فهرست مطالب

نشریه دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی
سال سیزدهم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/16
  • تعداد عناوین: 14
|
  • علی بخشی بجستانی، فاطمه شهابی زاده*، شهرام وزیری، فرح لطفی کاشانی صفحات 1-11
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان روان پویشی کوتاه مدت بر کاهش پریشانی روان شناختی و علایم روان تنیD بیماران مبتلا به اختلال عملکرد گوارشی با تیپ شخصیت بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی و طرح آن از نوع پیشآزمون-پسآزمون با گروه کنترل با پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماریبودند که در سال 1399 به D با تیپ شخصیتی (FGID) در این پژوهش، کلیه بیماران زن مبتلا به اختلالات عملکردی گوارشیمرکز خدمات روان شناختی و روان درمانی همدم همراه واقع در تهران مراجعه کرده بودند. نمونه آماری شامل 24 بیمار بودند که بهروش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند (12 نفر برای هر گروه). برای پریشانی روان شناختی و نشانگان استرس- اضطراب- ،ROME III پرسشنامه ،جمع آوری داده ها مقیاس تیپ شخصیت (14D(DS- SPSS استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیریهای مکرر در نرم افزار (DASS- افسردگی)21نسخه 19 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان روانپویشی کوتاه مدت بر کاهش پریشانی روان شناختی و علایم روان تنی بیماران مبتلا به اختلالP<0/ تاثیر معناداری دارد (001 D عملکرد گوارشی با تیپ شخصیت 

    نتیجه گیری

    درمان روان پویشی کوتاه مدت بر پریشانی روان شناختی و علایم روان تنی بیماران مبتلا به اختلال عملکرد گوارشیموثر بوده و میتوان از آن در جهت کاهش مشکلات روان شناختی و علایم روان تنی بیماران مبتلا به اختلال D با تیپ شخصیتعملکرد گوارشی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: روان پویشی کوتاه مدت، پریشانی روان شناختی، علائمروان تنی، تیپ شخصیتD
  • سعیده صفری، علی اکبر سلیمانیان*، محمود جاجرمی صفحات 12-20
    مقدمه

    نوجوانان از جمله گروه هایی هستند که بدلیل تقارن دوران بلوغ و شیوع کرونا بیشتر در معرض آسیب قرار گرفتندهاند. پژوهشحاضر با هدف اثربخشی آموزش ماتریکس درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش اعتیاد به اینترنت و ادراک حمایت اجتماعیخانواده دختران نوجوان در دوران شیوع کرونا انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش نیمه تجربی و طرح پیشآزمون- پسآزمون و پیگیری یک ماهه همراه با گروه کنترل انجام شد.1399 در حال تحصیل بودند. - جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه نوجوانان دختر متوسطه شهر بجنورد که در سال تحصیلی 1400از بین 220 نفر داوطلب ورود به پژوهش 30 نفر به صورت هدفمند و بر اساس معیارهای ورود به پژوهش یعنی نمره بالاتر از خط13) در مقیاس حمایت اجتماعی / برش (46) در آزمون اعتیاد به اینترنت و نمره کمتر از یک انحراف معیار از میانگین نمونه هنجار (40خانواده، به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. سپس به صورت تصادفی با قرعه کشی ساده در دو گروه 15 نفره آزمایش و کنترلجایگزین شدند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقهای مداخلات آموزشی را دریافت کردند و گروه کنترل آموزشی ندیدند.ابزارهای پژوهش پرسشنامه اعتیاد به اینترنت یانگ و پرسشنامه حمایت اجتماعی خانواده پروسیدانو و هلر بود. تحلیل داده ها بااستفاده تحلیل واریانس چند متغیری با اندازه گیری مکرر انجام شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد آموزش ماتریکس درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش برکاهش اعتیاد به اینترنت و افزایش ادراکP < 0/ حمایت اجتماعی خانواده بر دختران نوجوان تاثیر معناداری داشته است (p<0.001).

    نتیجه گیری

    مطابق با یافته های پژوهش حاضر آموزش ماتریکس درمانی مبتنی بر تعهد و پذیرش برکاهش اعتیاد به اینترنت وافزایش ادراک حمایت اجتماعی خانواده دختران نوجوان موثر است.

    کلیدواژگان: ماتریکسدرمان مبتنی بر پذیرش و تعهداعتیاد به اینترنتحمایت اجتماعی خانواده
  • فاطمه نوری، بهزاد علیپور اول*، مهدی حسنپور صفحات 21-27
    مقدمه

    عملکرد بهینه افراد وابسته به ارضای نیازهای روانشناختی آنهاست. عدم ارضای نیازهای اولیه موجب آشفتگی اولیه و آشفتگیاولیه باعث آشفتگی ثانویه میشود، بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین آشفتگی اولیه و حمایت اجتماعی با آشفتگی ثانویهپرستاران متاهل شاغل در مراکز آموزشی درمانی شهر اصفهان انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر توصیفی و از نوع همبستگی است. همچنین 171 پرستار متاهل از مراکز آموزشی درمانی شهر اصفهان بهشیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شد. برای گردآوری داده های آشفتگی اولیه از پرسشنامه های نیازهای روانی و خودشکوفایی،برای داده های آشفتگی ثانویه از پرسشنامه سازگاری زناشویی و داده های حمایت اجتماعی از پرسشنامه حمایت اجتماعی استفاده شد.از میانگین و انحراف استاندارد برای توصیف داده ها و برای تجزیه و تحلیلهای استنباطی از همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانهبه روش گامبهگام استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که بین آشفتگی اولیه و حمایت اجتماعی با آشفتگی ثانویه ارتباط معناداری وجود دارد (0145 درصد از واریانس آشفتگی ثانویه را پیش بینی کرده است .همچنین رگرسیون چندگانه گامبهگام نشان داد که آشفتگی اولیه 5 (pدر نهایت با وارد شدن حمایت اجتماعی همه متغیرها باهم 46 درصد از واریانس آشفتگی ثانویه را پیش بینی کرد هاند (P < 0/01)

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از اهمیت توجه به متغیرهای آشفتگی اولیه و حمایت اجتماعی با آشفتگی ثانویه در زندگی زناشویی است،بنابراین توجه به این متغیرها به عنوان مانعی در برابر طلاق و افزایش رضایت مندی زناشویی دارای اهمیت است.

    کلیدواژگان: آشفتگی اولیه، آشفتگی ثانویه، حمایت اجتماعی، نیازهای روانشناختی
  • معصومه افتخاریان، محبوبه طباطبایی چهر، راضیه ملایجردی، سکینه نظری، محبوبه قربانی، مریم باقری* صفحات 28-34
    مقدمه
    زمینه و هدف

    علایم حیاتی مادردر مواجه باپدیده های تنش زا تغییر میکند. طب فشاری با ترشح انکفالین ها عملکردحیاتی را بهبود میبخشد، مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر طب فشاری، نقطه 3 LV بر شاخصهای فیزیولوژیک مادر وتست بدون استرس جنین انجام شده است.

    روش کار

    مطالعه کارآزمایی بالینی، برروی 84 مادر نخستزا انجام شد. ابزار مطالعه پرسشنامه درسه بخش دموگرافیک، علایم حیاتی مادر و تفسیرتست بدون استرس جنین بود. بعداز اندازه گیری علایم حیاتی مادر تست بدون استرس جنین انجام میشد، باگذشت 5 دقیقه، درگروه مداخله، پژوهشگر فشاری معادل 3 کیلوگرم به مدت 1 دقیقه را بر نقطه 3 LV وارد،30 ثانیه استراحت داده ودرکل برای هر پا به مدت 5/2 دقیقه انجام میداد. درگروه کنترل پژوهشگر نقطه ای درحوالی 3 LV(انتهای انگشت شست پا) را لمس می کرد. پنج دقیقه پس ازانجام تست بدون استرس جنین علایم حیاتی مادران مجدد اندازه گیری میشد و نوار NST توسط متخصص و یک فرد ناآگاه به اهداف مطالعه تفسیرمی شد. اطلاعات جمع آوری شده وارد نرم افزار spss شده، تجزیه، تحلیل شد.

    یافته ها

    درگروه مداخله اختلاف میانگین متغیرهای میزان ضربان پایه قلب جنین، تعداد حرکت جنین از نظر آماری معنادار بوده، در 10 دقیقه دوم بعد از مداخله بیشتر از 10 دقیقه اول بود (05/0 < P). اختلاف میانگینها درمیزان افزایش پایه ضربان قلب جنین و تعداد حرکت جنین در دو مرحله اول و دوم درگروه مداخله بیشتر از گروه کنترل و از نظر آماری معنادار میباشد (05/0 < P). اما اعمال فشار بر نقطه 3 LV بر نبض و فشار خون مادران باردار دردوگروه مطالعه اختلاف معنادار آماری نداشت.

    نتیجه گیری

    با استفاده از طب فشاری میتوان نتایج غیرواکنشی کاذب تست بدون استرس جنین راکاهش داد.

    کلیدواژگان: طب فشاری، حرکت جنین، ضربان پایه قلب جنین، نبض، فشارخون، مادرباردار
  • محمدرضا تقوی، اعظم زیبایی، مهسا جعفرزاده حصاری*، پریسا رزازان، افسانه جعفری مقدم صفحات 35-41
    مقدمه

    امروزه پرستاران شاغل در محیط های بهداشتی به علت وضعیت حرفه ای و نقش خود، به طور فزاینده ای با معضلات اخلاقی و معنوی پیچیده ای مواجه هستند. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط شجاعت اخلاقی و حساسیت اخلاقی پرستاران در بیمارستانهای منتخب دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی انجام شده است.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک مطالعه تحلیلی- مقطعی با 220 نفر حجم نمونه می باشد به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب گردیدند. در این مطالعه از پرسشنامه های جمعیت شناختی ، حساسیت اخلاقی و شجاعت اخلاقی برای جمع آوری داده ها استفاده شده. روایی و پایایی پرسشنامه ها با استناد به مطالعات و بررسی پژوهشگر لحاظ گردید داده ها پس از جمع آوری توسط SPSS نسخه 20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بر اساس نتایج ، میانگین نمره حساسیت اخلاقی 08/17± 33/90 و بیشترین حساسیت اخلاقی در بعد رفتار اخلاقی بود . شجاعت اخلاقی با میانگین60/12 ± 96/91 و بیشترین شجاعت اخلاقی در بعد حرکتی بیش از توان (این نا مفهومه و نمی تونم ترجمه کنم) با میانگین 87/4 ± 95/18 گزارش گردید. تحلیل های آماری همبستگی مثبت بین حساسیت اخلاقی با شجاعت اخلاقی را نشان داد.(r= 0/25 ، P= 0/0002) 

    نتیجه گیری

    همبستگی مثبت بین شجاعت اخلاقی با حساسیت اخلاقی در پرستاران می تواند این رهنمون را داشته باشد که ارتقاء سطح آگاهی پرستاران در اصول اخلاقی و افزایش توان حساسیت اخلاقی آنها می تواند موجب گسترش رفتارهای شجاعانه اخلاقی نیز شود.

    کلیدواژگان: حساسیت اخلاقی، شجاعتاخلاقی، پرستاران
  • عفت قاصد قلعه بالا*، الهام چارقچیان خراسانی، وحید قوامی، محمد تاجفرد، محمد واحدیان شاهرودی، مهدی قلیان اول صفحات 42-48
    مقدمه

    گرچه سزارین تاکنون جان مادران و نوزادان بیشماری را نجات داده، اما در بسیاری از موارد، ضرورتهای پزشکی منجر به زایمان به شیوه سزارین نمیشود، بلکه نگرشها و رفتارهای نادرست، عامل ایجاد زایمان به شیوه سزارین شده است. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده در انتخاب نوع زایمان در زنان باردار مراجعه کننده به مرکز خدمات جامع سلامت مشهد درسال 98 انجام شده است.

    روش کار

    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی بود که بر روی 96 خانم باردارکه در سه ماهه سوم بارداری بودند، انجام شد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه انتخاب نوع زایمان براساس تیوری رفتار برنامه ریزی شده، بودند. مداخله آموزشی در چارچوب تیوری رفتار برنامه ریزی شده در گروه آزمون صورت گرفت. داده ها در سه مقطع زمانی قبل، بلافاصله و سه ماه بعد از مداخله جمع آوری شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار 23 SPSS و بوسیله آزمونهای آماری کلموگروف اسمیرنوف، من ویتنی، ویلکاکسون، فریدمن و تی تست انجام شد.

    یافته ها

    میانگین سنی زنان باردار شرکت کننده در این مطالعه 1/6±05/29 سال بود. بین دو گروه آزمون و کنترل قبل از مداخله، اختلاف معناداری از نظر نگرش، قصد، هنجار ذهنی و کنترل رفتاری درک شده وجود نداشت (001/0>P) اما پس از مداخله آموزشی، در تمامی این متغیرها بجز قصد رفتاری در گروه آزمون افزایش معناداری یافت (001/0<P) میزان زایمان طبیعی در گروه کنترل 37 %و در گروه آزمون 63 %بود، بنابراین از لحاظ آماری تفاوت معنی داری بین گروه کنترل و آزمون در رفتار انتخاب نوع زایمان وجود داشته است (01/0=P).

    نتیجه گیری

    آموزش براساس تیوری رفتاربرنامه ریزی شده، یک مداخله موثر در انتخاب نوع زایمان در زنان باردار میباشد.

    کلیدواژگان: نظریه رفتار برنامه ریزی شده، آموزش، زایمان
  • فهیمه یونسی، رامبد خواجه ای*، امیر رشیدلمیر، آمنه برجسته یزدی صفحات 49-58
    مقدمه

    اختلال در سوخت و ساز چربی به ویژه ازدیاد کلسترول و تری گلیسیرید، ریسک ایجاد بیماریهای آترواسکلروزیس را افزایش میدهد. خانواده انتقال دهنده آدنوزین تری فسفات ABC درفرآیند انتقال معکوس کلسترول نقش مهمی ایفا میکنند؛ لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر یک دوره تمرین ترکیبی بر بیان ژن ABCG4 و اینترلوکین 10 در مردان پس از عمل بای پس عروق کرونر بود.

    روش کار

    در این مطالعه نیمه تجربی، نمونه آماری شامل 20 مرد میانسال بودکه قبلا تحت عمل بای پس عروق کرونر قرارگرفته بودند. این افراد، پس از انتخاب، به دو گروه کنترل (10 نفر) و تمرین ترکیبی (10 نفر) تقسیم شدند. آزمودنیهای گروه تمرینی 3 جلسه درهفته به مدت 24 هفته به اجرای تمرینات ترکیبی هوازی-مقاومتی پرداختند. درآغاز و پایان جلسات تمرینی، برای جداسازی سلولهای تک هستهای و استخراج RNA-m ،خون گیری به عمل آمد. برای تجزیه وتحلیل بیان ژن از PCR Time-Real استفاده شد و اینترلوکین 10 توسط الایزا اندازه گیری شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 16 استفاده شد.

    یافته ها

    هشت هفته تمرین ترکیبی منجر به افزایش معنی داری در بیان ژن (001/0 = P)4 ABCG و اینترلوکین 10(001/0 = P)گروه تمرین ترکیبی در مقایسه با گروه کنترل شد.

    نتیجه گیری

    به نظر میرسد تمرین ورزشی با تحت تاثیر قراردادن بیان ژن 4 ABCG و اینترلوکین 10 که درسوخت و سازچربی درگیر هستند، فرایند انتقال معکوس کلسترول را بهبود میبخشد.

    کلیدواژگان: تمرین ترکیبی، عمل بای پس عروق کرونر، ABCG 4، اینترلوکین 10
  • بهنام شمس، بهرام عابدی*، سیدعلی حسینی صفحات 59-65
    مقدمه

    امروزه بهره گیری از مواد نیروزا به معضل پیچیدهای در ورزش تبدیل شده است که در این بین نقش آستروییدهای آنابولیک –آندروژنیک غیر قابل انکار میباشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر یک دوره تمرینات مقاومتی بر بیان ژن BDNF و حافظه احتزاری موشهای صحرایی مسموم شده با آسترویید آنابولیک استانازول بود.

    روش کار

    در این مطالعه تجربی 18 سر موش صحرایی از نژاد اسپراگ-دوالی با محدوده وزن 150 تا 200 گرم و میانگین سنی 8 هفته به طور تصادفی به سه گروه 6 سری شامل 1 (شم (مصرف نرمال سالین)، 2 (استانازول، 3 (مصرف استانازول همراه با تمرین مقاومتی تقسیم شدند. در مدت هشت هفته گروه های استانازول و تمرین مقاومتی+ استانازول روزانه kg/mg 5 استنازول به صورت صفاقی دریافت نمودند و گروه تمرین مقاومتی + استانازول سه جلسه در هفته تمرین مقاومتی را انجام دادند. اندازه گیری BDNF در بافت هیپوکامپ به روش الایزا و حافظه احتزاری با استفاده از آزمون شاتل باکس صورت گرفت. جهت بررسی طبیعی بودن توزیع یافته ها از آزمون کولموگروف- اسمیرنوف و جهت تجزیه و تحلیل یافته ها از آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه همراه با آزمون تعقیبی توکی در نرم افزار SPSS استفاده شد (05/0≤P)

    یافته ها

    استانازول اثر معناداری برکاهش بیان ژن BDNF و حافظه احتزاری (001/0=P) داشت. بااین وجود تمرین مقاومتی منجر به افزایش (BDNF(001/0=P و حافظه احتزاری (006/0=P)در موشهای صحرایی مسموم شده با استانازول شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه حاضر به نظر میرسد تمرین مقاومتی دارای اثرات سینرژیستی بر بهبود BDNF وحافظه احتزاری در موشهای صحرایی مسموم شده با استانازول میباشد.

    کلیدواژگان: BDNF، تمرین مقاومتی، حافظه، استانازول
  • عرفان پورشهری، نجمه ابراهیمی، سمانه نجفی* صفحات 66-73
    مقدمه

    شیوع گسترده کروناویروس-2019 سلامت عمومی جهان را به چالش کشیده است. با توجه به تاثیرات احتمالی قرنطینه بر روابط افراد در خانواده و اهمیت دوره نوجوانی، مطالعه با هدف بررسی رابطه والد-فرزندی نوجوانان در قرنطینه کووید-19 انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی، برروی 201 نفر از نوجوانان خراسان بزرگ، در سال 1399 انجام گرفت. شرکت کنندگان با توجه به معیارهای ورود به مطالعه، به صورت تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از فرم اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه ارزیابی رابطه والد-فرزندی (PCRS) استفاده شد؛ که با توجه به شرایط موجود از روش مجازی (ثبت در ربات پرس لاین)، جهت تکمیل آنها انتخاب شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 23 ،میانگین و انحراف معیار و استنباطی (ضریب همبستگی، تی مستقل و آنالیز واریانس یکطرفه) استفاده شد.

    یافته ها

    بیشتر واحدهای پژوهش دختر (2/68 (%بودند. میانگین سنی آزمودنیها، 968/1 ± 58/15 سال، میانگین سنی پدر و مادر آزمودنیها به ترتیب 09/7 ± 60/46 و 26/6 ± 99/41 سال بود. نتایج نشان داد که نمرات مادر-فرزندی نسبت به گذشته افزایش یافته است؛ در حالی که نمرات پدر-فرزندی تغییری نداشته است. همچنین دو زیرمقیاس احساساتمثبت و ارتباطات در رابطه مادر- فرزندی نسبت به گذشته بیشتر گزارش شد؛ نتایج تی مستقل نشان داد که این دو زیرمقیاس با جنسیت رابطه مستقیم و معنی داری .(P < 0/05) دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که رابطه والد-فرزندی در دوران شیوع کووید-19 در اکثر حیطه ها تغییری نداشته است.؛ با این حال آموزشهای موثر و کافی جهت بهبود رابطه والد-فرزندی بویژه در دوران قرنطینه، به دلیل محدود شدن ارتباطات اجتماعی و نقش چشمگیر محدودیتها در تکامل روانشناختی نوجوانی، بسیار ضروری به نظر میرسد.

    کلیدواژگان: رابطه والد-فرزندی، نوجوان، قرنطینه، کووید19
  • نفیسه موسوی بزاز، نجمه رخشا*، مجتبی موسوی بزاز صفحات 74-80
    مقدمه

    این مطالعه تعیین میزان رعایت منشور حقوق بیمار از دیدگاه بیماران بستری بیمارستانهای قایم (عج) و امام رضا (ع) شهر مشهد میباشد.

    روش کار

    مطالعه حاضر به صورت مقطعی بر روی 80 بیمار بستری در بخشهای داخلی بیمارستانهای قایم و امام رضا شهر مشهد انجام شد. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامهای شامل متغیرهای دموگرافیک و متغیرهای مربوط به منشور حقوق بیمار که توسط پرسشگر از بیماران تکمیل گردید، استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS نسخه 23 استفاده شد.

    یافته ها

    مجموعا در مطالعه حاضر 80 بیمار با میانگین سنی 97/12±9/44 سال مورد بررسی قرار گرفتند. 8/53 درصد بیماران زن، 85 درصد متاهل و 8/33 درصد دارای سطح تحصیلات دیپلم بودند. بیشترین میزان رعایت دریافت مطلوب خدمات سلامت از دیدگاه بیماران در بیمارستانهای امام رضا و قایم در محور حق انتخاب و تصمیم گیری آزادانه (به ترتیب 7,65 %و 7,66 (%و کمترین آن در محور دسترسی به نظام کارآمد شکایات و آگاهی از نتیجه آن (به ترتیب 3,14 %و 3,13 %)بود. بین محل سکونت با احترام به حریم خصوصی بیمار و سطح تحصیلات با دسترسی به یک نظام کارآمد رسیدگی به شکایات بیمار و آگاهی از نتیجهی شکایات ارتباط آماری معناداری مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه میزان رضایت مندی بیماران از رعایت منشور حقوق بیمار در 4 محور در حد قابل قبول و تنها در یک محور در حد مطلوب بود ضروری است بمنظور افزایش رعایت حقوق بیماران در حد مطلوب، آگاهی نسبت به آن را هم در کادر درمانی و هم در بیماران با آموزش و مشاوره افزایش دهیم. همچنین شناسایی عوامل موثر بر رضایت مندی بیماران از محورهای منشور حقوق بیمار میتواند در جهت افزایش میزان رضایت بیماران حایز اهمیت باشد.

    کلیدواژگان: منشور حقوق بیمار، بیماران بستری، بخش داخلی
  • جواد حیدرپور*، شبنم حصاری، میلاد قاضی زاده، بابک قهرمانی صفحات 81-86
    مقدمه

    در عرصه مدیریتی همواره آمار و عملکرد معاونتها و توابع سازمان از اهمیت به سزایی برخوردار است که نیاز به دسترسیلحظهای به آخرین وضعیت موجود سیستم تحت پوشش و پیش بینی حداقلی از وضعیت آینده را دارد، تا سطح کیفی خدمات قابلارایه را هم بهبود بخشد. که همه اینها وجود یک سیستم هوشمند آماری با قابلیت تصمیم سازی را توجیه می نماید.

    روش کار

    در این پژوهش سعی بر ایجاد یک سامانه تحت وب یکپارچه به منظور الکترونیکی نمودن فرایندهای تعریف و ثبت اطلاعات آماری به همراه تجمیع دیتاهای پراکنده در سیستم و نهایتا استخراج دانش قابل اطمینان از این دیتاها با استفاده از روش های نوین هوش مصنوعی در جهت تصمیم سازی در زمینه های بهداشت، درمان، آموزش پزشکی و همچنین مدیریت سلامت است. سامانهWebserver software & Learning & هوشمند مدیریت (سهم) دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی با تکنیک ساختMySQL و پایگاهداده PHP در سه فاز به مدت 48 ماه به زبان data mining به صورت تحت وب طراحی و پیادهسازی گردیده است.

    یافته ها

    جهت انجام این پژوهش ساختار گردش آماری دانشگاه به 1058 واحد طبقه بندی گردید. با دسته بندی مبتنی بر الگوریتمدرخت تصمیم و بررسی سوابق گزارشات ارایه شده به سازمانهای هم سطح و بالاتر به 269833 قلم واحد، تعداد 376 نوع داده و به تعداد 3885 محتوای داده رسیدیم. در روش پیشنهادی هزینه زمانی انتقال داده ها کمتر از یک دقیقه به ازای هر قلم رسیده است ومنابع انسانی مورد نیاز با توجه به اضافه شدن سنسورهای کنترلی متعدد 2640 نفر ساعت در سال است و صرفه جویی زمانی و مالی قابل ملاحظه ای صورت گرفت.

    نتیجه گیری

    طبق یافته های به دست آمده ایجاد یک سیتم مکانیزه توزیع، جمع آوری، کنترل، تحلیل و گزارش دهی شاخصهای آماری که می-تواند دقت بالا و صرفه جویی زمانی، مالی داشته باشد ضروری به نظر میرسد

    کلیدواژگان: سامانه هوشمند مدیریت، سیستم هوشمند آماری، یکپارچهسازی داده ها، اتوماسیون نظام آماری
  • اعظم هاشمیان مقدم*، حمیدرضا آقامحمدیان شعرباف، محمدسعید عبدخدایی، حسین کارشکی، مونا جودی صفحات 87-99
    مقدمه

    نظریه های موجود پیرامون رشد پس از سانحه و پژوهش های تجربی در این زمینه پیشنهاد می کنند که ارزیابی شناختیمجدد مثبت از تروما ممکن است از پیامدهای مثبت پس از سانحه از طریق تقویت رشد پس از سانحه بیشتر حمایت کند.هدف از اینمطالعه بررسی نقش مستقیم و غیر مستقیم انواع روش های مقابله، باورهای بنیادین، حمایت اجتماعی، معنویت، مقابله مذهبی با متغیررشد پس از سانحه و نیزبررسی نقش واسطه ای ارزیابی مجدد مثبت و نشخوار های ذهنی ، در چارچوب یک الگوی علی بود

    روش کار

    پژوهش حاضر یک طرح مقطعی بود که با استفاده از روش های الگویابی علی که شامل تحلیل مسیر و الگویابی معادلاتساختاری بود انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه بیماران مبتلا به سرطان مراجعه کننده به دو بیمارستان انکولوژی امید و بخشانکولوژی امام رضا مشهد در سال 1398 بودند. نمونه گیری به روش در دسترس بود. 420 بیمار مبتلا به سرطان به پرسشنامه هایروش های مقابله، باورهای بنیادین، حمایت اجتماعی، معنویت، مقابله مذهبی، نشخوار، رشد پس از سانحه و ارزیابی مجدد شناختیPLS و نسخه دوم نرم افزار SPSS پاسخ دادند. داده ها با استفاده از نسخه 16 نرم افزار تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها به طور کلی نشان داد ارزیابی مجدد مثبت بین رشد پس از سانحه و متغیر های حمایت اجتماعی، حضور و جستجویمعنا، مقابله مذهبی مثبت، مقابله مذهبی منفی، نشخوار آگاهانه و اختلال در باورهای بنیادین میانجی گری کرد، نشخوار آگاهانه نیزمیانجی بین رشد و اختلال در باورهای بنیادین و نشخوار اتوماتیک بود. از طرفی حمایت اجتماعی، حضور و جستجوی معنا، اختلالدر باورهای بنیادین ونشخوار آگاهانه، روش های مقابله مساله محور و هیجان محور اثر مستقیم و مثبت و نشخوار اتوماتیک و مقابله خود-حواسپرتی اثر مستقیم و منفی بر رشد داشتند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد علاوه بر تایید مسیرهای مستقیم مقابله، حمایت اجتماعی، معنویت، نشخوار آگاهانه،اختلال در باورهای بنیادین به رشد، ارزیابی مجدد مثبت یکی از گذرگاه های تبیینی مسیرهای حمایت اجتماعی، مقابله مذهبی،معنویت، نشخوارهای ذهنی، اختلال در باورهای هسته ای بر رشد پس از سانحه بود.

    کلیدواژگان: رشد پس از سانحه، ارزیابیمجدد مثبت، نشخوارهایذهنی، اختلال در باورهایبنیادین، حمایت اجتماعی، مقابله، معنویت و مذهب
  • رزیتا خداشاهی*، موسی الرضا محمدآبادی، ماندانا خداشاهی صفحات 100-104
    مقدمه

    موکور مایکوزیس یک عفونت قارچی نادر، پیشرونده و خطرناک است که درصد مرگ و میر آن بالاست. تا کنون گزارشهایی متعددی از افزایش شیوع موکور مایکوزیس پس از پاندمی 19-COVID صورت گرفته است.

    معرفی بیمار

    در اینجا، ما یک مرد 69 ساله مبتلا به موکور مایکوزیس سینو اوربیتال را به عنوان عارضه تاخیری 19-COVID گزارش کردیم. بیمار تحت بیهوشی عمومی مورد عمل جراحی آندوسکوپیک سینوس قرار گرفت و همه بافتهای نکروز خارج شدند. بیوپسی مخاط بینی و سینوس حاکی از بافت التهابی و نکروتیک، هجوم قارچی همرا با موکور مایکوزیس و آسپرژیلوس بود.

    نتیجه گیری

    به نظر میرسد دیابت، استفاده بی رویه از کورتیکواسترویید و داشتن زمینه 19- COVID سه عامل اصلی باعث افزایش موکور مایکوزیس میباشند. بنابراین، تحقیقات بیشتری جهت ارزیابی، پیشگیری و مدیریت بهتر عفونتهای فرصت طلب در این بیماران ضروری به نظر میرسد. همچنین، استفاده از سرکوب کننده های سیستم ایمنی باید همراه با نظارت جدی باشد.

    کلیدواژگان: Covid-19، سینو اوربیتالموکور مایکوزیس، عفونتقارچی، کورتیکواستروئید
  • ابراهیم رهبر کرباسدهی*، فاطمه رهبر کرباسدهی صفحات 105-106
|
  • Ali Bakhshi Bajestani, Fatemeh Shahabizadeh*, Shahram Vaziri, Farah Lotfi Kashani Pages 1-11
    Introduction

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of short-term psychoanalysis on psychological distress and psychosomatic symptoms in patients with gastrointestinal dysfunction with personality type D.

    Methods

    This research was an experimental study with the pre and post-test with a control group and with a two-month follow-up design. The statistical population in this study was all female patients with gastrointestinal functional disorders (FGID) with personality type D who in 2020 referred to the Hamdame Hamrah Psychiatric and Psychotherapeutic Services Center located in Tehran. The statistical sample consisted of 24 female patients who were selected by available sampling method and randomly assigned to experimental and control groups (12 patients for each group).Data were collected using Personality Type Scale D (DS-14), ROME III Questionnaire and Mental Anxiety and Stress-Anxiety-Depressive Symptoms (DASS-21). Data analysis was performed using analysis of variance tests with repeated measures in SPSS-19.

    Results

    The results indicated that short-term psychoanalytic treatment had a significant effect on reducing psychological distress and psychosomatic symptoms.

    Conclusions

    Short-term psychoanalytic treatment is effective on psychological distress and psychosomatic symptoms of patients with gastrointestinal dysfunction with personality type D and can be used to improve the psychological problems of patients with gastrointestinal dysfunction.

    Keywords: PsychoanalysisPsychological DistressPsychosomaticPersonality Type D
  • Saeedeh Safari, Ali Akbar Soleimanian*, Mahmoud Jajarmi Pages 12-20
    Introduction

    Adolescents are among the groups that are most vulnerable due to puberty symmetry and corona prevalence. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of acceptance and commitment therapy matrix training on reducing Internet addiction and the perception of family social support of adolescent girls during the outbreak of corona.

    Methods

    Quasi-experimental research method and pre-test-post-test design and one-month follow-up were performed with the control group. The statistical population of this study includes all high school girls in Bojnourd who were studying in the academic year 1399-1499. Out of 220 volunteers entering the research, 30 were purposeful and based on the criteria for entering the research, ie a score higher than the cut line (46) in the Internet addiction test and a score less than one standard deviation from the average of the normal sample (13.40) They were selected as a statistical sample on the family social support scale. Then they were replaced randomly by a simple lottery in two groups of 15 experimental and control. The experimental group received 90 minutes of educational interventions for 8 sessions and the control group did not receive any training. The research instruments were the Young Internet Addiction Questionnaire and the Procidano and Heller Family Social Support Questionnaire. Data analysis was performed using multivariate analysis of variance with repeated measures.

    Results

    The findings showed that Acceptance and Commitment Therapy Matrix training had a significant effect on reducing Internet addiction and increasing the perception of family social support of adolescent girls (P < 0.001).

    Conclusions

    According to the findings of the present study, Acceptance and Commitment Therapy Matrix training is effective on reducing Internet addiction and increasing the perception of family social support of adolescent girls.

    Keywords: MatrixAcceptance, Commitment TherapyInternet AddictionFamily Social Support
  • Fatemeh Nouri, Behzad Alipour Aval*, Mahdi Hasanpour Pages 21-27
    Introduction

    Optimal performance of individuals depends on meeting their psychological needs. Failure to meet the primary needs of couples causes primary disturbance and primary distress in turn provides the basis for secondary distress, hence the purpose of this study was to investigate the relationship between Primary Distress and Social Support with secondary distress in nurses who work in Educational-Health centers Isfahan city.

    Methods

    The present study is descriptive–correlational study that 171 married nurses from educational and medical centers in Isfahan were selected by simple random sampling. Psychological needs and Self-actualization questionnaires were used to collect data related to primary Distress, marital adjustment questionnaire was used for data related to secondary Distress, and social support questionnaire was used for data related to social support. Mean and standard deviation were used to describe the data and Pearson correlation and stepwise multiple regression were used for inferential analysis.

    Results

    The results showed that a meaningful relationship between primary distress, social support, and secondary distress (P < 0.001). In the next step, stepwise multiple regression showed that the primary distress predicted 45.5% of the variance of the secondary distress (P < 0.001), and finally, with the social support of all variables, 46% the variance predicts secondary distress (P < 0.001).

    Conclusions

    The results indicate the importance of attention to the variables of primary distress and social support with secondary distress in married life, so paying attention to these variables as an obstacle to the tendency to divorce and increasing marital satisfaction is important.

    Keywords: Primary Distress, Secondary Distress, Social Support, Psychological Needs
  • Massoome Eftekharian, Mahbubeh Tabatabaeichehr, Raziye Malaijerdi, Sakine Nazari, Mahbubeh Mahbubeh, Maryam Bagheri* Pages 28-34
    Introduction

    The mother's vital signs change in the face of stressful phenomena Acupressure improves vital function by secreting enkephalins. The aim of this study was to determine the effect of acupressure, LV3 point on maternal physiological parameters and non-stress testing of the fetus.

    Methods

    A clinical trial study was performed on 84 primiparous mothers. The study tool was a questionnaire in three sections: demographics, maternal vital signs and interpretation of non-stress fetal test. After measuring the mother's vital signs, non-stress testing of the fetus was done. After 5 minutes, in the intervention group, the researcher applied a pressure of 3 kg to the LV3 point for 1 minute, rested for 30 seconds and performed 2.5 minutes for each leg. In the control group, the researcher touched a point near LV3 (the tip of the big toe). Five minutes after the non-stress test, the vital signs of the mothers were re-measured and the NST print was interpreted by a specialist and an uninformed person. The collected information was entered into SPSS software, analyzed.

    Results

    In the intervention group, the difference between the mean variables of fetal heart rate and fetal movements was statistically significant, in the second 10 minutes after the intervention was more than the first 10 minutes (p <0.05). The difference between the means in increasing the basal rate of fetal heart rate and the number of fetal movements in the first and second stages in the intervention group was more than the control group and was statistically significant (p <0.05). But the pressure on LV3 point on pulse and blood pressure of pregnant mothers in the study group was not statistically significant.

    Conclusions

    Acupressure can be used to reduce the false non-reactive test results of non-stress fetal test.

    Keywords: Acupressure, Fetal Movement, Fetal Heart Rate, Pulse, Blood Pressure, Pregnant Mother
  • Mohammad Reza Taghavi, Azam Zibaei, Mahsa Jafarzadeh Hesari*, Parisa Razazan, Afsaneh Jafarimoghadam Pages 35-41
    Introduction

    The nurses in the health care environment, because of their professional roles, are increasingly faced with complex moral and ethical dilemmas. This study aims to investigate the association of moral courage and moral sensitivity of the nurses in selected hospitals of North Khorasan University of Medical Sciences.

    Methods

    Current study is a cross-sectional analytical study with 220 sample sizes selected by convenience sampling method, in which, questionnaire, demographic, moral sensitivity and moral courage are used to collect data. The validity and reliability of the questionnaires were considered based on the studies and the researcher. Data were analyzed by SPSS version 20.

    Results

    Based on the results, the mean score of moral sensitivity was 90.33 ±17.08 and the highest moral sensitivity was in the dimension of moral behavior. Moral courage with an average of 91.96 ±12.60 and the highest moral courage in the Going beyond compliance was reported with an average of 18.95±4.87. Statistical analysis showed a positive correlation between moral sensitivity and moral courage (P = 0.0002, r = 0.25).

    Conclusions

    The positive correlation between moral courage and moral sensitivity in nurses suggest that raising the level of nurses' awareness of moral principles and increasing their moral sensitivity can also lead to the development of moral courageous behaviors.

    Keywords: Moral Sensitivity, Moral Courage, Nurses, Bojnourd
  • Effat Ghased Qale Bala*, Elham Charoghchian Khorasani, Vahid Ghavami, Mohammad Tajfard, Mohammad Vahedian Shahroudi, Mahdi Gholian Aval Pages 42-48
    Introduction

    Although cesarean section has saved the lives of countless mothers and infants, in many cases, medical necessities do not lead to cesarean delivery, but misbehavior has led to cesarean delivery. Therefore, the present study was conducted to determine the effect of education based on the theory of planned behavior in choosing the type of delivery in pregnant women referred to the Mashhad Comprehensive Health Service Center in 2020.

    Methods

    This study was a quasi-experimental study that was performed on 96 pregnant women who were in the third trimester of pregnancy. Data collection tools included demographic information questionnaire and delivery type selection questionnaire based on the theory of planned behavior. The educational intervention was carried out in the framework of the theory of planned behavior in the experimental group. Data were collected at three time points before, immediately and three months after the intervention. Data analysis was performed using SPSS 23 software and statistical tests of Kolmogorov-Smirnov, Mann-Whitney, Wilcoxon, Friedman and t-test.

    Results

    The mean age of pregnant women participating in this study was 29.05 ± 1.6. There was no significant difference between the experimental and control groups before the intervention in terms of attitude, intention, abstract norm and perceived behavioral control (P > 0.001). But after the educational intervention, in all these variables except the behavioral intention in the experimental group increased significantly (P < 0.001). The rate of normal delivery was 37% in the control group and 63% in the experimental group, so there was a statistically significant difference between the control and experimental groups in the behavior of choosing the type of delivery (P = 0.01).

    Conclusions

    Education based on the theory of planned behavior is an effective intervention in choosing the type of delivery in pregnant women.

    Keywords: Theory of Planned Behavior, Education, Delivery
  • Fahimeh Yonesi*, Rambod Khajei, Amir Rashidlamir, Ameneh Barjaste Yazdi Pages 49-58
    Introduction

    Lipid metabolism disorders, especially raised levels of cholesterol and triglycerides increases the risk of atherosclerosis. The adenosine triphosphate ABC transporter family plays an important role in reverse cholesterol transport process; Therefore, the aim of this study was to investigate The effect of combined training Courses on the Expression of ABCG4 Gene and interleukin 10 in men after coronary artery bypass grafting.

    Methods

    In this semi-experimental study, the statistical sample consisted of 20 middle-aged men who previously had undergone coronary artery bypass grafting. After selection, these individuals were divided into two groups of control (n=10) and combined training (n=10). The subjects of the training group performed combined aerobic-resistance exercises 3 sessions per week for 24 weeks. At the beginning and end of training sessions, blood samples were obtained to isolate mononuclear cells and extract mRNA. Real-Time PCR was used for gene expression analysis, and IL-10 was determined by ELISA. SPSS software version 16 was used for data analysis.

    Results

    Eight weeks of combined training resulted in a significant increase in ABCG4 gene expression (P = 0.001) and interleukin 10 (P = 0.001) in the combined training group compared to the control group.

    Conclusions

    It seems that exercise as by effecting on ABCG4 gene expression and interleukin 10, involved in fat metabolism, improves reverse cholesterol transfer process.

    Keywords: Combined Training, Coronary Artery Bypass Graft, ABCG4, Interleukin10
  • Behnam Shams, Bahram Abedi*, Seyed Ali Hosseini Pages 59-65
    Introduction

    Nowadays, the use of energy substances has become a complex problem in sports, in which the role of anabolic-androgenic asteroids is undeniable. The aim of this study was to evaluate the effect of a period of resistance training on BDNF gene expression and poor memory in rats poisoned with anabolic steroid stanazolol.

    Methods

    In this experimental study, 18 Sprague-Dovali rats with a weight range of 150 to 200 g and an average age of 8 weeks were randomly divided into three groups of 6 series including 1) sham (normal saline intake), 2) stanazole, 3) Stanazol was administered with resistance training. For eight weeks, the stanazol and resistance training + stanazole groups received 5 mg / kg of stanazole peritoneally daily, and the resistance training + stanazol group performed three sessions per week of resistance training. BDNF was measured in hippocampal tissue by ELISA and retention memory using shuttle box test. Kolmogorov-Smirnov test was used to evaluate the normality of the distribution of findings and one-way analysis of variance with Tukey post hoc test in SPSS software was used to analyze the results (P≥0.05).

    Results

    Stanazolol had a significant effect on reducing BDNF gene expression and nausea memory (P ≤ 0.001). However, resistance training increased BDNF (P ≤ 0.001) and nausea memory (P ≤ 0.006) in mice. Field poisoned with stanazolol.

    Conclusions

    According to the results of the present study, it seems that resistance training has synergistic effects on improving BDNF and laziness in rats poisoned with stanazol.

    Keywords: Resistance Training, BDNF, Memory, Stanazolol
  • Erfan Pourshahri, Najmeh Ebrahimi, Samane Najafi* Pages 66-73
    Introduction

    The widespread outbreak of coronavirus-2019 has challenged the general health of the world. Considering the possible effects of quarantine on family relationships and the importance of adolescence, this study was conducted to investigate the parent-child relationship of adolescents in quarantine caused by COVID-19 in 2020.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 201 adolescents Greater Khorasan in 2020. Participants were randomly selected according to the inclusion criteria. Demographic information form and parent-child relationship assessment questionnaire (PCRS) were used to collect data; According to the existing conditions and changing the items of the questionnaire, the virtual method (registration in the porslinerobot) was used to complete it. Data were analyzed using SPSS software version 23, Mean & SD and statistical tests of Pearson correlation coefficient and one-way analysis of variance.

    Results

    Most of the research units were female (68.2%). The mean ±SD age of the subjects was 15.58±.1.968. The mean ±SD of Father and mother’s was097.7±.60.46 and 269.6±.99.41. The results showed that mother-child scores have increased compared to the past; While the father-son scores have not changed. Also, the two subscales of "positive emotions" and "communication" of the mother-child relationship were reported more than in the past; The results of independent t-test showed that these two subscales have a direct and significant relationship with gender (P < 0.05).

    Conclusions

    The results showed that in most areas, the parent-child relationship during the Covid outbreak was not different; However, effective and sufficient education to improve the parent-child relationship, especially during the quarantine period, is very necessary due to the limitation of social communication and the significant role of limitations in the psychological development of adolescence.

    Keywords: Parent-Child RelationshipAdolescentQuarantineCOVID-19
  • Nafiseh Mousavi Bazaz, Najme Rakhsha, Mojtaba Mousavi Bazzaz* Pages 74-80
    Introduction

    This study was aimed to assess the rate of respecting patients’ rights according to Patient Bill of Rights among hospitalized patients in the internal departments of Ghaem & Imam Reza hospitals, Mashhad University of Medical Sciences.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted on patients admitted to the internal medicine wards of Ghaem and Imam Reza hospitals of Mashhad. To collect data, a questionnaire consisted of demographic variables and variables related to patient bill of rights, filled out by the patients, was used. Data were analyzed using version 23 of SPSS software. Chi-square test was used to examine the relationship between qualitative variables with each of the patient rights charter axes. The significance level in this study was considered 0.05.

    Results

    Overall, 80 patients with a mean age of 44.9 ± 12.97 years were enrolled in this study. Among patients, 53.8% were female, 85% were married, and 33.8% of them had a diploma degree. The highest satisfaction rate was observed in the axis of the right to choose and freely decide on receiving health care services (65.7%, 66.7% in Imam Reza and Ghaem hospitals, respectively); while the lowest was seen in the axis of handling patients’ complaints and reporting the outcomes (14.3%, 13.3% in Imam Reza and Ghaem hospitals, respectively). There was a significant relationship between place of residence and patient privacy; and educational level and handling patient complaints.

    Conclusions

    Satisfaction of compliance to patient bill of rights was acceptable in 4 axes and desirable only in one axis. One way of improving the satisfaction of patients to optimal levels is by educating both the medical staff and patients about the patient bill of rights. In addition, identifying the factors effective on patients’ satisfaction from the patient bill of rights could help improve the situation.

    Keywords: Patient Bill of Rights, Internal Medicine Department, Hospitalized Patients
  • Javad Heidarpour*, Shabnam Hesari, Milad Ghazizadeh, Babak Ghahremani Pages 81-86
    Introduction

    In the field of management, the statistics and performance of the deputies and functions of the organization are always of great importance, which requires instant access to the latest status of the system under coverage and minimal forecast of the future situation, to provide quality services Also improve. All of this justifies the existence of an intelligent statistical system with decision-making capabilities.

    Methods

    In this study, we try to create an integrated web-based system in order to electronicize the processes of defining and recording statistical information along with the aggregation of scattered data in the system and finally extract reliable knowledge from this data using modern artificial intelligence methods. In order to make decisions in the fields of health, treatment, medical education as well as health management. The intelligent management system of North Khorasan University of Medical Sciences has been designed and implemented under the web with the technique of making Webserver software & Learning & data mining in three phases for 48 months in PHP language and MySQL database.

    Results

    For this study, the statistical turnover structure of the university was classified into 1058 units. By classification based on the decision tree algorithm and reviewing the records of reports submitted to organizations at the same level and above, we reached 269833 units of data, 376 data types and 3885 data content. In the proposed method, the time cost of data transfer is less than one minute per item, and the required human resources due to the addition of multiple control sensors is 2640 people-hours per year, and significant time and financial savings were made.

    Conclusions

    According to the findings, it seems necessary to create a mechanized system for distribution, collection, control, analysis and reporting of statistical indicators that can have high accuracy and time and financial savings.

    Keywords: Intelligent Management System, Intelligent Statistical System, Data Integration, Statistical System Automation
  • Azam Hashemian Moghadam*, Hamid Reza Aghamohammadian, Mohammad Saeid Abdekhodaei, Hossein Kareshki, MONA JOUDI Pages 87-99
    Introduction

    The large body of research, from theorizing to empirical findings, suggests that positive cognitive Re-evaluation of trauma may further support positive post-traumatic outcomes by enhancing post-traumatic growth. The aim of this study was to investigate the direct and indirect role coping strategies, core beliefs disruption, social support, spirituality, religious cope and intrusive rumination with PTG and also examining the mediating role of positive re-evaluation and rumination were within the framework of a causal model.

    Methods

    The present study was a cross-sectional study that was done using causal modeling methods that included path analysis and structural equation modeling. The statistical population included all cancer patients who referred to Omid Oncology Hospital and Imam Reza Oncology Ward in Mashhad in 1398. Sampling method was available. 420 patients with cancer answered the questionnaires used in this study. Data were analyzed using SPSS-16 version and PLS software (version2).

    Results

    The findings generally showed that positive Re-evaluation mediated between post-traumatic growth and social support variables, presence and search for meaning, positive religious cope, negative religious cope, deliberate rumination, and core beliefs disruption. Deliberate rumination was also a mediator between growth and core beliefs disruption and automatic rumination. On the other hand, social support, presence and search for meaning, core beliefs disruption and deliberate rumination, problem-based and emotion-based coping methods had a direct and positive effect, and intrusive rumination and self-distraction coping had a direct and negative effect on growth.

    Conclusions

    The results of the present study showed that in addition to confirming the direct paths of coping, social support, spirituality, deliberate rumination, core beliefs disruption in growth, positive re-evaluation of one of the explanatory passages of social support paths, religious cope, spirituality, intrusive rumination, core beliefs disruption It was about post-traumatic growth.

    Keywords: Post-Traumatic Growth, Positive Re-Evaluation, Rumination, Core Beliefs Disruption, Social Support, Coping, Spirituality, Religious
  • Rozita Khodashahi*, Mosalreza Mohammadabadi, Mandana Khodashahi Pages 100-104
    Introduction

    Mucormycosis is a rare, progressive, and dangerous fungal infection with a high mortality rate. There have been several reports of increased mucormycosis rate during the COVID-19 pandemic.

    Case Presentation

    Here, we report a 69 years old men of sinoorbital mucormycosis as a late complication of COVID-19. Endoscopic sinus surgery was performed underwent general anesthesia and all necrotic tissues were removed. Nasal biopsy showed inflammatory and necrotic tissue, fungal infestation along with mucormycosis and aspergillus.

    Conclusions

    It seems that diabetes, improper use of corticosteroids, and COVID-19 are the three key causes of increased incidence of mucormycosis. Therefore, further research is warranted for the improved evaluation, prevention, and management of opportunistic infections in these patients. Also, the use of immunosuppressants should be accompanied by perfect supervision.

    Keywords: COVID-19, Sinoorbital Mucormycosis, Fungal Infection, Corticosteroids