فهرست مطالب

نشریه جستارهای نوین ادبی
سال پنجاه و چهارم شماره 4 (پیاپی 215، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید شفیعیون* صفحات 1-26
    فخریه که تسامحا در ادبیات فارسی مفاخره نامیده می شود، یکی از آن دست گونه های ادبی است که در منابع کهن جزو اغراض شعری به حساب آمده است. نظر به اینکه اصلی ترین فخریات در ادبیات فارسی عمدتا فخر به شاعری و قدرت سخنوری است و زمینه پیدایش اش، بیشتر رقابت های صنفی در خاستگاه های قدرت و بعضا سرخوردگی های فردی و اجتماعی بوده است، با برخی گونه ها و همچنین اغراض و موضوعات ادبی مربوط به این خاستگاه مثل مدحیه ها، قسمیه ها و شکواییه ها، هماهنگی و هم سنگی دارد، به طوری که گاه در هم آمیخته می شوند و در قالب یک اثر ارایه می گردند. البته باید خاطرنشان کرد که بنا به تعریف و نگاه ما در این مقاله، فخریه آثار دیگری را نیز شامل می شود که تا به امروز یا شناخته نشده اند یا از زیرگونه های فخر به شمار نمی آمده اند. تحقیق حاضر در پی آن است که با اتکا به مبانی نظری لازم در این تحقیق و تتبع در نمونه های متنوع آن و گونه های همسنگش به تعریف و دسته بندی علمی تری دست یابد.
    کلیدواژگان: گونه شناسی، گونه هم سنگ، فخریه، مفاخره، منافره
  • زهرا پارساپور* صفحات 27-44
    اکوفمینیسم از تالقی جنبش های محیطزیستی و مود سوم فمینیسم سر برآورد و موفقیت در دستیابی بهفاهدا این دو جنبش را به هم پیوند زد . اکوفمینیستها تالش میکنند پیوند میان زن و طبیعت را چهمبتنی بر رویکرد ذات گرایانه و چه مبتنی بر رویکرد ساختگرایانه تا عار اسروره دنبال کنند. زنان ومسای آنها در داستانهای شهرنوش پارسیپور محوریت دارند. از سوی دیگر به وی ژه در داستان زنانبدون م دان ذهن و زندگی زنان بهنوع ی با طبیعت بهویژه با درخت، گره خورده است. اود اینگره خوردگی زمانی است که زنان داستان، نستین گام ها را در جهت رهایی از سلره و رسیدن به آگاهیو ورود به جامعه برمی دارند. این پژوهش با رویکرد توصیفی-تحلیلی در پی یافتن مناسبات مردان و زنانو رابره و پیوند زنان با طبیعت در این داستان است. نتایج این تحقی، نشان داد زنان با گریز از سلرهفرهنگ مردساالرانه به معرفت زنانه نسبت به خود، بدن خود و جامعه دست پیدا می کنند. این به معنایگریز مرل، از مردان نیست، بلکه گرایش طبیعی به باروری ممکن است آنها را بهسوی مردان بازگرداند؛اما برخی از شایتهای زن داستان که نسبت به مردان خوش بینی الزم را ندارند مسیری دیگر پیشمیگیرند و آن، پیوستن به طبیعت و باروری در عین بکارت است؛ شیوه ای که آنها را با طبیعت بکر ودوشیزه مادران مقدس در تاریخ و اسروره پیوند می زند. در این داستان شاهد رابره نامناسب مرداناقتدارگرای این داستان همزمان نسبت به زنان و طبیعت هستیم.
    کلیدواژگان: اکوفمینیسم، شهرنوش پارسی پور، زنان، طبیعت
  • علی صادقی حسن آبادی، سید علی اصغر میرباقری فرد* صفحات 45-66

    پس از درگذشت شیخ زاهد و برگزیده شدن شیخ صفی الدین به جانشینی وی و انتقال طریقت زاهدیه به طریقت صفویه، تغییراتی در طریقت صفوی ایجاد شد و رفته رفته در نسخه های صفوه الصفا بازتاب یافت. این تغییرات که از زمان حیات شیخ صفی الدین آغاز شده و در نسخه های نزدیک به نسخه مولف بازتاب یافته بود، در دوران پیشاصفوی و صفوی تشدید شد و در نسخه های طریقتی و سلطنتی نیز راه یافت. ازاین رو پژوهش حاضر با تلفیق روش های تحلیل تاریخی و نسخه-شناختی، به بررسی چگونگی استحاله شخصیت عرفانی شیخ صفی الدین در نسخه های سه گانه صفوه الصفااز دوران حیات شیخ تا دوران رهبری حاکمان صفوی پرداخته و فرایند وارد شدن آنها در نسخه های سه گانه مذکور را نشان داده است. بنابراین تغییر شخصیت عرفانی شیخ صفی الدین از نظر دوره بندی تاریخی در سه دوره «دوران حیات شیخ صفی الدین»، «دوران رهبری رهبران طریقت» و «دوران رهبری حاکمان صفوی» صورت گرفته است. دراین راستا سیمای شیخ صفی الدین نیز «از مریدی طریقت زاهدیه به مرادی طریقت صفویه: دوران حیات شیخ صفی الدین»، از «مرادی طریقت به مرشدی سیاسی حسینی نسب: دوران رهبری رهبران طریقت» و از «مرشد سیاسی حسینی نسب به مرشد الهی مبلغ عرفان حسینی-نسب شیعی: دوران رهبری حاکمان صفوی» تغییر یافته است.

    کلیدواژگان: شیخ صفی الدین اردبیلی، عرفان، استحاله عرفانی، نسخه های صفوه الصفا، دستکاری های طریقتی و سلطنتی
  • بابک کاویانی سورکی*، بهمن رضایی صفحات 67-90

    تغییر شرایط تاریخی - فرهنگی و دگرگونی انواع بافت ها، باعث فراموشی بخشی از دلالت های واژه «معاشر» شده است. این دلالات گمشده، بر طبق سنجش روابط همنشینی و جانشینی واژگان متون، قابل بازشناسی است. فرهنگ های لغت برای واژه «معاشر»، معانی «دوست» و «همنشین» را ضبط کرده اند؛ اما دلالات یاد شده، نه در محور همنشینی و نه در محور جانشینی، نظام معنایی بسیاری از ابیات، از جمله این بیت سعدی: «سر کوی ماهرویان همه روز فتنه باشد / ز معربدان و مستان و معاشران و رندان» را پشتیبانی نمی کنند. گویاست که در این بیت، واژه «معاشر» از نظر شمول معنایی، با واژه های «رند»، «مست» و «معربد» هم شمول است. واژه «معاشر» در این زمینه به معنی «فردی اهل عشرت، بزم و لهو» در زمینه ای غیر اخلاقی است. این معنی هم برای افراد عیاش و هم برای گروهی که شغل آن ها «عشرت آفرینی» بوده، به کار می رفته است. برخی از «معاشران» با عنوان «ندیمان معاشر» در دربارها نقش مدیریت و خدمت رسانی به میزبانان را در مجالس بزم بر عهده داشته اند. انوری، یکی از مشاهیر معاشران دربار سلجوقی را با نام «اکرم معاشر» شناسانده است. در این پژوهش، افزون بر معرفی و ریشه شناسی تاریخی دلالت جدید «معاشر»، به زیرساخت های شکل گیری «طبقه معاشران» نیز پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: معاشر، معاشرت، طبقه معاشران، بافت، دلالت
  • کلثوم میری اصل*، مریم مشرف صفحات 91-116

    توجه به پیشینه و داشتن اطلاعات کافی در ارتباط با پژوهش از بایستگی های یک اثر تحقیقی جامع و مفید است. بنابه گستره دامنه پژوهش در حوزه شعر و ادبیات، به منظور جلوگیری از تکراری بودن پژوهش های آتی در این مقال به معرفی، بررسی و شناسایی آثار (اعم از کتاب و مقاله) در حوزه اخوان پژوهی می پردازیم. رویکرد ما در این نوشتار توصیفی-تحلیلی-انتقادی است که با ارایه نمودارهای زمانی و موضوعی آثار پژوهشی صورت می گیرد. در این نوشته نشان خواهیم داد که کدام جریان های نقد حول محور اخوان در طی شش دهه شکل گرفت؟ چه جنبه هایی از شعر اخوان بیشترین پژوهش ها را به خود اختصاص داد و نقاط ضعف و قوت پژوهش ها کدامند؟ بنابرنتایج پژوهش جریان های نقد حول محور اخوان در چند شاخه اصلی تداوم داشته است. در حوزه نظام صوری مهمترین جریان های تداوم یافته در حوزه زبان، روایت پردازی و وجوه بلاغی و نظام موسیقیایی شعر و در عرصه نظام معنایی نیز بحث تعهد و شعر اجتماعی-سیاسی، مفاهیم فلسفی و هویت ملی از مهمترین مضامین مناقشه برانگیز در شعر اخوان هستند. رشد گسترده آثار پژوهشی و مجلات و نشریات، دقت نظر، نکته سنجی، نگاه جزیی نگر و تخصصی تر شدن مقالات، توجه به رویکردهای جدید در نقد و مطالعات بینارشته ای به منظور نگاهی دیگرگونه از وجوه مثبت و تکراری و کلیشه ای بودن نتایج، رویکرد توصیفی و نظریه محور بودن از نقاط ضعف برخی پژوهش هاست

    کلیدواژگان: اخوان پژوهی، توزیع زمانی و موضوعی، رویکردهای نقد، نقاط قوت و ضعف
  • هیوا حسن پور*، سیده بشری حسینی، نگین گنجی صفحات 117-137

    گریماس یکی از نظریه پردازان ساختارگرای حوزه روایت است که آرای او در این حوزه، بسیار زیاد مورد استناد پژوهشگران قرار گرفته است. نظریه روایی او به دلیل تقسیم بندی های خاصی که دارد، درخور توجه است. این پژوهش با شیوه توصیفی- تحلیلی به آسیب شناسی بیش از 60 مقاله پژوهشی که تا سال 1400 در نشریات داخلی چاپ شده اند، پرداخته است. ضرورت انجام این پژوهش در برداشت های نارسا و ناقصی است که از نظریه گریماس شده و باعث شکل گیری پژوهش هایی قالب بندی شده و به دور از تحلیل و تفسیر شده است. نتایج حاکی از آن است که عموم پژوهش ها بر اساس نظریه گریماس، با ارجاع به اصل کتاب او نبوده و اکثرا با مراجعه به مقالات یا کتاب هایی که به نوعی به آرای گریماس پرداخته اند، صورت گرفته است. در برخورد با نظریه گریماس، متن ادبی نادیده گرفته شده و متن در حکم، تمرین نقدگونه ای است برای اثبات نظریه؛ خود پژوهشگران نیز در مقالات خود گاه به صورت برجسته به این نکته که پژوهش انجام گرفته انطباق کامل با الگوی گریماس دارد به شیوه های مختلف اشاره کرده اند که نشان از عدم درک درست از انجام پژوهش های نظریه محور دارد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: نقد، نظریه، گریماس، نظریه زدگی، آسیب شناسی
  • داوود عمارتی مقدم* صفحات 139-149

    رساله ی التفضیل بین بلاغتی العرب و العجم، از مهمترین رساله های بلاغی قرن چهارم هجری است که توسط دکتر سیروس شمیسا، با عنوان برتری بین بلاغت عرب و عجم به فارسی ترجمه شده و همراه با متن عربی، به صورت دوزبانه در اختیار خوانندگان فارسی زبان قرار گرفته است. مترجم رساله، مقدمه و تعلیقاتی را نیز بر ترجمهی خود افزوده که ضمن آن، گاه مطالب مناقشهانگیزی مطرح شده است. مهمترین این مطالب، مسالهی انتساب رسالهی التفضیل... به ابواحمد عسکری یا خواهرزادهاش، ابوهلال عسکری است. مقالهی حاضر به بررسی ترجمه و مقدمه و تعلیقات مترجم اختصاص یافته و در سه بخش تنظیم شده است: در بخش نخست، استدلالهای مترجم را به سود انتساب رساله به ابوهلال عسکری به تفصیل بررسی میکنیم. بخش دوم به بررسی مقدمه و تعلیقات مترجم اختصاص دارد و در بخش پایانی به بررسی ترجمهی رساله خواهیم پرداخت. ذکر این نکته ضروری است که از آنجا که ترجمهی دکتر شمیسا از این متن، ترجمهای روان و قابل اتکاست و به ندرت خطایی غیرقابل اغماض در آن به چشم میخورد، تکیهی اصلی مقالهی حاضر بر مقدمه و تعلیقات مترجم خواهد بود.

    کلیدواژگان: ابواحمد عسکری، ابوهلال عسکری، التفضیل، بلاغت
|
  • Saeid Shafeieoun * Pages 1-26
    Fakhr which is loosely called boasting poem is Persian literature is one of those literary genres which has been regarded among poetic intentions in ancient sources. Since the most famous Fakhriāt in Persian literature consist of boasting about poetic art and eloquence and they are mostly originated from professional rivalries or personal and social desperations, they show some similarities with other genres and literary intentions belonging to this origin like eulogies, oaths and elegies. Such similarities are so much that these works were sometimes mixed with each other and appeared in the form of a single work. However, according to our definition and argument in this paper, Fakhr includes other works which either have not been known to date or were not classified under this genre. This study aims to achieve a more scientific definition and classification of this genre by focusing on necessary theoretical elements and also exploring its various instances and similar genres.
    Keywords: genre classification, Fakhrieh, Monāfereh, Mofākhreh
  • Zahra Parsapoor * Pages 27-44
    Blending environmental movements with third-wave feminism formedecofeminism, which tied up the aims of the two movements. Ecofeminismtries to trace the relationship between women and nature, either from anessentialist approach or from a structuralist viewpoint, back to the age ofmythology. Women and their related affairs play an important role inShahrnoush Parsipour’s stories. Furthermore, in “Women without Men”,thoughts and lives of female characters of the story are tied to nature, especiallyto trees. Its climax is where the women of the story, in a traditional-mindedsociety, take initial steps to liberate themselves from any domination, becomeconscious, and enter society. Employing a descriptive-analytic approach, thisstudy sought to understand men/women relationships, on the one hand, andwomen/nature relation, on the other hand. The results show that womenbecome aware of their own femininity, their own body, and their society byescaping the domination of patriarchal culture. But it is not mean completefreedom from men. Their instinctive inclination to procreation returns themto men. Although a few female characters who are not optimistic about men,take different way which is joining nature and virgin birth; this is a way whichrelates them to pristine nature and sacred mothers throughout history andmythology. In this story, inappropriate relations of authoritarian men towomen and nature could be seen at the same time.
    Keywords: Ecofeminist, Shahrnoush Parsipour, Women, nature
  • Ali Sadeghi Hasanabadi, Seyed Ali Asghar Mirbagheri Fard * Pages 45-66

    After the death of Sheikh Zahed and the election of Sheikh Safi al-Din as his successor and the transfer of the Zahediyya sect to the Safavid sect, changes were made in the Safavid sect and were gradually reflected in the Safavat al-Safa (صفوهالصفا (versions. These changes, which began during the life of Sheikh Safi al-Din and were reflected in versions close to the author's version, were intensified during the pre-Safavid and Safavid eras and also found their way into the royal versions. Using both historical and typological analysis methods, this study examines how the mystical personality of Sheikh Safi al-Din was transformed in three versions of Safavat al-Safa from the time of the Sheikh to the leadership of the Safavid rulers and shows the process of their inclusion in the versions. Therefore, the change of Sheikh Safi al-Din's mystical personality in terms of historical periodization in the three periods of "Sheikh Safi al-Din's lifetime", "Leadership of the leaders of the sect", and "Leadership of the Safavid rulers" has taken place. In this regard, the image of Sheikh Safi al-Din has also changed "from a follower of the Zahediyya sect to a follower of the Safavid sect: the period of Sheikh Safi al-Din's life", from "leadership of Tarighat to Hosseini Nasab political mentor: the period of leadership of Tarighat leaders, and from "Husseini Nasab political mentor to the divine mentor of the preacher of Husseini's Shiite mysticism: the era of the leadership of the Safavid rulers".

    Keywords: Sheikh Safi al-Din Ardabili, Mysticism, mystical transformation, copies of Safawat al-Safa, methodical, royal manipulations
  • Babak Kaviani Sourki *, Bahman Rezaei Pages 67-90

    Changes in historical and cultural conditions and contexts have consigned some implications of the term “Mu’asher” to oblivion. These lost implications are recognizable if the syntagmatic and paradigmatic relations of the words in a text are analyzed. Mu’asher is defined as “friend” and “companion” in dictionaries. However, these implications are not supported in verses such as “There would be trouble in the neighborhood of the beauties/by the Mu’arbads (revelers), Masts (drunks), Mu’ashers and Rends (rogues)” when their syntagmatic and paradigmatic relations are analyzed. In this verse, Mu’asher, Rend, Mast, and Mu’arbad are evidently co-hyponyms. In this context, it means a person “seeking immoral pleasures”. It also means those who render services to the said persons. Some Mu’ashers called Nadiman-e Mu’asher organized or served at the feasts. Anvari refers to one of most renowned Mu’ashers of the Seljuk Court as “Akram-e Mu’asher”. This research introduces and studies the historical origins of the new implication of “Mu’asher” and the contexts in which “Mu’ashers Caste” evolved.Keywords: Mu’asher, Mu’asherat, Mu’ashers Caste, context, implication

    Keywords: asher, asherat, Mu&rsquo, ashers Caste, context, implication
  • Kulthum Miriasl *, Maryam Musharraf Pages 91-116

    One of the requirements of a scientific research is sufficient knowledge aboutthe research background or research literature. Due to the expansion of studiesin the field of poetry and literature, in order to prevent duplication of such aresearch, the study introduced and reviewed researches that have been writtenin review of the works of Akhavan Sales. Using a descriptive-analytical andcritical method, the study presents time and thematic diagrams of theresearches. It is shown which of the currents criticism have been formedaround the investigation of Akhavan's works during the last six decades, whataspects of Akhavan's poetry have received the most attention, and what arethe advantages and drawbacks of the researches. This research concludes thatsome kinds of criticism have been formed on the Akhavan's poetry. Inexamining the structural aspects of Akhavan's poetry, the most importantareas are the study and analysis of language, narrative, and rhetoricalaspects, and the musical system of his poetry. Regarding the critique ofthe semantic system of Akhavan's poetry, the most controversial issuesare the study of Akhavan's poetry commitment and socio-politicalaspects of his poetry and the analysis of philosophical concepts andnational identity. The positive points of these researches are accuracy,scrutiny, detailed view, specialized view, attention to new approachesof criticism, and interdisciplinary studies in order to look at literaryworks in a different way. The repeating and cliché results, usingdescriptive and theoretical methods are some flaws of these researches.

    Keywords: Researches on Akhavan, temporal, thematic distribution, critical approaches, Advantages, Drawbacks
  • Hiva Hassanpoor *, Boshra Hosseini, Negin Ganji Pages 117-137

    Greimas is a narrative structuralism theorists whose views have been widelyadopted by researchers. His narrative theory is noteworthy due to its particulardivisions. This descriptive-analytical study provides a pathological review ofmore than 60 research articles published in Iranian journals up to 2021. Thisresearch is significant due to the incorrect understandings of Greimas’ theorythat have led to conducting certain structured researches with incorrectanalyses and interpretations. The results suggest that most of such researchesare not based on Greimas's theory as they have not referenced to his originalbook but the articles or books mentioning Greimas's opinions. When it comesto Greimas's theory, it is evident that the literary text has been ignored andthe text has been used as a critical practice to prove a theory. Sometimes, theresearchers clearly implied that the research fully agrees with the Greimas'spattern, a sign of improper understanding of the way to conduct as theoreticalresearch.

    Keywords: criticism, Theory, Greimas, Excessive Theory Orientation, Pathology
  • Davood Emarati Moghaddam * Pages 139-149

    The Al-Tafzil bayn Balaghati al-Arab va al-Ajam is one of the most importantbooks of 4th century AH. The book has been translated into Persian by SiroosShamisa. The translator has added an introduction and some notes to histranslation in which some contentious controversies have been brought about.One of the most controversial issues is attributing the book to Abu Ahmadal-Askari or his nephew, Abu Hilal. The present study examines thetranslator's introduction and notes. It is divided into three parts. In the firstpart, the arguments for the attribution of the book to Abu Hilal is examined.Second part is dedicated to the examination of translator's introduction andnotes. At last, the accuracy of translation is evaluated. It should be noted thatsince the translation is mostly accurate and there is no fundamental change init, the concentration of this article is on translator's introduction and notes.

    Keywords: Abu Ahmad al-Askari, Abu Hilal al-Askari, Al-tafzil, Rhetoric