فهرست مطالب

پژوهشهای خاک (علوم خاک و آب) - سال سی و پنجم شماره 4 (زمستان 1400)

نشریه پژوهشهای خاک (علوم خاک و آب)
سال سی و پنجم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید علیرضا سید جلالی*، ابوالفضل آزادی، میرناصر نویدی، مهناز اسکندری، علی چراتی، شهرام محمود سلطانی، علی زین الدینی، بهاره دلسوز خاکی صفحات 339-351

    تامین مقدار مورد نیاز برنج در کشور به عنوان یک محصول راهبردی، دارای اهمیت بسیاری است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر ویژگی‎های خاک بر عملکرد برنج و درجه‎بندی آن‎ها برای ارایه جدول نیازهای رویشی این گیاه در مطالعات ارزیابی تناسب اراضی بود. بدین منظور، 99 مزرعه برنج در استان‎های مازندران، گیلان و خوزستان، انتخاب شد. یک خاکرخ در هر مزرعه، مطالعه و پرسش نامه کاربری اراضی تکمیل گردید. پس از انجام تجزیه های فیزیکی و شیمیایی لازم، رگرسیون چندمتغیره به روش هم زمان میان عملکرد و ویژگی‎های مختلف خاک ، بررسی شد. سپس به منظور تهیه جدول نیازهای رویشی برنج، روابط رگرسیون ساده بین ویژگی های موثر خاک و عملکرد، بررسی و برای کلاس‎های مختلف تناسب اراضی، درجه بندی شد. راستی آزمایی جدول پیشنهادی با استفاده از داده های 18 مزرعه برنج (حدود 18% از داده ها) انجام شد. نتایج نشان داد که دامنه تغییرات عملکرد، آهک، شن، رس و سیلت در مزارع انتخابی زیاد است، لیکن درصد سدیم قابل تبادل و مقدار شوری خاک، در دامنه ی پراکنش محدودتری قرار داشتند. در رگرسیون چند متغیره نیز به ترتیب متغیرهای شوری، درصد سدیم قابل تبادل، آهک، واکنش خاک، درصد رس و شن در رابطه کارایی داشتند. ضریب تبیین رابطه پیشنهادی، حدود 38/0 بدست آمد. همچنین مقدار ضریب تبیین بین عملکرد و شاخص خاک برای داده های راستی آزمایی، حدود 71/0 بود که نشان دهنده قابل اعتماد بودن جدول پیشنهاد شده در این پژوهش است.

    کلیدواژگان: تناسب اراضی، عملکرد برنج، شاخص خاک
  • وحید محصلی*، فرزاد فربود صفحات 353-366

    پژوهش حاضر به منظور ارزیابی اثر کمپوست در بستر کشت بر مولفه های رشد و جذب برخی از عناصر غذایی توسط گیاه دارویی خیار کارلا (Momordica charantia L.) در تنش رطوبتی انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه در سال 1399 اجرا گردید. تیمارها شامل پنج سطح صفر، 15%، 30%، 45% و 60% وزنی کمپوست و سه سطح رطوبتی به صورت آبیاری به میزان 80 (شاهد)، 60 و 40 درصد ظرفیت مزرعه در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که اعمال سطوح رطوبتی 60% و 40% ظرفیت مزرعه در مقایسه با سطح رطوبتی 80 درصد ظرفیت مزرعه (شاهد) سبب کاهش 8/35% و 8/60% در وزن خشک اندام هوایی، 4/30 %  و 3/56% در ارتفاع گیاه، 9/15% و 3/42% در وزن میوه، 1/18% و 2/27% در تعداد میوه، 4/29% و 7/46 % /در طول میوه، 13% و 7/30% در غلظت نیتروژن، 7/21% و 1/52% در غلظت فسفر و 2/28% و 7/36% در غلظت پتاسیم گیاه گردید. همچنین نتایج بدست آمده نشان داد کاربرد سطوح مختلف کمپوست به عنوان محیط کشت گیاه کارلا تاثیر معنی داری در سطح 1% بر شاخص های رشد خیار کارلا دارد بطوری که حداکثر وزن خشک اندام هوایی (94 گرم در گلدان)، ارتفاع گیاه (3/351 سانتی متر)، وزن میوه (5/23 گرم در گلدان)، تعداد میوه (4/16)، طول میوه (4/13 سانتی متر) و غلظت نیتروژن (2%)، فسفر (2/0%) و پتاسیم (2/2%) در شرایط محیط کشت با 45% کمپوست مشاهده گردید. بر اساس نتایج بدست آمده در شرایط تنش رطوبتی 60% و 40% ظرفیت مزرعه، محیط کشت حاوی 45% وزنی کمپوست سبب پایین آمدن اثرات منفی تنش های رطوبتی بر گیاه کارلا می گردد

    کلیدواژگان: تنش خشکی، کود آلی، گیاه دارویی
  • صابر حیدری*، مجید نیکنژاد، سید محمد علوی سینی، مرتضی اشراقی نژاد صفحات 367-379

    نیتروژن یکی از مهم‏ترین مواد مغذی در تولید محصول است اما کارایی آن در کود اوره خصوصا در شالیزارها پایین است. بازدهی نیتروژن می تواند با کاهش انحلال اوره در خاک افزایش یابد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر کودپلیمری اوره بر رشد و عملکرد برنج رقم طارم هاشمی انجام شد. به این منظور آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو مکان اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل T0:شاهد، T1:اوره معمولی(در دو تقسیط)، T2:اوره پلیمری، T3:اوره معمولی(30%)+پلیمری(70%) (استفاده بعد از نشاء) و T4:اوره معمولی(30%)+پوشش‏دار(70%)(اوره پلیمری در زمان نشاء و اوره معمولی در زمان خوشه‏دهی) بود. نتایج نشان داد که اثر مکان تنها بر صفات تعداد پنجه و تعداد خوشه معنی دار بود و سایر صفات تحت تاثیر این عامل قرار نگرفتند. ولی صفات تعداد پنجه، تعداد خوشه، ارتفاع گیاه، تعداد دانه ، عملکرد زیست توده، عملکرد دانه، شاخص برداشت و کارایی بازیافت نیتروژن به طور معنی داری تحت تاثیر نوع کود اوره و روش مصرف آن قرار گرفتند. نتایج مقایسه میانگین نشان داد که حداکثر تعداد پنجه و خوشه در تیمار T3 در دو مکان به ترتیب دارای میانگین 5/24 و 33/20 بود که نسبت به تیمار شاهد به ترتیب 52% و 5/47% افزایش نشان داد. میانگین عملکرد دانه در تیمار T3 در دو مکان، نسبت به تیمارهای شاهد، T1، T2 و T4 به‏ ترتیب 1/43%، 17%، 1/18% و 1/18% بیشتر بود. برای رقم طارم هاشمی و در هر دو مکان مصرف اوره پوشش پلیمری به صورت مخلوط با اوره معمولی، در افزایش بازیافت نیتروژن و کاهش تلفات آن موثر بود اما اثربخشی این تیمار کودی در مزرعه با بافت شنی لوم بیشتر بود و می تواند مناسب ترین روش مصرف کود در این خاک ها باشد.

    کلیدواژگان: خاک شالیزاری، رقم طارم هاشمی، عملکرد دانه برنج، کارایی بازیافت نیتروژن
  • مجتبی شیاسی ارانی، بیژن قهرمان*، حجت امامی، کامران داوری صفحات 381-396

    برای پژوهش در زمینه ی جریان غیر اشباع در خاک، داشتن توابعی هیدرولیکی که در پیش بینی منحنی مشخصه و هدایت هیدرولیکی خاک دارای عملکرد مطلوبی باشند، برای پژوهش در زمینه ی جریان غیر اشباع در خاک ضروری است. در این پژوهش، ابتدا با انتخاب 8 خاک از بافت های مختلف بانک UNSODA، به بررسی صحت ضریب شکل بهینه خروجی از رابطه ی رطوبت مکش (n) مدل ون گنوختن معلم (VGM) در پیش بینی مقدار هدایت هیدرولیکی غیراشباع در رطوبت های مختلف بررسی شد. با توجه به نتایج ضعیف حاصل از پیش بینی این مدل و نیاز به بررسی ضریب شکل جداگانه ای همچون () برای رابطه ی هدایت هیدرولیکی رطوبت (K-θ) مدل VGM، 24 خاک از کلاس های بافتی مختلف UNSODA انتخاب و پارامترهای اندازه گیری شده ی آنها، به منظور یافتن تابع انتقالی مناسب در برآورد  به روش تحلیل رگرسیون مورد تحلیل قرار گرفت. رابطه ی ایجاد شده، ارتباط () را با دو پارامتر رطوبت اشباع (θs) و مقدار ماده آلی خاک با دارا بودن ضریب همبستگی (r=0.745) و معنی داری آماری (P-value=0.0005) تایید نمود. همچنین، برای صحت سنجی تابع انتقالی ایجاد شده، مقدارهای (K-θ) اندازه گیری شده برای 8 خاک منتخب بخش صحت سنجی با مقادیر محاسباتی K حاصل از ضریب شکل تابع انتقالی () و نرم افزار RETC (n) مقایسه شد. مقدار شاخص های آماری جذر میانگین مربعات خطای مدل (RMSEM)و ضریب کارآیی نش ساتکلیف (NSE) نشان داد که استفاده از ضریب شکل تابع انتقالی ایجاد شده در این پژوهش در مقایسه با نرم افزار RETC، عملکرد مطلوب تری در پیش بینی مقادیر هدایت هیدرولیکی غیراشباع داشت.

    کلیدواژگان: توابع انتقالی، جریان غیر اشباع، ضریب شکل، منحنی مشخصه رطوبت خاک
  • سید روح الله موسوی، فریدون سرمدیان*، محمود امید، پاتریک بوگارت صفحات 397-411

    مدل سازی و نقشه برداری توزیع مکانی عناصر غذایی گیاه در خاک اهمیت ویژه ای در افزایش بهره وری بخش کشاورزی و نیل به توسعه پایدار دارد. این پژوهش باهدف تهیه نقشه های رقومی دو عنصر مغذی فسفر در دسترس (Pav) و پتاسیم قابل تبادل (Kex) خاک با استفاده از مدل های یادگیری ماشین (MLM) شامل جنگل تصادفی (RF)، کوبیست (CB)، رگرسیون بردار پشتیبان (SVR) و k - نزدیک ترین همسایگی (k-NN) در دو عمق 15-0 و 30- 15 سانتی متر در بخشی از اراضی دشت آبیک صورت پذیرفت. در راستای این هدف 278 خاک رخ مطالعاتی در منطقه مورد مطالعه حفر و پس از نمونه برداری از افق های مورد نظر، خاک ها برای انجام آزمایش های مورد نیاز به آزمایشگاه منتقل شد. ارزیابی کارایی MLM بر اساس روش اعتبارسنجی متقابل با 10-گام صورت پذیرفت. نتایج مدل سازی حاکی از آن است که مدل RF نسبت به سه مدل دیگر در برآورد مکانی Pav و Kex در دو عمق موردمطالعه دارای بیشترین میزان صحت و حداقل مقدار خطا بود. در عمق 0-15 سانتی متر طبق آماره های ضریب همبستگی تطابق (CCC) برای Pav مقادیر 84/0، 74/0، 48/0 و 35/0 و حداقل مقدار میانگین ریشه مربعات خطا نرمال شده (NRMSE) 38/0، 54/0، 70/0 و 80/0 به ترتیب توسط مدل های RF، CB، k-NN، SVR و برای Kex در همین عمق مقادیر CCC برابر 82/0، 72/0، 70/، 47/0 و NRMSE 25/0، 34/0، 36/0 و 45/0 به ترتیب توسط مدل های RF، CB، SVR، k-NN مشاهده گردید. نتایج مشابهی برای لایه 30-15 سانتی متر به دست آمد. اهمیت نسبی متغیرهای محیطی موید نقش موثرتر ویژگی های خاک نسبت به سایر متغیرهای محیطی در برآورد Pav و Kex بود. با توجه به نقشه های پهنه بندی دو عنصر مغذی و غالب بودن کاربری زراعی در اراضی موردمطالعه، بخش های عمده ای از منطقه بر اساس مقادیر استاندارد Pav دارای کمبود بود. بنا بر این، به منظور افزایش بهره وری و بهبود مدیریت حاصلخیزیخاک استفاده از کودهای فسفات با نظارت کارشناسان خاک توصیه می شود.

    کلیدواژگان: فسفر در دسترس، پتاسیم قابل تبادل، مدل سازی مکانی، نقشه برداری رقومی خاک
  • یاسر حسینی* صفحات 413-428
    اندازه گیری ویژگی های هیدرولیکی خاک مانند هدایت آبی اشباع خاک که از مهم ترین ویژگی های فیزیکی خاک می باشد. در این تحقیق از روش توابع انتقالی و سامانه استنتاج فازی بر پایه شبکه عصبی تطبیقی(ANFIS[1])  برای برآورد هدایت آبی اشباع خاک از بافت خاک استفاده شده است. ورودی های مدل شامل درصد رس, سیلت و شن خاک بود. برای ارزیابی عملکرد مدل از پارامترهای مجذور میانگین مربعات خطا (RMSE)، درصد خطای نسبی (ε)، میانگین خطای مطلق (MAE) و ضریب تبیین (R2)  استفاده شد که برای مدل (ANFIS) به ترتیب 557/0(میلی متر بر روز) ، 627/0(درصد)، 844/0(میلی متر بر روز) و 997/0 به دست آمد. همچنین دقت توابع انتقالی، به ترتیب از مدل فرر-جولیا و همکاران (2004)، رزتا، دنی و پوکت (1994)، کاسبای و همکاران (1984)، پوکت و همکاران (1985) و کمپل و شوزاوا (1994) کاهش یافت. از میان روش های توابع انتقالی روش فرر-جولیا و همکاران (2004) با (89/0R2=) و خطای (میلی متر بر روز 1/2RMSE =) از دقت بالاتری برخوردار بود. نتایج نشان داد سامانه استنتاج فازی- عصبی ANFIS نسبت به توابع انتقالی رگرسیونی از دقت بیشتری برخوردار می باشد. [1]. Adaptive Neuro-Fuzzy Inference Systems
    کلیدواژگان: شبکه آبیاری و زهکشی، ویژگی های هیدرولیکی خاک، مدل فرر-جولیا
  • حسین زادمهر، احمد فرخیان فیروزی* صفحات 429-443
    افزایش دمای خاک در مقایسه با پارامترهای هواشناسی کمتر مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. هدف از این مطالعه بررسی روند تغییرات فصلی و سالانه دمای خاک در عمق های 5، 10، 20، 30، 50 و 100 سانتی متری از سطح خاک در مناطق انتخابی استان خوزستان در یک دوره آماری 25 ساله (2018-1994) بود. بدین منظور، داده های ساعتی دمای خاک از 10 ایستگاه سینوپتیک منتخب واقع در استان خوزستان تهیه شد. آزمون ناپارامتری من-کندال اصلاح شده برای بررسی روند تغییرات دمای خاک و روش تخمین گر شیب سن برای تعیین شیب خط روند دما استفاده شد. نتایج بررسی دمای خاک نسبت به عمق نشان داد که در تمامی مناطق، دمای خاک در فصل های گرم (بهار و تابستان) با افزایش عمق کاهش یافت اما در فصل های سرد (زمستان و پاییز) دمای خاک با افزایش عمق به صورت جزیی افزایش یافته است. نتایج حاصل حاکی است روند دمای سالانه و فصلی خاک در اکثر مناطق افزایش داشته است. همچنین، بیشترین افزایش دمای خاک در زمستان، تابستان و بهار و کمترین افزایش آن در فصل پاییز رخ داده است و دمای سالانه خاک در دوره زمانی مورد بررسی  به مقدار 28/1 سانتی گراد افزایش داشته است.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، روند سالانه و فصلی دمای خاک، دمای عمق خاک
|
  • Seyed Alireza Seyed Jalali *, Abolfazl Azadi, Mirnaser Navidi, Mahnaz Eskandari, Ali Charti, Shahram Mahmoud Soltani, Ali Zeinadini, Bahareh Delsouz Khaki Pages 339-351

    Meeting the demand for rice in the country as a strategic product is of special importance. The objective of this study was to investigate the effect of soil properties on rice yield and their rating to prepare a table of soil and landscape requirements of this crop for use in land suitability assessment studies. For this purpose, 99 rice fields in Mazandaran, Guilan, and Khuzestan provinces were selected. In each farm, a soil profile was studied and a land use questionnaire was completed. After the necessary physical and chemical analyses, a simultaneous multivariate regression between yield and different soil properties was investigated. Then, in order to prepare a table of soil and landscape requirements for rice, simple regression relationships between effective soil characteristics and yield were investigated and rated for different land suitability classes. Verification of the proposed table was performed using data from 18 rice fields (about 18% of the whole data). The results showed that the range of yield, lime, sand, clay and silt in selected fields was extensive, but the percentage of exchangeable sodium and soil salinity were in a more limited range. In multivariate regression, the variables of salinity, ESP, lime, soil reaction, percentage of clay and sand, respectively, were efficient. The coefficient of determination of the proposed equation was about 0.38. Also, the value of the coefficient of determination between yield and soil index for verification data was about 0.71, which indicates the reliability of the proposed table in this study.

    Keywords: Land Suitability, Rice yield, Soil Index
  • Vahid Mohasseli *, F. Farbood Pages 353-366

    The present study was performed to evaluate compost effects on growth components and uptake of some macronutrients by Momordica Charantia L. under water stress. The greenhouse experiment was conducted in 2021 as factorial in a completely randomized design with three replications. Treatments included five levels of compost (0, 15%, 30%, 45%, and 60% by weight) and three levels of water stress (irrigation at 80% FC (control), 60%FC (moderate water stress) and 40%FC (severe water stress). The results showed that water application at 60% and 40%FC resulted in reduction of, respectively, 35.8% and 60.8% in shoot dry weight, 30.7% and 56.3% in plant height, 15.9% and 42.3% in fruit weight, 18.1% and 27.2% in number of fruits, 29.4% and 46.7% in fruit length, 13% and 30.7% in N, 21.7% and 52.1% in P, and 28.2% and 36.7% in K concentration compared to the control. The use of different levels of compost as a culture medium for bitter melon had a significant effect on growth characteristics of the plant. Maximum shoot dry weight (93.99 g.pot-1), plant height (351.38 cm), fruit weight (23.56 g.pot-1), number of fruits (16.44), fruit length (13.48 cm), N (2.01%), P (0.2%) and K concentration (2.2%) were observed in culture medium with 45% compost. Thus, the best level of compost application was 45% by weight of compost for Bitter melon. Based on the results, culture medium containing 45% by weight of compost reduces the negative effects of water stress on bitter melon under stress conditions.

    Keywords: Water stress, Organic fertilizer, medicinal plant
  • Saber Heidari *, Majid Niknezhad, Seid Mohammad Alavi Siney, Morteza Eshraghi-Nejad Pages 367-379

    Nitrogen is one of the most important nutrients in crop production, but its efficiency in urea fertilizer is low, especially in paddy fields. Nitrogen yield can be increased by reducing the dissolution of urea in the soil. Therefore, the present study was conducted to investigate the effect of polymer-coated urea fertilizer on growth and yield of rice cv.Tarom Hashemi. The experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications in two locations. Experimental treatments included T0: control, T1: two splits of ordinary urea (OU), T2: coated urea (CU), T3: OU (30%)+CU (70%)(use after transplanting) and T4: OU (30%)+CU (70%). CU was used at the time of transplanting and OU at heading. The results showed that the location effect was significant only on tiller number and head number/heap. However, the type of urea fertilizer and application method significantly affected tiller number, head number, plant height, grain number, straw yield, grain yield, Harvest Index, and N recovery. Average of the maximum numbers of tillers (24.5) and heads (20.33) in T3 treatment in the two sites showed, respectively, 52% and 47.5% increase compared to the control treatment. Average grain yields in T3 treatment in the two fields were 43.1%, 17%, 18.1%, and 18.1% higher than, respectively, the control treatments, T1, T2, and T4. For Tarom Hashemi cultivar, while application of polymer CU mixed with OU was effective in increasing nitrogen recycling and reducing its losses in both places, the effectiveness of this treatment in the field with loamy sand soil was more. Therefore, this can be the most appropriate method of fertilizer application in these soils.

    Keywords: Rice grain yield, Nitrogen Recovery Efficiency, paddy fields soil, cv.Tarom Hashemi
  • Mojtaba Shiasi Arani, Bijan Ghahraman *, Hojat Emami, Kamran Davary Pages 381-396

    Proper soil hydraulic functions that accurately predict soil water characteristic curve and hydraulic conductivity are essential for studies of unsaturated flow in soils. In this study, 8 soils from different texture classes of UNSODA soil bank were selected and the optimal validity of shape factor (n) of the RETC software (using retention curve function of van Genuchten-Mualem (VGM) model) was investigated for predicting the value of unsaturated hydraulic conductivity at different moisture contents. Since the predicted results of this model were poor, we attempted to investigate a separate shape factor such as  for the hydraulic conductivity-moisture (K-θ) function of VGM Model. To this end, 24 soil samples from different texture classes of UNSODA were selected and their measured parameters were analyzed by regression analysis to find a suitable pedotransfer function for estimating . The developed function confirmed the relationship of  with both saturated moisture (θs) and organic matter contents with a correlation coefficient of r = 0.745 at significant level of P = 0.0005. Also, to validate the developed pedotransfer function, the hydraulic conductivity values ​​corresponding to the measured moistures for the 8 selected soils in the validation section were calculated based on the two shape factors obtained from the pedotransfer function ( ) and the RETC (n) and the results were compared with the measured values. The statistical indices of root mean square error of model (RMSEM) and Nash-Sutcliff model efficiency coefficient  (NSE) showed that the shape factor of the developed pedotransfer function compared to the RETC, had a better performance in predicting unsaturated hydraulic conductivity values.

    Keywords: Pedotransfer functions, Unsaturated flow, Shape factor, Soil Water Characteristic Curve
  • Sayed Roholla Mousavi, Fereydoon Sarmadian *, Mahmoud Omid, Patrick Bogaert Pages 397-411

    Modeling and mapping of plants nutrient elements in soil has importance in increasing the productivity of agriculture and achieving sustainable development. The aim of this research was to prepare digital maps of two nutrients, namely, available phosphorus (Pav) and exchangeable potassium (Kex) using machine learning models (MLM) i.e., random forest (RF), cubist (CB), support vector regression (SVR) and k-nearest neighborhood (k-NN) at two depths of 15-30 and 0-15 cm in a part of Abyek Plain. In this regard, 278 soil profiles were dug, sampled from the desired horizons, and samples were analyzed. MLM performance was implemented by 10-fold cross-valuation. The modeling results demonstrated that the RF model had the highest accuracy and minimum error compared to the other three models in spatial estimation of available Pav and Kex at the two studied depths. According to the results, for Pav at a depth of 0-15 cm, CCC statistics values of 0.84, 0.74, 0.48 and 0.35 and NRMSE values of 0.38, 0.54, 0.70, and 0.80 belonged to RF, CB, k-NN, and SVR, respectively. For Kex at the same depth, CCC values were 0.82, 0.72, 0. 70, 0.47 and NRMSE 0.25, 0.34, 0.36 and 0.45, by RF, CB, SVR, and k-NN models, respectively. Similar results were obtained for 15-30 cm layer. The relative importance of environmental variables showed that soil covariates had a more effective role in the spatial estimation of Pav and Kex than other environmental variables. According to the estimated maps of the two elements and the predominance of agricultural land uses, major parts of the area are Pav deficient based on standard amounts. Therefore, to increase productivity and improve management of soil fertility, use of phosphate fertilizers is recommended under the supervision of soil experts.

    Keywords: Available phosphorus, Exchangeable potassium, Spatial modeling, Digital soil mapping
  • Yaser Hoseini * Pages 413-428
    Measurement of soil hydraulic properties such as soil saturated hydraulic conductivity is one of the most important physical properties of soil. In this study, adaptive neuro fuzzy inference system (ANFIS) and pedo-transfer functions (PTFs) are used to estimate soil saturated hydraulic conductivity. The model inputs included soil texture, the percent of silt, clay, and sand. To evaluate the performance of the model, parameters of root mean square error (RMSE), percentage of relative error (ε), mean absolute error (MAE) and the coefficient of determination (R2) were used, which for (ANFIS) model were determined as 0.557, 0.627%, 0.844, and 0.997, respectively. Accuracy of PTFs methods decreased from Ferrer-Julià (2004), Roseta (UNSODA(lab)-SSC), Dane (1994), Cosby (1984), Puckett (1985), and Campbell (1994). Among PTFs methods, Ferrer-Julià (2004) had more accuracy with a regression coefficient of (R2 =0.89) and (RMSE =2.1). Performance evaluation of the models showed that the ANFIS model compared with PTFs was able to predict soil hydraulic conductivity with more accuracy.
    Keywords: Irrigation, Drainage Networks, Soil Hydraulic Properties, Ferrer-Julià method
  • Hossein Zadmehr, Ahmad Farrokhian Firouzi * Pages 429-443
    One of the most important signs of climate change is the increase in soil temperature, but compared to other meteorological parameters, it has received less attention by researchers. The objective of this study was to investigate soil temperature trends at 5, 10, 20, 30, 50, and 100 cm depths in selected regions of Khuzestan Province over 25 years (1994-2018). To this end, hourly soil temperature data were collected from 10 selected synoptic stations located in Khuzestan. The modified Mann-Kendall non-parametric test and Sen’s slope estimation method were used to determine soil temperature change trend and the slope of temperature gradient, respectively. The results of soil temperature investigation in all regions showed that with increasing soil depth, soil temperature decreased  in warm seasons (spring and summer); while in cold seasons (winter and fall) the soil temperature increased slightly. The results also revealed that soil temperature trend increased annually and seasonally in all profile depths in most regions of Khuzestan Province. Furthermore, the highest annual increase in soil temperature was observed in winter, summer, and spring, respectively, and the lowest increase occurred in the fall season. The results also showed that the annual temperature of soil profile increased by 1.28 °C during the study period
    Keywords: Climate change, Annual temperature trend, Seasonal temperature trend, Soil depth temperature