فهرست مطالب

فصلنامه ابن سینا
سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 78، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مرضیه مزرعه خطیری، سجاد ارشدی*، عبدالعلی بنایی فر، حسین عابدنطنزی صفحات 4-15
    زمینه و اهداف

    دیابت یکی از اختلالات متابولیکی است که منجر به بیماری های متعدد قلبی عروقی و متابولیکی می شود. هدف این مطالعه بررسی تاثیر تعاملی تمرین تناوبی شدید وعسل آویشن بر بیان ژن Pdx1 و شاخص مقاومت به انسولین موش های نر دیابتی نوع دو بود.

    روش بررسی

    36 سر موش پس از20 هفته تغذیه با رژیم پرچرب با تزریق درون صفاقی استرپتوزوتوسین دیابتی شدند. موش ها در چهار گروه 1) کنترل؛ 2) تمرین ؛ 3) عسل؛ و 4) تمرین+عسل گروه بندی شدند. هشت هفته تمرین هوازی، پنج جلسه در هفته با تناوب شدید اجرا شد. عسل آویشن با مقدار روزانه g/kg3 به صورت گاواژ خورانده شد. گلوکز، انسولین، شاخص مقاومت به انسولین و بیان ژن Pdx1 اندازه گیری شد. داده ها با آزمون تحلیل واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی بن فرونی تحلیل شد.

    یافته ها

    گلوکز و شاخص مقاومت به انسولین در گروه تمرین+عسل نسب به گروه کنترل کاهش داشت (0.001=p). در همه گروه های تجربی نسب به گروه کنترل افزایش معنی دار انسولین (0.001=p) و کاهش معنی دار بیان ژن Pdx1 (p=0.0001) دیده شد.

    نتیجه گیری

    تمرین تناوبی شدید و مصرف عسل آویشن در کاهش گلوکز و شاخص مقاومت به انسولین موثر بود و تمرین ورزشی و عسل منجر به کاهش بیان ژن Pdx1 بافت پانکراس شد. تمرین تناوبی از طریق کاهش مقاومت به انسولین می تواند نیاز به بیان بیش از حد Pdx1 را کاهش دهد. ولی در گروه های دیگر نیاز به بیان Pdx1 جهت تکثیر سلولهای بتا و افزایش میزان تولید انسولین بیشتر است.

    کلیدواژگان: عسل، تمرین تناوبی با شدت بالا، مقاومت به انسولین، Pdx1
  • فریبا لطفی، اصغر نخستین گلدوست*، توکل موسی زاده، رضا کاظمی صفحات 16-25
    زمینه و اهداف

    دیابت می تواند تاثیرات روانشناختی قابل توجهی بر سلامتی بگذارد. لذا مطالعه حاضر باهدف تعیین اثربخشی گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر همجوشی شناختی و کانون کنترل سلامت بیماران دیابتی نوع دو انجام شد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر طرح نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. از جامعه آماری پژوهش که شامل تمامی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به کلینیک دیابت بیمارستان دی شهر تهران در سال 1399 بودند، نمونه ای 30 نفری به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه، جایگزین شدند و به پرسشنامه های همجوشی شناختی و کانون کنترل سلامت پاسخ دادند. گروه آزمایش طی 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد هیز و همکاران قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر بین گروهی تحلیل شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد منجر به کاهش همجوشی شناختی و بهبود کانون کنترل سلامت بیماران دیابتی نوع دو شد (05/0>p).

    نتیجه گیری

     گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد می تواند به بهبود علایم روانشناختی بیماران دیابتی کمک کند و پیامدهای روانی دیابت را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، روانشناسی شناختی، کانون کنترل، بیماران دیابتی نوع دو
  • آژت سلیمانی خضرآباد، صدیقه حسین پور دلاور*، حمیرا رشیدی، مهران قهرمانی صفحات 26-35
    زمینه و اهداف

    تحقیقات قبلی نشان داده است که یکی از عوامل مرتبط با دیابت نوع 2 و مقاومت به انسولین، اختلال در متابولیسم آهن است؛ همچنین یکی از ارکان اساسی در دیابت نوع 2 تمرینات ورزشی منظم است. هدف تحقیق حاضر بررسی اثر تمرینات بادی پامپ با شدت متوسط بر شاخص های مرتبط با آهن در زنان مبتلا به دیابت نوع 2 بود.

    روش بررسی

    در تحقیق نیمه تجربی حاضر 20 زن مبتلا به دیابت نوع 2 به روش تصادفی انتخاب شدند و به 2 گروه تمرینی و کنترل تقسیم شدند. تمرینات به مدت 12 هفته، 3 جلسه تمرین در هر هفته و هر جلسه تمرین شامل 80-40 دقیقه تمرینات بادی پامپ با شدت 60-55% ضربان قلب ذخیره بود. 48 ساعت قبل و پس از دوره مداخله خونگیری به صورت ناشتا انجام شد. برای تجزیه و تحلیل آماری از آزمون های تی وابسته و مستقل در سطح معنی داری 05/0≥p استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که تمرینات بادی پامپ موجب کاهش معنی داری هموگلوبین گلیکوزیله (014/0=p)، مقاومت به انسولین (001/0>p)، تعداد گلبول قرمز (020/0=p) و آهن سرمی (017/0=p) نسبت به گروه کنترل شد.

    نتیجه گیری

     تمرینات بادی پامپ احتمالا با تعدیل ذخایر آهن موجب کنترل قند خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 می شود.

    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، آهن، ورزش درمانی، کنترل قند خون
  • شیرین میرعابدینی*، محمدرضا کنگاوری صفحات 36-45
    زمینه و اهداف

    تشخیص زودهنگام رتینوپاتی دیابتی در نیروهای نظامی می تواند موجب جلوگیری از کاهش عملکرد این نیروها و یا ممانعت از بروز خطاهای عملیاتی شود. به کارگیری یک روش خودکار و بهینه جهت تشخیص درجه بیماری از روی تصاویر شبکیه، در پیشگیری از حاد شدن بیماری کمک کننده است. هدف این مقاله ارایه روشی نو در تعیین پرولیفراتیو، مبتنی بر تجزیه و تحلیل داده ها از طریق تکنیک های یادگیری عمیق در هوش مصنوعی است.

    روش بررسی

    در این مطالعه که در سال 1397-1399 انجام شد از روشی نوین در رده بندی 35,126 تصویر پزشکی بر روی مجموعه داده های قابل دسترس از سایت کاگل مربوط به بیمارستانی در کشور انگلستان، استفاده شد. برای ایجاد توازن بین سطوح، ابتدا با کمک مدل رقابتی مولد عمیق، تعداد کلاس های کم تعداد را افزایش داده، سپس با استفاده از یک رده بند طراحی شده، تعیین درجه رتینوپاتی دیابتی، به طرق مختلف، انجام گرفت.

    یافته ها

     با استفاده از مدل مولد عمیق طراحی شده، دقت رده بندی حدود 87% به دست آمد که نسبت به برترین کارهای مشابه، حدود 7% بهبود داشت. ضمنا با توزیع مدل، کارایی خودکارسازی نیز به میزان 60% بهبود نشان داد.

    نتیجه گیری

    با رفع مشکل عدم توازن سطوح مختلف رتینوپاتی، از طریق تولید تصاویر جدید با استفاده از مدل مولد عمیق طراحی شده و توزیع عملیات مذکور، ضمن افزایش کارایی، دقت بهینه نیز حاصل شده است. لذا از این راهکار نوین می توان جهت خودکارسازی تشخیص درجه رتینوپاتی بهره برد.

    کلیدواژگان: رتینوپاتی دیابتی، مدل های شبکه عصبی، یادگیری عمیق، نظامیان
  • مهرزاد غلامپور دهکی، محمد رامندی، اسماعیل سمیع زاده، صدیقه السادات هاشمی کمانگر* صفحات 46-54
    زمینه و اهداف

    درمان های فعلی دیابت بر اساس پایش سطح گلوکز خون است. در عین حال لازم است روش تشخیصی غیرتهاجمی و مطمین دیگری نیز طراحی گردد. هدف از مطالعه حاضر تعیین ارتباط قند خون ناشتا و قند بزاق ناشتا بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه مورد-شاهدی 30 بیمار دیابتی (گروه مورد) و 30 نفر غیردیابتی (گروه کنترل) مراجعه کننده به یک بیمارستان نظامی در سال 1398 مورد مطالعه قرار گرفتند. همبستگی بین قند خون ناشتا و قند بزاق ناشتا با آزمون آماری پیرسون بررسی شد.

    یافته ها

     میانگین سن بیماران شرکت کننده در مطالعه در گروه کنترل 8/2±4/55 و درگروه بیماران 2±7/63 بود. میانگین قند خون ناشتا گروه کنترل، 3/3±5/100 و گروه بیماران 8/3±2/149 mg/dL بود که با یکدیگر اختلاف آماری معنادار داشتند (001/0>p). میانگین قند بزاق ناشتا در گروه کنترل، در افراد غیردیابتی 14/0±8/0 در گروه بیماران 35/0±59/1 mg/dL بود که با یکدیگر اختلاف آماری معنادار داشتند (038/0=p). آزمون آماری پیرسون نشان داد که همبستگی مثبت بین قند خون ناشتا و قند بزاق ناشتا وجود دارد (265/0=r و 042/0=p).

    نتیجه گیری

     استفاده از قند بزاق ناشتا به عنوان یک ابزار غیر تهاجمی برای کنترل قند خون در افراد دیابتی امکان پذیر است.

    کلیدواژگان: قند خون، بزاق، دیابت ملیتوس
  • سمیه عبدالمحمدزاده، مژگان آگاه هریس*، علیرضا آقایوسفی، مجتبی ملک صفحات 55-64
    زمینه و اهداف

    بیماران مبتلا به دیابت معمولا از پریشانی روان شناختی (نشانه های افسردگی، استرس و اضطراب) رنج می برند که باعث بدکارکردی و نقص در عملکرد شده و کیفیت زندگی آنها را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش نظم دهی عاطفه بر تاب آوری زنان مبتلا به دیابت نوع 2 بود.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع طرح های نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با دو گروه مداخله و کنترل است. 27 نفر از زنان مبتلا به دیابت مراجعه کننده به یک آزمایشگاه در تهران بعد از مصاحبه اختصاصی با روانشناس بالینی به صورت در دسترس انتخاب شدند، به طور تصادفی به دو گروه کنترل (13 نفر) و مداخله (14 نفر) تقسیم شدند. گروه مداخله تحت 12 جلسه 90 دقیقه ای آموزش قرار گرفتند. هر دو گروه در سه وهله اندازه گیری (پیش آزمون، پس آزمون، پیگیری) پرسشنامه تاب آوری کانر-دیویدسون (2003) را پاسخ دادند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس تک متغیره و چندمتغیره تحلیل شدند.

    یافته ها

     نتایج تحلیل کواریانس چند متغیره نشان دادند که تفاوت معناداری در کل نمره تاب آوری بین گروه آزمایش و کنترل در سه وهله اندازه گیری مشاهده نشد. در خرده مقیاس تاثیرات معنوی تفاوت معنادار بین دو گروه مشاهده شد (05/0<p).

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج پژوهش پیشنهاد می شود از این آموزش فقط در جهت بهبود تاثیرات معنوی تاب آوری در کنار دیگر درمان های شناختی برای بیماران مبتلا به دیابت استفاده شود.

    کلیدواژگان: دیابت ملیتوس، تاب آوری، نظم دهی عاطفه
  • سیما محمدآملی، حیدر صادقی* صفحات 65-78
    زمینه و اهداف

    تمرین هوازی و متناوب با شدت بالا سختی شریان را کاهش می دهد، در حالی که تمرین مقاومتی سبب افزایش و یا عدم تغییر در سختی شریان می شود. با این حال، مکانیسم مولکولی این تاثیرات در روش های مختلف تمرینی نامشخص است. از آنجایی که وجود فنوتایپ خاصی با عنوان «قلب ورزشکار» پذیرفته شده است، این مسئله که سازگاری های عروقی ناشی از تمرین چگونه است، به درستی مشخص نشده و نتایج در این زمینه متناقض است. هدف این مقاله، مروری بر مطالعات انجام شده در خصوص تاثیر تمرینات مختلف بر ساختار و عملکرد شریان و مکانیسم های احتمالی ایجاد این سازگاری ها بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه مروری روایتی برای یافتن مقالات مرتبط پایگاه های اطلاعاتی معتبر ملی و بین المللی با جستجوی کلمات کلیدی، فعالیت ورزشی، استرس برشی، ضخامت و قطر شریان، سختی شریان و نیتریک اکساید و معادل انگلیسی آنها در بازه زمانی 1985 تا 2021 میلادی جستجو شدند و بررسی نهایی روی 48 مقاله مرتبط انجام گرفت.

    یافته ها

    محققین در طی ورزش هوازی به یک رابطه مثبت در افزایش ویسکوزیته خون و افزایش نیتریک اکساید و تسهیل در اتساع عروق و همچنین افزایش و یا عدم تغییر در سختی شریان به دنبال تمرینات مقاومتی دست یافتند. همچنین سازگاری های ساختاری موضعی مثل تغییر در قطر شریان در اندام های تحت تمرین و سازگاری های ساختاری سیستمیک مثل تغییر در ضخامت در تمام شریان ها گزارش شده است.

    نتیجه گیری

     نتایج به دست آمده از مطالعات حاضر نشان دادند سازگاریهای عروقی ناشی از تمرین به نوع تمرین، شدت تمرین، مدت تمرین و اندام تحت تمرین بستگی دارد.

    کلیدواژگان: فعالیت ورزشی، ویسکوزیته خون، آترواسکلروز، نیتریک اکساید
  • یوسف علی محمدی، مجتبی سپندی*، کلثوم علی محمدی صفحات 79-86

    ویروس کووید-19 از اواخر سال 2019 تاکنون کشورهای مختلف جهان را درگیر کرده است. تا امروز بیش از 208 میلیون نفر به این بیماری مبتلا و بیش از 4 میلیون نفر نیز جان خود را از دست داده اند. در حالی که تلاش ها برای مهار همه گیری کرونا از طریق واکسیناسیون در جهان ادامه دارد میزان های ابتلاء و میرایی آن همچنان روندی صعودی دارد. در کشاکش مبارزه با این همه گیری، بیماران مبتلا به کووید-19 در خطر ابتلا به برخی عفونت های ثانویه مثل موکورمایکوز هستند. موکورمایکوز یا بیماری قارچ سیاه یک عفونت قارچی نادر، اما فرصت طلب است که در افراد مبتلا به کووید-19 می تواند به سرعت گسترش یابد. نحوه عملکرد این قارچ تهاجم به عروق بدن و ایجاد لخته در آنها است. در اثر لخته، خون رسانی به بافت های بدن متوقف می شود و بافت نکروزه یا اصطلاحا سیاه می شود. قارچ سیاه این روزها در جریان همه گیری کووید-19 خصوصا در هندوستان خبرساز شده است. بیماری دیابت و مصرف داروهای استروییدی (که اتفاقا برای درمان عفونت شدید حاد تنفسی تجویز می شود) از عوامل خطر مهم این عفونت در بیماران کووید 19 است. به دلیل ماهیت فرصت طلبی این عفونت، شناسایی بهنگام آن می تواند از شدت بیماری و میزان مرگ و میر بیماران مبتلا به کووید 19 بکاهد.

    کلیدواژگان: ماکورمایکوزیس، کووید19، عفونت های همزمان
  • جلیل مرادی*، محمد پرستش، حسین صمدی صفحات 87-94
    زمینه و اهداف

    بیماری کووید-19 تاثیر عمده ای در سلامت روانی افراد در سطح دنیا گذاشته است. به احتمال زیاد در شرایط کنونی سطح فعالیت های بدنی و وضعیت شاخص توده بدن نقش مهمی در سلامت روانی افراد دارد. هدف از این پژوهش بررسی ارتباط سطح فعالیت های بدنی و شاخص توده بدن با ضطراب ناشی از بیماری کووید-19 بود.

    روش بررسی

    روش این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری آن شامل کلیه شهروندان شهر اراک در استان مرکزی در سال 1400 بود. نمونه آماری شامل 486 نفر از شهروندان در رده های سنی مختلف بود که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان پرسشنامه بین المللی سطح فعالیت های بدنی و پرسشنامه اضطراب ویروس کرونا را تکمیل نمودند. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره انجام شد.

    یافته ها

    نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که بین سطح تعهد به فعالیت بدنی و اضطراب ویروس کرونا همبستگی معکوس و معناداری وجود دارد (05/0>p). اما بین شاخص توده بدن و اضطراب ویروس کرونا ارتباط معناداری وجود ندارد. نتایج رگرسیون چند متغیره نشان داد که می توان بر اساس سطح فعالیت بدنی و شاخص توده بدن به صورت معناداری میزان اضطراب ناشی از ویروس کرونا را پیش بینی نمود.

    نتیجه گیری

     بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که افزایش در سطح فعالیت بدنی افراد با کاهش اضطراب ویروس کرونا در افراد همراه است. بنابراین برای حفظ سلامت روانی افراد در شرایط خطیر کنونی برنامه ریزی جهت تداوم فعالیت های بدنی ضروری است.

    کلیدواژگان: کووید-19، سطح فعالیت بدنی، سلامت روانی، شاخص توده بدن
  • ویدا زراوشانی*، مهدی صفری صفحات 95-99
|
  • Marzie Mazraekhatiri, Sajad Arshadi*, Abdolali Banaeifar, Hossein Abednatanzi Pages 4-15
    Background and aims

    Diabetes is one of the metabolic disorders that leads to various cardiovascular and metabolic diseases. The aim of this study was to investigate the interactive effect of high-intensity interval training (HIIT) and thyme honey on Pdx1 gene expression and insulin resistance index among type 2 diabetic male rats.

    Methods

    Totally, 36 rats became diabetic by intraperitoneal injection of strepotozocin after 20 weeks of high-fat diet. The rats were divided into four groups: control, HIIT, honey, HIIT+honey. Eight weeks of HIIT, five sessions per week was performed. Thyme honey at a dose of 3g/Kg/day was gavaged. Glucose, insulin, insulin resistance index, and Pdx1 gene expression were measured. Data were analyzed by one-way ANOVA and post hoc Bonferroni’s tests.

    Results

    Our results showed that glucose and insulin resistance index decreased in the HIIT+honey group compared to the control group (p=0.001). There was a significant increase in insulin (p=0.001) and a significant decrease in Pdx1 gene expression (p=0.0001) in all experimental groups compared to the control group.

    Conclusion

    HIIT and thyme honey had an effect on reducing glucose and insulin resistance index. In addition, HIIT and honey reduced the expression of Pdx1 gene in pancreatic tissue.

    Keywords: Honey, High Intensity Interval Training, Insulin Resistance, pancreatic, duodenal homeobox gene-1
  • Fariba Lotfi, Asghar Nakhostin Goldoost*, Tavakol Mousazadeh, Reza Kazemi Pages 16-25
    Background and Aims

    Diabetes can have significant psychological effects on health. Therefore, the aim of this study was to determine the effectiveness of group therapy based on acceptance and commitment on cognitive fusion and health locus of control of type 2 diabetic patients.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental design of pre-test, post-test and follow-up with a control group. From the statistical population of the study, which included all patients with type 2 diabetes referred to diabetes Clinic of Dey Hospital in Tehran in the second six months of 2020, a sample of 30 people were randomly selected and randomly divided into experimental and control groups. Initially, cognitive fusion questionnaires and health control centers were administered in both groups. The experimental group then underwent 8 sessions of 90-minute group therapy based on acceptance and commitment of Hayes et al. but the control group did not receive any treatment. Data were analyzed using SPSS software version 24 and analysis of variance with repeated measures between groups at the significance level of α = 0.05.

    Findings

    The results showed that acceptance and commitment to group therapy led to a reduction in cognitive fusion and improved health Locus of control for type 2 diabetic patients (P <0.05).

    Conclusion

    Acceptance and commitment group therapy can help improve the psychological symptoms of diabetic patients and reduce the psychological consequences of diabetes.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Cognitive Psychology, Locus of Control, Type 2 Diabetes
  • Ajet Soleymani Khezerabad, Sedigheh Hosseinpour Delavar*, Homeira Rashidi, Mehran Ghahramani Pages 26-35
    Background and aims

    Previous research has shown that one of the factors associated with type II diabetes and insulin resistance is impaired iron metabolism; also, one of the elemental keys in type II diabetes is regular exercise. The aim of this study was to evaluate the effect of moderate intensity body pump training on iron-related indices in women with type II diabetes.

    Methods

    In the present quasi-experimental study, 20 women with type II diabetes were randomly selected and divided into two groups of training and control. Exercises were performed for 12 weeks, three training sessions per week and each training session included 40-80 minutes of body Pump training with an intensity of 55-60% of heart rate reserve. Fasting blood sampling was performed 48 hours before and after the intervention period. For statistical analysis, dependent and independent t-tests were used at a significance level of p≤0.05.

    Results

    The results showed that body pump training significantly reduced glycosylated hemoglobin (p=0.014), insulin resistance (p<0.001), red blood cell count (p=0.020), and serum iron (p=0.017) compared to the control group.

    Conclusion

    Body pump exercises may control blood sugar in patients with type 2 diabetes by modulating iron stores.

    Keywords: Type 2 Diabetes, Iron, Exercise Therapy, Glycemic Control
  • Shirin Mirabedini*, Mohammadreza Kangavari Pages 36-45
    Background and aims

    Early detection of diabetic retinopathy in the military forces can prevent their performance reduction or avoid the occurrence of operational errors. So an automated and optimal method to diagnose the degree of disease from retinal images is valuable in the prevention of acute phases. The purpose of this article is to present a new method in determining of proliferation based on the deep generative adversarial networks models (GANs).

    Methods

    In this study, which was conducted in 2018-2019, a new method was used to classify 35,126 medical images on the data set available from the Kagel site related to a hospital in the UK. To create a balance between levels, first with the help of a deep GAN, the number of small classes was increased, then using a designed classifier, the degree of disease was determined in different ways.

    Results

    Using the designed GAN, an accuracy of about 87% was obtained for classification, which was about 7% more than the best similar works. In addition, with the distribution of the model, the efficiency of automation also showed an improvement of 60%.

    Conclusion

    By solving the problem of imbalance between different levels of retinopathy, by producing new images using the designed GAN and distributing the mentioned operations, while increasing the performance, optimal accuracy has been obtained. Therefore, this new strategy can be used to automate the diagnosis of diabetic retinopathy.

    Keywords: Diabetic Retinopathy, Neural Network Models, Deep Learning, Military
  • Mehrzad Gholampourdehaky, Mohammad Ramandi, Esmaeil Samizadeh, Sedighe Sadat Hashemikamangar* Pages 46-54
    Background and aims

    Current diabetes treatments are based on blood glucose level monitoring. However, it is necessary to design another non-invasive reliable diagnostic method. In current study, we aimed to determine the relation between fasting blood sugar (FBS) and fasting salivary glucose.

    Methods

    In this case-control study, 30 diabetic patients (case) and 30 non diabetic individuals (control) referred to a military hospital in 2019 were studied. The correlation between FBS and fasting salivary glucose was evaluated with Pearson test.

    Results

    The mean age of participants in control and case group was 55.4±2.8 and 63.7±2 years old, respectively. The mean FBS was 100.5±3.3 and 149.2±3.8 mg/dL in controls and cases, respectively, which were significantly different from each other (p<0.001). The mean fasting salivary glucose in the control group and the case group
    was 0.8±0.14 and 1.59±0.35 mg/dL, respectively, which was significant different in the two groups (p=0.038). Pearson analysis showed that there was a positive correlation between FBS and fasting salivary glucose (r=0.265, p=0.042).

    Conclusion

    Fasting salivary glucose can be used as a noninvasive tool to control blood glucose in diabetics.

    Keywords: Blood Glucose, Saliva, Diabetes Mellitus
  • Somayeh Abdolmohammadzadeh, Mojgan Agahheris*, Alireza Aghayousefi, Mojtaba Malek Pages 55-64
    Background and aims

    Patients with diabetes often suffer from psychological distress (symptoms of depression, stress, and anxiety) that causes malfunctions and impairments in their performance and quality of life. The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of emotion regulation training on resilience of women with type 2 diabetes.

    Methods

    This study was a quasi-experimental design with pre-test, post-test, and follow-up with two intervention and control groups. From women with diabetes who referred to a laboratory in Tehran, after an exclusive interview with a clinical psychologist, 27 subjects were selected by convenience sampling and then randomly divided into two groups of control (n=13) and intervention (n=14). The intervention group underwent 12 sessions of 90 minutes of training. Both groups answered the Connor-Davidson Resilience Questionnaire (2003) in three stages: pre-test, post-test, and follow-up. Data were analyzed using univariate and multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results of multivariate analysis of covariance showed that there was no significant difference in the total resilience score between the experimental and control groups in the three stages of study. In the subscale of spirituality, a significant difference observed between the two groups (p<0.05).

    Conclusion

    According to the results, it is suggested that this training be used only to improve the spirituality of resilience along with other cognitive therapies for patients with diabetes.

    Keywords: Diabetes Mellitus, Psychological Resilience, Emotional Regulation
  • Sima Mohammad Amoli, Heydar Sadeghi* Pages 65-78
    Background and aims

    Aerobic exercise and high-intensity interval training reduce arterial stiffness, while resistance training does not increase or alter arterial stiffness. However, the molecular mechanism of these effects in different training methods is unclear. Since the existence of a specific phenotype known as "athlete's heart" has been accepted, the question of what vascular adaptations result from exercise is not well understand, and the results are inconsistent. The purpose of this article was to review the studies performed on the effects of different exercises on the structure and function of arteries as well as the possible mechanism of these adaptations.

    Methods

    In this narrative review, related articles in reputable national and international databases were found by searching keywords like exercise activity, shear stress, thickness and diameter of artery, arterial stiffness, and nitric oxide in the period 1985 to 2021. The final review was done on 45 related articles.

    Results

    The researchers found a positive relationship between aerobic exercise and increase in blood viscosity, nitric oxide, and vasodilation and also increasing or not changing arterial stiffness following resistance training. Also, local structural adaptations such as change in the diameter of artery in trained limbs and systemic structural adaptations such as changes in thickness in all arteries have been reported.

    Conclusion

    The results of the present studies showed that vascular adaptations resulting from exercise depend on the type, intensity, and duration of exercise,as well as the limb under training.

    Keywords: Exercise, Blood Viscosity, Atherosclerosis, Nitric Oxide
  • Yousef Alimohamadi, Mojtaba Sepandi*, Kolsoom Alimohammadi Pages 79-86

    The Covid-19 virus has infected different countries of the world since the end of 2019. To date, more than 208 million people have been infected with the disease, and more than 4 million have lost their lives. While efforts to curb the COVID-19 pandemic continue through vaccination around the world, the incidence and mortality continue to rise. Unfortunately, in the fight against the pandemic, COVID-19 patients are also at risk for some secondary infections such as mucormycosis. Mucormycosis, or black fungal disease is a rare and opportunistic infection that can spread fast in people with COVID-19. The action of this fungus is to invade the body's arteries and create clots in them. As a result of the clot, blood flow to the tissues of the body is stopped, and the tissue becomes necrotic or so-called black. Black fungus has made headlines these days during the Covid-19 epidemic, especially in India. Diabetes mellitus and the use of steroid drugs (which are prescribed to treat severe acute respiratory infections) are important risk factors for COVID-19 patients. Due to the opportunistic nature of this infection, early detection of it can reduce the severity of the disease and consequently reduce the mortality of COVID-19 patients.

    Keywords: Mucormycosis, COVID-19, Coinfections
  • Jalil Moradi*, Mohammad Parastesh, Hossein Samadi Pages 87-94
    Background and aims

    COVID-19 disease has a major effect on people's mental health worldwide. It is likely that in the current situation, the level of physical activity and the body mass index (BMI) status play an important role in people's mental health. The aim of this study was to investigate the relationship between BMI and the level of physical activity with anxiety caused by COVID-19 disease.

    Methods

    The method of this study was adescriptive-correlational design, and the statistical population was all citizens of Arak city in Markazi province in 2021. The statistical sample was 486 citizens in different age groups who were selected by convenience sampling method. Participants completed the International Physical Activity Scale and the Coronavirus Anxiety Scale. Data were analysed using Pearson correlation coefficient and multivariate regression.

    Results

    Pearson correlation results showed that there is a significant  inverse correlation between the level of physical activity and coronavirus anxiety (p<0.05). However, there is no significant relationship between BMI and coronavirus anxiety. The results of multivariate regression showed that the level of anxiety caused by coronavirus can be significantly predicted based on the level of physical activity and BMI.

    Conclusion

    Based on the findings of the present study, it can be concluded that the increase in the level of physical activity is associated with a decrease in coronavirus anxiety. Therefore, in order to maintain the mental health of individuals in the current critical situation, it is necessary to plan for the continuation of physical activities.

    Keywords: COVID-19, Anxiety, Physical Activity, Mental Health, Body Mass Index
  • Vida Zaroushani*, Mahdi Safari Pages 95-99