فهرست مطالب

مجله پژوهشهای گیاهی (زیست شناسی ایران)
سال سی و چهارم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/23
  • تعداد عناوین: 20
|
  • خدیجه باوی*، رمضانعلی خاوری نژاد، فرزانه نجفی، فائزه قناتی صفحات 806-817

    آویشن شیرازی Boiss.) Zataria multiflora) با داشتن ترکیبات فنولی و ترپنوییدی، دارای طیف وسیعی از ویژگی های بیولوژیکی است. القای متابولیت های ثانویه در سیستم های کشت سلولی توسط محرک ها یکی از مهم ترین استراتژی ها برای بهبود تولید ترکیبات ارزشمند دارویی است. در مطالعه حاضر رده سلولی آویشن شیرازی در محیط کشت B5بنیان گذاری و سلول ها در مرحله رشد لگاریتمی به مدت سه روز تحت تیمار سالیسیلیک اسید در غلظت های 0، 90، 180 و 360 میکرو مولار قرار گرفتند و فعالیت آنزیم های مسیر فنیل پروپانوییدی و آنتی اکسیدان، محتوای پراکسید هیدروژن (H2O2) و نیتریک اکسید (NO) و همچنین میزان ترکیبات فنولی توسط اسپکتروفتومتر و HPLC تعیین شد. سالیسیلیک اسید، منجر به افزایش فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، کاتالاز (CAT)، پراکسیداز (POX)، همچنین محتوای NO و H2O2 گردید. در غلظت های 90 و 180 میکرو مولار، فعالیت آنزیم های فنیل آلانین آمونیالیاز (PAL) در حدود 2/1 برابر، تیروزین آمونیالیاز (TAL) در حدود 4/1-3/1 برابر، پلی فنل اکسیداز (PPO) در حدود 7/1-5/1برابر افزایش یافت. همچنین محتوای فنول کل در این غلظت ها به ترتیب 79/5 و 38/4 میلی گرم بر گرم وزن تر در مقایسه با گروه شاهد افزایش نشان داد. در کشت های سلولی آویشن شیرازی، در غلظت های مختلف بکار رفته، محتوای 4- هیدروکسی بنزوییک اسید، بنزوییک اسید، اپی کاتکین و سیرینجیک اسید افزایش یافت. به نظر می رسد که کشت سلولی آویشن شیرازی و استفاده از محرک غیر زیستی سالیسیلیک اسید در غلظت های مناسب می تواند به عنوان یک سیستم کارآمد برای تولید متابولیت های ثانویه استفاده گردد.

    کلیدواژگان: آویشن شیرازی، سالیسیلیک اسید، نیتریک اکساید، ترکیبات فنولی، آنزیم های آنتی اکسیدان
  • عصمت لجم اورک رمه چری، نظام آرمند*، شکوفه حاجی هاشمی، ستار سلطانیان صفحات 818-831
    به منظور بررسی تاثیر تنش فلزات سنگین موجود در خاک اطراف پالایشگاه گازی بیدبلند1 بر خصوصیات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه ماش، آزمایش گلدانی در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار انجام شد. نمونه برداری از خاک در سه ایستگاه به مرکزیت پالایشگاه و به فواصل 500، 1000 و 1500 متر و یک منطقه دور از پالایشگاه صورت گرفت. بذرهای ماش در خاک شاهد و سه سطح خاک آلوده با عناصر سنگین کشت شدند. نتایج آنالیز خاک حاکی از آلوده بودن خاک به عناصر کادمیم، کروم، سرب، وانادیم، جیوه و آرسنیک بود که میزان آلودگی با افزایش فاصله از پالایشگاه کاهش یافت. همچنین تغییرات معنی داری در میزان رشد و صفات فتوسنتزی گیاه ماش در پاسخ به آلودگی عناصر سنگین خاک نشان داد. آلودگی خاک با فلزات سنگین میزان کلروفیل های a و b، کلروفیل کل، کاروتنوییدها، فتوسنتزخالص، عملکرد کوانتوم شیمیایی فتوسیستم ها (PIABS)، CO2 بین سلولی، تعرق و کارایی مصرف آب را در سطح معنی داری کاهش داد. بیشترین و کمترین میزان کاهش در پارامترهای فتوسنتزی به ترتیب در خاک های جمع آوری شده از فواصل 500 و 1500 متر به پالایشگاه در مقایسه با خاک شاهد ملاحظه شد. میزان پرولین در سطح معنی داری افزایش یافت که در تنظیم اسمزی و حذف رادیکال های آزاد اکسیژن در پاسخ به تنش های محیطی نقش دارد. با توجه به نتایج این تحقیق و اثرات منفی فلزات سنگین بر رشد و فتوسنتز گیاه ماش، پیشنهاد می شود که از کشت گیاهان زراعی در زمین های کشاورزی اطراف پالایشگاه گاز خودداری شود.
    کلیدواژگان: آلاینده، زیست محیطی، حبوبات، رشد، فتوسنتز
  • پیام معاونی*، سید ابراهیم اجاق صفحات 832-842

    امروزه فناوری نانو نقش بسیار مهمی در زمینه های مختلف علمی کاربردی دارد. نانوذره میزیم همانند سایر نانوذرات سنتز شده زیستی دارای خواص متعددی می باشد که می تواند تغییرات مثبت یا منفی در ویژگی های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه ایجاد کند. در این پژوهش به منظور بررسی اثر غلظت های مختلف نانوذرات دی اکسید منیزیم و مراحل مختلف محلول پاشی بر صفات مورفوفیزیولوژیکی، گیاه دارویی بومادران تحت تاثیر خشکی، آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در دو سال در مزرعه ای در شهرستان ملارد، شهر صفادشت اجرا شد. تیمارهای مورد بررسی‏‏، شامل تنش آبیاری در دو سطح آبیاری هر 7 روز (شاهد) و آبیاری هر 14 روز‏‏‏‏‏‏‏‏،‏ در کرت های اصلی و چهار مرحله محلول پاشی (پنجه زنی، ساقه روی، قبل از گلدهی و بعد از گلدهی) و کاربرد دوزهای مختلف نانودی اکسید منیزیوم (عدم محلول پاشی، 1 درصد، 3 درصد و 5 درصد) به صورت فاکتوریل در کرت های فرعی بود. در طول فصل رشد، سطح برگ هر ماه روز یکبار‏‏، با استفاده از دستگاه سطح برگ سنج جهت محاسبه شاخص های رشد CGR و NAR اندازه گیری شد نمونه برداری ها به منظور اندازه گیری صفات آن از جمله، میزان محتوای نسبی آب برگ (RWC) ، برای هر کدام از تیمارها، 72 ساعت بعد از سومین مرحله محلول پاشی انجام شد. به طور کلی از نتایج به دست آمده چنین استنباط می شود که با افزایش غلظت نانو ذره دی اکسید منیزیم ، اثرهای نامطلوب تنش خشکی کاهش می یابد. البته به نظر می رسد که تمایل نانوذرات برای متراکم شدن در غلظت های بالاتر ،موجب سرکوب آثار واقعی آن ها می شود.

    کلیدواژگان: بومادران، تنش خشکی، نانوذرات دی اکسید منیزیم
  • نیره اولنج*، نیره تنعمی، مریم کولیوند صفحات 843-854

    ساختار و وقایع تکوینی اندام های زایشی و دانه در گونه Onobrychis viciifolia Scop. (Fabaceae)، برای اولین بار توسط میکروسکوپ نوری و با استفاده از فنون مختلف رنگ آمیزی مورد بررسی قرار گرفت. مادگی پایک دار این گیاه دارای کرک های بلند و یک تخمک است. تخمک بالغ خمیده، پرخورش و دو پوششی است و دارای سفت زیگزاگی می باشد. میوز مگاسپوروسیت به تشکیل یک تتراد T شکل می انجامد. درOnobrychis viciifolia کیسه رویانی از نوع پلی گونوم است. هسته های قطبی در نزدیکی دستگاه تخم زا هستند. تلفیق آنها سریع و قبل از لقاح است. بافت آندوسپرم دانه در ابتدا حالت سنوسیتیک دارد. پوسته دانه شامل لایه کوتیکول، ماکرواسکلرید و استیواسکلرید ضخیم است که در زیر آن لایه پارانشیمی با تجمع نشاسته بالا قرار دارد. در ناف دانه، لایه نردبانی دو لایه، اثر تراکیید و پارانشیم زیر نافی دیده می شود. تکوین بساک زمانی که گل ها خیلی کوچک هستند آغاز می شود. بساک ها چهار کیسه گرده ای هستند و تکوین دیواره از نوع دولپه ای می باشند که متشکل از چهار لایه شامل: اپیدرم، لایه مکانیکی، یک لایه میانی و تاپی ترشحی است. تکوین گرده ها در کیسه های گرده یک بساک همزمان است. دانه های گرده بالغ بیضی شکل و دو سلولی هستند .در زمان شکوفایی بساک ضخامت فیبری لایه مکانیکی افزایش می یابد. صفات رویان شناختی مورد بررسی در این گیاه دارای شباهت ها و تفاوت هایی با سایر گونه های مطالعه شده از این جنس و تیره است. مطالعه این صفات منجر به گسترش دانش تکوین و افزایش اطلاعات در زمینه رویان شناسی این گیاه شده و می تواند در حوزه بررسی های مقایسه ای راه گشا باشد.

    کلیدواژگان: تخمک، کیسه رویانی، مگاسپوروسیت، بساک، Onobrychis viciifolia
  • افسون رحمانپور*، آتوسا وزیری، پروین صالحی شانجانی، مینا ربیعی، یونس عصری صفحات 855-868
    در اغلب گیاهان تنش خشکی موجب اختلال در بسیاری از فرایندهای فیزیولوژیکی و در نهایت ممانعت از خروج ریشه و کاهش درصد جوانه زنی می گردد. در پژوهش حاضر اثر اسموپرایمینگ با غلظت های مختلف پلی اتیلن گلیکول بر شاخص های جوانه زنی بذرهای هفت گونه L. Allium، شامل A. cristophii Trautv.، A. giganteum Regel ، A. longisepalum Bertol، A. pseudobodeanum R.M. Fritsch & Matin، A. stipitatum Boiss.،M.B. A. rubellum،M.POP. & Vved. A. vavilovii بررسی گردید. آنالیز آماری به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل پرایمینگ با غلظت های مختلف پلی اتیلن گلیکول 6000 (6/0-، 9/0-، 2/1- مگاپاسکال و شاهد) در دمای °C5 انجام شد. نتایج نشان دادند که با افزایش غلظت پلی اتیلن گلیکول، شاخص های جوانه زنی افزایش می یابد. موثرترین غلظت پلی اتیلن گلیکول برای بهبود جوانه زنی و قدرت زنده مانی گیاه چه ها در گونه های A. pseudobodeanum، A. vavilovii، A. cristophii، A. stipitatum، MPa2/1-، در A. giganteum، MPa9/0- بود. در حالی که در دو گونه A. rubellum و A. longisepalum تیمار شاهد بهترین ویژگی جوانه زنی را نشان داد. نتایج تجزیه خوشه ای، هفت گونه Allium را در پنج گروه قرار داد. به طوری که A. pseudobodeanum با بیشترین بهبود جوانه زنی و قدرت زنده مانی در غلظت بالای پلی اتیلن گلیکول از سایر گونه ها جدا گردید. با توجه به اینکه این گونه ها از نظر زراعی، دارویی و زینتی دارای ارزش زیادی هستند، نتایج حاصل از این پژوهش در اصلاح و تولید واریته های مناسب در زمینه های مختلف کاربرد دارد.
    کلیدواژگان: پلی اتیلن گلیکول، قدرت زنده مانی، درصد جوانه زنی، صفات مورفولوژیکی، تجزیه خوشه ای
  • سیده مژگان پورسیدیان*، شهریار سعیدی مهرورز، فاطمه بازدید وحدتی صفحات 869-883

     منطقه مورد مطالعه، به مساحت 5000 هکتار ، در شمال غربی شهر هشتپر، در گستره ارتفاعی1000 تا 1700 متر بالاتر از سطح دریا قرار دارد. با مطالعه فلوریستیک منطقه در سال های 1393-1394، تعداد177 گونه گیاهی متعلق به 119 جنس و 56 تیره شناسایی گردید. دولپه ای ها با 131 گونه غنی ترین گروه هستند و پس از آن تک لپه ای ها با 33 و نهانزادان آوندی با 13 گونه حضور دارند. شکل زیستی غالب گیاهان منطقه، مربوط به ژیوفیت ها (36 درصد) و سپس همی کریپتوفیت ها (30 درصد) است. از نظر کورولوژی، بیشترین سهم مربوط به عناصر اروپا- سیبری (5/27 درصد) و پس از آن عناصر اروپا-سیبری/ ایرانی-تورانی (20 درصد)، چند ناحیه ای (3/19درصد)، اروپا-سیبری/ مدیترانه ای/ ایرانی-تورانی (7/15درصد)، اروپا-سیبری/ مدیترانه ای (6/9 درصد)، جهان وطنی (5/7 درصد) و ایرانی-تورانی/ مدیترانه ای (3/1درصد) هستند. Lilium ledebourii، در این مناطق جنگلی از یک مکان جدید در شمال ایران گزارش شده است و نشاندهنده ی این است قدمت این جنگل به دوران سوم زمین شناسی برمی گردد.

    کلیدواژگان: ایران، پیمایش زمینی، جنگل هیرکانی، سوسن چلچراغ، فلور
  • محمدجواد بهی، محمدحسین مختاری*، غلامحسن مرادی، محمدعلی صارمی صفحات 884-896

    مدل سازی پیش بینی پراکنش پوشش گیاهی ابزاری است که با بهره گیری از روش های آماری و سامانه اطلاعات جغرافیایی نقش مهمی در بررسی روابط پیچیده بین پراکنش جوامع گیاهی و متغیرهای محیطی تاثیرگذار ایفا می کند. این مدل ها بر اساس داده های مربوط به حضور و عدم حضور گونه ها و همبستگی آن ها با متغیرهای محیطی و بر اساس این فرضیه که عوامل محیطی پراکنش گونه های گیاهی را کنترل می کنند، تولید می شوند. ارایه مدل پیش بینی پراکنش رویشگاه گونه های گیاهی و تهیه نقشه پیش بینی پراکنش هر یک از رویشگاه ها با روش رگرسیون لجستیک از اهداف این پژوهش بود. در این بررسی در منطقه حوضه آبخیز ملای فهله فیروزآباد استان فارس، برای نمونه برداری از پوشش گیاهی و خاک از روش نمونه گیری طبقه بندی تصادفی استفاده شد. در هر نقطه نمونه برداری تعداد 4 نمونه خاک از دو عمق 15 - 0 و 30- 15 سانتی متری خاک گرفته شد. عوامل فیزیکی و شیمیایی خاک به همراه عوامل فیزیوگرافیک (شیب، جهت و ارتفاع) در هر نمونه مشخص شد. مدل سازی پراکنش رویشگاه ها به روش رگرسیون لجستیک و با استفاده از نرم افزار SPSS و برای گونه های گیاهی عمده منطقه انجام شد. بر اساس نتایج بدست آمده، بافت خاک، درصد ماده آلی، درصد رس، درصد آهک، اسیدیته، درصد شیب و ارتفاع بیشترین نقش را در پراکنش رویشگاه های موردمطالعه دارند. نتایج نشان می دهد که روش رگرسیون لجستیک قادر به پیش بینی دقیق توزیع بیشتر گونه های گیاهی در منطقه است.

    کلیدواژگان: کلیدی مرتع، پوشش گیاهی، فارس، عوامل محیطی، رگرسیون
  • محمدحسین بناکار، حمزه امیری*، غلامحسن رنجبر، محمدرضا سرافراز اردکانی صفحات 897-911

    این تحقیق، بمنظور بررسی اثرات تنش شوری بر جوانه زنی بذر و ارزیابی مدل های مختلف تجربی برای تعیین حد آستانه تحمل به شوری تحت شرایط آزمایشگاهی انجام گرفت. بذرهای پنج توده هندی، اردستانی، اصفهانی، نی ریزی و مشهدی، در پتری دیش قرار گرفته و پس از افزودن آب (dS/m 27، 24، 21، 18، 15، 12، 9، 6، 3، شاهد) در ژرمیناتور قرار گرفتند. طرح آماری مورد استفاده کاملا تصادفی در قالب آزمایش فاکتوریل با سه تکرار بود. نتایج نشان داد که افزایش شوری تا dS/m6 بر جوانه زنی بذور تاثیری نداشت، لیکن در شوری های بالاتر، درصد جوانه زنی به تدریج شروع به کاهش کرد. اعمال شوری 24 و dS/m27، جوانه زنی بذور را به ترتیب 8/29 و 81/80 درصد نسبت به شاهد کاهش داد. سرعت جوانه زنی بذور نیز با اعمال تنش شوری کاهش یافت. این کاهش برای توده های اردستانی و نی ریزی تا dS/m3 و برای توده‎های اصفهانی، هندی و مشهدی تا dS/m6 معنی دار نبود. نتایج نشان داد که سطوح پایین شوری موجب افزایش طول دانه رست، طول ریشه چه، طول ساقه چه و شاخص بنیه بذر گردید. بر اساس مدل خطی، حد آستانه تحمل به شوری شنبلیله dS/m83/21 با شیب کاهش09/17درصد بود. علیرغم اینکه توده اصفهانی حد آستانه تحمل به شوری پایین تری (dS/m32/20) داشت، دارای کمترین مقدار شیب کاهش (37/10 درصد) نیز بود. بر اساس مدل های غیر خطی بیشترین شوری که در آن بذور به مقدار 50 درصد جوانه زدند از توده اصفهانی (dS/m81/25) حاصل گردید. بنابراین، مطابق با نتایج حاصله و نیز شاخص تحمل به شوری، تود ه اصفهانی می تواند به عنوان متحمل ترین توده به شوری معرفی گردد.

    کلیدواژگان: بقولات، شورورزی، رشد، گیاهچه، مدل سیگموئیدی
  • دیاکو رسولی*، بهرام ملکی، حسین جعفری، ندا زند صفحات 912-922
    به منظور بررسی رشدوهمچنین اندازه گیری برخی مولفه های بیوشیمیایی استویا تحت تاثیرالیسیتورهای زیستی وغیر زیستی درشرایط کشت بافت دو آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. بر همین اساس، ابتدا اثر دو نوع سایتوکینین Kin و BAP به منظورانتخاب غلظت بهینه به عنوان پروتکل تکثیر گیاه استویا و سپس اثر الیسیتورهای کیتوزان، متیل جاسمونات و عصاره مخمر در چهار غلظت بر افزایش رشد گیاه و همچنین پارامترهای بیوشیمیایی گیاه استویا در شرایط کشت بافت انجام گرفت. نتایج آزمایش اولیه نشان داد که غلظت 2 میلی گرم بر لیتر BAP جهت پرآوری شاخساره به عنوان غلظت بهینه باعث بیشترین رشد طول و تعداد شاخساره شد، بنابراین این غلظت به محیط کشت پایه اضافه گردید. اثر الیسیتورهای مختلف افزایش معنی داری بر طول و تعداد شاخه نشان دادند، به طوری که بیشترین طول و تعداد شاخه در غلظت 200 میلی گرم بر لیتر کیتوزان بود که به نسبت شاهد به ترتیب 70 و 95 درصد افزایش داشت. اثر الیسیتورها بر پارامترهای بیوشیمیایی نشان داد که به غیر از کربوهیدرات، اثر افزایشی به نسبت شاهد نداشتند، به طوری که محتوای آب و همچنین کلروفیل گیاه با افزایش غلظت الیسیتورها کاهش بیشتری را نشان داد. میزان کربوهیدرات کل تحت تاثیر غلظتهای کیتوزان 200، متیل جاسمونات 100 و عصاره مخمر 50 میلیگرم بر لیتر به طور معنیداری به نسبت تیمار شاهد افزایش داشت. به طور کلی مشخص شد که این تحقیق می تواند به عنوان یک پروتکل مناسب جهت تولید انبوه گیاه استویا به عنوان یک گیاه اقتصادی مهم در شرایط کشت بافت مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: استویا، کیتوزان، کشت بافت، متیل جاسمونات، عصاره مخمر
  • محمدحسن صادقی، محسن سبزی نوجه ده*، محمد اسماعیل پور، احمد رزبان حقیقی صفحات 923-932

    جنس خلر (Lathyrus) به سبب مصرف علوفه ای، تثبیت نیتروژن هوا، حفاظت از خاک، زینتی بودن، کشت آن به-عنوان کود سبز و خواص دارویی از اهمیت زیادی برخوردار است. سه گونه از جنس خلر (Lathyrus cicera،L. incurvus و L. pratensis) از مناطق شمال غربی ایران انتخاب شدند و بر اساس صفات فام تنی (کروموزومی) مورد مطالعه قرار گرفتند. از بین این گونه ها، ویژگی های کاریوتیپی دو گونه L. incurvus و L. pratensis برای اولین بار مورد بررسی قرار گرفتند. پنج صفحه پس چهری (متافازی) برای هر گونه بررسی شد. نتایج این مطالعه نشان داد که هر سه گونه مورد مطالعه دولاد و دارای 2n=2x=14 می باشند. گونه L. cicera با مجموع طول فام تن های تک لادی (هاپلوییدی) 60/7 میکرو متر و دارای فرمول کاریوتیپی 5m+2sm می باشد. گونه های L. incurvus وL. pratensis دارای مجموع طول فام تن های تک لادی به ترتیب 16/6 و 30/6 میکرو متر بوده و هر دو دارای فرمول کاریوتیپی مشابه 1m+6sm می باشند. از نظر شاخص تقارن استبینز همه کاریوتیپ ها نسبتا متقارن بودند و در کلاس2A قرار گرفتند. آنالیز واریانس برای صفات طول بازوی کوتاه و طول فام تن در سطح یک درصد اختلاف معنی داری را نشان داد. مقایسه میانگین با استفاده از آزمون دانکن در سطح پنج درصد نشان داد که L. cicera دارای بیشترین طول فام تن است. دندروگرام حاصل از آنالیز خوشه ای، گونه ها را در دو خوشه قرار داد که خوشه اول شامل گونه یک ساله L. cicera و خوشه دوم شامل گونه های چند ساله L. incurvus و L. pratensis بود. دورگه های این دو گونه می تواند در برنامه-های به نژادی جنس خلر استفاده شود.

    کلیدواژگان: تعداد کوروموزوم، سیتوژنتیک، کاریوتیپ، کاریوتیپ متقارن، جنس خلر
  • منصوره صدرایی*، احمد مهربان، ابولفضل توسلی صفحات 933-944
    در این تحقیق، نقش تنظیمی احتمالی نیتروپروساید (NO) در کاهش تنش اکسیداتیو گیاهچه های گندم تحت سمیت آرسنیک مورد بررسی قرار گرفت. گیاهچه های 20 روزه گندم تحت تیمار آرسنیک (0، 25 و 50 میکرومولار) و نیتروپروساید (0، 50 و 100 میکرومولار) قرار گرفتند و به صورت هیدروپونیک به مدت 20 روز در این شرایط رشد کردند. تیمار آرسنیک باعث کاهش محتوای نسبی آب و کلروفیل و افزایش محتوای پرولین شد. آرسنیک (50 میکرومولار) همچنین باعث افزایش محتوای مالون دی آلدیید (173%)، پراکسید هیدروژن (194%)، گلوتاتیون احیا شده (89%) و گلوتاتیون اکسید شده (138%) شد، درحالی که باعث کاهش آسکوربیک اسید (41%) و نسبت گلوتاتیون احیا شده به اکسید شده (21%) نسبت به تیمار شاهد شد. افزایش غلظت آرسنیک باعث افزایش فعالیت آنزیم های آسکوربات پراکسیداز، گلوتاتیون S-ترانسفراز و آسکوربات پراکسیداز شد. فعالیت دهیدروآسکوربات ردوکتاز و گلی اکسالاز I در هر دو سطوح آرسنیک کاهش یافت درحالی که گلوتاتیون پراکسیداز و گلی اکسالاز II فقط تحت غلظت 50 میکرومولار آرسنیک کاهش یافت. تیمار نیتروپروساید باعث افزایش محتوای نسبی آب، کلروفیل، پرولین، محتوای آسکوربیک اسید و گلوتاتیون، و همچنین بهبود فعالیت آنزیم های دهیدروآسکوربات ردوکتاز، مونودهیدروآسکوربات ردوکتاز، گلوتاتیون پراکسیداز، کاتالاز و گلی اکسالاز I و II در گیاهچه های گندم تحت سمیت آرسنیک شد. این نتایج پیشنهاد می کند که نیتروپروساید باعث افزایش تحمل گیاه به آسیب تنش اکسیداتیو حاصل از سمیت آرسنیک از طریق افزایش سیستم دفاعی آنتی اکسیدان و مسیر گلی اکسالاز شد که در نهایت باعث بهبود رشد گیاه شد.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، سمیت فلزات سنگین، سیستم گلی اکسالاز، گندم، نیتروپروساید سدیم
  • زینب علیزاده، محمد فتاحی* صفحات 945-956
    در این پژوهش میزان ترکیبات فنولی و فعالیت آنتی اکسیدانی پسماند به دست آمده در طول فرآیند اسانس و گلابگیری اندازه گیری و با عصاره متانولی گلبرگ ها که منبع اصلی این ترکیبات می باشند، مقایسه شد. 24 جمعیت گل محمدی از 11 شهر در دو استان آذربایجان شرقی و غربی جمع آوری شده بود. در هر نمونه ، استخراج اسانس و گلاب انجام شد و در نهایت، همه ضایعات نمونه برداری شده و عصاره متانولی گلبرگ ها به روش معمول به دست آمد. فنل کل نمونه ها به روش فولین سیکالتو و میزان فلاونویید کل آنها به روش رنگ سنجی آلومینیوم کلرید انجام شد. فعالیت آنتی اکسیدانی نیز به دو روش دی فنیل پیکریل هیدرازیل (DPPH) و احیای آهن (FRAP) اندازه گیری شد. نتایج بدست آمده در تمامی فاکتورهای اندازه گیری شده در سطح احتمال یک درصد معنی دار بودند. مقادیر بدست آمده برای میزان فنل کل نشان داد که این پسماندها برای استخراج 5/44 درصد فنل کل استخراج شده از عصاره متانولی استفاده شوند. در فلاونویید کل مقادیر بدست آمده پسماند ها نشان داد که تقریبا 92 درصد فلاونویید کل در عصاره های متانولی قابل استخراج از ضایعات می باشد. فعالیت آنتی اکسیدانی اندازه گیری شده نیز نشان داد که نمونه های پسماند در روش احیای آهن فعالیتی بین 30/1-14/0 میلی مول یون آهن بر گرم ماده خشک را دارند. در روش دی فنیل پیکریل-هیدرازیل، آنها 71-17 درصد از رادیکال های آزاد را غیرفعال کردند. براساس نتایج این پژوهش، پسماند حاصل از اسانس و گلاب گیری، قابل استفاده بعنوان منبعی مناسب و ارزان جهت به دست آوردن آنتی اکسیدان های طبیعی می-باشد.
    کلیدواژگان: پسماند، فعالیت آنتی اکسیدانی، فلاونوئید کل، فنل کل، محصول فرعی
  • مریم موسوی عوری، سدابه جهانبخش*، محمد مدرسی، قاسم پرمون، علی عبادی، محمدامین کهن مو صفحات 957-971

    کاربرد مواد تنظیم کننده گیاهی یکی راهکارهای جهت حفظ عملکرد و افزایش ترکیبات موثره گیاهان دارویی تحت شرایط تنش می باشد. از اینرو این مطالعه با هدف ارزیابی تاثیر سالیسلیک اسید و جاسمونیک اسید بر خصوصیات کمی گیاه دارویی ماریتیغال تحت شرایط تنش گرمای به صورت کرت خورده شده فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. فاکتور اصلی شامل تنش گرما (شاهد (تاریخ کشت مطلوب)، تنش گرما (تاریخ کشت دیرهنگام)) و فاکتورهای فرعی شامل هورمون سالیسلیک اسید در 5 سطح (صفر، 5/12، 25، 50 و 100 میلی گرم بر لیتر) و جاسمونیک اسید در سه سطح (صفر ، 1 و 2 میلی گرم بر لیتر) بود. نتایج نشان داد که اثر تنش گرما بر تمام صفات مورد مطالعه در سطح آماری یک درصد معنی دار بود. اثر متقابل تنش گرما در هورمون سالیسلیک اسید و اثر متقابل تنش گرما در هورمون جاسمونیک اسید و همچنین اثرات متقابل سه گانه برای صفات تعداد دانه در گل، عملکرد دانه، وزن هزار دانه، درصد و عملکرد روغن دانه و بازده عصاره تام معنی دار بود. تنش موجب کاهش عملکرد دانه، تعداد دانه و وزن هزار دانه همچنین کاهش درصد و عملکرد روغن و بازده تام شد. کاربرد سالیسلیک اسید و جاسمونیک اسید موجب کاهش تاثیرات منفی تنش شده، به طوری که بالاترین مقدار این صفات از غلظت های 5/12 تا 50 میلی گرم بر لیتر سالیسلیک اسید و مصرف 1 میلی گرم جاسمونیک اسید به دست آمد. در مجموع کاربرد سالیسلیک اسید و جاسمونیک اسید می تواند سبب بهبود خصوصیات کمی و کیفی ماریتیغال تحت شرایط تنش گرما گردد.

    کلیدواژگان: اسید سالیسلیک، جاسمونیک اسید، عملکرد دانه، تنش گرما، روغن
  • طاهره نظری، کامبیز مشایخی*، سید جواد موسوی زاده صفحات 972-983
    تره ایرانی به علت پروتاندری، گیاهی دگرگشن و هتروزیگوت می باشد. جهت برنامه های اصلاح تره ایرانی، تکنیک جنین زایی رویشی جهت تسریع در روند تولید هیبرید کاربرد دارد. پژوهش حاضر با هدف پینه زایی و جنین زایی رویشی غیرمستقیم ریزنمونه های تره ایرانی در شرایط درون شیشه ای انجام شده است. ابتدا بذرهای تره ایرانی در محیط جامد 1/2MS کشت شدند. در ادامه به طور مستقیم از ریزنمونه های یک سانتیمتری برگ و ریشه دانهال ها در محیط کشت مایع B5 و NL استفاده شد. از اسید ایندول استیک و 2,4-D در سه غلظت صفر، یک و دو میلی گرم بر لیتر جهت القای پینه و جنین رویشی استفاده شد. نتایج نشان داد که در ریزنمونه های برگ، پینه تشکیل نشد و در ریزنمونه های ریشه نیز مقدار کمی پینه تشکیل شد. اما پینه جنین زا به طور مستقیم در 100 درصد ریزنمونه های دانهالی پس از گذشت دو هفته ظاهر شد. پینه ها زرد و دارای بافت متراکم، گره دار و کروی شکل بودند. بیشترین پینه جنین زا در B5 حاوی دو میلی گرم بر لیتر 2,4-D تشکیل شد که بعد از گذشت هشت هفته و واکشت در فاز ظهور جنین (ریالیزاسیون)، جنین های رویشی ظاهر شدند. در محیط های کشت بدون اکسین و همچنین در محیط کشت NL، جنین رویشی تشکیل نشد. بعد از واکشت جنین ها در محیط B5 حاوی یک میلی گرم بر لیتر 2,4-D و دو میلی گرم کنیتین، رشد ریشه ها بیشتر شد. به عنوان نتیجه گیری کلی، پینه زایی و جنین زایی رویشی تره ایرانی در B5 مایع دارای دو میلی گرم بر لیتر 2,4-D مشاهده شد. همچنین بیشترین درصد پینه جنین زا در دانهال ها به دست آمد.
    کلیدواژگان: القای جنین، تره ایرانی، توفوردی، ظهور جنین، ریزنمونه
  • محسن فرشادفر*، هومن شیروانی، زهرا بقایی فر صفحات 984-997

    تنوع ژنتیکی 13 ژنوتیپ مختلف اسپرس زراعی (Onbrychis sativa) با استفاده از خصوصیات سیتوژنتیکی و مورفولوژیکی مورد ارزیابی قرار گرفت. در بررسی سیتوژنتیکی، با توجه به جدول تجزیه واریانس اختلاف معنی داری بین ژنوتیپ ها بر اساس صفات کاریوتیپی مشاهده گردید. به منظور تعیین میزان تقارن کاریوتیپی ژنوتیپ ها، آماره های ضریب تغییرات (CV) و درصد کل فرم (T.F%) محاسبه شدند. نتایج نشان داد که ژنوتیپ البرز-18 دارای متقارن ترین کاریوتیپ و ژنوتیپ بناب-20247 دارای نامتقارن ترین کاریوتیپ می باشد. با استفاده از اطلاعات کاریوتیپی تجزیه کلاستر انجام شد که در نتیجه ژنوتیپ ها در سه گروه قرار گرفتند. در بررسی مزرعه ای، صفات مورفولوژیکی مانند ارتفاع، تعداد ساقه اصلی، تعداد ساقه فرعی، وزن تر و خشک، زمان گلدهی اندازه گیری شد. آزمایش بصورت اسپلیت پلات در زمان در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه چین و دو تکرار انجام شد. نتایج جدول تجزیه واریانس نشان داد اختلاف معنی داری برای اثرات متقابل چین و ژنوتیپ تنها در صفت تعداد ساقه فرعی وجود دارد. تجزیه کلاستر برای صفات زراعی نشان داد که ژنوتیپ ها در سه گروه قرار گرفتند. نتایج نشان داد ژنوتیپ بیجار-624 بر اساس صفات مورفولوژیکی خصوصا عملکرد و پارامترهای سیتوژنتیکی با سایر ژنوتیپ ها بیشترین فاصله ژنتیکی را داشت، که می توان از این ژنوتیپ در آزمایشات تلاقی پروژه های اصلاحی برای انتقال صفات موثر استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، اسپرس، نشانگر، کاریوتیپ
  • اسماعیل شیدای کرکج*، مینا امانی، مهدی یونسی حمزه خانلو، اسفندیار جهانتاب صفحات 998-1011

    گیاه شیرین بیان به دلیل داشتن برخی ترکیبات نظیر اسید گلیسیریزیک طبیعی در صنایع داروسازی مورد استفاده قرار می گیرد. این پژوهش در شرایط آزمایشگاهی با هدف بررسی تاثیر تیمارهای مختلف بر شاخص های مختلف جوانه زنی بذر گونه دارویی شیرین بیان انجام شد. تیمارهای آب جوش، نگهداری بذر در گرما و سرما، بدون تیمار (شاهد) و کشت در خاک با 5 تکرار بر روی بذور شیرین بیان اعمال شد و طی روزهای مختلف تعداد بذور جوانه زده تا رسیدن به یک میزان ثابت، شمارش شدند. در نهایت طول ریشه چه، ساقه چه و گیاهچه، درصد، سرعت و میانگین زمان جوانه زنی بذر، شاخص بنیه بذر و ضریب آلومتری برای تیمارهای مختلف محاسبه گردید. همچنین ضریب آلومتری مشخص نمود که ساقه چه و ریشه چه بذور کشت شده در خاک در حالت توازن رشدی قرار دارند. در تیمار نگهداری بذر در آب جوش، درصد و سرعت جوانه زنی بذر و ضریب آلومتری بیشترین مقدار و میانگین زمان جوانه زنی بذر کمترین میزان را داشتند. نتایج تیمار آب داغ حاکی از آن بود که بیش از 40 درصد بذرها جوانه زدند و در مقایسه با سایر تیمارها در رتبه نخست قرار گرفت. تیمارهای سرمادهی در فریزر و گرمادهی در آون در مقایسه با تیمار شاهد تاثیری بر میزان شاخص های جوانه زنی بذر نداشت. بنابراین به طور کلی می توان عنوان کرد، وجود خاک سبب ریشه زایی و رشد گیاهچه بهتری نسبت به سایر تیمارها شده است و تیمار جوشاندن بذور در آب به مدت پنج دقیقه به واسطه نرم کردن پوسته می تواند عملکرد شاخص های جوانه زنی بذر را تا حدود زیادی بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: جوانه زنی بذر، شیرین بیان، آب جوش، سرمادهی و گرمادهی، خواب بذر
  • فاطمه غلامیان*، کهزاد سرطاوی، جلوه سهرابی پور، رضا ربیعی صفحات 1012-1022
    820 کیلومتر از ساحل شمالی خلیج فارس اغلب صخره ای، مرجانی، ماسه ای و رسوبی است که بستری مناسب برای استقرار گروه های متنوعی از گیاهان دریازی، اعم از میکروجلبک، ماکروجلبک و تراکیو فیتا می باشد و هم جوار با 7 شهرستان از 10 شهرستان استان بوشهر است. گیاهان دریازی نه تنها از نظر اقتصادی بعنوان غذا و علوفه بلکه از نظر دارویی، صنعتی و داروسازی نیز حایز اهمیت هستند. نمونه برداری از گیاهان دریازی نوار ساحلی، از مرحله رویشی تا تولیدمثلی، به مدت پنج سال و به صورت فصلی انجام شد. بخشی از هر نمونه جمع آوری شده جلبک و علف دریایی در محلول 4% فرمالدیید-آب دریا در ظروف شیشه ای نگهداری شد و از بخش دیگر آن، نمونه هرباریومی تهیه شد. شناسایی تراکیوفیتا و جلبک ها بر اساس صفات مورفولوژیکی در مرحله رویشی و زایشی و با استفاده از منابع مختلف انجام شد. در این تحقیق، در مجموع 45 تیره گیاه دریازی شناسایی شد. نمونه های شناسایی شده شامل 40 تیره ماکروجلبک با 146 گونه از 71 جنس، 2 تیره میکروجلبک با 4 گونه از 4 جنس و 3 تیره متعلق به گیاهان آوندی (تراکیوفیتا) با 3 جنس و 3 گونه بودند. از بین ماکروجلبک های شناسایی شده، ماکروجلبک های سبز با 34 گونه، دارای کمترین و ماکروجلبک های قرمز با 73 گونه دارای بیشترین غنای گونه ای بودند. حداکثر و حداقل تنوع گونه ای متعلق به تیره های سارگاسه از ماکروجلبک های قرمز با 23 گونه و کلادوفوراسه از ماکروجلبک های سبز با 12 گونه بود. به طورکلی هدف از اجرای این پروژه، مطالعه فلورستیک دریایی و تدوین مرجعی منسجم از گیاهان دریازی مستقر در نواحی جزر و مدی سواحل استان بوشهر بود.
    کلیدواژگان: گیاه دریازی، جلبک، علف دریایی، بوشهر، خلیج فارس
  • فاطمه ظفری، علیرضا نوروزی، پرویز الماسی* صفحات 1023-1035
    شوری یکی از مهمترین عوامل محدود کننده رشد محصولات کشاورزی است. افزایش غلظت نمک سبب عدم توازن یونی در سلول ها و در نتیجه سمیت یونی و تنش اسمزی می شود. استفاده از تکنیک کشت درون شیشه ای برای مطالعه و انتخاب گونه های گیاهی مقاوم به شوری، خشکی و سایر تنش ها متداول است، زیرا کنترل بیشتری نسبت به شرایط بیرون وجود دارد. این مطالعه به منظور ارزیابی واکنش های رشدی و بیوشیمیایی گلابی رقم "درگزی" به سطوح مختلف تنش شوری انجام شده است.آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با تیمارهای کلرید کلسیم (سه سطح 0، 5 و 10 میلی مولار) و کلرید سدیم (پنج سطح 0، 40، 80، 120 و 160 میلی مولار) که به صورت برهم کنش دو نمک در محیط کشت موراشیک و اسکوگ با شش تکرار انجام گردید. پارامترهای رشد (شامل وزن تر، وزن خشک، طول شاخه، تعداد برگ و تعداد جوانه های جدید) و نیز مقدار پروتیین، فعالیت آنزیم کاتالاز، پرولین و قندهای محلول اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که با افزایش سطح شوری وزن تر کاهش یافت در حالی که وزن خشک در تیمار 40 میلی مولار NaCl +پنج میلی مولار CaCl2 بالاترین مقدار را داشت، که احتمالا نشان دهنده نقش کلسیم در کاهش اثرات منفی شوری است. پروتیین و قندهای محلول در تمامی غلظت های NaCl بعلاوه پنج میلی مولار CaCl2 بالاتر از غلظت 10 میلی مولار آن بود. بالاترین غلظت پرولین در تیمار 160 میلی مولار NaCl + پنج میلی مولار CaCl2 بدست آمد. بالاترین قند محلول در تیمار 120 میلی مولار NaCl + پنج میلی مولار CaCl2 حاصل شد.
    کلیدواژگان: رشد، شرایط درون شیشه ای، کلریدسدیم، کلریدکلسیم، “گلابی”
  • عباس سعیدی*، زهره حاجی برات، زهرا حاجی برات، مسعود توحیدفر صفحات 1036-1046
    یکی از مراحل ارزیابی ایمنی محصولات تراریخته پتانسیل آلرژی زا بودن آن است. بدین منظور بررسی آلرژی زا بودن پروتیین های تولید شده توسط این محصولات با استفاده از تجزیه و تحلیل های بیوانفورماتیکی، امری ضروری تلقی می شود. در این مطالعه برای ارزیابی بیوانفورماتیکی شش پروتیین مهم محصولات تراریخته از سه پایگاه داده آلرژنها (Allergenonlineو SDAP وAllermatch) استفاده شد. توالی های ورودی محصولات برای بررسی مشابهت با توالی کامل و آمینواسیدهای 80 تایی با شباهت بیشتر از 50 و 35 درصد بترتیب در پایگاه داده آلرژن مورد بررسی قرار گرفتند. از بین پروتیین های مورد مطالعه، کیتیناز و PRP که مصرف انسانی دارند شباهت بالایی با پروتیین های آلرژن نشان دادند. این پروتیین ها منشا گیاهی داشته و بطور طبیعی آلرژن محسوب می شوند. درحالی که پروتیین هورمون رشد (Growth Hormone-1)، Cry1AC (پروتیین کریستال دفع آفات) ، CspB (پروتیین تحمل به خشکی) و (Rpi-vnt1.2) شباهتی با پروتیین های آلرژن نشان ندادند. نتایج به دست آمده نشان می دهد که ارزیابی آلرژی زا بودن و آنالیزهای بیشتر (بررسی کل پروتیین ها) قبل از تجاری سازی این محصولات لازم است تا ایمنی محصولات تراریخته تایید شود.
    کلیدواژگان: حساسیت زایی، همولوژی توالی، ارزیابی سلامت، محصولات تراریخته
  • سید مسعود سلیمان پور*، احمد حاتمی، غلامرضا قهاری صفحات 1047-1058

    مبنای اصلی پژوهش های بوم شناختی، شناسایی دقیق پوشش گیاهی است. زیرا عامل موثری در سنجش و ارزیابی وضعیت کنونی و پیش بینی وضعیت آینده منطقه می باشد و نقش بسزایی در مدیریت صحیح و علمی خواهد داشت. به این منظور، در این پژوهش اقدام به معرفی فلور، شکل زیستی و پراکنش جغرافیایی گیاهان در حوزه آبخیز بردکل واقع در شمال غرب شیراز شد. نتایج نشان داد تعداد 127 گونه گیاهی متعلق به 34 خانواده و 102 جنس در این حوزه آبخیز وجود دارند. خانواده Asteraceae با 24 گونه، خانواده Fabaceae با 17 گونه و خانواده Poaceae با 15 گونه، به ترتیب در رده های اول تا سوم قرار دارند. از نظر شکل زیستی، 48 گونه تروفیت، 34 گونه همی کریپتوفیت، 18 گونه کامفیت، 14 گونه ژیوفیت و 13 گونه فانروفیت شناسایی شدند. نتایج بررسی پراکنش جغرافیایی گیاهان مستقر در این حوزه آبخیز نیز نشان داد 122 گونه گیاهی که معادل 96/07 درصد از کل گونه ها می باشند به صورت تک ناحیه ای یا چند ناحیه ای در ناحیه رویشی ایرانی- تورانی استقرار دارند.

    کلیدواژگان: بردکل، پراکنش جغرافیایی، شکل زیستی، گیاه، فلور
|
  • Khadijeh Bavi *, RamazanAli Khavari Nejad, Farzaneh Najafi, Faezeh Ghanati Pages 806-817

    Zataria multiflora is medicinal plant with a wide range of biological properties due to having phenolic and terpenoid compounds. Induction of secondary metabolites in plant cell culture systems by elicitors is one of the most important strategies to improve the production of medicinal metabolites. In the present study, a cell line was established from Z. multiflora in B5 medium and the effects of salicylic acid at 90, 180 and 360 µM on suspension-cultured cells was evaluated for 3 days in their logarithmic growth phase. The activity of phenylpropanoid biosynthetic pathway and antioxidant enzymes, the level of regulatory molecules hydrogen peroxide (H2O2) and nitric oxide (NO) and also the amount of phenolic compounds were determined by spectroscopy and HPLC techniques. The activity of superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT) and peroxidase (POD) and also H2O2 and NO content increased in different concentration of elicitor. Salicylic acid at 90 and 180 µM concentrations significantly enhanced the activity of phenylalanine ammonia-lyase (PAL), about 1.2 fold, tyrosine ammonia-lyase (TAL), 1.3 - 1.4 fold and polyphenol oxidase (PPO), 1.5 - 1.7 fold as well as total contents of phenol (5.79 and 4.38 mg g-1 FW) compared to control, respectively. In addition, the production of 4-hydroxy benzoic acid, benzoic acid, epicatechin and syringic acid were induced in Z. multiflora at different concentrations of salicylic acid. This study indicates that Z. multiflora cell suspension culture combined with optimal concentrations of salicylic acid could be a useful and efficient system for sustainable production of valuable secondary metabolites.

    Keywords: Zataria multiflora, salicylic acid, Nitric oxide, Phenolic compounds, Antioxidant enzymes
  • Esmat Lajm Orak Rameh Chariy, Nezam Armand *, Shekufeh Hajihashemi, Sattar Soltanian Pages 818-831
    This investigation was designed to study the effect of heavy metal pollution of soil around the BidBoland 1 gas refinery site on morphological and biochemical characteristics of mung bean. A pot experiment was conducted in a completely randomized design with four replications. The soil sampling was carried out at three stations in about 500, 1000 and 1500 m away from Bidboland gas refinery site. The control soil from a farm away from refinery site. Soil analysis indicated that the soil around the refinery site was contaminated with cadmium, chromium, lead, vanadium, mercury and arsenic, which their contents reduced by increasing the distance from the refinery site. The mung bean seeds were cultured in control soil and three levels of contaminated soil with heavy elements. The results showed significant changes in plant growth and photosynthetic traits of mung bean plants in response to heavy metal pollution of soil. Soil contamination with heavy metals significantly reduced the amount of chlorophylls a and b, total chlorophyll, carotenoids, photosynthesis, chemical quantum function of photosystems (PIABS), intercellular CO2, transpiration, and water use efficiency. The highest and lowest reduction in photosynthetic parameters was observed in the soil collected from distances of 500 and 1500 meters to the refinery, respectively, as compared to the control soil. Heavy metal pollution increased the proline content. Based on the results of present study and the danger of heavy metals pollution on mung bean growth and photosynthesis, it is suggested to avoid cultivation of crops around the gas refinery site.
    Keywords: Pollution, environmental, bean, Growth, Photosynthesis
  • Payam Moaveni *, Seyyed Ebrahim Ojagh Pages 832-842

    Achillea millefolium L. from Asteraceae family has valuable medicinal properties. Nowadays, nanotechnology plays a very important role in various scientific fields. Magnesium nanoparticles, like other bio-synthesized nanoparticles, has several properties which can cause positive or negative changes in the morphological and physiological characteristics of the plant which lead to an increase or decrease in their medicinal properties. In this study, in order to evaluate the effect of Magnesium dioxide nanoparticles spraying and time of spraying on morph physiological characters of Achillea millefolium L, an experiment was designed as split factorial based on a complete randomized block design with four replications in two years in Malard, Safadasht. Irrigation as the main plot at two levels such on: Irrigation every 7 days (control) and irrigation every 14 days, and Four stages of spraying (tilling, stem elongation, before flowering and after flowering) and application of different concentrations of Magnesium dioxide nanoparticles (0, 1, 3, and 5%) were factorial in sub-plots. Leaf area every month measured by leaf area meter to calculate CGR and NAR growth indices. Sampling was performed to measure traits such as relative water content (RWC) for each treatment 72 hours after the third stage of foliar application. At flowering time, plant height, flower dry weight and pedicel dry weight were measured. In general, it is concluded that by increasing the concentration of magnesium dioxide, the adverse effects of drought stress are reduced however, the tendency for nanoparticles to condense at higher concentrations appears to suppress their true effects.

    Keywords: Achillea millefolium, drought stress, Magnesium dioxide nanoparticles
  • Nayyereh Olanj *, Nayereh Tanaomi, Maryam Koolivand Pages 843-854

    Structure and developmental events of reproductive organs and seed in Onobrychis viciifolia Scop. (Fabaceae), were investigated for the first time using bright field microscopy with different staining techniques. The pedunculate ovary of this plant has long trichomas and one ovule. The mature ovule is anatropous, crassinucellar and bitegumic with zigzag micropyle. Meiosis of megasporocytes results in a T-shaped tetrad. In Onobrychis viciifolia embryo sac is the type of Polygonum. The polar nuclei are close to the egg apparatus and the fusion of them is very soon and before fertilization. The seed coat consists of cuticle, macrosclereid and osteosclereids that parenchyma layer with starch grain accumulation is under it. At the hill pole, the double palisade layer, tracheid bar and subhilar parenchyma are visible. Anther development starts when the flowers are very small. The anthers are tetrasporangiate and their wall development follows the dicotyledonous type and consists of four layers: epidermis, endothecium, one middle layer and uninucleate secretory tapetum. Microspore development is simultaneous in sporangia of an anther. Mature pollen grains are ellipsoidal and two-celled. Fibrous thickenings are developed in the endothecium when shed. The embryological characters studied in this plant have similarities and differences with other studied species of this genus and family. The study of these characters has led to the development of developmental science and increased information in the field of embryology of this plant and can be useful in the field of comparative studies

    Keywords: Ovule, Embryo sac, Megasporocytes, Anther, Onobrychis viciifolia
  • Afsoun Rahmanpour *, Atousa Vaziri, Parvin Salehi Shanjani, Mina Rabie, Younes Asri Pages 855-868
    Drought stress during seed germination of most plants disrupts many physiological processes and ultimately prevents root emergence and reduced germination percentage. In this regard, the effect of osom-priming with different concentrations of polyethylene glycol on the germination characteristics of Allium L. seeds of seven species, including A. cristophii Trautv., A. giganteum Regel, A. longisepalum Bertol, A. pseudobodeanum R.M. Fritsch & Matin, A. stipitatum Boiss., M.B. A. rubellum, M.POP. & Vved. A. vavilovii, in the case of drought stress, was investigated as a factorial in a completely randomized design with three replications. Experimental treatments included priming with different concentrations of polyethylene glycol 6000 (-0.6, -0.9, -1.2 MPa and control) in 5ºC. The results showed that with increasing the concentration of polyethylene glycol, germination indicators increased. The most effective concentrations of polyethylene glycol to improve germination and viability of seedlings were A. pseudobodeanum, A. vavilovii, A. cristophii, A. stipitatum, -1.2MPa, in A. giganteum, -0.9Mpa. However, in two species, A. rubellum and A. longisepalum, control treatment showed the best germination characteristics. The results of cluster analysis of seven species of Allium were divided into five groups. A. pseudobodeanum so that the greatest improvement in germination and viability at high concentrations of polyethylene glycol was separated from other species. Due to the fact that these species are of great agricultural, medicinal and ornamental value, they can be used optimally by modifying and creating suitable varieties.
    Keywords: Polyethylene glycol, Viability, Germination percentage, morphological traits, Cluster analysis
  • Seyedeh Mojgan Porseyedian *, Shahryar Saeidi Mehrvarz, Fatemeh Bazdid Vahdati Pages 869-883

     The study area, with 5000 hectares is located in northwestern of the city of Hashtpar, Talesh, Gilan and between 1000-1700 m a.s.l. Based on floristic studies from 1393 through 1394, 177 vascular plant species were identified belonging to 119 genera and 56 families. The Dicots with 131 taxa were the richest group of flora followed by monocots with 33 taxa, and Monilophytes with 13 taxa. Our research showed dominant life forms include Geophytes (36%), followed by Hemicryptophytes (30%). From the chorological point of view, we determined that the largest proportion of the flora belongs to the Euro-Siberian elements (27.5%) followed by Euro-Sibirian / Irano-Turanian elements (20%), Pluriregional (19.3%), Euro-Sibirian/ Mediterranean/ Irano-Turanian (15.7%), Euro-Sibirian/ Mediterranean (9.6%), Cosmopolitan (7.5%) and Irano-Turanian/ Mediterranean (1.3%). Also Lilium ledebourii a rare flower is reported in these forest areas which was from a new locality in North Iran, indicating the old Tertiary history of this forest.

    Keywords: Flora, Hyrcanian forest, Iran, Lilium ledebourii, walked-field
  • MohammadJavad Behi, MohammadHossein Mokhtari *, Gholamhossein Moradi, MohammadAli Saremi Pages 884-896

    Vegetation distribution modeling, as a tool that uses statistical methods and GIS, plays an important role in examining the complex relationships between plant community distribution and influential environmental variables. These models are based on data on the presence and absence of species and their correlation with environmental variables and on the hypothesis that environmental factors control the distribution of plant species. One of the objectives of this study was to present a model for predicting the habitat distribution of plant species and to prepare a map for predicting their relative distribution by the logistic regression method. In this study, random sampling method was used to sample vegetation and soil in Molla Fahleh watershed area of Firoozabad, Fars province,. At each sampling point, 4 soil samples were taken from two depths of 0-15 and 15-30 cm. Soil physical and chemical parameters along with physiographic factors (slope, slope direction and elevation) were recorded for each sample. Habitat distribution modeling was performed by logistic regression method using SPSS software for major plant species in the region. According to the results, soil texture, organic matter, clay content, lime content, acidity, slope and height have the underlying role in the distribution of the studied species. The results show that the logistic regression method is able to provide an accurate prediction model most of the plant species in the area.

    Keywords: rangeland, vegetation, Fars, Environmental Factors, regression
  • MohammadHossein Banakar, GholamHassan Ranjbar, MohammadReza Sarafraz Ardakani Pages 897-911

    This research was conducted to investigate effects of salinity on seed germination and evaluate experimental models for determination of salt tolerance threshold under laboratory conditions. Seeds of five fenugreek ecotypes (hendi, Ardestani, Isfahani, Neyrizi, Mashhadi) were placed in petri dishes and after adding of water (control, 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21, 24, 27dS/m) were transferred in a germinator. The statistical design was completely randomized as factorial experiment with three replications. Results showed that increasing salinity upto 6dS/m had no effect on germination, however, higher salinities, the germination was decreased. Salinity at 24 and 27 dS/m reduced seed germination percentage by 29.8% and 80.81%, respectively. seed germination rate gradually decreased with increasing in salinity. This reduction was not significant for Ardestani and Neyrizi up to 3 dS/m and for Isfahani, Hendi and Mashhadi up to 6 dS/m. Results showed that low salinity levels increased seedling length, root length, shoot length and seed vigor index, whereas their high levels had an inhibitory effect. According to the linear model, the mean salt tolerance threshold of fenugreek was obtained 21.83 dS/m, with a reduction slope of 17.09%. Although Isfahani ecotype had a lower salt tolerance threshold (20.32 dS/m), it had the lowest reduction slope (10.37%), as well. Non-linear models also showed that the highest salinity in which seeds were germinated by 50% (25.81 dS/m), was obtained from Isfahani ecotype. Therefore, based on these results and the salt tolerance index, Isfahani ecotype can be introduced as the most tolerant one to salinity stress.

    Keywords: Legumes, haloculture, Growth, seedling, sigmoid model
  • Diako Rasouli *, Bahram Maleki, Hossein Jafary, Neda Zand Pages 912-922
    To study the shoot multiplication and to measure some biochemical parameters of Stevia under elicitors via in vitro condition, two experiments were conducted in a completely randomized design with three replications. Accordingly, in the first experiment, the effects of two cytokinins, Kin and BAP, at 0.5, 1, 1.5, 2, 2.5 and 3 mg/L concentrations to pick the optimal concentration as shoot multiplication protocol and then the effect of chitosan (CH), methyl jasmonate (MeJA) and yeast extract (YE) at 50, 100, 200 and 300 mg/L concentrations on plant growth and biochemical parameters of Stevia plant under in vitro culture was investigated as a second experiment. The primary experiment showed 2 mg/L BAP was the best regulator for shoot multiplication, therefore, supplemented with MS medium. The effect of various concentrations of elicitors showed a significant increase in shoot length and number. The highest amount of shoot length and number were observed in CH 200 mg/L, which showed a significant increase (70 and 95% respectively) compared to control plants. The effect of elicitors on biochemical parameters except for carbohydrates showed no effect compared to control. So that the water content and chlorophyll, showed more reduction with increasing doses of elicitors. The content of total carbohydrate was significantly increased by Chitosan 200, Methyl jasmonate 100 and Yeast extract 50 mg /L with relative to control. Overall, it was found that this research could be used as a proper protocol for mass production of Stevia rebaudiana as an economically valuable plant in tissue culture conditions.
    Keywords: Chitosan, yeast extract, In vitro culture, Methyl Jasmonate, Stevia rebaudiana
  • MohammadHassan Sadeghi, Mohsen Sabzi Nojadeh *, Mohammad Esmaeilpour, Ahmad Razban Haghighi Pages 923-932

    The Lathyrus genus is important due to forage consumption, nitrogen fixation, soil conservation, ornamentation, cultivation as green manure and its medicinal properties. Three species of Lathyrus were selected from northwestern regions of Iran and the properties of chromosomes were studied in L. cicera, L. incurvus and L. pratensis. Of these, karyotypes of L. incurvus and L. pratensis were analyzed for the first time. Five metaphysical plates were assessed in each species. The results showed that all the three species had diploid chromosome number of 2n = 2x = 14. Total lengths of haploid chromosome in L. cicera, L. incurvus and L. pratensis were respectively as 7.60, 6.16 and 6.30 micrometer. The karyotype formula of L. cicera was 5m+2sm while karyotype formula of L. incurvus and L. pratensis was 1m+6sm. All species showed relatively symmetrical karyotype and were included in 2A classification of Stebbins. Analysis of variance showed a significant difference in short arm length and total chromosome length at 1% significance level. Duncan test results showed that L. cicera had the longest total chromosome length at 5% significance level. Cluster analysis classified the species into two clusters; a) L. cicera (an annual species) and b) L. incurvus and L. pratensis (perennial species). The hybrids of these two species can be used in Lathyrus breeding programs.

    Keywords: Number of chromosomes, Cytogenetics, Karyotype, symmetrical karyotype, Lathyrus
  • Mansoure Sadraei *, Ahmad Mehraban, Abolfazl Tavasoli Pages 933-944
    In the present study, the possible regulatory role of sodium nitroprusside in mitigating oxidative stress in wheat seedlings exposed to arsenic (As) was investigated. 20-day-old seedlings were treated with As (0, 25 and 50 µM) and NO donor (0, 50 and 100 µM sodium nitroprusside) and hydroponically grown for 20 days. As treatment reduced the relative water content and chlorophyll content and increased proline content. Arsenic (50 µM) also increased the contents of malondialdehyde (173%), hydrogen peroxide (194%), reduced glutathione (GSH, 89%) and glutathione disulfide (GSSG, 138%), while decreased ascorbic acid (41%) and the ratio of GSH/GSSG (21%) compared to control. Increasing As concentrations enhanced the activity of ascorbate peroxidase, glutathione S-transferase and ascorbate peroxidase enzymes. Dehydro-azosporbate reductase and glyoxalase I activity decreased at both levels of arsenic, while glutathione peroxidase and glyoxalase II decreased only under 50 μm As. The activities of dehydroascorbate reductase and glyoxalase I decreased at any levels of As, while glutathione peroxidase and glyoxalase II activities decreased only upon 50 μm of As. The SNP treatment increased the RWC, chl and proline contents; AsA and GSH contents and the GSH/GSSG ratio as well as the activities of MDHAR, DHAR, GR, GPX, CAT, Gly I and Gly II in the seedlings subjected to As stress. These results suggest that the application of SNP rendered the plants more tolerant to As-induced oxidative damage by enhancing their antioxidant defense and glyoxalase system, which ultimately improved plant growth.
    Keywords: Antioxidant enzymes, Heavy metal toxicity, Glyoxalase system, Wheat, Sodium nitroprusside
  • Zeinab Alizadeh, Mohammad Fattahi * Pages 945-956
    In this research, the amount of phenolic compounds and antioxidant activity were measured in waste obtained during producing of essential oil and rose water process and compared this compounds with methanolic extract of petals which are the main source of these compounds. 24 populations of Damask rose were collected from 11 cities in both East and West Azerbaijan provinces. Extracting essential oil and rose water were done in each of samples and finally, all wastes were sampled and methanolic extract of petals were obtained based on usual way. Total phenol of samples was measured by Folin-Ciocalteu method and total amount of flavonoid was determined by Aluminum chloride colorimeter method. The antioxidant activity of samples was also measured in two way, 2, 2-Diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) and Iron reduction. The obtained results in all measured factors were significant (p> 0.01). The obtained values of total phenol showed that the wastes can be used to extract of 44.5% of total phenol that extracted by methanolic extraction. In total flavonoid, obtained values of wastes showed that about 92% of total flavonoid in methanolic extract can be extracted from wastes. The measured antioxidant activity also showed that waste samples had the activity range of 0.14-1.30 mmol Fe++ /g DW in iron reduce method; in DPPH they also inactivated 17 to 71% free radicals. According to the results of this research, waste of essential oil and rose water producing can be used as a suitable and cheap resource to obtain natural antioxidants.
    Keywords: antioxidant activity, By-product, Total flavonoid, Total phenol, Waste
  • Mariam Mousavoey, Sodabeh Jahanbakhsh *, Mohamad Modaresi, Ghasem Parmoon, Ali Ebadi, MohamadAmin Kohan Mo Pages 957-971

    The experiment carried out as a factorial in a completely randomized block design with three replications. Factors included hormone salicylic acid in five levels (0, 10, 25, 50 and 100 ppm) and Jasmonic acid at three levels (0, 1 and 2 ppm). Results revealed that there is a significant interaction between the two hormones on the all traits except plant height, number of lateral branches and flower diameter. The number of seeds per flower rose dramatically compared to other treatments when the concentration of acetylsalicylic acid increased to 50 milligrams per liter. In contrast the number of seeds per flower declined when the concentration of Jasmonic acid increased. Therefore, the maximum number of seeds per flower was obtained in second level of both acetylsalicylic and Jasmonic acid. Moreover, the lowest number of seeds per flower was gained in the highest concentration of acid Jasmonic and the zero level of acetylsalicylic acid. The highest yield was obtained in the second level of both hormones. Increase in the concentration of both hormones simultaneously resulted in significant decline in grain yield and, therefore, the lowest seed yield was obtained in third level of both hormones. Regarding to grain weight, it increased with growth in concentration of both hormones except third level of hormones and maximum amount of grain weight was obtained in second level of acetylsalicylic acid and third level of Jasmonic acid. Furthermore, the lowest grain weight was gained in the second level of both hormones.

    Keywords: salicylic acid, jasmonic acid, Seed yield, heat stress, Oil percentage
  • Tahereh Nazari, Kambiz Mashayekhi *, Seyyed Mousavizadeh Pages 972-983
    Persian leek is a cross-pollinate and heterozygote plant due to protandrous behavior. For implementation of Persian leek breeding programs, somatic embryogenesis can be used to accelerate the hybrid production process. The present study was carried out with the aim of studying of callogenesis and indirect somatic embryogenesis of Persian leek explants under in vitro conditions. For this purpose, Persian leek seeds were planted in 1/2MS semi-solid medium and the seedlings were planted directly, as well as one-centimeter pieces of leaves and roots cultured onto B5 and NL liquid media. In order to induction of callus and somatic embryo, the indole acetic acid and 2,4-D were used in three concentrations of 0, 1 and 2 mg/l. The results revealed that the callus was not formed in leaf explants, and a small amount of callus was formed in the root explants. However, embryonic callus appeared directly in 100% seedlings after two weeks. Calli were yellow and compact with have a friable texture and spherical structure. The highest embryonic callus was formed in B5 medium containing 2mg/l 2,4-D, which somatic embryos were observed after eight weeks subculture in realization. In non-auxin media as well as in NL medium, somatic embryo was not formed. Growth of the roots was increased after subculture the embryos onto B5 medium with 1 mg/l 2,4-D and 2 mg/l kinetin. As a general conclusion, callus formation and somatic embryogenesis of Persian leek were carried out in liquid B5 containing 2mg/L 2,4-D. Seedling had the highest percentage of embryonic callus.
    Keywords: Embryo induction, Persian leek, 4-D, Realization
  • Hooman Shirvani, Zahra Baghaie Far Pages 984-997

    Genetic diversity of 13 different genotypes of sainfoin (Onbrychis sativa) was evaluated using cytogenetic and morphological characteristics. In the cytogenetic study, according to the analysis of variance table, there was a significant difference between genotypes based on karyotypic traits. In order to determine the karyotypic symmetry of the genotypes, the statistics of the coefficient of change (CV) and the percentage of the total form (T.F%) were calculated. The results showed that Alborz-18 genotype has the most symmetrical karyotype and Bonab-20247 genotype has the most asymmetric karyotype. Using karyotypic data, cluster analysis was performed, which resulted in the genotypes being divided into three groups.In the field study, morphological traits such as height, number of main stems, number of sub-stems, wet and dry weight, flowering time were measured. The test was performed as a split plot over time in the form of a randomized complete block design with three folds and two replications. The results of the analysis of variance table showed that there was a significant difference between the interaction of china and genotype only in the number of sub-stems. Analysis of clusters for agricultural traits showed that genotypes were divided into three groups. The results showed that the Bijar-6424 genotype had the highest genetic distance based on morphological traits, especially yield and cytogenetic parameters, compared to other genotypes, which can be used in experimental cross-correction experiments to transfer effective traits.

    Keywords: Genetic variation, Sainfoin, Marker, Karyotype
  • Esmaeil Sheidai Karkaj *, Mina Amani, Mehdi Younessi Hamzekhanlu, Esfandiar Jahantab Pages 998-1011

    The Glycyrrhiza glabra plant is a medicinal plant and it is used in pharmaceutical industries due to some compounds such as glycerolysis. The aim of this study was to investigate the effects of different treatments on different germination indices of Glycyrrhiza glabra L. species under laboratory conditions. Boiling water treatments, seed storage in heat and cold, non-treated (control) and culture in soil with 5 replications were applied on sweet seeds of expression. During different days, the number of germinated seeds was counted to a constant. Results showed that there were in Root, Shoot and Plant Length; Germination Percent; Germination Speed; Mean Germination Time and Allometric Coefficient. Results in the soil showed that the Root, Shoot and Plant Length were the highest, Allometric Coefficient and Germination Percentage has the lowest , Allometric Coefficient determined that stem and root growth in soil are in equilibrium. In maintenance treatment in boiling water, Germination Percent; Germination Speed and Allometric Coefficient had the highest amount, Mean Germination Time has the lowest. The results of boiling Treatment indicated that more than 40% of seeds germinated and were ranked first compare to other treatments. Treatments in freezer and oven heating compared to control treatment did not affect the rate of seed germination characteristics. Therefore, in general, it can be said that the presence of soil has led to better rooting and plant growth than other treatments, and the treatment of water-boiling water for five minutes by softening the shell can improve the Performance of seed germination characteristics.

    Keywords: seed germination, Glycyrrhiza glabra L, Boiling Water, Cold, Warming, seed dormancy
  • Fatemeh Gholamian *, Kohzad Sartavi, Jelveh Sohrabipour, Reza Rabiei Pages 1012-1022
    820 km north of the Persian Gulf is often rocky, coral and sedimentary, suitable for deploying diverse groups of marine plants, including microalgae, macroalgae and Tracheophyta and is adjacent to 7 out of the total 10 counties in Bushehr province. The Marin plants are economically important not only as feed and fodder, but also are medicinally, industrially and pharmaceutically important. Sampling of coastal marine plants, from the vegetative to reproductive stages, was carried out for five years and seasonally. The collected samples of seagrasses and seaweeds were preserve in a 4% Formalin-seawater solution in glass containers and from the rest of the collected samples was made dry herbarium specimens. Identification of vascular plants, microalgae and macroalgae was done based on morphological (vegetative and reproductive) characters using different sources. In this study, a total of 45 families of marine plants were identified. The identified samples included 40 macroalgae families with 146 species of 71 genus, 2 microalgae families with 4 species of 4 genus and 3 families belonging to vascular plants (tracheophyta) with 3 species and 3 genus. Among the identified macroalgae, green macroalgae with 34 species had the lowest and red macroalgae with 73 species had the highest species richness. Maximum and minimum species diversity belonged to Sargaceae family with 23 species and Cladophoraceae family with 12 species. Overall, the aim of this project was to study marine floristic and coherent reference writing of marine plants grown on the tidal zones of Bushehr province coasts.
    Keywords: marine plant, seaweed, seagrass, Bushehr, Persian Gulf
  • Fatemeh Zafari, Alireza Noroozisharaf, Parviz Almasi * Pages 1023-1035
    This study was conducted to evaluate the growth and biochemical responses of Pear (Pyrus communis cv. Dargazi) to salinity created by NaCl and CaCl2. The experiment was set up as a completely randomized design wth 9 treatments and 6 replications. The treatments were included control, 40 mM NaCl + 5 mM CaCl2, 40 mM NaCl + 10 mM CaCl2, 80 NaCl + 5 mM CaCl2, 80 mM NaCl + 10 mM CaCl2, 120 NaCl + 5 mM CaCl2 , 120 mM NaCl + 10mM CaCl2, 160 mM NaCl + 5 mM CaCl2, 120 mM NaCl + 10 mM CaCl2 which added to Murashige and Skoog (MS) medium. Shoots were grown in vitro for 8 weeks. Growth parameters such as fresh and dry weight shoot length , leaf numbers and biochemical parameters like protein content, catalase activity, proline and soluble sugar were studied. Salt stress decreased fresh and dry weight significantly. The highest dry weight was observed in 40 mM NaCl + 5 mM CaCl2 treatment that mean the Ca role in decreasing destructive salinity effect. Catalase activity was not affected by salinity. Proline, protein and soluble sugars were affected by salinity. The dry weight, protein, proline and soluble sugars contents in NaCl + 5 mM CaCl2 treatment were more than NaCl + 10 mM CaCl2. The highest proline concentration was obtained in 160 mM NaCl + 5 mM CaCl2. The highest soluble sugars concentration was observed in 120 mM NaCl + 5 mM CaCl2.
    Keywords: Pear, NaCl, CaCl2, Growth, In vitro
  • Abbas Saidi *, Zohreh Hajibarat, Zahra Hajibarat, Masoud Tohidfar Pages 1036-1046
    One of the evaluation steps in the safety of transgenic crops is the potential for allergenicity. Therefore, it is necessary to investigate the allergenicity of the produced proteins of transgenic organisms using bioinformatics analysis before anything else. In this study, three allergen databases (Allergenonline, SDAP and Allermatch) were used to evaluate the bioinformatics of six important proteins of transgenic products. Query sequences were analyzed for survey of allergen sequences by full FASTA and 80 amino acids with more than 50% and 35% similarity in allergen databases, respectively. Among the studied proteins, Chitinase and PRP (pathogenesis-related proteins) showed high homology with allergen proteins, that these proteins have plant origin and are naturally and are consumed by humans. In contrast, growth hormone protein (Growth Hormone-1), Cry1AC (resistant to insect pest), CspB (drought tolerance protein) and (Rpi-vnt1.2) has not shown any homology to allergenic proteins. The results showed that the evaluation of allergenicity and other analysis (study of total proteins) before commercialization of these products seems necessary to confirm the safety of transgenic products.
    Keywords: Allergenicity, Sequence homology, Safety assessments, Transgenic crops
  • Seyed Masoud Soleimanpour *, Ahmad Hatami, GholamReza Ghahari Pages 1047-1058

    The main basis of ecological research is the accurate identification of vegetation. Because it is an effective factor in measuring and evaluating the current situation and predicting the future situation of the region and will play an important role in proper and scientific management. For this purpose, in this study, the flora, life form and chorothype of plants in Bardkal watershed located in the northwest of Shiraz were introduced. The results showed 127 plant species which belong to 34 families and 102 genera. There are species in this watershed. The largest families Asteraceae with 24 species, Fabaceae with 17 species and Poaceae with 15 species, are in the first to third ranks, respectively. In terms of life form, 48 species of Therophytes, 34 species of Hemichryptophytes, 18 species of Camophytes, 14 species of Geophytes and 13 species of Phanerophytes were identified. The results of Chorothype plants in this watershed also showed that 122 plant species, which is equivalent to 96.07% of the total species, are located in a single-zone or multi-zone in the Iran-o-Turanian region.

    Keywords: Bradkal, Chorothype, Life form, Plant, Flora