فهرست مطالب

نشریه اندیشه معماری
پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/08
  • تعداد عناوین: 20
|
  • رضا مرادپور، کاظم مندگاری*، هادی ندیمی صفحات 1-16
    بیان مساله

    ساختن، از پرکاربردترین واژه ها و بنیادی ترین کنش ها در معماری و زندگی انسان است. این واژه در ادبیات فارسی، از غنا و زایندگی بالایی برخوردار است. تامل و تعمق در معنا و ریشه «ساختن»، می تواند ما را به منبعی اصیل و جوشان متصل نماید تا کثرت معانی در منظومه ای هم بسته، بتواند ضمن پوشش گستردگی حوزه های مرتبط با معماری، آنچه را ذات معماری در جستجوی آن است، به دست دهد و صفاتی برای تشخیص و ارزیابی معماری خوب (مطلوب) فراهم کند.سوال تحقیق: در راستای این هدف، دو پرسش اصلی پژوهش می توانند این گونه صورت بندی شوند: 1) چه نسبتی میان ساختن و معماری وجود دارد؟ 2) معناشناسی ساختن، چگونه می تواند صفات معماری خوب را نمایان کند؟

    اهداف تحقیق

    در این مقاله تلاش شده است با توجه به پیوند عمیق ساختن و معماری، و با تامل در معنای حقیقی ساختن، صفات یا معیارهایی برای معماری مطلوب و خوب، به دست آورده شود.روش تحقیق: این پژوهش از نظر رویکرد، کیفی است. روش تحقیق آن، توصیفی- تحلیلی بوده که مبتنی بر فقه اللغه (فیلولوژی) و استدلال منطقی است. در بخش نخست مقاله که توصیفی است، تلاش شده است با استفاده از لغت نامه های معتبر فارسی و فرهنگ های ریشه شناختی، معانی مختلف و سیر تحول تاریخی معنای ساختن روشن شود. در بخش دوم مقاله که تحلیلی و استدلالی است، سعی شده است با تامل در معانی و ریشه های واژه ساختن و تحلیل مفاهیم صریح و ضمنی وابسته به آن، صفات و مولفه هایی که با معماری خوب نسبت دارند، استنباط و استخراج شوند.

    مهم ترین یافته ها و نتیجه گیری تحقیق

    با توجه به معناشناسی درزمانی و هم زمانی ساختن، می توان آن را اجمالا «آماده کردن جهان از طریق تالیف، برای کمال انسان» تعریف کرد. ساختن، در دو ساحت (بیرونی و درونی) روی می دهد که ملازم یکدیگرند و یک دور استعلایی را تشکیل می دهند که هر یک، دیگری را تعالی می بخشد. معانی متعدد ساختن، وجوه و مصادیق امری واحدند و از این رو، ساختن، مشترک معنوی و امری یکپارچه و وحدت یافته است. ویژگی تالیفی ساختن، اساسی ترین وجه ساختن است که مفاهیمی مانند صلح و توافق، سازگاری و اکتفا را در پی دارد. این وجه مهم ساختن، به دلیل توجه مفرط به یک موضوع، در معماری دوره معاصر، به فراموشی سپرده شده است. از سوی دیگر، مقصود و هدف ساختن که زمینه سازی برای کمال آدمی است؛ در دوره معاصر مورد غفلت واقع شده است. از آنجا که معماری، یکی از عرصه های ساختن است، باید با آن، همتا شود و حدود و قیود ساختن، در آن نیز جاری باشد. تصور رایج امروزی از ساختن، منحصر به معانی ایجاد، تبدیل و تغییر، که هیچ یک به خودی خود، ارزش نیستند. در حالی که تامل در تمامیت معنایی ساختن، تصویری را بر ما می نمایاند که شامل صفات مختلف وجودی و ارزشی است که می توانند ساختن (به معنای رایج) را به درستی مقید کرده و از این طریق، آن را تعالی دهند.

    کلیدواژگان: ساختن، فقه اللغه (فیلولوژی)، معناشناسی ساختن، معنای ساختن، معماری خوب
  • احمد دانائی نیا*، علیرضا علیزاده صفحات 17-35
    بیان مسئله

    اسلام، والاترین کالبد وجود انسان را در اسماء الهی می داند و او را به سبب دارا بودن این صفات، برتر و متعالی تر از سایر موجودات بشمار می آورد. بنابراین معتقد است اساسی ترین نیاز ها و خواسته های او در گروی همین صفات شکل می گیرند و بنا بر باور اسلامی، رسیدن به کمال در این صفات را وظیفه جمیع مخلوقات و مصنوعات از جمله معماری می داند. معماری باید نیاز انسان را پاسخ دهد و توجه به معنا را در قالب اسماء الهی تجلی بخشد؛ چرا که شاکله معماری اسلامی بر معنا دهی استوار است. علاوه بر اثر معماری خود معمار نیز به دلیل اینکه خداوند انسان را صورتی از خود آفریده و در گل او روح دمیده است؛ به واسطه خلیفه الله بودن باید متصف به اوصاف پروردگار و مظهر اسماء و صفات خداوندی بر روی زمین باشد.

    سوال تحقیق

    در این راستا، پژوهش حاضر در پی پاسخ به این پرسش است که به منظور خلق اثری مبتنی بر هویت معنوی، معماری به عنوان محصول نهایی باید دارای چه ویژگی هایی باشد؟ و معمار باید از چه شاخصه هایی پیروی کند تا در آن مسیر هدایت شود؟ اهداف تحقیق: این پژوهش به دنبال آن است تا با بررسی ارتباط معمار و معماری با صفات و اسماء خداوند متعال در قرآن، نقشه راهی را برای خلق آثار معماری ارایه داده و ویژگی هایی را مبتنی بر همین ارتباط برای معمار ترسیم نماید.

    روش تحقیق

    پژوهش کیفی و در حوزه روش شناسی مبتنی بر تحلیل و تفسیر است.

    مهم ترین یافته ها و نتیجه گیری تحقیق

    یافته ها نشان می دهد که معمار و اثر او به عنوان منبع تجلی صفات الهی، دارای ویژگی ها و خصایلی از قبیل: قناعت در کنار خلاقیت کاربردی و ظرافت در طراحی، نوآوری در طراحی، تمرکز و وحدت اثر، خودکفایی و توانایی در انجام وظیفه، منزلت و کمال اثر، درک درست از توسعه بخشی بنا، پاسخگو به نیاز جامعه، زمینه ساز تعادل، انتقال دهنده حس طراح با در نظر گرفتن هویت معنوی اثر و در نهایت رعایت اصول هستی شناسی و اندازه مندی فیزیکی، عقلانی و رفتاری در آثار، باشد. خلق چنین آثاری به واسطه انتساب آن به صفات معمار عالم، به هویت معنوی آراسته شده و به عبارتی به کمال و جاودانگی می رسد و تقدس می یابد و هنر استعلایی پدید آمده، علت ایجاد آرامش در مخاطبین اثر است.

    کلیدواژگان: صفات الهی، هویت معنوی، قرآن، معمار، معماری اسلامی
  • بهزاد وثیق* صفحات 36-54
    بیان مساله

    موجودات جهان اعم از آنچه خلقت طبیعی دارد و یا انسان ساخت است؛ رو به سوی کمال دارند. انسان در زیست و اندیشه خویش سیر کمال جویی را نشان می دهد و این نیاز را در ساخته های خویش نیز بیان می کند. با این حال دیدگاه وی از چیستی کمال بر سنجش احقاق کمال در مصنوعات وی موثر است. مسجد مهم ترین بنای اسلامی و مظهر کالبدی آن است. در این راستا در ابتدا بر مبنای تناظر زمان تحولات کالبدی و اندیشگی در ایران دوره اسلامی، تلاش شده است تا به مطالعه تطبیقی بین شیوه این دو مقوله پرداخته شده و اثرات تغییرات مفهوم کمال در کالبد مساجد تبیین گردد.

    سوال تحقیق

    سوالات تحقیق براین قرار هستند که؛ مفهوم کمال در پهنه فرهنگی ایران دوران اسلامی بر سازماندهی کالبدی مساجد چه اثری نهاده است؟ سیر فرآیند کمال در تغییرات کالبدی مساجد چه روندی صعودی-نزولی را نشان داده و این تحولات چه گزاره ای را بیان می کند؟".اهداف تحقیق: هدف تحقیق بررسی مفهوم کمال در ساخت مسجد در پهنه فرهنگی ایران است.

    روش تحقیق

    روش تحقیق بر مبنای تیوری-زمینه ای و موردکاوی بوده و نحوه گردآوری اطلاعات مبتنی بر داده های اسنادی و کتابخانه ای است. در این راستا با تکیه بر شیوه شناسی معماری ایرانی و نیز تفکیک اندیشه های عرفانی، کلامی و حکمی سامانه تحقیق تعیین گردید. پس از مطالعه تطبیقی بین اندیشه های غالب دوران اسلامی، مشخص می شود که اشارات کالبدی ایشان می تواند در پیرامون سه گزینه نحوه انتظام هندسی، نحوه سامانه دسترسی و سلسله مراتب و نیز نحوه کارکرد نور در فضای عبادی شکل گیرد. از هر دوره تعدادی از مساجد شاخص انتخاب و براساس سه مولفه مذکور، تحلیل صورت پذیرفت.

    مهم ترین یافته ها و نتیجه گیری تحقیق

    نتایج نشان می دهد که بین تحولات اندیشه و کالبد مساجد می توان تغییراتی همسو یافت. این تغییرات نشانگر پیروی نسبی کالبد از مفاهیم حکمی-عرفانی غالب زمان خویش است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که در بررسی مفهوم رشد در معماری می بایست از مفهوم تکوین کالبدی به جایگزین مفهوم کمال استفاده نمود.

    کلیدواژگان: مسجد، ایران، کمال کالبدی، تکوین، سیر تاریخی
  • زهرا اکبرزاده، عارفه محمدی، مصطفی قلی پور گشنیانی* صفحات 55-72
    بیان مساله

    هنر و فرهنگ اثر متقابلی بر یکدیگر دارند. هنرمندان ایرانی با تاثیرپذیری از ابعاد معنوی اسلامی و با استفاده از فنون و آرایه ها، توانسته اند عقاید مذهبی خود را در قالب اثر معماری بازتاب دهند. در این میان، مفهوم توحید به عنوان یک اصل اساسی در اسلام، از جمله مفاهیم مورد استفاده در آثار معماران اسلامی- ایرانی می باشد که با استفاده از عناصر متنوعی همچون گنبد، محراب، نور و... تجلی یافته است.سوال تحقیق: در معماری مساجد ایران، به چه میزان به بهره گیری از غنای حسی توجه شده است؟ در معماری مساجدی که به عنوان نمونه انتخاب شده اند، نقش غنای حسی در پدیداری و تبلور توحید چگونه می باشد؟

    اهداف تحقیق

    پژوهش حاضر به سنجش میزان بهره گیری از غنای حسی، در راستای ادراک مفهوم توحید در شش مسجد شاخص در ناحیه ی مرکزی ایران به عنوان نمونه، پرداخته است.

    روش تحقیق

    روش پژوهش حاضر توصیفی_پیمایشی بوده و نخست با استفاده از اسناد کتابخانه ای، مولفه های توحید و غنای حسی از منابع استخراج شده و مولفه های مهم و شاخص (در حوزه ی غنای حسی و ارتباط آن با مولفه های توحید) به روش دلفی غربالگری گردید. سپس با استفاده از مشاهدات دقیق میدانی در مساجد انتخابی، وجود یا عدم وجود هر یک از مولفه های غنای حسی و توحید و زیرمولفه های مرتبط دو متغیر که به روش دلفی در قالب یک جدول تثبیت شدند، مورد تحلیل واقع شده و بر این اساس میزان برخورداری مساجد از مولفه های مورد بررسی، بدست آمد.

    مهم ترین یافته ها و نتیجه گیری تحقیق

    بر اساس نتایج بدست آمده، مساجد امام اصفهان و آقابزرگ کاشان، دارای بیشترین تعداد مولفه های غنای حسی، مساجد امام اصفهان و جامع یزد دارای بیشترین تعداد مولفه های توحید و مسجد شیخ لطف الله کمترین مولفه های توحید و غنای حسی را از میان شش مسجد مورد بررسی داشته-اند. بر اساس میزان برخورداری از مولفه های غنای حسی و توحید در مساجد امام اصفهان و شیخ لطف الله، می توان نتیجه گرفت که بهره گیری هرچه بیشتر مولفه های غنای حسی در این ابنیه، می تواند یکی از عوامل موثر در افزایش تداعی مفهوم توحید در آن ها باشد؛ که این موضوع، خود ارتباط مستقیم غنای حسی و تداعی مفهوم توحید را در این مساجد خاطر نشان می شود. همچنین به دلیل عدم تطابق جایگاه مسجد جامع یزد در میزان برخورداری از مولفه های توحید و مولفه های غنای حسی (در میان مساجد انتخابی به طور نسبی، بالا بودن میزان مولفه های توحید و پایین بودن مولفه های غنای حسی در این مسجد) می توان به وجود عوامل دیگری علاوه بر غنای حسی، در تداعی مفهوم توحید پی برد.

    کلیدواژگان: غنای حسی، توحید، مسجد، فضای معماری، ادراک
  • حنیفه کراگری، رضا رحیم نیا* صفحات 73-88
    بیان مسئله

    ازآنجایی که مناظر فرهنگی سیر تکامل انسان و مهارت های وی را در نحوه استفاده از زمین آشکار می سازند، خود این مناظر نیز سیر تدریجی تکامل را طی می کنند و دچار تغییراتی می شوند. طبیعت به عنوان یکی از ارکان تشکیل دهنده مناظر فرهنگی، همواره خود را دگرگون می کند. در حفاظت از مناظر فرهنگی بایستی به پویایی مناظر توجه شده و به دنبال حفاظت از آن بود. چنانچه در حفاظت از مناظر به پویایی و تحولات پیش آمده توجه نشود، تنها یک وضعیت ثابت از نظر توقف سیر تکاملی مناظر، حفاظت شده و در این صورت این مناظر پویایی خود را از دست خواهند داد. تشخیص اجزای موثر بر مناظر فرهنگی و استفاده از آن ها به عنوان ابزاری مفید در فرایند حفاظت، مدیریت تغییرات را به دنبال دارد.سوال تحقیق: چه ارتباطی میان تقویت و تضعیف عوامل تغییردهنده مناظر فرهنگی و حفاظت و زوال آن ها برقرار است و اثرگذارترین عوامل در تحولات مناظر فرهنگی کدام است؟اهداف تحقیق: پژوهشگران و محققان تاکنون به چیستی مناظر فرهنگی و چرایی حفاظت از آن ها پرداخته اند. این مقاله بر آن است تا به بررسی موضوع حفاظت از مناظر فرهنگی با توجه به عوامل تغییردهنده آن ها بپردازد. چراکه این موضوع کمتر موردتوجه قرار گرفته است. به بیان دیگر این مطالعه به دنبال اولویت بندی عوامل و اجزای موثر بر مناظر فرهنگی از نگاه گروهی از متخصصین به منظور حفاظت بهتر از آن ها است.

    روش تحقیق

    گردآوری داده های اولیه با روش کتابخانه ای بوده و نخست شناخت جامعی از اجزای موثر بر مناظر فرهنگی به دست آمده است. سپس با بهره گیری از مشارکت متخصصان و روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) به وزن دهی شاخص ها پرداخته شده است.

    مهم ترین یافته ها و نتیجه گیری تحقیق

    یافته ها حاکی از آن است که شاخص های مربوط به عوامل طبیعی و فرهنگی بیش ترین میزان تغییرات را در مناظر فرهنگی اعمال می کنند که به عنوان موضوع اصلی در حفاظت از این مناظر باید موردتوجه جدی قرار گیرند.

    کلیدواژگان: حفاظت، منظر فرهنگی، مدیریت تغییر، پویایی، تحلیل سلسله مراتبی
  • جمال الدین مهدی نژاد*، علی شرقی، فائزه اسدپور صفحات 89-108
    بیان مساله

    اجزای سازه ای در یک بنا در کنار فرم و عملکرد، نقش موثری در مطلوبیت کیفیت فضای معماری دارد. در بناهای تاریخی ایران سیستم های سازه ای مانند گنبد و طاق که عمدتا دارای ارتفاع و دهانه های بزرگ هستند، به وسیله ای قوس هایی ساخته شدند که رفتار سازه ای مناسبی را در پی بارهای وارده، نشان می دهند. یکی از مهم ترین این قوس ها، چقد و قوس های پنج او هفت است که در مقاومت و یکپارچگی کلیه اعضای سازه ای یک بنا بسیار موثر است.سوال تحقیق: نحوه ساخت و عملکرد این قوس از لحاظ سازه ای در شکل گیری کالبد بناهای تاریخی چگونه است؟

    اهداف تحقیق

    شناسایی و تحلیل سازه ای ساختار شکل دهنده ی بناهای مورد مطالعه در این پژوهش با استفاده از قوس پنج او هفت در جهت یکپارچگی و تطابق معماری با سازه در بناهای امروزی.

    روش تحقیق

    این پژوهش از نوع توصیفی - تحلیلی است که با مطالعه اسنادی -کتابخآن های و برداشت داده های میدانی از طریق نرم افزار اتوکد و اسکتچاپ، ساختار سازه ای شکل گرفته با استفاده از قوس(چفد) های پنج او هفت بناهای مسجد حکیم اصفهان، بقعه میربزرگ آمل، بقعه درب امام اصفهان مدل سازی شده است.

    مهم ترین یافته ها و نتیجه گیری تحقیق

    نتایج نشان داده است در این بناها، تعامل میان سازه و معماری زمانی برقرار می شود که شیوه ساخت مناسب استفاده شود که در سه بنای مورد مطالعه با حفظ تناسب ابعاد در ارتفاع، دهانه و احجام معماری در طاق ها با انواع قوس های پنج او هفت با سه دهانه ی (L) m 5/2 و m 5/4 و m 5/6 و سه ارتفاع پایه (h) m 5/3، m 5 و m 5/6 و سه ابعاد مقطع پایه (a) m 5/1، m 5/2 و m 5/3، زمانی طاق در حالت بهینه و پایدار قرار دارد که ضریب پایداری قوس های پنج او هفت تند، معمولی و کند در آن به ترتیب 4/2 و 95/1 و 6/1 باشد. در واقع معماران سنتی بدین صورت ماهرانه جنبه های سازه ای و فنی بنا را با استفاده از طاق های متشکل از قوس های پنج او هفت در راه نیل به فضایی زیبا و با کیفیت به خدمت گرفته اند و توانستند قناسی ها و ناموزونی هایی که در آرایش جرز ها به عنوان تهدید قلمداد می شد را با بهره گیری از این نوع قوس به فرصتی جهت بروز و ظهور جنبه های زیبایی شناسانه طراحی فضا بدل کنند.

    کلیدواژگان: فرم معماری، سازه، ساختار کالبدی، قوس پنج او هفت، کیفیت فضا
  • شهره باقرزاده کثیری، مهروش کاظمی شیشوان*، اکرم حسینی، سید مهدی سیدالماسی صفحات 109-123
    بیان مساله

    از مهم ترین ابنیه های ساخته شده در فرهنگ های سنتی که در طول تاریخ نسبتی معنادار با امر قدسی داشته اند، فضاهای عبادی است. مسئله اساسی در طراحی و ساخت مسجد در دوران کنونی، نسبت آن با سنت تاریخی خود در خلق فرم و فضا در مناطق مختلف ایران است. یکی از رویکردها در این زمینه، تداوم کیفیت فضایی است. این پژوهش به دنبال بررسی روشی است که براساس آن بتوان کیفیت فضایی مساجد را موردتحلیل قرار داد تا شناخت عمیق تر مسجد حاصل شود.

    سوال تحقیق

    در تجربه کاربران، کیفیت فضایی مساجد چگونه براساس نظریه اتمسفر فضا تبیین می شود؟اهداف تحقیق: هدف از انجام این تحقیق، شناخت و تبیین سهم مولفه های موثر بر خلق کیفیت فضای مساجد تاریخی در آذربایجان شرقی است که بتوان براساس آن به بازآفرینش آن کیفیت در شرایط امروز اقدام کرد.

    روش تحقیق

    در این پژوهش با توجه به ماهیت متغیرها، کیفی است و طرح تحقیق، در مرحله شناخت مساجد موردمطالعه و اخذ نظر کاربران، پیمایشی و در مرحله تحلیل داده ها بر اساس نظریه اتمسفر پیتر زومتور، استدلال استنتاجی (قیاسی) است. بر آن است پس از گردآوری داده های کتابخانه ای ،مشاهدات میدانی و انجام مصاحبه با کاربران، مولفه های کیفیت فضا تبیین کند. به این منظور ابتدا نظریه اتمسفر تشریح شده سپس با بررسی عوامل موثر بر تجربه و ادراک فضا به نقش زمان و حس فضا پرداخته شده است. سپس مولفه ها در مساجد موردمطالعه ارزیابی شده است.

    مهم ترین یافته ها و نتیجه گیری تحقیق

    تحلیل تفسیری یافته ها نشان می دهد که نسبت میان نتایج حاصل از مصاحبه ها و مولفه های نه گانه اتمسفر فضایی نظریه پیتر زومتور، قرابت معناداری دارد از این رو، ابزار مناسبی جهت تحلیل کیفیت فضا به دست می دهد. در مسجد جامع تبریز، کالبد معماری و سلسله مراتب دسترسی عمده ترین نقش را در ادراک محیط در ذهن مخاطبان دارد. در مساجد بناب و عجبشیر تزیینات سرستون ها و تیرها بیشترین تاثیر را بر اتمسفر فضا داشته است. بنابراین شخصیت کالبدی خاص بنا یکی از مهم ترین مولفه های خلق اتمسفر در آن است. تقریبا در تمام مساجد تابش نور آفتاب تفاوت معناداری در ذهنیت مردم ندارد که نشان دهنده درون گرایی ساخت مسجد در این منطقه است. در مساجد میانه، سراب و اهر رویدادهای فضا و خاطرات مردم از حضور در فضای مسجد در مراسم مختلف تاثیرگذار بوده است. کیفیت دمای احساسی فضا یکی از مولفه های ساخت اتمسفر در معماری مساجد آذربایجان شرقی است. رنگ قرمز آجرها، رنگ قرمز فرش ها و نیز تا حدی کوتاهی سقف ها باعث ایجاد محیط احساسی گرم شده است که در آب وهوای سرد منطقه، رابطه معناداری است.

    کلیدواژگان: ننظریه اتمسفر، انسان شناسی فضا، احساس و ادراک، کیفیت فضا، عوامل حسی و ادراک، معماری مساجد تاریخی، مساجد جامع آذربایجان شرقی
  • سهند جلالی، زهرا حسینی، منصور یگانه*، محمدرضا بمانیان صفحات 124-137
    بیان مساله

    موضوع مقاله بررسی و تحلیل پیکره بندی و ساختار هندسی فضاها در بازارچه های تجاری به منظور بهینه سازی و افزایش کیفیت فضایی فضاهای تجاری می باشد. رویکرد نظری پژوهش مبتنی بر نظریه نحو فضا است که در آن به بررسی متغیرهایی چون ساختار هندسی بازارها اعم از طول و عرض متوسط مغازه ها و مسیرهای حرکتی، تعداد و انواع محور های حرکتی و تعداد گره ها در این بازارها پرداخته می شود. در راستای دستیابی به این هدف، شناخت عوامل و مولفه های موثر بر میزان همپیوندی، کنترل پذیری، دیدپذیری و الگوهای ساختاری بازارچه ها و تحلیل تطبیقی این الگوها متناسب با نیازها و الزامات تجاری امروزی مورد مطالعه قرار گرفته است.

    سوال تحقیق

    1. مولفه های تاثیر گذار در پیکره بندی بازارچه های تجاری چیست؟ 2. پیکره بندی فضاها چه تاثیری بر مطلوبیت روابط فضایی در بازارچه های تجاری دارد؟ 3. چه الگوهایی از ساختار هندسی منجر به بهینه سازی فضاهای بازارچه های تجاری می شود؟اهداف تحقیق: هدف استفاده از الگوهای حاکم بر بازارچه های سنتی جهت بهینه سازی بازارچه ها و فضا های تجاری معاصر است.

    روش تحقیق

    روش به کار رفته در این پژوهش، روش همبستگی با تکنیک تحلیل محتوا و تحلیل نرم افزاری است. به این ترتیب که در بخش کمی کردن ویژگی های کیفی فضا و تحلیل آن از داده های حاصل از نمودار های توجیهی و نرم افزار استفاده-شده و درنهایت یافته های به دست آمده به وسیله روش کیفی استدلال منطقی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. برای گرد آوری اطلاعات نیز از روش های کتابخانه ای، مشاهده، برداشت، ترسیم و شبیه سازی نرم افزاری استفاده شده است. نرم افزار دپث مپ1 و تحلیل گراف های توجیهی برای 7 نمونه از بازارچه های موجود در بازار تبریز به عنوان نمونه های موردی استفاده شده است.

    مهم ترین یافته ها و نتیجه گیری تحقیق

    نتایج نشان می دهد زمانی که الگوی ساختاری بازارچه ها، خطی مستقیم با تنها یک محور اصلی باشد و پلان آن نسبت به این محور اصلی متقارن و یا متعادل باشد مطلوب ترین فضاها را برای یک بنای تجاری ایجاد می کند. همچنین وجود 2 ورودی روی محور اصلی فضا، در ابتدا و انتهای این محور و روبروی هم بر میزان کیفیت فضا می افزاید. یافته های تجربی نشان می دهد زمانی که ضریب متوسط عرض مسیر حرکتی بر طول مسیر حرکتی نزدیک به عدد 0٫44 باشد فضا دارای ساختار بهینه تری ازنظر شاخص های پیکره بندی فضایی است.

    کلیدواژگان: پیکره بندی فضا، همپیوندی، ساختار هندسی، ساختار بهینه، بازارچه، بازار تبریز
  • اعظم اسماعیلی، آزاده شاهچراغی*، فرح حبیب صفحات 138-149
    بیان مساله

    عدم حضور کودکان در اجتماع و نداشتن مهارت در برقراری ارتباط با یکدیگر مساله ای است که امروزه عامل بروز بسیاری از مشکلات رفتاری در اجتماع شده است. نحوه ی برقراری ارتباط بین دانش آموزان در مدرسه به عنوان خانه دوم، یکی از عوامل تاثیرگذار بر رفتار اجتماعی آن ها بوده است. شرایط نامناسب محیط مدارس و عدم هماهنگی محیط با شخصیت دانش آموزان لزوم توجه به مسایل پرورشی، رفتاری، اجتماعی و محیطی را دو چندان می کند.سوال تحقیق: معماری انعطاف پذیر چگونه بر رفتارهای اجتماعی دانش آموز تاثیر می گذارد؟اهداف تحقیق: با توجه به تاثیری که فضاهای باز و بینابینی می تواند بر رفتار دانش آموزان داشته باشد، پژوهش حاضر در پی تاکید بر اهمیت معماری در حیاط و راهرو، جهت بهبود روابط و رفتارهای اجتماعی دانش آموزان است.

    روش تحقیق

    این پژوهش با استفاده از روش تلفیقی (کیفی-کمی) به دنبال یافتن تاثیر معماری انعطاف پذیر بر روابط اجتماعی و وجود رابطه بین این دو مولفه در میان دانش آموزان در موقعیت های مختلف است، بدین صورت که ابتدا 8 مدرسه با روش تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شد و با روش های توصیفی-تحلیلی و نیمه آزمایشی مبتنی بر مشاهدات دقیق و مطالعات کتابخانه ای و میدانی به جمع آوری اطلاعات قبل و بعد از آزمون پرداخت. یک مدرسه بعنوان مدرسه مورد آزمون و مدرس ای دیگر با شرایط تقریبا یکسان گروه گواه نابرابر در نظر گرفته شد و مدارس دیگر به دلیل داشتن محیط های انعطاف پذیر مورد مطالعه قرار گرفتند. از بین 32 مولفه حاصله از مبانی نظری و مصاحبه با خبرگان، بعد از امتیازدهی 7 مولفه بدست آمد. اطلاعات پیش از آزمون و پس از آزمون به کمک مشاهدات و 220 پرسشنامه جمع آوری شد و در نهایت در نرم افزار SPSS به کمک آزمون تی و شفه تحلیل داده ها صورت پذیرفت.

    مهم ترین یافته ها و نتیجه گیری تحقیق

    نتایج این پژوهش بیانگر آن است که ابعاد رفتار اجتماعی که از نظر آلتمن به چهار دسته "ازدحام، خلوت، قلمرو و فضای شخصی" تقسیم می شود؛ در میان دانش آموزان از ابعاد کالبدی محیط از جمله معماری انعطاف پذیر که شامل مولفه های "تنوع پذیری، تغییر پذیری و تطبیق پذیری" است تاثیر می پذیرد. میان رفتار اجتماعی دانش آموزان قبل و بعد از ایجاد تغییرات در حیاط و راهرو تفاوت معناداری وجود دارد، تغییرات بر کیفیت محیط آموزشی و در نتیجه رفتار اجتماعی دانش آموزان تاثیر می گذارد، محدوده رفتاری آنها را تغییر می دهد. در نهایت امکان مشارکت مستقیم دانش آموزان در خلق و بهره برداری از یک محیط جمعی چند عملکردی و همچنین فعالیت انفرادی در جمع را میسر می سازد. از طرفی تعامل فعال در محیط در کنار حفظ حریم ها و فضای شخصی امکان رشد اجتماعی دانش آموزان را فراهم می سازد.

    کلیدواژگان: معماری انعطافپذیر، رفتار اجتماعی، حیاط، راهرو، مدارس ابتدایی
  • الهام عطایی، زهره ترابی* صفحات 150-162
    بیان مساله

    کودکی از مهم ترین دوره های زندگی هرانسانی است و شکوفایی بسیاری ازاستعدادهای خارق العاده دراین زمان اتفاق می افتد. پژوهشگران ازمیان فاکتورهای موثر بر رشد خلاقیت، در تحقیقات خود جنبه های عاطفی و شناختی و شیوه های آموزشی را مورد بازبینی قرار داده اند. اما تاثیر کیفیت فضای معماری در پرورش خلاقیت کمتر مورد توجه قرارگرفته چون سنین کودکی ازحساسترین سنین می باشد و می تواند بسیار تاثیرگذار باشد. سوالات تحقیق: در پی این مهم که پرورش استعدادهای کودک چگونه رخ می دهد برآن شدیم که درپاسخ گویی به سوالاتی برآییم: مولفه های کالبدی فضای کودک چیست وکیفیت فضا در برآینداین مولفه ها چگونه بررشدش اثر دارد؟

    روش تحقیق

    دراین پژوهش که برمبنای روش توصیفی و تحلیلی می باشد، برای بدست آوردن یافته های پژوهش اطلاعاتی ازرفتار کودکان که درنتیجه تجربه فضایی می باشد با استفاده از روش تحقیق زمینه ای مورد کنکاش قرارگرفته است چراکه تاثیر فضا ومحیط بررفتار تاثیری متقابل بوده ویکی ازابزارهایی است که می توان محیط ومولفه های آنراسنجید. بنابراین چهار کودک در سنین بین3تا6سال را بصورت انتخابی (با مشورت گرفتن ازمشاورکودک مستقردر مهدکودک) از دو مهد کودک انتخاب کرده و به بررسی رفتار 24ساعته آنهاپرداختیم. فرمت چک لیست ها در سه گروه جداگانه برای مهدکودک، خانه و بیرون از خانه و مهد در فضای شهر و اجتماع طراحی شده است. انتخاب کودکان بدون توجه به سطح اقتصادی خانواده و انتخاب دو جنس مختلف از یک مهد در راستای تاثیر جنسیت بر فضا و برعکس آن بوده است. اما انتخاب مهدکودک بر اساس سطح بندی اجتماعی- اقتصادی از دو منطقه مرفه و فقیرنشین در شهر و دارای بیشترین پیشینه و بالاترین آمارکودک دربین مهدهای منطقه خود،بوده است. زما ن بندی پژوهش هم بدینصورت بوده که در فصل پاییز(سه دوره یک ماهه) بدلیل طبیعت رنگارنگ و مطبوعش، این چهار کودک در فضاهای مختلف مورد ارزیابی همان سه چک لیست ذکر شده قرار گرفتند.

    مهم ترین یافته ها و نتیجه گیری

    در بررسی چک لیست ها کودکان انتخاب شده در پایان فصل به کنجکاوترین کودکان در مهدکودک خود تبدیل شده و دارای بالاترین سطح شرکت در فعالیت های جمعی شده اند و در هرچهار کودک خصیصه ی کمک رسانی به دوستان و ریسک و خطرپذیری بسیار مشهود بوده است و در خانه هم به عنوان فردی کمک رسان به والدین تبدیل شده مسیولیت پذیری و خلاقیتش در انجام کارهای شخصی اش بالاتر رفته و با توجه به مولفه های طراحی فضای کودک در فضاهای انتخاب شده استتنتاج شدکه مولفه های طراحی اثر مثبت بر رشد کودک داشته است وفرضیه تحقیق که به دنبال اثبات تاثیرمولفه های کالبدی فضای کودک بررشد کودک بوده محقق شده است.

    کلیدواژگان: کودک، خلاقیت، محیط انعطاف پذیر، تحریک کنندگی، عناصر طبیعت، چک لیست
  • قاسم مطلبی، حمیدرضا عظمتی، فاطمه جم* صفحات 163-181
    بیان مساله

    امنیت از جمله مسایل مهم عرصه زندگی شهری است که در پژوهش های حوزه «شهر دوستدار کودک» همواره مورد توجه بوده است، زیرا کودکان بخش مهمی از استفاده کنندگان فضا تلقی می گردند. در محیط های شهری، یکی از مهم ترین فضاهایی که در برگیرنده کودکان و فعالیت های آنهاست، پارک ها و محوطه های بازی است. لذا به دنبال اهمیت و لزوم توجه به این موضوع، پژوهش حاضر با نگاهی به امنیت زبان منظر پارک های شهری به عنوان عرصه حضور کودکان، با رویکردی مبتنی بر نشانه شناسی لایه ای به بررسی آن در ابعاد عینی و ذهنی می پردازد.

    سوال تحقیق

    آیا میان دختران و پسران در ادراک سنجه های امنیت منظر تفاوت وجود دارد؟ اولویت رمزگان‎های طبیعی، مصنوع و اجتماعی- فرهنگی چگونه است؟ این تفاوت در پارک های منتخب پژوهش چگونه مشاهده می شود؟اهداف تحقیق: بررسی تفاوت دیدگاه کودکان و اولویت بندی سنجه ها در دو بعد عینی، در قالب رمزگان طبیعی و مصنوع و ذهنی در قالب رمزگان اجتماعی- فرهنگی.روش تحقیق: پژوهش به لحاظ هدف بنیادی است و راهبردی پیمایشی را به منظور بررسی نظر کودکان مورد توجه قرار داده است. جمع آوری اطلاعات از طریق مطالعات کتابخانه ای و پیمایش میدانی با تکنیک مصاحبه و ابزار پرسشنامه تصویری محقق ساخته انجام گرفته است.40 کودک در گروه سنی 12-7 سال، در زمینه مطالعه دو نمونه موردی «بوستان انرژی دوستدار کودک» و «بوستان دوستدار کودک» واقع در منطقه 22 و 18 تهران مورد پرسش قرار گرفته اند . روایی محتوایی پرسشنامه با نظر متخصصین و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (0/823) بدست آمده و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-22 انجام گرفته است.

    مهم ترین یافته ها و نتیجه گیری تحقیق

    یافته ها حاکی از تفاوت ادراکی دختران و پسران، در میزان تاثیر برخی از سنجه های لایه های طبیعی، مصنوع و اجتماعی- فرهنگی است. در رمزگان طبیعی «منظرآرایی مناسب با استفاده از عنصر آب و پوشش گیاهی»، در رمزگان مصنوع، «وجود کاربری های شبانه روزی در پارک و اطراف آن» و در رمزگان اجتماعی- فرهنگی، «وجود گشت پلیس یا نگهبان در پارک» در اولویت کودکان قرار دارد. همچنین با درنظر گرفتن سنجه های مختلف رمزگان امنیت در نمونه های مورد بررسی، از نگاه کودکان بوستان «دوستدار کودک- منطقه 18»، در دو لایه مصنوع و اجتماعی- فرهنگی برتر از بوستان «انرژی دوستدار کودک- منطقه 22» است و در لایه رمزگان طبیعی، تفاوتی در میانگین پاسخ ها وجود ندارد. لذا بر اساس جمیع نتایج ارایه شده در قالب مدل نهایی پژوهش می توان با نگاهی «کودک مبنا» گامی در راستای طراحی پارک های «دوستدار کودک» برداشته و رضایت و امنیت این گروه از استفاده‎ کنندگان از فضا را فراهم نمود.

    کلیدواژگان: نشانه، امنیت، شهر دوستدار کودک، زبان منظر، پارک کودک
  • سمیرا پروردی نژاد، مهدی حمزه نژاد، نرگس دهقان*، منصوره کیان ارثی صفحات 182-201
    بیان مساله

    از میان عوامل متعدد موثر در طراحی خانه های سنتی ایران، اقلیم و فرهنگ هر دو نقش بسیار مهمی را ایفا می کرده اند. امروزه توجه کمتر به این دو مقوله مشکلاتی را در تامین آسایش جسمی و فکری بوجود آورده و باعث پدیدآمدن شکل های متفاوتی از خانه های ایرانی بدون وابستگی به هویت بومی و فرهنگی شده است. تمایزات بوم فرهنگی خانه ها با بررسی های تطبیقی بهتر آشکار می شوند. این تحقیق دو بوم فرهنگ مطرح و مشهور ایرانی از پهنه اقلیمی گرم و خشک (بیابانی و نیمه بیابانی) که دو سبک و مکتب متمایز خانه سازی را با توجه به تفاوت های اقلیمی و فرهنگی در تاریخ معماری ایران ایجاد کرده اند، مورد بررسی قرار می دهد.

    سوال تحقیق

    اصلی ترین تفاوت های کالبدی در خانه سازی دو شهر شیراز و کاشان در دوره قاجاریه چیستند ؟ و چطور می توان تفاوت های مذکور را براساس مبانی بوم فرهنگی این دو شهر تفسیر کرد؟

    اهداف تحقیق

    در صورتیکه چگونگی تاثیر پذیری خانه های قاجاریه شیراز و کاشان از عوامل اقلیمی و فرهنگی متمایز روشن تر گردد و با به جریان انداختن این مولفه های رها شده و معاصر سازی آن ها، می توان مبنایی برای طراحی بوم فرهنگی امروز، در شهر های مختلف ایران پدید آورد.روش تحقیق: در این پژوهش که بخشی از یک تحقیق کیفی کاربردی جامع تر است و ماهیتی تفسیری- تاریخی، تطبیقی و پدیدار شناسانه دارد، از مطالعات کتابخانه ای و میدانی در کنار هم استفاده شده است.

    مهم ترین یافته ها و نتیجه گیری تحقیق

    یافته های تحقیق نشان می دهد که مهمترین تفاوت ها در مساحت، ارتفاع اتاق ها، ساماندهی فضا های باز و بسته، نوع تزیینات و... است به طوریکه در کاشان مساحت و ارتفاع اتاق ها بیشتر و در شیراز کمتر است. در کاشان در مقایسه با شیراز سلسله مراتب فضایی نیز بیشتر است. علاوه بر توجیهات آسایش اقلیمی و تاثیر میزان رطوبت به عنوان یکی از مهمترین اجزای آن، برای تمایزات فوق می توان، از تفاوت های فرهنگی، صفاتی و مزاج شناسی مردم کاشان در مقایسه با مردم شیراز نام برد که نمود این تفاوت ها در تزیینات نما، مساحت خانه ها و... قابل تفسیر است.

    کلیدواژگان: اقلیم.، فرهنگ، خانه، های قاجاریه شیراز.خانه های قاجاریه، کاشان
  • الهام شکری*، نازنین نصراللهی صفحات 202-217
    بیان مساله

    نور خورشید بر اساس شرایط جوی و موقعیت ساختمان ها دایما در حال تغییر است. شرایط بیرونی محیط اطراف نیز بر میزان ورود نور خورشید به داخل ساختمان ها تاثیرگذار است. از طرفی نماهای شهری می توانند به عنوان رابطی بین معماری و شهر باشند. از طرفی همچنین بازتاب پذیری جداره ها، سطوح شهری، هندسه و موقعیت همسایگی ها می تواند به طور قابل توجهی بر توزیع نور روز داخل ساختمان ها و میزان روشنایی رسیده به سطوح بیرونی آن تاثیر گذار باشند. بنابراین برای بهبود دستیابی تابش خورشیدی در بلوک های شهری باید عناصر تاثیر گذار در این زمینه نیز به دقت مورد بررسی قرار گیرند. بنابراین بررسی این عوامل نیز جهت افزایش استفاده از نور روزانه خورشید، کاهش مصرف انرژی در ساختمان ها و محیط های شهری امری لازم و قابل پژوهش می باشد.

    سوال تحقیق

    این پژوهش به دنبال پاسخ به این سوال است که آیا بازتاب پذیری مصالح سطوح عمودی و افقی، چیدمان و ارتفاع بلوک های مسکونی به عنوان متغیر مستقل در میزان دستیابی به شدت روشنایی مورد نیاز، به عنوان یک متغیر وابسته تاثیرگذار می باشد یا خیر.اهداف تحقیق: مقاله حاضر نیز با توجه به خلاهای علمی موجود، به بررسی هندسه شهری (ارتفاع و فاصله بین ساختمان ها)، بازتاب پذیری مصالح نماها و سطوح شهری در اقلیم سرد و معتدل ایران پرداخته است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر عوامل مذکور بر میزان دستیابی تابش خورشیدی در یک مجموعه بلوک مسکونی شهر کرمانشاه انجام شده است.

    روش تحقیق

    این مطالعه از روش اندازه گیری میدانی توسط دستگاه نورسنج (لوکس متر) و شبیه سازی رایانه ای (نرم افزار ریلوکس(Relux)) در روند پژوهش بهره برده است.

    مهم ترین یافته ها و نتیجه گیری تحقیق

    در نهایت نتایج تحقیق نشان داده است؛ استفاده از مصالح آجر در سطوح عمودی (نمای ساختمان ها) و سنگ در سطوح افقی شهری (کف سازی ها) می تواند میزان روشنایی رسیده به نماهای شهری و داخل ساختمان ها را تا30 درصد افزایش دهد. همچنین چیدمان مورب و با فاصله بلوک های شهری نیز در توزیع مناسب روشنایی جداره نقش موثری داشته است.

    کلیدواژگان: تابش خورشیدی، نما ساختمان، فاصله و ارتفاع بلوک های شهری، بازتاب پذیری مصالح، نرم افزار ریلوکس
  • آتوسا شعبانی، سیده مامک صلواتیان* صفحات 218-236
    بیان مساله

    طراحی مسکن مناسب که نیاز کاربران را تا حد قابل قبولی برآورده سازد، همواره امری پیچیده و دشوار بوده است. از آنجایی که افراد مدت زمان زیادی را در خانه سپری کرده و فعالیت های متنوعی در آن انجام می گیرد، لازم است که فضای طراحی شده تنوع وسیع کاربران و ویژگی های متفاوت افراد را از لحاظ فیزیکی و روانی مدنظر قرار دهد. در رویکرد مبتنی بر تیوری طراحی همه شمول، طراحی فضاها منطبق با چنین هدفی مورد سنجش قرار می گیرند. معلولین جسمی از جمله کاربرانی هستند که نیازهایشان در طرح های معمول مورد توجه قرار نگرفته و عمدتا در فضاهایی جداگانه به این نیازها پرداخته می شود که نقضی بر مفهوم عدالت اجتماعی محسوب می شود.

    سوال تحقیق

    پرسش این است که چگونه مجتمع های مسکونی قادرند بر اساس اصول عدالت اجتماعی نیازهای طیف بیشتری از کاربران را پاسخگو باشند؟

    اهداف تحقیق

    پژوهش حاضر با تبعیت از این رویکرد، تلاش می کند ویژگی هایی مرتبط با طراحی مجتمع های مسکونی را شناسایی نماید که بتواند عملکرد فضاها را برای پاسخگویی به نیازهای معلولین جسمی در کنار افراد سالم تامین سازد.

    روش تحقیق

    این مهم در مرحله ی نخست از طریق بررسی و ارزیابی نیازهای معلولین جسمی (حرکتی و حسی) در منابع مربوطه و دستیابی به ویژگی های فضای مذکور انجام گرفت. محصول این بخش از تحقیق، استخراج پیشنهادات طراحی مبتنی بر اصول طراحی چندحسی به تفکیک گروه-های مختلف معلولین جسمی و انواع اختلالات بود. در ادامه پژوهش، ویژگی های چنین فضایی در بین چهار گروه هدف شامل معلولین حرکتی، افراد با اختلالات بینایی، افراد با اختلالات شنوایی و افراد سالم به پرسش گذاشته شد.

    مهم ترین یافته ها و نتیجه گیری تحقیق

    داده های حاصل از جمع آوری پرسشنامه ها برای آزمون فرضیه های تحقیق مورداستفاده قرار گرفت و میزان رضایت گروه های چهارگانه از شاخصه های دیداری، شنیداری، بساوایی و غنای حسی در فضا ارزیابی شد که بر اساس نتایج حاصل از آن، راهکارهای طراحی مبتنی بر هریک از گروه شاخصه ها در فضاهای مشترک و اختصاصی مجتمع های مسکونی پیشنهاد شد به گونه ای که بتواند رضایت اکثریت گروه های آزمون را از لحاظ جوابگویی به نیازهای عملکردی و اغنای حسی فراهم کند.

    کلیدواژگان: مسکن، معماری همه شمول، طراحی چندحسی، معلولین جسمی، اختلالات بینایی، اختلالات شنوایی، اختلالات حرکتی
  • زهرا جوانی*، سیده فاطمه موسوی نیا صفحات 237-256
    بیان مساله

    در مدل سازی معادلات ساختاری، رویکرد متناهی آمیخته بعنوان یکی از انواع روش های آماری (در تحلیل ناهمگنی)، ابزاری برای محققین جهت بررسی ارتباطات میان چندین متغیر در یک مدل محسوب می شود. در عین حال چگونگی انتخاب جامعه و نمونه آماری، یکی از مهمترین موضوعات پیش روی پژوهشگران در فرآیند تحقیق است. در بسیاری از روش های تحلیل آماری، اینگونه فرض می گردد که داده ها، از یک جامعه آماری مشخص انتخاب شده اند، درحالی که این فرض اغلب غیرواقعی بوده و داده های گردآوری شده، الزاما از یک گروه مشابه افراد حاصل نشده و مشارکت کنندگان اغلب از چند گروه مختلف هستند. منظور از این گروه ها، متغیرهای جمعیت شناختی نیست؛ زیرا این متغیرها را براحتی می توان کنترل نمود. بلکه گروه های دیگری در نمونه آماری پژوهش قرار دارند که شناسایی و کنترل آن ها بسادگی امکان پذیر نیست. تحلیل ناهمگنی داده ها به همین موضوع اشاره دارد که ممکن است داده های جمع آوری شده، همگی از یک جنس و خانواده نباشند؛ بنابراین تحلیل آن ها تحت یک گروه، در نهایت به نتایج غیردقیق و سردرگمی محقق در تفسیر نتایج منجر می شود.

    اهداف تحقیق

    مقاله حاضر با ارایه یک پژوهش نمونه، ضمن معرفی تحلیل ناهمگنی آمیخته بعنوان روشی تاثیرگذار در تفسیر نتایج، نحوه کاربرد آن را در پژوهش های حوزه معماری و محیط ساخته شده تبیین می نماید. سوال تحقیق: این پژوهش با دیدگاهی انسان محور و رویکردی روش شناسی در تحلیل و آنالیز رابطه شدت نور روز و شادمانی ساکنان در واحدهای مسکونی، به واسطه دو روش تحلیل همگنی و ناهمگنی، سعی در پاسخ به این پرسش دارد که «شدت روشنایی های گوناگون نور روز در فضای نشیمن مجتمع های مسکونی چه تاثیراتی بر سلامت روان و شادمانی ساکنان دارد».

    روش تحقیق

    جامعه آماری پژوهش، واحد های مسکونی 180-80 مترمربعی در مجتمع های مسکونی کوتاه مرتبه شهر اصفهان هستندکه به کمک چک لیست مشاهده و پرسشنامه شادمانی آکسفورد، اطلاعات مرتبط با پیکره بندی واحد های مسکونی و نمرات شادمانی ساکنان گردآوری و سپس شبیه سازی فضای نشیمن واحدها در نرم افزار رادیانس و از طریق کدهای برنامه-نویسی پایتون (به منظور استخراج sDA) صورت گرفته است. در نهایت با استفاده از ماژول FIMIX-PLS در نرم افزار SmartPlS 3.2.3به شناسایی و تفسیر ناهمگنی آمیخته در مدل سازی معادلات ساختاری پرداخته شده است.

    مهم ترین یافته ها و نتیجه گیری تحقیق

    تجزیه وتحلیل داده ها نشان دهنده تاثیر ناشی از فرض همگنی یا ناهمگنی نمونه آماری بر نتایج می باشد. تا آنجا که اگرچه فرض همگنی نشان دهنده عدم تاثیر شدت روشنایی های گوناگون بر شادمانی ساکنان است، فرض ناهمگنی، حاکی از تاثیرات مثبت و قوی روشنایی Lux500 بر شادمانی و تاثیرات منفی و معکوس نور Lux2000 بر شادمانی ساکنان در گروهی از داده ها است

    کلیدواژگان: روش شناسی، تحلیل ناهمگنی آمیخته، مجتمع های مسکونی، نور روز، شدت روشنایی سالانه فضایی(sDA)، شادمانی
  • مریم مهدی پور، احمد اخلاصی، سید عباس یزدانفر*، بهرام صالح صدق پور صفحات 257-276
    بیان مساله

    رنگ علاوه بر نقش هایی که در فضاهای شهری دارد، بر احساسات و ارزیابی مردم درباره کیفیت محیط نیز تاثیر دارد. فقدان برنامه-های کنترل رنگ جداره در سیاست های برنامه ریزی شهری در ایران و طراحی رنگ جداره براساس سلیقه طراح و عدم توجه به ترجیح کاربران علاوه بر نابسامانی و اغتشاش بصری جداره ها، سبب نارضایتی عمومی از کیفیت بصری آنها نیز شده است. این عوامل لزوم توجه به طراحی رنگ جداره براساس ترجیح بصری کاربر را یادآور می شود. در مطالعات انجام شده در مورد ترجیح رنگ محیط، رنگ ها از دو بعد فیزیکی و احساسی ارزیابی شده-اند. بدلیل منطقه ای و متنوع بودن مقیاس های احساسی ارزیابی رنگ و عدم وجود توافق نظر در مورد آنها، مطالعه ابعاد احساسی ارزیابی رنگ و عوامل تاثیرگذار بر تشخیص آنها ضروری می نماید.

    سوال تحقیق

    مقیاس های احساسی توصیف ترکیب رنگی جداره و همچنین مولفه های موثر بر تشخیص آنها کدامند؟اهداف تحقیق: تعیین مولفه های موثر بر تشخیص دمای ترکیب رنگی جداره بیرونی ساختمان ها.

    روش تحقیق

    برای انجام این پژوهش از ترکیب روش کیفی و کمی استفاده شده است. شناسایی مقیاس های احساسی ارزیابی ترکیب رنگی طی دو مرحله، تحلیل محتوای اسناد و پیمایش دلفی انجام شده است. از طریق تحلیل عامل کیو سه مقیاس دما، هماهنگی و وزن استخراج شدند که باتوجه به گستردگی مباحث، در این پژوهش تنها مقیاس دما بررسی گردید. در گام بعدی با مصاحبه نیمه ساختاریافته، مولفه های موثر بر تشخیص دمای ترکیب رنگی اخذ گردیدند. بر مبنای نتایج حاصل از این مصاحبه ها و تصاویر منتخب پیمایش نخست، پرسشنامه ای تهیه شد که توسط گروه متخصصان پیشین تکمیل گردید. با استفاده از روش تحلیل عامل کیو در دو مرحله، نتایج نهایی بدست آمدند.

    مهم ترین یافته ها و نتیجه گیری تحقیق

    مولفه های تاثیرگذار بر تشخیص دمای ترکیب رنگی جداره ها، وسعت سطح رنگمایه ها، میزان سیری رنگمایه ها و تعداد رنگمایه ها در ترکیب بودند و ترکیب فرمی سطح جداره، فرم بازشوها و جزییات سطح جداره در تشخیص دمای ترکیب رنگی جداره تاثیر قابل توجهی نداشته اند. بنابراین برای ارزیابی ترجیح بصری ترکیب رنگی جداره، بررسی ساختمان های دارای ترکیب رنگی با حداکثر سه رنگمایه، با هر نوع طراحی فرم توصیه می شوند، ساختمان هایی که برای توصیف آنها به عنوان ترکیب رنگی گرم، باید حداقل %60 سطح رنگی جداره دارای رنگمایه گرم با میزان سیری حداقل%25 و برای توصیف آنها به عنوان ترکیب رنگی سرد، حداقل %60 سطح رنگی جداره دارای رنگمایه سرد باشد.

    کلیدواژگان: جداره بیرونی، ارزیابی بصری، ابعاد رنگ، دمای ترکیب رنگی، تحلیل عامل کیو
  • مسعود وحدت طلب*، عاطفه حشمتی صفحات 277-292
    بیان مسئله

    ارزیابی زیبایی شناسی در دوران معاصر، با تعاریف متفاوت و گاه متناقضی که از زیبایی شناسی ارایه شده است، بسیار دشوار می نماید. بااین وجود رویکرد زیبایی شناسی تجربی که بر تجربه و دریافت مخاطب استوار است می تواند در ارزیابی کیفیت های بصری بسیار موثر واقع شود. زیبایی شناسی تجربی در حقیقت بر پایه ذهنیت ناظر استوار بوده و ادراک زیبایی را به ذهن فرد و عوامل وابسته به فرد نسبت می دهد. ازاین رو با توجه به رویکرد زیبایی شناسی تجربی، جنسیت ازجمله عواملی است که می تواند بر ترجیحات زیبایی شناسی اثرگذار باشد.سوال تحقیق: با توجه به اهمیت و جایگاه تقارن در معماری ایران، این پژوهش به طورویژه این مولفه بصری را موردتحقیق قرار داده و این پرسش را مطرح می کند که چه رابطه ای میان جنسیت و ترجیح بصری مولفه تقارن وجود دارد.

    اهداف تحقیق

    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر جنسیت بر ارزیابی ترجیحات بصری مولفه تقارن در جداره خارجی بناهای معماری معاصر ایران می باشد.

    روش تحقیق

    در این تحقیق برای آزمون فرض تحقیق از پرسشنامه استفاده شده است. برای تدوین پرسشنامه 5 نمونه اولیه تصادفی از آثار معماری معاصر ایران انتخاب و با تغییر و دست کاری تصاویر اولیه، 7 گروه 4 تایی از تصاویر تولید شد. با توجه به وابستگی و تاثیر متقابل تقارن و پیچیدگی بر یکدیگر تصاویر متقارن و نامتقارن هرکدام در دو حالت ساده و پیچیده مورد آزمون قرار گرفتند. از شرکت کنندگان در آزمون خواسته شد که 4 دسته تصویر «متقارن و ساده» و «متقارن و پیچیده» و همچنین «نامتقارن و ساده» و «نامتقارن و پیچیده» را برحسب اولویت زیبایی از بالا به پایین مرتب کنند. شایان ذکر است که با توجه به تاثیر سابقه علمی پرسش شوندگان در تحقیق، پرسش شوندگان به سه گروه دانشجویان معماری، ریاضی (فنی و مهندسی) و علوم انسانی تقسیم بندی شدند.

    مهم ترین یافته ها و نتیجه گیری تحقیق

    نتایج به دست آمده نشان می دهد که به طورمعمول تصاویر «متقارن و پیچیده» با دارا بودن بالاترین میزان از نظم و پیچیدگی در اولویت انتخابی افراد فارغ از جنسیت قرارگرفته اند. البته این نتیجه قابل تعمیم برای گروه معماری نیست. معماران بیشتر از سایر گروه ها به پیچیدگی علاقه نشان داده و تصاویر «پیچیده و نامتقارن» را زیباتر ارزیابی کرده اند. بااینکه در گروه دانشجویان معماری تفاوتی بین زنان و مردان در اولویت انتخاب تصاویر وجود ندارد اما در گروه های غیر معماری (ریاضی و انسانی) مردان به نسبت زنان، امتیازات بالاتری به تصاویر متقارن داده اند و تقارن مولفه ای بسیار تاثیرگذار در ارزیابی زیبایی شناسی مردان است بااین حال در ترجیحات بصری زنان، پیچیدگی نقش پررنگ تری داشته و زنان تمایل به انتخاب تصاویر با پیچیدگی بیشتر دارند.

    کلیدواژگان: تقارن، پیچیدگی، ترجیحات زیبایی شناسی، مولفه های بصری، زیبایی شناسی تجربی
  • محمدمهدی مظهری، مریم ارمغان*، فریبا البرزی صفحات 293-309
    بیان مساله

    گفتمان «شرق شناسی» متکی بر آرای ادوارد سعید بدنبال اصالت بخشیدن به راهبردهای کلی ساختار گفتمان مسلط غرب بر شرق است. این گفتمان در زمینه های فکری، پژوهشی، هنری پدیدار شده است و بدنبال تمایزبخشی میان نحوه زیستن، اندیشیدن و هنر شرق/ غرب، شرقی/ غربی پدید آمده است.در چنین موقعیتی، هنر نیز چونان بازتابی از اندیشه، هویت خود را متکی بر این فضای فکری و مسلط بازتولید می کند.یکی از مفاهیم تاثیرگذار بر هنر معاصر «شرق شناسی» است آنچنانکه رواج واژگانی همچون هنر و معماری شرقی، اسلامی و ایرانی در تاریخ هنر برآمده از همین مفهوم است و بر بنیان نگاه راهبردی غرب با برگشودن و به میانجی طرح افکندن «دیگری» محقق شده است.سوال تحقیق: پژوهش بر پایه این پرسش اصلی بنا شده است که:گفتمان شرقشناسی چه اثر و ردی بر معماری دوره پهلوی(اول) گذاشته است؟

    اهداف تحقیق

    در آغاز سال های حیات عصر پهلوی، حضور هنرمندان و معماران غربی و یا تحصیلکردگان در غرب در ساحت هنر و معماری ایران اهمیت یافت.این مقاله برآنست تا ارتباط اینان و رواج گرایش ملی گرایی- معماری ایرانی به مثابه امری جزیی برآمده از تسلط گفتمان شرقشناسی را تبیین کند.

    روش تحقیق

    از این رو پژوهش به رویکرد نظری و انتقادی شرقشناسی سعید وابسته است.اما توامان به بازخوانی «گفتمان» در نزد فوکو به منظور بازشناسی بازتاب گفتمان غالب متاثر از سطح نهادی و بازنمایی آن در لایه و سطح هنرمندان -در اینجا معماران- تکیه دارد و همچنین به مفهوم نظری پیوند میان «کلیت» و «میانجی» لوکاچ نیز نظر افکنده است.این پژوهش با ماهیت نظری،با راهبرد تاریخی، از نوع توصیفی- تحلیلی و بر استدلال منطقی استوار شده است.

    مهم ترین یافته ها و نتیجه گیری تحقیق

    معماران [در این جا گدار و مارکف] هریک به روشی، در میانه پارادوکس سیاست،قواعد خوانش تاریخ،بازتاب یافته در گفتمان شرق شناسی، و اقتدارگرایی حکومتی دوران پهلوی اول با گرایش ملی گرایانه که در معماری بر باستان گرایی پای می فشارد، قرار می گیرند. معماری در این میان از یکسو بر ثقل گذشته و تاریخ چونان عینیت متجسد در آثار باستانی دنبال می گردد که بطور اجتناب ناپذیر بر بازنمود الگوها، عناصر، موتیف ها و مضامین گذشته پای می فشارد.و از سویی دیگر در نسبت با شرق شناسی انتظارات و توقعات دیگری (غرب، یا شرقی که خود را از دریچه غرب می نگرد) را دنبال می کند،و انواع خوانش شرقشناسی- ایرانشناسی در ذیل آن از نگاه آکادمیک و خیالپردازانه تا نگرشی متکی بر نهادهای فراگیر قدرت و پرداختن به مشرق به مثابه موضوع شناخت؛را باز می تاباند که بر فاصله گذاری میان دو جهان متقابل شده؛شرقی (شرقی شده نه شرق جغرافیایی، اسطوره ای، خیالی، غریب، مبهم) استوار است.

    کلیدواژگان: شرق شناسی، ملی گرائی، معماری معاصر ایران، گفتمان، تاریخ گرایی، کلیت، میانجی
  • فرانک عطارد، سید محسن حبیبی*، حسین ذبیحی صفحات 310-327
    بیان مساله

    دیدها و منظره های شهر تهران، در مقیاس های گوناگون، از دیدگاه زیبایی شناسی بصری، فاقد ترکیب های هماهنگ و نظام-مند هستند. فارغ از پوشش های گیاهی، عناصر مربوط به رفت و آمدها، تاسیسات و تجهیزات شهری و...، شاید سهم زیادی از این آشفتگی ها و ناهماهنگی ها در چهره شهر، مربوط به نوع طراحی و ترکیب توده و حجم های ساختمان ها باشد.

    سوال تحقیق

    با توجه به این که چشم آموزش دیده در زمینه معماری و شهرسازی، تصوری نازیبا و ناخوشایند از ترکیب این توده های ساختمانی دارد، این پرسش مطرح می شود که طراحان و ساکنان امروز، جنبه زیبایی و مطلوبیت فرم و ظاهر ساختمان های شهر و ترکیب آن ها را چگونه می بینند؟ آنان چه معیارها و ارزش هایی در سر دارند که نمود و جلوه بیرونی آن ها، در بازخوانی توده ها، فرم های ساختمانی کنونی متجسم می شود؟ اهداف تحقیق: مقاله حاضر برای پاسخ به پرسش های فوق و به دنبال بررسی چگونگی درک زیباشناسی بصری، به کندوکاو در مسایل عینی و ذهنی گروهی از ساکنان منطقه2 شهر تهران، می پردازد، تا از این طریق بتواند نحوه و نوع درک و تجربه آنان را نسبت به ویژگی های بصری احجام و توده های ساختمانی محیط زندگی شان دریابد؛ به عبارت دیگر هدف این مقاله، دستیابی به عوامل موثر بر درک زیباشناسانه ساکنان شهر (منطقه2 تهران) نسبت به ساختمان های محیط زندگی خود، می باشد.

    روش تحقیق

    این مطالعه با روش پژوهش نظریه زمینه ای انجام می گیرد. نظریه زمینه ای، بر اساس روش استقرایی پیش می رود و به-جای آزمون نظریه های موجود، پژوهش را با زمینه مطالعاتی شروع می کند. در روش زمینه ای با کشف مفاهیم و مقوله ها و ارتباط میان آن ها، مدلی زمینه ای که در این پژوهش نشان دهنده چگونگی درک و تجربه ساکنان نسبت به زیبایی شناسی بصری محیط زندگی شان هست، به دست می آید.

    مهم ترین یافته ها و نتیجه گیری تحقیق

    در جریان تعاملات ذهنی ساکنان منطقه2 شهر تهران و در بستر سه مقوله علی/ شرایطی ("مدیریت شهری سوداگرا"، "سرگردانی میان حفاظت تا تغییر بافت شهری"، "ناپایداری خواسته ها و شرایط ساکنان")، و در ارتباط با شش مقوله تعاملی و دو مقوله اصلی تر ("بی نظمی ها و بدترکیبی های بصری" و "کمبود فضای باز و ازدیاد تراکم ها")، و با دو مقوله پیامدی ("فراموشی زمان حال محیط زندگی" و "قطع ارتباط با محیط زندگی")، مفهوم "درک نامطلوبی بصری از شهر" به عنوان پدیده هسته این مدل، مشخص می شود. همچنین مقایسه تطبیقی میان نتایج برآمده از مطالعات میدانی و مطالعات نظری پژوهش نشان می دهد که مفاهیم مورد اشاره هر دو دسته، بسیار به هم نزدیک هستند و تقریبا یکدیگر را پوشش می دهند.

    کلیدواژگان: زیبایی شناسی بصری، زیبایی شناسی شهری، حجم و توده ساختمانی، نظریه زمینه ای، منطقه 2 شهر تهران
  • راضیه لبیب زاده* صفحات 328-347
    بیان مساله

    در طول تاریخ، جنگ و تاثیرات آن، باعث تغییر و یا تخریب ساختار شهرها و آثار معماری شده است. امروزه نیز شهرها مصون از آسیب جنگ (یا حوادث مخرب مشابه) نیستند، بنابراین بررسی رویکردهای بازسازی در معماری پس از جنگ ضروری به نظر می رسد.

    سوال تحقیق

    چگونگی اثرگذاری جنگ بر کالبد شهرها و شناخت نحوه بازسازی پس از آن، سوال اصلی پژوهش حاضر است که پاسخ به آن می تواند در حوادث مخرب راه گشا باشد.

    اهداف تحقیق

    هدف این مقاله شناسایی و دسته بندی انواع رویکردهای بازسازی پس از جنگ است. روش تحقیق: برای دستیابی به هدف فوق، ضمن معرفی نسل های مختلفی از جنگ، تاثیرات آن ها برساختار شهرها مشخص شده است. سپس نحوه بازسازی هر نسل با روش مصداق پژوهی مورد مطالعه قرار گرفته و در ادامه بررسی های تطبیقی میان نحوه بازسازی هرکدام از نمونه ها انجام شده است. شهرهای برلین، هیروشیما، لندن، ورشو، بیروت و شهرهای آسیب دیده ی ایران به عنوان نمونه های پژوهش انتخاب شده اند. انتخاب مصادیق براساس نوع آسیب در جنگ و بکارگیری رویکردهای مختلف بازسازی در راستای پاسخ به سوالات و اهداف پژوهش بوده است.

    مهم ترین یافته ها و نتیجه گیری تحقیق

    مطالعات مرحله اول پژوهش مشخص کرد که جنگ ها در شش نسل (با توجه به نوع سلاح ها) بر ساختار معماری و شهر تاثیرگذار هستند. جنگ های بدوی و نسل اول، تاثیرات حداقلی (کوتاه مدت) بر ساختار شهر و معماری داشته اند و بیشترین تخریب ها در جنگ های نسل دوم و سوم صورت گرفته است. جنگ های نسل چهارم و پنجم نیز جنگ های فرهنگی و سایبری هستند که تاثیرات آن در درازمدت برساختار شهرها مشخص می شود. یافته های پژوهش نشان می دهد بازسازی های پس از تخریب جنگ ها در قالب سه دسته بندی کلی شامل «الگویابی مجدد، بدون درنظر گرفتن سابقه قبلی»، «دوباره سازی، مشابه گذشته» و «باززنده سازی، آثار براساس شرایط جدید و با توجه به سابقه تاریخی» هستند. بدین ترتیب که بازسازی پس از جنگ های بدوی و نسل اول (با توجه به عدم تخریب کالبد در حین جنگ) با استفاده از رویکرد «باززنده سازی براساس شرایط جدید» در کوتاه مدت و «الگویابی مجدد» در بلندمدت صورت گرفته است. بازسازی پس از جنگ های نسل دوم و سوم (با توجه به حجم فراوان تخریب) بیشتر با بکارگیری رویکردهای «الگویابی مجدد» و «دوباره سازی» در کوتاه مدت و رویکرد «باززنده سازی» در بلندمدت بوده است. همچنین با توجه به ماهیت جنگ های نسل چهارم و پنجم پیشبینی می شود تاثیرات این سبک از جنگ ها در بلندمدت به دنبال «الگویابی مجدد» برای اعمال تغییرات فرهنگی در جوامع هدف باشند.

    کلیدواژگان: معماری، نسلهای جنگ، الگویابی مجدد، دوباره سازی، باززنده سازی
|
  • Reza Moradpour, Kazem Mondegari *, Hadi Nadimi Pages 1-16
    Research Problem

    To build, is one of the most used words and the most fundamental actions in architecture and human life. The semantic extension of this word and its use in various fields indicate that it has a richness and fertility in the Persian literature. Reflection on the meaning and origin of "building" could connect us to an original and generator source, so that the plurality of meanings in a coherent system could achieve what the essence of architecture is in search of it; and provide qualities or criteria for identifying and evaluating good architecture. Research Question: To achieve the goal, two main questions of the research, can be formulated as follows: 1) What is the relation between building and architecture? 2) How can semantics of building represents the qualities of good architecture? Research

    Method

    This research is qualitative in terms of approach. The research method is descriptive-analytical based on philology and logical reasoning. In the first part of the paper, which is descriptive, it has been attempted to clarify the various meanings of building and the historical evolution of its meaning, by using Persian lexicons and etymological dictionaries. In the second part, which is analytical and argumentative, it has been attempted to infer the qualities and components of good architecture, through reflecting on the meanings and origin of the word “building” and analyzing its explicit and implicit concepts.

    The Most Important Results and Conclusion

    According to the synchronic and diachronic semantics of building, it can be briefly defined as "preparing the universe through composition-reconciliation, for human perfection" in which, preparing, refers to "what", composition- reconciliation, refers to "how", and human perfection, refers to "why" of building. Building (to build) takes place in two different areas (external and internal) that are interconnected: only one can build the world who is built (ready/prepared); on the other hand, only a built (prepared) world can helps building human beings. These two areas of building, form a transcendental cycle, in which each one transcends the other. The multiple meanings of building, are the aspects and examples of a unique affair, and therefore, building (to build) is a semantic homonym and is an integrated and unified matter. The compositional feature of building -which leads to making peace, accordance, adaptability, fitness, and sufficiency- is the most fundamental aspect of building that has been neglected in the contemporary architecture. On the other hand, the end of building, which is preparation for human perfection, is another neglected matter in the contemporary era. Since architecture is one of the fields of building, it must be matched with it and the limits of building must be applied in architecture as well. Today's common notion of building, is limited to creation, transformation, and change, none of which is good in itself. While reflecting on the comprehensive and complete meaning of building, gives us an image that includes various existential and value attributes that could correctly limit building (in its common sense) and thus could transcend it. Building, in its complete sense of the word, is closely related to good architecture, and its meanings and implications reflect the qualities/criteria of good architecture, including: moderation/balance, order, consistency, proportion, coherence, harmony, sufficiency, establishment, and philanthropy.

  • Ahmad Danaeinia *, Alireza Alizadeh Pages 17-35
    Research Problem

    Islam considers the greatest framework of human beings to be in divine names, and it is counted as superior and transcendental in comparison to other creatures thanks to having these characteristics. Therefore, Islam believes that the most necessities and demands of humans are formed depending on those characteristics, and according to the Islamic belief, achieving the perfection of these characteristics is the duty of all creatures, artifacts, and particularly the art of architecture. Architecture should meet the needs of human and manifest the attention to the definition in format of divine names, because the root of Islamic architecture is based on meaning. Besides the effect of architecture, the architect himself needs to accord to the God’s descriptions and be the symbol of divine names and characteristics on the Earth, with respect to his being Khalifatullah and also because of the fact that God created human a form of his own and infused spirit into his dust. Therefore, architecture is the main reason for creating an atmosphere of thought and imagination between the audience and the architect, and the architect makes the world of architecture recognizable and understandable for the audience according to the sensory, imaginary and intellectual characteristics. The present study aims to, through investigating the relationship between architecture and architect and God’s names and characteristics in Quran, provide a plot for forming architecture pieces and delineate features for architecture based on this relationship, and guides designers in this direction.Research Question: For this purpose, the present study is attempting answer this question, what kind of features should design based on spiritual identity have as the final product and what kind of indices should an architect follow to be guided in a particular way?

    Research Method

    The study is a qualitative approach and is methodologically based on analysis and interpretation.

    The Most Important Results and Conclusion

    The findings of the present paper demonstrate that, architect, as human and heir to God on the earth, and also his art, as a source of manifestation of divine Attributes, ought to have such features as: contentment along with practical creativity and elegance to designing and also Innovation in design, concentration and effect unity, self-sufficiency and the ability to do your duty, existential dignity and effect perfection, accurate perception of developing construction, meeting the current needs of the society and audience of architectural products, creating peace and balance, transferor the sense of designer considering the spiritual identity of effect, and eventually adherence to ontology principles and also rational, moral and physical ones of effects. Thus, results indicate that such effects, because of Their appointment as particular features of the universe architect, get to the spiritual identity and in other words, they get to the perfection and immortality, in the only word, they get holy and the transcendental art that emerged- in addition to satisfying human needs, it must be accompanied by the preservation of nature and ethics in design, is the reason of audience’s peace of mind. So, the spirituality of an architectural product is determined only when it is possible to find manifestations of divine attributes in it.

    Keywords: Divine Attributes, Spiritual Identity, Quran, Architect, Islamic Architecture
  • Behzad Vasigh * Pages 36-54
    Research Problem

    Every creature in the universe is moving towards evolution and being in its perfected state. Man, like other creatures, is interested in evolving and he (she) moves his artefacts towards evolution. In fact, man, through his artifacts, shows the need to create perfect objects. However, the concept of evolution (Tahavol va Takwin) and perfection (Kamal) depends on the religion, culture and thought of every human being or society. The perfect human being (Insan-e-Kamel) is synonymous with the powerful human being or superhero. The more powerful one is, the higher the level of perfection he has attained to. Even if knowledge is of value, it is due to the fact that it enables the human being to strengthen himself and to subjugate the surrounding environment. Hence, whether or not art is perfect depends on man's view of perfection. Islam is emphatic in the assertion that man can reach perfection in the earthly, individual life and by making full use of all the worldly possibilities of his life. To avoid misunderstandings, the term ‘perfection’ will have to be defined in the sense it is used here. As long as we have to do with human, biologically limited beings, we cannot possibly consider the idea of ‘absolute’ perfection, because everything absolute belongs to the realm of Divine attributes alone. Perfection is in vision and acquisition. One must fully comprehend the Divine sciences and act accordingly. Perfection is dependent on sensing, for the human being is compelled to action when feeling threatened and realizing one’s own imperfection. The mosque symbolizes Islam and Islamic thought can be seen in these kind of building. In this research, an attempt has been made to examine the concept of Kamal in mosque architecture. First, a temporal correspondence between the two themes of Kamal's concept and form in the history of Iranian architecture and thought was examined. Research Question: Research questions are: how the concept of perfection in the cultural geography of Iran in the Islamic era makes the shape of mosques? What has been the process of Kamal in the physical changes of mosques?”

    Research Methodology

    The research method in this paper is based on Grounded Theory and case-studying. The method of data collection is based on documentary and library data.

    The Most Important Results and Conclusion

    In this regard, the theoretical framework of the research was created by relying on the stylistic method of Iranian architecture by Pirnia, Sabkshenasi, and separating mystical, theological and philosophical views. After a comparative study between the ideas of the Islamic era, it is clear that the three issues, including geometric arrangement method, hierarchical method, and method of using natural daylight in indoor and outdoor spaces of mosques, have been considered by Islamic philosophes. From each era, a number of index mosques have been selected and based on the three components mentioned, the analysis was performed. The results show that changes can be made between the evolution of thought and mosques form and circulation. These changes indicate the relative obedience of the form a d circulation to the prevailing mystical, jurisprudential and philosophical ideas of its time. The research findings show that in the study of the concept of Kamal in architecture, the concept of physical development (Takwin) should be used instead of the concept of perfection (Kamal).

    Keywords: mosque, Iran, Physical Perfection (Kamal), Evolution, Course of Historical Developments
  • Zahra Akbarzadeh, Arefeh Mohammadi, Mostafa Gholipour Gashniani * Pages 55-72
    Research Problem

    Art and culture interact with each other. Iranian artists Influenced by Islamic spiritual dimensions and using techniques and arrays, have been able to reflect their religious beliefs in the form of architecture. By receiving the symbolic concepts in the elements used in the architectural works of the past, it is possible to know the thoughts and ideas and as a result, the culture and worldview of the architects of that period. The concept of monotheism as a basic principle in Islam is one of the concepts used in the works of Islamic-Iranian architects, which has been manifested by using various elements such as dome, altar, light, etc.Research Question: The present study seeks to answer the following two main questions: how much attention has been paid to the use of sensory richness, In the architecture of Iranian mosques? What is the role of sensory richness in the emergence and crystallization of monotheism in the architecture of selected mosques?Objectives of the research: This study was conducted to Measuring the rate of utilization of sensory richness In order to understand the concept of monotheism in six major mosques in the central region of Iran as an example.

    Research Method

    The present research method is descriptive-survey and first by using library resources, the components of monotheism and sensory richness are extracted from the sources and important and index components (in the field of sensory richness and its relationship with the components of monotheism) by Delphi method was refined. The second step is a survey research, So by using detailed field observations in selected mosques, the presence or absence of each of the components of sensory richness and monotheism and the related subcomponents of the two variables, which were fixed by Delphi method in the form of a table, were analyzed and Based on this, the amount of use of the studied components in these mosques was obtained.

    The Most Important Results and Conclusion

    Based on the results obtained, Imam Mosques of Isfahan and Aghabzorg Kashan have the highest number of components of sensory richness, Imam Mosques of Isfahan and Yazd Grand Mosque have the highest number of components of monotheism and Sheikh Lotfollah Mosque has the lowest components of monotheism and sensory richness among the six mosques surveyed. Based on the amount of sensory richness components and monotheism in the mosques of Imam Isfahan and Sheikh Lotfollah, it can be concluded that using more components of sensory richness in these buildings can be one of the effective factors in increasing the association of the concept of monotheism in them. This issue shows the direct connection between the sensory richness and the association of the concept of monotheism in these mosques. Also, because of the mismatch of the position of Yazd Grand Mosque in the amount of monotheism and sensory richness components (Relatively among the selected mosques, the high level of components of monotheism and the low level of sensory richness components in this mosque), in addition to sensory richness, can be understood other factors in the crystallization of the concept of monotheism

    Keywords: sensory richness, monotheism, mosque, architectural space, Perception
  • Hanife Karagari, Reza Rahimnia * Pages 73-88
    Problem Statement

    Cultural landscape is a concept that includes cultural and natural values that reflect the interaction between man and nature throughout history. These landscapes are valuable places that reflect the identity and history of a region and its inhabitants. Therefore, the protection of cultural landscapes and its values is very important. Because cultural landscapes reveal the evolution of man and his skills in how to use the land, these landscapes are gradually evolving and undergoing changes. Nature, as one of the constituent elements of cultural landscapes, is constantly transforming itself. In the protection of cultural landscapes, the dynamics of landscapes should be considered and sought to protect it. If only a fixed state of landscapes is protected in landscape protection, then these landscapes will lose their dynamism. Identifying the factors that change cultural landscapes and using them as an important parameter in the conservation process leads to management of change.Research question: What is the relationship between strengthening and weakening the factors that change cultural landscapes and their protection and decline, and what are the most influential factors in the development of cultural landscapes?

    Research Objectives

    Researchers have so far studied meaning of cultural landscapes and why they are protected. However, in order to take practical action in the protection of cultural landscapes, along with theoretical issues, identifying the components that affect these landscapes is a key issue. In addition to identifying the components that affect these landscapes, attention to the course of change and their evolution should also be considered. This article intends to evaluate the components affecting cultural landscapes, evaluate the components that affect them, and prioritize these components. This prioritization of effective components is considered by a group of experts in order to better conservation them.

    Research Method

    To achieve the mentioned goal, the collection of theoretical data on the subject with the library method has been obtained and as a result, a comprehensive knowledge of studies and components affecting cultural landscapes has been obtained. This knowledge has led to the development of the necessary criteria for questioning experts. Based on the extracted criteria, a relevant questionnaire has been prepared and a group of cultural landscape experts has been consulted about them. Finally, after summarizing the results of the questionnaire, the indicators were weighted using Analytic Hierarchy Process (AHP).The most important findings and conclusions of the study: The findings indicate that indicators related to natural and cultural factors, can make the most changes in cultural landscapes. In addition, the changing factors are separated from the maximum to the least impact on changing a cultural landscape. This prioritization can be a more serious consideration for conservationists in controlling change. In conservation planning, actions are usually formed at three levels: short-term, medium-term and long-term. Prioritizing factors, especially in categorizing actions on these three scales, can be very useful; Because it will reduce the damage to more important aspects. Continuing protection by focusing on higher priority factors, will protect the more prominent aspects of the landscape.

    Keywords: Conservation, Cultural landscape, Affecting Factors, Conservation Management, AHP
  • Jamaleddin Mehdinezhad *, Ali Sharghi, Faezeh Asadpour Pages 89-108

    By examining and studying the history of architecture, we can come across a number of consistent and fixed principles that have always been involved in architectural life and are part of the essence of architecture, and this relation of architecture to its structure can be considered as such. Structures in architecture are considered as the first important issue of space creation. When the structure integrates with the architecture and they act as a complement to each other, that space will be much closer to the utility, and when they are separated from each other, the utility will decrease. Components of a building’s structure along with the form and function play an effective role in the desirability of the quality of the architectural space. In the historical buildings of Iran, structural systems such as dome and vault that mainly have large openings and height, have been built whit the arches showing a desirable structural behavior following the induced loads. One of the most important arches is arch (chafd) and panjohaft arches which are effective in the resistance and integration of all the structural members of a building. How is the construction method and function of this arch in the formation of the historical physique of the buildings in terms of structure? How is the integration of the structure and architecture in the formation of the physical structure of the historical buildings using panjohaft arches? How a more complete definition of the used arches can be achieved based on the study and analysis of the study samples? Structural identifying and analyzing of the structure forming the study buildings in this study using panjohaft arches to the integration and compatibility of the architecture with the structure of the contemporary buildings. The current study is analytical-descriptive. Using library- documentary studies, field studies, and through AutoCAD software and Sketch Up, the formed structure with Panjohaft arches in the buildings of the Hakim Mosque of Isfahan, Mir Bozorg Amol tomb, and Darb-e Emam tomb of Isfahan have been modeled. results showed that in these buildings, the interaction between structure and architecture is established when a proper construction method is used that in the three buildings studied by maintaining the proportion of dimensions in height, opening and architectural volumes in arches with various arches of panjohaft with three openings of (L) 2.5 m, 4.5 m and 6.5 m and three base heights (h) 3.5 m, 5 m, and 6.5 m and three dimensions of the base section (a) 1.5 m, m 2.5 and 3.5 m, the arch is in the optimal and stable state when the coefficient of stability of its sharp, normal and slow panjohaft arches in it are 2.4, 1.95 and 1.6, respectively. In fact, traditionally architects have skillfully used the structural and technical aspects of the building by using arches consisting of five or seven arches to achieve a beautiful and quality space and were able to eliminate the inconsistencies and imbalances that were considered as a threat in the arrangement of the piers. By using this type of arch, they can become an opportunity for the emergence of the aesthetic aspects of space design..

    Keywords: Architectural Form, Structure, Physical Structure, Panjohaft arch, Quality of Space
  • Shohreh Bagerzadeh Kasiri, Mehrvash Kazemi Shishavan *, Akram Hosseini, Seyed Mehdi Mehdi Seyed Almasi Pages 109-123
    Research Problem

    One of the most important buildings in traditional cultures that have had a significant relationship with the sacred throughout history is their places of worship. The fundamental issue of this research is to provide a way to analyze the spatial quality of mosques to gain a deeper understanding of the mosque and to design mosques in the present era. Also, in the design and construction of mosques, more emphasis has been placed on the physical and symbolic qualities of it. The repetition or innovation in the architecture of the mosque has been focused on creativity in its symbolic elements such as domes, minarets and altars and approaches to architecture of mosques, in a reductionist view, have considered the mosque to be only a symbolic physicality. Therefore understanding the spatial quality factors of mosques, is the main problem of this study.Research Question: In the humanities experience of space, how is the spatial quality of the studied mosques explained based on the space atmosphere theory?Objectives of the research: In the present study, the spatial quality structure of congregational mosques in East Azerbaijan is based on an approach that can explain the spatial quality of those mosques in a way that can be used to recreate its quality.

    Research Method

    The present study, relying on interpretive philosophical foundations, with a qualitative approach based on deductive-inferential reasoning and in the theoretical framework of the atmosphere concept, intends to answer that in the anthropological experience of space, how is the spatial quality of the studied mosques explained based on the space atmosphere theory, by collecting library data and field observations and conducting interviews with users. For this purpose, first the atmosphere theory is described and then by examining the factors affecting the experience and perception of space, the role of time and sense of space is discussed. The components are then evaluated and compared in the studied mosques.

    The Most Important Results and Conclusion

     What cannot be sensed and perceived today with the onslaught of formalist and visual-based architecture on religious buildings, is the spatial quality and its role in identification of the building. In addition to the fact that mosques have lost their true identity and are devoid of physical and environmental characteristics of religious and emotional construction in the true sense, the audience has lost its sense of time and space. This is confirmed by the newly built mosques in the city of Tabriz and other cities. Such that if the name of the mosque is removed from their entrance, one can doubt on its identity as a mosque. Significant signs, such as domes, minarets, courtyards, porches, colorful tiles, and other non-physical qualities that in the past stimulated the audience's feelings in traditional and inspiring mosques, have lost their meaning in today's mosques and have been replaced by modern aesthetics of form. Therefore, the subject of research is not only relevant in traditional religious buildings, but also the creation of quality in the present architecture to stimulate the feeling and influence on the nature of the audience, seems necessary by architects. The focus of this study was on human emotional needs in architectural settings. The lack of this factor has led to the emergence of cold and dull environments without any connection with humans in the architectural space. The results of the present study show that the mental and psychological relationship of the prayers with the building is due to the quality of the spatial experience and the memorable patterns and behavioral bases for them are the most important element of the perception of the mosque space. Their connection to the smell of space, the sound of space, color and light in space, the toughness of walls and the presentable qualities, including the ability to rely on columns, perception of time by the light of windows, presence at the courtyard in summer, build their mental image of the mosque. This is the most important factor in designing and building new mosques.

    Keywords: Atmospheric theory, space quality, sensory, perceptual factors, Religious Buildings, East Azarbaijan Mosques
  • Sahand Jalali, Zahra Hosseini, Mansour Yeganeh *, Mohamadreza Bemanian Pages 124-137
    Research Problem

    This article provides analysis on space configuration and space geometry in Markets of The Tabriz Main Bazaar. Theoretical approach of this research is based on the theory of space syntax Which evaluates variables such as geometric patterns of markets including the average length and width of shops and passages, the number and different types of axes, and the number of nodes in these markets and the aim is discovering optimal paradigms for optimizing contemporary markets and commercial buildings. In order to discover the most beneficial paradigm, identifying effective components and factors of the Integration, control, visibility and paradigms of the markets and comparative analysis of these models have been studied regarding to today's markets and commercial buildings requirements.Research Question: 1.What are the most influential configuration in bazars? 2.How does the configuration of the spaces in markets effect the space quality? 3.Which of the geometric patterns lead to the optimize and high-quality commercial market spaces?

    Research Method

     The method used in this research is survey method with content analysis technique and software analysis. Thus, in the quantitative data analysis section, data from justification graphs and software are used to extract the findings and finally the results obtained by the qualitative method of logical argument are analyzed. Library data collection and surveying, field study and software simulation have been used in this investigation. DepthMap software and graph analysis is used for 7 markets in Tabriz bazaar.

    The Most Important Results and Conclusion

     The results illustrate that when the paradigm of the markets is a straight line with only one axis and its plan is symmetric or balanced alongside the main axis, the market has the most optimum and desirable spaces. Furthermore, the presence of 2 entries on the main axis of the market, at the beginning and the end of the axis, increases the space quality of the market. Also, the Experimental results show that when the average width index of the passage over the passage length index is close to 0.44, the commercial plans have higher space quality. In addition, findings of this paper show that each of the space configuration parameters, including Visibility, Integration, and Controllability, at the most desirable mode, form special relationships with each other. When the Connectivity creates the Y=0.012X+3.75 relationship with Integration and Y=0.001X+0.44 relation with Control and the time that Integration creates Y=0.01X+0.07 relation with Control, the markets and commercial units are in their optimal condition. Moreover, according to the data analysis, when the pattern of the market is linear and its plan has only one main axis and no nodes including two entrances at the beginning and at the end of the axis and the average path width over the market length is 0.07 the connectivity is in its optimal mode. Also, from the Integration point of view, when the plans pattern is straight-line type and the market has only one main axis and no nodes with two entrances at the beginning and at the end of the axis and the average path width over the market length is close to 0.44 space integration is in its optimal condition and The most desirable controllability is for a market in which a straight single-axis, linear plan has only one entrance, and the average path width over the market lengh is close to zero.

    Keywords: Space Configuration, Integration, Geometry, Optimal Paradigm, Market, Tabriz Bazaar
  • Azam Esmaeili, Azadeh Shahcheraghi *, Farah Habib Pages 138-149
    Research Problem

    The absence of children in the community and the lack of skills in communicating with each other is an issue that has caused many behavioral problems in the community today. How students communicate in school as a second home has been one of the factors influencing their social behavior. Inadequate conditions in the school environment and the lack of coordination between the environment and students' personalities double the need to pay attention to educational, behavioral, social and environmental issues. Research Question: How does flexible architecture affect student social behaviors?

    Research Method

    This research uses an integrated method (qualitative-quantitative) to find the effect of flexible architecture on social relations and the relationship between these two components among students in different situations, so that initially 8 schools with the method Multi-stage clusters were randomly selected and collected before and after the test using descriptive-analytical and quasi-experimental methods based on detailed observations and library and field studies. One school was considered as the test school and the other schools with almost the same conditions as the unequal control group, and the other schools were studied because of their flexible environments. Out of 32 components obtained from theoretical foundations and interviews with experts, 7 components were obtained after scoring. Pre-test and post-test data were collected using observations and 220 questionnaires, and finally in SPSS software data were analyzed using t-test and Sheffe test.

    The Most Important Results and Conclusion

    The results of this study indicate that the dimensions of social behavior, which according to Altman, is divided into four categories: "crowding, privacy, territory and personal space"; Among students, the physical dimensions of the environment are affected, including flexible architecture, which includes the components of "diversity, variability, and adaptability." There is a significant difference between students 'social behavior before and after making changes in the yard and corridor. Changes affect the quality of the educational environment and as a result, students' social behavior changes their behavioral range. Finally, it allows students to participate directly in the creation and operation of a multifunctional collective environment as well as individual group activities. On the other hand, active interaction in the environment along with maintaining privacy and personal space provides the possibility of students' social development.

    Keywords: Flexible Architecture, Social Behavior, Yard, Hallway, Elementary Schools
  • Elham Ataei, Zohreh Toraby * Pages 150-162
    Statement

    Childhood is one of the most important periods of human life, and the flowering of many extraordinary talents takes place at this time. Among the factors influencing the growth of creativity, researchers in their research have reviewed the emotional and cognitive aspects and educational methods. But the impact of the quality of the architectural space in fostering creativity has received less attention because childhood is one of the most sensitive ages and can be very effective.Research Questions: Following the important issue of how to develop a child's talents, we decided to answer the following questions: What are the physical components of a child's space and how does the quality of space affect the outcome of these components?

    Research Method

    In this research, which is based on descriptive and analytical methods, in order to obtain research findings, information on children's behavior that is the result of spatial experience has been investigated using the field research method because the effect of space and environment on interaction is an interaction. And measure its components. Therefore, we selectively selected four children between the ages of 3 and 6 years (in consultation with a kindergarten counselor) from two kindergartens and examined their 24-hour behavior. The checklist format is designed in three separate groups for kindergarten, indoor and outdoor, and daycare in the city and community. The choice of children regardless of the economic level of the family and the choice of two different sexes from a kindergarten has been in line with the effect of gender on space and vice versa. However, the selection of kindergartens was based on socio-economic leveling of the two affluent and poor areas in the city and has the highest history and the highest number of kindergartens among the kindergartens in their area. The timing of the research was such that in the fall (three periods of one month) due to its colorful and pleasant nature, these four children were evaluated in different spaces of the same three checklists mentioned.

    The most important findings and conclusions

    In checking the checklists, the selected children at the end of the season have become the most curious children in their kindergarten and have the highest level of participation in group activities. In all four children, the characteristic of helping friends and risk is very evident. Home has also become a helper to parents. His responsibility and creativity in doing his personal work has increased and according to the components of child space design in selected spaces, it has been concluded that design components have a positive effect on child development and research hypothesis that seeks to prove the effect of components. The physical space of the child has been realized as the child grows.. He has become more responsive and creative in his personal work, being out of touch with the nursery and out of touch with the past, and with selected spaces the design of the child's space in the selected spaces it was found was deduced that the design components had a positive effect on child development. And the research hypothesis that sought to prove the impact of the physical components of the child's space on the child's development has been realized.

    Keywords: Child, Creativity, flexible environment, stimulating, nature elements, checklist
  • Ghasem Motalebi, Hamid Reza Azemati, Fatemeh Jam * Pages 163-181
    Research Problem

    One of the most critical issues in urban life is the need for security. Every child and young person has the right to grow up in an environment where they feel safe and secure. This issue has always been a focus of research in the "child-friendly city." Because children are considered an essential part of space users, and in their interaction with space, their mental image is shaped by the physical and non-physical properties of everyday living environments. While security is a complex issue with diverse social, economic, and cultural dimensions, the impact of environmental factors should not be ignored in a meeting of these needs. Nowadays, the issue of security in public spaces, especially in urban parks, have great importance and concern about recent events in these places, especially metropolitan parks, points out attention to the issue. Despite this significant population, it is not asked by children about their needs and desires, and they are not considered as seriously as citizens because they have no political power and no right to vote. "Nowadays, most local and municipal parks are designed for adults, despite children's need." In urban areas, parks and playgrounds are virtual spaces for children and their activities. The researchers believe that the proper design and correct use of the environment could prevent crime and improve life quality. This will be particularly important for more vulnerable children. Therefore, the present study investigates security objectively and subjectively by relying on the security of landscape language in parks and employing an approach based on stratification semiotics.Research Question: Is there a difference between girls and boys in perceiving landscape language's security measures? What is the priority of each of the natural, human-made, and socio-cultural strata? How is this difference observed in case studies?

    Research Method

    The research method is descriptive-analytical. To collect data, library, and survey research (field studies) with the technique of interviewing and a researcher-made visual questionnaire were employed. Forty children at ages 7 to 12 years were questioned about the study of two cases of "Child-friendly Energy Park" and "Child-friendly Park" located in regions 22 and 18 of Tehran. The questionnaire's content validity was confirmed based on experts' ideas, and its reliability was obtained using Cronbach's alpha coefficient as 0.823. Data analysis was conducted using SPSS-22 software.

    The Most Important Results and Conclusion

    Findings indicate differences in girls' and boys' perceptions of the degree of effects and prioritization of metrics of natural, human-made, and socio-cultural strata. Besides, the highest effect is allocated to the socio-cultural stratum. By considering different metrics of security codes in the landscape, the Child-friendly Park is prioritized in two human-made and socio-cultural strata, and there is no difference in the mean answers for the two parks in terms of the stratum of natural codes. Therefore what is essential in designing parks, under the attribute of "child-friendly" and designed for this specific target group of children, is supplying their satisfaction and security. Therefore, based on the results presented in the final model of the research, it is possible to take a step towards designing "child-friendly" parks with a "child-based" look and provide satisfaction and security for this group of space users.

    Keywords: sign, Children, Security, CFC, landscape language, Park
  • Samira Parvardinezhad, Mehdi Hamzenejad, Narges Dehghan *, Masoreh Kianersi Pages 182-201
    Research Problem

    Climate and culture both played a very important role in design of Iranian traditional houses. Nowadays, the effect of these two categories reduce and, as a result, they have less contribution to providing physical and intellectual comfort. Different shapes of houses without paying attention to native and cultural identity is the reason of this event. A comparative study of the differences between houses in various cities of Iran with a different climate, displays these contradictions better. Research Question: What are the main differences in the structure of houses in Shiraz and Kashan during the Qajar period? How can these differences interpreted on the based of the eco cultural of these two cities?

    Research purposes

    The purpose of this research is to analyze the traditional houses in the Qajar period of Shiraz and Kashan to identify the effects of important factors such as climate and culture in the shape of the building, the type of ornamentation, facade and etc, to use the past instructive patters in future design. If the influence of the Qajar houses of Shiraz and Kashan from the different climatic and cultural factors becomes clearer and by releasing these abandoned components and modernizing them, it can be a basis for today's eco cultural designing in different cities of Iran. Not paying attention to the issue of the crisis of fossil fuels and the need to return to Natural and native patterns, identity crisis and decreasing the Life expectancy index, the gap between generations and reminiscent of Western culture, they all show the necessity of this research in each of the cities in Iran. By reviewing the traditional architecture of Iran, the physical distinctions and the identity of houses in biological zones, cultural and social differences along with the climatic differences are quite clear. The people's worldview of Iran, with the consideration of the principles and values that have been creating for the people of these lands over time. Made them their identity, allowed the emergence of cultural distinctions in each region, but gradually these values and ways of life have been forgetting, and it has led us to seek our identity in the foundations of foreign culture. This neglect has caused that all the houses of Iran's societies, being similar to the culture and the western architecture.

    Research Method

    In this research, library and field studies are used together to clarify the impact of climatic and cultural factors in the traditional Qajar houses of Shiraz and Kashan, the research method is qualitative approaches with applicable goal, and based on its nature is historical interpretation, comparative and phenomenological. This study, which is part of a more comprehensive applied qualitative research.

    The Most Important Results and Conclusion

    Results of this research show that the most important differences are in the area, height of the rooms, the organization of open and closed spaces, the type of decorations etc. In Kashan, the area and height of the rooms are more than Shiraz. Kashan, in comparison with Shiraz, has more space hierarchy. In addition to the climatic comfort justifications for the above differences, another issue that can mention is the difference between the social culture of Kashan people and Shiraz people. People working hard in Kashan and this causes differences in the facade decorations, the area of houses etc.

    Keywords: Climate, Culture, Shiraz Qajar Houses, Kashan Qajar Houses
  • Elham Shokry *, Nazanin Nasrollahi Pages 202-217
    Research Problem

    Sunlight is constantly changing depending on weather conditions and the location of buildings. Exterior conditions also affect the amount of sunlight entering buildings. Urban views can also be used as a link between architecture and the city. Therefore, in order to improve the availability of sunlight in urban blocks, the influential elements in this field must also be carefully examined. On the other hand, the reflection of walls and urban surfaces can significantly affect the distribution of daylight inside buildings. The reflection of the surrounding surfaces, the geometry and the position of the neighbors affect the amount of light reaching the building. Therefore, it is necessary to investigate these factors in order to increase the use of daylight, reduce energy consumption in buildings and urban environments. Due to the existing scientific gaps, the present article examines the role of urban geometry (height and distance between buildings) and the reflectivity of urban surface materials in the cold and dry climate of Iran. In addition, solar radiation is an important component of climate and human comfort in indoor and outdoor environments. So that not paying attention to sunlight in open buildings and spaces can cause discomfort. In ancient architecture, one of the most important factors in urban design has been the attainment of sunlight, which has been evidenced by numerous evidences in the indigenous architecture around the world. The purpose of the design, in view of sunlight and energy, is to achieve more daylight into the building and sidewalks, resulting in visual comfort, health, vitality and increased efficiency in urban and indoor environments. Ignoring the solar rights of open buildings and spaces can also cause discomfort and inconvenience. In order to obtain the amount of daylight factor in indoor spaces, it is necessary to have the intensity of external lighting, which must be calculated to know the amount of external light received inside the building. Daylight can enter the building through window glass, skylights or other openings. In fact, the effect of the arrangement and geometry of residential blocks has been analyzed as an independent variable in the degree of achieving the required brightness as a dependent variable. Research Question: The aim of this study was to investigate the effect of mentioned factors on the achievement of solar radiation in buildings and urban areas in a residential block complex. Therefore, in this study, the effect of reflectivity of the type of urban surface materials as an independent variable on the degree of achieving the required brightness as a dependent variable has been studied. Also, the effect of urban design parameters (street width and orientation) and building design (roof shape and building development design) on the amount of sunlight achieved in residential buildings has been studied.

    Research Method

    This research has been done by field measurement method by light meter (lux meter) and computer simulation (Relux software).

    The Most Important Results and Conclusion

    Finally, research has shown that the use of brick materials on vertical surfaces (building facades) and stone on horizontal surfaces (flooring) can increase the amount of light reaching urban and interior shells by up to 30%. Also, the diagonal arrangement with the distance of the urban blocks has played an effective role in the proper distribution of the wall lighting.

    Keywords: Solar Radiation, Building Facade, Urban Blocks Height, Distance, Material Reflection, Relux Software
  • Atoosa Shabani, Seyedeh Mamak Salavatian * Pages 218-236
    Research Problem

    Design of a proper residence in order to satisfy the users’ needs has been always a complicated task. People spend quite a long time at their homes and various activities carry out there; therefore, the designed spaces have to consider a vast variety of characteristics both physically and mentally. Researchers state that considering fixed dimensions for human bodies in the architectural design is not an efficient policy. Instead, the diversity of physiques has to be taken into attention. The theory of inclusive design regards the spaces design in this way and attempts to find practical resolutions for this goal. Disabled people are among the users whose needs are often ignored in ordinary buildings design or separate spaces are often considered for them which are in contrary to the social justice principles. Research Question: The main question of this study is how residential complexes could respond to a wider range of users’ needs.

    Research Method

    Pursuing this approach, this research tries to determine the design-related properties of residential spaces to provide an improved performance to consider the particular aspects of the disabled people. First, at the qualitative stage of the research, a comprehensive investigation of the disabled people (mobility and sensory impairments) needs and human senses has been carried out through the relevant resources and the necessary qualities of such spaces were achieved. As a result of this phase, design recommendations on the basis of multi-sensorality principles were extracted depending on the individual disabilities. In the following step, the aforementioned space characteristics were examined by four main target groups via the researcher-made questionnaire; including the people with physical, visual, and hearing disabilities as well as healthy ones. The questionnaires were distributed among 384 people divided in four groups of 96 in the Disabled People's Recreation Centers as well as residential complexes. The gathered data was utilized to test the research hypotheses and the satisfaction level of all four respondent groups regarding visual, hearing, tactile, and sensory enrichment were measured. Due to the Kolmogorov–Smirnov test, the normality of the data distribution was specified and the corresponding parametric or non-parametric tests were applied for each data groups. For normal distributed and non-normal distributed data T-test and binomial test were considered, respectively. Nine sub-hypotheses of ten were confirmed and one of them, respecting application of textures in walls and floors, was disapproved.

    The Most Important Results and Conclusion

    According to the results gained from the survey phase, proper design solutions were presented in both shared and private residential areas in order to meet the highest amount of satisfaction among four target groups. A number of design techniques are suggested for exterior spaces; e.g. two contrasting light and dark colors for buildings to distinguish different zones for people with visual impairments or stained glass in bright colors for canopies and staircase envelopes to indicate different building entries. Also, in interior spaces applying various colors and geometric shapes in the perimeter envelope to filter the light inside the room and use of thin layers of floor coverings could specify space borders. The research findings show that several design techniques could be assigned to different zones of residential spaces to maximize the convenience of most user categories and proceed toward the theory of design for all.

    Keywords: Residence, inclusive architecture, multi-sensory design, disabled people, visual impairment, hearing impairment, mobility impairment
  • Zahra Javani *, Seyyede Fatemeh Mousavinia Pages 237-256
    Research Problem

    Advanced in technologies and cimputering power have improved academic’s ability to test complex theoretical models, nevertheless, to fully utilize the capabilities of recently developed software, researcher must also develop their skill and embrace the technology. The purpose of this paper is to provide an overview of unobserved heterogeneity in the context of partial least squares structural equation modeling and try to present a case study ,which illustrates how to identify and treat unobserved heterogeneity in PLS-SEM using FIMIX-PLS .The aim of this study with methodological approach is to recognize the health-orientation criteria in daylight design development and daylight design recommendation based on optimal zone .This study, therefore use human-oriented design approach in daylight design in residential complex. This work investigates the relationships between an assessment of the happiness and the mental health of residents using the Oxford Happiness Inventory and simulated annual daylight conditions in their living spaces based on a survey approach.Research Question: Our first research question addressed whether the different daylight illuminance in internal space in residential complex may generate various happiness effect on people living indoors according to indoor conditions. And the second question addressed whether the assumption of homogeneous and non- homogeneous data may case different result?

    Research Method

    The study population included residents of residential units in mid-rise buildings in Isfahan, Iran. In this study, low-rise buildings are considered to be residential buildings with three to eight stories and between 860 ft2 and 2100 ft2 in size. 286 units were selected by two-stage random cluster sampling. Data were collected with Oxford Happiness Inventory and researcher–made questionnaire. The Radiance modelig software and STADIC plugin for Radiance was used to generate a parametric models of the living spaces .the simulation was automated by linking Python with Radiances, in this article we identified and interpreted unobserved heterogeneity in partial least squares structural equation modeling (PLS-SEM) by using the FIMIX-PLS module in the SmartPLS 3.2.3 software.

    The Most Important Results and Conclusion

    Data analyses indicated that the assumption of relatively homogeneous data characteristics or heterogeneity had different output. Since homogeneous data assumption indicate no relationship between daylight illuminance and happiness, in heterogeneity data assumption there was positive relationship between SDA500-%50 and Happiness and a high negative effect of sDA2000-%50 on happiness in one segment.A statistical analysis of regression in SPSS indicated some daylight design recommendations based on living space configuration, window features and site plan which prepare a possibility of assessment of happiness dimension and illuminatance fraction of living space. This approach brings together the physiological and psychological impacts of daylighting and illuminates their potentially pivotal roles in ordering and enriching architectural experience. This work suggests that environmental designers and architects can enhance well-being and public health by designing built environments with suitable daylight exposure levels. These results are consistent with other studies that explored the correlation between health and daylight in healthcare centers and schools, and performance in offices. According to those studies, inadequate daylight exposure has adverse effects on the health of people [28] and is associated with an increase in depression symptoms.

    Keywords: Methodology, unobserved heterogeneity, residential complex, Daylight, sDA, happiness
  • Maryam Mehdipour, Ahmad Ekhlassi, Seyyed Abbas Yazdanfar *, Bahram Salehsedghpour Pages 257-276
    Research Problem

    In addition to its roles in urban spaces, color also affects people's feelings and interests about the quality of the environment. Lack of building exterior’s control programs in urban planning policies in Iran and exterior color design based on the designer's preference and lack of attention to users' preferences in addition to visual disturbance, has caused public dissatisfaction with their visual quality. These factors highlight the need for more attention to design of the color in building exterior based on the user's visual preference. In studies on environmental color preference, colors have been evaluated in terms of two dimensions; physical dimension (hue, saturation and luminance) and emotional dimension (including temperature, harmony, etc.). Since the emotional dimensions of color evaluation are regional and diverse, and there is no consensus on their definition, it is necessary to study the emotional dimensions of color evaluation and the factors affecting their assessment.Research Question: What are the emotional dimensions for evaluating the color combination in building exterior? what are the components affecting the assessment temperature dimension of the color combination in building exterior?

    Research Method

     To do the research, a combination of qualitive and quantitive methods has been used. Determination of emotional dimensions for avaluating the color combination in building exterior was performed in two stages, content analysis and the Delphi survey. In the first stage, 97color emotional dimensions were obtained by reviewing and studying the 40 sources. Then, a questionnaire that was formed of 100 pictures of residential building exterior, was completed by participants. These pictures were taken of 6-7 story residential apartments, which were at most 10 years old and were placed in the north sections about 9-12 meters wide. The Delphi survey comprised 20 participants, expertised in the field of design and color (professors of architecture, painting, graphics and industrial design). This sample size was based on the purpose of the survey that was exploration of participants’ opinions. Three bipolar dimensions (cold-warm, harmonious-contrast, light-heavy) and several selected pictures for each of them were extracted by using Q factor analysis and SPSS-22 software. Due to the wide range of topics, only the cold-warm dimension was investigated in this study. In the next stage, the components affecting the assessment temperature dimension of the color combination, were obtained from semi-structured interview with 5 participants, expertised in the field of architecture and urban design. participants were selected based on snowball sampling and sample size was based on theoretical saturation. Based on the results of these interviews and selected pictures from the first survey, a questionnaire was prepared and completed by the former group of participants. The final results were obtained using Q factor analysis in two stages.

    The Most Important Results and Conclusion

     The components affecting the assessment temperature dimension of the color combination in building exterior, were the surface area of hues, the saturation level of hues and the number of hues in the combination and the formal composition of building exterior, the form of the opening and the details of surface did not have a significant effect on the assessment temperature dimension of the color combination in building exterior. Therefore, to evaluate the visual preference of color combination in building exterior, it is recommended to study buildings in any style that their color combinations have two or maximum three colors; Buildings that to describe them as a warm color combination, At least 60% of color surface of building exterior must have warm Hue with a saturation of at least 25% and to describe them as a cold color combination, At least 60% of colour surface of building exterior must have cold hue.

    Keywords: Building exterior, Visual evaluation, Colour dimensions, Temperature of colour composition, Q factor analysis
  • Massud Wahdattalab *, Atefeh Heshmati Pages 277-292
    Research Problem

    Aesthetic evaluation seems to be very difficult in the present time because of the various and sometimes contradictory definitions of aesthetics. However, the experimental aesthetics approach, which is based on the experience and perception of the audience, can be very useful and effective in evaluating visual qualities. The experimental aesthetics is based on the mindset and conception of the observer, therefore it attributes the perception of beauty to the individual's mind and related factors to them such as age and gender. According to the experimental aesthetics, approach gender is one of the most important factors that affect aesthetic preferences. Due to the importance and worthiness of symmetry in Iranian Islamic architecture, in this essay, we researched particularly this visual componeResearch Question: Current research examines the relationship between gender and symmetry as one of the important visual components. In this study, we want to answer this question: what is the effect of gender on the evaluation of the visual preferences of the symmetry component in the façade of contemporary Iranian architectural buildings.

    Research Method

    The research hypothesis has been tested using a questionnaire. To compile a questionnaire, 5 random prototypes of contemporary Iranian architectural buildings were selected and 7 groups, each contained 4 images and were produced by changing and manipulating the original images. Due to the interdependence and interaction of symmetry and complexity on each other, the symmetrical and asymmetrical images of each were tested in two simple and complex modes. Participants in the test were asked to arrange 4 categories of images in terms of their beauty priority from top to bottom. These 4 categories of images were "symmetrical and simple", "symmetrical and complex", as well as "asymmetrical and simple" and "asymmetrical and complex”.

    The Most Important Results and Conclusion

    The results show that "symmetrical and complex" images are typically the highest priority for individuals, regardless of gender, with the highest level of order and complexity. Symmetrical images usually look more regular. But that doesn't always mean simplicity. Sometimes by repeating the patterns and putting them together we can get more complex and new patterns that are very amazing and beautiful. As we see in Iranian Islamic architecture, this technique has been used a lot. In compiling the research questionnaire, more complex images were produced using the vertical symmetry of the prototype. These images were more detailed, more diverse, and had more fractures. The images created from the manipulation of the prototype, while having the desired complexity, were also regular. Therefore, according to Eisenhower's formula, it was predicted that visual preferences would be the highest priority.We must emphasize that this result cannot be generalized to the architectural group. Architects are more interested in the complexity and complex images compared to the other groups, and they have rated the "complex and asymmetrical" images as more beautiful ones. Although there is no difference between men and women in the choice of images, among the group of the architecture students but in the non-architectural groups (mathematics and liberal arts) Men compared to women have given higher scores to symmetrical images and symmetry is a very influential component in evaluating men's aesthetics preferences. But in women's visual preferences, complexity has played a more prominent role and women tend to choose more complex images.

    Keywords: Symmetry, complexity, aesthetic preferences, visual components, experimental aesthetics
  • Mohammad Mehdi Mazhari, Maryam Armaghan *, Fariba Alborzi Pages 293-309
    Statement of Problem

    The discourse of "Orientalism" is based on the views of Edward Saeed and seeks to authenticate the hegemonic strategies of the West over the East. This discourse has emerged in the fields of thought, research, art, etc, and has continued with the differentiation of the way of living, thinking, etc. between East / West, East / West. In such a situation, art, as a reflection of thought, it reproduces its identity based on this dominant intellectual space. "Orientalism" is one of the influential concepts in contemporary art, as the prevalence of words such as Oriental, Islamic and Iranian art and architecture in art history stems from this concept, which is based on a strategic view. The West has been achieved through the projection of the concept of the "other."Research question: The research is based on the main question: What effect has the Orientalist discourse had on the architecture of the Pahlavi era (first)?

    Research Objectives

    At the beginning of the Pahlavi era, the presence of Western artists and architects or educated people in the West in the field of Iranian art and architecture became important.This article seeks to explain their relationship and the prevalence of nationalism in Iranian architecture as part of the dominance of Orientalist discourse.

    Research Methods

    The research depends on Saeed's theoretical and critical approach to "Orientalism", and at the same time relies on Foucault's re-reading of "discourse" in order to recognize the role of dominant discourse influenced by institutional power, and its representation in artists - here architects - has it. Lukács also looks at the theoretical concept of the connection between "Totality" and "mediation".

    The most important findings and conclusions of the research

    Architects [Godard and Markov] each in a way, in the middle of the dual and the rules of reading history (derived from the discourse of Orientalism) are placed. In relation to Orientalism, it pursues other expectations (the West, or the East that looks at itself through the West); And reflects the types of Orientalist readings (Iranian studies below) from the academic to the imaginative point of view, based on the pervasive institutions of power, which are based on the distance between the two worlds; Western (not geographical, cognitive, rationalistic, rational, and enlightened) / Eastern (oriented, not geographical, as the subject of cognition, mythical, imaginary, strange). During this period, another historical tendency is reflected in the works of some, such as Nikolai Markov (representative of the Orientalist view of the Soviet Union). He stands in the middle of historical architecture by historizing and combining the effects of the history of different eras and lands. With a mixture of Orientalist and socialist discourse, Markov sought to homogenize the experience of forces and capital in order to achieve social ideals. Hence, relying on a kind of fusion of multiple (eclectic) beings, history has entered the realm of architecture. That is, by showing themes, elements, motifs, and backgrounds mixed from Byzantine, Russian to European architecture with expectations from the historical architecture of Iran; it has created an eclectic situation. Historical-archeology has played an important role in dominating, controlling, and cultivating the tastes of the masses, but Markov, through reconfiguration, presents a different picture of the masses' relationship, combining multiple and sometimes discrete layers and elements of Eastern expectations. Imaginatively, it reflects a new way of historical narrative. It was a critical aspect of the selective confrontation with history, which sided with archeology, Orientalist romantic expectations, and aroused the tastes of the masses.

    Keywords: Orientalism, Nationalism, Contemporary Iranian architecture, Discourse, Historicism, Totality, Mediation
  • Faranak Atarod, Mohsen Habibi *, Hossein Zabihi Pages 310-327
    Research Problem

    Most of the city's viewing corridors induce a sense of confusion to the citizen of Tehran. In these sights and views, there is no harmony. It seems that the main contribution of these disturbances in the face of the city is related to the design and composition of the building masses. This nasty and inelegance image sits in the minds of the citizen that gets addicted to it or gets annoyed because of it. The more hardness is for trained eye that evaluates and adapts the features of these buildings base on the theoretical frameworks, principles, and rules of aesthetics. Research Question: Therefore, the main issue is the reason for this unreliability and getting used to this ugliness, and that how do today's designers and applicants consider the beauty and desirability of city buildings form and their composition? Do the citizens see the city's buildings beautiful? the present study seeks to answer those questions.

    Research Method

     To progress the research, a qualitative research method called the Grounded Theory has been selected. The data is appeared based on interviews with 50 residents of district 2 of Tehran. The interview began with an open question: "How is your neighborhood, place of living, street or alley? Explain it". This preliminary question specifies that whether the interviewees had an experience of visual perception of constructional masses and forms during life in their neighborhood. Further, during the interview and according to the items in each interview, other questions are proposed in the formwork of research issues. Then, the texts of all the interviews have been written, and using techniques of research methodology, analyzed, and their theoretical concepts, extracted and categorized based on their content similarities and differences. In the following, each category of the matched concepts obtained a role in relation to other categories (conditions/context, action/ interactional strategies and consequences) and created a paradigmatic model. And after integratind the categories, deleting additional concepts, completing incomplete concepts, the core category of a phenomenon was identified.

    The Most Important Results and Conclusion

    The main categories obtained from the interpretation of the text of the interviews are:Conditional/contextual categories- Merchant urban management- Difference in the type of opinion to the urban development- Emergence of changes in the inhabitants desires and conditions Interactional categories- Visual inconsistency of building masses- Unbalanced combination of building masses with adjacent spaces- Disproportionate size of buildings relative to each other and adjacent spaces- Interest in low-density and low-rise building patterns- Interest in more opened and spacious space proportions- A wish for a less populated place/ a mismatch between space capacity and the dwelling populationConsequential categories- Forgetting about the current time of the living environment- Disconnecting with the living environmentBy reviewing the conceptual content of categories obtained, it seems that the perception and experience of inhabitants of Tehran's 2nd district about the aesthetic aspect of their living environment are visually annoying and unfavorable.What caused of the formation of this experience is the idea of the existence of "merchant urban management", "the difference in the type of opinion to the urban development", "the emergence of changes in the inhabitants’ desires and conditions "; in other words, these cases are the underlying and casual conditions for the formation of this experience. Subsequently, inhabitants in their understanding of the present situation regulate processes in their minds that explain the overall sense of "To perceive inelegance and undesirability from the city". The two main categories of "visual irregularities and distortions" and "shortage of open spaces and a lot densities" play the role of interactional categories in this experience; the categories inhabitants apply to perceive their experience of the living place. Finally, the consequence of the formation of these interactions and processes, or the same general phenomenon (To perceive inelegance and undesirability from the city), emerge in the poor communication of the interviewees with their living environment. The sense of "forgetting of the present time among the regret of the past and the future concern" and "the disconnecting to the living environment" because of the thought for immigration and indifference to the environment, are the consequences of this experience.

    Keywords: Visual Aesthetics, Urban Aesthetics, Building Volume, Mass, grounded theory, District 2 of Tehran
  • Razieh Labibzadeh * Pages 328-347
    Research Problem

    Throughout history, war and its consequences have caused the change or destruction of urban structures and architectural monuments, and their impacts have continued to exist in future eras. Nowadays, cities are not safe from war damages (or similar destructive events) and may be conflicted or destroyed due to different political, economic, and social problems; therefore, the evaluation of reconstruction approaches in architecture, after wars, seems necessary. This research aims to determine the effects of war on architecture and urbanization, it’s seeks to find the best ways to rebuild destroyed cities and villages.Research Question: How wars affect the architecture of cities and the method of reconstruction afterward are the main questions of the present research, the answer to which can prove helpful in destructive events and provide scientific solutions based on an organized plan to prepare for and confront unpredictable events.

    Research Method

    The purpose of this article is to recognize and classify the types of reconstruction methods after wars. In order to achieve the above purposes, in addition to introducing different generations of wars, their effects on urban structures are specified. Then, the method of each generation’s reconstruction is studied through sample studies. Further, the samples’ reconstruction methods are comparatively evaluated. In addition to evaluating historic wars, such as Alexander’s assault on Iran, Crusades, the Muslims conquest of Persia, and Mongol’s attacks, Cities of Berlin, Hiroshima, London, Warsaw, Beirut, and damaged cities of Iran are chosen as research samples. The samples are chosen based on the type of damage during the war and the application of different reconstruction methods, in order to answer the questions and purposes of the research.

    The Most Important Results and Conclusion

    The first stage of the research showed that wars affect architectural and urban structures in six years (based on the type of weaponry used in each period of war). The weapons of primitive and first-generation wars were weapons, such as bow, sword, and primitive firearms (in the first generation), and had minimum (short-term) impacts on urban and architectural structures. Most destructions are attributed to the second and third generation of wars, in these generations of wars; destruction of the cities was one of the warriors’ approaches to victory. The fourth and fifth-generation wars are cultural and cyber warfare, the effects of which on urban structures will appear in the long-term. The results from the research show that constructions after wars are classified into three general categories: remodeling regardless of previous background, rebuilding as before, revitalization, and adaptation of monuments considering new conditions and historical background. Reconstructions after primitive and first-generation wars (given there was no architectural damage) were carried out through the method of revitalization based on new conditions, in the short-term, and the method of remodeling in the long-term. Reconstructions after second and third-generation wars (due to extreme damage) were mostly carried out through remodeling and rebuilding methods in the short-term, and revitalization method in the long-term. Economy and politics are known as effective and deterministic factors in this generation’s reconstruction. Also, given the nature of fourth and fifth-generation wars, it is predicted that the effects of this style of war are after remodeling in the long-term, in order to enforce cultural changes in target societies.

    Keywords: Architecture, Generations of War, Remodeling, Rebuilding, Revitalization