فهرست مطالب

اکوفیتو شیمی گیاهان دارویی - سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، زمستان 1400)

نشریه اکوفیتو شیمی گیاهان دارویی
سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه سادات سری، محمدباقر رضایی*، عباس قمری زارع، حسنعلی نقدی بادی، علی مهرآفرین صفحات 1-17

    گیاهTanacetum pinnatum Boiss.  چند‏ساله و بومی ایران از خانواده ستاره‏آسا (Asteraceae) می باشد. این گیاه به عنوان ضد آلرژی و ضد التهاب و برای درمان برخی از مشکلات گوارشی استفاده می شود. همچنین اسانس این گیاه دارای ترکیبات آنتی اکسیدانی و ضد باکتری می باشد. در این تحقیق ابتدا اندام هوایی گیاه در مرحله گلدهی کامل به طور تصادفی از چهار استان تهران، البرز، همدان و کرمانشاه از اواسط خرداد تا اواسط مرداد ماه سال 1395 جمع‏آوری شدند. پس از خشک شدن، عمل اسانس‏گیری با استفاده از روش تقطیر با آب به کمک دستگاه کلونجر انجام شد. در نهایت پس ازآب‏گیری از اسانس با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگرافی متصل به طیف سنجی جرمی تجزیه شیمیایی انجام شد. اثر جمعیت بر میزان اسانس برگ و گل (P<0.01) معنی دار بود که به نظر می رسد به دلیل فاکتورهای جغرافیایی و نوع اقلیم بوده است. تعداد 50 ترکیب با توجه به نتایج GC/MS در اسانس گل و برگ جمعیت ها شناسایی شد که 13 ترکیب دارای بیشترین فراوانی در بین جمعیت ها و بیشترین درصد در اسانس برگ و گل بودند. گروه بندی جمعیت ها بر اساس ارزیابی فیتوشیمایی آنها با پراکنش جغرافیایی آنها مطابقت نداشت. اما در هر حال مناطقی که جمعیت ها دارای میزان ژرانیل استات[1]، بتا اودسمول[2] و کوبنول بالاتری در گل و برگ بودند، از متوسط بارندگی سالیانه و ارتفاع بیشتر، متوسط ساعت آفتابی و درجه حرارت سالیانه کمتری برخوردار بودند (جمعیت 1 و 4). در حالی که در مناطقی که جمعیت ها دارای میزان بالاتری آلفا کادینن[3] در گل بودند، دارای بیشترین متوسط رطوبت نسبی، کمترین میزان بارندگی و درجه حرارت سالیانه بودند. جمعیت 1 دارای بیشترین میزان بتا اودسمول گل و جزو جمعیت هایی بود که بین میزان اسانس گل و برگ و اجزای اسانس همبستگی مثبت نشان داد. در نتیجه بهترین جمعیت در رویشگاه طبیعی جمعیت 1 بود.

    کلیدواژگان: اسانس، اقلیم، تنوع ژنتیکی، جمعیت، Tanacetum pinnatum Boiss
  • فاطمه سادات تفریشی، محبوبه طاهرخانی* صفحات 18-32

    جنسEpilobium  در طب سنتی دارای خواص دارویی ضد التهابی، ضد اکسیدانی، ضد میکروبی، ضد توموری، ضد درد و ضد آندروژنیک می باشد. در این تحقیق اندام های هوایی گونه بید علفی کرکی Epilobium hirsutum L. در مرحله گلدهی از ارتفاعات البرز مرکزی استان مازندران، بین سیاه بیشه و پل زنگوله در تاریخ 28 تیرماه 1396 جمع آوری و از نظر ترکیبات موثره فرار در اسانس و ترکیبات طبیعی موجود در عصاره مورد بررسی فیتوشیمیایی قرار گرفت. اسانس این گیاه به روش تقطیر با آب با ستفاده از دستگاه کلونجر استخراج و توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی کوپل شده با طیف سنج جرمی (GC-MS) مورد ارزیابی کیفی و کمی قرار گرفت. نتایج نشان داد در اسانس این گیاه عمده ترین ترکیبات مربوط به آلفا- پینن با مقدار 65/21 درصد، دلتا-کادینن (29/15 درصد) و 1و8- سینیول (24/12 درصد) بوده است. ترپن های هیدروکربنی بیشترین غلظت را در روغن اسانسی این گیاه به خود اختصاص داده بودند. ترکیب طبیعی موجود در عصاره گیاه E. hirsutum توسط تکنیک های کروماتوگرافی ستونی، صفحه ای و لایه نازک (TLC) خالص سازی و در نتیجه یک ترکیب طبیعی به نام اپی گالو کاتچین گالات از عصاره این گیاه استخراج و توسط تکنیک های طیف سنجی C-NMR13، H-NMR1 و DEPT شناسایی و تعیین ساختار مولکولی شد. عصاره گیاه، به روش خیساندن در حلال استخراج و از لحاظ وجود ترکیبات فلاونوییدی (روش شینودا)، تاننی (معرف فریک کلراید)، آلکالوییدی (تست مایر)، گلیکوزیدی (روش کلر کیلیانی) و ساپونینی (روش فورث) مورد بررسی فیتوشیمیایی قرار گرفت. درنتیجه وجود ترکیبات طبیعی فلاونوییدی (ایجاد رنگ قرمز)، آلکالوییدی (تشکیل رسوب زرد)، کاتکول تانن ها (رنگ سبز تیره)، ساپونین (لایه کفی پایدار) و گلیکوزیدی (ایجاد لایه سبز-آبی) در عصاره این گیاه اثبات شد.

    کلیدواژگان: اپی گالو کاتچین گالات، اسانس، بررسی فیتوشیمیایی، بید علفی کرکی، عصاره، فلاونوئید
  • علیرضا یاوری* صفحات 33-47

    مریم گلی جنوبی با نام علمی Salvia sharifii Rech. f. & Esfand. یکی از گونه های چندساله و معطر اندمیک متعلق به تیره نعناع (Lamiaceae) می باشد که به صورت خودرو در جنوب ایران رویش یافته و به طور سنتی به عنوان ضدعفونی کننده، ضد اسهال، ضد التهاب، بادشکن، هضم کننده و مسکن استفاده می شود. در این تحقیق، در بهار سال 1398 و در مرحله گلدهی کامل، اندام هوایی سه جمعیت مختلف این گیاه از رویشگاه های طبیعی آن در استان هرمزگان شامل آبماه، قطب آباد و سیرمند، در محدوده ارتفاع از سطح دریا 760 تا 1210 متر، جمع آوری شده و نمونه ها در سایه و دمای محیط، خشک شدند. استخراج اسانس به روش تقطیر با آب به وسیله دستگاه کلونجر با سه تکرار صورت پذیرفت و پس از اندازه گیری بازده اسانس (درصد وزنی به وزنی)، نوع و میزان ترکیبات شیمیایی موجود در اسانس جمعیت ها با استفاده از دستگاه های گاز کروماتوگرافی گازی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) مشخص شد. نتایج نشان داد بیشترین و کمترین بازده اسانس به ترتیب مربوط به جمعیت سیرمند (14/1 درصد) و جمعیت قطب آباد (65/0 درصد) بود. ترکیب غالب و مشترک در جمعیت های آبماه و سیرمند، لینالول و در جمعیت قطب آباد، المول بود. دومین ترکیب غالب در اسانس آبماه، قطب آباد و سیرمند به ترتیب اسکلاریول اکساید، آگاروسپیرول و هگزیل-2- متیل بوتیرات بودند. در حالی که سومین ترکیب غالب در جمعیت آبماه، هگزیل-2- متیل بوتیرات بود، در دو جمعیت قطب آباد و سیرمند به ترتیب ترکیب های هگزیل کاپریلات و هگزیل ایزو والرات به عنوان سومین ترکیب غالب مشاهده گردید. وجود تنوع شیمیایی در بین جمعیت های طبیعی مریم گلی جنوبی نشان داد ضمن تاثیر وراثت، این گونه دارای پتاسیل سازگاری بالایی نیز می باشد؛ به طوری که دامنه وسیعی از شرایط اقلیمی از قبیل درجه حرارت، ارتفاع و بارندگی در بین جمعیت های مختلف وجود دارد که می تواند در راستای حفاظت و اهلی کردن درون و خارج از محل رویش این گونه در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: اسانس، اهلی کردن، رویشگاه طبیعی، مریم گلی جنوبی، هرمزگان
  • روح الله فرامرزی دوزین، افشین کریمی، احسان کریمی *، احسان اسکوئیان، محسن قاسمی صفحات 43-58

    این آزمایش به منظور مقایسه و ارزیابی خاصیت فیتوشیمیایی، آنتی‏اکسیدانی و ضدالتهابی عصاره ‏های شوید، زیره سیاه، بومادران، و میخک در قالب یک طرح کامل تصادفی در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی مشهد در سال 1400 انجام شد. عصاره متانولی گیاهان به روش رفلاکس استخراج و با استفاده از کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) ترکیبات شیمیایی آنها آنالیز شد. فنل کل و ظرفیت آنتی‏اکسیدانی عصاره‏ها به ترتیب از طریق فولین-سیکالتو و رادیکال‏های آزاد DPPH و نیتریک اکسید (NO) بررسی و سپس پتانسیل عصاره‏ها در مهار آنزیم‏های زانتین اکسیداز، هیالورونیداز، استیل کولین استراز، الاستاز و تیروزیناز بررسی گردید. نتایج نشان داد که بیشترین میزان فنل کل (40/9 mg GAE/g.DW) و ساپونین (94/8 mg diosgenin /g.DW) در عصاره میخک و کمترین میزان فنل کل (mg GAE/g.DW 2/7) و ساپونین (mg diosgenin /g.DW 7/72) در عصاره بومادران مشاهد شد. نتایج ارزیابی HPLC نشان داد که غلظت ترکیبات فنولیکی در عصاره گیاه میخک در مقایسه با بقیه عصاره‏های گیاهی بیشتر بود. عصاره گیاه میخک در مقایسه با بقیه عصاره‏_های مورد بررسی خاصیت آنتی‏اکسیدانی قویتری داشت به طوری که مقادیرIC50  بدست آمده برای عصاره میخک از دو روش DPPH و NO به ترتیب برابر μg/ml 82/95 وμg/ml 104/34 بود. سه عصاره میخک، بومادران و زیره سیاه  به ترتیب در غلظت های  55/3 μg/ml ، 98/5 μg/ml  و 198 μg/ml   بیشترین اثر گذاری را بر روی مهار آنزیم زانتین‏اکسیداز داشتند. نتایج حاصل از خاصیت ضدالتهابی نشان داد که که عصاره گیاه میخک با بیش از 61 درصد، بالاترین مهار نیتریت اکساید را نشان داد. به نظر می‏رسد عصاره میخک این پتانسیل را دارد که به عنوان ماده ضدالتهاب، روشن کننده پوست و جلوگیری کننده از چروک پوست مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آنتی‏اکسیدان، تیروزیناز، ضدالتهاب، کوئرستین، گونه های معطر، ملانین
  • احد هدایتی*، فاطمه آقامحسنی، الناز نوروزی، سیاوش همتی، میرسجاد میریوسف زاده، زهرا باقری، شبنم میر یوسف زاده، محمدحسین میرجلیلی صفحات 59-72

    مریم گلی سهندی (Salvia sahendica Boiss. & Buhse) گونه ای انحصاری از خانواده نعناعیان است که در دامنه ارتفاعات سهند در استان آذربایجان شرقی رویش دارد. این گیاه دارای اثرات ضد میکروبی، آنتی اکسیدانتی و ضد تشنج می باشد. هدف از این آزمایش  با هدف ارزیابی کمیت و کیفیت اسانس و تاثیر تیمارهای مختلف بر درصد و سرعت جوانه زنی گونه مریم گلی سهندی به دلیل پایین بودن درصد جوانه زنی بذور گیاه انجام گرفت. اندام هوایی این گیاه در مرحله تمام گل در تابستان سال 1391 از رویشگاه کسایی تبریز جمع آوری و اسانس آن به روش کلونجر بدست آمد و آنالیز اسانس با دستگاه GC/MS انجام شد و آزمایش آزمون بذر نیز بر پایه طرح کاملا تصادفی در 4 تکرار انجام شد. تیمارها شامل هورمون جیبرلین در سه سطح غلظت (100، 150 و 200 پی پی ام)، سه سطح زمان شستشو (12، 24 و 48 ساعت)، سرمادهی در سه سطح مدت زمان (24، 48 و 72 ساعت) و تیمار مغناطیس 50 و 130 میلی تسلا (به مدت 5، 10، 20، 25 و 30 دقیقه) و شاهد بوده است. مطابق نتایج بازده اسانس این گونه 8/0 درصد وزنی بدست آمد و وجود 23 ترکیب از جمله ترنس- متا- منتا-2و8 دین، اسپاتولنول، آلفا- پینن، 1 و 8 سینیول، بای سیکلوجرماکرن و بتا- پینن در اجزای اسانس این گیاه به اثبات رسید. نتایج آزمون بذر نیز نشان داد که بذور تحت تیمار 100 پی پی ام جیبرلین دارای بالاترین میزان درصد جوانه زنی (47 درصد) و بذور تحت تیمار مغناطیس 130 میلی تسلا به مدت 20 دقیقه بالاترین میزان سرعت جوانه زنی (83/5) را در این گونه دارویی نسبت به شاهد (16درصد) و (99/1 درصد) داشتند. نتایج حاکی از این است که بذر این گونه دارای خواب فیزیولوژیک بوده و با تیمارهای مختلف به طور معنی داری می توان درصد و سرعت جوانه زنی آن را افزایش داد.

    کلیدواژگان: اسانس، جیبرلین، خواب فیزیولوژیک، جوانه زنی، مریم گلی سهندی، میدان مغناطیسی
  • مهدی حیدری رهنی، محمد نصری*، یوسف فیلی زاده، پورنگ کسرایی، پژمان آزادی صفحات 73-92
    در این تحقیق به منظور مطالعه پاسخ های رشدی، عملکردی و فیتوشیمیایی گیاه دارویی سنبل الطیب (Valeriana officinalis L.) به کاربرد غلظت های مختلف کود اوره (صفر، 30، 60، 90 و 150 کیلوگرم در هکتار) و کودهای زیستی نیتروکسین و فسفات بارور-2، آزمایشی در مزرعه گیاهان دارویی، تهران به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 99-1398 اجرا شد. کشت نشاء در اواسط اردیبهشت و اعمال تیمار کود اوره در دو مرحله انجام شد. برای اندازه گیری عملکرد ریشه و بیولوژیک، یک مترمربع از هر کرت برداشت و وزن اندام هوایی و ریشه خشک اندازه گیری و مجموع این دو به عنوان عملکرد بیولوژیک محاسبه شد. استخراج اسانس ریشه و ریزوم از روش تقطیر با آب (کلونجر) و میزان والرنیک اسید با کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا (HPLC) صورت گرفت. همچنین عملکرد اسانس براساس درصد اسانس و عملکرد خشک ریشه محاسبه شد. میانگین قطر ریشه از 97/7 (90 کیلوگرم اوره در هکتار) تا 14/5 میلی متر (شاهد) متغیر بود. بیشترین عملکرد ریشه در 150 و 90 کیلوگرم اوره در هکتار به همراه تلقیح با نیتروکسین و فسفات بارور-2 (به ترتیب 88/4 و 1/5 تن در هکتار) به دست آمد. کاربرد 90 کیلوگرم اوره در هکتار همراه با نیتروکسین، افزایش محتوای کلروفیل b و کل را در پی داشت. افزایش غلظت اوره منجر به کاهش محتوای اسانس و افزایش عملکرد اسانس شد. محتوای اسانس از 93/0 (90 کیلوگرم اوره به همراه نیتروکسین و فسفات بارور-2) تا 94/1 درصد (عدم کاربرد کود) متغیر بود. بیشترین محتوای والرنیک اسید (46/0 درصد عصاره) و عملکرد والرنیک اسید (27/220 میلی گرم بر هکتار) در استفاده از 30 کیلوگرم اوره به همراه فسفات بارور-2 و عدم کاربرد نیتروکسین مشاهده شد. به طور کلی، کاربرد کودهای زیستی نیتروکسین و فسفات بارور-2 به همراه 90 کیلوگرم اوره با بهبود صفات رشدی، عملکردی و فیزیولوژیکی منجر به تولید عملکرد اسانس و والرنیک اسید قابل قبولی شدند.
    کلیدواژگان: اسانس، اوره، سنبل الطیب، عملکرد ریشه، کود، نیتروکسین، والرنیک اسید
  • بهور اصغری*، سودابه مفاخری، مجید قربانی نهوجی صفحات 93-109
    گونه های مختلف جنس مریم گلی (Salvia)، گیاهانی هستند که از اسانس ها و عصاره های آنها در صنایع مختلف دارویی، غذایی و آرایشی به شکل گسترده ای استفاده می شود. Salvia hypoleuca Benth. یک گونه بومی این جنس در ایران است که اندام هوایی آن در مرحله گلدهی در تابستان 1399 از اطراف شهرستان الموت استان قزوین جمع آوری شد. در مطالعه حاضر محتوای فنل کل، فلاونویید، ساپونین و تانن، چهار عصاره هگزانی، اتیل استاتی، متانولی و آبی که با استفاده از روش ماسراسیون تهیه شده بودند، مورد بررسی قرار گرفته است. خواص آنتی اکسیدانتی این عصاره ها نیز با استفاده از روش های DPPH، ABTS، فسفومولیبدنیوم و کیلیت کنندگی آهن و قدرت مهارکنندگی آنزیم های آلفا-آمیلاز، آلفا-گلوکوزیداز و تیروزیناز با استفاده از روش اسپکتروفتومتری اندازه گیری شد. بر اساس نتایج به دست آمده عصاره اتیل استاتی به ترتیب با مقادیر 07/87 و 84/163 میلی گرم معادل گالیک اسید و ساپونین کوییلاجا بر گرم عصاره دارای بالاترین مقدار محتوای فنلی و ساپونینی بود. عصاره آبی این گیاه نیز با دارا بودن به ترتیب 97/33 و 34/5 میلی گرم معادل کویرستین و کتچین برگرم عصاره دارای بالاترین محتوای فلاونوییدی و تاننی متراکم بود. عصاره اتیل استاتی بالاترین قدرت به دام اندازی رادیکال های آزاد ABTS، فعالیت آنتی اکسیدانتی تام، قدرت کلیت کنندگی یون فروس و قدرت بازدارندگی فعالیت آنزیم های آلفا-آمیلاز، آلفا-گلوکوزیداز و تیروزیناز را از خود نشان داد. پتانسیل بالای عصاره اتیل استاتی در خواص بیولوژیکی نظیر آنتی اکسیدانتی و ضدرادیکالی، می تواند به محتوای بالای متابولیتی آن به ویژه، ترکیبات فنولی و ساپونینی مربوط باشد. به این ترتیب می توان نتیجه گرفت که این گیاه منبعی غنی از متابولیت های ثانویه فعال است که بهترین حلال استخراجی برای این ترکیبات اتیل استات می باشد. نتایج این تحقیق پتانسیل احتمالی گیاه S. hypoleuca را برای استفاده های دارویی، به ویژه برای مقابله با دیابت و بیماری های پوستی تایید کرد.
    کلیدواژگان: مریم گلی، عصاره، محتوای متابولیتی، مهار آنزیمی
  • آتنا محمدی نیا سماکوش، حسین مرادی*، مجتبی اسماعیل زاده، فاطمه دواتگر صفحات 115-132

    خشک کردن یکی از مهم ترین فرآیندهای پس از برداشت گیاهان دارویی است. در این تحقیق جهت مطالعه تاثیر روش های مختلف خشک کردن بر فعالیت آنتی اکسیدانی و فیتوشیمیایی سرشاخه های گلدار و برگ های درمنه خزری، آزمایشی بر پایه طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار و ده تکرار در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال 1398 اجرا شد. اندام های هوایی گیاه درمنه خزری در دی ماه از رویشگاه طبیعی از منطقه شیرگاه مازندران (ارتفاع 238 متر از سطح دریا) تهیه شد. بخش های مختلف گیاه با استفاده از چهار روش سایه - آفتاب، آون (دمای 45 درجه سانتی گراد)، حرارت غیر مستقیم (دمای 28-32 درجه سانتی گراد) و ماکروویو ، توان 520 وات خشک شدند. استخراج عصاره به روش خیساندن با متانول صورت گرفت. در مرحله اول آزمایش فعالیت آنتی اکسیدانی (DPPH)، فنل کل (فولین سیوکالتو) و فلاونویید (آلومینیوم کلرید) تمام نمونه ها مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد تفاوت معنی داری بین روش های مختلف خشک کردن وجود دارد. بالاترین محتوای آنتی اکسیدان کل در سرشاخه های گلدار (92/70 درصد) وبرگ (66/70 درصد) در تیمار حرارت غیر مستقیم مشاهده گردید. بیش ترین میزان فنل کل (به ترتیب 56/2و 09/3 میلی گرم گالیک اسید در 100 گرم ماده خشک) متعلق به نمونه خشک شده توسط روش های سایه-آفتاب و حرارت غیر مستقیم بود. بالاترین میزان فلاونویید کل (به ترتیب 45/1 و 73/3 میلی گرم کویرستین در100 گرم ماده خشک) مربوط به نمونه حرارت غیر مستقیم و ماکروویو بود. کم ترین میزان فنل، فلاونویید و فعالیت آنتی اکسیدانی سرشاخه های گلدار و برگ در نمونه های خشک شده در آون با دمای 45 درجه مشاهده شد. در مرحله دوم آزمایش، بهترین نمونه از نظر فعالیت آنتی اکسیدانی، فنل و فلاونویید انتخاب شده و خصوصیات آن توسط کروماتوگرافی بررسی شد. بیشترین ترکیب موجود در عصاره شامل Arteannuic acid (63/15درصد) بود. به طور کلی خشک کردن به روش حرارت غیرمستقیم باعث حفظ ترکیبات آنتی اکسیدانی شده و روش های دیگر ممکن است باعث کاهش و یا حتی تخریب این گونه ترکیبات شوند.

    کلیدواژگان: استخراج، عصاره، آرتمیزینین، کوئرستین
|
  • Fatemehalsadat Serri, Mohamad Bagher Rezaei *, Abbas Ghamarizare, Hassanali Naghdi Badi, Ali Mehrafarin Pages 1-17

    Tanacetum pinnatum Boiss. is a perennial plant native to Iran belonging to the Asteraceae family. Which has been used to treat migraine, rheumatism and anti-inflammatory diseases. In this study, phytochemical charchterisic of different populations of T. pinnatum in natural habitats was evaluated by multivariate methods. First, the aerial parts of plant in blooming were collected from Tehran, Alborz, Hamedan and Kermanshah provinces in mid-June to mid-August 2016. The essential oils were extracted by hydro-distillation clevenger device and were analysed by using GC/MS. The results were showed that the effect of population on leaf and flower essential oil was significant (P<0.01) which seems to be due to geographical factors and type of climate. According to the results, 50 compounds were identified in the flower and leaf essential oils of the populations, of which 13 compounds had the highest frequency among the populations and the highest percentage in the leaf and flower essential oils. Based on the principal component analysis and cluster analysis, populations 1, 2, 9, 3 and 5 had the highest composition of flower essential oil, while populations 4, 8 and 10 had the weakest values for most essential oil compounds. Populations 6, 7, 11 and 12 also had moderate amounts of compounds in flower essential oil. However, for leaf essential oil, populations 1, 2, 6, 3, 5 and 10 had the highest essential oil composition, while population 4 had the weakest values for most essential oil compounds and only had a high amount of cubenol. Populations 9, 12, 7, 8 and 11 also had moderate amounts of compounds in leaf essential oil. Population grouping based on their phytochemical assessment did not match their geographical distribution. However, areas with higher E, Z-geranyl acetate،ß-eudesmol and cubenol levels in flowers and leaves had average annual rainfall and higher altitude, average sunshine, and lower annual temperatures (populations 4 and 1). While in areas where populations had higher levels of α-cadinene in flowers, they had the highest average relative humidity, the lowest rainfall and annual temperature. Population 1 had the highest amount of flower ß-eudesmol and was one of the populations that showed a positive correlation between the amount of flower and leaf essential oil and essential oil components. As a result, the best population in the natural habitat was population 1.

    Keywords: Essential oil, climate, genetic diversity, Tanacetum pinnatum Boiss, Population
  • Fatemeh Sadat Tafrishi, Mahboubeh Taherkhani * Pages 18-32

    Epilobium belonging to the Onagraceae family has many medicinal properties such as anti-inflammatory, anti-oxidant, antimicrobial, anti-tumor, analgesic and anti-androgenic in traditional medicine. In this study, the aerial parts of Epilobium hirsutum L.were collected at the flowering stage from the heights of central Alborz, Mazandaran province, between Siah Bisheh and Zangoleh Bridge on July 19, 2017 and phytochemically studied for effective volatile compounds in essential oils and natural products in the extract. The essential oil was extracted by hydrodistillation using celvenger apparatus and was analyzed qualitatively and quantitatively by GC-MS method. Based on the results, the main compounds in the essential oil were related to alpha-pinene with 21.65%, delta-cadinen (15.29%) and 1 -8-cineole (12.24%). Hydrocarbon terpenes had the highest concentration in the essential oil. The natural compound in E. hirsutum extract was purified by column chromatography (CC) and thin layer chromatography (TLC). As a result, a natural compound called epigallocatechin gallate was extracted and identified by 13C-NMR, 1H-NMR and DEPT spectrophotometric techniques and its molecular structure was determined. In addition, the plant extract was investigated for the presence of phytochemical content and the presence of flavonoids (Shinoda method), alkaloids (Mayer test), tannins (Ferric chloride method), saponins (Froth method) and glycosides (Keller-Kiliani test). The presence of flavonoids (red color), Alkaloids (yellow precipitate) saponins (foam layer), glycosides (bluish green layer) and tannins (dark green for Catechol tannin) in the extract was aproved.

    Keywords: Epilobium hirsutum, Epigallocatechin gallate, Essential oil, flavonoid, Mazandaran, Phytochemistry
  • Alireza Yavari * Pages 33-47

    Salvia sharifii Rech. f. & Esfand belonging to the Lamiaceae family is an endemic medicinal plant which grows wild in south of Iran and is traditionally used as an antiseptic, anti-diarrheal, anti-inflammatory, decongestant, digestive and analgesic. In this research, the aerial parts of the plant were collected from three habitats in Hormozgan province including Abmah, Ghotbabad and Sirmand in the altitude range of 760 to 1210 meters above sea level at full flowering stage in the spring of 2019. The plant materials were dried in shade and at room temperature. The essential oils were obtained by hydro-distillation with three replications, the yields were calculated based on dry weight and amount of chemical compounds in the essential oil were analyzed by GC and GC/MS. The results showed that the highest and lowest essential oil yields (w/w %) were related to the Sirmand (1.14 %) and Ghotbabad (0.65 %) populations, respectively. The essential oil compound analysis demonestrated that linalool was the major and common compound in Abmah and Sirmand populations; whereas the major compound in Ghotbabad was elemol (14.3 %). The second predominant compound in the essential oil of Abmah, Ghotbabad and Sirmand populations was sclareol oxide, agarospirol and hexyl-2-methyl butyrate, respectively. The third major compound in Abmah essential oil was hexyl-2-methyl butyrate was, meanwhile, hexyl caprylate and hexyl isovalerate compounds were the third major compounds in Ghotbabad and Sirmand populations, respectively. Then, The presence of chemical variation among natural populations of S. sharifii showed that in addition to the effect of plant inheritance, this species has a high adaptation potential, so a wide range of climatic conditions such as temperature, altitude and rainfall among different populations could be considered for in situ and ex situ conservation and domestication of the plants.

    Keywords: Essential oil, Natural habitat, Salvia sharifii Rech. f. & Esfand, variability
  • Rouhollah Faramarzi Dozein, Afshin Karimi, Ehsan Karimi *, Ehsan Oskoueian, Mohsen Ghasemi Pages 43-58

    This study was performed to compare and evaluate the phytochemical, antioxidant and anti-inflammatory properties of extracts of dill (Anethumgra veolens) seeds, black cumin (Bunium persicum) seeds, yarrow (Achillea millefolium) flower and clove (Syzygium aromaticum) buds in a Completely Randomized Design (CRD) in the Center, Research and Education of Agriculture and Natural Resources of Mashhad in year 1400. The first, the extracts of the above plants were extracted by reflux apparatus, and then, the high-performance liquid chromatography (HPLC) was applied to determine the phytochemicals. Total phenol and antioxidant capacity of the extracts were evaluated by Folin-Ciocalteu and the DPPH and NO free radicals scavenging activity respectively. At the end of the experiment, the inhibitory potential of extract against xanthine oxidase, hyaluronidase, acetylcholinesterase, elastase and tyrosinase enzymes was investigated. The results showed that the highest amount of total phenol (40.9 mg GAE/g.DW) and saponin (94.8 mg diosgenin /g.DW) was observed in clove bud extract and the lowest amount of total phenol (7.2 mg GAE/g.DW) and saponin (72.7 mg diosgenin /g.DW) was observed in yarrow flower extract. The HPLC results showed that the concentration of phenolic compounds in the clove extract was higher as compared to other plant extracts. Clove bud extract showed stronger antioxidant properties as compared to other extracts, so that the IC50 values obtained for clove extract by DPPH and NO methods were equal to 82.95 and 104.34 μg/ml, respectively. Three extracts of clove (55.3±12.6 μg/ml) yarrow (98±5.78 μg/ml) and cumin (198±8.34 μg/ml) had the greatest effect on inhibition of xanthine oxidase enzyme. The results of anti-inflammatory properties showed that clove extract with more than 61%, caused the highest inhibition of nitric oxide. It seems that the hydroalcoholic extract of clove could be used as an anti-inflammatory, skin lightening and preventing wrinkles and skin aging.

    Keywords: Antioxidant, Anti-inflammatory, Aromatic plants, Quercetin. Melanin, Tyrosinase
  • Ahad Hedayati *, Fatemeh Aghamohseni, Elnaz Norouzi, Syavash Hemmaty, Mir Sajjad Mir Yusefzadeh, Zahra Bagheri, Shabnam Mir Yousefzadeh, Mohammad Hossein Mirjalili Pages 59-72

    Salvia sahendica Boiss. & Buhse.  with antimicrobial, antioxidant and anticonvulsant properties is an endemic species of the lamiaceae family that grows in the Sahand highlands in East Azerbaijan province. The aim of the present study was to investigate the quantity and quality of essential oils and effect of different treatments on the percentage and germination rate of this species due to the low germination percentage of its seeds. The aerial parts of the plant were collected at flowering stage in the summer of 2012 from Kasai habitat in Tabriz Then, its essential oil was obtained by clevenger method and analized by GC/MS. Seed test was conducted based on a completely randomized design (CRD) with 4 replications. Treatments included gibberllin at three levels of concentration (100, 150 and 200 ppm for 24 h), three levels of wash time (12, 24 and 72 h), chilling at three levels of duration (for 24, 48 and 72 h) and magnetic treatment (50 and 130 mT for 5, 10, 20, 25 and 30 min) and control. Based on the results, the essential oil yield of this species was 0.8% by weight and the presence of 23 compounds including trans-meta-mentha-2,8-diene, spathulenol, α-Pinene, 1,8-cineol and β-pinene in the essential oil components of this plant was proved. Seed test result showed that seeds treated with 100 ppm gibberellin had the highest germination rate (47 %) and seeds treated with 130 mT for 20 min had the highest germination rate (5.83) compared to control (16) and (1/99) respectively. The results indicate that the seeds of this species have physiological dormancy and different treatments can significantly increase.

    Keywords: Essential oil, germination, magnetic field, physiological dormancy, Salvia sahendica Boiss. & Buhse
  • Mehdi Heydari-Rahni, Mohammad Nasri *, Yousef Filizadeh, Pourang Kasraei, Pezhman Azadi Pages 73-92
    In the study, to survey the growth, yield, and physiological responses of valerian (Valeriana officinalis L.) using different concentrations of urea fertilizer (0, 30, 60, 90, and 150 kg.ha-1) and nitroxin and phosphate Barvar-2 bio-fertilizers, an experiment was conducted in medicinal Plants farm, Tehran, as a factorial in a randomized complete block design with three replications in the 2019-2020 crop year. Seedling cultivation was carried out in mid-May and urea fertilizer treatment was performed in two stages. To measure root and biological yield, one square meter was harvested from each plot and the dry weight of shoot and root was measured and the sum of these two was calculated as biological yield. Root and rhizome essential oils were extracted by water distillation (Clevenger) and valerenic acid by high performance liquid chromatography (HPLC). Essential oil yield was also calculated based on the essential oil percentage and dry root yield. The average root diameter varied from 7.97 (90 kg urea per ha) to 5.14 mm (control). The highest root yield was obtained in 150 and 90 kg urea.ha-1 along with inoculation with nitroxin and phosphate Barvar-2 (4.88 and 5.1 ton.ha-1, respectively). Application of 90 kg urea.ha-1 along with nitroxin resulted in increased chlorophyll b and total content. Increasing the urea concentration decreased essential oil content and increased essential oil yield. Essential oil content ranged from 0.93 (90 kg urea.ha-1 with nitroxin and phosphate Barvar-2) to 1.94% (no-application of fertilizers). The highest valerenic acid content (0.46% of the extract) and valerenic acid yield (220.27 mg.ha-1) were observed using 30 kg of urea with phosphate Barvar-2 and no application of nitroxin. In general, application of nitroxin and phosphate Barvar-2 bio-fertilizers along with 90 kg urea.ha-1 by improving growth, yield, and physiological traits led to the production of acceptable essential oil and valerenic acid yield.
    Keywords: Essential oil, Nitroxin, root yield, Valerenic acid, Valeriana officinalis L, Urea
  • Behvar Asghari *, Sudabeh Mafakheri, Majid Ghorbani Nohooji Pages 93-109
    Various species of Salvia has been used in the pharmaceutical, food and cosmetic industries.In this study, aerial parts of Salvia hypoleuca L. which is an endemic plant to Iran were collected during the flowering stage in the summer of 2020 from Alamut city of Qazvin province. In the present study, the total content of phenolic, flavonoid, saponin and tannins, four hexane, ethyl acetate, methanolic and aqueous extracts prepared by maceration method were investigated. The antioxidant properties of these extracts were measured by DPPH, ABTS, phosphomolybdenum and iron chelating methods. In addition, α-amylase, α-glucosidase and tyrosinase enzyme inhibitory effects of the plant were measured by spectrophotometry. Based on the results, ethyl acetate extract of the plant had the highest phenolic and saponin content with values ​​of 87.07 mg gallic acid g-1 and 163.84 mg quillaja saponin g-1, respectively. The aqueous extract of the plant exhibited the highest amounts of flavonoids and condensed tannins content with 33.97 and 5.34 mg quercetin and catechin g-1 in the extract, respectively. Ethyl acetate extract indicated the highest ABTS radical scavenging, total antioxidant, ferrous ion chelating activities, as well as inhibitory effects of α-amylase, α-glucosidase and tyrosinase inhibition properties. The high potential of ethyl acetate extract in biological properties, like antioxidant and antiradical activities could be attributed to its high metabolite contents especially, phenolic and saponin compounds. Thus, it could be concluded that this plant is a rich source of functional secondary metabolites and ethyl acetate is the best extractant solvent. The results of this study confirmed the potential of Salvia hypoleuca for medicinal uses, especially for diabetes and skin diseases.
    Keywords: Antioxidant, Extract, Enzyme inhibition, Metabolite content, Salvia hypoleuca Benth
  • Atena Mohammadinia Samakoush, Hossein Moradi *, Mojtaba Esmailzadeh, Fatemeh Davatgar Pages 115-132

    Drying is one of the most important post-harvest processes for medicinal plants. to study the effect of different drying methods on the antioxidant and phytochemical activity of flowering branches and leaves of Artemisia annua, an experiment based on a completely randomized design with four treatments and ten replications was conducted at Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University in 2020. Aerial parts of the plant were obtained from natural habitat in Shirgah region of Mazandaran (238 meters above sea level) in January. Different parts of the plant were dried using four methods shade - sun, oven (45°C), indirect heating (28-32 ° C) and microwave (520 w). All extracts were prepared by soaking in methanol. In the first stage, antioxidant activity (DPPH), phenolic (Folin–Ciocâlteu) and flavonoid (aluminum chloride) content were evaluated for all samples. The results showed that there was a significant difference between different drying methods. The highest content of total antioxidants was observed in flowering branches (70.92%) and leaves (70.66%) for indirect heat sampels. The highest amount of total phenol (2.56 and 3.09 mg gallic acid per 100g of dry matter, respectively) belonged to the samples dried using sun-shade and indirect heat. The highest total flavonoid content was also found in samples dried under indirect heating and microwave (1.45 and 3.73 mg of quercetin per 100g of dry matter, respectively). The lowest amount of total phenol, total flavonoids and antioxidant activity were observed in oven-dried flowering and leafy branches at 45°c. In the second stage of the experiment, the best sample regarding antioxidant activity, phenol and flavonoid was chosen and evaluated using chromatography. The most composition of the extract was arteannuic acid (15.63%). In general, indirect heat drying could preserve antioxidant and bioactive compounds more effectively, while other methods may reduce or even degrade these compounds.

    Keywords: Artemisia annua L, Antioxidant, drying, Extraction, flavonoid contents