فهرست مطالب

اعتیاد پژوهی - پیاپی 62 (زمستان 1400)

فصلنامه اعتیاد پژوهی
پیاپی 62 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/17
  • تعداد عناوین: 15
|
  • اسماعیل سلیمانی*، نگین کاظم زاده، کتایون حسینی، بهروز اسکندرپور صفحات 7-44
    هدف

    هدف این مطالعه طراحی الگوی عوامل موثر در گرایش زنان به اعتیاد در استان آذربایجان غربی و ارایه ی راهکار بود.

    روش

    به این منظور از طرح اکتشافی آمیخته استفاده شد و داده ها طی دو مرحله کیفی و کمی جمع آوری شد. در مرحله نخست مبانی نظری و پژوهش های انجام شده در خصوص عوامل موثر در گرایش زنان به اعتیاد مورد بررسی و تفحص قرار گرفت و با بهره گیری از روش کیفی با 16 نفر از متخصصان و صاحب نظران حوزه اعتیاد به صورت فردی مصاحبه شد. طی سه مرحله کدگذاری داده های کیفی، مقوله های اصلی و فرعی، عوامل موثر در گرایش زنان به اعتیاد و روابط بین آن ها به دست آمد. در مرحله بعد بر مبنای یافته های حاصل از مرحله پژوهش کیفی، پرسشنامه و الگوی اولیه طراحی شد و در نهایت با مشارکت 156 نفر از زنان وابسته به مواد الگوی مذکور آزمون شد. تحلیل داده های کمی به منظور شناخت روابط بین عوامل و تعمیم یافته های مرحله نخست انجام شد و شاخص های برازندگی الگو به منظور بررسی برازش مطلوب داده ها با الگوی مفهومی که پژوهشگر بر اساس یافته های مرحله پژوهش کیفی مفروض دانسته بود، بررسی شد.

    یافته ها

     نتایج پژوهش نشان دهنده 5 مقوله کلی بود که در قالب الگوی پارادایمی{شامل عوامل شناختی  (نگرش مثبت به مواد؛ فقدان شناخت نسبت به مواد؛ عدم آموزش بهداشت روانی و عدم شناخت مهارت های زندگی)، عوامل روانی- رفتاری (عوامل روانی؛ هیجانی و شخصیتی)، عوامل اجتماعی (همسالان و همکاران؛ محل زندگی و تحصیل  و دسترسی آسان و نارسایی های اجتماعی)، عوامل خانوادگی (اعتیاد اعضا خانواده (والد-خواهر-برادر)؛ از هم گسیختگی خانواده و عوامل ارتباطی-تربیتی خانواده) و عوامل فرهنگی (تبلیغ مصرف مواد؛ فرهنگ مصرف تفننی؛ نبود امکانات تفریحی-آموزشی و ضعف اعتقادات مذهبی)، عوامل موثر در گرایش زنان به اعتیاد و روابط بین ابعاد مختلف آن را منعکس می کردند. در الگو مرحله کمی پژوهش، نتایج مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد که الگوی ساختاری پژوهش با داده های گردآوری شده برازش دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت عوامل شناختی، روانی، اجتماعی، خانوادگی و فرهنگی در گرایش زنان به اعتیاد از نقش بسزایی برخوردار می باشند و این امر مستلزم ارایه آموزش ها و راهکارهای شناختی، روانی، اجتماعی، خانوادگی و فرهنگی است.

    کلیدواژگان: اعتیاد، زنان، خانواده، اجتماع، شناخت روانی-رفتاری، فرهنگ
  • علی شیخ الاسلامی*، الهه نوروزی فیروز صفحات 45-60
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی توانمندسازی روانی-اجتماعی بر خودکنترلی در دانش آموزان با آمادگی به اعتیاد انجام گرفت.

    روش

    روش تحقیق حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری پژوهش را تمامی دانش آموزان پسر هنرستان‏های (دو هنرستان) شهر چالوس در سال تحصیلی 97-1396 تشکیل دادند. برای انتخاب نمونه ابتدا پرسشنامه ی آمادگی به اعتیاد بر روی تمامی دانش آموزان دو هنرستان اجرا شد. سپس از بین دانش‏آموزانی که در پرسشنامه ی آمادگی به اعتیاد زرگر نمره ی بالایی کسب کرده بودند، 40 دانش آموز به صورت تصادفی انتخاب شده و به طور تصادفی در گروه آزمایش (20 نفر) و گروه کنترل (20 نفر) جایگزین شدند. به گروه آزمایش، 8 جلسه ی یک و نیم ساعته برنامه ی توانمندسازی روانی-اجتماعی ارایه شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ی آمادگی به اعتیاد زرگر (1385) و پرسشنامه ی تجدید نظرشده ی خودکنترلی گراسمیک، تایتل، براسیک و امکلو (1993) استفاده شد. داده ها از طریق آزمون آماری کوواریانس تک متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که توانمندسازی روانی-اجتماعی بر خودکنترلی در دانش آموزان با آمادگی به اعتیاد اثربخش بود و توانمندسازی روانی-اجتماعی باعث افزایش معنادار خودکنترلی در دانش آموزان با آمادگی به اعتیاد گروه آزمایش نسبت به دانش آموزان با آمادگی به اعتیاد گروه کنترل شد.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که توانمندسازی روانی-اجتماعی نقش مهمی در افزایش خودکنترلی دانش آموزان با آمادگی به اعتیاد دارد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی روانی-اجتماعی، خودکنترلی، آمادگی به اعتیاد
  • رضا صادقی، منصور سودانی*، مریم غلام زاده جفره صفحات 61-84
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان پذیرش و تعهد بر کاهش عواطف منفی و بهبود کیفیت زندگی در افراد وابسته به مواد بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل افراد وابسته به مواد مراجعه کننده به مراکز کمپ ترک اعتیاد شهر دزفول در سال 1398 بود که از میان آن ها 50 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (25 نفر) و گروه کنترل (25 نفر) جای گرفتند. گروه آزمایش طی 10 جلسه 90 دقیقه ای به صورت یک بار در هفته درمان پذیرش و تعهد را دریافت نمودند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه عاطفه مثبت و عاطفه منفی و پرسشنامه کیفیت زندگی (سازمان بهداشت جهانی، 1996) استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر انجام شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به طور معناداری باعث کاهش عاطفه منفی و ابعاد آن و بهبودکیفیت زندگی و ابعاد آن شدند و این تفاوت در مرحله پیگیری یک ماهه نیز پابرجا بود.

    نتیجه گیری

     بر اساس این نتایج، درمان پذیرش و تعهد می تواند در کاهش عواطف منفی و بهبود کیفیت زندگی افراد وابسته به مواد سودمند واقع شود و متغیر یادشده می تواند میزان بالایی از تغییرپذیری عواطف و کیفیت زندگی را در افراد وابسته به مواد تبیین نماید.

    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، عواطف منفی، کیفیت زندگی، وابستگی به مواد
  • علی کاشی* صفحات 85-112
    هدف

    هدف از اجرای این تحقیق بررسی شیوع سوء مصرف مواد نیروزا، مخدر، روان‏گردان و مشروبات الکلی در ورزشکاران استان تهران بود.

    روش

    این تحقیق از نوع توصیفی پیمایشی و جامعه آماری آن شامل کلیه ورزشکاران دارای حداقل 6 ماه سابقه فعالیت ورزشی استان تهران یود. از بین این افراد با روش نمونه‏ گیری خوشه‏ای چند مرحله‏ای تعداد 806 پرسشنامه خودگزارش‏ده ی، محقق ساخته و بدون نام (از 394 زن و 412 مرد ورزشکار) در 49 رشته ورزشی در استان تهران جمع آوری شد.

    یافته‏ ها

    نتایج این تحقیق نشان داد شیوع مصرف مواد نیروزا در بین این ورزشکاران 17/12درصد بود. همچنین 12/16 درصد از ورزشکاران عضو گروه نمونه (16/504 درصد مردان ورزشکار و 7/614 درصد از زنان ورزشکار) مصرف حداقل یک مورد از مواد ممنوعه (مخدر، روان‏گردان و مشروبات الکلی) را تجربه کرده بودند. شیوع مصرف سیگار 68/9 درصد (11/41 درصد در بین مردان ورزشکار و 7/78 درصد در بین زنان ورزشکار)، شیوع مصرف مواد مخدر 2/48 درصد (3/88 درصد در بین مردان ورزشکار و 1/02 درصد در بین زنان ورزشکار)، شیوع مصرف مواد روان‏گردان 1/74 درصد (2/91 درصد در بین مردان ورزشکار، 0/51 درصد در بین زنان ورزشکار) و شیوع مصرف نوشیدنی‏های الکلی در ورزشکاران استان تهران 11/41 درصد (15/29 درصد در بین مردان ورزشکار و 7/36 درصد در بین زنان ورزشکار) بود.

    نتیجه‏ گیری

      نتایج این مطالعه نشان داد سوء مصرف مواد در بین ورزشکاران نوجوان و جوان استان تهران یک واقعیت انکار ناپذیر بوده و تدوین برنامه‏ های آموزشی و پیشگیری در این خصوص بسیار ضروریست.

    کلیدواژگان: مواد نیروزا، روان گردان، مشروبات الکلی، استان تهران، ورزشکاران
  • عاطفه قوتی، مسعود آهوان*، مصطفی بلقان آبادی صفحات 113-140
    هدف

    باتوجه به شیوع روزافزون اعتیاد، هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی طرحواره ‏درمانی و رفتاردرمانی‏ شناختی بر تاب‏آوری، تنظیم شناختی هیجان و ولع مصرف در افراد سوء‏مصرف ‏کننده مواد بود.

    روش

    این مطالعه یک طرح نیمه آزمایشی با پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل در انتظار درمان بود. جامعه آماری این پژوهش سوء مصرف کنندگان مواد مراجعه کننده به کلینیک‏ های تخصصی درمان سوء مصرف مواد در شهر مشهد در سال 1399 بود. پژوهش حاضر بر روی 45 فرد در سه گروه طرحواره‏ درمانی (15نفر؛20جلسه؛ جلسه90دقیقه؛ هفته ‏ای یکبار)، رفتاردرمانی‏ شناختی (15نفر؛ 12جلسه؛ جلسه90دقیقه؛ هفته ‏ای یکبار) و کنترل در انتظار درمان (15نفر) انجام گردید. گروه‏ ها با استفاده از مقیاس تنظیم شناختی هیجان گارنسفکی (2001)، تاب‏ آوری کانر و دیویدسون (2003) و مقیاس کوتاه ولع مصرف مواد (1995) مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شدند.

    یافته‏ ها

    نتایج بیانگر آن بود که طرحواره درمانی و رفتاردرمانی شناختی بر تاب آوری، تنظیم شناختی هیجان و ولع مصرف در دو گروه آزمایش به طور معناداری موثر بودند و رفتاردرمانی شناختی در پس آزمون تاثیر بیشتری بر تاب آوری و ولع مصرف مواد و طرحواره درمانی تاثیر بیشتری در مرحله پیگیری در تنظیم شناختی هیجان، تاب آوری و ولع مصرف افراد داشت (0/05>P).

    نتیجه‏ گیری

     بنابراین، هر دو روش طرحواره ‏درمانی و رفتاردرمانی‏ شناختی بر متغیرهای پژوهش در افراد سوء‏مصرف ‏کننده مواد موثر هستند. اما، طرحواره ‏درمانی اثر موثرتری در پیشگیری از بازگشت نشانگان در دراز‏مدت دارد.

    کلیدواژگان: سوء مصرف مواد، تاب آوری، تنظیم شناختی هیجان، ولع مصرف، طرحواره درمانی، رفتاردرمانی شناختی
  • علی فیض اللهی*، امیدعلی باپیری صفحات 141-165
    هدف

    این مطالعه ، به دنبال شناخت دلایل گرایش نوجوانان به مصرف مواد مخدر در شهر ایلام بود.

    روش

    این پژوهش با روش نظریه ی زمینه ای و با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انجام شد. داده ها از طریق مصاحبه ی نیمه ساختار یافته با 22 نوجوان مصرف کننده مواد مخدر گردآوری شد. یافته ها: در مرحله ی کدگذاری باز، 660 عبارت معنایی و در کدگذاری محوری، 155 مفهوم و 20 مقوله ی اصلی استخراج گردید.

    یافته ها

     نقش گروه همسالان، دوستی زیان آورانه، محیط نامناسب زیست شهری، ضعف ساختاری نهادهای اجتماعی کننده ای نظیر خانواده به دلیل وجود سابقه اعتیاد در خانواده، سبک فرزندپروری آسیب زا، مدیریت ناتوان خانواده و در نتیجه نابسامانی خانواده را و نهاد آموزش به واسطه ی مدیریت ناکارآمد مدرسه و امکان تشکیل باند و آشنایی با مواد در مدرسه در گرایش به اعتیاد را تایید می کنند. دسترسی آسان به مواد مخدر، هیجان طلبی نوجوانان، استقلال مالی زود هنگام همراه با نداشتن مهارت مناسب ارتباطی نقش تشدید کننده ای در این مورد ایفا نموده اند. نوجوانان مورد مطالعه در این وضعیت از راهبردهای ترک ناموفق، پنهان کاری، اقدام مجرمانه در تامین مواد و حتی تصمیم های خود ویرانگرانه استفاده کرده اند که همراه با پیامدهایی نظیر طرد اجتماعی بوده است.

    نتیجه گیری

    از برآیند مقوله ها، مقوله ی هسته ی «هم گشتی و برهم کنشی با همگنان بزهکار» حاصل شد که موجب تداوم مصرف، ناتوانی در ترک و طرد فراگیر نوجوانان از سوی خانواده شده است.

    کلیدواژگان: اعتیاد، گرایش به مصرف مواد مخدر، مواد مخدر سنتی و صنعتی، نوجوانان، ایلام
  • محمدحسین جوادی، نازمحمد اونق، علیرضا قربانی* صفحات 167-184
    هدف

    اعتیاد یک بیماری روانی اجتماعی است که باعث وابستگی روانی و فیزیولوژیک فرد مبتلا به این مواد می شود و در عملکرد جسمی، روانی و اجتماعی تاثیرات نامطلوب بر جای می گذارد. از ابعاد مهم این مسئله عودت به اعتیاد بعد از ترک و  افزایش اعتیاد در جامعه است. هدف پژوهش حاضر تعیین مولفه های اجتماعی موثر بر افزایش اعتیاد در جامعه بود.

    روش

    این پژوهش توصیفی و پیمایشی و جامعه آماری شامل کلیه افراد وابسته به مواد ی بود که به مراکز ترک اعتیاد شهر بجنورد در سال 1398 مراجعه نموده اند به تعداد 1534 نفر. طبق فرمول کوکران 308 نفر از آن ها به عنوان حجم نمونه برآورد و به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل دو پرسشنامه محقق ساخته بود که از روایی و پایایی مناسبی برخوردار بود. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش نیز با استفاده از نرم افزار Smart PLS و SPSS  انجام شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد عوامل موثر در این مطالعه (متغیرهای خانواده، رسانه، سبک زندگی، سهولت دسترسی، نگرش به خاصیت درمانی، همسالان، پایبندی به مناسک دینی، پایگاه اجتماعی) بر افزایش اعتیاد در جامعه تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین، یافته های پژوهش حاکی از برازش مناسب مدل مفهومی پژوهش بود. 

    نتیجه گیری

    مولفه های اجتماعی در افزایش اعتیاد در جامعه موثر است و پیشنهاد می گردد به این مولفه ها در کاهش اعتیاد توجه گردد.

    کلیدواژگان: عوامل اجتماعی، افزایش اعتیاد، مدد جویان مراجعه کننده به مراکز درمان اعتیاد بجنورد
  • سبا احمدی، یدالله قاسمی پور* صفحات 185-204
    هدف

    هدف از انجام پژوهش حاضر مقایسه ترس از صمیمیت، ناگویی هیجانی و ارضای نیازهای بنیادین روان شناختی در افراد موفق و ناموفق در ترک اعتیاد بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری این پژوهش شامل همه اعضای انجمن معتادان گمنام در شهرستان ملایر به تعداد تقریبی 4000 نفر بود. حجم نمونه شامل دو گروه افراد موفق (86  نفر) و ناموفق (126 نفر) در ترک اعتیاد بود که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های ترس از صمیمیت، ناگویی هیجانی و مقیاس ارضای نیاز های بنیادین روان شناختی استفاده شد. داده های پژوهش با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره تجزیه و تحلیل شد. در این تحلیل متغیرهای سن و سابقه مصرف مواد به عنوان متغیرهای همپراش در نظر گرفته شدند.

    یافته ها

     نتایج نشان داد نمرات خرده مقیاس های ترس از صمیمیت،  ناگویی هیجانی و ارضای نیازهای بنیادی روان شناختی در بین دو گروه افراد موفق و ناموفق در ترک اعتیاد، تفاوت معنی داری با یکدیگر دارد. افراد موفق نسبت به افراد ناموفق، نمرات ترس از صمیمیت و ناگویی هیجانی کمتری را کسب کردند. همچنین، گروه موفق در ترک اعتیاد نمرات بیشتری را در ارضای نیازهای بنیادین روان شناختی داشتند.

    نتیجه گیری

     یافته های این پژوهش لزوم توجه به ارضای نیازهای بنیادین روان شناختی، هیجانات درگیر در روابط بین فردی و ترس از صمیمیت افراد در حال ترک را از طرف خانواده، دوستان و درمانگران مورد تاکید قرار می دهد.

    کلیدواژگان: اعتیاد، ترس از صمیمیت، ناگویی هیجانی، نیازهای بنیادین روان شناختی
  • اکبر جدیدی محمدآبادی*، نسیم سعید، محمد احمدی ده قطب الدینی صفحات 205-224
    هدف

    مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه خودکارآمدی، امید به زندگی و سلامت عمومی با میزان فعالیت بدنی مصرف کنندگان مواد مخدر انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهش توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه مردان مصرف کننده مواد مخدر حاضر در کمپ های ترک اعتیاد شهرستان رفسنجان تشکیل دادندکه با استفاده از جدول نمونه گیری مورگان 160 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه خودکارآمدی عمومی شرر و مادوکس (1982)، امید به زندگی اشنایدر (1991)، سلامت عمومی گلدبرگ (1988) و میزان فعالیت بدنی بک (1982) بود. داده‏ها نیز با استفاده از روش های آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تحلیل شد.

    یافته ها

     یافته های همبستگی نشان داد رابطه بین فعالیت های بدنی با خودکارامدی عمومی، امید به زندگی و سلامت عمومی مردان مصرف کننده مواد مخدر معنادار است. نتایج پیش بینی فعالیت های بدنی نیز به روش گام به گام نشان داد خودکارامدی و سلامت عمومی به ترتیب پیش بینی کنندگان مثبت و منفی فعالیت های بدنی مردان مصرف کننده مواد مخدر هستند و به ترتیب 12 و 15 درصد از واریانس فعالیت های بدنی مردان مصرف کننده مواد مخدر را تبیین می کنند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد قضاوت فرد از توانایی های خود برای انجام اقدامات مثبت و تفکر و احساس فرد نسبت به زندگی خود می تواند نقش مثبت در انجام فعالیت های بدنی مردان مصرف کننده مواد مخدر داشته باشد.

    کلیدواژگان: اعتیاد، فعالیت بدنی، خودکارآمدی، امید به زندگی، سلامت عمومی، کمپ ترک اعتیاد
  • زهرا قیصری، حسین صاحبدل*، مجید ابراهیم پور صفحات 225-244
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مطالعه کیفی عوامل زمینه ساز خانوادگی و آموزشگاهی رفتار پرخطر مصرف  مواد در دانش آموزان انجام شد.

    روش

      روش پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از حیث ماهیت داده ها کیفی از  نوع روش زمینه ای استراوس و کوربین (1997) بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان  دختر و پسر مقطع متوسطه اول و دوم شهر بیرجند در سال تحصیلی 99-1398 بود. تعداد 18 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند (نمونه گیری نظری) و با توجه به ملاک های ورود و خروج انتخاب شدند. همچنین تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده روش های کدگذاری باز، محوری و انتخایی صورت گرفت.

    یافته ها

    در تجزیه و تحلیل در مرحله کدگذاری باز 101 کد شناسایی شدند، که در کدگذاری محوری و  براساس شباهت موضوعی 13 زیر مقوله و در نهایت در مرحله کدگذاری انتخابی 5 مقوله انگیزه پایین دانش آموز و والدین، جو نامطلوب آموزشگاه، آموزش های نامطلوب در آموزشگاه، همسالان و دوستان نامناسب و وجود قوانین معیوب در آموزشگاه شناسایی شد.

    نتیجه گیری

    مجموعه عوامل زمینه ساز خانوادگی و آموزشگاهی سهم چشمگیری در بروز و تداوم رفتار پرخطر مصرف مواد در دانش آموزان دارند. به نظر می رسد درمانگران، پژوهشگران و مشاوران از یافته های پژوهش حاضر می توانند برای کاهش و پیشگیری از رفتارهای پرخطر مصرف مواد  در دانش آموزان استفاده کنند.

    کلیدواژگان: عوامل زمینه ساز، خانوادگی و آموزشگاهی، رفتار پرخطر، مصرف مواد
  • حسین جناابادی، پروانه جوادی فر* صفحات 245-260
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه ی حمایت اجتماعی و سرسختی روانشناختی با تاب آوری همسران افراد وابسته به مواد تحت درمان دارویی در مراکز ترک اعتیاد شهر زاهدان انجام شد.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل زنان دارای همسر وابسته به مواد بودند که جهت درمان همسران خود به مراکز ترک اعتیاد خود معرف شهر زاهدان مراجعه کرده بودند. نمونه ی آماری پژوهش شامل 200 نفر از زنان افراد وابسته به مواد بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه ی حمایت اجتماعی واکس و همکاران (1986)، پرسشنامه ی سرسختی روانشاختی اهواز کیامرثی و همکاران (1377) و پرسشنامه ی تاب آوری کونور و دیویدسون (2003) دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد.

    یافته ها

     یافته ها نشان داد که بین حمایت اجتماعی و سرسختی روانشناختی با تاب آوری همسران افراد وابسته به مواد تحت درمان رابطه ی مثبت معناداری وجود دارد. همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون آشکار کرد که 58 درصد از واریانس تاب آوری همسران افراد وابسته به مواد تحت درمان براساس حمایت اجتماعی و سرسختی روانشناختی قابل پیش بینی است.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه حمایت اجتماعی و سرسختی روانشناختی با تاب آوری همسران افراد وابسته به مواد تحت درمان رابطه ی مستقیم دارند و می توانند تاب آوری را پیش بینی کنند، می توان برای افزایش تاب آوری خانواده های مواجه با اعتیاد، برنامه ی حمایت اجتماعی این خانواده ها را در اولویت قرار داده و از کلاس های آموزشی برای افزایش سرسختی روانشناختی آن ها استفاده کرد.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، سرسختی روانشناختی، تاب آوری، زنان دارای همسر وابسته به مواد
  • احمد عرب زاده*، معصومه نعمتی، ارسطو ترکمان منش، فریده فرامرزی صفحات 261-288
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیکی بر افزایش شفقت خود و بهزیستی ذهنی و کاهش فشارخون افراد وابسته به مواد مبتلا به اختلال پرفشاری خون بود.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح آزمایشی پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی افراد وابسته به مواد مبتلا به پرفشاری خون مراجعه کننده به شبکه بهداشت و درمان شهرستان جم در سال 1399 تشکیل دادند. فشارخون سرخرگی شرکت کنندگان بیشتر و مساوی 140 بر 90 میلی متر جیوه بود و بیماری آن ها توسط پزشک تایید شده بود. از میان آن ها 30 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و سپس به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. گروه آزمایش طی 10 جلسه 90 دقیقه ای به صورت یک بار در هفته آموزش رفتاردرمانی دیالکتیکی را دریافت نمودند. ابزار جمع آوری داده ها، مقیاس شفقت خود، مقیاس بهزیستی ذهنی و دستگاه فشارسنج جیوه ای بود. داده ها پس از مرحله پیگیری با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چند متغیری تحلیل شدند.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که آموزش رفتاردرمانی دیالکتیکی موجب افزایش معنی دار شفقت خود و بهزیستی ذهنی و کاهش فشارخون سیستولیک و دیاستولیک افراد وابسته به مواد می شود.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که آموزش رفتاردرمانی دیالکتیکی نقش مهمی در افزایش شفقت خود و بهزیستی ذهنی و کاهش فشارخون افراد وابسته به مواد دارد و متغیر یادشده می تواند میزان بالایی از تغییرپذیری شفقت خود، بهزیستی ذهنی و فشارخون سیستولیک و دیاستولیک آنان را در شرایط ناسازگاری تبیین نماید.

    کلیدواژگان: رفتاردرمانی دیالکتیکی، شفقت خود، بهزیستی ذهنی، فشارخون، وابستگی به مواد
  • شفیعه قدرتی*، حمید رحیمی چیتگر صفحات 289-322
    هدف

    انجمن معتادان گمنام، گروهی خودگردان است که در درمان اعتیاد، موفق عمل کرده است. در این راستا پژوهش حاضر با هدف بررسی تجربه زیسته ی افراد دارای اعتیاد از کارکردهای انجمن معتادان گمنام در ترک اعتیاد انجام شد.

    روش

    رویکرد این پژوهش کیفی و در تحلیل از روش پدیدارشناسی توصیفی بهره برده شده است. تکنیک جمع آوری داده در این پژوهش انجام مصاحبه های فردی بود و جامعه مورد مطالعه را کلیه زندانیان اردوگاه حرفه آموزی و کاردرمانی چناران در سال 1399 تشکیل داده بودند. نمونه آماری 19 نفر از اعضای انجمن در زندان بودند. مصاحبه ها با استفاده از روش کدگذاری نظری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    کارکرد انجمن معتادان گمنام در فرآیند ترک اعتیاد و تداوم آن در قالب 12 قدم طراحی شده که بنا بر تجربه زیسته افراد دارای اعتیاد ارایه سبک زندگی سالم به عنوان جایگزین و راهبردهای آموزشی و آگاهی بخش از جمله شرایط علی موثر بر اثربخش بودن عملکرد این انجمن بود  و عواملی مانند قدرت معنوی، ترمیم اعتقادی، ارزشی و سینرژی گروه نیز به طور ضمنی بر اثربخشی و کارآیی انجمن موثر بود؛ به نحوی که علاوه بر ترک اعتیاد و تداوم آن، نتایجی مانند بهبود آسیب های روانی و اجتماعی ناشی از اعتیاد، ترمیم نارسایی های شخصیتی افراد عضو و جبران تخریب و تلفات ناشی از اعتیاد را نیز در برداشت.

    نتیجه گیری

    انجمن معتادان گمنام به عنوان یک منبع مهم حمایت توانسته است که در بستری از روابط سالم نقش های شخصیتی افراد دارای اعتیاد را ترمیم و بهبود بخشیده و به آنان حمایت های عاطفی و اجتماعی مناسبی را ارایه دهد.

    کلیدواژگان: اعتیاد، پایداری در ترک اعتیاد، انجمن معتادان گمنام، اثربخشی انجمن
  • فیروزه عزیزی قلیچی، مهدیه صالحی* صفحات 323-340
    هدف

    پژوهش حاضر به‏منظور مقایسه ویژگی‏های شخصیتی و کارکردهای اجرایی (بازداری و تصمیم‏گیری) در افراد موفق و ناموفق در ترک اعتیاد انجام شد.

    روش

    این پژوهش یک طرح علی-مقایسه‏ای بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی مردان و زنان موفق و ناموفق در ترک اعتیاد به مواد (مخدر و صنعتی) مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد در منطقه شرق تهران تشکیل داد. از بین آن‏ها با روش نمونه گیری در دسترس تعداد 110 نفر (55 نفر موفق در ترک اعتیاد و 55 نفر ناموفق در اقدام به ترک) انتخاب شد. برای گردآوری داده‏ها از پرسشنامه صفات پنجگانه شخصیت- فرم بلند، آزمون برو/نرو و آزمون خطرپذیری بادکنکی بارت استفاده شد. داده‏ها با استفاده از روش‏های آمار توصیفی، رعایت پیش فرض‏های آزمون‏ های پارامتریک و تحلیل واریانس چندمتغیره تحلیل شد.

    یافته‏ ها

    نتایج نشان داد که بین افراد موفق و ناموفق در اقدام برای ترک اعتیاد در تصمیم‏گیری تفاوت معناداری وجود ندارد (0/05<p). همچنین، نتایج نشان داد که بین دو گروه موفق و ناموفق در اقدام برای ترک مواد از نظر بازداری شناختی و ویژگی‏های شخصیتی شامل وظیفه‏ شناسی، مقبولیت، گشودگی در تجربه، روان‏نژندی و برون‏گرایی تفاوت معناداری وجود دارد (0/05>p). به این صورت که افراد موفق در ترک اعتیاد نسبت به افراد ناموفق در ویژگی‏های شخصیتی و بازداری شناختی، عملکرد و کارآمدی بهتری داشته‏اند اما بین توان تصمیم‏گیری در مواجهه با وسوسه مصرف دو گروه تفاوت وجود نداشته است.

    نتیجه‏ گیری

     کارکردهای اجرایی و ویژگی‏های شخصیتی در توانایی افراد برای ترک و مقابله با وسوسه مصرف نقش دارند. بنابراین، پیشنهاد می‏شود که مراکز ارایه‏دهنده خدمات در حوزه پیشگیری، درمان و توان‏بخشی افراد در مواجهه با مواد علاوه بر اقدامات متداول به ویژگی‏های شخصیتی و کارکردهای اجرایی افراد نیز توجه داشته باشند.

    کلیدواژگان: موفقیت در ترک اعتیاد، شخصیت، کارکرد اجرایی
  • هاشم جبرائیلی*، مهسا فعله گری صفحات 341-359
    هدف

    با توجه به اهمیت پایش مداوم الگوهای رفتار پرخطر در دانشجویان و شناسایی عوامل محافظت کننده در برابر آن ها، پژوهش حاضر با هدف تحلیل الگوهای مصرف چندگانه مواد و رفتار جنسی پرخطر و نقش محافظت کننده ایمان مذهبی در دانشجویان انجام شد.

    روش

    در یک پژوهش مقطعی، 400 دانشجو (200 نفر از دانشگاه علامه طباطبایی و 200 نفر از دانشگاه رازی کرمانشاه) به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و با استفاده از پرسشنامه های ایمان مذهبی و رفتارهای پرخطر مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از روش تحلیل طبقه نهفته، آزمون همبستگی پیرسون، آزمون خی دو و تحلیل واریانس یک راهه و با به کارگیری از نرم افزارهای SPSS و Mplus مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

     تحلیل طبقه نهفته به استخراج یک گروه غیرمصرف کننده و چهار گروه مصرف کننده مواد منجر شد. مصرف کننده سیگار، قلیان و دارو عمده ترین مصرف کنندگان در بین شرکت کنندگان بودند و مصرف کنندگان مواد سنگینی مانند تریاک در اقلیت بودند. رفتار جنسی پرخطر بیشترین میزان شیوع را در بین مصرف کنندگان الکل و گل داشت و ایمان مذهبی بیشترین نقش محافظتی را در برابر مصرف الکل ایفا می کرد.

    نتیجه گیری

    با توجه به الگوهای متفاوتی از رفتار پرخطر که در بین دانشجویان شایع است، مداخلات طراحی شده باید با این الگوها متناسب باشد تا بتواند بیشترین اثربخشی را داشته باشد. همچنین، تقویت ایمان مذهبی با برنامه های مختلف می تواند به کاهش درگیری دانشجویان در رفتارهای پرخطر منجر شود.

    کلیدواژگان: ایمان مذهبی، تحلیل طبقه نهفته، رفتار جنسی پرخطر، مصرف چندگانه مواد
|
  • Esmaeil Soleimani*, Negin Kazemzadeh, Katayoun Hosseini, Behrooz Iskanderpour Pages 7-44
    Objective

    The aim of this study was to design a model of factors influencing the tendency of women to addiction in West Azerbaijan province and to provide a solution.

    Method

    For this purpose, a mixed exploratory design was used and the data were collected in two qualitative and quantitative stages. In the first stage, the theoretical foundations were examined and 16 addiction specialists were individually interviewed using the qualitative method. The main and secondary categories of factors affecting women's tendency to addiction and the relationships between them were obtained during the three stages of coding qualitative data. In the next step, the original questionnaire and model were designed based on the findings of the qualitative research stage, and the model with the participation of 156 substance addicted women was tested. Quantitative data analysis was performed to identify the relationships between the factors and the generalizations of the first stage. Model fit indices were examined to evaluate the optimal fit of the data with the conceptual model that the researcher assumed based on the findings of the qualitative research stage.

    Results

    The results showed 5 general categories in the paradigmatic model, {it includes cognitive factors (positive attitude towards drugs; lack of knowledge about drugs; lack of psychological health education and lack of knowledge of life skills), Psycho-behavioral factors (psychological, emotional and personality factors), social factors (peers and colleagues; place of residence and study and easy access and social insufficiency), family factors (addiction of family members (parent-sister-brother); family breakdown and family communication-educational factors), and cultural factors (promotion of drug use; culture of recreational consumption; lack of recreational and educational facilities and poor religious beliefs} were reflected factors influencing women's tendency to addiction and the relationships between its various dimensions. In the quantitative part of research model, the results of structural equation modeling showed that the structural model of the research fits with the collected data.

    Conclusion

    According to the obtained results, it can be concluded that cognitive, psychological, social, family and cultural factors play an important role in women's tendency to addiction, and this requires the presentation of educations and solutions on cognitive, psychological, social, family and cultural domains.

    Keywords: Addiction, Women, Family, Community, Psycho-behavioral cognition, Culture
  • Ali Sheykholeslami*, Elahe Noruzi Firouz Pages 45-60
    Objective

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of psycho-social empowerment on self-control in students susceptible to addiction to addiction.

    Method

    The present study was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. Participants were students of vocational schools (two vocational schools) at Chalous in 2017-2018. First, the addiction readiness questionnaire was distributed to students of the two vocational schools to select samples. Then, the students who scored high on the Zargar addiction readiness questionnaire, 40 students were randomly selected and assigned to the experimental group (n = 20) and the control group (n = 20). The experimental group was presented with 8 sessions of one and a half hours of psychosocial empowerment program. To collect data, Zargar addiction readiness questionnaire (1385) and the revised Grasmik, Title, Brasik and Emklo (1993) self-control questionnaire were used. Data were analyzed by univariate covariance test.

    Results

    The results showed that psychosocial empowerment was effective on self-control in students with susceptibility to addiction and psychosocial empowerment caused a significant increase in self-control in students with addiction readiness of the experimental group compared to students with susceptibility to addiction in the control group.

    Conclusion

    It can be concluded that psychosocial empowerment has an important role to increase self-control in students susceptible to addiction.

    Keywords: Psychosocial empowerment, Self-control, Addiction readiness
  • Reza Sadeghi, Mansour Sodani*, Maryam Gholamzadeh Jofreh Pages 61-84
    Objective

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on reducing negative emotions and improving quality of life in drug addicts.

    Method

    The present study was a quasi-experimental pretest-posttest and follow-up with a control group. The statistical population of this study included drug addicts who were referred to Dezful addiction treatment centers in 1398. Among them, 50 people were selected by convenience sampling method and randomly placed in two experimental groups (N=25) and control groups (N=25). The experimental group received acceptance and commitment treatment in 10 sessions of 90 minutes once a week. The positive and negative emotion questionnaire and the quality of life questionnaire (World Health Organization, 1996) were used to collect data. Data was analyzed using repeated measures analysis of variance.

    Results

    The results showed that the treatment based on acceptance and commitment significantly reduced negative emotion and its dimensions and improved quality of life and dimensions, and this difference persisted in the one-month follow-up step.

    Conclusion

    Based on these results, acceptance and commitment therapy can reduce negative emotions and improve the quality of life of drug users, and this variable can explain the high degree of emotional variability and quality of life in drug users.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, Negative emotions, Quality of life, Substance-dependent individuals
  • Ali Kashi* Pages 85-112
    Aim

    The purpose of this study was to investigate the Abuse of ergogenic  drugs, psychotropic substances and alcohol in athletes in Tehran province.

    Method

    This is a descriptive survey study and participants includes all athletes with at least 6 months of experience in sports in Tehran province. Among these individuals, 806 self-report questionnaires, made by researcher and made without name (from 394 female and 412 male athletes) in 49 sports in Tehran province by multi-stage cluster sampling method.

    Results

    The results showed that the prevalence of ergogenic  drugs among these athletes was 17.12%. Also, 12.16% of the athletes in the sample group (16.504% of male athletes and 7.614% of female athletes) had experienced the use of at least one of the banned substances (drugs, psychotropic substances and alcohol). The prevalence of smoking was 9.68% (11.41% male athletes and 7.87% female athletes), the prevalence of drug use was 2.48% (3.88% male athletes and 1.02% female athletes), the prevalence of psychoactive substance use was 1.74% (2.91% male athletes, 0.51% female athletes) and the prevalence of alcohol consumption among athletes in Tehran province was 11.41% (15.29% male athletes and 7.36% female athletes).

    Conclusion

    The results of this study showed that substance abuse among adolescent and young athletes in Tehran province is an undeniable fact and the development of educational and prevention programs in this regard is very necessary.

    Keywords: Ergogenic Drugs, Psychoactive, Alcoholic drinks, Tehran province, Athletes
  • Atefeh Ghovati, Masood Ahovan*, Mustafu Bolghan Abadi Pages 113-140
    Aim

    Due to the increasing prevalence of addiction, the aim of this study was to compare the effectiveness of schema therapy and cognitive behavioral therapy on resilience, cognitive regulation of emotion and drug craving in substance abusers.

    Method

    This study was a quasi-experimental design with pretest-posttest and follow-up with a control group waiting for treatment. Participants of this study were substance abusers referring to specialized clinics for the treatment of substance abuse in Mashhad in 1399. The present quasi-experimental study was conducted on 45 individuals in three groups of schema therapy (15 patients; 20 sessions; 90-minute; once a week), cognitive behavioral therapy (15 patients; 12 sessions; 90-minute; once a week) and control (15 patients). Data were analyzed using the cognitive emotion regulation scale (2001), resilience scale (2003), and the substance abuse scale (1995). Data were analyzed using repeated-measures analysis of variance.

    Results

    The results showed that schema therapy and cognitive behavioral therapy had a significant effect on resilience, cognitive regulation of emotion and craving for substance use in the two experimental groups, and cognitive behavioral therapy in post-test had a greater effect on resilience and craving for substance use and schema therapy. In addition, schema therapy had a greater effect on the follow-up stage in cognitive regulation of emotion, resilience and craving substance use (P <0.05).

    Conclusion

    Therefore, both schema therapy and cognitive behavioral therapy methods are effective on research variables in substance abusers. However, schema therapy is more effective in preventing the recurrence of symptoms in a long time.

    Keywords: Substance abuse, Resilience, Cognitive emotion regulation, Craving, Schema therapy, Cognitive behavioral therapy
  • Ali Feizolahi*, Omidali Bapiri Pages 141-165
    Objective

    This study was to investigate the reasons of adolescent tendency to use drugs in Ilam.

    Method

    This research was conducted by context theory method and purposive sampling. Data were collected through semi-structured interviews with 22 adolescent drug users.

    Results

    In the open coding stage, 660 semantic expressions and in the axial coding, 155 concepts and 20 main categories were extracted. Results showed the role of peer group, harmful friendship, Inadequate urban environment, poor structure of socializing institutions such as the family due to history of addiction in the family, harmful parenting style, incompetent family management resulting in family disorder, educational institution through inefficient school management, the possibility of forming a band confirmed familiarity with drugs in school and tendency to addiction. Easy access to drugs, adolescent excitement, early financial independence, and a lack of proper communication skills played aggravating role in this area. The studied adolescents were used unsuccessful quitting strategies, secrecy, a criminal act in obtaining drugs, and even self-destructive decisions, which has been accompanied by consequences such as social exclusion.

    Conclusion

    As a result of the categories, "surveillance and interaction with fellow criminals" was obtained, which has led to continued consumption, inability to quit drugs and the total rejection of adolescents by the family.

    Keywords: Addiction, Tendency to use drugs, Traditional, industrial drugs, Adolescents, Ilam
  • Moahammadhossein Javadi, Nazmohammad Ounagh, Alireza Ghorbani* Pages 167-184
    Aim

    Addiction is a psychosocial disease that causes psychological and physiological dependence of a person with these substances and has adverse effects on physical, mental and social functioning. One of the important aspects of this issue is the return to addiction after quitting and the increase of addiction in the society. The aim of this study was to determine the social components affecting the increase of addiction in society.

    Method

    This descriptive and survey study and the statistical population included all drug addicts who referred to addiction treatment centers in Bojnourd in 1398 and the population was 1534 people. According to Cochran's formula, 308 of them were estimated as the sample size and selected by simple random sampling. Data collection tool consisted of two researcher-made questionnaires that had good validity and reliability. Research data were analyzed using Smart PLS and SPSS software.

    Results

    The findings of the present study showed that the effective factors in this study (family, media, lifestyle, ease of access, attitudes toward health, peers, adherence to religious rites, social status) have a positive and significant effect on increasing addiction in society. Also, the research findings indicated a good fit of the research conceptual model.

    Conclusion

    Social components are effective in increasing addiction in society and it is suggested to pay attention to these components in reducing addiction.

    Keywords: Social factors, Increasing addiction, Help seekers referring to Bojnourd addiction treatment centers
  • Saba Ahmadi, Yadollah Ghasemipour* Pages 185-204
    Aim

    The purpose of this study was to compare the fear of intimacy, alexithymia, and satisfaction of basic psychological needs in successful and unsuccessful individuals in the treatment of addiction.

    Method

    This study was a causal-comparative study. In this study, research population includes members of anonymous addicts association in Malayer city which was approximately 4000 people. The sample size consisted of two groups of successful people (86 people) and unsuccessful people (126 people) in quitting addiction selected using convenience sampling. Questionnaires of fear of intimacy, alexithymia and satisfaction of basic psychological needs were used to collect the data. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance (MANCOVA). In this analysis, the variables of age and history of substance use were considered as covariate variables.

    Results

    Results showed that there were significant differences between successful and unsuccessful groups in the fear of intimacy, alexithymia, and satisfaction of basic psychological needs. Successful groups showed lower score in the fear of intimacy and alexithymia compared to unsuccessful groups. In addition, the successful group in quitting addiction had higher scores in the satisfaction of basic psychological needs.

    Conclusion

    This study highlighted the satisfaction of basic psychological needs, emotions involved in interpersonal relationships and fear of intimacy addicts should be paid attention to by their families, friends and therapists.

    Keywords: Addiction, Fear of intimacy, Alexithymia, Basic psychological needs
  • Akbar Jadidi Mohammadabadi*, Mohammad Ahmadi Deh Ghotbaddini Pages 205-224
    Objective

    This study aimed to investigate the relationship among self-efficacy, life expectancy, and public mental health with the level of physical activity of drug users.

    Method

     The research method was descriptive-correlation. Participants were male drug users of addiction treatment camps in Rafsanjan, and 160 sample were selected using the Morgan sampling table. The research instruments included Scherer & Maddox (1982) general efficacy questionnaire, Schneider (1991) life expectancy, Goldberg (1988) public mental health questionnaire, and Beck (1982) physical activity scale. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and stepwise regression statistical methods. 

    Results

     The correlation findings showed that the relationship between physical activity and general self-efficacy, life expectancy, and general mental health of men addicted to drugs is significant. The prediction results of stepwise regression of physical activity showed that self-efficacy and public mental health are positive predictors of physical activity of drug users, respectively, and explain 12% and 15% of the variance of physical activity of drug users, respectively. 

    Conclusion

     The results showed that judging an individual ability to perform positive actions and thinking and feeling about life can play a positive role in performing physical activities of drug users.

    Keywords: Addiction, physical activity, self-efficacy, life expectancy, public health, addiction treatment camp
  • Zahra Gheisary, Hossein Sahebdel*, Majid Ebrahimpour Pages 225-244
    Aim

    The aim of this study was to examine qualitative family and school predisposing factors of high-risk substance use behavior in students.

    Method

    The present study was conducted in terms of applied purpose and the qualitative nature of the data that the method was Strauss and Corbin (1997). In the present study, the statistical population included all boy and girl students of first and second high school in Birjand in the academic year of 98-99. A total of 18 people were selected using purposive sampling (theoretical sampling) and according to the inclusion and exclusion criteria. Also, analyze data were obtained using open, axial and selective coding methods.

    Results

    In the analysis of open coding stage, 101 codes were identified, which in axial coding and based on the thematic similarity were 13 subcategories, and finally in the selective coding stage were 5 categories of low student and parent motivation, unfavorable school area, unfavorable education in school, inappropriate peers and friends and the existence of defective rules in the school.

    Conclusion

    Family and school predisposing factors have a significant contribution to the occurrence and persistence of high-risk substance use behavior in students. It seems that therapists, researchers and counsellors can use the findings of the present study to reduce and prevent high-risk substance use in students.

    Keywords: Predisposing factors, Family, school, High risk behavior, Substance use
  • Hossein Jenaabadi, Parvaneh Javadifar* Pages 245-260
    Aim

    The aim of this study was to determine the relationship between social support and psychological hardiness with resilience in women with substance-dependent spouses under medical treatment centers in Zahedan.

    Method

    The research method was descriptive-correlation type. Sample of the study included 200 women with drug-addicted spouses who were selected by convenience sampling method and the social support questionnaire of Wax and colleagues (1986), the psychological hardiness questionnaire of Ahvaz and colleague (1998) and the Connor and Davidson resilience questionnaire (2003). Pearson correlation coefficient and regression analysis were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that there is a significant positive relationship between social support and psychological hardiness with the resilience of women with drug-addicted spouses. Also, the results of regression analysis revealed that approximately 58% of the resilience variance of spouses of women with drug-addicted spouses is predictable based on social support and psychological hardiness.

    Conclusion

    Given that social support and psychological hardiness are directly related to the resilience of women with drug-addicted spouses and can predict resilience, to increase the resilience of addicted families, the social support program of these families can be prioritized and training class used to increase their psychological hardiness.

    Keywords: Social support, Psychological hardiness, Resilience, Women with substance-dependent spouses
  • Ahmad Arabzadeh*, Masoumeh Nemati, Masoumeh Nematy, Farideh Faramarzi Pages 261-288
    Objective

    The aim of this study was to determine the effectiveness of dialectical behavior therapy on increasing self-compassion and psychological well-being and decreasing blood pressure in individuals with substance abuse disorders.

    Method

    The present study was quasi-experimental with a pretest-posttest experimental design and follow-up with a control group. Participants were individuals addicted to substance abuse who referred to the health network of Jam city in 1399. Arterial blood pressure of participants was ≥140 to 90 mm/Hg and their disease was confirmed by a specialist. Among them, 30 individuals were selected by available sampling method and then randomly divided into experimental and control groups. The experimental group received dialectical behavioral therapy training in 10 sessions of 90 minutes once a week. Data collection tools were self-compassion scale, psychological well-being scale, and mercury sphygmomanometer. Data were analyzed after the follow-up step using multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that dialectical behavior therapy training significantly increased self-compassion and psychological well-being and reduced systolic and diastolic blood pressure in individuals with substance abuse.

    Conclusion

    It can be concluded that dialectical behavioral therapy training has an important role in increasing self-compassion and psychological well-being and decreasing blood pressure in individuals with substance abuse.

    Keywords: Dialectical behavior therapy, Self-compassion, Psychological well-being, Blood pressure, Substance abuse
  • Shafieh Ghodrati*, Hamid Rahimi Chitgar Pages 289-322
    Aim

    The association of anonymous addicts is a self-governing group that has been successful in treating addiction. In this regard, the present study was conducted to investigate the life experience of addicted people from functions of the anonymous association in quitting addiction.

    Method

    The approach of research is qualitative, and the descriptive phenomenological method has been used in the analysis. The technique used in was interview. In this study, the data collection technique was to conduct individual interviews and the study population consisted of all prisoners of Chenaran vocational training and occupational therapy camp in 1399. The sample consisted of 19 members of anonymous association. Interviews were analyzed using the theoretical coding method.

    Results

    The function of the association of anonymous addicts in the process of quitting addiction and its continuation is designed in the form of 12 steps that according to the life experience of addicted people, a healthy lifestyle as an alternative and educational and awareness strategies were effective in the performance of association. Factors including spiritual strength, belief restoration, value and synergy of the group, and implicitly affected the effectiveness and efficiency of the association. In addition to quitting addiction and continuing it also led to improving the psychological and social damage caused by addiction, improving personality disorders of members, and compensating for the damage and casualties caused by addiction.

    Conclusion

    The association of anonymous addicts, as an important source of support, has been able to improve the personality maps of addicted people in the context of healthy relationships and to present them appropriate emotional and social support.

    Keywords: Addiction, Sustainability in quitting addiction, Association of anonymous addicts, Association effectiveness
  • Firoozeh Azizi Qelichi, Mahdieh Salehi* Pages 323-340
    Objective

    The present study was conducted to compare personality traits and executive functions (inhibition and decision) in successful and unsuccessful drug users in quitting addiction.

    Method

    This study was a causal-comparative design. Participants were successful and unsuccessful men and women in quitting drug addiction (narcotics and industry) referring to addiction treatment centers in the eastern region of Tehran. Among them, 110 people were selected by convenience sampling method (55 successful in quitting addiction and 55 unsuccessful in quitting). To collect the data, the five personality traits questionnaire - long form, go/do not go test and Bart balloon risk test were used. Data were analyzed using descriptive statistics, parameters of parametric tests and multivariate analysis of variance.

    Results

    The results showed that there was no significant difference between successful and unsuccessful individuals to quit addiction in decision (p >0.05). Also, the results showed that there is a significant difference between the two groups of successful and unsuccessful individuals in quitting drugs in terms of cognitive inhibition and personality traits including conscientiousness, acceptability, openness to experience, neuroticism and extraversion (p<0.05). As such, successful people in quitting addiction had better performance and efficiency than unsuccessful people in personality traits and cognitive inhibition, but there was no difference between the decision power in the face of the temptation of consumption between the two groups.

    Conclusion

    Executive functions and personality traits play a role in ability of individuals to quit and resist the temptation to consume. Therefore, it is suggested that service providers centers in the field of drugs prevention, treatment and rehabilitation of people in the face of drugs, in addition to the usual proceedings, also pay attention to the personality traits and executive functions of individuals.

    Keywords: Success in quitting addiction, personality, executive function
  • Hashem Jebraeili*, Mahsa Felegari Pages 341-359
    Objective

    Considering the importance of continuous monitoring of high-risk behavior patterns in students and identifying protective factors against them, the present study was conducted to analyze the patterns of multiple substance use and risky sexual behavior and the protective role of religious faith in college students.

    Method

    In a cross-sectional study, 400 students (200 students from Allameh Tabatabaei University and 200 students from Razi University in Kermanshah) were selected by a convenience sampling method and evaluated using religious faith and high-risk behaviors questionnaires. Data were analyzed using the latent class analysis method, Pearson correlation test, chi-square test, and one-way analysis of variance using SPSS and Mplus software.

    Results

    Latent class analysis led to the extraction of one non-user group and four substance user groups. Cigarette, hookah, and drug users were the main users among the participants, and heavy substance users such as opium were in the minority. Risky sexual behavior was most prevalent among alcohol and cannabis users, and religious belief played the most protective role against alcohol consumption.

    Conclusion

    Due to the different patterns of high-risk behavior that are common among students, designed interventions should be tailored to these patterns to be most effective. In addition, strengthening religious faith by various programs can reduce students' involvement in high-risk behaviors.

    Keywords: Religious faith, latent class analysis, risky sexual behavior, multiple substance use