فهرست مطالب

نامه انسان شناسی - پیاپی 32 (بهار و تابستان 1400)

نشریه نامه انسان شناسی
پیاپی 32 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/21
  • تعداد عناوین: 13
|
  • بهروز آقایی* صفحات 13-29
    این مقاله به تبیین مجموعه ای از مواد فرهنگی در میان دام پروران کوچ رو قشقایی می پردازد که به عنوان نماد، در راستای انتقال مفاهیم و اطلاعات نقش ایفا می کنند. این نماد ها، سنگ چین هایی هستند که در بستر های متفاوت، معنا های متفاوتی به خود می گیرند، اما در ظاهر شبیه به هم ساخته می شوند. امکان وجود چنین هستاری از فرهنگ در جوامع باستانی و شواهد مادی آن در بافت های باستان شناختی سبب شده است تا پژوهش حاضر ویژگی ها و چگونگی استنباط ماهیت و کاربرد چنین داده هایی را تشریح کند. علاوه بر این در راستای تبیین محدودیت های شناخت و بهره گیری از این نوع مواد فرهنگی، به عنوان مقیاس معیار، جهت کاربست در مطالعات باستان مردم شناسی در قالب یک مطالعه موردی به توصیف ساختاری-بافتاری نماد های مذکور می پردازد. در نهایت مقاله حاضر با مرور مفاهیم کلیدی در راستای استنباط معنا از نوع خاصی از مواد فرهنگی که در پژوهش به آن پرداخته شده است، دانشی نظری در زمینه چگونگی بهره گیری از آنها در راهبرد قیاس ایجاد می کند.
    کلیدواژگان: نماد، قشقایی، بافت فرهنگی، بافت موقعیت، باستان، مردم شناسی
  • عادل آل حسن*، بهناز ایل بیگی پور صفحات 31-46
    مطالعه گورستان ها و شیوه های تدفین جوامع گذشته و کنونی، در شناخت بهتر ساختارها و سنت های اجتماعی-فرهنگی گروه های انسانی موثر است و نقش مهمی در پژوهش های باستان شناختی و انسان شناختی دارد. در میان جوامع کوچنده برخی سنت های آیینی وجود دارد که با سنت های آیینی جوامع یکجانشین اندکی متفاوت است. یکی از این سنت های آیینی، امانت گذاری متوفی در یک گورستان یا یک محل به صورت موقت و سپس جابه جا کردن آن به محل نهایی دفن است. این نوع تدفین که در مطالعات باستان شناختی جزو یکی از انواع تدفین ثانویه در نظر گرفته می شود، در میان کوچندگان بختیاری به طور متداول دیده شده است. مطالعه موردی حاضر با محوریت طایفه بهداروند و مصاحبه با افراد محلی در اتحادیه طایفه ای بختیاری و به کارگیری روش کتابخانه ای، به بررسی چگونگی انجام سنت آیینی امانت گذاری متوفی در بین کوچندگان بختیاری و عوامل آن می پردازد و نشان می دهد که گروه های کوچنده مذکور، بر اساس چه معیارها و عواملی به این سنت آیینی اقدام می کردند.
    کلیدواژگان: بختیاری، دام پروری کوچندگی، گورستان، تدفین ثانویه، امانت گذاری متوفی
  • سید ایمان افضلی، فرشید ایروانی قدیم*، احمد چایچی امیرخیز صفحات 47-81
    در بررسی مسیر مهاجرت اقوام کوچ رو جنگجوی اوراسیا از شرق به غرب و در جهت شناخت ویژگی های فرهنگی این اقوام در شمال و شمال غرب ایران، شیوه معماری تدفینی شاخص این اقوام با عنوان فرهنگ تدفین کورگانی در حوزه مطالعاتی بررسی و مشخص می شود. برای روشنگری موضوع چگونگی حضور اقوام کوچ روی جنگجوی اوراسیا سیوالات ذیل در این پژوهش مطرح شدند: بر اساس کدام یافته ها حضور فرهنگ اقوام کوچ رو استپ اوراسیا در ایران قابل معرفی است؟ کورگان های شمال و شمال غرب ایران به لحاظ ساختاری به چند گونه قابل شناسایی هستند؟ اقتصاد معیشتی اقوام کوچ رو استپ اوراسیا بر چه پایه ای استوار و چگونه قابل مدل سازی است؟ برای جواب به این سیوالات از شیوه تحلیلی- بنیادی استفاده شد و در پاسخ به ابهامات مربوط به حضور این اقوام در حوزه مورد مطالعه، کورگان به عنوان معماری تدفینی و تنها شاخص معماری این اقوام، گونه شناسی و مورد مطالعه تطبیقی با حوزه های فرهنگی هم جوار قرار گرفت. همچنین با بررسی یافته های به دست آمده از کورگان ها نقش آنها در زندگی این اقوام و ارتباطات فرهنگی منطقه ای و فرامنطقه ای آنان تحلیل گردید.
    کلیدواژگان: اقوام کوچ رو جنگجوی اوراسیا، شمال و شمال غرب ایران، تدفین، کورگان
  • عطا حسن پور*، حیات اله سرلک صفحات 83-106

    در میان یکی از قبرستان های قدیمی شهرستان الیگودرز، چهار قطعه میل سنگی استوانه ای با کله قارچی شکل به عنوان سنگ ایستاده قبور وجود داشت که در سال 1389 در معرض توجه سودجویان آثار تاریخی قرار گرفت. به طوری که پس از نبش و تخریب یکی از قبور که مربوط به دهه 60 شمسی بود، یکی از سنگ ها را با هدف سودجویی از وسط شکستند و دو سنگ دیگر را واژگون کردند و فقط یک سنگ میل در مجموعه باقی ماند که آن هم دارای نوشته ای به خط فارسی شامل چهار مصرع شعر و تاریخی برابر با 1116 هجری قمری بود. ده سال بعد یعنی در بهار سال 1399 از سوی انجمن های حامی میراث فرهنگی اخباری مبنی بر قصد تخریب چهارمین سنگ میل به میراث فرهنگی لرستان ارسال شد که این بار کارشناسان میراث فرهنگی پس از مستندسازی آن در محل، با دریافت حکم قضایی و همراهی نیروی انتظامی و یگان حفاظت، سنگ میل کتیبه دار را به موزه مردم شناسی الیگودرز منتقل کردند. پژوهش حاضر با روش اکتشافی و رویکرد ترکیبی کمی و کیفی انجام شده و تحلیل به صورت توصیفی- مقایسه ای بوده است. با انجام تحقیقات میدانی باستان شناسی، مطالعات میان رشته ای مردم شناسی و بر اساس مدارک معماری و مطالعه اسناد و متون تاریخی مشخص شد که میل های سنگی کشف شده مربوط به دروازه های میدان چوگانی است که در دوره صفویه توسط خلیل خان حاکم لر بختیاری و نوه اش یحیی خان به همراه عمارتی اعیانی و شهری به نام خلیل آباد ساخته شده است. همچنین یافته های این پژوهش نشان داد که پس از تخریب شهر خلیل آباد، عمارت و میدان چوگان، هر چهار میل سنگی به قبرستانی در آن نزدیکی منتقل و به عنوان نشان یا سنگ ایستاده، بر روی قبر 4 نفر از بزرگان و کدخدایان قرار داده شدند. سنگ نبشته میل دروازه چوگان الیگودرز نخستین نمونه کشف شده در ایران به شمار رفته و از این منظر دریچه نوینی به مطالعات چوگان پژوهی باز کرده است.

    کلیدواژگان: خلیل آباد، میدان چوگان، سنگ نبشته، خلیل خان، یحیی خان، دوره صفوی
  • ستار خالدیان*، حسنعلی عرب صفحات 107-123
    باستان شناسی دوره اسلامی در کنار مطالعات تاریخ هنر اسلامی، زمینه ای برای درک و بازسازی رفتار انسان فراهم کرده است. با این حال در نتیجه انباشت سنت و فرهنگ پیش از اسلام و دوران اسلامی، انبوهی از مسایل و بافت های فرهنگی ایجاد شده است که بر ضرورت بکارگیری سایر گرایش های باستان شناختی تاکید کرده است و کافی نبودن رویکردهای موجود را نشان می دهد. توجه به انسان و رفتار انسانی که در اغلب پژوهش های باستان شناختی مشاهده می شود، مرز میان باستان شناسی و سایر روش های پژوهش فرهنگ دوره اسلامی است. با وجود بکارگیری باستان مردم شناسی در اغلب پژوهش های دوران پیش از اسلام، این روش، در مطالعات دوران اسلامی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. موضوع مورد بحث در مقاله حاضر این است که رویکرد باستان مردم شناسی، چگونه می تواند فرهنگ مادی و برهم کنش جوامع دوران اسلامی را روشن تر نشان دهد. در این پژوهش نشان داده شد که مسایلی همچون درک سبک زندگی و آداب و رسوم ویژه، در بکارگیری فضاها در معماری اهمیت دارد. نگاه نمادشناسانه و رمزآلود به تزیینات وابسته به معماری و نگاه عرفانی به کاشی کاری های دوره اسلامی با مطالعات باستان مردم شناسی قابل بازنگری است. تحلیل های مبتنی بر تفاوت رنگ و ترکیب بندی در نگارگری، برداشت های نادرست این حوزه است.
    کلیدواژگان: باستان شناسی، باستان مردم شناسی، مردم شناسی، باستان شناسی دوران اسلامی، تمدن اسلامی
  • دیانا رستمی نژادان*، جلال الدین رفیع فر صفحات 125-152
    گاو نماد جنگاوری و قدرت و عنصر مذکر است که با حمایت از نیروی حیات مانند آتش، خون، گیاه (زندگی)، شراب و... مشخص می شود. این کارکرد در نظام هستی شناختی کهن منطقه نقشی بنیادین دارد و نظام های پدرتباری (اجاق)، آتشکده های پادشاهی و آیینی، و ساختارهای اجتماعی و قدرت سیاسی جامعه بر اساس آن بنا می شود. شاخ، فلزات، ابزارهای نبرد، خیش (چنگک) و آذرخش ابزارها و نمادهای آن در مقابل دشمن، مرگ و نابودی است. در اساطیر میان رودان که با شخصیت های ایندر، اگنی، اش، انلیل و ایزد سین مشخص می شود، این حیوان در منطقه مورد مطالعه نماینده ساختار فرهنگی و نمادین دوران پیشاکشاورزی است و علوم پیشگویی و تکنولوژی های وابسته به خواص عناصر مادی، مربوط به کارکردهای آن با پرداخت های اسطوره ای آن درهم تنیده شده است. در این تحقیق مشخص شد که نمادپردازی این حیوان در کارکرد دوم در ساختار سه بخشی ارایه شده توسط ژرژ دومزیل قرار می گیرد که مهمترین نماد در این ساختار است. داده های این مطالعه حاصل پژوهش های میدانی در کردستان و منابع مکتوب و کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: حیات نباتی، شاخ، فلزات، نمک، آتش، اجاق و تبار، معابد، قربانی، تعویذ، ساختار کیهان، جهان تاریکی، نجوم کهن
  • بابک رفیعی علوی* صفحات 153-181

    این پژوهش به مطالعه طلسم ها و دعاهایی می پردازد که با خشک شدن زاینده رود بر بستر آن آشکار شدند. در این مقاله تلاش شده است همچون یک باستان شناس با مشاهده، بررسی و مطالعه این بقایای مادی، به ارتباط میان این اشیاء و رفتار و آیین ورای آنها دست یابیم. این داده ها را می توان یگانه بقایای مادی از رفتاری دانست که در ذات خود غیرمادی است و با قصد اجابت یا از بین رفتن دعا یا اثر آن به آب رودخانه سپرده و در آن پنهان شده اند. این یافته ها که بر حسب تصادف و به دلیل بسته شدن آب زاینده رود آشکار شده اند، نماینده رفتاری از برخی ساکنان امروز اصفهان است که آشکارا رخ نمی دهد، تمایل به پنهان کاری دارد و اثر مادی کمی از خود بر جا می گذارد. مقاله پیش رو به داوری این رفتار نمی پردازد، بلکه هدف اصلی بررسی و تحلیل یکی از کنش های انسان معاصر از دریچه مطالعه معدود بقایای مادی برجای مانده از آن است. برای درک بهتر لایه های مختلف این رفتار فرهنگی به بررسی سه عرصه عمومی مسجد، زیارتگاه و گورستان در شهر اصفهان نیز پرداخته شده تا جنبه های مختلف این رفتار در شهر آشکار تر شود. در پایان پس از نگاهی تاریخی به این پدیده، درباره این نوع رویکرد به علوم غریبه در چارچوب زندگی امروز ایرانیان نیز بحث شده است.

    کلیدواژگان: طلسم و دعا، نیروهای فراطبیعی، اصفهان، زاینده رود، فرهنگ مادی
  • علی سجادی* صفحات 183-212
    یکی از فرقه های اسلامی منطقه غرب کشور به ویژه در استان لرستان فرقه «اهل حق» است که از سابقه تاریخی زیادی برخوردار بوده و دارای اماکن مقدس و آرامگاه هایی متعلق به پیران این فرقه در این منطقه است. این پژوهش بر اساس کاوش باستان شناسی در محوطه یکی از آرامگاه های پیران اهل حق به نام پیر میکاییل و بررسی های میدانی مردم شناسی منطقه و مطالعات مردم نگاری با هدف واکاوی شعایر آیینی این مسلک، که به صورت نماد و نشانه در میراث مادی تبلور یافته یا به صورت رفتار آیینی از گذشته تاکنون استمرار پیدا کرده است، می کوشد از منظر باستان مردم شناسی با نگرشی توصیفی تحلیلی، شواهدی از ارتباط این بنا و تبارشناسی صاحب آن و یافته های تحقیق با فرقه اهل حق را ارایه کند. پرسش تحقیق این است که چه شواهدی از ارتباط این بنا و صاحب آن با فرقه اهل حق وجود دارد؟ نمادهای به کار رفته بر روی سنگ گورها بیانگر کدام یک از اعتقادات این آیین است؟ در این رابطه شواهد کشف شده و یافته های بررسی های میدانی مردم شناسی در منطقه مورد مطالعه و سایر مراکز حضور اهل حق در شهرستان های کوهدشت و دلفان منجر به کشف تعداد دیگری سنگ قبر شد که رهیافتی برای پی بردن به پیوند باورها و رفتارهای آیینی این فرقه با آثار مادی گردید که به صورت نماد یا نشانه بازتاب یافته است. نتایج مطالعات نشان داد که باورها و رفتارهای آیینی فرقه اهل حق در آثار مادی بازتاب یافته و در بعضی موارد به صورت نماد ظاهر شده است. سازه معماری منسوب به پیر میکاییل نیز که مورد کاوش باستان شناسی قرار گرفته، بنایی مذهبی و متعلق به اواخر دوره میانه اسلامی بوده است.
    کلیدواژگان: آرامگاه، اهل حق، پیر میکاییل، لرستان، یارسان
  • ساسان علیرضایی، رحمت عباس نژاد سرستی* صفحات 213-230
    بهره گیری از مطالعات باستان مردم شناسی در تحلیل الگوی استقرار، یکی از کاربردهای این رویکرد در باستان شناسی است. مطالعه جوامع زنده و استخراج الگوهای اجتماعی و اقتصادی آنها، تفسیر یافته های باستان شناختی را به واقعیت نزدیک تر می کند. پژوهش میدانی درباره تیره وکیل آبادی طایفه ده میشی در منطقه چکاب بافت در جنوب غربی استان کرمان در همین راستا انجام شده است. وکیل آبادی ها تا قبل از اجرای طرح اسکان عشایر، به صورت کوچ نشینی و گله داری زندگی می کردند. چگونگی رابطه استقرارگزینی این طایفه با منابع آب منطقه، چرایی فاصله نسبتا زیاد استقرارها از منابع آب، چگونگی و چرایی استفاده از نتایج مطالعات مردم شناسی و باستان مردم شناسی حاضر در مطالعات الگوی استقرار، و تحلیل درباره رابطه و وابستگی مولفه های فرهنگی و طبیعی در بافت های باستان شناختی، در شمار مهم ترین مسایل این مقاله هستند. نگارندگان از طریق مصاحبه با افراد مسن تیره وکیل آبادی، بررسی های محیطی و تحلیل باستان شناختی به این نتیجه رسیده اند که استقرارگزینی این طایفه در قشلاق نه بر اساس نزدیکی به منابع آب، بلکه بر اساس مدیریت مسافت و زمان انجام شده است تا از این طریق بتوانند دام ها را از چرای مفید و آب لازم برخوردار کنند و در عین حال کمترین مسافت را طی و کمترین زمان را صرف نمایند. یافته های این پژوهش نشان داد که هنوز اقوامی در برخی از مناطق فلات ایران وجود دارند که جنبه هایی از فرهنگ آنها را می توان با روش باستان مردم شناسی مطالعه کرد و همگون ها و الگوهای مشابهی را برای تحلیل و تفسیر داده های باستان شناختی در دسترس پژوهشگران و علاقمندان قرار داد.
    کلیدواژگان: باستان مردم شناسی، الگوی استقرار، تیره وکیل آبادی، طایفه ده میشی، چکاب بافت
  • حمیدرضا قربانی* صفحات 231-266
    باستان مردم شناسی در دهه نخست قرن بیستم ظاهر شد. پیدایش این زیرشاخه به مثابه روش در آغاز نیمه دوم این قرن، سبب وانهادن کاربست اطلاعات مردم نگاری تحمیلی و بدون چارچوب تعریفی بر موضوعات باستان شناختی شد. این رویکرد پژوهشی میان دانشی مبتنی بر قیاس، با وجود فراز و فرودهای گوناگون تحت تاثیر کشاکش مکاتب مختلف باستان شناسی، همواره در تلاش برای حفظ جایگاه خود در نگرش/ تیوری باستان شناسی و ارایه روش ها، انگاره ها و گزاره های علمی به ویژه در استنتاج ها و تفسیرهای باستان شناختی بوده است. در این بین بر پایه استدلال قیاسی و در چارچوب نگرش برد میانی و چارچوب های مرجع، و بر حسب چگونگی کاربست قیاس- مردم نگاری، مفاهیم و نام های مختلفی به خود دیده که به لحاظ ماهیت اشتراکی آنها، سرانجام همان باستان مردم شناسی به مثابه پرکاربردترین مولفه نگرش برد میانی در باستان شناسی باقی ماند. این مقاله در پی بررسی چیستی، چرایی و جایگاه این زیرشاخه در باستان شناسی است. بنابراین نخست به تعریف و تعیین جایگاه باستان مردم شناسی در باستان شناسی پرداخته و سپس ماهیت میان رشته ای این رویکرد و مبانی شناخت شناسی آن بررسی شده است. یافته های این مقاله بیانگر آن است که باستان مردم شناسی به مثابه یک میان دانش به روند توسعه ای خود ادامه می دهد و مانند برخی دیگر از رویکردهای باستان شناسی نه تنها با شکست و افول مواجه نشده، بلکه بسیار بالنده و پیشرفت گرایانه است. این زیرشاخه از نوعی بالندگی، تنوع پذیری و انعطاف پذیری پنداشتی درون پارادایمی برخوردار است و متناسب با ویژگی هایی که دارد در بازشناسی و ادراک بافت ایستا بر پایه بافت پویا بسیار کارآمد و سودمند است.
    کلیدواژگان: باستان مردم شناسی، استدلال قیاسی، نگرش برد میانی، قیاس مردم نگاری، تفسیر باستان شناختی
  • ناهید مرادقلی، مهدی مرتضوی* صفحات 267-291
    کشف پیکرک های گاو کوهان دار، بقایای کود حیوانی و مقادیر فراوان لایه های خاکستر از محوطه تپه دشت که یکی از محوطه های اقماری تولید سفال برای تمدن شهر سوخته به شمار می آید، زمینه بکارگیری مطالعات باستان مردم شناسی را در سیستان فراهم کرد. در این مقاله با رویکرد باستان شناختی و با استفاده از داده های باستان مردم شناسی از جوامع پویای سنتی عصر حاضر، ارتباط آن ها با ساختار جوامع ایستای گذشته بررسی می شود و دستیابی به اطلاعات درباره کاربردهای این حیوان ارزشمند در میان بومیان سیستان از گذشته تا عصر حاضر مورد توجه است. در پژوهش حاضر بر اساس محل گردآوری اطلاعات بر پایه دو روش میدانی و کتابخانه ای بر اساس ماهیت و روش مبتنی بر تحقیق تاریخی، مشاهده ای و تجربی، پیشینه تاریخی این موضوع و تداوم آن در زندگی جوامع امروزی با تاکید بر شواهد کشف شده از محوطه شهر سوخته و محوطه های اقماری آن همچون تپه دشت، محوطه رود بیابان و تپه گرادزیانی مطالعه شده است. بررسی های میدانی در روستاهای این منطقه نشان می دهد که اگرچه خشکسالی های پی در پی در سیستان، پرورش این گونه جانوری بومی را کمرنگ کرده است، اما نقش گاو در اقتصاد معیشتی، نیروی کار، سوخت و تغذیه مردم این منطقه پررنگ بوده و در صورت فراهم شدن شرایط و ظرفیت های مناسب برای پرورش این حیوان، گاو کوهان دار سیستانی پتانسیل بسیاری در بهبود وضعیت معیشتی مردم منطقه و حتی کشور خواهد داشت.
    کلیدواژگان: باستان مردم شناسی، سیستان، جوامع سنتی، عصر مفرغ، گاو سیستانی
  • حمیدرضا ولی پور*، حسن رستمی راد صفحات 293-332

    باستان شناسان چندین دهه است که به اهمیت پژوهش های مردم شناسی در تحلیل و تفسیر مدارک باستان شناختی پی برده اند. هدف اصلی این قبیل پژوهش ها درک رفتارهای جوامع مورد مطالعه و تفسیر درست مدارک باستان شناختی است. در این مقاله بر اساس سنت شخم زنی در روستای تنگ کوشک استان کهگیلویه و بویراحمد، داده های باستان شناسی ارزیابی شده است تا از این طریق بتوان میزان مشابهت در سنت های کشاورزی ادوار گوناگون باستان با حال حاضر را سنجید. در این پژوهش ابتدا چگونگی و مراحل ساخت خیش، اجزای آن و نوع کاربری آن در زمین های کشاورزی منطقه بررسی شده و سپس با جستجوی منابع و مدارک باستان شناختی، هر جا که نمونه ای در مورد سنت شخم زمین در ادوار گذشته به دست آمده، معرفی و سپس اجزای خیش های باستانی با نمونه موردی معاصر تطبیق داده شده است تا از این طریق هم انواع خیش های موجود در مدارک باستان شناختی آشکار شود و هم نزدیک ترین نمونه به خیش مذکور بازشناسی گردد. این کار بدون طبقه بندی خیش های موجود در کشاورزی سنتی در ایران میسر نمی شد. یافته های این پژوهش نشان داد که نمونه هخامنشی مورد مطالعه، نزدیک ترین شباهت را به نمونه تنگ کوشک دارد.

    کلیدواژگان: مردم شناسی، شخم زنی، ایل بهمئی، دهدشت، باستان مردم شناسی
  • جلال الدین رفیع فر صفحات 333-334
|
  • Behrooz Aghaie * Pages 13-29
    This article explains a group of cultural materials among Qashqaie nomadic pastoralists that as symbols play role in the transmission of concepts and informations. These symbols are stonecuts that take on different meanings in different contexts, but are made similar in appearance. The possibility of such an existence of culture in ancient societies and its material evidence in archaeological contexts has led the present study to describe its characteristics and how getting perception to the nature and application of such data. In addition, this paper, in order to explain the limitations of recognizing and using this type of cultural material as a standard scale for use in ethno-archaeological studies, describes the structural-contextual of the mentioned symbols in the form of a case study. Finally, the present article, by reviewing the key concepts in order to deduce the meaning of a particular type of material cultural that has been addressed in the research, provides theoretical knowledge on how to use them in the analogy strategy
    Keywords: symbol, Qashqaie, context of culture, context of situation, ethnoarchaeology
  • Adel Alehassan *, Behnaz Ilbeygipour Pages 31-46
    The study of cemeteries and burial practices of past and present societies help us to understand the socio-cultural structures of human groups and play an important role in archaeological and anthropological researches. There are some ritual behaviors among nomad groups slightly different from the ones of sedentary communities. One of these ritual practices is entrusting the deceased to temporary cemetery or site and then move them to the final burial site. This type of burial, which is considered as one of the secondary   burial types in archeological studies, has been commonly seen among Bakhtiari nomads. By focusing on the Behdarvand Bab, taking interviews to local individuals in the Bakhtiari tribal union and applying the library method, the present case study deals with the ritual tradition of entrusting the deceased among Bakhtiari nomads and its agents. Findings show that according to what practices and patterns the mentioned nomad groups accomplish this ritual tradition.
    Keywords: Bakhtiari, Pastoralism nomadism, Cemetery, Secondary burial, Entrusting the deceased
  • Farshid Iravani Ghadim *, Ahmad Chaychi Amir Khiz Pages 47-81
    In the study of the migration route of Eurasian immigrant warrior ethnics from east to west and in order to recognize the cultural characteristics of these ethnics in the north and northwest of Iran, their characteristic burial culture that is called Kurgani burial culture is evaluated and identified in the area assigned for investigation. Due to clarify the presence of these Eurasian nomadic warrior ethnics, the following questions have been designed: What are the basic cultural findings on which can we explain the presence of nomadic ethnics of Eurasian steppe in Iran? In how many types the kurgans of north and northwest of Iran can be structurally identifiable? On what basis can their subsistent economy be existed? in order to answer these questions, we analyzed Kurgans and their role in the Transregional cultural relations and have used an analytical fundamental method. Recognizing to the ambiguities of the presence of these ethnics in the area, we have focused on examining the typology of  kurgans as a  merely characteristic of these ethnics burial architecture and compared them among neighboring cultural basins. On the basis of the derived data, the  role of Kurgans in the life of these ethnics and in their regional and transregional relationship came under analysis
    Keywords: : nomadic warrior ethnics of Eurasia, north, northwest of Iran, Burial, Kurgan
  • Ata Hassanpour *, Hayatollah Sarlak Pages 83-106

    Among one of the old cemeteries of Aligudarz city, there were four pieces of cylindrical milestone with mushroom-shaped heads as standing gravestones, which were exposed to the attention of profiteers of historical monuments in 2010. After excavating and destroying one of the graves with precedence from 1980's, one of the stones was broken in the middle for profit and the two others were overturned, and only one stone remained in the collection, which also had inscriptions in Persian including four lines of poetry with a date of 1694.Ten years later (spring of 2020), the cultural heritage associations received news of the intention to destroy the fourth milestone in Lorestan's cultural heritage. Accompanied by the police and the protection unit, the inscribed stone was transferred to the Aligudarz Anthropological Museum. This research has been accomplished by exploratory and combined quantitative-qualitative method and analysed in a descriptive- appraisal frame. Based on anthropological information, archeological findings, architectural documents and historical texts, field research revealed that the stone pillars belong to the gates of polo Square, which was built during the Safavid period by Khalil Khan, ruler of Bakhtiari, and his grandson Yahya Khan, along with a mansion and a city named Khalilabad. Findings made turned out that after the destruction of this city, mansion and polo square, all four stone pillars transferred to a nearby cemetery and as a sign or standing stone, placed on the graves of four great men and head men. The inscription of  polo square milestone that is discovered from Aligudarz is taken into account as the first case of this type discovered in Iran; So it could make an entrance to further studies on this issue.

    Keywords: Khalilabad, polo square, inscription, Khalil Khan, Yahya Khan, Safavid period
  • Sattar Khaledian *, Hassanali Arab Pages 107-123
    Archaeology of the Islamic period along with the study of the history of Islamic art, provides a basis for understanding and studying human behavior. However, as a result of the accumulation of preislamic and Islamic traditions and culture, a multitude of cultural issues and contexts have been created that have emphasized the need for use other archaeological trends and show the inadequacy of existing approaches. Attention to man and human behavior that is observed in most archaeological research is the boundary between archeology and other methods of researching the culture of the Islamic period. Despite the use of ancient anthropological approach in most pre-Islamic studies, this method has received less attention in Islamic studies. The subject of this article is how the above-mentioned approach can shows more clearly the material culture and the interaction of societies of the Islamic era. In this study, it was shown that issues such as understanding lifestyle and special customs are important in using spaces in architecture. The symbolic and cryptic view of the decorations related to architecture and the mystical view of the tiles of the Islamic period can be revised by being brougth under ethnoarchaeological studies. perceptions based upon color differences and painting composition are misperceptions in this area.
    Keywords: Archaeology, ethnoarchaeology, Anthropology, archaeology of the Islamic era, Islamic civilization
  • Diana Rostaminejhadan *, Jalaledin Rafifar Pages 125-152
    Bull is a symbol of warfare, power and the male element that is characterized by the supporting the life forces such as fire, blood, plant (life), wine, etc. This function plays a fundamental and key role in the ancient ontology system of the region. The patriarchal systems (owen), royal and religious fire temples, social structures and political power of the society were built based on it. Horns, metals, tools of battle, plough (forks), lightning tools and their symbols are against the enemy, death and destruction. In Mesopotamian mythology that is identified with the characters like Inder, Agni, Ash, Enlil, and Izad-e-Sin, this animal represents the cultural structure and is a symble of the preagricultural period in the region. Meanwhile, the predictive sciences and technologies related to the properties of material elements are relegated to its functions and intertwined with its mythological treatises. The symbolism of this animal inserts in the second function of the three-part structure presented by George Domzil, which is the most important symbol in this structure. The data of this study are the result of fieldwork in Kurdistan, as well as written sources and libraries.
    Keywords: plants life, horn, metals, Salt, fire, oven, ascendant, temples, sacrifice, amulet, cosmological system, dark world, ancient astronomy
  • Babak RafiI Alavi * Pages 153-181

    The present article is an investigation of talismans and prayers emerging from the recently dried Zāyandehrud riverbed. Adopting an archaeological approach, this article seeks for the relation between these materials and the surrounding ritual behavior through evaluating the former. These materials are the only remnants of a behavior that is essentially immaterial. They are created to be thrown into the river and hidden in it with the intention of triggering the magical effects or breaking up them. These material objects which are discovered by chance and because of the river water stop flowing represent a covert behavior of the people of Isfahan who tend to secrecy and leave little material evidence of their behaviors. Without trying to make any judgement on any behavior, the main goal of this study is to evaluate and analyze one of the behaviors of a contemporary people through the lens of their remaining material cultures. To have a more accurate picture of various layers of this cultural behavior in the city, three different communal space i.e., mosque, shrine and cemetry have been also surveyed. At the end, after providing a brief historical background, there is a discussion focused on this kind of attitude toward the mysterious knowledges within the context of modern everyday life in Iran.

    Keywords: talisman- prayer, supernatural powers, Isfahan- Zāyandehrud, material culture
  • Ali Sajadi * Pages 183-212
    One of the Islamic sects with a long history in the west region of Iran is called “Ahl-e-Haqq”. This sect has many sacred sites and elders` tombs in this region. This research has been done based on archeological excavations in the ancient site of one of the tombs of the elders of the Ahl-e-Haqq sect named Pir Mikael, as well as field anthropological studies of the region and ethnographic studies. The purpose of this study: to analyze the rituals of this sect, which are reflected as a symbol and sign in the material heritage or as a ritual behavior from the past to the present. In this research, an attempt has been made to provide evidence from the archaeological perspective of anthropology and with a descriptive-analytical approach find the relationship between this building, the genealogy of its owner, and the research findings with the sect of the Ahl-e-Haqq.The research question is: What evidence is there of a connection between this building and its owner and the Ahl-e-Haqq sect? The symbols used on the tombstones represent which of the beliefs of this secret ritual? In this regard, the discovered evidence and the findings of anthropological studies in the region and other centers of the presence of Ahl-e-Haqq in the cities of Kuhdasht and Delfan, led to the discovery of several other tombstones which became an approach to understand the connection between the beliefs and ritual behaviors of this sect with material heritage that are reflected as a symbol or sign. The results of studies showed that the religious beliefs and behaviors of the Ahl-e-Haqq sect are reflected in material heritage and some cases have appeared as a symbol. The architectural structure attributed to Pierre Michael, which has been excavated by archaeologists, was a religious building belonging to the late middle Islamic period.
    Keywords: tomb, Ahl-e-Haqq, Pir Mikail, Lorestan, Yarsan
  • Sasan Alirezaei, Rahmat Abbasnejad Seresti * Pages 213-230
    One advantage of ethnoarchaeological studies in the scope of archaeological approach is  its application in analyzing the pattern of settlement. The study of living societies and extracting their social and economic patterns, helps bring the interpretation of archaeological findings closer to reality. The ethnoarchaeological project and study of the Vakilabadi branch of the Deh Mishi tribe within the Chekab Baft region in the south west of Kerman province, was therefore carried out. Before the nomadic settlement plan, the people in question had been nomads with a rancher lifestyle. The manner by which the settlement choices of this tribe relates to the regional water resources, the reason behind the almost large distance between the settlement and the water sources, the ‘How’ and ‘Why’ of the usage of the present findings from ethnological and ethnoarchaeological studies for evaluating the settlement patterns, and accurate analysis of the relevance and dependence of cultural and natural variables within the archaeological contexts, are amongst the most important questions of this article. The authors, through interviews with the elders of the Vakilabadi family, alongside environmental surveys and archaeological analysis, have understood that the winter settlement of this tribe is not based on closeness to water sources, but rather the management of time and distance in order for the livestock to be effectively grazed and watered, all the while spending the least possible time going through the smallest possible distance. This study indicates that intact ethnoarchaeological subjects can still be observed and studied within some of the regions of the Iran central plateau, which will present similar and homogeneous patterns for analysis and interpretation of archaeological data.
    Keywords: ethnoarchaeology, Settlement Pattern, the Vakilabadi family, Deh Mishi tribe, Chekab Baft
  • Hamidreza Ghorbani * Pages 231-266
    Ethnoarchaeology has emerged in the first decade of the 20th century. The emergence of this sub-discipline as a method at the beginning of the second half of this century means put aside of the use of imposed ethnographic information without a defined framework for archeological issues. This interdisciplinary approach based on analogy, despite various vicissitudes by the tensions of different archeological schools, has always attempted to maintain its position in the archeological theory and provide scientific methods, propositions, and statements, particularly in relation with the archeological interpretations. Based on the analogical reasoning and within the framework of the middle-range theory, and considering the method of the using of ethnographic analogy, this approach has taken various concepts. Regarding the common nature of these concepts, eventually, the term "Ethnoarchaeology", as the most usable component of the middle-range theory in archeology, remained as its name. The present paper is aimed to investigate the nature, reason, and place of this sub-discipline in archeology. The position of ethnoarchaeology in archeology is defined; then, the interdisciplinary nature of this approach as well as its epistemological bases are investigated. Findings indicate that ethnoarchaeology, as an interdisciplinary, is continuing its development and,  like some other archeological approaches, not only has not failure or decline but also has been very dynamic and progressive. This sub-discipline benefits from a kind of inter-paradigm assumption flexibility, diversity, and dynamics. Besides, proportionate to its features, it’s very efficient in recognition and perception of the static context based on the dynamic context.
    Keywords: ethnoarchaeology, analogical reasoning, middle-range theory, ethnographic analogy, archaeological interpretation
  • Nahid Moradgholi, Mehdi Mortazavi * Pages 267-291
    Discovery of the clay figurines of humped ox, animal dung remains and the abundant amount of ash layers from the Tepe Dasht that is one of the peripheral sites for the production of pottery for the Shahr -i Sokhta civilization have provided the context for the use of Ethnoarchaeology studies in Sistan. Using an archaeological approach and Ethnoarchaeological data from the dynamic communities of the contemporary villages, the authors relate them to the structure of the static communities of the past and seek information about the uses of this valuable animal among the natives of Sistan from the past to the present. The present research is based on fieldworks and library data and its method is naturally proportionate to an observational-experimental- historical research aimed to study the historical background of this issue and its continuation in the life of modern societies with emphasis on the evidence discovered from Shahr-i Sokhta and its peripheral sites such as Tepe Dasht, Rud Biayaban and Gradziani. Filed studies in the villages of this region show that although successive droughts in Sistan have diminished the cultivation of this native animal species, its role in subsistence economy, bringing labor force and fuel and feeding the inhabitants of this region will be significant If the right conditions and capacities become provided for breeding the Sistani humped ox.
    Keywords: ethnoarchaeology, Sistan, traditional communities, Bronze Age, Sistani ox
  • Hamidreza Valipour *, Hassan Rostamirad Pages 293-332

    In recent decades, archaeologists have realized the importance of ethnological research in the analysis of archaeological evidences. The main purpose of this type of research is to understand the behaviors of the communities and the correct interpretation of archaeological evidences. In this article, based on the tradition of plowing in Tang e Kooshak village of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad province, Archaeological data have been evaluated to measure similarities of agricultural traditions of ancient periods to the ones at present. What firstly In this study have been taken into attention were the mode and stages of making plough, its components and types of use in agricultural fields of the region. Then by searching the archaeological resources  introduction has been made to any obtained plowing tradition as  well as comparison between the components of ancient ploughs to the contemporary one. This is done for both revealing types of ploughs available in archaeological evidences and  recognizing the closest ancient sample to the above-mentioned plough. Without the classification of ploughs in traditional agriculture in Iran, this goal would not become available. The findings revealed that the Achaemenid sample has the closest resemblance to a sample of Tang e Kooshk.

    Keywords: Anthropology, plowing, Bahmaie tribe, Dehdasht, ethnoarchaeology