فهرست مطالب

مطالعات اندیشه معاصر مسلمین - پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه مطالعات اندیشه معاصر مسلمین
پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • وحید کنگرانی فراهانی*، اسرافیل سبحانی صفحات 11-34
    نقطه کانونی پژوهش پیش رو، بررسی نسبت حاکمیت اسلامی و اخلاق و معنویت با نگاهی به بیانه گام دوم است. حاکمیت دینی نمی تواند رویکردی بی طرفانه و خنثی نسبت به اصول و ارزش های اخلاقی داشته باشد و از این رو تلاش می کند تا حدامکان جامعه اخلاقی و معنوی تر گردد. هدف این مقاله تبیین رویکردی است که در بیانیه گام دوم در قالب رویکرد زمینه سازی و روش های متناسب با آن اشاره شده است. این مقاله با روش کیفی و مطالعات اسناد مرتبط با بیانیه و شیوه کتابخانه ای در صدد است تا دو الگوی دیگر در این حوزه یعنی الگوی رهاسازی جامعه و اجبارحداکثری جامعه به اخلاق را مطرح و در نهایت از نظریه مختار در بیانیه گام دوم دفاع کند. مهم ترین دستاورد این مقاله، تلاش برای دستیابی به یک منظومه قالب دفاع در نسبت اخلاق و حکومت اسلامی در قالب راهبرد زمینه سازی اخلاق و روش های متناسب با آن از جمله بهره برداری از جامعه مدنی، مقابله معقول با کانون های ضد معنویت و اخلاق، داشتن برنامه جامع و پایبندی حاکمان به اصول اخلاقی است.
    کلیدواژگان: بیانیه گام دوم، رویکرد زمینه سازی، اخلاق و معنویت، انقلاب اسلامی
  • امین نادری* صفحات 35-68
    اندیشه ولایت فقیه از دیرباز به عنوان یک نظریه دینی سیاسی برای جامعه اسلامی و در عصر غیبت امام زمان (عج) مطرح بوده و توسط بسیاری از علما و صاحبان علم و اندیشه مورد بحث و کندوکاو قرار گرفته است. یکی از این صاحب نظران آیت الله مصباح یزدی است. وی با تشریح و تحلیل نظریه ولایت فقیه تلاش کرده است تا از جنبه های مختلف، جایگاه و اهمیت ولی فقیه را برای جامعه اسلامی آشکار سازد. با در نظر گرفتن این که در شرایط کنونی، بنیادی ترین رکن تشکیل نظام جمهوری اسلامی ایران، ولایت فقیه است، این سوال مهم پیش روی قرار می گیرد که ولی فقیه چه نقشی در تداوم و تحکیم نظام جمهوری اسلامی ایران دارد؟ برای پاسخ به این سوال، تحقیق حاضر بر آن است تا با رویکرد تحلیلی و روش اسنادی و کتابخانه ای به تشریح جایگاه و اهمیت ولی فقیه در جامعه و چگونگی تاثیر ولایت فقیه در پایداری و تحکیم نظام جمهوری اسلامی ایران از دیدگاه آیت الله مصباح یزدی بپردازد. یافته های تحقیق نشان از آن دارد که از نگاه آیت الله مصباح، مردم عامل تحقق، عینیت بخشیدن و تشکیل حکومت اسلامی ولایت فقیه در جامعه اند و ولی فقیه نیز با بصیرت کامل در شناخت و حل و فصل کردن مسایل و مشکلات جامعه، باعث استمرار و تحکیم نظام جمهوری اسلامی ایران شده است.
    کلیدواژگان: ولایت فقیه، مصباح یزدی، نظام جمهوری اسلامی ایران، جامعه اسلامی، حکومت اسلامی
  • وحید کنگرانی فراهانی*، محمدرضا اقارب پرست، سید حسن ملائکه صفحات 69-96

    موضوع این مقاله تطبیق و مقایسه ارتباط میان دین و دولت از دیدگاه امام خمینی; و سید قطب است. هدف این مقاله، به دست آودن ریشه های اندیشه ای امام خمینی و سیدقطب در پدید آمدن آرای عملی و انقلابی آن ها درباره رابطه دین و دولت و مولفه های اصلی پیوند دهنده میان دین و دولت است. روش انجام تحقیق حاضر ترکیبی از روش های تحلیل تاریخی و تحلیل مقایسه ای است. نتایج بیانگر این است که نوع گرایش امام خمینی و سیدقطب به رابطه دین و دولت یا اسلام و سیاست، اساسی برای مبارزه با طاغوت است. هم چنین، علی رغم شباهت ظاهری آرای سیدقطب با امام خمینی، تاکیدهای امام خمینی در تعریف مبارزه با طاغوت و آنچه مراد سیدقطب در موضوع جهاد و تشکیل حکومتی اسلامی بدون پدید آمدن دولت مردمی است، متفاوت است. تفاوت عمده آن ها در اهمیت و ضرورت تشکیل حکومت اسلامی است. علاوه بر این، بر خلاف آرای امام خمینی که جهاد را آخرین مراحل مبارزه با طاغوت می داند، سید قطب بر ضرورت جهاد در جایگاه یک اصل اساسی برای پیوند بین دین و دولت تاکید دارد.

    کلیدواژگان: دین، دولت، حکومت اسلامی، امام خمینی، سیدقطب
  • سید محسن میری، عباس قنبری باغستان* صفحات 97-125
    مباحث مبتنی بر چگونگی اسلامی سازی دانش از جنجالی ترین ترین بحث ها در ارتباط با موضوع «اسلامی سازی دانش» است. علت آن نیز دغدغه ها و دلالت های «روش شناسانه» در فرایند اسلامی سازی دانش است.آنچه در این مقاله در جایگاه مسئله تحقیق مورد توجه است، موضوع چگونگی اسلامی سازی دانش و سازوکارهای مطرح شده در آن است. این مطالعه از طریق روش اسنادی و کتابخانه ای و فراتحلیل مهمترین آثار و منابع موجود در این زمینه، به مطالعه این مسئله پرداخته است. برآیند کلی نتایج این مطالعه نشان می دهد که به طور کلی دو مسیر متفاوت در بین متفکران اسلامی در این خصوص مطرح است: 1. مسیر مبتنی بر طرح پیشنهادی اسماعیل راجی فاروقی و 2. طرح مبتنی بر فرایند دو مرحله ای سید نقیب العطاس. با این همه جنش اسلامی سازی دانش در مواجهه با چالش های معاصر نیازمند پویایی بیشتری از لحاظ روش شناختی است.
    کلیدواژگان: اسلامی سازی دانش، چگونگی اسلامی سازی، روش شناسی، فاروقی، نقیب العطاس، تعامل خلاقانه، خوانش سنت و مدرنیته، نظام آموزشی
  • فاطمه بندلی زاده*، صادق رضایی، زهره حسینی خامنه صفحات 127-155
    این پژوهش با هدف دستیابی به الگوی جامع تربیت دینی از منظر امام موسی صدر صورت گرفته است. پژوهش از نظر هدف، کاربردی، از نظر داده ها، آمیخته (کیفی و کمی) و از نظر روش اجرای پژوهش، از نوع اکتشافی (مرحله کیفی) و پیمایشی مقطعی (مرحله کمی) است. در روش کیفی، به تحلیل محتوای کتاب های ادیان در خدمت انسان (صدر، 95)، برای زندگی (صدر، 91)، گام به گام با امام (ضاهر، 96)، نای و نی (صدر، 94) و مدرسه تربیتی (ادیب و همکاران، 97) و درس گفتارها پرداخته شد و 4 بعد و 28 مولفه استخراج شد. در روش کمی، روایی صوری پرسشنامه محقق ساخته، مورد تایید قرار گرفت و پایایی پرسشنامه با ضریب آلفای کرونباخ 0. 899 مورد تایید قرار گرفت. جامعه آماری شامل 305 نفر از مدیران و معلمان مدارس استان سمنان و همچنین کارشناسان موسسه امام موسی صدر است. داده ها با روش های آماری توصیفی و استنباطی (SPSS و Amos) تحلیل شد. یافته ها نشان داد که الگوی نهایی تربیت دینی از منظر امام موسی صدر شامل چهار بعد: اهداف (رشد شناختی، جسمی، اجتماعی، عاطفی و معنوی)، روش ها (استفاده نکردن از الزام و اجبار، تربیت خانوادگی، عامل بودن، امر به معروف و نهی از منکر، اقناع فکری، آماده سازی فضا، تلقین، برقراری رابطه فرد با هستی، اسوه سازی، تسامح، برقراری عدالت و مشارکت در مسیولیت بخشی)، محتوا (ایمان، عمل صالح، فطرت الهی، حقیقت گرایی، واقع گرایی و رعایت اعتدال) و ملاک های ارزشیابی تربیت دینی (تربیت اخلاقی، عادت به دیگر پذیری، رابطه همدلانه، انفاق و تثبیت پیوندهای اجتماعی) است.
    کلیدواژگان: اهداف، روش، محتوا، ملاک های ارزشیابی، تربیت دینی
  • فاطمه حسین خراسانی، امیر تیمور رفیعی*، سید اصغر محمود آبادی، سید حسن قریشی صفحات 157-181
    شناخت عمیق ماهیت نهضت ها و انقلاب ها تا حد زیادی به بررسی نقش گروه ها و نیروی های اجتماعی تاثیرگذار در روند انقلاب ها بستگی دارد. جنبش مشروطه نیز از جمله دستاورد های رویارویی ما با اندیشه های مدرن بوده است. در این بین، روحانیت و روشنفکران از نیرو های تاثیرگذار در ساختار اجتماعی به شمار می آیند. مشروطه اولین تجربه رقابت نیرو های سیاسی در تاریخ ایران بود که روحانیت و روشنفکران توانستند آن را در کنار هم به پیروزی رسانند. روحانیون دیدگاه های خود را بر اساس ارزش های دین اسلام و آموزه های آن بیان می کردند و جریان روشنفکران با الگوبرداری همتایان غربی تلاش داشتند تا ساختارهای جدید سیاسی در ایران مستقر کنند که بیشتر برآمده از مکاتب غربی و آموزه های سکولاریسم، عقل گرایی و علم گرا بود. در این پژوهش به نقش روحانیت و روشنفکران به عنوان مهمترین عوامل در ساماندهی جامعه ایران در زمان انقلاب مشروطه با روش توصیفی تحلیلی می پردازیم. یافته های پژوهش بیانگر آن است که این دو جریان از موثرترین طیف ها در انقلاب مشروطه بودند. به نظر می رسد جریان روشنفکری با بهره گیری از ظرفیت آگاهی و آشنایی با مظاهر جدید در آن دوره توانست آموزه های جدید مشروطه خواهی و حکومت بر پایه قانون را با تاسی از غرب وارد ایران کند و جریان روحانیون این آموزه ها را با قرایت اسلامی بازآفرینی کرد و با بسیج قشر مردمی توانستند، مشروطه را به پیروزی برسانند.
    کلیدواژگان: نهضت مشروطه، روحانیت، روشنفکری، مشروطه خواهان
  • علی اکبر چهل تنان، محمد آگاه، علیرضا گلشنی* صفحات 183-213

    نوسلفیه یکی از جریانات کلامی دوران معاصر است که ضمن تحفظ بر اصول سلفی گری، با نقد سلفیه، به دنبال جرح و تعدیل برخی از مبانی آن است. نوسلفی ها با عبور از باورهای جزمی سلفی گری و ارایه برداشت های نو و متفاوت از جریان های درون پارادایمی اسلامی اهل سنت، دیدگاه های معتدل تری از اسلام بنیادگرا را به نمایش گذاشتند. آنها در برابر سلفیان جدید (جهادی-تکفیری) درپی آنند تا با احیای توحید و از روش های اعتدال گرایانه تری همچون دعوت و کادرسازی و تعلیم و تربیت جامعه، به حکومت اسلامی برسند. بر اساس دیدگاه افرادی چون مرحوم فیرحی، بابی سعید، سمیر امقر، کری گلین و... از نوسلفیه به جریانی غیرعقلانی و متمایل به خشونت افراطی و نظامی گری تعبیر می شود؛ اما این پژوهش با تاکید بر نظرات مودودی و قرضاوی، داعیه داران گفتمان نوسلفی، تلاش دارد تا نشان دهد بر خلاف تعبیرات رایج از نوسلفیه، این جریان از گفتمانی عقلانی تر و اعتدالی تر نسبت به دیگر جریانات سلفی برخوردار است. براین اساس باید به این پرسش اساسی پاسخ داد که چه شاخصه هایی موجب تمایز جریان نوسلفیه از دیگر سلفیان معاصر می شود؟ برای دست یابی به این مهم از روش تحلیلی-توصیفی متن محور بهره گرفته شده و گردآوری داده ها بر اساس شیوه کتابخانه ای و از طریق فیش برداری از کتب مرجع و مقالات علمی-پژوهشی صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: نوسلفیه، توحید، حکومت اسلامی، جهادی- تکفیری، اتباع
  • سیده سمیه صدیقی* صفحات 215-244
    بشر در طول تاریخ با انواع ادیان الهی و غیرالهی مواجه بوده است و امروزه با توجه به گستردگی ارتباطات، این تنوع ادیان، بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. نسبت به تکثر ادیان، رویکردهای متفاوتی وجود دارد که یکی از آن رویکردها، پلورالیسم یا کثرت گرایی است. پژوهش حاضر، به بررسی و نقد پلورالیسم دینی از دیدگاه محمد شحرور می پردازد؛ پلورالیسم دینی بدین معناست که ادیان بزرگ جهان، تشکیل دهنده برداشت های متغیر و درک و دریافت ها و واکنش های گوناگون از حقیقت الوهی اند. با مراجعه به تالیفات شحرور، دیدگاه و ادله او در بحث کثرت گرایی دینی، تبیین شده و بر اساس مبانی اعتقادی اسلامی مورد ارزیابی قرار می گیرد. شحرور برای اثبات کثرت گرایی دینی مورد نظر خود، ادله ای را ذکر کرده است که از جمله آنها استناد به آیات قرآن است. شحرور، اسلام را دینی فطری دانسته و همه انسان ها (اعم از پیروان حضرت محمد$ و غیر آنها) را مسلمان می داند. وی ارکانی را برای اسلام معرفی می کند که پایبندی به آنها، منجر به ورود به دایره اسلام و برخورداری از حقوق اسلامی می شود؛ حال آنکه با تامل در آیات قرآن و مراجعه به تفسیر آنها، برداشت نادرست او از آیات روشن شده و بطلان دیدگاه او به اثبات می رسد.
    کلیدواژگان: دین، اسلام، کثرت گرایی، پلورالیسم دینی، التعددیه الدینیه، شحرور
  • حسین علوی مهر*، محمدرضا حقیقت سمنانی صفحات 245-276
    مسئله الهی بودن متن و الفاظ قرآن کریم از مهم ترین مبانی وحی شناسی اسلامی است، به اعتقاد عموم صاحب نظران قرآنی، خداوند الفاظ و معانی آیات را بر پیامبر نازل فرموده، در نتیجه لفظ ومعنای قرآن هر دو الهی است. در دوران معاصر، روشن فکرانی چون نصرحامد ابوزید آرای چالش برانگیزی درباره ماهیت وحی ازجمله، نبوی دانستن الفاظ قرآن بیان کردند، ابوزید برای اثبات این انگاره به آیات قرآن، اختلاف قرایات، ناسخ ومنسوخ، ادله کلامی مبنی بر امکان نداشتن تکلم خداوند و نزول تدریجی قرآن، استدلال کرده است. پژوهش حاضر با روشی تحلیلی و انتقادی به نقد این مبنای وحی شناختی ابوزید براساس مبانی وحی شناسی علامه طباطبایی می پردازد و روشن می کند، آیات متعددی الفاظ ومعانی قرآن را الهی می داند. اختلاف قرایتی که موجب تحریف یا تناقض در قرآن باشد، قابل قبول نیست. تبیین صحیح نسخ، مستلزم تناقض و جهل در خداوند نیست. صفت متکلم براساس ادله عقلی و نقلی ثابت است و حکمت نزول تدریجی قرآن تعلیم و تربیت جامعه بوده و تعامل قرآن با زمانه، تعاملی فعالانه ونه منفعلانه است. درنتیجه باید گفت وحی قرآنی هم در ناحیه لفظ و هم معنا، دارای ماهیتی الهی است و نه نبوی.
    کلیدواژگان: نبوی دانستن الفاظ قرآن، وحی، ماهیت وحی، نصر حامد ابوزید، علامه طباطبایی
  • منصوره احمدی جعفری* صفحات 277-320

    امام حسین% اسطوره انسانیت است. شاعران در طول تاریخ، ابعاد وجودی آن حضرت را از منظر معرفت شناختی بررسی کرده اند و درضمن گفتمان های حماسی - رزمی، تراژیک و عرفانی از ایشان در جایگاه الگویی دینی تاریخی و پرچم دار نهضتی بزرگ یاد کرده اند. مقاله حاضر با شیوه توصیفی تحلیلی براساس نظریه «استعاره مفهومی» نگاشته شده و شخصیت امام حسین% را در شعر معاصر عربی با ذکر نمونه های برجسته و با مطالعه موردی قصیده «العوده الی کربلاء» اثر احمد دحبور، نیز اشعار سمبلیک ادونیس، «مرآه الشاهد»، «مرآه الراس» و «مرآه لمسجد الحسین»، بررسی کرده است. هدف از این تحقیق بیان این نکته است که شاعران معاصر با کاربست تکنیک های استعاری زبان، شخصیت امام حسین% را از متن تاریخ و دین برانگیخته اند تا از یک منظر درسایه آن، به نکوهش قدرت های سرکوب گر و استبدادی حاکم بر جهان، خاصه جهان عرب بپردازند و از منظری دیگر، امام حسین% را به مثابه وجودی پویا و حاضر در پیوند با مسایل روز دنیا مطرح سازند. نتیجه حاصل از نگارش که از تناظرهای متقابل شخصیت امام حسین% و انسان معاصر حاصل شده، این است که تنها راه آدمی برای تغییر شرایط ناگوار حاکم بر جهان و تثبیت هویت خویش دربرابر انواع تهاجم حکومت های جبار، تاسی به شخصیت امام حسین% و قیام علیه باطل و شهادت در راه هدف است.

    کلیدواژگان: شخصیت امام حسین علیه السلام، شعر معاصر عربی، احمد دحبور، ادونیس
  • مهدی شامحمدی بنی*، اصغر هادوی کاشانی صفحات 321-359
    تضادهای اجتماعی هرگونه تفکر، احساس و رفتار خصمانه آگاهانه است که در سطوح مختلف جامعه از روابط میان افراد گرفته تا گروه ها، مردم و حکومت‏ها رخ می‏دهد. این مسیله، آثار و پیامدهای فردی و اجتماعی بسیاری به دنبال دارد که یکی از مهم ترین آنها، تهدید نظم اجتماع و ایجاد مانع در مسیر رشد و تعالی معنوی و مادی جامعه و افراد آن است؛ بنابراین، دهه‏های متمادی است که بررسی ابعاد گوناگون این مسئله اجتماعی، مورد توجه اندیشمندان علوم انسانی در حوزه‏ های جامعه‏شناسی، روان‏شناسی اجتماعی و ارتباطات انسانی قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر، پاسخ به این دو پرسش است که نوع مواجهه اسلام با مسئله وقوع تضادهای اجتماعی چیست و در آموزه‏های دینی، عوامل تضادهای اجتماعی چگونه تبیین شده است؟ در پاسخ به این دو سوال، با روش مطالعه کیفی از نوع توصیفی-تحلیلی، آیات و روایات مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. ابتدا مفاهیم اصلی پژوهش واکاوی شده‏اند، سپس دیدگاه اسلام درباره وقوع تضادهای اجتماعی و عوامل آن، مورد بررسی قرار گرفته است. مطابق یافته‏های پژوهش، از منظر اسلام، رخ داد تضادهای اجتماعی، امری حتمی و اجتناب‏ناپذیر و ناشی از نوع خلقت انسان است. همچنین عوامل تضادهای اجتماعی شامل چهار دسته فردی، اجتماعی، فرااجتماعی و فراطبیعی می شود.
    کلیدواژگان: نظریه اجتماعی اسلام، تضادهای اجتماعی، اجتناب ناپذیری تضاد، عوامل
  • مسعود فهامی*، محمدرضا کلان فریبایی صفحات 361-390

    از گذشته تاکنون کارکرد مسیولیت اجتماعی انسان مورد توجه اندیشمندان و سیاست گذاران بوده و به خصوص در دولت های اسلامی، از اهمیت لازم برخوردار بوده است. این پژوهش با توجه به اهمیت مسیولیت پذیری انسان در ساخت جامعه مطلوب به بررسی تطبیقی درگفتمان اعتدال و گفتمان رادیکال درباره مسیولیت اجتماعی انسان پرداخته است. نگرش معتدل به پدیده های اجتماعی، زمینه همگرایی اجتماعی و نگرش رادیکال بدان ها، عدم همگرایی را درجامعه فراهم می سازد. به همین دلیل نگارنده معتقداست کارکرد مسیولیت پذیری اجتماعی انسان در دوگفتمان یاد شده برونداد متفاوت دارد. بنا بر این، انسان در طول تاریخ به عنوان یکی ازسه عنصر اصلی تاریخ ساز، تداوم بخش جنگ، تنش های اجتماعی و یا صلح وآسایش بوده است. این پژوهش درصدد پاسخ به این سوال است که « اندیشه اعتدال، در مقایسه با گفتمان رادیکال چه نقشی در عمق بخشی مسیولیت اجتماعی انسان دارد؟ هدف این مقاله گسترش گفتمان اعتدال گرایی در جامعه در راستای بازسازی مسیولیت پذیری انسان در عرصه های اجتماعی است. در پژوهش حاضر از روش کتابخانه ای برای تحلیل داده ها استفاده شده است؛ به عبارت دیگر روش این تحقیق دیاکرونیک ومیان رشته ای است. یافته این تحقیق نیز گسترش مسیولیت پذیری اجتماعی درسایه توسعه اندیشه های اعتدال بوده و تاکید بر این دارد که اندیشه اعتدال در تفکر اجتماعی جامعه تاثیرگذاربوده و مانع واگرایی اجتماعی می شود.

    کلیدواژگان: منافع ملی، همگرایی، مسئولیت پذیری، واگرایی، اعتدال و گفتمان
|
  • Vahid Kangaranifarahani *, Esrafil Sobhani Pages 11-34
    The focal point of the forthcoming research is to study the relationship between Islamic sovereignty and ethics and spirituality by looking at the second step statement. Religious rule can not have an impartial and neutral approach to moral principles and values, and therefore strives to make society as moral and spiritual as possible. The purpose of this article is to explain the approach that is mentioned in the statement of the second step in the form of grounding approach and appropriate methods. This article, with a qualitative method and studies of documents related to the statement and the library method, seeks to introduce two other models in this field, namely the model of society's liberation and society's maximum compulsion to morality, and finally defend the autonomous theory in the second step statement. The most important achievement of this article is trying to achieve a system of defense in the relationship between ethics and Islamic government in the form of ethics and appropriate methods, including the exploitation of civil society, rational confrontation with anti-spirituality and ethics centers, having a comprehensive plan and the rulers' faithfulness to moral principles.
    Keywords: Statement of the second step, grounding approach, ethics, spirituality, Islamic revolution
  • Amin Naderi * Pages 35-68
    The idea of ​​Velayat-e-Faqih has long been considered as a religious-political theory for the Islamic society in the era of the absence of Imam al-Zaman (as) and has been discussed and explored by many scholars and scholars. One of these experts is Ayatollah Mesbah Yazdi. By explaining and analyzing the theory of Velayat-e-Faqih, he has tried to reveal the position and importance of Vali-e-Faqih to the Islamic society from various aspects. Considering that in the current situation, the most fundamental element in the formation of the Islamic Republic of Iran is Velayat-e Faqih, This important question arises that what is the role of the Supreme Leader in the continuation and consolidation of the system of the Islamic Republic of Iran? To answer this question, the present study intends to explain the position and importance of the Supreme Leader in society and how the impact of the Supreme Leader in the stability and consolidation of the Islamic Republic of Iran from the perspective of Ayatollah Mesbah Yazdi with an analytical approach and documentary and library methods. The findings of the research show that from the point of view of Ayatollah Mesbah, the people are the cause of realization, objectification and formation of the Islamic government of Velayat-e-Faqih in the society and Vali-e-Faqih. The system of the Islamic Republic of Iran has been continued and strengthened.
    Keywords: Velayat-e Faqih, Mesbah Yazdi, Islamic of Iran, Islamic Republic Society, Islamic government
  • Vahid Kangaranifarahani *, MohammadReza Aqarbparast, Sayed Hassan Malaekeh Pages 69-96

    In this article, the relationship between religion and government from the perspective of Imam Khomeini and Seyyed Qutb is examined and the possibility of dialogue among his views is analyzed. The type of tendency of Imam Khomeini and Seyyed Qutb to the relationship between religion and government or Islam and the basic policy to fight against Taghoot. The purpose of the research is to obtain the roots of the ideas of Imam Khomeini and Seyyed Qutb in the emergence of their practical and revolutionary views on the relationship between religion and government. The importance of this research is due to the emphasis on some aspects of Imam Khomeini's thought that can be seen in the Islamic Revolution and his views in order to show some extremism of Islamist groups such as Al-Qaeda. The findings of the article that although it seems that the similarity of Seyyed Qutb's views with Imam Khomeini is in the formation of Islamic government and the relationship between government and religion, but based on Imam Khomeini's emphasis on defining the fight against Taghoot and what Seyyed Qutb means in jihad and formation Islamic government is without the emergence of a people's government, the main difference is their approach to the government. Moreover, contrary to Imam Khomeini's views that jihad is the last stage in the fight against Taghoot, Sayyid Qutb emphasizes the necessity for jihad as a fundamental principle for the link between religion and government. The method of the present study is a combination of historical analysis and comparative analysis.

    Keywords: religion, government, Islamic government, Imam Khomeini, Seyyed Qutb
  • Seyyed Muhsen Miri, Abbas Qanbari Bagestan * Pages 97-125
    Discussions based on "how" to Islamize knowledge is one of the most controversial issues related to the topic of "Islamization of knowledge". The reason is the "methodological" concerns and implications in the process of Islamization of knowledge. What is considered as a research problem in this article is the issue of "how" to Islamize knowledge and the mechanisms proposed in it. This research has studied this issue through documentary and library methods and meta-analysis of the most important works and resources in this field. The result of this study shows that in general, there are two different paths among Islamic thinkers in this regard: 1- a path based on the proposal of Ismaʻil Raji al-Faruqi and 2- a path based on the two-stage process of Syed Muhammad Naquib al-Attas. However, the process of Islamization of knowledge in the face of contemporary challenges requires more methodological dynamics.
    Keywords: Islamization of knowledge, How to Islamize, methodology, Al-Faruqi, Naquib Al-Attas, Creative Interaction, Reading Tradition, Modernity, educational system
  • Fatemeh Bandalizadeh *, Sadegh Rezaei, Zohreh Hosseini Khameneh Pages 127-155
    We have done this research, with the purpose of taking a grasp to the religious teaching comprehensive template of Imam Musa Sadr’s point of view. This research from the purpose is applicable, by Data is qualitative and quantitative, and from implementation point of view is exploratory and cross – sectional survey. In qualitative method, we had review on books like religions in human Servicing (Sadr 2016), For living (Sadr 2012), With Imam step by step (Zahir 2017), Nay and Ney (sadr 2015), and Teaching School (adib 2018). The reliability of the questionnaire was confirmed with Cronbach's alpha coefficient of 0.899. The statistical population includes 305 school principals and teachers of Semnan province as well as experts of Imam Musa Sadr Institute. Data were analyzed by descriptive statistical methods of correlation and inferential with SPSS and Amos software. Findings showed that the final model of religious education from the perspective of Imam Musa Sadr includes four dimensions: goals of religious education, methods of religious education the content of religious education, Divine nature, verism, realism and observance of moderation and the evaluation criteria of religious education.
    Keywords: purposes, method, Content, Evaluation Criteria, Religious Education
  • Fatemeh Hossein Khorasani, Amir Teymour Rafeie *, Asqar Mahmood Abadi, Hassan Qourishi Pages 157-181
    A deep understanding of the nature of movements and revolutions has beeen influenced largely by examining the role of influential social groups in the process of revolutions. The constitutional movement has also been one of the achievements of our confrontation and encounter with modern ideas. The clergy and intellectuals are influential forces in the social structure and the constitution was the first experience of competition between political forces in the history of Iran, which the clergy and intellectuals were able to win together. The clergy articulated their views based on the values ​​of Islam and its teachings, and the intellectuals, following the pattern of Western counterparts, sought to establish new political structures in Iran that were largely derived from and consequent of Western schools and the teachings of secularism, rationalism, and scientism. In this study, we deal and cope with the role of the clergy and intellectuals as the most important factors in establishing Iranian society during the Constitutional Revolution with a descriptive-analytical method. The findings of the study designate that these two currents were among the most influential groups in the Constitutional Revolution. It seems that the intellectual current, using the capacity of awareness and familiarity with western’s thechings in that period, was able to bring new teachings of constitutionalism, and the clergy introduced these teachings with Islamic approch. Then, the celergy tried by mobilizing the people to bring the constitution to victory.
    Keywords: The constitutional movement, the clergy, the intellectuals, Constitutionalists
  • AliAkbar Cheheltanan, Mohammad Agah, Alireza Golshani * Pages 183-213

    Neo-Salafism is one of the theological currents of the contemporary era which, while preserving the principles of Salafism, seeks to injure and modify some of its principles by criticizing Salafism. The neo-Salafis, by transcending the dogmatic beliefs of Salafism and presenting new and different interpretations of the currents within the Sunni Islamic paradigm, demonstrated a more moderate view of fundamentalist Islam. They against new kind of Salafism (Jihadi - Takfiris) seek to achieve Islamic rule by reviving monotheism and using more moderate methods such as inviting and cadre building and educating to the society. According to the views of people such as the late Farihi, Babi Saeed, Samir Amqar, Kerry Glin, etc., Noselfieh is interpreted as an irrational current and prone to extremist violence and militarism. The title of claimants of the neo-Salafi discourse seeks to show that, contrary to popular interpretations of neo-Salafism, this current has a more rational and moderate discourse than other Salafi currents.

    Keywords: neo-Salafism, Islamic State, Tohid, jihad
  • Somayyeh Seddighi * Pages 215-244
    Throughout history, human beings have been confronted with various divine and non-divine religions, and today, due to the wide range of connections, this diversity of religions has received more attention. There are different approaches to the plurality of religions, one of which is pluralism. The present study examines and critiques religious pluralism from the perspective of Mohammad Shahrour; Religious pluralism means that the great religions of the world constitute changing perceptions and reactions of the divine truth. By referring to Shahrour's writings, his views and arguments in the discussion of religious pluralism are explained and evaluated on the basis of Islamic doctrinal principles. Their sentence is quoting verses from the Quran. Shahrour considers Islam as an innate religion and considers all human beings (including the followers of Prophet Mohammad (PBUH) and others) as Muslims. He introduces the pillars for Islam, adherence to which leads to entering the circle of Islam and enjoying Islamic rights; however, by contemplating the verses of the Qur'an and referring to their interpretation, his misunderstanding of the verses is clarified and the invalidity of his view is proved.
    Keywords: religion, İslam, Pluralism, religious pluralism, Shahroor
  • Mohammadreza Haghighatsemnani Pages 245-276
    The issue of the divinity of the text and words of the Holy Qur'an is one of the most important foundations of "knowledge of revelation" in Islam. According to many Qur'anic scholars, God has revealed the words and meanings of the verses to the Holy Prophet, as a result, the words and meaning of the Holy Qur'an are both divinely, but in the contemporary period, open-minded such as Nasr Hamid Abu Zayd expressed challenging views on "what revelation is", including "creation of the words of the Holy Qur'an by the Prophet". To prove this view, Abu Zayd has argued with the verses of the Holy Qur'an, the differences of the Qur’anic readings, the abolisher and the abrogated, theological reasons based on the impossibility of God speaking and the gradual descent of the Holy Qur'an. The present study critiques this view by analytical-critical method, based on the principles of Allameh Tabatabai .As a result, it should be said: Quranic revelation, both in terms of word and meaning, has a divine nature and not a prophetic one.
    Keywords: Creation of the Words of the Holy Qur'an, Revelation, Nature of Revelation, Nasr Hamed Abu Zayd, Allameh Tabatabai
  • Mansooreh Ahmadijafari * Pages 277-320

    Imam Hussein is the myth of humanity. Throughout history, poets have reached the dimensions of his existence from an epistemological perspective, and in addition to epic martial, tragic, and mystical discourses, they have referred to him as a historical religious model and the flag bearer of a great movement. The present article is considered as a conceptual-analytical method based on the theory of conceptual metaphor and the character of Imam in contemporary Arabic poetry with prominent examples and with the study of "Return to Karba" by Ahmad Dahbour, also the poems of "Mirrors" "The mirror of the head" "Witness mirror " "Hussein Mosqe" has reached. The purpose of this study is to express the point that contemporary poets, using metaphorical language techniques, have evoked the character of Imam Hussein from the text of history and religion, from a brazier in its shadow, to the efforts of repressive and authoritarian powers. The world, especially the Arab world, is conquered and from another perspective, Imam Hussein is presented as a dynamic and present being in connection with the current issues of the world. The result of the writing, which is derived from the reciprocal correspondence between the personality of Imam Hussein and contemporary man, is that the only way for man to change the adverse conditions of the world and protect his membership against all kinds of aggression by world governments is to establish the personality of Imam Hussein and rebellion against falsehood and martyrdom in the right way.

    Keywords: Imam Hussein Personality, Contemporary Arabic Poetry, Ahmad Dahbour, Adonis
  • Mahdi Shamohamadi Beni *, Asghar Hadavi Kashani Pages 321-359
    Social contradictions are any conscious hostile thinking, feeling, and behavior that occurs at various levels of society, from relationships between individuals to between groups and between peoples and governments. This issue has many individual and social effects and consequences, one of the most important of which is to threaten the order of society and create an obstacle in the path of spiritual and material growth and excellence of society and its individuals. Therefore, for many decades, the study of various dimensions of this social issue has been considered by humanities thinkers in the fields of sociology, social psychology and human relations. The purpose of this study is to answer these two questions: What is the type of Islam's confrontation with the issue of social conflicts? And in religious teachings, how are the causes of social contradictions explained? In response to these two questions, verses and narrations have been studied and analyzed by a descriptive-analytical qualitative study method. First, the main concepts of the research are analyzed, then the Islamic view on the occurrence of social conflicts and its factors are examined. According to the research findings, from the perspective of Islam, the occurrence of social conflicts is inevitable and arises from the type of human creation. Factors of social conflict also include four categories: individual, social, transsocial and supernatural.
    Keywords: Social Theory of Islam, Social Contradictions, Inevitability of Contradictions, Factors
  • Masoud Fahami *, Mohammadreza Kalanfaribaei Pages 361-390

    From the past until now, the function of human social responsibility has been considered and studied by thinkers and policy makers and it has been especially significant and vital in Islamic states. Due to the importance of human responsibility in building a favorable and constructive society, this study has conducted a comparative study on the discourse of moderationism and radical discourse on human social responsibility. A moderate attitude towards social phenomena provides the ground for social convergence and a radical attitude towards them, feeds a lack of convergence in society. For this reason, the author believes that the function of human social responsibility in these two discourses has a different output. Thus, human being has historically been one of the three focal elements of history, the continuation of war, social tensions or peace and comfort. This study seeks to answer the question: "What role does the idea of ​​moderationism play in deepening human social responsibility compared to radical discourse?" The main purpose of this article is to spread the discourse of moderationism in society in order to reconstruct human responsibility in social areas. In the present study, the library method has been used for data analysis; In other words, the method of this research is diachronic and interdisciplinary. The finding of this study is the expansion of social responsibility in the development of ideas of moderationism and emphasizes that the idea of ​​moderationism is effective in social thinking and prevents social divergence.

    Keywords: National interests, convergence, responsibility, divergence, moderation, discourse