فهرست مطالب

علوم و فناوری بذر ایران - سال دهم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1400)

نشریه علوم و فناوری بذر ایران
سال دهم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بیژن شادکام، محمدحسین قرینه*، امین لطفی جلال آبادی، سید امیر موسوی صفحات 1-18

    تنش شوری یکی از اصلی ترین عوامل بازدارنده جوانه زنی و رشد گیاه چه می باشد. استفاده از عناصر غذایی در تیمار پرایمینگ به عنوان یک راهکار موثر در بهبود کارایی بذرها شناخته می شود. آزمایشی در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. تیمار پرایمینگ با عنصر منیزیوم در دو مقیاس نانو و میکرو به صورت جداگانه در پنج غلظت صفر، 50، 100، 200، 400 میلی-گرم بر لیتر، دو زمان اعمال تیمار پرایمینگ 12 و 24 ساعت و شش سطح تنش شوری با نمک سدیم کلرید (صفر، 50، 100، 150، 200، 250 میلی مولار)، انجام شد. نتایج نشان داد، افزایش تنش شوری تحمل بذر های زوفا را کاهش داده و موجب کاهش خصوصیات جوانه زنی در این گیاه شد. پرایمینگ با غلظت 400 میلی گرم در لیتر میکرو کلات منیزیوم بیشترین درصد جوانه زنی(3/89 درصد)، متوسط زمان جوانه زنی(9/5 جوانه در روز در 400 میلی گرم در لیتر)، بنیه بذر(2/27 در سطح صفر کود) و طول ریشه چه (24 میلی متر) را ایجاد نمود. بیشترین سرعت جوانه زنی(461/0 جوانه در روز) و طول ساقه چه (18 میلی متر) به ترتیب در در سطح صفر کود و در غلظت 400 میلی گرم در لیتر) در تیمار پرایمینگ با نانو کلات منیزیوم مشاهده شد. نتایج نشان داد پرایمینگ تغذیه ای با میکرو کلات منیزیم اثرات تنش شوری را بطور موثری کاهش داد و شرایط مطلوب تری برای بهبود جوانه زنی در مقایسه با نانوکلات منیزیم ایجاد نمود . بهینه ترین تیمار پرایمینگ با غلظت 400 میلی گرم در لیتر میکروکلات منیزیم به مدت 12 ساعت مشاهد گردید.

    کلیدواژگان: بهبود کارایی بذر، پیش تیمار، نانو، قدرت بذر
  • محمدبهزاد امیری*، پرویز رضوانی مقدم، محسن جهان صفحات 19-32

    آزمایشی در سال 1393 در دانشگاه فردوسی مشهد در قالب طرح پایه ی کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل بذرهای حاصله از گاوزبان ایرانی تیمار شده با هفت نوع نهاده بوم‎سازگار شامل اسید هیومیک، اسید فولویک، نیتروکسین (حاوی باکتری های Azotobacter spp. و Azospirillum spp.)، بیوفسفر (حاوی باکتری های Bacillus sp. و Pseudomonas sp.)، بیوسولفور (حاوی باکتری Thiobacillus spp.)، میکوریزا گلاموس موسه (Glomus mosseae)، میکوریزا گلاموس اینترارادیسه (Glomus intraradices) و شاهد بود. نتایج آزمایش نشان داد که اسیدهای آلی هیومیک و فولویک به ترتیب افزایش 25 و 20 درصدی درصد جوانه زنی و افزایش 58 و 33 درصدی سرعت جوانه زنی را در مقایسه با شاهد سبب شدند. هر یک از تیمارهای اسید هیومیک، اسید فولویک، نیتروکسین، بیوفسفر، بیوسولفور، میکوریزا گلاموس موسه و میکوریزا گلاموس اینترارادیسه به ترتیب کاهش 33، 35، 38، 19، 36، 36 و 16 درصدی میانگین زمان جوانه زنی را نسبت به شاهد در پی داشتند. اسید فولویک وزن خشک ریشه چه و ساقه چه را به ترتیب 51 و 38 درصد نسبت به شاهد افزایش داد. بیشترین و کمترین نسبت وزن خشک ریشه چه به ساقه چه به ترتیب در اثر تیمارهای میکوریزا گلاموس اینترارادیسه (199/0) و شاهد (124/0) حاصل شد.

    کلیدواژگان: اسید هیومیک، بیوسولفور، گلاموس اینترارادیسه، میانگین زمان جوانه‎زنی، نهاده اکولوژیک
  • آزاده کاوندی، علی اشرف جعفری*، امیر قربانحانی، فرشته شاهبازی اصل صفحات 33-55

    زوال بذر یکی از عوامل کاهش دهنده بنیه و محدودکننده جوانه زنی است. به منظور بررسی اسموپرایمینگ بر کاهش اثرات زوال بذور در 4 گونه از جنس اسپرس Onobrychis، آزمایش فاکتوریل درقالب طرح کاملا تصادفی در 4 تکرار در گلخانه ای موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور به اجرا درآمد. گونه های مورد استفاده شامل (O.cristagalli، O.micoxchi، O.sintensii و O.vicifolia) بودند. بذرها در معرض دمای °C41 + و رطوبت 100% در سه بازه زمانی (صفر)، 48 ساعت و 72 ساعت در انکوباتور قرار گرفتند. پس از آزمون پیری زودرس ، اثر غلظت های صفر و 6/0- و 2/1-) مگاپاسکال پلی اتیلن گلایکول بر بازیافت بذرهای زوال یافته مورد بررسی قرار گرفت و صفات مرتبط با جوانه زنی بذر اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که زوال بذر سبب کاهش صفات جوانه زنی در همه گونه ها شد. اثر متقابل پرایمینگ در زوال بذر برای اکثر صفات معنی دار بود و در گونه O.vicifolia میانگین صفات بذرهای زوال یافته نسبت به سایر گونه ها بیشتر بود. نتایج نشان داد که اسموپرایمینگ سبب بهبود میانگین اکثر صفات شد. اثر مثبت غلظت های بالاتر اسموپرایمینگ در افزایش طول ریشه و ساقه بذرهای پیر شده چشم گیر بود. در ادامه با نمونه گیری از گیاهان کشت شده در گلخانه فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت کاتالاز و پراکسیداز و دیسموتاز در گونه های اسپرس بررسی شد. نتایج نشان داد که زوال بذر سبب کاهش فعالیت آنزیم های پراکسیداز و کاتالاز شد. بذرهای زوال یافته که با PEG پرایم شده بودند دارای فعالیت آنزیمی بیشتری بودند. نتیجه گیری شد که کاربرد اسموپرایمینگ سبب افزایش ویژگی های اندازه گیری شده در بذرهای پیر شده اسپرس می شوند.

    کلیدواژگان: پیری زودرس، جوانه زنی، اسموپرایمینگ آنزیم های آنتی اکسیدانت
  • آرش مامدی، فرزاد شریف زاده*، رضا معالی امیری صفحات 57-67

    در این تحقیق تغییرپذیری مولفه های جوانه زنی بذر کینوا (Chenopodium quinoa) به دما و تعیین دماهای کاردینال با آزمون جوانه زنی بذر در سطوح مختلف دمایی 1- تا 45 درجه سانتی گراد مورد بررسی قرار گرفت. نتایج مدل دندان-مانند نشان داد که دمای پایه و دمای سقف کینوا به ترتیب 04/3- و 45/45 درجه سانتی گراد و دمای بهینه از 20 تا 35 درجه سانتی گراد بودند. برای بررسی اثر تنش شوری و خشکی بر جوانه زنی در دمای مطلوب میانی 25 درجه سانتی گراد، بذور در معرض پتانسیل های اسمزی صفر تا 28- بار قرار گرفتند که برای القای تنش ها به ترتیب از ماده های سدیم کلرید (NaCl) و پلی اتیلن گلایکول (PEG) استفاده گردید. نتایج نشان داد که کاهش پتانسیل اسمزی تا 12- بار قادر به کاهش معنی داری مولفه های جوانه زنی نسبت به شرایط نرمال (بدون تنش) نداشت. اما با کاهش پتانسیل اسمزی به 18- و 24- بار درصد جوانه زنی به طور معنی داری کاهش یافت. به طوریکه در پتانسیل 24- بار تنش القایی-خشکی جوانه زنی به طور کامل متوقف گردید، اما 24% جوانه زنی در همان نقطه از پتانسیل اسمزی ناشی از تنش شوری مشاهده گردید. بنابراین، جوانه زنی بذرها تحت تنش القایی-شوری نسبت به تنش القایی-خشکی در همه سطوح پتانسیل های اسمزی متحمل تر بودند. به احتمال زیاد، به دلیل هالوفیت بودن کینوا، با جذب عناصر یونی نمک موجب منفی تر شدن پتانسیل درون سلولی شده که در نهایت منجر به مقاومت بیشتر به تنش شوری می گردد. بدین ترتیب کینوا از پتانسیل زیادی برای کشت در بسیاری از مناطق از جمله استان های دارای اقلیم خشک تر را دارا خواهد بود.

    کلیدواژگان: جوانه زنی بذر، دماهای کاردینال، تنش شوری، تنش خشکی و کینوا
  • معصومه عامریان*، علیرضا خسروی صفحات 69-84

    به منظور بررسی تاثیر شوری و سلنیوم بر جوانه زنی بذر سه گیاه دارویی بالنگوی شهری، قدومه و کاسنی پژوهشی به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه ی طرح کاملا تصادفی با دو عامل شامل سطوح مختلف شوری و سلنیوم در سه تکرار اجرا شد. عامل اول شامل سطوح صفر، 2، 4، و 8 میلی مولار کلرید سدیم و عامل دوم سطوح صفر، 5، 10 و 20 میلی گرم بر لیتر سلنات سدیم بود. نتایج نشان داد، بر خلاف سلنیوم، شوری درصد جوانه زنی، شاخص های جوانه زنی و رشد اولیه را در هر سه گیاه دارویی مورد مطالعه کاهش داد. درصد جوانه زنی قدومه 40 %، کاسنی 1/49% و بالنگوی شهری 5/52% بود که بیانگر حساسیت بیش تر قدومه نسبت به تنش شوری است، درحالیکه بالنگوی شهری تحمل بیشتری نسبت به تنش شوری نشان داد. با افزایش غلظت سلنیوم طول گیاهچه در هر سه گیاه دارویی مورد مطالعه نسبت به شاهد افزایش یافت. بیش ترین طول گیاهچه (20 میلی متر) در تیمار 20 میلی گرم سلنات سدیم همراه با غلظت 8 میلی مولار کلرید سدیم در قدومه مشاهده گردید و کم ترین طول گیاهچه در کاسنی (2/6 میلی متر) و در تیمار صفر میلی گرم سلنات سدیم همراه با غلظت 8 میلی مولار کلرید سدیم بود. به طور کلی می توان نتیجه گرفت سلنیوم (در سطح 20 میلی گرم سلنات سدیم) می تواند میزان جوانه زنی بذر و رشد دانهال هر سه گیاه دارویی را تحت شرایط تنش شوری افزایش دهد.

    کلیدواژگان: درصد جوانه زنی، سلنات سدیم، کلرید سدیم، شاخصه های جوانه زنی
  • محسن ساسانی، مسعود احمدزاده*، محمدرضا جهانسوز، ثریا نوید صفحات 85-102

    پوسیدگی ریشه و طوقه گندم از مهم ترین بیماری هایی است که توسط گونه های قارچ فوزاریوم ایجاد می شود. پژوهش حاضر با هدف بیوپرایم بذر با جدایه باکتری Bacillus Velezensis UTB96 جهت کنترل بیمارگر قارچی پوسیدگی ریشه و طوقه و بهبود شاخص های رشدی گندم، در شرایط آزمایشگاهی و گلخانه ای در سال 1398 انجام شد. اثر بازدارندگی باکتری بر رشد بیمارگر قارچی در شرایط آزمایشگاه در آزمون کشت متقابل، متابولیت های فرار و عصاره باکتری به ترتیب 60،50 و 30 درصد بود. جدایه باکتریایی توانایی تولید آنزیم های بیوکنترلی، متابولیت ها و هورمون های محرک رشدی نظیر اکسین، سیدروفور و آنزیم ACC deaminase را داشت. در آزمایشگاه، ضدعفونی بذر گندم قبل از پرایم، تاثیر به سزایی بر افزایش کارایی تکنیک بیوپرایم با باکتری داشت، زیرا که در بذرهای گندم ضدعفونی نشده، باکتری در کاهش قارچ بیمارگر نقشی نداشت. به ترتیب محلول بیواسموپرایم، اسموپرایم و هالوپرایم بیشترین تاثیر را در کنترل قارچ بیمارگر و بهبود شاخص های رشدی گندم (درصد جوانه زنی، طول و وزن خشک اندام های ریشه و ساقه)، در شرایط گلخانه داشتند. محلول پودر تالک و صمغ اگرچه در بذور جوانه زده باعث کاهش بیماری قارچی پوسیدگی ریشه و طوقه شد، ولی درصد جوانه زنی بذرهای گندم در این تیمار کاهش یافت. ترکیب پودر تالک + صمغ زانتان با باکتری، باعث بهبود صفات مذکور شد.

    کلیدواژگان: اسموپرایم، بیوکنترل، درصد جوانه زنی، هالوپرایم
  • حسن فیضی*، الهام جاودانی پور صفحات 103-118

    به منظور ارزیابی نقش گاما-آمینوبوتیریک اسید(گابا)و اسپرمیدین بر صفات جوانه زنی و شاخص های رشد بذر گیاه خیار تحت شرایط تنش شوری، پژوهشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا شد. عامل اول شامل پیش تیمار بذر با گابا، اسپرمیدین، کاربرد توام اسپرمیدین و گابا در دو سطح 5 و 10 میلی مولار، آب مقطر (هیدروپرایمینگ) و عدم پیش تیمار بذرها به عنوان شاهد بود و عامل دوم آبیاری گیاه با سه سطح شوری با غلظت صفر (آب مقطر به عنوان شاهد)، 8/1 و 5/9 دسی زیمنس بر متر در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد کاربرد پرایمینگ بذور با گابا و اسپرمیدین در برخی صفات رشدی از جمله وزن تر ساقه و گیاه چه، طول ساقه و وزن خشک ریشه، تاثیر مثبت داشت به گونه ای که تنش شوری در تمام صفات رشدی و جوانه زنی اختلاف آماری ایجاد کرد. بیشترین درصد جوانه زنی، و شاخص جوانه زنی در شرایط بدون تنش شوری و کاربرد اسپرمیدین 5 و گابا 10 میلی مولار و هیدروپرایمینگ مشاهده شد. تیمارهای هیدروپرایمینگ، اسپرمیدین و گابا تحت تیمار شوری 5/9 دسی زیمنس بر متر بهبود رشد معنی داری را در گیاهچه خیار نسبت به تیمار بدون شوری باعث شدند. اعمال شوری، درصد جوانه زنی را از 84% در شرایط عدم شوری به 33/17% در شوری 5/9 دسی زیمنس بر متر کاهش داد درحالی که افزایش شوری و کاربرد هر یک از تیمارهای پرایمینگ باعث افزایش جوانه زنی نسبی شد . لذا با توجه به کاربرد ارزان و راحت تر تیمار هیدروپاریمینگ نسبت به بقیه تیمارها، می توان هیدروپرایم را به عنوان تیمار کاربردی توصیه نمود.

    کلیدواژگان: اسمولیت ها، پلی آمین ها، جوانه زنی نسبی، شاخص بنیه گیاه چه، هیدروپرایمینگ
  • سید عطاالله سیادت، سید امیر موسوی*، قاسم پرمون، سمانه کیانی صفحات 119-135

    به منظور مطالعه رابطه میان اندازه و پیری بذر بر میزان دماهای کاردینال جوانه زنی کلزا رقم هایولا 50، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با 3 تکرار اجرا شد. عامل اول، اندازه بذر بر اساس قطر (4 /1، 8/1، 2 و 2/2 میلی متر) در نظر گرفته شد. عامل دوم سطوح مختلف کیفیت بذر با استفاده از 6 سطح پیری تسریع شده (0، 24، 48، 72، 96 و 120 ساعت در دمای 40 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی %100) و عامل سوم نیز دمای جوانه زنی (0، 5، 10، 15، 20، 25، 30، 35 و 40 درجه سلسیوس) بود. به منظور برآورد دماهای کاردینال مورد نیاز برای 50 درصد جوانه زنی از مدل های بتا، بتای اصلاح شده، دندانه ای و دو تکه ای استفاده شد. نتایج نشان داد، مدل بتا نسبت به سایر مدل ها سرعت جوانه زنی را بهتر برآورد کرده است و پیری و اندازه های مختلف بذر بر مدل تغییرات تاثیری نداشت. دمای پایه در اندازه های 4/1 در حدود 15/1 درجه سلسیوس بوده و با افزایش اندازه بذر تا 2/2 میلی متر به 11/0 درجه سلسیوس کاهش یافت. نوسانات دمای بهینه در حدود 37/21 تا 58/21 درجه سلسیوس و دمای بیشینه 2/40 تا 8/40 درجه سلسیوس بود. همچنین مشخص شد، بذرها با اندازه های مختلف از نظر ترمال تایم دارای تفاوت معنی دار نبوده و پیری موجب افزایش دمای پایه جوانه زنی و ضریب ترمال تایم و کاهش دمای بهینه و بیشینه شدکه این می تواند ضرورت تاخیردر تاریخ کاشت در مناطق سردسیری و یا کشت زود هنگام در مناطق گرمسیری در این نوع بذرها را نشان دهد.

    کلیدواژگان: اندازه بذر، مدل ترمال تایم، مدل بتا، جوانه زنی، پیری
  • هرمز اسدی*، حمیدرضا گازر، آیدین حمیدی، افشین ایوانی صفحات 137-147

    اهداف این پژوهش که در سال 1397 اجرا شد ، بررسی میزان و ارزش بذر از دست رفته در ضایعات، تعیین هزینه و منافع سرمایه گذاری، تعیین قیمت سر به سر و شاخص های سودآوری اقتصادی خطوط فرآوری بذر گندم در خط رام صنعت بهاره واقع در استان البرز و خط اکیوریک ترکیه واقع در استان کردستان بوده است. متدولوژی تحقیق، بکارگیری تحلیل سودآوری با استفاده از روش های اقتصاد مهندسی می باشد. طبق نتایج، در خطوط رام صنعت بهاره و اکیوریک ترکیه، ارزش ناخالص ناشی از ضایعات فرآوری شده خطوط به ترتیب 4/6 و 2/6 میلیارد ریال، هزینه های متغیر سالانه به ترتیب 5 40/9و 89/75 میلیارد ریال و کل ارزش ناخالص ناشی از فروش بذر گواهی شده بوجاری شده فروش رفته و ضایعات فرآوری شده به ترتیب255 و 104/8 میلیارد ریال محاسبه شد. در خط رام صنعت بهاره استان البرز، قیمت سربه سر هر کیلو بذر فرآوری شده گندم نان آبی رقم پیشگام 14675 ریال و بازده برنامه ای این فعالیت 14 میلیارد ریال برآورد شد. طی دوره تحلیل دهساله (1405-1396)، ارزش کنونی خالص این خط فرآوری 21/8 میلیارد ریال و نسبت فایده به هزینه آن1/05 واحد محاسبه گردید. در خط اکیوریک ترکیه استان کردستان، قیمت سربه سر هر کیلو بذر فرآوری شده گندم دیم رقم سرداری 17575/2 ریال و بازده برنامه ای این فعالیت 20/34 میلیارد ریال برآورد شد. طی دوره تحلیل، ارزش کنونی خالص این خط فرآوری 98/7 میلیارد ریال و نسبت فایده به هزینه 1/12 واحد محاسبه گردید. در مجموع، فعالیت شرکت های فرآوری بذر گندم اقتصادی بوده است.

    کلیدواژگان: گندم، رقم، فرآوری بذر، تحلیل اقتصادی
  • حدیث زراع منش، حمیدرضا عیسوند*، ناصر اکبری، احمد اسماعیلی، محمد فیضیان صفحات 149-161

    به منظور کاهش اثرات شوری بر خصوصیات جوانه زنی و رشدی مرزه خوزستانی توسط اسید هیومیک، دو آزمایش انجام شد. آزمایش نخست در آزمایشگاه با پرایمینگ بذرها در غلظت های صفر ، 20، 40 و 60 میلی گرم بر لیتر اسید هیومیک (به ترتیب H1، H2، H3 و H4) و بررسی جوانه زنی آنها در شوری صفر، 50،25، 75 و 100 میلی مولار کلرید سدیم (به ترتیب S1، S2، S3، S4 و S5) در پتری دیش انجام شد. آزمایش دوم شامل کاربرد اسید هیومیک در پنج سطح صفر، 10، 20، 30و 40 میلی گرم در کیلوگرم خاک (به ترتیب H1، H2، H3 ، H4 و H5) و تنش شوری شامل شامل صفر، 50،25، 75 و 100 میلی مولار کلرید سدیم (به ترتیب S1، S2، S3، S4 و S5) بود. نتایج بخش آزمایشگاهی نشان داد که با افزایش شوری، درصد و سرعت جوانه زنی کاهش یافت. درحالیکه اسید هیومیک منجر به بهبود درصد و سرعت جوانه زنی شد. در آزمایش گلدانی نیز افزایش شوری منجر به کاهش معنی دار صفات رشدی گردید و کاربرد اسیدهیومیک منجر به بهبود این صفات شد. با افزایش شوری، نشت الکترولیت افزایش یافت ولی اسیدهیومیک آن را کاهش داد. نتایج مثبت کاربرد اسیدهیومیک در کاهش اثرات مضر شوری، علاوه بر آزمایشگاه (پرایمینگ) در گلدان (خاک کاربرد) نیز به اثبات رسید. بنابراین به طور کلی با توجه به نتایج مثبت این پژوهش مبنی بر بهبود شاخص های جوانه زنی و رشدی مرزه خوزستانی، می توان کاربرد اسید هیومیک را جهت کاهش اثرات نامطلوب شوری توصیه کرد.

    کلیدواژگان: تنش شوری، خاک، گیاهان دارویی، مرزه خوزستانی، هیومیک اسید
|
  • B. Shadkam, Mohammed Hussain Gharineh *, Amin Lotfi Jalal Abadi, Seyed Amir Moosavi Pages 1-18

    Salinity is one of the main limiting factors for seed germination and seedling growth. The use of nutrients in priming treatment is known as an effective way to improve seed yield In this regard, a factorial experiment was conducted in the Khuzestan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, based on randomize complete design with three replications. Priming treatment with nano and micro magnesium was performed at five concentrations zero, 50, 100, 200, 400 mg /litr, sepcratly. The durations of 12 and 24 hour were used for seed priming and salinity stress levels were zero, 50, 100, 150, 200, 250 mM made with sodium chloride. The results showed that increasing salinity stress declined hyssop seeds resistance and reduced the germination characteristics of this plant. Priming with 400 mg/litr magnesium microclate produced the highest germination percentage of 89.3%, average germination time of 5.9, seed vigor of 27.2 and root length of 24 mm. The highest germination rate (0.461 per day) and shoot length (18 mm) were observed in control and 400 mg/litr of nano-chelate, respectively. Results showed that nutrient seed priming with micochelate effectively alleviated salinity stress effects and improved seed germination properties compared to nanochelate magnesium. The optimum seed priming treatment obtained from 400 mg/litr micro chelate magnesium for 12 hours.

    Keywords: Improve seed performance, Pretreatment, Nano, Vigour
  • Mohammad Behzad Amiri *, Parviz Rezvani Moghaddam, Mohsen Jahan Pages 19-32

    An experiment based on CRD design with three replications was conducted in 2014 year, in Ferdowsi University of Mashhad, Iran. The experimental treatments included 7 types of eco-friendly inputs: Humic acid, Fulvic acid, Nitroxin (contains Azotobacter spp. And Azospirillum spp. Bacterias), Biophosphorous (contains Bacillus sp. And Pseudomonas sp. bacterias), Biosulfur (contains Thiobacillus spp. Bacteria), Glomus mosseae, Glomus intraradices, and control. The results showed that organic acids of humic and fulvic increased germination percentage 25 and 20% and germination rate 58 and 33% compared to control, respectively. Germination percentage was 20, 25, and 24% more in biofertilizers of nitroxin, biophosphorous and biosulfur compared to control, respectively and germination rate under application of this fertilizers added 59, 24, and 50% compared to control, respectively. Humic acid, fulvic acid, nitroxin, biophosphorous, biosulfur, Glomus mosseae and Glomus intraradices reduced mean germination time 33, 35, 38, 19, 36, 36, and 16% compared to control, respectively. The highest radicle and plumule length obtained in treatment of humic acid and the highest radicle to plumule length observed in treatment of biosulfur. Fulvic acid increased radicle and plumule dry weight 51 and 38% compared to control, respectively. The highest and the lowest radicle to plumule dry weight obtained in treatments of Glomus intraradices (0.199) and control (0.124), respectively.

    Keywords: Biosulfur, ecological input, Glomus intraradices, humic acid, Mean Germination Time
  • Azadeh Kavandi, Amir Ghorbankhani, Fereshta Shahbazi Asl Pages 33-55

    Seed deterioration is one of the factors reducing seed viability and vigor. In order to investigate the effect of osmopriming on seed vigor enhancement and seedling enzyme activities, a factorial experiment was conducted in a completely randomized design with four replications in greenhouse of Research Institute of Forests and Rangelands, Tehran, Iran in 2015. Experimental factors were four sainfoin species as (Onobrichis cristagalli, O. micoxchi, O. sintensii and O. vicifolia), three levels of deteriorated seeds using accelerated ageing techniques (40°C, 98% of RH for 48 and 72h and control) and three priming treatments including hydropriming (control) and osmopriming (PEG -0.6Mpa and -1.2 Mpa). Data were collected for germination percent, rate of germination, root length, shoot length, vigor index, seedling weight and the variability in the activities of three antioxidant enzymes as superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT) and peroxidase (POD). Results showed that seed deterioration decreased germination traits in all of sainfoin species. Priming by seed aging interaction effect was significant for most of traits. The O.vicifolia had higher mean values for germination traits in deteriorated seeds. The result indicated that application of PEG (-0.6Mpa and -1.2 Mpa) had improved seedling growth as root and shoot length in all of the species. Measurement of enzymatic activity showed that the activities of antioxidant enzymes were decreasing in aged seeds of sainfoin. However, application of PEG (-0.6Mpa) had improved enzymatic activity in aged seeds. It was concluded that osmopriming may enhance seed vigor, seedling growth and enzyme activities in deteriorated seed of sainfoin

    Keywords: Aging test, germination, Osmopriming antioxidant enzymes
  • Arash Mamedi, F. Sharifzadeh *, Reza Maali Amiri Pages 57-67

    Quinoa has attracted a lot of attention in recent years due to its low ecological needs and rich nutritional value. Therefore, the variability of germination components to temperature and determination of cardinal temperatures were performed by seed germination test at different constant temperatures from -1 to 45°C.The results of the dent-like model showed that the base temperature and ceiling temperature of quinoa were -03.04 and 45.45°C, respectively, and the optimum temperature was from 20 to 35°C. To investigation the effect of salinity and drought stress on germination at 25°C, the seeds were exposed to osmotic potentials from 0 to -28 bar, which were made of sodium chloride (NaCl) and polyethylene glycol (PEG), respectively, to induce stresses. The results showed that the reduction of osmotic potential up to -12 bar was not able to significantly reduce the germination components compared to normal conditions. However, with decreasing osmotic potential to -18 and -24 bar, the germination percentage decreased significantly. The germination was completely stopped at -24 bar of drought-induced, while 24% germination was observed at the same point of the salinity-induced osmotic potential. Therefore, seed germination capacity under salinity-induced stress was more tolerant than drought-induced stress at all levels of osmotic potentials. Most likely, due to the fact that quinoa is halophyte, by absorbing the ionic elements of salt, required for the maintenance of the cell turgor, which concurrent increase in cytosolic osmolality. Thus, this species has a great potential for distribution to other areas such as provinces with dry climate.

    Keywords: Seed germination, cardinal temperatures, Drought Stress, salinity stress, quinoa
  • Masoomeh Amerian *, Ali Reza Khosravi Pages 69-84

    In order investigate the effect of salinity and selenium on seed germination of three medicinal plants dragons head, alyssum and chicory, this study was performed as a factorial experiment based on a complete randomized design with two factors including different levels of salinity and selenium in three replications. The first factor included 0, 2, 4, and 8 mM NaCl and the second factor was 0, 5, 10, and 20 mg L-1 sodium selenate levels. Unlike selenium, salinity reduced germination percentage, germination characteristics and initial growth in all three medicinal plants. The germination percentage of chicory was 40%, alyssum was 49.1% and dragons head was 52.5%, which indicates that chicory is more sensitive to salinity stress, while dragons head showed more tolerance to salinity stress. With increasing selenium concentration, seedling length in all three medicinal plants increased compared to the control. The highest seedling length (20 mm) was observed in treatment 20 mg L-1 sodium selenate with a concentration of 8 mM NaCl in alyssum. The lowest seedling length was in chicory (6.2 mm) and in 0 mg L-1 sodium selenate treatment with 8 mM NaCl. The use of selenium can improve germination characteristics and to some extent reduce the effects of salinity stress. In general, it can be concluded that selenium (at the level of 20 mg L-1 of sodium selenate) can increase seed germination and seedling growth of all three medicinal plants under salinity stress.

    Keywords: germination percentage, sodium selenate, NaCl, Germination characteristics
  • Mohsen Sasani, Masoud Ahmadzadeh *, M.R. Jahansuz, Sorayya Navid Pages 85-102

    Root and crown rot of wheat is one of the most important diseases that caused by Fusarium species. The present study was conducted with the aim of seed Bioprime with bacteria to control fungal pathogens of root and crown rot and improving some growth indicators of wheat in laboratory and greenhouse conditions in 2019. The Effect of bacterial inhibition on fungal pathogen growth in vitro and in cross-culture test, metabolites and bacterial extracts were 60, 50 and 30 percent respectively. Bacterial isolates were able to produce biocontrol enzymes, metabolites and hormones of growth promoting such as auxin, siderophore, and ACC deaminase. In vitro, infection of wheat seeds before priming had a beneficial effect on increasing the efficiency of bioprime technique with bacteria, because in uninfected wheat seeds, bacteria did not play a role in reducing pathogenic fungi. Bioesmoprim, osmoprime and halloprime had the most impact in controlling the pathogenic fungus and improving the growth indices of wheat (germination percent, length and weight of root and stem) in greenhouse conditions, respectively. Although Talc powder and gum in germinated seeds reduced the fungal disease of root and crown rot, but seed germination percentage of wheat seeds were reduced, too. The combination of talc powder + xanthan gum with bacteria improved the mentioned traits.

    Keywords: Bio control, germination percentage, halloprime, osmoprime
  • Hassan Feizi *, Elham Javedanipoor Pages 103-118

    In order to investigate Spermidine and γ-Aminobutyric Acid (Gaba) role on germination features and growth parameters of cucumber under salinity stress, an experiment was conducted as factorial layout based on the completely randomized design at university of Torbat Heydarieh, Iran in 2108 . The first factor consists of seed priming with Gaba (5 and 10 mM), Spermidine (5 and 10 mM), the combination of them and hydropriming in distilled water, and no treatment. The second factor was three salinity levels (0, 1.8, 9.5 dS/m). Results showed that seed priming with Gaba and Spermidine positively affected the shoot and seedling fresh weight, root length, and root dry weight. The highest value of germination percent, relative germination, and germination index was seen in no salinity and 5 mM Spermidine and 10 mm Gaba application (by 19 percent more than control). Using hydropriming, Spermidine and Gaba significantly improved cucumber seedling growth under 9.5 dS/m salinity in comparison to zero salinity treatment. Salinity caused a reduction of germination percent from 84 to 17 %, but employing seed priming treatments caused an enhancement of relative germination in salinity condition. In other words employment of hydropriming and these amendments induced in the alleviation of salinity stress. In attention to application of hydropriming as an inexpensive and convenient method in comparison to other treatments it could be recommended.

    Keywords: Hydropriming, Osmulyte, Polyamin, Relative germination, Vigor index
  • Seyed Ata Siadat, Seyed Amir Moosavi *, Ghasem Parmoon, Samaneh Kiani Pages 119-135

    To study the relationship between seed size and aging on cardinal temperatures of canola cv. Hyola 50, seed germination an experiment was conducted based on a randomized complete design with three replications. Seeds were classified in to four groups based on their diameter (1.4, 1.8, 2 and 2.2 mm) and considered as the first experimental factor. The Second factor was various durations of accelerated aging treatment (0, 24, 48, 72, 96 and 120 hours (40oC, RH=100%) and the third factor was nine constant temperatures in which seeds were germinated (0, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35 and 40 ˚C). Cardinal temperatures were quantified for germination fraction of 50% using four nonlinear model: beta, beta modify, dent-like and segmented. The result indicted beta model better described responses germination rate to temperature compared with others models and accelerated aging and sizes did not affect the change model base temperature was about 1.15 OC in sizes 1.4 mm and increase in size to 2.2 mm deceased to 0.11 OC. The optimal temperature range was about 21.37 to 21.58 OC and the maximum temperature was 40.2 to 40.8 OC. it was also found that different seed sizes did not have a significant difference in terms of thermal time and deterioration increased the basal germination temperature and thermal time coefficient and reduced the optimal and maximum temperature, that it can show necessity delay in planting date in cold areas or early planting in tropical areas in these types of seeds.

    Keywords: Seed size, thermal model, Beta model, germination, accelerated aging
  • Hormoz Asadi *, Hamid Reza Gazor, Aidin Hamidi, Afshin Eivani Pages 137-147

    Objectives of this study, determine value of irrigated wheat seed in waste for processing line, determine of cost and benefit, determine Breakeven price and calculate of economic profitability indices of wheat seed processing lines in Ram Sanat Bahare in Alborz and Akyurek Technology in Kordestan provinces. This research carried out in 2018. Methodology of this study was profitability analysis by Economical engineering methods. According to the results, in Ram Sanat Bahare and Akyurek Technology, the gross value of process in waste of these lines was estimated 4.6 and 2.6 Iranian billion rials, Annual variables costs these lines was calculated 40.94 and 89.75 Iranian billion rials and the total gross value from sales of certifies seeded seeds sold and processed waste determined 55.2 and 104.8 Iranian billion rials, respectively. In Ram Sanat Bahare in Alborz, Breakeven price and gross margin of irrigated bread wheat (Pishgam cultivar) was estimated 14675 Iranian rial per kg and 14 Iranian billion rials, respectively. During (2017-2026), net present value (NPV) this line was 21.8 Iranian billion rials and benefit cost ratio was 1.05. In Akyurek Technology in Kordestan, Breakeven price and gross margin of dry bread wheat (Sardari cultivar) was estimated 17575.2 Iranian rial per kg and 20.34 Iranian billion rials, respectively. During analysis periods, net present value (NPV) this line was 98.7 Iranian billion rials and benefit cost ratio was 1.12. In general, the activity of wheat seed processing companies has been economic.

    Keywords: Wheat, Cultivar, Seed processing, Economic analysis
  • H. Zaremanesh, H.R. Eisvand *, N. Akbari, A. Ismaili, M. Feizian Pages 149-161

    In order to reduce the effects of salinity on germination and growth of Khuzestani savory by humic acid, two experiments were performed. The first experiment was done by priming the seeds with zero concentrations, 20, 40 and 60 mg / l of humic acid (H1, H2, H3 and H4, respectively) and germinating them in zero salinity (distilled water), 50, 25, 75 and 100 mM اNaCl (S1, S2, S3, S4 and S5, respectively) in petri dishes. In the second experiment in the greenhouse, humic acid at zero, 10, 20, 30 and 40 mg / kg soil (H1, H2, H3, H4 and H5, respectively) and salinity stress including zero, 50, 25, 75 and 100 mM sodium chloride (S1, S2, S3, S4 and S5, respectively). The results of the first experiment showed that germination percentage and rate were decreased by increasing in salinity, While, germination rate and percentage were improved by humic acid priming. Salinity also decreased the growth characteristics in pot experiment. While humic acid led to the improvement of these growth traits. With increasing salinity, electrolyte leakage increased, but it was reduced by humic acid. The positive results of using humic acid in reducing the harmful effects of salinity, in addition to laboratory (seed priming) were also proven in pots (soil application). Therefore, in general, according to the positive results of this study on improving the germination and growth indices of Khuzestani savory plant, the use of humic acid can be recommended to reduce the adverse effects of salinity.

    Keywords: humic acid, Khuzestani savory, medicinal plant, Salinity stress, soil