فهرست مطالب

فصلنامه روانشناسی سلامت
پیاپی 40 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهناز رستمی امین، محمدرضا ذوقی پایدار* صفحات 7-30
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی مصاحبه انگیزشی و طرحواره درمانی تلفیقی با مصاحبه انگیزشی و بر کاهش افسردگی و اضطراب بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیه بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر نوع نیمه آزمایشی، با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش حاضر، بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیه مراجعه کننده به بخش دیالیز بیمارستان بعثت همدان در سال 1394 بودند. نمونه پژوهش 45 بیمار بودند که به شیوه در دسترس انتخاب و با تخصیص تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل جایگزین شدند. بیماران گروه های آزمایش مداخلات مربوطه را به مدت 10 جلسه، به صورت فردی دریافت نمودند. داده های به دست آمده از مقیاس (HADS)، با آزمون های آماری تحلیل کواریانس تک متغیره و چند متغیره مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج آزمون تحلیل کواریانس چند متغیری نشان داد بین میانگین نمرات افسردگی و اضطراب گروه های آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری مشاهده می شود (01/0 <P). نتایج آزمون بن فرونی نشان داد بین میانگین نمرات افسردگی و اضطراب گروه های آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری مشاهده می شود (01/0< P)؛ اما بین میانگین نمرات افسردگی و اضطراب گروه های آزمایش تفاوت معنی داری مشاهده نمی شود    (01/0 >P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده، پیشنهاد می گردد روانشناسان و متخصصان سلامت از این دو روش درمانی برای کاهش افسردگی و اضطراب بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیه استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: نارسایی مزمن کلیه، مصاحبه انگیزشی، طرح واره درمانی تلفیقی با مصاحبه انگیزشی، افسردگی، اضطراب
  • علی افشاری*، احمد اسمعلی کورانه صفحات 31-46
    مقدمه

    این پژوهش با هدف مقایسه تنظیم خلق منفی، رفتار شخصی و شیوه زندگی در بیماران سرطانی، قلبی و عادی انجام شد. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و علی- مقایسه ای است.

    روش

    جامعه آماری پژوهش شامل کلیه بیماران سرطانی و قلبی مراجعه کننده به مراکز درمانی سطح شهر ارومیه در 3 ماهه اول سال 1397 بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 75 نفر از بیماران سرطانی، 75 نفر بیمار قلبی و همچنین 75 نفر افراد عادی، به عنوان نمونه آماری پژوهش انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه تنظیم خلق منفی کاتانزار و میرنز (1990)، پرسشنامه شیوه زندگی پندر (2008) و پرسشنامه رفتار شخصی کولینز و همکاران (1973) بود. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس یک راهه استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در تنظیم خلق منفی، رفتار شخصی و شیوه زندگی بین بیماران قلبی و افراد عادی با بیماران سرطانی تفاوت معنی دار وجود دارد (01/0>p). همچنین بین تنظیم خلق منفی، رفتار شخصی و شیوه زندگی بیماران قلبی و افراد عادی تفاوت معنی دار وجود ندارد (01/0<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده می توان گفت که بیماران سرطانی نسبت به بیماران قلبی و افراد عادی مشکلات بیشتری در تنظیم خلق منفی، رفتار شخصی و شیوه زندگی تجربه می کنند.

    کلیدواژگان: تنظیم خلق منفی، رفتار شخصی، شیوه زندگی، بیماران سرطانی، قلبی
  • صغرا اکبری چرمهینی*، مهدی مولایی یساولی، محسن نظریفر، شهناز شهرجردی صفحات 47-62
    مقدمه

    بررسی چگونگی رفتار و تفکر افراد جامعه در بحران ها کمک ارزنده ای در کاهش و جلوگیری از آسیب ها در ابعاد مختلف زندگی بخصوص روانشناختی خواهد بود. بدین منظور با هدف بررسی سوگیری های شناختی در مواجهه با بحران کرونا این پژوهش انجام.

    روش

    ابتدا داده های سه ماهه اول شیوع کرونا در ایران مربوط به شبکه های اجتماعی توییتر، تلگرام، واتساپ و اینستاگرام با کلیدواژه کرونا توسط ستاد علوم و فناوری های شناختی در اختیار محققین قرار گرفت. در مرحله بعد داده ها مورد بررسی قرار گرفت و به دلیل حجم زیاد اطلاعات، داده های شبکه های اجتماعی توییتر و تلگرام به روش تحلیل محتوا ازلحاظ وجود سوگیری های شناختی و فراوانی آن ها مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج حاکی از این بود که بیش از 25% از پیام های مورد بررسی حاوی نوعی سوگیری بودند که سوگیری های شبه قطعی (تمایل به نتیجه گیری قطعی باوجود اطلاعات نامشخص) و نرمال بودن (تمایل به تعبیر نرمال بودن شرایط درحالی که بحرانی است) بیشترین فراوانی را داشتند.

    نتیجه گیری

    به طورکلی می توان گفت بحران هایی مانند بحران کرونا با تحت تاثیر قراردادن سلامت روان افراد جامعه می تواند تفکر آن ها را دچار خطا و درنتیجه رفتار آن ها را تحت تاثیر قرار دهد.

    کلیدواژگان: سوگیری های شناختی، ویروس کرونا، شبکه های اجتماعی
  • سحر صفرزاده*، کریم سواری صفحات 63-76
    مقدمه

    ازآنجایی که عوامل مرتبط با سلامت جسمی و روان شناختی نوجوانان همیشه موردتوجه پژوهشگران است، لذا هدف پژوهش حاضر، بررسی پیش بینی اتخاذ رژیم درمانی روزانه بر اساس نگرانی از تصویر بدن، دشواری تنظیم هیجانی و خودپنداره در دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم شهر اهواز بود.

    روش

    جامعه پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم شهر اهواز و نمونه مشتمل بر 360 نفر از جامعه مذکور بود که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. طرح پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود و برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های، نگرانی از تصویر بدن لیتلتون و همکاران (2005)، دشواری تنظیم هیجانی گراتز و رومر (2004)، خودپنداره بک (1978) و مقیاس رژیم شناختی - رفتاری مارتز، استروگیز و گوستافسون (1996) استفاده شد.

    یافته ها

    تحلیل داده ها بر اساس همبستگی پیرسون نشان داد بین اتخاذ رژیم درمانی روزانه با نگرانی از تصویر بدن (389/0=r، 01/0>p)، دشواری تنظیم هیجانی (245/0=r، 01/0>p) و خودپنداره (214/0-=r، 01/0>p) همبستگی معنادار وجود دارد. همچنین با توجه به نتایج رگرسیون از بین متغیر های پیش بین به ترتیب، متغیرهای خودپنداره و نگرانی از تصویر بدن پیش بینی کننده های مناسب تری برای متغیر ملاک اتخاذ رژیم درمانی روزانه بودند.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها، تقویت خودپنداره، تصویر بدنی مثبت و تنظیم هیجانات در نوجوانان می تواند در اتخاذ منطقی رژیم غذایی روزانه آنان موثر باشد.

    کلیدواژگان: رژیم درمانی روزانه، نگرانی از تصویر بدن، خودپنداره، دشواری تنظیم هیجانی، دانش آموزان دختر
  • مینا مسیبی، حسینعلی قنادزادگان*، بهرام میرزائیان صفحات 77-90
    مقدمه

    پژوهش حاضر باهدف مقایسه اثربخشی درمان بازسازی شناختی معنایی و درمان خود دلگرم سازی بر بهزیستی روان شناختی در افراد مبتلا به روان تنی پوستی در شهر تهران انجام شد.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه مراجعه کنندگان مبتلا به روان تنی پوستی که در پاییز 1398 به بیمارستان بانک ملی شهر تهران مراجعه کرده بودند. برای انتخاب نمونه آماری، به روش هدفمند تعداد 45 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل (هر گروه شامل 15 نفر) گمارش شدند. گروه آزمایش بازسازی شناختی معنایی در 12 جلسه درمان بازسازی شناختی معنایی (سلیمی، 1388) و گروه آزمایش خود دلگرم سازی در 10 جلسه درمان خود دلگرم سازی (شوناکر، 1980) شرکت کردند. گروه کنترل تحت هیچ مداخله ای قرار نگرفت. ابزار مورد استفاده پرسشنامه استاندارد بهزیستی روان شناختی ریف (1989) بود. داده ها از طریق تحلیل کوواریانس تک متغیره و با استفاده از نرم افزار 21SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج حاکی از آن بود که درمان بازسازی شناختی معنایی و درمان خود دلگرم سازی بر بهزیستی روان شناختی در مرحله پس آزمون موثر بوده اند (05/0>p). یافته ها اثربخشی بیشتر خود دلگرم سازی را در بهبود بهزیستی روانشناختی را تایید کردند.

    نتیجه گیری

    به دنبال ابتلا به روان تنی پوستی، افراد دچار کاهش در بهزیستی روان شناختی می شوند و درمان های روان شناختی بازسازی شناختی معنایی و خود دلگرم سازی در افزایش بهزیستی روان شناختی افراد مبتلا به روان تنی پوست سودمند هستند.

    کلیدواژگان: بازسازی شناختی معنایی، خود دلگرم سازی، بهزیستی روان شناختی، روان تنی پوستی
  • مژگان آگاه هریس* صفحات 91-110
    مقدمه

    کمردرد مزمن وضعیت پیچیده ای است که عوامل روانشناختی در آن دخیل هستند و فرد را مستعد مزمن شدن ناتوانی ناشی از آن و عدم پاسخ دهی به درمان های معمول می کنند. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش اتوژنیک و آموزش نظم دهی عاطفه بر تنظیم شناختی هیجان زنان مبتلا به کمردرد مزمن بود.

    روش

    پژوهش از نوع طرح های نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. از بین 60 نفر از بیماران مراجعه کننده به کلینیک درد که مایل به شرکت در پژوهش بودند؛ تعداد 33 نفر به روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب و به طور تصادفی در 3 گروه 11 نفره جایگزین شدند. ابزارهای به کاررفته در این پژوهش شامل بسته کامل آموزش نظم دهی عاطفه (ART) و بسته آموزش اتوژنیک (AT) و همچنین پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (CERQ) بود.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاکی از کاهش نمرات تنظیم شناختی هیجان منفی و زیرمقیاس های آن (سرزنش خود و دیگران، نشخوار فکری، فاجعه آمیز کردن و پذیرش) در بیماران مبتلا به کمردرد مزمن بود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد هر دو مداخله ART و AT از طریق مکانیزم های یکسانی با ایجاد تغییرات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی بدن توانسته اند باعث نظم دهی هیجان های منفی در افراد مبتلا به کمردرد شوند.

    کلیدواژگان: آموزش اتوژنیک (AT)، آموزش نظم دهی عاطفه (ART)، تنظیم شناختی هیجان، کمردرد مزمن
  • محسن اکبریان*، فاطمه محمدی شیرمحله، احمد برجعلی، حمیدرضا حسن آبادی، شهلا ابوالقاسمی صفحات 111-130
    مقدمه
    شیوع فیبرومیالژیا در زنان و اختالالات روانشناختی همبود مانند اختلالات اضطرابی و خواب منجر به خلل در درمان جسمانی و کاهش کارکرد زندگی سالم بیماران می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب، خواب و شدت درد بیماران مبتلا به فیبرومیالژیا انجام شد.
    روش
    در این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری سه ماهه تعداد 34 نفر از مراجعه کنندگان مبتلا به فیبرومیالژیا بیمارستان بوعلی شهر تهران در سال 1397 از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت گمارش تصادفی در دو گروه 20 نفره آزمایش و کنترل (لیست انتظار) منتسب شدند. از طریق 8 جلسه، آموزش گروهی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد برای گروه آزمایش انجام شد. همزمان گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. آزمودنی ها قبل و بعد از آموزش به پرسشنامه های اضطراب بک، درد مک گیل و اختلال خواب کولین اسپایت پاسخ دادند. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون تحلیل کواریانس و اندازه گیری مکرر استفاده شد. یافته ها: نتایج تحلیل کواریانس و اندازه گیری مکرر نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش علایم اضطراب، خواب و شدت درد در بیماران مبتلا به فیبرومیالژیا تاثیر معناداری دارد (001/0>p-value). نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد از طریق ایجاد و توسعه پذیرش و انعطاف پذیری روانشناختی، می تواند از آسیب های روانشناختی بیماران بکاهد و منجر به کاهش شدت درد، اختلال خواب و اضطراب گردد.
    کلیدواژگان: اضطراب، شدت درد، خواب، فیبرومیالژیا، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد
  • محمدرضا عبدلی بیدهندی* صفحات 131-150
    مقدمه
    مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثربخشی روش درمان حساسیت زدایی با حرکت چشم و پردازش مجدد و شمارش پیشرونده بر کیفیت زندگی بیماران جراحی بای پس عروق کرونر انجام گرفت.
    روش
    طرح پژوهشی نیمه تجربی و با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه بیماران تحت جراحی بای پس عروق کرونر مراجعه کننده به کلینیک بازتوانی مرکز قلب تهران بود که نمونه ای به تعداد 36 نفر از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل قرار گرفتند. در گروه های آزمایشی، هر بیمار در 6 جلسه 45 دقیقه ای به صورت انفرادی تحت درمان قرار گرفت و در گروه کنترل هیچ مداخله ای صورت نگرفت. هر سه گروه مقیاس تاثیر رویداد و آزمون کیفیت زندگی SF-36 را قبل و بعد از مداخله و در پیگیری تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیری تحلیل شد. یافته ها: نتایج در مرحله پس آزمون نشانگر تفاوت معنادار بین گروه حساسیت زدایی و گروه کنترل در زیر مولفه مشکلات هیجانی و در مرحله پیگیری نشانگر تفاوت معنادار بین گروه حساسیت زدایی و گروه کنترل در مولفه های عملکرد جسمانی، مشکلات هیجانی، انرژی/ خستگی، بهزیستی هیجانی و درد و تفاوت معنادار گروه شمارش و گروه کنترل در مولفه های مشکلات هیجانی و بهزیستی هیجانی بود. نتایج هیچ گونه تفاوت معناداری بین اثربخشی دو نوع مداخله، بر کیفیت زندگی افراد نشان نداد. نتیجه گیری: بنابراین، روش درمان حساسیت زدایی و روش شمارش در ارتقای کیفیت زندگی در بیماران جراحی بای پس عروق کرونر موثرند.
    کلیدواژگان: عروق کرونر، بای پس، حساسیت زدایی، حرکت چشم، پردازش مجدد، شمارش پیشرونده، کیفیت زندگی
  • مهدی آزاد، زهرا باقرزاده گلمکانی*، احمد منصوری، محسن دوستکام صفحات 151-164
    مقدمه

    پسوریازیس یک بیماری پوستی مزمن است که اثر زیادی بر سلامت روان بیماران دارد. ازاین رو، هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان فراشناختی بر نگرانی تصویر بدنی، اضطراب و افسردگی بیماران پسوریازیس بود.

    روش

    این مطالعه به روش نیمه آزمایشی همراه با پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل بر روی 30 نفر از افراد مبتلا به پسوریازیس شهر مشهد انجام شد. نمونه ها به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جای دهی شدند. گروه آزمایش تحت مداخله 8 جلسه ای درمان فراشناختی قرار گرفتند، درحالی که گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. پرسشنامه نگرانی تصویر بدنی (BICI)، مقیاس درجه بندی اضطراب همیلتون (HAM-A) و پرسشنامه افسردگی بک-II (BDI-II) در مورد شرکت کنندگان اجرا گردید. داده های به دست آمده با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره در نرم افزار SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که بین گروه آزمایش و کنترل در نمره های نگرانی تصویر بدنی، اضطراب و افسردگی تفاوت معنادار وجود دارد (05/0>p).

    نتیجه گیری

    روش درمان فراشناختی تاثیر بسزایی بر کاهش نگرانی تصویر بدنی، اضطراب و افسردگی بیماران پسوریازیس دارد و درمانگران می توانند از این روش در جهت کاهش نگرانی تصویر بدنی، اضطراب و افسردگی این بیماران استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، پسوریازیس، نگرانی تصویر بدنی
  • عاطفه محمدحسینی*، عبدالزهرا نعامی صفحات 165-179
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای اضطراب بیماری کرونا در رابطه بین صفت اضطرابی با سلامت عمومی و سبک ارتقادهنده سلامت در دانشجویان اجرا شد.

    روش

    جامعه آماری پژوهش مشتمل بر کلیه دانشجویان دختر دانشگاه شهید چمران اهواز در سال 1399 بوده که به صورت اینترنتی در پژوهش شرکت کردند. شرکت کنندگان این پژوهش پرسشنامه اضطراب بیماری کرونا علیپور و همکاران (1398)، سیاهه اضطراب صفت-حالت اشپیل برگر (1970) پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ (1972) و نیمرخ سبک زندگی ارتقادهنده سلامت والکر و همکاران (1987) را تکمیل کردند. برای آزمودن مدل پژوهش، از روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. همچنین، برای بررسی معنی داری اثرات غیرمستقیم مدل پژوهش، روش بوت استراپ به کار گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل ها نشان داد الگوی پیشنهادی از برازش مناسبی برخوردار است. همچنین بررسی اثرات مستقیم مدل نشان داد که اثر اضطراب صفت بر اضطراب بیماری کرونا ؛ و اثر اضطراب بیماری کرونا بر سلامت عمومی و سبک زندگی ارتقادهنده معنی دار است (0001/0<P). به علاوه ، نتایج نشان داد که تمامی اثرات غیرمستقیم مدل معنی دارند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج بدست آمده اضطراب صفت می تواند با میانجی گری اضطراب بیماری کرونا بر سلامت عمومی و سبک ارتقادهنده سلامت تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: اضطراب بیماری کرونا، اضطراب صفت، سلامت عمومی، سبک ارتقادهنده سلامت، دانشجویان
|
  • Mahnaz Rostami Amin, Mohammad Reza Zoghi Paydar * Pages 7-30
    Objective

    The purpose of the current study was to compare the effectiveness of motivational interviewing and schema therapy combined with motivational interviewing on reducing depression and anxiety in patients with Chronic Renal Failure.

    Method

    The present research was semi-experimental in which a pretest-posttest with control group design was used. The research population included all the people with chronic renal failure referring to the Besat Hospital in Hamedan in 2015. The study sample included 45 patients who were selected by available sampling method and, then, were assigned into two experiment groups and one control group through random assignment method. Patients in the experimental groups have received appropriate interventions for 10 sessions individually. The data achieved by (HADS) were analyzed through statistical tests of ANCOVA and MANCOVA.

    Findings

    The results of multivariate analysis of covariance test show that there is a significant difference between the mean scores of depression and anxiety in the experimental and control groups (P<0.01). The results of Bonferroni test shows that there is meaningful difference between the mean scores of depression and anxiety in the experimental and control groups (P<0/01). But there is no significant difference between the mean scores of depression and anxiety in the experimental groups (P>0/01).

    Conclusion

    Based on the obtained results, psychologists and health practitioners are suggested to use these two therapeutic models for reducing the depression and anxiety of patients with chronic renal failure.

    Keywords: Chronic Renal failure, Motivational Interviewing Schema therapy combined with Motivational Interviewing, Depression, Anxiety
  • Ali Afshari *, Ahmad Esmaili Koraneh Pages 31-46
    Objective

    The purpose of this study was to compare negative mood regulation, personal behavior and lifestyle in cancer patients, heart and normal patients.

    Method

    This is a causal-comparative study. The statistical population of the study included all cancer patients who referred to medical centers of Urmia city during the first 3 months of 2018. 75 cancer patients, 75 heart patients and 75 normal people were selected through the available sampling method. responded to Negative Settlement Questionnaires for Katanazar and Mirens (1990), Pender's Lifestyle Life Questionnaire, and Personal Inventory of Collins and Associates (1973). The data were analyzed using by ANOVA analysis method.

    Findings

    The results of ANOVA analysis showed that there was a significant difference between the groups of cardiac patients and normal people with cancer patients of negative mood regulation, personal behavior and life style (p<0.01). Also, there was no significant difference between negative mood regulation, personal behavior and lifestyle of cardiac patients and normal people (p<0.01).

    Conclusion

    The results showed that cancer patients experience more problems in regulating negative mood, personal behavior and lifestyle than cardiac patients and normal people.
    .

    Keywords: Negative Mood Regulation, Personal Behavior, Lifestyle, cancer patients, cardiac patients
  • Soghra Akbari Chermahini *, Mehdi Molaei Yasavoli, Mohsen Nazarifar, Shahnaz Shahrjerdi Pages 47-62
    Objective

    Investigating how people behave and think in crises will be a valuable help in reducing and preventing injuries in various aspects of life, especially psychological aspect. For this purpose, this study was conducted to investigate the cognitive biases in the face of the coronavirus outbreak in Iran.

    Method

    First, the data of the first quarter of the corona outbreak in Iran related to the social networks Twitter, Telegram, WhatsApp and Instagram with the keyword “coronavirus” were provided to the researchers by the Cognitive Science and Technology Headquarters. In the next step, the data were analyzed and due to the large volume of information, the data of Twitter and Telegram social networks were analyzed by content analysis method in terms of cognitive biases and their frequency.

    Findings

    The results showed that more than 25% Of the messages surveyed contained a kind of bias that had the highest frequency of quasi-definite biases (tendency to draw definitive conclusions despite uncertain information) and normality (tendency to interpret normalities while the situation is critical).

    Conclusion

    In general, it can be said that crises such as the corona crisis can affect the mental health of people in society and can affect their thinking and therefore their behavior.

    Keywords: Cognitive Biases, Coronavirus, Social Networks
  • Sahar Safarzadeh *, Karim Sevari Pages 63-76
    Objective

    Since the researchers always pay attention to the factors related to the physical and psychological health of adolescence, therefore, the purpose of the present study was to investigate the prediction of therapeutic daily dietary intake based on body image concern, difficulties in emotion regulation, and self-concept in secondary high school girl students of Ahvaz.

    Method

    The population of this study was all secondary high school girl students of Ahvaz city. A sample of 360 girl students was selected by multi-stage cluster random-assignment sampling. The research design was descriptive-correlational. For collecting Data, Littleton & et al body image concern questionnaire (2005), Gratz & Roemer difficulties in emotion regulation Scale (2004), Beck self-concept questionnaire (1978), and Martz & et al cognitive-behavioral dieting Scale (1996) were used.

    Findings

    The results of Pearson's simple correlation coefficient showed that there was a significant correlation between body image concern (p<0.01, r=0.389), difficulties in emotion regulation (p<0.01, r=0.245), and self-concept (p<0.01, r=0.214) with therapeutic daily dietary intake. Also, regression showed that self-concept and body image concern were more appropriate predictor variables for therapeutic daily dietary intake respectively.

    Conclusion

    According to the findings, strengthening the self-concept, body image positive and, emotion regulation in adolescents can be effective in their daily dietary intake.

    Keywords: Therapeutic Daily Dietary, Body image concern, difficulties in emotion regulation, self-concept, Girl Students
  • Mina Mosayebi, Hosseinali Ghanadzadegan *, Bahram Mirzaian Pages 77-90
    Objective

    The present research was conducted by the aim of comparing the effectiveness of Semantic Cognitive Reconstruction Therapy and Self-Encouragement Therapy on Psychological Well-Being in people with psychosomatic skin.

    Method

    The research method was quasi-experimental study with pretest-posttest design with control group. The statistical population included people with psychosomatic skin in fall 2019. 45 people were selected by purposive sampling method, they were assigned to two experimental groups and one control group by randomly (each group consisting of 15 people). Participated in group Semantic Cognitive Reconstruction Therapy (Salimi, 2011) in 12 sessions and Self-Encouragement Therapy (Shoenaker, 1980) in 10 sessions, and control group was not under any intervention. Data were collected based on the standard questionnaire of Psychological Well-Being (Riff, 1989) Data were analyzed using one-variable covariance analysis and SPSS21 software.

    Findings

    Results indicated that the Semantic Cognitive Reconstruction and Self-Encouragement methods have been effective on improving Psychological Well-Being in the posttest stage (p < 0.05). Findings affirmed that the effectiveness of Self-Encouragement on improving Psychological Well-Being was greater.

    Conclusion

    Following the development of psychosomatic skin, people experience decrease in Psychological Well-Being, and Semantic Cognitive Reconstruction Therapy and Self-Encouragement Therapy are effective in increasing Psychological Well-Being on patients with psychosomatic skin.

    Keywords: Semantic Cognitive Reconstruction, Self-Encouragement, psychological well-being, Psychosomatic Skin
  • M Agah Heris * Pages 91-110
    Objective

    chronic low back pain is a complicated situation in which psychological factors are involved and it predisposed a person to chronic disability and failure respond to common treatments. The aim of this study was comparison of effectiveness of Autogenic Training and Affect Regulation Training on cognitive emotion regulation of women with chronic low back pain.

    Method

    The research method was quasi experimental with pretest, posttest with control groups. 60 females with chronic low back pain who run to pain clinic, those are desired to participate to this research, 33 were selected by convenience sampling method and randomly divided into three groups of 11 each. The instruments of research were including the complete package of ART and AT and Cognitive Emotion Regulation Questionnaire.

    Findings

    The result showed reduction of cognitive emotion regulation scale, and its subscales (self and other blame, rumination, catastrophizing, acceptance).

    Conclusion

    Both intervention seem to be effective by making physiological and biochemical changes in body through the same mechanisms that leads negative emotions regulation in patients with chronic low back pain.

    Keywords: Autogenic training, Affect Regulation Training, Cognitive Emotion Regulation, chronic low back pain
  • Mohsen Akbarian *, Fatemeh Mohammadi Shir Mahalleh, Ahmad Borjali, Hamidreza Hassanabadi, Shahla Abolghasemi Pages 111-130
    Objective
    The prevalence of fibromyalgia in women and comorbid psychological disorders such as anxiety and sleep disorders lead to disruption of physical therapy and reduced function of patients' healthy lives. The Purpose of this study was to investigate the effect of acceptance and commitment group therapy on anxiety, sleep and pain intensity in patients with fibromyalgia.
    Method
    In this semi-experimental study with a pre-test, post-test and quarterly follow-up plan, 34 patients with fibromyalgia were selected by available sampling in 2018 at Bu Ali Hospital in Tehran and randomly assigned to two groups of 20 experimental and control (waiting list). Through 8 sessions, acceptance and commitment group therapy training was performed for experimental group. At the same time, the control group did not receive any intervention. Participants answered Beck Anxiety Questionnaire, McGill Pain, and Choline Spy Sleep Disorders before and after training. Analysis of covariance and repeated measures were used to analyze the data.
    Findings
    The results of analysis of covariance and repeated measures showed that acceptance and commitment group therapy have a significant effect on reducing the symptoms of anxiety, sleep and pain intensity in patients with fibromyalgia (p-value <0.001).
    Conclusion
    The results of the present study showed that acceptance and commitment therapy by creating and developing acceptance and psychological flexibility, can reduce patients' psychological damage and lead to a reduction in pain, sleep disorders and anxiety.
    Keywords: Anxiety, Pain Intensity, sleep, Fibromyalgia, Acceptance, Commitment Therapy
  • Mohammad Reza Abdoli Bidhendi * Pages 131-150
    Objective
    The purpose of this study was to compare the effectiveness of EMDR and PC on quality of life in patients with coronary artery bypass graft surgery (CABG).
    Method
    The study was a quasi-experimental that included pre-test, post-test and follow-up. The statistical population included all patients with CABG referred to the rehabilitation clinic of Tehran Heart Center, and were selected using available sampling based on the inclusion and exclusion criteria. Thirty-six randomly selected patients were divided into two experimental groups and one control group. In EMDR group, each patient underwent this treatment individually in six sessions, and the same was carried out for PC. The control group received no treatment. The research instruments included Impact of Event Scale and SF-36, which were performed on patients in all groups in the pre-test, post-test and follow-up. Data analyzed using MANCOVA.
    Findings
    The results in the post-test showed a significant difference between EMDR and the control group in emotional problems and in the follow-up showed a significant difference between the two groups in physical function, emotional problems, energy / fatigue, emotional well-being and pain, and significant differences between the PC and the control group in emotional problems and emotional well-being. Also, the results did not show any significant difference between the effectiveness of the two interventions on the quality of life.
    Conclusion
    It seems that EMDR and PC were both effective in enhancing quality of life. Also, there is no significant differences between the two treatments.
    Keywords: coronary artery bypass graft surgery, eye movement desensitization, reprocessing, progressive counting, Quality of Life
  • Mahdi Azad, Zahra Bagherzadeh Golmakani *, Ahmad Mansouri, Mohsen Doustkam Pages 151-164
    Objective

    Psoriasis is a chronic skin disease that has many effects on patients' mental health. Therefore, the aim of this study was to evaluate the effectiveness of metacognitive therapy on body image concern, anxiety and depression in psoriasis patients.

    Method

    This research was a quasi-experimental study with pretest-posttest and control group. Thirty people with psoriasis in Mashhad (Iran) selected by available sampling method and the randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group underwent 8 sessions to metacognitive therapy, while the control group did not receive any intervention. The participants completed Body Image Concern Inventory (BICI), Hamilton Anxiety Rating Scale (HAM-A) and Beck Depression Inventory II (BDI-II). Data were analyzed by SPSS software, using multivariate analysis of covariance (MANCOVA).

    Findings

    The findings showed that there was a significant difference between experimental and control groups in body image concern, anxiety and depression scores (P< 0.05).

    Conclusion

    The results suggested that metacognitive therapy has a significant effect on reducing body image concern, anxiety and depression in psoriasis patients. Therefore, therapist can use this method to reduce body image concern, anxiety and depression in these patients.

    Keywords: Anxiety, Body image concern, Depression, Meta cognitive Therapy, psoriasis
  • Atefe Mohammadhosseini *, Abdulzahra Naami Pages 165-179
    Objective

    The purpose of this study was to investigate the mediating role of corona disease anxiety in the relationship between trait anxiety with general health and health-promoting lifestyle in students.

    Method

    The statistical population of this study included all female students of Shahid Chamran University of Ahvaz in 2020 who participated in the research online. Then, the participants were asked to complete the Corona Disease Anxiety Scale (Alipour et al., 2019), State-Trait Anxiety Inventory(Spielberger, 1970), General Health Questionnaire (Goldberg, 1972), and Health Promoting Lifestyle Profile (Walker et al., 1987). Structural Equation Modeling was used to test the research model. Also, to investigate the significance of indirect effects of the research model, the bootstrapping method was used.

    Findings

    The results of analysis showed that the proposed model had a good fitness. Also, the direct effects of the model showed the significant effect of trait anxiety on the corona disease anxiety; and the effect of corona disease anxiety was significant general health and health-promoting lifestyle (p< 0.0001). In addition, the results showed that all the indirect effects of the model are significant.

    Conclusion

    According to the results, an trait anxiety can affect general health and health-promoting lifestyle by mediating corona disease anxiety.

    Keywords: Corona Disease Anxiety, Trait Anxiety, General health, Health-Promoting Lifestyle, students