

فصلنامه پژوهش های راهبردی سیاست
پیاپی 38 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رضا خلیلی*، قدیر نصری، سلمان دست افشان صفحات 9-42

    در این پژوهش زمینه ‏های گرایش به گروه‏ های تکفیری در مناطق جنوبی استان کرمان مورد بررسی و آزمون تجربی قرار می‏ گیرد. روش پژوهش از نوع کمی بوده و برای جمع‏ آوری داده‏ های مورد نیاز از پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق شامل شهروندان جنوب استان کرمان است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر و شیوه نمونه ‏گیری، تصادفی متناسب با جمعیت می ‏باشد. داده‏ های پژوهش با کمک نرم ‏افزار آماری Spss و با استفاده از روش ‏های آماری توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار می‏‏ گیرند. فرضیه پژوهش این است که همزمانی و هم ‏افزایی تاثیر عوامل و زمینه ‏‏های فردی، ملی و فراملی باعث افزایش گرایش به گروه ‏های تکفیری در جنوب استان کرمان شده است. یافته ‏های پژوهش حاکی از آن است که در عین تفاوت میان تاثیر عوامل سطح فردی، ملی و فراملی، بین همه آنها و گرایش به گروه‏های تکفیری در جنوب استان کرمان رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیونی نشان می‏ دهد که عوامل سطح ملی بیشترین تاثیر معنادار بر گرایش به گروه ‏های تکفیری را دارند و عوامل و زمینه ‏های سطح فراملی و فردی در رده ‏‏های بعدی قرار می‏‏ گیرند.

    کلیدواژگان: گروه ‏های تکفیری، تروریسم، افراط گرایی، جنوب کرمان، ایران
  • ارسلان قربانی شیخ نشین، سید علی منوری، غلامرضا کریمی، مهرداد فلاح* صفحات 44-73

    عرصه دیپلماسی در سطح جهان شاهد ورود ابزارهای تازه ای برای تعاملات دیپلماتیک است. بعبارتی ورود تکنولوژی بویژه تکنولوژی-های ارتباط جمعی همچون توییتر، نوع تازه ای از روند دیپلماتیک را به نمایش گذاشته است. توییتر به صحنه حمله، نقد و اظهارنظرهای فعالان و سیاستمداران به مسایل مختلف سیاسی و جهانی تبدیل شده که اثرات متقابلی را هم می گذارد. این نوع روش دیپلماسی با عنوان «تیودیپلماسی» بوجود آمده که تا اوایل سال 2019 تعداد 193 کشور رسمی عضو سازمان ملل متحد از این نوع در روند دیپلماتیک استفاده می کردند؛ در همین راستا این پژوهش به بررسی دیپلماسی توییتری ریاست جمهوری ترامپ پرداخته است. پرسش اصلی این است که ترامپ چگونه و با چه روایتی دیپلماسی خود را در شبکه اجتماعی توییتر عرضه می نماید؟ یافته های پژوهش نشان می دهد قوانین و قراردادهای زبان دیپلماتیک نیازمند زبانی مودب، سازنده و مثبت، ملایم و مبهم است. زبان ترامپ در توییتر مودبانه، سازنده و مثبت و مبهم نیست، اگرچه اغلب غیرهیجانی است. برای پاسخ به پرسش های پژوهش و رسیدن به اهداف مورد نظر، از روش های دیجیتالی تحلیل محتوا و تحلیل گفتمان با دو تکنیک مقوله ای و ارزیابی استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش مجموع توییت های صفحات توییتر رییس جمهور آمریکا (ترامپ) در سال های 2017-2019 میلادی است.

    کلیدواژگان: دیپلماسی توئیتری، روند دیپلماتیک، تحلیل محتوا، شبکه اجتماعی توییتر، ریاست جمهوری ترامپ
  • سید محمدمهدی حسینی فائق* صفحات 77-110

    در عصر حاضر جوامعی از یهودیان حاردی در اسراییل زندگی می کنند که متاثر از دین و آیین های یهودی (و عمل به آن) دارای عقاید، سبک زندگی فردی و اجتماعی خاصی بوده و همین موضوع آنان را در رسانه ها برجسته نموده است. این جماعت از حیث اعتقادی و نظری، جزء بنیادگرایان یهودی (عملگرا) به شمار می روند و به شدت به اصول بنیادگرایی یهودی (و مقومات آن) مقیدند. حاردی ها در حال حاضر - برخلاف باورهای رسانه ای- نه تنها جریانی حاشیه ای و کم اهمیت به حساب نمی آیند بلکه با اتخاذ رویکردی عملگرا - در کنار سایر مولفه ها و بهره مندی از ظرفیت های گفتمانی- توانسته اند خود را به جریانی تاثیرگذار در عرصه سیاسی- اجتماعی مبدل نمایند. با توجه به بنیان های نظری بنیادگرایانه و عملگرایی نهفته در این جریان، به نظر می رسد تقویت و اهمیت یافتن آنان در عرصه ی سیاسی- اجتماعی رژیم اسراییل موجب افزایش تنش های داخلی، خارجی و رشد گرایشات افراط گرایانه خواهد شد. در چنین بستری طرح چالش های بنیادین در خصوص ماهیت رژیم فعلی اسراییل و آینده ی آن دور از انتظار نخواهد بود.

    کلیدواژگان: حاردی، اسرائیل، بنیادگرایی، بنیادگرایی یهودی، افراط گرایی
  • علی صباغیان*، مسعود فتحی پور صفحات 113-139

    امریکا ازجمله کشورهایی است که در عرصه سیاست خارجی تاکید زیادی بر راهبرد کمک های خارجی دارد. این راهبرد از زمان جنگ جهانی دوم تاکنون با فراز و نشیب هایی تداوم یافته است و کشورهای مختلفی را شامل شده است. بررسی کمک های امریکا به پاکستان حاکی از این است که این کشور طی دهه های گذشته بر اساس مناسبات و ضرورت های ژیوپلیتیکی با فراز و فرودهای زیادی درزمینه دریافت کمک های مالی - نظامی مواجه بوده است. این مقاله می کوشد به این پرسش پاسخ دهد که انگیزه ها و اهداف امریکا از ارایه کمک های خارجی در عرصه روابط بین الملل و به طور مشخص کشور پاکستان چیست؟ فرضیه مقاله این است که امریکا اهداف متعددی در زمینه ارایه کمک های خارجی دنبال می کند که تثبیت هژمونی این کشور را در نظر دارد و در ارتباط با پاکستان نیز این اهداف دنبال شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که کمک های خارجی به عنوان اهرمی واقع گرایانه برای افزایش قدرت و نفوذ امریکا مورداستفاده قرار می گیرد که به تثبیت هژمونی امریکا یاری می رساند. در خصوص پاکستان نیز هرچند به نظر می رسد کاهش این کمک ها پاکستان را از تعقیب سیاست های پرمخاطره خود در ارتباط با حمایت از گروه های تروریستی بازنمی دارد، رویکرد امریکا اعمال فشار برای پرهیز از این سیاست است.

    کلیدواژگان: کمک های خارجی، سیاست خارجی آمریکا، دولت ترامپ، هژمونی، پاکستان
  • میترا راه نجات*، تیرداد تقی پور جاوی صفحات 142-174

    نظم، نفت و اسلحه سه عامل اصلی در تعیین معادلات بوده است که سبب حضور پیوسته قدرت های بزرگ فرامنطقه ای در غرب اسیا شده است. علی رغم تفاوت های مهم میان چین و اتحادیه اروپا، هر دو شریک استراتژیک یکدیگر هستند. با توجه به حضور چین و اتحادیه اروپا در منطقه غرب اسیا، این پرسش مطرح می شود که منافع اقتصادی چین و اتحادیه اروپا در این منطقه چه تاثیری بر امنیت ملی ایران دارد؟ فرضیه اصلی این است: از آنجا که چین و اتحادیه اروپا هیچ گونه رقابت امنیتی ندارند و در عین حال هر دو از بازیگران مهم اقتصادی در سطح جهانی هستند؛ در فضای تحریم های گسترده امریکا علیه ایران، تلاقی منافع این دو قدرت فرامنطقه ای در غرب اسیا و همسویی آن با منافع قدرت های رقیب منطقه ای ایران، چالشی برای امنیت ملی ایران خواهد بود. این مقاله می کوشد با نگاهی تطبیقی بر مبنای مکتب امنیتی کپنهاگ به پرسش مقاله پاسخ دهد.

    کلیدواژگان: چین، اتحادیه اروپا، ایران، غرب آسیا، امنیت
  • جلیل بیات* صفحات 175-202
    این پژوهش می کوشد رویکرد باراک اوباما در قبال بحران هسته ای ایران را بر اساس نظریه تصویر در روابط بین الملل تبیین نماید. در حالی که نظریه های رقیب به موضوعاتی همچون ساختار نظام بین الملل یا تحریم های همه جانبه به عنوان عامل اصلی در حصول توافق هسته ای میان ایران و گروه 1+5 اشاره می کنند؛ این پژوهش به عوامل ذهنی، ادراکی و شخصیتی اوباما توجه داشته است. پرسش اصلی پژوهش این است چرا باراک اوباما رویکرد متفاوتی نسبت به سلف خود برای حل بحران هسته ای ایران پیمود؟ پاسخ اولیه بر اساس مبانی روانشناختی در نظریه تصویر چنین است: ادراک اوباما از قدرت ایران به عنوان یک قدرت منطقه ای و خسارت بار دیدن تداوم سیاست روسای جمهور قبلی و همچنین نوع شخصیت فردی او باعث شد در حل بحران هسته ای ایران رویکرد متفاوتی نسبت به جورج بوش پسر انتخاب کند. رویکرد این پژوهش تبیینی و روش آن مطالعه موردی است. گردآوری اطلاعات این پژوهش به روش اسنادی انجام شده است.
    کلیدواژگان: ادراک، امریکا، تصمیم گیری سیاست خارجی، روان شناسی سیاسی، شناخت
  • اکرم باقری، محمدجواد غلامرضا کاشی* صفحات 204-226

    کلیت اندیشی و خصلت تعین گریز جامعه سیاسی مدرن، مساله محوری در مقاله پیش رو است. در این مقاله می کوشد تا این موضوع را تبیین نماید که فلسفه سیاسی مدرن با توجه به خصلت کثرت یابنده جامعه، به دو اردوگاه کلیت باوران از یکسو و کثرت باوران و غیریت باوران از سوی دیگر تبدیل شده است. اما در جامعه سیاسی؛ ما به رغم ظهور تشدیدشونده کثرت های اجتماعی، همچنان در حصر فهمی همگن و کلیت یافته از جامعه سیاسی به سر می بریم. با توجه به نقش ملاصدرا در بنیاد نهادن اندیشه سیاسی معاصر اسلامی در ایران، مدعی امکان خوانشی از نظریه وحدت وجود ملاصدرا شده ایم که امکان ملاحظه کلیت جامعه سیاسی را به صورت همزمان با پذیرش فردیت و غیریت به معنای مدرن آن فراهم می آورد. در این خوانش از الگوی هرمنوتیکال پل ریکور در کنار نظریه امانویل لویناس مدد گرفته شد که به قابلیت های متن برای حل مساله امروز جامعه ما و پرداختن به غیریت می تواند بیندیشد.

    کلیدواژگان: ملاصدرا، کلیت، غیریت، وحدت وجود، ریکور
  • مهدی هدایتی شهیدانی*، محمدرضا بابایی صفحات 227-254
    ایتلاف عربی به رهبری عربستان در سال 2015 با هدف شکست اهداف انقلاب یمن وارد کارزار این کشور شد. اما نشانه های برجسته ای از اختلاف میان اعضای اصلی این ایتلاف در صحنه عملیاتی یمن مشاهده شد. مناطق جنوبی یمن به میدان نبرد و رقابت سعودی ها و امارات تبدیل گردید. بر این اساس، پرسش اصلی مقاله آن است که مهمترین عوامل رقابت بین امارات متحده و عربستان سعودی در بحران یمن چیست؟ در پاسخ، این فرضیه مطرح می شود که برداشت متفاوت دو بازیگر از مولفه دشمن مشترک و تردید هردوی آنها نسبت به نتایج موردنظر، از عوامل اصلی رقابت عربستان و امارت در یمن به شمار می روند. این مقاله می کوشد تا در تشریح مولفه های رقابت دو کشور و همچنین اهداف آنها در یمن، با طرح چشم انداز نظری، بحث را با روش توصیفی-تبیینی انجام دهد و به بررسی تاثیر و پیامدهای رقابت میان ریاض و ابوظبی بر آینده سیاسی یمن بپردازد.
    کلیدواژگان: ائتلاف عربی، یمن، انصارالله، امارات متحده عربی، عربستان سعودی
  • حسین دلاور*، محسن اسلامی، سید مسعود موسوی شفائی، محمدحسین جمشیدی صفحات 250-291

    یکی از مشخصه های بارز شرایط کنونی بین المللی، رشد چین بعنوان یک قدرت بزرگ است. رشد قدرت چین برای حفاظت از منافع امنیتی به طور مستقیم با موقعیت بین المللی آمریکا گره خورده است؛ در نتیجه، تعامل راهبردی چین با آمریکا از مسایلی است که درک آن برای وضعیت آینده نظم بین الملل ضروری می نماید. این مقاله به بررسی الگوی رفتاری چین در قبال آمریکا تحت نظم تک قطبی می پردازد. از این رو پرسش این است که چه الگویی بر سیاست خارجی چین برای پیشبرد منافع و تعاملات راهبردی خود با ایالات متحده در نظم بین الملل کنونی حاکم است؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که به ضرورت درهم تنیدگی قطبیت، عامل اقتصاد و درک تهدید؛ چین جهت پیشبرد منافع و تعاملات راهبردی خود با آمریکا، الگوی رفتاری دوگانه یعنی توانمندی های داخلی و موازنه نرم خارجی را در پیش گرفته است. مفهوم اول به تداوم تلاش های اقتصادی در کنار افزایش توانایی های نظامی اشاره دارد تا قدرت نسبی چین را افزایش دهد. در مفهوم دوم، رفتارهای موازنه طلبانه چین در سطح بین المللی در برابر آمریکا مورد توجه است. این امر بیشتر از طریق نهادهای چندجانبه و دیپلماسی اقتصادی صورت می گیرد.

    کلیدواژگان: آمریکا، چین، توانمندی های داخلی، موازنه نرم
|
  • Reza Khalili *, Ghadir Nasri, Salman Dastafshan Pages 9-42

    In this research, the factors and bases of tendency to Takfiri groups are examined and empirically tested in the southern regions of Kerman province. The research method for collecting data is quantitative in which questionnaire is used to collect the required data. The statistical population of the study consists the citizens of southern regions of Kerman province. The sample size is 384 people using the Cochran formula and the sampling method is randomized population size. The research data are analysed using descriptive and inferential statistics based on SPSS statistical software. The research hypothesis is that synchronization and synergy of the effects of individual, national and transnational factors and bases have increased the tendency to Takfiri groups in the south of Kerman. The findings of the research show that, while there is difference between the individual, national and transnational level factors and bases, there is a positive and significant relationship between those and tendency to Takfiri groups in south of Kerman. The results of regression analysis show that the national level factors have the most significant effect on the tendency to Takfiri groups, and the transnational and individual level factors and bases are in the next category.

    Keywords: Takfiri Groups, Terrorism, Extremism, South of Kerman, Iran
  • Arsalan Ghorbani Sheikhkeshin, Ali Monavari, Gholamreza Karimi, Mehrdad Falah * Pages 44-73

    The world of diplomacy is witnessing the introduction of new tools for diplomatic engagement. In other words, the introduction of technology, especially mass media technologies such as Twitter, has introduced a new type of diplomatic process. Twitter has become a scene of attack, criticism, and commentary by activists and politicians on a variety of political and global issues that have interactive effects. This type of diplomacy was developed by the name of "Twiplomacy" that by the beginning of the year, 193 UN member states had used this type of diplomatic process. That is, the politicians of the countries had a Twitter account. To this end, this study examines the Twitter diplomacy of the Trump presidency. The key question is how and with what narrative does Trump present his diplomacy on Twitter? To answer the research questions and achieve the desired goals, digital content analysis and discourse analysis with two techniques of categories and evaluation were used. The statistical population of this study is the sum of the tweets of the US President (Trump) Twitter pages in 2017-2019.

    Keywords: Twitter Diplomacy, content analysis, Twitter social network, Trump Presidency
  • Seyed Mohammad Mehdi Hoseini Faegh * Pages 77-110

    Currently, some important Jewish communities in Israel live primarily in the media because of their particular lifestyle and isolationism. They have specific beliefs and particular personal and social lifestyles that are mainly rooted in ancient Judaism. The opinions and beliefs of this community are in line with Jewish (pragmatic) fundamentalists, and therefore hold to the Jewish fundamentalist mandates. The ideas of the community in the social and political context, along with their growing importance - by rapid population growth and effective political presence - have made them an influential stream. Given their efforts to be more influential (in the context of fundamentalist discourse) - particularly in the political arena - and in view of their principles and objectives as well as the demographic and political structure of Israel, it seems that reinforcing this trend will increase tensions. And there will be an increase in extremist tendencies in the Israeli regime and even will include fundamental questions about the identity of the present Israel regime and its future.

    Keywords: Israel, Jewish, Fundamentalism, haredi, radicalism
  • Ali Sabbaghian *, Masoud Fathipour Pages 113-139

    The United States is one of the countries with a strong emphasis on foreign aid strategy in foreign policy. This strategy has continued with ups and downs since World War II and has spanned many countries. A review of US aid to Pakistan shows that the country has experienced many ups and downs in the past decades based on geopolitical relations and necessities. This article seeks to answer the question of "what are the motives and goals of the United States in providing foreign assistance in the field of international relations, and specifically in Pakistan?" Based on this hypothesis, the paper examines that the United States pursues several goals in providing foreign aid that are intended to stabilize American hegemony. The research findings show that foreign aid is being used as a realistic lever to increase US power and influence, helping to establish US hegemony. As for Pakistan, although reducing its aid does not seem to stop Pakistan from pursuing its high-risk policies in support of terrorist groups, the US approach is pushing to avoid this policy.

    Keywords: foreign aid, US foreign policy, the Trump administration, hegemony, Pakistan
  • Mitra Rahnejhad *, Tirdad Taghipoor Javi Pages 142-174

    In West Asia, order, oil, and arms have always been the three main factors in determining the equations, which has led to the continued presence of major supra-regional powers in West Asia. Despite significant differences between China and the European Union, both are strategic partners. Given the presence of China and the European Union in the West Asian region, the question arises as to what effect the economic interests of China and the European Union in this region have on Iran's national security? The main hypothesis is: that: Since China and the European Union have no security competition and at the same time both are important economic players in the world; In the context of extensive US sanctions against Iran, the intersection of the interests of these two supra-regional powers in West Asia and its alignment with the interests of Iran's regional rivals will be a challenge to Iran's national security. This article seeks to answer the question of the article with a comparative view, based on the Copenhagen School of Security.

    Keywords: China, EU, Iran, West Asia, National Security
  • Jalil Bayat * Pages 175-202
    This research has endeavored to explain Barack Obama's approach to the Iranian nuclear crisis based on the image theory in international relations. While competing theories point to issues such as the structure of the international system or comprehensive international sanctions as key factors in reaching a nuclear deal between Iran and the P5+1, this study focuses on the mental, perceptual, and personality traits of President Obama. Accordingly, the main research question was asked as follows: Why did Barack Obama take a different approach to his predecessor’s to resolve the Iranian nuclear crisis? Based on the psychological principles and image theory, our initial answer is: Obama's perception of Iran as a regional power and considering the previous policy as damaging, as well as his personality type, led him to take a different approach from that of George W Bush in resolving the Iranian nuclear crisis. The approach of this research is explanatory and its method is a case study. The documentary method of data collection has been used.
    Keywords: cognition, Foreign Policy Decision-Making, Perception, Political psychology, US
  • Akram Bagheri, Mohammad Javad Golamreza Kashi * Pages 204-226

    The generality and determinism of modern political society is a central issue in the present article. We have shown that modern political philosophy, due to the multiplicative nature of society, has become two camps of totalitarians in one hand and pluralists and non-believers on the other. But in our political society, despite the intensifying emergence of social pluralities, we are still locked in a homogeneous and generalized understanding of political society. Considering Mulla Sadra's role in founding contemporary Islamic political thought in Iran, we claim the possibility of reading Mulla Sadra's theory of unity of existence, which provides the possibility of considering the whole of political society simultaneously with the acceptance of individuality and otherness in its modern sense. In this reading, we draw on Paul Ricoeur's hermeneutic model alongside the theory of Emmanuel Levinas, who can think of the capabilities of the text to solve our society's current problem and address zeal.

    Keywords: Mulla Sadra, Totality, otherness, unity of existence, Ricoeur
  • Mehdi Hedayati Shahidani *, Mohammad Reza Babaie Pages 227-254
    With the aim of defeating the goals of the Yemeni revolution, the Saudi-led Arabic Coalition entered the Yemeni campaign in 2015. But there were clear signs of disagreement among key members of the coalition on the Yemeni scene. The southern regions of Yemen became competition place of Saudi Arabia and the UAE. Accordingly, the main question of the article is what are the most important factors of competition between the UAE and Saudi Arabia in the Yemeni crisis? The hypothesis is that the two actors' different perceptions of the common enemy component and their skeptical attitude about the desired results are the main factors in the rivalry between Saudi Arabia and UAE in Yemen. This article describes the components of competition between the two countries in Yemen through a descriptive-analytical method, and examines the impact of the competition between Riyadh and Abu Dhabi on the political future of Yemen.
    Keywords: Arab Coalition, Yemen, Ansarullah, UAE, Saudi Arabia
  • Hossein Delavar *, Mohsen Eslami, Masoud Mousavi Shafaee, Mohammad Hosein Jamshidi Pages 250-291

    One of the distinguishing features of the current international situation is the growth of China as a great power. The growing power of China for protecting of security interests is directly tied to the US international position; As a result, China's strategic engagement with the US is one of the issues that is essential to understand the future state of international order. This article examines China's pattern of behavior toward the US under the unipolar order system. Hence, the question that the authors have tried to answer with a descriptive-analytical approach is that what pattern governs China's foreign policy to advance its interests, and strategic interactions with the US in the current international order? Findings show that due to the necessity of entangling polarity, economic factor and threat perception, China has adopted a dual pattern of behavior, like the domestic capabilities and external soft balance, in order to advance its strategic interests and interactions with the US. The first concept refers to the continuation of economic efforts along with increasing military capabilities to increase China's relative power. In the second concept, China's internationally balanced behavior toward the United States is considered. This is mostly done through multilateral institutions and economic diplomacy.

    Keywords: US, China, Domestic Capabilities, Soft Balance