فهرست مطالب

فصلنامه مسکن و محیط روستا
پیاپی 176 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • الناز بهبهانی، عبدالرحمن *، محسن تابان، محمد مهرکی زاده صفحات 3-16

    روستاهای ساحلی استان بوشهر به دلیل موقعیت جغرافیایی مناسب در ارتباط با خلیج فارس و در مواردی وجود اراضی مناسب کشاورزی، قدمتی طولانی دارند و ازاین رو دربردانده میراثی غنی از معماری بومی اند. این معماری در عین سادگی و بی پیرایگی، اصول و ویژگی هایی در خودش نهفته دارد که شامل شیوه های ساخت وساز، طراحی هم ساز با اقلیم، ویژگی های کالبدی و نحوه بهره برداری از منابع بومی می شوند. این پژوهش با هدف شناخت معماری بومی در نواحی روستاهای ساحلی استان بوشهر و استخراج الگوهای آن در جهت تدوین دستورالعملی برای طراحی، ویژگی های بافت روستایی و معماری بومی این نواحی را بررسی کرده است. به منظور دستیابی به شناخت الگوهای معماری بومی در روستاهای ساحلی استان بوشهر، مسکن بومی در روستاهای جزیره شیف و سالم آباد و اولی شمالی تحلیل شدند. موارد بررسی شده در بافت و بناهای روستایی در حوزه هایی چون تراکم بافت و جهت گیری معابر، ویژگی های کالبدی معماری، دستگاه های ساختمانی و راهکارهای ایجاد آسایش اقلیمی دسته بندی گردیدند. این موارد از روش توصیفی تحلیلی و بهره گیری از انواع روش های پیمایشی در سه روستای ذکرشده برداشت گردیدند. ویژگی های کالبدی فضایی در نمونه های انتخاب شده تحلیل و بارزه های معماری در هریک از روستاها مقایسه شدند. نتایج این پژوهش دربردارنده مشخصات اصلی معماری بومی در این نواحی اند که رهنمودهایی برای طراحی ارایه می دهند. لزوم رعایت تناسبات انسانی در بخش های سکونتی و ورودی ها، تعریف فضای باز بینابینی در میان توده های ساختمانی، توجه به جهت گیری اقلیمی در توده گذاری ها و جزییات معماری، لزوم بهره گیری از بازشوهای متعدد و سبک سازی سازه از مشخصات اصلی معماری بومی روستاهای ساحلی اند.

    کلیدواژگان: معماری بومی، معماری روستایی، توسعه روستایی، روستاهای ساحلی بوشهر
  • عبدالمجید خورشیدیان* صفحات 17-30

    همه گیری ویروس کووید19 همانند دیگر بحران ها بر زندگی ما تاثیر چشمگیری داشته است و به تبع آن، محیط مصنوع به منظور تطبیق با شرایط و نیازهای جدید دستخوش تغییر شده است. طراحی مسکن نیز باید با واقعیت جدید سازگار شود؛ زیرا کووید 19 اولین و احتمالا آخرین اپیدمی نخواهد بود. در حال حاضر، ویژگی های فضایی مسکن از راهبردهای رعایت فاصله اجتماعی، قرنطینه و ایزوله سازی، تهویه مطلوب و کنترل عفونت متاثرند که الگوهای جدیدی از زندگی و کار را به ما تحمیل کرده اند. پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به این سوال است که طراحی مسکن چگونه می تواند در شرایط همه گیری، از سلامتی و رفاه انسان حمایت نماید؟ این مقاله از رویکرد کیفی بهره گرفته است. پس از شناسایی مهم ترین راهبردهای کنترل خطر بیماری کووید19، از بررسی متون تخصصی موضوع، اقدامات و پیشنهادهای متخصصین در راستای مدیریت خطر آن سنجش شده اند. انتخاب نمونه ها در این تحقیق به صورت هدفمند و جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه انجام شده است. تحلیل داده ها با روش تحلیل مضمون و با استفاده از تکنیک های قالب مضامین و کدگذاری داده های کیفی به انجام رسیده است. از مجموع بررسی ها و تحلیل اقدامات و پیشنهادهای متخصصین در راستای هدف تحقیق، راهکارهای مدیریت خطر ویروس کووید19 در زمینه معماری مسکن شناسایی شده اند و در ذیل ده مقوله، در قالب مضامین چهارگانه تحقیق دسته بندی شده اند. از میان مقوله های مزبور، جداسازی فضایی به منظور قرنطینه و ایزوله سازی، تهویه طبیعی و نقش فضاهای باز و نیمه باز در کاهش خطر و پاسخ به بیماری، حوزه بندی فضاها برای کنترل عفونت و در نهایت، معیارهای طراحی به منظور پاسخ به عملکردها و تعاملات جدید در مسکن واجد بیشترین اهمیت شناخته شده اند. راهکارهای ارایه شده در این تحقیق به عنوان راهبردهای طراحی مسکن می توانند به جلوگیری و کاهش خطر بیمارهای همه گیر کمک نمایند و کیفیت زندگی را در شرایط تحمیلی جدید ارتقا بخشند.

    کلیدواژگان: معماری، پاندمی، کووید19، فاصله اجتماعی، مسکن
  • سید امیرحسین گرکانی، مسعود حیدروند، سجاد امیری*، پارسا حقیقی صفحات 31-44

    اهمیت توسعه پایدار روستایی و نقش حیاتی آن در توسعه بیشتر کشورهای درحال رشد، بر کسی پوشیده نیست و به باور کارشناسان و دست اندرکاران امر تحقیق، این مهم بیش از هرچیز در گرو برخورداری از سرمایه مناسب، به ویژه سرمایه اجتماعی از طریق مشارکت و اعتماد اجتماعی امکان پذیر است. هدف از پژوهش حاضر، تحلیل سرمایه اجتماعی به منظور توسعه پایدار روستایی در سه روستای شهید بهشتی و جیزآباد و مرادآباد از توابع شهرستان باخرز استان خراسان رضوی است که در آن، پروژه توان افزایی جوامع محلی عملیاتی شده است. جامعه هدف در این تحقیق 96 نفر (55 مرد و 41 زن) است که عضو گروه های خرد توسعه روستایی اند و در قالب 9 گروه شامل می گردد. در این مطالعه، میزان روابط اعتماد و مشارکت در شبکه ذی نفعان با استفاده از پرسش نامه های تحلیل شبکه ای و بر اساس مشاهده مستقیم و مصاحبه با تمام کنشگران، همچنین توجه به سنجش شاخص های سطح کلان شبکه (از جمله تراکم، دوسویگی، انتقال یافتگی و میانگین فاصله ژیودوزیک در دو مرحله قبل و بعد از اجرای پروژه) بررسی شده است و بیانگر میزان اعتماد و مشارکت و سرمایه اجتماعی متوسط قبل از اجرای پروژه توان افزایی جوامع محلی است. پس از اجرای پروژه توان افزایی جوامع محلی، میزان این شاخص ها افزایش پیدا کرده و به حد مطلوبی رسیده است. سرعت گردش و تبادل اعتماد و مشارکت بین افراد، پس از اجرای طرح، در مقایسه با قبل از اجرای آن افزایش یافته و اجرای طرح، انسجام، اتحاد و همبستگی و همکاری بین افراد را بیشتر کرده است. ازاین رو، اجرای این پروژه، میزان اعتماد و مشارکت و سرمایه اجتماعی را افزایش داده است و در نتیجه، بسترهای اجتماعی موردنیاز برای تحقق مطلوب توسعه پایدار روستایی را فراهم کرده است.

    کلیدواژگان: پروژه توان افزایی، جوامع محلی، تحلیل شبکه، سرمایه اجتماعی، توسعه پایدار روستایی، شهرستان باخرز
  • منیژه اکبرشاهی، جمال الدین سهیلی* صفحات 45-56

    انسان ها نیازهایی دارند. امنیت یکی از نیازهای مهم بشر است که نقش مهمی در سعادت و سلامت روحی او و جامعه دارد و مسکن جزو نیازهای اساسی انسان، بعد از خوراک و پوشاک است. چنان که در طبقه بندی نیازهای مازلو، امنیت در درجه دوم اهمیت و پس از نیازهای فیزیولوژیک قرار گرفته است؛ اما این نیاز به دلیل رشد فزاینده تقاضای مسکن در اثر افزایش جمعیت و شهرنشینی دهه های معاصر در ایران که باعث شده است حجم ساخت وساز مسکن به بیشینه خودش برسد و همچنین نگاه یک سویه به آن ها، تبدیل به مشکلی جدی گردیده است؛ زیرا با این اوصاف، الگوی تولید مسکن تغییر یافته و این امر سبب کاهش کیفیت مسکن شده است. بنابراین، از امنیت آن ها کاسته شده است و ظرفیت جرم خیزی در فضاهای مسکونی و ترس از وقوع جرم در ساکنین این مناطق افزایش یافته است. توجه نکردن برنامه ریزان و طراحان مجتمع های مسکونی به معیارهای کالبدی محیطی در جهت نیازهای انسانی می تواند مشکلات اساسی برای ساکنین به دنبال داشته باشد. در واقع، یکی از این مشکلات، وجودنداشتن امنیت اجتماعی در مجتمع های امروزی است. در طراحی محیطی، رویکرد CPTED یکی از کارآمدترین رویکردها در بحث ارتقای امنیت اجتماعی و پیشگیری از جرایم است. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی هم بستگی میان چند متغیر امنیت اجتماعی و استفاده از نرم افزار spss انجام شده است. جامعه آماری ساکنین مجتمع مسکونی چهارصددستگاه قزوین است. حجم نمونه با فرمول کوکران محاسبه شده است و از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای استفاده شده است. سنجش و بررسی پایایی پرسش نامه نیز از طریق آزمون آلفای کرونباخ انجام شده است و عدد به دست آمده 8/0 است. در نهایت، بر اساس آزمون فریدمن، به رتبه بندی هریک از شاخص های مطرح شده پرداخته شد که مشخص گردید شاخص کیفیت عملکردی، اولویت اول دارد و پس از آن، به ترتیب هریک از شاخص های نظارت طبیعی، کیفیت کالبدی، تقویت حریم، خوانایی و قلمروگرایی در ارتقای امنیت اجتماعی در مجتمع های مسکونی تاثیرگذارند.

    کلیدواژگان: امنیت، پیشگیری از جرم، عوامل کالبدی، مسکن، رویکرد CPTED
  • مرتضی ضامنی*، سینا رزاقی اصل، الهام پورمهابادیان صفحات 57-70

    سال هاست که طراحی مسکن ارزان قیمت برای اقشار کم درآمد در کشورهای توسعه یافته و جهان سوم موضوعیت دارد و تولید مسکن ارزان و مناسب برای گروه های کم درآمد یکی از برنامه های محوری دولت ها برای برقراری عدالت اجتماعی و کمک به گروه های محروم است. تامین مسکن ایمن و راحت و ارزان با درنظرگرفتن توان مالی خانوارهای فاقد مسکن، از جمله اهداف این طرح بوده است؛ اما متاسفانه مسکن های حداقل ساخته شده موجود، مسکن های کوچکی اند که در آن ها فقط به جنبه های کمی و کاهش ابعاد فضاها توجه شده است و به دلیل دارانبودن استانداردهای معیشتی لازم، سکونت پذیر نیستند. همچنین در آن ها موضوع توجه به مسایل بومی و فرهنگی به صورت کامل محقق نشده است و سازگاری با محیط زیست به طور کامل به دست فراموشی سپرده شده است. با توجه به پتانسیل های اکولوژیک موجود در جزیره مینو و همچنین توجه به ویژگی های معیشتی مردم ساکن در جزیره مینو، لزوم تدوین سیاست هایی برای عملیاتی نمودن توامان ایده های اکولوژیک و اقتصادی در طراحی مسکن مشهود است. هدف از این پژوهشف دستیابی به مهم ترین سیاست های طراحی مسکن حداقل اکولوژیک در جزیره مینو است تا از این طریق، توجه تصمیم گیران دولتی و انبوه سازان و بومیان را به ساخت مسکنی جلب نماید که ضمن توجه به مسایل بومی و زیست محیطی و دارابودن استانداردهای معیشتی قابل قبول، مطابق با اقتصاد خانوار بومی آن منطقه طراحی شود. این پژوهش سعی دارد با جمع آوری داده ها به روش کتابخانه ای و میدانی و بر اساس قضاوت خبرگان مبتنی بر روش گلوله برفی و با استفاده از ابزار پرسش نامه وتحلیل شبکه ای ANP به وسیله نرم افزار SUPER DECISION، سیاست های طراحی مسکن حداقل اکولوژیک را در جزیره مینو تدوین و اولویت بندی کند. بر اساس نتایج این پژوهش، اولویت دارترین سناریو، «بهره برداری از بازیافت» به دست آمده است.

    کلیدواژگان: سیاست های طراحی، مسکن، مسکن حداقل اکولوژیک، جزیره مینو
  • حسن کاظمی قهی، نبی الله منصوری*، سید علی جوزی صفحات 71-86

    اولین گام در جهت رسیدن به برنامه پیشگیری و ایمن سازی شهرها، شناخت مخاطرات و بحران های موجود و اولویت بندی مولفه های ریسک پذیری، با توجه به سوابق تاریخی و مطالعات علمی انجام گرفته در تبیین احتمال خطر است. پدیده سیل به عنوان یکی از مخاطرات بسیار پرخطر طبیعی است که در مدیریت بحران باید نگاه ویژه ای به آن معطوف داشت. هدف مطالعه حاضر، مدل سازی و پیش بینی مخاطره سیل طبق ویژگی های شهر بندری نوشهر، با استفاده از مدل های یادگیری ماشین است. بر اساس مرور منابع، ابتدا معیارها و شاخص های موثر بر مخاطره سیل، شامل معیار آب وهوا (شاخص بارندگی 6ساعته)، معیار هیدرولوژی (شاخص های ارتفاع رواناب سطحی، تراکم زهکشی، عمق آب زیرزمینی)، معیار توپوگرافی (شاخص های شیب و ارتفاع از سطح دریا)، معیار خاک شناسی (شاخص نوع خاک) و معیار کاربری اراضی (شاخص نوع کاربری زمین) شناسایی شدند و سپس در محیط ArcGIS رستری گردیدند و در نهایت، برای استفاده در مدل ها، به روش فازی استاندارد سازی شدند. در تحقیق حاضر، برای پهنه بندی مخاطره سیل از مدل های یادگیری ماشین، k نزدیک ترین همسایه (Fine KNN، Cubic KNN، Cosine KNN، Weighted KNN)، درخت تصمیم (Fine tree، Medium tree، Coarse tree)، یادگیری تجمعی (Ensemble (Subspace KNN)) و WLC استفاده شده است. برای انجام صحت سنجی مدل ها و انتخاب بهترین مدل نیز از روش ROC بر اساس دو معیار ارزیابی صحت و سطح زیر نمودار در خصوص بحران سیل استفاده گردیده است. لایه ها در محیط ArcGIS تهیه و برای انجام مدل سازی و تعیین ضرایب تعیین، به محیط نرم افزاری MATLAB انتقال داده شده اند. نتایج نشان می دهند که مدل یادگیری تجمعی با صحت 96/0 و سطح زیر نمودار 90/0 بهترین و مدل WLC با صحت 61/0 و سطح زیر نمودار 62/0 ضعیف ترین مدل پیش بینی مخاطره سیل در شهر نوشهر است. بنابراین نتیجه خروجی الگوریتم Ensemble (Subspace KNN) برای ارایه نقشه نهایی خطر سیلاب انتخاب گردید.

    کلیدواژگان: پهنه بندی، مخاطره سیل، یادگیری ماشین، یادگیری تجمعی
  • فرزاد فرناد، حدیثه کامران کسمایی*، مهدی خاکزند، غلامحسین معماریان صفحات 87-102

    خانه های سنتی در طول زمان و به صورت تجربی برای رسیدن به کارایی بیشتر، به اصول و الگوهایی دست یافته اند که به صورت پیدا یا پنهان در همه خانه ها تکرار می گردند و موجب می شوند به بهترین شکل با فرهنگ و اقلیم منطقه هماهنگ باشند. برخی از آن ها در محدوده مکانی یا زمانی بزرگ تر و برخی در محدوده کوچک تر استفاده می گردند.هدف از این پژوهش، شناخت و بررسی اصول و الگوهای کالبدی خانه های سنتی شهر کاشان و ارایه مصادیق آن است. نوع پژوهش کاربردی و کیفی است و با روش توصیفی و تحلیلی بر اساس مصداق پژوهی انجام یافته است. داده های این پژوهش از طریق برداشت های میدانی و مراجعه به منابع مکتوب گردآوری شده اند. جامعه بررسی شده، خانه های سنتی کاشان و محدوده مکانی آن، باروی جلالی و بازه زمانی آن، قاجاریه و پهلوی اول است. مورد پژوهی شامل هشت خانه اند که به صورت تصادفی از مجموعه خانه های میراث فرهنگی انتخاب شده اند.یافته های این پژوهش در سه الگوی اصلی از یکدیگر تفکیک شده اند: الگوی ارتباط با پیرامون و شهر؛ الگوی سازماندهی فضایی و شکل گیری؛ الگوی زیستی و عملکردی. این الگوها در مجموع شامل هشت اصل می گردند: هماهنگی با بافت زمینه؛ سادگی بدنه خارجی؛ فضای منفی هسته شکل دهنده؛ انسجام فضای مثبت؛ سازمان فضایی ترتیبی و مفصلی؛ محرمیت؛ تنوع فضای عملکردی؛ جبهه های متعدد برای فعالیت های مختلف. نتایج این پژوهش بیانگر نحوه شکل گیری خانه ها بر اساس الگوها و اصول ذکرشده اند که از حیاط شروع می شوند و تا ارتباط با شهر به صورت رفت وبرگشت تکامل پیدا می کنند. این تحقیق می تواند با تبیین این اصول زمینه را برای شناخت سایر اصول و الگوهای شکل دهنده خانه های سنتی هموار سازد.

    کلیدواژگان: خانه کاشانی، الگوی سازماندهی فضایی، الگوی زیستی و عملکردی، الگوی ارتباط با شهر
  • آذر زینلی، نیلوفر نیک قدم*، سید مجید مفیدی شمیرانی صفحات 103-114

    یکی از مسایل پیش روی طراحان و معماران، مصرف انرژی ساختمان در دوره ساخت است. انرژی مصرف شده در فرایند ساخت یک بنا مقدار زیادی از منابع را دریافت می کند، بنابراین، از طریق ارزیابی انرژی زمان ساخت که انرژی نهفته نامیده می شود می توان با انتخاب مناسب ترین مصالح و راهکارها در مصرف انرژی صرفه جویی کرد. در این مقاله به کاهش انرژی نهفته با راهکارهای اجرای معماری پرداخته خواهد شد. هدف این تحقیق کاهش مصرف انرژی در راستای حفظ محیط زیست است. در این تحقیق، با توجه به فرضیه تحقیق که چنین است: برخی راهکارها در مرحله اجرای ساختمان می توانند بر کاهش انرژی نهفته ساختمان در بندرعباس موثر باشند، ابتدا انرژی نهفته یک ساختمان 6طبقه در شهر بندرعباس محاسبه شد. سپس بر اساس نحوه تاثیر متغیرها بر انرژی نهفته کل که از چهارچوب نظری تحقیق استخراج شده است، انرژی نهفته با تغییر متغیرهای اجرا مجددا محاسبه و تحلیل شده است. نتیجه گیری در این مقاله بر مبنای سوالات تحقیق که به دنبال متغیرها و راهکارهای کاهش انرژی نهفته در زمان اجرای ساختمان است، شامل دو بخش است: یک. نتایج تیوری که محصول بررسی متون است؛ دو. نتایج تجربی که از محاسبات حاصل شده اند. دستاوردهای این پژوهش نشان می دهند که انرژی نهفته هر مترمربع ساختمان در بندرعباس در بخش معماری بین 1.9 تا 18.5 گیگاژول است. در این تحقیق، متغیرهای موثر بر انرژی نهان در زمان اجرا شامل ملاط ها، حمل ونقل، تعمیر و نگهداری ساختمان، بازسازی به جای تخریب، استفاده از مصالح بازیافتی بر انرژی نهفته کل ساختمان بررسی گردیده اند. یافته ها نشان می دهند که انتخاب مصالح می تواند باعث افزایش تا 89درصد انرژی نهفته کل ساختمان گردد که برابر با مصرف 33 سال انرژی مصرفی ساختمان است و همان طور که از نتایج تحقیق مشخص است، بیشترین تاثیر را در انرژی نهفته دارد. پس معماران با انجام محاسبات انرژی نهفته می توانند در انتخاب مصالح و جزییات و ابعاد و فضاها، بیشترین تاثیر را بر کاهش انرژی نهفته ساختمان داشته باشند. در این مقاله، راهکارهایی برای کاهش انرژی نهفته ساختمان در زمان اجرای ساختمان ارایه می شوند.

    کلیدواژگان: انرژی نهفته، طراحی معماری، مصالح ساختمانی، راهکارهای معماری
|
  • Elnaz Behbahani, Abdalrahman Dinarvand*, Mohsen Taban, Mohammad Mehrakizadeh Pages 3-16

    The coastal villages of Bushehr province have a long history due to their suitable geographical location in near the Persian Gulf and in some cases suitable agricultural lands, and therefore have a rich heritage of vernacular architecture. While simple and unpretentious, this architecture contains principles and features including construction methods, climate responsive design, physical features and how to use local resources. This study aims to identify the vernacular architecture in the coastal rural areas of Bushehr province and extract its patterns to develop guidelines for design, through reviewing the characteristics of the rural fabric and vernacular architecture of these areas. To recognize the vernacular architectural patterns in the coastal villages of Bushehr province, vernacular housing in the villages of Shif, Salem-Abad and North Oli was analyzed. The examined factors in rural fabric and buildings were classified into different themes such as density, the orientation of passages, physical architectural features, construction equipment and solutions for providing climatic comfort. Data was collected through the descriptive-analytical method, using various survey methods in the three mentioned villages. Physical-spatial features were analyzed in selected cases and architectural features were compared. The results of this study include the key features of vernacular architecture in these areas that provide design guidance. Considering human proportions in residential areas and entrances, defining intermediate open space between building masses, paying attention to climatic orientation in masses and architectural details, the need to use multiple openings and lightening the structures are the main characteristics of vernacular coastal villages.

    Keywords: vernacular architecture, rural architecture, rural development, coastal villages of Bushehr
  • Abdolmajid Khorshidian* Pages 17-30

    Like other crises, the coronavirus epidemic has had a significant impact on our lives. As a result, the built environment has changed to adapt to new conditions and needs. Since Covid-19 is not the first and possibly the last epidemic, housing design must also adapt to the new reality. At present, the spatial properties of housing are impacted by social distancing strategies, quarantine and isolation, proper ventilation, and infection control, which have imposed new patterns of life and work.This study has used a qualitative approach to answer how housing design can support human health and well-being in an epidemic. After identifying the most important strategies for controlling the risk of the epidemic based on the literature review, the measures and recommendations of expertsfor its risk management have been discussed. Purposive sampling was done and data was collected through semi-structured questionnaires. Data analysis was conducted through the thematic analysis method and qualitative data coding.Based on the reviews and analyzes of the measures and recommendations of experts, Covid-19 risk management strategies for housing architecture were identified and then classified into ten categories in the form of four research topics. Spatial separation for quarantine and isolation, natural ventilation and the role of open and semi-open spaces in reducing the risk and responding to Covid-19 disease, space zoning to control infection and finally design criteria for responding to new functions and interactions in housing are identified as the most important categories in this research. The solutions presented in this study as housing design strategies can help prevent and reduce the risk of epidemic diseases and improve the quality of life in the newly imposed conditions.

    Keywords: Architecture, Pandemic, Covid19, Social Distancing, Housing
  • Seyyed Amirhosein Garakani, Masoud Heydarvand, Sajad Amiri*, Parsa Haghighi Pages 31-44

    The importance of sustainable rural development and its vital role in further development in evolving countries is evident today. According to experts and scholars, having appropriate capital, especially social capital through participation and social trust is the most important factor. This study aims to analyze social capital for sustainable rural development in the three villages of Shahid Beheshti, Jizabad and Moradabad in the Bakharz county of Khorasan Razavi province, in which the empowerment project of local communities has been implemented. The target population in this study consists of 96 people (55 men and 41 women) who are members of rural development micro-groups forming nine groups. In this research, the relationship between trust and participation in the stakeholder network is investigated using network analysis questionnaires and based on direct observation and interviews with all actors, as well as measuring macro-level indicators (including density, bidirectional, translocation and geodetic distance in the two phases before and after the project). It indicates the average level of trust, participation and social capital before the implementation of the local communities’ empowerment project. After the execution of the project, the level of these indicators has improved and reached the desired level. The speed of circulation and exchange of trust and participation between individuals has increased as well, and it has also improved cohesion, unity and solidarity and cooperation between individuals. Thus, the project has enhanced the level of trust, participation and social capital, and as a result, has provided the social context needed for reaching the desired sustainable rural development.

    Keywords: empowerment project, local communities, network analysis, social capital, sustainable rural development, Bakharz County
  • Manizheh Akbarshahi, Jamaleddin Soheili* Pages 45-56

    Security is one of the most important human needs playing an important role in the happiness and mental health of people and society; and housing is one of the basic human needs, succeeding food and clothing. As in Maslow's hierarchy of needs, security is of secondary importance after physiological needs. However, this need has become a severe problem due to the increasing growth of housing demand as a result of the population growth and urbanization in recent decades in Iran, which has caused housing construction to reach its maximum level. Furthermore, a one-sided view has induced serious problems; because this attitude has changed the pattern of housing production that has reduced the quality of housing. Thus, their security has been reduced and the potential to commit crimes in residential areas and the fear of crime among residents has increased. Overlooking the physical and environmental criteria in terms of human needs by planners and designers of residential complexes can lead to major problems for residents. In fact, one of the problems is the lack of social security in today's complexes. In environmental design, the CPTED approach is one of the most effective approaches in promoting social security and crime prevention. The study aims to evaluate the correlation between several social security variables and the use of SPSS. The statistical population is the residents of the Qazvin 400-unit residential complex. The sample size was calculated using Cochran's formula and the multi-stage cluster sampling method was used. The reliability of the questionnaire was assessed by Cronbach's alpha and the obtained number is 0.8. Finally, based on the Friedman test, each of the proposed indicators was ranked. The performance quality indicator has the priority, and then the indicators of natural monitoring, physical quality, strengthening privacy, readability and territoriality respectively are effective in improving social security in residential complexes.

    Keywords: security, crime prevention, physical factors, housing, CPTED approachroach
  • Morteza Zameni*, Sina Razaghi Asl, Elham Pour Mahabadian Pages 57-70

    For many years, the design of affordable housing for low-income groups has been addressed in developed and developing countries. Providing affordable housing for the low-income population is one of the principal programs of governments to promote social justice and help disadvantaged groups. Providing safe, comfortable and affordable housing while considering the financial resource of homeless people is one of the objectives of this project. Unfortunately, the available affordable houses are small buildings that only the quantitative aspects and reduction of the dimensions of the spaces are considered in them, and therefore are uninhabitable due to the lack of living standards. Moreover, vernacular and cultural aspects are not fully acknowledged and adaptation to the environment has been overlooked. Given the ecological potential of Minoo Island, as well as the living characteristics of its inhabitants, there is an urge to develop policies for applying both ecological and economic ideas in housing design. The study aims to achieve the most important policies for designing affordable ecological housing in Minoo Island for decision-makers in government, mass builders and locals, and highlight the vernacular and environmental issues and acceptable living standards compatible with the economic status of the residents. Using library and field methods and based on the judgment of experts through the snowballing method and using the questionnaire and analysis of ANP networks by SUPER DECISION, the research tries to formulate and prioritize the affordable ecological housing design policies in Minoo Island. Based on the results of this study, the top scenario is "to recycle".

    Keywords: Design policies, housing, affordable ecological housing, Minoo Island
  • Hassan Kazemi, Nabiullah Mansouri*, Seyed Ali Jozi Pages 71-86

    The first step in developing the prevention and safety plan for cities is to identify the existing hazards and crises and to prioritize the risk factors according to historical records and scientific studies to explain the probability of danger. Flood is one of the most high-risk natural hazards that should be given particular attention in crisis management. The study aims to model and predict flood hazard according to the characteristics of Nowshahr port city in Mazandaran province using machine learning models. The criteria and indicators affecting flood hazard, including climate criteria (6-hour rainfall indicator), hydrological criteria (surface runoff height indicators, drainage density, and groundwater depth), topographic criteria (slope and altitude indicators), Soil science criteria (soil type indicator) and land use criteria (land use type indicator) were identified based on the literature review. The indicators were then converted into raster data in the ArcGIS environment and finally standardized by fuzzy method for using in models. K-nearest neighbor models (Fine KNN, Cubic KNN, Cosine KNN, Weighted KNN), decision tree (Fine tree, Medium tree, Coarse tree), ensemble learning (Subspace KNN)) and WLC were used in the present study for flood risk zoning. ROC method was used to validate the models and choose the best one based on assessing the accuracy and area below the diagram of the flood. The layers were prepared in the ArcGIS environment and transferred into MATLAB to perform the modelling process and define the coefficients. The results show that the ensemble learning model with an accuracy of 0.96 and the area below the graph of 0.90 is the best and the WLC model with the accuracy of 0.61 and the area below the graph of 0.62 is the weakest model of flood hazard prediction in Nowshahr. Therefore, the output result of the Ensemble (Subspace KNN) algorithm was chosen to present the final flood risk map.

    Keywords: zoning, flood risk, machine learning, ensemble learning
  • Farzad Farnad, Hadiseh Kamran Kasmaei*, Mehdi Khakzand, Gholamhossein Memarian Pages 87-102

    To reach greater efficiency, traditional houses have experimentally achieved principles and patterns over time that are repeated explicitly or implicitly in all houses. Providing great harmony with the culture and climate of the region, some of these principles are used in a larger spatial or temporal range and some in a smaller range. The study aims to identify and study the principles and physical patterns of traditional houses in Kashan by providing examples. The research is applied and qualitative and uses descriptive and analytical methods based on case studies. Data collection was conducted through field surveys and studying written sources. The scope of the study is the traditional houses of Kashan in Jalali fort during the Qajar and First Pahlavi period. The case study consists of eight houses that were randomly selected from the collection of houses of the Kashan Cultural Heritage Organization. The findings of this study are categorized into three main patterns: the pattern of relationships with the surroundings and the city, the pattern of spatial arrangement and formation, the pattern of activity and functions. These patterns include eight principles: in harmony with the context, simplicity of the external body, negative space as a forming center, coherence of the positive space, sequential and articular spatial arrangement, confidentiality, variety of functional spaces, and multiple sides for different activities. The results of this research show how houses are formed based on the mentioned patterns and principles starting from the courtyard and evolving to the relationships with the city back and forth. By explaining these principles, this research can pave the way for recognizing other principles and patterns that shape traditional houses.

    Keywords: Kashani house, pattern of spatial arrangement, pattern of activity, functions, pattern of relationships with the surroundings
  • Azar Zinali Kharagy, Niloufar Nikghadam*, Seyed Majid Mofidi Shamirani Pages 103-114

    The energy consumption of the building during construction is one of the issues that designers and architects face. The energy used in the construction process of a building consumes plenty of resources. Thus, by evaluating the energy of construction time, called latent energy, it is possible to save energy by choosing the most appropriate materials and solutions. This article focuses on reducing latent energy through architectural implementation strategies. The study aims to reduce energy consumption to protect the environment. The research hypothesizes that some solutions in the construction phase can be effective in reducing the latent energy of the building in Bandar Abbas. To this end, first, the latent energy of a 6-storey building in Bandar Abbas was calculated. Then, based on how the variables affect the total latent energy, which is extracted from the theoretical framework of the research, the latent energy is calculated and analyzed once more by changing the variables. Based on the research questions that seek the variables and strategies to reduce the latent energy during the construction of the building, the conclusion is two-faced: firstly, the theoretical results based on the text review, and secondly, experimental results obtained from calculations. The findings of this study show that the latent energy per square meter of the building in Bandar Abbas in the architectural sector is between 1.9 to 18.5 gigajoules. In this study, the variables affecting the latent energy during execution including mortars, transportation, building maintenance, reconstruction instead of demolition, and use of recycled materials have been investigated on the latent energy of the whole building. Findings show that the choice of materials can increase up to 89% of the total latent energy of the building, which is equivalent to 33 years of energy consumption of the building and has the greatest impact on latent energy. Therefore, by performing latent energy calculations, architects can have the greatest impact on reducing the latent energy of the building through the selection of materials, details, dimensions and spaces. In this article, solutions are presented to reduce the latent energy of the building during the construction of the building.

    Keywords: latent energy, architectural design, building materials, architectural solutions