فهرست مطالب

تعاون و کشاورزی - سال دهم شماره 40 (زمستان 1400)

نشریه تعاون و کشاورزی
سال دهم شماره 40 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرجان ادهم ملکی، بهمن خسروی پور*، منصور غنیان صفحات 1-32

    تعاونیها از انواع سیستم‏های مدیریت مشارکتی، محسوب می گردند که با فراهم آوردن سازوکارهایی موجب نقش آفرینی کشاورزان در تصمیم گیری ها و مدیریت کشاورزی، می شوند. در این راستا، تشکل های بهره برداران آب، باهدف کاهش نقش دولت و افزایش نقش مصرف کنندگان آب و سایر نهاد های محلی در مدیریت شبکه‏های آبیاری تشکیل شده و نقش کلیدی را در مصرف بهینه آب بر عهده دارند. این تحقیق باهدف کلی ارزیابی عوامل موثر بر عملکرد تعاونی های تولید در حوزه آبریز استان خوزستان، انجام شد. جامعه آماری این تحقیق را تمامی اعضای تعاونی های تولید در محدوده شبکه های آبیاری و زهکشی استان خوزستان تشکیل دادند(5831=N) که 361 نفر از آنان با استفاده از جدول نمونه گیری بارتلت و همکاران(2001) و به روش تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب، انتخاب شد. نتایج حاصل از تحلیل عاملی حاکی از آن است که عوامل موثر بر عملکرد تعاونی های تولید در حوزه آبریز استان خوزستان شامل عوامل اقتصادی و مالی، اجتماعی- فرهنگی، حقوقی- سیاسی، مدیریتی و فنی می باشند. نتایج حاصل از تحلیل چند معیاره با استفاده از تکنیک AHPو نرم افزار Expert Choice نیز نشان داد که معیار مدیریتی در راستای موفقیت تعاونی های تولید استان خوزستان نسبت به سایر معیارها بالاترین اولویت را به خود اختصاص داده است و معیارهای فنی، اقتصادی و مالی، اجتماعی- فرهنگی و معیار حقوقی- سیاسی به ترتیب در اولویت های بعد قرار می گیرند. با توجه به سابقه طولانی تشکیل این نظام های بهره ‏برداری جمعی از منابع آب در خوزستان، شناسایی عوامل موثر بر عملکرد آن ها می تواند ضمن ارایه ی سازوکارهای مدیریتی به متولیان امر در ارتقای موفقیت تعاونی های مزبور موثر واقع گردد.

    کلیدواژگان: عملکرد، تشکل های بهره برداران آب، تکنیک AHP، نرم افزار Expert Choice
  • علی هوشنگی سلطان پور، اعظم رضایی*، فرشید اشراقی، رامتین جولایی صفحات 33-52

    نظر به اهمیت تعاونی ها در دستیابی به اهداف سند توسعه چشم انداز 1404، ارزیابی عملکرد شرکت های تعاونی تولید کشاورزی می تواند یاری بخش سیاستگذاران و برنامه ریزان در پیشبرد اهداف توسعه در بخش کشاورزی باشد. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف ارزیابی عوامل موثر بر کارایی فنی شرکت های تعاونی تولید کشاورزی استان گلستان انجام گرفت. آمار و اطلاعات مورد نیاز، به صورت پیمایشی و مصاحبه رو در رو با مدیران 36 شرکت تعاونی تولید کشاورزی فعال در استان گلستان در سال 1398 به دست آمد. برای تحقق اهداف تحقیق از روش تحلیل پوششی داده ها با رویکرد محصول گرا و فرض بازده ثابت و متغیر نسبت به مقیاس و مدل رگرسیونی توبیت استفاده شد. نتایج نشان داد که میزان کارایی فنی شرکت های تعاونی مورد بررسی تحت شرایط بازده ثابت و بازده متغیر نسبت به مقیاس متفاوت است. همچنین، 44/69 درصد شرکت ها دارای بازدهی ثابت، 25 درصد دارای بازدهی نزولی و 56/5 درصد دارای بازدهی صعودی نسبت به مقیاس تولید هستند. به علاوه، کارایی فنی و مدیریتی شرکت ها در شرایط بازده متغیر نسبت به مقیاس به طور میانگین 87 و 90 درصد است. همچنین، امکان افزایش 13 درصدی ستانده ها با همین میزان نهاده ها و به شرط بهینه کردن مقیاس فعالیت ها وجود دارد. بر اساس نتایج رگرسیون توبیت، متغیر سن مدیران اثر منفی و معنی دار و متغیر دارایی اثر مثبت و معنی داری بر کارایی فنی تعاونی های تولید کشاورزی استان گلستان دارد. با توجه به تاثیر مثبت میزان دارایی بر کارایی، تامین اعتبارات لازم برای شرکت های تعاونی تولید کشاورزی از طریق بانک های عامل کمک شایانی به آن ها خواهد داشت.

    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، کارایی فنی، شرکت های تعاونی تولید کشاورزی، بازده متغیر نسبت به مقیاس
  • نعمت الله شیری* صفحات 53-81

    علی رغم این که تعاونی های دانشجویی با هدف ارتقای صلاحیت های کارآفرینانه در بین دانشجویان راه اندازی می شود؛ ولی به دلیل عدم پیروی از مدلی بومی نتواسته اند به نحو شایسته در جهت ترویج فعالیت های کارآفرینی و کسب و کار در بین دانشجویان اقدام کنند. در این راستا، هدف کلی پژوهش حاضر طراحی الگویی برای ترویج فعالیت های کارآفرینانه در تعاونی های دانشجویی بود که برای این منظور از پارادایم کیفی و روش نظریه داده بنیاد بهره گرفته شد. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش شامل دانشجویان کشاورزی عضو تعاونی های دانشجویی در غرب کشور (دانشگاه های رازی، کردستان، بوعلی، لرستان و ایلام) در سال 1399 بودند که نمونه های مورد مطالعه ابتدا به صورت هدفمند و در ادامه به صورت نظری انتخاب شدند. پس از انجام 25 مصاحبه عمیق انفرادی، اشباع نظری حاصل گردید. تحلیل داده ها با استفاده از کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام شد. براساس نتایج پژوهش حمایت های محیطی، سرمایه اجتماعی، ویژگی های روانشناختی، سرمایه انسانی، انگیزه های اقتصادی و الگوهای نقش به عنوان عوامل علی؛ بروکراسی اداری، موانع مالی، موانع فرهنگی، موانع ساختاری و فرصت های محیطی به عنوان عوامل زمینه ای؛ و تغییرات اقلیمی، نوسانات بازار و تلاطم های محیطی به عنوان عوامل مداخله گری شناسایی شدند که ترویج فعالیت های کارآفرینانه در تعاونی های دانشجویی کشاورزی غرب کشور را تحت تاثیر قرار می دهند. راهبردهای ترویج فعالیت های کارآفرینانه در تعاونی های دانشجویی غرب کشور شامل راهبردهای آموزشی- ترویجی، الگوسازی، کاهش بروکراسی اداری، حمایتی- انگیزشی و تسهیلات مالی بودند که در نهایت پیامد ترویج فعالیت های کارآفرینانه در تعاونی های دانشجویی مواردی نظیر توسعه صلاحیت های کارآفرینانه، توسعه اجتماعی، توسعه کشاورزی و توسعه اقتصادی است.

    کلیدواژگان: آموزش تعاونی، کسب و کارهای کشاورزی، تعاونی های دانشجویی، نظریه بنیانی
  • رضا عزیزی، سید مهدی حسینی، امیر دادرس مقدم* صفحات 82-96

    شرکت های تعاونی روستایی نقش بسزایی در افزایش مشارکت های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی مردم روستا داشته و با بهبود ارایه خدمات در زمینه تامین مایحتاج ضروری و معیشتی کشاورزان زمینه بهبود وضعیت درآمدی و اشتغال کشاورزان را فراهم می نماید. در این راستا هدف این پژوهش بررسی تاثیر نسبت های مالی در سودآوری 36 شرکت تعاونی روستایی فعال استان سیستان و بلوچستان در دوره زمانی 1395-1398 با استفاده از روش GLS می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد که نسبت آنی با ضریب 15/0- بر سودآوری شرکت تاثیر منفی و معناداری داشته یعنی اینکه در شرکت تعاونی روستایی نقدینگی پایین بوده و بایستی مدیریت شرکت در شرایط رکودی و افزایش قیمت ناگهانی نهاده های کشاورزی و کالاهای اساسی، شرایطی را فراهم نماید تا در کوتاه ترین زمان ممکن مطالبات خود را وصول نماید. تاثیر نسبت بدهی جاری به ارزش ویژه بر سودآوری منفی و معنادار بوده است که دلیل آن رشد بدهی های کوتاه مدت بوده که منجر به کاهش سرمایه در گردش شرکت شده و در نتیجه سودآوری شرکت کاهش می یابد در حالی که نسبت کل بدهی به ارزش ویژه تاثیر مثبت و معناداری بر سودآوری شرکت های تعاونی روستایی داشته است یعنی بیشترین تامین سرمایه شرکت توسط صاحبان سهام صورت گرفته و هزینه بهره وام کاهش یافته و سودآوری شرکت افزایش می یابد و همچنین دو نسبت سودآوری، بازده دارایی با ضریب 57/0 و بازده حقوق صاحبان سهام با ضریب 48/0 بر سودآوری شرکت های تعاونی روستایی تاثیر مثبت و معناداری داشته است و در نهایت نسبت گردش کل دارایی بر سودآوری شرکت های تعاونی روستایی تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: نسبت های مالی، سودآوری، شرکت های تعاونی روستایی، روش GLS
  • حمیدرضا یاری، علیرضا اسلامبولچی* صفحات 98-137

    امروزه با پایداری در کسب و کارها در تعاونی ها میتوان با مشکل بیکاری و ورشکستگی بسیاری از تعاونی ها مقابله کرد. ارایه الگوی پایداری کسب وکارها یکی از عوامل موثر در موفقیت و پایداری تعاونی ها می باشد. تحقیق حاضر با هدف طراحی الگوی پایداری کسب وکار با رویکرد توسعه کارآفرینی در بخش تعاونی استان همدان انجام شد. این تحقیق ازنظر هدف کاربردی-توسعه ای و روش تحقیق و چارچوب پژوهش به صورت کمی- کیفی (آمیخته) است. مشارکت کنندگان در بخش کیفی برخی از مدیران تعاونی های موفق کشور و اساتید خبره در زمینه بازرگانی به روش در دسترس هدفمند (افراد متخصص و خبره در حوزه بازرگانی و کسب و کار درتعاونی ها که خودشان به شرکت در این پژوهش تمایل داشتند) بر اساس اشباع نظری به تعداد 12 و در بخش کمی جامعه آماری تعداد 360 نفر از مدیران کلیه تعاونی های موفق کشورکه مشارکت کنندگان بر اساس جدول مورگان و کرجسی به تصادفی طبقه ای به تعداد 130 نفر انتخاب شدند. نتایج پژوهش در بخش تحلیل کیفی نشان داد که این الگو پایداری کسب و کار شامل شش مقوله از جمله شرایط علی، مقوله محوری، عوامل زمینه ای، شرایط مداخله گر، راهبردها و پیامدها، بود و 82 عامل موثر بر طراحی الگوی پایداری کسب وکار با رویکرد توسعه کارآفرینی شناخته شد. همچنین مشخص شد که تاثیر شرایط علی بر مقوله محوری و مقوله محوری بر راهبردها به طور مستقیم و تاثیر راهبردها بر پیامدها، عوامل زمینه ای و شرایط مداخله گر بر راهبردها به شکل غیرمستقیم می باشد. در قسمت کمی مشخص شد مدل از برازش مطلوبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: الگوی پایداری کسب وکار، توسعه کارآفرینی، بخش تعاونی
  • طاهره یادگاری طاهری، یونس وکیل الرعایا، فرشاد فائزی رازی*، سید عبدالله حیدریه صفحات 138-162

    پژوهش حاضر با هدف طراحی و تبیین مدل هوشمندی سازمانی در تعاونی های تولیدی کشور انجام شده است. این مطالعه با رویکرد ترکیبی (کیفی-کمی) انجام شد. در فاز کیفی از نظریه داده بنیان استفاده شد. در این فاز، با 15 تن از خبرگان حوزه تعاون به صورت هدفمند مصاحبه به عمل آمد. در فاز کمی، 350 نفر از مدیران عامل و اعضای هیات مدیره تعاونی ها به روش طبقه ای مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار جمعآوری داده ها پرسشنامه ای مستخرج از نتایج فاز کیفی بود. نتایج فاز کیفی نشان داد که قابلیت های هوشمندی سازمانی به عنوان پدیده محوری مورد توجه است. یافته های فاز کمی نشان داد که «بسترهای توسعه هوشمندی» بر«توانمندساز های هوشمندی»، «توانمندساز های هوشمندی» بر «قابلیت های هوشمندی سازمانی»، «قابلیت های هوشمندی سازمانی»، بر «استراتژی های هوشمندی»، و «استراتژی های هوشمندی» بر «عملکرد هوشمندی» اثر مثبت و معنی داری دارند. این در حالی است که «حکمرانی هوشمندی» بر «توانمندساز های هوشمندی» اثر معنادار ندارد. نتایج حاکی از آن است که سطح بالاتری از بسترها و توانمندسازهای هوشمندی می تواند عملکرد تعاونی های تولیدی را بهبود دهد و اهمیت استراتژی ها را برجسته کند.

    کلیدواژگان: هوشمندی سازمانی، تعاونی های تولیدی، مدل سازی ساختاری تفسیری، مدل سازی معادلات ساختاری
  • هاجر قنبرزاده لیاولی، فرشید اشراقی*، افشین عادلی، اعظم رضایی صفحات 163-187

    این مطالعه با هدف تحلیل بهره وری شرکت های تعاونی صید پره استان گیلان انجام شد. در این تحقیق از روش تحلیل بهره وری جزیی و بهره وری کلی عوامل تولید و شاخص تورنکویست استفاده شد و داده های این تحقیق با استفاده از پرسشنامه از سطح شرکت های تعاونی صید پره برای فصل صید سال 1396 جمع آوری شد. نتایج نشان داد که از لحاظ بهره وری جزیی به طور میانگین، در کل تعاونی ها، تعاونی هفت تیر شهرستان تالش بدترین وضعیت و شهدای دستک شهرستان آستانه بهترین وضعیت را دارا می باشند و در سطح شهرستان، شهرستان آستارا در پایین ترین وضعیت و شهرستان رشت در بالاترین وضعیت از این لحاظ قرار داشته اند. از لحاظ بهره-وری کل عوامل تولید نیز بالاترین رتبه مربوط به شهرستان رشت با میانگین شاخص 511/1 و پایین ترین رتبه مربوط به شهرستان آستارا با میانگین شاخص 133/0 می باشد. در کل استان نیز 22 تعاونی معادل 44 درصد تعاونی ها بهره وری کل بالاتر از یک و 28 تعاونی معادل 56 درصد تعاونی ها بهره وری کل پایین تر از یک داشته اند. با توجه به یافته ها، پیشنهاد می شود که به مدیریت هزینه ها، بیشتر از افزایش صید و افزایش درآمد اهمیت داده شود و با توجه به اینکه تعاونی های رشت از لحاظ بهره وری نسبت به سایر مناطق استان برتری داشتند، به نظر می رسد، مرکزیت این منطقه و امکانات بیشتر در این مساله موثر باشد. از این جهت، پیشنهاد می گردد که برای تعاونی های سایر شهرستان ها حمایت بیشتری صورت گیرد تا امکان رشد بهره وری در آنها افزایش یابد.

    کلیدواژگان: بهره وری جزیی عوامل تولید، بهره وری کلی عوامل تولید، شرکت های تعاونی، صید پره، استان گیلان
|
  • Marjan Adhammaleki, Bahman Khosravipour *, Mansour Ghanian Pages 1-32

    Cooperatives are one of the types of participatory management systems, which provide farmers with a role in decision-making and agricultural management by providing mechanisms. In this regard, water users' organizations are formed with the aim of reducing the role of government and increasing the role of water consumers and other local institutions in the management of irrigation networks and play a key role in optimal water consumption. Therefore, this study was conducted to evaluate the factors affecting the performance of production cooperatives in the catchment area of Khuzestan with emphasis on the management of irrigation and drainage networks. The statistical population of the study consisted of all members of production cooperatives within the irrigation and drainage networks of Khuzestan (N = 5831). The sample size was determined using the sampling table of Bartlett et al. (2001) and by stratified random sampling method with proportional assignment (according to member production cooperatives), 361 people. The results of factor analysis indicate that the factors affecting the performance of production cooperatives in the catchment area of Khuzestan province include economic and financial, socio-cultural, legal-political, managerial and technical factors. The results of multi-criteria analysis using AHP technique also showed that the management criterion is the highest priority for the success of production cooperatives compared to other criteria. In fact, this finding shows that the prerequisite for the success of production cooperatives in Khuzestan is the improvement and empowerment of management structures in the areas of planning, organizing, coordinating, controlling, implementing and evaluating production cooperatives.

    Keywords: performance, Water Users Associations, AHP technique, Expert choice software
  • Ali Houshangi, Azam Rezaee *, Farshid Eshraghi, Ramtin Joolaie Pages 33-52

    This study aimed to evaluate the Factors Affecting the Technical Efficiency of Agricultural Production Cooperatives in Golestan Province by using the data envelopment analysis method with a product-oriented approach and constant and variable returns to scale. The required data was obtained in the field and by completing a questionnaire and interviewing the managers of 36 agricultural production cooperatives active in Golestan province in 2020. To evaluate the technical efficiency, the Tobit regression model has also been used to investigate the factors affecting performance. The results show that the average technical efficiency of the surveyed cooperatives under the conditions of fixed returns and variable returns to the scale is almost equal; Therefore, agricultural production cooperatives in Golestan province are faced with a high level of scale efficiency. The results show that 69% of companies have fixed returns, 25% have descending returns and 6% have upward returns to the scale of production. The results of the study of factors affecting technical efficiency also indicate that the age variable has a negative and significant effect on performance. Also, the asset variable has a positive and significant effect on efficiency. The average values of technical and managerial efficiency show that it is possible to increase the output by 13% with the same amount of input. It is necessary to increase the efficiency of production cooperatives by supporting young people and using them in the field of production and providing the necessary funds for companies.

    Keywords: Data Envelopment Analysis, Technical Efficiency, Agricultural Production Cooperatives, Variable return to scale
  • Nematollah Shiri * Pages 53-81

    Despite the fact that student cooperatives are setup with the aim of promoting entrepreneurial competencies among students; however, due to not following the indigenous model, they have not been able to take appropriate action to promote entrepreneurial and business activities among students. In this way, the purpose of this study was to design a model for the extension of entrepreneurial activities in student’s cooperatives, for which the qualitative paradigm and grounded theory was used. The study participators consisted of all members of agricultural student cooperatives in the universities (Razi, Kurdistan, Bouali, Lorestan and Ilam universities) of the west of Iran. The studied samples were first selected purposefully and then theoretically. Theoretical saturation was obtained after 25 in-depth one-on-one interviews. In order to analyze the data, open, axial and selective coding was used. Findings showed that environmental support, social capital, psychological characteristics, human capital, economic motivations and role models as causal factors; Administrative bureaucracy, financial barriers, cultural barriers, structural barriers and environmental opportunities as underlying factors; and climate change, market fluctuations and environmental turbulence were identified as intervention factors that affect the extension of entrepreneurial activities in agricultural student cooperatives in the west of Iran. Strategies for promoting entrepreneurial activities in student cooperatives in the west of Iran included educational-extension, modeling, reducing administrative bureaucracy, support-motivation and financial facilities strategies, which ultimately resulted in entrepreneurial activities extension among agricultural students such as developing entrepreneurial competencies, development Social, agricultural development and economic development.

    Keywords: Cooperative learning, Agri-businesses, Student Cooperatives, Grounded theory
  • Reza Azizi, Seyed Mehdi Hosseini, Amir Dadrasmoghadam * Pages 82-96

    Rural cooperatives play an important role in increasing the cultural, social and economic partnerships of the rural population and by improving the provision of services in the field of providing basic necessities and livelihoods of farmers provide the basis for improving the income and employment of farmers. In this regard, the purpose of this study is to investigate the effect of financial ratios on the profitability of 36 active rural cooperatives in Sistan and Baluchestan province in the period 2016-2019 using the GLS method. Findings show that the instantaneous ratio has a negative and significant effect on the company's profitability in the rural cooperative company, liquidity is low and the company should be managed in a recession and a sudden increase in the price of agricultural inputs and basic goods provide the conditions to receive their claims in the shortest possible time. The effect of current debt to equity ratio on profitability has been negative and significant due to the growth of short-term debt, which leads to a decrease in working capital of the company and thus reduces the company's profitability, while the ratio of total debt to equity has a positive effect. And has had a significant impact on the profitability of rural cooperatives That is, most of the company's capital is provided by shareholders and the cost of loan interest is reduced and the company's profitability increases. Finally the ratio of total asset turnover has a positive and significant effect on the profitability of rural cooperatives.

    Keywords: Financial Ratios, Profitability, Rural Cooperatives, GLS method
  • Hamid Reza Yari, Alireza Eslambolchi * Pages 98-137

    Today, with the stability of businesses in cooperatives, the problem of unemployment and bankruptcy of many cooperatives can be addressed. Providing a model of business sustainability is one of the effective factors in the success and sustainability of cooperatives. The aim of this study was to design a business sustainability model with an entrepreneurship development approach in the cooperative sector of Hamedan province. This research is quantitative-qualitative (mixed) in terms of applied-development purpose and research method and research framework. Participants in the quality section of some of the successful cooperative managers of the country and expert professors in the field of business in a purposefully available way based on theoretical saturation of 12 And in the quantitative part of the statistical population, 360 managers of all successful cooperatives in the country, whose participants were randomly selected based on Morgan and Krejcie table, 130 people. The results of qualitative analysis showed that this model included six categories including causal conditions, central category, contextual factors, intervening conditions, strategies and consequences, and 82 factors were identified as designing a business sustainability model with an entrepreneurial development approach. It was also found that the effect of causal conditions on the central category and the central category on the strategies is direct and the effect of strategies on the outcomes, contextual factors and intervening conditions on the strategies is indirect. In a small part, it was found that the model has a good fit

    Keywords: Business Sustainability Model, entrepreneurship development, Cooperative Sector
  • Tahereh Yadegari Taheri, Younos Vakil Alroaia, Farshad Faezi Razi *, Seyyed Abdollah Heydariyeh Pages 138-162

    The aim of this research was to design and explain the organizational Intelligent model in Iranian production cooperatives. Based on its objective, this is an applied research while it is a mixed (Qualitative-quantitative) research in terms of the nature of its data. In this Regard, the aspects, components and indexes of the model in the qualitative section by interviewing 15 experts in order to confirm the theoretical sufficiency in a data-based method. Then, in a quantitative part and in a statistical outfit of 8361 people, including employees and managers of production cooperatives across the country, based on Cochran's formula, 350 people were selected by random- stratified sampling method based on the provincial cooperatives office to explain the model. The model was identified based on the aspects of intelligence empowers (causal factors), capabilities of organizational strategies (phenomenon-orientation), intelligence development context (backgrounds), intelligence governance (interventional), intelligence strategies (strategies), intelligence performance (consequences), along with 24 components. Then the relationship between the mentioned components were determined using Interpretive Structural Modelling method to design the model. The designed model was tested and explained by structural equation modelling method. Findings of the SEM shows that ther Dimension "Intelligent Development contexts" on "Intelligent enablers", "Intelligent enablers" on "Organizational Intelligence Capabilities", "Organizational Intelligence Capabilities", on "Intelligent Strategies", and "Intelligent Strategies" on "intelligence performance" has a significant and positive effect. The results indicate that a higher level of intelligent contexts and enablers can improve the performance of production cooperatives and highlight the importance of strategies.

    Keywords: Organizational Intelligence, Production Cooperatives, Interpretive Structural Modelling, Structural equation Modelling
  • Hajar Ghanbarzadeh, Afshin Adeli, Azam Rezaee Pages 163-187

    This study was conducted to analyze the productivity of fishing cooperatives in Guilan province. In this research, the method of partial productivity analysis and total factors productivity and Tornqvist index was used and the data of this research were collected using a questionnaire from the level of fishing cooperatives for the fishing season of 2017. The results showed that in terms of partial productivity, on average, in all cooperatives, Astara county is in the lowest situation and Rasht county is in the highest position. In terms of total factor productivity, the highest rank is related to Rasht county with an average index of 1.511 and the lowest rank is related to Astara county with an average index of 0.133. In the whole province, 22 cooperatives equivalent to 44% of the cooperatives had total productivity of more than one, and 28 cooperatives equivalent to 56% of the cooperatives had total productivity of less than one. According to the findings, it is suggested that cost management be given more importance than increasing fishing and increasing revenue, and considering that Rasht cooperatives were superior to other parts of the province in terms of productivity, it seems that the centrality of this region and accessing more facilities to be effective in this issue. Therefore, it is suggested that more support be given to cooperatives in other cities to increase the possibility of productivity growth in them.

    Keywords: Partial factor productivity, Total Factor Productivity, Cooperatives, seine fishing, Gilan Province