فهرست مطالب

مجله آموزش محیط زیست و توسعه پایدار
سال دهم شماره 2 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد یزدی*، محمد مدادی صفحات 9-18
    حضرت آیت الله خامنه ای نه تنها رهبر معظم ایران است بلکه یکی از رهبران برجسته مذهبی جهان هم می باشد. برای بررسی دیدگاه های مقام معظم رهبری 57 مورد از بیانات ایشان درمحدوده زمانی 1370-1400 با کلیدواژه های محیط زیست، طبیعت، منابع طبیعی، هوا، آب، خاک، درخت، جنگل، مرتع، تخریب، انرژی، آلودگی، آگاهی، قانون، جرم، تصرف و... مورد پردازش آماری، تجزیه و تحلیل قرار گرفت. پردازش این داده ها نشان می دهد که بیش ترین تکرار در مورد کلمه درخت و درختکاری با 205 مورد و کم ترین آن ها مربوط به کلمه آگاهی رسانی با 4 مورد تکرار شده است. اهمیت ویژه رهبری بر درخت و درختکاری از این دیدگاه جالب است که در قران کریم نیز کلمه درخت 27 بار و نام درختانی مثل خرما 20 بار تکرار شده است. از نکات مهم دیگر در کلام مقام معظم رهبری نسبت به محیط زیست و منابع طبیعی آن است که علاوه بر بکارگیری کلمات درست از دید یک مقام اجرایی و کارشناسی، حاکم بودن یک روح معنوی و عدالت طلبانه در این حوزه است. ایشان توجه به محیط زیست و منابع طبیعی را نه تنها یک وظیفه دینی بلکه یک وظیفه عدالت طلبانه و در راستای انجام وظایف فرهنگ دینی و اسلامی می دانند.
    کلیدواژگان: محیط زیست، ایران. محیط زیست، منابع طبیعی، اندیشه ها، آیت الله خامنه ای، ایران
  • سیده زهرا شمسی پاپکیاده*، محمدرضا سرمدی، الهه امینی فر صفحات 19-31
    مسئله اصلی در این پژوهش، طراحی و اعتباریابی مدل آموزش پایداری در صلاحیت های دروس ریاضی دوره ابتدایی می باشد، آموزشی که با ظرفیت سازی و ایجاد برنامه ای جامع به منظور تعادل بخشی ابعاد پایداری در دروس ریاضی به عنوان یک زمینه تربیتی به منظور پرورش و نظم فکری و بالا بردن قدرت اندیشه و استدلال منطقی همراه با رشد قوه خلاقیت ذهنی برای رسیدن به جامعه پایدار طرح و حل مسئله است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نوع تحقیقات کیفی- کمی (آمیخته) با رویکرد اکتشافی است. ابتدا به روش مطالعه اسنادی مهم ترین مولفه های آموزش پایداری دروس ریاضی شناسایی و استخراج گردید. مقوله های شناختی، ارزیابی و عملکردی با 26 مقوله فرعی در صلاحیت های ریاضی در آموزش پایداری انتخاب و مدل پیشنهادی ارایه گردید. برای اعتباریابی عناصر اصلی مدل پرسشنامه ای با 112 گویه طراحی شد. روایی محتوایی (CVR) و پایایی آن با آلفای کرونباخ تایید شد و در اختیار 38 نفر از متخصصان و خبرگان قرار گرفت. اعتباریابی مدل پیشنهادی از طریق مدل معادلات ساختاری PLS انجام شد. بر اساس یافته های به دست آمده بعد عملکردی بالاترین سهم را در تبیین مدل برخوردار شد. «توسعه دانش و مهارت در رابطه با جوامع و محیط» در تبیین بعد شناختی، «توسعه مهارت های حل مسیله» در بعد ارزیابی و «طراحی روش هایی کارآمد برای رفع نیازهای شخصی و رفع نابرابری ها» در بعد عملکردی، بالاترین سهم را در بین دیگر مولفه های هر بعد دارند. همچنین نشان داده شد مدل ساختاری آموزش پایداری صلاحیت های دروس ریاضی دوره ابتدایی از برازش مناسبی برخوردار است؛ بنابراین می توان نتیجه گیری کرد گنجاندن مفاهیم پایداری در برنامه های درسی در دروس ریاضی با رویکردی میان رشته ای می تواند در به کارگیری راهبردهایی نوآورانه در فرایند یادگیری و توجه به حل مسئله و طرح مسئله در دنیای واقعی موثر باشد.
    کلیدواژگان: آموزش پایداری، اعتباریابی، صلاحیت، دروس ریاضی، دوره ابتدایی
  • مهتاب اقتداری، رضا صابونچی*، نازنین راسخ صفحات 33-55

    تحقیق حاضر با هدف آسیب شناسی آموزش های محیط زیستی در وزارت ورزش و جوانان اجرا گردید. روش انجام تحقیق توصیفی-پیمایشی بود. جامعه آماری تحقیق تمامی کارشناسان وزارت ورزش و جوانان  بودند که تعداد آنان شامل 330 نفر بود. برحسب جدول حجم نمونه مورگان تعداد 169 نفر به عنوان نمونه تحقیق مشخص گردیدند. روش نمونه گیری در تحقیق حاضر طبقه ای بود. ابزار جمع آوری اطلاعات در این تحقیق پرسشنامه محقق ساخته ای 22 سوالی بود. روایی این پرسشنامه با بررسی نظرات خبرگان موردبررسی قرار گرفت و پایایی این پرسشنامه نیز میزان 81/0 مشخص گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده های تحقیق از روش های آماری کولموگروف  اسمیرنوف، آزمون تحلیل عاملی اکتشافی و آزمون تی تک نمونه ای استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان داد که 6 آسیب اهداف، ساختار، پاداش، مکانیسم های مفید، ارتباطات و رهبری از جمله آسیب های مربوط آموزش های محیط زیستی در وزارت ورزش و جوانان می باشد. نتایج تحقیق حاضر همچنین نشان داد که آسیب مربوط به اهداف با میانگین 17/4 در مقایسه با سایر آسیب ها، مهم ترین آسیب می باشد. در میان آسیب های مربوط به اهداف نیز عدم نظارت و ارزیابی در خصوص میزان دستیابی به اهداف آموزش های محیط زیستی با بار عاملی 874/0 مهم ترین آسیب مربوط به اهداف مشخص گردید.  با این توجه فقدان اهداف و برنامه ریزی های جامع و فقدان نظارت و ارزیابی مناسب در خصوص آموزش های محیط زیستی در وزارت ورزش و جوانان، سبب گردیده است تا آموزش های محیط زیستی در خصوص اهداف، به نسبت سایر آسیب ها در این وزارتخانه با مشکلات و مخاطرات عمده ای مواجه باشد.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، آموزش، محیط زیست، توسعه پایدار
  • مهدی کلاهی*، محمد جهانی صفحات 57-74
    اکثر معضلات محیط‏زیستی، معلول رفتارهای افراد یک جامعه بوده و خود تاثیرپذیر از عوامل دیگری است؛ بنابراین برای تاب‏آوری در مشکلات محیط‏زیستی، هم راستایی رفتارهای فردی و اجتماعی با محوریت بوم‏شناختی ضروری است. هدف از این پژوهش شناخت میزان رفتارهای محیط‏زیستی شهروندان شهر رضویه استان خراسان رضوی و عوامل موثر بر آن بوده تا با ارایه راه‏حل‏‏هایی بتوان رفتارهای افراد را به سوی رفتارهای سازگار با محیط‏زیست تشویق نمود. با روش پیمایشی - میدانی، طبق فرمول کوکران، تعداد 334 خانوار به کمک روش تصادفی سیستماتیک، انتخاب و با پرسشنامه محقق‏ساخته موردمطالعه قرار گرفتند. یافته‏های پژوهش نشان می‏دهند که بین رفتار محیط‏زیستی شهروندان با متغیرهای دانش، آگاهی، باور و ارزش محیط زیستی و همچنین سن رابطه معناداری وجود دارد. البته رفتار محیط‏زیستی برحسب جنسیت، وضعیت تاهل، میزان تحصیلات و شغل افراد متفاوت است. طبق نتایج، شهروندان این شهر، دارای رفتار محیط‏زیستی بوده و تمایل به مشارکت دارند. ازآنجاکه بهترین گزینه برای موفقیت در هر فعالیتی مشارکت مردم است، برای دستیابی به رفتارهای مطلوب محیط‏زیستی باید بر روی برنامه‏های مشارکتی منطقه‏ای و محلی در شهرها تمرکز نمود. به هرحال، با توجه به مفهوم رفتار شهروندی پایدار، یافته‏های این پژوهش، افقی برای سیاست‏گذاری محیط‏زیستی در اجتماع فراهم می‏کند.
    کلیدواژگان: جامعه‏ شناسی محیط‏زیست، رفتار حامی محیط‏زیست، دانش، اعتماد اجتماعی، باور محیط زیستی
  • پریا سعادت جو*، صابر صبوری، لیلا رحیمی صفحات 75-98
    نگارش سرفصل دروس برای آموزش مهندسی معماری، به دلیل نیاز به ارتباط متعادل، تاثیرگذاری و تاثیرپذیری این رشته از رشته های مختلف مهندسی، علوم اجتماعی، اقتصادی و... با پیچیدگی و دشواری توام است. این مقاله سعی دارد با استفاده از روش تحلیل محتوا به بررسی آشکار و مضمونی مفاهیم پایداری در سرفصل قدیم و جدید دوره کارشناسی مهندسی معماری بپردازد و نکات ضعف و قوت هر یک از حیث توجه به مفاهیم پایداری را بیان کند. در این تحقیق، تحلیل محتوای آشکار بر اساس کدهای مرتبط با مفاهیم اصلی پایداری و با استفاده از نرم افزار 2016 Maxqda و تحلیل محتوای مضمونی پس از تشکیل پانل متخصصین، انجام شد. نتایج نشان داد که فراوانی تعداد مفاهیم مرتبط با بعد کالبدی پایداری در سرفصل جدید نسبت به سرفصل قدیم کاهش و کلیدواژه های موکد بر دو بعد فرهنگی- اجتماعی و اقتصادی پایداری در سرفصل جدید بیشتر شده اند. این در حالی است که تحلیل محتوای ضمنی حاکی از کمرنگ تر شدن مضامین مرتبط با بعد اجتماعی- فرهنگی و توجه بیشتر به مضامین کالبدی و اقتصادی سرفصل جدید در مقایسه با سرفصل قدیم دارد.
    کلیدواژگان: مهندسی معماری، آموزش، پایداری، سرفصل جدید، سرفصل قدیم
  • علی محمدی بلبان آباد، محمد سیفی*، فایزه ناطقی صفحات 99-115
    پژوهش حاضر با هدف تدوین ملاک ها و نشانگرهای ضروری تربیت زیست محیطی در نظام آموزشی دوره ابتدایی ایران در افق 1404 و اولویت بندی آن ، با استفاده از پژوهش کیفی جهت تدوین ، ملاک ها و نشانگر ها و پژوهش کمی جهت اولویت بندی ملاک و نشانگرها با جامعه آماری در بخش تحلیل اسنادی شامل محتواهای حوزه زیست محیطی ، تربیت زیستی، ابلاغیه مقام معظم رهبری در خصوص سیاست های کلی محیط زیست کشور، اصل 50 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، سند چشم انداز 20 ساله جمهوری اسلامی ایران 1404، سند ملی تحول بنیادین آموزش وپرورش (اهداف و راهبردهای کلان)، سند ملی برنامه درسی که بر اساس قاعده اشباع نظری انتخاب گردیدند و کلیه اساتید و متخصصین حوزه تعلیم و تربیت و متخصصین حوزه محیط زیست که با استفاده از قاعده اشباع نمونه تعداد 30 نفر به شیوه نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند و روش تحلیل در مطالعه اسناد، روش تحلیل محتوا و در مصاحبه با اساتید و متخصصان، به وسیله روش تحلیل تم انجام پذیرفت . بر اساس نتایج به دست آمده؛ فلسفه زیر بنایی تربیت زیستی در آموزش وپرورش ایران در قالب 9 محور ، اهداف کلان تربیت زیستی در قالب 14 هدف کلان ، ملاک ها و نشانگرهای ضروری تربیت زیستی در حوزه های دانشی (21 ملاک)، درک و فهم (5 ملاک)، مسیولیت های فردی و مدنی (5 ملاک) و پرسشگری، تجزیه - تحلیل و تفسیر (7 ملاک) در دوره ابتدایی تدوین گردید .
    کلیدواژگان: دوره ابتدایی، تربیت زیستی، ملاک ها و نشانگرها
  • آوا کندری*، منیره صالحی صفحات 117-133
    هدف از پژوهش حاضر، تحلیل محتوای فیلم های آموزشی شبکه شاد و کتب علوم تجربی دوره اول ابتدایی به لحاظ توجه به آموزش های حفاظت محیط زیست بود. روش پژوهش کمی و از نوع تحلیل محتوای توصیفی بر اساس مقوله های حفاظت محیط زیست و نیز جامعه ی آماری شامل 52 فیلم آموزشی شبکه شاد و کتب علوم تجربی جدیدالتالیف دوره اول ابتدایی در سال تحصیلی1399-1400 بود. نمونه ی آماری برابر با جامعه آماری در نظر گرفته شد. نمونه بر اساس 9 مقوله اصلی و 33 مقوله فرعی، به شیوه ی کدگذاری قیاسی، بررسی شد. ابزار پژوهش چک لیست مقوله های آموزش حفاظت محیط زیست بود، به گونه ای که چک لیست اولیه ابتدا از پژوهش کرامتی و احمدآبادی (2018) انتخاب گردید و روایی آن توسط صاحب نظران تایید گردید. جهت تامین پایایی ابزار اندازه گیری، از فرمول هولستی استفاده و درصد توافق 1/78% حاصل گردید. یافته های پژوهش حاکی از آن بود که در محتوای موردبررسی، به آلاینده های طبیعی و مصنوعی خاک و آلاینده های نوری، پرداخته نشده است و در مقایسه پایه ها، توجه فیلم های شبکه شاد و کتب علوم تجربی به مقوله های آموزش محیط زیست، در پایه سوم ابتدایی نسبت به دوپایه دیگر، به صورت قابل توجهی کمتر بود و این محدودیت در پایه سوم، به عنوان نوعی ضعف برای محتوای آموزشی در این پایه، محسوب می شود. همچنین به طورکلی، فیلم های شبکه شاد در مقایسه با کتب علوم دوره اول ابتدایی، آموزش حفاظت محیط زیست را بیشتر موردتوجه قرار داده بود. اصول توالی و مداومت نیز در تدوین محتوای موردبررسی، در دوره اول ابتدایی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: آموزش حفاظت محیط زیست، تحلیل محتوا، فیلم های آموزشی شبکه شاد، کتب علوم تجربی، دوره اول ابتدایی
  • اصغر میرفردی*، درنا سلامتیان صفحات 135-151
    این مقاله با بهره گیری از روش پیمایشی به بررسی رفتار محیط زیستی دانشجویان دانشگاه شیراز و رابطه آن با نگرانی محیط زیستی، استفاده از منابع اطلاعاتی آگاهی محیط زیستی و برخی متغیرهای جمعیت شناختی پرداخته است. جامعه آماری کلیه دانشجویان دانشگاه شیراز بوده اند که تعداد 400 نفر به عنوان حجم نمونه تعیین و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای متناسب با حجم نمونه ها انتخاب شدند. متغیر رفتار محیط زیستی با استفاده از مقیاس رفتار محیط زیستی بکار گرفته شده توسط میرفردی و همکاران (Mirfardi et al., 2017)، متغیر منابع اطلاعاتی آگاهی محیط زیستی با استفاده از مقیاس منابع اطلاعاتی آگاهی محیط زیستی بکار گرفته شده توسط پازوکی نژاد و صالحی (Pazokinejad & Salehi.,2014) و متغیر نگرانی محیط زیستی با استفاده از مقیاس محقق ساخته سنجیده شدند. برای تعیین اعتبار پرسشنامه از اعتبار سازه و صوری استفاده شده است . برای تعیین پایایی مقیاس رفتار محیط زیستی و نگرانی محیط زیستی، از هماهنگی درونی ابزار به روش آلفای کرونباخ استفاده شده است که مقدار آن برای رفتار محیط زیستی برابر با 55/0، منابع اطلاعاتی آگاهی محیط زیستی برابر با 68/0 و برای نگرانی محیط زیستی برابر با 74/0 بوده است. داده های پرسشنامه به وسیله نرم افزار SPSS تجزیه وتحلیل شد. یافته های تحقیق نشان داد که متغیر وابسته (رفتار محیط زیستی) با متغیرهای نگرانی محیط زیستی، منابع اطلاعاتی آگاهی محیط زیستی و سن در سطح 99 درصد رابطه مستقیم و معناداری دارد. همچنین رفتار محیط زیستی زنان و مردان در سطح 95 درصد دارای تفاوت معناداری بود. نتیجه اینکه نگرانی محیط زیستی و سن افراد، نقش مهمی در رفتار محیط زیستی دارند.
    کلیدواژگان: محیط زیست، رفتار محیط زیستی، نگرانی محیط زیستی، منابع اطلاعاتی آگاهی محیط زیستی، جنست، شیراز
  • رامش مهربان*، روح الله رضائی صفحات 153-168

    اهمیت محیط زیست و حفاظت از آن از جمله مسایل مهم در تمام نقاط جهان به حساب می آید. با آشکار شدن نتایج مخرب مصرف گرایی بر محیط زیست، مقوله پایداری مطرح شد. مصرف سبز ابزار مهمی برای تغییر به سمت تولید و مصرف پایدار محیط زیستی به شمار می رود. بر همین اساس، هدف اصلی این پژوهش، بررسی عوامل مرتبط با رفتار مصرف محیط زیستی پایدار روستاییان می باشد. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل تمامی سرپرستان خانوارهای روستایی در بخش ماهیدشت در شهرستان کرمانشاه بود که بر اساس سرشماری آمار و نفوس مسکن (2016)، تعداد آن ها 4637 نفر است. بر اساس فرمول بارتلت و همکاران (2001)، 310 نفر از خانوارهای روستایی منطقه مورد مطالعه با استفاده از روش نمونه گیری دومرحله ای انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود که روایی محتوایی آن با نظرات پانلی از کارشناسان تایید شد. برای تعیین پایایی ابزار تحقیق پیش آزمون انجام گرفت که مقدار آلفای کرونباخ محاسبه شده برای مقیاس های اصلی پرسشنامه در حد مناسب (در دامنه بین 85/0 تا 91/0) بود. یافته های بخش توصیفی حاکی از آن بود که 6/82 درصد از پاسخگویان اقدامات مرتبط با رفتارهای مصرف محیط زیستی پایدار را در حد متوسط و 1/17 درصد نیز در سطح پایین انجام می دادند. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که بین متغیرهای نگرش، سطح تحصیلات، میزان مالکیت اراضی، میزان درآمد سالیانه و میزان شرکت در دوره های آموزشی مرتبط با مسایل محیط زیستی با رفتار مصرف محیط زیستی پایدار روستاییان رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت. همچنین، نتایج تحقیق نشان داد که بین انجام رفتار مصرف محیط زیستی پایدار از سوی روستاییان برحسب جنس آن ها تفاوت معنی دار وجود داشت.

    کلیدواژگان: توسعه محیط زیستی پایدار، رفتار مصرف سبز، نگرش
  • سید میلاد رامین آزاد*، بابک امیدوار، سید محمد شبیری، محمدمهدی پرهیزگار صفحات 169-177

    تاب آوری ظرفیت این را دارد که در چرخه مدیریت سوانح محیط زیستی: در قبل، حین و بعد از سانحه وارد شود. هدف این پژوهش بررسی مدل های موجود در زمینه تاب آوری در برابر سوانح محیط زیستی است. این پژوهش با روش فراتحلیل انجام شد. جامعه آماری پژوهش کنونی شامل پژوهش های مرتبط بود که در داخل و خارج از کشور به صورت مقاله تمام متن، پایان نامه و طرح های پژوهشی در پایگاه های اطلاعاتی و کتابخانه های دانشگاه ها یا مراکز دولتی در دسترس بودند. بر اساس ملاک های ورود و خروج 25 پژوهش موردبررسی قرار گرفتند. نتایج پژوهش منجر به تشکیل مدل جامع با 14 مولفه محیط زیست و کشاورزی، انسانی، فیزیکی و کالبدی، اجتماعی و فرهنگی، اقتصادی و مالی، بیمه، کاهش مخاطرات، روان شناختی، جمعیت شناختی، نهادی و سازمانی، صلاحیت جامعه و سبک زندگی، اطلاعات و ارتباطات، رهبری و استراتژی و حفاظت و امنیت تشکیل گردید. پایایی از طریق ضریب کاپا با مقدار 95/0 محاسبه گردید که در سطح توافق عالی قرار گرفته است. مدل حاصل از پژوهش با شناساندن عوامل موثر بر تاب آوری جامعه در برابر سوانح محیط زیستی امکان بهبود مدیریت بحران، کاهش آسیب ها و زمینه های لازم برای برنامه ریزی آموزشی در سطح کشور را فراهم می کند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، سوانح محیط زیستی، جامعه
|
  • Mohammad Yazdi *, Mohammad Medadi Pages 9-18
    The subject of present article has to do with the importance of environment and natural resources in the political view of supreme leader of Iran. Ayatollah Khamenei is not only supreme leader of Iran but also, he is one of the eminent religious leaders in the world. For evaluation of his thoughts about environment and natural resources his 57 statements from 1991-2021 with the keywords of environment, nature, natural resources, air, water, soil, tree, planetary, forest, destruction, energy, pollution, environmental culture, awareness, law and crime statistically were analyzed. The data analysis shows that tree and planting 205 cases (maximum) and environmental awareness 4 cases (minimum) occur in his statements. It is important to note that his special attention to tree and planting is similar to special attention of tree and planting in Quran. The data analysis of Quran words show that tree 27 cases and tree of Date 20 cases have been repeated. It is clear that there is religious, justices and morality spiritual in his statements about environment, nature and natural resources. It seems that his view about environment, nature and natural resources is not only scientific, executively and expertise but also it is deeply moral and religious ideas.
    Keywords: Environment, natural resources, thoughts, Ayatollah Khamenei, Iran
  • Seyedeh Zahra Shamsi *, Mohammadreza Sarmadi, Elahe Aminifar Pages 19-31
    The main issue in the present study is the design and validation of a sustainability education model in the competencies of primary school mathematics courses, an education that build capacity and create comprehensive programs to balance the dimensions of sustainability in mathematics lessons as an educational field to cultivate and discipline and increase the power of thought and logical reasoning along with the growth of mental creativity to achieve a sustainable society with a plan and problem-solving capability. This research is applied in terms of purpose and is a qualitative-quantitative research (mixed) with an exploratory approach. First, the most important components of math lessons stability training were identified and extracted by documentary study method. Cognitive, evaluation and functional categories with 26 sub-categories in mathematical competencies in sustainability education were selected and the proposed model was presented. A questionnaire model with 112 items was designed to validate the main elements. Content validity (CVR) and its reliability were confirmed by Cronbach's alpha and provided to 38 experts. The validation of the proposed model was performed through the PLS structural equation modelling. Based on the findings, the functional dimension had the highest share in explaining the model. Development of knowledge and skills related to communities and environment in " explaining the cognitive dimension," "developing problem solving skills" in the evaluation dimension and" designing effective methods to meet personal needs and inequalities" in the functional dimension, had the highest shares among the other studied components. It also showed that the structural model of sustainability education in primary mathematics courses had a good fit. Therefore, it can be concluded that the inclusion of sustainability concepts in the curriculum in mathematics courses with an interdisciplinary approach can be effective in applying innovative strategies in the learning process and paying attention to problem solving and problem statement in the real world.
    Keywords: Sustainability education, validation, Competency, Math lessons, primary course
  • Mahtab Eghtedari, Reza Saboonchi *, Nazanin Rasekh Pages 33-55

    The purpose of this study was to investigate the pathology of environmental education in the Ministry of Sport and Youth Affairs. The research method was descriptive-survey. The statistical population of the study consisted of all experts from the Ministry of Sport and Youth, with a total of 330 reports. According to Morgan's sample size table, 169 individuals were identified as the study sample. The sampling method in this study was classified sampling. The data gathering tool in this research was a researcher-made questionnaire with 22 questions. The validity of this questionnaire was evaluated by experts' opinions and the reliability of the questionnaire was calculated 0.81. For analyzing the data of the study, statistical methods such as Kolomography Smirnov, Exploratory Factor Analysis Test, and T-Test were used. The results of the study showed that 6 damages of goals, structure, reward, useful mechanisms, communication and leadership were among the damages related to environmental education in the Ministry of Sport and Youth. The results of the study also showed that the goal-related injury with a mean of 4.17 compared to other injuries was the most important issue. Among the target-related injuries, non-monitoring and evaluation of the extent to which environmental education goals were achieved with a factor load of 0.874 were identified as the most important target-related damages. Given the lack of comprehensive goals and planning and the lack of proper monitoring and evaluation of environmental education at the Ministry of Sport and Youth Affairs, the environmental education of the objectives has led to relative harm.

    Keywords: pathology, Education, Environment, Sustainable Development
  • Mahdi Kolahi *, Mohammad Jahani Pages 57-74
    Many environmental problems are caused by individual behaviors, but in contrast, the behaviors are influenced by other factors. For resilience in these situations, therefore, it is necessary to adopt individual and social behaviors based on social-ecological aspects. The research aims were to identify the extent of environmental behaviors of citizens of Razavieh city, Khorasan-Razavi province, Iran, and also influencing factors towards pro-environmental behaviors. According to the Cochran formula, 334 households were selected by systematic random sampling method and were surveyed by a researcher-made questionnaire for collecting data. The results showed that there was a significant relationship between the citizens’ environmental behaviors with the variables of environmental knowledge, awareness, belief, and value, as well as, age. Of course, environmental behavior varies by gender, marital status, education level, and occupation. Furthermore, the findings revealed that the citizens were environmentally friendly, and enthusiastically tend to participate in urban development activities. Since the best option to succeed in any development project is rooted in the scale and availability of community engagement, it is crucial to focus on regional and local collaboration in cities to achieve the best environmental behaviors. However, according to the concept of sustainable citizenship behavior, the findings of this research would provide an environmental horizon and also highlight types of future environmental policies in urban watershed management.
    Keywords: Environmental Sociology, Pro-environmental behavior, Environmental Awareness, social trust, Environmental Belief
  • Paria Saadatjoo *, Saber Sabouri, Leila Rahimi Pages 75-98
    Architectural engineering is an interdisciplinary course. It has a strict relation with civil, electrical, and mechanical engineering. This study focuses on the status of sustainability in two different syllabuses of the architecture bachelor’s courses in Iran. Content analysis approach was applied along with conceptual and rational methods for the analysis of mentioned syllabuses by using Maxqda software. In the first stage, conceptual analysis was performed by using some codes related to social, economic, and environmental sustainability. In the second stage, the architecture expert panel compared sustainability criteria and their education in two syllabuses as a rational content analysis. The results of the research indicated a significant difference between the former and the present architectural engineering syllabuses: Conceptual content analysis proved that environmental implications in the new syllabus were decreased in comparison to the former syllabus. Conceptual content analysis also indicated that cultural-social and economic codes in the new syllabus increased considerably. The rational content analysis demonstrated that cultural-social implication decreased in the new syllabus, while environmental and economic values were emphasized in the new syllabus compared to the former one. Finally, it was concluded that the application of tangible design methods for sustainable architecture education, integration of quantitative and qualitative design criteria, and sustainable integrated design approaches should be added to the syllabuses of architectural engineering education.
    Keywords: Architectural Engineering, Education, Sustainability, New Syllabus, former Syllabus
  • Ali Mohammadi Bolbanabad, Mohammad Seifi *, Faezeh Nateghi Pages 99-115
    The purpose of this study was to formulate essential criteria and indicators of environmental education in Iranian elementary education system in 2025 horizon and to prioritize it, using qualitative research for formulation, criteria and indicators and quantitative research for Abstract Prioritization of criteria and indicators. Statistical population in the field of document analysis includes environmental content, bio-education, Supreme Leader's announcement on general environmental policies of the country, Article 50 of the Constitution of the Islamic Republic of Iran, 20-year Perspective Document of the Islamic Republic of Iran 1404, National Document of Fundamental Education Transformation. As well as education (macro goals and strategies), the national curriculum document besides all the teachers and experts in the field of education and the environmental experts were selected by snowball sampling method. The selected people were 60 experts via snowball sampling method. Later, the theme analysis method was performed. According to the results, the philosophy of bio-education in Iranian education in the form of 9 axes, the macro goals of bio-education in the form of 14 macro goals, the essential criteria and indicators of bio-education in the fields of knowledge (21 criteria), understanding and understanding (5 criteria), individual and civil responsibilities (5 criteria), and questioning, analysis and interpretation (7 criteria) were both formulated and prioritized.
    Keywords: Elementary, Biological Education, Criteria, and Indicators
  • Ava Kondori *, Monire Salehi Pages 117-133
    The purpose of the present study was to analyze the content of educational network educational videos and experimental science books of the first elementary school in terms of their attention to the environmental protection education. The research method was quantitative and descriptive content analysis based on the categories of environmental protection and also the statistical population included 52 educational network videos and new experimental science books written in the first year of elementary school in the academic year 2020-2021. The statistical sample was considered equal to the statistical population. The sample was analyzed based on 9 main categories and 33 sub-categories by deductive coding method. The research tool was a checklist of environmental protection education categories, so that the initial checklist was first selected from Keramati and Ahmadabadi (2018) research and its validity was confirmed by experts. To ensure the reliability of the measuring instrument, the Holstie formula was used and the agreement percentage was 78.1%. The findings showed that the content of the study did not address natural and artificial soil pollutants and light pollutants. The other two grades were significantly lower, and this limitation in the third grade is considered as a weakness for the educational content in this grade. Also, in general, the films of Shad Network paid more attention to the environmental protection education than the science books of the first elementary school. The principles of sequence and continuity were not observed in the compilation of the studied content in the first elementary period.
    Keywords: Environmental Protection Education, content analysis, Shad Network training videos, Experimental Science Books, The first elementary course
  • Asghar Mirfardi *, Dorna Salamatian Pages 135-151
    Natural environment and its troubles are prevalent. Environment conservation requires appropriate pro-environmental behaviors. Thus, this paper aimed to investigate the environmental behavior (EB) and its relationship to environmental concern, using environmental awareness Informative resources and some demographic factors such as gender and age among Iranian university students (the case of Shiraz University students). Using a survey method and a structured questionnaire, 400 students were studied in Iran. The environmental behavior scale (Mirfardi et al., 2017) and self- administered environmental concern scale were used for measuring the variables. The samples were selected via clustering sampling with the appropriated size. Face validity and factor analysis were used for the validity and Croanbach’s Alpha (environmental behavior= 0.55; environmental concern= 0.77; use of environmental awareness informative resources, 0.68) for the reliability evaluation. Findings showed that there was a direct and significant relationship between the variables of age, and environmental concern as well as the environmental awareness informative resources as independent variables and the pro-environmental behavior as the dependent variable (p. < o.oo1) Also, the environmental behavior variable showed a significant difference with the gender variable. This study showed that environmental concern, and age have important roles in the formation of environmental behavior.
    Keywords: Environmental Behavior, environmental concern, Environmental Awareness Informative Resources, Gender, Shiraz
  • Ramesh Mehraban *, Rohallah Rezaei Pages 153-168

    The importance of the environment and its protection is one of the most critical issues worldwide. The issue of sustainability was raised as the destructive environmental effects of consumerism were revealed. Green consumption is an important means of change towards production and environmentally sustainable consumption. Accordingly, the current study primarily was aimed to investigating the factors related to villagers' sustainable environmental consumption behavior. The statistical population of the study was included all heads of rural households in Mahidasht district in Kermanshah city, which according to the Housing Statistics and Population Census (2016), their number is 4637 people. Considering the formula of Bartlett et al. (2001), a sample of 310 rural households in the study area were selected using a two-stage sampling method. The data were collected using a questionnaire whose content validity was confirmed by a panel of experts. A pre-test was conducted to determine the reliability of the research tool, leading to appropriate Cronbach’s alpha values for the main scales (ranging from 0.85 to 0.91). According to descriptive results, 82.6% and 17.1% of the respondents showed behaviors related to sustainable consumption at moderate and low levels, respectively. The results of correlation analysis showed a positive and significant relationship between the variables of attitude, educational level, land ownership, annual income, and participation in training courses on the environmental issues and villagers' sustainable consumption behavior. Also, the results indicated a significant difference between the villagers' sustainable consumption behavior in terms of their sex.

    Keywords: Sustainable Environmental Development, Green Consumption Behavior, Attitude
  • Sayed Milad Ramin Azad *, Babak Omidvar, Seyed Mohammad Shobeiri, Mohammad Mahdi Parhizgar Pages 169-177

    Resilience has the potential to enter the environmental disaster management cycle: before, during and after an accident. The purpose of this study is to investigate the existing models in the field of resilience against environmental disasters. This research was conducted by Meta-Analysis method. The statistical population of the current study included related researches that were available at inside and outside the country as full-text articles, dissertations and research projects in databases and libraries of Universities or government centers. Based on inclusion and exit criteria, 25 studies were reviewed. The results of the research led to the formation of a comprehensive model with 14 components of Environment and Agriculture, Human, Physical, Social and Cultural, Economic and Financial, Insurance, Risk Reduction, Psychological, Demographic, Institutional and Organizational, and Community Competency and Lifestyle, Information and Communication, Leadership and Strategy, and Protection and Security. Reliability was calculated through the Kappa coefficient with value of 0.95, which is at the level of excellent agreement. The model obtained from the research by identifying the factors affecting the community resilience against environmental disasters provides the possibility of improving crisis management, reducing damages and the necessary contexts for educational planning in the country.

    Keywords: Resilience, environmental disasters, Community