فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی مازندران - پیاپی 206 (اسفند 1400)

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 206 (اسفند 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/13
  • تعداد عناوین: 15
|
  • فرحناز احمدی، هدی جره، الهام هادی پور، عزت الله رضایی، زهرا طیرانی نجاران، زهرا سلماسی* صفحات 1-13
    سابقه و هدف

    مطالعات اخیر اثرات امیدبخش سلول های بنیادی مزانشیمی (MSCs) را در بیماری های تخریب کننده عصبی نشان داده است و اثرات محافظت عصبی آن ها را به اثبات رسانده است. با این حال مسیرهای دقیق و توانایی محافظت این سلول ها از منابع مختلف به طور کامل بررسی نشده است.

    مواد و روش ها

    MSCs از بافت چربی و پالپ دندان انسان جدا شد و اثرات محافظت عصبی محیط های کشت به دست آمده از سلول های بنیادی مشتق از چربی (ADSCs-CM) و پالپ دندان (DPSCs-CM) بر روی سلول های
    SH-SY5Y مواجه شده با کلرید کبالت، به عنوان مدلی از آسیب عصبی، مقایسه شد. این سلول ها با ADSCs-CM و DPSCs-CM تیمار شدند ومیزان زنده مانی سلول ها، آپوپتوز و صدمه سلولی به ترتیب با از تست های آلاماربلو، پروپودیوم یداید و لاکتات دهیدروژناز بررسی شد.

    یافته ها

     نتایج آلامار بلو نشان داد که هر دو تیمار در زمان های 12و 24 ساعت و غلظت 6/0 کلرید کبالت اثرات محافظتی دارند. همچنین می توان نتیجه گرفت که ADSCs-CM می تواند به طور معناداری اثرات محافظتی در تمام غلظت های کلرید کبالت و زمان های مختلف ایجاد کند (0/001<p و 0/01<p) ولی تفاوت آماری بین ADSCs-CM و DPSCs-CM دیده نشد. در ضمن تیمار با ADSCs-CM و DPSCs-CM توانست به طور قابل توجهی آزادسازی LDH و درصد سلول های دچار آپوپتوز را در زمان 24 ساعت و غلظت 0/6 کلرید کبالت کاهش دهد.

    استنتاج

    بر اساس یافته های این مطالعه، هر دو ADSCs-CM و DPSCs-CM از طریق کاهش درصد سلول های دچار آپوپتوز و کاهش آزادسازی LDH، اثرات محفاظت عصبی را بر سلول هایSH-SY5Y تحت شرایط هیپوکسیک نشان می دهند.

    کلیدواژگان: سلول های بنیادی مشتق از چربی، سلول های بنیادی مزانشیمی مشتق از پالپ دندان، اثرات محافظتی عصبی، هیپوکسی، کلرید کبالت
  • بهزاد مصباح زاده، محمدمهدی حسن زاده طاهری، خدیجه وظیفه شناس درمیان، نگار مودی، مهران حسینی* صفحات 14-29
    سابقه و هدف

    در طب سنتی ایران دانه های گیاه اکلیل الملک (Astragalus hamosus L.) جهت اهداف درمانی متعددی توصیه می شوند. این مطالعه با هدف بررسی اثرات مصرف همزمان مت فورمین و عصاره الکلی اکلیل الملک بر گلوکز و پارامترهای تولید مثلی در موش های نر دیابتی اجرا شد.

    مواد و روش ها

     در این پژوهش تجربی عصاره الکلی اکلیل الملک به روش خیساندن تهیه شد. موش های صحرایی نر دیابتی به مدت 28 روز متوالی با مت فورمین (mg/kg 500) و عصاره اکلیل الملک در دوز های mg/kg150 و mg/kg300 به صورت جداگانه و یا ترکیبی، به صورت خوراکی تیمار شدند. در پایان پارامترهای قند خون ناشتا، تستوسترون، کیفیت اسپرم (تعداد، تحرک، حیات)، بافت شناسی و پراکسیداسیون لیپیدی بیضه ها ارزیابی شدند.

    یافته ها

     در مقایسه با موش های دیابتی تیمار نشده، عصاره اکلیل الملک سطح تستوسترون و پارامترهای اسپرمی (تعداد، تحرک و حیات) را به طور معنی داری ارتقا و پراکسیداسیون لیپیدی را کاهش داد (0/01< P)، اما اثر کاهنده قند خون نداشت (0/05> P). مصرف همزمان عصاره با مت فورمین اثرات سودمند مت فورمین بر روی تستوسترون (0/01< P) و پراکسیداسیون لیپیدی (0/001< P) را افزایش داد. مصرف همرمان عصاره در بالاترین دوز (mg/kg 300) با مت فورمین توانست به طور معنی داری اثرات مت فورمین بر شاخص های بافت شناسی بیضه را بهبود بخشد (همگی 0/5< P)، اما تاثیر معنی داری بر روی پارامترهای اسپرمی نداشت.

    استنتاج

    اکلیل الملک اثر کاهنده قندخون ندارد و مصرف همزمان آن با مت فورمین تداخلی در اثرات کاهنده قندخون این دارو ایجاد نمی کند. اما اثر هم افزایی مثبتی در بهبود پراکسیداسیون لیپیدی، سطح تستوسترون و بافت شناسی بیضه با مت فورمین دارد.

    کلیدواژگان: دیابت، مت فورمین، اکلیل الملک، اسپرم، بیضه
  • ایرج حسین زاده، احمد عبدی*، آسیه عباسی دلویی صفحات 30-42
    سابقه و هدف

    چاقی منجر به تغییرات متابولیکی مختلفی می شود و ممکن است باعث ناهنجاری در ساختار و عملکرد قلب شود. هدف از مطالعه حاضر بررسی ژل رویال (RJ) و تمرین هوازی بر استرس اکسیداتیو کاردیومیوسیت های موش های صحرایی چاق ناشی از رژیم غذایی پرچرب بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، 45 موش صحرایی نر به طور تصادفی به پنج گروه (9=n): رژیم غذایی نرمال (ND)، رژیم غذایی پرچرب (HFD)، رژیم غذایی پرچرب+تمرین (HFDT)، رژیم غذایی پرچرب+ژل رویال (HFDRJ) و رژیم غذایی پرچرب+تمرین+ژل رویال (HFDTRJ) تقسیم شدند. گروه های مکمل، طی دوره مداخله روزانه 100 میلی گرم RJ (به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) رقیق شده در آب مقطر را به صورت خوراکی دریافت کردند. برنامه تمرین هوازی شامل دویدن روی تردمیل با شدت 60-50 درصد اکسیژن مصرفی (VO2max)، پنج روز در هفته به مدت هشت هفته بود.

    یافته ها

     بیان ژن Nrf2 و HO-1 در گروه های HFDT (به ترتیب 0/049=P و 0/029=P)، HFDRJ (به ترتیب 0/000=P و0/041=P) و HFDTRJ (به ترتیب 0/000=P و0/000=P) افزایش معنی داری داشت. این افزایش درگروه های HFDTRJ نسبت به HFDT (به ترتیب 0/039=P و 0/003=P) و HFDRJ (به ترتیب 0/038=P و 0/002=P) نیز مشاهده شد. همچنین کاهش معنی داری در مقادیر مالون دی آلدیید (MDA) (0/001=P)، افزایش معنی دار میزان سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، گلوتاتیون پراکسیداز GPX و کاتالاز (CAT) در گروه های HFDT، HFDRJ و HFDTRJ نسبت به گروه HFD و گروه HFDTRJ نسبت به گروه های HFDT، HFDRJ مشاهده شد (0/001=P).

    استنتاج

    RJ همراه با تمرین هوازی ممکن است از طریق تنظیم افزایشی مسیر Nrf2/HO-1 و بهبود وضعیت اکسیدانی، بتواند آسیب کاردیومیوسیت های ناشی از HFD را مهار کند.

    کلیدواژگان: ژل رویال، تمرین هوازی، فشار اکسایشی و چاقی
  • سپیده پیوندی، سپیده خلیلی سوادکوهی، زهرا عباسی، مرضیه زمانیان، نوشین گردانی*، سیاوش مرادی صفحات 43-52
    سابقه و هدف

    طب مکمل در درمان ناباروری، نقش اساسی ایفا می کند. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر ژل رویال بر پارامترهای اسپرم و سطح تستوسترون در مردان نابارور انجام شد.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه نیمه تجربی، 100 نفر از مردان نابارور مراجعه کننده به مرکز درمان ناباروری بیمارستان امام خمینی ساری، به مدت دو ماه تحت نظر قرار گرفتند و پس از دوره دو ماهه از آن ها آزمایش اسپرموگرام به عمل آمد. سپس به مدت دو ماه تحت درمان با ژل رویال (100 میلی گرم) روزانه یک عدد قرص قرار گرفتند و مجددا از آن ها اسپرموگرام به عمل آمد. تحلیل آماری با نرم افزار SPSS نسخه 21 انجام شد.

    یافته ها

    مصرف ژل رویال به طور معنی داری سبب افزایش تحرک اسپرم، بهبود مورفولوژی اسپرم و افزایش سطح تستوسترون شد (0/001(P≤، ولی در تعداد اسپرم های بیماران قبل (23/59 ± 47/76) و پس (29/44 ± 50/28) از مصرف ژل رویال تفاوت معنی داری مشاهده نشد (p0/2≥).

    استنتاج

    با توجه به یافته های مطالعه حاضر می توان از ژل رویال به عنوان یک مکمل، به همراه مصرف سایر داروها، جهت تقویت توان باروری و درمان ناباروری مردان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: ژل رویال، اسپرم، تستوسترون، ناباروری
  • محمدصدرا نظری، پژمان فرشیدمهر، جواد سلیمی، روزبه چراغعلی* صفحات 53-62
    سابقه و هدف

    آنوریسم آیورت شکمی  (AAA)یک بزرگ شدگی لوکالیزه آیورت شکمی در ناحیه آیورت اینفرارنال است و ترمیم اندوواسکولارآیورت (EVAR) به عنوان روش جراحی انتخابی مطرح است. در پژوهش حاضر، برای اولین بار در ایران، عوارض و مورتالیتی مرتبط با EVAR بررسی شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی با روش مرور پرونده های بیمارستانی و ویزیت تمام 130 بیمار AAA که طی دوره هشت ساله (1398-1390) در بیمارستان سینا (بزرگ ترین مرکز ارجاعی کشور) تحت عمل جراحی EVAR به صورت انتخابی قرارگرفته بودند، اجرا شد.

    یافته ها

     داده های 121 پرونده کامل بود. از این تعداد 104 نفر (85/9درصد) مرد و17 نفر (14/1درصد) زن، با میانگین سنی 9/4± 70/56سال بودند. آسیب کلیوی (15نفر، 12/6 درصد) بیش ترین فراوانی عوارض بعد از عمل جراحی را به خود اختصاص داد و سایر عوارض شامل بیماری های قلبی (10 نفر، 8/4 درصد)، ریوی (6 نفر، 5 درصد)، مغزی (3 نفر، 2/5 درصد) و DVT (2 نفر، 1/7درصد) بود. موردی از عفونت گرافت گزارش نشد. بیش از نیمی از عوارض مرتبط با گرافت در شش ماه اول بعد از پروسیجر رخ داد. فراوانی مرگ ها 29 مورد (24 درصد) بود.

    استنتاج

    روش جراحی ترمیم اندوواسکولار آنوریسم آیورت شکمی، به ویژه در بیماران با بیماری های همراه که ریسک جراحی در آن ها بالاست، نتایج قابل قبولی درکوتاه مدت و بلندمدت دارد.

    کلیدواژگان: آنوریسم آئورت شکمی، ترمیم اندوواسکولار آنوریسم آئورت، گرافت، عوارض جراحی، مرگ و میر
  • حسین رنجبران، فهمیه جلالیان، سعید عابدیان کناری، محمود موسی زاده، مطهره خردمند* صفحات 63-69
    سابقه و هدف

    دامنه حجم گلبول قرمز (Red Cell Distribution Width: RDW) معیار تغییرات اندازه سلول قرمز خون است که در آزمایش شمارش کامل خونی گزارش می شود. هدف از مطالعه حاضر تعیین ارتباط بین RDW و فشار خون در مطالعه کوهورت مبتنی بر جمعیت طبری بود.

    مواد و روش ها

    در مطالعه مورد- شاهدی حاضر گروه مورد تمامی افراد مبتلا به فشار خون در کوهورت طبری بودند (2281 نفر). افراد مبتلا به فشارخون افرادی بودند که فشارخون سیستول و دیاستول آن ها به ترتیب مساوی و بالاتر از 140و90 بود یا تشخیص فشارخون برای آن ها داده شده بود و یا تحت درمان با داروهای کاهنده فشارخون قرار گرفتند. گروه کنترل به صورت تصادفی از میان جمعیت کوهورت طبری انتخاب شدند و بر حسب جنس، سن و نمایه توده بدنی همسان سازی شدند. بعد از اعمال همسان سازی در دو گروه در نهایت 2227 نفر از هر گروه وارد مطالعه شدند. از همه شرکت کنندگان بعد از 12 ساعت ناشتایی نمونه خون گرفته شد.

    یافته ها

    به جز سطح گلیسرید (0/111=P)، تمامی متغیرهای مورد بررسی شامل محل اقامت، سطح تحصیلات، دور کمر، سیگار کشیدن، سطح کلسترول (0/5<p)، در دو گروه مورد و شاهد تفاوت معنی داری داشتند. آزمون آماری t مستقل نشان داد RDW در چارک های متفاوت هیچ تفاوت معنی داری در دو گروه مورد و شاهد نداشتند (0/584=P). آزمون رگرسیون لجستیک تک متغیره و چند متغیره نیز ارتباط آماری بین RDW و فشارخون نشان نداد (0/05>p).

    استنتاج

    مطالعه حاضر نشان داد که RDW نقش پیش بینی کننده ای برای ابتلا به فشارخون ندارد و در بیماران مبتلا به فشارخون الگوی معنی داری بین دامنه RDW با فشارخون وجود ندارد.

    کلیدواژگان: فشارخون، دامنه حجم گلبول قرمز، کوهورت طبری
  • سید حسین منتظر، انسیه تقی زاده، سید محمدمهدی غفاری همدانی، لاله واحدی لاریجانی، محمد خادملو، عبدالله ملکیان* صفحات 70-77
    سابقه و هدف

    آپاندیسیت شایع ترین علت دردهای حاد شکم با لزوم مداخلات جراحی است. دستیابی به تست هایی با قدرت تشخیصی بالا منجر به شناسایی دقیق و فوری آپاندیست حاد و پیشگیری از ایجاد عوارض، با انجام جراحی به موقع می گردد. این مطالعه با هدف تعیین قدرت فیبرینوژن سرم در تشخیص آپاندیسیت حاد در بیماران با علایم و نشانه های آپاندیسیت حاد انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش مقطعی از نوع مطالعه تشخیصی بر روی 165 بیمار مراجعه کننده به اورژانس مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) ساری با تشخیص آپاندیسیت که نتیجه پاتولوژی داشتند، طی دوره یک ساله از خرداد 1397 تا خرداد 1398 انجام گرفت. سطح فیبرینوژن قبل از عمل جراحی اندازه گیری شد. برای بررسی ارتباط بین سطح فیبرینوژن با متغیرهای دموگرافیک و بالینی آپاندیسیت حاد و وضعیت های آپاندیسیت پیچیده/ غیرپیچیده، آزمون های Student's t , Mann-Whitney وChi-square به کار گرفته شد. همچنین آزمون ROC Curve اجرا و شاخص های مرتبط با قدرت تشخیصی محاسبه شدند.

    یافته ها

    میانگین سطح فیبرونوژن در افراد با آپاندیس طبیعی mg/dl 50/5 ±278/0 و گروه دچار آپاندیسیت mg/dl 68/7 ± 394/4 بود (0٫0001>P). سطح زیر منحنی ROCبرابر با 794/0 (0/853-0/724=CI) بود. همچنین در نقطه برش اپتیموم mg/dl 344 میزان فیبرینوژن جهت تعیین آپاندیسیت، حساسیت 51/7 درصد، ویژگی 90/4درصد، ارزش اخباری منفی 94/4 درصد، ارزش اخباری مثبت 37/6درصد و نسبت درست نمایی مثبت و منفی به ترتیب 5/43 و 0/53 به دست آمد.

    استنتاج

    یافته های این مطالعه نشان داد که اندازه گیری سطح سرمی فیبرینوژن، به عنوان یک واکنش گر فاز حاد، برای غربالگری تشخیصی آپاندیسیت حاد و همچنین برای پیش بینی آپاندیسیت پیچیده مفید به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: آپاندیسیت حاد، فیبرینوژن، دقت تشخیصی
  • سیده فاطمه حسینی دامیری، محمدصادق رضایی، معصومه باقری نسامی*، محمود موسی زاده صفحات 78-89
    سابقه و هدف

    1 تا 5 درصد مبتلایان به کووید-19 مربوط به کودکان بوده و مرگ و میر در آنان نادر است. مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت پذیرش و عوامل مرتبط با بیماری کووید-19 در کودکان برای شناخت بیش تر از این بیماری و کنترل آن انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی و مقطعی، 594 نمونه به روش تصادفی سیستماتیک از 1847 کودک زیر 18 سال مراجعه کننده به اورژانس بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مازندران، انتخاب و وارد مطالعه شدند. اطلاعات از پرونده پزشکی بیماران و مصاحبه تلفنی با والدین براساس پرسشنامه پژوهشگر ساخته، جمع آوری گردید. از نرم افزار SPSS 21 و آمار توصیفی (میانگین، میانه، حداقل و حداکثر) و استنباطی (آزمون دقیق فیشر، اسپیرمن، کروسکال والیس و من ویتنی) استفاده شد.

    یافته ها

     میانگین سنی 71/7±69/4 ماه، 53 درصد پسر، تب (67 درصد) و سرفه (29 درصد) شایع ترین علایم، و مرگ و میر 0/3 درصد بود. 9/3درصد بیماران سابقه بیماری زمینه ای داشته که بیش ترین آن تشنج (27/3 درصد) بود. 18/7 درصد سابقه تماس با افراد مشکوک داشتند. رایج ترین روش تشخیصی براساس علایم بالینی (80 درصد) بود. 92/6 درصد بیماران بستری شدند، از این میان 13/5درصد در ICU بستری گردیدند. میانگین SpO2 96/6 درصد و 13/1 درصد بیماران نیازمند حمایت تنفسی بودند. میانگین ترس والدین از ابتلای فرزندشان به کووید-19، 5/1 گزارش شد.

    استنتاج

    بیماری عمدتا در کودکان از نوع خفیف و متوسط گزارش شده است. همچنین شدت بیماری و میزان مرگ و میر ناشی از آن در کودکان دارای بیماری زمینه ای بیش تر است. مهم ترین علت تاخیر در مراجعه به مراکز درمانی، ترس والدین از ابتلای کودکشان به بیماری کووید-19 بیان شد.

    کلیدواژگان: وضعیت پذیرش، کووید-19، کودکان، بخش اورژانس
  • شهلا بیگدلی، احمدعلی حنفی بجد، منا شریفی فرد، الهام مراغی، الهام جهانی فرد* صفحات 90-101
    سابقه و هدف

     استان خوزستان یکی از کانون های آندمیک لیشمانیوز جلدی روستایی با عامل لیشمانیا ماژور و ناقل اصلی آن، پشه خاکی فلبوتوموس پاپاتاسی می باشد. هدف این مطالعه پیش بینی احتمال حضور فلبوتوموس پاپاتاسی به روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی و سیستم اطلاعات جغرافیایی در این استان بود.

    مواد و روش ها

    جهت تعیین پراکندگی گونه فلبوتوموس پاپاتاسی در دو فصل بهار و تابستان در سال 1397 از پنج شهرستان ایذه، ماهشهر، اهواز، دشت آزادگان و اندیمشک با استفاده از تله چسبان، پشه خاکی ها جمع آوری شدند. شش معیار میانگین دمای سالیانه، میانگین بارندگی سالیانه، میانگین رطوبت نسبی سالیانه، کاربری اراضی، بافت خاک و ارتفاع انتخاب شدند. نقشه های معیارها در نرم افزار ArcGIS 10.5 تهیه شد. وزن معیارها و زیرمعیارها با استفاده از نرم افزار Expert Choice 11 تعیین گردید. نقشه نهایی احتمال وجود ناقل از ترکیب نقشه های وزن داده شده و تاثیر دادن وزن معیارها در آن به دست آمد.

    یافته ها

     در این مطالعه 13 گونه پشه خاکی از دو جنس فلبوتوموس و سرژنتومیا صید شد. فراوانی فلبوتوموس پاپاتاسی از نمونه های صید شده در شهرستان های ایذه، دشت آزادگان، ماهشهر، اندیمشک و اهواز به ترتیب 55 درصد، 72 درصد، 4/69 درصد، 3 درصد و 5/66 درصد بود. براساس آنالیز جداول ماتریسی، به ترتیب معیار میانگین دمای سالیانه (406/0)، میانگین رطوبت نسبی سالیانه (233/0) و میانگین بارندگی سالیانه (156/0) بیش ترین وزن و اهمیت را در حضور ناقل داشتند.

    استنتاج

    یافته های این مطالعه اطلاعات مفیدی را در مورد تعیین پراکندگی این گونه در اختیار مسیولین بهداشتی قرار می دهد، تا در زمان شیوع بیماری براساس امکانات و بودجه اقدام کنند.

    کلیدواژگان: فلبوتوموس پاپاتاسی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، خوزستان، لیشمانیا
  • سید حسن نیکوکار، علی جعفری، محمود فاضلی دینان، فرزانه صحرایی، جمشید یزدانی چراتی، احمدعلی عنایتی* صفحات 102-113
    سابقه و هدف

    ساس تختخواب (Cimex lectularius) از انگل های خارجی مهم انسان است، قبل از اقدام برای برنامه ریزی و کنترل آن در زندان ها، بررسی شیوع آلودگی به آن از اهمیت حیاتی برخوردار است.

    مواد و روش ها

     این مطالعه توصیفی- مقطعی جهت تعیین شیوع آلودگی به ساس در زندان های استان مازندران در طول سال های 1394 تا 1396 انجام شد. چک لیستی براساس مندرجات دفاتر بهداشت در بخش بهداشت و درمان زندان ها تهیه و به عنوان ابزاری برای جمع آوری اطلاعات شیوع ساس مورد استفاده قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 20 انجام شد.

    یافته ها

     بیش ترین درصد آلودگی به ساس در بند عمومی با 68 درصد و کم ترین در بند نسوان با 1/23 درصد مشاهده شد. از نظر زمانی، 88 درصد از گزش ها در شب اتفاق افتاد. بیش ترین محل جمع آوری در تخت های فلزی (31 درصد) بود. در طول سه سال مطالعه، گزارشی از حضور ساس و گزش آن در زندان شماره 6 مشاهده نشد. متوسط شیوع در زندان شماره 1 ثابت بود، درحالی که در زندان های شماره 5،3،2 و 9 این روند نزولی بوده و در مقابل این روند در زندان شماره 4 و 8 صعودی بود.

    استنتاج

    شیوع بالای ساس در بیش تر زندان های استان، احتمالا می تواند بیانگر ورود و ایجاد آلودگی مکرر و وجود مشکلاتی در روش های کنترلی آن ها باشد. لذا پایش مداوم وضعیت آلودگی، نظارت و پیشگیری از ورود ساس به درون زندان و نیز بازنگری در روش های کنترلی با همکاری کارشناسان وزارت بهداشت و زندان ها جهت کنترل موفق ساس در زندان ضروری است.

    کلیدواژگان: ساس تختخواب، شیوع، زندان، مازندران
  • سید اسماعیل هاشمی*، مهدی حسنوند عموزاده، مهناز مهرابی زاده هنرمند، سودابه بساک نژاد، محمد ربیعی صفحات 114-129
    سابقه و هدف

    شناسایی ماهیت اضطراب اجتماعی از طریق عوامل مختلف موثر بر آن می تواند اطلاعات ارزشمندی را در اختیار نظام سلامت قرار دهد. هدف از انجام پژوهش حاضر ارزیابی الگوی ساختاری عوامل ایجادکننده و تداوم بخش اختلال اضطراب اجتماعی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان علوم پزشکی دانشگاه جندی شاپور اهواز بودند که تعداد 670 نفر از آنان به شیوه آنلاین به پرسشنامه هراس اجتماعی، پرسشنامه طرحواره های ناسازگارانه اولیه یانگ (فرم کوتاه)، مقیاس فعال سازی رفتاری/ بازداری رفتاری، مقیاس ارزیابی موقعیت اجتماعی بزرگسال، پرسشنامه رفتارهای ایمنی بخش هراس اجتماعی، پرسشنامه تنظیم هیجان، مقیاس کوتاه شده افکار و باورهای اجتماعی و مقیاس باورهای مرتبط با خود در اضطراب اجتماعی پاسخ دادند. داده ها با روش های مدل یابی معادلات ساختاری و بوت استرپ با نرم افزار AMOS تحلیل شدند.

    یافته ها

     شاخص های برازش نشان داد مدل پژوهش، برازش مناسبی با داده ها دارد. در مدل پژوهش حاضر مسیرهای مربوط به بازداری رفتاری، بی اعتمادی- بدرفتاری، نقص- شرم، انزوای اجتماعی، معیارهای سخت گیرانه از طریق میانجی گرهای ارزیابی موقعیت اجتماعی، رفتارهای ایمنی بخش، تنظیم هیجان، افکار و باورهای اجتماعی، باورهای مرتبط با خود با اضطراب اجتماعی رابطه معنی دار داشتند ولی از طریق مسیر میانجی گر تنظیم هیجان رابطه معنی داری مشاهده نشد (0/0001<p).

    استنتاج

    با توجه به نقش عوامل ایجادکننده و تداوم بخش در مدل پژوهش، می توان از آن در طراحی درمان اضطراب اجتماعی و ارتقای سلامت دانشجویان علوم پزشکی بهره گرفت.

    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، ایجادکننده، تداوم، بازداری رفتاری، طرحواره، رفتارهای ایمنی بخش
  • راحله سموعی*، زهره یاری صفحات 130-142
    سابقه و هدف

    سالمندی جمعیت به طور فزاینده ای رو به افزایش است و سالمندان برای تداوم زندگی، نیازمند حمایت و مراقبت افرادی هستند که برای انواع مراقبت، تاب آوری کافی داشته باشند. سنجش میزان تاب آوری مراقبین، نیازمند ابزاری معتبر و پایاست؛ این مطالعه باهدف طراحی، روان سنجی و به کارگیری پرسشنامه تاب آوری مراقبین خانگی سالمند انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه به صورت توصیفی در مرحله اول بر روی 400 نفر از بزرگ سالان بیست سال و بیشتر در استان های اصفهان، تهران، شیراز و همدان و در مرحله دوم بر روی 216 نفر در سال 1400 انجام شد. اساتید و متخصصان در رشته های روانشناسی، روان پزشکی، سلامت سالمندان، سالمندشناسی و طب سالمندی در مراحل مختلف روان سنجی پرسشنامه تاب آوری مراقبین خانگی سالمند همکاری کردند و روایی صوری، محتوایی (CVR, CVI)، ملاکی (واگرا و همگرا)، تحلیل عامل اکتشافی و پایایی (آلفای کرنباخ) پرسشنامه سنجش شد. برای گزارش داده ها از آمار توصیفی و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.

    یافته ها

    در مرحله تعیین روایی محتوا 31 گویه از 70 گویه پرسشنامه حذف شد. یک گویه از 39 گویه باقی در مرحله همسانی درونی حذف شد. در مرحله تحلیل عاملی اکتشافی بر اساس قابل قبول بودن بار عاملی، 38 گویه در 4 عامل تعریف شدند. این عامل ها به ترتیب خودکارآمدی و پذیرش، تحمل و کنترل پذیری، مسیولیت پذیری و تعهد، و تنظیم هیجانی رفتاری نام گرفتند که در مجموع 48/70 درصد پراکندگی را تبیین کردند. روایی همگرا و واگرا با توجه به همبستگی قوی تر بین نمره هر گویه با نمره مقیاس مربوط به خود (0/0001>P)، تایید شد. پایایی به روش ضریب آلفای کرونباخ برای کل پرسشنامه 0/92 و برای مقیاس های پرسشنامه در دامنه 0/668 تا 0/912 محاسبه شد.

    استنتاج

    با توجه به تایید روایی و پایایی پرسشنامه تاب آوری مراقبین خانگی سالمند، نتایج این مطالعه می تواند در حوزه آموزش، پژوهش و پیشگیری کاربرد داشته باشد. خانواده ها، سالمندان و پژوهشگران حوزه سلامت از بهره برداران آن هستند.

    کلیدواژگان: سالمند، روان سنجی، تاب آوری، مراقب خانگی، ابزارسازی، پرسشنامه، روایی، پایایی
  • محمدحسین شریفی، آرش همایونی میمندی، ملیحه سوسنی توابع، سیاوش بابا جعفری* صفحات 143-153
    سابقه و هدف

    اطلاعات کمی از وضعیت دریافت ریز مغذی ها در ورزشکاران بدن ساز  با وجود مصرف مکمل های غذایی وجود دارد. هدف از این مطالعه بررسی وضعیت مصرف مکمل های غذایی و دریافت ریز مغذی ها در ورزشکاران بدن ساز زن و مرد بود.

    مواد و روش ها

     این مطالعه مقطعی در بین ورزشکاران بدن ساز شیراز انجام شد. با استفاده از پرسشنامه معتبر، مصرف مکمل های غذایی ارزیابی شد و ازپرسشنامه معتبر 168 آیتمی بسامد غذایی، برای ارزیابی وضعیت دریافت ریزمغذی ها استفاده شد. سپس دریافت ریز مغذی های ورزشکاران با استاندارد مصرف روزانه ی توصیه شده در رژیم غذایی (Recommended Dietary Allowance RDA: ) مقایسه شد.

    یافته ها

    از270 شرکت کننده در مطالعه 175 (64/8 درصد) مرد با میانگین سنی 2/5 ±33/6 بودند که 115(65درصد) نفر از مردان و 45(47درصد) نفر از زنان از مکمل های غذایی استفاده کردند. نتایج نشان داد که در درصد استفاده از مکمل های غذایی بر اساس جنسیت (0/000< P) و گرو ه های سنی (0/006< P) و سطح تحصیلات (0/001< P) تفاوت معنی داری وجود داشت. علاوه برآن، نتایج نشان داد که مربیان ورزشی مهم ترین منبع اطلاع یابی در زمینه توصیه های تغذیه ای به ورزشکاران بودند (62/4 درصد) و متخصصان تغذیه و پزشکان فقط 17/4 درصد را شامل شدند. نتایج مطالعه نشان داد کمبود دریافت ریزمغذی ها بر اساس مقدار استاندار توصیه شده RDA در مردان ورزشکار شامل ویتامین D، کلسیم، منیزیم و روی و در زنان ورزشکار شامل ویتامینD، ویتامینE، ویتامین B9، کلسیم، آهن و منیزیم بود.

    استنتاج

    اگرچه مصرف مکمل های غذایی در ورزشکاران بدنساز زن و مرد بالا است اما ورزشکاران بدنساز از کمبود دریافت ریزمغذی ها رنج می برند.

    کلیدواژگان: ورزشکاران بدن ساز، مکمل های غذایی، دریافت ریزمغذی ها
  • علیرضا مردمی، سعید عابدیان کناری* صفحات 154-159
    سابقه و هدف

    روش های متفاوتی برای تشخیص مولکولی ژنوم ویروس کرونا معرفی شده است که روش های مبتنی بر تکثیر ژنوم از موثرترین تست ها برای تشخیص ویروس هستند. از آنجایی که اکثر کیت های تایید شده PCR برای تشخیص ویروس کرونا بر پایه TaqMan real time PCR هستند که به دلیل استفاده از پروب های حاوی فلیورسنت و کویینچر هزینه تمام شده بالایی دارند. لذا، هدف از این مطالعه طراحی روشی ارزان و ساده برای تشخیص ژنوم ویروس کرونا براساس تست کمی PCR- SYBR green برای ژن نوکلیوکپسید ویروس بوده است.

    مواد و روش ها

    پرایمرهای اختصاصی برای ژن نوکلیوکپسید ویروس و نیز ژن کنترل انسانی به وسیله نرم افزار Oligo طراحی شد و از نظر اختصاصیت به وسیله قابلیت Primer-BLAST پایگاه NCBI مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه های سواب بینی از 10 بیمار کرونایی تایید شده به وسیله PCR و نیز 10 فرد کنترل دریافت گردید و وارد مطالعه شدند.

    یافته ها

    واکنش های طراحی شده با انطباق کامل با کیت مورد تایید وزارت بهداشت عمل افتراق افراد سالم از افراد بیمار انجام گرفت به طوری که Cut-off برای Ct واکنش برای جفت پرایمر N1 برابر با 72/39 و برای جفت پرایمر N2، 69/39 محاسبه گردید.

    استنتاج

    واکنش طراحی شده براساس SYBR green real time PCR پتانسیل شناسایی ژنوم ویروس کرونا در نمونه های بالینی را از خود نشان داد و این روش در صورت طراحی مناسب پرایمرها و شرایط استاندارد واکنش می تواند به عنوان جایگزین کم هزینه تری برای روش TaqMan real time PCR مطرح گردد.

    کلیدواژگان: کرونا، واکنش زنجیره ای پلیمراز، پرایمر اختصاصی
  • مریم زند، مهدیه موندنی زاده* صفحات 160-177

    میکرو RNA های گردشی (Cell Free miRNA)، مولکول های کوچک غیر رمزکننده ای هستند و می توانند در گردش خون به اشکال بسیار پایدار ترشح شوند. این نوع از miRNA ها همانندmiRNA  های داخل سلولی، در کنترل بسیاری از فرآیند بیولوژیکی شرکت و ایفای نقش می کنند و در هر دو شرایط طبیعی و پاتولوژیک بیان می گردند. تغییرات کمی و کیفی در میزان بیانmiRNA  های گردشی با شروع و پیشرفت سرطان در ارتباط است و به راحتی با برخی روش های زیست شناسی مولکولی قابل تشخیص است. از آن جایی که رایج ترین روش ها برای تشخیص، پیش آگهی و درمان اغلب سرطان ها دارای ماهیت تهاجمی اند، بنابراین یافتن روش های دقیق و غیرتهاجمی جهت تشخیص اولیه، پایش و کنترل سرطان امری ضروری به نظر می رسد. با عنایت به این که miRNA های گردشی نه تنها سلول های نزدیک محل ترشح بلکه بافت های دور را نیز تحت تاثیر قرار می دهند، می توانند با وجود چالش های متعددی در این زمینه منجر به پیشرفت سرطان شوند. از این رو این مطالعه در تلاش برای ترسیم مکانیسم هایی است که به نقش حیاتی miRNA های گردشی به عنوان بیومارکرهای غیرتهاجمی و پیش آگهی دهنده و همچنین موثر در جهت درمان و تشخیص زودهنگام در انواع مختلف سرطان اشاره دارد.

    کلیدواژگان: miRNA گردشی، Cell Free miRNA، سرطان، متاستاز، درمان
|
  • Farahnaz Ahmadi, Hoda Jorre, Elham Hadipour, Ezzatollah Rezaei, Zahra Tayarani Najaran, Zahra Salmasi* Pages 1-13
    Background and purpose

    Recent studies have demonstrated the promising effects of mesenchymal stem cells (MSCs) in some neurodegenerative diseases and proved their neuroprotective effects. But, the detailed pathways and the ability of MSCs from various sources has not been fully investigated.

    Materials and methods

    Here, we isolated MSCs from two sources; adipose tissue and dental pulp, and compared the neuroprotective effects of adipose derived stem cells-conditioned media (ADSCs-CM) and dental pulp derived stem cells-conditioned media (DPSCs-CM) on SH-SY5Y cells exposed to Cobaltous chloride(CoCl2) as a model of hypoxia-induced neural damage. SH-SY5Y cells exposed to CoCl2 were treated with ADSCs-CM and DPSCs-CM and the cell viability, apoptosis, and cellular damage were determined by AlamarBlue ®assay, propidium iodide (PI) test, and lactate dehydrogenase (LDH) assay, respectively.

    Results

    According to AlamarBlue® results, both ADSCs-CM and DPSCs-CM showed protective effects on SH-SY5Y cells exposed to CoCl2 at 0.6 mM for 12 and 24 h. Furthermore, ADSCs-CM could protect SH-SY5Y cells against hypoxic condition more intensively at all CoCl2 concentrations and various incubation incubation periods (P<0.01 and P<0.001, respectively). However, there were no significant differences between ADSCs-CM and DPSCs-CM. Also, ADSCs-CM and DPSCs-CM could considerably reduce the LDH release and apoptotic cells when SH-SY5Y cells were exposed to 0.6 mM CoCl2 for 24 h.

    Conclusion

    The study indicated that both ADSCs-CM and DPSCs-CM have neuroprotective effects on hypoxic SH-SY5Y cells through reduction of apoptotic cells and release of LDH.

    Keywords: adipose derived stem cells, dental pulp derived stem cells, neuroprotective effect, hypoxia, cobaltous chloride
  • Behzad Mesbahzadeh, Mohammadmehdi Hassanzadeh Taheri, Khadijeh Vazifeshenas Darmiyan, Negar Moodi, Mehran Hosseini* Pages 14-29
    Background and purpose

    The seeds of Astragalus hamosus L. are prescribed for many therapeutic purposes in Traditional Persian Medicine. The present study aimed to investigate the combined effects of metformin and ethanolic extract of Astragalus hamosus L. (AH) on glucose and reproductive parameters in diabetic male rats.

    Materials and methods

    Ethanolic extract of AH was prepared using maceration method. Diabetic male Wistar rats were orally treated with 500 mg/kg metformin (MET500), 150 mg/kg AH, (AH150), 300 mg/kg AH (AH300), and combination of metformin and AH (MET+AH150 and MET+AH300) for 28 consecutive days. Then, fasting blood glucose (FBG), plasma testosterone, sperm quality (count, motility, and viability), testis histopathology, and testicular lipid peroxidation (MDA) were evaluated.

    Results

    Compared with the untreated diabetic group, AH treatment significantly improved testosterone level, sperm count, motility, and viability and decreased testicular MDA (all P<0.01) but it could not change glucose level (P>0.05). AH co-administration with metformin significantly potentiated the beneficial effects of metformin on testosterone (P<0.01) and testicular lipid peroxidation at both doses (P<0.001). While AH co-therapy with metformin at the maximum dose (300 mg/kg) synergistically improved metformin effects on testis morphology (all P<0.05), it could not show a positive combined effect on sperm parameters.

    Conclusion

    AH has no antidiabetic effect and its co-therapy with metformin does not alter the hypoglycemic effect of metformin. However, this combination therapy has a synergistic effect on regulating lipid peroxidation, testosterone level, and testicular histological alterations in diabetic rats.

    Keywords: diabetes, metformin, Astragalus plant, sperm, testis
  • Iraj Hoseinzade, Ahmad Abdi*, Asieh Abbassi Daloii Pages 30-42
    Background and purpose

    Obesity leads to a variety of metabolic changes that may contribute to abnormalities in the structure and function of the heart. The aim of this study was to investigate the effect of royal jelly and aerobic training on oxidative stress in cardiomyocytes in high-fat diet-induced obese rats.

    Materials and methods

    In this experimental study, 45 male rats were randomly divided into five groups (n=9): Normal Diet (ND), High-Fat Diet (HFD), High-Fat Diet +Training (HFDT), High-Fat Diet + Royal Jelly (HFDRJ), and High-Fat Diet +Training + Royal Jelly (HFDTRJ). The supplement groups received 100 mg of royal jelly (kg/body weight) diluted in distilled water orally during the intervention period. The aerobic exercise program included treadmill running with an intensity of 50-60% oxygen consumption (VO2max), 5 days/week for 8 weeks.

    Results

    Significant increases were seen in Nrf2 and HO-1 gene expression levels in HFDT (P=0.049 and P=0.029, respectively), HFDRJ (P=0.000 and P=0.041, respectively), and HFDTRJ (P=0.000 and P=0.000, respectively). This increase was also observed in HFDTRJ group compared with HFDT group (P=0.039 and P=0.003, respectively) and HFDRJ group (P=0.038 and P=0.002, respectively). Also, significant decrease was observed in MDA values (P=0.001). Findings showed significant increase in SOD, GPX, and CAT in HFDT, HFDRJ and HFDTRJ groups compared with HFD group in HFDTRJ group compared with HFDT and HFDRJ groups (P=0.001).

    Conclusion

    Combining RJ with aerobic training may possibly inhibit HFD-induced cardiomyocytes damage by up-regulating the Nrf2/HO-1 pathway and improving oxidative state.

    Keywords: Royal Jelly, aerobic training, oxidative stress, obesity
  • Sepideh Peivandi, Sepideh Khalili Savadkouhi, Zahra Abbasi, Marzieh Zamaniyan, Noushin Gordani*, Siavash Moradi Pages 43-52
    Background and purpose

    Complementary medicine plays a major role in treatment of infertility. The aim of this study was to evaluate the effect of royal jelly on sperm parameters and testosterone levels in infertile men.

    Materials and methods

    In this quasi-experimental study, 100 infertile men attending the infertility treatment center in Sari Imam Khomeini Hospital were monitored for two months and then underwent a spermogram test. Afterwards, they were treated with royal jelly (100 mg/daily) for two months and spermograms were performed again. Statistical analysis was performed in SPSS V21.

    Results

    Royal jelly significantly increased sperm motility, improved morphology, and increased testosterone levels (P≤0.001), but, no significant difference was seen in sperm count before and after consumption of royal jelly (47.76 ± 23.59 and 50.28 ± 29.44, respectively, P≥ 0.2).

    Conclusion

    According to current study, royal jelly could be used as a supplement along with other medications to boost fertility and treat male infertility.
     
    (Clinical Trials Registry Number: IRCT20180609040028N2)

    Keywords: royal jelly, sperm, testosterone, infertility
  • Mohammad Sadra Nazari, Pejhman Farshidmehr, Javad Salimi, Roozbeh Cheraghali* Pages 53-62
    Background and purpose

    Abdominal aortic aneurysms (AAA) is a localized enlargement of infrarenal abdominal aorta. Endovascular aneurysm repair (EVAR) is a surgical method introduced for AAA repair. This study, for the first time in Iran, investigated the complications and mortality rate associated with EVAR. 

    Materials and methods

    In this cross-sectional study, medical records were reviewed and all patients admitted to Sina Referral Hospital with infra renal abdominal aortic aneurysms who underwent elective EVAR between 2011 and 2019 (n=130) were studied.

    Results

    There were 121 complete files, including those of 104 (85.9%) men and 17 (14.1%) women. The mean age of patients was 70.56±9.4. Renal complications were the most frequent systemic complication after elective EVAR (n=15, 12.6%). Cardiac complications (n=10, 8.4%), respiratoty complications (n=6, 5%), cerebral complications (n=3, 2.5%), and deep vein thrombosis (n=2, 1.7%) were also reported. There was no graft infection. More than half of the procedure-related complications occurred in 6 months of surgery (n= 29, 24%).

    Conclusion

    Endovascular repair of abdominal aortic aneurysm especially in patients with comorbidities has acceptable results in short term and long term surveillance.

    Keywords: abdominal aortic aneurysm, endovascular aneurysm repair, graft, complications, mortality
  • Hossein Ranjbaran, Fahimeh Jalalian, Saeed Abediankenari, Mahmood Moosazadeh, Motaharreh Kheradmand* Pages 63-69
    Background and purpose

    Red Cell Distribution Width (RDW) is a parameter that measures changes in red blood cell size reported in a complete blood count test. In this study, we aimed to identify the association between RDW and hypertension in Tabari cohort population.

    Materials and methods

    In this case-control study, case group included all patients with hypertension (n= 2281) participating in Tabari Cohort Study with systolic and diastolic blood pressures more than or equal to 140 and 90, respectively, or those previously diagnosed with hypertension who received antihypertensive drugs. The control group was randomly selected from the Tabari cohort population and matched for sex, age and body mass index. Finally, 2227 people were included in each group. Blood samples were taken from all participants after 12 hours of fasting.

    Results

    Findings showed significant differences between the two groups in all variables studied, including place of residence, level of education, socio-economic status, waist circumference, smoking, and cholesterol level (P<0.05) except triglyceride level (P=0.111). Independent t-test showed that RDW in different quarters was not significantly different between the case group and control group. (P= 0.584). Univariate and multivariate regression tests also did not show a significant relationship between RDW and blood pressure (P>0.05).

    Conclusion

    Our study showed that RDW has no predictive role in hypertension and there is no significant pattern between the range of RDW and hypertension.

    Keywords: hypertension, red cell distribution width, Tabari cohort
  • Seyed Hosein Montazer, Ensiyeh Taghizadeh, Seyed MohammadMehdi Ghaffari Hamedani, Lale Vahedi Larijani, Mohammad Khademloo, Abdollah Malakian* Pages 70-77
    Background and purpose

    Appendicitis is the most common cause of acute abdominal pain requiring surgical intervention. Diagnostic tests with high accuracy could lead to immediate diagnosis and timely surgery could prevent further complications. This study was performed to assess the diagnostic value of serum fibrinogen level in diagnosis of acute appendicitis.

    Materials and methods

    This cross-sectional diagnostic study was performed in patients (n=165) attending the emergency department in Sari Imam Khomeini Hospital with an initial diagnosis of appendicitis and available histopathologic examination results in 2016-2017. Fibrinogen levels were measured before surgery. Student's t test, Mann-Whitney test, and Chi-square were used to examine the relationship between fibrinogen level, demographic and clinical variables, acute appendicitis, and complicated/uncomplicated appendicitis. ROC Curve test was also performed and indicators associated with diagnostic accuracy were calculated.

    Results

    The mean fibrinogen level in patients with normal appendices was 278.0±50.5, while it was 349.4 ± 68.7 in those with appendicitis (P<0.0001). The area under the curve was 0.794 (CI = 0.724-0.853). Moreover, at the optimal cut-point of fibrinogen level of 344 mg/dl, the sensitivity, specificity, negative predictive value, and positive predictive value were 51.7%, 90.4%, 94.4%, and 37.6%, respectively. Positive and negative likelihood ratios were 5.43 and 0.53, respectively.

    Conclusion

    This study showed that measuring serum fibrinogen levels, as an acute phase reactant, is useful for diagnostic screening of acute appendicitis and for predicting complicated appendicitis.

    Keywords: acute appendicitis, fibrinogen, diagnostic accuracy
  • Seyedeh Fatemeh Hosseini Damiri, MohammadSadegh Rezai, Masoumeh Bagheri Nesami*, Mahmood Moosazadeh Pages 78-89
    Background and purpose

      Coronavirus (COVID-19) in children includes 1 to 5% of all cases but child mortality due to the disease is rare. The aim of this study was to determine the admission rate and factors associated with Covid-19 disease in children to better understand and control the disease.

    Materials and methods

    In a descriptive-analytical and cross-sectional study 594 samples were selected by systematic random sampling from 1847 children under 18 years of age attending the emergency departments affiliated with Mazandaran University of Medical Sciences. Information was collected from medical records and telephone interviews with parents using a researcher-made questionnaire. Data were analyzed in SPSS V21 applying descriptive statistics, Fisher Exact test, Spearman, Kruskal–Wallis test, and Mann Whitney U test.

    Results

    The mean age of patients was 69.4±71.7 months and 53% were boys. Common symptoms included fever (67%) and cough (29%) and mortality rate was 0.3%. Underlying diseases were seen in 9.3% and seizure was more prevalent (27.3%). Contact with COVID-19 patients was reported by 18.69%. The most common diagnostic method was based on clinical symptoms (80%). Among the children studied, 92.6% were admitted to hospital, of whom 13.5% were admitted to ICU. The mean SpO2 was 96.6% and 13.1% of the patients required respiratory support. The average fear of parents about their child getting Covid-19 was reported to be 5.1.

    Conclusion

    The disease is observed to be mild and moderate in children. Also, severity of the disease and the resulting mortality rate are higher in children with underlying diseases. The most important reason for the delay in referring to medical centers was fear of parents about their child developing COVID-19.

    Keywords: admission rate, COVID-19, children, emergency department
  • Shahla Bigdeli, AhmadAli Hanafi Bojd, Mona Sharififard, Elham Maraghi, Elham Jahanifard* Pages 90-101
    Background and purpose

    Khuzestan Province in Iran is one of the endemic foci of zoonotic cutaneous leishmaniasis (ZCL) caused by Leishmania major and Phlebotomus papatasi as the main vector. The aim of this study was to predict the probability of presence of Ph. papatasi in this province using Hierarchical Analysis Process (AHP) and Geographic Information System (GIS).

    Materials and methods

    In order to determine the distribution of Ph. papatasi, sand flies were collected in five counties, including Izeh, Mahshahr, Ahvaz, Dasht-e-Azadegan, and Andimeshk by sticky paper traps in spring and summer, 2018. Six criteria, including average annual temperature, average annual rainfall, average annual relative humidity, land use, soil texture, and elevation were selected. Maps of criteria were prepared in ArcGIS 10.5 software. The weights of the criteria and sub-criteria were determined using Expert Choice 11. Then, the final map of the probability of vector presence was prepared by combination of weighted maps and including the weight of the criteria.

    Results

    In this study, 13 species of sand flies of two genera, Phlebotomus and Sergentomyia, were collected. The abundance of Ph. papatasi from samples collected in Izeh, Dasht-e-Azadegan, Mahshahr, Andimeshk, and Ahvaz was 55%, 72%, 69.4%, 3%, and 66.5%, respectively. Based on the analysis of matrix tables, average annual temperature (0.406), average annual relative humidity (0.233), and average annual rainfall (0.156) had the highest weight in probability of the vector presence, respectively.

    Conclusion

    This study provides useful information for health authorities in determining the distribution of Ph. papatasi to act properly based on facilities and budget in case of outbreak.

    Keywords: Phlebotomous papatasi, analytical hierarchy process, geographic information system, Khuzestan, Leishmania
  • Seyed Hassan Nikookar, Ali Jafari, Mahmoud Fazeli-Dinan, Farzane Sahraee, Jamshid Yazdani Charati, Ahmadali Enayati* Pages 102-113
    Background and purpose

    Bed bugs (Cimex lectularius) are major human ectoparasites. Before planning and implementation of any control measures against bed bugs in prisons, it is essential to determine the infestation rate.

    Materials and methods

    This descriptive cross-sectional study was performed to determine the prevalence of bed bug infestation in prisons in Mazandaran Province, 2015-2017. A standard checklist was prepared based on the health log of the prisons and was used to collect information on prevalence of bed bugs. Data were analyzed using SPSS V20.

    Results

    The highest rate of infestation (68%) was observed in general ward and the lowest was seen in women's ward (1.23%). Highest infestations were reported at nights (88%) and the highest numbers of bed bugs were collected in metal beds (31%). During three years, there were no reports of bed bugs and their bites in prison 6. The average prevalence was constant in prison 1, while it was descending in prisons 2, 3, 5, and 9 and ascending in prisons 4 and 8.

    Conclusion

    High prevalence of bed bugs in most of the prisons in Mazandaran province could probably be due to their entry into the prisons, re-infestation, and also difficulties in their control. Therefore, continuous monitoring of infestation, monitoring and prevention of bed bugs gaining entry into prisons, revising control measures with collaboration between experts from the Ministry of Health and prison health services are essential to plan for successful bed bug control interventions.

    Keywords: bed bugs, prevalence, prison, Mazandaran
  • Seyed Esmail Hashemi*, Mahdi Hassanvand Amouzadeh, Mahnaz Mehrabizadeh Honarmand, Soodabeh Bassak Nejad, Mohammad Rabiei Pages 114-129
    Background and purpose

    Identifying the nature of social anxiety through its causative factors can provide valuable information for the health system. The purpose of this study was to evaluate a structural model for creating and maintaining factors causing social anxiety disorder in students in a medical sciences university.

    Materials and methods

    A descriptive-correlational study was performed in all students at Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences. Online questionnaires were completed (n= 670), including social phobia inventory (SPIN), Young Schema Questionnaire-Short Form (YSQ-3), Behavioral Activation/Inhibition Systems (BAS/BIS), Older Adult Social-Evaluative Situations Questionnaire (OASES), Social Phobia Safety Behaviors Scale (SPSBS), Emotion Regulation Questionnaire (ERQ), Mini-Social Thoughts and Beliefs Scale (Mini-STABS), and Self-Beliefs Related to Social Anxiety Scale (SBSA). Data were analyzed by structural equation modeling and Bootstrap method using AMOS software.

    Results

    Fit indices showed that hypothetical research model has a good fit with the data. In the present model, positive significant relationships were found between social anxiety and the paths associated with behavioral inhibition, trust-abuse, defectiveness/shame, social isolation, unrelenting standards via mediators of social-evaluative situations, safety behaviors, emotion regulation, social thoughts and beliefs, and self-beliefs to social anxiety (P<0.0001). But, we observed no significant relationship between social anxiety and emotion regulation mediator path (P<0.0001).

    Conclusion

    Considering the role of etiology and maintenance factors in current model, it can be used in designing treatments for social anxiety and promoting the health of medical students.

    Keywords: social anxiety, etiology, maintenance, behavioral inhibition, schema, safety behaviors
  • Rahele Samouei*, Zohreh Yari Pages 130-142
    Background and purpose

    Population aging is increasing and aged people need supports and care from individuals who are resilient enough in providing all types of care. Measuring the resilience of caregivers requires a valid and reliable tool. This study aimed at designing, analyzing the psychometric properties, and using a questionnaire to investigate resilience among in-home caregivers of aged people.

    Materials and methods

    In first phase, a descriptive study was performed in 400 people aged 20 years and older in Isfahan, Tehran, Shiraz, and Hamedan provinces, Iran and the second phase was carried out in 216 individuals in 2021. Professors and experts in different fields, including psychology, psychiatry, gerontology, health of aged people, and geriatrics cooperated at different stages of designing the questionnaire. Face validity, content validity index, content validity ratio, convergent validity and divergent validity, exploratory factor analysis, and reliability (Cronbach's alpha) of the questionnaire were assessed. Descriptive statistics and Pearson correlation coefficient were used to report the data.

    Results

    At content validation stage, 31 items out of 70 were removed from the questionnaire. One other item was removed at internal consistency phase. In exploratory factor analysis, based on the acceptability of the factor load, 38 items were defined in 4 factors. These factors were named self-efficacy and acceptance, tolerance and controllability, responsibility and commitment, and behavioral emotion regulation, which explained 48.70% of the dispersion. Convergent validity and divergent validity were confirmed due to strong correlation between the scores of each item and its corresponding scale score (P<0.0001). The Cronbach alpha reliability coefficient for the whole questionnaire was 0.92 and for the scales ranged between 0.668 and 0.912.

    Conclusion

    Considering the validity and reliability of the questionnaire designed for investigating the resilience of in-home care givers of aged people, current findings could be used in education, research, and prevention. Families, aged people, researchers and the health researchers are among its beneficiaries.

    Keywords: aged, psychometrics, resilience, in-home caregiver, instrumentation, questionnaire, validity, reliability
  • MohammadHossein Sharifi, Arash Homayouni Meymandi, Malihe Sousani Tavabe, Siavash Babajafari* Pages 143-153
    Background and purpose

    Little information is available about micronutrients intake in bodybuilding athletes taking supplements. This study aimed at investigating dietary supplements usage and micronutrients intake in male and female bodybuilders.

    Materials and methods

    This cross-sectional study was performed among bodybuilders in bodybuilding clubs in Shiraz. Information about consumption of dietary supplements were collected using a questionnaire and Food Frequency Questionnaire (168 items) was completed to assess the micronutrients intake based on the Recommended Dietary Allowance (RDA).

    Results

    The participants (n= 270) included 175 (64.8%) males (mean age: 33.6±2.5 years). In this study, 115 (65%) males and 45 (47%) females used dietary supplements. The study showed a significant difference in the rate of supplement use based on gender (P<0.000), age group (P<0.006), and level of education (P<0.001). Furthermore, bodybuilding trainers were the major source of dietary education (62.4%), while nutritionists and physicians accounted for nutritional advice to only 17.4% of the participants. Findings indicated low micronutrients (vitamin D, calcium, magnesium, and zinc) intake in male athletes based on RDA. There was also low intake of vitamin D, vitamin E, vitamin B9, calcium, iron, and magnesium in female athletes.

    Conclusion

    Prevalence of supplement use was high in male and female bodybuilders, however, they suffer from low intake of micronutrients.

    Keywords: bodybuilders, dietary supplements, micronutrient intake
  • Alireza Mardomi, Saeid Abediankenari* Pages 154-159
    Background and purpose

    There are various methods for molecular detection of SARS-CoV2 genome among which, PCR-based methods are the most reliable for making diagnosis. The majority of approved PCR kits for detection of Coronavirus are based on TaqMan real-time PCR which is expensive due to incorporating fluorescent and quencher-harboring probe. The aim of this study was to design a simple and affordable method for detection of SARS-CoV2 based on a more affordable SYBR green qPCR method.

    Materials and methods

    Specific primers were designed for the virus nucleocapsid gene and the human control gene using Oligo software. The specificities of the primers were examined by Primer-BLAST capability according to NCBI database. Nasal swab samples were obtained from 10 PCR-confirmed COVID-19 patients and 10 healthy control people.

    Results

    The designed reactions were performed in full compliance with the kit approved by the Ministry of Health to discriminate healthy individuals from COVID-19 patients. The Ct cut-off values calculated for N1 and N2 reactions were 39.72 and 39.69, respectively.

    Conclusion

    The designed SYBR green-based reaction showed a potential role for detection of SARS-CoV2 genome in clinical samples and this method can be considered as a less-expensive alternative to TaqMan real time PCR if the primers and standard reaction conditions are properly designed.

    Keywords: COVID-19, Real-time PCR, specific primers
  • Maryam Zand, Mahdieh Mondanizadeh* Pages 160-177

    Cell Free miRNAs are small, non-coding molecules that can be secreted into the bloodstream in very stable forms. These types of miRNAs, like intracellular miRNAs, participate in the control of many biological processes and are expressed in both natural and pathological conditions. Quantitative and qualitative changes in expression of circulating miRNAs are associated with the onset and progression of cancer, but can be easily detected by some molecular biology methods. The most common methods for diagnosis, prognosis, and treatment of most cancers are aggressive, so finding accurate and non-invasive methods for early diagnosis, monitoring and control of cancer are essential. The circulating miRNAs affect not only cells near the site of secretion but also distant tissues, so, they can lead to cancer progression. Herein, we examined studies based on the identification of circulating miRNAs as non-invasive diagnostic biomarkers, prognostic, and of course important for the treatment of various types of cancers.

    Keywords: circulating miRNAs, cell free miRNAs, cancer, metastasis, treatment