فهرست مطالب

پژوهشهای روستایی - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 48، زمستان 1400)

فصلنامه پژوهشهای روستایی
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 48، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رضا سلیمان نژاد، امیرحسین علی بیگی*، لاله صالحی صفحات 662-683
    توسعه پایدار گردشگری کشاورزی یک راهکار برای استفاده بهینه از صنعت گردشگری است. اما از علت های عمده عدم تحقق سیاست های توسعه ای نبود سازوکارهای لازم برای شناسایی، تحلیل و نقش آفرینی ذی نفعان متعددی است که می بایست در یک فرایند مشارکتی مبتنی بر پایداری و تاب آوری برای مدیریت پایدار توسعه گردشگری کشاورزی، همکاری، هماهنگی و هم افزایی داشته باشند. پژوهش حاضر با هدف تحلیل ذی نفعان توسعه پایدار گردشگری کشاورزی در غرب استان مازندران به صورت آمیخته انجام شد. به منظور شناسایی ذی نفعان اطلاعات از کارشناسان حوزه گردشگری کشاورزی گردآوری شد که پس از مصاحبه با 17 نفر از آن ها و طی چهار مرحله دلفی ذی نفعان به تعداد 25 نفر شناسایی شدند و  با استفاده از ماتریس قدرت - منفعت میزان قدرت و نوع منفعت هر ذی نفع مشخص گردید. با استفاده از مصاحبه نیمه ساختارمند از دو تن از نمایندگان هر ذی نفع (مجموعا 50 مصاحبه) چگونگی اعمال قدرت ذی نفعان با توجه به نوع منفعتشان مشخص گردید. بر اساس نتایج، ذی نفعان اصلی توسعه پایدار گردشگری کشاورزی بیشتر از سازمان های دولتی بودند که در بین آن ها سازمان جهاد کشاورزی، سازمان میراث فرهنگی، اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری و سازمان حفاظت محیط زیست از لحاظ پنج نوع قدرت اقتصادی، دانشی، اجتماعی، سیاسی و قانونی در جایگاه بالاتری قرار داشتند. نتایج تحلیل مصاحبه ها به صورت تحلیل محتوای متعارف منتج به شناسایی 428 جمله در قالب 125 گزاره مفهومی شد. می توان از دسته بندی ارایه شده به منظور ایجاد ظرفیت، ارتقای مشارکت و تعامل بین ذی نفعان با توجه به نوع قدرت و منفعت در فرایند توسعه پایدار گردشگری کشاورزی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: تحلیل ذی نفعان، قدرت و منفعت ذی نفعان، گردشگری کشاورزی، پایداری گردشگری، استان مازندران
  • میرمحمد اسعدی، گلنوش جباری* صفحات 684-699

    رفاه جامعه گردشگری روستایی با میزان تاب آوری آن ها در ارتباط است. با وجود اهمیت تاب آوری جامعه و پتانسیل آن برای تحقق توسعه اقتصادی دراز مدت، عوامل موثر بر تاب آوری جامعه گردشگری برای توسعه پایدار، غالبا در مراحل برنامه ریزی پروژه های توسعه گردشگری نادیده گرفته شده است. این پژوهش با هدف ارایه مدلی برای تاب آوری جامعه گردشگری روستایی در راستای توسعه پایدار گردشگری در ارتباط با سه مولفه آن یعنی تاب آوری اجتماعی، زیست محیطی و اقتصادی است. برای این منظور، مطالعه عمیق ادبیات موضوع و مصاحبه با خبرگان و کارشناسان حوزه توسعه گردشگری روستایی و آشنا با توسعه پایدار صنعت گردشگری با رویکرد اکتشافی تحلیل تم صورت گرفت که به پدیدار شدن 3 بعد، 9 مولفه و 45 شاخص منجر شد. سپس با استفاده از پرسشنامه و روش مدل سازی ساختاری - تفسیری (ISM) و همچنین به کارگیری نرم افزار MATLAB، موقعیت، میزان اهمیت، اثرگذاری و اثر پذیری این عوامل در پنج سطح ارایه شد. یافته ها نشان دادند، مولفه حمایت مالی دارای بیشترین اثرگذاری و سنگ زیربنای تاب آوری جامعه گردشگری روستایی در راستای توسعه پایدار گردشگری است و مولفه بهداشت و ایمنی نیز دارای بیشترین اثرپذیری است.

    کلیدواژگان: تاب آوری جامعه، توسعه پایدار، گردشگری، مدل سازی ساختاری-تفسیری
  • سید رضا حسینی کهنوج، حمدالله سجاسی قیداری*، علی اکبر عنابستانی، علی شهدادی صفحات 700-715

    مطالعه حاضر با استفاده از رویکرد آینده پژوهی اقدام به شناسایی چالش های موثر بر توسعه اکوسیستم کسب وکارهای کارآفرینانه گردشگری در مناطق روستایی شهرستان جیرفت و معادلات ساختاری میان آن ها نموده است. برای این کار، ابتدا به جمع آوری کدهای تلفیقی از مدل ها و پژوهش های به کاررفته در زمینه کسب وکارهای کارآفرینانه گردشگری و همچنین نظرخواهی از 15 کارآفرین روستایی جهت اصلاح آن ها اقدام شد. سپس در قالب نرم افزار MICMAC، عوامل شناسایی شده از بعد تاثیرگذاری یا تاثیرپذیری مورد بررسی قرار گرفت. جامعه آماری این پژوهش را 54 نفر از صاحبان کسب وکارهای گردشگری در سه دهستان واقع در بخش ساردوییه تشکیل می دهند. در ادامه با روش دلفی و نظرسنجی از کارشناسان و صاحب نظران در زمینه کسب وکارهای کارآفرینانه گردشگری به روابط ساختاری حاصل از این پیشران ها اقدام شد. برای این کار از نظر 50 کارشناس به روش نمونه گیری غیراحتمالی قضاوتی، در قالب آزمون تحلیل مسیر در نرم افزار SPSS اقدام شد. نتایج نشان داد، مسایل مالی و اقتصادی بالاترین ضریب تاثیرگذاری را دارند. ریشه این مشکلات را می توان در عواملی همچون بازاریابی و مسایل مالی و بودجه محدود کارآفرینان و حمایت های ضعیف از آن ها جستجو کرد که می تواند تاثیر بسزایی در توسعه اینگونه کسب وکارها در آینده داشته باشد.

    کلیدواژگان: اکوسیستم کارآفرینانه، توسعه گردشگری، کسب وکارهای گردشگری، آینده پژوهی، معادلات ساختاری
  • مجید فرهادی یونکی، راضیه ربانی*، محمدامین خراسانی صفحات 716-733

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی و اولویت بندی پیشران های کلیدی موثر در برند کم شتاب گردشگری در روستای جواهرده است. پژوهش حاضر به لحاظ هدف ، اکتشافی - تبیینی و از نظر روش، کیفی - کمی، مبتنی بر نظرات 30 نفر از کارشناسان است که به صورت گلوله برفی و قضاوتی انتخاب شدند. در روش کیفی با استفاده از نرم افزار MAXQDA مدل اولیه، طراحی و با نرم افزار MICMAC روابط بین پیشران ها تبیین، اولویت بندی و ارزش گذاری شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که 49 پیشران کلیدی شناسایی شده در سه دسته مولفه های، محصول گردشگری کم شتاب، فرایند گردشگری کم شتاب و برنامه گردشگری کم شتاب، تقسیم پذیر هستند. در این راستا، پیشران های حفظ کیفیت محیط، چشم انداز و جاذبه های طبیعی درون یا پیرامون، آب و هوای پاکیزه و مطلوب، آموزش گردشگری کم شتاب، فضاهای عمومی پذیرا و پویا، جلب نظر مثبت راجع به برند کم شتاب (نگرش)، شخصیت مقصد، داشتن یک داستان منحصربه فرد و انگیزش جهت استفاده از برند گردشگری کم شتاب، تاثیرگذارترین پیشران ها در ایجاد برند گردشگری کم شتاب روستای جواهرده هستند.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، برند مقصد گردشگری، گردشگری کم شتاب، فعالیت های گردشگری کم شتاب
  • مهرانگیز رضائی*، حسنعلی فرجی سبکبار، سیامک طهماسبی صفحات 734-749
    باروری یکی از فرایندهای اساسی جمعیت است که تاثیر مهمی در پویایی و تغییر ساختار جمعیت دارد. کاهش باروری پدیدهای جهانی است؛ در دهه های گذشته، کشورهای توسعه یافته و امروزه بسیاری از کشورهای درحال توسعه آن را تجربه می کنند و در ایران نرخ باروری کلی به کمتر از سطح جانشینی رسیده است. برآورد نرخ باروری در نواحی روستایی عمدتا متاثر از اندازه جمعیت و اندازه واحد فضایی است. به همین دلیل برآورد نرخ باروری و تهیه نقشه در مناطق جغرافیایی کوچک و کم جمعیت چالش برانگیز است. این پژوهش با هدف برآورد صحیح و شناسایی الگوهای فضایی باروری نواحی روستایی با استفاده از روش های هموار سازی فضایی برای سال های 1395و1390 انجام شده است. برای تحلیل داده ها از روش های هموارساز بیز تجربی و بیز تجربی فضایی استفاده شد. درحالی که میانگین GFR سال های 1390 و 1395 به ترتیب 1/51و 6/71 (فرزند به ازای هر 1000 زن) است، یافته ها نشان می دهد که روش های هموارسازی فضایی و به ویژه روش بیز تجربی فضایی در برآورد باروری در مناطق کوچک کارایی مناسبی دارد به طوری که میزان تعدیل نرخ باروری در مناطق پرجمعیت، کمتر و در مناطق کم جمعیت تعدیل قابل توجهی را ایجاد می کند. نتایج همچنین وقوع باروری بالای روستایی در نواحی مرزی کمتر توسعه یافته (جنوب شرق، شرق و جنوب)و گسترش روند باروری پایین روستایی از شمال به جنوب و سپس روستاهای مرکزی و غربی را نشان می دهد. تداوم باروری پایین در بخش عمده ای از نواحی روستایی، کشور را با چالش های جدی در حوزه اقتصادی، اجتماعی، سیاسی روبه رو می کند.
    کلیدواژگان: نرخ باروری، هموارسازی فضایی، بیز تجربی فضایی، خود همبستگی فضایی، نواحی روستایی
  • بیتا اصلانی سنگده، عباس امینی* صفحات 750-767
    در دهه های اخیر روستاها دچار تحولات بسیاری بوده اند. این دگرگونی های پویا و مداوم ابهام هایی را در مورد چیستی ساختار و چگونگی کارکرد آن ها به وجود آورده است. کشاورزی به عنوان فعالیت مشخصه روستایی شاهد تغییرات زیادی بوده است. تحقیق حاضر به بررسی و تحلیل ساختاری تحولات فضایی و زمانی کارکردهای کشاورزی مناطق روستایی (روستاییت کشاورزی) در استان اصفهان پرداخته است. با مطابقت و مطالعه تمامی روستاهای بالای 4 خانوار استان در دو سرشماری کشاورزی 1382 و 1393، متغیرهای مشابه استخراج و دو سری شاخص های مقطعی و یک سری شاخص های طولی برای این تحولات تعریف و محاسبه شدند. مدل سازی ساختارهای مقطعی و تحولات طولی شاخص ها با روش معادله یابی ساختاری و رویکرد خودگردان سازی انجام شد. از مجموعه شاخص های ده گانه، نرخ اشتغال کشاورزی، سرانه زمین خانوارهای بهره بردار، بهره برداری های با زمین آبی و زراعت های آبی، شاخص های تاثیرگذار در روستاییت کشاورزی استان در دو مقطع بوده اند. مدل سازی تحولات شاخص ها طی دوره نیز نشان داد نهاده آب و شاخص های آن نقش تعیین کننده تری در هویت کارکردی مبتنی بر کشاورزی روستاها نسبت به نهاده زمین داشته و این کارکرد بیشتر مبتنی بر زراعت بوده است. تحلیل فضایی ساختارهای میانگین روستاییت کشاورزی بیانگر تاثیر منفی تغییرات بهره برداری های زراعی و نرخ اشتغال کشاورزی و تاثیر مثبت تغییرات نرخ باسوادی کشاورزان و سهم باغداری در الگوی کشت بر تحولات روستاییت کشاورزی در بین سه گروه روستاهای مناطق کوهستانی، دشتی و بیابانی با مداخله بیشتر تغییرات دو شاخص نرخ اشتغال و نرخ باسوادی بود. تاثیر منفی تغییرات زمین های آبی بر ساختار این تحولات تنها در رابطه با روستاهای مناطق بیابانی بوده است.
    کلیدواژگان: روستائیت کشاورزی، مدل سازی ساختاری، استان اصفهان
  • محمودرضا میرلطفی*، سعیده شهرکی صفحات 768-781

    میل به پیشرفت و توسعه جزء آرمان های جوامع است و آرمان گرایی به عنوان یک عامل تحرک برانگیز می تواند زمینه ساز توسعه جوامع انسانی و به ویژه مناطق روستایی باشد. بنابراین، هدف اصلی این جستار تحلیل اثرات آرمان گرایی بر توسعه روستایی منطقه سیستان است. این پژوهش بر پایه روش، توصیفی - تحلیلی استوار بوده و از نظر هدف، کاربردی است. برای گردآوری اطلاعات روش های اسنادی و پیمایشی به کار رفت. حجم نمونه در واحد روستا با استفاده از فرمول اصلاحی شارپ 40 روستا تعیین گردید. بر اساس فرمول کوکران حجم نمونه برای واحد سرپرست خانوارها 381 در نظر گرفته شد. روایی پرسشنامه محقق ساخته توسط متخصصین مرتبط با موضوع، تایید و ضریب پایایی (با 856/0) مورد تایید قرار گرفت. برای بررسی اثرات آرمان گرایی روستاییان بر توسعه روستایی، آزمون های ضریب همبستگی اسپیرمن، تحلیل واریانس و روش تاکسونومی به کارگرفته شد. نتایج سطح بندی توسعه به روش تاکسونومی و سطح بندی آرمان گرایی روستاها نشان داد که بیشترین تعداد در هر دو سطح بندی در گروه متوسط قرار دارد. نتایج ارزیابی آرمان گرایی نشان داد، روستای ژاله ای در شهرستان زابل (08/124) بالاترین و روستای کنگ امام داد در شهرستان هیرمند (33/66) کمترین سطح آرمان گرایی را داشتند. همچنین روستای کرباسک از شهرستان زابل (66/3) بیشترین و روستای آخوندزاد از شهرستان هیرمند (86/1) کمترین سطح توسعه روستایی را دارند و نتیجه کلی پژوهش نشان داد که بین آرمان گرایی و سطح توسعه روستایی در روستاهای منطقه سیستان رابطه معناداری (با 000/0 =sig) وجود دارد.

    کلیدواژگان: آرمان گرایی، روستائیان، توسعه روستایی، تاکسونومی، منطقه سیستان
  • مهدی رحیمیان*، حسین زارعی، ماندانا مسعودی راد صفحات 782-799

    برنامه ‏ریزی برای توسعه‏ یافتگی روستاهای کم ‏برخوردار و از طرف دیگر، سادگی فناوری، نیاز به سرمایه کمتر، دوره کوتاه ‏تر بازگشت سرمایه و دیگر مزایای صنایع کوچک مقیاس بخش کشاورزی ضرورت راه ‏اندازی این گونه صنایع را بیشتر از قبل نمایان ساخته است. اگرچه مسیر راه ‏اندازی این صنایع همیشه هموار نیست و با موانع مختلفی مواجه است. از این رو، این تحقیق با هدف شناسایی و ‏تعیین عوامل بازدارنده راه ‏اندازی صنایع کوچک مقیاس بخش کشاورزی انجام شد. جهت شناسایی عوامل بازدارنده، 20 مصاحبه نیمه‏ ساختاریافته با صاحب‏ نظران استانی انجام شد. تحلیل داده های گردآوری شده از مصاحبه ‏ها، منجر به شناسایی 41 مفهوم، در قالب 7 دسته کلان موانع شد. سپس از تکنیک دلفی - فازی دومرحله ای برای دستیابی به توافق گروهی بین صاحب‏ نظران و رتبه ‏بندی عوامل بازدارنده استفاده شد. طبق نتایج تکنیک دلفی - فازی عوامل بازدارنده راه ‏اندازی صنایع کوچک مقیاس بخش کشاورزی در دهستان کاکاوند شهرستان دلفان در 5 دسته طبقه بندی شدند. موانع مالی - اعتباری با میانگین کل فازی ‏زدایی (442/0) در اولویت اول عوامل بازدارنده راه ‏اندازی صنایع کوچک مقیاس بخش کشاورزی قرار گرفت. همچنین موانع اداری - سیاستی با میانگین کل فازی‏ زدایی (426/0)، کمبود نیروی انسانی آموزش ‏دیده و کارآفرینان محلی با میانگین (417/0)، نبود روحیه مشارکتی، فردی و اجتماعی جامعه محلی برای سرمایه‏ گذاری با میانگین کل فازی‏ زدایی (407/0) و سرمایه ‏گذاری ضعیف داخلی و خارجی با میانگین کل فازی‏ زدایی (397/0) در رتبه‏ های بعدی قرار گرفتند. تامین اعتبارات لازم، کاهش بروکراسی اداری و موانع سیاستی، ارایه آموزش به روستاییان و تقویت مشارکت آنان و نیز جلب سرمایه‏ گذاران داخلی و خارجی برای راه ‏اندازی صنایع کوچک مقیاس بخش کشاورزی پیشنهاد اساسی تحقیق حاضر است.

    کلیدواژگان: صنایع کوچک مقیاس، توسعه روستایی، استان لرستان، دهستان کاکاوند، تکنیک دلفی- فازی
  • محمدعلی رحیمی پورشیخانی نژاد، حبیب محمودی چناری*، فاطمه مومنی طارم سری، فرزانه نصیری جان آقا، سیده فاطمه امامی صفحات 800-815

    برنامه ریزی کاربری زمین در شرایط عدم اطمینان نیازمند تخصیص بهینه اراضی به کاربری های سازگار و ناسازگار با محیط های طبیعی و انسانی است. هدف این تحقیق تعیین محدوده عرصه های روستایی و طبیعی در شرق استان گیلان به منظور تنوع بخشی به اشتغال پایدار روستایی است. سطح جغرافیایی این تحقیق کل پهنه جغرافیای روستایی شرق گیلان و جامعه آماری شامل کارشناسان و مجریان حوزه برنامه ریزی روستایی در استان گیلان بوده که از بین آن ها به روش هدفمند با 83نفر مصاحبه عمیق صورت گرفته و حد کفایت حجم نمونه نیز بر اساس تکرار یا اشباع نظر در نظر گرفته شد. برای تجزیه داده ها، ابتدا با استفاده از نرم افزار Mic Mac تاثیرگذارترین و تاثیرپذیرترین عوامل موثر بر اشتغال روستایی طبق نظر کارشناسان ارزش گذاری شد. سپس با تشکیل ماتریس متقاطع متوازن در نرم افزار Scenario Wizard، سه راهبرد استقرار فعالیت های متجانس، سازگار و ناسازگار برای اشتغال زایی طرح ریزی شد. به منظور تخصیص زمین ابتدا با استفاده از روش AHP متغیرها وزن دهی شده و سپس با استفاده از روش MCE پهنه شایستگی برای هر راهبرد به دست آمده است. در نهایت به منظور تخصیص زمین به هریک از این سه راهبرد به کمک تکنیک های الگویابی MOLA مناسب ترین عرصه ها با تعیین حدود مشخص گردید. نتایج تحقیق نشان داد که نواحی جلگه ای تا کوهپایه ای بیشترین قابلیت برای ایجاد مشاغل متجانس و وابسته به طبیعت، نواحی کوهستانی شایسته توسعه مشاغل سازگار با طبیعت و فعالیت های ناسازگار با طبیعت به صورت لکه هایی پراکنده در کل ناحیه امکان توسعه دارند.

    کلیدواژگان: تخصیص زمین، اشتغال پایدار روستایی، کاربری زمین، شرق گیلان
  • شاهو اردلان نژاد، امیر نعیمی*، محمد بادسار صفحات 816-831
    مطالعه حاضر، با هدف تاثیر اجرای طرح اجتماع محور پیشگیری از اعتیاد بر کیفیت زندگی روستاییان شهرستان مریوان انجام شد. روش این تحقیق، توصیفی - همبستگی بود که  با استفاده از تکنیک پیمایش انجام شد. جامعه آماری این پژوهش، روستاییان شهرستان مریوان بودند که در میان آن ها طرح اجتماع محور پیشگیری از اعتیاد اجرا شده بود که 8127 نفر را شامل می شدند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر بدست آمد. نتایج آمار توصیفی نشان داد میانگین مولفه های متغیر ا طرح اجتماع محور پیشگیری از اعتیاد (پیشگیری و کاهش سوء مصرف مواد) در سطح کم به دست آمد (<2). میانگین مولفه های اجتماعی، اقتصادی و بهداشتی متغیر کیفیت زندگی کمتر از سطح متوسط (3>) و برای مولفه کالبدی متغیر کیفیت زندگی بالاتر از سطح متوسط محاسبه شد (>3). نتایج به دست آمده از مدل ساختاری تحقیق نشان داد که طرح اجتماع محور پیشگیری از اعتیاد اثر مثبت و معنی داری بر متغیر کیفیت زندگی داشت، به طوری که این متغیر 76 درصد از تغییرات کیفیت زندگی روستاییان مورد مطالعه را تبیین نمود. با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت اجرای طرح اجتماع محور پیشگیری در اعتیاد نقش بسزایی در بهبود کیفیت زندگی روستاییان شهرستان مریوان داشته است.
    کلیدواژگان: طرح اجتماع محور، روستائیان، پیشگیری از اعتیاد، کیفیت زندگی، توسعه محلی
  • علی اکبر نجفی کانی* صفحات 832-847

    امروزه یکی از راه های مناسب برای خودکفایی و امنیت غذایی هر کشوری، گسترش و بهره برداری از گلخانه های هیدروپونیک است. تحقیق حاضر به صورت کاربردی بوده و روش آن به صورت توصیفی - تحلیلی و میدانی است. با استفاده از فرمول کوکران،260 نفر از کارفرمایان و کارگران مزرعه هیدروپونیک و همچنین روستاییان به عنوان جامعه نمونه انتخاب شدند. سپس با استفاده از آماره های توصیفی و آزمون فریدمن، تحلیل همبستگی گاما و تکنیک تحلیل عاملی در محیط نرم افزاری SPSS، داده ها مورد سنجش و تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج مقایسه میانگین فریدمن نشان داد که بالا بودن هزینه اولیه کشت هیدروپونیک و فقدان مهارت کشاورزان بالاترین مقادیر را به خود اختصاص دادند و به عنوان جدی ترین موانع محسوب می گردند. همچنین نتایج ماتریس تحلیل همبستگی گاما نشان داد بالا بودن هزینه کشت هیدروپونیک با فقدان مهارت کشاورزان تا سطح اطمینان 95 درصد رابطه معناداری با یکدیگر دارند. نتایج تحلیل عاملی نیز موانع کشت هیدروپونیک در روستاها را به چهار عامل اصلی دسته بندی کرد. در این بین موانع نهادی/ اداری با 16/28 درصد واریانس مقدار ویژه به عنوان مهم ترین موانع شناسایی شدند و بعد از آن به ترتیب موانع اقتصادی و اجتماعی، موانع زیرساختی و موانع محیطی در رتبه های بعدی قرار گرفتند. در ضمن مولفه های بررسی شده در مجموع 91/75 درصد از موانع کشت هیدروپونیک در روستاها محسوب شده و حدود 09/24 درصد باقی مانده مربوط به عواملی هستند که در این پژوهش شناسایی نشدند.

    کلیدواژگان: کشت هیدروپونیک، موانع توسعه هیدروپونیک، اقتصاد روستایی، توسعه اقتصادی، شهرستان گرگان
  • سکینه کرمشاهی، سید اسکندر صیدایی* صفحات 848-865

    تحولات جامعه روستایی طی دهه های گذشته حاکی از عدم پایداری وجود چالش های عمده اجتماعی، اقتصادی درروند توسعه پایدار نواحی روستایی هست. غفلت از تنوع و تحول مستمر در شرایط اجتماعی - اقتصادی جوامع روستایی و بی توجهی به زیرساخت های اجتماعی - اقتصادی توسعه در جامعه روستایی بر مسایل و چالش های توسعه روستایی افزوده است. ازاین رو توجه به پایداری اقتصادی-اجتماعی جهت برنامه ریزی و مدیریت مناطق روستایی ضروری است. هدف از انجام این تحقیق تحلیل وضعیت پایداری اقتصادی- اجتماعی مناطق روستایی استان ایلام هست که با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی جهت نمونه گیری، از بین 378 روستای بالای 20 خانوار، 37 روستا به عنوان نمونه انتخاب و 250 پرسشنامه توسط روستاییان تکمیل شده است. روش تحقیق در این مقاله، توصیفی - تحلیلی است و جهت گردآوری اطلاعات از دو روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. همچنین تجزیه وتحلیل اطلاعات با استفاده از تحلیل واریانس یک طرفه، تحلیل عاملی و تحلیل رگرسیون چندگانه انجام شده است. نتایج آزمون تحلیل واریانس یک طرفه نشان می دهد که تفاوت معناداری بین شاخص های پایداری اقتصادی و اجتماعی در ابعاد مختلف وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل عاملی نشان می دهد، از تعداد شاخص هایی که بیانگر عوامل موثر بر پایداری روستاییان هستند به 12 عامل ویژه تقلیل می یابند و نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه حاکی از آن است که مولفه های اجتماعی (217/0) دارای بیشترین میزان تاثیر و مولفه های اقتصادی (42/0) کمترین میزان تاثیر را در پایداری روستاهای منطقه موردمطالعه داشته اند.

    کلیدواژگان: مناطق روستایی، پایداری اقتصادی، پایداری اجتماعی، شاخص های پایداری، استان ایلام
|
  • Reza Solymannejad, Amirhossein Alibaygi *, Laleh Salehi Pages 662-683
    Sustainable development of Agri-tourism is a solution for the optimal use of the tourism industry. But one of the main reasons for the non-implementation of development policies is the lack of necessary mechanisms to identify and analyze the many stakeholders that should be in a participatory process for sustainable management of Agri-tourism development. The present mixed study was conducted with the aim of analyzing the stakeholders of sustainable development of Agri-tourism in the west of Mazandaran Province. In order to identify these stakeholders, the stakeholders’ information was collected from experts in the field of agricultural tourism. After interviewing 17 of them and during four Delphi stages, 25 people were identified as stakeholders of sustainable development of Agri-tourism and using a semi-structured interview with two representatives of each stakeholder group (50 interviews in total), it was determined how to exercise the power of the stakeholders according to the type of their benefit. Based on the results, the main stakeholders in the sustainable development of agricultural tourism were mostly government organization, including the Agriculture Jihad Organization, Cultural Heritage Organization, Natural Resources and Watershed Management Organization and Environment Protection Organization, which in terms of five types of legal power, knowledge power, economic power, political power and social power were in a higher position. The proposed classification can be used to create capacity, promote participation and interaction among stakeholders according to the type of power and benefit in the process of sustainable development of Agri-tourism.
    Keywords: Stakeholders analysis, Power, Benefit of Stakeholders, Agri-tourism, tourism sustainability, Mazandaran province
  • MirMohamad Asadi, Golnoush Jabbari * Pages 684-699

    It is generally assumed that the well-being of rural tourism communities is related to their degree of resilience. However, despite the importance of community resilience and its potential for long-term economic development, the factors affecting the resilience of the tourism community for sustainable development are often overlooked in the planning stages of tourism development projects in many parts of the world. The purpose of this study is to present a model for the resilience of the rural tourism community to the three components of community resilience, including environmental, social, and economic resilience for sustainable tourism development. In this study, through an in-depth study of the literature and open interviews with 15 experts in the field of rural development and tourism familiar with the sustainable development of the tourism industry in Hamadan, information was collected and using a heuristic approach of theme analysis and coding, finally 45 variables, 9 components, and 3 dimensions were extracted. Then in the next stage, the research components were implemented by 15 research experts using a questionnaire and interpretive-structural modeling (ISM) method and using MATLAB software, position, importance, and the effectiveness of the extracted research components were presented at five levels. The results of this study indicate that the component of financial support for sustainable development of tourism has the greatest effect and is the cornerstone of the resilience of the rural tourism community, and the component of health and safety of the tourism community has the most dependence.

    Keywords: community resilience, Sustainable Development, Tourism, Interpretive-Structural Modeling
  • Seyed Reza Hosseini Kahnooj, Hamdollah Sojasi Qeidari *, Aliakbar Anabestani, Ali Shahdadi Pages 700-715

    The present study uses a future research approach to identify the challenges affecting the development of the ecosystem of entrepreneurial tourism businesses in rural areas of Jiroft and the structural equations between them. To do this, we first collected a combination of codes from the models and research used in the field of tourism entrepreneurial businesses, as well as a survey of 15 rural entrepreneurs to improve them. Then, using MICMAC software, the identified factors were examined in terms of impact or effectiveness. The statistical population of this study consists of 54 tourism business owners in three villages located in the Sarduiyeh district. Then, with the Delphi method and a survey of experts in the field of tourism entrepreneurial businesses, the structural relationships resulting from these drivers were addressed. For this purpose, 50 experts performed non-probabilistic judgment sampling in the form of a path analysis test in SPSS software. The results showed that financial and economic issues have the highest impact factor. The root of these problems can be traced to factors such as marketing and financial issues and the limited budget of entrepreneurs and their weak support, which can have a significant impact on the development of such businesses in the future.

    Keywords: Entrepreneurial Ecosystem, Tourism Development, Tourism Businesses, Futurology, Structural equations
  • Majid Farhadi Uonaki, Razieh Rabani *, Mohammadamin Khorasani Pages 716-733

    The purpose of this study is to identify and prioritize the key effective drivers in the brand of Slow tourism in the village of Javaherdeh. The present study is exploratory-explanatory in terms of purpose and qualitative-quantitative in terms of method, based on the opinions of 30 experts who were selected by snowball and judgment method. In the qualitative method, the initial model was designed using MAXQDA software and the relationships between the drivers were explained, prioritized and evaluated with MICMAC software. The results indicate that the 49 identified key drivers can be divided into three categories of components: Slow tourism product, Slow tourism process, and Slow tourism program. In this regard, the drivers of environmental quality, landscape, and natural attractions in or around, clean and favorable climate, Slow tourism education, receptive and dynamic public spaces, attracting positive feedback about Slow brand (attitude), destination personality, having a unique story and motivation to use the Slow tourism brand, are the most effective drivers in creating the Slow tourism brand of Javaherdeh village.

    Keywords: Rural Tourism, Tourism Destination Brand, slow tourism, Slow tourism activities
  • Mehrangiz Rezaee *, Hassan Ali Faraji Sabokbar, Siamak Tahmasbi Pages 734-749
    Fertility is one of the basic processes of the population that has an important effect on the dynamics and change of population structure. The declining burden is a global phenomenon; in the past decades, developed countries and today many developing countries are experiencing it, and in Iran, the overall fertility rate has reached less than the replacement level. Estimation of fertility rate in rural areas is mainly affected by population size and space unit size. Therefore, estimating fertility rates and mapping them in small and sparsely populated geographical areas is challenging. This study aims to accurately estimate and identify spatial patterns of fertility in rural areas using spatial smoothing methods for 2016 and 2011. Experimental Bayes and spatial Bayes smoothing methods were used to analyze the data. While the average GFR of 2011 and 2016 are 51.1 and 71.6 (children per 1000 women), respectively, the findings show that spatial smoothing methods, especially the experimental spatial Bayesian method, have good efficiency in estimating fertility in small areas. Adjusting the fertility rate in densely populated areas is less and in sparsely populated areas it makes a significant adjustment. The results also show the occurrence of high rural fertility in less developed border areas (southeast, east and south) and the spread of low rural fertility from north to south and then the central and western villages. The persistence of low fertility in most of the rural areas is causing serious challenges in the economic, social and political spheres.
    Keywords: Fertility rate, Spatial smoothing, Spatial Empirical Bayes, spatial Autocorrelation, Rural Areas
  • Bita Aslani Sangdeh, Abbas Amini * Pages 750-767
    Rural areas have experienced various evolutions in terms of structure and function, causing some vagueness regarding rural conceptions and identities. Agriculture, as the most fundamental rural activity, has had severe evolutions. This paper aims to structurally analyze the spatio-temporal evolutions of agricultural rurality in Isfahan province by conducting a comparative study considering villages consisting of more than four households during two agricultural censuses in 2003 and 2014. The same variables were extracted and two series of cross-sectional and one series of longitudinal indicators of agricultural rurality and its evolutions were calculated. Both cross-sectional and longitudinal evolutions were modeled using structural equation modeling and bootstrapping procedure. Rate of employment in agriculture, stakeholders’ per capita land, irrigated lands and irrigated cultivation were the indicators affecting agricultural rurality in both years. Results generally showed that water as input and its sub-indicators have a more determinant role in agricultural functionality than land; also, this functionality has mainly been based on farming rather than gardening. Regional analysis on the mean structures of agricultural rurality indicated the negative impact of the changes in employment rate in agriculture and farming stakeholders and contrarily the positive impact of the changes in farmers’ literacy rate and gardening stakeholders on the evolution of agricultural rurality among three groups of mountainous, plain and desert rural regions. This impact has been more influential in terms of employment and literacy rates. The changes of irrigated lands have only affected the evolution of agricultural rurality in desert rural regions.
    Keywords: Agricultural rurality, Structural modeling, Isfahan province
  • Mahmoudreza Mirlotfi *, Saeideh Shahraki Pages 768-781

    Idealism as a motivating factor can pave the way for the development of human societies, especially in rural areas. Therefore, the main purpose of this paper is to analyze the effects of idealism on rural development in the Sistan region. This research is based on the descriptive-analytical method and is applied in terms of purpose. Documentary and survey methods were used to collect information. The sample size per village unit was determined using the Sharp correction formula of 40 villages. According to Cochran's formula, the sample size for the head of the household unit was 381. The validity of the researcher-made questionnaire was confirmed by experts on the subject, and the reliability coefficient was 0/856. Spearman correlation coefficient, analysis of variance and taxonomic methods were used to investigate the effects of rural idealism on rural development. The results of the taxonomy of development by leveling rural idealism showed that the highest number in both levels is in the middle group. The results of the evaluation of idealism showed that Jalehie village in Zabol city (124/08) had the highest and Kang Emamdad village in Hirmand city (66/33) had the lowest level of idealism. Also Karbasak village from Zabol city (3/66) had the highest and Akondzad village of Hirmand city (1/86) had the lowest level of rural development and the overall result of the study showed that there is a significant relationship between idealism and the level of rural development in the villages of Sistan region (with sig 0/000).

    Keywords: Idealism, Villagers Rural development, Taxonomy, Sistan region
  • Mehdi Rahimian *, Hossein Zareei, Mandana Masoudirad Pages 782-799

    Planning for the development of low-income villages, on the other hand, technology simplicity, the need for less capital, a shorter period of return on investment and other benefits of small industries, the scale of the agricultural sector, the need to launch such industries has made it more visible than before. However, the path of launching these industries is not always simple and faces various obstacles. Hence, the purpose of this study was to identify and determine the barriers to the establishment of small-scale industries in the agricultural sector. To identify the barriers, 20 semi-structured interviews were conducted with provincial experts. Analysis of data collected from interviews led to the identification of 41 concepts in the form of 7 macro-categories of barriers. Then, the two-stage Delphi-fuzzy technique was used to reach a group agreement between the experts and to rank the inhibitory factors. According to the results of the Delphi-fuzzy technique, barriers to establishment of the small-scale industries in the agricultural sector in Kakavand district of Delfan city were classified into 5 categories. Financial-credit barriers with an average of 0.442, were the first priority barriers. Also, administrative-political barriers with an average of 0.426, lack of trained manpower and local entrepreneurs with an average of 0.417, lack of participatory, individual, and social spirit of the local community to invest with a total average of 0.407 and weak domestic and foreign investment with the average of 0.397 were in the next ranks. Providing credit, reducing administrative bureaucracy and political barriers, providing education to villagers and strengthening their participation, as well as attracting domestic and foreign investors to set up small-scale agricultural industries are the main research proposals.

    Keywords: Small Scale Industries, Rural Development, Lorestan Province, Kakavand district, Fuzzy Delphi technique
  • MohammadAli Rahimipour Sheikhani Nejad, Habib Mahmoudi Chenari *, Fatemeh Momeni Taromsari, Farzaneh Nasiri Jan Agha, Seyyedeh Fatemeh Emami Pages 800-815

    Land use planning in conditions of uncertainty requires the optimal allocation of land homogeneous, compatible, and incompatible with natural and human environments. The purpose of this study is to determine the range of rural and natural areas in the east of Guilan province to diversify sustainable rural employment. Geographical level of this research is the whole area of rural geography of East Gilan and the statistical population includes experts and implementers in the field of rural planning in Gilan province, among whom 83 people were interviewed in a purposeful manner. Sample volume adequacy was also considered based on repetition or saturation.For this purpose, first, using Mic Mac software, the most effective and impressible factors involved in rural employment were identified, and then, with the help of forming a balanced cross-matrix in Scenario Wizard software, possible scenarios for job creation were designed. In this study, the three scenarios of job creation consist of activities heterogeneous with the environment, activities consistent with the environment, and activities incompatible with the environment. In order to allocate land, first, the variables were weighted using the AHP method and then the competence zone for each strategy was obtained using the MCE method. Finally, in order to allocate land to each of these three strategies, using MOLA modeling techniques, the most suitable areas were identified by delimitation. The results showed that plains to the foothills areas have the highest potential for creating homogeneous and nature-related jobs , mountainous areas deserve to develop compatible jobs with nature and activities that are not compatible with nature can be developed as scattered spots throughout the area.

    Keywords: Land Allocation, Sustainable Rural Employment, Land use, East Guilan
  • Shaho Ardalannejad, Amir Naeimi *, Mohammad Badsar Pages 816-831
    The aim of this study was to analyze the effect of implementing a community-based addiction prevention plan on the quality of life of villagers in Marivan county. The method of this research was descriptive-correlational which was done using the survey technique. The statistical population of this study was the villagers of Marivan city, among whom a community-based addiction prevention plan was implemented, which included 8127 people. The sample size was 384 using Cochran's formula. The results of descriptive statistics showed that the mean of the variable components of the effectiveness of the community-based plan for addiction prevention (prevention and reduction of substance abuse) was obtained at a low level (<2). The mean of social, economic and health components of quality of life was less than average (<3) and for the physical component of the variable quality of life was more than average (>3). The results obtained from the structural model of the research showed that the community-based addiction prevention plan had a positive and significant effect on the quality of life variable. The results of the structural model of the study showed that the community-based plan for addiction prevention had a positive and significant effect on the quality of life variable so that this variable explained 76% of the changes in the quality of life of the studied villagers.
    Keywords: Community-based Plan, Villagers, Prevention of Addiction, quality of life, local development
  • AliAkbar Najafi Kani * Pages 832-847

    Nowadays, one of the appropriate ways for self-sufficiency and food security of our country is the development and deployment of hydroponic greenhouses. This study is in applied form and in terms of method, it is descriptive-analytical. Also using Cochran's formula, 260 employers and hydroponic farm workers as well as villagers were selected as a sample population and questioned and finally analyzed by using descriptive statistics and Friedman test, gamma correlation analysis matrix and factor analysis model in SPSS software environment. The results of the Friedman Test show that the high initial cost of hydroponics and lack of skills of farmers are considered the most serious obstacles. Also, the results of gamma correlation coefficient matrix analysis indicate that costly hydroponics with the inability of cultivation for many crops, lack of skills of farmers’ significant relationship up to 95% confidence level. The results of factor analysis also classified the obstacles to hydroponics in rural areas into four main reasons. Among these, institutional/administrative obstacles with 28.16% of eigenvalue variance are considered as the most important reason and economic and social obstacles, infrastructural barriers, and environmental barriers are in the next positions, respectively. In addition, the studied components are a total of 75.91% of obstacles to hydroponics in rural areas and about 24.9% of the remaining are about factors that were not investigated in this study.

    Keywords: hydroponic cultivation, Obstacles to the development of hydroponics, Rural Economic, Economic Development, Gorgan county
  • Sakineh Karamshahi, Seyyed Eskandar Seidaiy * Pages 848-865

    The developments in rural society over the past decades indicate instability and the existence of major socio-economic challenges in the process of sustainable development of rural areas. The neglect of diversity and continuous change in the socio-economic conditions of country rural communities and neglect of socio-economic infrastructure of rural society has added to the problems and challenges of rural development. Therefore, it is necessary to pay attention to socio-economic sustainability for planning and managing rural areas. The purpose of doing this study is to analyze the socio-economic stability of rural areas in Ilam province using GIS. For sampling, out of 378 villages with more than 20 households, 37 villages were selected as a sample and 250 questionnaires were completed by the villagers. The research method in this article is descriptive-analytical and for data collection two methods of field study and ‌ library study were used. Also, data analysis was performed using one-way analysis of variance, factor analysis, and multiple regression analysis. The results of a one-way analysis of variance show that there is a significant difference between economic and social sustainability indicators in different dimensions. Also, the results of factor analysis show that the number of indicators that indicate the factors affecting the sustainability of villagers are reduced to 12 special factors and the results of multiple regression analysis indicate that social components (0.217) have the greatest effect and economic components (0.042) have the least effect on the sustainability of villages in the study area.

    Keywords: Rural Areas, economic sustainability, social sustainability, Sustainability indicators, Ilam Province