فهرست مطالب

خانواده پژوهی - پیاپی 68 (زمستان 1400)

فصلنامه خانواده پژوهی
پیاپی 68 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهرا میرحسینی، مرضیه ابراهیمی*، پریسا پاکدل صفحات 523-539

    مقاله حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر قدرت زنان در خانواده نوشته شده، بدین منظور داده های پیمایش ملی خانواده در سال 1398، مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. جامعه آماری در این تحقیق، شامل افراد بالای 15 سال خانوارهای ساکن مناطق شهری کل کشور است. یافته های تحقیق نشان می دهد اگرچه توزیع قدرت و تصمیم گیری در خانواده های ایرانی به سمت مردان متمایل است اما نوع نگرش زنان به مسئله توزیع قدرت نیز نشان از پذیرش آنان نسبت به این مسئله دارد. علاوه بر این یافته های این پژوهش نشان داد افزایش سطح تحصیلات زنان و مردان، اشتغال زنان و همچنین گسترش روابط و اطلاعات آنان، منجر به توزیع قدرت عادلانه در خانواده می شود. اما نکته مهم در این تحقیق برخلاف نظریه «منابع» که دسترسی به منابع اقتصادی را مهم می پنداشت صرفا درآمد زنان، تاثیری در قدرت تصمیم گیری آنان در درون خانواده ندارد، بلکه ممکن است کار بیرون از خانواده به لحاظ روانی و افزایش مهارت های دیگر، زنان را توانمند سازد و یا آنان را نسبت به حقوقشان در درون خانواده آگاه تر نماید، که این مسایل در بالا بردن قدرت تصمیم گیری آنان در درون خانواده موثر خواهد بود.

    کلیدواژگان: خانواده، ساختار قدرت، زنان، عوامل اقتصادی، عوامل اجتماعی
  • یاسر رضاپور میرصالح*، ملیحه مصیبی، زهرا خندقی، بتول ناظمی صفحات 541-560

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و سطح بندی عوامل موثر بر تعارضات اولیه زناشویی در زوجین تازه ازدواج کرده، انجام شد. در این پژوهش توصیفی، جامعه آماری شامل مشاوران مجربی بود که در شهرستان های میبد و اردکان در حوزه خانواده فعالیت می کردند. با روش نمونه گیری هدفمند تعداد 12 مشاور به عنوان نمونه انتخاب شدند و با استفاده از مدل ساختاری-تفسیری به سطح بندی عوامل استخراج شده پرداختند. یافته ها نشان داد عامل فضای ناخوشایند خانواده مبدا در سطح هفتم و زیربنایی و عامل خیانت و روابط فرازناشویی در بالاترین و آخرین سطح مدل قرار می گیرد. نوع ساختار قدرت در خانواده در سطح ششم، عوامل ایده ال های ذهنی، مشکلات مالی و اقتصادی، ضعف زوجین در مهارت های زندگی و تفاوت در سبک زندگی در سطح پنجم، هویت مدرن زنان امروز و ناآگاهی از مسایل جنسی در سطح چهارم، بیماری روانی و اختلالات رفتاری یکی از زوجین و رویداد های دوران قبل از ازدواج (آشنایی، نامزدی، عقد) در سطح سوم و نبود عشق و محبت اولیه در سطح دوم قرار گرفت. براساس این مدل، می توان نتیجه گرفت فضای ناخوشایند خانواده مبدا، موثرترین و زیربنایی ترین عامل در ایجاد تعارضات اولیه زناشویی است که بایستی در مشاوره های پیش از ازدواج مورد توجه ویژه ای قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سطح بندی، تعارضات زناشویی، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • سعید آریاپوران*، راضیه حاجی مرادی صفحات 561-572

    ویروس کرونا و میزان شیوع آن در جامعه مشکلات روان شناختی زیادی را به دنبال دارد. هدف پژوهش حاضر سازگاری و مشاجرات زناشویی زوجین در دوران شیوع کووید19 بود. روش پژوهش علی مقایسه ای بود. جامعه آماری این پژوهش را کل زوجین زیر 40 سال یکی از شهرستان های غرب ایران تشکیل دادند. از میان این زوجین 79 نفر به صورت حضوری و آنلاین در پژوهش شرکت نمودند. برای گردآوری داده ها از مقیاس سازگاری زوجی اصلاح شده </strong>[RDAS] (باسبی و همکاران، 1995) و مقیاس محقق ساخته مشاجرات زناشویی (1399) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t همبسته استفاده شد. نتایج نشان داد که در میان زوجین میانگین سازگاری زناشویی و ابعاد آن (توافق، رضایت و انسجام) در زمان شیوع کووید19 کاهش و میزان مشاجرات زناشویی (داد زدن، پرخاشگری کلامی، دعوای فیزیکی، قهر کردن، تهدید کردن، توهین کردن و تحقیر کردن) افزایش یافته است. نتایج تلویحات مهمی درباره توجه به پیامدهای زناشویی ویروس کرونا در میان زوجین دارد و برنامه ریزی در جهت کاهش مشکلات زناشویی به صورت حضوری و آنلاین در این زمینه پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: سازگاری زناشویی، مشاجرات زناشویی، ویروس کرونا
  • سارا زادافشار، زهرا احمدیان، احمد عابدی * صفحات 573-588

    با توجه ‌به‌ شیوع ویروس کرونا‌ و پیامدهای‌آن، پژوهش حاضر از دو بخش تشکیل‌ شده است: در بخش اول، روایی و پایایی مقیاس اضطراب ویروس کرونا در کودکان ارزیابی شد و در بخش دوم اثربخشی آموزش فیلیال‌تراپی بر اضطراب کودکان بررسی ‌شد. در قسمت اول پژوهش تعداد 151 کودک به شیوه نمونه‏گیری در ‌دسترس انتخاب شدند و به عبارات مقیاس پاسخ دادند. به‌منظور بررسی روایی از همبستگی گویه‌ها با نمره‌کل و تحلیل عاملی‌تاییدی و به‌منظور بررسی پایایی از ضریب ‌آلفای ‌کرونباخ استفاده‌ شد. در قسمت دوم پژوهش از تمام مادران کودکان 9 تا 12 سال با اضطراب شدید ویروس کرونا، 22 نفر به روش نمونه‏گیری هدفمند انتخاب و به روش نمونه‏ گیری تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل گمارده‌ شدند. جهت تحلیل داده‌ها از تحلیل کوواریانس تک‌متغیره استفاده ‌شد. نتایج قسمت اول نشان ‌داد مقیاس اضطراب ویروس کرونا کودکان از یک عامل روان‌شناختی تشکیل ‌شده ‌است و مقیاس از روایی و پایایی مطلوبی برخوردار ‌است (01/0<p). ضریب آلفای ‌کرونباخ برای کل پرسش‌نامه 88/0 برآورد شد. نتایج بخش دوم نشان ‌داد که فیلیال‌تراپی اثربخشی معناداری بر اضطراب ویروس کرونا در کودکان داشت (01/0<p). بر‌اساس یافته‌های پژوهش مقیاس اضطراب ویروس کرونا کودکان از ویژگی‌های روان‌سنجی مطلوبی برخوردار ‌است و از فیلیال‌تراپی می‌توان به‌عنوان روش درمانی مفید جهت کاهش اضطراب کرونا در کودکان بهره برد.

    کلیدواژگان: اضطراب ویروس کرونا، کودکان، اعتباریابی، فیلیال تراپی
  • بیتا شلانی، پرویز آزادفلاح *، حجت الله فراهانی صفحات 589-612

    استفاده کودکان از وسایل دیجیتال در حال افزایش است و آثار مخربی بر جنبه های مختلف تحول دارد. مطالعه حاضر با هدف مشخص کردن نقش خانواده و کاستی های موجود در مداخلات کاهش استفاده از رسانه های دیجیتال در کودکان به روش مرور نظام مند انجام شده است. پایگاه های ISC، SID و IranDoc و پایگاه های PsycNet، ScienceDirect، Medline، PubMed، Scopus و Web of Science بین سال 2000 تا 2019 بررسی شدند. معیار ورود شامل مطالعات کارآزمایی در کودکان زیر 12 سال با هدف کاهش استفاده از فناوری های نوپدید بود. از بین مطالعات یافت شده، 18 مقاله بررسی شدند. نتایج نشان داد بیشترین راهبردهای مورد استفاده رفتاری و شناختی بودند و عوامل مربوط به خانواده و تعامل والد کودک به عنوان عاملی مهم در مدیریت رفتار کودک در پژوهش ها مغفول مانده است. آگاهی والدین از پیامدهای منفی فزون کاربری کودکان از فناوری های نوپدید و آموزش آن ها برای انجام فعالیت های جایگزین، می تواند منجر به اثربخشی مداخلات شود، نسبت به زمانی که تنها بر آموزش مهارت هایی به کودکان تاکید می کنند. درگیر کردن والدین در مداخلات زمانی موثر است که سایر عوامل تاثیرگذار مانند ویژگی های سرشتی کودک و والدین، کیفیت تعامل والد کودک، الگوهای حاکم بر رفتارهای والدین، سبک های والدگری و عوامل تاثیرگذار در فضای خانه نیز مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خانواده، کودک، فناوری، وسایل دیجیتال، والدین، مداخله، والد کودک
  • عبدالمالک افشانی، نسرین اسماعیلیان، محسن دهقانی، محمدعلی مظاهری تهرانی صفحات 613-631

    اختلال شخصیت مرزی، اختلال روانی جدی و پیچیده ای است که حاوی یک الگوی فراگیر بی ثبات در روابط بین فردی، خودانگاره، عواطف و تکانشگری است که از اوایل بزرگ سالی آغاز می شود. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی ویژگی های اختلال شخصیت مرزی بر اساس سبک های دلبستگی و تمایزیافتگی خود با میانجی گری تنظیم هیجان انجام شد. این پژوهش غیرآزمایشی و از نوع همبستگی است. جامعه پژوهش حاضر کلیه دانشجویان مقاطع مختلف در دانشگاه های شهر تهران بودند که 372 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری اطلاعات، مقیاس فرم کوتاه تمایزیافتگی خود دریک (2011)، پرسش نامه دلبستگی بزرگ سالان بشارت (2011)، مقیاس دشواری تنظیم هیجانی گراتز و رومر (2004) و پرسش نامه ارزیابی ویژگی های اختلال شخصیت مرزی بودند. داده های پژوهش با استفاده از روش ضریب همبستگی و رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که دشواری در تنظیم هیجان به عنوان متغیر میانجی، رابطه بین تمایزیافتگی خود و ویژگی های اختلال شخصیت مرزی را به طور جزیی تحت تاثیر قرار می دهد و همچنین دشواری در تنظیم هیجان به عنوان متغیر میانجی، رابطه بین سبک های دلبستگی و ویژگی های اختلال شخصیت مرزی را به طور جزیی تحت تاثیر قرار می دهد. از این رو با توجه به نتایج فوق در یک نتیجه گیری کلی سبک های دلبستگی و تمایزیافتگی خود با میانجی گری تنظیم هیجان به طور مجزا می توانند ویژگی های اختلال شخصیت مرزی را پیش بینی کنند.

    کلیدواژگان: تمایزیافتگی خود، تنظیم هیجانی، سبک های دلبستگی، شخصیت مرزی
  • محمدرضا رشیدی *، ندا نظربلند، هاجر فلاح زاده صفحات 633-648

    هدف پژوهش تاثیر آموزش گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر عواطف مثبت نسبت به همسر در زنان دچار طلاق عاطفی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری شامل زنان متاهل دارای طلاق عاطفی مراجعه کننده به مرکز مشاوره خانواده شهر یزد در سال 1399 بود. کلیه زنان مراجعه کننده به این مرکز پرسش نامه طلاق عاطفی را تکمیل کردند. افراد مبتلا به طلاق عاطفی با روش تصادفی ساده به گروه های آزمایش و کنترل تخصیص داده شدند (هر گروه 20 نفر). هر دو گروه پرسش نامه عواطف مثبت نسبت به همسر را تکمیل کردند و گروه آزمایش هشت جلسه هفتگی 90 دقیقه ای در معرض آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفت. در پایان پرسش نامه مذکور مجددا در هر دو گروه اجرا شد و در دوره پیگیری پس از 8 هفته هر دو گروه این پرسش نامه ها را تکمیل کردند. نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد آموزش رویکرد مبتنی بر پذیرش و تعهد موجب بهبود عواطف مثبت نسبت به همسر در زنان متاهل دچار طلاق عاطفی می شود. بنابراین مهارت ACT باعث ارزیابی شناختی هیجان ها، کاهش احساسات منفی، افزایش احساسات مثبت و رفتار سازگارانه و درنهایت منجر به افزایش تنظیم شناختی هیجان می شود.

    کلیدواژگان: طلاق عاطفی، بهبود عواطف مثبت نسبت به همسر، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد
  • ابراهیم نامنی *، آرزو شهابی صفحات 649-672

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی ترکیب دو روش درمانی راه حل مدار و روایت درمانی بر ابراز وجود و صمیمیت زناشویی زنان در آستانه طلاق انجام شده است. این مطالعه به شیوه نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه صورت گرفت. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه زنان در آستانه طلاق مراجعه کننده به کلینیک های مشاوره شهر کاشمر بود. 24 زن در آستانه طلاق به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز پژوهش از پرسش نامه های صمیمیت زناشویی باگاروزی و ابراز وجود شرینگ استفاده گردید. داده ها با روش آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها حاکی از آن بود که تلفیق دو روش درمانی راه حل مدار و روایتی اثربخشی معنی داری بر ابراز وجود و صمیمیت زناشویی زنان در آستانه طلاق دارد (p<0/05). همچنین، تلفیق دو رویکرد درمانی راه حل مدار و روایت درمانی بر زیر مقیاس های صمیمیت زناشویی اثر بخشی معناداری دارد؛ همچنین این اثربخشی تا مرحله پیگیری نیز حفظ شده بود (p<0/05). بنابراین می توان گفت، تلفیق دو روش درمانی راه حل محور و روایت درمانی می تواند به ارتقای ابراز وجود و صمیمیت زناشویی زنان در آستانه طلاق بیانجامد.

    کلیدواژگان: درمان راه حل مدار ر، وایت درمانی، ابراز وجود، صمیمیت زناشویی، زنان در آستانه طلاق
  • راضیه ایزدی *، زهرا ربیعی، سیده لیلا میراحمدی صفحات 673-684

    فرزند پروری پس از طلاق یکی از تکالیف حساس پیش روی والدین مطلقه، و از عوامل موثر در سلامت روانی فرزندان به شمار می آید. هدف از این مطالعه کشف و تبیین تجارب زیسته والدین از هم والدگری پس از طلاق است. این مطالعه به روش کیفی و با استفاده از روش پدیدارشناسی توصیفی انجام شد. جامعه پژوهش شامل کلیه والدینی بود که تجربه فرزندپروری پس از طلاق را داشته اند. در این پژوهش برای تعیین حجم نمونه از معیار اشباع داده استفاده شد که با استفاده از نمونه گیری هدفمند تعداد 12 نفر (زن، مرد) انتخاب شدند و مورد مصاحبه نیمه ساختاریافته قرار گرفتند. داده ها به روش هفت مرحله ای کلایزی تجزیه و تحلیل شدند. نتایج تحلیل منجر به شناسایی پنج مضمون اصلی «رابطه والدین در فرزندپروری، پاسخ گویی در فرزندپروری، نظارت در فرزندپروری، چالش های والدین در فرزندپروری، آسیب های اجتماعی -روانی» شد. نگرش والدین به فرزندپروری پس از طلاق به جای هم والدگری متمرکز بر حذف نقش والدی طرف مقابل بوده، همان گونه که نقش همسری طرف مقابل پس از جدایی حذف شده است.

    کلیدواژگان: هم والدگری، طلاق، پژوهش کیفی، پدیدارشناسی
  • پروین صدقی*، آرزو اسکویی، مینا مجتبایی صفحات 685-703

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی خودشناسی انسجامی در رابطه بین مولفه های دلبستگی والدین با خودپنداره دانش آموزان انجام شد. روش پژوهش توصیفی همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش تمامی دانش آموزان دختر متوسطه اول شهر تهران و والدینشان در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که از بین آن ها 446 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. شرکت کنندگان پرسش نامه های خودپنداره راج کمار ساراسوت، دلبستگی هازن و شیور، و خودشناسی انسجامی قربانی را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و روش تحلیل مسیر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اثرات مستقیم سبک های دلبستگی (ایمن، اجتنابی و دوسوگرا) و خودشناسی انسجامی بر خودپنداره معنی دار بود. همچنین خودشناسی انسجامی در رابطه بین سبک های دلبستگی والدین با خودپنداره دانش آموزان نقش میانجی داشت. بر این اساس، سبک های دلبستگی والدین با میانجی گری خودشناسی انسجامی می توانند خودپنداره دانش آموزان را پیش بینی نمایند.

    کلیدواژگان: مولفه های دلبستگی، خودپنداره، خودشناسی انسجامی، نقش میانجی
|
  • Zahra Mirhosseini, Marzieh Ebrahimi *, Parisa Pakdel Pages 523-539

    The present article has been written with the aim of investigating the factors affecting women's power in the family. For this purpose, the data of the National Family Survey in 2019 have been reviewed and analyzed. The statistical population in this study includes people over 15 who living in urban areas of the whole country. The research findings show that although the distribution of power and decision-making within Iranian families leans towards men, the type of attitude of women towards the issue of distribution of power also shows their acceptance of this situation. In addition, the findings of this study showed that increasing the level of education of men and women and employment of women, as well as the expansion of their relationships and information, leads to a fair distribution of power in the family. But the important point in this study, contrary to the theory of resources, which considered access to economic resources important, is that not only women's income, it does not affect their decision-making power within the family, but may work outside the family psychologically and increase other skills. Empower them or make them more aware of the right within the family, which will be effective in increasing their decision-making power within the family.

    Keywords: Family, Power Structure, Women, Economic factors, social factors
  • Yaser Rezapour Mirsaleh *, malihe mosayebi, Zahra Khandaghi, Batool Nazemi Pages 541-560

    This study aims to identify and rank the factors affecting the initial marital conflicts in newly married couples. This is a descriptive study. The statistical population of this study included experienced counselors who worked as family counselor in Meybod and Ardakan City. 12 expert counselors were selected using purposeful sampling method. An interpretive structural modeling method was used to identify and rank the factors affecting the early marital conflicts. The results showed the unpleasant atmosphere of the family of origin was in the seventh and last rank and infidelity and extramarital affairs was at the highest and last rank of the model. The power structure in the family was at the sixth rank, the ideals, economic problems, low life skills and differences in lifestyle were at the fifth rank, modern women's identity and lack of awareness about sexual issues were in the fourth rank, mental illness and behavioral disorders and premarital events were in the third rank and lack of initial love was in the second rank. It can be concluded that the unpleasant atmosphere of the family of origin is the most effective and fundamental factor in creating marital conflicts among newlyweds and should be considered at the premarital counseling.

    Keywords: Ranking, Marital conflicts, Interpretive Structural Modeling
  • Saeed Ariapooran*, Razieh Hajimoradi Pages 561-572

    The coronavirus and its prevalence in the community cause many psychological problems. The aim of the present study is to evaluate the marital adjustment and disputes among couples during the outbreak of COVID-19. The research method was causal-comparative. The statistical population of this study consisted of all couples under 40 in one of the cities in western of Iran. Of these couples, 79 participated in the study offline and online. For data collection, the Revised Dyadic Adjustment Scale [RDAS] (Basby et al, 1995) and the Researcher-Made Scale of Marital Disputes (2021) were used. Paired Sample t-test was used to analyze the data. The results showed that among couples, the marital adjustment mean and its dimensions (Consensus, satisfaction and cohesion) decreased and the rate of marital disputes (shouting, verbal aggression, physical fights, silent treatment, intimidation, insult and humiliation) increased during the outbreak of COVID-19. The results have important implications for the marital consequences of the COVID-19 among couples, and online and offline planning to reduce marital strife is suggested.

    Keywords: Covid-19, Marital adjustment, marital dispute
  • sara Zadafshar, zahra ahmadian, ahmad abedi * Pages 573-588

    Considering the spread of coronavirus and its effects, present study consists of two parts; in the first part, validity and reliability of Coronavirus Anxiety Scale in children were evaluated and in the second part, the effectiveness of filial-therapy training on anxiety in children was evaluated. In first part, 151 children were selected by available-sampling method and responded to scale expressions. To evaluate validity, correlation of items with total score and confirmatory-factor analysis and to evaluate reliability, Cronbach'salpha were used. In second part of study, from all mothers with children aged 9 to 12 with severe anxiety of coronavirus, 22 were selected by purposive-sampling and randomly were divided in experimental and control groups. Univariate analysis of covariance was used to analyze data. Results of first part showed Coronavirus Anxiety Scale of Children consists of a psychological factor and scale has good validity and reliability (P <0.01). Cronbach'salpha for the entire questionnaire was estimated 0.88. Results of second part showed filial-therapy had a significant effect on coronavirus anxiety in children (P <0.01). According to findings, Coronavirus Anxiety Scale, pediatric version has desirable psychometric properties and filial-therapy can be used as a beneficial treatment to reduce coronavirus anxiety in children.

    Keywords: Anxiety of Coronavirus, children, Validation, Filial Therapy
  • bita shalani, Parviz Azadfallah *, Hojjatollah Farahani Pages 589-612

    Children’s screen time is increasing and has devastating effects on various aspects of their development and health. This systematic review study was conducted to investigate the role of family and shortcomings in interventions to reduce children's use of digital media. PsycNet, ScienceDirect, Medline, PubMed, Scopus, Web of Science, ISC, SID and IranDoc were searched from 2000 to 2019. All research studies that were RCT with children under age 12 and aimed to reduce ST in children were eligible to study. 18 of them were eligible and were included in the review. Most of the strategies used were behavioral and cognitive, and family factors, including communication between family members and child- parent relationship as an important and influential factors in managing child behavior were largely neglected across the articles reviewed. Awareness of parents about the negative consequences of children's over- use of digital devices and training them to perform alternative and joint activities as two main elements can make interventions be more effective than when they focus only on teaching skills to children. In addition, involving parents in interventions is more effective when other influential factors such as child and parent characteristics, quality of parent-child interaction, patterns of parenting behaviors, parenting styles and influencing factors in home environment should also be considered.

    Keywords: child, Digital Devices, Family, interaction, Intervention, parents, Parent- child, Screen Time
  • Abdolmalek Afshani*, Nasrin Esmailian, Mohsen Dehghani, MohammadAli Mazaheri Pages 613-631

    Borderline personality disorder is a complex and serious mental disorder that contains a pervasive pattern of instability in interpersonal relationships, self-image, emotions, and impulsivity that begins in early adulthood. The aim of this study was to predict the characteristics of borderline personality disorder based on their attachment and differentiation styles through emotion regulation. The study population was all students of Tehran universities with a sample of 372 who were selected using available sampling method. Data collection tools were Drake Short Form of Self-Differentiation Scale (2011), Hazen and Schiver Adult Attachment Questionnaire (1987), Gratz and Roemer Emotional Difficulty Scale (2004), and Borderline Personality Disorder Characteristics Questionnaire. Research data were analyzed using correlation and regression methods.  The results showed that the difficulty in regulating emotion as a mediating variable partially affects the relationship between self-differentiation and attachment styles with borderline personality disorder traits. Therefore, in a general conclusion, it can be said  attachment styles, self-differentiation were mediated by emotion regulation, may predict the characteristics of borderline personality disorder independenly

    Keywords: borderline personality, self-differentiation, Attachment Styles, emotion regulation
  • mohammadreza rashidi *, neda nazarboland, Hajar Falahzade Pages 633-648

    The aim of this study is group education based on acceptance and commitment (ACT) on positive emotions towards the spouse in women who have undergone emotional divorce. The research method was quasi-experimental: pretest-posttest and two-month follow-up. The statistical population included married women in the situation of emotional divorce who consulted with Yazd Family Counseling Center in 2020. All women who used the services of this center completed an emotional divorce questionnaire. Individuals undergoing emotional divorce were randomly assigned to experimental and control groups (20 people in each group). Both groups completed a questionnaire of positive emotions towards their spouse and the experimental group was exposed to eight 90-minute weekly sessions based on acceptance and commitment training. In the end, the questionnaire was administered again in both groups and in the follow-up period after 8 weeks, and both groups completed the questionnaires. The results of analysis of covariance showed that teaching an approach based on acceptance and commitment improves positive emotions towards the spouse in married women suffering from emotional divorce. Thus, ACT skills lead to cognitive evaluation of emotions, decrease in negative emotions, increase in positive emotions and adaptive behavior, and ultimately lead to increased cognitive regulation of emotions.

    Keywords: Emotional divorce, Positive emotions towards the spouse, Acceptance, Commitment Treatment
  • Ebrahim Namani * Pages 649-672

    The current study examines the effectiveness of training based on combining two-way solution-focused therapy and narrative therapy on assertiveness and marital intimacy among women on the verge of divorce. Method of this study is semi-experimental pretest, posttest and follow test with control group. The study sample included all women on the verge of divorce who used the services of consulting clinics of Kashmar. Twenty-four women on the verge of divorce were selected by convenience sampling. Bagarozzi marital intimacy and Shering assertiveness questioners were used for data collection. Data were analyzed by repeated measures analysis of variance test. The results of this study showed that a combination of both solution-focused therapy and narrative therapy has significant effect on assertiveness and marital intimacy among women on the verge of divorce (p<0.05). Also, combination of both solution-focused therapy and narrative therapy have significant effect on Subscales marital intimacy (p<0.05), also this improvement was maintained at follow-up. Thus, combination of both solution-focused therapy and narrative therapy may improve assertiveness and marital intimacy among women on the verge of divorce.

    Keywords: Solution-Focused Therapy, Narrative Therapy, assertiveness, marital intimacy, women on the verge of divorce
  • razieh izadi*, ZAHRA RABIEE, LEYLA MIRAHMADI Pages 673-684

    Parenting after divorce is one of the most sensitive tasks for divorced parents and is one of the effective factors in children's mental health. The purpose of this study is to explore and explain parents' lived experiences of co-parenting after divorce. This study was performed qualitatively using Descriptive phenomenology method. The study population included all parents who had parenting experience after divorce. In this study, data saturation criterion was used to determine the sample size. Using purposive sampling, 12 people (female, male) were selected and interviewed semi-structured. Data were analyzed by Colaizzi seven-step method. The results of the analysis led to the identification of five main themes: The relationship between parents, accountability, </strong>supervision, parental challenges and Social-psychological harms in parenting. Parents focused on eliminating the other co-parent as a parental figure – just as their role as a spouse was eliminated after divorce – rather than concentrating on the task of parenting.

    Keywords: Divorce, Co-Parenting, phenomenology, Qualitative research
  • PARVIN SEDGHI *, aREZOO OSKOEI, mina mogtabaei Pages 685-703

    The purpose of this study was to investigate the mediating role of parents' coherent self-knowledge between parental attachment components with students' self-concept. </strong>The method of the study was descriptive-correlation of structural equation modeling. The statistical population of the study included all female high school students in Tehran and their parents in the academic year of 2021 from which 446 people were selected by the cluster sampling. Participants completed the questionnaires of Raj Kumar Sarasut’ self-concept, Hazan & Shaver’s attachment and Ghorbani’s integrative self-knowledge. Data were analyzed using descriptive statistics and path analysis. The results showed that the direct effects of the attachment style (secure, avoidance and ambivalent) and coherent self-knowledge on self-concept were significant. Cohesive self-knowledge also played a mediating role in the relationship between parental attachment styles and students' self-concept. Accordingly, the parents' attachment styles can predict students' self-concept through the mediation of integrative self-knowledge.

    Keywords: attachment components, Self-concept, integrative self-knowledge, mediating role