فهرست مطالب

فصلنامه کومش
سال بیست و چهارم شماره 2 (پیاپی 88، فروردین و اردیبهشت 1401)

  • ویژه نامه پزشکی فرد محور
  • تاریخ انتشار: 1401/01/16
  • تعداد عناوین: 13
|
  • فاطمه خاتمی، شکوفه نیک فر، کیکاووس غلامی، فاطمه گیتی نورد، ماندانا حسن زاد، سید سعید طامهری زاده، سمیرا کریمایی، احمدرضا رضاییان، اکرم میرزایی، آریا فیض آبادی، سید محمد کاظم آقامیر* صفحات 169-182
    پزشکی فردی یا پزشکی فرد محور (Personalized medicine) به مجموعه ای از فعالیت ها و رویکردهای پزشکی، تشخیصی و درمانی اطلاق می شود که بر اساس ویژگی های اختصاصی ژنوم هر بیمار صورت می گیرد. در واقع محور رویکردهای پزشکی فرد محور بر فردی سازی استوار است به این معنا که توالی ژنی و پلی مورفیسم های (SNPs) هر فرد با افراد دیگر متفاوت است و توجیه کننده ی سیر متفاوت سرطان های اورولوژیک و اثربخشی های متفاوت افراد به یک پروتوکول درمانی ثابت می باشد. بر اساس اطلاعات حاصل از پروژه ژنوم انسان و توالی ژنی به همراه اطلاعات پروتیومیکس، متابولومیکس و ترنسکریپتومیکس تعداد زیادی از بیومارکرهای مولکولی به عنوان اهداف بالقوه برای درمان های سرطانی هدایت شده پیشنهاد می شوند. در بدخیمی های اورولوژیک کربنیک آنیدراز نوع IX جایگزین هیپوکسی است که در سلول های سرطانی بسیار بیان می شود. بیان و اهمیت بالینی کربنیک آنیدراز نوع IX در سرطان مثانه کلیه و مجاری ادراری و هم چنین رویکردهای اصلی درمانی مورد بحث قرار گرفته اند. برای سرطان پروستات، شواهد موجود در مورد استفاده از آنتی ژن غشای پروستات و گیرنده های نوروپپتیدی آنالوگ نشاندار شده رادیویی و انجام مطالعات بالینی نیز در مراحل مختلف سرطان پروستات در حال بررسی های کارآزمایی بالینی می باشند. نتایج ورود درمان بیماران مبتلا به سرطان های اورولوژی از دیدگاه پزشکی فرد محور تحمیل هزینه کم تر به بیمار به همراه اثربخشی بیش تر درمان را به دنبال خواهد داشت
    کلیدواژگان: پزشکی فرد محور، پلی مورفیسم، اورولوژی، سرطان های دستگاه ادراری
  • شهرزاد محسنی، عذرا طباطبایی ملاذی، فاطمه بندریان*، باقر لاریجانی صفحات 183-190
    هدف

    از جمله پرمصرف ترین داروهای ضد دیابت، سولفونیل اوره ها هستند که اغلب به عنوان یکی از داروهای خط اول درمان دیابت نوع 2 مورد استفاده قرار می گیرند. با توجه به تاثیر ساختار ژنتیکی بیمار بر پاسخ دارویی (پزشکی فردی)، شناسایی تنوعات ژنتیکی نه تنها میزان واکنش های ناخواسته دارویی را کاهش می دهد، بلکه می تواند اثر بخشی داروها را نیز پیش بینی نماید. هدف مطالعه حاضر، مرور نظام مند فارماکوژنومیک گلی بن کلامید در دیابت نوع 2 می باشد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مرور سیستماتیک بر اساس فلوچارت PRISMA است. با استفاده از واژه های “variant”, “glibenclamid”, “diabetes mellitus” “SNP” و یا معادل های آن ها، جست وجوی جامع در بانک های اطلاعاتی PubMed، Scopus و Web of Science تا اول ژانویه 2021 انجام شد. در جست وجوی اولیه 125 مقاله به دست آمد.

    یافته ها

    در نهایت در نه مقاله واجد شرایط ورود به مرور نظام مند، مونوتراپی با گلی بن کلامید در 3032 بیمار انجام شده بود. بیش ترین مطالعه مربوط به کشور چین و شایع ترین روش ژنوتایپینگ RFLP_PCR و توالی یابی مستقیم بود. شایع ترین ژن های مورد بررسی شامل CYP2C9، KCNJ11 و TCF7L2 بودند. نتایج مطالعات ارتباط معنی دار پلی مورفیسم ژن CYP2C9 بر پاسخ درمانی مناسب و پلی مورفیسم ژن KCNJ11 با شکست درمانی با گلی بن کلامید را نشان داد.

    نتیجه گیری

    در میان همه عوامل ژنتیکی و ژنوتیپ های خاص پروتیین های دخیل در مسیر متابولیسم گلی بن کلامید، پلی مورفیسم ژن CYP2C9 در میزان پاسخ به درمان و پلی مورفیسم ژن KCNJ11 در شکست درمان و عوارض هیپوگلیسمی ناشی از گلی بن کلامید نقش دارند.

    کلیدواژگان: ترکیبات سولفونیل اوره، گلی بن کلامید، دیابت شیرین، فارماکوژنومیک، پزشکی فرد محور
  • شوناز احمدی خطیر، انسیه نسلی اصفهانی، نازلی نمازی*، باقر لاریجانی صفحات 191-196
    هدف

    در نظر گرفتن مشخصات فردی از جمله ژنتیک در کنار سایر مشخصات فردی و عادات غذایی در ارایه یک رژیم غذایی کارآمد جهت پیشگیری و کنترل اختلالات متابولیک می تواند مفید باشد. لذا هدف مطالعه حاضر، مروری بر تغذیه فرد محور و نقش آن در مشکلات متابولیک است.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر به روش مروری روایتی، به بررسی مقالات مرتبط در حیطه تغذیه فرد محور و اختلالات متابولیک چاپ شده در فاصله سال های 2010-2020 با استفاده از پایگاه های اطلاعاتی PubMed, Scopus  پرداخته است.

    یافته ها

    نتایج حاکی از نقش پزشکی  و تغذیه فرد محور در کنترل سندرم متابولیک، دیابت، قند خون پس از صرف غذا، چاقی و الگوی لیپیدی بوده است. بر هم کنش تفاوت های ژنتیکی، سبک زندگی، الگوی میکروبیوم روده و ویژگی های رفتاری و روانی افراد می تواند بر بروز و کنترل بیماری ها اثر گذارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به مشخص شدن نقش ژنتیک، میکروبیوم روده و سایر عوامل فردی در تعیین و ارایه یک رژیم غذایی مناسب با شرایط فرد، توجه به تغذیه فرد محور در پیشگیری و کنترل اختلالات و بیماری های متابولیکی حایز اهمیت است. ارایه تغذیه فرد محور در مقایسه با ارایه توصیه های غذایی و رژیم غذایی عمومی کارآیی و اثربخشی بیش تری دارد، هر چند که هزینه و امکانات بیش تری را می طلبد.

    کلیدواژگان: وضعیت تغذیه، پزشکی فردمحور، بیماری های متابولیک، چاقی، دیابت شیرین، لیپیدها
  • زهرا حسینی توسل، هانیه سادات اجتهد*، احمدرضا سروش، عارفه شهریاری، سید داور سیادت، شیرین حسنی رنجبر، شکوفه نیکفر، باقر لاریجانی صفحات 197-209
    هدف

    امروزه مطالعات متابولومیکس با رویکردهای مختلف شناسایی بیومارکرها، شفاف سازی مکانیسم زمینه ای بیماری ها و دستیابی به راه کارهای درمانی جدید صورت می گیرد. در این میان متابولیت های میکروبیوتای روده نیز به عنوان یکی از مهم ترین واسطه های اثرگذاری میکروبیوتای روده بر سلامت و بیماری های مختلف شناخته شده است. با توجه به ناکارآمدی برخی از روش های معمول درمانی، پزشکی فرد محور از اهمیت بالینی بسیار زیادی برخوردار است. مطالعات اخیر نشان داده اند تغییرات متابولیت های میکروبیوتای روده نظیر اسیدهای چرب کوتاه زنجیر (SCFAs)، اسیدهای آمینه، متابولیت های اسیدهای صفراوی و متابولیت های کولین می تواند رابط میان میکروبیوتای روده و بسیاری از بیماری های مزمن غیرواگیر از جمله چاقی، دیابت، بیماری های التهابی روده، اختلالات روان شناختی، بیماری های قلبی- عروقی و سرطان ها باشد. شناخت ترکیب میکروبیوتای روده و ارتباط متابولیت های مترشحه از آن با بروز بیماری های مختلف، لازمه ی دست یابی به راه کارهای بالینی جدید است. به علاوه، عوامل درمانی بالقوه مانند مکمل های پره بیوتیک و پروبیوتیک های نسل جدید، مداخلات رژیم غذایی، آنتی بیوتیک ها و پیوند میکروبیوتای مدفوع می تواند از طریق تعدیل تنوع و ترکیب میکروبیوتای روده و متابولیت های مترشحه از آن، از راه کارهای پیش روی پزشکی فرد محور در پیش آگاهی، تشخیص و درمان بیماری های مختلف باشد.

    کلیدواژگان: میکروبیوتای روده، متابولیت ها، متابولومیکس، پزشکی فرد محور
  • علی شیخی، ماندانا حسن زاد، شکوفه نیک فر، کاوه حسنی، مسیح تاج دینی* صفحات 209-215

    بیماری های قلبی عروقی بالاترین علت مرگ سالیانه را به خود اختصاص داده اند. عوامل خطر محیطی و ژنتیکی هر دو به میزان زیادی در بروز و پیشرفت این بیماری ها تاثیر گذارند. در دهه ی اخیر با پیشرفت علم ژنتیک و ابزارهای تعیین ژنوم، ژن های متفاوتی در رابطه با بسیاری از بیماری ها یافت شده است. تعیین این ژن ها به ما کمک می کند تا به صورت اختصاصی در هر فرد، درمان موثرتر را پیشنهاد کنیم. به طور خلاصه تعیین ژن های دخیل در هر بیماری، یافتن آن ها در بیماران و در نهایت درمان بر اساس ژن های یافت شده، از محورهای اصلی پزشکی فرد محور می باشد. از دیگر دستاوردهای این دانش، تعیین اثر گذاری داروها و عوارض دارویی در افراد می باشد. برای مثال از شایع ترین عوارض دارویی، خونریزی های ناشی از مصرف وارفارین می باشد. این عارضه با تعیین دقیق دوز مورد نیاز در هر فرد قابل پیشگیری خواهد بود. پزشکی فرد محور قادر است با تعیین ژن های دخیل در متابولیسم دارو و شناسایی آن ها در بیماران، بهترین دوز را پیشنهاد دهد. در این مطالعه ی مروری ما به بررسی ژن های دخیل در بیماری های قلبی عروقی هم چنین داروهای مورد استفاده در این حیطه و تاثیرپذیری آن ها از ژن های مورد نظر می باشد. پزشکی فرد محور نقش به خصوصی در تعیین پیش آگهی بیماری ها، عوامل خطر و موثرترین نوع درمان دارد. تست های تشخیصی دقیق جهت یافتن ژن مورد نظر و تعیین بیمارانی که می توانند بیش ترین بهره را از پزشکی فرد محور ببرند از چالش های اصلی این موضوع است.

    کلیدواژگان: پزشکی فرد محور، بیماری های قلبی عروقی، ژنتیک، ژنوم
  • حسین رضایی زاده، شکوفه نیکفر، روجا رحیمی* صفحات 216-220

    رویکرد پزشکی فرد محور در طی یک قرن اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته و بر توجه به بیمار به جای بیماری تاکید دارد. پزشکی فرد محور تلاش می کند با در نظر گرفتن فرهنگ، ترجیحات و تجربیات شخصی و اعتقادات بهداشتی فرد و هم چنین ارزش ها و سبک زندگی فرد، و حتی توجه به وضعیت روانی اجتماعی شرایط بیمار و شیوه درمان او را برنامه ریزی کند. با اذعان به عدم شناخت طب های سنتی نظیر طب ایرانی، چینی و آیورودا نسبت به «امیکس»ها، می توان مدعی شد این مکاتب طبی از هزاران سال پیش، بر توجه به تفاوت های فردی و ارتباط آن ها با سلامتی تاکید کرده اند. بسیاری طب ایرانی را به نظریه مشهور مزاج ها و اخلاط چهارگانه می شناسند. بدون ورود به مغالطه فلسفی در خصوص نسخ یا منسوخ نبودن این نظریه، از دیدگاه کاربردی باید گفت جدا کردن انسان ها و توجه به تفاوت های ذاتی آن ها و در نتیجه یکسان نبودن کارکردها و پاسخ های بدن ایشان چه به صورت مادرزادی (مزاج ذاتی) و چه تحت تاثیر عوامل برون تنی و محیطی (مزاج اکتسابی) اساس این تفکر است. بنابراین هر انسانی به نوبه خود کتابی مستقل است که تحت تاثیر درون و برون خود و تمام عوامل زیستی مستقیم و غیرمستقیم زندگی اش رقم می خورد و طیف سلامتی و بیماری او در این چارچوب تعریف می شود. در این مطالعه به ارتباط طب ایرانی با پزشکی فرد محور پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: پزشکی فرد محور، طب ایرانی، طب سنتی ایران، مزاج
  • مریم اسلامی*، هلیا مجاهد یزدی، کیمیا حریری، فاطمه روح الله، کریم نیرنیا صفحات 221-229

    علوم جدید پزشکی و بیولوژیک به طور واضح نشان داده است که پیدایش و روند بیماری ها در افراد مختلف بسیار متفاوت می باشد. دلیل این مطلب این است که اساس مولکولی بیماری از شخصی به شخص دیگر متفاوت بوده و ژنتیک هر شخص، منحصر به فرد می باشد. بنابراین امکان بسیار زیادی وجود دارد که بیماران به درمانی واحد به طور متفاوت پاسخ دهند. علم ژنتیک و پزشکی سلولی و مولکولی یکی از علوم و فن آوری های نوینی است که در بهبود سلامت و کیفیت زندگی انسان نقش مهمی ایفا می کند. رویکرد پیشگیری و درمان با ژنتیک و پزشکی مولکولی امروزه به عنوان پزشکی فرد محور شناخته می شود. با پیشرفت پزشکی فرد محور تقاضای افراد جامعه جهت کسب اطلاعات بیش تر در مورد احتمال ابتلای خود به بیماری ها و این که چگونه این بیماری ها را می توان در مراحل اولیه؛ یعنی مرحله ای که  بتوان با روش درمانی منحصر به فرد و بر اساس ویژگی های ژنتیکی خود فرد بیمار درمان را آغاز کرد، افزایش خواهد یافت. در این مقاله مروری سعی بر این است تا علاوه بر مبانی ژنومیک، پزشکی فرد محور و تعاریف مرتبط با آن به فن آوری های مورد استفاده در پزشکی فرد محور نیز پرداخته شود. از جمله فن آوری های جدید می توان به فن آوری های تشخیص جهش در ژنوم مانند فن آوری ریز آرایه یا ریزتراشه و هم چنین توالی یابی نسل آینده ژنوم انسان اشاره کرد که نه تنها تشخیص مولکولی را بهتر و راحت تر کرده اند، بلک با ادغام تشخیص مولکولی با دارورسانی هدفمند، موجب توسعه و پیشرفت پزشکی فردمحور نیز شده اند.

    کلیدواژگان: پزشکی فرد محور، فن آوری، فنون تشخیص های مولکولی، پاتولوژی مولکولی
  • مرضیه نصرتی، ماندانا حسن زاد، شکوفه نیک فر* صفحات 230-236

    پزشکی فرد محور که به معنی انتخاب روش های درمانی مطابق با ویژگی های ژنتیکی بیماران است، یکی از پارادایم های جدید علم پزشکی می باشد. در این حوزه با استفاده از ویژگی های ژنتیکی و شاخص های بیولوژیک میزان پاسخ دهی بیماران به روش های درمانی مختلف ارزیابی شده و در نهایت رژیم درمانی خاص برای ایشان انتخاب می گردد. به عبارت دیگر با استفاده از اطلاعات ژنتیکی یا شاخص های بیولوژیک میزان ایمنی، اثربخشی و پیامدهای درمان بیماران ارزیابی شده و سپس جهت پیشگیری و درمان بهینه تصمیم گیری می شود. در دهه های اخیر، رویکرد پزشکی فردمحور مورد تمرکز واقع گردید و فرای دانش آزمایشگاهی در دستور کار خدمات و سیاست گذاری های سلامت قرار داده شد و تمایل به استفاده از این رویکرد به دلیل عدم اثربخشی و ایمنی 100 درصد داروهای موجود افزایش یافته است. قلب پزشکی فرد محور، رویکرد درمان های هدفمند بر اساس تست های فارماکوژنتیک می باشد. انجام چنین تست هایی از طریق بررسی وجود یا عدم وجود شاخص های بیولوژیکی مشخص هنگام تجویز یک دارو یا رژیم دارویی کمک خواهد کرد تا اثربخشی درمان افزایش یافته و از بروز واکنش های ناخواسته دارویی در حین درمان پیشگیری شود. مقاله ی پیش رو، بر انواع داروها موجود در فهرست رسمی دارویی کشور دارد که دارای شاخص های بیولوژیک بوده و نیاز به انجام تست های فارماکوژنتیک دارند، مروری داشته و به اهمیت انجام این تست ها در مواردی غیر از تعیین اندیکاسیون دارو اشاره دارد.

    کلیدواژگان: پزشکی فرد محور، فارماکوژنتیک، شاخص های بیولوژیک
  • نگار سرهنگی، فاطمه رهبر، ماندانا حسن زاد* صفحات 237-244
    هدف

    دیابت نوع 2 (T2D) یک اختلال مزمن در نتیجه تعامل عوامل ژنتیکی و محیطی است که باعث افزایش قند خون می شود. دستورالعمل های مبتنی بر شواهد برای مدیریت دیابت عمدتا بر اساس تغییر سبک زندگی، کنترل عوامل خطر و مدیریت سطح گلوکز خون می باشد. اگرچه در طول زمان داروهای ضد قند خون بسیاری ایجاد شده اند، اما درمان دیابت نوع 2 باید بر اساس مشخصات فردی هر بیمار باشد. مطالعه مروری حاضر، بررسی تغییرات ژنتیکی که ممکن است مسیول یک پاسخ درمانی رایج در دیابت باشد را مورد هدف قرار می دهد.

    مواد و روش ها

    درمان دیابت نوع 2 از دیدگاه رویکرد فارماکوژنومیک با جست وجوی مطالعات مرتبط در پایگاه های اطلاعاتی مانند PubMed، Scopus، Web of Sciences و Scholar مورد بحث قرار گرفته است.

    یافته ها

    از بین داروهای مورد استفاده در درمان دیابت نوع 2، ارتباط شش دارو از جمله متفورمین، سولفونیل اوره، مگلیتنید، مهارکننده های DPP4، مهارکننده های SGLT-2 و Thiazolidinedione’s با ژن های شایع موثر در پاسخ دهی این داروها معرفی گردید.

    نتیجه گیری

    مطالعات فارماکوژنومیک نقش تغییرات ژنومی افراد در اثربخشی و ایجاد سمیت دارویی را بررسی می کند. کشف عوامل تعیین کننده ژنتیکی که می توانند پاسخ گلایسمی را تعدیل کنند، ممکن است راهی نوین برای مکانیسم درمان دیابت نوع 2 را  فراهم کند و در نهایت توسعه درمان فرد محور را پیش ببرد. تشخیص زود هنگام و روند درمانی مناسب نیز می تواند شدت دیابت و عوارض مرتبط با آن را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، فارماکوژنومیک، پزشکی فرد محور
  • نیره آیتی، منیره افضلی، ماندانا حسن زاد، عباس کبریائی زاده، علی رجب زاده قطری، شکوفه نیکفر* صفحات 245-254
    هدف

    عملیاتی نمودن فارماکوژنومیکس اثرات آشکار بر جنبه های بالینی، اقتصادی و نظارتی در نظام سلامت داشته و چالش هایی را در زمینه دسترسی به وجود می آورد؛ لذا، نیاز به تدوین استانداردهای علمی-عملکردی با عنایت به مولفه های سیاست ملی دارویی احساس می شود. هدف مطالعه حاضر، یافتن پیچیدگی های مرتبط با عملیاتی نمودن فارماکوژنومیکس در ایران و ارایه مدل مفهومی مبتنی بر شواهد جهت استفاده در تدوین بسته سیاستی می باشد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر، یک مطالعه کیفی- کاربردی با روش سیستمی نرم می باشد. در گام اول مطالعه مرور دامنه به روش جستجوی نظام مند با هدف شناخت تجربیات سایر کشورها انجام گردید. گام دوم چالش های یافت شده با رویکرد توسعه و تحلیل گزینه های راهبردی و سپس تدوین نقشه های شناختی در پنل متخصصین بررسی، سطوح ارتباطی با مدل سازی ساختاری-تفسیری شناسایی و ذی نفعان مرتبط یافت شد. در گام سوم، مدل مفهومی با کمک اطلاعات حاصل از گام های قبلی ترسیم گردید.

    یافته ها

    در جست وجوی سیتماتیک 82 مطالعه جهت آنالیز کیفی برگزیده شد. چالش های مورد اشاره، که بعدا به تایید متخصصین رسید، شامل مطالعات بالینی، مطلوبیت بالینی تست ها و اعتبارسنجی بیومارکرها در مولفه اثربخشی/ایمنی، قیمت، بیمه و مطالعات ارزیابی اقتصادی در مولفه قابلیت پرداخت، دسترسی فیزیکی، تدوین ضوابط و مدیریت ذی نفعان در مولفه دسترسی و در نهایت آموزش، تدوین گایدلاین ها، پذیرش بیمار، تکنولوژی اطلاعات، پایه گذاری عملیاتی و مخاطرات اخلاقی/قانونی/اجتماعی در مولفه مصرف منطقی بود. در این میان، بیش ترین شاخص نفوذ مرتبط با مطلوبیت بالینی بیومارکرها نشان داده شد. ذی نفع اصلی، در قالب متولی و مشتری، وزارت بهداشت بود. موارد فوق و جایگاه هر یک در مدل مفهومی ترسیم گردید.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر، اولین مطالعه ای می باشد که با کمک روش سیستمی نرم اقدام به شناسایی پیچیدگی های دینامیکی به دنبال به کارگیری فارماکوژنومیکس با رویکرد سیاست ملی دارویی نموده است. نتایج این مطالعه می تواند پایه تدوین اولین بسته سیاستی مبتنی بر شواهد در ایران و سایر کشورهای در حال توسعه باشد.

    کلیدواژگان: فارماکوژنومیکس، پزشکی فرد محور، ایران، سیاست ملی دارویی، روش سیستمی نرم، سیاست سلامت
  • نگار سرهنگی، فرشاد شریفی، شکوفه نیک فر، ماندانا حسن زاد* صفحات 255-266

    بیماری های روانی یک مسئله مهم سلامت در دنیا است که مدیریت درمان آن با مشکلاتی مواجهه است. داروهایی که امروزه به شکل وسیع در درمان اختلالات روانی از جمله ضد افسردگی، ضد روان پریشی و تثبیت کننده های خلق و خو استفاده می شود، در بسیاری از موارد با عوارض جانبی زیادی همراه هستند و تنها تعداد کمی از بیماران پاسخ مناسب به این داروها نشان می دهند. فاکتورهای بسیاری از جمله عوامل ژنتیکی در اثربخشی داروها موثر است که امروزه مورد توجه می باشد. فارماکوژنومیک مطالعه ی ارتباط تفاوت های ژنتیکی در ژن های کد کننده ناقلین، رسپتورها و آنزیم های متابولیزه کننده دارو با پاسخ دهی به داروها می باشد. ژن های بسیاری در ارتباط با پاسخ دهی به داروهای اختلالات روانی معرفی شده اند که تنوع های ژنتیکی موجود در آن ها می تواند منجر به تفاوت در اثربخشی و عوارض جانبی مشاهده شده آن داروها شود. در این مقاله مروری تعدادی از این داروها و ژن های مرتبط معرفی می گردد.

    کلیدواژگان: اختلالات روانی، فارماکوژنومیک، پزشکی فرد محور
  • نسیم رحمانی*، زرین مینوچهر، بیژن بمبئی، نگار سرهنگی، نجف الهیاری فرد صفحات 267-275

    ویتامین ها ریزمغذی های مهمی هستند و اغلب پیش ساز آنزیم هایی می باشند که سلول های زنده برای انجام واکنش های بیوشیمیایی به آن ها نیاز دارند. از آن جایی که انسان توانایی بیوسنتز اکثر ویتامین ها را ندارد، بنابراین باید بتواند از طریق برون زایی آن ها را تامین کند. اگرچه ویتامین ها در غذاهای مختلف وجود دارند، اما بسیاری از افراد عمدتا به دلیل سوء تغذیه در نتیجه مصرف ناکافی مواد غذایی و یا عادات غذایی نامناسب، از کمبود آن ها رنج می برند. در این مقاله پتانسیل پروبیوتیک های اسیدلاکتیک (LAB) و بیفیدوباکتر به عنوان راه کاری ارزان و خاتمه دهنده به این مشکل، بررسی می شود. پروبیوتیک ها قادرند ویتامین های مهمی شامل ویتامین A، ویتامین D، ویتامین K، ویتامین B12 و... را در میکروبیوم تولید نمایند. بنابراین فراوانی و افزایش نسبت پروبیوتیک ها در میکروبیوم یکی از راه های مهم رفع کمبود ویتامین های مورد نیاز بدن است. میکروبیوم به عنوان یک بخش مهم در رویکرد پزشکی فردی مطرح است. هم چنین نتایج نشان داد باکتری های پروبیوتیک Lactobacillus reuteri و Bifidobacterium adolescentis به ترتیب می توانند از نظر تنوع با تولید ویتامین های خانواده B، ویتامین K2 و ویتامین D بهترین انتخاب برای تولید مجموعه ویتامین های مورد نیاز یک فرد باشند.

    کلیدواژگان: پروبیوتیک، میکروبیوتا، پزشکی فرد محور، ویتامینها، اسید لاکتیک، بیفیدوباکتر
  • یودیت اوهب، مژگان اسدی*، نگار سرهنگی، مهسا محمد آملی صفحات 276-282
    هدف

    سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یکی از رایج ترین اختلالات غدد درون ریز و عامل 75 درصد ناباروری ناشی از اختلالات تخمک گذاری در سنین باروری به شمار می رود. زنان مبتلا به PCOS با الیگومنوره و عوارض ازدیاد آندوژن ها مواجه هستند که بر روی کیفیت زندگی و باروری آن ها به طور هم زمان اثرگذار است. این سندرم سال هاست که به یکی از بحث برانگیزترین مباحث در در رابطه با غدد درون ریز تبدیل شده است. تحقیقات امروزه حاکی از آن است که این سندرم یک بیماری وراثتی است و ژن هایی در آن دخیل هستند که به نسل بعد انتقال میابند. نتیجه ی این تحقیقات که در سراسر جهان بر روی هزاران زن انجام شده است، نشان می دهد که بیان برخی از ژن ها تغییر یافته است. ژن هایی که مورد بررسی قرار گرفته اند مسیول سنتز هورمون های استروییدی و تنظیم عملکرد آن ها، تنظیم گنادوتروپین ها، سنتز و عملکرد انسولین هستند. اگرچه هنوز علت اساسی بیماری زایی PCOS مشخص نیست اما شواهد مبتنی بر نقش عوامل ژنتیکی، سبک زندگی، تغذیه و آلودگی های محیطی در شکل گیری این بیماری وجود دارد. از این رو امید است درمان این سندرم ناهمگون با کمک پزشکی فرد محور بهبود یابد. مطالعات تکمیلی بیش تری باید انجام شود تا ارتباط بین عوامل مختلفی که ممکن است دارای نقش فعال بیماری زایی در PCOS  باشند را دریابند.

    کلیدواژگان: سندرم تخمدان پلی کیستیک، ژنتیک، غدد درون ریز، پزشکی فرد محور
|
  • Fatemeh Khatami, Shekoufeh Nikfar, Keykavoos Gholami, Fatemeh Giti Navard, Mandana Hasanzad, Seyed Saeed Tamehrizadeh, Samira Karimaei, Ahmad Reza Rezaeian, Akram Mirzaei, Arya Feyzabadi, Seyed Mohammad Kazem Aghamir* Pages 169-182
    Personalized medicine (PM) refers to a set of medical, diagnostic, and therapeutic activities and approaches based on the specific characteristics of each patient chr ('39')s genome. In fact, individual-centered medical approaches are based on personalization, meaning that each person chr ('39')s gene sequence and polymorphisms (SNPs) are different and explain the different courses of urological cancers and the different efficiencies of individuals in a protocol. The treatment is constant. Based on data from the Human Genome and Gene Sequence Project, along with proteomics, metabolomics, and transcriptomics information, a number of molecular biomarkers are suggested as potential targets for guided cancer therapies. In urological malignancies, the expression and clinical significance of carbonic anhydrase in type IX in the bladder, kidney, and urinary tract cancers and the primary therapeutic approaches have been discussed. Prostate membrane antigen and radiolabeled analog neuropeptide receptors for prostate cancer are considered valuable prognostic factors in clinical trials. The results of the treatment of patients with urological cancers from a person-centered medical perspective will impose a lower cost on the patient and more effective treatment, which we will discuss in this article
    Keywords: Precision Medicine, Single Nucleotide Polymorphism, Urology, Urologic Neoplasms
  • Shahrzad Mohseni, Ozra Tabatabaei Malazy, Fatemeh Bandarian*, Bagher Larijani Pages 183-190
    Introduction

    One of the most widely used anti-diabetic drugs is sulfonylureas, which is often used as one of the first-line drugs in the treatment of type 2 diabetes. Due to the effect of the patient's genetic structure on the drug response (personalized medicine), the identification of genetic variations not only reduces the rate of adverse drug reactions but can also predict the effectiveness of drugs. This study aimed to systematically review the pharmacogenomics of glibenclamide in type 2 diabetes.

    Materials and Methods

    This systematic review was performed based on PRISMA flowchart. Using the search terms including "variant", “sulfonylurea”, "glibenclamide", "diabetes mellitus", "SNP" or their equivalents, a comprehensive search of the PubMed, Scopus and Web of Science databases was conducted until January 1, 2021. An initial search yielded 125 articles.

    Results

    Finally, in nine articles included in this systematic review, glibenclamide monotherapy was performed in 3032 patients. Most studies were conducted in China and the most common methods of genotyping were RFLP-PCR and direct sequencing. The most common genes studied were CYP2C9, KCNJ11 and TCF7L2. The results of studies showed a significant effect of CYP2C9 polymorphism on appropriate therapeutic response and KCNJ11 gene polymorphism on failure of glibenclamide treatment.

    Conclusion

    Among all genetic factors and specific genotypes of proteins involved in the metabolism of glibenclamide, CYP2C9 gene polymorphism has a role in proper response to treatment and KCNJ11 gene polymorphism has a role in treatment failure and hypoglycemic effects of glibenclamide.

    Keywords: Sulfonylurea Compounds, Glibenclamide, Diabetes Mellitus, Pharmacogenomics, Precision Medicine
  • Shonaz Ahmadikhatir, Ensieh Nasli Esfahani, Nazli Namazi*, Bagher Larijani Pages 191-196
    Introduction

    Considering an individual’s characteristics such as genetics along with other characteristics and dietary habits can help to provide an effective diet for prevention and controlling metabolic disorders. Accordingly, in the present study, we aimed to review evidence on personalized nutrition (PN) and its roles in metabolic disorders.

    Materials and Methods

    In the present narrative review, publications on PN and metabolic disorders published between 2010 and 2020 using PubMed, Scopus, and Google Scholar were searched and collected.

    Results

    Our findings showed positive effects of precision medicine and PN on controlling metabolic disorders, diabetes, postprandial glucose level, obesity, and lipid profile. Interactions of genetic differences, lifestyle, microbiota patterns, and behavioral and psychological characteristics can affect developing and controlling diseases.

    Conclusion

    Due to the effects of genetics, gut microbiota, and other individual characteristics in designing and providing a suitable diet, paying attention to PN in the prevention and controlling metabolic disorders is important. PN vs. general dietary recommendations or diet can be more effective; although it needs high expenditure and more equipment.

    Keywords: Nutritional Status, Precision Medicine, Metabolic Diseases, Obesity, Diabetes Mellitus, Lipid
  • Zahra Hoseini Tavassol, Hanieh-Sadat Ejtahed*, Ahmad-Reza Soroush, Arefeh Shahriari, Seyed-Davar Siadat, Shirin Hasani-Ranjbar, Shekoufeh Nikfar, Bagher Larijani Pages 197-209

    Nowadays, metabolomics studies are performed with different approaches to identify biomarkers, clarify the underlying mechanisms of diseases and achieve novel treatment strategies. In this context, gut microbiota-derived metabolites are known as one of the most important mediators of gut microbiota effects on human health and various diseases. Due to the inefficiency of conventional therapies in some cases, personalized medicine is of great clinical importance. Recent studies have shown that alterations in gut microbiota metabolites like short-chain fatty acids (SCFAs), amino acids, bile acid metabolites, and choline metabolites can link gut microbiota to numerous chronic non-communicable diseases including obesity, diabetes, inflammatory bowel diseases, psychological disorders, cardiovascular diseases and cancers. Understanding the composition of gut microbiota and the relationship between its derived-metabolites and the occurrence of various diseases is necessary to achieve new clinical applications. Furthermore, potential therapeutic agents such as prebiotic supplements and next-generation probiotics, dietary interventions, antibiotics, and fecal microbiota transplantation (FMT) could be among the leading strategies for personalized medicine in prognosis, diagnosis and treatment of various diseases, via modulating the diversity and composition of gut microbiota and its metabolites.

    Keywords: Gastrointestinal Microbiome, Metabolomics, Metabolome, Precision Medicine
  • Ali Sheikhy, Mandana Hasanzad, Shekoufeh Nikfar, Kaveh Hosseini, Masih Tajdini* Pages 209-215

    Cardiovascular diseases are the leading cause of mortality each year. Both environmental and genetic risk factors significantly influence the incidence and progression of these diseases. In recent decades, with the development of genetics and genome-determining tools, different genes have been found associated with numerous diseases. Determining these genes helps us to suggest a more effective treatment, specifically for each individual. Determining the genes involved in each disease, finding them in patients, and finally, treatment based on them are the main goals of personalized medicine. Another achievement of personalized medicine is determining the drug's efficiency and side effects in individuals. In particular, one of the most common drug side effects is bleeding from Warfarin. This complication can be prevented by accurately determining the required dose in each person. Personalized medicine is able to suggest the most appropriate dose by identifying genes involved in drug metabolism and detecting them in patients. In this review study, we examine the genes involved in cardiovascular disease as well as the drugs used in this field. Personalized medicine has a special role in determining the prognosis, risk factors and the most effective type of treatment for each disease. One of the main challenges in this field is finding precise diagnostic tools to find the most accurate gene and determine the patients who can benefit most from personalized medicine.

    Keywords: Precision Medicine, Cardiovascular Disease, Genetics, Genome
  • Hossein Rezaeizadeh, Shekoufeh Nikfar, Roja Rahimi* Pages 216-220

    The approach of personalized medicine has received a great deal of attention over the last century, emphasizing attention to the patient rather than the disease. Personalized medicine tries to plan the patient's condition and treatment method by considering the culture, personal preferences and experiences and health beliefs of the person as well as the values and lifestyle of the person, and even considering the psychosocial condition. Acknowledging the lack of knowledge of traditional medicine such as Persian, Chinese and Ayurvedic medicine about "Omixes", it can be argued that these medical paradigms have been emphasizing individual differences and their relationship with health for thousands of years. Many people know Iranian medicine as the famous theory of temperaments and quadrant humor. Without entering into a philosophical fallacy about the abrogation or obsolescence of this theory, from a practical point of view, it should be said that the separation of human beings and attention to their inherent differences and consequently the same functions and responses of their bodies, whether congenital (Intrinsic temperament) and whether under the influence of extrinsic and environmental factors (acquired temperament) is the basis of this thinking. Therefore, every human being, in turn, is an independent book that is influenced by his inner and outer and all direct and indirect biological factors of his life, and the spectrum of his health and illness is defined in this framework. In this study, the relationship between traditional persian medicine and personalized medicine has been studied.

    Keywords: Precision Medicine, Persian Medicine, Traditional Medicine, Temperament
  • Maryam Eslami*, Helia Mojahed Yazdi, Kimia Hariri, Fatemeh Rouhollah, Karim Nayernia Pages 221-229
    Introduction

    Genetics, cellular and molecular medicines are cutting-edge sciences and technologies that play an important role in improving human health and quality of life. In addition, medical and biological sciences have clearly shown that the onset of diseases differs from person to person due to their different genetic profiles and variations in molecular basis. Therefore, it is feasible that patients respond differently to a single treatment. Personalized medicine is a new field of medicine aims to tailor medical treatments to the individual characteristics of patients. In this review, in addition to genomics and personalized medicine, we touch upon common techniques in this field and the future of personalized medicine. With this development, people can get more information about the possibility of contracting diseases like cancer and early-stage treatments as well as personalized therapies based on their genetic characteristics. Technologies, such as mutation detection in the genome, microarrays or microchips, and next-generation sequencing of the human genome, have not only made molecular detection better and easier but also facilitated the integration of molecular detection with targeted drug delivery for the development of novel personalized treatment.

    Keywords: Precision Medicine, Technologies, Molecular Diagnostic Techniques, Molecular Pathology
  • Marzieh Nosrati, Mandana Hasanzad, Shekoufeh Nikfar* Pages 230-236

    Precision medicine, the selection of treatment based on the genetic characteristics of patients, is one of the new paradigms of medical science. Using genetic characteristics and biomarkers, patients' response to different treatments is evaluated and finally, a specific one is selected for them. In other words, using genetic information or biomarkers, the safety, effectiveness and outcomes of treatments are evaluated and then decisions are made for the best method of prevention or efficient treatment. In recent decades, precision medicine has been focused and placed beyond laboratory knowledge in health services and policies. Besides, the tendency to apply this approach has increased due to the ineffectiveness and unsafety of all available medicines. The main issue of precision medicine is a targeted treatment approach based on pharmacogenetic tests. Performing such tests by checking for the presence or absence of specific biomarkers, when prescribing a drug or medication regimen, will help to increase the effectiveness of treatment and prevent adverse drug reactions during therapy. The present article reviews the types of medicines in Iran drug list (the official list of drugs in the country) that have biomarkers and require pharmacogenetic tests. In addition, this article points out the importance of applying these tests in cases other than determining the drug indication.

    Keywords: Precision Medicine, Pharmacogenetics, Biomarkers
  • Negar Sarhangi, Fatemeh Rahbar, Mandana Hasanzad* Pages 237-244
    Introduction

    Type 2 diabetes (T2D) is chronic health caused by the interaction between genetic and environmental factors that results in high blood glucose. The evidence-based guidelines for diabetes management are mainly based on lifestyle changes, control of risk factors, and the management of blood glucose levels. Although numerous antidiabetic agents have been developed over time, T2D treatment should be based on the patient's genomic characteristics. In the present study, we review genetic variations that may be responsible for a common therapeutic response in diabetes.

    Materials and Methods

    The treatment of T2D is discussed in the perspective of a pharmacogenomic approach by searching for related studies on PubMed, Scopus, Web of Sciences (WoS), and Scholar databases.

    Results

    Among the antidiabetic drugs used in T2D treatment, the association of six drugs, including metformin, sulfonylurea, meglitinide, DPP4 inhibitors, SGLT-2 inhibitors, and Thiazolidinedione's with commonly related genes in responding to the drugs was found among the studies.

    Conclusion

    Pharmacogenomics studies investigate the role of genomic variations in drug efficacy and toxicity. The finding of genetic factors that modulate the glycemic response may provide a new way to T2D treatment and may ultimately advance the development of precision medicine therapy. Early diagnosis and appropriate treatment can reduce the severity of diabetes and its related complications.

    Keywords: Type 2 Diabetes Mellitus, Pharmacogenetics, Precision Medicine
  • Nayyereh Ayati, Monireh Afzali, Mandana Hasanzad, Abbas Kebriaeezadeh, Ali Rajabzadeh Ghatari, Shekoufeh Nikfar* Pages 245-254
    Introduction

    Pharmacogenomics may well have substantial effects on the clinical, economic and regulatory aspects of health sector; which can lead to complications in access. Therefore, there is a need for evidence-based frameworks based on national drug policy components. The objective of the current study is to identify pharmacogenomics-based complications and develop a conceptual model.

    Materials and Methods

    The current, is an applied-quantitative study using soft system methodology. The first step adopted scoping review with systematic-search to identify early-adopters experiences. The second used cognitive mapping technique with strategic options development and analysis method using expert panels to assess the relativeness of the challenges and evaluated influence with interpretive structural modeling. In addition, stakeholder mapping was conducted using semi-structured questioners. The third step is used to develop the conceptual model.

    Results

    Systematic search acknowledged 82 studies for qualitative analysis on the challenges. The identified challenges, which were confirmed by the experts subsequently, were clinical trial protocols, clinical utility of tests and identifying biomarkers in the efficacy/safety component, pricing, coverage and economic assessment in the affordability component, regulations, availability and stakeholders management in the access component and education, guidelines, patient compliance, information technology, bench-to-bedside strategies and ethical/legal/social hazards in the rational use of medicine component. The most influential issue was biomarker validity. The main stakeholder, as the owner and customer, was identified to be the ministry of health. All the results were included in the complicated conceptual model.

    Conclusion

    The current, was the first study identifying dynamic complications ahead of pharmacogenomics adoption, using soft system methodology. The results may be the basis of the first evidence-based policy on pharmacogenomics, in Iran and other developing countries.

    Keywords: Pharmacogenomics, Precision Medicine, Iran, National Drug Policy, Soft System Methodology, Health Policy
  • Negar Sarhangi, Farshad Sharifi, Shekoufeh Nikfar, Mandana Hasanzad* Pages 255-266

    Psychiatric disorders are important health issues in the world, and their management is facing some serious challenges. Drugs that are widely used in the treatment of psychiatric disorders, including antidepressants, antipsychotics, and mood stabilizers, are often associated with many side effects and are adequately effective only in a small proportion of patients. Many factors, including genetic factors, affect the effectiveness of medications prescribed for mental health disorders.  Pharmacogenetics is the study of the association between genetic variations in genes encoding carriers, receptors, and drug-metabolizing enzymes with drug response. Many genes have been identified as affecting the drugs responsible for psychiatric disorders and genetic variation can lead to variations in the efficacy and side effects of drugs. This review article summarizes some psychiatric drugs and related genes, which could have potential functional effects.

    Keywords: Psychiatry Disorders, Pharmacogenomics, Precision Medicine
  • Nassim Rahmani*, Zarrin Minuchehr, Bijan Bambai, Negar Sarhangi, Najaf Allahyari Fard Pages 267-275

    Vitamins are important micronutrients and are often precursors of enzymes that living cells need to perform biochemical reactions. Because humans cannot biosynthesize most vitamins, therefore, they must be obtained exogenously. Although a variety of vitamins are found in most foods, many people's vitamin deficiencies still occur mainly due to malnutrition as a result of inadequate food consumption or poor eating habits. In this review article, the potential of lactic acid (LAB) and bifidobacteria probiotics is investigated as an inexpensive and terminating solution to this problem. Probiotics can produce important vitamins in the microbiome, including vitamin A, vitamin D, vitamin K, vitamin B12, and so on. Therefore, increasing the ratio of probiotics in the microbiome is one of the important ways to eliminate vitamin deficiency. The gut microbiome plays an important role in health and disease as personalized medicine. The results also showed that Lactobacillus reuteri and L. rhamnosus could be the best choices for producing a set of vitamins needed by a person in terms of diversity by producing B‐group vitamins, vitamin K2 and vitamin D.

    Keywords: Probiotics, Microbiota, Precision Medicine, Vitamins, Lactic Acid, Bifidobacterium
  • Yodit Oheb, Mojgan Asadi*, Negar Sarhangi, Mahsa Mohamad Amoli Pages 276-282
    Introduction

    Polycystic ovary syndrome (PCOS) is one of the most common endocrine disorders and causes 75% of infertility due to ovulation disorders in reproductive age. Women with PCOS have oligomenorrhea and hyperandrogenism that affect their quality of life and fertility at the same time. This syndrome has been one of the most controversial endocrine issues for many years. Research today suggests that PCOS is an inherited disease and that genes are involved in transmission to the next generation. The results of this study, which was performed on thousands of women around the world, show that the expression of some genes has changed. The genes that have been studied are responsible for the synthesis and regulation of steroid hormones, the regulation of gonadotropins, and the synthesis and function of insulin. Although the underlying cause of pathogenesis is not yet known, there is evidence for the role of genetic factors, lifestyle, nutrition, and environmental pollution in the development of the disease. Therefore, it is hoped that the treatment of this heterogeneous syndrome will improve with the help of personalized medicine. Further studies are needed to determine the association between the various factors that may play an active pathogenic role in PCOS.

    Keywords: Polycystic Ovary Syndrome, Genetic, Endocrine Glands, Precision Medicine