فهرست مطالب

مطالعات ساختار و کارکرد شهری - پیاپی 29 (زمستان 1400)

نشریه مطالعات ساختار و کارکرد شهری
پیاپی 29 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/21
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمدعلی خلیجی* صفحات 7-26

    فعالیت های اجتماعی در جامعه با بهره گیری از مدیریت صحیح و کارا نتیجه بخش می باشند. در این میان کلانشهرها به عنوان یکی از نمودهای زندگی و فعالیت های اجتماعی بدون وجود مدیریت شهری مطلوب دچار بی نظمی و ناهنجاری می گردند. مدیریت مناطق کلانشهری دارای پیچیدگی های بسیاری بوده و می بایست ترتیبات سازمانی و حکومتی یکپارچه ای را در خود داشته باشد. مهمترین چالش این مناطق رشد فزاینده مرزها و تقسیمات سیاسی است که به دنبال این امر با تفرقات سیاسی روبرو خواهیم بود. بر این اساس هدف تحقیق حاضر آسیب شناسی مدیریت مناطق کلانشهری تهران می باشد. این تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ ماهیت، توصیفی و پیمایشی و نیز از نوع تحلیلی است. جامعه آماری این تحقیق، شامل شهرداری، استانداری، سازمان راه و شهرسازی، در شهر تهران می باشد. به منظور تعیین حجم نمونه از جدول تعیین حجم نمونه مورگان استفاده شده است که این تعداد 50 نفر نمونه تعیین گردید و ابزار مورد استفاده با بهره گیری از پیمایشی پرسش نامه و مصاحبه بوده است. شناسایی ابعاد مدیریت کلانشهر تهران با احصای 22 متغیر در قالب مولفه های حکمروایی مشارکتی انجام گردید. نتایج بیانگر آن است که در سطح اطمینان 95 درصد رابطه معناداری بین مولفه های مورد مطالعه وجود دارد. آسیب شناسی به اعتبار متغیرها نشان می دهد متغیرهای انعطاف پذیری نهادی، ساختار نهادی، آگاهی شهروندان از زمان اجرای برنامه ها، شفافیت قوانین و انسجام قانونی یکی از حلقه های مفقوده مهم و اثرگذار در عدم موفقیت و عدم نهادینه شدن مدیریت کلانشهری در تهران را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: مدیریت شهری، کلانشهر، حکمروایی مشارکتی، معادلات ساختاری، تهران
  • پری شکری*، اسدالله دیوسالار، امین جهانی صفحات 27-48
    پایداری اجتماعی یکی از ابعاد پایداری محلات شهری است که برای دستیابی به پایداری امری کلیدی می‏باشد. لذا توجه به آن، در نظر گرفتن توزیع بهینه امکانات به نفع همه قشرهای اجتماعی جامعه بوده و عدالت را در زمینه اجتماعی و فضایی فراهم می‏آورد. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف سنجش میزان پایداری اجتماعی محلات 22گانه شهر بابلسر از منظر ساکنان انجام گرفته است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی می‏‏باشد که پرسشنامه‏ای در قالب 5 بعد و 34 زیرشاخص تنظیم گردید و تعداد 375 پرسشنامه براساس مدل کوکران به‏صورت تصادفی در میان جامعه آماری مورد مطالعه توزیع شد. برای تجزیه و تحلیل شاخص‏های پایداری اجتماعی در محلات هدف از آزمون میانگین تی یکطرفه بر مبنای عدد 3 و در نهایت برای نشان دادن وضعیت محلات از نظر پایداری اجتماعی از کریتیک و روش ویکور بهره گرفته شد. یافته‏های آزمون تی یکطرفه بیانگر آن است که میزان پایداری در شاخص‏های ایمنی و امنیت (52/3)، سرمایه اجتماعی (16/3)، حس تعلق به مکان و کیفیت زندگی (26/3) نامطلوب و تنها شاخص مشارکت اجتماعی (87/2) نسبتا مطلوب می‏باشد. همچنین نتایج حاصل از امتیاز و رتبه‏بندی محلات نشان می‏دهد که 1/59درصد محلات در وضعیت پایداری اجتماعی ضعیف و کاملا ناپایدار قرار دارند. در مجموع، وضعیت پایداری محلات مورد مطالعه نامطلوب ارزیابی می‏شود.
    کلیدواژگان: محلات شهری، پایداری اجتماعی، شهر بابلسر، ویکور
  • محمدرضا حقی* صفحات 49-69
    امروزه شهرها به مثابه کانون هایی هستند که تراکم بالایی از جمعیت را در خود جای داده اند. اگرچه وجود فضاها و اماکن عمومی در شهرها نمایانگر پویایی و سرزندگی آنهاست اما حضور پر تعداد مردم، آسیب پذیری آنها را به شدت افزایش می دهد. در چنین شرایطی موضوع پیشگیری و کاهش مخاطرات ناشی از وقوع حوادث غیرمترقبه از اهمیت بسزایی برخوردار می شود. بنابراین ارزیابی وضعیت توزیع و پراکنش فضاها و اماکن عمومی یکی از ابتدایی ترین اقدامات در حوزه مدیریت بحران و پدافند غیرعامل خواهد بود. از همین رو، در پژوهش حاضر سعی شده است با تحلیل نحوه جانمایی و پراکنش اماکن عمومی در نواحی 114گانه شهر تهران، این نواحی در 10 خوشه نسبتا مشابه دسته بندی شوند. روش پژوهش حاضر توصیفی تحلیلی و مبتنی بر مطالعات اسنادی است. لذا پس از گردآوری مبانی نظری، به تحلیل مکانی برخی انواع اماکن عمومی در سطح شهر تهران به کمک نرم افزار GIS پرداخته شده است و در ادامه داده ها با استفاده از روش خوشه بندی سلسله مراتبی در محیط نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفته اند. نتیجه بررسی ها از پراکنش نامتوازن فضاها و اماکن عمومی در سطح شهر تهران حکایت دارد که زنگ خطری برای مدیران و برنامه ریزان شهری تهران است. در واقع عدم توازن در توزیع اینگونه اماکن، علاوه بر کاهش عدالت فضایی در دسترسی به خدمات، افزایش سفرهای غیرضروری و غیره، با مبانی پدافند غیرعامل نیز سازگار نبوده و آسیب پذیری شهر را در برابر بلایای طبیعی و مصنوع به همراه دارد. لذا به نظر می رسد برقراری توازن در توزیع اماکن عمومی در سطح شهر، به عنوان یک راهبرد کلیدی می تواند در دستور کار برنامه ریزان و مدیران شهری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مدیریت بحران، پدافند غیرعامل، اماکن عمومی، خوشه بندی سلسله مراتبی، شهر تهران
  • مسعود حسن نژاد امجدی، محمدرضا پورمحمدی*، نادر زالی صفحات 70-96

    مراکز تجاری در کشورهای مختلف بر اساس نیاز بازار صنعتی از نیمه دوم قرن نوزدهم به بعد که تولید، انبوه کالا را به ارمغان آورد، شکل گرفتند.با گذشت زمان، سطح وسیعی از اراضی شهرها به کاربری تجاری اختصاص یافت که نمود کالبدی آن به صورت مغازه، بازار، پاساژ، مجتمع های تجاری نوین، مال ها و مگامال ها ظاهر شدند. این مراکز به عنوان یکی از عوامل اصلی تغییر و بهبود فضاهای شهری مطرح هستند که در کنار توسعه اقتصاد شهری، نقش مهمی در تولید فضاهای جدید شهری ایفا می کنند و موجب تغییر و بهبود فضاهای شهری پیرامون می شوند.مجتمع های تجاری، مال ها و مگامال ها همانند سایر پدیده ها، دارای آثار مثبت و منفی می باشند که از جمله آثار منفی، تاثیر این مراکز در تغییر نقش شهرها به سمت مصرفی شدن می باشد. بر این اساس پژوهش حاضر به منظور ارزیابی تاثیرمجتمع های تجاری و مال ها بر مصرفی شدن کلان شهر تبریز انجام گرفته است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و بر اساس ماهیت توصیفی-تحلیلی است که رویکرد حاکم بر آن از نوع کمی می باشد. جامعه آماری پژوهش مشتریان مجتمع های تجاری ستاره باران، رویال، لاله پارک، اطلس و پالادیوم رشدیه تبریز است. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 400 نفر برآورد گردید و به تناسب تعداد مشتریان هر مجتمع تجاری به صورت تصادفی سیستماتیک بین آنها توزیع گردید. به منظور تحلیل موضوع چارچوبی از چهار شاخص فرهنگی و اجتماعی، اقتصادی، فیزیکی-کالبدی و محیطی بهره گرفته شد و جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش معادلات ساختاری و نرم افزارSTATA استفاده شده است. پایایی کلی پرسشنامه 754/0 به دست آمد.نتایج بدست آمده از تحلیل داده ها با استفاده از روش معادلات ساختاری نشان می دهد مجتمع های تجاری مورد مطالعه در مصرفی شدن شهر موثر می باشند و این تاثیر شامل تمام ابعاد فرهنگی- اجتماعی، اقتصادی، فیزیکی-کالبدی و محیطی می شود.

    کلیدواژگان: مجتمع های تجاری، مصرفی شدن، معادلات ساختاری، کلانشهر تبریز
  • صفورا مختارزاده، محمود قلعه نویی*، دونی مرتوزه، فاطمه قلعه نویی صفحات 97-124

    ارتباط میان فرآیندهای اجتماعی، فرم و ساختار فضایی، همواره مورد توجه متخصصین بوده است بطوریکه جغرافیدانان و جامعه شناسان بیشتر بر ویژگی های فضایی فقر و محرومیت، از جمله جدایی میان طبقات اجتماعی و نحوه توزیع آن ها در فضا می پرداختند و شهرسازان به دنبال یافتن فرم های پایدار شهری بوده اند و در این راستا اغلب با رویکرد فشردگی ارتباط میان فرم متراکم و پایداری مورد سنجش قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد میان فرم متراکم و پایداری اجتماعی الزاما رابطه معناداری وجود ندارد. بنابراین مطالعات جدید بر پیوند و اتصال عناصر فرم در یک ساختار منسجم بیش از فرم متراکم تاکید داشته اند. بنابراین این سوال مطرح است که کدام ویژگی از فرم می تواند بیشتر بر پایداری اجتماعی موثر باشد، انسجام یا فشردگی؟ بر این اساس تحقیق حاضر به دنبال ارزیابی ارتباط میان انسجام فرم کالبدی و همچنین فشردگی با محرومیت اجتماعی در محلات شهر اصفهان است. در این راستا ابتدا انسجام برخی محلات شهر اصفهان را (43 محله) بر اساس ارتباط درونی عناصر فرم و ترکیب عناصر مورد سنجش قرار داده و سپس محرومیت را در این محلات جهت بررسی ارتباط آن با انسجام به روش تاپسیس رتبه بندی شده است. در نهایت به روش همبستگی ابتدا ارتباط میان انسجام و محرومیت و سپس ارتباط میان فشردگی (تراکم خالص و ناخالص) و محرومیت مورد بررسی قرار گرفته است . نتایج نشان می دهد میان فرم منسجم و محرومیت در محلات منتخب شهر اصفهان، ارتباط معنادار و غیرمستقیم وجود دارد در صورتی که این ارتباط میان فرم فشرده و محرومیت معنادار نیست.

    کلیدواژگان: فرم منسجم، محرومیت اجتماعی، فرم فشرده، محلات شهر اصفهان
  • مرتضی گلشاهی، شریفه سرگلزایی*، رضا قاضی صفحات 125-148

    عدم توجه به فرسودگی بافت ها به ویژه در شهرهای مرزی موجب کاهش سطح کیفی زندگی، زیست پذیری و در نتیجه نارضایتی شهروندان گردیده است. محله باباییان به عنوان یکی از بافت های فرسوده ی شهر مرزی زاهدان، با مشکلات گوناگونی مواجه است. مرور منابع نشان می دهد، بازآفرینی و تجدید حیات شهری از جمله راه حل های مطرح از سوی محققان در این زمینه است که امروزه تحت تاثیر اندیشه های مختلفی نظیر نوشهرسازی، قرار گرفته است. از این رو هدف مطالعه حاضر، ارایه راهبردهایی جهت بازآفرینی بافت های فرسوده با تاکید بر رویکرد نوشهرسازی در محله باباییان شهر مرزی زاهدان است. روش پژوهش براساس هدف از نوع کاربردی و استقرایی است، اما براساس ماهیت توصیفی-تحلیلی مبتنی بر پرسشنامه است. جامعه آماری جمعیت ساکن در محله باباییان زاهدان است. حجم نمونه با استفاده از روش نمونه گیری کوکران با سطح اطمینان 95 درصد، 378 نفر محاسبه شد. برای این منظور ابعاد و شاخص های بازآفرینی پایدار از مبانی نظری استخراج و سپس بر اساس شرایط محدوده مورد مطالعه بومی سازی شدند. ابعاد و شاخص های مستخرج، با استفاده از روش های تحلیل آماری آزمون تی، کارت امتیاز متوازن، فریدمن و همچنین تحلیل SWOT، بررسی شدند. پرسشنامه های تهیه شده توسط ساکنین محله به صورت تصادفی با نرخ بازگشت 88% تکمیل گردید. نتایج تحلیل ها نشان می دهد، شاخص های نوشهرسازی در شرایط نامطلوبی قرار دارند. میزان تحقق اصول نوشهرسازی در بازآفرینی در سطح ضعیف و حدود 06/36% است. برپایه نتایج تحلیل ها، راهکارهایی جهت ارتقا کیفیت زندگی در محله و بازآفرینی با تاکید بر نوشهرسازی ارایه شد. نتایج این پژوهش می تواند به عنوان راهکارهایی عاجل برای محلات با ویژگی های فرسودگی مطلق و محلاتی که از فشارهای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی ناشی از مرزی بودن شهرها متاثر هستند کاربرد داشته باشد. اما به طور خاص نتایج این تحقیق برای مدیران سازمان های مرتبط با بازآفرینی بافت های فرسوده در شهر زاهدان حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: شهر مرزی، بافت فرسوده، نوشهرسازی، بازآفرینی شهری پایدار، محله بابائیان زاهدان
  • اسماعیل نصیری هنده خاله*، الهام افتخاری، حسن نظافت تکله صفحات 149-169

    تاب آوری یک عبارت کلیدی در مدیریت ریسک سوانح است. تاب آوری در شیوه های مختلفی تفسیر می شود و ممکن است با یکدیگر متفاوت باشند تاب آوری اغلب اشاره به میزان یا حدی که یک سیستم معین قادر به تحمل و تاب آوری در برابر تغییرات مالی، بوم شناختی، اجتماعی و یا فرهنگی است قبل از این که خود را در یک مجموع جدید از ساختارها و فرآیندها مجددا سازماندهی کند دارد. بافت های فرسوده شهری، محلات فرسوده ای در فضای شهری است که مسایل و پیچیدگی های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی و شیوه خود را دارد. بحران های طبیعی پتانسیل این امر را دارند که در نبود سیستم های تقلیل مخاطرات به سوانحی هولناک تبدیل شوند. امروزه جوامع در پی وقوع شرایط اضطراری در تلاش هستند که هر چه سریعتر به وضعیت پیش از بحران دست یابند. از این رو در سال های اخیر به موضوع تاب آوری توجه بیشتری شده است. در این پژوهش سعی شده است شاخص های مولفه کالبدی محیطی تاب آوری شهری در بافت های ناکارآمد را که می تواند در تاب آوری شهری به کار گرفته شوند شناسایی شده تا به کمک آن به توان محدوده مورد مطالعه را نسبت به تغییرات و بحران های پیش رو انعطاف پذیر نمود. پژوهش حاضر از نوع کمی بوده که از تدابیر مطالعه اسنادی و میدانی به منظور گردآوری اطلاعات است. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) در محیط نرم افزاری GIS 10.5 صورت پذیرفته است. هم چنین پژوهش حاضر را به لحاظ هدف می بایست در زمره پژوهش های کاربردی و به لحاظ روش در زمره پژوهش های توصیفی به شمار آورد. معیارهای مورد بررسی در تحقیق حاضر شامل فاصله از مراکز درمانی، ریزدانگی بافت، تعداد طبقات، جنس و قدمت مصالح، دسترسی به فضاهای سبز و باز و تراکم جمعیت می باشد. براساس نتایج به دست آمده از میان عواملی که مورد بررسی قرار گرفته است، معیار ریزدانگی با میانگین 338/0 در میان دیگر عوامل در نظر گرفته شده، بالاترین درجه اهمیت را در میزان تاب آوری محدوده مورد مطالعه داشته و بعد از آن، معیار جنس سازه 221/0 درصد، در میزان تاب آوری محدوده مورد بررسی تاثیرگذار هستند. بنابراین نتیجه گیری شد که براساس معیارها و عوامل تاثیرگذار برای کاهش بحران زلزله در منطقه مورد بررسی نه تنها عوامل موثر تاثیرگذار هستند بلکه بافت های فرسوده شهری نیز تاثیر فراوانی دارتد.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، بافت های ناکارآمد، تاب آوری، کالبدی-محیطی، زلزله
  • حمید غفاری، علی مصیب زاده* صفحات 171-191

    با توجه به اهمیت کیفیت زندگی در شهرها، تلاش برای تامین و ارتقاء آن از مهم ترین اصول و اولویت های برنامه ریزان و سیاستگذاران شهرسازی و مدیران و مسیولان حکومتی در هر جامعه و کشوری است. عوامل و شاخصه های متعددی بر کیفیت زندگی در شهرها تاثیرگذار می باشند، جرم و جرم خیزی در مناطق شهری از جمله عوامل مهمی است که می تواند کیفیت زندگی شهری را تحت تاثیر خود قرار دهد. در همین راستا، این پژوهش با هدف بررسی و مقایسه تطبیقی جرم خیزی و کیفیت زندگی در مناطق پنج گانه شهر ارومیه انجام شده است. روش اتخاذ شده در پژوهش کاربردی حاضر، توصیفی - تحلیلی بوده و جهت گردآوری داده ها از مطالعات کتابخانه ای- اسنادی و میدانی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارشناسان و متخصصان ذیربط با موضوع و ساکنان شهر ارومیه (736224 نفر) می باشد که با استفاده از فرمول کوکران به ترتیب نمونه هایی با حجم 30 و 384 نفر تعیین گردید. به منظور تحلیل داده های پژوهش نیز از مدل تلفیقی Dematel- ANP- Topsis بهره گرفته شده است. بر اساس تجزیه و تحلیل های انجام گرفته به لحاظ کیفیت زندگی در شهر ارومیه مناطق پنج، یک، سه، چهار و دو به ترتیب با امتیازهای  255/0، 232/0، 210/0، 161/0، 142/0 و از لحاظ جرم خیزی شهری مناطق دو، چهار، یک، سه و پنج با درصدهای 32/38، 4/21، 37/18، 34/15، 57/6، به ترتیب در رتبه های اول تا پنجم قرار گرفته اند. به طور کلی، نتایج حاصل از اجرای تحقیق حاضر نشان دهنده ی وجود رابطه ی معنادار و معکوس بین جرم خیزی و کیفیت زندگی در مناطق پنج گانه شهر ارومیه می باشد.

    کلیدواژگان: مطالعه تطبیقی، جرم خیزی، کیفیت زندگی شهری، ارومیه
  • رامین عسکریان، احمدعلی خرم بخت*، محمدابراهیم عفیفی صفحات 193-211

    امروزه بافت تاریخی شهرها به رغم پیشینه ی درخشان، با مشکلات پیچیده و متعدد ناشی از بی هویتی شهر معاصر روبه رو بوده و از پرمسیله ترین نقاط شهری به شمار می روند که گستره ی مشکلات پیچیده ی آن تمامی شهر را دربر می گیرد. در این راستا، به منظور ارتقای بافت های تاریخی در دهه های اخیر رویکردهای متعددی ارایه شده است که سیر تکاملی آنها بازآفرینی بوده که نیازمند الگوی برنامه ریزی و مدیریتی یکپارچه می باشد. با توجه به اهمیت بافت تاریخی شهرها از منظر برنامه ریزی و مدیریتی، هدف از تحقیق حاضر امکان سنجی تحقق پذیری نظام برنامه ریزی و مدیریت یکپارچه ی بازآفرینی بافت های تاریخی در کلان شهر تبریز می باشد. روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- تحلیلی بوده که به منظور تحلیل داده ها از مدل تحلیل عاملی Q و آزمون آماری T تک نمونه ای استفاده شده است. جامعه ی آماری تحقیق نیز شامل مدیران شهری و نخبگان دانشگاهی و کارشناسان آشنا به مسایل بافت های تاریخی است که حجم نمونه با استفاده از روش دلفی 100 نفر تعیین گردیده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که نظام برنامه ریزی و مدیریت یکپارچه ی بازآفرینی بافت های تاریخی در کلان شهر تبریز در ابعاد مختلف ساختار مدیریتی (تفرق های تصمیم گیری و عملکردی)، ظرفیت های سازمانی و بهره گیری از رویکردهای متنوع و مشارکت (عدم مشارکت مردم و نهادهای خصوصی و عدم مشارکت افقی (بین سازمانی) و عمودی (درون سازمانی) در سازمان ها) دارای کاستی های اساسی است. در این راستا، سه الگوی تاثیرگذار بر تحقق پذیری مدیریت یکپارچه ی بازآفرینی، مدیریت واحد و سیستمی، نونهادگرایی و مشارکت و تنوع گرایی می باشند که ارزش آنها بر اساس مدل تحلیل عاملی Q به ترتیب 843/3، 651/2 و 798/1 به دست آمده است.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی، مدیریت یکپارچه، بازآفرینی، بافت تاریخی، کلان شهر تبریز
  • رضا اکبری*، نجما اسمعیل پور، شیوا مطلب زاده صفحات 213-243
    جدایی گزینی فضایی از مهم ترین چالش های مناطق شهری است. این پدیده در روستاهای ادغام شده در شهر بروز محسوس تری دارد. اغلب این روستاها طی فرآیند ادغام، تحت تاثیر عوامل متعدد به یکپارچگی و انسجام نرسیده و به صورت محله ای مسئله دار و ایزوله در شهر درآمده اند. درک صحیح جدایی گزینی فضایی جهت کنترل پیامدهای آن در این عرصه ها از مسایل جامعه است. این تحقیق با هدف تبیین عوامل جدایی گزینی فضایی در عرصه های روستاشهری با روش توصیفی مبتنی بر مطالعات اسنادی و روش تحلیلی با بهره گیری از تکنیک MAXQDA در دو مرحله کدگذاری باز و کدگذاری محوری انجام شده است. طبق یافته های پژوهش، عوامل جدایی گزینی فضایی در مقیاس های گوناگون و از مکانی به مکان دیگر متفاوت است، این پدیده متاثر از دو دسته عوامل بیرونی (عوامل سیاسی- مدیریتی (26 تکرار)، مکان و زمان) و درونی (اجتماعی- فرهنگی (67)، اقتصادی (58) و کالبدی (74)) است (کدگذاری باز). جهت دسته بندی بهتر عوامل و قابلیت تحلیل آن ها در تحقیقات آتی، پس از کدگذاری باز با کدگذاری محوری، عوامل درونی در دو سطح تعریف شده و مواردی که در تحقیقات از نوع متغیر، شاخص و سنجه بودند، شناسایی و تکمیل شدند. نتایج نشان می دهد که عوامل می توانند هم پوشان، متناقض و یا تقویت کننده یکدیگر باشند. دوگانگی سیستم شهر و روستا، ضعف برنامه ریزی، فقر ساکنان، بیکاری، کمبود خدمات و کیفیت پایین حمل ونقل عمومی و زیرساخت های ناقص در عرصه های روستاشهری همراه با عدم وجود سیستم مدیریت شهری به عنوان مهم ترین عوامل، بیشترین تکرار را داشته اند. این عوامل بایستی جهت رفع جدایی گزینی فضایی در عرصه های روستاشهری در اولویت برنامه ها قرار گیرند.
    کلیدواژگان: پراکندگی شهری، ادغام روستاها در شهر، جدایی گزینی فضایی، کدگذاری محوری
  • پریسا محققی، مصطفی قدمی*، جلال عظیمی آملی، غلامرضا جانباز قبادی صفحات 245-273

    امروزه خطر وقوع زلزله، یکی از مهم ترین مخاطراتی است که همواره شهرها را تهدید می نماید. بنابراین شناخت تاب آوری وضع موجود نقش حیاتی در کاهش آسیب پذیری شهرها و تقویت توانایی های شهروندان برای مقابله با خطرات ناشی از تهدیدات وقوع سوانح طبیعی دارد. چراکه وقوع زلزله، ناگهانی است و می تواند در سطح وسیعی از یک منطقه بازتاب داشته باشد و حتی مسایل ملی را تحت شعاع قرار دهد.مطالعه ی حاضر به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش توصیفی- تحلیلی است. در این پژوهش برای جمع آوری داده ها از روش کتابخانه ای و اسنادی و برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل های FANP و نرم افزارهای Super Decision، SPSS  و ARC GIS استفاده شده است. نتایج نشان داد که به ترتیب مولفه های شبکه ی حرکت و دسترسی، وضعیت ساختمان و نظام کاربری بیشترین تاثیر را بر تاب آوری منطقه مطالعاتی ایفا می نمایند. از سویی دیگر، نتایج حاصل از مدل TOPSIS  و آزمون تحلیل واریانس یک طرفه در راستای سنجش تاب آوری در منطقه ی مطالعاتی نشان داد که نواحی شش گانه منطقه ی 12 شهر تهران از لحاظ میزان تاب آوری در سطوح متفاوتی قرار دارند. به طوری که ناحیه ی شش و ناحیه-ی یک به ترتیب رتبه ی اول و دوم  بیشترین میزان تاب آوری در منطقه ی مطالعاتی را دارند. و نواحی دو، چهار، پنج و سه، به ترتیب در رتبه های بعدی قرار دارند. به طور کلی می توان گفت وضعیت نواحی در رابطه با  شاخص های فرم شهری در سطوح متفاوتی است. به طوری که برخی از نواحی در وضعیت مطلوب تری نسبت به سایر نواحی هستند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، فرم شهری، زلزله، مدلFANP و TOPSIS، منطقه 12 تهران
|
  • Mohammadali Khaliji * Pages 7-26

    Social activities in the community are fruitful due to the use of proper and efficient management. Meanwhile, metropolises, as one of the manifestations of life and social activities, suffer from disorder and anomaly without proper urban management. The management of metropolitan areas has many complexities and must have integrated organizational and governmental arrangements. The most important challenge in these areas is the growing borders and political divisions, which will lead to political divisions. Accordingly, the purpose of this study is the pathology of management in metropolitan areas of Tehran. This applied research is descriptive and analytical. The statistical population of this research includes municipality, governorate, road and urban development organization in Tehran. To determine the sample size, Morgan sample size determination table was used. 50 samples were determined and the data was collected using questionnaire and interview. The dimensions of Tehran metropolitan management were identified by counting 22 variables in the form of components of participatory governance. The results indicate that there is a significant relationship between the studied components at 95% confidence level. Pathology shows the validity of the variables. The variables of institutional flexibility, institutional structure, citizens' awareness of the implementation of programs, transparency of laws and legal coherence show one of the important and effective missing links in the failure of the institutionalization of metropolitan management in Tehran.

    Keywords: urban management, metropolis, participatory governance, Structural Equations
  • Pari Shokri *, Asadollah Divsalar, Amin Jahani Pages 27-48
    The aim of this study is to investigate and analyze the spatial extent of social stability in 22 neighborhoods of Babolsar. The research method is descriptive-analytical. It uses a questionnaire prepared with 5 dimensions and 34 sub-dimensions. 375 questionnaires were randomly distributed among the statistical population based on Cochran's model. To analyze the indicators of social stability in the target neighborhoods, the mean test was used with the mean value of 3. Finally, to show the status of neighborhoods in terms of social sustainability, Critic and Vickor method were used. Findings indicate that the levels of stability in the indicators of safety and security (3.52), social capital (3.16), sense of place and quality of life (3.26) are undesirable and the only indicator of social participation (2.87) is relatively desirable. Also, the results of neighborhood scores and rankings show that 54.5% of neighborhoods are in a state of poor social stability and completely unstable. In general, the stability of the studied areas is considered unfavorable.
    Keywords: Urban Neighborhoods, social stability, Babolsar city, Vickor
  • Mohammad Reza Haqi * Pages 49-69
    Nowadays, cities are centers with high population density. Although the presence of public spaces and places in cities show their dynamism and vitality, the presence of a large number of people greatly increases their vulnerability. In such circumstances, the issue of prevention and reduction of risks due to unexpected events becomes highly important. Therefore, assessing the distribution of spaces and public places would be one of the most basic measures in the field of crisis management and passive defense. Hence, in the present study, by analyzing the location and distribution of public places in 114 districts of Tehran, these areas have been classified into 10 relatively similar clusters. In this descriptive-analytical research, the data was collected through documentary studies. Therefore, after collecting theoretical foundations, spatial analysis of some types of public places in Tehran was done using GIS software and then the data was analyzed using hierarchical clustering in SPSS software. The results indicate the unbalanced distribution of spaces and public places in the city of Tehran, which is an alarm for Tehran City managers and urban planners. In fact, the imbalance in the distribution of public places as well as the lack of spatial justice in access to services, increase of unnecessary travel, etc. are not compatible with the principles of passive defense. Thus, these circumstances make the city vulnerable to natural and man-made disasters. Therefore, it seems that balancing the distribution of public places in the city should be on the agenda of planners and city managers as a key strategy.
    Keywords: crisis management, Passive defense, Public Places, Hierarchical Clustering, Tehran
  • Masoud Hasan Nejad Amjadi, Mohammadreza Pourmohammadi *, Nader Zali Pages 70-96

    Trade centers in different countries have been formed according to the needs of the industrial market since the second half of the nineteenth century onwards, when mass production caused creating goods. Over time, a large area of urban lands was allocated to commercial uses and its physical appearance in the form of shops, bazaars, passages, new commercial centers and malls. In addition, these centers have been considered as one of the main reasons for changing and improving urban spaces. Therefore, with the development of urban economy, malls have had a significant impact on the production of new urban spaces and change and improvement of surrounding urban spaces. In this regard, commercial centers and malls like other phenomena have positive and negative effects. However, the negative effects of the commercial centers changes the role of urban consumerism. Hence, in this paper, the impacts of commercial centers and malls have been assessed on the consumption of Tabriz Metropolis. This practical research uses a descriptive-analytical approach and a quantitative method. The statistical populations of this study are customers of Setare Baran, Royal, Laleh Park, Atlas and Palladium Rushdie Malls. The sample size was selected based on Cochran's formula among 400 interviewee randomly. In addition, cultural, social, economic, physical and environmental indicators have been used in analyzing this issue in Stata Software. Moreover, Structural Equation Model (SEM) has been applied for analyzing the data and overall reliability of the questionnaire was obtained to be 0.754. The findings indicate that commercial centers and malls are effective in urban consumption, and these impacts encompass social, economic, physical and environmental dimensions

    Keywords: Malls, Consumerism, Structural Equation Model (SEM), Tabriz Metropolitan
  • Safoora Mokhtarzadeh, Mahmoud Ghalehnoee *, Denis Martouzet, Fatemeh Ghalehnoee Pages 97-124

    The relationship between social processes, form and spatial structure has always been of serious interest to sociologists, geographers and urban planners. Geographers and sociologists focused more on the spatial features of poverty and deprivation, including the separation between social levels and how they were distributed in space. In finding sustainable urban forms, urban planners have often considered a compact approach to the relationship between form and sustainability. The results show that there is not necessarily a significant relationship between dense form and social stability. New studies, therefore, have emphasized the coherent connection of form elements rather than their compact form. Therefore, this question arises that which feature of the form can be most effective in social sustainability, coherence or compactness? Accordingly, the present study seeks to assess the relationship between physical form coherence and compactness and social deprivation in neighborhoods of Isfahan. In this regard, first, the coherence of some neighborhoods in Isfahan (43 neighborhoods) was measured based on the internal relationship between the elements of form and their composition, and then deprivation in these neighborhoods was ranked using TOPSIS method. Finally, the correlation method first examined the relationship between coherence and deprivation and then the relationship between compactness (net and gross density) and deprivation. The results

    Keywords: coherent form, social deprivation, compact form, neighborhoods of Isfahan
  • Morteza Golshahi, Sharifeh Sargolzaei *, Reza Ghazi Pages 125-148

    Lack of attention to worn-out contexts, especially in border cities, has reduced the quality of life. Babaian neighborhood of Zahedan Border Metropolis has various problems. Urban regeneration is one of the solutions proposed by researchers, influenced by new urbanism. The aim of the study is to present strategies for regenerating worn-out and border contexts with an emphasis on the new urbanization approach in Babaian Neighborhood. With this purpose, dimensions of sustainable regeneration were localized based on the boundary conditions of the case study. The dimensions were analyzed using statistical analysis methods such as t-test, balanced scorecard method, Friedman test method and SWOT. 378 questionnaires prepared based on the research indicators were completed by randomly selected residents with a return rate of 88%. The results show that in the case studied, the indicators of new urbanism are in unfavorable conditions. Also, the rate of realization of the principles of new urbanism in the regeneration of the case studied is at a low level and about 36.06%, according to which, the social and cultural dimension with 40.92% has the highest realization while the environmental dimension with 28.30% has the lowest realization. According to the analysis, creating mixed land uses to have a lively environment, organizing land use systems especially at night to increase visibility and promote pedestrian and cycling are among the most identified strategies to promote regeneration with an emphasis on new urbanism in Babaian Neighborhood. The results of this study can be used as urgent solutions for neighborhoods with characteristics of absolute erosion.

    Keywords: Border Cities, Worn-Out Texture, New Urbanism, Sustainable Urban Regeneration, Babaian Neighborhood of Zahedan
  • Esmaeil Nasiri Hende Khaleh *, Elham Eftekhari, Hasan Nezafat Pages 149-169

    Natural disasters have the potential to turn into catastrophic disasters in the absence of hazard reduction systems. Today, communities are trying to reach a pre-crisis situation as soon as possible following an emergency. Therefore, in recent years, more attention has been paid to the issue of resilience. In this study, we have tried to identify the indicators of the environmental physical component of urban resilience in dysfunctional contexts that can be used in urban resilience in order to make the study area more flexible to the forthcoming changes and crises. The present study is quantitative applied descriptive research which uses documentary and field data. Data analysis has been done using Analytic Hierarchy Process (AHP) in GIS 10.5 software environment. The criteria studied in the present study include distance from medical centers, tissue fineness, number of floors, material and age of materials, access to green and open spaces and population density. The results of the present studies indicate that among the factors studied, the fineness criterion, with an average of 0.338, has the highest degree of resilience in the study area and then the structural material criteria, has 0.221% effect on the resilience of the study area.

    Keywords: Vulnerability, Dysfunctional tissues, Physio-environmental, crisis
  • Hamid Ghaffari, Ali Mosayyebzadeh * Pages 171-191

    Considering the importance of quality of life in cities, trying to provide and improve it is one of the most important principles and priorities of urban planners and policy makers and managers and government officials in every society and country. Numerous factors and characteristics affect the quality of life in cities, crime incidence in urban areas are among the important factors that can affect the quality of urban life. In this regard, this study was conducted with the aim of comparative study of crime incidence and quality of life in the five areas of Urmia city. The method adopted in the present applied research is descriptive-analytical. Also, in order to collect data, library-documentary and field studies have been used. The statistical population of the study includes all experts related to the subject and residents of Urmia (736224 people) that using Cochran's formula, samples with a volume of 30 and 384 people were determined, respectively. Also, for analyzing research data, the Dematel-ANP-Topsis compilation model have been used. Based on the analyzes, in terms of quality of life in the city of Urmia, areas five, one, three, four and two with scores of 0.255, 00.232, 0.210, 0.161, 0.142, respectively, and in terms of urban crime, areas two, four, one, three and five with percentages of 38/32, 21/4, 18/37, 15/34, 6.57, are ranked first to fifth, respectively. In general, the results of the present study indicate the existence of a significant and inverse relationship between crime incidence and quality of life in the five areas of Urmia.

    Keywords: Comparative study, crime incidence, quality of urban life, Urmia
  • Ramin Askarian, Ahmadali Khorrambakht, Mohammad Ebrahim Afifi Pages 193-211

    Nowadays, the historical texture of cities, despite their brilliant history, face complex and numerous problems caused by the ignorance of the contemporary city and their complex problems cover the entire city. In this regard, to enhance the historical textures in recent decades, several approaches have been proposed, among which, regeneration requires an integrated planning and management model. Considering the importance of the historical context of cities from the perspective of planning and management, the present study tries to assess the feasibility of an integrated planning and management system for the regeneration of historical textures in Tabriz Metropolis. The present applied research is descriptive-analytical in nature. To analyze the data, Q factor analysis model and one-sample t-test are used. The results show that the integrated planning and management system for the regeneration of historical textures in the metropolis of Tabriz have fundamental shortcomings in various aspects of management structure (decision-making and functional divisions), organizational capacity and participation (lack of participation of people and private institutions). In this regard, there are three models affecting the feasibility of integrated management of regeneration, including unit and system management, neo-institutionalism and participation and diversity, the values of which have been obtained through the Q factor analysis model to be respectively 3.843, 2.651 and 1.798

    Keywords: Planning, Integrated management, Regeneration, historical texture, Tabriz Metropolis
  • Reza Akbari *, Najma Esmaeilpoor, Shiva Motalebzadeh Pages 213-243
    Spatial segregation is one of the most important challenges in urban area, which is more noticeable in merged villages into cities. During merging, these villages mostly become a problematic and isolated neighbor of the cities. True understanding of spatial segregation is essential to control the consequences of merging in these areas. The aim of this paper is to explain the factors of spatial segregation in rural-urban areas. According to the findings, elements of spatial segregation varied at different scales and from place to place. This phenomenon was affected by two factors, including: external factors (political, management, location and time) and internal factors (sociocultural, economic and physical factors) (open coding). For better factor classification and to facilitate their analysis in future researches, after open coding, internal factors were defined at the two levels using axial coding and variable, index and metrics type items were identified and completed. The results showed, that factors could overlap, contradict or reinforce each other. The dichotomy of urban and rural systems, poor planning, poverty of residents, unemployment, lack of services, low quality of public transport and incomplete infrastructures of rural-urban areas as well as lack of urban management system are the most important factors with the most repetition. These factors should be mentioned as the prior programs to eliminate spatial segregation in different rural-urban areas.
    Keywords: Urban Sprawl, Merged villages into cities, Spatial segregation, Axial coding
  • Parisa Mohaqeqi, Mostafa Ghadami *, Jalal Azimi Amoli, Gholam Reza Janbaz Ghobadi Pages 245-273

    This applied research is descriptive-analytical. To collect data, the library and documentary methods were used. The collected data were analyzed using FANP models and Super Decision, Excel, SPSS, and ARC GIS software. The obtained results show that factors such as the movement and access network, building conditions, and use system have the greatest influence on the studied region's resilience. On the other hand, the results from TOPSIS model and one-way analysis of variance test used to measure resilience in the studied area show that 6 regions of District 12 of Tehran City have different levels of resilience, so that Region 6 and Region 1 were ranked the first and second for the highest level of resilience in the studied area, respectively. Moreover, Regions 2, 4, and 3 were ranked next, respectively. Generally, it can be said that different regions have different levels of urban form indicators so that some regions have more desirable status compared to other regions.

    Keywords: Resilience, Urban form, FANP, TOPSIS models, District 12 of Tehran