فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های فقه و حقوق اسلامی
سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 66، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/06
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید رضا احسان پور* صفحات 11-28
    در حرمت خودکشی به اقتضای حکم اولیه شرعی تردیدی نیست. این حکم مستظهر به آیات و روایات بسیاری بوده و بر آن ادعای اجماع نیز شده است. مع الوصف مواردی را می توان برشمرد که مبادرت به خودکشی نه به دلایل و انگیزه های معمول بلکه در نتیجه قرار گرفتن فرد در موقعیت های خاص صورت می پذیرد. مواردی همچون خودکشی در مقام اجرای مجازات، خودکشی ناشی از هیجان و وحشت، خودکشی به دلیل بزه دیدگی، خودکشی جهت حفظ ناموس، خودکشی های مرتبط با شکنجه و خودکشی جهت حفظ منافع عالیه را نمی توان همچون سایر انواع خودکشی ها دانست. در اینجا تحقق مفهوم خودکشی و قبول آثار آن، با تردید رو به رو است. چنانچه مبادرت به خودکشی در نتیجه زوال اراده واقعی و یا حتی حکمی قربانی بوده باشد، آثار فقهی و حقوقی خودکشی منتفی بوده و عامل زوال اراده ضامن نتیجه خواهد بود. فقها در جواز خودکشی در نتیجه اضطرار اختلاف دارند. برخی جریان اضطرار را در مادون نفس دانسته و برخی این قاعده را حاکم و وارد بر تمامی ادله حرمت و از جمله خودکشی می دانند. نگارنده به همین نظر اخیر ملتزم است. در خصوص خودکشی جهت حفظ منافع عالیه، چنانچه منفعت مزبور، حفط اسلام و حکومت اسلامی باشد، در تزاحم دو حکم حرمت (خودکشی و افشای اسرار) با رعایت قاعده تقدم اهم بر مهم، مبادرت به خودکشی جایز خواهد بود.
    کلیدواژگان: خودکشی، جواز، اضطرار، اکراه، اراده
  • روزبه اصغری، حسن حاجی تبار فیروزجایی*، ابوالحسن شاکری صفحات 29-70
    مشارکت مردم و سازمان های مردم نهاد در فرایند دادرسی کیفری از جمله نمودهای«سیاست جنایی مشارکتی» است که دارای کارکردهای مختلفی در گستره حقوق کیفری و پاسخ به بزه و بزهکاری می باشد. در واقع، عدم موفقیت نظام عدالت کیفری در پیشگیری از بزهکاری با توسل به رویکردهای یک جانبه و سرکوبگرانه، اندیشمندان حقوق کیفری را به فکر اتخاذ سیاست های«عدم مداخله حقوق کیفری» و یا در شکل تعدیل شده آن،«محدودسازی مداخله آن در فرایند کیفری» و در عوض دخالت دادن هر چه بیشتر آحاد مردم و سازمان های مردم نهاد انداخته است. به همین منظور، در این مقاله سعی شده است با توجه به تحولات صورت گرفته در گستره حقوق کیفری ایران و تدوین قوانین کیفری نوین، کارکردها و قلمرو مشارکت مردم و سازمان های مردم نهاد در فرآیند دادرسی کیفری در حقوق ایران مورد بررسی قرار گیرد. همچنین، با توجه به تاثیرپذیری قوانین جزایی کشور ما از فقه امامیه و پیش بینی جلوه های از سیاست جنایی مشارکتی در فقه بررسی این موارد نیز حایز اهمیت می باشد. از این رو در مقاله حاضر که به روش توصیفی-تحلیلی نگاشته شده ضمن بررسی کارکردها و مشارکت مردمی در فرایند دادرسی کیفری در حقوق ایران به بررسی این موارد در فقه امامیه نیز خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: مشارکت، مردم، سازمان های مردم نهاد، دادرسی کیفری، فقه امامیه
  • مهران جعفری*، عبدالحمید مفتخر، علی پورجواهری، کرم جانی پور صفحات 71-92
    شرط غیرمنصفانه در قانون تجارت الکترونیکی ایران به ضرر مصرف کننده غیرموثر شناخته شده است. قانون تعریفی از شرط غیرموثرارایه نداده و تشخیص موثربودن یاغیر موثر بودن شرط رابرعهده دادرس نهاده است. اداره حقوقی قوه قضاییه چنین تشخیصی رابه عرف بین تجارواگذارکرده است .هرچند در فقه تاسیسی به نام شرط غیر منصفانه دیده نمی شود ولی براساس مبانی فقهی تکلیف روشن است واین شروط علیرغم اصل آزادی قراردادها که مورد حمایت فقه امامیه است درصورتی که به زیان یکی از طرفین قراردادباشد ازمواردی است که علاوه بر باطل بودن شرط عقدراهم باطل می کند مثل شرط خلاف مقتضای عقد مراعات عدل و انصاف و اجتناب از ایراد ضرر به طرف معامله و تحمیل شرایط ناروا به او از مبانی برخورد  فقه امامیه با شرط غیر منصفانه است .نظام های حقوقی بین المللی نیز شرط غیر منصفانه را باطل و و بی اثر می دانند.
    کلیدواژگان: شرط غیر منصفانه، آزادی قراردادها، تجارت الکترونیک، مصرف کننده
  • سید کمال حسینی، جواد نیک نژاد* صفحات 93-115
    در این مقاله به این پرسش کلی پاسخ داده می شود که منظور از معیارهای عادلانگی حل و فصل اختلاف چیست؟ با بررسی مفاهیم مرتبط با عدالت و انصاف، از نگاه مبانی فقهی و حقوقی و بر پایه ی معیارهای عدالت رویه ای، هرگونه حل و فصل اختلاف باید شامل سه اصل مهم باشد: رفتار و برخورد برابر، رویکرد منطقی به تصمیم گیری و کارآمدی که این مورد به نوبه خود شامل دسترسی و احتمال حل و فصل اختلاف و سازوکارهای مقابله با نابرابری های رویه ای موجود میان طرفین است بر اساس معیار دسترسی و احتمال حل و فصل اختلاف، اشخاص باید به شکل منصفانه ای امکان دسترسی به حل و فصل اختلاف را داشته باشند و نیز رسیدگی می بایست با کمترین هزینه ی زمانی و مالی انجام پذیرد. پیرو معیار دوم، آن دسته از موانع پیش روی حضور موثر طرفین در دادرسی که منبعث از روند اجرا نبوده بلکه برآمده از ناتوانی یکی از طرفین برای حضور در مسیر دادگری به شکل برابر است، باید بر اساس اتخاذ شیوه ها و ابزار گوناگون تعدیل شده و یا ازمیان روند.
    کلیدواژگان: انصاف، عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، جریان درست حقوقی، برخورد برابر
  • مهدیه زارع خورمیزی، سید محمد حیدری خورمیزی*، ابراهیم یاقوتی صفحات 116-139
    از دیدگاه فقه امامیه، ولی فقیه جامع الشرایط بعد از تشکیل حکومت اسلامی، فارغ از مرزهای جغرافیایی، بر اساس حکم اولی بر تمام مسلمانان جهان، ولایت فرامرزی دارد. بنا بر نظریه ی انتصاب، همه ی فقهاء جامع الشرایط دارای منصب ولایی هستند، اما در جهان معاصر با توجه به محذوریت های سیاسی، ولایت مطلقه فرامرزی با موانع حقوقی بین الملل مواجه است. پژوهش حاضر درصدد تحلیل امکان سنجی تعدد ولایت ها(حکومت) در عصر «دولت-ملت ها» و ارایه ی راهبردیست که نظام ولایی را به اهدافش نزدیک کند، یکی از آن اهداف، کارآمدی نظام ولایی ولی فقیه در داخل و فرامرزهاست. نتیجه اینکه در فقه امامیه برای اعمال ولایت مطلقه، ذاتا محدودیتی وجود ندارد، ولی امکان اعمال ولایت توسط یک ولی فقیه در خارج از مرز جغرافیایی با موانع سیاسی روبه رو است، که در جهان معاصر از آن به نظام حقوقی بین الملل یا قواعد و قوانین بین المللی تعبیر می شود. بنابراین نظریه ی تعدد ولایتها با توجه به محدویت اعمال ولایت فرامرزی یک ولی فقیه نه تنها دچار خدشه نیست، بلکه بهترین راهبردیست برای تمدن نوین اسلامی.
    کلیدواژگان: ولایت مطلقه، ولایت فرامرزی، تعدد ولایت ها، فقه امامیه، نظام حقوقی بین الملل
  • احمدرضا خزائی* صفحات 140-158
    خون یکی از نجاسات یازده گانه است که در شرع مقدس اسلام به آن اذعان شده و استفاده از آن نیز حرمت دارد. ضمن اینکه در گذشته برای خون نه تنها هیچ گونه فایده ای متصور نمی شدند، بلکه موجب تنفر نیز بود؛ بیشتر فقهای صدر اول که متعرض این بحث شده اند، فتوا به حرمت داد و ستد خون داده اند. اقوال فقها در این مسئله عبارت است از: حرمت مطلق، تفصیل میان خون نجس و پاک، حرمت مستقل و جواز همراه با اشیاء دیگر، جواز داد و ستد در موارد منافع حلال. ادله قایلان به حرمت نیز عبارت است از: اجماع، عدم مالیت خون،  نجاست خون، اصاله الفساد در عقود، اعانت بر اثم، آیات، روایات. اما امروزه با پیشرفت دانش پزشکی و استفاده گوناگون از خون به ویژه خون انسان و فراورده های آن جایگاه ویژه حیاتی یافته است. موضوع زمان و مکان و مقتضیات آن در حوزه فقه، امری است که از دوره پیش از انقلاب اسلامی در فقه امام خمینی نمودی آشکار یافته، و ارتباطی مستقیم با خصلت واقع گرایی در فقه ایشان داشته است. یکی از مصادیق این اجتهاد پویا نظرات ایشان درباره ی معامله خون می باشد. این مقاله می کوشد با توجه به نظرات فقهای امامیه به بررسی معامله خون بپردازد.
    کلیدواژگان: خرید و فروش، خون، مقتضیات زمان، منفعت عقلایی
  • عباسعلی دارویی، حسن اسکندری*، حسین اسکندری صفحات 159-177
    اگرچه قانون گذار با حذف ماده 1309 قانون مدنی، قدرت اثباتی شهادت را نامحدود کرده و بدین دلیل، امروزه هر دعوایی را می توان با شهادت اثبات نمود، لکن شهادت هم از حیث اعتبار نتیجه، به جهت ضعف قوای مختلف اشخاص در درک وقایع، اعم از قوه بینایی، شنوایی و حافظه و تاثیر عوامل بیرونی بر شاهد؛ مانند تطمیع، تهدید، رسانه ها و غیره محل تردید است و هم از حیث احراز شرایط با موانعی مواجه می باشد؛ شرایطی مانند عدالت، ایمان و غیره که احراز آن ها بس دشوار است. به همین جهت بوده که قانون گذار در ماده 241 قانون آیین دادرسی مدنی، تشخیص ارزش و تاثیر شهادت را در اختیار دادگاه ها قرار داده تا حتی زمانی که ظاهرا شرایط شاهد و شهادت جمع است، به جهاتی که گفته شد بتواند به آن ترتیب اثر ندهد. آن چه در این نوشتار می آید بررسی همین موانع، مشکلات و چالش هایی است که شهادت با آن مواجه می باشد.
    کلیدواژگان: شهادت، دلیل اثباتی، چالش های شهادت، نظام دادرسی ایران
  • سید علی ربانی موسویان* صفحات 178-204
    قراردادهای هوشمند یک پروتکل برای انجام قرارداد الکترونیکی است . در این تحقیق که به روش توصیفی - تحلیلی صورت می پذیرد ؛ دو هدف کلی از قراردادهای هوشمند دنبال می شود که یکی ایفای شروط معمول قرارداد مانند شرایط و ضوابط پرداخت ، حفظ محرمانگی و اتمام قرارداد و دیگری حداقل نمودن استثنایات تصادفی و عمدی و نیاز به وجود واسطه های مورد اعتماد است. نوآوری تحقیق حاضر ، بررسی قراردادهای هوشمند از منظر فقهی و حقوقی به صورت توامان است چرا که هر یک از این رویکردها، دیدگاه های متفاوتی نسبت به قراردادهای هوشمند دارند.  قراردادهای هوشمند در مدل داخلی شان ، صرفا کدهای برنامه نویسی شده هستند و برای تسهیل قرارداد اصلی ایجاد شده اند و بنابراین قرارداد نیستند اما در مدل خارجی ، آنها توافقی هستند که به صورت شرط ضمنی در قرارداد اصلی گنجانده می شود و بنابراین ، قرارداد هستند  این قراردادها در مدل خارجی شان بر اساس ماده 10 قانون مدنی ، یک قرارداد لازم الاجرا است و خیارات نیز در آن جاری است . با این حال ، برخی از انواع خیارات هم چون خیار تاخیر ثمن با توجه به ماهیت قرارداد هوشمند ، امکان تحقق در آن را ندارند . قراردادهای هوشمند ، با چالش های عمده ای مواجه است از جمله مهم ترین چالش آن را می توان بحث محرمانگی ذکر کرد. از منظر فقهی ، قراردادهای هوشمند یک نوع عقود غیرمعین لازم رضایی غیرتحمیلی هستند.
    کلیدواژگان: عقدهای هوشمند، فقه اسلامی، حقوق موضوعه، زنجیره بلوکی، تراکنش کامپیوتری
  • محمد شکری*، ابراهیم تقی زاده صفحات 205-224

    صدور، ظهرنویسی، ضمانت و قبول اسناد تجاری اعم از برات، سفته و چک به اراده طرفین صورت گرفته و عمل حقوقی محسوب می شوند. بنابرین، اصولا رعایت قواعد عام فقهی و حقوقی قصد و رضا در آنها ضروری است، با وجود مبانی فقهی حقوق اسلامی، در این زمینه تاکنون در تحلیل و رویکرد متاثر از این مبانی هیچ پژوهشی صورت نگرفته است. از این رو نتیجه گیری های علمی موجود در تالیفات صرفا مبتنی بر نگاه شکلی است، همین شیوه در مقررات و قوانین مربوط به این اسناد دیده می شود. نگاه از این زاویه به اعمال حقوقی چهارگانه مذکور رویکردی نوین با اتکا به ریشه فقهی ایجاد خواهد کرد و به این بخش از مقررات حقوق تجارت استحکام مبنایی و معقول می بخشد، از طرف دیگر بسیاری از خلاهای موجود نیز با این مبانی به نحو منطقی و اصولی برطرف خواهد شد، البته با توجه به ویژگی های خاص اسناد تجاری، اصل عدم توجه ایرادات و استقلال امضایات نتیجه فقدان قصد و رضا در برخی موارد متفاوت از قواعد عام قراردادهاست. امکان انتقال پی در پی این اسناد و اصل سرعت در تجارت، حمایت از دارنده با حسن نیت را جهت اعتماد به این اسناد می طلبد، که شقوق مختلف آن مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: قصد و رضا، اسناد تجاری، اکراه، مهرفضولی، تسلیم
  • سعید نظری توکلی، زینب گیلانی*، شکیبا امیرخانی صفحات 226-250

    از مباحث مهم در حوزه فناوری اطلاعات، هک کردن سامانه های اطلاعاتی، یعنی یافتن نقاط ضعف امنیتی یک سیستم به منظور نفوذ و دسترسی به اطلاعات آن است که با انگیزه های مختلفی، همچون دفاع از امنیت، کنجکاوی و سود شخصی انجام می شود. با ملاحظه همین جهت است که هکرها به گونه های مختلفی، همچون کلاه سفید، کلاه خاکستری و کلاه سیاه طبقه بندی می شوند. هدف از انجام این پژوهش که به روش تحلیلی توصیفی و به استناد منابع کتابخانه ای انجام شده، بررسی مشروعیت هک ازنظر فقه اسلامی است. یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که هک کردن با توجه به نیت و عملکرد هکرها حکم فقهی یکسانی ندارد. عملکرد هکرهای کلاه سفید مشروع، عملکرد هکرهای کلاه سیاه امری نامشروع و عملکرد هکرهای کلاه خاکستری نیز بسته به مورد می تواند مشروع یا نامشروع باشد. مهم ترین مولفه در تحلیل مشروعیت هک، «مصلحت اهم» و مهم ترین مولفه در عدم مشروعیت آن، «عدم جواز تعدی به حقوق دیگران» است. از این رو، گرچه هک کردن از نظر حکم اولی حرام است؛ اما اگر برای رسیدن به مصلحت مهم تر، راهی جز هک کردن سامانه های اطلاعاتی وجود نداشته باشد، این عمل از نظر حکم ثانوی جایز است.

    کلیدواژگان: هک، هکر، اطلاعات، سامانه های اطلاعاتی
|
  • Seyed Reza Ehsanpour * Pages 11-28
    There is no doubt that suicide is forbidden in Shariat. It is based on many verses and traditions and has been claimed by consensus. However, there may be cases where suicides occur not because of the usual motives but as a result of the person being placed under specific situations. Suicides in the form of punishment, or committing it due to excitement and panic, being the victim, preserving chastity, torture-related suicide and also for the sake of superior interests cannot be regarded as other types of suicide. Here the concept of suicide and its implications is beyond doubt. If the suicide committed as a result of absence of intention, the legal and juridical effects of suicide would be eliminated and the cause of it would be responsible. Jurists have different views on suicides due to necessity. Some consider the necessity applicable but for homicide and some consider this rule to be applicable to all, including suicide. The author believes in the latter. In the case of suicide for the sake of supreme interest, if the benefit is Islam and Islamic Government, suicide will be permitted in the enclosure of two injunctions (suicide and disclosure of secrets) with regard to the principle of the most important.
    Keywords: Suicide, Permission, Necessity, Duress, Intention
  • Rouzbeh Asghari, Hasan Hajitabar Firozjaee *, Abolhasan Shakeri Pages 29-70
    The participation of people and social institutions in the criminal trial process is among the embodies of "collaborative criminal policy", which has different functions in the scope of criminal law and response to crime and criminality.In fact, the failure of the criminal justice system in preventing delinquency by resorting to unilateral and repressive approaches led scholars of the criminal rights to think about the policies of "non-intervention of criminal rights" or in its modified form, "limiting its intervention in the criminal process" and instead of that, introducing more people and social institutions.The conclusion of the research is that Iran's criminal justice system influenced by the developments of criminal sciences and inspired by the basics of jurisprudential and trusted by civil society and in order to take advantage of popular participation capacity and social institutions, proceed to predicting institutions such as criminal mediation, recognizing non-govermental organizations and alternative penalties.This matter in Imamiyah jurisprudence as the main source of Iran's criminal law has emerged obviously in all stages of criminal proceedings, even before conducting the criminal process.
    Keywords: Participation, people, non-governmenatl organizations, Process, Criminal Procedure, Imamiyah Jurisprudence
  • Mehran Jafari *, Abdolhamid Moftakhar, Ali Pourjavaheri, Karam Jany Pour Pages 71-92
    An unfair condition is considered ineffective in the Iranian e-commerce law to the detriment of the consumer. The law does not provide a definition of an ineffective condition and it has allowed the judge to decide whether that is effective or not. Although there is nothing called unfair condition in established jurisprudence, the principles of jurisprudence have made everything clear. According to the jurisprudential principles, the task is clear and these conditions are despite the principle of freedom of contracts, is supported by Imami jurisprudence. If it is to the detriment of one of the parties to the contract, it is one of the cases that, in addition to being voided, invalidates the condition of the contract, such as the condition contrary to the requirements of the contract, observing justice and fairness and avoiding harm to the transaction. All these are instances of how Imami jurisprudence deals with unfair condition. International legal systems also view the unfair condition as being invalid and ineffective.
  • Sayyd Kamal Hoseni, Javad Niknejad * Pages 93-115
    At the whole we talk about fairness maxims of dispute resolution in this essay. From our view and based on principles of procedure justice any dispute resolution mechanism must have three important principles: equal treatment with parties to dispute, rationality in making decision and efficiency that this one contains access and possibility to reach to a dispute resolution and being tools for counter with procedural inequalities between parties in turn. According to access and possibility to reach to a dispute resolution parties should be able to reach to a dispute resolution mechanism. Proceeding on this method should be done by minimum costs and delay and based on the second criterion those issues making problem for parties for taking part in proceedings, which are not arisen of proceeding rules but have been created by one party inability to take part equally in process should be balanced or eliminated.
    Keywords: Fairness, Distributive Justice, Procedural Justice, Due Process of Law, Equal treatment
  • Mahdieh Zarea Khormizi, Sayyad Mohammad Haydari Khormizi *, Ebrahim Yaghoti Pages 116-139
    According to Imamiyeh jurisprudence, an all-qualified authoritative jurist after the establishment of Islamic government enjoys a borderless all-inclusive guardianship over world Muslims. Based on the theory of appointment, every all-qualified jurist possess an authoritative guardianship position, however, in the contemporary world, due to political considerations, an all-inclusive borderless guardianship of jurist over Muslims is challenged by international law system. Thus, the current research is an attempt to study the feasibility of the polarity of authorities in the age of nations-states and then develop a strategy which helps the goals of the guardianship system of jurists fulfilled. It is concluded that, there is not any inherent limitation in Imamiyeh jurisprudence for applying absolute authority but its feasibility beyond borders is challenged by political impediments (also called international legal system). Thus, considering these limitations, the theory of plurality of authorities is not only beyond the boundaries of flaw but also serves as the best strategy for fulfillment of new Islamic civilization.
    Keywords: Absolute Authority, Borderless Authority, Plurality of Authorities, Imamiyeh Jurisprudence, International Legal Sytem
  • Ahmadreza Khazaei * Pages 140-158
    Blood is one of the eleven impurities that is recognized in the holy sharia of Islam and its use is also forbidden. In the past, not only were there no benefits to blood, but there was also hatred. Most of the first Sadr jurists who were exposed to this issue have expressed fatwas sanctifying blood trade. The sayings of the jurists in this matter are: absolute sanctity, detail between impure and pure blood, independent sanctity and permission along with other objects, permission to trade in cases of lawful interests. The arguments of those who believe in sanctity are: consensus, non-taxation of blood, impurity of blood, originality of corruption in contracts, support for sin, verses, and narrations. But today, with the advancement of medical knowledge and the various uses of blood, especially human blood and its products, it has found a special vital place. The subject of time and place and its requirements in the field of jurisprudence is something that has been evident in the jurisprudence of Imam Khomeini since the pre-Islamic period, and has been directly related to the nature of realism in his jurisprudence. One example of this dynamic ijtihad is his views on the blood transaction. This article tries to study the blood transaction according to the opinions of Imami jurists.
    Keywords: Buy, Sell, blood, time requirements, Rational Interest
  • Abbasali Daroei, Hasan Eskandari *, Hossein Eskandari Pages 159-177
    Although the legislature, by deleting Article 1309 of the Civil Code, has limited the probative power of testimony, and for this reason, today any claim can be proved by testimony, but testimony in terms of validity of the result, due to the weakness of different powers in understanding events, including power of sight, hearing and memory and the effects of external factors on testimony such as bribery, threats, media, etc. are questionable and also face obstacles in terms of qualifying; conditions such as justice, faith, etc., which are very difficult to prove. That is the reason why the legislator in Article 241 of the Code of Civil Procedure has provided the courts with the recognition of the value and effects of testimony so that even when the conditions of testimony and testimony are apparently combined, it can not affect it in the ways stated. What emerges in this article is an examination of the same obstacles, problems, and challenges that testimony faces.
    Keywords: Testimony, Positive Reason, Challenges of Testimony, Iranian Judicial System
  • Seyed Ali Rabbani Mousaviyan * Pages 178-204
    Smart contracts are computer transaction protocols to enforce contract terms. There are two objectives for smart contracts; one that satisfies the usual terms of the contract such as terms and conditions of payments, the maintenance of confidentiality and completion of the contract, and the other one to minimize random and intentional exceptions and the need for trusted intermediaries. Smart contracts in their internal mode are merely programmed codes that are created to facilitate the original contracts and so they are not contracts but in the external model, they are agreements that are implicitly included in the original contracts and there are contracts. The contracts in the external model are binding pursuant to the article 10 of the Iranian Civil Code and also the powers to cancel the contracts are executed to them. However, some types of these powers such as delay in payment are not possible due to the nature of the contract. Nowadays, smart contracts have many obstetrical along the way of which one of the main issues that we can name is privacy in contracts.
    Keywords: Smart Contracts, Islamic jurisprudence, Positive law, block chain, computer transaction
  • Mohammad Shokri *, Ebahim Taghizadeh Pages 205-224

    Commercial papers (checks, drafts, and promissory notes) are issued at person’s will. It is possible for them to be endorsed, guaranteed and accepted by others, resulting from their intent to accept legal obligations. This action may be done by representatives. Despite the jurisprudential principles of Islamic law, no research has been conducted in this field to analyze and approach these principles. Therefore, the scientific conclusions in the compilation are purely form-based, and the same can be found in the rules and regulations relating to these documents. Looking at these four legal practices from this angle will provide a new approach based on jurisprudence and give this section of the trade law rules a solid basis. On the other hand, many of the existing gaps will also be rationally and fundamentally resolved by these principles. Special features and rules governing them may sometimes limit the scope of general rules of contracts over them. The possibility of successive transfer of these documents and the principle of speed in the business requires the protection of the owner in good faith in order to rely on these documents which has been analyzed in various ways.

    Keywords: words: Intention, Commercial papers, Signature or stamp on papers
  • Saeed Nazari Tavakoli, Zeinab Gilani *, Shakiba Amirkhani Pages 226-250

    One of the important topics in the field of information technology is hacking information systems, i.e. finding the security vulnerabilities of a system to infiltrate and access its information, which can be done with different motives and can follow desirable or undesirable consequences at both individual and public levels and in different fields. This is why hackers are classified into different types, such as white hats, gray hats, and black hats. The purpose of this descriptive-analytic research is to investigate the legitimacy of hacking in Islamic jurisprudence. The findings of the present study show that hacking does not have the same jurisprudential results and varies based on the intentions and actions of the hackers.  White hat hackers are legitimate, but black hat hackers are illegitimate. The most important component in analyzing the legitimacy of a hack is "more expediency" and the most important factor in its illegality is "unauthorized violation of the rights of others". Hence, if for the most important expediency, there is no other way but to hack information systems, action is not forbidden.

    Keywords: Hack, hacker, Information, Information systems