فهرست مطالب

نشریه مطالعات آموزش و یادگیری
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 81، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سیده پریسا سلامت، راضیه شیخ الاسلامی* صفحات 1-23

    پژوهش حاضر در پی آن بود تا اثربخشی آموزش مهارت دیدگاه گیری، در دو حالت تصور خود و تصور دیگری، با روش تیاتر مجادله بر ارتقای فضیلت بخشش و قدردانی را تعیین و به مقایسه تاثیر دو حالت بپردازد. این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل بود. شرکت کنندگان در این پژوهش، 72 نفر از دانش آموزان دختر کلاس پنجم دبستان شهر شیراز بودند که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. ابزار های پژوهش، مقیاس بخشش شیاراملو و همکاران و پرسش نامه ی قدردانی مک کالوف و همکاران بودند. یافته ها با استفاده از روش تحلیل واریانس چندمتغیری حاکی از آن بود که در گروه آزمایش تصور خود، آموزش دیدگاه گیری بر بعد گرایش به دلخوری ماندگار و در گروه آزمایش تصور دیگری بر بعد گرایش به دلخوری ماندگار و حساسیت به موقعیت آسیب، اثربخش است. اما بین دو گروه آموزش از لحاظ تمایل به بخشش و تمایل به انتقام تفاوت معنی داری وجود نداشت. علاوه بر این، در دو گروه آزمایش تفاوت معنی داری در فضیلت بخشش وجود نداشت. همچنین، اثربخشی آموزش دیدگاه گیری بر متغیر قدردانی نیز در هر دو گروه آزمایش تایید شد. این در حالی است که نتایج، تفاوت معنی داری در اثربخشی آموزش دیدگاه گیری در حالت تصور خود و تصور دیگری بر قدردانی نشان نداد. در مجموع، می توان گفت که آموزش دیدگاه گیری با روش تیاتر مجادله می تواند منجر به ارتقای فضیلت های اخلاقی شود.

    کلیدواژگان: تئاتر مجادله، دیدگاه گیری، فضیلت بخشش، فضیلت قدردانی
  • مریم درفشان، محبوبه فولادچنگ* صفحات 24-50

    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی دو رویکرد آموزشی مبتنی بر مدل پرما و توانمندسازی روان‎شناختی بر جهت گیری آینده و خودشکوفایی دانش آموزان اجرا شد. طرح پژوهش از نوع شبه آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پایه نهم دوره متوسطه اول شهر شیراز بود که در سال تحصیلی 99-1398 تحصیل می کردند. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند تعداد 175 دانش آموز (87 دختر و 88 پسر؛ شامل 3 کلاس دخترانه و 3 کلاس پسرانه) از بین دانش آموزان پایه نهم انتخاب شدند و به طور تصادفی گروهی در سه گروه مبتنی بر مدل پرما (55 نفر)، توانمندسازی روان شناختی (47 نفر) و کنترل (73 نفر) قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه جهت گیری آینده دی ماگیو و همکاران و سیاهه خودشکوفایی اهواز بود. پس از اجرای پیش آزمون، گروه های آزمایشی به مدت 8  جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش مبتنی بر مدل پرما و یا توانمندسازی روان شناختی قرار گرفتند و گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. پس از آن در هر سه گروه پس آزمون و بعد از دو ماه پیگیری به عمل آمد. نتایج تحلیل کواریانس حاکی از افزایش معنی دار میانگین نمرات پس آزمون جهت گیری آینده در هر دو گروه مداخله پرما و توانمندسازی روان‎شناختی در مقایسه با گروه کنترل بود. همین یافته در مورد خودشکوفایی نیز مشاهد شد. اگرچه در نمرات پیگیری خودشکوفایی بین گروه توانمندسازی روان‎شناختی و گروه کنترل تفاوت معنی داری مشاهده نشد و تنها در گروه پرما تاثیر بسته آموزشی بر خودشکوفایی ماندگار بود. بر اساس این یافته ها می توان نتیجه گیری کرد که به عنوان راهکارهایی برای عبور از بحران نوجوانی و افزایش توانمندی و خودشکوفایی دانش آموزان می توان از این دو مداخله استفاده کرد.

    کلیدواژگان: پرما، توانمندسازی روان‎شناختی، جهت گیری آینده، خودشکوفایی، مداخله
  • نجمه اسکندری، فریبرز صدیقی ارفعی*، اصغر جعفری، محمدجواد یزدانی ورزنه صفحات 51-72

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای تعارض والد-فرزندی در رابطه بین الگوهای ارتباطی خانواده و نمویافتگی عاطفی در دختران نوجوان انجام شد. طرح پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش  دختران دوره متوسطه دوم در شهر کاشان در سال تحصیلی 99-1398 بودند. از این جامعه آماری 250 دانش آموز به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های الگوهای ارتباطی خانواده فیتزپاتریک و ریچی، نمویافتگی عاطفی سینگ و بهارگاوا و تعارض والد-فرزند اشتراوس استفاده شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و روش مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شدند. نتایج نشان داد که مدل پیشنهادی از برازش خوبی برخوردار است. بعد جهت گیری گفت وشنود بر نمونایافتگی عاطفی تاثیر منفی معنی دار و جهت گیری همنوایی بر نمونایافتگی عاطفی تاثیر مثبت معنی دار دارد. جهت گیری گفت وشنود خانواده به صورت منفی و جهت گیری همنوایی به صورت مثبت بر تعارض والد- فرزندی تاثیر دارد. تعارض والد-فرزند رابطه بین الگوهای ارتباطی خانواده و نمویافتگی عاطفی نوجوانان را واسطه گری می کند. جهت گیری گفت وشنود تعارض والد-فرزند را کاهش می دهد و از آن طریق منجر به افزایش نمویافتگی عاطفی می شود. در صورتی که جهت گیری همنوایی از طریق افزایش تعارض والد-فرزندی، نمویافتگی عاطفی دختران را کاهش می دهد. بنابراین الگوهای ارتباطی خانواده و تعارض والد-فرزند در نمویافتگی عاطفی دختران نقش تعیین کننده دارند.

    کلیدواژگان: الگوهای ارتباطی خانواده، تعارض والد-فرزند، نمویافتگی عاطفی، نوجوان دختر
  • فاطمه اژدری، فریده یوسفی* صفحات 73-100

    هدف این پژوهش بررسی نقش واسطه گری انواع خودکارآمدی (خودکارآمدی اجتماعی، خودکارآمدی تحصیلی، خودکارآمدی هیجانی و خودکارآمدی خلاق) در رابطه ذهن آگاهی با درگیری تحصیلی بود. نمونه پژوهش با استفاده از روش خوشه ای انتخاب شد. 293 شرکت کننده (167 زن، 116 مرد و 10 نفر نامشخص) از دانشجویان کارشناسی دانشگاه شیراز در سال تحصیلی 99-1398 پرسش نامه درگیری تحصیلی ریو، پرسش نامه ابعاد خودکارآمدی موریس، پرسش نامه خودکارآمدی خلاق کارووسکی و پرسش نامه پنج وجهی ذهن آگاهی بایر و همکاران را تکمیل کردند. پس از گردآوری داده ها، فرضیه ها با استفاده از نرم افزار AMOS-23 و روش تحلیل مسیر آزمون شدند. یافته ها نشان دادند اثر مستقیم ذهن آگاهی بر درگیری تحصیلی مثبت و معنی دار است. همچنین، مشخص گردید که اثر غیرمستقیم ذهن آگاهی بر درگیری تحصیلی از طریق خودکارآمدی های تحصیلی، خلاق و هیجانی معنی دار است؛ در حالی که  نقش واسطه ای خودکارآمدی اجتماعی معنی دار نبود. بر اساس یافته های این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که اساتید و مسیولین دانشگاه می توانند درگیری تحصیلی دانشجویان را از طریق ارتقای سطح  خودکارآمدی های تحصیلی، خلاق و هیجانی و مهارت های ذهن آگاهی آنان افزایش دهند.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، درگیری تحصیلی، ذهن آگاهی
  • جمال عبدالملکی، سیروس قنبری* صفحات 101-118

    هدف پژوهش حاضر وارسی پایایی و روایی پرسش نامه یادگیری تیمی برسو و همکاران (2008) بود. جامعه پژوهش کلیه معلمان دوره متوسطه دوم استان کردستان بودند که از این جامعه با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی و بر مبنای فرمول کوکران، نمونه ای به حجم 346 معلم انتخاب شد. روش پژوهش کمی از نوع مطالعات همبستگی است. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه یادگیری تیمی برسو و همکاران (2008) استفاده شد. به منظور تعیین پایایی ابزار از روش آلفای کرونباخ و برای تعیین روایی ابزار از تکنیک های نسبت روایی محتوا و تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم در نرم افزارهای SPSS25 و LISREL10.30 استفاده شد. نتایج نشان داد پرسش نامه یادگیری تیمی برسو و همکاران (2008) دارای پایایی (86/0 = α) است، نسبت روایی محتوا (80/0) و شاخص های برازش نیز بیانگر روایی سازه ابزار بودند. در نهایت بیست گویه در قالب چهار بعد «بهبود مستمر»، «ترویج گفتگو و ارتباط باز»، «یادگیری مشارکتی» و «رهبری استراتژیک و فعال برای توسعه تیم» در تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم قادر به تبیین 55% واریانس یادگیری تیمی بودند. نتیجه پژوهش ارایه یک ابزار استاندارد جهت سنجش یادگیری تیمی در مطالعات حوزه تیم در سازمان های آموزشی بود.

    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، تیم های معلمان، پرسش نامه یادگیری تیمی
  • فاطمه قدومی زاده، بهرام جوکار*، مسعود حسینچاری، فرهاد خرمایی صفحات 119-151

    هدف از این پژوهش بررسی اعتبار حلقه ی کند وکاو اخلاقی در تربیت اخلاقی دانشجویان و تاثیر این شیوه آموزشی بر گرایش به رفتارهای جامعه پسند بود. این پژوهش از نوع شبه آزمایشی بر اساس طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی پژوهش، دانشجویان دوره کارشناسی همه دانشگاه های شیراز بودند. شرکت کنندگان نهایی پژوهش شامل 14 نفر در گروه آزمایش (حلقه کندوکاو اخلاقی) و 18 نفر در گروه کنترل (کلاس های رسمی درس اخلاق) بودند که به صورت داوطلبانه در پژوهش شرکت کردند. ابزارهای پژوهش شامل سیاهه گرایش به تفکر انتقادی ریکتس و رود، پرسش نامه ی همدلی دیویس، پرسش نامه ی چند بعدی رفتار جامعه پسند نیلسون و همکاران و 4 بعد از پرسش نامه ی تجدید نظر شده ی گرایش های جامعه پسند کارلو و همکاران بود. این پرسش نامه ها در مراحل پیش آزمون و پس آزمون توسط شرکت کنندگان تکمیل گردیدند. تحلیل کواریانس چندمتغیری نشان داد پس از اجرای دوره آموزشی، تفاوت معنی داری در تفکر انتقادی، تفکر خلاق، تفکر مراقبتی و رفتارهای جامعه پسند در گروه حلقه ی کندوکاو اخلاقی نسبت به گروه کنترل ایجاد شد. نتایج نشان داد که حلقه ی کندو کاو اخلاقی، از اعتبار لازم جهت ارتقاء تفکر انتقادی، تفکر خلاق و تفکر مراقبتی در دانشجویان برخوردار است. همچنین این شیوه ی آموزشی به جهت آن که به همه ی ابعاد وجودی (از جمله بعد شناختی، عاطفی و هیجانی، زیبایی شناسی و رفتار) در تربیت اخلاقی توجه دارد و مبتنی بر فهم و گفتگوی جمعی بنا شده است، بر رفتار جامعه پسند دانشجویان به عنوان شاخصی از رفتار اخلاقی، تاثیر معنی داری دارد. بنابراین حلقه ی کندوکاو اخلاقی از اعتبار کافی برخوردار است و در تربیت اخلاقی دانشجویان نیز اثربخش است.

    کلیدواژگان: تربیت اخلاقی، تفکر انتقادی، تفکر خلاق، تفکر مراقبتی، حلقه ی کندوکاو اخلاقی
  • سعید محمدی مولود، رحیم بدری گرگری* صفحات 152-173

    پژوهش حاضر با هدف ترکیب نتایج پژوهش های مختلف و دستیابی به یک نتیجه ی کلی در خصوص رابطه میان مولفه های روان شناسی مثبت نگر (شامل سرمایه روان شناختی، خوش بینی، شادکامی، تاب آوری، امید) و پیشرفت تحصیلی و نیز برطرف نمودن تناقض های احتمالی در نتایج پژوهش های مختلف با استفاده از روش فراتحلیل به انجام رسید. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه ی مقالات چاپ شده و در دسترس در خصوص رابطه بین مولفه های روان شناسی مثبت نگر و پیشرفت تحصیلی بود که پس از اعمال ملاک های ورود و خروج 19 مطالعه به عنوان نمونه انتخاب شد و از این مطالعات 35  اندازه اثر از نوع r استخراج گردیده و با نرم افزار CMA2 مورد تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد مقدار اندازه اثر ترکیبی در هر دو مدل ثابت و تصادفی معنی دار است ولی مقدار رابطه براساس ملاک های تفسیری کوچک ارزیابی گردید. همچنین روابط موجود میان مولفه های شادکامی، امید، خوش بینی، سرمایه روان شناختی و پیشرفت تحصیلی نیز براساس ملاک مذکور مقادیری کوچک و رابطه میان تاب آوری و پیشرفت تحصیلی مقداری متوسط تفسیر گردید. بنابراین می توان نتیجه گرفت که با بهبود و ارتقاء این مولفه ها در افراد، می توان ضمن دلچسب نمودن فرایند تحصیل و توانمند سازی افراد در کنترل و مدیریت چالش ها و فشارهای ناشی از تحصیل و محیط تحصیل، پیشرفت تحصیلی را نیز بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: امید، تاب آوری، خوش بینی، شادکامی، فراتحلیل
  • شایسته مهیاری فر، مریم زارع*، مهدی رحیمی صفحات 174-194

    هدف این پژوهش تعیین نقش پیش بینی کنندگی کنترل تلاش مند در سرزندگی تحصیلی و خودکارآمدی اجتماعی با واسطه گری ابعاد مقابله بود. در این مطالعه ی توصیفی 388 نفر از دانش آموزان پایه ی ششم شهر یزد (206 پسر و 182 دختر) و مادران آن ها برای شرکت در پژوهش و به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده های پژوهش، دانش آموزان پرسش نامه های سرزندگی تحصیلی، خودکارآمدی اجتماعی و پاسخ به استرس و مادران پرسش نامه ی رفتار کودک را تکمیل نمودند. نتایج استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد که کنترل تلاش مند، خودکارآمدی اجتماعی را مستقیم و همین طور با واسطه گری مقابله ی درگیرانه به صورت مثبت پیش بینی می کند. علاوه بر این، کنترل تلاش مند، سرزندگی تحصیلی را نیز با واسطه گری مقابله ی درگیرانه به طور مثبت پیش بینی می کند. مقابله ی غیردرگیرانه نقش واسطه ای ایفا نکرد، اما خود، پیش بینی کننده ی منفی هردو متغیر وابسته یعنی سرزندگی تحصیلی و خودکارآمدی اجتماعی بود. در مجموع، یافته ها نشان می دهد که با افزایش کنترل تلاش مند و ارتقای توانمندی های دانش آموزان برای مواجهه با مسایل استرس آور، می توان تا حدودی سرزندگی تحصیلی و خودکارآمدی اجتماعی آن ها را افزایش داد.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی اجتماعی، سرزندگی تحصیلی، کنترل تلاش مند، مقابله
  • فاطمه ایزدی فرد، ناصر نوشادی*، علی تقوایی نیا صفحات 195-217

    غایت تربیت، خلاقیت است و دوره ابتدایی مرحله آغازین تجربه اجتماعی کودک به شمار می رود. از این رو، دوره ابتدایی بالقوه فرصت بسیار مغتنمی برای پرورش خلاقیت اجتماعی است و نقش معلمان این دوره در رشد و شکوفایی خلاقیت اجتماعی پر اهمیت است. این پژوهش با روبکرد کیفی با استفاده از روش پدیدارشناسی انجام شد. داده های پژوهش از طریق مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته و به صورت تلفنی جمع آوری شد. با استفاده از نمونه گیری هدفمند، از بین معلمان دوره ابتدایی با شرط معیار حداقل 10 سال سابقه معلمی، تعداد 14 معلم بر اساس معیارهای ورود به پژوهش انتخاب شدند و اشباع داده ها حاصل شد. تحلیل مصاحبه ها، با استفاده از روش تحلیل مضمون و الگوی کلایزی  انجام شد. پس از استخراج موضوعی و طبقه بندی آنها، یافته ها در چهار مقوله اصلی (ویژگی های دانش آموزان، پرسش های واگرا، سبک روابط معلم-شاگرد، نشر اجتماعی دانش) و هشت مقوله فرعی (پشتکار، کنجکاوی، گشوده به تجربه، مدارا با ابهام، پرسش های واگرای معلم، پرسش های واگرای کتاب، سبک راهبری و اصل مشارکت) تقسیم بندی شدند. واکاوی تجربه های زیسته معلمان دوره ابتدایی نشان داد که این دوره بستر مناسبی برای فعلیت بخشی به قوه خلاقیت جمعی کودکان است. بر این اساس می توان از این تجارب برای پرورش خلاقیت اجتماعی و غلبه بر رویکرد منفعلانه کسب دانش در مدارس بهره برد.

    کلیدواژگان: خلاقیت اجتماعی، مطالعه کیفی، معلم دوره ابتدایی
  • احسان کشت ورز کندازی*، نادره سهرابی، بهرام اسماعیلی صفحات 218-240

    هدف پژوهش حاضر، تبیین علی تحصیل گریزی دانش آموزان بر اساس ذهن آگاهی و خودپنداره تحصیلی بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان دوره متوسطه دوم شهر زرقان (استان فارس) بود که در سال تحصیلی 99-1398 مشغول به تحصیل بودند که از بین آن ها 348 دانش آموز (125 پسر و 223 دختر) به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند و مقیاس ذهن آگاهی نوجوان و بزرگسال دروتمن و همکاران، پرسش نامه تحصیل گریزی خرمایی و صالح اردستانی و سیاهه خودپنداره مدرسه چن و تامپسون را تکمیل کردند. یافته ها نشان دادند که اثر مستقیم ذهن آگاهی بر تحصیل گریزی معنی دار نبود؛ اما اثر مستقیم ذهن آگاهی بر خودپنداره تحصیلی و اثر مستقیم خودپنداره تحصیلی بر تحصیل گریزی معنی دار شد. همچنین، اثر ذهن آگاهی بر تحصیل گریزی با میانجی گری خودپنداره تحصیلی معنی دار بود. به طور کلی، یافته های این پژوهش نقش ذهن آگاهی و خودپنداره تحصیلی را در تبیین تحصیل گریزی نشان داد. بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که به منظور کاهش تحصیل گریزی دانش آموزان، باید به ذهن آگاهی و خودپنداره تحصیلی آن ها توجه شود.

    کلیدواژگان: تحصیل گریزی، خودپنداره تحصیلی، دانش آموزان، ذهن آگاهی
  • محبوبه البرزی*، فریبا خوشبخت، مریم زکی زاده صفحات 241-261

    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش واسطه ای انگیزش تحصیلی در رابطه ی بین نگرش های والدین و معلمان به مدرسه و احساس تعلق به مدرسه در دانش آموزان دوره ابتدایی بود. شرکت کنندگان این پژوهش شامل160 دانش آموز دختر و پسر پایه های پنجم و ششم ابتدایی شهر شیراز و مادرانشان به همراه معلمان آن ها (32 نفر) بودند که با روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسش نامه تعلق به مدرسه بری و همکاران، پرسش نامه نگرش والدین به مدرسه سامال، پرسش نامه نگرش معلمان به مدرسه تالیس، و پرسش نامه انگیزش تحصیلی رایان و کانل استفاده گردید. برای تعیین پایایی و روایی ابزارها به ترتیب از روش آلفای کرونباخ و تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد. شواهد موید روایی و پایایی مطلوب پرسش نامه ها بود. داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS و AMOS مورد تحلیل قرار گرفت و شاخص های برازش مدل استخراج و مدل پژوهش تایید گردید. یافته ها نشان دادند که نگرش والدین به مدرسه هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیر مستقیم و با واسطه گری انگیزش تحصیلی پیش بینی کننده مثبت و معنی دار احساس تعلق به مدرسه  در دانش آموزان بود؛ اما نگرش معلمان به مدرسه فقط به صورت مستقیم در احساس تعلق به مدرسه نقش معنی داری نشان داد. همچنین، هرچند بعدهای سبک تنظیم خودکنترلی و سبک تنظیم خوداستقلالی در باورهای انگیزش هر دو پیش بینی کننده مثبت و معنی دار احساس تعلق به مدرسه در دانش آموزان بودند لیکن بعد خوداستقلالی پیش بینی کننده قوی تری در این خصوص بود. در راستای یافته های این پژوهش پیشنهاد می شود در نظام تربیتی خانواده و مدرسه،  به نگرش ها و باورهای والدین و معلمان به مدرسه به عنوان افراد تاثیرگذار توجه بیشتری گردد تا زمینه انگیزش تحصیلی و احساس تعلق به مدرسه در دانش آموزان فراهم گردد.

    کلیدواژگان: احساس تعلق به مدرسه، انگیزش تحصیلی، نگرش معلم، نگرش والدین
  • ناصر شیربگی*، ادیب سرایداری صفحات 262-286

    این تحقیق با هدف بررسی تجارب معلمان از فرایند یاددهی- یادگیری در کلاس های پر ازدحام صورت گرفت. پرسش های پژوهشی از پارادایم نظریه داده بنیاد پیروی کرده و عبارت بودند از: کدام زمینه ها چرایی کلاس های پر ازدحام را توضیح می دهند؟ پدیده محوری کدام است؟ فرایندها و شرایط علی کلاس های پر ازدحام چیست؟ چه مباحث خاصی بر آن اثرگذار است؟ پیامدهای ناشی از راهبردها کدامند؟ مشارکت کنندگان 30 نفر از معلمان دوره ابتدایی شهر سنندج در استان کردستان بودند که تجربه چند ساله یاددهی در کلاس های پر ازدحام را داشتند. ابزار آفرینش داد ه ها یک منشور مصاحبه نیمه ساختارمند با هفت سیوال اصلی بود. تحلیل داده ها به روش نوخاسته و در قالب کدگذاری نظری سه مرحله ای انجام گرفت. در مجموع، تعداد 117 کد بدوی، 50 کد محوری و 19 کد گزینشی احصا گردید. یافته ها آشکار کرد که چگونه بی عدالتی در توزیع منابع مالی و انسانی در آموزش و پرورش، میزان مشارکت والدین و معیارهای انتخاب مدرسه به تشکیل کلاس های پر ازدحام  می انجامد. نتایج همچنین گویای آن بودند که معلمان در کلاس های پر ازدحام در زمینه یاددهی به شیوه مهیج و فعال، برقراری نظم و انضباط، سنجش و ارزشیابی آموخته های فراگیران با چالش روبرو شده بودند. با ازدحام فراگیران در برخی مدارس، پیامدهای اجتناب ناپذیری همچون بی توجهی به تفاوت های فردی فراگیران، عدم امکان خود-بهسازی معلمان، یاددهی غیر کیفی و تشکیل کلاس های استادیومی بروز می کند که موجب به حاشیه رانده شدن یادگیری و تمرکز بر نظم و مدیریت کلاس می شود. نتایج این پژوهش از اشارات کاربردی مفیدی برای نظام آموزشی و تربیت معلمان برخوردار است. می توان گفت تدریس در کلاس پر ازدحام  وضعیتی پیچیده در زندگی واقعی مدرسه است و معلمان باید برای ساخت دانش خود از مهارت های مورد نیاز برای مقابله با این چالش بهره مند شوند.

    کلیدواژگان: کلاس پر ازدحام، مدیریت کلاس، یاددهی، یادگیری
|
  • Seyede Parisa SalamatRazieh Sheikholeslami* Pages 1-23

    The aim of this study was to determine the effect of perspective taking skill, with the two forms of imagine-self and imagine-other, training on forgiveness and gratitude virtues through the use of Forum Theater Method. Furthermore, the study was to compare the two forms of perspective-taking in this regard. Accordingly, a pretest posttest quasi-experimental design including two experimental groups and one control group was used for conducting this study. The participants consisted of 72 female fifth graders in Shiraz, Iran, who were selected based on cluster sampling. Of the two experimental groups, one received the imagine-self perspective-taking skill training and the other received imagine-other perspective-taking skill training. The data was then collected using the Forgiveness Scale (Chiaramello et al., 2008), and the Gratitude Questionnaire (McCullough et al., 2002), and analyzed by running MANOVA. Based on the results, the imagine-self perspective-taking skill training could affect participants' “lasting resentment”, and imagine-other perspective-taking skill training could affect participants' “lasting resentment” and “sensitivity to the circumstances of the offence”. However, the experimental groups' training had no statistically significant effect on “willingness to forgive” and “willingness to revenge”. Moreover, there was no statistically significant difference between the two experimental groups in forgiveness mean scores after receiving training. Concerning participants' level of gratitude, perspective-taking skill training was revealed as effective in both experimental groups. However, no statistically significant difference was observed between the two experimental groups in their mean scores of gratitude. Based on the overall results of this study, it can be concluded that the use of Forum Theater method for provision of perspective-taking skill training to students can extol their positive moral virtues.

    Keywords: Forum Theater, forgiveness virtue, gratitude virtue, perspective taking
  • Maryam Dorfeshan, Mahboobeh Fouladchang* Pages 24-50

    This study was conducted to compare the effect of education programs based on PERMA model and psychological empowerment training on the future orientation and self-actualization of junior high school students. This study used a quasi-experimental pretest-posttest control group design. The statistical population of the study consisted of all ninth grade students in Shiraz, Iran, in the 2019-2020 academic year. Purposive sampling was used to select 175 students. The sample consisted of three intact classes with 87 girls and three other intact classes with 88 boys. The six classes were randomly assigned, based on the type of instruction offered to them, to three groups, namely PERMA =55, psychological empowerment= 47, and control =73. Considering data collection, the Future Orientation Questionnaire (Di Maggio et al., 2016), and Ahvaz SelfActualization Inventory (Ismaeelkhani et al., 2001) were distributed among participants at pre, post, and follow up phases. The experimental groups were taught based on either PERMA or psychological empowerment packages for eight 90-minute sessions. The control group, however, received no intervention. ANCOVA results showed a significant increase in post-test mean scores concerning participants' future orientation in both PERMA and Empowering groups (P=0.01). Similar finding was concerned in relation to participants' selfactualization. However, only the effect of PERMA intervention on selfactualization was significant in the follow-up phase. Based on the overall findings, it can be concluded that the two types of intervention can be helpful in overcoming the adolescent crises and in increasing students' empowerment and self-actualization.

    Keywords: future orientation, intervention, PERMA, psychologicalempowerment, self-actualization
  • Najmeh Eskandari, Fariborz Sedighi Arfaee*, Asghar Jafari, Mohammadjavad Yazdani Varzaneh Pages 51-72

    The objective of this study was to investigate the mediating role of parent-child conflict in the relationship between family communication patterns and emotional maturation in teenage girls. This research was a correlation study. The statistical population consisted of all female high school students in Kashan, Iran, in the 2019-2020 academic year. Of the statistical population of the research, 250 students were selected through the use of cluster sampling. Data were gathered by the questionnaires of Fitzpatrick & Ritchie Family Communication Patterns, Singh & Bhargava Emotional Maturation and Straus Parent-Child Conflict. Data analyzed by Pearson correlation and Structural Equation Modeling. The results showed that model had a good fit. Conversation orientation dimension had a significant negative effect on emotional immaturity and conformity orientation had a significant positive effect on emotional immaturity. Moreover, family conversation orientation had a significant negative effect on parent-child conflict and conformity orientation had a significant positive effect on parent-child conflict. Additionally, parent-child conflict had a mediatory role in the relationship between family communication patterns and emotional maturity of teenage girls. It was also revealed that conversation orientation can reduce parent-child conflict and lead to increase emotional maturation. Conformity orientation, however, increased parent-child conflict, and thus had a negative effect on emotional maturity of teenage girls. Based on the overall results of this study, family communication patterns and parent-child conflict play important roles in emotional maturity of teenage girls.

    Keywords: emotional maturation, family communication patterns, female adolescent, parent-child conflict
  • Fatemeh Azhdari*, Farideh Yousefi Pages 73-100

    The objective of this study was to investigate the mediating roles of different types of self-efficacy, namely social self-efficacy, academic selfefficacy, emotional self-efficacy, and creative self-efficacy in the relationship between mindfulness and academic engagement. Considering the study sample, cluster sampling was done for selection of 293 Shiraz University undergradiate students, as participants of this study, who comprised of 167 females, 116 males, and 10 unspecified subjects in the 2019-2020 academic year. The participants, then, filled out Reeve's Academic Engagement Questionnaire, Muris's Self-efficacy Questionnaire, Karowski's Creative Self-efficacy Questionnaire, and the Five-Facet Mindfulness Questionnaire. After data collecting, the hypotheses were tested using AMOS 23 and by running path analysis. Based on the results, the direct effect of mindfulness on academic engagement was statistically significant. The results also revealed that interect effect of mindfuless on academic engaement through academic, creative and emotional types of self-efficacy was statistically significant. However, the mediating role of emotional self-efficacy was not statistically significant. Based on the overall results of this study, it can be concluded that university professors and authorities can improve the academic engagement of students by enhansing their academic, creative and emotional self-efficacy and mindfulness skills.

    Keywords: academic engagement, mindfulness, self-efficacy
  • Jamal Abdolmaleki, Siroos Ghanbari* Pages 101-118

    The objective of this study was to evaluate reliability and validity of Team Learning Questionnaire (Bersou et al., 2008). This research was a correlational study. The research population consisted of secondary school teachers in Kurdistan province, Iran, from whom a sample of 346 teachers was drawn using proportional stratified random sampling method and based on Cochran sample size formula. Concerning the instrument for data collection, the Team Learning Questionnaire by Bersou et al. (2008) distributed among the participants. The reliability of the questionnaire was then assessed by using Cronbach's alpha and the validity of the questionnaire was evaluated by computing the content validity ratio and running a second-order confirmatory factor analysis using SPSS25 and LISREL10.30. Based on the results, the questionnaire had a reliability coefficient of 0.86, and the content validity ratio of the questionnaire was revealed to be 0.80 and the fit indices indicated a good model fit. The results of the second-order confirmatory factor analysis showed that twenty items in relation to the four dimensions of continuous improvement seeking, dialogue promotion and open communication, collaborative learning, and strategic and proactive leadership, which can promote team development, could explain 55% of the variance of team learning scores. The result of this study can help Iranian researchers use a validated research instrument for assessing team learning in education organizations.

    Keywords: teacher teams, team learning questionnaire, validation
  • Fatemeh Ghoddoumi Zadeh, Bahram Jowkar*, MasoudHosseinchari, Farhad Khormaei Pages 119-151

    The The objectives of this study were to investigate the validation of the community of ethical inquiry in moral education of university students and the effect of this educational approach on their tendency towards prosocial behaviors. This quasi-experimental study was based on a pretest-posttest control group design. The research population comprised of all undergraduate students at Shiraz universities. Of the study population, 32 ones voluntarily chose to take part in this study. The experimental group consisted of 14 students who were taught based on the community of ethical inquiry and the control group consisted of 18 students who were taught based on the conventional method of teaching. Then, the Critical Thinking Disposition Inventory (Ricketts & Rood, 2005), the Interpersonal Reactivity Index (Davis, 1980), and the Multidimensional Measure of Prosocial Behavior (Nelson et al., 2017) and the Prosocial Tendencies Measure, Revised (Carol Et al., 2010) were used as the research instruments of this study and for collecting data in both pretesting and posttesting stages. Based on the results of multivariate analysis of covariance, a statistically significant difference was observed between the two groups in their critical thinking, creative thinking, caring thinking and prosocial behaviors after intervention. Accordingly, the community of ethical inquiry approach was revealed as effective in promoting students' critical thinking, creative thinking, and caring thinking. The Community of Ethical Inquiry Approach, focuses on all existential dimensions, such as cognitive, emotional, aesthetic, and behaviorial dimensions, in moral education and is based on dialogue and collective understanding; therefore, it can have a great influence on students’ prosocial behavior.

    Keywords: the Community of Ethical Inquiry, caring thinking, creative thinking, criticalthinking, moral education
  • Saeed Mohammadi Molod, Rahim Badri Gargari* Pages 152-173

    The main objective of this study was to synthesize the findings of different studies on positive psychology and gain a general understanding about the relationships between the elements of positive psychology, including psychological well-being, optimism, happiness, resilience, and hope, and academic achievement. The study was also to identify and resolve possible contradictory findings about the issue. In line with these objectives, a meta-analysis design was used to conduct this study. The educational resources of this study were selected from all the available articles on the relationships between elements of positive psychology and academic achievement. After establishing inclusion and exclusion criteria, 19 studies were selected as the sample and from these studies, 35 r-type effect sizes were extracted and analyzed using CMA2 software. The results revealed a statistically significant combined effect size for both fixed and random effect models; however, the identified relationships were found to be low. Furthermore, the effect size of the relationships between happiness, hope, optimism, psychological capital and academic achievement was small, and the effect size of the relationship between resilience and academic achievement was moderate. Base on the overall results of this study, it can be concluded that improvement of positive psychology elements can make the education process more enjoyable and can increase individuals' ability to respond to educational challenges in their learning environment more effectively.

    Keywords: happiness, hope, meta-analysis, optimism, resilience
  • Shayesteh Mahyarifar, Maryam Zare*, Mehdi Rahimi Pages 174-194

    The aim of this descriptive study was to investigate the mediatibng role of coping strategies in the relationships between effortful control and academic buoyancy and social self-efficacy. In line with this objective, 388 sixth graders, i.e. 206 boys and 182 girls from Yazd, Iran, and their mothers took part in this study. Participants were selected by cluster sampling. Considering data collection, the students completed the Academic Buoyancy, the Self-Efficacy, and the Stress Response Questionnaires and their mothers filled out the Child Behavior Questionnaire. Structural equation modeling was then run for analyzing the obtained data. Based on the results, effortful control could positively predict social self-efficacy both directly and indirectly through the mediating role of engagement coping. In addition, effortful control could positively predict academic buoyancy through the mediating role of engagement coping. Disengagement coping, however, did not have a mediating role and was a negative predictor of both academic buoyancy and social self-efficacy. The overall results of this study showed that an increase in students' effortful control and ability to deal with stressful issues would be accompanied with an increase in their academic buoyancy and social self-efficacy.

    Keywords: academic buoyancy, coping, effortful control, social selfefficacy
  • Fatemeh Izadifard, Nasser Noshadi*, Ali Taghvaeinia Pages 195-217

    The aim of any education system is to develop learners' creativity and elementary school is the place where the early social experiences are formed. Elementary school can be a potentially great opportunity for developing social creativity and the role of elementary school teacher in stimulating and encouraging social creativity cannot be ignored. Considering this, investigating teachers' lived experiences can improve our understanding of how to improve students' social creativity and overcome barriers against it. Therefore, the aim of this study is to gain a phenomenological understanding of elementary school teacher's lived experiences about cultivation of social creativity in students. In line with this, a qualitative research approach and a phenomenological research design were used to conduct this study. Accordingly, 14 teachers with at least 10 years of teaching experience were selected from among elementary school teachers in Shiraz. Participants were then semi-structurally interviewed via telephone. The interviews were next analyzed by doing a thematic analysis and using Colizzi's seven-step method. After thematic extraction and classification, four main categories, namely student characteristics, divergent questions, teacher-student relationship style, and knowledge sharing, and eight sub-categories, namely perseverance, curiosity, openness to experience, tolerance for ambiguity, divergent questions in textbook, teacher’s divergent questions, mentoring style, and the participation principle, were identified. Based on the findings of this study, it can be concluded that teachers' experiences can be useful for developing students' social creativity and overcoming the passive approaches to knowledge acquisition. Considering the dialectic of social creativity and with regard to the competitive education system of Iran, it can be theoretically recommended that upstream documents, such as the country's National Curriculum Document, be revised and focus be placed on the development of social creativity in students. Practically considering, too, some courses should be devoted to improving students' social creativity in teacher training centers.

    Keywords: elementary school teachers, phenomenology, social creativity
  • Ehsan Keshtvarz Kondazi*, Nadereh Sohrabi, Bahram Ismaili* Pages 218-240

    The aim of this study was to provide a causal explanation of students' academic avoidance based on their mindfulness and academic selfconcept. The statistical population of the study included high school students in Zarghan City, Fars Province, Iran, who were studying in the academic year 2019-2020. From the study population, 348 students, i.e. 125 boys and 223 girls, were selected based on cluster sampling. The Participants, then, filled out the Adolescent and Adult Mindfulness Scale (Droutman et al., 2018), the Academic Avoidance Questionnaire (Khormaei & Saleh Ardestani, 2017), and the Academic Self-concept Checklist (Chen & Thompson's, 2004). The results indicated that the direct effect of mindfulness on academic avoidance was not statistically significant. However, mindfulness had a statistically significant effect on academic self-concept and indirectly, through the mediating effect of academic self-concept, affected academic avoidance, too. The overall results of this study showed that mindfulness and academic self-concept can explain academic avoidance. It can be concluded that to reduce students' academic avoidance, their mindfulness and academic selfconcept should be taken into consideration.

    Keywords: academic avoidance, academic self-concept, mindfulness, students
  • Mahboubeh Alborzi*, Fariba Khoshbakht, Maryam Zakizadeh Pages 241-261

    The objective of this study was to investigate the mediating role of academic motivation in the relationship between parents' and teachers' attitudes towards school and students' sense of belonging to school. The participants of this study were consisted of 160 fifth-grade boys and girls, their mothers, and 32 of their teachers at Shiraz, Iran, who were selected based on multistage sampling method. Students’ Sense of Connectedness with School Questionnaire (Brew, Beatty & Watt, 2004), Parents' Attitude towards Schooling and Education of Children Questionnaire (Samal, 2014), Teaching and Learning International Survey (TALIS, 2013) and Academic Self-Regulation Questionnaire (Ryan & Connell, 1989) were used for collecting data in this study. According, Cronbach's alpha and factor analysis were run to determine reliability and validity of each of the aforementioned instruments. Based on the results, the questionnaires were both valid and reliable. The obtained data was then analyzed using SPSS and AMOS software. Next, the goodness of fit of the model was examined and confirmed. As the results indicated, parents' attitudes towards school were positive predictors of students' sense of belonging to school and both directly and indirectly through mediating of academic motivation affected it. However, teachers' attitudes towards school affected students' sense of belonging to school only directly. Additionally, although the control and self-independence dimensions of motivation beliefs were both positive and significant predictors of students' sense of belonging to school, the self-independence dimension was a stronger predictor of it. Based on the overall results of this study, it is recommended that school education system pay more attention to parents' and teachers' beliefs about and attitudes towards school, and thus provide the basis for increasing students' academic motivation and sense of belonging to school.

    Keywords: academic motivation, parents' attitudes, teachers' attitudes, sense of belongingto school
  • Naser Shirbagi*, Adib Saraydari Pages 262-286

    The main objective of this study was to represent teachers' experiences of the teachinglearning process in overcrowded classrooms. The study, benefitting from a grounded theory method, was an attempt to answer the following questions: What are the main causes of overcrowded classrooms? What is the central phenomenon? What are the causal processes and conditions of overcrowded classrooms? What specific issues may affect the central phenomenon? Due to the selected strategies what kind of consequences should be expected? The participants of this study were 30 elementary school teachers in Sanandaj, the Kurdistan Province, Iran who had several years of teaching experience in overcrowded classrooms. The participants were semistructurally interviewed and the obtained data was subjected to coding and analyzed by using constant comparative analysis. Based on the findings, 117 open codes, 50 axial codes, and 19 selective codes were identified. The findings also revealed how unequal educational, financial, and human resource allocation, lack of parental involvement, and improper school admission criteria had led to overcrowded classrooms. The findings further indicated that teachers in overcrowded classrooms faced such common challenges as maintaining classroom discipline, creating an active learning environment, and carrying out evaluations of students' progress in learning. Overall, overcrowded classrooms can lead to some negative consequences, including ignorance of students' individual differences, teachers' lack of self-improvement, low-quality teaching, and stadium-like classrooms. All of these can lead to marginalization of learning and difficulty in classroom management. The findings of this study provide both teachers and education system with valuable insights about teaching in overcrowded classrooms which is a school life challenge and requires teachers who are equipped with some essential skills for overcoming it.

    Keywords: classroom management, learning, overcrowded classroom, teaching