فهرست مطالب

فصلنامه سلامت روان کودک
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 29، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/24
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عباسعلی حسین خانزاده* صفحه 0

    زندگی در گذر است ولی برخی اوقات در گذرگاه چرخه تحول چه در سطح اونتوژنی و چه در سطح فیلوژنی با پرسش های بنیادین مواجه می شویم که ذهن و روان ما را قلقلک می دهد. این پرسش ها همواره بوده و همیشه خواهد بود، اما در نقاط عطف تحول زندگی و یا هنگامی که در سطح اونتوژنی یکی از عزیزان ما آخرین مرزهای تحول را در سطح روان پدیدایی فردی در می نوردد و یا در سطح فیلوژنی، گونه بشر با تهدیدی جدی (مانند همه گیری کرونا) مواجه می شود، این پرسش ها بیشتر و بیشتر ظهور و بروز پیدا می کنند.

    کلیدواژگان: سخن سردبیر
  • محبوبه طاهر* صفحات 1-15
    زمینه و هدف

    یکی از مشکلات اصلی کودکان با کم توانی ذهنی خفیف مشکل در سازش یافتگی است، برای کاهش این نارسایی باید از روش های عملیاتی که مناسب با سطح هوشبهر این کودکان باشد استفاده کرد، یکی از روش های مناسب برای آموزش افراد با سطح هوشی عملیاتی، آموزش روان نمایشگری است. از این رو هدف پژوهش حاضر سنجش اثربخشی آموزش روان نمایشگری بر سازش ی افتگی کودکان کم توان ذهنی خفیف بود.  

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش‎ آزمون- پس ‎آزمون  با گروه گواه است. جامعه آماری شامل  کودکان پسر با کم توانی ذهنی خفیف  شهرستان دامغان در سال تحصیلی 99-1398 بود که از بین آنها 30 نفر با روش نمونه گیری در دسترس و بر حسب شرایط ورود و خروج از نمونه انتخاب شده و با روش تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند. هر دو گروه پرسشنامه سازش یافتگی (سینها و سینگ، 1993) را در ابتدا و به عنوان مرحله پیش‎آزمون تکمیل کردند و پس از ده جلسه روان نمایشگری 90 دقیقه ای گروهی برای گروه آزمایشی، در مرحله پس‎آزمون، مورد سنجش مجدد قرار گرفتند. داده ها به شیوه تحلیل کوواریانس با استفاده از نرم افزار SPSS-26 تحلیل شد. 

    یافته ها

    نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش روان نمایشگری موجب افزایش سازش یافتگی کلی و خرده مقیاس های عاطفی، آموزشی، و اجتماعی کودکان با کم توانی ذهنی خفیف در گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه شد  (0/05>p).

    نتیجه گیری

    آموزش روان نمایشگری از طریق ایفای نقش برای کودکان گروه آزمایش، تجربه فهم دقیق تر احساس ها و هیجانات را فراهم کرد و از این طریق به افزایش سازش یافتگی عاطفی، آموزشی، و اجتماعی کودکان با کم توانی ذهنی خفیف منجر شد.

    کلیدواژگان: روان نمایشگری، سازش یافتگی، کم توانی ذهنی خفیف
  • نازنین عباسی فشمی*، بهمن اکبری، عباسعلی حسین خانزاده صفحات 16-28
    زمینه و هدف

    نارساخوانی به عنوان اختلال عصبی تحولی رایج در دوران کودکی می تواند فرایند تحصیلی دانش آموزان را با آسیب جدی مواجه کند و بر اساس مطالعات انجام شده، پسخوراند زیستی می تواند به حل برخی از مشکلات این کودکان کمک کند. بدین ترتیب مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی پسخوراند زیستی بر بهبود عملکرد خواندن و ادراک دیداری- حرکتی کودکان با نارساخوانی انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان پسر 8 تا 12 سال با اختلال نارساخوانی مراجعه کننده به مراکز اختلالات یادگیری ناحیه سه شهر تهران در سال 1398 بود. نمونه پژوهش شامل 24 نفر از جامعه آماری مذکور بودند که به روش نمونه گیری در دسترس و به شیوه داوطلبانه و بر حسب شرایط ورود و خروج ، انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه (12 نفر در گروه آزمایش و 12 نفر در گروه گواه) جای دهی شدند. ابزارهای گردآوری داده های این پژوهش شامل آزمون رسمی خواندن و نارساخوانی (نما) (کرمی نوری و مرادی، 1384) و آزمون ادراک دیداری- حرکتی بندرگشتالت (لورتا بندر، 1938) بود. گروه مداخله تحت 30 جلسه 45 دقیقه ای برنامه مداخله ای پسخوراند زیستی قرار گرفت، در حالی که گروه گواه فقط آموزش معمول مراکز اختلالات یادگیری را دریافت می کرد. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس در محیط SPSS-22 انجام شد. 

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که پسخوراند زیستی باعث بهبود عملکرد خواندن و کاهش خطای شکل، خطای ترکیب، خطای چرخش، خطای تداوم و در نتیجه بهبود ادراک دیداری حرکتی کودکان مبتلا به نارساخوانی شده است (0/01>p).

    نتیجه گیری

    روش پسخوراند زیستی می تواند با استفاده از اصول یادگیری شرطی سازی عاملی به تغییر و بهبود امواج مغزی، تقویت مهارت خودنظم جویی، ارتقای عملکرد مغزی، و در نتیجه بهبود عملکرد خواندن و ادراک دیداری- حرکتی کودکان با نارساخوانی کمک کند.

    کلیدواژگان: پسخوراند زیستی، عملکرد خواندن، ادراک دیداری- حرکتی، نارساخوانی
  • سمیه زارع نژاد، سکینه سلطانی کوهبنانی* صفحات 29-42
    زمینه و هدف

    والدگری ذهن آگاهانه باعث افزایش ظرفیت والدگری توام با آرامش، ثبات و سازش یافتگی بیشتر، گرم تر شدن رابطه والد-کودک، و عملکرد مناسب والدین از نظر تربیتی می شود. هدف از این پژوهش بررسی رابطه والدگری ذهن آگاهانه با کنش های اجرایی با در نظر گرفتن نقش وسطه ای امواج مغزی در کودکان است.

    روش

    روش این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گرد آوری داده ها از نوع همبستگی و مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل تمامی کودکان مراجعه کننده به کلینیک اندیشه و رفتار شهر مشهد در سال 99-1398 بودکه با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 133 شرکت کننده دختر و پسر (60 دختر، 73 پسر) 6 تا 12 سال به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های والدگری ذهن آگاهانه (مک کافری و همکاران، 2015)، کنش های اجرایی کودکان و نوجوانان (بارکلی، 2012) و دستگاه نوروفیدبک استفاده شد. تحلیل داده ها با روش مدل یابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار SPSS23 و LISREL8/8 انجام شد.

    یافته ‏ها:

     برآیندها نشان دادند که الگوی پیشنهادی از برازش خوبی با داده ها برخوردار است. نتایج بین والدگری ذهن آگاهانه و کنش های اجرایی یک رابطه مستقیم (0/32 =β، 5/34= t) نشان داد. همچنین رابطه غیرمستقیم بین والدگری ذهن آگاهانه و کنش ه ای اجرایی از طریق موج آلفا (0/18 =β، 3/58= t) و (0/63 =β، 12/31= t)، موج بتا (0/15 =β، 3/16= t) و (0/57 =β، 9/32= t)، و موج تتا (0/12 =β، 1/25= t) و (0/22 =-β، 4/14-= t) وجود دارد.

    نتیجه ‏گیری: 

    بر اساس نتایج به دست آمده والدگری ذهن آگاهانه هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیرمستقیم از طریق امواج مغزی، با کنش های اجرایی در ارتباط است. نتایج این پژوهش حاوی تلویحات کاربردی برای ارتقاء کنش های اجرایی کودکان در رابطه با والدگری است.

    کلیدواژگان: والدگری ذهن آگاهانه، امواج مغزی، کنش های اجرایی
  • رائده نقیب السادات، هادی هاشمی رزینی*، افشین صلاحیان صفحات 43-54
    زمینه و هدف

    اختلال خواندن یکی از انواع اختلالات یادگیری ویژه است که به مشکلات تحصیلی و رفتاری در دانش آموزان منجر می شود و در مدارس میزان شیوع بسیار بالایی دارد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر یکپارچگی حسی در حافظه شنیداری و حساسیت شنیداری دانش آموزان با اختلال خواندن انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی، و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی کودکان پسر 7 تا 12 سال دارای اختلال خواندن بود که به مراکز روان شناسی و مشاوره و کلینیک های روان پزشکی تهران در سال 1399-1400 مراجعه کردند. از جامعه آماری مورد نظر تعداد 30 دانش آموز به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گروه گواه قرار گرفتند. در طی فرایند مداخله گروه آزمایش برنامه درمان مبتنی بر یکپارچگی حسی را به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش شامل خرده آزمون سنجش حافظه شنیداری برنامه رایانه ای حافظه کاری ان بک و نسخه تجدیدنظرشده آزمون حساسیت شنیداری را تکمیل کردند. تحلیل داده های پژوهش با استفاده از تحلیل کوواریانس یک راهه اندازه گیری مکرر با نرم افزار spss26 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که برنامه درمان مبتنی بر یکپارچگی حسی بر حافظه شنیداری و حساسیت شنیداری در گروه آزمایش اثربخش است؛ همچنین اثربخشی این برنامه در مرحله پیگیری یک ماهه نیز پایدار مانده است (0/001<p).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های به دست آمده در این مطالعه می توان نتیجه گرفت که برنامه یکپارچگی حسی با تاکید بر حافظه شنیداری و حساسیت شنیداری در درمان اختلال خواندن موثر است و در نتیجه می تواند به عنوان یکی از محورهای مداخله ای دانش آموزان با این اختلال مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اختلال خواندن، درمان مبتنی بر یکپارچگی حسی، حافظه شنیداری، حساسیت شنیداری
  • سالومه سخا، محمد مظفری*، سیامک سامانی، سجاد امینی منش صفحات 55-75
    زمینه و هدف

    عدم بازداری رفتاری در کودکان با اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی نحوه  پاسخ دهی آنان را با مشکل مواجه می کند. این کودکان توانایی منتظر ماندن را ندارند، بدین سبب تاب آوری در آنان از اهمیت زیادی برخوردار است. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی نقاشی درمانی، گل بازی و روش تلفیقی (روش تلفیق هر دو روش نقاشی درمانی و گل بازی با هم) بر تاب آوری کودکان نارسایی توجه/ فزون کنشی انجام شد.      

    روش

    روش پژوهش حاضر آزمایشی از نوع تک آزمودنی با طرحABA  بود. جامعه آماری شامل تمامی کودکان 8 تا 11 سال با اختلال نارسایی توجه - فزون کنشی بود که در سال تحصیلی 1400- 1399 در مراکز درمانی شهر تهران خدمات دریافت می کردند. از بین آنها تعداد 6 کودک (سه پسر و سه دختر) بر اساس ملاک های ورود و خروج و به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و به صورت تصادفی در سه گروه 2 نفری جای دهی شدند. مداخلات نقاشی درمانی، گل بازی، و روش تلفیقی (تلفیق دو روش نقاشی درمانی و گل بازی) برای هر کودک و مادر طبق برنامه بازی درمانی کودک محور با روی آورد لندرث و براتون (2006)، به صورت 2 جلسه (یک ساعته) در هفته و به مدت 2 ماه طی 8 هفته (16 جلسه) اجرا شد. ابزار پژوهش شامل مقیاس توانمندی های اجتماعی- هیجانی و تاب آوری (مرل، 2008) بود. تحلیل دیداری داده ها در دو سطح درون موقعیتی و بین موقعیتی بر اساس سه شاخص سطح یا طراز، روند و تغییرپذیری انجام شد.       

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که مداخلات درمانی در دو گروه نقاشی درمانی و روش تلفیقی (روش تلفیق هر دو روش نقاشی درمانی و گل بازی با هم) اثربخش بوده است. کارآمدترین روش در ارتقاء تاب آوری، روش تلفیقی (روش تلفیق هر دو روش نقاشی درمانی و گل بازی با هم) بود (0/05<p). درصد بهبودی کلی گل بازی کمتر از مداخلات درمانی دیگر بوده و اثربخشی معناداری بر تاب آوری کودکان با اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی نداشت (0/05>p).    

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که مداخلات نقاشی درمانی و روش تلفیقی (روش تلفیق هر دو روش نقاشی درمانی و گل بازی با هم) می تواند سبب افزایش تاب آوری کودکان با اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی شود. تبیین های لازم برای نتایج به دست آمده در مقاله مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: نقاشی درمانی، گل بازی، روش تلفیقی (روش تلفیق هر دو روش نقاشی درمانی و گل بازی با هم)، تاب آوری، اختلال نارسایی توجه، فزون کنشی
  • بیتا هاشمی هشجین، طیبه شریفی*، شهرام مشهدی زاده، رضا احمدی صفحات 76-93
    زمینه و هدف

    یکی از اهداف مهم دوره پیش دبستانی تسهیل در یادگیری مفاهیم پایه خواندن، نوشتن و ریاضی است. این مفاهیم مستلزم یادگیری مهارت های پیش نیاز از جمله مهارت های عصب - روان شناختی است. پژوهش حاضر با هدف ساخت و بررسی ویژگی های روان سنجی پرسشنامه مهارت های عصب - روان شناختی (فرم معلم) کودکان پیش دبستانی شهر اصفهان انجام شد.

    روش

    روش پژوهش در بخش کیفی، به روش تحلیل مضمون و جامعه آماری شامل تمامی منابع، کتاب ها، نظریه ها و مقالات فارسی و انگلیسی مرتبط با مهارت های عصب - روان شناختی بود و نمونه به صورت هدفمند تا رسیدن به اشباع نظری انتخاب شد. در بخش کمی، به روش توصیفی- پیمایشی و جامعه آماری شامل تمامی کودکان مقطع پیش دبستانی شهر اصفهان در سال تحصیلی 1400-1399 بودند و حجم نمونه با توجه به فرمول کوکران 374 کودک تعیین شد که به دلیل محدودیت های کرونایی، پرسشنامه به صورت برخط طراحی و بر اساس روش نمونه گیری خوشه ای دومرحله ای برای 410 کودک توسط معلمان پیش دبستانی تکمیل شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل عامل اکتشافی از طریق تحلیل مولفه های اصلی بر روی داده ها و چرخش عامل ها به روش متعامد از نوع واریماکس و تحلیل عامل تاییدی جهت تایید عامل ها و برازش مدل تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها:

     نتایج، تاییدکننده روایی صوری و محتوایی، تشخیصی، روایی سازه و هنجار مناسب بود. اعتبار پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 92/0، ضریب تصنیف 843/0 و بهترین نقطه برش بالینی آزمون 86/2 به دست آمد. نتایج تحلیل عامل اکتشافی به دست آمده در مرتبه یکم، هجده عامل و در مرتبه دوم پنج عامل با ارزش ویژه بزرگ تر از یک استخراج شد که به ترتیب 58/83 و 59/85 درصد از واریانس کل مقیاس را تبیین می کنند. همچنین بارهای عاملی در همه سوالات در تحلیل عاملی تاییدی بالاتر از 4/0 و معنا دار به دست آمده است (01/0>p).

    نتیجه گیری: 

    بر اساس نتایج، پرسشنامه محقق ساخته از روایی، اعتبار و هنجار مناسبی برخوردار است و می تواند به عنوان ابزاری معتبر برای سنجش مهارت های عصب - روان شناختی در کودکان پیش دبستانی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مهارت های عصب - روان شناختی، ویژگی های روان سنجی، کودکان پیش دبستانی
  • عاطفه رضاییان*، لیاه آقا علی اکبری، فاطمه امیرزاده، نغمه ملک محمدی صفحات 94-107
    زمینه و هدف

    یکی از شایع ترین و ناتوان کننده ترین مشکلات دانش آموزان در دوره های مختلف سنی، افسردگی است که پژوهشگران در سبب شناسی افسردگی مولفه های مختلفی از جمله تحمل پریشانی را بررسی کرده اند. بدین ترتیب هدف این پژوهش تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در تحمل پریشانی و افسردگی دانش آموزان بود.

    روش

    طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه آزمایش و گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر پایه هفتم شهر قاین در سال تحصیلی 1399-1398 بودند که 30 نفر از آنها به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) جای دهی شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه تجدیدنظر شده افسردگی بک و همکاران (1996) و مقیاس تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (2005) استفاده شد. سپس درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در 8 جلسه 60 دقیقه ای تنها بر روی گروه آزمایش انجام شد و گروه گواه در آموزش شرکت نکردند. برای تحلیل داده ها از نسخه 24 نرم افزار SPSS و تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد.

     یافته ها:

     نتایج نشان داد که بین میانگین نمرات تحمل پریشانی و افسردگی در گروه آزمایش و گواه تفاوت وجود دارد، به طوری که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد موجب کاهش افسردگی و بهبود تحمل پریشانی دانش آموزان شده است (0/01>P).

     نتیجه گیری: 

    در درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد از طریق تمرین های ذهن آگاهی، پذیرش افکار، باورها، احساسات و دریافت های حسی و بدنی تسهیل می شود. در نتیجه مجموعه مکانیسم های زیربنایی این شیوه درمان باعث کاهش افسردگی و بهبود تحمل پریشانی در دانش آموزان در این مطالعه شده است.

    کلیدواژگان: پذیرش و تعهد، تحمل پریشانی، افسردگی، دانش آموزان
  • معصومه شاهرخ، ماندانا پیریائی*، علیرضا کاکاوند، عبدالجواد احمدی صفحات 108-123
    زمینه و هدف

    امروز مصرف سیگار و مشکلات چاقی یا لاغری یکی از نگرانی های عمده سازمان سلامت جهانی به ویژه در کودکان و نوجوانان است. هدف از پژوهش حاضر پیش بینی گرایش به استعمال سیگار و نگرانی درباره وزن و رژیم غذایی مبتنی بر شفقت خود با نقش میانجی فشار فرهنگی- اجتماعی ادراک شده در دانش آموزان دختر بود.

    روش

    مطالعه حاضر، همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. نمونه مورد مطالعه شامل 300 دانش آموز دختر دوره متوسطه استان البرز در سال تحصیلی 98-97 بود که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. ابزارهای استفاده شده شامل پرسشنامه نگرش به سیگار کشیدن (شور و همکاران، 2000)، پرسشنامه نگرانی درباره وزن و رژیم غذایی (کاگان و اسکوایرز، 1984)، پرسشنامه شفقت خود (نف، 2003) و پرسشنامه فشار فرهنگی- اجتماعی ادراک شده (استیس و بیرمن، 2001) بود. تحلیل داده های پژوهش با استفاده از روش معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار SPSS24 و AMOS24 انجام شد.

    یافته ها:

     برآیندها نشان دادند که الگوی پیشنهادی از برازش مطلوبی برخوردار است. بر اساس نتایج، فشار فرهنگی- اجتماعی ادراک شده نقش میانجی در ارتباط بین شفقت خود با گرایش به سیگار کشیدن و نگرانی درباره وزن و رژیم غذایی دارد. شفقت خود با گرایش به سیگار کشیدن (0/05< pو 0/083-=β) و نگرانی درباره وزن و رژیم غذایی (0/05<p و 0/002=β) رابطه مستقیم ندارد، اما با فشار فرهنگی- اجتماعی ادراک شده (0/05<p و 0/222=β) رابطه مستقیم دارد. فشار فرهنگی- اجتماعی ادراک شده با گرایش به سیگار کشیدن (0/05< pو 0/074=β) رابطه ندارد و با نگرانی درباره وزن و رژیم غذایی (0/05<p و 0/139=β) رابطه مستقیم دارد. همچنین اثر غیرمستقیم شفقت خود (0/05<p) به واسطه فشار فرهنگی- اجتماعی ادراک شده بر نگرانی درباره وزن و رژیم غذایی تایید شد، اما بین شفقت خود و فشار فرهنگی- اجتماعی ادراک شده با گرایش به سیگار، ارتباط غیرمستقیم معنادار وجود ندارد.

     نتیجه گیری: 

    نتایج نشان دادند دانش آموزان دختر دارای شفقت خود بالا، نگرانی کم تری نسبت به وزن و رژیم غذایی خود داشته و فشار فرهنگی- اجتماعی ادراک شده کمتری را ادراک می کنند. در نتیجه پیشنهاد می شود برنامه های درمانی پیش گیرانه مبتنی بر شفقت خود برای جلوگیری از مشکلات مربوط به نگرانی درباره وزن و رژیم غذایی برای دانش آموزان تدوین شود.

    کلیدواژگان: گرایش به سیگار کشیدن، نگرانی درباره وزن و رژیم غذایی، شفقت خود، فشار فرهنگی- اجتماعی ادراک شده، دانش آموزان
|
  • Abbas Ali Hoseinkhanzadeh* Page 0
  • Mahboobe Taher* Pages 1-15
    Background and Purpose

    One of the main problems of children with mild intellectual disability (ID) is a deficit in adjustment. One of the most suitable methods for training people with operational intelligence level is psychodrama training. Therefore, the aim of this study was to evaluate the effectiveness of psychodrama training on adjustment in children with mild ID.

    Method

    The present study is a quasi-experimental study with a pretest-posttest and a control group design. The statistical population included male students with mild ID in Damghan city in the academic year of 2019-2020, from which 30 people were selected by purposive sampling method and were randomly assigned to the experimental and control groups. First, both groups completed the pretest Adjustment Questionnaire (Sinha & Singh, 1993). After ten sessions of 90-minute psychodrama training for the experimental group, both groups were re-evaluated (post-test). Data were analyzed by analysis of covariance using SPSS-26 software.

    Results

    The results of this study showed that psychodrama training improves the emotional, educational, and social adjustment of children with mild ID (p <0.05). 

    Conclusion

    Psychodrama training through role-playing for the children in the experimental group provided a more accurate understanding of feelings and emotions, thereby increasing the emotional, academic, and social adjustment of children with mild ID.

    Keywords: Psychodrama, adjustment, mild intellectual disability
  • Nazanin Abbasi Fashami*, Bahman Akbari, Abbas Ali Hosseinkhanzadeh Pages 16-28
    Background and Purpose

    Dyslexia as a common developmental disorder in childhood can seriously impair the educational process of students and according to the previous studies, biofeedback can help these children manage those issues. This study sought to investigate the effectiveness of biofeedback on improving reading performance and visual-motor perception in children with dyslexia.

    Method

    This was a quasi-experimental study with a pretest-posttest and a control group design. The statistical population included all 8-12 year old male students with dyslexia referred to learning disorders centers in the 3rd district of Tehran in 2019; from which 24 people were selected by the available sampling method according to the inclusion and exclusion criteria and were randomly assigned to the experimental group (n=12) and the control group (n=12). Instruments used in this study included the Reading and Dyslexia Test (Nema) (Kormi Nouri and Moradi, 2005) and the Bender Visual-Motor Gestalt Test (Bender, 1938). The intervention group underwent 30 sessions of 45-minutes biofeedback intervention program, while the control group received only the usual training of learning disorders centers. Data were analyzed using analysis of covariance in the SPSS-22 software.

    Results

    The results of data analysis showed that biofeedback improved the reading performance of children with dyslexia. This method reduced the shape error, composition eror, rotation error, continuity error, and thus improved the visual-motor perception of children with dyslexia (p <0.01). 

    Conclusion

    Biofeedback method can use the principles of factor conditioning learning to change and improve brain waves, strengthen self-regulation skills, improve brain function and thus improve reading performance and visual-motor perception in children with dyslexia.

    Keywords: Biofeedback, reading performance, visual-motor perception, dyslexia
  • Somayeh Zarenezhad, Sakineh Soltani Kouhbanani* Pages 29-42
    Background and Purpose

    Mindful parenting enhances parenting capacity, stability, and adaptability, and strengthens parent-child relationships. The aim of this study was to investigate the relationship between mindful parenting and children’s executive functions with the mediating role of brain waves.

    Method

    This was a descriptive correlational study with a structural equation modeling method. The statistical population of the study included all 6-12-year-old children referred to the “Andisheh va Raftar” Clinic in Mashhad in 2019-20, form which 133 children (60 females, 73 males) were selected using available sampling method. The instruments used in the study included the Mindfulness in Parenting Questionnaire (McCaffre et. Al, 2015), the Barkley Deficits in Executive Functions Scale-Children and Adolescents (Barkley, 2012), and Neurofeedback device. Data were analyzed by structural equation modeling method using SPSS23 and LISREL8.8 software.

    Results

    The results showed that the proposed model best fitted the data. There was a direct relationship between mindful parenting and executive functions (β = 0.32, t = 5.34) and an indirect relationship through alpha wave (= 0.18). β, t = 3.58) and (β = 0.63, t = 12.31); Beta wave (β = 0.15, t = 3.16) and (β = 0.57, t = 9.32) and theta wave (β = 0.12, t = 1.25) and (0.22 = -β, 14 / 4- = t).

    Conclusion

    According to the results, mindful parenting is both directly and indirectly related to the executive functions through the mediation of brain waves. The results of this study contain practical implications for promoting children's executive functions in relation to parenting.

    Keywords: Mindful parenting, brain wave, executive functions
  • Raedeh Naghibosaddat, Hadi Hashemi Rezoni*, Afshin Salehian Pages 43-54
    Background and Purpose

    Dyslexia is a specific learning disorder that could lead to academic and behavioral problems in students and has a very high prevalence in schools. The aim of this study was to investigate the effectiveness of sensory integration-based therapy on auditory memory and auditory sensitivity of students with dyslexia.

    Method

    This was an applied quasi-experimental study with pretest-posttest-follow-up and a control group design. The statistical population of this study included all 7-12 year old children with dyslexia refered to psychology and counseling centers and psychiatric clinics in Tehran in 2020-21, From wich 30 students were selected by purposeful sampling method and were randomly assigned to the experimental and the control groups. The experimental group received the sensory integration-based therapy for eight 90-minutes-sessions. The instruments used in the study included the auditory memory subtest of the n-back working memory computer training task, and a revised version of the Wepman auditory discrimination test. Data were analyzed by the one-way repeated measures analysis of covariance in the SPSS statistics-26 software.

    Results

    The results showed that the sensory integration-based treatment had a significant effect on auditory memory and auditory sensitivity in the experimental group, and the effectiveness of this program was maintained in one month follow-up (p <0.001).

    Conclusion

    Based on the findings of this study, it can be concluded that the sensory integration program with an emphasis on auditory memory and auditory sensitivity is effective in the treatment of dyslexia.

    Keywords: Dyslexia, sensory integration-based therapy, auditory memory, auditory sensitivity
  • Saloumeh Sakha, Mohammad Mozafari*, Siamak Samani, Sajad Aminimanesh Pages 55-75
    Background and Purpose

    The lack of behavioral inhibition in children with attention deficit/ hyperactivity ADHD disorder disrupts the way they respond. These children are not able to wait; Because of this, resiliency in them is of importance. The purpose of this study was to compare the effectiveness of the painting therapy, clay therapy and combined method (The combination of painting therapy and clay therapy) on resiliency in children with attention deficit/ hyperactivity disorder. 

    Methods

    This study used a single-subject ABA design. The statistical population consisted of all 8 - 11 year old children with ADHD reffered to medical centers of Tehran in the academic year 2020-2021. Among them, 6 children (three boys and three girls) were selected based on inclusion and exclusion criteria and by purposive sampling and were randomly placed in 3 two - person groups. Interventions of the painting therapy, clay therapy and combined methods for each child, according to the child-centered play therapy program with Landerth and Bratton Approach (2006) were conducted in 2 one – hour – weekly sessions which lasted for 8 weeks (16 sessions). The research instrument included Social-Emotional Assets and Resilience Scale (SEARS; Merrell, 2008). Data were analysed at both within-condition and between-condition levels based on three indicators of level, trend and stability.

    Results

    The results showed that interventions were effective in two groups of painting therapy and combined method (The combination of painting therapy and clay therapy). The most effective method in improving resiliency was the combined method (The combination of painting therapy and clay therapy) (P< 0.05). The recovery percentage of clay therapy was lower than other interventions and had no significant effect on the resiliency in children with ADHD (P> 0.05).

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that the painting therapy and combined method (The combination of painting therapy and clay therapy) can increase the resiliency of children with ADHD. Necessary explanations for the results are discussed in the article.

    Keywords: Painting therapy, clay therapy, combined method, resiliency, attention deficit, hyperactivity disorder
  • Bita Hashemi Hashjin, Tayebeh Sharifi*, Shahram Mashhadizadeh, Reza Ahmadi Pages 76-93
    Background and Purpose

    The primary goal of preschool education is facilitating learning the basic concepts such as reading, writing, and math. Prerequisite skills such as neuropsychological ones are required for learning these concepts. This study aimed at constructing and evaluating psychometric properties of neuropsychological skills questionnaire (teacher form) for preschool children. 

    Method

    In the qualitative section, we used the thematic analysis method. The statistical population included all books, theories, and Persian and English articles related to neuropsychological skills. The sample was selected using the purposeful sampling method and considered sufficient as theoretical saturation was achieved. A descriptive- survey research design was used in the quantitative section. The statistical population consisted of all preschool children in Isfahan in the academic year of 2020-2021. According to Cochran’s formula, 374 preschool children were determined as the research sample. Due to the Coronavirus - 2019 restrictions, this study used an online questionnaire, and 410 preschool teachers selected by the two-stage cluster sampling completed the questionnaire. Exploratory factor analysis method with the main components’ analysis and the varimax rotation and confirmatory factor analysis for the goodness of the model fit were used to investigate the construct validity.

    Results

    The results confirmed the face and content validity, discriminant validity, construct validity, and the right norm of the researcher-made questionnaire. The reliability of the questionnaire, estimated by Cronbach’s alpha, was 0.921; its split-half reliability coefficient was .84, and its clinical cut-off point was 2.86. Regarding eigenvalues greater than one, eighteen factors in the first order and five factors in the second order were extracted using exploratory factor analysis, which respectively explained 83.58 and 85.59 percent of the total variance of the scale. Confirmatory factor analysis revealed that factor loadings of all items were higher than 0.4 and significant (p<0.01).

    Conclusion

    In general, it can be concluded that the researcher-made questionnaire has good validity, reliability, and norm; therefore, it can be used as a valid instrument for assessing the neuropsychological skills of preschool children.

    Keywords: Neuropsychological skills, psychometric properties, preschool children
  • Atefeh Rezaeian*, Liah Agha Akbari, Fatemeh Amirzadeh, Naghmeh Malekmohammadi Pages 94-107
    Background and Purpose

    One of the most frequent and disabling problems of students in different age periods is depression that researchers have examined different components in the perception of depression, including distress tolerance. In this way, the purpose of this study was to determine the effectiveness of acceptance and commitment therapy (ACT) on distress tolerance and depression in students.

    Method

    This research was a quasi-experimental study with pretest-posttest control group design. The statistical population included all 7th grade female students in Qayen in the academic year of 2019-20, of which 30 students were selected by available sampling method and were randomly assigned to the experimental (n=15) and control (n=15) groups. The instruments used in the study included the Beck Depression Inventory (BDI–II; Beck, Steer, GK Brown, 1996) and the Distress Tolerance Scale (Simons, Gaher, 2005). The experimental group received 8 one – hour sessions, while the control group underwent no intervention. Data were analyzed by the multivariate analysis of covariance using the SPSS statistics version 24 program.

    Results

    The results showed that there is a significant difference between the mean scores of distress and depression in the experimental and control group, in the way that ACT reduced depression and improved distress tolerance in students (P <0.01)

    Conclusion

    In through mindful exercises, the acceptance of thoughts, beliefs, emotions, and sensory and physical receipts are facilitated. As a result, the infrastructure mechanisms of this treatment reduced depression and improved distress tolerance in students in this study.

    Keywords: Acceptance, commitment, distress tolerance, depression, students
  • Masoumeh Shahrokh, Mandana Piryaei*, Alireza Kakavand, Abdouljavad Ahmadi Pages 108-123
    Background and Purpose

    Today, smoking and the problems of obesity or weight loss are one of the major concerns of the World Health Organization, especially in children and adolescents. This study aimed to predict the attitudes toward cigarette smoking and concern about weight and diet based on self-compassion with the mediating role of perceived socio-cultural pressure.

    Method

    The research method was descriptive-correlational. The statistical population consisted of teenage secondary school girls in Alborz province in the 97-98 academic year. Among them, 300 individuals were selected by multistage random sampling method. The instruments used were the attitudes toward smoking scale (Shore & et al, 2000), the worry over weight and diet questionnaire (Kagan & Squires, 1984), the self-compassion questionnaire (Neff 2003) and the perceived socio-cultural pressure questionnaire (Stice & bearman, 2001). Data were analyzed by structural equation modeling method using SPSS24 and AMOS24 software.

    Results

    The results showed that the proposed model best fitted the data. According to the results, perceived socio-cultural pressure has a mediating role in the relationship between self-compassion with attitudes toward smoking and concern about weight and diet. Also, self-compassion is not directly related with attitudes toward smoking (P<0.05, β= -0/0083) and concern about weight and diet (P<0.05, β=0.002) but is directly related to perceived socio-cultural pressure (P<0.05, β=0.222). Perceived socio-cultural pressure is not directly related to attitudes toward smoking (P< 0.05, β=0.074) but is directly related to the concern about weight and diet (P<0.05, β=0.139). Also, the indirect effect of self-compassion (P<0.05) was confirmed by perceived socio-cultural pressure on concerns about weight and diet. While the results showed that there was no significant indirect relationship between self-compassion and perceived socio-cultural pressure with attitudes toward cigarette smoking. A significant indirect effect of self-compassion (P<0.05) was confirmed by perceived socio-cultural pressure on the attitudes toward smoking and concern about weight and diet.

    Conclusion

    The results showed that high self-compassion female students had less concern about their weight and diet and perceived less socio-cultural pressure. Therefore, it is recommended to develop treatment programs based on compassion to prevent problems related to concerns about weight and diet for students.

    Keywords: Attitudes toward smoking, worry about weight, self-compassion, perceived socio-cultural pressure, students