فهرست مطالب

حسابداری و منافع اجتماعی - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 43، زمستان 1400)

نشریه حسابداری و منافع اجتماعی
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 43، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرخ برزیده *، جعفر باباجانی، ایمان رئیسی وانانی، صبا سلاطی صفحات 1-24

    پیشرفت فناوری و نوآوری های مبتنی بر آن در سال های اخیر نحوه اشتراک گذاری دانش، تجربه، داده ها و اطلاعات را دستخوش تغییرات اساسی نموده است؛ حسابداری به عنوان یکی از اصلی ترین تهیه کنندگان اطلاعات مورد نیاز جامعه مصون از تغییرات نبوده و این امر ضرورت اندیشه در خصوص عوامل موثر بر خلق آینده حسابداری را برجسته می سازد. هدف پژوهش حاضر شناسایی پیشران های موثر بر آینده حسابداری در ایران در حوزه نوآوری های فناوری محور می باشد. به این منظور در مرحله نخست با بهره گیری از مصاحبه های نیمه ساختاریافته با خبرگان فهرست پیشران ها شناسایی شده و در مرحله بعد با استفاده از روش دلفی اجماع در خصوص پیشرانهای با اهمیت مورد بررسی قرار می گیرد. خبرگان از میان اعضای هییت علمی دانشگاه و اعضای حرفه بر اساس روش نمونه گیری قضاوتی و گلوله برفی برگزیده و نمونه گیری تا اشباع نظری ادامه یافته است. نتایج مرحله نخست منجر به شناسایی 72 پیشران گردیده که پس از چهار دور اجرای دلفی، 31 پیشران با اهمیت در شش حوزه کلان مورد پذیرش و اجماع خبرگان قرار گرفت. تفسیر نتایج نشان می دهد که حسابداری نیازمند بروزرسانی و تغییر در حوزه آموزش، قوانین و استانداردها، تکنیک های حسابداری و حسابرسی بوده که دلیل نیاز به این تغییر، نوآوری های کلان فناوری ها می باشد لازم به ذکر است که اصلاحات مورد نظر مستلزم توجه به شرایط محیطی و محدودیت ها می باشد که توجه به نتایج حاصله جهت تعیین و توسعه استراتژیهای مناسب برای تغییرات اثربخش آتی ضروری است.

    کلیدواژگان: حسابداری، آیندهپژوهی، پیشران
  • منا پارسایی*، امید فرجی، سمیرا موفق صفحات 25-45
    هدف

    بررسی عوامل موثر بر تقاضا برای کیفیت حسابرسی از دیدگاه رفتار مدیران، یک موضوع جالب توجه می باشد. پژوهش حاضر به بررسی تاثیر ریسک و زیان بر تقاضای مدیران برای کیفیت حسابرسی می پردازد.

    روش

    این پژوهش از نوع تجربی است و از روش آزمایشی با طرح عاملی 2×2 بین گروهی بهره برده است. متغیرهای مستقلی که مورد دستکاری قرار گرفته اند، ریسک و زیان است. نمونه آماری مشتمل بر 88 آزمودنی به شکل ترکیبی از افراد حرفه و دانشگاهی است که به طور تصادفی انتخاب و در چهار گروه توزیع شده اند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد در شرایط وجود گزینه های ریسکی در شرکت، تقاضای مدیران برای خدمات حسابرسی با کیفیت کاهش می یابد. همچنین در صورتی که شرکت در شرایط زیان قرار گیرد، مدیران با احتمال کمتری متقاضی خدمات حسابرسی با کیفیت هستند.

    نتیجه گیری و دانش افزایی

     وجود شرایط ریسکی و احتمال زیان دهی موجب می شود مدیران تمایل پیدا کنند که اختیار و آزادی عمل آنها در گزارشگری افزایش یابد. این موضوع موجب کاهش تقاضای مدیران برای خدمات با کیفیت حسابرسی می شود. نتایج این پژوهش، با شناسایی عوامل رفتاری موثر بر تقاضای حسابرسی با کیفیت، اطلاعات تکمیلی ارزشمندی را برای حوزه کیفیت حسابرسی و قضاوت و تصمیم گیری در حسابداری فراهم می کند.

    کلیدواژگان: احساس گناه، ریسک، زیان، کیفیت حسابرسی، مثلث تاریک شخصیتی
  • حدیث عبدی*، فرشید خیرالهی، مهری علیمرادی صفحات 55-90

    کنترل های داخلی فرایندی است که به وسیله مدیریت و سایر کارکنان طراحی و اجرا می شود تا از دستیابی به اهداف واحد مورد رسیدگی در زمینه قابلیت اعتماد گزارشگری مالی، اثربخشی و کارایی عملیات و رعایت قوانین و مقررات مربوط، اطمینانی معقول به دست آید. حسابرسان و مدیران مالی سازمان ها نقش عمده ای در بهبود، اثربخشی و ارتقا ساختار سیستم کنترل های داخلی و صرفه اقتصادی سازمان خود دارند و باعث ارمغان سیستم مالی کاراتر برای سازمان خود می شوند. ازاین رو، هدف پژوهش حاضر بررسی اثر تغییر مدیر مالی و گردش حسابرس بر ضعف کنترل های داخلی و همچنین بررسی این اثر در شرکت هایی با مشکلات نمایندگی برای شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای سال های 1398-1392 می باشد. تجزیه وتحلیل داده-های پژوهش با استفاده از مدل لجستیک نشان داده است که تغییر مدیر مالی و گردش اختیاری حسابرس بر ضعف کنترل های داخلی اثر معنادار و مثبتی دارد؛ درحالی که گردش اجباری حسابرس بر ضعف کنترل های داخلی اثر معناداری نداشته است. همچنین نتایج نشان داده که اثر تغییر مدیر مالی و گردش اختیاری حسابرس بر ضعف کنترل های داخلی در شرکت هایی با مشکلات نمایندگی، معنادار است. یافته های پژوهش حاضر می تواند با شناسایی عوامل موثر بر ضعف کنترل های داخلی در شرکت هایی با مشکلات نمایندگی، به لحاظ بهبود در تصمیمات مدیریتی و نظام کنترلی شرکت و به ویژه بهبود در کیفیت گزارشگری مالی بسیار حایز اهمیت باشد.

    کلیدواژگان: تغییر مدیر مالی، گردش اختیاری حسابرس، گردش اجباری حسابرس، ضعف کنترل های داخلی، مشکلات نمایندگی
  • حمیدرضا گنجی*، مهران جهاندوست مرغوب، هاشم نصیری فر، ثریا ویسی حصار صفحات 91-122

    هدف اصلی این پژوهش، بررسی اثر روابط سیاسی با دولت بر رابطه بین مسیولیت پذیری اجتماعی و محافظه کاری حسابداری در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. فرضیه های پژوهش بر مبنای نمونه آماری متشکل از 124 شرکت طی دوره زمانی 1393 لغایت 1399 و با استفاده از الگوهای رگرسیونی چند متغیره و چینش داده های تابلویی، مورد آزمون قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد مسیولیت پذیری اجتماعی بر محافظه کاری حسابداری، اثر مثبت و معناداری دارد. همچنین، روابط سیاسی با دولت بر رابطه بین مسیولیت پذیری اجتماعی و محافظه-کاری حسابداری، تاثیر منفی و معناداری دارد. نتایج بیانگر این است که در نظام های اقتصادی مبتنی بر روابط، ارتباط سیاسی یک منبع مهم ارزش برای شرکت های دارای این روابط است. شرکت های دارای روابط سیاسی، آسان تر به منابع سرمایه و مزایای دیگر از طریق ارتباطاتشان دست می یابند و همین امر باعث می شود کمتر به گزارشگری مالی با کیفیت بالا متکی باشند. بنابراین، مسیولیت پذیری اجتماعی در شرکت های دارای روابط سیاسی با دولت، نه تنها رفتار مدیران را در ارتباط با گزارش کیفیت پایین اطلاعات مالی اصلاح نمی کند و کیفیت اطلاعات را ارتقا نمی دهد بلکه، سبب بی توجهی نسبت به اطلاعات مالی گزارش شده می شوند و از این رو، کیفیت اطلاعات مالی از نظر محافظه کاری حسابداری کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: روابط سیاسی با دولت، محافظه کاری حسابداری، محافظه کاری مبتنی بر اقلام تعهدی، محافظه کاری مبتنی بر بازار، مسئولیت-پذیری اجتماعی
  • صدیقه عزیزی، حسین جوکار* صفحات 123-156

    بر پایه نظریه نمایندگی، فعالیت های مسیولیت پذیری اجتماعی می تواند برای کاهش هزینه های سیاسی مورد استقاده قرار گیرد، کاهش هزینه های سیاسی می تواند منجر به گرایش بیشتر به اجتناب مالیاتی شود. با این وجود، هزینه های سیاسی بسیار به اندازه شرکت وابسته است؛ زیرا بر پایه فرضیه هزینه های سیاسی شرکت های بزرگ تر بیشتر تحت نظارت دولت قرار می گیرند و بدین ترتیب بیشتر در معرض مواجه با هزینه های سیاسی هستند؛ از اینرو هدف اصلی این پژوهش، بررسی تاثیر مسیولیت پذیری اجتماعی و نقش تعدیلی اندازه شرکت بر اجتناب مالیاتی با استفاده از معادلات ساختاری است. در این راستا برای اندازه گیری اجتناب مالیاتی از نرخ موثر مالیاتی و برای سنجش مسیولیت پذیری اجتماعی شرکت از شاخص KLD استفاده شده است. بدین منظور، نمونه ای متشکل از 1200 سال-شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1387-1398 با استفاده از معادلات ساختاری بررسی شده است. نتایج پژوهش نشان داد افزایش مسیولیت پذیری اجتماعی منجر به کاهش اجتناب مالیاتی می شود. همچنین نتایج پژوهش در ارتباط با اثر تعدیل کنندگی اندازه شرکت نشان داد اندازه شرکت دارای اثر تعدیل کنندگی بر رابطه بین افشای مسیولیت پذیری اجتماعی و اجتناب مالیاتی است. به بیانی دیگر، هنگامی که اندازه شرکت بزرگ تر است، رابطه بین مسیولیت پذیری اجتماعی و اجتناب مالیاتی قوی تر است.

    کلیدواژگان: اندازه شرکت، افشای مسئولیت اجتماعی، اجتناب مالیاتی، روش معادلات ساختاری
  • محمد حسنی* صفحات 157-186

    به دلیل نقش با اهمیت سیاست تقسیم سود در تصمیم گیری مدیران شرکت ها، آگاهی از عوامل تعیین کننده تقسیم سود ضمن آن که تصویر روشنی از توان توزیع نقدی شرکت ها ارایه می دهد، امکان برآورد رفتار آتی آن ها را فراهم می سازد. شواهد مطالعاتی حاکی از نقش ماهیت افشای اطلاعات شرکت ها و نوع روابط شرکت ها با کانون قدرت سیاسی در زمینه تقسیم سود است. هدف مقاله مطالعه تاثیر روابط سیاسی هییت مدیره و کیفیت افشاء و انتشار اطلاعات بر سود تقسیمی شرکت ها است. فرضیه های پژوهش از طریق نتایج برازش مدل های رگرسیون چند متغیره با بکارگیری داده های ترکیبی شرکت-سال با اثرات ثابت و روش حداقل مربعات تعمیم یافته ارزیابی گردیده اند. برای این منظور، تعداد 204 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی سال های 1391 تا 1397 طبق روش حذفی سیستماتیک به عنوان نمونه آماری پژوهش غربالگری شده اند. طبق یافته های پژوهش در شرکت هایی که هییت مدیره آن ها از روابط سیاسی دولتی برخوردار بوده اند، نسبت تقسیم سود بالاتری قابل مشاهده است. این نتایج منطبق با دیدگاه مطرح در فرضیه علامت دهی است. همچنین، شرکت هایی که امتیاز بالاتری در حوزه انتشار و افشای اطلاعات به موقع و قابل اتکا داشته اند، از سیاست تقسیم سود بالاتر پیروی کرده اند. این نتایج منطبق با دیدگاه مطرح در فرضیه پیامد است. به علاوه، امتیاز بالای افشای اطلاعات در مشاهده های دارای روابط سیاسی هییت مدیره سبب افزایش سود تقسیمی شرکت ها شده است. به طور کلی، نتایج پژوهش می تواند ضمن تمرکز بر جنبه های نظری و تجربی، دیدگاهی مشخص جهت شناسایی عوامل موثر بر سیاست تقسیم سود شرکت ها ارایه نماید.

    کلیدواژگان: روابط سیاسی هیئت مدیره، کیفیت افشای اطلاعات، سود تقسیمی، فرضیه علامت دهی، فرضیه پیامد
|
  • Farrokh Barzideh *, Jafar Babajani, Iman Raisi Vanani, Saba Salati Pages 1-24

    The advancement of technology and the innovations based on it in recent years has fundamentally changed the way knowledge, experience, data and information are shared. Accounting as one of the main providers of information is not immune to change, and this highlights the need to think about the factors influencing the creation of the future of accounting. The aim of this study is to identify the drivers affecting the future of accounting in Iran in the field of technology-oriented innovations. For this, the list of drivers is identified by using interviews, and the consensus on important drivers is examined by using the Delphi method. Experts have been selected among university faculty and professional members based on judgmental and snowball sampling, sampling has continued until theoretical saturation. The results led to the identification of 72 drivers, which after four rounds of Delphi implementation, 31 drivers in six major areas were accepted. Interpretation of the results shows that accounting needs updating and change in the field of education, rules and standards, accounting and auditing techniques, which is due to the need for major technological innovations. It should be noted that the amendments require attention to environmental conditions and constraints. It is necessary to pay attention to determine appropriate strategies for future effective changes.

    Keywords: Accounting, Drivers, Futures Studies
  • Mona Parsaei *, Omid Faraji, Samira Movaffagh Pages 25-45
    Purpose

    To examine the factors affecting the demand for audit quality from the perspective of managers, is an interesting topic. Our research investigates the effect of risk and loss on managers’ demand for audit quality.

    Methodology

    We have utelized an experimental method with2*2 between subjects factorial design. Manipulated variables are risk and loss. The sample consists of 88 subjects including professionals and academics randomly assigned to four groups.

    Findings

    Our results show that in the presence of risk, managers’demand for audit quality decreases. Also, if there is potential loss for the company, managers are less likely to demand for high audit quality.

    Conclusion and Contribution

    The existence of risky conditions and the potential for loss increase the likelihood of misreporting. This reduces managers’demand for high quality services. Through identifying psychological factors affecting the demand for audit quality, we provide valuable information in the field of audit quality and judgment and decision-making in accounting.

    Keywords: Audit quality, dark triad, Guilt Proneness, Loss, risk
  • Hadis Abdi *, Farsheid Kheirollahi, Mehri Alimoradi Pages 55-90

    Internal controls are a process that is designed and implemented by management and other staff to ensure reasonable achievemented by management of the entity's objectives in terms of reliability of financial reporting, the effectiveness and efficiency of operations, and compliance with applicable laws and regulations. auditors and financial managers of organizations play major a role in improving, effectively and improving the structure of the internal control system and cost effective of their organization and will reresult in a more efficient financial system for their organization.Therefore, the purpose of this study is to investigate the effect of changing financial officer and auditor turnover on the internal controls weakness and also to investigate this effect in companies with representation problems for companies listed on the Tehran Stock Exchange for years 2013-2019. Analysis of research data using a logistic model has shown that the change of financial manager and the volentory auditor's turnover has a significant and positive effect on the internal controls weakness; While the auditor's mandatory turnover has not had a significant effect on the internal controls weakness. The results also show that the effect of changing the financial manager and the volentory auditor's turnover on the internal controls weakness in companies with agency problems is significant. The findings of the present study can be very important in terms of improving the company's management decisions and control system and especially improving the quality of financial reporting by identifying the factors affecting the weakness of internal controls in companies with agency problems.

    Keywords: Changing Financial Officer, Mandatory Auditor's Turnover, Volentory Auditor's Turnover, Internal Controls Weakness, Agency Problems
  • Hamidreza Ganji *, Mehran Jahandoust Marghoub, Hashem Nasiri Far, Soraya Weysihesar Pages 91-122

    The main purpose of this study is to investigate the effect of political relations with the government on the relationship between social responsibility and accounting conservatism in companies listed on the Tehran Stock Exchange. The research hypotheses were tested based on a statistical sample consisting of 124 companies over the period from 2014 to 2020 using multivariate regression patterns and panel data set. The results show that Social responsibility has a positive and significant effect on accounting conservatism. Also, political relations with the government have a negative and significant effect on the relationship between social responsibility and accounting conservatism. The results indicate that in relation-based economic systems, political relations are an important source of value for companies with these relations. Companies with political relations can easily access capital resources and other benefits through their relations, which makes them less dependent on high-quality financial reporting. Therefore, social responsibility in companies with political relations with the government neither changes the behavior of managers in connection with the low-quality reporting of financial information nor improves the quality of information. It also leads to neglect of reported financial information. Hence the quality of financial information decreases in terms of predictive value and earnings conservatism.

    Keywords: Political relations with the government, Accounting Conservatism, Accrual-based conservatism, Market-based conservatism, Social responsibility
  • Sedighe Azizi, Hossein Jokar * Pages 123-156

    According to agency theory, social responsibility activities can be used to reduce political costs, reducing political costs can lead to a greater tendency to avoid tax evasion. However, political costs are highly dependent on the size of the company; Because, according to the political cost hypothesis, larger companies are more under government control and thus more exposed to political costs; Therefore, the main purpose of this study is to investigate the moderating effect of size firm on the relationship between social responsibility and tax avoidance. In this regard, the effective tax rate is used to measure tax avoidance and the KLD index is used to measure corporate social responsibility. For this purpose, a sample consisting of 1200 years-listed companies on the Tehran Stock Exchange during the years 2009-2020 has been studied using structural equations. The results showed that increasing social responsibility leads to reducing tax avoidance. Also, the results of research on the moderating effect of firm size showed that firm size has a moderating effect on the relationship between disclosure of social responsibility and tax avoidance. In other words, when the size of the company is larger, the relationship between social responsibility and tax avoidance is stronger.

    Keywords: Size Firm, Disclosure of Social Responsibility, Tax avoidance, Structural Equation Modeling
  • Mohammad Hassani * Pages 157-186

    Because of the important role of dividend payout policy in managers decision makings, the perception and determination the effecting factors on dividend payout policy not only provide an explicit description about the firms’ ability to distribute cash, but also it can provide the possibility of estimation the future behavior of firms. Some studies showed that firms’ dividend payout policy affected by information disclosure and connection to center of political power. This paper empirically analyzed the impact of board political connection & information disclosure quality on firms’ dividend payout policy. Research Hypotheses tested by using multivariate regression models based on panel data with fixed effect and generalized least squares method. Research samples include 204 firms listed in Tehran Securities & Exchange during March 2012 till March 2019. According to the research findings, those firms with board political connected paid more dividends. This result is accordance with signaling hypothesis. Also, those firms with high quality of information disclosure paid more dividends. This result is accordance with outcome hypothesis. In Addition, high quality of information disclosure in political connected firms leads to increase the dividend payout. Other findings indicated that board’s expertise, leadership and independence had no impact on dividend payout. Agency cost, long term debt, loss, revenue volatility, size and tangibility had negative impact, but age, managerial ownership and tax avoidance had positive impact on dividend payout. So, these findings provide specified approach to determine the effecting factors related to dividend payout by focusing on theoretical & empirical perspectives.

    Keywords: Board Political Connection, Information Disclosure Quality, Dividend Payout Policy, signaling hypothesis, Outcome Hypothesis