فهرست مطالب

آمایش محیط - پیاپی 55 (زمستان 1400)

فصلنامه آمایش محیط
پیاپی 55 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فریبا کرمی*، ابوالفضل قنبری، معصومه علیرضایی صفحات 1-33

    مکان مناسب برای استقرار فعالیت‎های صنعتی یکی از ضرورت‎های توسعه صنعتی به شمار می رود، بنابراین پرداختن به موضوع مکان‎یابی و ارزیابی اینکه تا چه حد مکان گزینی شهرک‎های صنعتی مناسب است و وضعیت این شهرک‎ها نسبت به همدیگر و نسبت به مکان گزینی مطلوب چگونه است مهم می باشد. هدف اصلی این تحقیق، تحلیل فضایی و مکان‎یابی شهرک صنعتی شهرستان جلفا با استفاده از روش‎های تلفیقیAHP و ELECTRE می باشد. نوع تحقیق کاربردی و روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بوده و برای جمع آوری داده‎ها از مطالعات اسنادی، کتابخانه ای و روش دلفی استفاده شده است. به طوری که بعد از انتخاب معیارهای اولیه، در چهار گروه طبقه بندی شدند. سپس سوالات و پرسشنامه تدوین گردید. در روش دلفی از 20 نفر از کارشناسان و متخصصان نظرخواهی به عمل آمد. به این ترتیب داده‎ها جمع آوری و مورد استفاده قرار گرفتند. برای تلفیق معیارها و زیرمعیارها به منظور شناسایی و تعیین وزن آنها از مدلAHP در محیط نرم افزارExpert choice  استفاده گردید. در مرحله بعد با اعمال وزن‎های حاصل از مدل AHPدر محیطGIS  به پهنه بندی اراضی شهرستان جلفا اقدام شد. سپس پهنه‎های کاملا مناسب بالای 50 هکتار انتخاب و با استفاده از مدل ELECTRE با توجه به 16معیار مهم دخیل در مکان‎یابی بهینه شهرک‎های صنعتی، ارزیابی و رتبه بندی شد و مناسب ترین مکان‎ها در راستای ارزیابی مکان فعلی شهرک صنعتی شهرستان جلفا مورد شناسایی قرار گرفت. نتایج حاصل از مقایسه پهنه‎های انتخاب شده برای استقرار شهرک صنعتی با مکان فعلی آن، نشان داد که مکان فعلی شهرک صنعتی در شهرستان جلفا با اصول و ضوابط مکان‎یابی مطابقت ندارد. از ویژگی‎های مکان پیشنهادی برای احداث شهرک صنعتی در شهرستان جلفا، این منطقه با مساحت 83 هکتار، در ارتفاع 987 متری از سطح دریا‎های آزاد و در زمین‎هایی با شیب 2 درصد قرار دارد. لازم به ذکر است که به دلیل وجود میکروگسل‎های زیاد در منطقه جلفا، مکان پیشنهادی در فاصله37/1897 متری از گسل‎های موجود، به دور از زمین‎های کشاورزی، باغات و جنگل و از نظر سنگ شناسی در زمین‎های مقاوم قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، مکان‎یابی شهرک صنعتی، مدل‎های، AHP، ELECTRE، شهرستان جلفا
  • علی اوصانلو، علیرضا عندلیب*، شیرین طغیانی صفحات 35-60

    امروزه در بهبود محیط زیست شهری همچون نوسازی بافت‎های فرسوده ضرورت بهره برداری از آموزه‎ها و تجارب گذشته با استفاده از مدل‎ها، به ویژه مدلی مفهومی که از نظریه ای بومی استفاده کرده و با شرایط زمینه ای کشور ما سازگاری داشته باشد، ضروریست. لذا این پژوهش چارچوب خود را بر مبنای فرایندی نوین برای دستیابی به تغییرات مثبت در نوسازی بافت‎های فرسوده قرار داده است. در این مقاله ابتدا نظریه "نوسازی متوازن بافت‎های فرسوده شهری" تبیین گشته و از آن در نمونه موردی (بافت فرسوده مرکزی شهر زنجان) استفاده می شود. نتایج حاصل شده از گام نخست، برای استفاده در "مدل سازی داینامیکی سیستم بافت فرسوده" مورد استفاده قرار می گیرد. متغیر‎های پژوهش که برای استفاده در مدل سازی استفاده می شوند، شامل تعداد فراوان شاخص‎ها، مولفه‎ها و عناصر کالبدی بافت فرسوده شهری می باشند که از منابع معتبر نظری و مطالعات میدانی و پرسشنامه و نیز استفاده از نظر نخبگان به روش دلفی، به دست می آیند و در نهایت با استفاده از روش تحلیل عاملی، به شاخص‎های مهم و تاثیرگذار کاهش می یابند. پژوهش حاضر از حیث هدف، کاربردی و از حیث روش، پیمایشی محسوب می شود. جامعه آماری این پژوهش ساکنین و استفاده کنندگان از بافت فرسوده مرکزی شهر زنجان می باشند که 375 نفر از شهروندان به عنوان جامعه نمونه به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. نتایج این پژوهش در "مدل نوسازی متوازن" نشان می دهد که بافت فرسوده مرکزی زنجان، در بعد کالبدی، از توازن خارج گشته و اولویت‎های اقدام برای به توازن رسانیدن بافت را مشخص می نمایند. خروجی "مدل سیستم داینامیک نرم افزار ونسیم" نیز از رو به نامتوازن بودن سیستم بافت فرسوده در آینده حکایت دارد. همچنین مدل‎های سیستم داینامیک، صحت نتایج نظریه متوازن را تایید می کند.

    کلیدواژگان: بافت فرسوده، سیستم داینامیک، نوسازی متوازن، زنجان
  • سعدی فرجی، احمد حامی*، فرزین امامی صفحات 61-79

    منظر شهری به عنوان بخشی از سیمای شهر، نقش کلیدی را در ارتقای کیفیت زندگی شهری ایفا می کند و در صورت برخورداری از کیفیت مطلوب، می تواند سهم خود را در شکل دهی به پایداری اجتماعی و همبستگی های شهری به خوبی ایفا نماید. امروزه عدم رعایت شاخص های کیفی در این گونه فضاها لزوم توجه بیش از پیش در این زمینه را به وضوح مشخص می سازد. پژوهش مورد نظر بر آن است تا با ارزیابی کیفی پارک‎های منطقه ای تبریز، مشکلات و کاستی‎های موجود را شناسایی نموده و راهکارهای مناسب و کاربردی را در جهت بهینه سازی آن در اختیار مدیران و طراحان شهری قرار دهد. روش گردآوری داده‎ها براساس پرسشنامه و توزیع آن بین 300 نفر از بازدیدکنندگان پارکها بود. پس از تکمیل پرسشنامه، از روش‎های توصیفی، تحلیلی، و هم چنین مقایسه میانگین‎ها از طریق آزمون چندنمونه ای با استفاده از نرم افزار SPSS19 برای بررسی سوالات تحقیق استفاده شد. نتایج نشان داد میزان کیفیت مولفه‎ها و زیر مولفه‎های پارک‎های منطقه ای در حالت کلی متفاوت می باشد. بر اساس نتایج، دسترسی (07/3=میانگین، 907/0=انحراف معیار)، و جامعه پذیری (05/3=میانگین، 697/0=انحراف معیار)، بالاترین اولویت را در کیفیت پارکهای منطقه ای داشتند و فعالیت‎ها، آسایش و منظر پس از آنها به ترتیب در رتبه‎های بعدی قرار داشتند. در زیر مولفه‎ها نیز محیط زیست واجد بالاترین کیفیت بود و گروه‎های اجتماعی، دسترسی به پارک، امنیت، دیدارگاه بودن، انواع فعالیت‎های اجتماعی، مبلمان و امکانات به ترتیب دارای رتبه‎های بعدی بودند. پارک گلستان بهترین دسترسی و جامعه پذیری را دارا بود و در عین حال از نظر فعالیت‎ها و کیفیت برنامه ریزی پارک شمس بالاترین اولویت را داشت. در نظر گرفتن دسترسی و جامعه پذیری می تواند باعث افزایش کیفیت پارکهای منطقه ای گردد.

    کلیدواژگان: منظر شهری، پارک های شهری، PPS، شاخص‎های کیفیت
  • تورج جلیلی، رضا بهبهانی*، شوکا خوشبخت بهرمانی صفحات 81-100

    عرصه های بینابین واقع شده در میان مجموعه بلوک های مسکونی نقش نسبتا مهمی در کنترل، کاهش و اصلاح رفتارهای نامطلوب ساکنین و پیدایش مفهوم رضایت از محیط را دارا می باشند. ضرورت انجام این پژوهش به دلیل تاثیرات منفی سطح رفتاری ساکنین بر دامنه زندگی جمعی حایز اهمیت می باشد. هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر عرصه‎های بینابین بر کنترل و اصلاح نسبی رفتارهای نامطلوب زیستی و به دنبال آن دستیابی به مفهوم رضایت محیطی در مجموعه‎های جمعی مسکونی ارزان قیمت می باشد. روش پژوهش در تدوین این تحقیق اکتشافی- تحقیقی می باشد. روش گردآوری داده ها مبتنی بر مصاحبه‎های ساختار یافته، مشاهدات عینی پژوهشگران و مطالعه منابع دست اول و فرادستی می باشد. نتایج و یافته‎های حاصل از پژوهش نشان می دهد که در صورت بازطراحی و تقویت نقش کمی و کیفی عرصه‎های بینابین امکان دستیابی نسبی به مفهوم رضایت در مجموعه‎های زندگی جمعی و به طور خاص ارزان قیمت از منظر رفتارشناسانه وجود دارد.

    کلیدواژگان: عرصه، محیط، بینابین، رضایتمندی، رفتار، شهرک مهرگان قزوین
  • هاجر جهانشاهی*، حمیدرضا وارثی صفحات 101-123

    رشد سریع جمعیت و به موازات آن افزایش مشکلات و ناهنجاری های کالبدی و غیرکالبدی در شهرهای امروزه به همراه ناکارآمدی طرح های توسعه شهری سنتی جهت بر طرف نمودن این مشکلات، سبب گردیده که برنامه ریزان به دنبال ارایه رویکردهای نوین در برنامه ریزی شهری باشند. از جمله رویکردهای نوین، برنامه ریزی استراتژیک شهری می باشد. پژوهش پیش رو به بررسی شاخص های گوناگون توسعه شهری با رویکرد برنامه ریزی استراتژیک در بندر بوشهر جهت شناسایی استراتژی های مناسب توسعه شهری در راستای توسعه پایدار می پردازد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر نوع روش تحقیق توصیفی-تحلیل می باشد. روش گردآوری اطلاعات و داده های آن کتابخانه ای و میدانی می باشد. روش پیمایشی از طریق مصاحبه و تکمیل پرسشنامه از 30 تن از کارشناسان و متخصصان حوزه برنامه ریزی شهری است. در نهایت از تکنیک سوات (SWOT) جهت بررسی استراتژی های توسعه شهری و از تکنیک ماتریس کمی برنامه ریزی استراتژیک (QSPM) جهت اولویت بندی استراتژی های توسعه شهری مورد استفاده قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد نمره نهایی عوامل داخلی 839/2 و نمره نهایی عوامل خارجی 895/2 است که در میان چهار موقعیت تهاجمی، محافظه کارانه، تدافعی و رقابتی، این شاخص ها در موقعیت رقابتی قرار دارند. در نهایت با استفاده از مدل تکنیک ماتریس کمی برنامه ریزی تعداد 9 استراتژی جهت توسعه شهر بوشهر پیشنهاد و رتبه بندی شدند این استراتژی ها عبارتند از؛ مدیریت یکپارچه، راهبرد رشد هوشمند، بازیافت زمین های بایر و اراضی نظامی، ساماندهی بافت های فرسوده، بالا بردن خدمات شهری، بهره گیری از قابلیت های توریسم خارجی، بهره گیری از رویکرد انتقال حق توسعه، کاهش دخالت و دست کاری بی برنامه در اکوسیستم دریا، افزایش مشارکت شهروندان.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی، استراتژی توسعه شهری، برنامه ریزی استراتژیک، بندر بوشهر
  • مهسا پیراحمدی، حمید ماجدی*، زهرا سادات سعیده زرآبادی صفحات 125-146
    امروزه با رشد روز افزون شهرنشینی، مشکلات گوناگون بیش از هر زمان دیگری دامن گیر شهرها شده است. یکی از این موارد که هم علت و هم معلول بسیاری از معضلات شهری است، وجود بافت کهن در دل شهرهای امروزین است. بافت تاریخی شهرها، بخش جدا شده از دیگر بخشهای یک شهر محسوب نمی شود و در چارچوب برنامه راهبردی توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی تمام شهر نقش ویژه ای دارند. این بافت ها و بناهای با ارزش تاریخی میراث گرانبهایی هستند که حفاظت از آنها نه تنها به ارزش های تاریخی و تمدن بشریت بلکه به غرور ملی، فرهنگ و افتخارات هر کشور هویت می بخشد. آنچه در حال حاضر حایز اهمیت است، حفاظت و بازگرداندن روح دوباره ی زندگی(باززنده سازی) و استفاده حداکثری از توان های بالقوه این مناطق است. در رابطه با باززنده سازی این گونه فضاها مسئله هویت و ارزش های فرهنگی هنری موجود در محله ها می بایست مورد توجه قرارگیرد. بدین منظور بافت تاریخی منطقه ی 12تهران، بخش فراموش شده ی عودلاجان، محله ی امام زاده یحیی انتخاب شده است. هدف از این مقاله تبیین نقش ارزش های فرهنگی هنری در نمای ساختمان های نوساز و تاریخی با تاکید بر باززنده سازی هویت می باشد و به عنوان نمونه محله ی امام زاده یحیی انتخاب شده است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی است. نتایج به دست آمده از تحلیل ارزشهای پنج مورد از خانه های تاریخی آن محله و تطبیق با نمای خانه های نوساز آن راسته و پرسشگری از ساکنین، این است که ارزش ها می تواند به عنوان الگویی در حفظ هویت یک محله به کار رود و باعث ارتقای کیفیت زندگی ساکنین بافت تاریخی نیز شود. از سویی با تشویق مالکین محلی به باززنده سازی برای ایجاد هویت بصری پرداخت با این رویکرد که تکرار گذشته، هویت عینی ایجاد نمی کند. ایده گرفتن از آن با کمک از دنیای مدرن و تلفیق آن با دنیای سنتی، مهم می باشد.
    کلیدواژگان: باززنده سازی، ارزش های فرهنگی-هنری، حفظ هویت، محله ی امام زاده یحیی تهران
  • سکینه خندانی، محمدعلی صفرلویی*، بشیر بیک بابایی صفحات 147-168

    رشد روزافزون شهرنشینی از نظر تعداد و جمعیت در دو دهه اخیر بدون تغییرات اساسی در الگوهای شهرنشینی مشکلات عدیده‎ی اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی را برای ساکنان آن به همراه داشته است. در راستای غلبه بر این مشکلات، تفکر توسعه پایدار شهری و هماهنگ با آن رویکردها و راهبردهای جدیدی همچون رشد هوشمند شهری از سوی اندیشمندان شهری ارایه شده است. رشد هوشمند شهری یکی از الگوهای نوین برنامه ریزی شهری جهت ساماندهی به روند توسعه شهرها و پاسخی در برابر رشد پراکنده شهری است. در حقیقت راهبرد رشد هوشمند، سعی در شکل دهی مجدد شهرها و هدایت آنها به سوی اجتماع توانمند با دسترسی به محیط زیست مطلوب، سیستم حمل و نقل یکپارچه شهری، تراکم و فشردگی شهرها و اختلاط کاربری ها را دارد. در مقاله حاضر نواحی پنجگانه شهری مرند از نظر کاربری زمین شهری با توجه به شاخص‎های راهبرد رشد هوشمند شهری مورد مطالعه قرار گرفته است. روش تحقیق در این مقاله «کاربردی» و شیوه آن «توصیفی- تحلیلی» می باشد. با استفتاده از روش AHP شاخص‎های مورد نظر وزن دهی گردیده و به وسیله مدل تصمیم گیری چند معیاره TOPSIS به تحلیل و ارزیابی نواحی پنجگانه شهر مرند بر اساس شاخص‎های رشد هوشمند شهری پرداخته شده است. نتایج تحقیق مدل تاپسیس نشانگر تفاوت‎های معناداری از نظر شاخص رشد هوشمند شهری و کاربری‎های شهری در نواحی شهری مرند می باشد. به طوری که ناحیه 3 مرند با نمره ی تاپسیس 1133/0 در رتبه یک و ناحیه ی 5 با امتیاز تاپسیس 0128/0 در رتبه آخر قرار گرفته است. با توجه به نابرابری نواحی می باید ضمن توجه به راهبرد رشد هوشمند شهری در کل شهر، نواحی1 و5 که نواحی کمتر توسعه یافته می باشند، در اولویت برنامه‎های توسعه مد نظر برنامه ریزان و دست اندرکاران شهر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رشد هوشمند، مدل تاپسیس، کاربری‎های شهری، شهر مرند
  • غلامعلی خمر*، ناهید بلوچ صفحات 169-189

    یکی از مهم ترین مباحث شهر و شهرنشینی در ایران، بررسی و تحلیل رشد و توسعه فیزیکی - کالبدی شهر و شهرنشینی است. دراین ارتباط هدف کلی برنامه ریزی شهری تامین رفاه مردم از طریق ایجاد محیطی بهتر، سالم تر، موثرتر و دل پذیرتر است. بدین لحاظ تحلیل تناسب زمین برای توسعه شهری و شناسایی اراضی مناسب اولویت دار برای توسعه کالبدی را  بسیار ضروری می نماید. ازاین رو هدف از تحقیق حاضر، بررسی نحوه گسترش  فیزیکی- کالبدی شهر نیک شهر با تاکید بر پراکنده رویی شهری، شناخت عوامل موثر در رشد فیزیکی- کالبدی شهر، شناخت توانمندی‎ها و محدودیت های توسعه فیزیکی شهر و ارایه راهکارهایی مناسب جهت برنامه ریزی اصولی و عملی برای توسعه فیزیکی شهر می باشد. روش شناسی تحقیق حاضر توصیفی - تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای، اسنادی و بررسی‎های میدانی می باشد، و برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از نرم افزار Arc GIS و از روش منطق فازی در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که عمده ترین عارضه طبیعی شهر نیک شهر را ارتفاعات و رودخانه‎ها و شاخه‎های منشعب از آن تشکیل می دهد که این عوامل باعث شده شهر، شکلی خطی به خود گرفته و در امتداد جنوب غرب به شمال شرق گسترش یابد، و از طرف دیگر ارتفاعات موجود در شمال و بخش‎هایی از جنوب شهر و نیز در محدوده ای از بدنه ی غربی شهر موجب گردیده تا شهر در جهت شمال- جنوبی امکان توسعه و گسترش نداشته باشد. در پایان نیز باید اشاره کرد که رشد بی برنامه شهر نیک شهر می تواند باعث بروز مشکلات عدیده ای شود، و در نقطه مقابل، تلاش برای رشد عمودی و هوشمند می تواند به توسعه پایدار بیانجامد.

    کلیدواژگان: رشد پراکنده، fuzzy logic، ArcGIS، نیک شهر
  • آزاده اربابی سبزواری* صفحات 191-212

    زمین گردشگری یا ژیوتوریسم، یکی از گونه های مهم اکوتوریسم به شمار می رود که بر ترویج ارزش های میراث زمین، حفاظت از آن ها و تاکید بر جنبه های فرهنگی، اکولوژیکی و اقتصادی و توسعه اقتصادی جامعه میزبان دارد. شهرها و روستاها نقش مهمی در سنجش اولویت‎ها و ارزش‎های فضاهای زمین گردشگری و اولویت بندی آن ها داشته و با استفاده از تصمیم گیری‎ها و درگیر کردن نهادهای شهری و امکانات و خدمات گردشگری شهری می تواند در ارایه چشم انداز مطلوب زمین گردشگری موثر بوده و همچنین در زمینه ترویج توسعه پایدار و حفاظت پایدار نقش موثری داشته باشد. منطقه دماوند با داشتن مجموعه فرایندهای آبی رودخانه ای، آبشار و دریاچه، از مقاصد زمین گردشگری محسوب می شود. در این پژوهش، ارزیابی و اولویت بندی فضاها و سایت های زمین گردشگری مرتبط با فرایندهای آبی منطقه دماوند را با تاکید بر نقش شهرها و قابلیتهای آن، به منظور ارایه یک چشم انداز بهینه برای مدیریت زمین گردشگری در دستور کار قرار گرفته است. برای این منظور داده ها از طریق مطالعات کارشناسی و نظری و ارزیابی کارشناسان، تهیه گردید. معیارها از طریق مدل آنتروپی وزن دهی شده و سایت ها از طریق مدل کوپراس اولویت بندی شدند. نتایج حاکی از مطلوبیت بالای سایت های دریاچه لار و رودخانه هراز آب اسک به عنوان اولویت نخست زمین گردشگری است. همچنین وجود شهر پلور و رینه و مدیریت شهری آن توانسته در تقویت برخی از خدمات و سرمایه‎ها و امکانات زمین گردشگری نقش موثر داشته باشد؛ اما در مقابل تهدیداتی نیز به همراه داشته است.

    کلیدواژگان: زمین گردشگری، مدیریت شهری، منطقه دماوند، مدل کوپراس
  • محمدرضا اوطاری، مجید شمس* صفحات 213-234

    هدف پژوهش حاضر ارایه مدل ساختاری-تفسیری شاخص های سلامت محوری در راستای تحقق زیست پذیری منطقه یک تهران جهت ایجاد ارتباطی متقابل و دوسویه بین شهر سالم و شهر زیست پذیر می باشد. روش تحقیق حاکم بر پژوهش از لحاظ هدف از نوع پژوهش های کاربردی و از نظر روش از نوع تحقیقات توصیفی- تحلیلی و شیوه‎ی گردآوری اطلاعات با بصورت ترکیبی (کمی-کیفی) و مشاهدات میدانی دقیق انجام شده است. تجزیه وتحلیل یافته های پژوهش از طریق نرم افزار SPSS با فنون آمار توصیفی و استنباطی، سپس خروجی مناسب تحقیق با استفاده از مدل ساختاری-تفسیری از طریق نرم افزار Stata استخراج شده است. نتایج تحقیق نشان داد که بیشترین قدرت نفوذ ابعاد پژوهش، مربوط به بعد اجتماعی و سپس بعد زیست محیطی منطقه است که می توان با تقویت مشارکت محوری افراد به الگوی مناسب سلامت محوری رسید.

    کلیدواژگان: ساختاری-تفسیری، سلامت محوری، زیست پذیری شهری، منطقه یک تهران
|
  • Fariba Karami *, Abolfazl Ghanbari, Masoumeh Alirezaei Pages 1-33

    A suitable place for the establishment of industrial activities is one of the indispensable factors for industrial development, so addressing the issue of locating and assessing the location of industrial settlements is appropriate and the situation of these settlements in relation to each other and to the desirable location is important. The main purpose of this research is spatial and location analysis of Jolfa industrial town using combined AHP and ELECTRE methods. The type of research is applied and the research method is descriptive-analytical and documentary, library and Delphi studies have been used to collect the necessary data. After selecting the initial criteria, they were classified into four groups. Then questions and questionnaires were developed. In the Delphi method, 20 experts and specialists were polled. In this way, the data were collected and used. AHP model in Expert choice software environment was used to combine criteria and sub-criteria in order to identify and determine their weight. In the next stage, by applying the weights obtained from the AHP model in the GIS environment, the lands of Jolfa were identified. Then, completely suitable zones above 50 hectares were selected and evaluated and ranked using the ELECTRE model according to 16 important criteria involved in the optimal location of industrial settlements, and the most suitable sites were identified in order to evaluate the current location of Jolfa industrial town. The results of comparing the zones selected for the establishment of the industrial town with its current location showed that the current location of the industrial town in Jolfa does not correspond with the principles and criteria of a suitable location. One of the features of the proposed location for the construction of an industrial town in Jolfa is that the town with an area of ​​83 hectares is located at an altitude of 987 meters above the sea level and exists on lands with a slope of 2%. It should be noted that due to the presence of many micro-faults in Jolfa region, the proposed site is located at a distance of 1897.37 meters from the existing faults, away from agricultural lands, gardens and forests and in terms of lithology is located in resistant lands.

    Keywords: Spatial analysis, Location, Industrial Town, AHP, ELECTRE Models, Jolfa
  • Ali Osanlu, Alireza Andalib *, Shirin Toghyani Pages 35-60

    Today, it is critical to apply the teachings and experiences of the past by using the models, especially a conceptual model making use of a local theory being compatible with the context of our country in order to improve the urban environment, such as renovating urban decay. Therefore, this research based its framework on a new process to achieve positive changes in rejuvenating decay areas. In this article, the "Balanced Renovation of Urban Decay" Theory was first explained and it was used in a case study (central urban decayed tissue of Zanjan). The results of the first step were used for "dynamic modeling of decayed networks". The research variables used for modeling included a large number of indicators, components and social elements of the urban decay, resulting from valid theoretical sources and field studies, questionnaires, as well as using the experts’ opinions through Delphi method. This is while they are finally reduced to important and effective indicators using factor analysis method. The present study was applied in terms of objective and a survey in terms of methodology. The statistical population of this study consisted of the residents and users of the decay central part of Zanjan, i.e., 375 citizens selected as the sample population by random sampling. The findings of this study in the "Balanced Renovation Model" suggested that the urban decay of central Zanjan was out of balance from a social dimension and the priorities for action to balance the area were determined. The output of the "Dynamic Software System Model" also indicated that system will be moving in an unbalanced direction in the future. Dynamic system models also confirm the accuracy of Balanced Theory results.Today, it is critical to apply the teachings and experiences of the past by using the models, especially a conceptual model making use of a local theory being compatible with the context of our country in order to improve the urban environment, such as renovating urban decay. Therefore, this research based its framework on a new process to achieve positive changes in rejuvenating decay areas. In this article, the "Balanced Renovation of Urban Decay" Theory was first explained and it was used in a case study (central urban decayed tissue of Zanjan). The results of the first step were used for "dynamic modeling of decayed networks". The research variables used for modeling included a large number of indicators, components and social elements of the urban decay, resulting from valid theoretical sources and field studies, questionnaires, as well as using the experts’ opinions through Delphi method. This is while they are finally reduced to important and effective indicators using factor analysis method. The present study was applied in terms of objective and a survey in terms of methodology. The statistical population of this study consisted of the residents and users of the decay central part of Zanjan, i.e., 375 citizens selected as the sample population by random sampling. The findings of this study in the "Balanced Renovation Model" suggested that the urban decay of central Zanjan was out of balance from a social dimension and the priorities for action to balance the area were determined. The output of the "Dynamic Software System Model" also indicated that system will be moving in an unbalanced direction in the future. Dynamic system models also confirm the accuracy of Balanced Theory results.

    Keywords: Worn Texture, Dynamic system, Systems thinking, balanced renovation
  • Sadi Faraji, Ahmad Hami *, Farzin Emami Pages 61-79

    Urban landscape plays a key role in improving the quality of urban life as a part of the city's image, and if it is of good quality, it can play an important role in shaping social sustainability and urban solidarity. Nowadays, failure to observe the quality indicators in these areas clearly indicates the need for more attention in this field. Therefore, the aim of this study is to identify the existing problems and deficiencies by evaluating the quality of the regional parks in Tabriz and finally, it provides the managers and designers of the city with an appropriate and practical approach to optimize it. The method of data collection was based on library studies, documentation and designing of the questionnaire and its distribution among 300 individuals. After completing the questionnaire, descriptive and analytical methods were used to answer the research questions. Statistical tests such as Pearson and regression analysis were performed using the SPSS19 software. The results revealed that factors and sub factors received different preferences from the participants. Accessibility (Mean= 3.07, SD= 0.907) and socialization (Mean= 3.05, SD= 0.697) had the highest priority in the quality of regional parks, followed by activities, comfort and scenery, respectively. In addition, quality of environment, safety, social activities, and park facilities were people’s priorities in regional parks, respectively.  According to the obtained results, Golestan Park had the best accessibility and socialization meanwhile Shams Park received the highest preferences in term of activities and planning quality. In overall, considering accessibility, socialization, and natural environmental quality may enhance quality of regional parks in residential settings.

    Keywords: urban landscape, urban parks, PPS, quality indicators
  • Tooraj Jalili, Reza Behbehani *, Shooka Khoshbakht Bahramani Pages 81-100

    The intermediate areas located among the residential blocks have a relatively important role in controlling, reducing and correcting the undesirable behaviors of residents, and the emergence of the concept of environmental satisfaction. The necessity of conducting this research is important because of the negative effects of residents' behavioral level on the scope of collective life. The purpose of this study is to investigate the effect of intermediate areas on the control and relative modification of undesirable biological behaviors and subsequently to achieve the concept of environmental satisfaction in low-cost residential complexes. The research method in compiling this research is an exploratory one. The method of data collection is based on structured interviews, objective observations of researchers and the study of first-hand and superior sources. The results and findings of the research show that in case of redesigning and strengthening the quantitative and qualitative role of intermediate areas, there is a possibility of achieving a relative concept of satisfaction in groups of collective life and especially cheap from a behavioral point of view.

    Keywords: arena, environment, intermediate, satisfaction, behavior, Mehregan Town, Qazvin
  • Hajar Jahanshahi *, Hamidreza Varesi Pages 101-123

    The rapid growth of the population and at the same time the increase of physical and non-physical abnormalities in today's cities, together with the inefficiency of traditional urban development plans to address these problems, has led planners to seek new approaches in urban planning. One of the new approaches is urban strategic planning. The present research studies various urban development indicators with a strategic planning approach in Bushehr to identify suitable strategies to achieve sustainable urban development. This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of research method. The method of collecting data is library and field. The survey method is through interviews and completing a questionnaire from 30 experts and specialists in the field of urban planning. Finally, Swat Technique (SWOT) was used to explore urban development strategies and use the quantitative Strategic Planning Matrix (QSPM) technique to prioritize urban development strategies. The obtained findings show that the final score of internal factors is 2.839 and the final score of external factors is 2.895 which among the four positions of offensive, conservative, defensive and competitive, these indicators are in a competitive position. Finally, using the model of quantitative matrix planning technique, 9 strategies for the development of Bushehr were proposed and ranked. These strategies are: integrated management, smart growth strategy, recycling of barren lands and military lands, reorganization of worn-out structures, enhancement of urban services, utilization of foreign tourism capabilities, utilization of transferring rights approach, reduction of interference and manipulation unplanned in the marine ecosystem, and finally increasing the citizens’ participation.

    Keywords: Pplanning, urban development strategy, Strategic Planning, Bushehr
  • Mahsa Pirahmadi, Hamid Majedi *, Zahra Sadat Saeideh Zarabadi Pages 125-146
    Nowadays, with the continuous growth of urbanization, various problems have started to grapple the cities more than ever. One of the issues, which is both the cause and effect of many urban problems, is the existence of the ancient texture in the heart of today's cities. Protecting these valuable historical sections, such as District 12 of Tehran and especially Oudlajan is important. The scope of this article is to study the role of artistic cultural values ​​in the exterior of modern and historical buildings emphasizing on revitalizing identity in Imamzadeh Yahya's region. The research method is descriptive-analytical. Analyzing the characteristic values of five examples of historical houses in that neighborhood and comparing them with the exterior of the newly built houses as well as surveying the residents, it was concluded that these values ​​can be used as a model for maintaining the identity of a region. It is important to get the idea from the modern world and integrate it with the traditional world.
    Keywords: Revitalization, Cultural-Artistic Values, Identity Preservation, Tehran's Imamzadeh Yahya region
  • Sakineh Khandani, MohammadAli Safarloyi *, Bashir Beygbabaye Pages 147-168

    The increasing growth of urbanization in terms of number and population in the last two decades without fundamental changes in urbanization patterns has caused many economic, social and environmental problems for its inhabitants. In order to overcome these problems, the idea of ​​sustainable urban development and in line with it, new approaches and strategies such as smart urban growth have been proposed by urban thinkers. Smart urban growth is one of the new models of urban planning to organize the development process of cities and respond to the scattered urban growth. In fact, the smart growth strategy seeks to reshape cities and lead them to a viable community with access to a favorable environment, an integrated urban transportation system, urban congestion, and mixed uses. In the present article, the five urban areas of Marand have been studied in terms of urban land use according to the indicators of smart urban growth strategy. The research method in this article is "applied" and concerning the method is "descriptive-analytical". Using the AHP method, the desired indicators have been weighted and using the TOPSIS multi-criteria decision model have been analyzed and evaluated in the five areas of Marand based on smart urban growth indicators. The results of TOPSIS model show significant differences in terms of smart urban growth index and urban land uses in Marand urban areas. So that District 3 of Marand with a TOPSIS score of 0.1133 is in the first rank and District 5 with a TOPSIS score of 0.0128 is in the last one. Due to the inequality of areas, while paying attention to the strategy of smart urban growth in the whole city, districts 1 and 5, which are less developed, should be considered in the priority of development plans by city planners and authorities.

    Keywords: Smart Growth, TOPSIS model, urban land use, Marand
  • GholamAli Khamar *, Nahid Balooch Pages 169-189

    One of the most important issues of the city and urbanization in Iran is the analysis of physical growth and development of the city and urbanization. In this regard, the overall goal of urban planning is to ensure the well-being of the people by creating a better, healthier, more effective and more pleasant environment. Therefore, land suitability analysis for urban development and identification of suitable priority lands for physical development is very urgent. Thus, the purpose of this study is to investigate the physical development of Nikshahr with emphasis on urban spread, to identify the factors affecting the physical development of the city, to recognize the capabilities and limitations of physical development of the city and to provide appropriate solutions for principled and practical planning and the physical development of the city. The methodology of the present study is descriptive-analytical and based on library, documentary and field studies, and Arc GIS software and fuzzy logic method in GIS environment have been used for data analysis. The results indicate that the main natural feature of Nikshahr is the heights, rivers and their sub-branches, which have caused the city to take a linear shape and extend along the southwest to the northeast. On the other hand, the heights in the north and parts of the south of the city and also in an area of ​​the western body of the city have caused the city not to develop and expand in a north-south direction. Finally, it should be noted that the unplanned growth of Nikshahr can cause many problems, and on the contrary, the efforts for vertical and intelligent growth can lead to sustainable development.

    Keywords: scattered growth, fuzzy logic, Arc GIS, Nikshahr
  • Azadeh Arbabi Sabzevari * Pages 191-212

    Geotourism is one of the important types of ecotourism. Assessing geotourism spaces and its prioritizing can be effective in present suitable geotourism landscape. Geotourism is defined as tourism that sustains or enhances the distinctive geographical character of a place—its environment, heritage, aesthetics, culture, and the well-being of its residents. Cities and villages have an important role in measuring the priorities and values of tourism land spaces. By making decisions and engaging urban institutions and facilities and services, urban tourism can be effective in providing the desired landscape of tourism, and can also promote sustainable development and sustainable protection. Damavand region, having rivers, waterfall and lake water processes, is one of the geotourism destinations. In this article, assessment and prioritizing of geotourism spaces and sites related water processes of Damavand region based on role of urban management is done in order to present suitable landscape for geotourism management. Therefore, the necessary data was prepared based on the theoretical and expert studies as well as the assessment done by experts. The criteria were weighted by Atrophy model and the sites were prioritized using COPRAS model. The obtained results show high suitability of Lar Lake and Haraz Abask River as first priority of geotourism. Also, the city of Pleur and Rino and its urban management have been able to play an effective role in strengthening some services, capital and facilities of tourism land, but have also brought threats in return.

    Keywords: Geotourism, urban management, Damavand region, Copras model
  • Mohammadreza Otari, Majid Shams * Pages 213-234

    The purpose of this study is to present a structural-interpretive model of health-oriented indicators in order to achieve the viability of District One of Tehran to create a reciprocal and mutual connection between a healthy and a livable city. The research method is applied in terms of its purpose and descriptive-analytical in terms of its method. The data was also collected in a combined (quantitative-qualitative) method and accurate field observations. The analysis of the research findings was performed using the SPSS software with descriptive and inferential statistical techniques and then the appropriate output of the research was extracted using a structural-interpretive model through STATA software. The obtained results showed that the most influential power among the dimensions of research is related to the social dimension and then the environmental dimension of the region, and by strengthening individual participation, an appropriate model in terms of health orientation can be achieved.

    Keywords: interpretive-structural, health-oriented, livability, ‎district one of Tehran